Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ - Αθήνα - Επαφές
  • [02] (Κ) Κύπρος-Κουβέιτ - Υπογραφή πρωτοκόλλου
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη - Ωρα άφιξης
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιαπωνία - Κίνα
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης - Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόσχα
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Εκδηλώσεις
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες συλλήψεις Ε/Κ - Περιουσίες
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπάουτσερ - Οπλα
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Αθήνα - Κένεντι - Γεννηματάς - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κένεντι
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Φινλανδικού Κοινοβουλίου
  • [19] (Κ) Κάρμι - Λουλούδι - Ελεύθεροι οι Ε/Κ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες στα κατεχόμενα- Κένεντι
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των 25
  • [22] (Κ) Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Κύπρος - Eπίσκεψη
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι
  • [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Περιουσίες
  • [25] (Κ) Αθήνα - Παπουτσής - Κένεντι - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ - Αθήνα - Επαφές

    Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ελλαδικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργο Γεννηματά θα έχει σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, στο πλαίσιο περιοδείας της σε Τουρκία, Ελλάδα και Κύπρο.

    Η κ. Κένεντι επισκέφθηκε ήδη χθες την Αγκυρα, όπου είχε επαφές και συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία και αύριο, γύρω στις 11:00 το πρωί αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα συναντηθεί επίσης στα κατεχόμενα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στόχος της διερευνητικής περιοδείας της κ. Κένεντι είναι να διαβουλευθεί με τα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος.

    Συνάντηση στην Αθήνα θα έχει σήμερα, στις 5:00 το απόγευμα, η κ. Κένεντι και με τον υπεύθυνο του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστο Παπουτσή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)  

    [02] (Κ) Κύπρος-Κουβέιτ - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Η Κύπρος και το Κουβέιτ επισημοποίησαν χθες τις σχέσεις τους με την υπογραφή πρωτοκόλλου σύναψης διπλωματικών σχέσεων που έλαβε χώρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κουβέιτ στα Ηνωμένα Εθνη μεταξύ του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και της Μόνιμης Αντιπροσώπου του Κουβέιτ στα ΗΕ Πρέσβειρας Nabeela Al-Mulla.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή στην κρατική τηλεόραση και στο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ και οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν τη χαρά τους που επισημοποιήθηκαν οι ήδη φιλικές και στενές σχέσεις των δύο χωρών.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσημη παραίτηση χθες του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα, οι δηλώσεις της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι μετά τις επαφές της στην Αγκυρα και οι απειλές του ψευδοκράτους ότι θα προχωρήσει στη σύλληψη των δικαστικών επιδοτών, μετά την επίδοση δικαστικών κλήσεων σε αλλοδαπούς και Τουρκοκύπριους που σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Ο κυπριακός Τύπος ασχολείται επίσης με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με στόχο τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών και την επιβεβαίωση από την κυβέρνηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε ένσταση, ανατρέποντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει συμμετοχή στη λήψη διοικητικών αποφάσεων για τον ευρωστρατό.

    H ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αξιούσε ρουσφέτι ο υπουργός Δικαιοσύνης'' αναφέρει πως ο πρώην διευθυντής των Κεντρικών Φυλακών Πανίκος Κυριάκου δήλωσε στην εφημερίδα πως ''κατά τη διάρκεια της θητείας του στις Κεντρικές Φυλακές, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου του ασκούσε ασφυκτική πίεση για να του κάνει βολέματα σε θέματα προαγωγών και προσλήψεων''. Αλλού αναφέρει πως η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι δήλωσε πως ''η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης της Κύπρου''.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Το ψευδοκράτος απειλεί με συλλήψεις'' γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες από τον τ/κ Τύπο το ψευδοκράτος αγόρασε και εκκένωσε το σπίτι της Τιτίνας Λοϊζίδου στην κατεχόμενη Κερύνεια με σκοπό να της το παραχωρήσει. Το ψευδοκράτος προειδοποιεί με συλλήψεις και επεισόδια μετά τις τελευταίες επιδόσεις δικαστικών κλήσεων σε άτομα που παράνομα εκμεταλλεύονται ελληνοκυπριακές περιουσίες. Σε άλλο θέμα γράφει πως ανησυχητική αύξηση συγκριτικά με πέρσι έχουν σημειώσει τα θανατηφόρα δυστυχήματα. Τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2005 έχασαν τη ζωή τους 35 άνθρωποι.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Τα μασάνε για τα αεροδρόμια'' πως το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων επιχειρεί, με χθεσινή ανακοίνωσή του, ''να διαψεύσει τις πολλές και καίριας σημασίας υποχωρήσεις που έγιναν προς όφελος της κοινοπραξίας 'Hermes' και σε βάρος των προσδοκώμενων εσόδων του κράτους από τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου''. Αλλού αναφέρει πως οικονομική ένεση 30 εκατομμυρίων λιρών για τις Κυπριακές Αερογραμμές ενέκρινε χθες η ΕΕ, ανάβοντας ταυτόχρονα το πράσινο φως για κρατική εγγύηση δανείου του κρατικού αερομεταφορέα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απειλές Ταλάτ για συλλήψεις Ε/Κ'' αναφέρει πως την οργή του ψευδοκράτους προκάλεσε η ενέργεια των κυπριακών Αρχών να επιδώσουν δικαστικές κλήσεις σε αλλοδαπούς και Τουρκοκύπριους που σφετερίζονται ελληνοκυπριακές περιουσίες στα κατεχόμενα. Το ψευδοκράτος απείλησε ότι θα προχωρήσει στη σύλληψη των δικαστικών επιδοτών. Αλλού σημειώνει πως η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπέβαλε ένσταση, ανατρέποντας την προσπάθεια της Τουρκίας να εξασφαλίσει συμμετοχή στη λήψη διοικητικών αποφάσεων για τον ευρωστρατό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Διορισμός έκπληξη'' αναφέρει πως ο Σόλων Νικήτας έκλεισε χθες και επίσημα το κεφάλαιό του ως Γενικός Εισαγγελέας με την αποστολή επιστολής παραίτησής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μένει πλέον η τυπική αποχώρησή του από το ύπατο πολιτειακό αξίωμα στο οποίο διορίστηκε μετά την εκλογή του κ. Παπαδόπουλου στην προεδρία. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως Ευρωπαίος Σύμβουλος του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο Jean Verstynge, προτείνει τη δημιουργία Υπουργείο Περιβάλλοντος και δραστικές αλλαγές στον τομέα του περιβάλλοντος.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο '' 'Ξεσκόνισαν' τις προσφορές'' αναφέρει πως μια - μια ξεσκόνισαν οι συναρμόδιοι υπουργοί τις προσφορές που αφορούν την εγκατάσταση ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και οι οποίες συνιστούν το βασικό εμπόδιο στην προώθηση της λειτουργίας του. Αλλού γράφει πως σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης και το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων θα απασχολήσουν τη σημερνή συνεδρία της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΟΦΕΝ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο βορράς προειδοποιεί για μαζικές συλλήψεις'' πως ''οι αρχές στο βορρά προειδοποίησαν χθες πως θα συλλάβουν Ε/Κ, τους δικηγόρους τους ή άλλους που θέλουν να επιδώσουν εντάλματα σύλληψης σε Τ/Κ ή αλλοδαπούς που ζουν στο βορρά''. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο ερευνητής Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος αναζητά τη χαμένη Ατλαντίδα, επέστρεψε τη Δευτέρα στην Κύπρο και ετοιμάζεται για τη δεύτερη εκστρατεία του για ανεύρεση της χαμένης πόλης που πιστεύει πως εντόπισε πέρσι κοντά στις ακτές της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''Financial Mirror'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Η κυπριακή λίρα εισέρχεται στον ΜΣΙ 2, καμία αλλαγή στην ισοτιμία'' αναφέρεται στην είσοδο της κυπριακής λίρας στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2 μαζί με τη Λετονία και τη Μάλτα. Η ισοτιμία με την οποία εντάχθηκε η λίρα είναι 1 ευρώ προς 0,585274. Η ένταξη στο ΜΣΙ 2 αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου μια χώρα να ενταχθεί στην ευρωζώνη. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΟΤ Φώτη Φωτίου αναμένεται αύξηση της τάξης του 10% στις τουριστικές αφίξεις στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι.

    [04] (Κ) Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη - Ωρα άφιξης

    Στις 6:40 το απόγευμα, και όχι στις 4:45 όπως είχε ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αμυνας προηγουμένως, φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βασίλης Μιχαλολιάκος, για διήμερη ανεπίσημη επίσκεψη.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κυπριακού Υπουργείου Αμυνας, κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κυριάκο Μαυρονικόλα, καθώς επίσης και με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστο Παναγόπουλο και θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα και το Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, όπου και θα καταθέσει στεφάνια.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)  

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κένεντι - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να αποστείλει στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τις αλλαγές που επιθυμεί επί του σχεδίου του, προκειμένου αυτός να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες στην Αγκυρα η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    ''Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της κυβέρνησης της Κύπρου'', δήλωσε η κ. Κένεντι.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε δηλώσεις ύστερα από συναντήσεις της με Τούρκους αξιωματούχους, η κ. Κένεντι επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι ο κ. Ανάν θα πρέπει να δει ότι υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές προκειμένου να επαναρχίσει τις συνομιλίες.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε πως ο κ. Ανάν επιθυμεί να μάθει τις ανησυχίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπολου, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θέλουν να ενθαρρύνουν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για μια λύση μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κένεντι είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αποφασίσει ακόμη κατά πόσον θα ξεκινήσουν απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ.

    Την Πέμπτη η κ. Κένεντι θα βρίσκεται στην Κύπρο όπου θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Πρόεδρος ΑΗΙ - Κένεντι - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση

    Ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) Τζιν Ρωσσίδης, σε δήλωσή του με αφορμή την επίσκεψη της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι σε Αγκυρα, Αθήνα, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Λονδίνο, σημειώνει ότι το σχέδιο Ανάν ''αποτελεί ακραίο και κατάφωρο παράδειγμα της πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς στο πλαίσιο της οποίας ο παραβάτης, η Τουρκία, ανταμείβεται και τα θύματα, οι Ε/Κ, τιμωρούνται''.

    Στη γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ρωσσίδης αναφέρεται σε διάφορα σημεία του σχεδίου Ανάν, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο ''απαλλάσσει την Τουρκία από όλες τις ευθύνες που έχει ως αποτέλεσμα της εισβολής της Κύπρου και τους φόνους, τους βιασμούς, την καταστροφή περιουσίας και εκκλησιών, τις λεηλασίες και τον εξαναγκασμό 180.000 Ε/Κ να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους''.

    ''Μια λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σε ένα κυρίαρχο κράτος, ενσωματώνοντας τους θεσμούς της συνταγματικής δημοκρατίας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αμερικανικές αξίες, το αναδυόμενο σύνταγμα της ΕΕ, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', σημειώνει ο κ. Ρωσσίδης.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Ταλάτ - Αμερικανικά όπλα

    Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ δήλωσε πως ο λόγος για τον οποίο οι ΗΠΑ συνεχάρησαν τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ήταν η νίκη του στις ''εκλογές'', προσθέτοντας πως αυτό δεν σημαίνει αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μπάουτσερ σημείωσε ακόμη πως ''συγχαίρουμε αυτούς που πιστεύουμε ότι το αξίζουν''.

    Σε άλλη ερώτηση για τη μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ανταμ Ιριλάι ότι δεν έχει γίνει καμία μεταφορά που να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά όπλων.

    ''Οι καλύτεροι νομικοί μας εμπειρογνώμονες έχουν εξετάσει το θέμα και σας έχουμε ήδη δώσει την καλύτερη μας απάντηση. Αυτή είναι η επίσημη νομική απάντηση'', κατέληξε.

    Εκπρόσωπος - Γενικός Εισαγγελέας - Παραίτηση

    Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα υπέβαλε χθες ο Σόλων Νικήτας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αυτό επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε γραπτή του δήλωση την περασμένη Πέμπτη, ο κ. Νικήτας ανέφερε πως δεν υπάρχει νόημα να συνεχίσει να κατέχει το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο αθώωσε την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία είχε καταδικαστεί από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

    Κύπρος-Κουβέιτ - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Η Κύπρος και το Κουβέιτ επισημοποίησαν χθες τις σχέσεις τους με την υπογραφή πρωτοκόλλου σύναψης διπλωματικών σχέσεων που έλαβε χώρα στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Κουβέιτ στα Ηνωμένα Εθνη μεταξύ του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα ΗΕ Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη και της Μόνιμης Αντιπροσώπου του Κουβέιτ στα ΗΕ Πρέσβειρας Nabeela Al-Mulla.

    Σε δηλώσεις μετά την υπογραφή στην κρατική τηλεόραση και στο πρακτορείο ειδήσεων του Κουβέιτ και οι δύο Πρέσβεις εξέφρασαν τη χαρά τους που επισημοποιήθηκαν οι ήδη φιλικές και στενές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Πρέσβης κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι η υπογραφή ήταν περισσότερο μια τυπική πράξη ενόψει διαπίστευσης Πρέσβεων, αφού οι δύο χώρες χαίρουν πολύ στενών και καλών σχέσεων για πάρα πολλά χρόνια.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η υπογραφή θα φέρει τις δύο χώρες ακόμα πιο κοντά σε όλους τους τομείς, τον οικονομικό, πολιτιστικό και πολιτικό τομέα.

    Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και με την ειδική γνώση που έχει για τη γεωγραφική της περιφέρεια θα μπορέσει να βοηθήσει όχι μόνο το Κουβέιτ αλλά και όλες τις χώρες της περιοχής και να καταστεί ο συνδετικός κρίκος μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

    ΗΠΑ - Πρεσβευτής Κύπρου - Κυπριακό

    Ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που βασίζεται στην ασφάλεια και ειρήνη, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης, προσθέτοντας πως και η διαδικασία ένταξης έχει αλλάξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευρύνοντας τη ζώνη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    Μιλώντας ενώπιον του Iνστιτούτου Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης με θέμα «Η Κύπρος στην ΕΕ Τρέχουσα Κατάσταση και Μελλοντικές Προοπτικές για Επανένωση», ο κ. Ευρυβιάδης ανέφερε ακόμη πως η Κύπρος, όπως και οι υπόλοιπες εννέα εντασσόμενες χώρες, μοιράζονται κοινές αξίες, αυτές της ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας και μπορεί να καταστεί γέφυρα εμπορίου της ΕΕ με τη Μέση Ανατολή.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε πως όλοι ελπίζουν πως μαζί με τις μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν καταλύτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

    Από πλευράς της, η Τουρκία θα πρέπει, είπε, να αντιμετωπίσει τα θέματα που τίθενται ενώπιον της ιδιαίτερα της αναγνώρισης του 25ου μέλους της ΕΕ και της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος εντός των παραμέτρων της Ενωσης.

    Ο κ. Ευριβιάδης ανέφερε πως το Σχέδιο Ανάν παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες και δεν διασφάλιζε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Κυπρίων γι αυτό δεν μπόρεσε να γίνει αποδεκτό, ενώ επανέλαβε πως το ''όχι'' της ελληνοκυπριακής πλευράς κατά το δημοψήφισμα εξέφραζε την απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου λύσης από την πλειοψηφία η οποία εκφράστηκε ελεύθερα.

    Σημείωσε πως και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο επιθυμούν ένα ειρηνικό μέλλον, ενώ αναφορικά με την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εξήγησε πως η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να την υποδεχθεί αν εκπληρώσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. ''Η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί βασική παράμετρο για την τουρκική ένταξη'', σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης, ''επειδή θα ήταν οξύμωρο και ανάθεμα για ένα κράτος μέλος να κατέχει το έδαφος ενός άλλου μέλους''.

    Υφυπουργός Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Βασίλης Μιχαλολιάκος φθάνει στη Λάρνακα σήμερα, στις 6:40 το απόγευμα, για διήμερη ανεπίσημη επίσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Ο κ. Μιχαλολιάκος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κυπριακού Υπουργείου Αμυνας, κατά την εδώ παραμονή του θα συναντηθεί με τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου Κυριάκο Μαυρονικόλα, καθώς επίσης και με τον Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστο Παναγόπουλο και θα επισκεφθεί, μεταξύ άλλων, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, τα Φυλακισμένα Μνήματα και το Ηρώο της ΕΛΔΥΚ, όπου και θα καταθέσει στεφάνια.

    ΟΕΒ - Κωνσταντινούπολη - Πρωτόκολλο - Εμπόριο

    Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) που επισκέφθηκε την Τουρκία έθεσε το θέμα της υπογραφής και εφαρμογής του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης της Αγκυρας και των νέων μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τονίζοντας ταυτόχρονα το έντονο ενδιαφέρον κυπριακών ναυτιλιακών εταιρειών για προσέγγιση σε τουρκικά λιμάνια.

    ''Από την απάντηση του Τούρκου Υπουργού Εμπορίου Kursat Tuzmen συμπεραίνεται ότι αυτό θα πραγματοποιηθεί αρκετά σύντομα'', αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

    Η αντιπροσωπεία της ΟΕΒ, με επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή Μ. Πήλικο και τον Βοηθό Γενικό της Διευθυντή Κ. Χριστοφίδη, συμμετείχε την περασμένη εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη στη Γενική Συνέλευση της Ενωσης Μεσογειακών Συνομοσπονδιών Επιχειρήσεων (UMCE), της οποίας η ΟΕΒ είναι ιδρυτικό μέλος.

    Υπουργός Εσωτερικών - Κατεχόμενα - Αλλοδαποί - Κλήσεις δικαστηρίων

    Την ελπίδα ότι οι αλλοδαποί που αγόρασαν περιουσίες Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα θα λάβουν σοβαρά υπόψη κλήσεις των κυπριακών δικαστηρίων, εξέφρασε χθες με δηλώσεις του στη Λεμεσό ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι κατοχικές αρχές καλούν τους αλλοδαπούς που διαμένουν στα κατεχόμενα να μην αποδέχονται τέτοιες κλήσεις, ο κ. Χρίστου είπε ότι «έχουμε στοιχεία για αντίδραση, μια ομάδα αλλοδαπών έχει συστήσει ένα σύνδεσμο σε μια προσπάθεια να υπερασπίσουν αυτά που, κατά τη γνώμη τους, δικαιωματικά κατέχουν και έχουν αποκτήσει πληρώνοντας το αντίτιμο αυτών των περιουσιών».

    «Γνωρίζουμε ωστόσο και πάρα πολλές περιπτώσεις που κατευθύνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, καταλαβαίνουν οι άνθρωποι και αναγνωρίζουν και έχουν γίνει και προάγγελοι κάποιων μηνυμάτων προς τις χώρες από τις οποίες κατάγονται, ότι η υπόθεση αγοράς περιουσιών στα κατεχόμενα ιδιαίτερα όταν αφορά ε/κ γη προμηνύει μια ταλαιπωρία, μια περιπέτεια», πρόσθεσε ο κ. Χρίστου.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι επηρεαζόμενοι αλλοδαποί θα λάβουν σοβαρά αυτές τις κλήσεις και δεν θα αποφύγουν να προσέλθουν ενώπιον του δικαστηρίου γιατί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα τους επιδοθεί κάτω από άλλες συνθήκες».

    «Θέλουμε να ενισχύσουμε το μήνυμα της νομιμότητας, ότι αυτές οι περιουσίες δεν ανήκουν σε αυτούς που τις πωλούν και όποιος πραγματικά θέλει να στηρίξει την υπόθεση της Κύπρου, αποφεύγει να εμπλακεί σε τέτοιες περιπέτειες», κατέληξε ο Υπουργός Εσωτερικών.

    ΕΕ - Επιτροπή - Κυπριακές Αερογραμμές - Πρόγραμμα

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε χθες να δώσει το «πράσινο φως» για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης με στόχο τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Η κρατική ενίσχυση συνίσταται σε εγγύηση δανείου ύψους 30 εκατομμυρίων κυπριακών λιρών (51 εκατ. ευρώ) για τους επόμενους έξι μήνες, ούτως ώστε οι αρχές να μπορέσουν να οργανώσουν την αναδιάρθρωση της αεροπορικής εταιρείας.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, οι υπηρεσίες της Επιτροπής εξέτασαν την ενίσχυση για τη διάσωση της εταιρείας και διαπίστωσαν ότι συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανόνες.

    Η ενίσχυση έχει τη μορφή εγγύησης δανείου, ύψους 51 εκατ. ευρώ (30 εκατομ. κυπριακών λιρών), που χορηγείται με τα επιτόκια της αγοράς.

    Το ποσό της ενίσχυσης περιορίζεται στο ποσό που είναι αναγκαίο για τη διαχείριση του βραχυπρόθεσμου ελλείμματος ταμειακής ροής της εταιρείας.

    Οι κυπριακές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να υποβάλουν στην Επιτροπή σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας, εντός έξι μηνών από την έγκριση για καταβολή της ενίσχυσης.

    Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ενίσχυση δικαιολογείται επίσης από σοβαρούς κοινωνικούς λόγους, δεδομένου ότι 2.400 άτομα εργάζονται άμεσα για εταιρείες του ομίλου των Κυπριακών Αερογραμμών, αριθμός ο οποίος δεν είναι αμελητέος σε σχέση με το σύνολο του εργατικού δυναμικού της Κύπρου.

    Τέλος, η Επιτροπή εκτιμά ότι οι πιθανότητες να έχει η ενίσχυση ανεπίτρεπτα αρνητικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη είναι πολύ περιορισμένες, λόγω του ύψους της, της μικρής της διάρκειας και του σχετικά μικρού μεγέθους της δικαιούχου εταιρείας.

    ΕΕ - Κύπρος - Ανεργία - Μάρτιος

    Στο 5,1% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο έναντι 5,6% που ήταν το Φεβρουάριο. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,9%.

    Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΕ που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%). Ακολουθούν το Λουξεμβούργο (4,5%) και η Αυστρία (4,6%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (18,1%) και στη Σλοβακία (15,9%).

    Σε σχέση με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, σημειώνεται πως στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν το Μάρτιο 4,1% έναντι 4,5% το Φεβρουάριο.

    Πρόκειται για την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μετά το Λουξεμβούργο (3,8%) και την Αυστρία (4,0%). Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε από το 7% το Φεβρουάριο στο 6,4% το Μάρτιο.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 10,2%. Πρόκειται για την τέταρτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία, την Αυστρία και την Ιρλανδία. Την υψηλότερη ανεργία στους νέους είχαν η Πολωνία με 36,4% και η Σλοβακία 27,6%, ενώ ο μέσος όρος στην κοινότητα ήταν 19,2%.

    Βρετανία - Εκλογές - Κυπριακή παροικία

    Αναλόγως των κομματικών τοποθετήσεων κάθε παράταξης, αλλά με κοινό παρονομαστή την ανάδειξη Βουλευτών που θα βοηθήσουν την κυπριακή υπόθεση, η κυπριακή παροικία στη Βρετανία έχει διαμορφώσει τη θέση της ενόψει των μεθαυριανών γενικών εκλογών στη χώρα αυτή.

    Στις φετινές εκλογές υπάρχει και ένας Ελληνοκύπριος εργατικός υποψήφιος, που κατέρχεται στην περιφέρεια του Epping Forest.

    Πρόκειται για το Δημοτικό Σύμβουλο των εργατικών στην περιοχή του Ενφιλντ από το 1994, Πάμπο Χαραλάμπους, δικηγόρο στο επάγγελμα, ηλικίας 37 χρόνων, που ανήκει στη δεύτερη γενιά. Ο πατέρας του κατάγεται από το Καλό Χωριό Λεμεσού και η μητέρα του από τη Φασούλα της ίδιας επαρχίας.

    Ακόμη ένας ομογενής, ο Ζήσης Κακουλάκης, κατέρχεται ως υποψήφιος του κόμματος των Φιλελευθέρων - Δημοκρατών, σε περιφέρεια του Μείζονος Λονδίνου και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Enfield - Southgate,όπου υποψήφιος των Εργατικών είναι ο Βουλευτής Stephen Twigg.

    O κ. Κακουλάκης, επίσης δεύτερης γενεάς, είναι 35 χρόνων, γεννήθηκε στο Μπρίστολ και ο πατέρας του είναι από την Πελοπόννησο, ενώ η μητέρα του από το Τρίκωμο (το γένος Κουσιουνή).

    Στις εφετινές εκλογές υπάρχουν και δυο τουρκοκυπριακής καταγωγής υποψήφιοι, ο Ερτάν Χουρέρ, υποψήφιος των Συντηρητικών στην περιφέρεια Hackney North and Stoke Newington του Μείζονος Λονδίνου και η Αϊφέρ Ορχάν, υποψήφια των Εργατικών στην περιφέρεια North West Cambridgeshire.

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία (ΕΚΟ), στην οποία συμμετέχουν τα βρετανικά παραρτήματα πέντε κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων και η μεγάλη πλειοψηφία των παροικιακών σωματείων, τηρεί την ίδια στάση όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές.

    Με ανακοίνωσή της η ΕΚΟ καλεί τους Ελληνοκυπρίους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν τους υποψήφιους Βουλευτές που εργάζονται για έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για τον τερματισμό της τουρκικής κατοχής και για την επανένωση της νήσου και που έμπρακτα βοήθησαν τον αγώνα της Κύπρου.

    ''Είναι καθήκον και υποχρέωσή μας'', συνεχίζει η ΕΚΟ στην ανακοίνωσή της, ''να ψηφίσουμε και να εργασθούμε για την εκλογή των φίλων της Κύπρου, ανεξάρτητα από το κόμμα στο οποίο ανήκουν, για να συνεχίσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα της Κύπρου''.

    Ποδόσφαιρο -Κύπελλο Κύπρου- Συνάντηση ΑΠΟΕΛ με Διγενή Μόρφου

    Διεξάγεται σήμερα, στις 7:00 το βράδυ, στο ΓΣΠ Λευκωσίας το δεύτερο παιχνίδι της ημιτελικής φάσης του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Ανδρών μεταξύ ΑΠΟΕΛ και Διγενή Μόρφου.

    Στον άλλο ημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου που διεξήχθη χθες βράδυ στο Τσίρειο Λεμεσού, Απόλλωνας και Ομόνοια έφεραν ισοπαλία 2 - 2.

    Οι επαναληπτικοί αγώνες και των δύο ζευγαριών θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη 12 Μαϊου και ο τελικός του Κυπέλλου την Κυριακή 22 Μαΐου 2005.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιαπωνία - Κίνα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί σήμερα για το Κιότο της Ιαπωνίας, όπου θα λάβει μέρος στην Υπουργική Συνάντηση Χωρών Ασίας και Ευρώπης (ASEM).

    Στη συνέχεια ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στην Κίνα, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ - Υπουργική Συνάντηση Ασίας-Ευρώπης - Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα λάβει μέρος στην 7η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΑSΕΜ (Ασίας-Ευρώπης, Asia-Europe Meeting), η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6 και 7 Μαϊου στο Κιότο της Ιαπωνίας.

    Στις 8 - 11 Μαϊου, ο κ. Ιακώβου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Li Zhaoxing.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον Αντιπρόεδρο της Κίνας Zeng Qinghong, απουσιάζοντος του Προέδρου της χώρας στο εξωτερικό, και θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Κινέζο ομόλογό του.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μόσχα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί την Κυριακή για τη Μόσχα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την πτώση του ναζισμού και του φασισμού, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή θα είναι ''μια ημέρα μνήμης για τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού και φασισμού και εορτασμού για την επικράτηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη το απόγευμα.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 04/05/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 04/05/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5791               0,5825
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4474               0,4500
    Λίρα Αγγλίας              0,8503               0,8554
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 04/05/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 04/05/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4275            0,4309
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3473            0,3500
    Δολάριο Καναδά                  0,3579            0,3607
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0713            0,0718
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3751            0,3781
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Βετεράνοι Β' Παγκοσμίου Πολέμου - Εκδηλώσεις

    ''Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρις''. Με την περίφημη φράση του Εκτορα και τις υποσχέσεις του Ουίνστον Τσόρτσιλ ξεκίνησαν περίπου 20 χιλιάδες Κύπριοι εθελοντές για να υπηρετήσουν στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.

    Σήμερα 60 χρόνια μετά, 660 άτομα πια στις ηλικίες των 80 - 90 δίνουν συνδρομή στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Πολεμιστών Β' Παγκοσμίου Πολέμου και προγραμματίζουν, όπως και σε άλλες χώρες, εκδηλώσεις για να τιμηθούν όσοι έχασαν τη ζωή τους αλλά και όσοι επέζησαν.

    Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί μαζική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ την Κυριακή 8 Μαϊου (επέτειο της λήξης του Πολέμου) στις 11 το πρωί στην οποία έχουν προσκληθεί να παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων, πρεσβευτές ξένων κυβερνήσεων, εκπρόσωποι οργανώσεων και ασφαλώς οι ίδιοι οι εθελοντές και εθελόντριες.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομες συλλήψεις Ε/Κ - Περιουσίες

    Το κατοχικό καθεστώς λαμβάνει σπασμωδικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη διεθνή κατακραυγή εναντίον της καταλήστευσης και της κλοπής ελληνοκυπριακών περιουσιών και η ''σύλληψη'' του δημοσιογράφου Πάμπου Μιτίδη και άλλων τεσσάρων Ελληνοκυπρίων αυτό αποδεικνύει, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''και οι ξένοι οι οποίοι έχουν 'αγοράσει' περιουσία (στα κατεχόμενα) θα πρέπει να αντιληφθούν ότι έχουν παρανομήσει και ότι υπόκεινται σε ευρύτερο έλεγχο νομικό από δικαστήρια και όχι μόνο τα εθνικά δικαστήρια αλλά και διεθνή δικαστήρια όπως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μπάουτσερ - Οπλα

    Για πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών εκ μέρους των ΗΠΑ έκανε και πάλι σήμερα λόγο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ο οποίος είπε πως δεν έγινε καμία μεταφορά αμερικανικών όπλων από την Τουρκία στα κατεχόμενα που να παραβιάζει την αμερικανική νομοθεσία σχετικά με τη μεταφορά όπλων.

    ''Η δική μας θέση έχει πολλές φορές δηλωθεί. Πρόκειται για δυο μέτρα και δυο σταθμά. Είναι λανθασμένη νομίζω πολιτική διότι αμερικανικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια μιας παράνομης εισβολής στην Κύπρο και εξακολουθούν να είναι στα χέρια του παράνομου κατοχικού στρατού'', τόνισε.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  290.289,42
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,99     0,53    282.230,11
    FTSE/CySE 20                           406,04    -0,09    144.291,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.217,30     0,01    138.541,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.051,48     0,50     12.443,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          993,99    -0,61      7.856,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.210,93     0,02    150.985,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.240,18     0,01    114.267,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    971,85    -1,09      4.637,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.011,14    -0,84    124.954,28
    FTSE Med (03/05/2005)                7.187,39    -1,48
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Αθήνα - Κένεντι - Γεννηματάς - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Γεννηματά με την Αμερικανίδα Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών Λόρα Κένεντι.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συζήτησης που κράτησε μια περίπου ώρα έγινε ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά και διαπιστώθηκε το καλό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας ΗΠΑ.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κένεντι

    Πρέπει να γίνει σωστή προετοιμασία για σύντομη έναρξη των διεργασιών των διαπραγματεύσεων για τελική λύση και επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση αισθάνεται πως ''η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδό της'', όπως δήλωσε χθες η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε πως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα καταθέσει τις διαπραγματευτικές της θέσεις πριν την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέα αύξηση

    Με αμελητέα αύξηση αντέδρασε η χρηματαγορά στην είδηση της ένταξης της λίρας στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών 2. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σήμερα αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,02%, κλείνοντας στις 1.210,93 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,53% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,99 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 290.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 26,9% του ημερήσιου τζίρου.

    Αντίθετα, αμελητέες ζημίες σε ποσοστό 0,09% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 406,04 μονάδες.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν

    Εμείς δεν βλέπουμε επανένωση στη βάση δυο χωριστών κρατών και στη βάση δυο χωριστών λαών, διεμήνυσε σήμερα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ο οποίος έκανε λόγο για δύο χωριστούς ''λαούς'' και δύο χωριστά ''κράτη'' στο νησί, ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε εάν υπάρχει διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο.

    ''Βλέπετε καμιά διαφοροποίηση της στάσης της Τουρκίας με αυτό τον τρόπο;'', διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως ''το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να του πούμε είναι ότι εμείς δεν βλέπουμε επανένωση στη βάση δυο χωριστών κρατών και στη βάση δυο χωριστών λαών''.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομάδα Φιλίας Φινλανδικού Κοινοβουλίου

    Απογοητευτικό θεωρούν οι Ελληνοκύπριοι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που έγινε στις 24 Απριλίου 2004 για το σχέδιο Ανάν και για τους ιδίους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, αλλά την ίδια ώρα -πρόσθεσε- τονίζουν ότι δεν είναι επιθυμία τους η όποια λύση.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση μιας περίπου ώρας με εκπροσώπους της Ομάδας Φιλίας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι τους ανέλυσε ''και τις θέσεις μας για τη σημερινή κατάσταση και την πιθανή ανάληψη πρωτοβουλίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, πράγμα που εμείς'' -πρόσθεσε- ''επιθυμούμε, αλλά χωρίς επιδιαιτησίες και χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και για μια συμφωνημένη λύση, γιατί το σχέδιο Ανάν δεν ήταν συμφωνημένη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Τους έχω αναλύσει'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ότι προσπαθούμε να πείσουμε ότι πρέπει να επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο, οι οποίες στο τελικό τους αποτέλεσμα να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και τις επιθυμίες και προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων, με στόχο η λύση να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων -Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων- και όχι τα συμφέροντα των ξένων''.

    Εκ μέρους της Ομάδας Φιλίας του Φινλανδικού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής της αντιπροσωπείας Μαριούκα Καρτούνεν δήλωσε ότι ''παρά το ότι εξακολουθεί να είναι περίπλοκη η κατάσταση στο Κυπριακό, έχει σημειωθεί αρκετή θετική πρόοδος''.

    [19] (Κ) Κάρμι - Λουλούδι - Ελεύθεροι οι Ε/Κ

    Αφέθησαν ελεύθεροι οι πέντε Ελληνοκύπριοι που συνελήφθηκαν χθες παράνομα στα κατεχόμενα και προσήχθησαν ενώπιον λεγόμενου δικαστηρίου επειδή έκοψαν ένα λουλούδι από το καφενείο του πατέρα τους στο Κάρμι.

    Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο αρχισυντάκτης της ''Μάχης'' Πάμπος Μιτίδης, η σύζυγός του Ανδρούλλα, η Φρόσω Μιτίδη, ο Ιωάννης και η Μαίρη Μαυρουδή, που αφέθησαν ελεύθεροι με εγγύηση διακοσίων λιρών για ένα χρόνο και πέρασαν το μεσημέρι στις ελεύθερες περιοχές από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Περιουσίες στα κατεχόμενα- Κένεντι

    Ως μία από τις πιο λεπτές και δύσκολες πτυχές του Κυπριακού χαρακτήρισε σήμερα το πρόβλημα με τις περιουσίες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι οι λύσεις που έχουν προταθεί δεν ικανοποιούν τον κυπριακό λαό και καλώντας ταυτοχρόνως όλους -και κυρίως την τουρκοκυπριακή ηγεσία- να επιδείξουν ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να μην επιδεινωθεί η κατάσταση στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς για το τι αναμένει από την επίσκεψη στην Κύπρο της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε πως, όταν οι Αμερικανοί κινούνται, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να είναι ''ένα από τα ίδια'' και σημείωσε ότι "δεν την στέλλουν την κ. Κένεντι στην περιοχή για το θεαθήναι, αλλά κάτι έχουν κατά νουν''.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων των 25

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο για τη Βουδαπέστη, για να συμμετάσχει στη Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη Διάσκεψη είναι η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων της ΕΕ, η λειτουργία των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλευτικών Οργανισμών, οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ και η επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης.

    [22] (Κ) Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων - Κύπρος - Eπίσκεψη

    Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΔΕΚ) θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο από αύριο, 5 Μαΐου, μέχρι τις 9 Μαΐου, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κύπρου.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει επαφές στη Γενική Εισαγγελία. Επίσης, θα συναντήσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και, με την ευκαιρία αυτή, θα πραγματοποιηθεί ανταλλαγή απόψεων επί των προσφάτων εξελίξεων της δικαιοδοτικής οργανώσεως της ΕΕ, καθώς και επί των αποτελεσμάτων της αρχής της υπεροχής του κοινοτικού δικαίου έναντι του κυπριακού Συντάγματος και του κυπριακού δικαίου.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει πως η Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι έρχεται στην Κύπρο "διερευνητικά" για να ακούσει τις απόψεις και των δύο πλευρών στο Κυπριακό.

    "Εάν έρχεται για να μας πει αυτά που μας είπε τον Νοέμβριο, θα ήταν αχρείαστη η επίσκεψη", είπε ο κ. Ιακώβου, ο οποίος μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιαπωνία, όπου θα λάβει μέρος στη συνάντηση των χωρών μελών της ΕΕ με την ομάδα της Ασίας, το ΑΣΕΑΝ, μαζί με την Ιαπωνία, την Κίνα και τη Νότιο Κορέα.

    [24] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι το κατοχικό καθεστώς έχει εκνευριστεί από την εκστρατεία στην οποία προβαίνει παγκοσμίως η Κυπριακή Δημοκρατία αναφορικά με την εκμετάλλευση περιουσιών Ε/Κ στα κατεχόμενα από ξένους και ειδικά από υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και από τις συνεχείς καταγγελίες Ε/Κ σε δικαστήρια εναντίον αλλοδαπών που διαμένουν ή εκμεταλλεύονται τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σχολιάζοντας τις απειλές που εκτοξεύει το κατοχικό καθεστώς για σύλληψη ατόμων που επιδίδουν κλήσεις από κυπριακά δικαστήρια προς αλλοδαπούς οι οποίοι εκμεταλλεύονται περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Εξωτερικών παραδέχθηκε ότι "το κατοχικό καθεστώς έχει πράγματι εκνευριστεί" από τις συνεχείς καταγγελίες των Ε/Κ.

    [25] (Κ) Αθήνα - Παπουτσής - Κένεντι - Κυπριακό

    Η υπογραφή και η εφαρμογή από την Τουρκία της τελωνειακής ένωσης χωρίς άλλες αμφισβητήσεις και διαφορετικές ερμηνείες, "θα βοηθούσε καθοριστικά στην επανέναρξη των συζητήσεων και σε μια νέα προσέγγιση για την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στο Κυπριακό", δήλωσε σήμερα ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής μετά τη συνάντηση που είχε με τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι "ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει προς την ΕΕ".


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 May 2005 - 17:49:26 UTC