Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Διευκρίνιση
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές
  • [03] (Κ) Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΟΗΕ - Βλόσοβιτς - Συνάντηση επικεφαλής αποστολών
  • [07] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Τ/Κ - Οικονομική στήριξη
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Σχολείο - Λεμεσός
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Διμερείς συμφωνίες
  • [11] (Κ) Προεδρεύων Βουλής - Ευρωβουλευτής Mogens Camre
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΕ - Πρόταση
  • [13] (Κ) Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Δανός Ευρωβουλευτής - ΥΠΕΞ - Σχέδιο Ανάν - Ενημέρωση
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [17] (Κ) Κύπρος - Ελλειμμα - Eurostat
  • [18] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Καραμανλής - Κυπριανού - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μελβούρνη - Δραστηριότητες
  • [21] (Κ) Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Συνέντευξη Τύπου
  • [22] (K) Κεντρική Τράπεζα - Τράπεζα της Ελλάδος - Μνημόνιο
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρόταση
  • [24] (Κ) Λονδίνο - Κοινοβουλευτικά κόμματα - Κύπρος
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Αδελφότητα - Επιστολή

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος ΟΗΕ - Κυπριακό - Διευκρίνιση

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές

    Στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και τυχόν αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    [03] (Κ) Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει ζητήσει από το ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για το Κυπριακό και το θέμα της διαχείρισης του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ από την εταιρεία Suphire, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο Πολωνού Προέδρου, οι αυριανές εκλογές στο ΔΗΚΟ, η προσήλωση των ΗΠΑ στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, το θέμα των βρετανικών βάσεων που ηγέρθη χθες στο Ευρωκοινοβούλιο και ο διορισμός επιπρόσθετων ανακριτών για θέματα ΧΑΚ.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Με κατάγγειλαν στο Προεδρικό'' γράφει ότι ''νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα των καταγγελιών της κ. Φιλίτσας Ιωάννου, μέλους του ΔΣ της ΑΗΚ και της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεων, ότι δέχθηκε παραινέσεις από κύκλους του Προεδρικού να σταματήσει να αντιστρατεύεται την απόφαση της πλειοψηφίας για συνέχιση της συνεργασίας με την εταιρεία Suphire του κ. Γιάννου Ανδρονίκου''. Αλλού αναφέρεται στις αυριανές εκλογές στο ΔΗΚΟ και γράφει ότι γύρω στις εννέα το βράδυ υπολογίζεται να προκύψουν τα αποτελέσματα για τις θέσεις του Αναπληρωτή Προέδρου και Αντιπροέδρου του κόμματος ενώ τα αποτελέσματα για τις θέσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνουν γνωστά νωρίς την Κυριακή το πρωί.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στα κρυφά ο Τάσσος ζήτησε πρωτοβουλία Ανάν'' γράφει ότι ''ως κεραυνός εν αιθρία έσκασε χθες η αποκάλυψη ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αναλάβει πρωτοβουλία για επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι αδυναμία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε προς τους απολυθέντες στις Κυπριακές Αερογραμμές και να τους καταβάλει τις οφειλόμενες αποζημιώσεις δηλώνει επισήμως ο εθνικός μας αερομεταφορέας διά του Εκπροσώπου Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων Τάσου Αγγελή.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Τρύπα - Χάος'' γράφει ότι η χθεσινή δήλωση του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη ότι ''η υπόθεση Suphire είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι αναμένατε είναι ενδεικτική του μεγέθους του σκανδάλου που καλούνται να διερευνήσουν οι Αρχές, καθότι όπως φαίνεται το αρχικό έλλειμμα στο Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ, μοιάζει με την κορυφή του παγόβουνου''. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι επανέλαβε την προσήλωση της χώρας του στο σχέδιο Ανάν υποδεικνύοντας ουσιαστικά ότι καμιά διαφοροποίηση δεν υπάρχει στην πολιτική των ΗΠΑ.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πολιτική τρύπα'' γράφει ότι "περιπλέκεται περισσότερο η πολιτικοποίηση της υπόθεσης με τα χαμένα εκατομμύρια από την εταιρεία Suphire με σοβαρές αλληλοκατηγορίες αντιπολίτευσης και κυβέρνησης. Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπλοκή, ενώ η κυβέρνηση απαντά με υπονοούμενα για βουλευτή του ΔΗΣΥ". Αλλού γράφει ότι καυγάς με πέτρα του σκανδάλου τις βρετανικές βάσεις, την κυριαρχία τους και τα πυρηνικά όπλα που ενδεχομένως να έκρυβαν ή να κρύβουν σε αυτές οι Βρετανοί, ξέσπασε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο μεταξύ του Κύπριου ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη και του Βρετανού συναδέλφου του Αντριου Νταφ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Φως στα άδυτα του σκανδάλου'' γράφει ότι "διερεύνηση με δικαστικό ένταλμα των λογαριασμών και των περιουσιακών στοιχείων του Γιάννη και της Ρέας Ανδρονίκου και δύο εμπλεκομένων εταιρειών, εξασφάλισε από το Δικαστήριο χθες η ΜΟΚΑΣ ενώ ο δικηγόρος του Ταμείου Πρόνοιας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών έφυγε από τον Πρόεδρο του Δικαστηρίου με απόφαση στο χέρι με την οποία απαγορεύεται κάθε κίνηση σε τραπεζικούς λογαριασμούς ακίνητα και μετοχές των ιδίων". Αλλού γράφει ότι αρχίζουν σήμερα παράλληλες εργασίες στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές για διάνοιξη της οδού Ονασαγόρου (περιοχή Λήδρας) προς τα κατεχόμενα με στόχο την εμπορική αναζωογόνηση της περιοχής.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Πρωτοβουλία Τάσσου'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να προβούν σε διερευνητικές επαφές για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν προϋποθέσεις για νέα πρωτοβουλία. Προσθέτει ότι μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα αναμένεται περιοδεία αξιωματούχου του ΟΗΕ στην περιοχή για διερευνητικές επαφές. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας θα συζητήσει με τον Τούρκο ομόλογό του στην Αγκυρα το Κυπριακό κατά την εκεί επίσκεψή του κατά πάσα πιθανότητα μεταξύ 12 και 13 Απριλίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Το δικαστήριο παγοποιεί περιουσιακά στοιχεία της Suphire'' γράφει ότι το επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας παγοποίησε χθες τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας Suphire και τα προσωπικά περιουσιακά στοιχεία του Γιάννη και της Ρέας Ανδρονίκου, του ζεύγους που κατέχει τον έλεγχο της εταιρείας. Αλλού γράφει ότι κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο Πολωνού Προέδρου, ο Αλεξάντερ Κβανιέφσκι δήλωσε ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει ένα πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' με τίτλο ''Χαμένα εκατομμύρια'' γράφει ότι η Suphire, "η οποία εμπλέκεται ήδη σε ένα από τα πιο μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα του νησιού που αφορούν 10 εκ. λίρες από ταμεία συντάξεων, πήρε χαστούκι από τους πιλότους των Κυπριακών Αερογραμμών με ασφαλιστικά μέτρα για παγοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων". Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας διόρισε έξι ακόμη ποινικούς ανακριτές με στόχο να βοηθήσουν στις έρευνες που γίνονται από το Γραφείο Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος του Αρχηγείου Αστυνομίας για υποθέσεις που αφορούν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Πρόταση προς ΟΗΕ --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να διευκρινίσει τη δήλωση του Πολωνού Προέδρου Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι για πρόταση που έγινε από την ε/κ πλευρά προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, εξήγησε πως ''είναι η πρόταση που κάναμε στο Γενικό Γραμματέα να αρχίσει νέα πρωτοβουλία, η οποία διαβιβάστηκε μέσω του Πρέσβη μας στα Ηνωμένα Εθνη''.

    Ερωτηθείς εάν η πρόταση ήταν διερευνητικής φύσεως, ο Πρόεδρος είπε: ''Αυτά που σας είπα μιλούν''.

    Η διευκρίνιση του Προέδρου Παπαδόπουλου έγινε μετά την κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Πολωνό Πρόεδρο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    O Πρόεδρος της Πολωνίας είχε δηλώσει ότι ενημερώθηκε από τον Κύπριο ομόλογό του για την υποβολή μιας νέας πρότασης στα Ηνωμένα Εθνη μόλις τον προηγούμενο μήνα και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει ευκαιρία για επανέναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τις συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών με επικεφαλής τους δύο Προέδρους, για το περιεχόμενο της ''νέας πρότασης'', ο κ. Κβασνιέφσκι είπε: ''η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα αυτό είναι ξεκάθαρη και καλά γνωστή. Παρατηρητές των ΗΕ θα φτάσουν εδώ ενδεχομένως μετά την επικείμενη ψηφοφορία στην τουρκική πλευρά της Κύπρου''.

    Εκπρόσωπος - Ε/κ πλευρά - Κυπριακό - Πρόταση ----------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά διαβίβασε πριν από ενάμιση μήνα περίπου στα Ηνωμένα Εθνη την ετοιμότητά της να εμπλακεί σε επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι είτε αυτό ονομάζεται δήλωση ετοιμότητας είτε πρόταση, είναι το ίδιο πράγμα.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν θυμάται εάν ενημερώθηκαν σχετικά τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας ότι για κάτι τέτοιο δεν χρειαζόταν ειδική ενημέρωση.

    Ανέφερε ότι ''η δική μας θέση είναι ότι είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διεργασίες και διαδικασίες επαναδιαπραγμάτευσης, με στόχο τη λύση του Κυπριακού'' στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι τούτο διαβιβάστηκε στον ΟΗΕ σε συνάντηση του Μονίμου Αντιπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ''υπό την έννοια ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις''.

    Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει ένας κύκλος διερευνητικών επαφών από τα Ηνωμένα Εθνη μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''αυτό ήταν στις σκέψεις των Ηνωμένων Εθνών και δεν φαίνεται να έχει αποκλειστεί στο μεταξύ''.

    ΟΗΕ - Κυπριακό -------------- Τα Ηνωμένα Εθνη διευκρίνισαν ότι κατά τη συνάντηση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέα Μαυρογιάννη με τον Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρλέντεργκαστ δεν παρουσιάστηκαν ''επίσημες προτάσεις'' για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου να έχει διαβιβάσει στον κ. Πρέντεργκαστ πρόταση της ε/κ πλευράς για επανένραξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δήλωσε:

    Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν σημειώσει δημοσιεύματα του Τύπου που δεικνύουν ότι μία ελληνοκυπριακή πρόταση για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό επιδόθηκε στη διάρκεια πρόσφατης συνάντησης μεταξύ του Πρέσβη Μαυρογιάννη και του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ. Τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν να διευκρινίσουν ότι δεν παρουσιάστηκαν επίσημες προτάσεις σε αυτήν τη συνάντηση».

    ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Σχέδιο Ανάν - Αλλαγές ------------------------------------------------ Στόχος είναι η επανένωση της Κύπρου και τυχόν αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το σχέδιο Ανάν κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει καλέσει τις δύο πλευρές να αναλογιστούν το αποτέλεσμα του περσινού δημοψηφίσματος και να έρθουν με εισηγήσεις για το πώς να προχωρήσουν, ''προσέγγιση με την οποία συμφωνούν και οι ΗΠΑ''.

    Ερωτηθείς εάν το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να επιστρέψει αναθεωρημένο ή ως έχει, ο κ. Ιριλάι απάντησε: ''Κοιτάξτε το τι έγινε με τα δημοψηφίσματα πέρσι και ελάτε με ιδέες για το πώς θα προχωρήσετε μπροστά. Το κύριο σημείο εδώ είναι πως ό,τι και αν αποφασίσουν θα πρέπει να γίνει κατά τρόπο που να είναι αποδεκτός από τις πλειοψηφίες και στις δύο πλευρές στο νησί''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι ΗΠΑ θα αποδεχθούν αλλαγές που θα αποφασισθούν από τις δύο πλευρές, ο κ. Ιριλάι απάντησε: ''Εάν είναι αποδεκτό σε αμφότερες τις πλευρές και αν είναι αποδεκτό στον Ανάν, όπως γνωρίζετε, ο στόχος είναι να έχουμε επανένωση. Ετσι προφανώς αμφότερες οι πλευρές χρειάζεται να το αποδεχτούν'', συμπλήρωσε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πολωνίας ---------------------------------------------------------- Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Πολωνό ομόλογό του Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Πολωνία για τη βοήθεια που παρείχε στην Κυπριακή Δημοκρατία στο παρελθόν, σημειώνοντας πως έχει την εντύπωση ''ότι μπορούμε να στηριζόμαστε στην Πολωνία ως μια χώρα που πάντοτε υποστήριζε την πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε τις μακροχρόνιες σχέσεις Κύπρου και Πολωνίας, προσθέτοντας πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν το Κυπριακό, διεθνή θέματα και θέματα που αφορούν την κοινή πορεία εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οικονομικές προοπτικές της Ενωσης για το 2007 2012 και τη βοήθεια που τα νέα κράτη μέλη αναμένουν από τα Ταμεία της ΕΕ για πρόοδο, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό.

    Οπως ανέφερε, και οι δύο πλευρές στηρίζουν την έγκριση της νέας σύμβασης της Ευρώπης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, την οποία η Πολωνία θα επικυρώσει με δημοψήφισμα και η Κύπρος με απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    ''Εχω πει στον Πρόεδρο της Πολωνίας ότι εμείς επιθυμούμε επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατόν κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με ενεργότερη συμμετοχή της ΕΕ και το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων παραμένει για μας το σχέδιο Ανάν για μια λειτουργική, διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία''.

    Πολωνός Πρόεδρος - Κυπριακό ------------------------------ Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να διαδραματίσει έναν πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, δεδομένου ότι ήδη τρεις από τις εμπλεκόμενες χώρες, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι μέλη, ενώ η Τουρκία επιθυμεί να ενταχθεί στο μέλλον.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Κβασνιέφσκι είπε ότι η χώρα του επιθυμεί την εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα ικανοποιεί τις δύο πλευρές και θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν στις προσπάθειες για την επανένωση του νησιού.

    Επισημαίνοντας ότι η επίσκεψή του είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Πολωνός Πρόεδρος στην Κύπρο, ο κ. Κβασνιέφσκι σημείωσε πως έχει ενημερωθεί από ιστορικούς ότι οι σχέσεις των δύο χωρών χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα όταν η Κύπρος ''σε μια ιστορική συνάντηση στην Κρακοβία ζήτησε την βοήθεια της Πολωνίας και άλλων βασιλείων της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει επικείμενη απειλή''.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, με τις δύο χώρες να βρίσκονται εντός της ΕΕ και να συζητούν θέματα συνεργασίας και οικονομικής στήριξης, ενώ επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει υποστηρίξει τη χώρα του στα πλαίσια της νέας οικονομικής προοπτικής της Ενωσης κατά την οποία τα νέα μέλη αναμένουν να λάβουν στήριξη για σκοπούς εκσυγχρονισμού.

    Εντός της ΕΕ θα αναπτύξουμε επίσης συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως είναι οι επιστήμες, η τεχνολογία και η παιδεία, είπε ο Πολωνός Πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας καλές τις διμερείς σχέσεις σε όλους τους τομείς.

    Οι σχέσεις αυτές, πρόσθεσε, περιλαμβάνουν και τον τομέα του τουρισμού, σημειώνοντας πως περίπου 20.000 Πολωνοί τουρίστες επισκέπτονται την Κύπρο ετησίως, ''αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί καθώς ο καιρός, το τοπίο και η κυπριακή φιλοξενία είναι πολύ ενθαρρυντικά''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πολωνός Πρόεδρος είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει την επανένωση του νησιού και παραμένει σταθερή στη θέση της ότι αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Υποστηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε όλες τις πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στοχεύουν στην διευθέτηση του προβλήματος'', δήλωσε ο κ. Κβασνιέφσκι, εκφράζοντας ικανοποίηση για την έκφραση ετοιμότητας εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου για επανέναρξη των συνομιλιών στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν.

    ''Μας έχουν παρουσιαστεί όλες οι επιφυλάξεις της Δημοκρατίας σε σχέση με το Σχέδιο Ανάν που οδήγησαν στη μη αποδοχή του Σχεδίου από την ε/κ κοινότητα. Ωστόσο, με ικανοποιεί το γεγονός ότι υπάρχει ετοιμότητα για συνέχιση των συνομιλιών, οι οποίες ελπίζω πως θα επαναρχίσουν σύντομα'', είπε.

    ''Εκ μέρους της Πολωνίας μπορώ να υποσχεθώ ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για εξεύρεση ενός συμβιβασμού που θα επέτρεπε στην μελλοντική επανένωση του νησιού κατά έναν ικανοποιητικό τρόπο'', είπε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσημο γεύμα - Ομιλία ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''ανεδαφικούς, αστήριχτους και άδικους'' ισχυρισμούς που εκτοξεύονται από την Τουρκία, την τουρκοκυπριακή ηγεσία και μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού με ενοποίηση της χώρας, και ότι δήθεν οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην απομόνωση.

    Στην ομιλία του στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε χθες προς τιμή του Προέδρου της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι οι υποχρεώσεις που έχει η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όλων των κρατών μελών της είναι αυτονόητες και δεν υπόκεινται σε παρεκκλίσεις, προσθέτοντας πως η Αγκυρα πρέπει να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις στο ακέραιο, όπως έπραξαν τόσο η Κύπρος όσο και η Πολωνία ως υποψήφιες τότε για ένταξη χώρες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση στην προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, όπως η διάνοιξη σημείων διέλευσης κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής, η έγκριση του χρηματοδοτικού κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βοήθεια 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τ/Κ, η επέκταση του λεγόμενου κανονισμού της Πράσινης Γραμμής και η παροχή κοινωνικών και οικονομικών ωφελημάτων.

    ''Τα πιο πάνω αποδεικνύουν πόσο ανεδαφικοί, αστήριχτοι και άδικοι είναι οι ισχυρισμοί που εκτοξεύονται από την Τουρκία, την τουρκοκυπριακή ηγεσία και μερίδα της διεθνούς κοινότητας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού με ενοποίηση της χώρας, και ότι δήθεν οδηγεί τους Τουρκοκυπρίους στην απομόνωση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Εξήγησε ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν ήταν ''έκφραση αποδοκιμασίας έναντι ενός σχεδίου που οδηγούσε στη διαιώνιση της διαίρεσης αλλά, και έκφραση της απαίτησης για μια λύση που θα οδηγεί στην πραγματική επανένωση της Κύπρου, του γεωγραφικού χώρου, της κοινωνίας, της οικονομίας, των θεσμών και του λαού της''.

    Η λύση, επεσήμανε, πρέπει να είναι μια λειτουργική και βιώσιμη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα οδηγεί στην απεξάρτηση από την επιρροή ξένων δυνάμεων, θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και θα την καθιστά πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς ξένους στρατούς και εγγυητές.

    Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος Πολωνίας - Διάλεξη ------------------------------------------ Μια δίκαιη και διαρκής λύση στο Κυπριακό μπορεί να εξευρεθεί μόνο μέσω μιας συμφωνίας μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, που θα διευθετηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Σε διάλεξή του χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, άλλων επισήμων και φοιτητών, ο κ. Κβασνιέφσκι δήλωσε ενθαρρυμένος από τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι μέσω των προσπαθειών του ΟΗΕ και της ΕΕ είναι δυνατό να βρεθεί μια καλή λύση ''για αυτό το τόσο πολύπλοκο, ευαίσθητο και παλιό πρόβλημα''.

    Στην ομιλία του με τίτλο ''Κύπρος και Πολωνία στην Ενωμένη Ευρώπη'', ο κ. Κβασνιέφκσι τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης της ΕΕ, με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της Τουρκίας, ακόμα και της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι η αποπεράτωση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης απαιτεί πιο δυνατά νομικά όργανα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Η επανένωση της Κύπρου'', είπε,'' θα έχει σημαντική και θετική επίδραση στην κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτά θα είναι καλά νέα όχι μόνο για την κυπριακή κοινότητα, αλλά και για όλους τους εταίρους στην περιοχή''.

    Παράλληλα, ο κ. Κβασνιέφσκι τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διεύρυνσης της Ευρώπης με την ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας, ακόμη και της Ουκρανίας.

    Πολωνός Πρόεδρος - Διαχωριστική γραμμή ----------------------------------------------------- Ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτήρισε πολύ λυπηρό γεγονός την ύπαρξη της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του χθες στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουρούς στο τέρμα της οδού Λήδρας, ο Πολωνός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει κοινή θέληση και με τη βοήθεια του ΟΗΕ και της ΕΕ να εξευρεθεί μια λύση στο Κυπριακό σύντομα ώστε να παύσουν να υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές.

    Τον Πολωνό Πρόεδρο συνόδευσε σε περιοδεία στην παλιά Λευκωσία και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Προηγουμένως σε ειδική τελετή στο Δημαρχείο της πρωτεύουσας ο κ. Ζαμπέλας τίμησε τον κ. Κβασνιέφσκι με το Μετάλλιο της Λευκωσίας και του παρέδωσε τιμητικό δίπλωμα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε χθες ότι στόχος του ήταν και παραμένει μια λειτουργική και μόνιμη λύση που να επανενώνει τη χώρα, επισημαίνοντας πως ''τώρα κοιτάζουμε το παρόν και το μέλλον''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν μια ''στρεβλή και άδικη διευθέτηση'' με σίγουρες οδυνηρές περιπέτειες για την Κύπρο και το λαό της.

    Ανακοίνωση της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας που αναφέρεται στην απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Χάρη Σοφοκλείδη για το ψήφισμα της 71ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του σωματείου, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συμπαράσταση της Αδελφότητας στους αγώνες του για τη διασφάλιση της κρατικής οντότητας της Κύπρου και για την εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης.

    «Εχω επανειλημμένα δηλώσει και για μια ακόμη φορά υπογραμμίζω ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 δεν απέρριψε λύση του Κυπριακού. Απέρριψε ένα συγκεκριμένο σχέδιο, που αποδεδειγμένα και αναμφίβολα δεν συνιστούσε ορθή λύση, αλλά στρεβλή και άδικη διευθέτηση, με σίγουρες οδυνηρές περιπέτειες για την Κύπρο και το λαό μας'', σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Καραμανλής - Γιούνκερ - Κυπριακό --------------------------------- Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου επανέλαβε χθες από το Λουξεμβούργο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Παράλληλα σημείωσε πως ''είναι θέμα προτεραιοτήτων της κυπριακής κυβέρνησης να διευκρινίσει τα σημεία εκείνα του σχεδίου Ανάν στα οποία θα επιθυμούσε να γίνουν τροποποιήσεις''.

    Ο κ. Καραμανλής, απαντώντας σε ερώτηση, με αφορμή την επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, για το κατά πόσο μπορεί να επέλθει μια αποδεκτή λύση στο Κυπριακό εάν γίνουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ανέφερε πως ''όλοι μας και η ελληνική κυβέρνηση και η κυπριακή κυβέρνηση έχουμε δεσμευθεί για την επανένωση της νήσου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τις συνεχιζόμενες τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να εξομαλύνει πλήρως τις σχέσεις της με την Τουρκία, επεσήμανε ωστόσο ότι δεν είναι εύκολος ο δρόμος για να πετύχουμε αυτό το στόχο. Υπάρχουν πολλά εμπόδια, το κλίμα είναι πολύ καλύτερο, ανέφερε.

    Ειδικός Εκπρόσωπος Ρωσίας για Κυπριακό - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------------------------------------- Επίσκεψη στην Κύπρο αρχίζει την ερχόμενη Κυριακή ο Ειδικός Εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Λεονίντ Αμπράμοβ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τη Δευτέρα ο κ. Αμπράμοβ θα έχει επαφές με την κυπριακή κυβέρνηση με επίκεντρο το Κυπριακό, ενώ αναμένεται να έχει επαφές και στην τ/κ κοινότητα. Θα αναχωρήσει από το νησί την Τρίτη.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του κ. Αμπράμοβ στην Κύπρο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως Αναπληρωτή Διευθυντή της Τρίτης Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ρωσικού ΥΠΕΞ και Ειδικού Εκπροσώπου του ρωσικού Υπουργείου για το Κυπριακό, σε διαδοχή του Βλαντιμίρ Πρίγκιν.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μετά την επίσκεψή του στο νησί, ο κ. Αμπράμοβ προγραμματίζει σε μεταγενέστερο στάδιο να πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και την Αγκυρα.

    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επαφές ------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, ανέπτυξε τις θέσεις του για το Κυπριακό και για ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, μιλώντας σε μεγάλη συγκέντρωση στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας στη Βρισβάνη όπου μετέβη από την Καμπέρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Πρόεδρο της Βουλής και τη συνοδεία του.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είχε επίσης συναντήσεις με το Πρόεδρο της Βουλής της Κουινσλάνδης Ray Hollis και τον Αρχηγό της τοπικής αντιπολίτευσης Lawrence Spingborg.

    Σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής αναχωρεί για τη Μελβούρνη, όπου θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή το απόγευμα και θα έχει επαφές με την Πρόεδρο της Βουλής της Βικτορίας Judith Maddigan και την Πρόεδρο του Νομοθετικού Συμβουλίου Monica Gould.

    Σημαντική κρίνεται, αναφέρεται στην ανακοίνωση, η συνάντηση του Πρόεδρου της Βουλής με τον Jim Short, Ειδικό Απεσταλμένο της Αυστραλιανής Κυβέρνησης για το Κυπριακό.

    Οπως και στις άλλες πόλεις ο κ. Χριστόφιας θα έχει στη Μελβούρνη επαφές με την κυπριακή κοινότητα και θα παραστεί στην παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου που οργανώνει η εκεί ελληνική κοινότητα.

    Αντιπρόεδρος Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί ο Αντιπρόεδρος του κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών Mogens Camre, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του ΑΔΗΚ Ντίνου Μιχαηλίδη.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΔΗΚ, ο κ. Camre θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αργότερα, ο κ. Camre θα συναντηθεί με τον Προεδρεύοντα της Βουλής Βάσο Λυσσαρίδη και στη συνέχεια με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για το κυπριακό πρόβλημα.

    Υπουργός Αμυνας - Λουξεμβούργο - Σύνοδος ΥΠΑΜ ΕΕ ------------------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας βρίσκεται στο Λουξεμβούργο για να παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις συναντήσεις που θα έχει με τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Μαυρονικόλας θα επαναλάβει τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε θέματα που αφορούν τη λύση του Κυπριακού και θα αναφερθεί σε θέματα ασφάλειας και άμυνας των χωρών της ΕΕ.

    Τουρκία - Εκπρόσωπος - Τελωνειακή ένωση - Αναγνώριση ------------------------------------------------------- Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν δήλωσε πως η ΕΕ στο υψηλότατο επίπεδο διαβεβαίωσε την Τουρκία πως η υπογραφή του πρόσθετου πρωτοκόλλου επέκτασης της συμφωνίας της Αγκυρας με τα νέα μέλη τη ΕΕ δεν σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ταν απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την υπογραφή του πρωτοκόλλου είπε: ''Νομίζω πως όλοι γνωρίζετε τη θέση μας για το τι σημαίνει αναγνώριση της ελληνοκυπριακής πλευράς'', όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Χρηματιστήριο - Τρίτη συνεχής πτώση ----------------------------------------------- Απώλειες, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, κατέγραψε χθες η χρηματαγορά ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,25%, κλείνοντας στις 1.235,13 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 1,04% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 87,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 535 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 28,1% του τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,29% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 414,82 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - All Star Day - Κύπρος - Διοργάνωση ---------------------------------------------------- Μια από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις καλαθοσφαιριστών στον κόσμο, η εορτή καλαθόσφαιρας All Star Day 2005 της Διεθνούς Ομοσπονδίας FIBA Ευρώπης, θα διοργανωθεί εφέτος στην Κύπρο στις 14 Απριλίου και υπόσχεται ένα πλούσιο πρόγραμμα με εκπλήξεις, τρίποντα, καρφώματα, τραγούδια και καλό παιχνίδι.

    Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της FIBA Ναρ Ζανολίν, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο για το σκοπό αυτό, εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα καταφέρει να διοργανώσει με επιτυχία την εκδήλωση και είπε ότι αυτό το γεγονός θα προωθήσει όχι μόνο την καλαθόσφαιρα και την Ομοσπονδία αλλά κυρίως την Κύπρο γενικά.

    Η τελετή έναρξης θα περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα με τη συμμετοχή των τυμπανιστών από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, με μπουζούκι, ακροβάτες και γύρω στους 12 με 14 χορευτές συρτάκι.

    Θα ακολουθήσει η παρουσίαση της επίσημης μασκότ και ένας αγώνας των παικτών στα τρίποντα με τη συμμετοχή και Κυπρίων καλαθοσφαιριστών. Το βασικό μέρος της εκδήλωσης θα είναι ένας αγώνας καλαθόσφαιρας μεταξύ παικτών από την Ευρώπη και παικτών από χώρες εκτός Ευρώπης, ο οποίος υπόσχεται αγωνία και θέαμα.

    Στο τέλος της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί συναυλία από το δημοφιλή Κύπριο τραγουδιστή Κωνσταντίνο Χριστοφόρου ενώ αναμένεται να δηλώσουν συμμετοχή και άλλοι καλλιτέχνες. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα τα έχει το γερμανικό κανάλι Sport5, το οποίο θα αναλάβει τη διεθνή προώθηση της εκδήλωσης.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο --------------------- ΑΕΚ - Ομόνοια, Αρης - ΑΠΟΕΛ, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - Απόλλων και Διγενής - ΑΕΛ είναι τα τέσσερα ζευγάρια της προημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου.

    [06] (Κ) ΟΗΕ - Βλόσοβιτς - Συνάντηση επικεφαλής αποστολών

    O Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της Ειρηνευτικής Δύναμης των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) Ζπίγκνιεφ Βλόσοβιτς συμμετέχει στη συνάντηση των επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών που αρχίζει σήμερα στη Νέα Υόρκη.

    [07] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Τ/Κ - Οικονομική στήριξη

    Στα 107 εκατομμύρια κυπριακές λίρες ανέρχονται οι μισθοί Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές μετά τη μερική άρση στους περιορισμούς διακίνησης που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς τον Απρίλη του 2003, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, 8.000 Τ/Κ δουλεύουν στις ελεύθερες περιοχές, εκ των οποίων το ένα τρίτο είναι εγγεγραμμένοι στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Δημοκρατίας.

    Κατά την ίδια χρονική περίοδο, Τ/Κ έχουν λάβει από την Κυπριακή Δημοκρατία συντάξεις από τις κοινωνικές ασφαλίσεις της τάξης των 18,8 εκ. λιρών όπως επίσης και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δημόσια νοσηλευτήρια συνολικής δαπάνης 4 εκ. λιρών.

    Τα δίδακτρα που πληρώνει η Δημοκρατία για τη φοίτηση Τ/Κ μαθητών σε ιδιωτικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις ελεύθερες περιοχές αναμένεται να φτάσουν το Σεπτέμβριο στα 2,4 εκ. λίρες.

    Την ίδια χρονική περίοδο υπολογίζεται ότι οι Ε/Κ οι οποίοι μετέβησαν στις κατεχόμενες περιοχές δαπάνησαν εκεί ποσό που φθάνει τα 25 εκ. λίρες.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Σχολείο - Λεμεσός

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο Σύνταγμα τον βολεύει, υπέδειξε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως ανάλογα με την περίπτωση ο λεγόμενος πρωθυπουργός επιλέγει να επικαλεστεί το Σύνταγμα της Δημοκρατίας ή του παράνομου καθεστώτος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης κλήθηκε να σχολιάσει το αίτημα του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων, ο οποίος επικαλούμενος το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας ισχυρίζεται πως σε περίπτωση που ανοίξει τ/κ σχολείο στη Λεμεσό αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργήσει υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας της Δημοκρατίας.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5816               0,5850
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4369               0,4395
    Λίρα Αγγλίας              0,8372               0,8422
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4159            0,4192
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3449            0,3476
    Δολάριο Καναδά                  0,3618            0,3646
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0714            0,0719
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (Κ) Κύπρος - Λίβανος - Διμερείς συμφωνίες

    [11] (Κ) Προεδρεύων Βουλής - Ευρωβουλευτής Mogens Camre

    Τη θέση ότι η Ευρώπη έχει και οφείλει να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην επίτευξη ευρωπαϊκής λύσης στο Κυπριακό ασπάζεται ο Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της Ενωσης για την Ευρώπη των Εθνών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Mogens Camre, δήλωσε ο Προεδρεύων της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης μετά από συνάντηση που είχε σήμερα μαζί του.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΗΕ - Πρόταση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει επίσημη πρόταση στα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των διεργασιών στο Κυπριακό αλλά διεξάγει επαφές διερευνητικής μορφής στα πλαίσια των προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι δεν παρουσιάστηκε επίσημη ε/κ πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''ουδείς είπε ότι υπήρξε επίσημη πρόταση υπό την μορφή επίσημης επιστολής ή επίσημου διαβήματος''.

    [13] (Κ) Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης Τουρκίας

    Την κατηγορηματική δήλωση ότι αν η Τουρκία μέχρι τον Οκτώβριο δεν υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, δεν θα αρχίσουν οι ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, έκανε σήμερα από την Αθήνα, ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα υγείας και προστασίας των καταναλωτών Μάρκος Κυπριανού.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  630.901,53
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,56    -1,33    583.211,51
    FTSE/CySE 20                           407,83    -1,69    446.561,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.219,87    -1,69    459.364,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.080,32    -1,26     21.844,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.036,41    -2,04     32.464,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.214,45    -1,67    481.209,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.245,35    -1,96    353.204,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.040,48    -1,56      8.926,70
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.050,92    -1,08     95.313,99
    FTSE Med (17/3/2005)                 7.344,11    -1,56
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Δανός Ευρωβουλευτής - ΥΠΕΞ - Σχέδιο Ανάν - Ενημέρωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει να επιτελέσει έναν "παιδαγωγικό έργο" εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενημερώνοντας το Σώμα περισσότερο για τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, καθώς υπάρχουν πολλοί Ευρωβουλευτές που δεν είναι σωστά ενημερωμένοι, ανέφερε σήμερα ο Αντιπρόεδρος της ομάδας ''Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών'' του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μογκενς Κάμρε, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για ενημερωτική επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του ΑΔΗΚ Ντίνου Μιχαηλίδη.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Κάμρε είπε ότι η Ομάδα του στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία αποτελείται από 27 Ευρωβουλευτές, παρακολουθεί στενά ''τον αγώνα της Κύπρου εντός του Σώματος για να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι οι Ε/Κ ήταν τα θύματα του 1974''.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Την αρνητική εικόνα που παρουσίασε στις τρεις προηγούμενες συναντήσεις διατήρησε η χρηματιστηριακή αγορά και στην τέταρτη και τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, με αποτέλεσμα ο νέος Γενικός Δείκτης να αυξήσει τις εβδομαδιαίες απώλειές του σε ποσοστό 4,31%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,67%, κλείνοντας στις 1.214,45 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 1,33% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 86,56 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 630.000 λίρες.

    [17] (Κ) Κύπρος - Ελλειμμα - Eurostat

    Τη σημαντική βελτίωση του δημόσιου ελλείμματος της Κύπρου το 2004 επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας (Eurostat).

    [18] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη της πρότασης του Προέδρου Παπαδόπουλου για την ενεργοποίηση πρωτοβουλίας λύσης του Κυπριακού από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείς σήμερα για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχει ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες, είπε ότι η συζήτηση θα επεκταθεί σε "όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες".

    [19] (Κ) Καραμανλής - Κυπριανού - Συνάντηση

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής είχε εθιμοτυπικού χαρακτήρα συνάντηση με τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών Μάρκο Κυπριανού, στο πλαίσιο της περιοδείας του στις κοινοτικές πρωτεύουσες.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Μελβούρνη - Δραστηριότητες

    Την πρωτεύουσα της Βικτόριας, Μελβούρνη, επισκέπτεται από σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Αυστραλία.

    [21] (Κ) Αθήνα - Μάρκος Κυπριανού - Συνέντευξη Τύπου

    Την πρώτη του επίσημη επίσκεψη από τον περασμένο Μάιο, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος στην ΕΕ, πραγματοποιεί αυτές της ημέρες στην Αθήνα ο Μάρκος Κυπριανού, αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, στο πλαίσιο της περιοδείας του σε κοινοτικές πρωτεύουσες.

    Ο Κύπριος Επίτροπος, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του και κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αφού χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα, είπε ότι στις επαφές του με τα μέλη της κυβέρνησης και το Εθνικό Συμβούλιο Καταναλωτή είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις και να ενημερώσει για τα νέα προγράμματα της ΕΕ στα θέματα του καταναλωτή, τις πρωτοβουλίες στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα τις δύο εκστρατείες κατά του καπνίσματος και της παχυσαρκίας.

    [22] (K) Κεντρική Τράπεζα - Τράπεζα της Ελλάδος - Μνημόνιο

    H Τράπεζα της Ελλάδος και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπέγραψαν σήμερα στην Αθήνα Μνημόνιο Συνεργασίας, εκφράζοντας το αμοιβαίο ενδιαφέρον και την κοινή τους επιθυμία για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών σχέσεων συνεργασίας στον τομέα της εποπτείας των πιστωτικών ιδρυμάτων.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΟΗΕ - Πρόταση

    Η ε/κ πλευρά προέβη σε διερευνητικές επαφές και όχι σε υποβολή πρότασης προς τα Ηνωμένα Εθνη για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι "έχουν δίκαιο" τα Ηνωμένα Εθνη πως δεν έγινε πρόταση από την ε/κ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

    [24] (Κ) Λονδίνο - Κοινοβουλευτικά κόμματα - Κύπρος

    Βουλευτές και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα της Βρετανίας δίδουν την υποστήριξή τους σε συγκέντρωση για την Κύπρο που διοργανώνει η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη σε αίθουσα της βρετανικής Βουλής.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Αδελφότητα - Επιστολή

    Τον ρόλο που ο κόσμος των αποδήμων μπορεί να διαδραματίσει στις προσπάθειες για μια μόνιμη λύση του Κυπριακού επισημαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Ηνωμένου Βασιλείου αναφορικά με το ψήφισμα συμπαράστασης από την πρόσφατη ετήσια γενική συνέλευση της Αδελφότητας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 March 2005 - 18:49:22 UTC