Read about Imvros and Tenedos: Violations of the Lausanne Treaty Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Μόσχα - Δηλώσεις (1)
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Μόσχα - Εορτασμοί
  • [06] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Δοκιμές στο Σταυροβούνι
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Μόσχα - Δηλώσεις (2)
  • [09] (Κ) ΕΕ - Εκπρόσωπος Επιτρόπου Διεύρυνσης - Επίσκεψη Ρεν - Κανονισμοί
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Περιουσίες
  • [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος ''CISM'' - Γενική Συνέλευση
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Andrew Adonis - Διορισμός
  • [14] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [16] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Κρατική Εκθεση - 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου
  • [18] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά και τη συνομιλία που είχαν χθες στη Μόσχα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τα χρήματα που δαπανήθηκαν για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και τα ζητήματα που εξακολουθούν να συζητούνται σχετικά με ενέργειες των Υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου και Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για τη χθεσινή ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών από τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, για τη συνένωση των κομμάτων ΕΥΡΩΔΗ και ΝΕΟ και για τις διεκδικήσεις των κοινοταρχών της περιοχής Ακάμα.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Να η αλήθεια'' ότι "άκρως εκτεθειμένος" είναι από χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, διότι, προκειμένου να διαψεύσει την εφημερίδα που είχε γράψει ότι έγιναν 900 μεταθέσεις εθνοφρουρών πριν από τις περυσινές ευρωεκλογές και αφού είχαν προηγηθεί οι κανονικές μεταθέσεις, δήλωσε ότι έγιναν οι μεταθέσεις με τον ίδιο τρόπο που γίνονται κάθε χρόνο. Σε άλλο θέμα γράφει πως βρετανικός οίκος, που είχε αναλάβει να μεταφέρει τις λειτουργίες του παλαιού νοσοκομείου Λευκωσίας στο νέο Γενικό Νοσοκομείο, έλαβε προκαταβολικά 940.000 λίρες για υπηρεσίες που δεν έχει προσφέρει, ενώ άλλοι εργολάβοι που εργάζονται για την αποπεράτωση και λειτουργία του νοσοκομείου δεν έχουν πληρωθεί για έργα που έχουν επιτελέσει.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ραγδαίες εξελίξεις για Kυπριακό'' γράφει στο κύριο θέμα ότι αναμένεται να σημειωθούν αναπάντεχες εξελίξεις εντός των προσεχών ημερών στο Κυπριακό, μετά τη χθεσινή "τριμερή" συνάντηση και συνομιλία στη Μόσχα μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ, διά του Κοινοβουλευτικού του Εκπροσώπου Αντώνη Καρά, ζήτησε χθες την αυτεπάγγελτη παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, προκειμένου να εξετάσει ''ποινικά αδικήματα'', που -όπως ανέφερε- βαρύνουν τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''19 εκατομμύρια η νέα μετάγγιση'' γράφει πως παρατηρείται ''ακατάσχετη αιμορραγία'' κονδυλίων για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και ότι αρχικά είχε υπολογισθεί πως θα στοιχίσει 38 εκατομμύρια λίρες η αποπεράτωσή του, μέχρι σήμερα δαπανήθηκαν 60 εκ. λίρες και χθες οι εργολάβοι ανέφεραν ότι θα ζητήσουν ακόμα 19 εκ. λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ενημερώνοντας χθες την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, αναφέρθηκε, μεταξύ πολλών άλλων, στο θέμα των Ταμείων Σύνταξης και ''παραπονέθηκε'' ότι καθυστερεί η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα στο 63 έτος της ηλικίας τους.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Τυφλό ραντεβού στην Κόκκινη Πλατεία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η αιφνιδιαστική συνάντηση χθες στη Μόσχα του Προέδρου Παπαδόπουλου με τους Ερντογάν και Ανάν ίσως να αποτελέσει το έναυσμα νέας κινητικότητας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι αντικείμενο διερεύνησης από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου αποτελούν από χθες οι καταγγελίες που φέρουν τη σύζυγο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη να έχει εξασφαλίσει ''παράτυπα'' άδεια ηλεκτροδότησης για περιβόλι που της ανήκει.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σπάζει ο πάγος με την τριμερή'' γράφει πως αλλαγή κλίματος στο Κυπριακό δημιουργεί η εκτός προγράμματος "τριμερής" συνάντηση στην Μόσχα του Προέδρου Παπαδόπουλου, του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παρά το γεγονός ότι τίποτε δεν συμφωνήθηκε ωστόσο είναι προφανές ότι υπήρξε ξεκαθάρισμα προθέσεων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι τη δωδεκάτη απετράπη προς το παρόν τουλάχιστον, η απεργία πείνας των κοινοταρχών του Ακάμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα το πρωί.

    H ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο '''Τριμερής' στη Μόσχα'' γράφει πως προσπάθεια για εκδήλωση νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό είναι πλέον σε εξέλιξη μετά την τριμερή συνάντηση στη Μόσχα μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μαθητές επτά δημοτικών σχολείων κατέκλυσαν χθες το πρωί το αίθριο της Βουλής, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης και ζωγράφισαν ακούγοντας τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια να τους μιλά για το όραμα της ειρηνικής Ευρώπης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Ελπίδα συνομιλιών μετά τη συνάντηση της Μόσχας'' γράφει ότι η συνάντηση κατά τη διάρκεια γεύματος χθες στη Μόσχα μεταξύ του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έσπασε τον πάγο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έκθεση αποκαλύπτει ότι οι Κύπριοι, με εξαίρεση τους δημόσιους υπαλλήλους, εργάζονται τις πιο πολλές ώρες στην ΕΕ και έχουν τις λιγότερες διακοπές.

    [02] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης Ελλάδας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδας Αναστάσης Παπαληγούρας θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο στις 19 και 20 Μαϊου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ερντογάν - Ανάν - Συνάντηση - Μόσχα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη βούληση της ε/κ πλευράς για προώθηση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, στη διάρκεια σύντομης κοινωνικής συνάντησης που είχε χθες στο Κρεμλίνο με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ από το περιβάλλον του Προέδρου Παπαδόπουλου, πρόκειται για μια ''κοινωνική συνάντηση που δεν ήταν προγραμματισμένη και έγινε στη διάρκεια γεύματος που παρέθεσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν για τους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου''.

    ''Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καθόταν δίπλα από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και συνομιλούσε και όταν τους προσέγγισε ο κ. Ερντογάν έγινε μια σύντομη συζήτηση'', σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Αν και η πηγή απέφυγε να αποκαλύψει το περιεχόμενο της συνομιλίας, σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε σε θετικό κλίμα και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ανέφερε τίποτε περισσότερο από τις γνωστές του θέσεις στο Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητά του για προώθηση της διαδικασίας επίλυσης.

    Οσον αφορά τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι διαπίστωσε αλλαγή στη στάση της ε/κ πλευράς, η ίδια πηγή, αφού επεσήμανε ότι δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση των θέσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, σημείωσε ότι οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν δείχνουν τη σημασία που έχει η άμεση επαφή.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Απεσταλμένος

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν φαίνεται πλέον έτοιμος να στείλει απεσταλμένο στην περιοχή σε διερευνητική αποστολή για να επαναλάβει την πρωτοβουλία του στο Κυπριακό.

    Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνομιλίας που είχαν χθες το μεσημέρι ο κ. Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην οποία συμμετείχε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του ΟΗΕ, ο κ. Ανάν και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάθονταν δίπλα-δίπλα στο γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν προς τιμή των αρχηγών κρατών που συμμετείχαν στους εορτασμούς των 60 χρόνων από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε στον κ. Ανάν ότι θα στείλει στη Νέα Υόρκη απεσταλμένο για διερευνητικές διαβουλεύσεις στην έδρα του ΟΗΕ. Ο κ. Ανάν απάντησε πως, αφού συζητήσει μαζί του, θα λάβει τις αποφάσεις του. Ωστόσο, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ που μίλησε από τη Μόσχα, φαίνεται πια σχεδόν σίγουρη η αποστολή απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Στη συνομιλία συμμετείχε και ο κ. Ερντογάν, που ήλθε και κάθισε δίπλα τους. Αν και δεν υπάρχουν λεπτομέρειες για την παρέμβασή του, λέχθηκε ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ήταν θετικός.

    Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι δίδει νέα διάσταση και στη συνάντηση Καραμανλή-Μπους στις 20 Μαϊου στην Ουάσινγκτον, όπου το Κυπριακό βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης.

    Δηλώσεις Ερντογάν - Συνάντηση με Πρόεδρο Παπαδόπουλο και Ανάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο τελευταίος ανέφερε ότι η περίοδος μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν έχει τελειώσει και μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό μπορεί να αρχίσει.

    ''Ο κ. Ανάν επανέλαβε ότι η περίοδος μετά το δημοψήφισμα έχει τελειώσει και μια νέα πρωτοβουλία μπορεί να αρχίσει'', είπε ο κ. Ερντογάν σε δηλώσεις του στην Τουρκία κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

    ''Είδα ότι οι Ε/Κ δεν είναι αρνητικοί στο θέμα αυτό. Σε σύγκριση με τις προηγούμενές τους δηλώσεις είδα ότι (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) αντιμετωπίζει θετικά το θέμα μιας τέτοιας διαδικασίας'', πρόσθεσε.

    ''Είχαμε μια συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με τον κ. Παπαδόπουλο. Μπορώ να σας πω ότι συζητήσαμε το δημοψήφισμα που έλαβε χώρα μετά τη συνάντηση στο Μπούργκενστοκ'', είπε ο κ. Ερντογάν.

    Οπως ανέφερε, θα συζητήσει το θέμα ξανά με τον κ. Ανάν στη διάρκεια της προγραμματισμένης του επίσκεψης αρχές Ιουνίου στις ΗΠΑ.

    ''Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ στη Μόσχα με ηγέτες πολλών κρατών. Συναντήθηκα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και με τον Πρόεδρο της νότιας Κύπρου Τάσσο Παπαδόπουλο. Στη διάρκεια των συναντήσεων αυτών συζητήσαμε πολιτικά θέματα. Η επίσκεψή μου στη Μόσχα ήταν πολύ παραγωγική'', κατέληξε.

    Λόρα Κένεντι - Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν τα δυο θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε χθες το πρωί με ανώτερους υπηρεσιακούς παράγοντες του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών στο αμερικανό Υπουργείο Εξωτερικών Λόρα Κένεντι.

    Της βρετανικής αντιπροσωπείας ηγείτο ο Ντομινίκ Τσίλκοτ, εκ των Διευθυντών του τμήματος Ευρωπαϊκής Ενωσης του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Με τη συνάντηση στο Λονδίνο, η κ. Κένεντι ολοκλήρωσε την περιοδεία της που περιλάμβανε, κατά σειρά, την Αγκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία, τα κατεχόμενα, τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο.

    Υπουργός Εξωτερικών - Αντιπρόεδρος Κίνας

    Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο Κυπριακό, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zeng Qinghong κατά τη συνάντηση του με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Πεκίνο μετά από πρόσκληση του Κινέζου ομολόγου του Li Zhaoxing.

    Ο Zeng Qinghong επαναβεβαίωσε την πάγια θέση της χώρας του υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό, η οποία θα σέβεται την ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και η οποία θα ικανοποιεί τις ανησυχίες και τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων της νήσου.

    Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι ως Μόνιμο Μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα θα στηρίξει ενεργά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου και των διεθνών σχέσεων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού ενημέρωσε τον Αντιπρόεδρο της Κίνας για την παρούσα φάση του Κυπριακού, ανέλυσε τις βασικές παραμέτρους του ζητήματος και των προσπαθειών επίλυσής του.

    Επεσήμανε, επίσης, την προσήλωση της κυβέρνησης στην επίτευξη, το συντομότερο δυνατό, ειρηνικής και βιώσιμης, συμπεφωνημένης λύσης του Κυπριακού.

    Κατά τη συνάντηση, ο Κινέζος Αντιπρόεδρος εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων Κύπρου και Κίνας, τις οποίες χαρακτήρισε ως στενές και παραδοσιακά πολύ φιλικές.

    Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι σχέσεις θα εμβαθύνουν και θα διευρυνθούν ακόμα περισσότερο προς αμοιβαίο όφελος και ότι η επίσκεψη του κ. Ιακώβου θα συμβάλει ουσιωδώς προς την κατεύθυνση αυτή.

    Επεσήμανε ότι η σημασία της σύσφιγξης των φιλικών σχέσεων και αμοιβαίας υποστήριξης δεν εξαρτάται από τη διαφορά μεγέθους των δύο χωρών.

    Συνεχάρη θερμά την Κύπρο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου θα υποβοηθήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Κίνας-ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμερίστηκε την ικανοποίηση και τις εκτιμήσεις του Κινέζου συνομιλητή του για το εξαίρετο επίπεδο και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, στις οποίες η Κύπρος, όπως και η Κίνα, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία.

    Μόσχα - Πρόεδρος Πούτιν - Γλαύκος Κληρίδης - Επίδοση Μεταλλίου

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ήταν ανάμεσα στους έξι βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που τίμησε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πρόκειται για έξι πολιτικές προσωπικότητες που κατέχουν ή κατείχαν αξίωμα στη χώρα τους και οι οποίοι σε νεαρή ηλικία έλαβαν μέρος στον πόλεμο κατά του φασισμού: Νυν Πρόεδροι της Ελλάδας Κάρολος Παπούλιας, Κροατίας Στέπαν Μέσιτς και Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου, ο πρώην βασιλιάς της Ρουμανίας Μιχάι, ο πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας Βόσιετζ Γιαρουζέλσκι και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι είχε λάβει επιστολή από τον Πρόεδρο Πούτιν στην οποία τον προσκαλούσε να λάβει μέρος στους εορτασμούς και του απάντησε απευθύνοντας ευχαριστίες για την εξαιρετική αυτή τιμή.

    Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Πούτιν ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κατά τη διάρκεια του Πολέμου επιδείξατε θάρρος στον αγώνα κατά του κοινού μας εχθρού, του φασισμού».

    «Στη Ρωσία είστε επίσης πολύ γνωστός ως ένας αξιοσέβαστος πολιτικός που με την πολύτιμη συνεισφορά του συνέβαλε στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην Μεσόγειο και την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Πούτιν.

    «Το θεωρώ εξαιρετική τιμή να έρθω στη Μόσχα να πάρω μέρος στους εορτασμούς και να τιμηθώ σε μια χώρα που πέραν από την τεράστια συνεισφορά είχε και τεράστιες ανθρώπινες απώλειες», τόνισε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ρωσική Πρεσβεία - 60η επέτειος συμμαχικής νίκης - Χριστόφιας

    Οι αγώνες και η συμβολή όλων των λαών στον αγώνα κατά του φασισμού είναι εκτιμητέες, αλλά ο σοβιετικός λαός και ο Κόκκινος στρατός ήταν ο ''βασικός σωτήρας'' της ανθρωπότητας στη μάχη κατά του χιτλεροφασισμού, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας προέβη στη δήλωση αυτή στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργάνωσε η ρωσική πρεσβεία για την 60η επέτειο της νίκης των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη και τη συνθηκολόγηση του ναζιστικής πολεμικής μηχανής.

    Σε δικές του δηλώσεις, ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κύπρο Αντρέι Νεστερένκο ανέφερε ότι ο ίδιος είναι ευτυχής γιατί υπάρχουν ''πολλοί φίλοι στην Κύπρο που μοιράζονται τις απόψεις μας για την κοινή νίκη που επιτεύχθηκε σε τόσο δύσκολους καιρούς για ολόκληρο τον κόσμο''.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης οι Υπουργοί Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν, ο Αρχηγός και Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, καθώς και Πρεσβευτές άλλων χωρών στην Κύπρο.

    Το παρών τους έδωσαν και δέκα Ρώσοι βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που ήρθαν στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις τιμής με την ευκαιρία της 60ης επετείου, καθώς και Κύπριοι βετεράνοι.

    Ημέρα της Ευρώπης - Αντριαν βαν ντερ Μιρ - Μήνυμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει ετοιμότητα να βοηθήσει στην ανεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό και να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στην επίτευξη του στόχου αυτού, αναφέρει σε γραπτό του μήνυμα με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Προσθέτει ότι ''η Επιτροπή ευελπιστεί ότι με κάποια συμβιβαστική λύση θα υιοθετηθούν τάχιστα οι προτάσεις της σχετικά με την οικονομική βοήθεια και τις ειδικές προϋποθέσεις εμπορίου για την τουρκοκυπριακή κοινότητα''.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και σημειώνει ότι η χώρα βρήκε γρήγορα τη θέση της εντός της Ενωσης.

    ''Με μία δυναμική διαδικασία οικονομικής αλλαγής, η Κύπρος συμμετέχει σήμερα στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών II, γεγονός που αποτελεί σημαντικό βήμα προς την ένταξη στην Ευρωζώνη'', αναφέρει.

    Αναφερόμενος στη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, εκφράζει βεβαιότητα ότι η Κύπρος ''θα επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη όπως έκαναν και οι άλλες χώρες μέλη''.

    Προσθέτει ότι το νέο Σύνταγμα θα προσφέρει φανερά οφέλη στους πολίτες και θα βελτιώσει τον τρόπο λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργάνων, καθώς απλοποιεί της διαδικασίες λήψης αποφάσεων και ορίζει ξεκάθαρα τις αρμοδιότητες του κάθε οργάνου.

    ''Η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Υπουργείου Εξωτερικών θα ενισχύσει τη φωνή της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Η Επιτροπή αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον την επικύρωση του Συντάγματος από όλα τα κράτη μέλη. Εξι από αυτά το έχουν ήδη επικυρώσει'', σημειώνει ο κ. βαν ντερ Μιρ.

    Οπως αναφέρει, η Ημέρα της Ευρώπης στην Κύπρο θα εορταστεί στη Λευκωσία στις 13 Μαΐου και στη Λεμεσό στις 15 Μαΐου και καλεί όλους να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημειώνει επίσης ότι οι προετοιμασίες για μία μελλοντική διεύρυνση θα συνεχιστούν σύμφωνα με τους οδικούς χάρτες που συμφωνήθηκαν για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ενώ η Κροατία θα αρχίσει διαπραγματεύσεις μόλις συμμορφωθεί με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Για την Τουρκία αναφέρει ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την χώρα αυτή προγραμματίστηκε για τις 3 Οκτωβρίου 2005 και η Επιτροπή κάνει όλες τις απαραίτητες διεργασίες, μεταξύ των οποίων και η προετοιμασία ενός κατάλληλου διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Πρόεδρος Βουλής - Ημέρα της Ευρώπης - Εκθέσεις

    Εγκαινιάστηκε χθες στη Βουλή των Αντιπροσώπων έκθεση φωτογραφίας η οποία ανήκει στο Ολλανδικό Μουσείο ''Regentenkamer'' και παρουσιάζει τα έδρανα των Κοινοβουλίων των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ αυτών και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την έκθεση εγκαινίασε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ολλανδίας στην Κύπρο Maximiliaan E.E. Gevers και ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ron Evers, στην παρουσία μελών του διπλωματικού σώματος και άλλων προσκεκλημένων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Χάγη, τον Σεπτέμβριο του 2004, στα πλαίσια των εκδηλώσεων της ολλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

    Επίσης στο κτίριο της Βουλής εγκαινιάστηκε χθες από τον κ. Χριστόφια έκθεση ζωγραφικής παιδιών από επτά δημοτικά σχολεία της ελεύθερης Κύπρου.

    Πατριάρχης Μόσχας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βράβευση

    Ο Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β' ανακοίνωσε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βραβευθεί από το Ιδρυμα Ενότητας των Ορθόδοξων Χριστιανικών Εθνών.

    Η ειδική τελετή θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο στη Μόσχα, όπως ανέφερε ο ίδιος ο Πατριάρχης Αλέξιος Β', ύστερα από συνάντηση που είχε στη Μόσχα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 60 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Ο Πατριάρχης, ο οποίος ηγείται του Ιδρύματος, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που αποδέχθηκε τη βράβευση.

    Από το Ιδρυμα αυτό τιμήθηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας.

    Πρόεδρος Βουλής - ΥΦΕΞ Κροατίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε χθες τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Κροατίας Hido Biscevic, στον οποίο υπογράμμισε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επίτευξη λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία να οδηγεί στην επανένωση της Κύπρου και στη διασφάλιση των συμφερόντων τόσο των Ε/Κ όσο και των Τ/Κ.

    Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμησή του για τη σταθερή υποστήριξη της Κροατίας προς τις προσπάθειες προώθησης λύσης, η οποία, όπως ανέφερε, δε θα αφαιρεί από τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε, εξάλλου, την εκτίμηση της Κύπρου για τη συμμετοχή της Κροατίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κροατίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Πρόεδρος της Βουλής συμφώνησε με τον Κροάτη αξιωματούχο ότι η ένταξη της χώρας του θα αποβεί προς όφελος τόσο του κροατικού λαού όσο και της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

    Ο κ. Biscevic ανέφερε ότι η Κροατία προσβλέπει να επωφεληθεί από τις εμπειρίες της Κύπρου κατά την ενταξιακή της πορεία.

    Οσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι σχέσεις αυτές είναι πολύ φιλικές και ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξή τους σε όλους τους τομείς.

    ΕΕ - Κύπρος - Περιουσίες - Παπαδημούλης

    Την καταπάτηση και το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θίγει με ερώτησή του προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο ευρωβουλευτής του Συνασπισμού Δημήτρης Παπαδημούλης.

    Ο Ελληνας ευρωβουλευτής αναφέρει ότι αλλοδαποί, ανάμεσά τους και πολίτες της ΕΕ, διαθέτουν και εκμεταλλεύονται περιουσίες που ανήκουν σε Ε/Κ, με την ''εγγύηση'' του ψευδοκράτους.

    Σημειώνει ότι η εκρηκτική οικοδομική δραστηριότητα δημιουργεί επιπλέον περιπλοκές και τετελεσμένα στο δικαίωμα επιστροφής των περιουσιών, ενώ ψευδώς δημιουργείται η πεποίθηση σε υποψηφίους αλλοδαπούς αγοραστές ότι τα ακίνητα που αγοράζουν είναι απαλλαγμένα από νομικά προβλήματα, αφού υπάρχει εγγύηση των τ/κ ''αρχών''.

    Ο κ. Παπαδημούλης ερωτά το Συμβούλιο ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να προστατευθούν τα νόμιμα δικαιώματα που έχουν οι Ε/Κ στις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Επιπλέον ζητά να γίνει σαφές σε υποψήφιους αγοραστές ότι τυχόν διαβεβαιώσεις και εγγυήσεις του ψευδοκράτους για το νόμιμο των τίτλων ιδιοκτησίας είναι ανυπόστατες, αφού υπάρχουν απαιτήσεις από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, πολλές από τις οποίες εκδικάζονται από δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στατιστική Υπηρεσία - ΕΕ - Γενική Απογραφή Επιχειρήσεων

    Η Στατιστική Υπηρεσία ξεκίνησε τη Γενική Απογραφή Επιχειρήσεων με στόχο την επίσημη καταγραφή στοιχείων για όλες τις επιχειρήσεις και υποστατικά εργασίας που λειτουργούν σε όλες τις περιοχές της ελεύθερης Κύπρου, πλην των γεωργικών και κτηνοτροφικών μονάδων, κάτι που θα αποτελέσει τη βάση ενός ολοκληρωμένου στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων όπως προβλέπεται από σχετικό κανονισμό της ΕΕ.

    Ο Διευθυντής της Στατιστικής Υπηρεσίας Πάμπης Φιλιππίδης είπε ότι η απογραφή αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2005.

    Πρόσθεσε ότι η απογραφή επιχειρήσεων διεξάγεται κάθε πέντε χρόνια και είναι μια από τις τρεις μεγάλες απογραφές που διενεργεί η Στατιστική Υπηρεσία μαζί με την απογραφή πληθυσμού και την απογραφή γεωργίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, θα καταγραφούν τα λεπτομερή και πλήρη στοιχεία από ένα σύνολο 80.000 επιχειρήσεων και υποστατικών, αριθμός που αποτελεί αύξηση κατά 10.000 σε σύγκριση με την τελευταία απογραφή που διενεργήθηκε το 2000.

    Οπως είπε, οι επιχειρήσεις και τα υποστατικά αυτά χωρίζονται σε 30.000 στη Λευκωσία, 23.000 στη Λεμεσό, 13.000 στη Λάρνακα, 5.500 στην Αμμόχωστο και 8.500 στην Πάφο.

    Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, σε σχέση με το μέγεθος των επιχειρήσεων στην Κύπρο, με βάση την προηγούμενη απογραφή του 2000 το 58% των επιχειρήσεων ήταν ενός ατόμου, 37% απασχολούσαν 2 ως 9 άτομα, 4% είχαν 10 ως 49 άτομα και μόνο 1% ήταν σχετικά ''μεγάλες'', δηλαδή πέραν των 50 ατόμων.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Θετική πορεία, για τρίτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά από μετοχές της περιφέρειας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,52%, κλείνοντας στις 1.221,69 μονάδες. Μικρά κέρδη της τάξης του 0,34% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,49 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 323.000 λίρες.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,53% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 410,22 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη από Μόσχα - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αισθάνεται ''κάποια ικανοποίηση'' που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι η δική μας πλευρά με ειλικρίνεια και συνέπεια επιδιώκει να βρει λύση του Κυπριακού''.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ''αυτή η διαπίστωση να είναι ευρύτερα αποδεκτή πλέον και στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο''.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένεται μια νέα πρωτοβουλία μετά τη συνομιλία που είχε στη Μόσχα, στο πλαίσιο των εορτασμών, με τον κ. Ερντογάν και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο επίσημο γεύμα καθόταν δίπλα από τον κ. Ανάν και ''ασφαλώς μιλήσαμε για το Κυπριακό'' και στο τέλος του γεύματος ήρθε στο τραπέζι και ο κ. Ερντογάν και ιστάμενοι ''ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις''.

    ''Εγώ δεν σχολιάζω το περιεχόμενο τέτοιων συναντήσεων'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σημείωσε ότι ''εμείς εδώ και αρκετό καιρό εργαζόμαστε για την προετοιμασία των συνομιλιών''.

    Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν περί νέας διαδικασίας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα''.

    Εξάλλου, ερωτηθείς για δημοσιεύματα περί συμφωνίας για μετάβαση απεσταλμένων στην περιοχή εκ μέρους του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν υπάρχει αυτό το πλαίσιο'' και σημείωσε ότι ο ίδιος ο κ. Ανάν εξέφρασε ''μεγάλη δυσαρέσκεια'' για τη δημοσιοποίηση ''τέτοιου είδους εικασιών''.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Μόσχα - Εορτασμοί

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε σήμερα από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τη ρωσική κυβέρνηση για τη θερμή φιλοξενία, καθώς και για το γεγονός ότι τιμήθηκε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης για τη συμμετοχή του στον πόλεμο, που αποτελεί και τιμή για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη Μόσχα παρέστη ''στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πατριωτικής νίκης και της νίκης εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού''.

    [06] (Κ) Ράλλι Κύπρος 2005 - Δοκιμές στο Σταυροβούνι

    Την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα αγωνιστικά τους αυτοκίνητα μόλις τρεις ημέρες πριν από την εκκίνηση του Ράλλι Κύπρος, έκτου αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, είχαν σήμερα οι οδηγοί που λαμβάνουν μέρος στην κατηγορία Αυτοκινήτων Παραγωγής.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4494               0,4520
    Λίρα Αγγλίας              0,8453               0,8503
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4243            0,4276
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3475            0,3502
    Δολάριο Καναδά                  0,3628            0,3657
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0626            0,0631
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3730            0,3759
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Μόσχα - Δηλώσεις (2)

    Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι να ετοιμαστεί κατάλληλα ο νέος διάλογος για λύση του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας: "ας μην σπεύδουμε να χαιρετίσουμε την επανέναρξη κάποιας πρωτοβουλίας".

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου συμμετείχε στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αισθάνεται ''κάποια ικανοποίηση'' που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ''έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι η δική μας πλευρά με ειλικρίνεια και συνέπεια επιδιώκει να βρει λύση του Κυπριακού'' και εξέφρασε την ελπίδα αυτή η διαπίστωση να είναι ευρύτερα αποδεκτή πλέον και στο εξωτερικό αλλά και στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στη συνομιλία που είχε στη Μόσχα με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συζήτησαν διάφορες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να προετοιμαστούν οι συνομιλίες, και ο κ. Ανάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτά τα οποία η ε/κ πλευρά κάνει.

    Σε ερώτηση εάν θα πρέπει να αναμένεται μια νέα πρωτοβουλία μετά τη συνομιλία που είχε στη Μόσχα, με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''στο επίσημο γεύμα καθόμουν δίπλα από τον κ. Ανάν στο ίδιο τραπέζι, με τον οποίο ασφαλώς μιλήσαμε για το Κυπριακό, και στο τέλος του γεύματος ήρθε στο τραπέζι και ο κ. Ερντογάν και ιστάμενοι και οι τρεις ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις''.

    ''Οπως ξέρετε, εγώ δεν σχολιάζω το περιεχόμενο τέτοιων συναντήσεων. Δεν είναι η πρώτη φορά που έχει γίνει με τον κ. Ερντογάν. Ομως μπορώ να σχολιάσω τις δηλώσεις τις οποίες ο ίδιος έχει κάμει. Αισθάνομαι κάποια ικανοποίηση ότι ο κ. Ερντογάν έχει αναγνωρίσει δημόσια ότι η δική μας πλευρά με ειλικρίνεια και συνέπεια επιδιώκει να βρει λύση του Κυπριακού και ελπίζω αυτή η διαπίστωση να είναι και ευρύτερα αποδεκτή πλέον τόσο στο εξωτερικό αλλά ιδιαίτερα και στην Κύπρο'', είπε.

    [09] (Κ) ΕΕ - Εκπρόσωπος Επιτρόπου Διεύρυνσης - Επίσκεψη Ρεν - Κανονισμοί

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο μαζί με την κυβέρνηση της Κύπρου στο θέμα των δύο κανονισμών που πρότεινε για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο σεμιναρίου για δημοσιογράφους που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας στις Βρυξέλλες, η εκπρόσωπος Τύπου του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Κριστίνα Νάτζι, ανέφερε επίσης ότι ο Επίτροπος Ολι Ρεν θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 12 και 13 Μαϊου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Περιουσίες

    Οι προσπάθειες της κυβέρνησης για το θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα καταβάλλονται σε κάθε βήμα, σε κάθε ευκαιρία, με κάθε δυνατό τρόπο και αφήνεται στον πολίτη το δικαίωμα εάν θα διεκδικήσει ή όχι και πώς αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Μόσχα, όπου παρέστη στους εορτασμούς για τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και σε παρατήρηση ότι έχουν εκδοθεί από το δικαστήριο στην Κύπρο τέσσερα ευρωπαϊκά εντάλματα εναντίον ενός Βρετανού και τριών Τ/Κ για σφετερισμό ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''οι θέσεις μας για το θέμα των περιουσιών είναι γνωστές''.

    ''Αποτελεί σφετερισμό, αποτελεί αξιοποίηση κλεμμένης περιουσίας σε μία προσπάθεια να βρεθούμε προ τετελεσμένων πάνω σε μία πτυχή του Κυπριακού που είναι, κατά τη γνώμη μου, μία από τις πιο βασικές και, όπως και άλλες φορές έχουμε δηλώσει, τα θέματα των περιουσιών, η περιπλοκότητα και η αδικία των προνοιών του σχεδίου Ανάν ίσως είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που ο κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε το σχέδιο'', είπε.

    [11] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος ''CISM'' - Γενική Συνέλευση

    Τα δικά της μηνύματα σε σχέση με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τον αθλητισμό και τη χρησιμότητά του εντός του στρατιωτικού τομέα θα δώσει η 60η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ''CISM'', η οποία διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    ''Και αναμφίβολα και η δική μας Εθνική Φρουρά έχει να συμβάλει και συμβάλλει ενεργά σε αυτήν όλη την προσπάθεια'', σημείωσε.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με μέλη του ''CISM'', με επικεφαλής τον Πρόεδρο του, Ταξίαρχο Gianni Gola, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως θα λάβουν μέρος πέραν των 300 συνέδρων από 90 χώρες από όλο τον κόσμο.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  214.989,26
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,42    -0,08    204.209,50
    FTSE/CySE 20                           408,78    -0,35    131.237,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.224,60    -0,36    131.019,47
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.037,79     0,23     13.561,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.011,06     0,42     14.135,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.217,48    -0,34    144.580,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.246,33    -0,51     92.063,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.014,19     1,07        909,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.025,94     0,38     51.790,80
    FTSE Med (09/05/2005)                7.327,80    -0,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Βρετανός Πρωθυπουργός - Andrew Adonis - Διορισμός

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ αψηφώντας σωρεία αντιδράσεων από διάφορες πλευρές και περισσότερο από την αριστερή πτέρυγα του Εργατικού κόμματος, διόρισε τελικά τον κυπριακής καταγωγής, από πατέρα, ανώτερο σύμβουλο του Andrew Adonis, ως Υφυπουργό Παιδείας απονέμοντας του ταυτόχρονα τίτλο ευγενείας που τον καθιστά μέλος της Βουλής των Λόρδων.

    [14] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν έχει ένδειξη για νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Δεν έχω κάποια τέτοια ένδειξη'' είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι δεδομένη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης ''για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης με στόχο την επανένωση του νησιού''.

    ''Η όποια πρωτοβουλία όμως πρέπει να συνοδεύεται από την ανάλογη προετοιμασία, έτσι ώστε να υπάρχουν τα εχέγγυα για την επιτυχή, αυτή τη φορά, κατάληξη όποιας προσπάθειας ενδέχεται να ξεκινήσει'', τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρές απώλειες, λόγω των πτωτικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,34%, κλείνοντας στις 1.217,48 μονάδες. Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,42 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρήσε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 214.000 λιρών.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,35% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,78 μονάδες.

    [16] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η επανένωση της Κύπρου μέσω διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις στο Βουκουρέστι, όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, είπε πως ''πάντα ήταν και είναι σκοπός μας να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού μέσω διαδικασίας διαπραγματεύσεων'', όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    ''Δεν πρέπει να έχουμε άλλη αποτυχία. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες που θα διασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη θετική έκβαση μιας ενδεχόμενης επανεκκίνησης της διαπραγματευτικής διαδικασίας'' τόνισε ο κ. Μολυβιάτης και διευκρίνισε πως ''μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν προκαταρκτικές διερευνητικές επαφές μεταξύ Λευκωσίας και Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με σκοπό να διασφαλισθεί ότι το πρώτο βήμα δεν θα είναι και το τελευταίο''.

    [17] (Κ) Κρατική Εκθεση - 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου

    Με τη συμμετοχή 300 συνολικά εκθετών πραγματοποιείται φέτος η 30η Διεθνής Εκθεση Κύπρου, στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι τις 29 Μαϊου, η οποία θα καλύπτει συνολικά 40.000 τετραγωνικά μέτρα εκθεσιακού χώρου, με εμφανή τη συμμετοχή της ντόπιας παραγωγής.

    Στη φετινή Εκθεση συμμετέχει και το Τουρκοκυπριακό Βιομηχανικό Επιμελητήριο με 50 εκθέτες, που καταλαμβάνουν 980 τετραγωνικά μέτρα.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λώρης Τρύφων είπε πως η φετινή έκθεση περιλαμβάνει άλλες εξειδικευμένες εκθέσεις, οι οποίες είναι η Εκπαιδευτική Εκθεση, το Ιδανικό Σπίτι, η Γεωργική, η Offitec, η Εκθεση Αυτοκινήτου και άλλες.

    [18] (Κ) ΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ του ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προσανατολίζεται να στείλει στην περιοχή τον Αναπληρωτή ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σε διερευνητική αποστολή για το Κυπριακό.

    Η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μαρί Οκάμπε, απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Ανάν θα στείλει απεσταλμένο του στην περιοχή, είπε: Ετσι φαίνεται, αφού αρκετά μέρη ενδιαφέρονται να δεχθούν απεσταλμένο του».

    Σε ερώτηση αν αυτός θα είναι ο κ. Πρέντεργκαστ, ο κ. Οκάμπε απάντησε: Φαίνεται ότι θα είναι ο κ. Πρέντεργκαστ».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 10 May 2005 - 17:49:18 UTC