Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα-1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων Νέων
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρος - Επαφές
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ
  • [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI
  • [07] (Κ) EE - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Συγκοινωνιών
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - COREPER (1)
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [11] (Κ) Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Περιουσίες
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - COREPER (2)
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [16] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Τσιζόφ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Αυστρίας

  • [01] (Κ) Αθήνα-1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων Νέων

    Αρχισε χθες τις εργασίες του στην Αθήνα το 1ο Διεθνές Συνέδριο Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων Νέων (ηλικιών 15-25), το οποίο διοργανώνει για πρώτη φορά η Νεολαία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΚΟΕ), στο πλαίσιο των προσπαθειών για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό, ειρηνικής και βασισμένης στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των αρχών του διεθνούς δικαίου.

    Το συνέδριο, που φέρει τον τίτλο «Κύπρος Μια Ευρωπαϊκή Νέα Αρχή», θα διαρκέσει μέχρι και τις 26 Απριλίου και έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου, λαμβάνουν μέρος 50 Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι νέοι, από τα κορυφαία στελέχη των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών οργανώσεων νέων της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρος - Επαφές

    Επαφές με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Κύπρου πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EUMC) Στρατηγός Ρολάντο Μόσα Μοσκίνι, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο νησί για 4-ήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σήμερα, ο κ. Μοσκίνι ξεκίνησε τις επαφές του με συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο και με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα. Στις 9:00 ο κ. Μοσκίνι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Μοσκίνι θα επισκεφθεί επίσης μονάδες και φυλάκια της Εθνικής Φρουράς.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το κείμενο που συμφωνήθηκε χθες από τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των 25 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες και το οποίο καλεί την Τουρκία να υπογράψει, να επικυρώσει και να εφαρμόσει το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η επίσκεψη του Δημάρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στην Αγκυρα για να συμμετάσχει στο 9ο Συνέδριο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών, η ανακοίνωση των Κυπριακών Αερογραμμών για διακοπή των εργασιών της Hellas Jet και η πραγματοποίηση μελέτης με στόχο την αύξηση των νοσηλίων στο δημόσιο.

    «Η Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μαύρες μέρες για τους μισθωτούς» γράφει ότι σε «οικτρή» κατάσταση είναι η αγορά εργασίας σε σχέση με την είσοδο και εργασία στην Κύπρο Ευρωπαίων πολιτών, με αποτέλεσμα βουλευτές και συνδικαλιστές να προειδοποιήσουν χθες ότι πολλοί Κύπριοι οδηγούνται στην ανεργία και δημιουργούνται στον τόπο εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Αλλού γράφει ότι ολοένα και λιγοστεύουν τα φάρμακα και πλέον το πρόβλημα της έλλειψης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα και στο δημόσιο τομέα, αφού πολίτες στοιβάζονται στα κρατικά φαρμακεία.

    «Η Μάχη» στο βασικό της θέμα με τίτλο «Νέο ευρωχαστούκι στην Τουρκία» γράφει ότι κείμενο καταπέλτη για την Αγκυρα αναφορικά με τις σχέσεις που θα πρέπει να έχει με την Κύπρο αλλά και για το Κυπριακό, συμφώνησαν στις Βρυξέλλες οι 25 χώρες μέλη της ΕΕ, ενόψει του Συμβουλίου σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις Βρυξέλλες. Αλλού γράφει ότι, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, πραγματοποιείται μελέτη για αύξηση των νοσηλίων στο δημόσιο, τα οποία παραμένουν στο ίδιο επίπεδο από το 1998.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Δύο νέοι όροι στην Τουρκία'' γράφει ότι η ''κοινή θέση'' με την οποία οι 25 εταίροι θα προσέλθουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Τουρκία, κρίνεται πολύ ευνοϊκή για τη Λευκωσία. Προσθέτει ότι στην ''κοινή θέση'' για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην ανάγκη για εξομάλυνση των σχέσεων της Αγκυρας με τη Λευκωσία, ενώ καταγράφεται ότι η Τουρκία δεν πρέπει μόνο να υπογράψει αλλά και να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ τα τσούγκρισαν χθες στη σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή επειδή το ΑΚΕΛ ζητά αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της οποίας Προεδρεύει ο κ. Κλεάνθους.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ευρωκόμβος ειδικά για Αγκυρα'' γράφει ότι το Συμβούλιο των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ) συμφώνησε χθες κείμενο που θεωρήθηκε πέραν των προσδοκιών μας, μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις και παρασκήνια και παρά τις αρνητικές για την Κύπρο μεθοδεύσεις που είχε αναλάβει η Βρετανία. Προσθέτει ότι με το κείμενο η Τουρκία καλείται να εφαρμόσει την τελωνειακή ένωση με τα 25 μέλη και γίνεται ειδική αναφορά σε προϊόντα και πλοία από Κύπρο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εκπτώσεις αεροπορικών εταιρειών προκάλεσαν ζημιές και δεν κάνουν ειδικές εκπτώσεις στα ναύλα για το Πάσχα, αλλά ούτως ή άλλως τα αεροπλάνα ταξιδεύουν γεμάτα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Γνωμάτευση για διαπλοκή'' γράφει ότι εμπιστευτική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα θέματα διαπλοκής θα αποτελέσει οδικό χάρτη για την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα σε δημόσιους οργανισμούς. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση ανησυχεί καθώς γίνεται δέκτης πληροφοριών για παραβάσεις σε θέματα αρχής σε αποφάσεις Διοικητικών Συμβουλίων ημικρατικών οργανισμών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυπριακή Αστυνομία λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων απάντησε ''όχι'' σε αίτημα που υπέβαλε η ΕΕ για αποστολή αστυνομικών στο Ιράκ και το Κόγκο για να συναποτελέσουν ειρηνευτική δύναμη. Προσθέτει ότι το σχετικό αίτημα υποβλήθηκε πριν από λίγο καιρό σε όλα τα κράτη της ΕΕ.

    Ο ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Δεσμεύεται η Τουρκία'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί καλύτερο το κείμενο της κοινής θέσης των ''25'' για την Τουρκία, το οποίο συμφωνήθηκε χθες στη συνεδρία της ''ΚΟΡΕΠΕΡ'', από ότι ήταν το αρχικό κείμενο το οποίο κατέθεσε η λουξεμβουργιανή Προεδρία. Προσθέτει ότι μετά την άσκηση βέτο από την Ιταλία και τη Βρετανία η κυπριακή πλευρά αξιοποίησε την ευκαιρία για να θέσει στο τραπέζι και να πετύχει τροποποίηση των σημείων που δεν την ικανοποιούσαν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πρωτομαγιάτικη εκδήλωση της ΠΕΟ στη Λευκωσία θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο και αναφέρει ότι την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δήμητρης Χριστόφιας, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης και ο ΓΓ της DEV-IS Αχμέτ Σεϊς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail στο κύριο θέμα με τίτλο «Η Κύπρος χαιρέτισε τη συμφωνία της ΕΕ ως θρίαμβο» αναφέρεται στο κείμενο που συμφωνήθηκε χθες στην ΚΟΡΕΠΕΡ, το οποίο θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή προεδρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ Τουρκίας και γράφει ότι η Κύπρος κέρδισε χθες στις Βρυξέλλες μια «σημαντική μάχη», κατορθώνοντας να περιληφθούν για πρώτη φορά δύο αναφορές σε ένα κείμενο της ΕΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πιεστεί η Τουρκία προς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι η Hellas Jet θα διακόψει τις εργασίες της στις 10 Μαϊου 2005.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα «The Cyprus Weekly» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία: Εξομαλύνεται γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε χθες την Αγκυρα να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία ως ένα από μια σειρά μέτρων για να διευκολυνθεί η πορεία της για ένταξη στην ΕΕ. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Λευκωσία έχει «πετύχει ένα πολύ ικανοποιητικό κείμενο». Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας αναχώρησε χθες για την Αγκυρα, όπου θα συμμετάσχει στο 9ο Συνέδριο των ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τη διεύρυνση της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί από τις 22 μέχρι τις 24 Απριλίου 2005.

    Η εβδομαδιαία σατυρική εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Βερα στο(ους) Δεξι(ους)!'' γράφει ότι σε σκηνοθεσία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, πρωταγωνιστές τους Μιχάλη Παπαπέτρου, Ανδρούλα Βασιλείου και Χρήστο Στυλιανίδη και γκεστ σταρ τον Αλέκο Μαρκίδη γίνεται πόλεμος στην Πινδάρου για τους αριστίνδην υποψηφίους στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Προσθέτει ότι στον κατάλογο που έχει καταρτίσει ο κ. Αναστασιάδης για τους υποψηφίους που προτίθεται να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια ως αριστίνδην περιέχεται και μια έκπληξη την οποία η εφημερίδα δεν αναφέρει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ συνεχίζει να ακολουθεί τις υποδείξεις του Γιώργου Πανταγιά.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των 25 κρατών - μελών της ΕΕ συμφώνησαν χθες στο κείμενο της κοινής θέσης που θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή προεδρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, την προσεχή Τρίτη στο Λουξεμβούργο.

    Η επίτευξη συμφωνίας κατέστη δυνατή μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Κύπρου Νίκου Αιμιλίου και της Ελλάδας Βασίλη Κασκαρέλη με τη λουξεμβουργιανή προεδρία, αλλά και με ομολόγους τους κρατών - μελών, που διατύπωναν διάφορες επιφυλάξεις σε επιμέρους σημεία της κοινής θέσης που αφορούσαν την Κύπρο και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά το πρωτόκολλο της λεγόμενης Συμφωνίας της Αγκυρας για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης οι «25» καλούν την Τουρκία όχι μόνο να το υπογράψει αλλά και να το επικυρώσει και το εφαρμόσει με όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    Επίσης, για πρώτη φορά σε επίσημο κείμενο της ΕΕ γίνεται αναφορά στην ανάγκη «ομαλοποίησης των διμερών σχέσεων» της Τουρκίας με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι «25» αναμένουν, όπως τονίζουν, από την Τουρκία τη συνεχή υποστήριξη των προσπαθειών συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, που θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και «σύμφωνη με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Σε αντίθεση με προηγούμενες κοινοτικές δηλώσεις, μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο για το σχέδιο Ανάν, στο κείμενο της κοινής θέσης δεν αναφέρεται πως το Συμβούλιο «καλωσορίζει την υποστήριξη της Τουρκίας στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

    Στην κοινή θέση γίνεται αναφορά στην παρεμπόδιση μεταφοράς κυπριακών προϊόντων στην Τουρκία και πλοίων που προέρχονται από την Κύπρο ή προέρχονται κυπριακά λιμάνια να προσεγγίσουν την Τουρκία. Καλείται η Τουρκία να άρει κάθε σχετικό εμπόδιο στις μεταφορές και το εμπόριο με όλα τα κράτη - μέλη.

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενθαρρύνει την Τουρκία να μεταβάλει την πολιτική της σε ότι αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς ή διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες.

    Στην κοινή θέση καλείται η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως και γρήγορα τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Τέλος, προτρέπεται η Τουρκία να συνεργαστεί σε θέματα καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην κοινή θέση περιλαμβάνονται και διατυπώσεις σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η κοινή θέση που συμφωνήθηκε χθες θα υιοθετηθεί τη Δευτέρα ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) από το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, και θα παρουσιαστεί στην Τουρκία στο Συμβούλιο Σύνδεσης την Τρίτη.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Συμβούλιο Σύνδεσης

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στη Λάρνακα, πριν γίνει γνωστή η συμφωνία των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 κρατών - μελών της ΕΕ επί του κειμένου της κοινής θέσης που θα παρουσιάσει η λουξεμβουργιανή προεδρία στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας, επεσήμανε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ''να είναι καλά τα αποτελέσματα''.

    Εκανε παράλληλα λόγο για ''δικαίωση της πολιτικής που είχαμε εδώ και πολύ καιρό'' .

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στις δηλώσεις αυτές στη Λάρνακα, πριν την παρουσίαση του Ηλεκτρονικού Προγράμματος ''Ζήνων ο Κιτιεύς και η κληρονομιά του - Η χρήση των νέων τεχνολογιών στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου''.

    ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κοινή θέση - ΕΕ - Τουρκία

    Πολύ ικανοποιητικό για την Κύπρο, χαρακτήρισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, το κείμενο της κοινής θέσης των ''25'' για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, τονίζοντας ότι σε μερικά σημεία το κείμενο είναι κατά πολύ καλύτερο και από τη συμβιβαστική φόρμουλα που είχε καταθέσει η λουξεμβουργιανή προεδρία.

    ''Η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε πετύχει ένα πολύ ικανοποιητικό σχέδιο και η σημασία είναι ότι η σημερινή απόφαση είναι η κοινή θέση της ΕΕ'', τόνισε στις δηλώσεις του ο κ. Ιακώβου.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, πρόβλημα παρουσιάστηκε όταν ''κάποιες χώρες'' δεν αποδέχθηκαν το συμβιβαστικό κείμενο που είχε καταθέσει η λουξεμβουργιανή προεδρία με τη μορφή της ''σιωπηρής διαδικασίας'', με αποτέλεσμα χθες να υπήρχε ο κίνδυνος να μην επέλθει συμφωνία και να μην πραγματοποιείτο το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, που είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τρίτη.

    Το όλο θέμα διευθετήθηκε ωστόσο στη χθεσινή ΚΟΡΕΠΕΡ, όταν επιτεύχθηκε ομοφωνία μεταξύ όλων των κρατών - μελών και έτσι θα πραγματοποιηθεί τελικά το Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι υπάρχουν ''πολύ καλές αναφορές όσον αφορά το πρωτόκολλο προσαρμογής (της Συμφωνίας της Αγκυρας), την υπογραφή του, την επικύρωσή του και τη σύντομη εφαρμογή του και ότι αυτό θα είναι το πρώτο βήμα σε μια ομαλοποίηση της κατάστασης με τα όλα τα κράτη της ΕΕ συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Βασικά, αυτός ο συμβιβασμός ήταν καλύτερος σε μερικά σημεία και από το αρχικό κείμενο, το οποίο εμείς δείχνοντας καλή διάθεση είχαμε αποδεχθεί'', πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, και εξήγησε ότι τώρα δεν γίνεται μόνο αναφορά σε ομαλοποίηση, αλλά σε ''ομαλοποίηση διμερών σχέσεων με όλα τα κράτη - μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, στην κοινή θέση γίνεται αναφορά στην ανάγκη αποδοχής και εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει πολιτική όσον αφορά τα προσκόμματα τα οποία προβάλλει στην ένταξη της Κύπρου στους διεθνείς οργανισμούς.

    Σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, στην κοινή θέση γίνεται αναφορά στους περιορισμούς που θέτει η Τουρκία στους τομείς του εμπορίου και των μεταφορών και σημειώνεται ότι πρέπει να τερματιστεί το εμπάργκο εναντίον των κυπριακών πλοίων, όπως επίσης και πλοίων που προέρχονται από κυπριακά λιμάνια.

    ''Καλείται η Τουρκία επίσης να συνδράμει για ένα ευνοϊκό κλίμα για τη συνολική επίλυση του Κυπριακού'', είπε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως αυτή ''είναι μια αναφορά, εάν δούμε και το ιστορικό της, που έχει σχέση και με τις περιουσίες και με τους έποικους, θέματα τα οποία έχουμε εγείρει''.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, στην κοινή θέση υπάρχει και μια κοινή αναφορά που αποτελεί βελτίωση της αναφοράς στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου, όπου η Τουρκία θεωρείτο ότι είχε βοηθήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στη λύση του Κυπριακού.

    ''Τώρα η αναφορά είναι εντελώς διαφορετική γιατί χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη θέση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια των ΗΕ, αλλά προσθέτει και με βάση τις αρχές επί των οποίων που έχει οικοδομηθεί η ενωμένη Ευρώπη'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου.

    ΥΠΕΞ - Μάλτα - Κύπρος - Τουρκία - Ενστάσεις

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως Κύπρος και Μάλτα έφεραν χθες ενστάσεις στην υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε μια από τις Επιτροπές για την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας κατεβλήθη και πάλι προσπάθεια να υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Αρχής και της Τουρκίας, αλλά η Κύπρος και η Μάλτα που είναι θύματα της Τουρκίας, η οποία εμποδίζει την ένταξή τους σε άλλους μηχανισμούς για την ασφάλεια της Ευρώπης έφεραν ένσταση με αποτέλεσμα η συζήτηση να αναβληθεί.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, το θέμα της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας είχε ξανά παρουσιαστεί την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα, ενώ το θέμα ''το επανέφεραν σήμερα και πάλι, προσπαθώντας να το συνδέσουν με την υπογραφή μιας συνθήκης με τη Νορβηγία''.

    ''Εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συγκατανεύσουμε να υπογραφεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία σε θέματα ασφάλειας'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    ΥΠΕΞ - Δίοδοι

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε χθες ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο κατάλογος των σημείων διέλευσης ατόμων και αγαθών δια μέσου της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο έχει επεκταθεί σε δύο νέα σημεία, αυτά της Ζώδιας και της οδού Λήδρας, αναφέροντας ότι ''αυτό είχε συμφωνηθεί''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε ωστόσο ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά προβλήματα.

    ''Οσον αφορά τον Αστρομερίτη - Ζώδια'', σημείωσε, ''το πλάτος της νεκρής ζώνης είναι πολύ μεγάλο εκεί και χρειάζονται ειδικές ρυθμίσεις''.

    Επίσης, συνέχισε, υπάρχει το πρόβλημα τεχνικής υποδομής και επιδιόρθωσης του δρόμου και αυτό θα πάρει κάποιο χρονικό διάστημα.

    Για την οδό Λήδρας, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ''είχε συμφωνηθεί ως θέμα αρχής αλλά δεν είχε ανακοινωθεί λόγω ενστάσεως του κ. Ταλάτ, ο οποίος ήθελε να το αφήσει μετά την ψηφοφορία''.

    Εκπρόσωπος - Ανοιγμα διόδων - Αποναρκοθέτηση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες στο άνοιγμα των διόδων της Ζώδιας και της οδού Λήδρας και για αυτό παραμένει άγνωστο πότε θα ανοίξουν.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, επεσήμανε τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο άνοιγμα των διόδων, προσθέτοντας ωστόσο πως λόγω των τεχνικών δυσκολιών ''δεν σημαίνει ότι θα ανοίξουν αμέσως''.

    Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως οι δυσκολίες αφορούν τη διεύρυνση δρόμων, την ηλεκτροδότηση και την παροχή άλλων υπηρεσιών.

    Σε ερώτηση αν έχει συμπληρωθεί η αποναρκοθέτηση, είπε: ''Από μας ναι. Από την άλλη πλευρά δεν γνωρίζω''.

    ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Οζκιόκ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως οι δηλώσεις του αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Χιλμί Οζκιόκ ότι δεν πρέπει να αναμένονται κινήσεις και υποχωρήσεις από τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό είναι απαράδεκτες, προσθέτοντας πως ''και οι εταίροι μας στην Ευρώπη τις κρίνουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτες και αυτό έχει μεγάλη σημασία''.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας χθεσινής συνάντησης που είχε με τον Ελληνα Υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι ''ο κ. Οζκιόκ αυτά λεει, δεν είναι καινούργιες θέσεις του''.

    ''Οι δηλώσεις αυτές είναι πραγματικά απαράδεκτες και οι εταίροι μας στην Ευρώπη τις κρίνουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτες και αυτό έχει μεγάλη σημασία'', κατέληξε.

    Ο κ. Οζκιόκ είχε δηλώσει προχθές ότι ''κανείς δεν πρέπει να περιμένει αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί, να περιμένει επιστροφή εδάφους, ας ξεχάσουν το Βαρώσι, ας μην πιέζουν για αποναρκοθέτηση και ομαδικούς τάφους''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας

    Το Κυπριακό και θέματα απόδημου ελληνισμού συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση στη Βουλή, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ανέλυσε στον Ελληνα Υφυπουργό τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα.

    Σημείωσε ακόμα πως συζήτησαν και τα κοινά καθήκοντα Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση, όσο γίνεται πιο σύντομα, μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως με τον κ. Σκανδαλάκη αντάλλαξαν απόψεις για τρόπους αξιοποίησης του απόδημου ελληνισμού, των Κυπρίων και των Ελλαδιτών, σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα.

    Ο Ελληνας ΥΦΕΞ ανέφερε πως οι απόδημοι Ελληνες και Κύπριοι είναι ''ένας ογκόλιθος, μία υπερδύναμη, την οποία πρέπει να αξιοποιήσουμε πολύ περισσότερο''.

    ΥΠΕΞ - Ελληνας Υφυπουργός Εξωτερικών

    Οι απόδημοι Κύπριοι και οι απόδημοι Ελλαδίτες είναι μια υπερδύναμη την οποία αν συντονίσουμε να εργαστεί μαζί θα κατορθώσουμε πολλά, δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτης Σκανδαλάκης.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας συνάντησης που είχε στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι θα κατορθώσουμε πολλά όταν αφυπνιστεί ''ο γίγαντας που λέγεται απόδημος Ελληνας και απόδημος Κύπριος''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως προσκάλεσε τον κ. Σκανδαλάκη να έρθει στην Κύπρο για να ανταλλάξουν απόψεις ''στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται απόδημος Ελληνισμός και πώς καλύτερα τους εξυπηρετούμε (τους απόδημους Ελληνες) αλλά και πώς τους αξιοποιούμε για τα εθνικά θέματα''.

    ''Εχουμε ανταλλάξει απόψεις οργανωτικής μορφής και σε όλες τις εκφάνσεις της δραστηριότητας των δύο Υπουργείων για την εκπαίδευση των αποδήμων, για την οργάνωση τους, και πώς καλύτερα μπορούν να αξιοποιηθούν για την προβολή των εθνικών θεμάτων'', σημείωσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, προσθέτοντας ότι ''αυτά τα οποία έχουμε συμφωνήσει να είστε σίγουροι ότι θα υλοποιηθούν''.

    Ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι φέτος ειδικότερα που διοργανώνονται το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων και το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ελλήνων ''πρέπει να δοθεί νέος άνεμος, ούτως ώστε μαζί με προγράμματα και στόχους να πετύχουμε πολύ περισσότερα απ΄ ότι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα''.

    Χθες, ο κ. Σκανδαλάκης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και με τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι η επανέναρξη των διαδικασιών για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι ενδεχόμενη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν θα πρέπει να βλάψει άλλες διαδικασίες, και ερωτηθείς εάν δρομολογούνται κάποιες διαδικασίες, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει τίποτε να προσθέσει στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Κατά την επιστροφή του χθες από την Τσεχία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερώτηση διερωτήθηκε για ποιο σκοπό να γίνει μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου και του κ. Ταλάτ και επεσήμανε ότι κανένας δεν πιστεύει «ότι το Κυπριακό θα λυθεί είτε με κοινωνικές επαφές, είτε με μια συνάντηση για καφέ».

    Υπουργός Εξωτερικών - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και Κύπρος

    Η λύση που θα εξευρεθεί στο Κυπριακό δεν μπορεί να παρεκκλίνει από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα βασικά πρότυπα που θέτει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι ''ίσως αυτό να είναι που ουσιαστικά εννοείται με τη λεγόμενη 'ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού' ''.

    Σε ομιλία σε εκδήλωση που έγινε σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών με θέμα ''Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και η σημασία του για την Κύπρο και τον Κύπριο πολίτη'', ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι ''το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θέτει ορισμένα επίπεδα, ορισμένα πρότυπα, τα οποία κανένας διαπραγματευτής και κανένας τρίτος παράγοντας δεν μπορεί να αγνοήσει'' και ''ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται τη σημασία του ειδικά για την Κύπρο και σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη θέτει το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού μας πάνω σε νέες πολυσήμαντες βάσεις'', είπε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι ''ως Ευρωπαίοι πολίτες έχουμε τώρα τη δυνατότητα -και το πράττουμε- να συνδιαχειριστούμε με τους εταίρους μας το μέλλον του κοινού μας οράματος και αυτού των παιδιών μας''.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Σεμινάριο Economist

    Δεν υπέγραψε λευκή επιταγή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σε ομιλία στη Λευκωσία σε σεμινάριο του ''Economist'' με θέμα ''Το Σύνταγμα της ΕΕ και η Κύπρος''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η Τουρκία όπως όλες οι άλλες υποψήφιες προς ένταξη χώρες κρίνεται και θα συνεχίσει να κρίνεται με βάση τις αρχές επί των οποίων ιδρύθηκε η ΕΕ και που η Τουρκία με την παράνομη παρουσία της στην Κύπρο συνεχίζει να καταπατεί''.

    Σημείωσε ότι η Κύπρος επιθυμεί να βοηθήσει την Τουρκία στο να κατανοήσει το ευρωπαϊκό της όνειρο αλλά χρειάζεται και η Τουρκία να τη βοηθήσει στο να παρέχει αυτή τη βοήθεια.

    ''Για αυτό ακριβώς είναι που η τουρκική κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να προχωρήσει προς την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κύπρο - κάτι που εξυπακούει την ύπαρξη, στην Αγκυρα, καλής θέλησης να επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα σύμφωνα με τις αρχές ίδρυσης της ΕΕ''.

    Πρόσθεσε πως η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν δεσμευτεί για την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας τονίζοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί όμως να γίνει αποδεκτή η οποιαδήποτε λύση.

    Βουλή - Ολομέλεια - Γενοκτονία Αρμενίων

    Η γενοκτονία των Αρμενίων, από το καθεστώς των Νεότουρκων το 1915, είναι ένα από τα πιο αποτρόπαια εγκλήματα που διεπράχθησαν ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας και μάλιστα σε βάρος ενός λαού μικρού, ανίσχυρου και φιλειρηνικού, όπως είναι ο αρμενικός λαός, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε σύντομη ομιλία του προ ημερησίας διατάξεως στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η αλληλεγγύη του λαού μας προς τον αρμενικό λαό είναι διαχρονική και δεδομένη'' και κάλεσε το νομοθετικό σώμα να τηρήσει μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της τουρκικής θηριωδίας.

    ''Η γενοκτονία των Αρμενίων είναι έγκλημα, που ενώ αναγνωρίζεται σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου, η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει'', είπε ο κ. Χριστόφιας, εκφράζοντας την άποψη ότι έφτασε πια το πλήρωμα του χρόνου και για την ίδια την Τουρκία να αναγνωρίσει αυτό το ιστορικό γεγονός.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας, ''τόσο η γενοκτονία των Αρμενίων όσο και το έγκλημα που διεπράχθη σε βάρος του κυπριακού λαού είναι εύγλωττα και αποκαλυπτικά για το πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος, σε ποια μήκη αγριότητας και βαρβαρότητας, όταν εφαρμόζει πολιτικές εθνοκάθαρσης''.

    Ο Αντιπρόσωπος της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων Πετρός Καλαϊτζιάν, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας, ευχαρίστησε τη Βουλή για την απόδοση τιμής στα θύματα της γενοκτονίας και εξήρε τον κυπριακό λαό και τη Βουλή η οποία ήταν το πρώτο κοινοβούλιο σε ολόκληρη την Ευρώπη που με ομόφωνο ψήφισμα του όχι μόνον αναγνώρισε το έγκλημα της γενοκτονίας εναντίον του αρμενικού λαού, αλλά και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τους υπαίτιους της διάπραξής της, τους Νεότουρκους και την τουρκική κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε πως η γενοκτονία ενάμιση εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915 είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο παραδέχονται όλοι, εκτός από την επίσημη Τουρκία.

    ''Τα τελευταία λίγα χρόνια όμως, ειδικότερα μετά την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε ο κ. Καλαϊτζιάν, ''πυκνώνουν οι φωνές ακόμη και ανάμεσα στους ίδιους τους Τούρκους για την υποχρέωση της Τουρκίας να τεθεί αντιμέτωπη με το αιματηρό παρελθόν της και παραινέσεις γίνονται ακόμη και από τους παραδοσιακούς φίλους της Τουρκίας, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καλαϊτζιάν, η αντίστροφη μέτρηση για την Τουρκία έχει ήδη αρχίσει, αφού τα κράτη το ένα μετά το άλλο άρχισαν να αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, έστω κι αν δεν καταδικάζουν με την πρέπουσα έμφαση την ίδια την Τουρκία.

    Μητροπολίτης Πάφου - Ενθρόνιση Πάπα - Εκπροσώπηση

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου δήλωσε ότι θα εκπροσωπήσει την Εκκλησία της Κύπρου στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Βενέδικτου του 16ου, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Παναγιώτη Σκανδαλάκη, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι η επίσκεψή του στη Ρώμη θα είναι «αστραπιαία», προσθέτοντας ότι θα μεταβεί στην ιταλική πρωτεύουσα το Σάββατο βράδυ και θα αναχωρήσει την Κυριακή το βράδυ.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Διορισμός - Αντώνης Κωνσταντίνου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε το διορισμό του Αντώνη Κωνσταντίνου στη θέση του Διευθυντή, Υπεύθυνου για τα Προγράμματα Γεωργικής Ανάπτυξης στη Γενική Διεύθυνση για τη Γεωργία, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ο κ. Κωνσταντίνου είναι ο πρώτος Κύπριος πολίτης που διορίζεται σε υψηλή διοικητική θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κωνσταντίνου, μέχρι πρόσφατα Διευθυντής στο Τμήμα Γεωργίας, έχει αρκετές ακαδημαϊκές εμπειρίες και γνώσεις σε θέματα που σχετίζονται με τη γεωργική ανάπτυξη.

    Μητροπολίτης Πάφου - Αρχιεπισκοπικές εκλογές

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Ιερά Σύνοδος να αποφασίσει τη διεξαγωγή εντός του 2005 αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    «Ολα είναι πιθανά», είπε ο Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος συνέστησε υπομονή μέχρι την επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα και στην οποία θα τεθεί το θέμα.

    Ερωτηθείς, ύστερα από συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή με τον κ. Σκανδαλάκη, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι εκλογικοί κατάλογοι για τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, ο Μητροπολίτης Πάφου είπε ότι «δεν έχει φθάσει στο τελικό σημείο η όλη εργασία που διεξάγεται αυτή τη στιγμή».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, που ανέλαβε την όλη εργασία, «θα είναι έτοιμο» όταν θα πραγματοποιηθεί η συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μετά το Πάσχα.

    Εκπρόσωπος - 21η Απριλίου 1967

    Μαύρες οι αναμνήσεις στην Κύπρο από την απεχθή και αποφράδα ημέρα της κατάλυσης της δημοκρατίας από τους συνταγματάρχες στην Ελλάδα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, με αφορμή τη χθεσινή 38η επέτειο του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στην Κύπρο «ακόμα ζούμε τις συνέπειες, αφού ακολούθησε το πραξικόπημα και η εισβολή».

    Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - Πρατηριούχοι - Απόφαση

    Με χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου οι πρατηριούχοι καυσίμων θα υποχρεώνονται στο εξής να αναρτούν στα πρατήρια τους τις ημερήσιες τιμές των καυσίμων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εμπορίου είπε πως ''το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε χθες να υιοθετήσει ένα νομοσχέδιο, το οποίο αναφέρεται στην αναγραφή της τιμής πώλησης και της μοναδιαίας τιμής των προϊόντων (καυσίμων) που προσφέρονται στους καταναλωτές''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας ''το νομοσχέδιο αυτό θα αποτελεί τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου (Νόμος του 2004), έτσι ώστε να υποχρεούνται τα πρατήρια πώλησης καυσίμων να αναρτούν όχι μόνο στις αντλίες τους, αλλά σε περίοπτη θέση, τις ημερήσιες τιμές των καυσίμων''.

    Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις

    Οι πιέσεις που δέχθηκε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ήταν αρκετές για να αναστρέψουν τη θετική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στις δύο προηγούμενες συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 0,99%, κλείνοντας στις 1.197,99 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε ποσοστό 0,55% και έκλεισε στις 85,34 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο παρέμεινε το ενδιαφέρον των επενδυτών για συναλλαγές, με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να διαμορφωθεί στις 299 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,04% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 402,11 μονάδες.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόεδρος Στρατιωτικής Επιτροπής ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Στρατηγό Rolando Mosca Moschini.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκησε μια σχεδόν ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Νωρίτερα ο Στρατηγός Moschini είχε συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς, μετά από την οποίαν δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    Εξάλλου, νωρίς το πρωί, και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος συναντήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς με τον Στρατηγό Rolando Mosca Moschini, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    [06] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενθρόνιση Πάπα Βενέδικτου XVI

    O Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ενθρόνιση του νέου Πάπα Βενέδικτου XVI, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 24 Απριλίου στο Βατικανό.

    Ο Πάπας Βενεδίκτος XVI θα δεχθεί τους υψηλούς εκπροσώπους των κρατών που θα παραστούν στην τελετή ενθρόνισης.

    [07] (Κ) EE - Συμβούλιο Υπουργών - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Ολοκληρώθηκαν στο Λουξεμβούργο, οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών για Μεταφορές, Τηλεπικοινωνίες και Ενέργεια, κατά τις οποίες μετά από πολύωρη διαπραγμάτευση επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία επί της πρότασης-οδηγίας περί επιβολής τελών στα βαρέα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούν ορισμένα έργα υποδομής (Ευρωβινιέτα). Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε παρέμβασή του για το θέμα αυτό, ο κ. Θράσου ανέφερε ότι η Κύπρος συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε μεγάλος αριθμός αντιπροσωπειών για την ανάγκη επίτευξης συμφωνίας. Συνέχισε, τονίζοντας ότι η Κύπρος, μέσα σε πνεύμα συμβιβασμού, υποστηρίζει την πρόταση της Προεδρίας λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κάθε συμβιβασμός περιέχει αμοιβαίες υποχωρήσεις.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - COREPER (1)

    Καλό έγγραφο, το οποίο ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα που αρχικά είχε θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος το χθεσινό έγγραφο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ την προσεχή Τρίτη.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι αυτό επιβεβαιώνει πως η συντονισμένη και μεθοδική δουλειά, χωρίς δημοσιότητες και εξαγγελίες, αποφέρει, και ότι η παρουσία μας στην Ευρώπη συνεχώς μας βοηθάει να προβάλλουμε τις θέσεις μας και να κερδίζουμε υποστήριξη.

    «Αυτό που έχουμε επιτύχει τώρα», επεσήμανε ο Πρόεδρος, «είναι αποτέλεσμα αυτού του αποθέματος καλής θέλησης και καλής πίστης που είχαμε κτίσει από το Δεκέμβριο».

    Σημείωσε ότι "δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι θέσεις μας είχαν υιοθετηθεί από τις 23 χώρες μέλη της ΕΕ και ακόμη και οι δύο που είχαν κάποιες επιφυλάξεις, ενόψει της γενικότερης υποστήριξης των θέσεων μας, αναγκάστηκαν να αποσύρουν τις ενστάσεις τους ή να τις διαφοροποιήσουν".

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5805               0,5839
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4445               0,4471
    Λίρα Αγγλίας              0,8510               0,8561
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4174            0,4207
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3459            0,3486
    Δολάριο Καναδά                  0,3589            0,3617
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3758            0,3788
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Συνάντηση μίας και πλέον ώρας είχαν σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά τη τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι κ. Χριστόφιας και Κλόσον συμφώνησαν ότι τόσο η κατάληξη της τελευταίας συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου όσο και η αλλαγή της ηγεσίας στην τ/κ κοινότητα αποτελούν θετικές εξελίξεις.

    [11] (Κ) Καραμανλής - Μολυβιάτης - Κυπριακό - Ευρωτουρκικά

    Εφ' όλης της ύλης συζήτηση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής με τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ο οποίος ενημέρωσε τον Ελληνα Πρωθυπουργό για τις χθεσινές αποφάσεις στην ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Κύπρο, αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο κ. Μολυβιάτης, μιλώντας μετά τη συνάντηση, εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση της Αθήνας για τις εξελίξεις στην ΕΕ.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Περιουσίες

    Η κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε σήμερα ικανοποίηση για την κοινή θέση στην οποία κατέληξαν χθες οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα παρουσιαστεί στο επερχόμενο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, από την κοινή θέση της ΕΕ, αποδεικνύεται ότι ''οι σταθερές ενέργειες της κυβέρνησης, χωρίς τυμπανοκρουσίες για την προστασία των συμφερόντων της χώρας μας, αποδίδουν καρπούς'' και ότι ''γίνεται ενεργότερη η εμπλοκή της Ενωσης σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, όπως ακριβώς είχε αποφασίσει το Εθνικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία''.

    ''Είναι σαφές ότι όσα κράτη επιθυμούν να ενταχθούν υποχρεούνται να συμμορφωθούν προς τις αρχές και τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ και όχι αντιστρόφως'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι ''τούτο ασφαλώς ισχύει απόλυτα και για την περίπτωση της Τουρκίας''.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  197.502,34
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,00     0,77    169.855,20
    FTSE/CySE 20                           406,97     1,21    127.282,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.219,20     1,18    138.453,89
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.029,80     0,83      5.225,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.000,38     0,68      5.513,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.211,99     1,17    143.679,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.242,41     1,15     83.259,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    991,19     1,93      1.027,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.008,21     0,82     40.749,89
    FTSE Med (21/04/2005)                7.310,06    -0,02
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - COREPER (2)

    Καλό έγγραφο, το οποίο ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα που αρχικά είχε θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος το χθεσινό έγγραφο που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (COREPER), ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως αυτό το κείμενο θα πρέπει να συζητηθεί με την Τουρκία την ερχόμενη Τρίτη στο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ, αποτελεί όμως «τη σταθερή θέση της ΕΕ, η λεγόμενη κοινή θέση».

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των κερδών που κατέγραψαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,17%, κλείνοντας στις 1.211,99 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,77% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 197.000 λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,21% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 406,97 μονάδες.

    [16] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Τσιζόφ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Ρωσία, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα εξακολουθήσει να ενεργοποιείται πάνω στο Κυπριακό και θα κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει σε δίκαιη και βιώσιμη λύση του στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα νόμιμα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννη Βαληνάκη, ο κ. Τσιζόφ επεσήμανε ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει βάση για περαιτέρω συνομιλίες και σημείωσε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού, για να είναι βιώσιμη, πρέπει να συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και όχι να επιβληθεί, γιατί τότε δεν θα μόνιμη.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια Πρέσβειρας Αυστρίας

    Αποψη της Αυστρίας είναι πως η επανένωση του Κύπρου στη βάση ενός διζωνικού, δικοινοτικού κράτους πρέπει να βασίζεται σε μια βιώσιμη συμφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που θα επιτευχθεί και θα τύχει εγγύησης κάτω από την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών και στη στερεή βάση του διεθνούς δικαίου, δήλωσε σήμερα η πρώτη Πρέσβειρα της Αυστρίας με έδρα την Κύπρο Ευα Χάγκερ, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας κατά την τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, διαβεβαίωσε πως ''επιδιώκουμε μια συμφωνημένη λύση που θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων, χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, και η οποία θα προωθεί την πραγματική επανένωση της Κύπρου, του εδάφους της, των κοινωνιών, της οικονομίας και των θεσμών της''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 April 2005 - 17:49:20 UTC