Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΔΗΚΟ - Εκλογές
  • [02] (Κ) Λευκωσία - Αντιπολεμική εκδήλωση - Ιράκ
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογές ΔΗΚΟ
  • [08] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας
  • [09] (Κ) Λευκωσία - Αντιπολεμική διαδήλωση - Ιράκ
  • [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Χρόνος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων

  • [01] (K) ΔΗΚΟ - Εκλογές

    Πραγματοποιούνται σήμερα η Παγκύπρια και οι Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) για ανάδειξη των κεντρικών και επαρχιακών αξιωματούχων, καθώς και των μελών των κεντρικών και επαρχιακών συλλογικών οργάνων του κόμματος.

    Εκλογές θα διεξαχθούν για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου, για την εκλογή 15 μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και για την εκλογή 111 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλα 9 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ήδη ανακηρυχθεί χωρίς ανθυποψηφίους.

    [02] (Κ) Λευκωσία - Αντιπολεμική εκδήλωση - Ιράκ

    Κύπριοι ακτιβιστές θα αξιώσουν σήμερα 19 Μαρτίου, δυο χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, όπως τεθεί τέρμα στην κατοχή της χώρας αυτής από τους Αμερικάνους.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με πέντε συναντήσεις αρχίζει σήμερα η 22η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Εθνικός Αχνας αναμετράται στο Δασάκι Αχνας με τον ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΓΣΖ, ο Διγενής με την Αλκή στο Μακάρειο, η Ομόνοια με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ και η ΑΕΛ με την Πάφο στο Τσίρειο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η ε/κ πλευρά προέβη σε διερευνητικές επαφές για το Κυπριακό και η ανακοίνωση του ΟΗΕ πως κατά τις επαφές μεταξύ του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στον Οργανισμό και αξιωματούχων του Οργανισμού δεν υπεβλήθη πρόταση της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών, οι επαφές που θα έχει στην Κύπρο ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, οι σημερινές εκλογές στο ΔΗΚΟ, καθώς και οι συνεχιζόμενες έρευνες για το θέμα της διαχείρισης των χαρτοφυλακίων Ταμείων Συντάξεων διαφόρων οργανισμών από τον χρηματιστηριακό οίκο Suphire, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Γελοιότητες στη διαχείριση του Κυπριακού'', αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε σε σχέση με την υποβολή ή όχι πρότασης της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και σημειώνει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''τη μια μέρα δηλώνει για πρόταση που υποβλήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη και την επόμενη αναιρεί τα όσα προηγουμένως ο ίδιος δήλωσε''. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον ζήτησε και είχε συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο τον Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε για το πρόσφατο ταξίδι του στο Λουξεμβούργο, αλλά και τις επαφές που θα έχει στην επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Συντροφικός δάκτυλος στο ΔΗΚΟ'' γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρεμβάσεις από άλλα κόμματα και ειδικότερα το ΑΚΕΛ στις σημερινές εκλογές του ΔΗΚΟ, καταγγέλλει ο βουλευτής και υποψήφιος για τη θέση του αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Ανδρέας Αγγγελίδης, ο οποίος χαρακτήρισε αχρείαστες τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Αλλού αναφέρει ότι οι μισθοί των Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά την άρση στους περιορισμούς στην ελεύθερη διακίνηση από τον Απρίλιο του 2003 ανέρχονται στα 107 εκατομμύρια λίρες.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον κύριο τίτλο ''Βγήκαν μαχαίρια στο παρά πέντε'', αναφέρεται στις σημερινές εκλογές στο ΔΗΚΟ και σημειώνει ότι ''κατά μέρος άφησαν χθες το 'φέαρ πλέι' οι Νίκος Κλεάνθους και Ανδρέας Αγγελίδης από τη μια και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου και ο Νίκος Πιττοκοπίτης από την άλλη και έβγαλαν τα εν... ΔΗΚΟ εν δήμω''. Αλλού γράφει πως διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Αρχηγού του Στρατού Ξηράς της Τουρκίας Γιασάρ Μπουγιουκανίτ, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου για το Ιράκ και το Κυπριακό. Ο κ. Γκιουλ δήλωσε πως αρμοδιότητα για να μιλά για αυτά τα θέματα έχει μόνο ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ομάδα κρούσης για ανακρίσεις στο άψε - σβήσε'' και γράφει ότι σε χθεσινή σύσκεψη στο Αρχηγείο Αστυνομίας λήφθηκε απόφαση για ενίσχυση της ομάδας ανακριτών που ασχολούνται με την υπόθεση απώλειας χρημάτων από τα χαρτοφυλάκια των ταμείων συντάξεων διαφόρων οργανισμών. Αλλού γράφει ότι στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ''εν μέσω δείπνων, άρτου και οίνου επιχειρείται η προώθηση του Κυπριακού''. Επίσης αναφέρεται στο δείπνο που θα έχουν ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Στα βαθιά οι ανακριτές'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ''χρέος-μαμούθ προς συγκεκριμένη Τράπεζα εξόφλησε η ρευστοποίηση των μετοχών που δημιούργησαν την τρύπα εκατομμυρίων στο χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ", σύμφωνα με έλεγχο που διενεργήθηκε στους μπλοκαρισμένους και ανοικτούς για έρευνα λογαριασμούς των δύο θυγατρικών της Suphire και του ζεύγους Ανδρονίκου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι δεν έχει ευνοούμενους και ούτε αποκλεισμένους στο ΔΗΚΟ, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια υπέρ οποιουδήποτε υποψήφιου.

    Η "Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ρωσικό ενδιαφέρον'' αναφέρεται στην αυριανή επίσκεψη του Ειδικού Εκπροσώπου του Ρωσικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ στην Κύπρο και σημειώνει ότι το ρωσικό ενδιαφέρον για ενεργοποίηση των διαδικασιών προώθησης λύσης του Κυπριακού ανοίγει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών για εξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με τις προθέσεις των εμπλεκομένων μερών και προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη συνομιλιών. Αλλού αναφέρεται στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, εις απάντηση των ισχυρισμών της Συντεχνίας των Τ/Κ δασκάλων για το θέμα λειτουργίας τ/κ δημοτικού σχολείου της Λεμεσού, ότι η όλη διαδικασία για το σχολείο βρίσκεται υπό συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ΟΗΕ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρόταση ------------------------------- Η ε/κ πλευρά προέβη σε διερευνητικές επαφές και όχι σε υποβολή πρότασης προς τα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι ''έχουν δίκαιο'' τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν έγινε πρόταση από την ε/κ πλευρά για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στις προχθεσινές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Πολωνίας δεν ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά υπέβαλε πρόταση στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη της διαδικασίας, αλλά ότι έχει ακούσει από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας πως ''έγιναν επαφές για να προσπαθήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών''.

    Ερωτηθείς για την ενέργεια των Ηνωμένων Εθνών να διαψεύσουν ότι υποβλήθηκε πρόταση από την ε/κ πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη προέβησαν σε αυτή την ενέργεια διότι αναφέρθηκε πως έγινε πρόταση και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη ''έχουν δίκαιο, δεν είναι πρόταση'' που έγινε, αλλά ''διερευνητικές επαφές, που συνεχώς κάνουμε''.

    ''Μερικοί αρέσκονται να λεν η κυβέρνηση αδρανεί και απουσιάζει. Δεν έχω υποχρέωση να ανακοινώνω κάθε προσπάθεια και κάθε ενέργεια που καθημερινώς γίνεται για να επιτύχουμε επανέναρξη των συνομιλιών κάτω από συνθήκες και προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν θετικό αποτέλεσμα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θέτει θέμα αξιοπιστίας τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και της κυβέρνησης με αφορμή την προχθεσινή αναφορά του Προέδρου της Πολωνίας για νέα πρόταση της ε/κ πλευράς στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη της διαδικασίας και τη δήλωση του εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι δεν παρουσιάστηκε επίσημη ε/κ πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν είναι έτσι που είπε'' ο Πολωνός Πρόεδρος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ο Πολωνός Πρόεδρος ''είπε ότι έχω ακούσει από τον Πρόεδρο (της Κυπριακής Δημοκρατίας) ότι έγιναν επαφές για να προσπαθήσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για έναρξη των συνομιλιών''.

    ''Δυστυχώς, τι να κάνω όταν από το πρωί μέχρι τη νύκτα λένε ότι εμείς δεν θέλουμε λύση;'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: ''Σε κάθε επίσημη συνάντηση που έχω πρέπει να διαθέσω, δυστυχώς, αρκετή ώρα να τους πείσω ότι αντίθετα εμείς προωθούμε λύση''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Αναστασιάδης θέτει και θέμα ενημέρωσης του Εθνικού Συμβουλίου και ερωτηθείς εάν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα για το οποίο πρέπει να ενημερωθεί το Σώμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Οχι, κατά τη γνώμη μου''.

    Πρόσθεσε ότι ''εδώ είναι πάγια πολιτική της κυβέρνησης, υποστηριζόμενη από το Εθνικό Συμβούλιο, ότι πρέπει με κάθε τρόπο να επιδιώξουμε επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Διερωτήθηκε κατά πόσον ''κάθε ενέργεια, κάθε επαφή και κάθε συνομιλία που κάνω, θα παίρνω άδεια από το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Αναστασιάδης καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του και το τι ζητά στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού είπε ότι δεν είναι ''ο σχολιαστής των δηλώσεων'', ανέφερε ότι δεν νομίζει ''να υπάρχει κανένας στην Κύπρο που δεν ξέρει τι θέλουμε και τι επιδιώκουμε''.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΕ - Πρόταση -------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημη πρόταση στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των διεργασιών στο Κυπριακό αλλά διεξάγει επαφές διερευνητικής μορφής, στα πλαίσια των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν παρουσιάστηκε επίσημη ε/κ πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ουδείς είπε ότι υπήρξε επίσημη πρόταση υπό την μορφή επίσημης επιστολής ή επίσημου διαβήματος''.

    Οσον αφορά τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι τυχόν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι αποδεκτές από τις πλειοψηφίες και στις δύο πλευρές, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν πρόκειται για καινούργια θέση των ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις προχθεσινές δηλώσεις αρχικά του Πολωνού Προέδρου και στη συνέχεια του Προέδρου της Δημοκρατίας για νέα πρόταση της ε/κ πλευράς στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη της διαδικασίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η δική μας θέση είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διεργασίες και διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης με στόχο τη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Τούτο, πρόσθεσε, διαβιβάστηκε στα Ηνωμένα Εθνη σε συνάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα ΗΕ με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ ''υπό την έννοια ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις και ζητήθηκε να ξεκινήσουν διερευνητικές διαδικασίες εκ μέρους των ΗΕ για να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση νέας επανέναρξης διαπραγματεύσεων''.

    Ούτε από τη δήλωση του Προέδρου προκύπτει ότι υπήρξε οποιαδήποτε υποβολή πρότασης, είπε ο Εκπρόσωπος.

    '''Νέα πρόταση' υπό την έννοια ότι έγινε συνάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου με τον κ. Πρέντεργκαστ, ναι ήταν κάτι το οποίο δεν είχε γίνει στο παρελθόν'', διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν έχουν αποφέρει κάτι νέο οι επαφές του Μονίμου Αντιπροσώπου στα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ''ελπίζουμε να προκύψει σε σύντομο χρονικό διάστημα, διαδικασία έναρξης διαπραγματεύσεων''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε προχθεσινή απάντηση διευκρίνισε ότι έχει ζητηθεί από τα ΗΕ να ξεκινήσουν διεργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτό έχει ζητηθεί όπως έχει γίνει πάρα πολλές φορές στο παρελθόν.

    Ερωτηθείς γιατί ο Πολωνός Πρόεδρος εξέλαβε το όλο ζήτημα ως μια νέα πρωτοβουλία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πολωνός Πρόεδρος επιβεβαίωσε στην ουσία ότι υπάρχουν επαφές της ε/κ πλευράς με τα ΗΕ για επανέναρξη των διεργασιών.

    Σε παρατήρηση ότι εξ όσων προκύπτει τα ΗΕ δεν είναι ικανοποιημένα από την ενέργεια της κυβέρνησης να ζητήσει διερευνητικές επαφές, ο Εκπρόσωπος είπε πως όλα αυτά βρίσκονται υπό συζήτηση.

    Επισήμανε ότι θέση των ΗΕ είναι πως επί του παρόντος αναμένεται η καταγραφή των θέσεων της ε/κ πλευράς και η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι οι γενικές ανησυχίες είναι ήδη κατατεθειμένες και όσον αφορά τις διαπραγματευτικές θέσεις (''κόκκινες γραμμές'') δεν είναι σκόπιμο σε αυτό το στάδιο να υποβληθούν.

    Ανέφερε ότι υπάρχουν οι συζητήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο και ''ας αναμένουμε τι θα προκύψει από την προσεχή σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου''. Ερωτηθείς πότε θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''όταν το συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε αυθαίρετο το συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να συζητήσει με τα ΗΕ μόνο θέματα διαδικαστικά.

    ''Θέλουμε να πείσουμε και το ΓΓ ότι οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί και το πλαίσιο και οι διαδικασίες που να οδηγούν σε επανέναρξη των διεργασιών'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τα ΗΕ.

    ''Ισως να μην έχουμε ακόμη καταλήξει ποιος είναι ο κατάλληλος τρόπος και ποιος ο κατάλληλος χρόνος για επανέναρξη των επαφών'', είπε.

    Αναφορικά με τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ότι χρειάζεται συμφωνία Ε/Κ και Τ/Κ ως προς τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν διαπιστώνει κάποια αλλαγή στη φρασεολογία των ΗΠΑ.

    ''Αυτή ήταν πάντοτε η θέση των ΗΠΑ. Εκείνο το οποίο έλεγαν είναι ότι εκεί είναι το Σχέδιο. Νοουμένου ότι θα συμφωνήσουν τα δύο μέρη δεν υπάρχει οποιαδήποτε ένσταση'', είπε.

    Ερωτηθείς εάν είναι ρεαλιστικό να αναμένεται συμφωνία μεταξύ των δύο μερών επί των αλλαγών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''επιδίωξή μας είναι να καταλήξουμε σε συμφωνημένη λύση'' με τους Τ/Κ, λαμβανομένων υπόψη των διεθνών πτυχών του Κυπριακού, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, ο Εκπρόσωπος είπε πως είναι σαφείς οι δηλώσεις του κ. Καραμανλή πως είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυπριακής κυβέρνησης ο καθορισμός των θέσεων της σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Κύπρο ο εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Απράμοφ και θα έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση και με την τ/κ κοινότητα, ενώ ακολούθως θα επισκεφθεί Αθήνα και Αγκυρα.

    Καταλήγοντας υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα και λόγω της αναχώρησής του δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Γραπτή δήλωση --------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, σε γραπτή του δήλωση, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να μιλήσει με ειλικρίνεια για τις προθέσεις του και να συζητήσει με ευθύτητα με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για το ποιες είναι οι προτεραιότητές του στο Κυπριακό.

    ''Είναι ευθύνη του Προέδρου να συζητήσει μέσα στο Εθνικό Συμβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις και τους προσανατολισμούς του'', σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης και προσθέτει: ''Θεωρούμε αναγκαίο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είτε να συγκαλέσει άμεσα συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου είτε να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς με ξεχωριστές συναντήσεις''.

    Ο κ. Αναστασιάδης προσθέτει ότι ''είναι καιρός να αντιληφθούμε όλοι μας ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση όλων μας και οι όποιες πρωτοβουλίες λαμβάνονται προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να είναι γνωστές και διαφανείς''.

    ''Είναι καιρός να αντιληφθούμε πως ο χρόνος επενεργεί σε βάρος της ε/κ πλευράς και του κυπριακού λαού γενικότερα και δεν προσφέρεται για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε το αρνητικό κλίμα στο διεθνή χώρο με μιαν πρωτοβουλία που θα αποδεικνύει την ειλικρίνεια των προθέσεων μας, θα βλέπει μπροστά και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να έχουμε την αλληλεγγύη και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', αναφέρει.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ αναφέρει επίσης πως ''με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε από τον Πρόεδρο της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι ότι η κυβέρνηση της Κύπρου έχει υποβάλει αίτημα στον ΟΗΕ για ανάληψη πρωτοβουλίας για το Κυπριακό''.

    ''Με ακόμη μεγαλύτερη κατάπληξη πληροφορηθήκαμε τη διάψευση της σχετικής είδησης από τη Γραμματεία του ΟΗΕ'', σημειώνει.

    Οπως αναφέρει, ''και τα δύο αυτά γεγονότα δημιουργούν μείζον πολιτικό θέμα ως προς την αξιοπιστία και τη φερεγγυότητα της κυπριακής κυβέρνησης''.

    ''Εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος. Καταδεικνύουν την έλλειψη μιας ξεκάθαρης στάσης απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα'', σημειώνει.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει πως ''δεν νοείται τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου να πληροφορούνται μέσω τρίτων τις ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης'' και προσθέτει ότι ''είναι πέρα από κάθε δεοντολογία οι πολιτικές δυνάμεις και ο κυπριακός λαός να ενημερώνονται κατ' αυτόν τον τρόπο για τις διεργασίες ή μη διεργασίες και τις όποιες εξελίξεις στο Κυπριακό''.

    Αναφέρει ακόμα πως ''εάν πράγματι ο Πρέσβης της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη ζήτησε από τον ΟΗΕ πρωτοβουλία στο Κυπριακό, αυτό έπρεπε να ήταν σε γνώση του Εθνικού Συμβουλίου''.

    ''Επρεπε οι πολιτικές δυνάμεις να γνωρίζουν το περιεχόμενο και την επιδίωξη αυτής πρωτοβουλίας. Αντίθετα, στις μέχρι τώρα εκκλήσεις μας για ανάληψη πρωτοβουλιών, η απάντηση του Προέδρου ή των συνεργατών του ήταν άλλοτε μεν ειρωνικά σχόλια, αν με τον όρο 'πρωτοβουλίες' η αντιπολίτευση εννοεί την επαναφορά του σχεδίου του ΟΗΕ ως έχει, άλλοτε δε το εξίσου απαράδεκτο ότι η αντιπολίτευση υποσκάπτει το θεσμό του Προέδρου'', καταλήγει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    ΕΔΗ - ''ΕΕ και λύση του Κυπριακού'' - Ημερίδα ---------------------------------------------- Προβληματισμός για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό, εκφράστηκε στη χθεσινή πολιτική ημερίδα των ΕΔΗ με τίτλο ''Η ΕΕ και η λύση του Κυπριακού''.

    Σε εισηγήσεις τους, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο Τ/Κ πολιτικός Οτζντίλ Ναμί του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Εκπρόσωπος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, και ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης, εξέφρασαν ανησυχίες για την πορεία του Κυπριακού καθώς και την άποψη ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Σε ομιλία του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ είπε ότι η Επιτροπή θα αναζητήσει αναβαθμισμένο ρόλο σε ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ΕΕ έχει ετοιμάσει πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην προετοιμασία της τ/κ κοινότητας για ένταξη στην ΕΕ μιας Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή έχει ''προσέγγιση διασύνδεσης'' για τους δύο κανονισμούς για τους Τ/Κ, και συγκεκριμένα το απευθείας εμπόριο και τον χρηματοδοτικό κανονισμό.

    Σημείωσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις δικοινοτικές επαφές μεταξύ κομμάτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων για την εξέλιξη κοινών θέσεων σε σχέση με ενδεχόμενες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, κάτι το οποίο ''είναι για μας η βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις''.

    ''Σημειώνουμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Εθνικό Συμβούλιο, όπου το κάθε κόμμα έχει παρουσιάσει τις θέσεις του, αλλά και την παρούσα προσπάθεια για σύνθεση των διάφορων θέσεων σε ένα κοινό έγγραφο'', είπε ο κ. βαν ντερ Μιρ, προσθέτοντας ότι ''αναμένουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα ολοκληρωθεί σύντομα και θα οδηγήσει σε μια νέα δυναμική στην αναζήτηση λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Είπε τέλος ότι η Επιτροπή διαμήνυσε σε όλα τα επίπεδα πως αναμένει από την Αγκυρα την υπογραφή συντόμως του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ για να καλύψει και τα νέα κράτη μέλη της Ενωσης.

    Στην εισήγησή του, ο κ. Βασιλείου, αφού εξέφρασε ανησυχία για την πάροδο του χρόνου χωρίς πρόοδο στο Κυπριακό, σημείωσε ότι πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού αμέσως μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, από τις οποίες, όπως είπε, ελπίζει να αναδειχθεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Ο χρόνος περνά με φράσεις (του τύπου) δεν έχουμε πολυτέλεια να αποτύχουμε, για αυτό πρέπει να προετοιμαστούμε καλά, δεν θέλουμε επιδιαιτησία, δεν συζητούμε με τους Τ/Κ'', είπε ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε ότι ''η ουσία είναι ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε τον χρόνο να περνά με συνθήματα''.

    Σε σχέση με το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου από την Αγκυρα, ο κ. Βασιλείου είπε ότι αυτό που πρέπει να ανησυχεί δεν είναι το κατά πόσον θα γίνουν όλα αυτά που θα οδηγήσουν την Τουρκία να υπογράψει το Πρωτόκολλο, κάτι που είναι υποχρεωμένη να το πράξει, αλλά το κατά πόσον θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και αν αυτές θα επιτύχουν.

    Στην εισήγηση του, ο κ. Μπεγλίτης υποστήριξε ότι ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ελλάδα υπάρχει στρατηγική για τα επόμενα βήματα, τόσο στο Κυπριακό, όσο και στα ελληνοτουρκικά.

    Οπως είπε, σήμερα ''δίνουμε μάχη χαρακωμάτων εναντίον της Επιτροπής, εναντίον του Ευρωκοινοβουλίου, εναντίον του Συμβουλίου'', μια μάχη που, όπως είπε, σπαταλά χρόνο και ανθρώπινους πόρους.

    ''Αντί να βγούμε μπροστά με πρωτοβουλίες, παίζουμε άμυνα για τους κανονισμούς'', είπε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι δεν γίνεται ούτε σωστή διαχείριση του ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας ''για να μην νομίζουν οι ξένοι ότι δεν επιθυμούμε λύση''.

    Στην εισήγηση του, ο κ. Ναμίλ είπε πως ''το σχέδιο Ανάν προσφέρει την καλύτερη ευκαιρία για εξεύρεση λύσης'', προσθέτοντας ότι ''το σχέδιο ήταν σύμφωνο με τις απαιτήσεις της ΕΕ και δεν είχε μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο''.

    Διερωτήθηκε ''πού πάμε απ' εδώ'' και ''αν μπορεί η ΕΕ να μας βοηθήσει να βοηθηθούμε'', υποστηρίζοντας πως ''η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται ξανά στους Ε/Κ''.

    ''Είναι έτοιμοι (οι Ε/Κ)'', διερωτήθηκε, ''να δεχθούν τους Τ/Κ ως πολιτικά ίσους, είναι έτοιμοι να δεχθούν τις βασικές αρχές του σχεδίου Ανάν, όπως τα δύο συνιστώντα κράτη, το διαμοιρασμό της εξουσίας, τη διζωνικότητα και τη δικοινοτικότητα και την παρθενογένεση κλπ, ή αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει ή επιθυμούν στην κατάσταση πραγμάτων του 1960 ή του 1964;''

    Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό ------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη της πρότασης του Προέδρου Παπαδόπουλου για την ενεργοποίηση πρωτοβουλίας λύσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, είπε ότι η συζήτηση θα επεκταθεί σε ''όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες''.

    Για το Κυπριακό, ανέφερε ότι ''οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαδικασία λύσης του Κυπριακού είναι γνωστές και κοινές με τις προτάσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου'' και πρόσθεσε πως ''η πρακτική θα δείξει ποια είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης''.

    Δανός Ευρωβουλευτής - ΥΠΕΞ - Σχέδιο Ανάν - Ενημέρωση ---------------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να επιτελέσει έναν ''παιδαγωγικό έργο'' εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώνοντας το Σώμα περισσότερο για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, καθώς υπάρχουν πολλοί Ευρωβουλευτές που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, δήλωσε χθες ο Αντιπρόεδρος της ομάδας ''Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών'' του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μογκενς Κάμρε, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για ενημερωτική επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΔΗΚ Ντίνου Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Κάμρε είπε ότι η Ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αποτελείται από 27 Ευρωβουλευτές, παρακολουθεί στενά ''τον αγώνα της Κύπρου εντός του Σώματος για να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι οι Ε/Κ ήταν τα θύματα του 1974''.

    ''Παρά το ότι υπάρχουν πολλοί στο Ευρωκοινοβούλιο που δεν κατανοούν τις επιπτώσεις του σχεδίου Ανάν, εμείς ως ομάδα προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι ήταν άδικο προς την ε/κ πλευρά γιατί ήταν ένα σχέδιο που τιμωρούσε τα θύματα και τα έκανε να πληρώσουν για άλλη μια φορά την αδικία που έγινε εις βάρος τους το 1974'', είπε.

    Ο Δανός Ευρωβουλευτής συνέστησε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία ενημερώσει περισσότερο το Ευρωκοινοβούλιο για το σχέδιο Ανάν.

    ''Πρέπει να ενημερώσετε περισσότερο, να εξηγήσετε στο Σώμα. Σήμερα έμαθα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι το σχέδιο Ανάν αποτελείται από 9.900 σελίδες. Οπως πολλοί άλλοι, παραδέχομαι ότι δεν το έχω διαβάσει, ούτε και πρόκειται, γιατί δεν υφίσταται πλέον. Αλλά διάβασα τις κύριες πρόνοιές του. Το σχέδιο δεν έχει κατανοηθεί σε γενικές γραμμές και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα παιδαγωγικό ρόλο να διαδραματίσει, εξηγώντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους τι είναι δίκαιο και τι άδικο'', είπε.

    Ο κ. Μιχαηλίδης, ο οποίος συνόδευσε τον Ευρωβουλευτή στη συνάντηση, τον χαρακτήρισε έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κυπριακής υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είπε ότι μετά τις επαφές του στην Κύπρο θα ενημερώσει τόσο την Ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και άλλους πολιτικούς σε επαφές του στην Ευρώπη.

    Ο κ. Κάμρε αναφέρθηκε επίσης και στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και είπε ότι η χώρα του, η Δανία, τάσσεται με ποσοστό 77% κατά της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Στη Δανία το 77% του κόσμου είναι κατά της Τουρκίας. Πιστεύουν ότι η χώρα είναι πολύ μεγάλη, πολύ φτωχή και νοιώθουν ότι θα είναι απειλή για τις αρχές της Ευρώπης. Αλλοι πιστεύουν ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει πιο ευρωπαϊκή και να σεβαστεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο σε δέκα χρόνια να αλλάξεις τον πολιτισμό μιας χώρας, θα χρειαστούν περισσότερα χρόνια'', είπε.

    Αναφερόμενος στην Ευρώπη είπε ότι διανύει μια κρίσιμη περίοδο λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει με την οικονομική ανάπτυξη, την ανεργία και τις διαφωνίες που υπάρχουν στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας.

    Ο κ. Κάμρε έγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Προεδρεύων Βουλής - Ευρωβουλευτής Mogens Camre ----------------------------------------------- Τη θέση ότι η Ευρώπη έχει και οφείλει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό ασπάζεται ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Mogens Camre, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης μετά από συνάντηση χθες με τον κ. Camre.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Camre είπε ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό. Πρόσθεσε πως μεγάλη ομάδα μελών του Ευρωκοινοβουλίου δεν στηρίζει τη λύση που προτείνεται με το σχέδιο Ανάν και κατανοεί το «όχι» των Ε/Κ επειδή, συμπλήρωσε, το σχέδιο Ανάν που τέθηκε σε δημοψήφισμα ήταν άδικο και προσπαθούσε να τιμωρήσει τα θύματα αποδεχόμενο την κατοχή.

    Αφού ευχήθηκε καλή τύχη στην προώθηση των δικαίων των Ε/Κ και διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει στο πλευρό της Κύπρου όπως παρέμεινε στο πλευρό του κυπριακού λαού τις μέρες που ακολούθησαν την τουρκική εισβολή του 1974, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο σύντομο μέλλον θα εξευρεθεί δίκαιη για τους Ε/Κ λύση που θα τερματίζει τον 30χρονο διαχωρισμό του νησιού.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Camre για την πολύ θετική στάση την οποία τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα, σημείωσε ότι ο Δανός ευρωβουλευτής είναι «πλήρως ενημερωμένος και πλήρως ταυτισμένος με τις απόψεις ενός λαού του οποίου το δημοκρατικό δικαίωμα να αποφασίζει προσυπογράφει πλήρως».

    Πρόσθεσε ότι κατά τη συνάντηση πέρα από το Κυπριακό συζητήθηκαν ευρύτερα ευρωπαϊκά θέματα και οι ανησυχίες για τη μελλοντική πορεία της Ευρώπης εάν δεν επιδειχθεί η δέουσα προσοχή.

    Ο κ. Λυσσαρίδης χαρακτήρισε πολύ βασικό το γεγονός ότι «στο κυπριακό πρόβλημα έχουμε ένα φίλο, ο οποίος γνωρίζει το κυπριακό πρόβλημα και είναι έτοιμος να υπερασπισθεί τα δικαιώματα του λαού μας». Πρόσθεσε ότι ο κ. Camre αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι θέμα κατοχής και ότι «η Ευρώπη έχει και οφείλει να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο για να έχουμε μια λύση η οποία πραγματικά να είναι ευρωπαϊκή λύση».

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης που παρέστη στη συνάντηση του κ. Camre με τον Προεδρεύοντα της Βουλής, ανέφερε ότι ο Δανός ευρωβουλευτής ανήκει στην Ομάδα των Εθνών για την Ευρώπη που αντιπροσωπεύεται στο Ευρωκοινοβούλιο με 27 Ευρωβουλευτές, οι οποίοι, ανέφερε, κατ΄ επανάληψη έχουν ταχθεί υπέρ των θέσεων της πλευράς μας και μας παρέχουν σημαντική υποστήριξη στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Σχολείο - Λεμεσός --------------------------------- Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο Σύνταγμα τον βολεύει, υπέδειξε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ανάλογα με την περίπτωση ο λεγόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να επικαλεστεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας ή αυτό του παράνομου καθεστώτος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων, ο οποίος επικαλούμενος το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται πως σε περίπτωση που ανοίξει τ/κ σχολείο στη Λεμεσό αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως το θέμα του σχολείου στη Λεμεσό είναι υπό συζήτηση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Ο κ. Ταλάτ λειτουργεί πάντοτε α λα καρτ. Οταν του συμφέρει αναφέρεται εις το Σύνταγμα του '60, άλλες φορές όμως, π.χ. στη δολοφονία του Γκιουζέλγιουρτλου, αρνήθηκε να αναγνωρίσει την αρμοδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να δώσει πληροφορίες και να παραδώσει τους υπόπτους στις αρχές της Δημοκρατίας για περαιτέρω διερεύνηση του θέματος'', συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόεδρος Βουλής - Μελβούρνη - Δραστηριότητες ---------------------------------- Την πρωτεύουσα της Βικτόριας, Μελβούρνη επισκέφθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χριστόφιας είχε επαφές με την Πρόεδρο της τοπικής Βουλής Τζούντιθ Μάντικαν, την Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Μόνικα Γκουλντ, καθώς και τον Ειδικό Απεσταλμένο της αυστραλιανής κυβέρνησης για το Κυπριακό Τζιμ Σορτ, με τον οποίο ανασκόπησαν τις τελευταίες εξελίξεις του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Χριστόφιας, στον οποίο επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή στο αεροδρόμιο από την κυπριακή κοινότητα, είχε την ευκαιρία να μιλήσει σε συγκέντρωση στο οίκημα της κοινότητας, όπου επίσης έγινε αντικείμενο θερμών εκδηλώσεων από 800 και πλέον ομογενείς.

    Υπό την αιγίδα της κ. Μάντικαν, οργανώθηκε δικοινοτική εκδήλωση στο κτίριο της Βουλής της Βικτόρια, όπου μουσικό συγκρότημα αποτελούμενο από Ε/Κ και Τ/Κ τραγούδησε για τους παρευρισκόμενους, μεταξύ άλλων, και το τραγούδι της Νεσιέ Γιασίν ''Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σημαντική ήταν, επίσης, η συνάντηση του Πρόεδρου της Βουλής με δικοινοτική ομάδα επαναπροσέγγισης, η οποία δραστηριοποιείται στη Μελβούρνη και τυγχάνει υποστήριξης από την τοπική κυβέρνηση.

    Στη συνάντηση αυτή, ο κ. Χριστόφιας είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να ακούσει τις απόψεις των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων παρευρισκομένων.

    Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας ------------------------------------------------------ Την κατηγορηματική δήλωση ότι αν η Τουρκία μέχρι τον Οκτώβριο δεν υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν θα αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έκανε χθες από την Αθήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού, απαντώντας σε ερώτηση, υπογράμμισε ότι ''το πρωτόκολλο πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι τον Οκτώβριο'', παραδέχθηκε ωστόσο ότι ''υπάρχει πρόβλημα διότι οι διαδικασίες επικύρωσής του τόσο από πλευράς ΕΕ όσο και από την Τουρκία είναι χρονοβόρες''.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως ''για αυτό υπήρχε έντονη πίεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει όσο το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει να μπει σε εφαρμογή μέχρι τότε''.

    ''Είμαστε πλέον σε οριακό επίπεδο, έχουμε ξεπεράσει το χρονικό στάδιο, και για αυτό τώρα συζητείται πώς θα μπορούσε να μπει σε εφαρμογή, προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί η τυπική διαδικασία επικύρωσης'', είπε ο κ. Κυπριανού και ξεκαθάρισε πως ''αν δεν λυθεί το θέμα μέχρι τον Οκτώβριο δεν θα αρχίσουν οι συνομιλίες''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι ''είναι ακόμα στο στάδιο του Συμβουλίου, δεν έχει καμία εξέλιξη με την προεδρία του Λουξεμβούργου'' και εκτίμησε ότι ''η βρετανική προεδρία που είχε έντονες απόψεις το προηγούμενο εξάμηνο, θα το προωθήσει πιο έντονα''.

    Ο κ. Κυπριανού εκφράζοντας, όπως είπε, την προσωπική του άποψη, χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι ''έχει συνδεθεί το απευθείας εμπόριο μαζί με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και αυτή τη στιγμή οι Τ/Κ στερούνται της χρηματοδότησης που θα μπορούσε να ωφελήσει όχι μόνο τους ίδιους αλλά και όλο το νησί, βοηθώντας την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων''.

    Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Συνέντευξη Τύπου --------------------------------- Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τον περασμένο Μάιο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος στην ΕΕ, πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε κοινοτικές πρωτεύουσες.

    Ο Κύπριος Επίτροπος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, είπε ότι στις επαφές του με τα μέλη της κυβέρνησης και το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει για τα νέα προγράμματα της ΕΕ στα θέματα του καταναλωτή, τις πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα τις δύο εκστρατείες κατά του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

    Ο κ. Κυπριανού είχε σειρά επαφών με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα με τους Υπουργούς Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Υγείας Νικήτα Κακλαμάνη και Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Μπασιάκο, ενώ είχε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Κύπρος - Ελλειμμα - Eurostat ------------------------ Τη σημαντική βελτίωση του δημόσιου ελλείμματος της Κύπρου το 2004 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το δημόσιο έλλειμμα που καταγράφηκε στην Κύπρο στο τέλος του 2004 ήταν ίσο με το 4,2% του ΑΕΠ ή 306 εκατομμύρια λίρες. Στο τέλος του 2003, το δημόσιο έλλειμμα της Κύπρου είχε ανέλθει στο 6,3% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς στα 428 εκ. λίρες.

    Η Κύπρος είχε δεσμευθεί στο ECOFIN, σύμφωνα με το πρόγραμμα σύγκλισης που είχε υποβάλει, για μείωση του ελλείμματος στο 4,8% του ΑΕΠ το 2004. Η τελική επίδοση, δηλαδή το 4,2% του ΑΕΠ, ήταν καλύτερη από την αρχική πρόβλεψη.

    Αναφορικά με την εξέλιξη του δημόσιου χρέους, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, στο τέλος του 2004 έφτασε στο 71,9% του ΑΕΠ ή στα 5,2 δισεκατομμύρια λίρες. Στο τέλος του 2003 ήταν ίσο με το 69,8% του ΑΕΠ ή 4,7 δισ. λίρες.

    Το 2003 η Κύπρος είχε πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ, ενώ το 2004 μειώθηκε στο 0,9% του ΑΕΠ.

    Στην Ελλάδα, το δημόσιο έλλειμμα έφτασε στο 6,1% του ΑΕΠ ή στα 10,1 δισ. ευρώ. Αυτή είναι προσωρινή εκτίμηση, η οποία μπορεί να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, σύμφωνα με την Eurostat.

    Κύπρος - Λίβανος - Διμερείς συμφωνίες ----------------------- Κύπρος και Λίβανος μονόγραψαν διμερείς συμφωνίες για την Εμπορική Ναυτιλία και τις Διεθνείς Μεταφορές.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι συνομιλίες για θέματα που αφορούν τις διεθνείς μεταφορές και την εμπορική ναυτιλία είχαν μεταξύ 17 και 18 Μαρτίου αντιπροσωπείες του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων και του Υπουργείου Δημοσίων Εργων και Μεταφορών του Λιβάνου.

    Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Μάκης Κωνσταντινίδης και ο Διευθυντής του Τμήματος Οδικών Μεταφορών και Ναυτιλίας του Λιβάνου Abdel Hafeez Al Kayssi μονόγραψαν διμερείς συμφωνίες που αφορούν την εμπορική ναυτιλία και τις διεθνείς μεταφορές επιβατών και αγαθών.

    Οι συμφωνίες αυτές υπόκεινται σε έγκριση από τα αρμόδια όργανα των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

    Κεντρική Τράπεζα - Τράπεζα της Ελλάδος - Μνημόνιο --------------------------------- H Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπέγραψαν στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την κοινή τους επιθυμία για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη εκ μέρους της Τράπεζας της Ελλάδος από τον Διοικητή της Νικόλαο Γκαργκάνα και εκ μέρους της Κεντρικής Τράπεζας από τον Διοικητή της Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    Το Μνημόνιο Συνεργασίας καθορίζει το γενικό πλαίσιο για αμοιβαία συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους με σκοπό τη διευκόλυνση της εκτέλεσης των εποπτικών τους δραστηριοτήτων, την περαιτέρω διασφάλιση της αξιοπιστίας και ακεραιότητας των τραπεζικών τους συστημάτων, καθώς και την πιο αποτελεσματική εποπτεία και ρύθμιση των τραπεζικών τους ιδρυμάτων που έχουν διασυνοριακή παρουσία στις δύο χώρες, σύμφωνα με τις αντίστοιχες νομοθεσίες και κανονισμούς των δύο χωρών.

    Κυπριακή Δημοκρατία - Τ/Κ - Οικονομική στήριξη --------------------------------------- Στα 107 εκατομμύρια κυπριακές λίρες ανέρχονται οι μισθοί Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά τη μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς τον Απρίλη του 2003, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 8.000 Τ/Κ δουλεύουν στις ελεύθερες περιοχές, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Δημοκρατίας.

    Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Τ/Κ έχουν λάβει από την Κυπριακή Δημοκρατία συντάξεις από τις κοινωνικές ασφαλίσεις της τάξης των 18,8 εκ. λιρών όπως επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δημόσια νοσηλευτήρια συνολικής δαπάνης 4 εκ. λιρών.

    Τα δίδακτρα που πληρώνει η Δημοκρατία για τη φοίτηση Τ/Κ μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ελεύθερες περιοχές αναμένεται να φτάσουν το Σεπτέμβριο στα 2,4 εκ. λίρες.

    Την ίδια χρονική περίοδο υπολογίζεται ότι οι Ε/Κ οι οποίοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές δαπάνησαν εκεί ποσό που φθάνει τα 25 εκ. λίρες.

    Οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει από το 1974 προμηθεύσει δωρεάν τις κατεχόμενες περιοχές με ηλεκτρικό ρεύμα συνολικής αξίας 150 εκατομμυρίων λιρών.

    ΔΗΚΟ - Εκλογές ---------------- Πραγματοποιούνται σήμερα η Παγκύπρια και οι Επαρχιακές Εκλογικές Συνελεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) για ανάδειξη των κεντρικών και επαρχιακών αξιωματούχων, καθώς και των μελών των κεντρικών και επαρχιακών συλλογικών οργάνων του κόμματος.

    Εκλογές θα διεξαχθούν για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου, για την εκλογή 15 μελών του Εκτελεστικού Γραφείου και για την εκλογή 111 μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Αλλα 9 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής έχουν ήδη ανακηρυχθεί χωρίς ανθυποψηφίους.

    Εκλογές θα διεξαχθούν επίσης για τη θέση Προέδρου στις Επαρχιακές Επιτροπής Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και Κερύνειας καθώς και για την ανάδειξη των 26 μελών των Επαρχιακών Επιτροπών Λεμεσού, Λάρνακας, Αμμοχώστου, Πάφου και Κερύνειας.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί και θα κλείσουν στις 5 το απόγευμα.

    Θα λειτουργήσουν τέσσερα επαρχιακά εκλογικά κέντρα, ένα στη Λευκωσία, ένα στη Λεμεσό, ένα σε Λάρνακα - Αμμόχωστο και ένα στην Πάφο.

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές ------------------------- Την αρνητική εικόνα που παρουσίασε στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις διατήρησε η χρηματιστηριακή αγορά και στη χθεσινή τέταρτη και τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο νέος Γενικός Δείκτης να αυξήσει τις εβδομαδιαίες απώλειές του σε ποσοστό 4,31%.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,67%, κλείνοντας στις 1.214,45 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 1,33% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 86,56 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με προχθές παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 630.000 λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 1,69% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 407,83 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες ----------------------- Με πέντε συναντήσεις αρχίζει σήμερα η 22η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο Εθνικός Αχνας αναμετράται στο Δασάκι Αχνας με τον ΑΠΟΕΛ, η ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό στο ΓΣΖ, ο Διγενής με την Αλκή στο Μακάρειο, η Ομόνοια με τη Νέα Σαλαμίνα στο ΓΣΠ και η ΑΕΛ με την Πάφο στο Τσίρειο.

    [06] (Κ) Τερέζα Βίλιερς - Δηλώσεις Στρο - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    Η Συντηρητική Βρετανίδα Ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς καταδίκασε τις δηλώσεις του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο, σε σχέση με το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, που αυτός είχε κάνει μετά τη συνάντησή του στο Λονδίνο με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ανακοίνωση του γραφείου της κ. Βίλιερς αναφέρει πως η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής απέστειλε επιστολή στον κ. Στρο, με την οποία απαιτεί όπως αυτός ανακαλέσει τις δηλώσεις του.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκλογές ΔΗΚΟ

    Ιστορική και μεγάλη μέρα για το ΔΗΚΟ, χαρακτήρισε τις σημερινές εκλογές στο κόμμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι από τις σημερινές εκλογές το ΔΗΚΟ θα βγει δυνατό.

    [08] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - Πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας

    Είναι αυτονόητο πως αναμένουμε το ταχύτερο δυνατό την ανταπόκριση της Τουρκίας στις υποχρεώσεις που ανέλαβε σε σχέση με το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Λευκωσία - Αντιπολεμική διαδήλωση - Ιράκ

    Με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ, δεκάδες Ε/Κ και Τ/Κ πορεύτηκαν σήμερα από την Πλατεία Ελευθερίας μέχρι την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, καταδικάζοντας ''τις επεμβάσεις σε ξένες χώρες με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ή της αποκατάστασης, τάχα, της δημοκρατίας''.

    Κατά τη διάρκεια της πορείας, στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και μέλη ε/κ και τ/κ οργανώσεων, οι δεκάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως ''Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι'', ''Ενας είναι ο εχθρός ο ιμπεριαλισμός'', ''Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι με την αριστερά αντίσταση και πάλη''.

    Η Αστυνομία έλαβε μέτρα ασφάλειας τόσο κατά τη διάρκεια της πορείας όσο και πέριξ του οικήματος της αμερικανικής πρεσβείας. Ο δρόμος μπροστά από το κτίριο έκλεισε με συρματοπλέγματα και οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε ανοικτό χώρο απέναντι από την πρεσβεία, όπου και παρέμειναν για μια περίπου ώρα.

    [10] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκλογές - Χρόνος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων

    Πριν τις 9 το βράδυ αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών στο ΔΗΚΟ σε ότι αφορά τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και του Αντιπροέδρου του κόμματος, αναφέρει ανακοίνωση του ΔΗΚΟ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 19 March 2005 - 18:49:13 UTC