Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κατεχόμενα
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης - Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Κένεντι - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Φιλιππινών - Συνάντηση
  • [07] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Μαλαισίας - Συνάντηση
  • [08] (K) ΥΠΕΞ - Σώτος Ζακχαίος - Φινλανδοί βουλευτές
  • [09] (Κ) ΝΕΟ - Ημέρα της Ευρώπης - ΕΔΚ
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας
  • [13] (Κ) Αθήνα - Σπηλιωτόπουλος - Τουρκικές παραβιάσεις - Αιγαίο
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ταλάτ - Κένεντι - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [17] (Κ) Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Δήλωση
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
  • [19] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΑΣΑΕΦ - Γενική Συνέλευση ''CISM''
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανός Πρωθυπουργός - Συγχαρητήρια
  • [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Κροατίας - Κύπρος - Συνομιλίες
  • [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Αίγυπτος
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωεπιμελητήριο - Συνεργασία

  • [01] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κατεχόμενα

    Με συναντήσεις στα κατεχόμενα με Τ/Κ πολιτικούς η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι ολοκληρώνει την επίσκεψή της στην Κύπρο.

    Στις 9.00 συναντάται με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στις 11.00 με το Φερντί Σαμπίτ Σόγιερ. Στις 3 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Σερντάρ Ντενκτάς ενώ αναμένεται να συναντηθεί και με διάφορες οργανώσεις.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι συνομιλίες της Αμερικανίδας Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι στην Κύπρο, το θέμα της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, οι επικρίσεις εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Να η αλήθεια για το ρουσφέτι'' γράφει ότι ''άκρως εκτεθειμένος είναι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου αφού όλοι οι ισχυρισμοί που προέβαλε χθες "καταρρίπτονται ως χάρτινοι πύργοι". Μέσα από τα χειρόγραφα σημειώματα που έστελλε στον πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών "προβάλλει κρυστάλλινη όλη η αλήθεια γύρω από το το ρουσφέτι που αξίωνε''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία "δηλώνει αδυναμία" να αποτρέψει από μόνη της την είσοδο κροτίδων και άλλων επικίνδυνων αντικειμένων στα γήπεδα.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τρομοκρατεί τους Τουρκοκυπρίους'' γράφει πως νοιώθοντας ολοένα και περισσότερο έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του στο θέμα των περιουσιών ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προχώρησε σε άλλες μηχανορραφίες με στόχο να σπείρει τον πανικό ανάμεσα στους Τ/Κ και να διαλύσει όποια καλή σχέση άρχισε να αναπτύσσεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η σημαντική μείωση ενδιαφέροντος από ξένους για αγορά ε/κ γης στα κατεχόμενα έχει πανικοβάλει τον κ. Ταλάτ που προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις επιρρίπτοντας ουσιαστικά την ευθύνη για τα προβλήματα του στην κυβέρνηση της Δημοκρατίας.

    O ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μεμοράντουμ ζητά ο Τάσσος από Ταλάτ'' γράφει πως αποφασισμένη να εντείνει την εκστρατεία της εναντίον της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών από ξένους είναι η κυβέρνηση, ακόμα κι αν η εκστρατεία αυτή οξύνει περαιτέρω την κατάσταση. Από την πλευρά του ο ΔΗΣΥ προτείνει όπως συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο για μελέτη της όλης κατάστασης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ μελέτησε τις τρεις προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού για το μοντέλο απολυτηρίου που θα υιοθετηθεί το 2006 και 2007 και θα δώσει απαντήσεις την ερχόμενη Δευτέρα.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Ρουσφετολογία, παίζοντας την κολοκυθιά'' γράφει πως με εκατέρωθεν βολές, αντιπολίτευση και Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς που αφορούσαν το ρουσφέτι. Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τον Υπουργό, χωρίς ωστόσο να γίνει καμία δήλωση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας επανεξετάζει τη Δευτέρα το θέμα πεζοδρομοποίησης οδικής αρτηρίας μετά από διαμαρτυρία καταστηματαρχών.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Απεσταλμένος στον Ανάν'' γράφει ότι οι συνομιλίες της Αμερικανίδας Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών Λόρα Κένεντι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο κύλησαν σε εξαιρετικό κλίμα, διαμηνύουν και οι δύο πλευρές, και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαμήνυσε ότι δεν γνωρίζει κανέναν που να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις και να δίνει τα όρια των διαπραγματευτικών του θέσεων εκ των προτέρων. Γράφει, επίσης, ότι η Πλατεία Ελευθερίας και η γύρω περιοχή θα αλλάξουν ριζικά, προβάλλοντας από τη μία το ιστορικό πρόσωπο της πόλης και συνδέοντάς το παράλληλα με τον υπόλοιπο κορμό της πρωτεύουσας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ακουσε καλά, δήλωσε τα ίδια'' γράφει ότι τις θέσεις της ε/κ πλευράς τόσο στα διαδικαστικά θέματα όσο και επί της ουσίας του Κυπριακού ανέλυσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην κ. Κένεντι, η οποία, παρά τις δημόσιες δηλώσεις της και την επιμονή για κατάθεση των αλλαγών που ζητά η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν, στις συναντήσεις παρουσιάστηκε "καλή ακροάτρια" των ανησυχιών της ε/κ πλευράς. Γράφει, επίσης, ότι η ρωσική Πρεσβεία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από τη νίκη κατά του φασισμού, τίμησε χθες σε ειδική τελετή 25 Κύπριους βετεράνους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η ετυμηγορία της Βρετανίας'' αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στη Βρετανία και στις δημοσκοπήσεις εξόδου που φέρουν τους Εργατικούς να παίρνουν το 37% των ψήφων, τους Συντηρητικούς 33% και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες 22%. Γράφει, επίσης, ότι αστυνομικός που ψάρευε στην περιοχή Αμαθούντας στη Λεμεσό βρήκε 71 ακριβά ρολόγια και μικρό αριθμό κοσμημάτων στο βυθό της θάλασσας. Ο αστυνομικός, ο οποίος δεν βρισκόταν σε καθήκον την ώρα εκείνη, ενημέρωσε αμέσως την Αστυνομία.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Τρίτη θητεία για τον Μπλερ'' γράφει ότι οι Βρετανοί προσήλθαν στις κάλπες χθες για μια ψηφοφορία που μάλλον θα δώσει στον νυν Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ μία τρίτη θητεία. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδη, με αφορμή την επίσκεψη της κ. Κένεντι στην Κύπρο, ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί ακραίο και κατάφωρο παράδειγμα της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς και διασφαλίζει ότι ο παραβάτης, η Τουρκία, ανταμείβεται ενώ τα θύματα, οι Ε/Κ, τιμωρούνται.

    Η εβδομαδιαία πολιτική-σατιρική εφημερίδα ''Το κυπριακό ποντίκι'' αναφέρεται σε αμείλικτα ερωτήματα για το ρόλο, τις διασυνδέσεις, τη χρηματοδότηση αλλά και τις εξαρτήσεις ελληνικών οργανώσεων και ιδρυμάτων από ξένες κυβερνήσεις ή οργανισμούς που εργάζονταν για την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην αύξηση των θανατηφόρων οδικών δυστυχημάτων και σημειώνει την ανάγκη βελτίωσης του οδικού δικτύου πέραν από τις εκστρατείες που διενεργεί η Αστυνομία για την οδική συνείδηση στον τόπο μας.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Συνέντευξη στο Ρόιτερς

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως όταν θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ''πρέπει να έχουμε μια λογική προσμονή για επιτυχία'' τους.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως δεν γνωρίζει κανένα που να μπαίνει σε διαπραγματεύσεις και να δίνει τα όρια των διαπραγματευτικών του θέσεων εκ των προτέρων.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση πως πιο πολλοί άνθρωποι κατανοούν τώρα τους λόγους για τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το σχέδιο Ανάν, ενώ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, σημείωσε πως ''εφόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της δεν έχουμε λόγο να ασκήσουμε βέτο'' και ''σίγουρα δεν έχουμε καμιά επιθυμία να το κάνουμε αυτό''.

    Ερωτηθείς εάν είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου όταν η Τουρκία θα ξεκινήσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Η κατάλληλη απάντηση είναι πως υπάρχει πάντα χρόνος να επιτευχθεί συμφωνία. Πρακτικά ωστόσο, καθώς δεν έχουμε ακόμη ξεκινήσει τις συνομιλίες, είναι πολύ δύσκολο να κάνεις προβλέψεις''.

    ''Είχαμε μια φορά μια άσχημη εμπειρία, ότι οι χρονικοί περιορισμοί δεν φέρνουν αποτελέσματα, ο κόσμος νιώθει πως βρίσκεται υπό πίεση, ο κόσμος σε πολύ μεγάλο βαθμό τελικά αισθάνεται ότι σπρώχνεται σε μια γωνιά, λόγω τεχνικών χρονοδιαγραμμάτων και αυτό δεν είναι πολύ παραγωγικό'', ανέφερε.

    ''Οταν εισέλθουμε σε συνομιλίες την επόμενη φορά πρέπει να έχουμε μια λογική προσμονή για επιτυχία. Για να γίνει αυτό πρέπει οι συνομιλίες να προετοιμαστούν πολύ καλά από προηγουμένως και είμαστε στη διαδικασία να το κάνουμε αυτό'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το σχέδιο Ανάν είχε μειονεκτήματα γιατί δεν πετύχαινε την επανένωση της Κύπρου αλλά αντίθετα επέτεινε τις διαιρέσεις.

    Ερωτηθείς ποια είναι η μεγαλύτερη χειρονομία που θα μπορούσε να κάνει η Τουρκία για να υπάρξει συμφωνία για επανένωση της Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως η Αγκυρα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί.

    ''Η άποψή μας είναι πως η ουσία του κυπριακού προβλήματος, που ο κόσμος φαίνεται να ξεχνά, είναι η εισβολή και η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία'', ανέφερε.

    ''Μιλούμε για ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να κάνει η Τουρκία. Αυτό πρέπει να είναι ο τερματισμός της κατοχής της χώρας μας, η απόσυρση των στρατευμάτων της από εκεί'', είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Σχέδιο Ανάν

    Η κατάθεση εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς των αλλαγών που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν θα ήταν μια ''ρεαλιστική συνεισφορά'' στην επίτευξη προόδου στη διαδικασία του Κυπριακού, δήλωσε χθες η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι προσθέτοντας πως η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει τις προσπάθειες.

    Σε δηλώσεις μετά την συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, που διήρκησε μια περίπου ώρα, η κ. Κένεντι πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας Κόφι Ανάν αναμένει τις προτάσεις της ε/κ πλευράς για να κρίνει αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες για έναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τα μέρη να αναφερθούν στις ανησυχίες τους και πως ζήτησε από την ε/κ πλευρά να συγκεκριμενοποιήσει ποιες αλλαγές επιθυμεί.

    «Μια ρεαλιστική συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση, σίγουρα θα βοηθήσει να προχωρήσει η διαδικασία, και εμείς, ως ΗΠΑ, θέλουμε πάρα πολύ να δούμε κάτι τέτοιο και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να υποστηρίξουμε τη διαδικασία», ανέφερε.

    Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί για τις αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά, η κ. Κένεντι απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι «θα ήταν προς όφελος του ΓΓ, να πάρει τις αλλαγές, γιαυτό υποστηρίζουμε τη διαδικασία και θα ήμασταν ευτυχείς να δούμε βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση».

    Πρόεδρος Βουλής - Λόρα Κένεντι

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε «δημιουργική» τη συνάντηση που είχε χθες με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, πρόσθεσε ότι η Αμερικανίδα αξιωματούχος «άκουσε με πολλή προσοχή» τις απόψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και επανέλαβε ότι «αναμένουμε πιο δημιουργικό ρόλο από τις ΗΠΑ στο Κυπριακό».

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η κ. Κένεντι «συμφώνησε πως η λύση πρέπει να είναι συμφωνημένη'' και εξέφρασε την ευχή «οι ΗΠΑ να ακολουθήσουν τον δρόμο που έχει διατυπώσει τόσο στη συνάντησή μας όσο και στις δηλώσεις που έκανε στο αεροδρόμιο Λάρνακας» η Αμερικανίδα αξιωματούχος κατά την άφιξή της στην Κύπρο.

    «Αναμένουμε πιο δημιουργικό ρόλο από τις ΗΠΑ στο Κυπριακό'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''η δική μας η αντίληψη σε σχέση με τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για το πώς εμείς αντικρίζουμε την ανάμειξη του ΓΓ του ΟΗΕ, χωρίς επιδιαιτησίες, είτε εκ των προτέρων, είτε στη διάρκεια, είτε εκ των υστέρων σε οποιεσδήποτε προσπάθειες, για συμφωνημένη λύση».

    Ο κ. Χριστόφιας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν η κ. Κένεντι επέμεινε να της δοθούν λεπτομερώς οι θέσεις της δικής μας πλευράς.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

    Ως ''πολύ χρήσιμη'' χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο γραφείο του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ''ποσώς τυχαίο'' το ταξίδι της στην Κύπρο και στις πρωτεύουσες Ελλάδας και Τουρκίας.

    ''Είχαμε την ευκαιρία'', δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση, ''να αναπτύξουμε τους προβληματισμούς της ελληνοκυπριακής πλευράς και ιδιαίτερα τη μεγάλη αγωνία από την ανεξέλεγκτη πλέον και παράνομη ανάπτυξη (στα κατεχόμενα) των ελληνοκυπριακών περιουσιών''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, στην κ. Κένεντι υπερτόνισε ''τους κινδύνους από τη συνέχιση ενός αναλόγου φαινομένου'' και ζήτησε όπως ''οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκήσουν την όποια επιρροή -και διαθέτουν επιρροή- και προς την Τουρκία και προς τους συμπατριώτες μας, έτσι ώστε κάπου να σταματήσει αυτό το φαινόμενο''.

    Η κ. Κένεντι, όπως ανέφερε, έθεσε υπόψη και του ΔΗΣΥ τις θέσεις της ότι ''η ενθάρρυνση του Γενικού Γραμματέα για μια νέα πρωτοβουλία σηματοδοτεί βεβαίως και την υποβολή των θέσεων και της δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να ξεπεράσει προβληματισμούς και ανησυχίες που διατηρεί, όσον αφορά την επιτυχία μιας ανάλογης πρωτοβουλίας''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κένεντι - Αγνοούμενοι

    Ολοι οφείλουν σεβασμό προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ενέργεια της κ. Κένεντι να αποχωρήσει από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και όχι από την έξοδο όπου την ανέμεναν οι συγγενείς των αγνοουμένων.

    ''Οι αγνοούμενοι αποτελούν την κορυφαία πράξη του δράματος της κυπριακής τραγωδίας και νομίζω ότι το ελάχιστο που όλοι οφείλουμε και εδώ και στο εξωτερικό είναι ο σεβασμός προς τους συγγενείς τους'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Την ώρα που η κ. Κένεντι συναντάτο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, μέλη προσφυγικών σωματείων και συγγενείς αγνοουμένων συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στην έξοδο του Προεδρικού Μεγάρου αναμένοντας την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών για να της ζητήσουν να συμβάλει στην κυβέρνηση της χώρας της για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ωστόσο μετά τη συνάντηση, το αυτοκίνητο που μετέφερε την κ. Κένεντι έφυγε από την είσοδο του Προεδρικού Μεγάρου και όχι από την έξοδο προκαλώντας το θυμό των παρευρισκομένων.

    ''Η Αμερικανίδα επίσημη έφυγε, είτε μας φοβήθηκε και χάθηκε είτε δεν θέλει να ακούσει την αλήθεια από τα θύματα της όλης υπόθεσης'', δήλωσε ο Κωστάκης Λαφαζάνης αντιπρόεδρος του Σωματείου ''Αδούλωτη Κερύνεια''.

    Πρόσθεσε ότι η κ. Κένεντι ''φοβήθηκε τις μάνες και συγγενείς των αγνοουμένων και έφυγε''.

    Η Χαρίτα Μάντολες, συγγενής αγνοουμένων είπε ότι η κ. Κένεντι ως μάνα και εκείνη ''θα έπρεπε να σταματούσε και σε εμάς που περιμένουμε για 30 χρόνια τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας''.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Επίσκεψη Κένεντι - Κυπριακό

    ''Δεν βρισκόμαστε επί θύραις για την εκκίνηση μιας συγκεκριμένης διαδικασίας'' διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχει ενίσχυση της κινητικότητας και του ενδιαφέροντος.

    Ανέφερε ακόμη ότι κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα η κ. Κένεντι δεν κόμισε καμία νέα πρόταση για το Κυπριακό, ενώ επανάλαβε πως ''πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί εκείνα τα χαρακτηριστικά και να υπάρχουν εκείνα τα εχέγγυα, ώστε αυτή η διαδικασία να καταλήξει και να δώσει αποτέλεσμα''.

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ''σαφώς υπάρχει μια ενίσχυση της κινητικότητας και του ενδιαφέροντος''. Εφερε ως ως παράδειγμα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 17ης Δεκεμβρίου 2004. Σημείωσε παράλληλα πως ''ο χρόνος τρέχει για την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία''.

    Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ ερωτηθείς αν η Αθήνα συμφωνεί με την εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, ότι ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος πρέπει να καταθέσει γραπτώς θέσεις και αλλαγές προκειμένου να επαναληφθεί η διαδικασία, επανέλαβε πως ''πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία πρέπει να έχουν εξασφαλιστεί εκείνα τα χαρακτηριστικά και να υπάρχουν εκείνα τα εχέγγυα, ώστε αυτή η διαδικασία να καταλήξει και να δώσει αποτέλεσμα''.

    Επανέλαβε πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία και πως θα πρέπει ''να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση που θα τεθεί υπόψιν της βούλησης μέσω δημοψηφισμάτων' και να γνωρίζει κανείς τη διαδικασία επί της οποίας καλείται να παρουσιάσει λεπτομερώς θέση''.

    Γλαύκος Κληρίδης - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι συναντήθηκε χθες και με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Νωρίτερα, σε δηλώσεις ύστερα από τελετή στην Ρωσική Πρεσβεία στην Λευκωσία όπου τιμήθηκαν 25 Κύπριοι βετεράνοι του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου δήλωσε ότι οι Αμερικανοί ''έρχονται εδώ για να δουν αν υπάρχει πρόθεση για ουσιαστική διαπραγμάτευση με βάση το σχέδιο του Κόφι Ανάν''.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκθεση - Συμβουλευτική Επιτροπή

    Στα μέσα του 2005 θα πραγματοποιηθεί μια νέα μελέτη για τη λειτουργία της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), με στόχο την ενδεχόμενη περαιτέρω μετατροπή της δύναμης, περιλαμβανομένης και νέας μείωσης της αποστολής.

    Σύμφωνα με έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Θέματα Διοίκησης και Προϋπολογισμού του ΟΗΕ που κυκλοφόρησε προχθές για τις οικονομικές επιδόσεις της δύναμης για την περίοδο 1η Ιουλίου 2003 έως 30 Ιουνίου 2004 καθώς και για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό της δύναμης για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιουλίου 2005 έως 30 Ιουνίου 2006, η πιθανή μείωση θα βασίζεται στην εμπειρία της νέας δομής, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τον Μάρτιο του 2005 και θα περιλαμβάνει τις νέες εξελίξεις.

    Στην έκθεση, επισημαίνεται ότι θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, παραμένει το ενδεχόμενο μικρών επεισοδίων, βίας και προκλήσεων στη γραμμή αντιπαράταξης.

    Κωνσταντινούπολη - Ρεν - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    H υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα ήταν μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κύπρο, εκκρεμούσης μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε ομιλία του σε φόρουμ στην Κωνσταντινούπολη με τίτλο ''Καθορισμός προτεραιοτήτων: Πού θα πρέπει να εστιάσει την ενέργειά της η Τουρκία'', ο κ. Ρεν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σχέσεις της Τουρκίας με τις γειτονικές χώρες, υποδεικνύοντας στην Αγκυρα την ανάγκη για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης, προκειμένου να καλύπτει όλα τα κράτη- μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Συμφωνίας της Αγκυρας και στα 25 κράτη - μέλη βρίσκεται σε εξέλιξη'', είπε ο κ. Ρεν και πρόσθεσε: ''Θα ήταν καλά νέα και ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των σχέσεων με την Κύπρο, εκκρεμούσης μιας συνολικής διευθέτησης (στο Κυπριακό)''.

    Γερμανός Πρόεδρος Επιτροπής Εξωτερικών - Κυπριακό - Επαφές

    Την ανάγκη να δημιουργηθούν τώρα οι συνθήκες που θα επιτρέψουν νέα ώθηση στο Κυπριακό, επεσήμανε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερμανικής Βουλής Φόλκερ Ρούε, τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.

    ''Δεν πιστεύω ότι πρέπει να χάνουμε χρόνο. Η ιστορία δεν περιμένει. Είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε μια νέα κινητικότητα'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Ρούε, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Γερμανός πρώην Υπουργός Αμυνας επί διακυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών (τώρα αντιπολίτευση) ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες ιδέες για ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ στο Κυπριακό, χωρίς ωστόσο να προβεί σε περαιτέρω διευκρινίσεις για το θέμα.

    Ερωτηθείς για τα μέτρα που λαμβάνει η γερμανική κυβέρνηση για ενημέρωση των πολιτών της σχετικά με το παράνομο της απόκτησης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ρούε είπε ότι η ιστοσελίδα της γερμανικής πρεσβείας στη Λευκωσία προειδοποιεί τους Γερμανούς για το θέμα.

    ''Η ιστοσελίδα της πρεσβείας εδώ προειδοποιεί τους Γερμανούς ότι το θέμα της απόκτησης περιουσιών είναι ασαφές. Επίσης γράφονται άρθρα στις εφημερίδες για το θέμα'', είπε και πρόσθεσε ότι ''η Γερμανία ήλπιζε ότι θα χρησιμοποιείτο το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργήθηκε πέρσι''.

    Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες - Ταλάτ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ξεκαθάρισε χθες ότι η κυβέρνηση δεν βρίσκεται στο παρασκήνιο των προσφυγών εναντίον αλλοδαπών που εκμεταλλεύονται παράνομα την περιουσία Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την προστασία του δικαιώματος ιδιοκτησίας και προωθεί τη διαδικασία για τελική λύση του Κυπριακού, κάτω από συνθήκες σωστής προετοιμασίας της νέας διεργασίας και διασφάλισης προοπτικών επιτυχούς έκβασής της.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως έχει παρατηρηθεί μείωση των παράνομων πωλήσεων ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, πράγμα που φαίνεται να έχει θορυβήσει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος προβαίνει σε ''δηλώσεις διαστρέβλωσης του διεθνούς δικαίου''.

    Σχολιάζοντας ισχυρισμούς του κ. Ταλάτ ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παραμέρισε το διεθνές δίκαιο και άρχισε να χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα της ένταξης στην ΕΕ για να εξοντώσει τα πολιτικά δικαιώματα των Τ/Κ, καθώς και τα δικαιώματα ισότητας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Δεν γνωρίζω τι ακριβώς εννοεί ο κ. Ταλάτ. Εάν εννοεί ότι η διεκδίκηση του νόμιμου δικαιώματος ιδιοκτησίας είναι παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τότε νομίζω πλανάται και το κάνει επί σκοπού''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης πρόσθεσε ότι ''σίγουρα δεν πιστεύει ούτε ο ίδιος ο κ. Ταλάτ αυτά που λέει'', σημειώνοντας ότι είναι ''χαρακτηριστικό ολοκληρωτικών καθεστώτων να αποδύονται σε αυτού του είδους την προπαγάνδα''.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε εάν ο κ. Ταλάτ αναφέρεται σε ''ένα νέο είδος τουρκικής έκδοσης διεθνούς δικαίου που να δικαιώνει ακόμα και το εθνικό ξεκαθάρισμα''.

    ''Εάν αυτή είναι η εντύπωση που θέλει να δώσει ο διαλλακτικός κ. Ταλάτ με τις ευλογίες του διαλλακτικού κ. Ερντογάν, νομίζω ότι τούτο πέφτει στο κενό. Η εμφανής προσπάθεια για προπαγάνδα δεν νομίζω ότι έχει οποιανδήποτε απήχηση στη διεθνή κοινότητα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε μείωση στις παράνομες πωλήσεις στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Ναι, φαίνεται ότι ακριβώς αυτό ανησυχεί τον κ. Ταλάτ, ο οποίος προβαίνει σε δηλώσεις διαστρέβλωσης του διεθνούς δικαίου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Περιουσίες στα κατεχόμενα - Αγωγές

    Τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου ζήτησε χθες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της παράνομης ανάπτυξης επί των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και το φαινόμενο της κατάθεσης αγωγών στα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας εναντίον όσων εκμεταλλεύονται ή χρησιμοποιούν παράνομα αυτές τις περιουσίες.

    Σε δηλώσεις ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στο ''κύμα αγωγών'', που όπως ανέφερε παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και ζήτησε από όλους ''ψυχραιμία''.

    Οπως επεσήμανε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ''χρειάζεται πολλή προσοχή και ίσως ενδείκνυται, κάτω από τα σημερινά δεδομένα, η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου με αποκλειστικό θέμα αυτό της παράνομης και ανεξέλεγκτης αξιοποίησης των ελληνοκυπριακών περιουσιών, έτσι ώστε η πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον, να καθοδηγήσει σωστά το λαό, αφού αναλύσει τις συνέπειες από το φαινόμενο που παρατηρούμε''.

    ''Δεν υπάρχει αμφιβολία'', είπε, ''ότι το αναφαίρετο δικαίωμα της περιουσίας και τα εξ αυτού απορρέοντα, δηλαδή το δικαίωμα μέσω δικαστηρίων να ικανοποιηθεί κάποιος για τις αξιώσεις του, είναι κάτι το οποίο και καλά γνωστό είναι και στη βούληση των πολιτών εναπόκειται''.

    ''Δεν αποθαρρύνω τη λήψη δικαστικών μέτρων'', διευκρίνισε ο κ. Αναστασιάδης, τονίζοντας ότι ''έχουμε ευθύνη -η πολιτική ηγεσία- να δώσουμε αυτή την ώρα τις σωστές συμβουλές και καθοδήγηση στο λαό''.

    ''Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θέλησε να τονίσει -όπως ανέφερε- ότι ''ένα είναι η βούληση των πολιτών, που -και εάν υπάρχει η πολιτική πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού- δίδει νέες διαστάσεις και ελπίδες και άλλο είναι να χρησιμοποιούμε τους πολίτες, ελλείψει πολιτικής, για να λύσουμε το Κυπριακό μέσα από δικαστικές αποφάσεις''.

    Ο κ. Αναστασιάδης συνέστησε προσοχή διότι ''υπάρχουν πάρα πολύ σημαντικοί κίνδυνοι να ακολουθήσουν τις δικές μας ενέργειες Τουρκοκύπριοι''.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Κεντρικές Φυλακές - Καταγγελίες

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου απέρριψε χθες τις χθεσινές επικρίσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου και τα σημερινά δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αλήθεια» ότι ζητούσε με γραπτά ιδιόχειρα σημειώματα από τον πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Πανίκο Κυριάκου προσλήψεις και προαγωγές συγκεκριμένων προσώπων.

    «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Ούτε ρουσφέτι έκανα ούτε ρουσφέτι καταδέχομαι να κάνω, και ο κ. Κυριάκου γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν ήταν ρουσφέτι αυτό που έκανα τόσο καιρό», είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι έστελλε γραπτά σύντομα σημειώματα για κάθε υπόθεση που του υπέβαλλε πολίτης, είτε επρόκειτο για καταγγελία είτε για παράπονο είτε για περιπτώσεις προαγωγών ή προσλήψεων «στην αρμόδια αρχή, από την οποία ζητούσα είτε έρευνα αν ήταν καταγγελία είτε εξηγήσεις αν ήταν παράπονα».

    ''Δεν ζήτησα να παραβιαστεί ο κανονισμός για τις προαγωγές. Ηταν αίτημα να μου δοθούν εξηγήσεις και να μου δοθεί η δική του κρίση (του κ. Κυριάκου) για τον καθένα από αυτούς», είπε ο κ. Θεοδώρου στη διάρκεια σημερινής διάσκεψης Τύπου.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι υπάρχει ένα ερωτηματικό όσον αφορά το χρόνο που επέλεξε ο πρώην Διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Πανίκος Κυριάκου να τον καταγγείλει μέσω του κ. Παπαπολυβίου και της εφημερίδας Αλήθειας, προσθέτοντας ότι «μετά την αποχώρηση του κ. Κυριάκου εντοπίστηκαν πράγματα που κάθε άλλο παρά νόμιμα ή χρηστή διοίκηση μπορούν να χαρακτηριστούν».

    Ανέφερε ότι από πληροφορίες που έχει πάρει όλοι οι δεσμοφύλακες ανήκουν στο ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι ένα γεγονός, το οποίο «κλόνισε την εμπιστοσύνη» που είχε στον κ. Κυριάκου, είναι η προαγωγή ομαδικώς μιας ολόκληρης οικογένειας, γυναίκα, σύζυγος και κουνιάδος, θέμα για το οποίο «δεν μπορούσε παρά να γίνει έλεγχος», όπως είπε.

    Ο κ. Θεοδώρου αποκάλυψε ότι «ζητήθηκε εμμέσως από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να με παύσει», προσθέτοντας ότι επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικώς χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον οποίο ανέφερε ότι θα ενημερωθεί για το θέμα από τη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει.

    Χθες το απόγευμα, ο κ. Θεοδώρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Εκπρόσωπος - Υπουργός Δικαιοσύνης - Σημειώματα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι πιθανό να προκύπτει θέμα για τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα σημειώματα τα οποία παρουσίασε ο ΔΗΣΥ έχουν σταλεί από τον ίδιο και αντιστρατεύονται στην αρχή της αξιοκρατίας.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πρακτική σημειωμάτων είναι πρακτική που ακολουθείται εδώ και πολύ καιρό ως μέθοδος επικοινωνίας προϊσταμένων με υφισταμένους, σημειώνοντας ότι ο κ. Θεοδώρου θεωρεί ότι ήταν θέμα επικοινωνίας.

    Ερωτηθείς εάν προκύπτει θέμα για τον Υπουργό Δικαιοσύνης σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι τα σημειώματα τα οποία παρουσίασε ο ΔΗΣΥ έχουν σταλεί από τον κ. Θεοδώρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''εάν έχουν γίνει πράγματα τα οποία να αντιστρατεύονται στην αρχή της αξιοκρατίας, την οποία στηρίζει και ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλους τους τομείς, μπορεί''.

    Επεσήμανε ωστόσο ότι ''δεν έχει ακόμη αποδειχθεί οτιδήποτε''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Δικαιοσύνης

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως όλοι οι Υπουργοί της κυβέρνησης αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και διερωτήθηκε πώς ''οι άνθρωποι που έκαναν το ρουσφέτι καθημερινή δράση έχουν το θάρρος να ζητούν σχεδόν καθημερινά την παραίτηση των Υπουργών''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του τέως Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για ρουσφέτι, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως δεν ήταν ενήμερος των δηλώσεων του Υπουργού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, «όλοι οι Υπουργοί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης».

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Δώρος Θεοδώρου - Αστυνομία

    Σε ''μηδενιστική και καταστροφολογική'' αντιπολιτευτική τακτική από μέρους του Δημοκρατικού Συναγερμού αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σχολιάζοντας χθες το απόγευμα τις χθεσινές επικρίσεις του βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Παπαπολυβίου ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου ζητούσε με γραπτά ιδιόχειρα σημειώματα από τον πρώην Διευθυντή των Κεντρικών Φυλακών Πανίκο Κυριάκου προσλήψεις και προαγωγές συγκεκριμένων προσώπων.

    Είπε ότι ΔΗΣΥ ''επιτίθεται συνεχώς, αναίτια, αβάσιμα και ατεκμηρίωτα εναντίον της κυβέρνησης'' με στόχο αυτή τη φορά τον κ. Θοεδώρου ''στον οποίο καταμαρτυρούν παρέμβαση για ευνοιοκρατική μεταχείριση σε προαγωγές ή προσλήψεις δεσμοφυλάκων''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι από τα δημοσιευθέντα ''περιβόητα σημειώματα, ουδόλως προκύπτει κάτι τέτοιο''.

    Σημείωσε ότι ''σε καμιά περίπτωση και με κανένα τρόπο δεν θεμελιώνεται από τα σημειώματα παράνομη πράξη ή ακόμα και παρέμβαση με την έννοια της εντολής παράκαμψης της νομιμότητας και παραβίασης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου''.

    Υπουργός Γεωργίας - Δύο χρόνια Διακυβέρνησης

    Η άρνηση της πραγματικότητας δεν ωφελεί κανέναν, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου κατά τη παρουσίαση του έργου που έχει επιτελέσει το Υπουργείο του στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης του τόπου από τον Τάσσο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι ''ευθέως λέμε: ναι είχαμε προβλήματα με την ένταξη μας στην ΕΕ και χρειάζονται συνεχείς πρωτοβουλίες και πολιτικές που θα κοιτούν ξεκάθαρα στο μέλλον''.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι βασική προτεραιότητα της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου , είναι η εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη και ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό, το Υπουργείο του βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με τις Αγροτικές Οργανώσεις και με όλους τους συλλογικούς φορείς του αγροτικού κόσμου. Πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται η ολοκλήρωση του διαλόγου για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής.

    Ρωσική Πρεσβεία - Βετεράνοι Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου

    Η Ρωσική Πρεσβεία στην Λευκωσία, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 χρόνων από την νίκη κατά του φασισμού, τίμησε χθες σε ειδική τελετή που διοργάνωσε το μεσημέρι 25 Κύπριους βετεράνους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

    Πρόκειται για τους Γεώργιο Γεωργιάδη, Στελλάκη Γεωργίου, Λοϊζο Δημητρίου, Μιλτιάδη Ιωαννίδη, Θράσο Κυριάκου, Ανδρέα Κυρίτση, Χρίστο Κουρτελλάρη, Ανδρέα Λεπτό, Παναγιώτη Μαστρή, Στέλιο Παναγιώτου, Πρόδρομο Παπαβασιλείου, Θεόδωρο Παπαϊωάννου, Κύπρο Παπαντωνίου, Μιχάλη Πουμπουρή, Θράκη Ρωσσίδου-Τζόουνς, Ανδρο Σωτηρίου, Χαράλαμπο Σωτηρίου, Χριστόφορο Σουτζή, Στέλλα Σουλιώτη, Ανδρέα Φάντη, Αντώνη Χατηιωσήφ, Αγγελή Χαμπή, Κυριάκο Χρίστου και Χρίστο Ηλιοφώτου. Παρών στην τελετή ήταν και ο τέως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος μαζί με άλλους βετεράνους θα τιμηθεί στην Μόσχα από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Μικρές διακυμάνσεις παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να σημειώνει οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,2%, κλείνοντας στις 1.208,49 μονάδες. Μικρή πτώση της τάξης του 0,4% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 267 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημίες σε ποσοστό 0,08% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 405,7 μονάδες.

    Ράλι Κύπρος 2005 - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Με τη συμμετοχή πληρωμάτων από 24 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, αρχίζει στις 12 Μαϊου το Ράλι Κύπρος 2005, το οποίο θα είναι ''από τα πιο γεμάτα'' των τελευταίων έξι χρόνων, αφού οι δηλώσεις συμμετοχής φέτος έφτασαν τις 62, από τις οποίες έχουν γίνει δεκτές οι 60 που ήταν και το όριο.

    Οπως δήλωσε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αλυτάρχης του Ράλι Τάκης Κυριακίδης, ''τις 12 εργοστασιακές συμμετοχές, που αποτελούν το ισχυρό χαρτί για κάθε ένα από τους 16 αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, πλαισιώνουν πολύ καλές και αρκετά υποσχόμενες ημιεργοστασιακές συμμετοχές''.

    Είπε ότι ο αγώνας, που θα γίνει μεταξύ 12 και 15 Μαϊου, θα περιλαμβάνεται και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αυτοκινήτων Παραγωγής και ως εκ τούτου ''στην Κύπρο θα έχουμε και 18 από τα 20 πληρώματα αυτής της κατηγορίας, και επίσης υπάρχουν 17 κυπριακές συμμετοχές''.

    [04] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κύπρος - ΕΕ - Πρώτη επέτειος ένταξης - Συνέντευξη

    Πολλαπλά και σημαντικά χαρακτηρίζει τα οφέλη που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία, λόγω της ένταξης της λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 (ΜΣΙ 2), που αποτελεί τον προθάλαμο για ένταξη στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών, ώστε να επιτευχθεί και η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη του Ευρώ.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ, με την ευκαιρία της πρώτης επετείου της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κεραυνός αναφέρεται σε μια σειρά από οφέλη, που προκύπτουν για την Κύπρο από την ένταξη στον ΜΣΙ 2, που είναι, μεταξύ άλλων, η διατήρηση της συναλλαγματικής σταθερότητας της κυπριακής λίρας, η σύγκλιση των κυπριακών επιτοκίων με τα επιτόκια της ευρωζώνης, η συγκράτηση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδυτικούς σκοπούς.

    Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτει την προώθηση κοινού σχεδίου διδυμοποιήσης (Twinning Programme) μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών Κύπρου και Μάλτας με την Ιρλανδία για την εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο και αναφέρεται στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε γι΄ αυτό το σκοπό στις 21 Απριλίου 2005 στην Κύπρο.

    Επίσης αναφέρεται στο θέμα της άντλησης από την Κύπρο εμπειριών από τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ, καθώς και στη μεγαλύτερη πρόκληση, που αντιμετωπίζει στο παρόν στάδιο το Υπουργείο Οικονομικών, που είναι η κατάθεση στην ΕΕ στα τέλη Ιουνίου του 2005 του πρώτου ολοκληρωμένου εθνικού Προγράμματος Δράσης για τη Στρατηγική της Λισσαβόνας.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Κένεντι - Συνάντηση

    Την αποφασιστικότητα της αμερικανικής κυβέρνησης για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και την αφαίρεση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των δύο πλευρών, με στόχο την επίτευξη προόδου για επανένωση του νησιού, εξέφρασε σήμερα στο νέο Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση μίας ώρας με τον κ. Ταλάτ στα κατεχόμενα, η κ. Κένεντι είπε ότι συζήτησε με τον Τ/Κ ηγέτη ''τα επόμενα βήματα για μια διευθέτηση του Κυπριακού και τη σημασία για επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μόλις αυτό γίνει εφικτό''.

    [06] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Φιλιππινών - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος βρίσκεται στο Κυότο της Ιαπωνίας και συμμετέχει στις εργασίες της 7ης Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ενωσης Ασίας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππινών Alberto G. Romulo. Οι Φιλιππίνες είναι μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ιακώβου συζήτησε με τον ομόλογο του των Φιλιππινών το θέμα των μεταρρυθμίσεων του ΟΗΕ. Επί του προκειμένου έγινε εκτενής αλληλοενημέρωση για τις θέσεις που εκφράζονται εντός της ΕΕ και ASEAN (Οργάνωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας).

    [07] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Μαλαισίας - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, συνεχίζοντας τις επαφές του στο Κυότο της Ιαπωνίας στα πλαίσια της Υπουργικής Συνάντησης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ασίας είχε σήμερα συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Μαλαισίας Syed Hamid Albar.

    [08] (K) ΥΠΕΞ - Σώτος Ζακχαίος - Φινλανδοί βουλευτές

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος είχε σήμερα συνάντηση με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Φινλανδίας Κύπρου, βουλευτή κα Marjukka Karttunen και τα μέλη της Ομάδας, βουλευτές κα Jutta Urpilainen και κ. Jaako Laakso, που επισκέπτονται την Κύπρο.

    [09] (Κ) ΝΕΟ - Ημέρα της Ευρώπης - ΕΔΚ

    Οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) έχουν προσκαλέσει το Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (ΕΔΚ) για συνάντηση του Συμβουλίου του στην Κύπρο στις 17 και 18 Ιουνίου, κατά την οποία θα φιλοξενηθούν στο νησί κόμματα από οκτώ χώρες που είναι τα ιδρυτικά μέλη, καθώς και ανώτατα ηγετικά στελέχη.

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη συνάντηση του με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι έθεσε εμφαντικά το θέμα της εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσίων στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέδειξε ότι αυτή η τακτική στο θέμα των περιουσιών, η οποία εγκρίνεται, ''από ό,τι φαίνεται, από το 'διαλλακτικό' κ. Ταλάτ'' αποδεικνύει ανειλικρίνεια όσον αφορά τις προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη για λύση του Κυπριακού και φαίνεται ότι απεναντίας επιδιώκει να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα με συνέπειες που δεν μπορούν να εκτιμηθούν.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 06/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5776               0,5810
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4459               0,4485
    Λίρα Αγγλίας              0,8464               0,8514
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 06/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 06/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4255            0,4289
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3467            0,3494
    Δολάριο Καναδά                  0,3580            0,3608
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3730            0,3759
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [12] (Κ) Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρισε σήμερα τον Πέτρο Κληρίδη ως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κληρίδης ήταν μέχρι τώρα Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει:

    "Δυνάμει του Αρθρου 112, παράγραφος 1, του Συντάγματος, έχω σήμερα διορίσει τον κ. Πέτρο Κληρίδη, ως Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.

    Η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Γενικού Εισαγγελέα θα γίνει την προσεχή βδομάδα.

    Σε αυτό το στάδιο, δεν θα διορίσω Βοηθό του Γενικού Εισαγγελέα".

    Ο Πέτρος Κληρίδης διαδέχεται τον Σόλωνα Νικήτα ο οποίος είχε υποβάλει την παραίτησή του.

    [13] (Κ) Αθήνα - Σπηλιωτόπουλος - Τουρκικές παραβιάσεις - Αιγαίο

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες μαζικές παραβιάσεις-παραβάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου στο Αιγαίο, από την Τουρκία, έκανε λόγο για προκλητική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, δυναμιτίζει την προσπάθεια βελτίωσης των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και υπονομεύει την ευρωπαϊκή της προοπτική.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  224.177,35
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,20     0,64    215.146,92
    FTSE/CySE 20                           408,05     0,58    125.480,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.222,70     0,63    118.019,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.049,72     0,46     13.086,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.007,67     0,65      9.080,31
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.216,08     0,63    131.106,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.245,26     0,59     76.005,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    990,60     1,03      3.208,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.020,21     0,33     82.678,43
    FTSE Med (05/05/2005)                7.289,07     0,82
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Ταλάτ - Κένεντι - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Η βοηθός υφυπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι συναντήθηκε σήμερα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ για λήψη μέτρων προς άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Η συνάντηση Ταλάτ - Κένεντι έγινε στο γραφείο της ''προεδρίας'' και διήρκεσε μια ώρα. Οπως είπε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, συζήτησαν τα επόμενα βήματα για λύση του Κυπριακού και τη σημασία επανέναρξης των συνομιλιών όποτε αυτό είναι εφικτό.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Τα μικρά κέρδη που κατέγραψαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν στις δύο τελευταίες συναντήσεις, βοήθησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να κλείσει με θετικό πρόσημο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,63%, κλείνοντας στις 1.216,08 μονάδες. Μικρή άνοδο της τάξης του 0,64% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,2 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 224 χιλιάδες λίρες.

    Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,58% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,05 μονάδες.

    [17] (Κ) Πέτρος Κληρίδης - Νέος Γενικός Εισαγγελέας - Δήλωση

    Τη διαβεβαίωση ότι θα ασκήσει τα καθήκοντα του Γενικού Εισαγγελέα εύορκα με μόνο γνώμονα την εξυπηρέτηση της δικαιοσύνης, έδωσε σήμερα ο Πέτρος Κληρίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κληρίδης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο που τον επέλεξε για το μέγα αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα, διαβεβαίωσε ότι στο μέτρο των δυνατοτήτων του θα αφιερώσει όλες του τις προσπάθειες για εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ

    Η διακοινοβουλευτική συνεργασία για αντιμετώπιση των προβλημάτων της Μεσογείου μπορεί να προσφέρει πολλά στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας ειρήνης και συνεργασίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που λαμβάνει χώρα στη Βουδαπέστη.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι αυτό που προέχει είναι να προωθούνται, μέσω της συνεργασίας, οι ευρωπαϊκές αρχές και τα ιδεώδη αλλά και οι αρχές του διεθνούς δικαίου.

    ''Στόχος, μέσα από το συντονισμό αυτό, πρέπει να είναι η υιοθέτηση κοινών θέσεων οι οποίες να συνάδουν με τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, αλλά και τις προσδοκίες των πολιτών μας, χωρίς να χρειάζεται η δημιουργία και άλλων οργανισμών'', είπε.

    [19] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΑΣΑΕΦ - Γενική Συνέλευση ''CISM''

    Tην 60η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση τoυ Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού ''CISM'' ανέλαβε να διοργανώσει την επόμενη εβδομάδα το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Εθνικής Φρουράς (ΑΣΑΕΦ), του οποίου προΐσταται ο Υπουργός Αμυνας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, στη συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 έως τις 15 Μαΐου, θα λάβουν μέρος πέραν των 300 συνέδρων από 90 χώρες από όλο τον κόσμο.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανός Πρωθυπουργός - Συγχαρητήρια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε συγχαρητήρια επιστολή του σήμερα προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, εκφράζει την πεποίθηση ότι θα δοθεί η δέουσα σημασία στο πρόβλημα της Κύπρου, ένα διεθνές πρόβλημα που αφορά και τις δύο χώρες.

    Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συγχαίρει τον κ. Μπλερ για την ιστορική επανεκλογή του για τρίτη θητεία και μαζί με τα προσωπικά του συγχαρητήρια διαβιβάζει και εκείνα του λαού και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [21] (Κ) Υφυπουργός Εξωτερικών Κροατίας - Κύπρος - Συνομιλίες

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Hido Biscevic ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την Δευτέρα το πρωί ο Κροάτης Υφυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [22] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Επίσημη επίσκεψη - Αίγυπτος

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναχωρεί τη Δευτέρα, 9 Μαΐου για την Αίγυπτο όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Τουρισμού της Αιγύπτου Ahmed El-Maghraby.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωεπιμελητήριο - Συνεργασία

    Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το αντίστοιχο της Αυστρίας προσανατολίζονται στην υπογραφή συμφωνίας που θα περιλαμβάνει θέματα Ευρώ, χρηματοδότηση έργων και συνεργασία στον τουρισμό, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου και Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Αυστρίας Δρ. Κρίστοφ Λάιτλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 6 May 2005 - 17:49:21 UTC