Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα γυναικών - Κυπελλούχος η ΑΕΛ
  • [02] (Κ) ΑΗΙ - ΗΠΑ - Τουρκία - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (K) Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης - Συλλήψεις αλλοδαπών
  • [05] (Κ) ΓΓ Ενωσης Προσφύγων - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Επιστολή
  • [06] (Κ) Ετορί - Διάταγμα κράτησης
  • [07] (Κ) Μάτσης - Νέο Υπουργείο - Πρόταση

  • [01] (Κ) Πετόσφαιρα γυναικών - Κυπελλούχος η ΑΕΛ

    Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ στο Λευκόθεο την Ανόρθωση με 3 - 1 σετ, κατακτώντας έτσι και το Κύπελλο στην πετόσφαιρα γυναικών.

    Με την κατάκτηση του Κυπέλλου, η ΑΕΛ έκανε το ντάμπλ, αφού είχε προηγουμένως κατακτήσει και το πρωτάθλημα στην πετόσφαιρα γυναικών.

    [02] (Κ) ΑΗΙ - ΗΠΑ - Τουρκία - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Το Αμερικανο - Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) τάσσεται κατά της παροχής βοήθειας 10 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Τουρκία και 20 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Κύπρο, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της αμερικανικής βουλής, σημειώνοντας πως αυτή δεν είναι υπέρ των καλών νοούμενων συμφερόντων των ΗΠΑ.

    Παράλληλα ζητά όπως μεταξύ των όρων που τεθούν για την Τουρκία, προκειμένου να της δοθούν τα 10 εκατομμύρια δoλλάρια, περιλαμβάνεται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων από την Κύπρο.

    Σε μαρτυρία που παρουσίασε στις 14 Απριλίου ο Εκτελεστικός Διευθυντής του AHI Νίκ Λαριγκάκης στην Υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής που εξετάζει θέματα χρηματοδότησης, αναφέρεται πως το Ινστιτούτο αντιτίθεται στην παροχή των 20 εκατομμυρίων δολλαρίων στην Κύπρο γιατί το κονδύλι αυτό δεν προορίζεται μόνο για κοινά προγράμματα Ε/Κ και Τ/Κ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Επιστολή - Κυπριακό - Πρωτόκολλο

    Αδιανόητη θεωρεί ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς προηγουμένως να έχει αναγνωρίσει την Κύπρο.

    Ο κ. Μακσέιν επαναλαμβάνει επίσης ότι στόχος της βρετανικής κυβέρνησης παραμένει η επανένωση της Κύπρου μέσω μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης.

    Σε απαντητική επιστολή του προς την Ευρωβουλευτή και υποψήφια βουλευτή των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές Τερέζα Βίλιερς, ο κ. Μακσέιν σημειώνει ότι η Βρετανία αναμένει ότι μια διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου θα επέλθει στη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Βρετανίδα Ευρωβουλευτής - Εργατικοί - Κυπριακό

    Η σωστή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση θα σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, υποστηρίζει η Ευρωβουλευτής και υποψήφια βουλευτής των Συντηρητικών στις βρετανικές εκλογές Τερέζα Βίλιερς.

    Η κ. Βίλιερς σε ανακοίνωσή της επικρίνει έντονα τη βρετανική κυβέρνηση για τη στάση που τηρεί στο θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου και στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Βρετανία - Αρχηγός Συντηρητικού Κόμματος - Κυπριακό

    Υπέρ της συνεργασίας με την κυπριακή κυβέρνηση στην εφαρμογή οιωνδήποτε μέτρων για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων τάσσεται ο Αρχηγός του βρετανικού Συντηρητικού Κόμματος Μάικλ Χάουαρντ, ο οποίος τονίζει πως το κόμμα του υποστηρίζει μια δίκαιη, ισοζυγισμένη και λειτουργική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του στην εβδομαδιαία τ/κ εφημερίδα του Λονδίνου ''Λόντρα Γκαζέτε'', η οποία έθεσε το θέμα της απαγόρευσης διαφημίσεων σε λεωφορεία και άλλους χώρους του Δήμου Μείζονος Λονδίνου για τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ο κ. Χάουαρντ ανέφερε ότι ''είναι ορθό να αναληφθεί μια προσπάθεια για τον τερματισμό της οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων''.

    Αγκυρα - Ονούρ Οϊμέν - Σχέδιο Ανάν - Κυπριακό

    Το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να αρχίσει από την αρχή, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης και πρώην διπλωμάτης Ονούρ Οϊμέν.

    Είπε επίσης ότι η υπογραφή από την τουρκική κυβέρνηση του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης στα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς την προσθήκη επιφύλαξης στο ίδιο το πρωτόκολλο, ισοδυναμεί με αναγνώριση της κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους από μέλη της ΕΕ που συμμετέχουν σε σεμινάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα σχετικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, ο κ. Οϊμέν διαφώνησε με τη θέση της κυβέρνησης Ερντογάν ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να είναι η βάση για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

    Επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για ''άδικη'' στάση έναντι των Τ/Κ που ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν και την ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου την οποία χαρακτήρισε «νομικά αμφισβητήσιμη».

    Ο κ. Οϊμέν είπε ότι η Τουρκία, η Ελλάδα και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο πρέπει να εργαστούν από κοινού για να οικοδομηθεί νέο κλίμα αλληλοκατανόησης και αλληλοσεβασμού.

    Ωστόσο κατηγόρησε την ε/κ πλευρά για ''απομόνωση'' των Τ/Κ και επίσης είπε ότι οι Ε/Κ θα επιδιώξουν να εξασφαλίσουν και άλλες υποχωρήσεις από την τουρκική πλευρά σε μια νέα διαπραγμάτευση.

    Αναφερόμενος στο πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης, είπε ότι κατά τη δική του αντίληψη, η υπογραφή του από την Τουρκία ισοδυναμεί με ντε φάκτο αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκτός εάν καταγραφεί επιφύλαξη στο ίδιο το πρωτόκολλο.

    Κάτι τέτοιο, συνέχισε, έχει απορριφθεί από τις Βρυξέλλες και η κυβέρνηση της Τουρκίας θα ικανοποιηθεί με μία δήλωση περί μη αναγνώρισης, της οποίας η εγκυρότητα είναι αμφισβητήσιμη.

    Γιαυτό, κατέληξε, καλούμε την κυβέρνηση να εξετάσει ξανά το θέμα αυτό.

    Μάριος Καρογιάν - Τούρκοι επιχειρηματίες - Πρωτόκολλο

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν χαρακτήρισε πραγματιστική τη δήλωση του Συνδέσμου Τούρκων Επιχειρηματιών (TUSIAD) με την οποία ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλείται να υπογράψει το Πρωτόκολλο και να εφαρμόσει πλήρως την τελωνειακή ένωση στα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Οπως ανέφερε, η δήλωση ''κινείται μέσα στα πλαίσια που στην ουσία δείχνουν στην Τουρκία το δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσει όχι μόνο για την υπογραφή αλλά και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και επομένως το πνεύμα και το περιεχόμενο αυτής της δήλωσης εμπίπτει πλήρως στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει ανταποκρινόμενη προς τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ''.

    ΑΗΙ - ΗΠΑ - Τουρκία - Κύπρος - Οικονομική βοήθεια

    Το Αμερικανο - Ελληνικό Ινστιτούτο (ΑΗΙ) τάσσεται κατά της παροχής βοήθειας 10 εκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία και 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο, που προβλέπεται σε νομοσχέδιο που βρίσκεται ενώπιον της αμερικανικής βουλής, σημειώνοντας πως αυτή δεν είναι υπέρ των καλών νοούμενων συμφερόντων των ΗΠΑ.

    Παράλληλα ζητά όπως μεταξύ των όρων που τεθούν για την Τουρκία, προκειμένου να της δοθούν τα 10 εκατομμύρια δoλάρια, περιλαμβάνεται η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων από την Κύπρο.

    Σε μαρτυρία που παρουσίασε στις 14 Απριλίου ο Εκτελεστικός Διευθυντής του AHI Νίκ Λαριγκάκης στην Υποεπιτροπή της αμερικανικής Βουλής που εξετάζει θέματα χρηματοδότησης, αναφέρεται πως το Ινστιτούτο αντιτίθεται στην παροχή των 20 εκατομμυρίων δολαρίων στην Κύπρο γιατί το κονδύλι αυτό δεν προορίζεται μόνο για κοινά προγράμματα Ε/Κ και Τ/Κ.

    Καρογιάν - Διακαναλική Προέδρου - Κυπριακό - Εσωτερικά

    Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν δήλωσε χθες πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά τη διακαναλική του συνέντευξή ''με αφοπλιστική ειλικρίνεια, με τεκμηριωμένο και πειστικό τρόπο έχει καλύψει τόσο τις εξελίξεις στο Κυπριακό όσο και ζητήματα που άπτονται της εσωτερικής διακυβέρνησης''.

    ''Χωρίς υπεκφυγές απόκρυψης των προβλημάτων που υπάρχουν στην εσωτερική διακυβέρνηση και μάλιστα με δόση αυτοκριτικής σε συγκεκριμένους τομείς, έδωσε το στίγμα των προθέσεων, των διαθέσεων αλλά και της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να εργαστεί σκληρά και μεθοδικά τόσο σε ό,τι αφορά την προώθηση σύντομης επίλυσης του Κυπριακού όσο και της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στη δημόσια ζωή του τόπου'', είπε.

    Συνοψίζοντας τη συνέντευξη, ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως η ε/κ πλευρά έπεισε με την επιχειρηματολογία της στο να γίνει κατανοητό από τη διεθνή κοινότητα πως χρειάζονται αλλαγές στο σχέδιο Ανάν έτσι που να το καταστήσουν λειτουργικό και βιώσιμο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνέχισε ο κ. Καρογιάν, σεβόμενος το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου μίλησε μέσα στο πνεύμα των αποφάσεων του σώματος και έδωσε εκεί που μπορούσε ''με αποκαλυπτικό τρόπο δείγμα γραφής της δικής μας έντονης κινητικότητας όλους αυτούς τους μήνες'' έστω και αν κάποιοι δήλωσαν πως η πολιτική που ακολουθείται χαρακτηρίζεται από απάθεια.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου

    Οι τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό όπως εκφράστηκαν στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου βρίσκουν σύμφωνο το ΑΚΕΛ δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Νομίζω τα είπε πολύ ωραία και πολύ πειστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Απάντησε με εμβρίθεια σε ό,τι τον ερώτησαν οι δημοσιογράφοι. Εκείνο που νομίζω ήταν παράλειψη πρώτα απ΄ όλα των φίλων δημοσιογράφων ή η έλλειψη χρόνου ήταν το γεγονός ότι δεν είχαν εμβαθύνει στην εσωτερική διακυβέρνηση'', ήταν η πρώτη εκτίμηση του κ. Χριστόφια κληθείς να σχολιάσει το σύνολο της συνέντευξης Τύπου του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψή του στο περίπτερο της ''Πορείας Χριστοδούλας'' στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα σύντομα οι Υπουργοί να δώσουν ακριβώς όλη την αναγκαία πληροφόρηση στον κόσμο και για το πώς εφαρμόζεται το προεκλογικό πρόγραμμα στα της εσωτερικής διακυβέρνησης και ποιες είναι οι προοπτικές για την εφαρμογή του παραπέρα.

    Ερωτηθείς αν στα δύο χρόνια στη συγκυβέρνηση, το ΑΚΕΛ είναι ευχαριστημένο, είπε πως ''είμαστε γενικά ικανοποιημένοι έχοντας υπόψη τους περιορισμούς τους οποίους βρήκαμε μπροστά μας από τη δεκάχρονη διακυβέρνηση του ΔΗΣΥ''. Σοβαρότατους περιορισμούς, πρόσθεσε, που αφορούν το δημοσιονομικό έλλειμμα, εξωτερικό χρέος και την ακαταστασία σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

    Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο αφορά τους εκτελεσθέντες αριστερούς κατά τη διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ''βεβαίως με ικανοποιεί''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ανέφερε πως ''διαφωνία υπάρχει στα θέματα στρατηγικής και τακτικής''.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από επίσκεψη στο περίπτερο της ''Πορείας Χριστοδούλας'' στην Πλατεία Ελευθερίας και κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δοθούν οι περιοχές ανησυχιών στο ΓΓ του ΟΗΕ, νοουμένου ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, είπε πως ''εδώ υπάρχει διαφωνία'', προσθέτοντας ότι η διαφωνία αυτή ήταν διατυπωμένη και στην ανακοίνωση του τελευταίου Εθνικού Συμβουλίου.

    Στο μεταξύ, παντελή έλλειψη κυβερνητικού έργου καθώς και οράματος για το εθνικό θέμα της Κύπρου διαπιστώνει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη διακαναλική συνέντευξη του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Σχετικά με το Κυπριακό, ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν πρόσφερε καμιά απολύτως ελπίδα και προσθέτει: ''μέσα από την επαναδιατύπωση των ήδη γνωστών του θέσεων περί αορίστων προσδοκιών σε βάθος χρόνου, δεν κατέθεσε όραμα, σχέδιο και στρατηγική που μπορεί να βγάλει το Κυπριακό από το τέλμα, να οδηγήσει σε μια συμφωνημένη και συνολική λύση, να αποτρέπει την παγίωση των τετελεσμένων, τη μονιμοποίηση της διχοτόμησης και να επανενώνει την Κύπρο μέσα σε συγκεκριμένα και όχι αόριστα χρονοδιαγράμματα''.

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν απάντησε στο θεμελιώδες ερώτημα ''πώς μετά την ετυμηγορία του Κυπριακού Ελληνισμού, χάθηκε το μεγάλο ορόσημο της 17ης Δεκεμβρίου και από το στρατηγικό στόχο της λύσης και της επανένωσης διολισθήσαμε στη διεκδίκηση της υπογραφής και εφαρμογής ενός πρωτοκόλλου, που, ενώ αποτελεί ένα πρώτο, μικρό βήμα, κανένα από τα σοβαρά προβλήματα της εισβολής και κατοχής δεν επιλύει''.

    Ο ΔΗΣΥ θεωρεί ότι η κυβέρνηση Παπαδόπουλου δεν μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες της εποχής και παραμένει ένας ετερόκλητος συνασπισμός εξουσίας χωρίς πολιτικό σχέδιο για τα πιεστικά προβλήματα της κοινωνίας.

    Επίσης εκφράζει τη θέση ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει την αναγκαία συνοχή όσον αφορά τις βασικές επιλογές και τους προσανατολισμούς και δεν είναι φορέας οράματος, νέων ιδεών και καινούργιων προτάσεων.

    ΔΗΚΟ - Συνέντευξη Προέδρου Παπαδόπουλου - ΔΗΣΥ

    Με σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απευθύνθηκε στη διακαναλική του συνέντευξη στο λαό παρουσιάζοντας με σαφήνεια το όραμα, τους πολιτικούς του στόχους, το έργο της κυβέρνησης στα πρώτα δύο χρόνια και τους γενικότερους σχεδιασμούς, αναφέρει σε χθεσινή του ανακοίνωση το ΔΗΚΟ.

    Το ΔΗΚΟ εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι ''προτού ακόμη κατανοήσουν τα όσα είπε, μέλη της ηγεσίας του ΔΗΣΥ έσπευσαν να μηδενίσουν τα πάντα και με διάφορους ανυπόστατους ισχυρισμούς και μικροπολιτικές αιτιάσεις αποφάνθηκαν ότι είναι μηδενικό το αποτέλεσμα των δύο πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου''.

    Αναφερόμενο στη συνέντευξη, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε ήρεμο πολιτικό λόγο, σταθερότητα σε αρχές και στόχους και μακριά από πολιτικά συνθήματα και εντυπωσιακά ρητορικά σχήματα ανέδειξε την πολιτική του σκέψη.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη

    Την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διακαναλική συνέντευξη έδωσε το στίγμα μιας σταθερής στρατηγικής διαχείρισης του κυπριακού προβλήματος, όπως εκπηγάζει από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από επίσκεψή του στο περίπτερο της ''Πορείας Χριστοδούλας'' στην Πλατεία Ελευθερίας, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''επεδίωξε σταθερά λύση στο συντομότερο δυνατόν, βάσει των αρχών του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, απόρριψη λογικών εκβιαστικών χρονοδιαγραμμάτων, επιδιαιτησίας, προσφυγής σε ένα νέο δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία και ασφαλώς ότι ο ΓΓ προτού ζητήσει οποιεσδήποτε γραπτές δικές μας θέσεις, θα πρέπει να διαβουλευθεί με τις δύο πλευρές''.

    Αυτό επιτάσσουν, συνέχισε, οι κλασσικοί κανόνες της διπλωματίας και στρατηγικής των διαπραγματεύσεων για να διαμορφωθεί μια συμφωνία επί της διαδικασίας και μια ημερήσια διάταξη για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Ομήρου χαιρέτισε επίσης το διορισμό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κυπριακό του Φιλανδού Γιάκο Μπλόμπεργκ. Ανέφερε ότι ο διορισμός αυτός αποτελεί μια δικαίωση της δικής μας θέσης ότι θα πρέπει να υπάρξει μια αναβάθμιση του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για το κυπριακό πρόβλημα.

    ΕΔΗ - Συνέντευξη Προέδρου - Αντίδραση

    Από τη στιγμή που τα ΗΕ βρίσκονται σε αναμονή της γραπτής κατάθεσης των αλλαγών που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν δεν είναι δυνατό να επαναρχίσει ο διάλογος επίλυσης του Κυπριακού με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία θα δυσκολέψουν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης εκτιμούν οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Ο ΓΓ του κόμματος Κώστας Θεμιστοκλέους προέβη χθες σε ένα πρώτο σχολιασμό της διακαναλικής συνέντευξης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και είπε ότι ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου δεν έχει αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία για άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί.

    Χαρακτήρισε ωστόσο θετικό σημείο ότι στη συνέντευξη ''αφέθηκε για πρώτη φορά μια ένδειξη'' ότι μπορούμε να καταθέσουμε τις επιδιωκόμενες από τη δική μας πλευρά αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν.

    Αλέκος Μαρκίδης - Δηλώσεις Προέδρου Παπαδόπουλου - Περιουσίες

    ''Ατυχέστατες'' χαρακτηρίζει ο τέως Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη διακαναλική διάσκεψη για τις περιουσίες και την ανέγερση νέων οικοδομών στα κατεχόμενα σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Μαρκίδης σημειώνει πως ''μόνο λύπη μπορεί να προκαλέσουν τέτοιου είδους δηλώσεις και δη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος ενώ δηλώνει έτοιμος να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν, ερμηνεύει κατά τρόπο εντελώς εξεζητημένο μίαν από τις σημαντικές πτυχές του''.

    Πάφος - Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Μαρκίδη

    Η γραπτή δήλωση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη ότι επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη «ουδέποτε του ανακοινώθηκε η οποιαδήποτε απόφαση ή ζητήθηκε η συγκατάθεσή του για παρακολούθηση τηλεφώνων» πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη, δήλωσε από την Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, θυμίζοντας ότι όταν έγιναν δηλώσεις περί τούτου «η νυν κυβέρνηση είχε ζητήσει και απαίτησε εξηγήσεις για το τι γινόταν στο παρελθόν».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης επανέλαβε ότι «επί παρούσης διακυβέρνησης και μάλιστα με αυστηρές οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν γίνεται αλλά ούτε και επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε παρακολούθηση τηλεφώνων πολιτών», προσθέτοντας ότι ''η κυβέρνηση σέβεται τα συνταγματικά δικαιώματα όλων των πολιτών και για το θέμα της αλληλογραφίας και για το θέμα των επικοινωνιών''.

    Κληθείς να σχολιάσει δεύτερη γραπτή δήλωση του κ. Μαρκίδη περί ''ατυχέστατων'' δηλώσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προψεσινή διακαναλική συνέντευξη για το θέμα των περιουσιών, ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε ότι το ίδιο θέμα είχε προκύψει και στο παρελθόν και τότε ο ίδιος ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είχε απαντήσει σε δημοσιεύματα.

    Κυβέρνηση - Διακίνηση - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία

    Η Κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η άσκηση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης των νόμιμων πολιτών προς και από τις κατεχόμενες περιοχές είναι βασική ελευθερία των πολιτών, γι΄ αυτό και είναι ανεπίτρεπτη η επιβολή οποιουδήποτε περιορισμού.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι πολιτική της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διασφάλιση της άσκησης αυτής της βασικής ελευθερίας χωρίς περιορισμούς. Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να παρεκκλίνει από αυτή την πάγια πολιτική της ούτε για την ημέρα της ψηφοφορίας στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου την προσεχή Κυριακή, 17 Απριλίου, 2005.

    Επισημαίνεται όμως ότι κατά την ημέρα αυτή είναι δυνατόν να υπάρξει ένταση και είναι απαραίτητο να μην εμπλακούν Ελληνοκύπριοι σε οποιαδήποτε αντιπαράθεση. Ούτε είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας.

    Γι΄ αυτό η Κυβέρνηση επισύρει την προσοχή του λαού σ΄ αυτό το γεγονός και συστήνει σε όσους Ελληνοκύπριους σκοπεύουν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για ελεύθερη διακίνηση και να μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές στις 17 Απριλίου να συνυπολογίσουν τις ιδιάζουσες συνθήκες εκείνης της ημέρας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καταλήγει η ανακοίνωση.

    ΚΕΒΕ - Τ/κ επιμελητήρια - Εμπόριο

    Σύντομα θα πρέπει να αναμένεται η ανακοίνωση των κατοχικών αρχών με την οποία θα επιτρέπεται το αμφίδρομο εμπόριο ανάμεσα στις ελεύθερες και τις κατεχόμενες περιοχές, όπως πληροφόρησαν το ΚΕΒΕ τα τ/κ επιμελητήρια για το εμπόριο και τη βιομηχανία.

    Ανακοίνωση του ΚΕΒΕ αναφέρει ότι σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχε με το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο αυτή την εβδομάδα συζητήθηκαν οι τρόποι ανάπτυξης του εμπορίου, βάσει των κανονισμών της Πράσινης Γραμμής.

    Με τα επιμελητήρια συμφωνήθηκε επίσης η διοργάνωση κλαδικών και περιφερειακών συσκέψεων επιχειρηματιών των δύο κοινοτήτων για πληρέστερη ενημέρωσή τους και προώθηση του αμφίδρομου εμπορίου.

    Αθήνα - Καραμανλής - Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό

    Τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, κατά την ομιλία του στη Βουλή των Ελλήνων στη συζήτηση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    «Εμείς είμαστε εκείνοι που συγκαλέσαμε Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών με άπλετη ενημέρωση για το Κυπριακό. Θα το κάνουμε και στο ζήτημα των Σκοπίων'' είπε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας πως πριν το επόμενο βήμα, θα διαβουλευτούμε και με τους πολιτικούς αρχηγούς και με πλήρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με λάθος επιλογές οδήγησε σε τέλμα το Κυπριακό και αντικατέστησε την υπεύθυνη οραματική πολιτική με το κενό.

    Αθήνα - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Λαϊκή Εθνοσυνέλευση Κίνας - Κυπριακό

    Την ικανοποίηση της Ελλάδας για την προσήλωση της Κίνας στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως φαίνεται και από τη θέση της στο Κυπριακό, εξέφρασε αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής την Πρόεδρο Αννα Ψαρούδα Μπενάκη στην αντιπροσωπεία της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κόμματα κεντρώου χώρου - Σύσκεψη

    Συνάντηση μίας και πλέον ώρας είχαν χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο τα κόμματα ΕΥΡΩΔΗ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης και το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου για συνεργασία του κεντρώου χώρου.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Βουλευτής της ΕΥΡΩΔΗ Πρόδρομος Προδρόμου μετά το πέρας της συνάντησης, ο διάλογος γίνεται για συνεργασία κυρίως στο Κυπριακό, αλλά και για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής συνεργασίας και της καλλιέργειας μιας συνεργασίας των κομμάτων του Κέντρου ''για κάποια κοινή φωνή και κοινή παρουσία''.

    Εκτός του Προέδρου Παπαδόπουλου και των κυρίων Προδρόμου και Συλλούρη, στη σύσκεψη έλαβαν μέρος οι Πρόεδροι των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού, του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και του ΚΕΑ Αντώνης Πασχαλίδης, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κόμματα κεντρώου χώρου - Συνεργασία

    Η σύγκλιση θέσεων κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου επί του σχεδίου Ανάν δεν αποτελεί επαρκή βάση για την προσπάθεια συνένωσης του κεντρώου πολιτικού χώρου, δήλωσε ο Πρόεδρος και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας ότι το κόμμα του είναι σταθερά προσανατολισμένο στο στόχο της συνένωσης συγγενών πολιτικά και ιδεολογικά δυνάμεων στη βάση της σοσιαλδημοκρατίας.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τα κόμματα ΕΥΡΩΔΗ, ΝΕΟ, ΑΔΗΚ, Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Δημήτρης Συλλούρης και το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ), στο πλαίσιο του ευρύτερου διαλόγου για συνεργασία του κεντρώου χώρου, ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ''οι απόψεις του ΚΣ ΕΔΕΚ πάνω στο θέμα της συνένωσης του ενδιάμεσου χώρου είναι πολύ καλά γνωστές και έχουν εκτεθεί κατ' επανάληψη''.

    ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΣ - Κοινοτάρχης Κορμακίτη

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαρακτηρίζει «εντελώς απαράδεκτη και παρελκυστική την προσπάθεια» της κυβέρνησης και του Υπουργού Εσωτερικών να παρουσιάσουν ''τον παράνομα διορισμένο κοινοτάρχη Κορμακίτη Ιωάννη Τσουτσούκη ως διορισμένο από την κυβέρνηση Κληρίδη''.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ''τα όσα ακούστηκαν τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναληθώς ισχυρίστηκε ότι ο Ιωάννης Τσουτσούκης διορίστηκε για μια δεκαετία από την προηγούμενη κυβέρνηση, όσο και από τον Υπουργό Εσωτερικών αποτελούν παραποίηση των γεγονότων και της αλήθειας'' και προσθέτει ότι ο μόνος κοινοτάρχης που διοριζόταν και κατ' επέκταση αναγνωριζόταν μέχρι το θάνατό του από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο αείμνηστος Μιχάλης Αραούζος.

    Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών - Λυσσαρίδης - Περδίκης - Βρετανικές Βάσεις

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης δήλωσε πως μόνο τώρα, πριν την έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης, μπορεί να ανακινηθεί το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο και εισηγήθηκε όπως κατατεθεί πρωτόκολλο με τις ενστάσεις της Λευκωσίας για το θέμα των Βάσεων, που θα πρέπει να ενσωματωθεί στη Συνθήκη.

    Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, ο κ. Λυσσαρίδης, που ενέγραψε το θέμα των πολιτικών και νομικών πτυχών των Βρετανικών Βάσεων, εξήγησε ότι οι Βρετανοί έχουν ενσωματώσει στην Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη τις συμφωνίες για τις Βάσεις και τις έχουν συνδέσει και με διάφορες πρόνοιες του Ευρωσυντάγματος.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε πως «θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση εκ μέρους μας και να υποστηρίξουμε ότι δεν είναι κυρίαρχες, αλλά η κυριαρχία τους είναι περιορισμένη μόνο στο σημείο που οι Βρετανοί μπορούν να αξιοποιήσουν στρατιωτικά αυτά τα εδάφη».

    Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι «ο αγώνας για την απομάκρυνση των Βρετανικών Βάσεων είναι αγώνας που πρέπει να διεξάγεται καθημερινά και σε κάθε περίπτωση».

    ΚΟΠ - Επανέναρξη Πρωταθλήματος και Κυπέλλου

    Μετά από δύο βδομάδες, το Παγκύπριο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου και το Κύπελλο επαναρχίζουν ύστερα από τη χθεσινή απόφαση της άτυπης Γενικής Συνέλευσης της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ).

    Η ΚΟΠ μετά και την απόφαση για αύξηση της κρατικής χορηγίας προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία στα 1,5 εκατομμύρια λίρες το χρόνο, η οποία λήφθηκε στη χθεσινή πρωινή συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, τον Κυπριακό Οργανισμό ΑΘλητισμού (ΚΟΑ) και την Ομοσπονδία, εξέφρασε την ικανοποίησή της και αποφάσισε την επανέναρξη των δύο κορυφαίων διοργανώσεων του κυπριακού ποδοσφαίρου.

    Σε δηλώσεις μετά τη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης ανακοίνωσε ότι οι επαναληπτικοί αγώνες της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Τρίτη και Τέτάρτη, ενώ η 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, 23-24 Απριλίου.

    Σε σχέση με την καθυστέρηση που σημειώθηκε λόγω της αναστολής των αγώνων στις δύο διοργανώσεις, ο κ. Κουτσοκούμνης ανέφερε πως το Πρωτάθλημα αναμένεται να λήξει το Σαββατοκύριακο 14-15 Μαΐου και το Κύπελλο στις 21 Μαΐου, δηλαδή το Κύπελλο έχει μεταφερθεί μια βδομάδα αργότερα από την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού.

    Υπουργός Οικονομικών - ΚΟΑ - ΚΟΠ - Προβλήματα ποδοσφαίρου

    Η σύσταση επιτροπής από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για να διαπιστωθούν οι διάφορες οφειλές των ποδοσφαιρικών σωματείων προς το κράτος, αποφασίστηκε σε χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού με τις αντιπροσωπείες του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) και των σωματείων.

    Στη σύσκεψη, διάρκειας δυόμισι ωρών, αποφασίστηκε επίσης η παραχώρηση από φέτος και για τα επόμενα χρόνια αυξημένης χορηγίας από το ΚΟΑ στα σωματεία, που θα ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    «Ο ΚΟΑ θα παρέχει αυξημένη χορηγία, μέσα από την αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού του, ώστε σταδιακά να αντιμετωπιστούν οριστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σωματεία», δήλωσε, ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Κεραυνός, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση που διεξήχθη «πολύ παραγωγική, ουσιαστική και επί της ουσίας» και χαιρέτισε τη θετική προσέγγιση που επέδειξαν στη σημερινή συνάντηση τα εμπλεκόμενα μέρη.

    Τόσο ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης όσο και ο κ. Κουτσοκούμνης χαρακτήρισαν παραγωγική και ουσιαστική τη συνάντηση και εξέφρασαν ικανοποίηση για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε.

    ΕΕ - Επίτροπος Κυπριανού - Επίσκεψη στις ΗΠΑ

    Επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από την Κυριακή 17 Απριλίου έως την προσεχή Πέμπτη, 21 Απριλίου, θα πραγματοποιήσει ο Κύπριος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού προκειμένου να έχει με τους Αμερικανούς αρμοδίους συζητήσεις σχετικά με τους Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς, την παχυσαρκία και τις πανδημίες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του, ο κ. Κυπριανού, στη διάρκεια της επίσκεψής του θα συζητήσει με τους Αμερικανούς αξιωματούχους ευρεία δέσμη θεμάτων, στα οποία περιλαμβάνονται η παχυσαρκία, η διατλαντική συνεργασία για την αντιμετώπιση των πανδημιών και το νέο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ΕΚΠΕΝ).

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου της Ονδούρας

    Την κοινή επιθυμία τους για περαιτέρω σύσφιξη των διμερών κοινοβουλευτικών σχέσεων Κύπρου - Ονδούρας εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ονδούρας Porfirios Lobo Sosa, σε χθεσινή τους συνάντηση.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας ενημέρωσε τον κ. Sosa για τις τρέχουσες εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να είναι βιώσιμη και λειτουργική και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Γενικός Διευθυντής Υπουργείου Αμυνας - Επίσκεψη στη Σλοβακία

    Τις δυνατότητες στενότερης συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας σε διάφορους τομείς και τις προοπτικές που διανοίγονται μετά την ένταξη των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε την ευκαιρία να συζητήσει ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Αμυνας Πέτρος Καρεκλάς, στη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε στη Σλοβακία, από τις 10 μέχρι τις 13 Απριλίου, κατόπιν πρόσκλησης του Σλοβάκου ομολόγου του Μάρτιν Φέντορ.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Καρεκλάς είχε την ευκαιρία να έχει συνομιλίες τόσο με τον κ. Φέντορ όσο και με τον Υπουργό Αμυνας της χώρας Τζούραζ Λίσκα, καθώς και με την ομόλογό του στο Υπουργείο Εξωτερικών Μάγδα Βασάριοβα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας της Σλοβακικής Βουλής Ρόμπερτ Καλινιάκ και άλλους Σλοβάκους επισήμους.

    Ο κ. Καρεκλάς επανέλαβε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανάληψη του διαλόγου προς λύση του Κυπριακού, αλλά μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο που δεν θα το χαρακτηρίζουν εκβιαστικά διλήμματα, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες που εκφεύγουν των ορίων που καθορίζει το γεγονός ότι η Κύπρος είναι πλέον κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με όλα τα δικαιώματα που αυτό συνεπάγεται.

    Οι Σλοβάκοι επίσημοι επανέλαβαν την προθυμία της χώρας τους να συμβάλουν στην επίτευξη μιας δίκαιης και ισορροπημένης λύσης για το καλό όλων των Κυπρίων και ότι θεωρούν πώς υπάρχει η αμοιβαία πολιτική βούληση για ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς προς αμοιβαίο όφελος.

    Μπουρούντι - Ηλιάδης - Επίδοση διαπιστευτηρίων

    Επιθυμία για σύσφιγξη και ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου-Μπουρούντι εξέφρασε ο Πρόεδρος του Μπουρούντι Domitien Ndyiazeye, αποδεχόμενος πρόσφατα τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη χώρα με έδρα τη Ναϊρόμπι Κωνσταντίνου Ηλιάδη.

    Μετά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του στη Μπουτζιουμπούρα, ο κ. Ηλιάδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ndyiazeye για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τη σταθερή θέση αρχών της χώρας του στο θέμα αυτό.

    Κυπριακή Ναυτιλία - ESCA - Κοινή εκπροσώπηση

    Για πρώτη φορά στα κυπριακά ναυτιλιακά δρώμενα το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο (ΚΝΣ) και η Κυπριακή Ενωση Πλοιοκτητών (ΚΕΠ) ενώνουν τις δυνάμεις τους, προκειμένου να εκπροσωπήσουν από κοινού την κυπριακή ναυτιλία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΝΣ, μετά από πολύμηνες και συνεχείς συζητήσεις και διαπραγματεύσεις και ύστερα από πρωτοβουλία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, το ΚΝΣ και η ΚΕΠ συμφώνησαν επίσημα για την αντιπροσώπευση από κοινού της κυπριακής Ναυτιλίας στην Ενωση Ευρωπαίων Ενώσεων Πλοιοκτητών (ESCA), κάτω από την ονομασία ''Κοινός Κυπριακός Σύνδεσμος Πλοιοκτητών''.

    Πετόσφαιρα γυναικών - Κυπελλούχος η ΑΕΛ

    Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ της ΑΕΛ νίκησε χθες βράδυ στο Λευκόθεο την Ανόρθωση με 3 - 1 σετ, κατακτώντας έτσι και το Κύπελλο στην πετόσφαιρα γυναικών.

    Με την κατάκτηση του Κυπέλλου, η ΑΕΛ έκανε το νταμπλ, αφού είχε προηγουμένως κατακτήσει και το πρωτάθλημα στην πετόσφαιρα γυναικών.

    Καλαθόσφαιρα - Πλέι οφ - Τρίτο παιγνίδι

    Πραγματοποιείται στις 9 σήμερα το βράδυ στην κλειστή αίθουσα της Ανόρθωσης στη Λεμεσό το τρίτο παιγνίδι μεταξύ ΑΕΛ και Απόλλωνα για τα τελικά των πλέι οφ του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ανδρών.

    Η ΑΕΛ προηγείται στις νίκες με 2 - 0. Πρωταθλήτρια ανακηρύσσεται η ομάδα που θα φτάσει στις τρεις νίκες.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Απώλειες για δεύτερη συνεχή ημέρα παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,03%, κλείνοντας στις 1.214,18 μονάδες. Μικρότερες απώλειες σε ποσοστό 0,96% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,24 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 408 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά το 35,1% του τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 1,02% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,61 μονάδες.

    [04] (K) Ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης - Συλλήψεις αλλοδαπών

    Η Αστυνομία συνέλαβε χθες στη Λάρνακα το Γάλλο ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Κριστόφ Εντορί, 27 ετών, καθώς και τον επίσης Γάλλο φίλο του Τζερόμ Αλμπέρτ.

    Ο Αλμπέρτ συνελήφθηκε μετά τη λήψη ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης ως ύποπτος για συμμετοχή σε εγκληματική ενέργεια στη Γαλλία.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, ο Εντορί συνελήφθη ύστερα από έρευνα στην οικία του στη Λάρνακα, όπου εντοπίστηκε ποσότητα ρουχισμού και ειδών υπόδησης, τα οποία φέρονται να αγοράστηκαν από καστάστημα στη Λεμεσό με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και χρηματικό ποσό ύψους 11.821 λιρών, το οποίο φέρεται να κλάπηκε από αυτόματες ταμειακές μηχανές, επίσης με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών.

    [05] (Κ) ΓΓ Ενωσης Προσφύγων - ''Εκλογές'' στα κατεχόμενα - Επιστολή

    Ο ΓΓ της Ενωσης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Κύπρου Κυριάκος Καλαττάς καταγγέλλει στη διεθνή κοινότητα τη διαδικασία της αυριανής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα ως μια ''μεγάλη απάτη'', καθώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι παράνομοι Τούρκοι έποικοι, "οι ψήφοι των οποίων θα ακυρώσουν τη θέληση των γηγενών Τ/Κ".

    Με επιστολή που απέστειλε προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Προεδρεύοντα και τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κομισιόν, τον Πρόεδρο και τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου, τους ΥΠΕΞ των 25 κρατών μελών της ΕΕ και σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κ. Καλαττάς καλεί τον ΟΗΕ, την ΕΕ και άλλα διεθνή σώματα να πιέσουν την Τουρκία να αποσύρει τους παράνομους εποίκους της.

    Η Ενωση Προσφύγων ζητεί επίσης από την Τουρκία να επιτρέψει την κατάρτιση ενός "εκλογικού καταλόγου", ο οποίος να αποτελείται αποκλειστικά από Τ/Κ ψηφοφόρους, νόμιμους κάτοικους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [06] (Κ) Ετορί - Διάταγμα κράτησης

    Διάταγμα 8ήμερης κράτησης εξέδωσε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού εναντίον του 27χρονου Γάλλου ποδοσφαιριστή της ΑΕΚ Λάρνακας Κριστόφ Ετορί, της συζύγου και της αδελφής του, οι οποίοι συνελήφθηκαν στη Λάρνακα σε σχέση με υποθέσεις συνομωσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, απόσπασης χρημάτων με ψευδείς παραστάσεις και απόπειρες κλοπών.

    Οι ύποπτοι συνελήφθησαν όταν ερευνήθηκε χθες με δικαστικό ένταλμα της αστυνομικής διεύθυνσης Λεμεσού, η οικία του 27χρονου στη Λάρνακα, μετά από τη σύλληψη του συμπατριώτη του Αλμπέρτ Τζερόμ, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, προς διευκόλυνση των ανακρίσεων για σε σχέση με υπόθεση ληστείας που διαπράχθηκε πριν από τρία χρόνια στη Γαλλία.

    Κατά τη διάρκεια της έρευνας στο σπίτι του ποδοσφαιριστή, εντοπίστηκε ποσότητα ρουχισμού και ειδών υπόδησης, τα οποία φέρονται να αγοράστηκαν από τη Λεμεσό με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών, καθώς επίσης και το χρηματικό ποσό των £11,821, το οποίο φέρεται να κλάπηκε από αυτόματες ταμειακές μηχανές, επίσης με τη χρήση πλαστών πιστωτικών καρτών.

    [07] (Κ) Μάτσης - Νέο Υπουργείο - Πρόταση

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης ζήτησε σήμερα από την κυπριακή κυβέρνηση να εξετάσει τη δυνατότητα της δημιουργίας Υπουργείου Ερευνας και Ανάπτυξης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως επειδή ενδεχομένως να υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, ο κ. Μάτσης προτείνει όπως μετονομαστεί το υφιστάμενο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, σε Υπουργείο Ερευνας και Ανάπτυξης στο οποίο θα μπορούν να συμπεριληφθούν με τη μορφή γενικών διευθύνσεων, η βιομηχανία, ο τουρισμός, η έρευνα και η τεχνολογική ανάπτυξη.

    Η πρόταση του κ. Μάτση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίου το οποίο διοργάνωσε ο ίδιος, υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 April 2005 - 17:49:10 UTC