Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Σεζέρ - Φινλανδία - Ματαίωση επίσκεψης - Κύπριος Πρεσβευτής
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Γερουσία ΗΠΑ - Ελλάδα - 25η Μαρτίου - Ψήφισμα
  • [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κ. Τριανταφυλλίδης - Παρέμβαση
  • [06] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Αγνοουμένων - Μαραθώνιος Αγάπης
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γιούνκερ - ΕΛΚ - Ερντογάν
  • [08] (Κ) Μολυβιάτης - Ράις - Ανάν
  • [09] (Κ) Μαδρίτη - Ερντογάν - Ανάν - Μπαρόζο
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [12] (K) Βουλή - Τ/Κ - Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης
  • [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Μαδρίτη - Συνάντηση με Σιμόν Πέρες
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ακύρωση επίσκεψης Σεζέρ στη Φινλανδία
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Ερντογάν στη Μαδρίτη
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο υψηλότερο επίπεδο
  • [18] (Κ) Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία - Εκπαιδευτικό σεμινάριο
  • [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Λίβανος - Χαρίρι - Ψήφισμα
  • [20] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Ματσάκης - Κυπριακό - Τουρκική αστυνομία

  • [01] (Κ) Σεζέρ - Φινλανδία - Ματαίωση επίσκεψης - Κύπριος Πρεσβευτής

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παραίτηση του Προέδρου του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνου Λοϊζίδη, η διευθέτηση που επιτεύχθηκε αναφορικά με το θέμα των σιτοπαραγωγών, η στάση του ΔΗΣΥ στις καταγγελίες κατά του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα και η σημερινή 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα καταστήματα αδασμολόγητων ειδών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Αποφάσεις απελπισίας'' αναφέρει πως η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, η οποία το τελευταίο διάστημα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, αλλά και τα προβλήματα που αίφνης ξέσπασαν στην Ελληνική Τράπεζα είχαν ως αποτέλεσμα, αργά χθες το απόγευμα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου, ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης να ανακοινώσει της παραιτήσεις του από τα δυο σημαντικά αυτά πόσα που κρατούσε. Αλλού γράφει ότι όχι μόνο ένα, αλλά τρία χρόνια επιπρόσθετης υπηρεσίας είναι δυνατόν να καρπωθεί ο εισαγγελέας Ακης Παπασάββας με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και η οποία "εξυπηρετεί σκοπούς ευνοιοκρατίας και ρουσφετιού", όπως κατήγγειλε ο ΔΗΣΥ, με ανακοίνωσή του.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τ/Κ μας ζητούν ρέστα για τους αγνοούμενους'' πως προσβλητική κριτική στην ε/κ πλευρά λόγω της προβολής και παρουσίας εικόνων από τους αγνοούμενους του 1974 στο φυλάκιο της οδού Λήδρας άσκησε χθες ο Τ/Κ λεγόμενος αντιδήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Σιμαβί Ασίκ. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως νέα αντιπαράθεση μεταξύ εκπροσώπων ε/κ κομμάτων ξέσπασε με αφορμή τη χθεσινή στάση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη συνάντηση των τ/κ και ε/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο "Μας φόρεσε φέσι 240.000 λιρών" γράφει για ενέργειες του Διευθυντή του Κτηματολογίου, που κατά την εφημερίδα είχαν ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το δημόσιο με το ποσό αυτό. Αλλού γράφει ότι έρευνα ζητά ο ΔΗΣΥ και χαρακτηρίζει βεβιασμένη την απαλλακτική ετυμηγορία της κυβέρνησης ως προς τα όσα αποκάλυψε ο "Π", για την προώθηση συμφερόντων ιδιωτικής εταιρείας από τον Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκοτώνει νέους η στεφανιαία νόσος'' πως ολοένα και νεαρότεροι προστίθενται στη λίστα των θυμάτων των καρδιοπαθειών. Ο αριθμός των εμφραγμάτων στην Κύπρο φθάνει τα 800 κάθε χρόνο. Ποσοστό 80% των εμφραγμάτων σε ασθενείς κάτω των 50 ετών οφείλονται στο κάπνισμα και τα θύματα είναι στην πλειοψηφία τους άντρες. Αλλού αναφέρει πως στενές επαφές με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εγκαθίδρυσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και πρόσφατα σύμβουλος του κατοχικού ηγέτη ήταν φιλοξενούμενη του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, για να ενημερωθεί για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

    «Ο Φιλελεύθερος» προβάλλει στο κύριο θέμα με τίτλο το θέμα «Νυστέρι και αναδόμηση» γράφει ότι μεταξύ παραίτησης ή παύσης επέλεξε το πρώτο ο Πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Κωνσταντίνος Λοϊζίδης. Το παρασκήνιο του τελευταίου 24ωρου έδειξε ότι το Προεδρικό αλλά και οι υπουργοί συγκλίνουν στην άποψη για διορισμό στη θέση προέδρου, ανώτερου κρατικού λειτουργού, με επικρατέστερο όνομα τον Λάζαρο Σαββίδη και δεύτερο αυτό του Μάκη Κωνσταντινίδη. Σε άλλη είδηση, ο «Φ» γράφει ότι έτοιμα και εγκριμένα είναι τα σχέδια και οι λεπτομέρειες για μερική ανακαίνιση του αεροδρομίου Λάρνακας και οι εργασίες θα αρχίσουν την επόμενη ώρα μετά την υπογραφή για το BOT.

    Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Σιτευτή...κατάληξη» αναφέρει ότι αίσιο τέλος είχαν τελικά οι επίπονες και επίμονες προσπάθειες της Βουλής και ιδιαίτερα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, των Αγροτικών Οργανώσεων αλλά και της κυβέρνησης, να βρουν τρόπους συμβατούς με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για να στηρίξουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη σιτοκαλλιέργεια αλλά και άλλους κλάδους αγροτικής παραγωγής που ζητούν τη στήριξη. Αλλού η «Χ» γράφει ότι στην Τράπεζα Αναπτύξεως δίδονταν "ανεξέλεγκτα δάνεια ύψους εκατομμυρίων λιρών σε ευνοούμενους αλλά ποτέ δεν έμπαιναν στον κόπο να τα εισπράξουν, με αποτέλεσμα οι ζημιές για το 2003 ανήλθαν σε 20 εκ. λίρες".

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχώρησε χθες για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία ύστερα από πρόσκληση που του απηύθυναν οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας της χώρας David Hawker και Paul Calvert αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα έχει συναντήσεις με όλη την «ανώτατη ηγεσία της Αυστραλίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Πρόεδρο της Γερουσίας, Υπουργούς και άλλους παράγοντες ενώ θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τον εκπρόσωπο της χώρας για το Κυπριακό Τζιμ Σιορτ».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής θα επισκεφθεί το Σίδνεϊ, την Καμπέρα, τη Μελβούρνη, το Περθ, το Μπρισμπέιν και την Αδελαϊδα όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με τις εκεί παροικίες.

    Ειδικά για την επίσκεψή του στη Μελβούρνη, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι θα παρευρεθεί στο φεστιβάλ του κρασιού που διοργανώνει η παροικία, στο οποίο θα βρίσκεται και ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στη Μελβούρνη θα έχει συνάντηση και με Τουρκοκύπριους «συμπατριώτες μας οι οποίοι εργάζονται από κοινού με Ε/Κ για την επαναπροσέγγιση» τόσο στην Αυστραλία όσο και στην Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε επίσης ότι η παροικία της Αυστραλίας πολύ σπάνια έχει την ευκαιρία να συναντήσει Κύπριους πολιτειακούς αξιωματούχους σε αντίθεση με το Λονδίνο, την Αθήνα και άλλες χώρες όπου υπάρχει ελληνοκυπριακή παροικία.

    Η παροικία της Αυστραλίας αναμένει και αδημονεί για την επίσκεψή μας εκεί, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, για να «τους μεταφέρουμε τα μηνύματα από την Κύπρο, να τους ενημερώσουμε για την κατάσταση και τις εξελίξεις και να πάρουμε και τα δικά τους μηνύματα για να τα μεταφέρουμε πίσω στο νησί μας».

    Πρόεδρος Βουλής - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Κυπριακό ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι το μήνυμα που έλαβε κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι παρουσιάζονται έτοιμοι να συζητήσουν αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ωστόσο πως το να συζητά κάποιος αλλαγές στο σχέδιο Ανάν είναι ένα και να δέχεται τις αλλαγές είναι άλλο.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για την Αυστραλία για επίσημη επίσκεψη, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι θέλει να δοθεί ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι «δουλειά των ηγετών των δύο κοινοτήτων» να λύσουν το Κυπριακό και όχι του ίδιου και του κ. Ταλάτ.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος «σήμερα έλαβε μέρος στην κανονική συνάντηση ε/κ και των τ/κ κομμάτων» που πραγματοποιήθηκε στο Λήδρα Πάλας.

    Πρόσθεσε επίσης ότι και ο ίδιος ήθελε να λάβει μέρος στη σημερινή συνάντηση των κομμάτων αλλά «ένεκα του φόρτου εργασίας» δεν κατάφερε να παρευρεθεί.

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως δεν θέλει να δώσει την εντύπωση ότι ''θα συναντάται ο Χριστόφιας με τον Ταλάτ και ούτε λίγο ούτε πολύ θα λύσουν το Κυπριακό. Αυτή είναι δουλειά των ηγετών των δύο κοινοτήτων και θέλω να πάει αυτό το μήνυμα ξεκάθαρο», όπως είπε.

    Σημείωσε ακόμα πως στις συναντήσεις που θα έχει με τον κ. Ταλάτ «θα συζητούμε πολλά ζητήματα που αφορούν και το Κυπριακό, την καθημερινή μας ζωή, την επαναπροσέγγιση» και πως η επαναπροσέγγιση θα προωθηθεί περαιτέρω «μέσα από καλύτερες συνθήκες τις οποίες εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να δημιουργήσουμε με τη συμπεριφορά μας».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έγινε στις 13 Απριλίου 2004 «αμέσως μετά την απόφαση της Συνδιάσκεψης του ΑΚΕΛ για πρόταση αναβολής των δημοψηφισμάτων προκειμένου να επέλθουν κάποιες αλλαγές στο σχέδιο Ανάν».

    Ερωτηθείς εάν στην προχθεσινή συνάντηση πήρε κάποια μηνύματα από τον κ. Ταλάτ ότι έχει αλλάξει στάση στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι «το μήνυμα που μπορώ να πω ότι έλαβα όσον αφορά το Κυπριακό είναι ότι δείχνουν έτοιμοι να συζητήσουν αλλαγές στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Τώρα συζητώ αλλαγές είναι ένα και δέχομαι αλλαγές είναι άλλο. Αυτό θα φανεί στην πορεία» συνέχισε ο κ. Χριστόφιας.

    Σημείωσε ακόμα ότι η προχθεσινή συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναλώθηκε στην ανασκόπηση των σχέσεων του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

    Από τη συνάντηση, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, βγήκε ''ένα θετικό αποτέλεσμα'', ότι δηλαδή επιθυμία και των δύο πλευρών είναι να σταματήσει η δημόσια αντιπαράθεση και, με τα κανάλια τα οποία ήδη έχουν δημιουργηθεί, σε περίπτωση που υπάρχουν διαφορές απόψεων να προσπαθούμε να τις επιλύουμε χωρίς θόρυβο και προ πάντων χωρίς χαρακτηρισμούς.

    ''Εγώ τουλάχιστον δεν χρησιμοποιώ ή προσπαθώ να μην χρησιμοποιώ χαρακτηρισμούς'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Πρωτοβουλία ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θεωρεί ότι θα πρέπει να αναληφθεί το συντομότερο δυνατό μια νέα πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι ''άρχισαν να κινούνται κάποια νήματα δια της διπλωματικής οδού».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα πως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θα πρέπει να επιμείνει στην πρόσφατη δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να καταθέσει γραπτώς τις αλλαγές που επιθυμεί στο σχέδιο Ανάν.

    «Θα φανεί στην πορεία κατά πόσον υπάρχει πρόθεση για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας. Ολοι ευελπιστούμε πως οι επαφές μεταξύ των ελληνοκυπριακών και των τουρκοκυπριακών κομμάτων θα δημιουργήσουν καλύτερες προϋποθέσεις ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να αναλάβει, εάν ήθελε να αναλάβει, πρωτοβουλία'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η πρωτοβουλία αυτή του ΓΓ του ΟΗΕ θα είναι με «βάση την αποστολή καλών υπηρεσιών που του ορίζουν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και δια της διπλωματικής οδού να κρίνει κατά πόσον είναι κατάλληλο το κλίμα και ο χρόνος για ανάληψη μιας νέας προσπάθειας''.

    Ανέφερε ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των λεγόμενων προεδρικών εκλογών στην τ/κ κοινότητα και όπως προβλέπεται ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «θα είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης», όπως είπε, τότε οι δύο ηγέτες «θα μπορούν να παρακαθίσουν στο τραπέζι κάτω από την αιγίδα και την καθοδήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ και ο καθένας να πει τα δικά του».

    Η ελπίδα, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, είναι να δημιουργηθεί κλίμα που να είναι εύκρατο ώστε να μπορέσουν οι δύο ηγέτες να φτάσουν σε λύση.

    Ερωτηθείς κατά πόσον βλέπει να υπάρχει πρόθεση για ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας απάντησε ότι «αυτό θα φανεί στην πορεία», προσθέτοντας ότι «λέγονται πολλά και γίνονται δηλώσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα''.

    ''Εμείς διατηρούμε την ψυχραιμία μας και θεωρούμε ότι κάποια στιγμή ασφαλώς πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία, ελπίζω το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την άποψη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ''δεν θα πρέπει να μείνει στη δήλωση» που έχει κάνει για κατάθεση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο των αλλαγών που επιθυμεί επί του σχεδίου Ανάν.

    ''Αντιλαμβάνομαι ότι άρχισαν να κινούνται κάποια νήματα δια της διπλωματικής οδού και ελπίζω να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα», κατέληξε.

    Υπουργός Εξωτερικών - Εκπρόσωπος αμερικανικού ΥΠΕΞ ----------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία γνωρίζει «πολύ καλά την πολιτική των ΗΠΑ» στο θέμα της αναγνώρισης του ψευδοκράτους, αφού «υπάρχουν σαφείς διαβεβαιώσεις και σε πολύ υψηλό επίπεδο» ότι δεν πρόκειται η Ουάσιγκτον να αναγνωρίσει το κατοχικό καθεστώς.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως παρά το γεγονός αυτό «υπάρχουν διάφορες ενέργειες που, κατά την άποψή μας, κάποτε λεκτικά - φραστικά και κάποτε πιο ουσιαστικά αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος».

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιπαραταχθεί στην Ευρώπη και θα φθάσει μέχρι και το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, εάν ορισμένες χώρες προβούν σε ενέργειες οι οποίες οδηγούν στη λειτουργία αεροδρομίων και λιμανιών στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Ασφάλεια και την Τρομοκρατία, όταν κλήθηκε να συσχετίσει χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι η πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα της αναγνώρισης των κατεχομένων δεν έχει αλλάξει με ενέργειες στις οποίες προβαίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, που ουσιαστικά φαίνεται να αναβαθμίζουν το ψευδοκράτος.

    ''Μας στενοχωρεί το γεγονός ότι σε δύο από τις τρεις εκθέσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζεται η Κυπριακή Δημοκρατία και έστω και σε εισαγωγικά North Cyprus και μέσα στο κείμενο σε εισαγωγικά Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου», δήλωσε.

    Ανέφερε πως η προσπάθεια που καταβάλλεται να τονίζουν οι ΗΠΑ αυτή την οντότητα, έστω και αν λένε ότι δεν πρόκειται ποτέ να την αναγνωρίσουν τώρα ή στο μέλλον, στενοχωρεί την κυπριακή κυβέρνηση, σημειώνοντας πως το ίδιο έχουν αναφέρει και οι Βρετανοί στο δικό τους Κοινοβούλιο.

    Ωστόσο, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, εκεί που τραβούμε τη γραμμή είναι στη δημιουργία διεθνών θεσμών όπως π.χ. η λειτουργία αεροδρομίων και λιμανιών που μόνο αναγνωρισμένα κράτη μπορούν να πράξουν.

    ''Γι' αυτό οτιδήποτε οδηγεί σε αυτή τη δραστηριότητα εμείς θα αντιπαραχθούμε στην Ευρώπη και θα πάμε και στο Δικαστήριο», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει την έκκληση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία για υπογραφή του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Τουρκία «βρίσκεται κάτω από σοβαρές πιέσεις από την τρόϊκα και από κράτη μέλη της Ευρωπαίκής Ενωσης που θεωρούν ότι είναι δέσμευση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής σύνδεσης και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό».

    Απαντώντας σε ερώτηση, τόνισε πως εάν η Αγκυρα δεν υπογράψει το πρωτόκολλο, δεν θα αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    ΥΠΕΞ - Λιμάνι Αμμοχώστου - Εμπόριο --------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συζητήσει τελικά την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου και το λιμάνι της Λάρνακας «σαν μέρος του πακέτου» για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Απαντώντας σε ερώτηση χθες πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει το προσχέδιο ενός Κανονισμού το οποίο συζητείται στο Συμβούλιο και εμείς έχουμε δηλώσει ότι δεν θα δεχθούμε τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο γιατί αυτό παραβιάζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Υπενθύμισε ότι για να διευκολύνει τα πράγματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε υποβάλει «τη γνωστή πρόταση για την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου και το λιμάνι της πόλης καθώς και για το λιμάνι της Λάρνακας».

    Σημείωσε πως η Λευκωσία έδωσε ''εναλλακτικές μεθοδολογίες'' για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τις οποίες ωστόσο δεν αποδέχτηκαν.

    Εξέφρασε την άποψη ότι τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''θα συζητήσει και αυτές τις προτάσεις σαν μέρος του πακέτου, το οποίο είχε η ίδια προτείνει».

    Υπουργός Εξωτερικών - Κόφι Ανάν - Ταγίπ Ερντογάν - Μαδρίτη ------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου επιβεβαίωσε χθες ότι στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Ασφάλεια και την Τρομοκρατία που πραγματοποιείται στην ισπανική πρωτεύουσα από τις 10-11 Μαρτίου, θα συμμετέχουν τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι θα συναντηθούν.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Διεθνή Σύνοδο, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν υπήρχε επιβεβαίωση ότι στην ισπανική πρωτεύουσα θα βρίσκεται ο κ. Ανάν και ο κ. Ερντογάν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε ότι «θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας στη Μαδρίτη και αντιλαμβάνομαι θα είναι και ο κ. Ερντογάν. Θα το έχετε πληροφορηθεί, δεν σας λέω είδηση».

    ''Αντιλαμβάνομαι επίσης ότι θα συναντηθούν», κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    Τούρκος Πρωθυπουργός -Μετάβαση στη Μαδρίτη- Συνάντηση με ΓΓ ΟΗΕ ----------------------------------------------------------- Συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα (ΓΓ) του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα έχει στη Μαδρίτη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μεταβαίνει στην ισπανική πρωτεύουσα σήμερα, προκειμένου να συμμετάσχει στη ''Διεθνή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, την Τρομοκρατία και την Ασφάλεια''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο κ. Ερντογάν έχει προσκληθεί σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουί Ροντρίγκεζ Θαπατέρο προς τιμήν όλων όσοι θα λάβουν μέρος στη Σύσκεψη.

    Ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα έχει συνομιλίες με τον πρώην Πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον κ. Ανάν.

    Μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες, ο κ. Ερντογάν θα παραστεί σε εκδήλωση μνήμης των 190 θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν στη Μαδρίτη στις 11 Μαρτίου 2004 και αναμένεται να επιστρέψει στην Τουρκία αργότερα την ίδια ημέρα.

    ΕΕ - Τουρκία - Λουξεμβουργιανή Προεδρία ----------------------------------------- Ο Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν τόνισε χθες στο γερμανικό ραδιόφωνο «Deutchlandfunk» ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι οι βιαιότητες της περασμένης Κυριακής στην Κωνσταντινούπολη εναντίον γυναικών δεν δίνουν την εικόνα μιας Τουρκίας του 21ου αιώνα.

    Σύμφωνα με τον κ. Ασελμπορν, η Τουρκία έχει κάνει πρόοδο στα ανθρώπινα δικαιώματα τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά την Κυριακή αποδείχθηκε ότι οι προσπάθειες αυτές δεν είναι αρκετές.

    Η άποψή μου είναι -συνέχισε ο Λουξεμβούργιος Υπουργός- ότι η εικόνα της περασμένης Κυριακής δεν είναι μιας Τουρκίας του 21ου αιώνα, αλλά μιας Τουρκίας, στην οποία βλέπουμε παρά πολλές βιαιότητες.

    Την Κυριακή ο κ. Ασελμπορν βρισκόταν στην Αγκυρα επικεφαλής της κοινοτικής τρόικα μαζί με τον Φινλανδό Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Βρετανό Υφυπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν, η χώρα του οποίου θα ασκεί την προεδρία της ΕΕ από τον προσεχή Ιούλιο.

    Κατά τη διάρκεια πορείας γυναικών στην Κωνσταντινούπολη για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας, η τουρκική αστυνομία προέβη σε βιαιότητες εναντίον των γυναικών.

    Εκπρόσωπος - Συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ ------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αποκλείει την πραγματοποίηση συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δικοινοτικά θέματα στα πλαίσια έναρξης διεργασιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού.

    Οπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τη προχθεσινή συνάντησή του στα κατεχόμενα με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Είπε πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων είναι ένα θετικό σημείο το οποίο συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Χριστόφιας χθες ουσιαστικά προανήγγειλε ότι αυτές οι συναντήσεις θα ανοίξουν το δρόμο για μια συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε, «στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών».

    Ερωτηθείς αν με αυτό σημαίνει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για δικοινοτικά θέματα, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε «στα πλαίσια έναρξης διεργασιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα».

    Είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε αναφέρει ότι οι διεθνείς πτυχές του Κυπριακού θα πρέπει να συζητηθούν με την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στη προχθεσινή συνάντηση Χριστόφια - Ταλάτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και συνεννόησης το οποίο κλίμα αναμένεται να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επανέναρξης διεργασιών για την τελική λύση του προβλήματος και την επανένωση της χώρας μας».

    «Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι επαφές μεταξύ πολιτικών κομμάτων είναι ένα θετικό σημείο το οποίο συμβάλλει προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς γιατί επικρίθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ότι στις επαφές του με τον κ. Ταλάτ και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να διαπραγματευόταν το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως «δεν υπάρχει οποιοδήποτε στοιχείο επίσημης διαπραγμάτευσης».

    «Δεν υπήρχε καμία εκπροσώπηση του Προέδρου της Δημοκρατίας», σημείωσε.

    Επανέλαβε ότι οι επίσημες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γίνονται από τον αρχηγό της κοινότητας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ μετά τη συνάντησή του (με τον κ. Ταλάτ) ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Σε ερώτηση αν πριν από τη συνάντηση έγινε οποιοσδήποτε συντονισμός μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «η επαφή και συνεννόηση μεταξύ Προέδρου Δημοκρατίας και Προέδρου της Βουλής είναι συνεχής».

    Σε ερώτηση αν εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος η Τουρκία να θέλει συνομιλίες για να αποφύγει την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ, ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι «αυτό θα βοηθήσει στην πορεία».

    Ωστόσο σημείωσε ότι τα δύο θέματα είναι εντελώς ξεχωριστά. «Η πορεία της Τουρκίας, οι υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ είναι εντελώς ξεχωριστό θέμα από την επιθυμία μας για επανέναρξη διεργασιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος», κατέληξε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Ελλάδας - Επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο

    Επίσκεψη εργασίας θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο στις 10 και 11 Μαρτίου ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ιωάννης Λαμπρόπουλος.

    Κατά την παραμονή του στο νησί, ο κ. Λαμπρόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, θα επισκεφθεί το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και θα παραστεί στην τελετή παράδοσης των ταυτοποιηθέντων λειψάνων δυο Ελλαδιτών πεσόντων στρατιωτών κατά την τουρκική εισβολή, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

    Ε/κ και Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Κοινό ανακοινωθέν -------------------------------------------------------- Τα ε/κ και τ/κ κόμματα που συναντήθηκαν χθες στο Λήδρα Πάλας τόνισαν την ανάγκη να ενισχυθούν οι επαφές μεταξύ τους με στόχο να επανενωθεί η Κύπρος και να εξευρεθεί λύση το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, αναφέρεται επίσης ότι ανταλλάγηκαν απόψεις για το πώς οι πρόσφατες ''βουλευτικές εκλογές'' στα κατεχόμενα επηρεάζουν τη ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο.

    ''Επανέλαβαν για άλλη μια φορά την ανάγκη να ενισχυθούν οι επαφές των κομμάτων και των πολιτικών με στόχο να επιτύχουν επανένωση του νησιού στη βάση του σχεδίου Ανάν'', αναφέρει το ανακοινωθέν.

    Η επόμενη συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας θα γίνει στις 20 Απριλίου στις 1030.

    Ευρωβουλή - Κασουλίδης - Συντονιστής ΕΛΚ ------------------------------------------ Στη θέση του Συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την Τρίτη Επιτροπή της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, εξελέγη προχθές ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης. Η Επιτροπή αυτή ασχολείται με θέματα μετανάστευσης, διαλόγου πολιτισμών και ποιότητας ζωής.

    Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίας-προετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προσεχή Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, που θα λάβει χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 12 -15 Μαρτίου 2005, ο κ. Κασουλίδης παρουσίασε το σχέδιο ψηφίσματος για την Τρίτη Επιτροπή καθώς επίσης και τις προτεινόμενες τροπολογίες από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες.

    Τη Συνέλευση στο Κάιρο αναμένεται να προσφωνήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κ. Sorour, ο Υπατος Εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ και ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα.

    Ο κ. Κασουλίδης αναχωρεί σήμερα για την Αίγυπτο.

    Τούρκος Πρόεδρος - Φινλανδία ---------------------------- Ο τουρκικός Τύπος γράφει σήμερα πως η επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει εντός Μαρτίου στη Φινλανδία ο Τούρκος Πρόεδρος Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ ματαιώθηκε επειδή στο δείπνο που θα δινόταν από τη Φινλανδή Πρόεδρο Τάρια Χάλονεν προς τιμή του κ. Σεζέρ είχε προσκληθεί και ο Κύπριος Πρεσβευτής στο Ελσίνκι.

    Η ''Μιλιέτ'' με τίτλο ''Η αντίδραση του Σεζέρ'' γράφει πως ο κ. Σεζέρ θα πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη Φινλανδία στις 14 - 16 Μαρτίου. Ωστόσο η Τουρκία αντέδρασε έντονα επειδή η κ. Χάλονεν προσκάλεσε τον Κύπριο Πρεσβευτή στο Ελσίνκι στο δείπνο που θα δινόταν στις 15 Μαρτίου προς τιμή του Προέδρου Σεζέρ και της συζύγου του και ενημέρωσε τη Φινλανδία πως η τουρκική αντιπροσωπεία δεν θα παρευρισκόταν στο δείπνο.

    Αργότερα, η ΕΕ επέκρινε τα αστυνομικά μέτρα κατά γυναικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή και όλες αυτές οι εξελίξεις οδήγησαν τον κ. Σεζέρ στο να αποφασίσει να ακυρώσει την επίσκεψη στη Φινλανδία.

    Η ''Σαμπάχ'' με τίτλο ''Το βέτο της Κύπρου'' γράφει επίσης πως ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος Σεζέρ ματαίωσε την επίσκεψή του στη Φινλανδία ήταν το γεγονός πως η Φινλανδή Πρόεδρος προσκάλεσε τον Πρεσβευτή της Κύπρου στο δείπνο που θα έδινε προς τιμή του κ. Σεζέρ και ο κ. Σεζέρ δεν το δέχθηκε αυτό.

    Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί - Λύση κινητοποιήσεων --------------------------------------------------------- Διάλογος και λύση των κινητοποιήσεων των σιτοπαραγωγών συμφωνήθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου με αντιπροσωπεία των σιτοπαραγωγών και του Προέδρου και βουλευτών-μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας.

    Ολες οι πλευρές εξέφρασαν ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης.

    Ο κ. Ευθυμίου δήλωσε μετά τη σύσκεψη που κράτησε μία ώρα ότι οι σιτοπαραγωγοί έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι δυνατόν να παραχωρηθούν οποιεσδήποτε αυξήσεις στην εκταρική επιδότηση και υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να υποστηρίξει τον κλάδο των σιτοπαραγωγών μέσω άλλων μέτρων που θα είναι συμβατά με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος των Συντονιστικής Επιτροπής των Σιτοπαραγωγών Ανδρέας Θεοφάνους είπε ότι στη σύσκεψη αποφασίστηκε η λύση των κινητοποιήσεων των σιτοπαραγωγών και ότι θα μεταφέρει τις εξελίξεις στους σιτοπαραγωγούς που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στη Νήσου.

    Τόσο ο Υπουργός όσο και ο κ. Θεοφάνους εξέφρασαν ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας Χρίστο Μαυροκορδάτο για τις προσπάθειες που είχε καταβάλει για λύση της διαφοράς.

    Πρόεδρος ΔΣ Κυπριακών Αερογραμμών - Παραίτηση ----------------------------------- Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών υπέβαλε χθες βράδυ ο Κωνσταντίνος Λοϊζίδης.

    Ο κ. Λοϊζίδης παραιτήθηκε επίσης και από τις θέσεις του Αντιπροέδρου, Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Τράπεζας.

    ''Το τελευταίο διάστημα έχω γίνει αποδέκτης πολλαπλών επιθέσεων'', δηλώνει ο κ. Λοϊζίδης σε γραπτή ανακοίνωσή του.

    ''Οι επιθέσεις αυτές'', προσθέτει, ''είχαν ως κεντρική κατεύθυνση τους οργανισμούς στους οποίους είχα αφιερώσει τις επαγγελματικές μου δυνάμεις τα τελευταία χρόνια, με στόχο την πρόοδο και ανάπτυξή τους''.

    ΕΔΟΝ - Τουρκία - 4η Σύνοδος Κομμουνιστικών Νεολαίων ------------------------------------------------------- Αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ, αποτελούμενη από το Γενικό Γραμματέα της Οργάνωσης Γιώργο Λουκαϊδη και τον υπεύθυνο του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων Ανδρέα Ανδρέου, μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στην 4η σύνοδο των Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης, η οποία φέτος πραγματοποιείται από τις 10-13 Μαρτίου στη Τουρκία, φιλοξενούμενη από τη Νεολαία του Τουρκικού Κομμουνιστικού Κόμματος (TKP Youth).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΔΟΝ, οι σύνοδοι των Κομμουνιστικών Νεολαιών της Ευρώπης έχουν καθιερωθεί εδώ και τέσσερα χρόνια, φιλοξενούνται σε διαφορετική χώρα κάθε φορά και σε αυτές οι αντιπρόσωποι καταπιάνονται με πολιτικά ζητήματα που αναφύονται στις χώρες τους, στην Ευρώπη αλλά και στη διεθνή σκηνή.

    ΔΗΚΟ - 3ο Ετήσιο Πολιτικό-Φιλολογικό μνημόσυνο Σπύρου Κυπριανού -------------------------------------------- Τον ηγέτη, τον πολιτικό, τον άνθρωπο Σπύρο Κυπριανού, το έργο και την προσφορά του στην Κύπρο τίμησε χθες βράδυ το Δημοκρατικό Κόμμα στο τρίτο ετήσιο πολιτικό-φιλολογικό μνημόσυνο, που διοργανώθηκε στην αίθουσα τελετών του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Ιεράς Μονής Κύκκου ''Αρχάγγελος''.

    Η εκδήλωση άρχισε με μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του ιδρυτή του Δημοκρατικού κόμματος.

    Παρόντες ήταν η σύζυγος του αείμνηστου Σπύρου Κυπριανού, Μιμή, ο γιος του Αχιλλέας μετά της συζύγου και των δύο θυγατέρων του, η σύζυγος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές και εκτιμητές του έργου του.

    Στην εκδήλωση προβλήθηκε οπτικοακουστικό χρονικό για τη ζωή, τη δράση, την προσφορά και τους αγώνες του Σπύρου Κυπριανού.

    Κύριος ομιλητής ήταν ο Ανδρέας Φυλακτού με θέμα ''Η ποίηση στον πολιτικό λόγο του Σπύρου Κυπριανού''.

    ''Από πέτρα του τόπου του, από σίδερο που άντεχε και στις πιο σκληρές δοκιμασίες και στις πιο αντίξοες συνθήκες ήταν καμωμένος ο αείμνηστος Σπύρος Κυπριανού'', είπε ο κ. Φυλακτού, προσθέτοντας ότι η αντοχή του δοκιμάστηκε στους αγώνες του για ειρήνη, ελευθερία, δημοκρατία και δικαιοσύνη και οι αγώνες αυτοί ήταν ταυτισμένοι με τους αγώνες του Κυπριακού λαού.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος ------------------------- Το σύνολο των ζημιών, που σημειώθηκε στη προχθεσινή συνάντηση, κάλυψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την αρνητική εικόνα που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 1,11%, κλείνοντας στις 1.239,56 μονάδες. Κέρδη της τάξης του 0,89% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,12 μονάδες. Σε χαμηλά επίπεδα παρέμεινε και χθες το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 604 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Γερουσία ΗΠΑ - Ελλάδα - 25η Μαρτίου - Ψήφισμα

    Ψήφισμα που υιοθέτησε η Γερουσία των ΗΠΑ με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου καλεί τον Αμερικανό Πρόεδρο να εκδώσει διακήρυξη που να απευθύνει έκκληση στον αμερικανικό λαό να τιμήσει την ημέρα αυτή με κατάλληλες τελετές και εκδηλώσεις.

    [05] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κ. Τριανταφυλλίδης - Παρέμβαση

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης ζήτησε τη διάθεση αυξημένων πόρων για κοινωνική ανάπτυξη ώστε η Στρατηγική της Λισσαβόνας να καταστεί μια φιλολαϊκή πολιτική.

    [06] (Κ) Παγκύπρια Οργάνωση Αγνοουμένων - Μαραθώνιος Αγάπης

    Το θέμα των αγνοουμένων θα πρέπει να επανατοποθετηθεί στις προτεραιότητες των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας και να αντιμετωπιστεί με μια πιο ξεκάθαρη και διεκδικητική προσέγγιση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γιούνκερ - ΕΛΚ - Ερντογάν

    Συζήτηση για το Κυπριακό θα έχει την προσεχή Δευτέρα στο Λουξεμβούργο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης με τον Πρωθυπουργό της χώρας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [08] (Κ) Μολυβιάτης - Ράις - Ανάν

    Συναντήσεις με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν θα έχει αργότερα αυτό το μήνα ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

    [09] (Κ) Μαδρίτη - Ερντογάν - Ανάν - Μπαρόζο

    Συνάντηση με θέμα το Κυπριακό και την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας για λύση του προβλήματος θα έχει με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αύριο το μεσημέρι στη Μαδρίτη, στο περιθώριο της Διεθνούς Συνόδου Κορυφής για τη Δημοκρατία, Τρομοκρατία και Ασφάλεια, αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 10/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 10/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5808               0,5842
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4329               0,4354
    Λίρα Αγγλίας              0,8347               0,8397
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 10/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 10/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4151            0,4184
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3421            0,3448
    Δολάριο Καναδά                  0,3593            0,3621
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3748            0,3777
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κυπριακές Αερογραμμές

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Πρόεδρο, τον Αντιπρόεδρο και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων από το Συμβούλιο.

    Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου διορίστηκε ο Λάζαρος Σαββίδης, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών.

    [12] (K) Βουλή - Τ/Κ - Παροχή δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

    Στα 3.600.000 λίρες έφθασε η δαπάνη για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη Τουρκοκυπρίων τα δύο τελευταία χρόνια, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Σωτηρίου.

    [13] (Κ) ΥΠΕΞ - Μαδρίτη - Συνάντηση με Σιμόν Πέρες

    Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό του Ισραήλ Σιμόν Πέρες είχε σήμερα στη Μαδρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1,516.434,58
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,45     1,51  1,478.497,23
    FTSE/CySE 20                           423,17     1,75  1,207.356,37
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.267,35     1,80  1,188.663,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.101,78    -0,29     63.142,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.103,78     1,67     32.972,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.260,98     1,73  1,251.805,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.299,41     1,99    924.289,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.063,52     1,23     10.866,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.076,65     0,33    207.865,76
    FTSE Med (9/3/2005)                  7.563,32     0,16
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Ακύρωση επίσκεψης Σεζέρ στη Φινλανδία

    Εάν ο πραγματικός λόγος ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νεζντέτ Σεζέρ στη Φινλανδία είναι η μη ακύρωση της πρόσκλησης προς την Κύπρια Πρέσβειρα να παραστεί σε επίσημο δείπνο, όπου θα ήταν υποχρεωμένος να την συναντήσει και να την χαιρετήσει, αυτό είναι ένδειξη μιας όχι και τόσο ευρωπαϊκής νοοτροπίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Επαφές Ερντογάν στη Μαδρίτη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η σημερινή μετάβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ισπανία και οι συναντήσεις που θα έχει στη Μαδρίτη είναι στο πλαίσιο της συνήθους του πολιτικής και η κυπριακή κυβέρνηση θα εκτιμήσει και θα αξιολογήσει τα αποτελέσματα των τουρκικών αυτών κινήσεων, όταν θα καταστούν γνωστά.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο υψηλότερο επίπεδο

    Νέα κέρδη και νέο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Σεπτεμβρίου 2004, ημερομηνία εφαρμογής του, κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς, ο οποίος ανήλθε στις 1.260,98 μονάδες. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,73%, ωθούμενος ανοδικά από τα κέρδη των τραπεζών και κυρίως από τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία κέρδισε 4 σεντ. Ανοδο της τάξης του 1,51% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,45 μονάδες. Αυξημένο παρουσιάστηκε σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία - Εκπαιδευτικό σεμινάριο

    Τεχνικές επιβίβασης και μεθόδους έρευνας σε ύποπτα πλοία, περιλάμβανε το πρόγραμμα εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Παλιό Λιμάνι Λεμεσού με τη συμμετοχή μελών της Ναυτικής και Λιμενικής Αστυνομίας.

    [19] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Λίβανος - Χαρίρι - Ψήφισμα

    Tη βομβιστική επίθεση που προκάλεσε τον θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού του Λιβάνου Ραφίκ αλ Χαρίρι καταδίκασε απερίφραστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας κοινό ψήφισμα εκ μέρους πέντε πολιτικών ομάδων σχετικά με την κατάσταση στη χώρα.

    [20] (Κ) ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Ματσάκης - Κυπριακό - Τουρκική αστυνομία

    Την καταδίκη της Τουρκίας για την πρόσφατη βαρβαρότητα της τουρκικής αστυνομίας εναντίων γυναικών διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη, ζήτησε από το Προεδρείο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 10 March 2005 - 18:49:21 UTC