Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Βρυξέλλες - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [05] (K) Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκικά στρατεύματα
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)
  • [07] (Κ) Αν. Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό - Σεμινάριο
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο (2)
  • [09] (Κ) Σεμινάριο - Μάικλ Λέικ - Τουρκία - ΕΕ
  • [10] (Κ) Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [11] (Κ) Κοινοτική εργασία - Κοινωνική αποκατάσταση παραβατών
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρωθυπουργοί Ολλανδίας, Ελλάδας, Τουρκίας
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ρώσος απεσταλμένος - Ντενκτάς - Ταλάτ
  • [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ταταρστάν - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Ελλάδα - Βασικός μέτοχος
  • [19] (Κ) ΕΕ - Προεδρία - Κοινωνικοί Εταίροι
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Βρυξέλλες
  • [21] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Μόσχα - Λιβύη - Επίσκεψη
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής
  • [23] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Εληξε η συνάντηση
  • [24] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαφές

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Βρυξέλλες - Κυπριακό

    Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους μετά από δείπνο εργασίας σε τοπικό εστιατόριο αναφέρθηκαν σε λύση του προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε πως στόχος του παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευημερίας.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί στις 10:15 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το χθεσινό δείπνο των Πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστα Καραμανλή και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις Βρυξέλλες και τα θέματα που συζητήθηκαν σε αυτό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του ενώπιον αντιπροσωπείας φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, οι επαφές στην Κύπρο του Ρώσου απεσταλμένου για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης σε σχέση με τους χειρισμούς στο Κυπριακό και οι εξελίξεις σε σχέση με την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Suphire είναι τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κουκουλώνουν τη Suphire'', αναφέρει πως ''η προχειρότητα με την οποία διεξάγονται οι έρευνες για την πολύκροτη υπόθεση της Suphire οδηγεί στο ενδεχόμενο να επιδιώκεται κουκούλωμά της από αόρατο χέρι'', δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης. Αλλού αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδειχθεί με πράξεις ''και όχι με αμφιλεγόμενες προτάσεις ότι επιθυμούμε'' τη λύση του Κυπριακού, αφού μόνο ''ο διάλογος θα ικανοποιήσει αυτά που διεκδικούμε, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνομιλητές μας γνωρίζουν αυτά που διεκδικούμε''.

    ''Η Μάχη'', με κύριο τίτλο ''Αλλάζει στάση η Τουρκία στο Κυπριακό (;)'' αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος παρακάθισε ψες σε δείπνο στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα ομόλογό του, μεταβίβασε το βάρος των πρωτοβουλιών για το Κυπριακό στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Απέφυγε εξάλλου να δώσει ακριβή ημερομηνία υπογραφής του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης. Αλλού γράφει πως η Ενωση Συντακτών Κύπρου αποδοκίμασε επίσκεψη στα κατεχόμενα Ευρωπαίων δημοσιογράφων που έφθασαν μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Η ΑΗΚ πάει Κτηματολόγιο'', γράφει πως πιθανότατα σήμερα λειτουργοί της ΑΗΚ θα αρχίσουν έρευνα στο Τμήμα Κτηματολογίου για να διακριβώσουν την πραγματική αξία των ακινήτων που προσφέρει στην Αρχή το ζεύγος Ανδρονίκου, για κάλυψη σημαντικού μέρους του ελλείμματος στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων. Αλλού σημειώνει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε τον κ. Αναστασιάδη ότι απώλεσε την αίσθηση του μέτρου, προβαίνει σε μισαλλόδοξες δηλώσεις και ότι εκείνο που τον ενδιαφέρει είναι "να ασκεί καταστροφική πολιτική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό''.

    Η ''Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Βρέχει δηλητήριο σε Ξυλοτύμπου - Ορμήδεια'', αναφέρει πως άκρως ανησυχητικά για τους κατοίκους, που βρίσκονται γύρω από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας, είναι τα αποτελέσματα επιστημονικών αναλύσεων, σύμφωνα με τα οποία το διοξείδιο του θείου, μαζί με τα οξείδια του αζώτου και την αμμωνία, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα τα συστατικά που δημιουργούν την όξινη βροχή. Σε άλλο θέμα γράφει πως σε σημερινή έκτακτη σύσκεψη θα συζητηθεί η οικονομική διαφορά που προέκυψε μεταξύ κράτους και εργολάβων όσον αφορά το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο '''Εξομολόγηση των Ανδρονίκου'', γράφει ότι ο Γιάννος και η Ρέα Ανδρονίκου έδωσαν χθες την πρώτη τους κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας ότι η Κεντρική Τράπεζα σε μια πρωτοφανή για τα χρηματιστηριακά δεδομένα απόφαση της χθες, τερματίζει τη συμμετοχή της Suphire Securities and Financial Services Ltd στο σύστημα Διακανονισμού Συναλλαγών του ΧΑΚ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένα τμήμα του Υγειονομικού της Εθνικής Φρουράς, πλήρως εξοπλισμένο και πλήρως στελεχωμένο, θα είναι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στη δεξαμενή δυνατοτήτων των συγκροτημάτων μάχης της ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο ''Ρώσικη αρωγή'', γράφει ότι ο νέος Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίτ Αμπράμοφ δήλωσε χθες ότι η Ρωσία δίνει στο Κυπριακό μεγάλη σημασία, η οποία θα επεκταθεί, σημειώνοντας ότι καμμιά ουσιαστική αλλαγή δεν σημειώνεται στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες αποφεύχθηκε στο παραπέντε η αναστολή των κτιριακών εργασιών στο Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, αφού οι εργολάβοι του έργου, σε ένδειξη καλής θέλησης, αποφάσισαν να δώσουν πίστωση χρόνου μέχρι σήμερα ενόψει της ευρείας σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Συγκοινωνιών για εξέταση του όλου θέματος.

    [04] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Σύνοδος Κορυφής --------------------- Για τις Βρυξέλλες αναχωρεί στις 10:15 σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προκειμένου να συμμετάσχει στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στις Βρυξέλλες και στο περιθώριο της Συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί σήμερα το απόγευμα, στις 17:40 (18:40 ώρα Κύπρου), με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να ενημερωθεί για το χθεσινό δίωρο δείπνο εργασίας του κ. Καραμανλή με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό --------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επανάληψη της πρωτοβουλίας του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, αλλά όχι με διαιτησία, χρονοδιαγράμματα και τις προϋποθέσεις του παρελθόντος, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε αντιπροσωπεία φοιτητών και καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που τον επισκέφθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής επίσκεψής της στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «σκοπός των πολλών διαβουλεύσεων και επαφών που κάνουμε με όλους που έχουν λόγο στο θέμα και με τη Γραμματεία του ΟΗΕ είναι για να διαπιστωθεί αν για ακόμη μια φορά ο ΓΓ του ΟΗΕ θα χρησιμοποιήσει ή όχι προληπτική διαιτησία» που αποτελεί «πολύ κρίσιμο σημείο και θέλουμε να διευκρινιστεί».

    Ανέφερε ότι «ένα νέο φρούτο της εποχής είναι ότι αφού δώσουμε γραπτώς και λεπτομερώς τις αλλαγές που θέλουμε να αποφασίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ αν έτσι αποδεικνύουμε την πολιτική μας βούληση για λύση του κυπριακού προβλήματος», και σημείωσε πως αυτό «σημαίνει ότι θα δικαιούται σαν διαιτητής να κρίνει, να αποφασίσει μόνος του εάν αυτά που ζητούμε είναι λογικά, αν παρέχουν βάση για επανέναρξη της πρωτοβουλίας του και εάν μπορεί να υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών».

    ''Δεν δεχόμαστε να υπάρξει ξανά διαιτητικός ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «τα εθνικά θέματα, θέματα επιβίωσης ενός λαού δεν μπορούν να λυθούν με διαιτησία ενός ξένου» αλλά «ούτε καν με προληπτική διαιτησία».

    Είπε επίσης ότι «δεν μπορούμε να δεχθούμε πιεστικά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού», όπως την 3η Οκτωβρίου 2005 που θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, γιατί κάθε χρονικό ορόσημο που τίθεται είναι «πηγή πίεσης προς τη δική μας πλευρά» που είναι η αδύνατη πλευρά και οι πιέσεις θα είναι «μην ανατρέπετε τα δεδομένα, μην προκαλείτε προβλήματα στην ομαλή πορεία της Τουρκίας».

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η ε/κ πλευρά θέλει ''επανάληψη της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΟΗΕ, επανάληψη η οποία θα πρέπει να ικανοποιεί κάποιες προϋποθέσεις που από την πείρα του παρελθόντος απεδείχθη ότι ήταν αντιπαραγωγικές και όχι η καλύτερη διαδικασία''.

    Ο κυπριακός ελληνισμός, πρόσθεσε, απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν δεν απέρριψε τη λύση αλλά αυτό ειδικά το σχέδιο το οποίο δεν ικανοποιούσε τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    Παραμένουμε, συνέχισε, πιστοί στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και αυτήν θα επιδιώξουμε με όλα τα διπλωματικά μέσα που είναι στη διάθεσή μας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι εξελίξεις, είπε ότι «δεν χρειάζεται ούτε πολλή σοφία ούτε καμιά πολιτική ευθυκρισία για να διαπιστωθεί ότι ο χρόνος παγιώνει τα τετελεσμένα και κάνει ακόμη δυσκολότερη τη λύση του Κυπριακού".

    «Ο παράγοντας χρόνος έχει σημασία όταν έχεις μία καλή διαζευκτική πρόταση για λύση και επιδιώκοντας μαξιμαλιστικές επιδιώξεις την απορρίπτεις», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος σημείωσε ότι δεν δημιουργήθηκε τέτοιο ενδεχόμενο στο Κυπριακό.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι ίδιοι κίνδυνοι που προβλέπονται από αυτούς που λένε ότι έπρεπε να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν, οι ίδιοι και ίσως μεγαλύτεροι θα υπήρχαν για το κυπριακό Ελληνισμό μετά την υπογραφή αυτής της λύσης που θα σήμαινε την αυτόματη κατάργηση της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Γεγονός παραμένει, συνέχισε, ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία και οι διαδικασίες αποφάσεως δεν θα υπήρχαν 24 ώρες μετά το δημοψήφισμα», αλλά «ούτε σε ενδεχόμενο μη τήρησης των συμφωνηθέντων θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να προσφύγει σε οποιοδήποτε όργανο».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διέψευσε αναφορές ότι ο κυπριακός ελληνισμός «καταψηφίζοντας το σχέδιο Ανάν είτε παραπλανήθηκε είτε δεν ήξερε τι ψήφιζε» και σημείωσε ότι κυπριακός ελληνισμός έχει άριστο επίπεδο εκπαίδευσης, είναι άκρως πολιτικοποιημένος και μπορεί να διαισθάνεται, μετά από 30 χρόνια αγώνων για να επιτύχει μια λειτουργικά βιώσιμη λύση, τα κύρια σημεία, τα οποία «κρίνει ότι είναι πηγές ανησυχίες ή απαρχή κινδύνων για το μέλλον».

    Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί «άριστες σχέσεις με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι με την παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδας «έχουμε εξαιρετικά στενές σχέσεις».

    «Ολες οι ενέργειες και οι τακτικές είναι σε πλήρη αρμονία και συμφωνία μαζί με την Ελλάδα», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «δεν παρουσιάστηκε ακόμη περίπτωση που να χρειαστεί είτε να συμφωνήσουμε είτε να διαφωνήσουμε γιατί μαζί συναποφασίζουμε».

    Καραμανλής - Ερντογάν - Βρυξέλλες - Κυπριακό --------------- Το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες οι Πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, οι οποίοι σε δηλώσεις τους μετά από δείπνο εργασίας σε τοπικό εστιατόριο αναφέρθηκαν σε λύση του προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε πως στόχος του παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, προσθέτοντας πως μόνο έτσι θα μπορέσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να απολαύσουν τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευημερίας.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως τα μέρη που θα πρέπει να αποφασίσουν για να λύσουν το Κυπριακό είναι πρώτιστα ''ο κ. Παπαδόπουλος (Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας) και ο κ. Ταλάτ (λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων)'', ενώ για την υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση είπε πως η Αγκυρα θα υπογράψει το πρωτόκολλο όταν ολοκληρωθεί η μελέτη του από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως όλα τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνουν.

    ''Συζητήσαμε και το Κυπριακό, τι μπορούμε να κάνουμε αναφορικά με τη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν'', δήλωσε ο κ. Ερντογάν μετά το δίωρο περίπου δείπνο εργασίας, και αναφέρθηκε στην επίδειξη πολιτικής βούλησης για λύση του προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα υπογράψει η Αγκυρα το πρωτόκολλο, είπε πως δεν μπορεί να δώσει ''ακριβή ημερομηνία'' και εξήγησε ότι Τούρκοι εμπειρογνώμονες εργάζονται για το θέμα και ''μόλις ολοκληρώσουν τη μελέτη και την εργασία τους, μπορούμε να προχωρήσουμε και να το υπογράψουμε''.

    ''Η 3η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και τα βήματα που πρέπει να γίνουν προηγουμένως θα γίνουν οπωσδήποτε'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο επανέναρξης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, επεσήμανε πως πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές για να επιλυθούν όλες οι δυσκολίες και να αρχίσουν συνομιλίες.

    ''Ωστόσο, τα μέρη που θα αποφασίσουν για αυτό κατά κύριο λόγο δεν είναι ο κ. Καραμανλής και εγώ, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος και ο κ. Ταλάτ, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος σε εκλογική εκστρατεία στο παρόν στάδιο'', είπε.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε πως συζήτησε διμερή θέματα, ιδιαίτερα συνεργασία στον οικονομικό, τουριστικό και ενεργειακό τομέα, ενώ για τη συμμετοχή της χώρας του ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη στήριξη που του προσφέρει και είπε πως σήμερα θα συμμετάσχει με άλλους ηγέτες της Ευρώπης στη συνεδρία του ΕΛΚ, που αρχίζει γύρω στο μεσημέρι και στην οποία θα πάρει μέρος και ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης.

    Στις δικές του δηλώσεις μετά το δείπνο, στο οποίο παρακάθισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης όχι όμως ο Τούρκος ομόλογός του αφού δεν έχει ακόμα φθάσει στη βελγική πρωτεύουσα, ο κ. Καραμανλής είπε πως κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό επανέλαβε τη θέση της ελληνικής πλευράς.

    ''Στόχος μας παραμένει η επανένωση του νησιού με διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν και στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών'', τόνισε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν ''όλοι οι κάτοικοι του νησιού, Ε/Κ και Τ/Κ, να απολαύσουν τα αγαθά της ευρωπαϊκής συνεργασίας και ευημερίας''.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, είπε πως ο δρόμος, όπως και ο δρόμος κάθε υποψήφιας για ένταξη χώρας, θα είναι ''μακρύς και δύσκολος'', προσθέτοντας ότι η ΕΕ αποδίδει ''μέγιστη σημασία στον σεβασμό των αρχών και αξιών της προκειμένου να ανοίξει αυτός ο δρόμος''.

    Σημείωσε παράλληλα πως τον τελευταίο καιρό ''γίνεται όλο και περισσότερο σαφές ότι η Ενωση δεν είναι διατεθειμένη να φανεί ελαστική ως προς την τήρηση των προϋποθέσεων που θέτει κάθε φορά''.

    Ο κ. Καραμανλής, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξή του προς την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, επισήμανε ότι ''υπάρχουν όμως αρκετά που θα πρέπει να γίνουν σε σημαντικούς τομείς και βεβαίως η υπογραφή από πλευράς Τουρκίας του πρωτοκόλλου της Αγκυρας πριν την 3η Οκτωβρίου''.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ρώσος απεσταλμένος -------------------- Καμμία ουσιαστική αλλαγή δεν σημειώνεται στη στάση της Ρωσίας στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο νέος Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    Ο Ρώσος απεσταλμένος συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο οποίος σημείωσε ότι το δικό του συμπέρασμα είναι ότι ''θα τύχουμε της αρωγής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πορεία μας στο Κυπριακό τουλάχιστον όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το Συμβούλιο Ασφαλείας και ευρύτερα τα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ο κ. Ιακώβου επανέλαβε επίσης ότι η ε/κ πλευρά συζητεί το ενδεχόμενο επανάληψης των συνομιλιών, όχι μόνο με τους ανώτερους αξιωματούχους του ΟΗΕ, αλλά και με τη Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι οι επαφές αυτές θα ''θα γίνουν πιο εντατικές και στο μέλλον''.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει αλλαγή στη θέση της Ρωσίας στο Κυπριακό, ο Ρώσος διπλωμάτης απάντησε ότι ''γενικά η γραμμή της Ρωσίας στο Κυπριακό είναι η ίδια'' και πρόσθεσε: ''Καμία ουσιαστική αλλαγή''.

    Ερωτηθείς πώς βλέπει τον ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, ο κ. Αμπράμοβ είπε ότι ο ρόλος του ΓΓ του ΟΗΕ και η αποστολή καλών των υπηρεσιών έχουν τον ηγετικό ρόλο.

    ΥΠΕΞ - ΕΕ - Απευθείας εμπόριο - Προτάσεις Προέδρου Δημοκρατίας ---------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο όπως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ συζητηθεί σε σχέση με τις δύο προτάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου υπό κοινή διοίκηση με ταυτόχρονο άνοιγμα της κλειστής πόλης, αλλά και για εξαγωγες τ/κ προϊόντων από το λιμάνι της Λάρνακας.

    Ο κ. Ιακώβου είχε ερωτηθεί αν ευσταθούν οι πληροφορίες που φέρουν την ΕΕ να συζητεί τώρα την πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου για άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου σε σχέση με τις διαβουλεύσεις για έγκριση του απευθείας εμπορίου με τους Τ/Κ.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά τις συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργό του Λυξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο τέθηκαν ξανά τόσο η πρόταση του Προέδρου για το άνοιγμα του λιμανιού Αμμοχώστου όσο και η δεύτερη πρόταση της ε/κ πλευράς για εξαγωγές τ/κ προϊόντων από το λιμάνι της Λάρνακας.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία ------------------ Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι ζήτησε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να μειώσει τα στρατεύματά της στην Κύπρο, όταν πριν από δυο εβδομάδες επισκέφθηκε την χώρα.

    Ο κ. Μακσέιν μιλούσε μετά από συνάντηση στη βρετανική πρωτεύουσα με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου με επικεφαλής τον Γραμματέα της Μιχάλη Κασιή, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου.

    Ο κ. Μακσέιν τόνισε ότι το Κυπριακό δεν πρέπει να μείνει στάσιμο για να μπορέσει να λυθεί. ''Αναμένω μια κίνηση από την κυπριακή κυβέρνηση για να την παρουσιάσω στην άλλη πλευρά. Η αγγλική κυβέρνηση δεν είναι παντοδύναμη'', είπε ο Βρετανός ΥΦΕΞ.

    Αναφορικά με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο κ. Μακσέιν είπε ότι πολλές φορές έχει δηλώσει ότι δεν μπορεί να διανοηθεί πώς μπορεί η Τουρκία να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ χωρίς την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης με τα δέκα νέα κράτη - μέλη περιλαμβανομένου και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Βρετανός ΥΦΕΞ στις δηλώσεις του είπε ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και πως δεν έπρεπε να τεθεί ενώπιον του κυπριακού λαού για ψηφοφορία, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

    Υποστήριξε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν έπρεπε να απορριφθεί από την ε/κ πλευρά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Στη διαμαρτυρία που διατυπώθηκε από πλευράς του ΚΣ ΕΔΕΚ αναφορικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει η Βρετανία για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, ο Βρετανός ΥΦΕΞ είπε ότι ''πιστεύει στο ελεύθερο εμπόριο το οποίο πρέπει να είναι υπόθεση μεταξύ των εμπόρων και όχι μεταξύ κυβερνήσεων''.

    Ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος είναι ο μόνος Υπουργός ο οποίος προέτρεψε τους Βρετανούς να μην αγοράζουν ε/κ περιουσία στα κατεχόμενα.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Βρυξέλλες - Κυπριακό - Επαφές ------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα πρέπει να αποδείξουμε με πράξεις «και όχι με αμφιλεγόμενες προτάσεις ότι επιθυμούμε» τη λύση του Κυπριακού, αφού μόνο «ο διάλογος θα ικανοποιήσει αυτά που διεκδικούμε, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι συνομιλητές μας γνωρίζουν αυτά που διεκδικούμε».

    Πρόσθεσε ότι «αυτός είναι ο κανόνας κάθε διαπραγμάτευσης» και εξέφρασε την άποψη πως «όσοι νομίζουν ότι θα εισαγάγουν νέες μεθόδους ακολουθούν μια παρελκυστική πολιτική η οποία δυστυχώς», όπως είπε, «καταγράφεται και στην Ευρώπη και σε υπερατλαντικές δυνάμεις και στα Ηνωμένα Εθνη».

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που αρχίζει αύριο, ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Στο πλαίσιο της συνόδου του ΕΛΚ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θα έχει συναντήσεις με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, τον Πρωθυπουργό της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και άλλους ηγέτες χωρών-μελών του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού της Κροατίας.

    Είπε ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει με τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας θα είναι το Κυπριακό και οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν προκειμένου αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ ------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε χθες τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι ''έχασε την αίσθηση του μέτρου, προβαίνει σε μισαλλόδοξες δηλώσεις και πως εκείνο το οποίο ενδιαφέρει είναι να ασκεί καταστροφική πολιτική και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη κατά της κυβερνητικής πολιτικής στο Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''εξαντλεί τις προσπάθειές του στο να κατηγορεί τη δική μας πλευρά για παραπλάνηση'', προσθέτοντας πως ''είναι ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης που παραπλανεί''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''άλλοι έδιδαν δεσμεύσεις σε προηγούμενες φάσεις των διαπραγματεύσεων όσον αφορά το σχέδιο Ανάν και άλλοι πρέπει να κατηγορηθούν για παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας''.

    Εκανε επίσης λόγο για ''υποβόσκουσα επιθυμία του κ. Αναστασιάδη να αυτοαναγορευτεί σε συμπρόεδρο'', σημειώνοντας πως ''οι συνταγματικές ρυθμίσεις ούτε το επιτρέπουν, ούτε και νομίζω υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια πιθανότητα, οι εκλογές θα είναι σε τρία χρόνια''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες - Τουρκία ----------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαιρέτισε τη σαφή και κατηγορηματική δήλωση του ηγέτη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γερμανού Ευρωβουλευτή Μάρτιν Σούλτς, αναφορικά με την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την πλευρά της Τουρκίας ως απαραίτητης προϋπόθεσης για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας ΕΕ.

    Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Ομήρου επισημαίνει ακόμα τη σημαντική δήλωση του Ευρωπαίου σοσιαλιστή ηγέτη για την ανάγκη η Τουρκία να συνεργαστεί για τη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Αυτές οι θέσεις αρχής του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνδυασμό με τις παρόμοιες θέσεις του Σοσιαλιστή Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ καταδεικνύουν ότι η μεγάλη πολιτική δύναμη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών παραμένει, όπως και στο παρελθόν, στην πρώτη γραμμή υπεράσπισης των δικαίων της Κύπρου'', σημειώνει ο κ. Ομήρου.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Γκιουλ --------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κατηγόρησε χθες τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ πως ακολουθεί την Γκεμπελική μέθοδο προπαγάνδας, πιστεύοντας στο τέλος ''εκείνα τα ψεύδη τα οποία λεει και διαδίδει και τις πασιφανώς λανθασμένες εκτιμήσεις του όσον αφορά τις πολιτικές πραγματικότητες''.

    Σχολιάζοντας τα όσα ο κ. Γκιουλ ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα ''Σαμπάχ'' της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Γκιουλ ''προσπαθεί από τη μια να επιρρίψει ευθύνες στη δική μας πλευρά ή να λεει ότι η ευθύνη για την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις της Χάγης έπρεπε να πέσει στην πλάτη του Τάσσου Παπαδόπουλου χωρίς να θυμάται ότι εκεί ήταν ακριβώς η απόδειξη της απόλυτης αδιαλλαξίας της Τουρκίας, και εκ μέρους του Ντενκτάς ο οποίος είχε δηλώσει από πολύ πριν ότι πάει για να απορρίψει το σχέδιο, και την αδιαλλαξία της Τουρκίας όσον αφορά τις διευθετήσεις ασφάλειας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στη Χάγη''.

    ''Οι δικές μας θέσεις ήταν απόλυτα καθαρές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δώσει έγγραφο πριν τη Χάγη, στις 28 Φεβρουαρίου 2003 στο ΓΓ με τις θέσεις μας, είχε πει ότι εκείνες οι θέσεις εξακολουθούν να ισχύουν, παρέμεναν στο τραπέζι, ότι δεν θα υπέβαλλε άλλες εισηγήσεις ή θα ήγειρε άλλα θέματα εάν δεν εγείρονταν άλλα θέματα από την πλευρά της Τουρκίας, που όπως είδατε ηγέρθησαν, και ότι θα χρειαζόταν χρόνος για ενημέρωση των πολιτών'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σεμινάριο -Ναυτικό δίκαιο ------------------------ Η Κύπρος με την ένταξη της στην ΕΕ, έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει και να εφαρμόσει την ευρωπαϊκή πολιτική στην ναυτιλία, ιδιαίτερα όσον αφορά την διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.

    Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του που ανέγνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου, στο πλαίσιο σεμιναρίου που άρχισε στη Λεμεσό για το ναυτικό δίκαιο (EMLO Seminar on European Maritime Law-Current issues following enlargement).

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως πρώτη η Κύπρος κατάφερε από όλες τις υποψήφιες χώρες, να εναρμονιστεί στον τομέα της ναυτιλίας.

    Οσον αφορά τις νέες προκλήσεις που δημιουργήθηκαν με την ένταξη στην ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε στην ομιλία του ότι «ως νέο μέλος, η Κύπρος είναι βαθιά δεσμευμένη για την διαμόρφωση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής πολιτικής στην ναυτιλία, ιδιαίτερα όσον αφορά την διατήρηση και ενίσχυση της ασφάλειας και ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας».

    Επίτροπος Διοικήσεως - Ρατσισμός - Ισότητα - Διάσκεψη Τύπου ---------------------- Η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου ανακοίνωσε χθες επίσημα τις καινούργιες αρμοδιότητες που ανέλαβε το γραφείο της ως Αρχή κατά του Ρατσισμού και ως Αρχή Ισότητας (ίσης μεταχείρισης στην απασχόληση και την εργασία).

    Η κ. Νικολάου είπε πως οι αρμοδιότητες αυτές αναθέτουν στον Επίτροπο καθήκοντα που στοχεύουν στην καταπολέμηση του ρατσισμού, την προαγωγή και απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους όσους βρίσκονται στην Κύπρο, και την προαγωγή της ισότητας των ευκαιριών.

    Είπε επίσης πως, με βάση ειδικές νομοθεσίες που έχουν θεσπιστεί, όλα αυτά τα δικαιώματα επεκτείνονται σε πολύ σημαντικούς τομείς, όπως είναι η πρόσβαση στα αγαθά, η εκπαίδευση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι κοινωνικές υπηρεσίες και ο τομέας της εργασίας, η πρόσβαση στην εργασία, η πρόσβαση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και οι όροι της επαγγελματικής ανέλιξης.

    Ανέφερε ότι ο Επίτροπος Διοικήσεως ως Αρχή κατά του Ρατσισμού και Ισότητας δεν έχει μόνο δημόσιες υπηρεσίες υπό τον έλεγχό του, αλλά ελέγχει και τις ιδιωτικές εταιρείες και τους ιδιώτες.

    Ρατσισμός και ΜΜΕ - Εκδήλωση ------------- Τα ΜΜΕ έχουν να διαδραματίσουν ένα δύσκολο αλλά εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης στην κοινωνία, συμβάλλοντας στην εξάλειψη των διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στο ''εμείς και οι άλλοι'', υπογράμμισε η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, σε ομιλία της στην εκδήλωση ''Ρατσισμός και ΜΜΕ'' που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας κατά του Ρατσισμού.

    Ασκώντας κριτική στα κυπριακά ΜΜΕ, είπε ότι χρησιμοποιούν συχνά ένα πλάγιο ρατσιστικό λόγο και συνέστησε όπως αποδίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις πηγές, τους αριθμούς, τις στατιστικές, να αποφεύγονται οι γενικεύσεις και να μην δίνεται η εικόνα ότι νομιμοποιούνται γνώμες βασισμένες σε προκαταλήψεις.

    Η κ. Νικολάου πρόσθεσε ότι ''η εθνικότητα, το χρώμα του δέρματος, οι ιδεολογικές πεποιθήσεις, οι σεξουαλικές προτιμήσεις και άλλα χαρακτηριστικά του προσώπου, δεν πρέπει να αναφέρονται με όρους μειωτικούς και πρέπει να αποφεύγονται όροι που προδιαθέτουν αρνητικά όπως ''μαύροι'', ''λαθρομετανάστες'' κτλ''.

    Πρόσθεσε ότι ο Τύπος δεν έχει μέχρι σήμερα απασχολήσει επίσημα το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως, ωστόσο ανέφερε ότι χθες υποβλήθηκε σχετικό παράπονο που βρίσκεται υπό εξέταση.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση ο Διευθυντής της εφημερίδας ''Ελευθεροτυπία'' Σεραφείμ Φυντανίδης επεσήμανε ότι μέσα από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα αλλά περισσότερο μέσα από την ελληνική τηλεόραση περνούν πολλά ρατσιστικά μηνύματα.

    Ο κ. Φυντανίδης υπογράμμισε ότι η διαπαιδαγώγηση του κάθε ατόμου γίνεται μέσα από την οικογένεια και το σχολείο και σημείωσε ότι ρατσιστικές αναφορές που γίνονται σε αυτούς τους δύο χώρους, δυστυχώς επαναλαμβάνονται και μέσα από τα ΜΜΕ, κυρίως από τα τηλεοπτικά κανάλια.

    Ανέφερε ότι η ελληνική κοινωνία δεν ήταν έτοιμη πριν 10 - 15 χρόνια να δεχθεί το μεγάλο ρεύμα μεταναστών καθώς για πολλά χρόνια είχε περάσει στη συνείδηση των Ελλήνων η ιδέα ότι στην Ελλάδα υπήρχε ένα έθνος, μια γλώσσα, μια θρησκεία.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση --------------------- Νέες απώλειες, για πέμπτη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά σημείωνε σημαντικά κέρδη που ανέρχονταν γύρω στο 1,31%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 1.204,53 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,04 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα, όπως και κατά τις τελευταίες συναντήσεις, παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 527.000 λίρες.

    [05] (K) Μακσέιν - Κυπριακό - Τουρκικά στρατεύματα

    Η Τουρκία υποστήριξε το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνολική λύση στην Κύπρο, που προέβλεπε τη σταδιακή μείωση του αριθμού των στρατευμάτων στο νησί, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Πρόσθεσε πως εάν η Κύπρος είχε επανενωθεί με βάση αυτό το σχέδιο, τα τουρκικά στρατεύματα θα μειώνονταν κατά πέραν του 80% μέχρι το τέλος του 2007, ενώ θα υπήρχε και μια περαιτέρω μείωσή τους κατά 50% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)

    Σημαντικό βήμα στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου θεωρεί η Κυπριακή Δημοκρατία την υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, για να συμμετάσχει στις εργασίες του εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ανέφερε επίσης πως η Τουρκία θα πρέπει να υπογράψει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου το πρωτόκολλο και όχι να το μονογράψει.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση ενοχλείται από το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμφανίζεται ως αναξιόπιστος προς τον Πρόεδρο της Πολωνίας, προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό και όχι από τη δραστηριοποίηση του ΔΗΣΥ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ακόμη πώς βοηθά την Κύπρο, ή ακόμη και τον ΔΗΣΥ, η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπλανεί την Πολωνία, την ελληνική κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Εθνη.

    [07] (Κ) Αν. Υπατος Αρμοστής Βρετανίας - Κυπριακό - Σεμινάριο

    Ο Αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ρομπ Φεν εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι θα υπάρξει λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Πρωτόκολλο (2)

    ''Ως το πρώτο σημαντικό βήμα για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας» χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα συμπεριλάβει και την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει πως η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν τις 3 Οκτωβρίου, προσθέτοντας πως το θέμα της επικύρωσης του Πρωτοκόλλου από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση είναι θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [09] (Κ) Σεμινάριο - Μάικλ Λέικ - Τουρκία - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, αν αυτή δεν υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και στα νέα κράτη μέλη, εξέφρασε σήμερα ο Μάικλ Λέικ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βουδαπέστη.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια σεμιναρίου που διοργάνωσε η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο για Ε/Κ και Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Λέικ είπε ότι αν δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο δεν θα ισχύει πλέον η προθεσμία της 3ης Οκτωβρίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [10] (Κ) Πρωθυπουργός Νότιας Αυστραλίας - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας Μάικ Ραν δήλωσε πως θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και πως δεν θα εγκαταλείψει την πολιτική στάση που τηρεί προς αναζήτηση δικαιοσύνης για την Κύπρο και ενός ειρηνικού τέλους στην 30χρονη παράνομη τουρκική κατοχή του βόρειου μέρους του νησιού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Ραν, ο οποίος συνάντησε στην Αδελαϊδα τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας ανέφερε επίσης πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει 15 υποθέσεις εκτοπισμένων Κυπρίων της Νότιας Αυστραλίας που επιδιώκουν αποκατάσταση και αποζημίωσή τους από την Τουρκία μέσω του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), με κόστος 21 χιλιάδες δολάρια.

    [11] (Κ) Κοινοτική εργασία - Κοινωνική αποκατάσταση παραβατών

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρωθυπουργοί Ολλανδίας, Ελλάδας, Τουρκίας

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), σήμερα το απόγευμα.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5820               0,5854
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4413               0,4439
    Λίρα Αγγλίας              0,8334               0,8434
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4202            0,4235
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3477            0,3504
    Δολάριο Καναδά                  0,3662            0,3691
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0636            0,0641
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.347.751,53
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,79    -1,45  1.208.183,60
    FTSE/CySE 20                           397,29    -1,80  1.009.994,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.188,74    -1,79    999.623,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.064,30     0,49     20.885,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.018,02    -1,23     32.942,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.183,88    -1,71  1.020.508,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.210,40    -1,96    905.351,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.013,57     0,25      2.840,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.036,42    -1,03    275.012,94
    FTSE Med (21/3/2005)                 7.239,22    -1,74
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ρώσος απεσταλμένος - Ντενκτάς - Ταλάτ

    Ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ύστερα από τις οποίες δήλωσε ότι η Ρωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στο Κυπριακό και το θεωρεί σημαντικό θέμα για το μέλλον της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [16] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ταταρστάν - Επίσκεψη

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών (5 σεντ) που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρά το γεγονός ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον ξεπέρασε, ύστερα από αρκετές ημέρες, το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 1,71%, κλείνοντας στις 1.183,88 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 1,45% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,79 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) ΕΕ - Ελλάδα - Βασικός μέτοχος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα την ενεργοποίηση προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Ελλάδας με χαρακτήρα κατεπείγοντος, θεωρώντας ότι ο ελληνικός νόμος για το βασικό μέτοχο παραβιάζει τις διατάξεις της κοινοτικής περί δημοσίων συμβάσεων.

    [19] (Κ) ΕΕ - Προεδρία - Κοινωνικοί Εταίροι

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στο εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει αργότερα σήμερα.

    [21] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Μόσχα - Λιβύη - Επίσκεψη

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής

    [23] (Κ) Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Εληξε η συνάντηση

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, η οποία διήρκεσε περίπου 30 λεπτά.

    Από κυπριακής πλευράς, στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής.

    [24] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαφές

    Σημαντικές χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης τις επαφές που είχε σήμερα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ο οποίος συνομίλησε δύο φορές με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, αρχικά για 15 λεπτά και αργότερα για 25 λεπτά.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως διαπίστωσε πως υπάρχει ενδιαφέρον από Ευρωπαίους ηγέτες τόσο για το τι θα γίνει με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο ΕΕ-κατεχομένων και την χρηματοδότηση των Τ/Κ, όσο και για το τι μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, και ιδιαίτερα κατά πόσο η ελληνοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις θέσεις της για τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 22 March 2005 - 18:49:23 UTC