Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Ταμείο Συντάξεων ΑΗΚ - Κράτηση ιδιοκτήτη ''Σαπφάιαρ''
  • [02] (Κ) Πάφος - Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Μολυβιάτης - Ανάν - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Προκριματικά Μουντιάλ - Εθνική Κύπρου - Αναχώρηση για Ελβετία
  • [07] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση αύριο
  • [08] (K) ΥΠΕΞ Λιβύης - Ζακχαίος - Κυπριακό
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Ελλάδα
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ουκρανίας - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - ΥΠΕΞ Αργεντινής
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανία - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Συνάντηση
  • [18] (Κ) Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ - Τζιζόφ - Ζακχαίος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Ανακοίνωση

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Ταμείο Συντάξεων ΑΗΚ - Κράτηση ιδιοκτήτη ''Σαπφάιαρ''

    [02] (Κ) Πάφος - Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, φτάνει η νέα πρωτοβουλία να προετοιμαστεί σωστά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προσαγωγή του Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου στο δικαστήριο για έκδοση διατάγματος κράτησής τους στο πλαίσιο διαλεύκανσης υποθέσεων αφαίρεσης μετοχών από χαρτοφυλάκια του ταμείου συντάξεων των υπαλλήλων της ΑΗΚ και του ταμείου προνοίας των υπαλλήλων των Δασικών Βιομηχανιών, με αποτέλεσμα την κράτηση του πρώτου, δεσπόζει στα σημερινά πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης τη σημερινή συνάντηση του Ελληνα ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επανέναρξη των συνομιλιών μετά τις λεγόμενες ''προεδρικές'' εκλογές των κατεχομένων, καθώς και τη δήλωση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα ότι μετά το Πάσχα θα ανοίξει το οδόφραγμα της Ζώδιας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Απάτη δείχνει η Αστυνομία'' γράφει ότι σε μια διαδικασία που κράτησε πέραν των τεσσάρων ωρών, η Αστυνομία είπε χθες στο δικαστήριο ότι διερευνά απάτη σε βάρος της ΑΗΚ από την εταιρεία Suphire, μέχρι στιγμής όμως δεν κατάφερε να βρει τα χαμένα 9,5 εκ λίρες. Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας - ΕΕ είναι θέμα χρόνου, προσθέτοντας όμως ότι η εφαρμογή του είναι ένα διαφορετικό θέμα.

    ''Η Μάχη'' υπό τίτλο ''Φυλακή ο Γιάννος, ελεύθερη η Ρέα'' αναφέρεται στο κύριο θέμα στην προσαγωγή του Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου στο δικαστήριο για έκδοση διαταγμάτων κράτησής τους στο πλαίσιο της διαλεύκανσης υποθέσεων αφαίρεσης μετοχών από χαρτοφυλάκια των ταμείων συντάξεων της ΑΗΚ και προνοίας των Δασικών Βιομηχανιών, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διατάξει την προσωποκράτηση του Γιάννου, ενώ δεν αποδέχθηκε το αίτημα κράτησης της Ρέας. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος εξέφρασε άγνοια κατά πόσο ο φυγόδικος Απόστολος Βαβύλης ήρθε στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να πωλήσει μοναστήρια που βρίσκονται στα κατεχόμενα, ενώ επιβεβαίωσε ότι στο παρελθόν είχε προσεγγιστεί από τον Αχριμανδρίτη Γιοσάκη με σκοπό να τον εγγράψει στη Μητρόπολή του.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''9 σημεία-φωτιά για Ανδρονίκου'' αναφέρεται σε εννέα καυτά σημεία εναντίον του Γιάννου Ανδρονίκου, ο οποίος τέθηκε χθες υπό οκταήμερη κράτηση, τα οποία προκύπτουν μέσα από την αίτηση της Αστυνομίας, αλλά και από τη δήλωση του Δικαστηρίου, όπου χθες, μαζί με τη γυναίκα του Ρέα, οδηγήθηκαν για έκδοση διατάγματος προσωποκράτησης. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των αεροσυνοδών αποφάσισε χθες τη μη λήψη μέτρων παρά το ότι διαφωνεί με την απόφαση της Διοίκησης των Κυπριακών Αερογραμμών για κατάργηση των διανυκτερεύσεων, στο πλαίσιο της εξυγίανσης των οικονομικών της εταιρείας.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εξι αδικήματα κατά Ανδρονίκου'' γράφει ότι έγινε χθες αιφνιδιαστική σύλληψη του Γιάννου Ανδρονίκου και της συζύγου του για την υπόθεση εξαφάνισης εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ και το Ταμείο Προνοίας των Δασικών Βιομηχανιών, και σημειώνει ότι ο κ. Ανδρονίκου τελεί υπό οκταήμερη κράτηση, ενώ η σύζυγός του αφέθηκε ελεύθερη. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα ότι μετά το Πάσχα η δίοδος της Ζώδιας θα είναι έτοιμη να ανοίξει.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ψάχνουν τις δοσοληψίες'' γράφει ότι σε νέο επίπεδο εισέρχονται από σήμερα οι έρευνες για διαλεύκανση της υπόθεσης των ελλειμμάτων στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ και το Ταμείο Προνοίας των Δασικών Βιομηχανιών, με όλες τις πληροφορίες να συγκλίνουν στο ότι τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν και νέα σημαντικά γεγονότα. Γράφει, επίσης, ότι νέα διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα βλέπει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Κυπριακό ------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, φτάνει η νέα πρωτοβουλία να προετοιμαστεί σωστά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς χθες στην Πάφο να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγκυρα δεν έχει πρόβλημα για νέες διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν ιδιαίτερα επιζήμιο να ξεκινήσει μια πρόχειρη πρωτοβουλία, η οποία να απολήξει και πάλι σε αδιέξοδο ή σε αποτυχία.

    ''Η προεργασία για τη δημιουργία σωστών διαδικασιών, σωστού πλαισίου για τις νέες διαπραγματεύσεις προετοιμάζεται σωστά από τη δική μας πλευρά, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και αναμένεται πότε τα Ηνωμένα Εθνη θα ξεκινήσουν μια νέα πρωτοβουλία'', συνέχισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι κάθε πρωτοβουλία πρέπει να είναι κάτω υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως πολύ σοβαρό ρόλο στην όλη προσπάθεια έχει να διαδραματίσει και η Ευρωπαϊκή Eνωση.

    ''Οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ έχουν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο, όμως κανείς δεν έχει πει ποτέ ότι πρέπει να φύγουμε από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών οι συνομιλίες γίνονται σε διακοινοτικό επίπεδο'', είπε.

    Ωστόσο, σημείωσε πως υπάρχουν διεθνείς πτυχές του Κυπριακού, όπως η αποχώρηση των στρατευμάτων, των εποίκων, τα εγγυητικά δικαιώματα, τα δικαιώματα επέμβασης, τα οποία μόνο με την Τουρκία μπορούν να συζητηθούν, κατέληξε ο Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό ------------------------------- Μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος, οι οποίες θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα στις 17 Απριλίου 2005, θα ξεκινήσει νέα διαδικασία συνομιλιών που θα επιταχυνθεί λόγω αυτού του γεγονότος, δηλώνει από την Αγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε αποκλειστικές του δηλώσεις που δημοσίευσε προχθές η τουρκική εφημερίδα ''Βατάν'', ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι και ο Ελληνας ομόλογός του Κώστας Καραμανλής ''είναι θετικός όσον αφορά αυτά τα θέματα''.

    ''Αυτή είναι η εντύπωση την οποία απεκόμισα από τις συναντήσεις μας'', δηλώνει ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ''τις μύχιες προθέσεις του, που θα δείξει ο καιρός''.

    Οσον αφορά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ''ζητεί και αυτός την επανέναρξη των συνομιλιών, αλλά δεν θέλει τη διαιτησία των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Ομως οι συνομιλίες θα αρχίσουν υπό τη διαιτησία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ αυτός καταβάλλει προσπάθειες να έχουν οι συνομιλίες ως άξονα την Ευρωπαϊκή Ενωση και η επιδίωξή του είναι να παρακαθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως νικητής εξ αρχής'', είπε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Η Τουρκία, όμως, δεν πρόκειται να το αποδεχθεί αυτό ούτε και η ΕΕ, λέει ο κ. Ερντογάν. ''Ολοι οι εκπρόσωποι κρατών - μελών της ΕΕ, με τους οποίους έχω συνομιλήσει εξέφρασαν την άποψη ότι οι συνομιλίες επιβάλλεται να διεξαχθούν στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών'', είπε.

    Ο κ. Ερντογάν δηλώνει στην τουρκική εφημερίδα ότι μοναδική του έγνοια στο Κυπριακό είναι οι ομογενείς του στο νησί και ''εφ' όσον αυτοί ψήφισαν θετικά στο δημοψήφισμα στην Κύπρο, συμπεριφερόμενοι γενναιόδωρα και τασσόμενοι υπέρ ενός σχεδίου, ορισμένα σημεία του οποίου είναι εις βάρος τους, μπορούμε να ενεργούμε άνετα''.

    Σημειώνοντας ότι γνώμονάς του είναι η ορθότητα των ενεργειών του ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: ''Δεν έχω καμμία έγνοια ότι θα χάσω ψήφους λόγω των ενεργειών στο Κυπριακό, όταν με κατηγορούν ότι πούλησα την Κύπρο και δεν υπερασπίζομαι τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν, το ψευδοκράτος έχει αρχίσει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο, σημειώνοντας πως ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''έχει προσκληθεί για συνομιλίες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες δυτικές χώρες''.

    Σημείωσε ακόμη ότι εκπρόσωπος μιας εξ αυτών τόνισε ότι θα προχωρήσει σε επενδύσεις στα κατεχόμενα.

    Σε πρόσφατη ομιλία του στην Ενωση Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Τουρκίας, είπε ο κ. Ερντογάν, είχε προτρέψει τους επιχειρηματίες να προβούν σε επενδύσεις στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου ήδη.

    Αλλωστε, πρόσθεσε, ''πραγματοποιούμε εργασίες για τη μεταφορά στη Βόρεια Κύπρο υδάτινων και ενεργειακών πόρων και, όταν θα έχει γίνει αυτό, η υπόθεση θα λάβει άλλη τροπή''.

    Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας - Επίσκοπος Κύκκου -------------------------------------------------- Σύντομα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς Ελλάδας και Κύπρου για την προστασία και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανακοίνωσε προχθές ο Υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, τονίζοντας πως ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών και μεταξύ των πολιτισμών αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος κόσμος τους κινδύνους και τις απειλές.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση στο Μετόχι Κύκκου, ο Επίσκοπος Κύκκου ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδος και το Παγκόσμιο Βήμα Θρησκειών και Πολιτισμών της Ιεράς Μονής Κύκκου θα συνεργαστούν με στόχο αφενός να σταματήσει η συνεχιζόμενη από τις κατοχικές δυνάμεις λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, να σταματήσει η βεβήλωση των ιερών ναών και μοναστηριών μας και αφετέρου να ευαισθητοποιηθεί η ΕΕ να εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και να έρθει αρωγός για τη σχεδιαζόμενη καταγραφή και αρχιτεκτονική αποτύπωση των κατεχομένων πολιτιστικών μας μνημείων, αλλά και για τη συντήρηση, την αναπαλαίωση, τη διάσωση, την αναστήλωση των θρησκευτικών και πολιτιστικών μας μνημείων.

    Ο Επίσκοπος Νικηφόρος ανέφερε πως η Ιερά Μονή Κύκκου αθόρυβα εργάζεται και θα εργάζεται για να στήνει γέφυρες και διαύλους επικοινωνίας με τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, προσβλέποντας σε μια λύση λειτουργική, βιώσιμη και δημοκρατική που θα ενώνει πραγματικά την πατρίδα μας, και Ε/Κ και Τ/Κ θα ζούνε αδελφωμένα και ειρηνικά και με ειρηνικές ανταλλαγές.

    Ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδος ανέφερε πως στο σύγχρονο κόσμο η καταγραφή των πολιτιστικών παραδόσεων και η καταγραφή και η προστασία του πολιτιστικού αποθέματος της κάθε περιοχής, της κάθε χώρας, του κάθε λαού αποτελεί βασική φροντίδα όλου του κόσμου.

    ''Η οποιαδήποτε καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς ή η προσπάθεια για να δημιουργηθούν καινούργια στοιχεία, τα οποία θα περιορίζουν τη σύνδεση των τόπων και των πολιτών με την ιστορία τους και το παρελθόν τους, αποτελεί - κατά τη γνώμη μας - διαρκή απειλή κατά της ανθρωπότητας και του κόσμου. Γι αυτό και καλούμε όλες τις πλευρές προς κάθε κατεύθυνση, γιατί είναι σαφές ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ξεπερνά τις χρονικές στιγμές, έχει μια διαχρονικότητα και οφείλουμε όλοι να την προστατεύουμε'', είπε.

    Οπως ανέφερε, προς αυτή την κατεύθυνση θα υπάρξουν ιδιαίτερα βήματα, σημειώνοντας πως η πολιτική και η στρατηγική θα διαμορφωθεί μέσα από το διάλογο μεταξύ αξιωματούχων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Καταλήγοντας ο Υφυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρξουν ιδιαίτερες πρωτοβουλίες, ''όπου αυτή η συμπόρευση των πολιτιστικών αρχών που διέκριναν την πολιτιστική παράδοση και τον πολιτισμό των Κυπρίων, μαζί με τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά της πολιτιστικής παράδοσης της Ελλάδας θα συμβαδίζουν και θα δείχνουν στον κόσμο αυτά τα διακριτά τους στοιχεία, τον βαθύτατο ανθρωποκεντρισμό τους, στοιχεία που τα ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους πολιτισμούς''.

    Αστυνομία - Ταμείο Συντάξεων ΑΗΚ - Κράτηση ιδιοκτήτη ''Σαπφάιαρ''

    Διάταγμα 8ήμερης προσωποκράτησης του ιδιοκτήτη της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Σαπφάιαρ'' Γιάννου Ανδρονίκου εξέδωσε χθες το απόγευμα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, προς διευκόλυνση των ερευνών της Αστυνομίας σχετικά με την υπόθεση του ελλείμματος 9,2 εκατομμυρίων λιρών στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων των υπαλλήλων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου που διαχειριζόταν η εταιρεία αυτή.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, το ζεύγος των ιδιοκτητών της εταιρείας ''Σαπφάιαρ'', Γιάννος και Ρέα Ανδρονίκου, 48 και 46 χρόνων αντιστοίχως, συνελήφθησαν με δικαστικά εντάλματα χθες το πρωί στη Λευκωσία και τέθηκαν υπό κράτηση.

    Η σύλληψη των δύο επιχειρηματιών έγινε με τις κατηγορίες της ''συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, κλοπής, κλοπής υπό αντιπροσώπου, ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση και αδικημάτων συγκάλυψης σε σχέση με τη διαχείριση εκ μέρους τους χαρτοφυλακίων''.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Μολυβιάτης - Ανάν - Συνάντηση

    [06] (Κ) Προκριματικά Μουντιάλ - Εθνική Κύπρου - Αναχώρηση για Ελβετία

    Με στόχο να γυρίσει ''νέα σελίδα'' στη μέχρι τώρα πορεία της στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2006, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία, η Εθνική Ανδρών Κύπρου αναχώρησε σήμερα το πρωί για τη Ζυρίχη, όπου θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα της Ελβετίας.

    [07] (Κ) ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Συνάντηση αύριο

    [08] (K) ΥΠΕΞ Λιβύης - Ζακχαίος - Κυπριακό

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόκολλο - Τουρκία - Ελλάδα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι ενημερωμένη εδώ και πάρα πολλές ημέρες για το περιεχόμενο του τελικού κειμένου του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, το οποίο απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Τουρκία με την επισήμανση ότι θα πρέπει να υπογραφεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5825               0,5859
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4511               0,4538
    Λίρα Αγγλίας              0,8409               0,8459
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4217            0,4250
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3471            0,3498
    Δολάριο Καναδά                  0,3697            0,3726
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0715
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0643
    Κορώνα Σουηδίας                 0,3747            0,3776
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3749            0,3778
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  161.208,11
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,44    -0,49    133.503,90
    FTSE/CySE 20                           398,72    -0,83     56.611,38
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.191,88    -0,89     65.049,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.077,14    -0,31     10.136,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.030,41    -0,76      7.312,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.187,37    -0,87     75.186,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.211,80    -1,01     42.473,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.059,54    -1,64        672,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.050,16     0,34     70.836,03
    FTSE Med (24/3/2005)                 7.302,86     1,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Ζημιές σημείωσε στην πρώτη συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,87%%, κλείνοντας στις 1.187,37 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,49% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,44 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 161.000 λίρες.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβευτής Ουκρανίας - Συνάντηση

    Την ευχή όπως υπάρξει σύντομα λύση που να επανενώνει την Κύπρο, εξέφρασε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Λευκωσία Borys Humeniuk, ο οποίος τόνισε παράλληλα πως η χώρα του είναι μεταξύ εκείνων που σέβονται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Απριλίου του 2004 για το σχέδιο Ανάν.

    Ο Ουκρανός διπλωμάτης είπε ακόμα πως η Κύπρος είναι η πρώτη χώρα στον τομέα των ξένων επενδεύσεων στη χώρα του.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, ο Ουκρανός Πρεσβευτής είχε σήμερα συνάντηση με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο οποίος

    [14] (Κ) Τούρκος ΥΠΕΞ - Πρωτόκολλο - ΥΠΕΞ Αργεντινής

    Η Τουρκία θα συνεχίσει να αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι να υπάρξει μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως η χώρα του θα υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης με τα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το οποίο θα ισχύει και για την ''ε/κ πλευρά'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προέβη στις δηλώσεις αυτές στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στην Αγκυρα με τον Υπουργό Εξωτερικών Σχέσεων, Διεθνούς Εμπορίου και Θρησκευμάτων της Αργεντινής Ραφαέλ Μπιέλσα, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ιορδανία - Επίσκεψη

    Την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου και Ιορδανίας, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα συζητήσει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Αμάν, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη αύριο και μεθαύριο, μετά από πρόσκληση του Ιορδανού ομολόγου του Hani al-Mulki.

    O κ. Ιακώβου θα συζητήσει επίσης τις σχέσεις Ιορδανίας - ΕΕ καθώς και περιφερειακά θέματα, κυρίως το Μεσανατολικό και θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ντόχα - Πρεσβευτής Κύπρου - Εθνικές επέτειοι ------------------------------------------- Πρώτος εθνικός στόχος παραμένει η λύση του Κυπριακού και επιδίωξη η λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τόνισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ντόχα Γιώργος Κασουλίδης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «δεν πρόκειται να δεχθούμε λύση που θα διαιωνίζει και θα επισημοποιεί τη διαίρεση και την κατοχή».

    Μιλώντας προχθές σε εκδήλωση για τις επετείους της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου, που διοργάνωσαν από κοινού η κυπριακή και η ελληνική κοινότητα Ντόχας, στο κτίριο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι «όσες θυσίες και υποχωρήσεις είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, σε καμιά περίπτωση δεν θα θυσιάσουμε τη βιωσιμότητα και λειτουργικότητα του κυπριακού κράτους, δεν θα ανεχτούμε τη διαιώνιση παρουσίας ξένων στρατευμάτων, δεν θα απεμπολήσουμε τα δικαιώματα ιδιοκτησίας, το δικαίωμα επιστροφής και δεν θα ανεχτούμε την παρουσία των Τούρκων εποίκων».

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος «έχει δηλώσει πως είναι έτοιμος να μπει σε νέα διαπραγματευτική διαδικασία, χωρίς χρονοδιαγράμματα και προπάντων χωρίς επιδιαιτησία» και «έχει απορρίψει κατηγορηματικά την εισήγηση να καταθέσει η δική μας πλευρά μονομερώς τις αντιρρήσεις της στο σχέδιο Ανάν που σε κάθε περίπτωση είναι σε όλους γνωστές».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, πρόσθεσε ο κ. Κασουλίδης, ανέφερε ότι «ο διεθνής παράγοντας, στη βιασύνη του να κλείσει το Κυπριακό, εφάρμοσε τη Σολομώντεια δικαιοσύνη αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που η λύση έχει για το μέλλον της Κύπρου».

    Ο κ. Κασουλίδης ζήτησε να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού που εκφράστηκε μέσα από το δημοψήφισμα και σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα δεν πρέπει να συγχέεται με το διακαή μας πόθο για λύση του Κυπριακού».

    Ανέφερε ότι οι εθνικές επέτειοι είναι «μια υπενθύμιση χρέους και συναίσθηση ιστορικών υποχρεώσεων» και σημείωσε ότι «έχουμε χρέος να παραδώσουμε στις κατοπινές γενιές μια Κύπρο ελεύθερη».

    Σημείωσε ότι, παρά τη θυσία των ηρώων του αγώνα για ανεξαρτησία, η τουρκική εισβολή έχει αφήσει το όνειρό τους ανεκπλήρωτο.

    Ο Κύπριος Πρεσβευτής είπε ότι «αν επιτελέσουμε το καθήκον μας σωστά, τότε η Κύπρος θα σωθεί και ο Κυπριακός Ελληνισμός θα συνεχίσει την ιστορική του πορεία». Πρόσθεσε ότι αυτό είναι το μήνυμα των απανταχού αποδήμων που «με αγωνιστική διάθεση και αποφασιστικότητα αποτελούν την ασπίδα αλλά και το δόρυ του Ελληνισμού στο δύσκολο αγώνα του».

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι παρά την χαραμάδα που άνοιξε «στο επαίσχυντο τείχος του κατακτητή», όσοι επισκέφτηκαν τα κατεχόμενα έχουν επιστρέψει πίσω «πιο διψασμένοι και αποφασισμένοι, πως το τείχος της ντροπής θα πρέπει να γκρεμιστεί και να εξαφανιστεί».

    [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Κυπριακό - Συνάντηση

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης τόνισε, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την ανάγκη οποιαδήποτε νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού να καταλήξει σε ένα θετικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας την ετοιμότητα και την επιθυμία της Ελλάδας για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του προβλήματος, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με ελληνική διπλωματική πηγή, και ο ΓΓ συμμερίζεται τη διαπίστωση της προσεκτικής προετοιμασίας της νέας προσπάθειας, για να μην υπάρξει αποτυχία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν χρονικά περιθώρια στη νέα πρωτοβουλία.

    Εκπρόσωπος Τύπου των ΗΕ δήλωσε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκε το Κυπριακό, η κατάσταση στο Κόσοβο, στο Λίβανο, οι μεταρρυθμίσεις στο διεθνή οργανισμό, η ειρηνευτική διαδικασία στο Μεσανατολικό και η κατάσταση στο Νταρφούρ.

    Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.Συμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, ο κ. Μολυβιάτης υπενθύμισε στο Γενικό Γραμματέα ότι η συνάντηση λαμβάνει χώρα ένα χρόνο μετά τις συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ.

    [18] (Κ) Ανακοίνωση ρωσικού ΥΠΕΞ - Τζιζόφ - Ζακχαίος - Κυπριακό

    Κύπρος και Ρωσία επιβεβαίωσαν τη σύμπτωση των θέσεών τους για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και, ταυτόχρονα, να προϋποθέτει την ανεπηρέαστη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, αναφέρει ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [19] (Κ) Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Ανακοίνωση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 28 March 2005 - 18:49:17 UTC