Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Λουξεμβούργο
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Εθνικό Μνημόσυνο Παλληκαρίδη
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση - Ημέρα Κοινοπολιτείας - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [06] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες ΚΥΠΕ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Λουξεμβούργο

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος για λύση στο Κυπριακό να θυσιαστεί η ουσία του προβλήματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα πως ούτε είναι, ούτε θα γίνει επίσημος διαπραγματευτής του Κυπριακού «ενόσω ο λαός εκλέγει εκείνους που εκλέγει και τους αναθέτει και φέρουν την ευθύνη για τη διαχείρηση του εθνικού θέματος».

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι αναμενόμενες εξελίξεις ιδιαίτερα μετά τον Απρίλιο με την επαναφορά του θέματος του απευθείας εμπορίου, η χθεσινή ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στο ετήσιο μνημόσυνο του Σπύρου Κυπριανού και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε, η επικοινωνιακή πολιτική που θα εξαπολύσει η κυβέρνηση για κατάρριψη του μύθου περί απομόνωσης των Τ/Κ, ο διορισμός του πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών της Φινλανδίας ως ειδικού συμβούλου της Κομισιόν στο Κυπριακό και οι Κυπριακές Αερογραμές είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Αυτοί θέλουν κλείσιμο των ΚΑ'' προβάλλει συνέντευξη του πρώην Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνου Λοϊζίδη και γράφει ότι οι υποσκάψεις από μέλη του ΔΣ, τα κτυπήματα κάτω από τη μέση, οι πιέσεις κομμάτων να αποσυρθούν οι επιστολές απόλυσης των αρχι-αεροσυνοδών είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την ωμή πραγματικότητα που παρουσιάζουν οι ΚΑ τα τελευταία χρόνια. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, ο οποίος ανέφερε ότι στόχος του είναι να λειτουργήσει το Νέο Νοσοκομείο Λευκωσίας το Δεκέμβριο.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αποδοκιμάζουν τον Ερντογάν'' γράφει ότι τα δύο κόμματα επέκριναν τις αδιάλλακτες θέσεις που φέρεται να διατύπωσε για το Κυπριακό ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του στη Μαδρίτη με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Γράφει ακόμη ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου και είπε ότι ο χρόνος που περνά δεν λειτουργεί υπέρ της ε/κ πλευράς, που πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Αλλού γράφει για την ορκωμοσία χθες του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ολοι περιμένουν Τάσσο - Χριστόφια'' γράφει ότι οι εξελίξεις ή οι μη εξελίξεις στο Κυπριακό επαφίενται σχεδόν αποκλειστικά στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, σύμφωνα με έγκυρη διπλωματική πηγή, υπό την έννοια ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε μια νέα διαδικασία εάν δεν γνωρίζει τις θέσεις της ε/κ πλευράς. Προσθέτει ακόμη ότι σύμφωνα με πληροφορίες περί το τέλος Απριλίου ο Προεδρεύων της ΕΕ Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανακινήσει το θέμα του απευθείας εμπορίου. Αλλού ο ''Π'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο πρότεινε στον Τούρκο Πρωθυπουργό κατά τη συνάντησή τους στη Μαρδρίτη τριμερή συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν, του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Καταρρίπτεται'' γράφει ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εξαπολύσει μια πολιτική - επικοινωνιακή επίθεση για να καταρριφθεί ο μύθος περί απομόνωσης των Τ/Κ. Προσθέτει ότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα συγκεκριμένα στοιχεία και θα επιχειρηθεί η εξουδετέρωση του μύθου ότι για τη λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ ευθύνεται το ''όχι'' της ε/κ πλευράς. Γράφει ακόμη ότι οι Τ/Κ επωφελήθηκαν πέραν των 200 εκατ. δολαρίων σε δύο χρόνια. Αλλού προβάλλει συνέντευξη του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και διαπραγματευτή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε σκάνδαλο να λειτουργεί γραφείο Συντονισμού Εναρμόνισης αλλά να μην έχει διοριστεί Συντονιστής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Πέντε ανοικτά μέτωπα'' γράφει ότι η Λευκωσία θα βρεθεί αυτή την περίοδο αντιμέτωπη με το θέμα του απευθείας εμπορίου, με τις νέες κινήσεις στο Κυπριακό, το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Σύνδεσης της Τουρκίας, τα ευρωτουρκικά και την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Προσθέτει ότι θα ασκηθούν πιέσεις στη Λευκωσία όταν τις επόμενες εβδομάδες επανέλθει στα κοινοτικά όργανα το απευθείας εμπόριο, ωστόσο η Κομισιόν είναι διατεθειμένη να ''παίξει'' στο θέμα αυτό σε συνάρτηση με την πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο, δηλαδή συνδιαχείριση του λιμανιού και άνοιγμα της κλειστής πόλης. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Γιάκο Μπλόμπλεργκ θα αναλάβει καθήκοντα ειδικού συμβούλου της Κομισιόν στο Κυπριακό.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Αυστηρό μήνυμα Προέδρου'' γράφει ότι αυστηρό μήνυμα προς όσους ασκούν αφόρητες πιέσεις για κλείσιμο του Κυπριακού, έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως η ανάγκη για επείγουσα λύση δεν είναι ανώτερη και υπέρτερη της αναγκαιότητας για ορθή λύση. Αλλού γράφει ότι μετά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ ECOFIN έδωσε εύσημα στην Κύπρο για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης, το οποίο χαρακτηρίζεται ως φιλόδοξο αλλά εφικτό ως προς τους στόχους του και κυρίως αυτόν της επαναφοράς του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Λουξεμβούργο -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δεν μπορεί στο βωμό του επείγοντος για λύση στο Κυπριακό να θυσιαστεί η ουσία του προβλήματος.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα πως ούτε είναι, ούτε θα γίνει επίσημος διαπραγματευτής του Κυπριακού «ενόσω ο λαός εκλέγει εκείνους που εκλέγει και τους αναθέτει και φέρουν την ευθύνη για τη διαχείριση του εθνικού θέματος».

    ''Και τα δύο έχουν σημασία και δεν διαφωνώ'', είπε ο κ. Αναστασιάδης, κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι η ανάγκη για επείγουσα λύση του Κυπριακού δεν είναι ανώτερη και υπέρτερη της αναγκαιότητας για ορθή λύση.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμα πως μια κακή λύση στο Κυπριακό είναι η ασφαλέστερη εγγύηση για το χειρότερο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο των Προέδρων των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Ευρωκοινοβουλίου και των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση, ύστερα από δικό του αίτημα, με τον Πρωθυπουργό της χώρας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

    Στο Λουξεμβούργο θα βρίσκεται και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας συνάντησης Αναστασιάδη-Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ ΟΗΕ - ΔΗΣΥ - Κυπριακό -------------------------------------------------- Επικίνδυνη, λανθασμένη και αδιέξοδη χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τη θέση ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να σπεύσει αμέσως να δώσει τις θέσεις της επί του σχεδίου Ανάν στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη, στη φάση της διαμόρφωσης της ημερήσιας διάταξης, να καταθέσει περίγραμμα των βασικών της θέσεων.

    ''Ενα περίγραμμα για τη λύση όπως εμείς θεωρούμε ότι συνάδει προς το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο'', είπε, προσθέτοντας ότι η θέση του ΔΗΣΥ για άμεση κατάθεση των θέσεών μας είναι ''λανθασμένη, αδιέξοδη και επικίνδυνη'' για την ε/κ πλευρά.

    Ανέφερε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ θεωρεί πως ο ΓΓ του ΟΗΕ πρέπει να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές και να καταλήξει σε δύο συμφωνίες, μία επί της διαιτησίας και μία επί της ημερήσιας διάταξης.

    Τούρκος ΥΠΕΞ - Βρετανία - Επαφές - Κυπριακό ----------------------------------------------- Το Κυπριακό, το θέμα της υπογραφής εκ μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση και η γενικότερη ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα βρίσκονται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης κατά τη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο που θα πραγματοποιηθούν αύριο στις πέντε το απόγευμα ώρα Κύπρου.

    Εγκυροι διπλωματικοί κύκλοι τονίζουν τη σημασία της συνάντησης και από το γεγονός ότι η Βρετανία αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, παρατηρώντας ότι μόλις πριν λίγες μέρες ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν, βρισκόταν στην Αγκυρα ως το τρίτο μέλος της τρόικας.

    Βουλή-Τελετή ορκωμοσίας νέου Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας ----------------------------------------------------------- Σε ειδική πανηγυρική συνεδρίαση στη Βουλή των Ελλήνων, παρουσία του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου και της ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, πραγματοποιήθηκε χθες στις 11.50 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο η τελετή ορκωμοσίας του νέου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

    Αμέσως μετά ο έκτος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υπέγραψε το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας, το οποίο συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Στη συνέχεια Παπούλιας-Καραμανλής και Ψαρούδα είχαν σύντομη συνομιλία στο γραφείο της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

    Την ώρα της εισόδου του κ. Χριστόδουλου στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, αποχώρησαν οι βουλευτές του ΣΥΝ, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ορκωμοσία από τον Αρχιεπίσκοπο και όχι από την Πρόεδρο της Βουλής.

    Ο κ. Παπούλιας συνοδευόμενος από τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου του αποδόθηκαν τιμές από άγημα της Προεδρικής Φρουράς. Τον κ. Παπούλια θα υποδέχθηκε στην κεντρική πύλη του Προεδρικού Μεγάρου ο απερχόμενος Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος θα τον «οδήγησε» στο Προεδρικό Γραφείο.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συγχαρητήρια - Πρόεδρος Παπούλιας -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συγχαρητήριο μήνυμα στο νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε επίσης επιστολή προς τον αποχωρούντα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Ποδόσφαιρο - 21η αγωνιστική -------------------------------- Με το ντέρμπι κορυφής μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Ανόρθωσης, που θα αρχίσει στις 18.00 στο ΓΣΠ, πέφτει σήμερα η αυλαία της 21ης αγωνιστικής του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας.

    Τα αποτελέσματα των χθεσινών αγώνων είναι: Αλκή - Ομόνοια 3-3, Νέα Σαλαμίνα - Αρης 4-1, Ολυμπιακός - Διγενής Μόρφου 2-0, Ενωση Νέων Παραλιμνίου - ΑΕΛ 2-0, Απόλλων - ΑΕΚ 1-2 και Αθλητική Ενωση Πάφος - Εθνικός Αχνας 1-0.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα ------------------------------ Η ΑΕΛ κέρδισε με 81 56 τον Κεραυνό σε αγώνα για την ημιτελική φάση των αγώνων κατάταξης (πλέι οφ) στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, πρώτης κατηγορίας.

    [04] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Εθνικό Μνημόσυνο Παλληκαρίδη

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας έκανε σήμερα λόγο για μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια στρέβλωσης της θέσης της ελληνοκυπριακής πλευράς και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι δήθεν δεν επιδιώκουν λύση του Κυπριακού και αρνούνται το διάλογο.

    Σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο του ήρωα Ευαγόρα Παλληκαρίδη, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι η επίτευξη λύσης που θα κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, που θα σέβεται τις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, που θα προνοεί για μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή Κύπρο χωρίς κηδεμονίες και επεμβατικά εγγυητικά βάρη.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση - Ημέρα Κοινοπολιτείας - ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Ελπίζουμε σε μια λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε μια λύση που να είναι λειτουργική και διαρκής και να πραγματοποιεί την επανένωση του νησιού.

    [06] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες ΚΥΠΕ

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων επιθυμεί να πληροφορήσει τους συνδρομητές και τους συνεργάτες του ότι θα είναι κλειστό αύριο, Καθαρά Δευτέρα. (ΚΥΠΕ/ΜΜ)


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 13 March 2005 - 18:49:08 UTC