Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική
  • [02] (Κ) Επιστολή Μ. Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ - ΓΓ - Ξενίδη Αρέστη
  • [03] (Κ) Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Τελετή - Επιστροφή
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πλοίο - Κατεχόμενα
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες
  • [08] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Μέρα Μάνας

  • [01] (Κ) Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική

    Με τέσσερις αγώνες αρχίζει σήμερα η 25η και προτελευταία αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    [02] (Κ) Επιστολή Μ. Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ - ΓΓ - Ξενίδη Αρέστη

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, ρίχνει φως και προσφέρει απαντήσεις σε βασικά νομικά ερωτήματα άλυτα δεμένων με την ουσία του Κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    [03] (Κ) Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Τελετή - Επιστροφή

    Η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας ύστερα από 31 χρόνια και πολλές περιπέτειες που πέρασε επιστρέφει σήμερα στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.

    Ειδική τελετή για την άφιξη της εικόνας θα γίνει στις 1800 σήμερα στη Λάρνακα. Οι πιστοί θα την υποδεχθούν με επικεφαλής το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου, για να τη συνοδεύσουν εν πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Δροσιάς, όπου στις 1830 θα τελεστεί εσπερινός.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, το ζήτημα παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και το ενδεχόμενο διερευνητικών διαβουλεύσεων της κυπριακής κυβέρνησης με τον ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών, ο παράνομος κατάπλους ελληνικού πλοίου στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου και το ζήτημα των ισχυρισμών κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για παρεμβάσεις του στις Κεντρικές Φυλακές υπέρ συγκεκριμένων υπαλλήλων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για το διορισμό του μέχρι χθες Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα, για τις προσπάθειες δημιουργίας νέου και διευρυμένου πολιτικού σχήματος στο χώρο του Κέντρου και για την επανεκλογή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Σε σύγχυση οι κυβερνώντες'', ότι καταρρίπτονται τα όσα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υποστήριζε για καταπολέμηση της αναξιοκρατίας και ότι επικρατεί πλήρης σύγχυση στο στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, ''αναφορικά με τις αποκαλύψεις για το ρουσφέτι που αξίωνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προτού ακόμα σταλεί στο Προεδρικό Μέγαρο η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να συζητήσει το θέμα των περιουσιών, διαμήνυε μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Υπονομεύουν τον αγώνα μας'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ελληνικό πλοίο ύψωσε τουρκοκυπριακή σημαία στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου για να ελλιμενισθεί σε αυτό, την ίδια ώρα κατά την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά παλεύει για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλη είδηση είναι ο διορισμός χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του μέχρι χθες Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη στη θέση του Γενικού Εισαγγελέα και προϊσταμένου της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους, μετά την παραίτηση του μέχρι τώρα Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Με δίδυμο στον Ανάν'', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μελετά ''σοβαρότατα'' την πρόταση των Αμερικανών να αναπτύξει στα Ηνωμένα Εθνη τις θέσεις του για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και ότι είναι έτοιμος να αποστείλει σύντομα για διερευνητικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη το Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσο Τζιωνή και το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέα Μαυρογιάννη. Αλλού γράφει ότι η Αγιοταφική Αδελφότητα κατέλαβε χθες το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και εξεδίωξε τον Πατριάρχη Ειρηναίο, ο οποίος -μετά την αποκήρυξή του από 12 Συνοδικούς- κηρύσσεται αυτομάτως έκπτωτος με βάση το Καταστατικό του Πατριαρχείου, υπό την αίρεση ή επικύρωση της απόφασης αυτής από την κυβέρνηση της Ιορδανίας.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Καρφώνει ο ένας - Ξανακαρφώνει ο άλλος'', γράφει στο κύριο θέμα ότι συνεχίσθηκε και χθες με νέα αλληλο-καρφώματα η διαμάχη για τα ραβασάκια στις Φυλακές, με τον κ. Θεοδώρου να χαρακτηρίζει ως ανυπόστατες τις καταγγελίες εις βάρος του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιούνται έντονες διαβουλεύσεις για δημιουργία νέου πολιτικού σχηματισμού στο χώρο του Κέντρου, ενώ και ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να υπάρξει οριστική κατάληξη των προσπαθειών αυτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Ευρωπαϊκά εντάλματα'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Αστυνομία Κύπρου και η Νομική Υπηρεσία εργάζονται πυρετωδώς για να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωπαϊκών ενταλμάτων σύλληψης αλλοδαπών οι οποίοι καταπατούν ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα και ότι η πρώτη ''μάχη'' για το θέμα αυτό θα δοθεί επί βρετανικού εδάφους για συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση. Στα κατεχόμενα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι αλλοδαποί ''ιδιοκτήτες'' ελληνοκυπριακών περιουσιών έχουν συλλέξει ένα περίπου εκατομμύριο λίρες Αγγλίας, για να αντιμετωπίσουν με νομικά μέσα τις εις βάρος τους καταγγελίες. Αλλού γράφει ότι σε χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο αποφασίσθηκε, μεταξύ άλλων μέτρων αποτροπής βίας στα γήπεδα, η διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων χωρίς θεατές.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Εκτέθηκαν ΔΗΣΥ - Π. Κυριάκου'', ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επέκρινε χθες τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΔΗ επειδή υιοθέτησαν τις καταγγελίες του πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Πανίκου Κυριάκου εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την εφημερίδα, νέες αποκαλύψεις και καταγγελίες προέκυψαν εις βάρος του κ. Κυριάκου. Αλλη είδηση είναι η ομιλία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βουδαπέστη και η πρότασή του για διακοινοβουλευτική συνεργασία στην αντιμετώπιση μεσογειακών προβλημάτων και για οικοδόμηση της ειρήνης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Ο Τόνι Μπλερ σφραγίζει ιστορικό χατ-τρικ'', γράφει στο κύριο θέμα της πως ο κ. Μπλερ, ο οποίος εόρτασε χθες τα 52α γενέθλιά του, επέτυχε την τρίτη του νίκη σε γενικές εκλογές στη Βρετανία ως επικεφαλής των Εργατικών, ενώ ο ηγέτης του Κόμματος των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ ανακοίνωσε ότι θα αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Πάφου έδειξε σημαντική άνοδο της εγκληματικότητας στην περιοχή από το 2000 μέχρι σήμερα, εκφράζοντας φόβους ότι αυτή η κατάσταση θα έχει επιπτώσεις στις αφίξεις περιηγητών.

    ΣΣ: Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' δεν παραλήφθηκε στο πρακτορείο.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανός Πρωθυπουργός - Συγχαρητήρια
    --------------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συγχαρητήρια επιστολή του χθες προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα δοθεί η δέουσα σημασία στο πρόβλημα της Κύπρου, ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά και τις δύο χώρες.
    
    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγχαίρει τον κ. Μπλερ για την ιστορική επανεκλογή του για τρίτη θητεία και μαζί με τα προσωπικά του συγχαρητήρια διαβιβάζει και εκείνα του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι κατά τη διάρκεια της νέας θητείας της βρετανικής κυβέρνησης, κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αναλάβει την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και εκείνη των G8, «θα υπάρξει συνεχής βελτίωση και των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και της συνεργασίας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε άλλα διεθνή βήματα» .
    
    «Ελπίζει δε ότι θα δοθεί η δέουσα σημασία και στο πρόβλημα της Κύπρου, ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά και τις δύο χώρες και προσβλέπει σε συνάντησή του σύντομα με τον κ. Μπλερ», αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην επιστολή του.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μπλερ - Συγχαρητήρια
    ---------------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε χθες στον Πρόεδρο του Εργατικού Κόμματος και Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ
    συγχαρητήριο τηλεγράφημα για τη χθεσινή τους νίκη στις εκλογές.
    
    Στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εκφράζει την ελπίδα ότι το Εργατικό Κόμμα στη νέα κυβερνητική του θητεία θα προσεγγίσει το Κυπριακό με πραγματική βούληση υποβοήθησης των προσπαθειών για μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του προβλήματος.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρεσβευτής Μαυριτανίας - Διαπιστευτήρια
    ----------------------------------------------------------------
    Η Τουρκία θα πρέπει ανταποκριθεί στην καλή βούληση που έχει επιδείξει η κυπριακή κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρεσβευτή της Μαυριτανίας στην Κύπρο, με έδρα τη Ρώμη, Yahya Ngam.
    
    Υπογράμμισε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση σκοπεύει να δώσει στους Τ/Κ τη δυνατότητα να απολαύσουν στον ύψιστο δυνατό βαθμό των αγαθών που απορρέουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και προς αυτή την κατεύθυνση έχει υιοθετήσει, με σημαντικό οικονομικό κόστος, μέτρα στήριξης μέσα στο πλαίσιο του κοινοτικού κεκτημένου και του διεθνούς δικαίου, με σκοπό την πολιτική και οικονομική επανενσωμάτωση των δυο κοινοτήτων.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και δεν θα φεισθεί προσπαθειών για επίτευξη λύσης που να ικανοποιεί τις ελπίδες και τις προσδοκίες όλων των Κυπρίων, και να ικανοποιεί την έντονή τους επιθυμία για ασφάλεια.
    
    Ανέφερε στον κ. Ngam ότι οι Ε/Κ απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του Απρίλη του 2004, δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού, ή την επανένωση της χώρας, αλλά απέρριψαν ένα σχέδιο το οποίο δεν αντιμετώπιζε επαρκώς τις νόμιμες ανησυχίες τους και το οποίο δεν διασφάλιζε μια λύση που θα ήταν λειτουργική, βιώσιμη και θα αντιμετώπιζε τις ανησυχίες του λαού της Κύπρου, ως συνόλου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
    
    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι
    ---------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι έθεσε εμφαντικά το θέμα της εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσίων στα κατεχόμενα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αυτή η τακτική στο θέμα των περιουσιών, η οποία εγκρίνεται, ''από ό,τι φαίνεται, από το 'διαλλακτικό' κ. Ταλάτ'' αποδεικνύει ανειλικρίνεια όσον αφορά τις προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη για λύση του Κυπριακού και φαίνεται ότι απεναντίας επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με συνέπειες που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.
    
    Αναφορικά με το πάγιο αίτημα των ΗΠΑ να καταθέσει η ε/κ πλευρά τα σημεία των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν ο Εκπρόσωπος είπε ότι η ''απάντηση δόθηκε μάλιστα και δημοσίως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι δεν πάει κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καταθέτοντας αμέσως τις διαπραγματευτικές του θέσεις, τις τελικές του θέσεις''.
    
    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να στείλει κάποιον απεσταλμένο για συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι το σχετικό.
    
    Ταλάτ - Κένεντι - Συνάντηση - Δηλώσεις
    ----------------------------------------
    Η βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι συναντήθηκε χθες με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για λήψη μέτρων προς άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.
    
    Η συνάντηση Ταλάτ - Κένεντι έγινε στο γραφείο της ''προεδρίας'' και διήρκεσε μια ώρα. Οπως είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, συζήτησαν τα επόμενα βήματα για λύση του Κυπριακού και τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών όποτε αυτό είναι εφικτό.
    
    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε ότι επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού και ζήτησε τη συνδρομή των ΗΠΑ για άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο''.
    
    Σχετικά με το θέμα των ε/κ περιουσιών ο κ. Ταλάτ είπε ότι ενημέρωσε την κ. Κένεντι και πρόσθεσε ότι σήμερα θα σταλεί στους αρχηγούς κρατών των ''25'' επιστολή με τις θέσεις του ψευδοκράτους για το θέμα.
    
    Εξάλλου, συνάντηση μιας ώρας είχε χθες στα κατεχόμενα η κ. Κένεντι με τον ''υπουργό εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς.
    
    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε νέο, προσθέτοντας ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος δεν μετέφερε οτιδήποτε, αλλά άκουσε τις απόψεις του σε σχέση με το Κυπριακό.
    
    Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας
    -------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε χθες τον Πέτρο Κληρίδη ως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
    
    Ο κ. Κληρίδης ήταν μέχρι τώρα Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
    
    Στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα θα γίνει την προσεχή βδομάδα.  Σημείωσε ότι σ’αυτό το στάδιο, δεν θα διορίσει Βοηθό του Γενικού Εισαγγελέα.
    
    Ο Πέτρος Κληρίδης διαδέχεται τον Σόλωνα Νικήτα ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του.
    
    Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Δήλωση
    ----------------------------------------------------
    Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα εύορκα με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης, έδωσε χθες ο Πέτρος Κληρίδης.
    
    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο που τον επέλεξε για το μέγα αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, διαβεβαίωσε ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα αφιερώσει όλες του τις προσπάθειες για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
    
    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Περιουσίες
    ----------------------------------
    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε θέλει να καθοδηγήσει τους πολίτες προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση στο θέμα των περιουσιών στα κατεχόμενα, προσθέτοντας πως ο κάθε πολίτης έχει τα δικαιώματά του και έχει και το κριτήριο το οποίο είναι δικό του, πώς θα προχωρήσει για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων του.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι με νομικά μέτρα θα αναχαιτιστεί η παρενόχληση, όπως είπε, από τους Ε/Κ, που διαμένουν σε ε/κ περιουσίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι χωρίς να γνωρίζει τι σκέφτεται ο κ. Ταλάτ, γνωρίζει ότι ''νομικά, ουδείς έχει το δικαίωμα να σφετερίζεται, να εκμεταλλεύεται ή να καταληστεύει περιουσία η οποία ανήκει σε άλλους''.
    
    ΕΔΗ - Κατεχόμενα - Περιουσίες προσφύγων
    -----------------------------------------
    Τα συνεχιζόμενα τετελεσμένα σε βάρος προσφυγικών περιουσιών στα κατεχόμενα και ιδιαίτερα το ξεπούλημα σε ξένους παραβιάζει το δικαίωμα ιδιοκτησίας αλλά περιπλέκει και την αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό, αναφέρουν σε ανακοίνωση τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ).
    
    Οι ΕΔΗ αναφέρουν ότι «ιδιαίτερη ανησυχία δημιουργεί και το φαινόμενο αντιδικίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για θέματα περιουσιών» και προσθέτουν ότι αν αυτές οι εξελίξεις οδηγήσουν σε νέα ένταση τις διακοινοτικές σχέσεις, κερδισμένη δεν θα είναι η Κύπρος αλλά η διχοτόμηση.
    
    ΝΕΟ - Κουτσού - Ε/κ περιουσίες - Κυπριακό
    ------------------------------------------
    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) καλούν όλους τους πολίτες που επηρεάζονται από την τουρκική κατοχή να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια διότι, είτε λυθεί το Κυπριακό είτε όχι, οι προσφυγές παραμένουν και μπορούν να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα για απώλεια εισοδήματος.
    
    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού είπε ότι η κατάσταση γύρω από το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα είναι ανατρέψιμη και ότι η κατοχή ουδέποτε θα νομιμοποιηθεί, εκτός εάν η ε/κ πλευρά την αποδεχθεί.
    
    Κίνημα Οικολόγων - Περιουσίες προσφύγων
    -----------------------------------------
    Ανησυχία για την «παρατηρούμενη κυβερνητική διγλωσσία στο θέμα του σφετερισμού των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα», εκφράζει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.
    
    Το Κίνημα αναφέρει ότι είναι «άξιον απορίας πως η κυβέρνηση από τη μια έχει επιδοθεί σε μια διεθνή εκστρατεία κατά της οικιστικής ανάπτυξης επί των ε/κ περιουσιών που προωθεί το καθεστώς Ταλάτ, ενώ από την άλλη ο Υπουργός Εσωτερικών διατυπώνει την άποψη ότι τα θέματα των περιουσιών των Ε/Κ θα λυθούν μόνο με την οριστική επίλυση του Κυπριακού, παραπέμποντας έμμεσα στην αποδοχή του σχεδίου Ανάν».
    
    Επιστολή Μ. Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ - ΓΓ - Ξενίδη Αρέστη
    --------------------------------------------------------
    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, ρίχνει φως και προσφέρει απαντήσεις σε βασικά νομικά ερωτήματα άλυτα δεμένων με την ουσία του κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.
    
    Η επιστολή στάληκε στις 11 Απριλίου και επισύρει την προσοχή του κ. Ανάν στην πρόσφατη απόφαση και παραθέτει τα κυριότερα της στοιχεία.
    
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισημαίνει ότι το Δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι δεν έχει δικαιοδοσία και ευθύνη στις υπό κατοχή της περιοχές και επιβεβαιώνει την απόφαση της Τιτίνας Λοϊζίδου αναγνωρίζοντας το συνεχή χαρακτήρα των παραβιάσεων.
    
    Ακολούθως υποδεικνύει το σημείο της απόφασης ότι η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν δεν έχει ως νομική συνέπεια τον τερματισμό των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των δικαιωμάτων των προσφύγων αφού ακόμα και η υιοθέτηση του δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την παροχή άμεσης θεραπείας.
    
    Ο κ. Μαυρογιάννης επισύρει επίσης την προσοχή του Γενικού Γραμματέα στα σημεία της απόφασης του Δικαστηρίου ότι η ισότιμη εκπροσώπηση των δύο κοινοτήτων στις συνομιλίες δεν συνεπάγεται αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος ούτε συνιστά απονομή κρατική υπόστασης και ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα δεν αποτελεί εσωτερικό ένδικο μέσο.
    
    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος τονίζει ότι η απόφαση του ΕΔΑΔ μπορεί να συνεισφέρει εποικοδομητικά και να κατευθύνει τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης και μόνιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος.
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία ΔΕΚ - Δείπνο
    ---------------------------------------------------
    Την προσήλωσή του στην κοινοτική έννομη τάξη και τη νομολογία του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ), τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι οι όποιες αποφάσεις τόσο του ΔΕΚ όσο και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) τυγχάνουν σεβασμού και ανεπιφύλακτης εφαρμογής στην Κύπρο.
    
    Στην προσφώνησή του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του Προέδρου του ΔΕΚ Βασίλειου Σκουρή και αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε για τη δέσμευσή του σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική, ξεκαθαρίζοντας πως η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους δεν ήταν απόρριψη λύσης του Κυπριακού αλλά της συγκεκριμένης λύσης.
    
    Ο Πρόεδρος του ΔΕΚ δήλωσε ότι το έργο του Δικαστηρίου είναι συλλογικό και οι αποφάσεις του αποτελούν προϊόν της ζύμωσης ιδεών που αφορούν την ισότιμη συμμετοχή όλων των συστημάτων έννομων τάξεων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    
    Ο κ. Σκούρης ευχήθηκε το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου να βρει στο προσεχές μέλλον το δρόμο προς τη λύση με βάση τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.
    
    Δικαστές Ανωτάτου - Πρόεδρος ΔΕΚ
    ---------------------------------
    Θέματα κοινού ενδιαφέροντος απασχόλησαν τη χθεσινή συνάντηση της αντιπροσωπείας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων με τους Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Δημοκρατίας η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία και εντάσσεται στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΔΕΚ στην Κύπρο, υπό τον Πρόεδρό του Βασίλειο Σκουρή.
    
    Οπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστου Αρτεμίδη, οι Κύπριοι δικαστές ''προσβλέπουν με ενδιαφέρον σε αυτά που θα ακούσουν από τους Δικαστές και Γενικούς Εισαγγελείς, που έχουν την ύστατη κρίση για την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, το οποίο εμείς τώρα αρχίζουμε να ψηλαφούμε''.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωεπιμελητήριο - Συνεργασία
    -----------------------------------------------------
    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το αντίστοιχο της Αυστρίας προσανατολίζονται στην υπογραφή συμφωνίας που θα περιλαμβάνει θέματα Ευρώ, χρηματοδότηση έργων και συνεργασία στον τουρισμό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας Δρ. Κρίστοφ Λάιτλ.
    
    Χθες αντιπροσωπεία του Ευρωεπιμελητηρίου υπό τον κ. Λάιτλ έγινε δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.
    
    ''Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συζητήθηκαν οικονομικά και κοινωνικά θέματα, η ανάπτυξη στην Ευρώπη και η μελλοντική συνεργασία των επιμελητηρίων των μικρότερων ευρωπαϊκών κρατών'', είπε ο κ. Λάιτλ.
    
    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, ο οποίος συνόδευσε την αντιπροσωπεία στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι το Ευρωεπιμελητήριο είναι η μεγαλύτερη εργοδοτική οργάνωση της Ευρώπης και η γνώμη του είναι βαρύνουσα σε ό,τι αφορά ορισμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
    -----------------------------------------------------
    Η διακοινοβουλευτική συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσογείου μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ειρήνης και συνεργασίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λαμβάνει χώρα στη Βουδαπέστη.
    
    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι αυτό που προέχει είναι να προωθούνται, μέσω της συνεργασίας, οι ευρωπαϊκές αρχές και τα ιδεώδη αλλά και οι αρχές του διεθνούς δικαίου.
    
    ''Στόχος, μέσα από το συντονισμό αυτό, πρέπει να είναι η υιοθέτηση κοινών θέσεων οι οποίες να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών μας, χωρίς να χρειάζεται η δημιουργία και άλλων οργανισμών'', είπε.
    
    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου – Φιλιππινών - Συνάντηση
    ----------------------------------------------------
    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Φιλιππινών Γιώργος Ιακώβου και Alberto G. Romulo.
    
    Σε συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο των εργασιών της 7ης Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ασίας που πραγματοποιείται στο Κυότο της Ιαπωνίας, οι δύο Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για το θέμα της ανανέωσης της εντολής της UNFICYP και των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ.
    
    Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Μαλαισίας - Συνάντηση
    ---------------------------------------------------
    Εκτεταμένη συζήτηση για το Κυπριακό ενόψει και της επικείμενης Υπουργικής Συνόδου των χωρών-μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης στην Υεμένη τον προσεχή Ιούνιο είχαν χθες οι Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου και Μαλαισίας Γιώργος Ιακώβου και Syed Hamid Albar.
    
    Σε συνάντηση που είχαν οι δύο Υπουργοί στα πλαίσια της  Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ενωσης – Ασίας που πραγματοποιείται στο Κυότο της Ιαπωνίας, ο  Υπουργός Εξωτερικών της Μαλαισίας εξέφρασε την εκτίμηση της χώρας του για το σημαντικό ρόλο της Κύπρου στο Κίνημα των Αδεσμεύτων, από το Bandung και μετά.
    
    ΥΠΕΞ - Σώτος Ζακχαίος - Φινλανδοί βουλευτές
    ----------------------------------------------
    Το θέμα του οικονομικού οργασμού στα κατεχόμενα συζήτησαν χθες ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Φινλανδίας – Κύπρου, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Marjukka Karttunen.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος  ζήτησε όπως η Φινλανδία μη επιτρέψει το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών γιατί αυτό θα επηρεάσει την επίλυση του Κυπριακού.
    
    Εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του για την παρουσία του Φινλανδικού αποσπάσματος στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
    
    Υφυπουργός Εξωτερικών Κροατίας - Κύπρος - Συνομιλίες
    -----------------------------------------------------
    Εφθασε χθες στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Hido Biscevic ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Δευτέρα το πρωί ο Κροάτης Υφυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.
    
    Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Αίγυπτος
    --------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί τη Δευτέρα, 9 Μαΐου για την Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Τουρισμού της Αιγύπτου Ahmed El-Maghraby.
    
    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σκοπός της επίσκεψης του κ. Λιλλήκα είναι η ανασκόπηση των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, στα πλαίσια των νέων δεδομένων που διαμορφώθηκαν μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Υπουργός Οικονομικών - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης - Συνέντευξη
    ---------------------------------------------------------------
    Πολλαπλά και σημαντικά χαρακτηρίζει τα οφέλη που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία, λόγω της ένταξης της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2), που αποτελεί τον προθάλαμο για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, ώστε να επιτευχθεί και η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ.
    
    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κεραυνός αναφέρεται σε μια σειρά από οφέλη, που προκύπτουν για την Κύπρο από την ένταξη στον ΜΣΙ 2, που είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της συναλλαγματικής σταθερότητας της κυπριακής λίρας, η σύγκλιση των κυπριακών επιτοκίων με τα επιτόκια της ευρωζώνης, η συγκράτηση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς.
    
    Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει την προώθηση κοινού σχεδίου διδυμοποιήσης (Twinning Programme) μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών Κύπρου και Μάλτας με την Ιρλανδία για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό στις 21 Απριλίου 2005 στην Κύπρο.
    
    Επίσης αναφέρεται στο θέμα της άντλησης από την Κύπρο εμπειριών από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς και στη μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι η κατάθεση στην ΕΕ στα τέλη Ιουνίου του 2005 του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού Προγράμματος Δράσης για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.
    
    ΝΕΟ - Ημέρα της Ευρώπης - ΕΔΚ
    ------------------------------
    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) έχουν προσκαλέσει το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΕΔΚ) για συνάντηση του Συμβουλίου του στην Κύπρο στις 17 και 18 Ιουνίου, κατά την οποία θα φιλοξενηθούν στο νησί κόμματα από οκτώ χώρες που είναι τα ιδρυτικά μέλη, καθώς και ανώτατα ηγετικά στελέχη.
    
    Εικόνα Παναγίας Χρυσολυσιώτισσας - Τελετή - Επιστροφή
    -------------------------------------------------------
    Η αρχαία θαυματουργός εικόνα της Παναγίας της Χρυσολυσιώτισσας ύστερα από 31 χρόνια και πολλές περιπέτειες που πέρασε επιστρέφει σήμερα στα χέρια των Λυσιωτών στις ελεύθερες περιοχές.
    
    Ειδική τελετή για την άφιξη της εικόνας θα γίνει στις 1800 σήμερα στη Λάρνακα. Οι πιστοί θα την υποδεχθούν με επικεφαλής το Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο, στη Λεωφόρο 1ης Απριλίου, για να τη συνοδεύσουν εν πομπή υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρνακας στην εκκλησία Αγίου Νικολάου Δροσιάς, όπου στις 1830 θα τελεστεί εσπερινός.
    
    Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα - 25η αγωνιστική
    ---------------------------------------------------
    Με τέσσερις αγώνες αρχίζει σήμερα η 25η και προτελευταία αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.
    
    Τα βλέμματα των φιλάθλων συγκεντρώνονται στην υπόθεση υποβιβασμού, καθώς οι τρεις από τους τέσσερις σημερινούς αγώνες ίσως συμπληρώσουν την τριάδα για τη Β΄ κατηγορία.
    
    Το πιο κρίσιμο παιγνίδι της ημέρας θα γίνει στις 18:00 στο ΓΣΖ όπου η Αλκή θα υποδεχθεί τον Εθνικό Αχνας. Και οι δύο ομάδες χρειάζονται τους τρεις βαθμούς της νίκης για να παραμείνουν στην Α' κατηγορία.
    
    Οι άλλοι αγώνες, που θα αρχίσουν επίσης στις 18:00, είναι οι ακόλουθοι:
    
    Αρης – Διγενής (Τσίρειο Στάδιο)
    ΕΝΠ – ΑΕΚ (γήπεδο ''Τάσος Μάρκου'')
    Ολυμπιακός - ΑΕΠ (ΓΣΠ).
    
    Αύριο ο Απόλλωνας υποδέχεται στο Τσίρειο Στάδιο το ΑΠΟΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα αντιμετωπίζει στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Ανόρθωση και η Ομόνοια αντιμετωπίζει στο ΓΣΠ την ΑΕΛ.
    
    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
    -----------------------------
    Τα μικρά κέρδη που κατέγραψαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν στις δύο τελευταίες συναντήσεις, βοήθησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.216,08 μονάδες. Μικρή άνοδο της τάξης του 0,64% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,2 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 224 χιλιάδες λίρες.
    
    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,58% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,05 μονάδες.
    
    

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Πλοίο - Κατεχόμενα

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το θέμα της παράνομης προσέγγισης του υπό ελληνικής σημαίας και νηολογίου Πειραιά πλοίου ''AEGEAN SUN'' στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις του σε εκδήλωση στην Λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο εκστρατείας ενημέρωσης των πολιτών για το Ευρωσύνταγμα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοιο.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατό για την αντιμετώπιση "του απαράδεκτου φαινομένου της καταλήστευσης ε/κ περιουσίων στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου'', τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν ανησυχεί την κυβέρνηση η εξέλιξη στα κατεχόμενα όπου μέλη του λεγόμενου ευρωπαϊκού συνδέσμου περιουσιών βόρειας Κύπρου συγκέντρωσαν το ποσό του ενός εκατομμυρίου στερλινών για στήριξη των ''δικαιωμάτων'' των "ιδιοκτητών" περιουσιών στα κατεχόμενα., ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε θετικά, λέγοντας ότι ''όλα αυτά γίνονται με την έγκριση του διαλλαχτικού δήθεν κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ και του διαλλαχτικού δήθεν κ. (Ταγίπ) Ερντογάν''.

    [08] (Κ) Δήλωση Προέδρου Δημοκρατίας - Μέρα Μάνας

    Η πολιτεία, αποδίδοντας τιμή και έκφραση της εκτίμησης και της ευγνωμοσύνης όλων για όλα όσα προσφέρει η Κύπρια Μάνα, στρέφει σήμερα την προσοχή της στην πολύτεκνη μάνα και ως πρώτο δείγμα της κρατικής μέριμνας, αποφάσισε την επέκταση του επιδόματος μάνας σε όλες τις πολύτεκνες μάνες, που λαμβάνουν μεν κοινωνική σύνταξη, αλλά που μέχρι σήμερα δεν δικαιούνται του «επιδόματος μάνας», ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δήλωσή του για τη Μέρα της Μάνας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου 2005, το πρόσθετο μηνιαίο επίδομα για εθνοφρουρούς που προέρχονται από πολύτεκνες οικογένειες, αυξάνεται από ΛΚ £68 το μήνα σε ΛΚ £75.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 7 May 2005 - 17:49:12 UTC