Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ισπανός Ευρωβουλευτής - Γαλλία - Σύνταγμα - Τουρκία
  • [02] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Σύνταγμα
  • [03] (K) Ευρωβουλή - Ντεμιράλπ - Τουρκία - Κύπρος
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Κεραυνού
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [06] (Κ) Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη - Αθήνα
  • [08] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Βρετανός ευρωβουλευτής - Τουρκία - Κύπρος
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάουαρντ - Αυστραλία
  • [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [12] (Κ) Κατεχόμενα - ''Ψήφος εμπιστοσύνης'' στη νέα ''κυβέρνηση''
  • [13] (Κ) Στάδιο ''Αμμόχωστος'' - Νέα Σαλαμίνα - Γενί Τζαμί - Φιλικός αγώνας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου - Επίσκεψη στο Δικαστήριο Ευρ. Κοινοτήτων
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Σεμινάριο - ΕΕ - Κύπρος
  • [16] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Ευρωμεσογειακή - Τουρκία
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Γιούνκερ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [21] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - Κύπρος
  • [22] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο - Βρυξέλλες
  • [23] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΕΛ
  • [24] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Βάλστρομ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Αφιξη - Πρόγραμμα
  • [26] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες
  • [27] (Κ) Ευρωβουλή - Τροχαία - Κασουλίδης
  • [28] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κροατία - ΥΠΕΞ
  • [29] (Κ) Ερευνα ''Κυπροβαρόμετρο'' - Ομιλος Λαϊκής

  • [01] (Κ) Ισπανός Ευρωβουλευτής - Γαλλία - Σύνταγμα - Τουρκία

    Επιφυλάξεις όσον αφορά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στη Γαλλία στις 29 Μαϊου για το νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, εξέφρασε ο Ισπανός ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής για Θέματα Συντάγματος Ινίγκο Μέντεζ ντε Βίγκο.

    [02] (Κ) Ελλάδα - ΕΕ - Σύνταγμα

    Ποσοστό 75% του πληθυσμού της Ελλάδας λέει ναι στο νέο ευρωπαϊκό Σύνταγμα, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις Σταύρος Λαμπρινίδης.

    [03] (K) Ευρωβουλή - Ντεμιράλπ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην ΕΕ Ογκούζ Ντεμιράλπ μιλώντας χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιχείρησε να υποβαθμίσει την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Αγκυρας με τα 10 νέα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα «τεχνικό ζήτημα».

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Κεραυνού

    Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο την ΑΕΛ με 88 80 στο πλαίσιο της ημιτελικής φάσης των αγώνων κατάταξης του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Α΄ Κατηγορίας.

    Μετά τη νίκη της στροβολιώτικης ομάδας, Κεραυνός και ΑΕΛ έχουν από μία νίκη στους μεταξύ τους αγώνες. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωπες την ερχόμενη Παρασκευή στη Λεμεσό.

    Εξάλλου, Απόλλωνας και ΑΠΟΕΛ συγκρούονται στις 8.00 απόψε στο δεύτερο μεταξύ τους αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης του Πρωταθλήματος. Ο αγώνας θα διεξαχθεί σε ουδέτερο γήπεδο λόγω τιμωρίας του Απόλλωνα.

    Στον πρώτο αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων, που διεξήχθη στο Ελευθερία, είχε νικήσει ο Απόλλωνας με 98 96.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Πολωνίας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει στις 16.45 σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Πολωνίας θα γίνει αύριο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    [06] (Κ) Ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η ελληνική κυβέρνηση καθώς και η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να είναι πολύ σκληρές και πρέπει να βεβαιωθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα βάλει τους χρυσούς κανόνες για την υπογραφή από μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε ο Ελληνας ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Λαμπρινίδης.

    [07] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη - Αθήνα

    [08] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το θέμα που προέκυψε με την αφαίρεση τραπεζικών μετοχών ύψους 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το χαρτοφυλάκιο του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο σε σχέση με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η θέση της Ουάσιγκτον πως δεν αναμένει από τους Ε/Κ την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και προετοιμασίες για την εκλογική συνέλευση του ΔΗΚΟ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμπλοκή του Προεδρικού'' πως μέλος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ταμείου Συντάξεως της ΑΗΚ ενημέρωσε τα μέλη του ΔΣ και εκπροσώπους των συντεχνιών ''πως τον περασμένο Απρίλιο αποφασίστηκε η διακοπή της συνεργασίας με την εταιρεία Suphire. Ωστόσο σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε ενώπιον 30 προσώπων, αποφασίστηκε η συνέχιση της συνεργασίας κατόπιν υποδείξεων του Προεδρικού'', σύμφωνα με την εφημερίδα. Αλλού γράφει πως οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων έφτασαν μέχρι τα δυο σεντ για το πετρέλαιο και 0,8 σεντ για την τιμή της βενζίνης.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Ανοιξαν οι ΧΑΚ-ΑΣΚΟΙ'' αναφέρει πως ''σε καλοστημένη υπόθεση απάτης που αγγίζει τα όρια σεναρίου κινηματογραφικής ταινίας φαίνεται να εκτυλίσσεται το θέμα της εξαφάνισης 9,2 εκατομμυρίων λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ το οποίο διαχειριζόταν εταιρεία του ομίλου Suphire Financial Services''. Αλλού γράφει πως έκκληση προς τον Υπουργό Παιδείας απηύθυναν οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Παιδείας για κλιμακωτή μείωση των θέσεων των δασκάλων στα Πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εξαπάτηση Ανδρονίκου δείχνει η ΑΗΚ'' πως οι ανακριτές ''έπιασαν χθες δουλειά για το σκάνδαλο της αποξένωσης μετοχών αξίας £9,2 εκ. από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ. Ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ομίλου Suphire Γιάννος Ανδρονίκου έδινε για τέσσερις και πλέον ώρες κατάθεση, η οποία συνεχιζόταν και μετά τις 10 μμ''. Αλλού αναφέρει πως έντονη δυσαρέσκεια εξέφρασε η κυβέρνηση για τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας, ο οποίος τοποθέτησε την πλήρη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία κατά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας.

    ''Η Σημερινή'' έχει κύριο τίτλο ''Ηλεκτροπληξία σοκ 9. εκατ. λιρών στην ΑΗΚ'' και γράφει ότι στις ανακριτικές Αρχές πέρασε το καθήκον της διερεύνησης για την υπόθεση εξαφάνισης μετοχών εκατομμυρίων λιρών του Ταμείου Συντάξεων της ΑΗΚ, τις οποίες διαχειριζόταν η εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών Suphire. Επίσης πρωτοσέλιδα η εφημερίδα αναφέρει ότι ''ενώ η κοινή γνώμη εξακολουθεί να συζητά έντονα το θαύμα στη σκλαβωμένη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο'' ο Μάριος Στυλιανού και ο ιερομόναχος Γαβριήλ Κυκκώτης ''υποστήριξαν ότι χθες το πρωί δάκρυσε η εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα στο σκλαβωμένο μοναστήρι''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' έχει κύριο τίτλο ''Επίκεινται συλλήψεις'' και γράφει ότι μέχρι και τα μεσάνυχτα συνεχιζόταν η ανάκριση του επικεφαλής της Suphire Γιάννου Ανδρονίκου, ενώ σήμερα ''όπως όλα δείχνουν οι συλλήψεις είναι αναπόφευκτες ενώ για καταθέσεις καλούνται και άλλα μέλη του ΔΣ της εταιρείας''. Αλλού γράφει ότι η Ουάσιγκτον διαμηνύει στη Λευκωσία ότι δεν υποστηρίζει την αποδοχή του Σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους ως έχει και ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έναν ''οδικό χάρτη'' για τον τρόπο με τον οποίο θα πειστούν - μέσω αλλαγών στο σχέδιο Ανάν οι Ελληνοκύπριοι να πουν το μεγάλο ναι στην επανένωση.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Τραγωδία'' γράφει ότι ο χειρότερος ίσως εφιάλτης του σύγχρονου ανθρώπου, τα ναρκωτικά, έκανε την πιο αμείλικτη εμφάνισή του ως πραγματικότητα χθες στη Λάρνακα όπου δυο ανήλικα κοριτσάκια τεσσάρων και ενάμιση ετών, μένουν ορφανά από πατέρα και μάνα οι οποίοι νικήθηκαν από το λευκό θάνατο. Αλλού γράφει ότι κορυφώνονται αυτές τις μέρες οι προετοιμασίες για την εκλογική συνέλευση του ΔΗΚΟ η οποία πραγματοποιείται το Σάββατο, 19 Μαρτίου. Κάλπες θα στηθούν σε τέσσερα εκλογικά κέντρα στην ελεύθερη Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Που πήγαν τα χρήματα;'' γράφει ότι ποινική έρευνα διεξάγεται εναντίον της χρηματιστηριακής εταιρείας ''Suphire'' σε σχέση με το έλλειμμα των 9,5 εκατομμυρίων λιρών που παρουσιάζεται στο Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου ενώ για την ίδια εταιρεία η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την εν μέρει αναστολή των εργασιών της για περίοδο έξι ημερών. Αλλού γράφει ότι ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός προσανατολίζεται στο να χρησιμοποιήσει τις εισφορές ύψους 920 χιλιάδων λιρών που μαζεύτηκαν για τα θύματα των τσουνάμι του περασμένου Δεκεμβρίου για την ανέγερση ιδρύματος που να έχει σχέση με τα παιδιά, σε μια από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [09] (Κ) Βρετανός ευρωβουλευτής - Τουρκία - Κύπρος

    Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι αναγκαίο βήμα που πρέπει να κάνει η Τουρκία αν θέλει να συνεχίσει την πορεία ένταξής της, δήλωσε ο Βρετανός ευρωβουλευτής του Εργατικού Κόμματος και μέλος της Επιτροπής για Θέματα Συντάγματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρίτσαρντ Κόρμπετ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Χάουαρντ - Αυστραλία

    Το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για τη λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

    [11] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Πολωνίας - Κύπρος ------------------------- Φθάνει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι.

    Η επίσημη υποδοχή του Προέδρου της Πολωνίας θα γίνει αύριο το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

    Μετά από επίσημο γεύμα στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Πολωνίας θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Κύπρος Πολωνία στην ενωμένη Ευρώπη».

    Χριστόφιας - Πρωθυπουργός Αυστραλίας ------------------------------------ Το ενδιαφέρον της Αυστραλίας για τη λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζον Χάουαρντ στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε επίσης για τη συνέχιση της συμμετοχής της χώρας του στην ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο.

    [12] (Κ) Κατεχόμενα - ''Ψήφος εμπιστοσύνης'' στη νέα ''κυβέρνηση''

    ''Ψήφο εμπιστοσύνης'' από τη ''βουλή'' στα κατεχόμενα έλαβε σήμερα η λεγόμενη κυβέρνηση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) και του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΚ).

    [13] (Κ) Στάδιο ''Αμμόχωστος'' - Νέα Σαλαμίνα - Γενί Τζαμί - Φιλικός αγώνας

    Οι ποδοσφαιρικές ομάδες της Νέας Σαλαμίνας και της Γενί Τζαμί συναντώνται στις 26 Μαρτίου στο στάδιο ''Αμμόχωστος'' στη Λάρνακα, σε ένα φιλικό αγώνα επαναπροσέγγισης.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου - Επίσκεψη στο Δικαστήριο Ευρ. Κοινοτήτων

    Επίσκεψη στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Χρίστος Αρτεμίδης, με πρόσκληση του Προέδρου του Δικατηρίου Βασίλειου Σκουρή.

    Ο κ. Αρτεμίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από το Λουξεμβούργο, είχε συνάντηση με τον κ. Σκουρή, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου και άλλους δικαστές του Δικαστηρίου, όπως είχε καθοριστεί στο πρόγραμμα της επίσκεψης.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσιογραφίας - Σεμινάριο - ΕΕ - Κύπρος

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, και ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριάν βαν ντερ Μιρ επισήμαναν την επιθυμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μοιραστεί με τα γειτονικά κράτη, στη Μεσόγειο και αλλού, τις αξίες που πρεσβεύει και αφορούν την ειρήνη, την ευημερία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα.

    ''Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ενόσω προβλήματα όπως το Κυπριακό και το Μεσανατολικό παραμένουν σε εκκρεμότητα, η επίτευξη του οράματος για μια ειρηνική, ασφαλή, σταθερή και ευημερούσα Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχίσει να μας διαφεύγει'', τόνισε ο κ. Ζακχαίος, στην ομιλία του σε σεμινάριο με θέμα ''Ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας - εμπόριο και συνεργασία στη νοτιο-ανατολική Μεσόγειο''.

    [16] (Κ) Νίκος Κλεάνθους - Ευρωμεσογειακή - Τουρκία

    Σε αποτυχία κατέληξαν τουρκικές προσπάθειες που είχαν ως στόχο να αποτραπεί η συμπερίληψη του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, στους τομείς προτεραιότητας των προγραμμάτων δράσης της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης στο Κάιρο.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος συμμετείχε στη Διάσκεψη μαζί με το βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη,

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5811               0,5845
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4354               0,4380
    Λίρα Αγγλίας              0,8366               0,8416
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4172            0,4205
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3431            0,3458
    Δολάριο Καναδά                  0,3611            0,3639
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0710            0,0715
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3753            0,3783
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  388.879,67
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     88,65    -1,38    367.583,19
    FTSE/CySE 20                           420,24    -1,28    272.856,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.257,07    -1,34    272.782,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.093,70    -0,94     21.974,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.067,40    -2,13      9.806,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.250,78    -1,33    294.756,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.288,96    -1,35    208.208,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.066,56    -1,03      3.050,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.070,48    -1,17     73.766,11
    FTSE Med (15/3/2005)                 7.618,63    -0,65
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Γιούνκερ - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι οι χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντανακλούν τις θέσεις της ε/κ πλευράς και των προσπαθειών που καταβάλλονται για δημιουργία ενός σωστού πλαισίου για επανέναρξη διεργασιών για λύση και επανένωση της Κύπρου.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε για δεύτερη στη σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,33% και έκλεισε στις 1.250,78 μονάδες. Απώλειες, οι οποίες ανήλθαν σε ποσοστό 1,38%, σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,65 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 388 χιλιάδες λίρες.

    [21] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Φεβρουάριος - Κύπρος

    Ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία στην Κύπρο το Φεβρουάριο για να διαμορφωθεί στο 2,4% από 2,8% που ήταν τον Ιανουάριο και 3,9% το Δεκέμβριο.

    [22] (Κ) Καραμανλής - Ερντογάν - Δείπνο - Βρυξέλλες

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος ομόλογος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν, την ερχόμενη Δευτέρα, δείπνο στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν σήμερα κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.

    [23] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ νίκησε με 2-1 στο Τσίρειο Στάδιο τον Άρη στο πλαίσιο της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

    [24] (Κ) Εκπρόσωπος Τύπου Βάλστρομ - Κυπριακό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να έχει βοηθητικό και ενεργό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά εξαρτάται από τις κοινότητες στο νησί να επιτευχθεί πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση, δήλωσε ο Νικολάι Νταουλέτς, Εκπρόσωπος Τύπου της Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ.

    [25] (Κ) Πολωνός Πρόεδρος - Αφιξη - Πρόγραμμα

    Ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι έφθασε σήμερα στις 17:50 στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στο Αεροδρόμιο Λάρνακας υποδέχθηκαν τον κ. Κβασνιέφσκι και τη σύζυγό του ο Υπουργός Εσωτερικών, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, η σύζυγος του Υπουργού Εξωτερικών Τζένιφερ Ιακώβου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    [26] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Αγώνες

    ΑΠΟΕΛ, Ομόνοια και ΑΕΛ κατέκτησαν την 1η θέση των ομίλων τους, μετά την ολοκλήρωση των απογευματινών αγώνων της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    [27] (Κ) Ευρωβουλή - Τροχαία - Κασουλίδης

    Η Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άρχισε σήμερα στις Βρυξέλλες την εξέταση της Έκθεσης του Ευρωβουλευτή Άρι Βατάνεν, τέως παγκόσμιου πρωταθλητή αγώνων ταχύτητας αυτοκινήτου, με θέμα την οδική ασφάλεια και ιδιαίτερα την πολιτική μείωσης του αριθμού των θανατηφόρων δυστυχημάτων στο μισό μέχρι το έτος 2010.

    Σύμφωνα με την Έκθεση, τα θανατηφόρα δυστυχήματα τον περασμένο χρόνο ανήλθαν σε 43,000 για όλη την ΕΕ με πτωτική γενικά τάση. Η Έκθεση αναφέρει ότι αν όλοι οι οδηγοί έφεραν ζώνη ασφαλείας, οδηγούσαν κάτω από το όριο ταχύτητας και χωρίς την κατανάλωση αλκοόλ, τότε τα θανατηφόρα δυστυχήματα θα μειώνονταν κατά 60%.

    Αναφέρει επίσης ότι η πρόληψη των θανατηφόρων δυστυχημάτων εξαρτάται από τρεις παράγοντες: τη συμπεριφορά του οδηγού και την προσήλωση του στους κανόνες κυκλοφορίας, την κατάσταση του οχήματος και την κατάσταση της υποδομής του οδικού δικτύου.

    [28] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κροατία - ΥΠΕΞ

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ελλείψει της απαραίτητης ομοφωνίας αποφάσισαν να μην ξεκινήσουν αύριο οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κροατία, όπως είχε αρχικά αποφασιστεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, διότι ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι η κυβέρνηση του Ζάγκρεπ δεν συνεργάζεται επαρκώς με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στη σημερινή συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [29] (Κ) Ερευνα ''Κυπροβαρόμετρο'' - Ομιλος Λαϊκής

    Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Κύπριοι από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις πιθανότητες επίλυσης του Κυπριακού, σύμφωνα με την έρευνα ''Κυπροβαρόμετρο'', που παρουσιάζει τους Κύπριους κατά της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ και υπέρ της άσκησης βέτο από την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 March 2005 - 18:49:26 UTC