Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-04-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Πάπας - Κηδεία - Μεσίστιες σημαίες
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέντευξη Τύπου (1)
  • [05] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας - Συνεργασία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Κογκρέσου Sichuan Κίνας - Επίσκεψη
  • [07] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια (1)
  • [08] (Κ) Βρυξέλλες - Σουλτς - Ομήρου - Τουρκία
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Τουρκία - Casus belli
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - ΓΓ - Πρόεδρος Τουρκίας
  • [13] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια (2)
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [15] (Κ) ΕΕ - Υπογεννητικότητα - Κύπρος
  • [16] (Κ) Αλογοσκούφης - Πρόεδρος ΚΕΒΕ
  • [17] (Κ) ΑΚΕΛ - 80χρονα - Θέσεις Κεντρικής Επιτροπής
  • [18] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ιράκ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση
  • [21] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος ΚΟΤ - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρισμός

  • [01] (Κ) Κύπρος - Πάπας - Κηδεία - Μεσίστιες σημαίες

    Σήμερα Παρασκευή, ημέρα της κηδείας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ στο Βατικανό, οι σημαίες έχουν αναρτηθεί μεσίστιες σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επρόκειτο σήμερα το πρωί να μεταβεί στη Ρώμη από την Αθήνα μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα που θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό στις 11.00 ώρα Κύπρου.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τo Kυπριακό, οι χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι δεν είναι βέβαιο ότι στο παρόν στάδιο θα στείλει κάποιο απεσταλμένο στην Κύπρο, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στον τομέα της υγείας, η διαδικασία ανάθεσης των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή, η υπόθεση Suphire σε σχέση με το ταμείο συντάξεως της ΑΗΚ είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εξευτελίζουν τους Κύπριους ασθενείς'' γράφει ότι ''χάος'' παρατηρείται για άλλη μια φορά στον τομέα της υγείας αφού από τη μια οι καταγγελίες για παρατυπίες και παρανομίες στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας δίνουν και παίρνουν και οι διάφορες ομάδες ασθενών άρχισαν να διαμαρτύρονται επειδή δεν τους παρέχονται τα φάρμακά τους και οι καρκινοπαθείς έχουν βγει στους δρόμους μαζεύοντας υπογραφές και ζητώντας να μην κλείσει ο θάλαμος του ογκολογικού κέντρου της Τράπεζας Κύπρου, ο οποίος κινδυνεύει λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Αλλού γράφει ότι σε τράπεζα της Ελβετίας ψάχνουν να βρουν τα 9,2 εκ. λίρες του ταμείου συντάξεως της ΑΗΚ, οι ανακριτές στην υπόθεση της Suphire.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ακατάλληλα στηθαία στους δρόμους'' γράφει ότι ελαττωματικά στηθαία ενώ κρίθηκαν ακατάλληλα για αστικούς δρόμους τοποθετήθηκαν σε αγροτικούς και δασικούς δρόμους. Ο προσφοριοδότης των στηθαίων ''τα οποία επιβάρυναν τις τσέπες των πολιτών με ακόμη 600 περίπου χιλιάδες λίρες, φέρεται να είναι συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου Παπαδόπουλου''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έξω από το Προεδρικό διαμαρτυρήθηκαν χθες οι ιδιοκτήτες γης στην Αμαθούντα, οι οποίοι θεωρούν άδικες τις αποζημιώσεις που δίνονται για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μαύρες τρύπες στα Αεροδρόμια'' γράφει ότι νομικά διάτρητη χαρακτηρίζει η εταιρεία J&P τη διαδικασία ανάθεσης των νέων αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου σε στρατηγικό επενδυτή. Στην περίπτωση υπογραφής συμφωνίας με την Hermes Airports, μια συμφωνία που αναμένεται να υπογραφεί τέλος Απριλίου, τα επιβατικά τέλη ανά αναχωρούντα επιβάτη θα αυξηθούν κατά 50%, αποκαλύπτει η J&P καθιστώντας τα κυπριακά αεροδρόμια τα ακριβότερα στην Ευρώπη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του λεγόμενου υπουργού οικονομικών Ντερβίς Ντενίζ, ο οποίος είπε ότι το 2004 ήταν η πρώτη χρονιά κατά την οποία σημειώθηκαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας-ψευδοκράτους ενώ οι εξαγωγές του ψευδοκράτους προς τις ελεύθερες περιοχές ήταν πενιχρές.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Τα ήξεραν όλοι, και 'ξέπλυμα΄ φαρμάκων'' γράφει ότι μετά τις αποκαλύψεις του Μαρίνου Σιζόπουλου για τις παράτυπες διαδικασίες στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους όλοι παραδέχονται ότι γνώριζαν για το θέμα εδώ και καιρό. Προσθέτει ότι οι αποκαλύψεις για παρατυπίες ξεχύνονται σαν χιονοστιβάδα και αναφέρει ότι η Ελένη Θεοχάρους κατάγγειλε ότι γίνεται ''ξέπλυμα φαρμάκων'' στο δημόσιο και η Αθηνά Κυριακίδου ότι φάρμακο που κρίθηκε αναποτελεσματικό στάλθηκε ως βοήθεια σε άλλη χώρα για να δικαιολογηθεί η αγορά του με συνοπτικές διαδικασίες. Αλλού γράφει ότι από τον καλπασμό των τιμών του πετρελαίου θα επηρεαστούν οι τιμές πολλών αγαθών και υπηρεσιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Ακατάλληλα κρέατα στην Εθνική Φρουρά'' γράφει ότι βοδινά κρέατα που προορίζονταν για τη σίτιση των στρατιωτών δεσμεύτηκαν ως ακατάλληλα. Πρόκειται για ποσότητα εισαγόμενων κρεάτων, η ακαταλληλότητα των οποίων, διαπιστώθηκε μετά από ενδεδειγμένους ελέγχους που διενήργησαν κτηνίατροι της Εθνικής Φρουράς που επιβεβαιώθηκε και από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η πολιτεία θα αποδώσει τις οφειλόμενες τιμές, μετά από 31 χρόνια, σε όσους έπεσαν στα πεδία των μαχών κατά την τουρκική εισβολή το 1974. Προσθέτει ότι σταδιακά θα αποδοθούν τιμές και σε όλους τους τραυματισθέντες κατά το 1974, όσους αιχμαλωτίστηκαν και οι οικογένειες των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Επανέρχεται ο Κόφι Ανάν'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν διαμηνύει ότι πρέπει να επιλυθεί το Κυπριακό σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι οι διεργασίες για επανέναρξη των συνομιλιών είναι στο αρχικό στάδιο και για αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα στείλει σύντομα κάποιο απεσταλμένο στην Κύπρο. Προσθέτει ότι αφήνει όμως ανοικτό το ενδεχόμενο είτε να καλέσει τα μέρη στη Νέα Υόρκη είτε να στείλει ειδικό απεσταλμένο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόταση από πλευράς της κυβέρνησης για τους 43 αποστρατευθέντες αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, πέρα από την πρόταση που ενέκρινε την περασμένη Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο προσθέτοντας ότι η Βουλή δεν θα ανεχθεί εκβιασμούς από τους αξιωματικούς.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Αρέστη ανοίγει την πόρτα και σε εκατοντάδες άλλες εκκρεμούσες αιτήσεις προσφύγων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το προσωπικό που αντιπροσωπεύει τις συντεχνίες στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου προειδοποιούν με απεργία αν ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης προχωρήσει στην χρησιμοποίηση νοσοκόμων του δημοσίου για μια από τις μονάδες καρκινοπαθών.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' αναφέρεται στις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο ότι η Βρετανία επιμένει ότι το σχέδιο Ανάν είναι η μόνη ''ρεαλιστική βάση'' για διευθέτηση του Κυπριακού. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η Ενωση θα γίνει πιο ενεργή στο κυπριακό πρόβλημα, τώρα που η Κύπρος είναι πλήρες μέλος της.

    Η εβδομαδιαία σατυρική εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'' γράφει σε μαύρο φόντο με λευκά γράμμα ''Ιδού το σχέδιο (πολιτικής) εξόντωσης του Τάσσου από τον Νίκο Αναστασιάδη''. Σε πλαίσιο στο μαύρο έχει τοποθετηθεί η φωτογραφία του Πρόέδρου του ΔΗΣΥ ο όποιος φέρεται να λέει ''θέλω να γίνω Πρόεδρος στη θέση του Προέδρου''. Στις εσωτερικές σελίδες αποκαλύπτει έγγραφο το οποίο, όπως γράφει, ακολουθεί κατά γράμμα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ που ετοιμάστηκε από συμβούλους στρατηγικής επικοινωνίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κηδεία Πάπα

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετέβη σήμερα στο Βατικανό για να παραστεί στην κηδεία του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ.

    Ο κ. Παπαδόπουλος διανυκτέρευσε στην Αθήνα και το πρωί αναχώρησε για τη Ρώμη μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, με το προεδρικό αεροσκάφος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στη Λάρνακα απόψε, μέσω Αθηνών.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρενιέ Γ' - Συλλυπητήρια

    Συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρίγκιπα Αλβέρτο Β' για το θάνατο του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ', απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    «Εκ μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμού προσωπικά, εκφράζω σε εσάς καθώς και στην πριγκιπική οικογένεια του Μονακό τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για το θάνατο του Πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄, ο οποίος χάραξε με την πολύχρονη παρουσία του τη ζωή και την ιστορία του Πριγκιπάτου του Μονακό'', αναφέρει ο Πρόεδρος στην επιστολή του.

    ''Υψηλότατε, σας διαβεβαιώ για την ύψιστη εκτίμησή μου», καταλήγει.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Πρόωρη θεωρεί ο Γενικός Γραμματέας (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την έλευση απεσταλμένου του στην περιοχή της Κύπρου, προκειμένου να μελετήσει το ενδεχόμενο νέας πρωτοβουλίας για αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ανάν σε δηλώσεις του για ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, έγιναν συζητήσεις με κάποια από τα εμπλεκόμενα στο Κυπριακό μέρη, με κυβερνήσεις κρατών αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ενωση για το ενδεχόμενο επανέναρξης συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ο ΓΓ, βρίσκονται σε επαφή με τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά δεν είναι βέβαιο αυτήν τη στιγμή εάν θα στείλουν κάποιους στη Νέα Υόρκη, για να συζητήσουν μαζί του το ενδεχόμενο έλευσης απεσταλμένου του στην περιοχή.

    Είναι πεποίθησή του, όπως ανέφερε, ότι πρέπει να επιτευχθεί λύση του Κυπριακού, έτσι ώστε να εκλείψει ένα ζήτημα που προκαλεί ένταση στην περιοχή.

    Τουρκία - Σεζέρ - Τελωνειακή Ενωση - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ δήλωσε ότι η επέκταση της τελωνειακής ένωσης της χώρας στα νέα δέκα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν σημαίνει ότι η Αγκυρα θα εγκαταλείψει τους Τουρκοκύπριους.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' ο κ. Σεζέρ είπε ότι ''η Τουρκία θα αναγνωρίσει την 'Δημοκρατία της Κύπρου' μόνο όταν εξευρεθεί μια διαρκής λύσης στο Κυπριακό και συσταθεί ένα νέο εταιρικό κράτος, στο οποίο οι δύο κοινότητες θα ζουν μαζί''.

    Σε ομιλία του σε διάσκεψη της Ακαδημίας Πολέμου ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη ότι ''οι Ε/Κ δεν απέρριψαν μόνο το σχέδιο Ανάν αλλά την λύση στο νησί''.

    Αθήνα - Αμερικανός Πρεσβευτής - Κυπριακό

    Η Ουάσιγκτον αναμένει την ελληνοκυπριακή πλευρά να ανταποκριθεί στο αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να διατυπώσει επακριβώς τις αντιρρήσεις της σχετικά με το Σχέδιο Ανάν, δήλωσε χθες ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Ελλάδα Τσιαρλς Ρις.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στην Αθήνα, ο κ. Ρις αναφέρθηκε στο Κυπριακό και τάχθηκε επίσης υπέρ της επανένωσης της νήσου.

    Βρετανία - Μακσέιν - Γκέιλ

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι το θέμα των περιουσιών στην Κύπρο συνδέεται στενά με την πολιτική κατάσταση στο νησί.

    Απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του Συντηρητικού βουλευτή, Ρότζερ Γκέιλ, για τον αριθμό των Βρετανών που έχουν αγοράσει περιουσία κτισμένη σε γη Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα, είπε ότι η κυβέρνηση δεν κατέχει τέτοια στοιχεία, ενώ χαιρέτισε την ευκαιρία να δοθεί ευρύτερη δημοσιότητα σε όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του Φόρεϊν Οφις για το θέμα.

    Επανέλαβε την συμβουλή της βρετανικής κυβέρνησης όπως όσοι σκέπτονται να αγοράσουν περιουσία ''οπουδήποτε στην Κύπρο'' παίρνουν ανεξάρτητη νομική συμβουλή.

    Βρετανία - Σκιώδης ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο σκιώδης υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάικλ Ανκράμ θεωρεί αδιανόητο να μη αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία δεδομένου ότι θαρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις 25 χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η Τουρκία έχει υποχρέωση πολιτική και νομική να την αναγνωρίσει πριν την 3η Οκτωβρίου, είπε.

    Ο κ. Ανκραμ, ο οποίος μιλούσε σε διευρυμένη αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας που τον επισκέφθηκε στα γραφεία του Συντηρητικού κόμματος, είπε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για επιβολή λύσης θα αποτύχει και τόνισε ότι αυτή πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών .

    Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Οδόφραγμα Ζώδιας

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, διέψευσε κατηγορηματικά ισχυρισμούς του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δήθεν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί το άνοιγμα της διόδου προς τα κατεχόμενα στη Ζώδια.

    ''Διαψεύδω κατηγορηματικά τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως οι εργασίες έχουν συμπληρωθεί από τη δική μας πλευρά και γίνεται ό,τι είναι δυνατό ώστε να ανοίξει το συντομότερο το οδόφραγμα της Ζώδιας.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης προκάλεσε τον κ. Ταλάτ να δεχτεί και τη διάνοιξη του οδοφράγματος στην οδό Λήδρας για να υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες επικοινωνίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Γερμανική φόρμουλα

    Η κυβέρνηση καταγράφει τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που φέρουν τη Γερμανία να έχει καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φόρμουλα που θα επιτρέπει στην Αγκυρα να παρατείνει την κύρωση και την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής της Ενωσης για ακόμη ένα χρόνο.

    Σχολιάζοντας τις πληροφορίες στον Τύπο περί γερμανικής φόρμουλας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε χθες ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες οι οποίες καταγράφονται.

    Εκπρόσωπος - Απόφαση ΕΔΑΔ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε χθες πως έστω και εάν η Τουρκία προβεί σε κάποιες διορθωτικές κινήσεις αναφορικά με τη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στα κατεχόμενα, αυτές θα κριθούν εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Απαντώντας σε σωρεία ερωτήσεων για την απόφαση του ΕΔΑΔ να κρίνει αναποτελεσματικό τοπικό ένδικο μέσο την ''επιτροπή'' που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα για υποθέσεις που αφορούν περιουσίες Ε/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης εξήγησε πως το Δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει πως έστω και εάν υιοθετείτο το σχέδιο Ανάν, αυτό δεν θα είχε ως αποτέλεσμα την παροχή άμεσης θεραπείας σε αυτές τις υποθέσεις.

    ''Η οποιαδήποτε διόρθωση εκ μέρους της κατοχικής δύναμης θα υποστεί και πάλι τον έλεγχο και πιστεύω ότι το Δικαστήριο θα διαπιστώσει και πάλι ότι πρόκειται για παρελκυστική τακτική εκ μέρους της Τουρκίας'', τόνισε, προσθέτοντας πως τώρα τίποτε δεν εμποδίζει αυτή τη στιγμή την περαιτέρω προώθηση και εξέταση των προσφυγών εκατοντάδων Ε/Κ, ιδιοκτητών περιουσιών στα κατεχόμενα, που εκκρεμούν ενώπιον του Δικαστηρίου.

    ΑΚΕΛ - Απόφαση ΕΔΑΔ

    Αισθήματα ικανοποίησης δημιουργεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία γίνεται αποδεκτή η προσφυγή της Αρέστη-Ξενίδη εναντίον της Τουρκίας, ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει.

    Η συγκεκριμένη απόφαση, παρόλο που δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης, προσθέτει το ΑΚΕΛ, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και κρίνεται ως πιλοτική, αφού λήφθηκε μετά τη δημιουργία της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων από το κατοχικό καθεστώς. ''Η διαπίστωση ότι η εν λόγω επιτροπή, ως έχει σήμερα, δεν συνιστά αποτελεσματική θεραπεία αφού, μεταξύ άλλων, περιορίζεται σε αποζημιώσεις και δεν επεκτείνεται σε αποκατάσταση στην περιουσία, είναι σημαντική ακριβώς επειδή αφήνει ανοιχτή την πόρτα για τις εκκρεμούσες και πιθανές μελλοντικές προσφυγές'', αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    ΔΗΚΟ - Απόφαση ΕΔΑΔ - Στρο - Κυπριακό

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και κάποιες τοποθετήσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στο Βρετανικό Κοινοβούλιο γεγονότα ιδιαίτερης σημασίας επί των οποίων πρέπει να κτιστούν οι παρά πέρα προσπάθειες για προώθηση σωστής λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΔΗΚΟ θεωρεί πως τα γεγονότα αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν τη βελτίωση των ευρωπαϊκών και γενικότερα των διεθνών πολιτικών και νομικών συνθηκών έναντι των κυπριακών θέσεων.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Απόφαση ΕΔΑΔ

    Το ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη-Αρέστη, ως ιδιαιτέρως σημαντική γιατί εκτός των άλλων αποκρούει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα τεχνάσματα της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας.

    ''Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και η περιουσία είναι τα σημαντικά στοιχεία. Ως εκ τούτου η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε στα κατεχόμενα δεν θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε ό,τι αφορά προσφυγές Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα'', αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

    Ευρωπαϊκή Δημοκρατία Απόφαση ΕΔΑΔ

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία χαιρετίζει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις προσφυγές πολιτών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία θεωρεί ότι πρόκειται για μια απόφαση ''ιδιαίτερης σημασίας ειδικά για την Κύπρο, αφού στο εξής οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας θύματα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής- θα μπορούν να προσφεύγουν στο ΕΔΑΔ''.

    ΚΕΑ - Απόφαση ΕΔΑΔ

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης εκφράζει την ικανοποίηση του για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σχετικά με την υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη, θεωρώντας ότι αποτελεί κόλαφο για την Τουρκία και τις μεθοδεύσεις της για νομιμοποίηση των τετελεσμένων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του, το ΚΕΑ θεωρεί ότι ''το ΕΔΑΔ με την απόφαση του ήρθε να επιβεβαιώσει την ορθότητα της απόφασης του κυπριακού ελληνισμού να πει 'όχι' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν''.

    Αμερικανοί βουλευτές - Κυπριακό

    Ο Αμερικανός βουλευτής Michael Bilirakis δήλωσε ότι η εξεύρεση μιας δίκαιης διευθέτησης στο Κυπριακό πρόβλημα θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής ενώ ο συνάδελφος του Frank Pallone απέρριψε την άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να τιμωρήσουν τους Ελληνοκύπριους για την καταψήφιση του σχεδίου Ανάν.

    Οι δύο Αμερικανοί βουλευτές μιλούσαν σε ειδική εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε στην ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής, με την ευκαιρία της επετείου της ελληνικής ανεξαρτησίας.

    ΕΕ - Σοσιαλιστική Ομάδα - Ομήρου

    Πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες η σύνοδος των επικεφαλής των σοσιαλιστικών κομμάτων των εθνικών κοινοβουλίων με τη σοσιαλιστική ομάδα της Ευρωβουλής. Από κυπριακής πλευράς στη Σύνοδο έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Η διαδικασία επικύρωσης του ευρωπαϊκού συντάγματος και η συνεργασία των εθνικών κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής συνάντησης.

    Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Ομήρου συναντήθηκε με τον Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανό Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια με το ΓΓ της ομάδας Ντέιβιντ Χάρλει με τον οποίο συζήτησε διοικητικά θέματα σχετικά με τη λειτουργία της ομάδας. Στη συνάντηση με τον κ. Σούλτς η συζήτηση ήταν πολιτική και επικεντρώθηκε στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι οι θέσεις του κ. Σούλτς είναι γνωστές, ενώ υπενθύμισε ότι πρόσφατα ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας είχε προειδοποιήσει την Τουρκία ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, εάν προηγουμένως η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο της συμφωνίας της Αγκυρας.

    Υπουργός Οικονομικών Ελλάδας - Αφιξη

    Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να κάνουν πολλά για ανάπτυξη της μεταξύ τους οικονομικής συνεργασίας στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε χθες α ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης κατά την άφιξή του το απόγευμα στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι «με την ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου έχουμε πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες να αναπτύξουμε» την οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Ελλάδα και Κύπρος έχουν «πολλά κοινά και κοινά οικονομικά συμφέροντα» ανέφερε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες έχουν «άψογη συνεργασία και στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Σημείωσε ωστόσο ότι «μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα για να αναπτύξουμε τη συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών τόσο στον τουρισμό όσο και σ όλους τους άλλους τομείς της οικονομίας «ώστε να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την ευημερία και των δύο λαών».

    Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τον κ. Αλογοσκούφη, στην παρουσία και του πρεσβευτή της Ελλάδας Χρήστου Παναγόπουλου, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Έλληνα Υπουργού στο νησί.

    Αλογοσκούφης Χριστόφιας

    Την εκτίμηση ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα για μεγαλύτερη συνεργασία στον τομέα της οικονομίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου εξέφρασαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο Ελληνας Υπουργός είπε ότι στις επαφές που θα έχει με τον Κύπριο ομόλογο του Μάκη Κεραυνό καθώς και με άλλους παράγοντες ''θα εξετάσουμε πώς θα κάνουμε ακόμη βαθύτερη την συνεργασία όχι μόνο στον πολιτικό-πολιτιστικό τομέα που ήδη είναι βαθιά η συνεργασία αλλά και στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα πλαίσια συνεργασίας προς όφελος και των δύο λαών''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ενημερώνοντας τον Ελληνα Υπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό του εξέφρασε την ευχή και προσδοκία ότι σύντομα θα αναληφθούν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι οι πρωτοβουλίες αυτές πρέπει να ληφθούν με σεβασμό προς την ετυμηγορία του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ ως βάση και χωρίς να καθορίζονται ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας διαβεβαίωσε χθες τους καταναλωτές ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις αυξητικές τάσεις στις τιμές των καυσίμων και υπογράμμισε ότι εάν κριθεί πως οι εταιρείες στην Κύπρο πωλούν τα καύσιμα σε ψηλότερες τιμές από εκείνες που τα αγόρασαν, τότε ο ίδιος θα κάνει χρήση του διατάγματος για καθορισμό των τιμών.

    Ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι ο «έλεγχος θα είναι συνεχής τόσο από πλευράς ποιότητας των καυσίμων και θέματα τιμών. Εάν όμως κρίνουμε ότι οι τιμές είναι αδικαιολόγητα ψηλές θα κάνουμε χρήση του νόμου και θα καθορίσουμε τις τιμές με διάταγμα κάτι που έγινε στην περίπτωση του γκαζιού'', είπε σε σημερινές του δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    Ανέφερε ότι είναι λάθος η εντύπωση ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο προσαρμόζονται ανάλογα με τις τιμές της ημέρας που επικρατούν στη διεθνή αγορά του αργού πετρελαίου. Οι τιμές, είπε, προσαρμόζονται με την τιμή με την οποία οι εταιρείες αγόρασαν τις ποσότητες που εισήγαγαν στην κυπριακή αγορά.

    Επιτροπή Αμυνας - Νεκροί & τραυματίες - Τουρκική εισβολή

    Εντός του θέρους θα γίνει η πρώτη απονομή μεταλλίων στους νεκρούς στρατιώτες της τουρκικής εισβολής του 1974 και στους 7 κληρωτούς στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά την επιτέλεση των καθηκόντων τους στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός από τα κατοχικά στρατεύματα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας για την ανάγκη για επίσημη αναγνώριση και απόδοση των οφειλομένων τιμών από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όσους αγωνίστηκαν και έπεσαν μαχόμενοι ή τραυματίστηκαν στα πεδία των μαχών κατά την τουρκική εισβολή του 1974 ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου πριν δύο χρόνια η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς άρχισε να καταγράφει, από τα στοιχεία που διαθέτει, την ιστορία της Εθνικής Φρουράς με στόχο της δημιουργία της ιστορίας της Εθνικής Φρουράς.

    Ανέφερε ότι έχουν καταγραφεί 315 πεσόντες στρατιώτες και αξιωματικοί της ΕΦ και έχει ετοιμασθεί πλάκα με τα ονόματα τους στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Είπε επίσης ότι σε χώρο παρά το Τύμβο της Μακεδονίτισσας θα τοποθετηθεί άλλη πλάκα επί της οποίας θα καταγραφούν οι 807 αγνοούμενοι της Εθνικής Φρουράς.

    Στους στόχους του Υπουργείου Αμυνας είναι να τιμηθούν και οι κληρωτοί στρατιώτες της σειράς 54 Β΄ που υπηρέτησαν 37 μήνες θητεία, πρόσθεσε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Βουλή - Επιτροπή Υγείας - Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

    Στόχος της κυβέρνησης είναι η λειτουργία του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου μέχρι τα τέλη του χρόνου ή αρχές του 2006, δήλωσε χθες ο Υπουργός Υγείας Αντρέας Γαβριηλίδης.

    Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, η οποία συζητούσε το θέμα της πορείας των εργασιών ανέγερσης του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, είπε ότι κάθε εβδομάδα συγκαλείται σύσκεψη στο Υπουργείο του για αξιολόγηση των προσφορών εξοπλισμού για το Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

    Οπως είπε, μέχρι να συμπληρωθούν οι διαδικασίες προκήρυξης και κατακύρωσης μιας προσφοράς χρειάζεται ένας χρόνος, ίσως και περισσότερο.

    Εκπρόσωπος - Σιζόπουλος - Φάρμακα - Καταγελίες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εδώ και αρκετούς μήνες είχε ενώπιον του πληροφορίες που σχετίζονται με ''παρατυπίες και παρανομίες'' στις διαδικασίες προμήθειας των φαρμάκων και διέταξε διερεύνηση του θέματος από τη Γενική Ελεγκτή της Δημοκρατίας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σχολιάζοντας το θέμα που προέκυψε μετά τις σχετικές καταγγελίες του Α' Αντιπροέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι με επιστολή του από τα τέλη Φεβρουαρίου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε διατάξει την κ. Γιωρκάτζη να εξετάσει τις καταγγελίες, προσθέτοντας ότι από τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν και θα είναι στη διάθεση της κυβέρνησης θα μελετηθεί το όλο θέμα και θα ληφθούν τα δέοντα μέτρα.

    Εκπρόσωπος - ΔΣ ΑΗΚ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εξετάσει το θέμα διορισμού νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, προσθέτοντας πως οι εξελίξεις στο θέμα αυτό θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από το αποτέλεσμα της υπό εξέλιξη έρευνας για το έλλειμμα των 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής.

    Σημείωσε πως υπάρχει η αστυνομική έρευνα που είναι υπό εξέλιξη και ότι η θητεία του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ λήγει τέλος Ιουνίου.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Έκθεση East Med Marine

    Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων και γενικότερα η κυβέρνηση, υποστηρίζει εκδηλώσεις οι οποίες όχι μόνο αναβαθμίζουν τις προσφερόμενες υπηρεσίες στον τόπο αλλά αναδεικνύουν και την Κύπρο σαν ένα κέντρο συγκέντρωσης εκθετών από πολλές χώρες του κόσμου, ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, στο περιθώριο της εναρκτήριας τελετής της διήμερης ναυτιλιακής έκθεσης «East Med Marine Exhibition, που άρχισε χθες στη Λεμεσό.

    «Ο τομέας της εμπορικής ναυτιλίας είναι από τους πιο βασικούς τομείς της οικονομίας του τόπου», είπε ο κ. Θράσου τονίζοντας τον μεγάλο αριθμό εκθετών που συμμετέχουν στην διήμερη έκθεση (75).

    Εξάλλου στον χαιρετισμό του, ο Υπουργός Συγκοινωνιών, ανέφερε πως σήμερα η Κύπρος είναι ένα ηγετικό κέντρο ναυτιλίας με έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς στόλους στον κόσμο και μια ολοκληρωμένη ναυτιλιακή δομή.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Μέχρι τις 20 Απριλίου αναμένεται να δοθεί το πράσινο φως από την ΕΕ για εξασφάλιση των σχετικών δανείων προς στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών, ανέφερε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις του από τη Λεμεσό, ο κ. Θράσου είπε πως «πρόκειται για ένα δάνειο διάσωσης της εταιρείας ύψους 30 εκατομμυρίων λιρών», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν στην διάθεση της εταιρείας έξι μήνες για να παρουσιάσει το σχέδιο ανασυγκρότησης για να μπορέσει να πάρει το μεγαλύτερο δάνειο που θα καλύψει και το δάνειο της διάσωσης».

    Πρόεδρος Βουλής - ΠΑΣΥΚΑΦ - Europa Donna

    Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καρκινοπαθών και Φίλων και ο Σύνδεσμος Europa Donna Κύπρου επέδωσαν χθες στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια 1500 υπογραφές που έχουν μαζευτεί από ασθενείς και συγγενείς των ασθενών που λαμβάνουν νοσηλεία στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε η Διευθύντρια του ΠΑΣΥΚΑΦ Μαρία Βανέζου.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, η κ. Βανέζου εξέφρασε την ικανοποίηση των δύο Συνδέσμων για την κατανόηση που έδειξε ο κ. Χριστόφιας στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Ογκολογικό.

    Οπως ανέφερε, ο Πρόεδρος της Βουλής τους διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να βρεθεί μια τέτοια λύση που να διασφαλίζει και τη μονιμότητα του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και τη σωστή λειτουργία του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

    Η Πρόεδρος Συνδέσμου Europa Donna Κύπρου Στέλλα Κυριακίδου ανέφερε πως οι οποιεσδήποτε λύσεις οι οποίες θα δοθούν θα πρέπει να είναι μόνιμες, διότι οι υπηρεσίες ογκολογίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν με προσωρινές λύσεις.

    Αναφορικά με πληροφορίες ότι ο Υπουργός Υγείας εισηγείται τη δημιουργία συγκεκριμένου Τμήματος στο Ογκολογικό στο οποίο θα απασχολούνται νοσηλευτές από το δημόσιο, είπε πως το θέμα αυτό θα πρέπει να το απαντήσει το ίδιο το Ογκολογικό Κέντρο.

    Επαρχία Λεμεσού - Σεισμός

    Σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή του χωριού Ασγάτας της Λεμεσού, σημειώθηκε χθες το απόγευμα.

    Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος αναφέρει ότι ο σεισμός καταγράφηκε στις 17:27 από τους σεισμογράφους του και το εστιακό βάθος ήταν 10 χλμ. Ο σεισμός έγινες ελαφρά αισθητός από κατοίκους των χωριών γύρω από την επικεντρική περιοχή μέχρι και την Λεμεσό.

    ΚΟΑ - ΚΟΠ - Ποδοσφαιρικά σωματεία - Υπουργός Οικονομικών

    Συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό στα μέσα Απριλίου θα επιδιώξουν να έχουν από κοινού ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ) και η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ), σε μια προσπάθεια να ξεκινήσουν το διάλογο για επίλυση του προβλήματος που προέκυψε μεταξύ κυβέρνησης και της ΚΟΠ για το θέμα της κρατικής χορηγίας προς τα ποδοσφαιρικά σωματεία.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση αντιπροσωπειών του ΚΟΑ και της ΚΟΠ, ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης είπε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο είναι σε μια ''κρίσιμη καμπή'' και πρόσθεσε ότι θα ζητηθεί μια από κοινού συνάντηση με τον κ. Κεραυνό.

    ''Ευελπιστούμε και πιστεύουμε ότι θα αρχίσει μια διαδικασία η οποία θα δώσει θετικά αποτελέσματα'', είπε ο κ. Χριστοφίδης.

    Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της ΚΟΠ Κωστάκης Κουτσοκούμνης είπε ότι ''ο ΚΟΑ δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα άμεσα και ούτε μπορεί να λυθεί το πρόβλημα το οποίο έχουμε προτάξει με τις λύσεις που έχουμε προτάξει μέσα από τους προϋπολογισμούς του ΚΟΑ σήμερα''.

    ''Εκείνος ο οποίος ενδεχομένως θα πρέπει να πάρει την απόφαση για την επίλυση του προβλήματος με τις λύσεις που έχουμε δώσει προς τον ΚΟΑ είναι ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός που είναι ο Υπουργός Οικονομικών'', είπε, σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο ζητήθηκε η συνάντηση με τον κ. Κεραυνό ''για να εξηγήσουμε ακριβώς ποιο είναι το πρόβλημα και πως προτείνουμε να επιλυθεί''.

    Καλαθόσφαιρα - All Star Day 2005 - Κύπρος

    Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία και ένα «μεγάλο στοίχημα» για την Κύπρο να αποδείξει ότι έχει τις δυνατότητες να φιλοξενήσει στο μέλλον μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις αποτελεί η διοργάνωση στις 14 Απριλίου 2005 στη Λευκωσία του All Star Day 2005 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας FIBA Ευρώπης, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής της εκδήλωσης και Πρόεδρο της καλαθοσφαιρικής ομάδας της ΑΕΛ Μιχάλη Λοϊζίδη.

    «Εξασφαλίσαμε αυτή τη διοργάνωση γιατί έφθασε η ώρα στην Κύπρο να διεκδικούμε και να διοργανώνουμε μεγάλες και σημαντικές διοργανώσεις», είπε ο κ. Λοϊζίδης, προσθέτοντας ότι «αν πετύχουμε σε αυτή (τη διοργάνωση) θα έρθουν και άλλες σύντομα».

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στην οποία παρουσιάστηκαν οι χορηγοί του All Star Day 2005, που θα διεξαχθεί στο στάδιο «Ελευθερία», ο κ. Λοϊζίδης ανακοίνωσε ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Ευρώπης Ναρ Ζανολίν ανέφερε ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί το 2006 στην Κύπρο η τελική φάση του Ευρωπαϊκού Καλαθοσφαιρικού Πρωταθλήματος Εθνικών Ομάδων κάτω των 18 ετών.

    Πάφος - Τούρτα Μπανάνας - Ρεκόρ Γκίνες

    Αλλο ένα ρεκόρ στο Βιβλίο Guinness World Records διεκδικεί η Πάφος και συγκεκριμένα ο Δήμος Πέγειας.

    Την ερχόμενη Κυριακή, στις 10.30 το πρωί, θα καταβληθεί προσπάθεια να κατασκευαστεί η μεγαλύτερη στον κόσμο τούρτα μπανάνας στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο συντονιστής της εκδήλωσης και Πρόεδρος του Μαντήλειου Πολιτιστικού Κέντρου Σωφρόνης Μάντης, η τούρτα θα έχει το σχήμα χαρταετού σε διάμετρο περίπου 14 μέτρων. Η ουρά της «τούρτας χαρταετού» θα περιζώνει το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

    Θα χρησιμοποιηθούν για το βασικό κέικ περίπου τριακόσια κιλά μπανάνες και για τα άλλα όπως τα ονομάζει «γευστογνωστικά κέικ» που θα αποτελούν το υπόλοιπο της τούρτας άλλα 100 κιλά μπανάνες και για την ουρά της «τούρτας Χαρταετού» άλλες δύο χιλιάδες κιλά.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Τις μικρές αυξομειώσεις, που παρουσιάζει τις τελευταίες ημέρες, συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο έκλεισε με θετικό πρόσημο, ύστερα από τις οριακές απώλειες που σημείωσε χθες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,91%, κλείνοντας στις 1.189,22 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,63% και έκλεισε στις 84,94 μονάδες. Στα ίδια με τα χθεσινά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο διαμορφώθηκε στις 234 χιλιάδες λίρες.

    Αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,9% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 398,9 μονάδες.

    [04] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - 80χρονα ΑΚΕΛ - Συνέντευξη Τύπου (1)

    Θα γίνει ''φρεσκάρισμα'', αλλαγές και θα υπάρξει περαιτέρω ανανέωση στο ΑΚΕΛ δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής και το πρόγραμμα των γιορτασμών για τα 80χρονα του ΚΚΚ-ΑΚΕΛ.

    Είπε ότι το ΑΚΕΛ εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών.

    [05] (Κ) Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου και Ελλάδας - Συνεργασία

    Την εντατικοποίηση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε θέματα οικονομίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξήγγειλαν σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών, Μάκης Κεραυνός και Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Οικονομικών μετά το πέρας συνομιλιών μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η Ελλάδα θα συμπαρασταθεί στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για ένταξη στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ.

    Ο κ. Κεραυνός ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια ομάδα δράσης μεταξύ των δύο χωρών για να βοηθήσει στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για ένταξη στην ευρωζώνη.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν να συνεργαστούν ενόψει του διαλόγου για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, με στόχο την αναγνώρηση του ιδιαίτερου χαρακτήρα της Κύπρου και της Ελλάδας ως δύο κράτη στην περιφέρεια της Ευρώπης και ως νησιωτικών χωρών.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κογκρέσου Sichuan Κίνας - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου της Επαρχίας Sichuan της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Xuezhong, φθάνει στην Κύπρο το απόγευμα της Κυριακής για τριήμερη επίσκεψη.

    [07] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια (1)

    Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής σε σημερινή της συνεδρία αποφάσισε όπως τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight deposit Facility) παραμένουν αμετάβλητα στο 5,25% και 3,25% αντίστοιχα.

    Την απόφαση ανακοίνωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος είπε ότι στην Επιτροπή διεξήχθη διεξοδική συζήτηση όσον αφορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν τόσο στις διεθνείς όσο και στις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, ειδικότερα καθόσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη και τον πληθωρισμό, από τις παρατηρούμενες αυξητικές τάσεις στις τιμές του πετρελαίου.

    [08] (Κ) Βρυξέλλες - Σουλτς - Ομήρου - Τουρκία

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση εάν η χώρα αυτή επιθυμεί να προχωρήσει στη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου.

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της σοσιαλιστικής ομάδας της Ευρωβουλής, που αναφέρεται στη συνάντηση Σουλτς - Ομήρου , που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/04/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 08/04/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4528               0,4555
    Λίρα Αγγλίας              0,8469               0,8519
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 08/04/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 08/04/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4166            0,4199
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3470            0,3497
    Δολάριο Καναδά                  0,3696            0,3725
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0711            0,0716
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0634            0,0639
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Αθήνα - Μολυβιάτης - Τουρκία - Casus belli

    "Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνεχούς βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων" χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης τις δηλώσεις του Προέδρου της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αριντς και του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ σχετικά με το ενδεχόμενο άρσης του casus belli (αιτία πολέμου) έναντι της Ελλάδας.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  255.037,65
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,36     0,49    240.451,10
    FTSE/CySE 20                           400,00     0,28    175.004,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.198,06     0,29    169.961,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.040,11    -1,61     40.550,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.011,80    -0,57      4.953,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.191,99     0,23    210.511,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.215,86     0,23    144.193,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.057,67     3,40      1.852,42
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.024,70    -0,03     32.324,66
    FTSE Med (07/04/2005)                7.507,18     0,82
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - ΓΓ - Πρόεδρος Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αν και δεν αποκλείει μια διερευνητική αποστολή στην Κύπρο μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εντούτοις δεν το προγραμματίζει αυτήν τη στιγμή.

    Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ σε ευρωπαϊκούς ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και αν δεν ευσταθούν οι εκτιμήσεις του κ. Ιακώβου για διερευνητική αποστολή μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο ίδιος αναφερόταν σε αυτό, «βασιζόμενος πάνω σε συγκεκριμένη ενημέρωση ύστερα από επαφές οι οποίες δεν αφορούσαν το πρόσωπο του ΓΓ».

    [13] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια (2)

    Την ανάγκη όπως οι προσπάθειες για δημοσιονομική εξυγίανση και πειθαρχία συνεχίσουν με αμείωτο ρυθμό, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που προνοούνται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης, που υποβλήθηκε στην ΕΕ, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος χαρακτήρισε θετική τη μέχρι σήμερα γενική εικόνα της κυπριακής οικονομίας.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,23%, κλείνοντας στις 1.191,99 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,36 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 255 χιλιάδων λιρών.

    Μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,28% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 400 μονάδες.

    [15] (Κ) ΕΕ - Υπογεννητικότητα - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας τις επόμενες δεκαετίες και με εξαίρεση μια μικρή ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, ο πληθυσμός θα αρχίσει να μειώνεται και οι ηλικιωμένοι θα είναι διπλάσιοι των νέων.

    [16] (Κ) Αλογοσκούφης - Πρόεδρος ΚΕΒΕ

    Ως ύψιστης σημασίας και προτεραιότητας είναι για την Ελλάδα η επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης λειτουργικής και από κοινού συμφωνημένης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας πως ''είναι επιτακτική η ανάγκη να αναθερμανθεί η διαπραγματευτική διαδικασία και επιβάλλεται η αποφυγή ενεργειών που θα οδηγούσαν ενδεχομένως στην εδραίωση της διχοτόμησης της νήσου''.

    [17] (Κ) ΑΚΕΛ - 80χρονα - Θέσεις Κεντρικής Επιτροπής

    Η Κεντρική Επιτροπή (ΚΕ) του ΑΚΕΛ, με αφορμή τους εορτασμούς των 80 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του κόμματος ως Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου (ΚΚΚ) αρχικώς και ως ΑΚΕΛ αργότερα, δηλώνει ότι το κόμμα εργάζεται σκληρά, συνεργαζόμενο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Εθνικό Συμβούλιο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    [18] (Κ) ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα στο Ελσίνκι οποιοδήποτε συσχετισμό ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Ιράκ

    Συγχαρητήριο μήνυμα στο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο του Ιράκ Τζαλάτ Ταλαμπανί απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εκφράζοντάς του τις πιο καλές ευχές για επιτυχία στην εκτέλεση των υψηλών του καθηκόντων.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος Γρηγόρη Μπιθικώτση

    Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, με μια παρουσία έξι ολάκερων δεκαετιών στο στερέωμα της ελληνικής μουσικής, ευτύχησε να μεταφέρει ανεπανάληπτες στιγμές έμπνευσης σε λόγο και νότες από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του ελληνικού πολιτισμού του εικοστού αιώνα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [21] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος ΚΟΤ - Ελλάδα - Κύπρος - Τουρισμός

    Τη δημιουργία κοινών πακέτων για προσέλκυση τουριστών από μακρινούς προορισμούς σε Κύπρο και Ελλάδα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμμετοχή του ΚΟΤ στην έκθεση ''Τουριστικό Πανόραμα 2005'' που πραγματοποιείται στον Πειραιά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 April 2005 - 17:49:21 UTC