Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων
  • [03] (Κ) Θαλασσαιμία - Παρουσίαση βιβλίων - Εκδήλωση
  • [04] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αφιξη Ρεν - Μνημόνιο - Συγκέντρωση

  • [01] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Νέα Υόρκη - Πανεπιστήμιο Harvard - Κύπρος - Εκδήλωση

    Η Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard σε συνεργασία με τις κυριότερες κυπριακές οργανώσεις στις ΗΠΑ, την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής (ΚΟΑ) και την ΠΣΕΚΑ, παρουσίασε τη Δευτέρα, 9 Μαΐου, στο Harvard Club στη Νέα Υόρκη τη Διεθνή Πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία που δημιουργήθηκε με την πρόσφατη συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard για συνεργασία πάνω σε θέματα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας.

    Τη συμφωνία υπέγραψαν τον Ιούνιο του 2004 στη Βοστόνη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Κοσμήτορας της Σχολής Barry Bloom. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Ελληνοαμερικανός Γερουσιαστής Paul Sarbanes.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευριβιάδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στα ΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, ο Ομότιμος Πρόεδρος του Πανεπιστημίου NYU και πρώην Βουλευτής John Brademas, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας, κ.κ. Μαυρομμάτη και Μπούρα, άλλα μέλη των διπλωματικών αρχών, ηγετικά στελέχη της ομογένειας και πολλοί επιχειρηματίες και επαγγελματικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Παρέστησαν επίσης ο Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Harvard Barry Bloom και άλλα στελέχη της Σχολής και της Διεθνούς Πρωτοβουλίας.

    Στην εκδήλωση προβλήθηκε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου Παπαδόπουλου στο οποίο τόνισε ότι από την επίσκεψή του στη Βοστόνη τον περασμένο Ιούνιο για την υπογραφή της σημαντικής αυτής συμφωνίας το πρόγραμμα έχει προσελκύσει αριθμό ακαδημαϊκού προσωπικού αλλά και φοιτητές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσει να καταστεί μοντέλο και για άλλα ιδρύματα και κυβερνήσεις στην περιοχή που έχουν τις ίδιες με την Κύπρο ανησυχίες στα θέματα του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

    Ο Κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας Barry Bloom εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για την ιστορική συμφωνία με την κυβέρνηση της Κύπρου να δημιουργηθεί μια διεθνής ερευνητική εκπαιδευτική και επιστημονική πρωτοβουλία για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία σε μια από τις ωραιότερες περιοχές του κόσμου. Τόνισε ότι το Harvard ανέκαθεν πίστευε στο διεθνισμό και πρόσθεσε ότι η συμφωνία αποτελεί μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία στην ιστορία του ιδρύματος. Τόνισε ότι προσβλέπουν στη σύγκληση μιας Υπουργικής Διάσκεψης στη Λευκωσία τον ερχόμενο Οκτώβριο των Υπουργών Περιβάλλοντος και Υγείας της περιοχής.

    Τον κύριο ομιλητή Paul Sarbanes παρουσίασε στο κοινό ο πρώην βουλευτής και φίλος του Γερουσιαστή John Brademas ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και στην κοινή δράση των δύο ανδρών στην Γερουσία και στη Βουλή αμέσως μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο και στο ρόλο τους τόσο στην επιβολή του εμπάργκο κατά της Τουρκίας όσο και στην προώθηση της δίκαιης υπόθεσης της Κύπρου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

    Ο Γερουσιαστής Σαρμπάνης στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον περασμένο Μάιο, τόνισε το υψηλό επίπεδο λειτουργίας των πολιτικών θεσμών στην Κύπρο και της μόρφωσης του λαού της καθώς επίσης την ανθηρή της οικονομία λόγοι που όπως είπε συνέβαλαν στην απόφαση του Harvard να ιδρύσει την πρώτη τέτοια πρωτοβουλία εκτός Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο. Ο κ. Σαρμπάνης τόνισε ότι η πρωτοβουλία αυτή είναι ένα μεγάλο βήμα ώστε στο μέλλον η Κύπρος να μπορέσει να εξελιχθεί σε ένα περιφερειακό ερευνητικό κέντρο.

    Την εκδήλωση χαιρέτισε επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος ο οποίος αφού χαρακτήρισε την πρωτοβουλία ως πολύ ελπιδοφόρα εξέφρασε τη χαρά του για τρεις όπως είπε λόγους, πρώτο γιατί και ο ίδιος είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Harvard, δεύτερο γιατί η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είναι γνωστές οι ανησυχίες και το ενδιαφέρον του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το περιβάλλον και τρίτο γιατί η κυπριακή κοινότητα στην Αμερική η οποία είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρύτερης ελληνορθόδοξης κοινότητας των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι μια δυναμική και δημιουργική κοινότητα που πρωτοστατεί σε όλα τα επίπεδα και τους τομείς της κοινωνίας στην χώρα που ζουν.

    Την εκδήλωση επίσης χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της ΚΟΑ Πανίκος Παπανικολάου και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, οι οποίοι τόνισαν ότι η ομογένεια στις ΗΠΑ θα συμβάλει στην οικονομική ενίσχυση της Πρωτοβουλίας ξεκινώντας εκστρατεία για να συλλεγούν 1.350.000 δολάρια.

    Το πρόγραμμα παρουσίασε η γνωστή κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος του τηλεοπτικού σταθμού CBS, Alexis Christoforous.

    Πάδοβα - Ημερίδα για την Κύπρο

    Ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στην Ιταλία Αλέξανδρος Ν. Ζήνων ήταν ο κύριος ομιλητής σε ημερίδα για την Κύπρο με θέμα «Η Κύπρος, μεταξύ ιστορίας και λογοτεχνίας», που οργανώθηκε χθες σε συνεργασία με την έδρα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Padova.

    Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Ζήνων αναφέρθηκε στις εμπειρίες της Κύπρου, μετά από ένα χρόνο πλήρους συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περιέγραψε τη συνεισφορά της χώρας μας στις πολιτικές και τις δράσεις της Ενωσης και ανέλυσε την παρούσα κατάσταση του κυπριακού προβλήματος.

    Η ημερίδα περιελάμβανε επίσης ανακοινώσεις ακαδημαϊκών από τα Πανεπιστήμια των Παρισίων Σορβόννης, της Padova και της Pisa, με θέμα «Tην ποίηση του Κώστα Μόντη», «Tην πολιτιστική ταυτότητα της Κύπρου» και «Τους Κύπριους πρόσφυγες στην Ιταλία, μετά το 1571».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, τελέστηκαν τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Ο Γιώργος Σεφέρης φωτογραφίζει την Κύπρο» και απαγγέλθηκαν ποιήματα του νομπελίστα Ελληνα ποιητή.

    [02] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σύνοδος Διευθυντών Τελωνείων

    Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει καταστροφικές συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου και των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη που είχαν ως αποτέλεσμα την πολιτική πρωτοβουλία που ξεκίνησε μέσω του Προγράμματος της Χάγης, για επικέντρωση στην καλύτερη διοίκηση των συνόρων και τη βελτιωμένη διασυνοριακή συνεργασία, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Σε χαιρετισμό του στην έναρξη των εργασιών της 72ης Συνόδου των Διευθυντών των Τελωνείων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας που πραγματοποιείται στην Πάφο, ο κ. Κεραυνός είπε πως ο υφιστάμενος και μελλοντικός ρόλος και η σημασία των Τελωνείων σε σχέση με τη συλλογή φόρων, τους κανονισμούς του εξωτερικού εμπορίου, την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, την προστασία της κοινωνίας, περιλαμβανομένης της ασφάλειας και του αποτελεσματικού τους ρόλου για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και τους ελέγχους για την υγεία τα τοποθετεί στην πρώτη γραμμή τόσο στη ρύθμιση όσο και τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου.

    [03] (Κ) Θαλασσαιμία - Παρουσίαση βιβλίων - Εκδήλωση

    Η συμβολή, αλλά και τα αποτελέσματα της Κύπρου στον τομέα της καταπολέμησης της θαλασσαιμίας, τονίστηκαν σε αποψινή εκδήλωση για την παρουσίαση δύο νέων κυπριακών συγγραφικών έργων για αυτή την ασθένεια.

    Οπως δήλωσε ο Δρ. Μηνάς Χατζημηνάς, συγγραφέας ενός εκ των δύο βιβλίων που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, η Κύπρος, που αποτελεί έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, κατάφερε να πετύχει το στόχο της να μην γενιούνται παιδιά με θαλασσαιμία.

    Τα δύο βιβλία είναι ''Κύπρος και Θαλασσαιμία'' του κ. Χατζημηνά, και το ''About Thalassaemia'' της Δρ Ανδρούλλας Ελευθερίου, τα οποία παρουσιάστηκαν αντίστοιχα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [04] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αφιξη Ρεν - Μνημόνιο - Συγκέντρωση

    Μνημόνιο, το οποίο απευθύνεται στον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος φθάνει αύριο στην Κύπρο, που προβάλλει προβληματισμούς των νόμιμων κατοίκων της κατεχόμενης πόλης, υιοθέτησαν σήμερα σε συγκέντρωση στη Λευκωσία, οι Αμμοχωστιανοί.

    Στο μνημόνιο, το οποίο διαβάστηκε από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Γιαννάκη Σκορδή, αναφέρεται ότι η απόδοση το συντομότερο του περιφραγμένου σε συρματοπλέγματα μέρους της Αμμοχώστου στους νόμιμους ιδιοκτήτες του σαν πρώτο έστω βήμα, σε συνδυασμό με την πλήρη λειτουργία σε αποδεκτά από τις δύο πλευρές πλαίσια του λιμανιού της πόλης της Αμμοχώστου, θα βοηθούσε από πάρα πολλές πλευρές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 11 May 2005 - 19:49:10 UTC