Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Υποψήφιος - ''Προεδρικές εκλογές''
  • [02] (Κ) Αθήνα - Βραβεία ομογενειακών ΜΜΕ - Απονομή
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Επ. Αμυνας και Εξωτερικών Βουλής Ελλήνων
  • [06] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη - ΜΜΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Βουλής Ελλήνων
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Τουρκία - Γυναίκες
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις - Τουρκία - ΕΕ
  • [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ταλάτ - Συνάντηση με Χριστόφια
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Ευρωβουλή - Μπορέλ - Τουρκία - Γυναίκες - Καταδίκη
  • [14] (Κ) UNHCR - Βοηθός Διευθυντής Ευρώπης - Κύπρος - Αιτητές Ασύλου
  • [15] (Κ) Βουλή -Επιτροπή Αμυνας- Επιτροπή Αμυνας & Εξωτερικών Ελλάδας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [18] (K) Ευρωβουλή - Eκθεση - Αδάμου
  • [19] (Κ) Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΑΚΕΛ - Εναρξης συνάντησης
  • [20] (K) Παναγιώτης Δημητρίου - Στρασβούργο - Ομιλία
  • [21] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τελωνειακή
  • [22] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τελωνειακή
  • [23] (Κ) Σιτοπαραγωγοί - Διάσκεψη Τύπου - Μέτρα (1)
  • [24] (Κ) Κατεχόμενα - ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Λήξη συνάντησης
  • [25] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογίες
  • [26] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Νέα ''κυβέρνηση'' (1)
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Υποψήφιος - ''Προεδρικές εκλογές''

    Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι υποψήφιος στις ''προεδρικές εκλογές'' που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

    [02] (Κ) Αθήνα - Βραβεία ομογενειακών ΜΜΕ - Απονομή

    Απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, για έκτη συνεχή χρονιά, τα βραβεία σε ομογενειακά ΜΜΕ για το 2003, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στην παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά το θέμα των σιτοπαραγωγών, η συνάντηση Τουρκίας - τρόικας της ΕΕ στην Αγκυρα, η σημερινή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η υπογραφή από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου νέου μνημονίου συνεργασίας στον τομέα της παιδείας και η συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των Βρετανικών Βάσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    H ''Aλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Σκάνδαλο Α. Παπασάββα" πως το Υπουργικό Συμβούλιο, με απόφασή του στις 5 Ιανουαρίου 2005, παρέτεινε τη θητεία του εισαγγελέα Ακη Παπασάββα στη Γενική Εισαγγελία για ακόμη ένα χρόνο ''χωρίς να το γνωρίζει ή να το ζητήσει ο Γενικός Εισαγγελέας Σόλων Νικήτας''. Αλλού αναφέρει πως ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν δήλωσε πως παλαιότερα εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού ήταν ο Ραούφ Ντενκτάς ενώ ''τώρα η ελληνική πλευρά έκανε χρήση του δημοκρατικού της δικαιώματος και εμπόδισε τη λύση''.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Εμμεση αναγνώριση επιχειρούν οι ΗΠΑ'' γράφει πως οι ΗΠΑ άναψαν το πράσινο φως στο ψευδοκράτος για τη λειτουργία ''προξενείου'' στο Λος Αντζελες, σε μιαν προσπάθεια έμμεσης αναγνώρισης. Παράλληλα εξετάζουν την πιθανή λειτουργία στα κατεχόμενα γραφείου που θα ασχολείται με τις εμπορικές συναλλαγές αμερικανικών εταιρειών με Τ/Κ επιχειρηματίες. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η κυβέρνηση, διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, σημειώνει πως η περίοδος αυτή δεν είναι κατάλληλη για να ανοίξει το κεφάλαιο των Βάσεων.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ραντεβού στο ψύχος'' πως ''σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα συναντώνται για πρώτη φορά σήμερα στα γραφεία του ΡΤΚ στα κατεχόμενα Δημήτρης Χριστόφιας και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ''. Κύκλοι του ΑΚΕΛ δεν περιμένουν πολλά από τη σημερνή συνάντηση και εκφράζουν την ελπίδα να μην αναλωθεί σε αλληλοκατηγορίες. Αλλού σημειώνει πως υποσχέσεις στην Αγκυρα έδωσε η τρόικα της ΕΕ πως, αν υπογράψει το πρωτόκολλο τις επόμενες εβδομάδες, η ΕΕ θα ασκήσει πίεση προς την Κυπριακή Δημοκρατία για να αποδεχτεί τους κανονισμούς για τους Τ/Κ.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Πήραν ανάσα'' γράφει πως μονοήμερη ανάσα για διαβουλεύσεις πήραν και η κυβέρνηση και οι αγρότες που αποφάσισαν να μην κλιμακώσουν σήμερα τα μέτρα τους. Θα γίνουν προσπάθειες σήμερα και μετά την παρέμβαση της Βουλής για να γεφυρωθεί η διαφορά. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι Υπουργοί Παιδείας της Κύπρου και της Ελλάδας υπέγραψαν χθες νέο μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της παιδείας και ανακοίνωσαν πως με απολυτήριο ή άλλο βαθμό πρόσβασης που θα είναι αποτέλεσμα γραπτών εξετάσεων θα εισάγονται οριστικά από το 2006 οι Κύπριοι φοιτητές στα ελληνικά πανεπιστήμια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Δεν κάνουν πίσω οι σιτοπαραγωγοί'' πως στην κόψη του ξυραφιού είναι πλέον οι σχέσεις κυβέρνησης - σιτοπαραγωγών και δεν αποκλείεται από αύριο να υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Λεμεσού - Λευκωσίας παρά τη Νήσου. Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν μπορεί να παρέμβει στις Βρυξέλλες, ζητώντας άδεια για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας από εθνικούς πόρους στους σιτοπαραγωγούς. Αλλού αναφέρει πως ποσά που φθάνουν τα οκτώ εκατομμύρια λίρες εισέπραξε τους τελευταίους μήνες η Υπηρεσία ΦΠΑ, από τα 11,3 εκατομμύρια λίρες που οφείλουν 1.788 εμπορευόμενοι.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Αγώνας για επανένωση'' αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφια δήλωσε χθες σε εκδήλωση της ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου πως μόνιμος καημός όλων είναι η Κύπρος και στην παρούσα φάση του Κυπριακού γίνονται προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό. Αλλού γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκτιμά ότι τα όσα έχει δηλώνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στον ''Κόσμο του Επενδυτή'' αποκαλύπτουν το πραγματικό του πρόσωπο και τις επιδιώξεις του για πολιτικά οφέλη.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολι Ρεν - Τουρκία - Κυπριακό ---------------------------- Η ΕΕ μπορεί να συμβάλει σε μια πιθανή νέα διαδικασία για το Κυπριακό, που θα ξεκινήσει υπό την αιγίδα των ΗΕ, με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ανέφερε ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Τουρκίας - τρόικας στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το ''Ανατολή'', κ. Ρεν είπε πως κατά τις συνομιλίες συζήτησαν και το Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''δυο κανονισμοί σε σχέση με την εμπορική και οικονομική βοήθεια (προς τους Τ/Κ) βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι της ΕΕ. Ελπίζουμε ότι και οι δυο κανονισμοί θα εγκριθούν σύντομα και θα αρχίσει το απευθείας εμπόριο''.

    Ερωτηθείς πότε η ΕΕ θα εγκρίνει τους δυο κανονισμούς για τους Τ/Κ, ο κ. Ρεν είπε ''μπορεί να σημειωθεί πρόοδος την άνοιξη''.

    Ερντογάν - Ρεν - Κυπριακό ------------------------- Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας - ΕΕ δεν θα σημαίνει αναγνώριση της ε/κ πλευράς, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Ερντογάν μιλούσε μετά τη συνάντησή του στην Αγκυρα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', πως συμμερίζεται τις απόψεις του κ. Ερντογάν και σημείωσε πως οι τεχνικές μελέτες για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας προχωρούν καλά.

    Πρόεδρος Βουλής - ΠΟΓΟ - Κυπριακό ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι στην παρούσα φάση του Κυπριακού εργαζόμαστε σκληρά για να διαμορφωθούν εκείνες οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν την επανάληψη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατό.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες βράδυ η ΠΟΓΟ για την 8η Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση στοχεύει ''σε ένα ουσιαστικό διάλογο πάνω στο σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ, που θα οδηγήσει σε μια συμφωνημένη λύση, βιώσιμη και λειτουργική, μια λύση που θα υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι των ξένων''.

    Επιπρόσθετα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''αν μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε επανάληψη της διαπραγματευτικής διαδικασίας, τούτο δεν οφείλεται στην ε/κ πλευρά και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, όπως συντονισμένα ορισμένοι εκτός και εντός Κύπρου προσπαθούν να υποβάλουν'', αλλά στο γεγονός ότι η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία έθεσαν άλλες προτεραιότητες.

    Βουλή - Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας - Επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Ελλάδας

    Συντονισμό των ενεργειών τους για την καλύτερη προώθηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος συζήτησαν χθες το απόγευμα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη της Επιτροπής με την Αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βασίλειο Μαγγίνα.

    Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ μετά το πέρας της συνάντησης που διάρκεσε πέραν των δύο ωρών και έγινε στην Βουλή των Αντιπροσώπων, οι κ.κ. Αναστασιάδης και Μαγγίνας είπαν ότι είχαν μια χρήσιμη, φιλική συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας έγινε ανταλλαγή απόψεων, σκέψεων, προβληματισμών, πληροφοριών για το Κυπριακό πρόβλημα καθώς και για διμερή θέματα.

    Εκπρόσωπος - Δραστηριοποίηση ΕΕ - Δημοσίευμα -------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει καμία πληροφόρηση για πιο ενεργό δραστηριοποίηση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα για αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ με διορισμό του πρώην Προέδρου της Φινλανδίας Μάρτι Αχτισάρι ως απεσταλμένου της, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση επί του θέματος.

    ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία - Σοκ για τα επεισόδια --------------------------------------------- Την έντονη δυσφορία της ΕΕ έχει προκαλέσει η βία που χρησιμοποίησαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι ειδικές δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας, προκειμένου να διαλύσουν διαδήλωση, κυρίως γυναικών, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα.

    Οι εκπρόσωποι της κοινοτικής τρόικα που βρίσκονται στην Αγκυρα για συνάντηση με την τουρκική κυβέρνηση για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δήλωσαν σήμερα ότι αισθάνονται ''σοκαρισμένοι'' από τη βία που χρησιμοποιήθηκε από την αστυνομία.

    Τη δήλωση συνυπογράφουν ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και ο Βρετανός Υφυπουργός για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τρόικα - Τουρκία ---------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση πριν από την έναρξη διαπραγματεύσεων, κληθείς να προβεί σε ένα πρώτο σχόλιο για τις επαφές της τρόικα στην Αγκυρα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για πληροφορίες που φέρουν την ΕΕ και την Τουρκία να έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την υπογραφή με μονομερή δήλωση της Αγκυρας ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν εφαρμόζεται στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος απάντησε: ''Δεν αντιλαμβάνομαι τη μονομερή δήλωση αυτού του είδους''.

    Αθήνα - Βραβεία ομογενειακών ΜΜΕ - Απονομή ------------------------------------------ Απονεμήθηκαν χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο, για έκτη συνεχή χρονιά, τα βραβεία σε ομογενειακά ΜΜΕ για το 2003, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, στην παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας εξήρε τον ρόλο των ομογενειακών ΜΜΕ, που όπως είπε ''στηρίζουν τον Ελληνισμό, παρατείνουν τη ζωή του, η οποία είναι πεπερασμένη, αφού πια δεν έχουμε μετανάστες που να ανανεώνουν τις ελληνικές κοινότητες στον κόσμο''.

    Αστόρια - Συζήτηση για Κυπριακό ------------------------------- Με μεγάλο ενδιαφέρον το ακροατήριο παρακολούθησε πρόσφατα στον Αγίο Δημήτριο Αστόριας, συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, που διοργάνωσε η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, με αντικείμενο τις εξελίξεις στα ελληνικά εθνικά θέματα από το 1974.

    Ομιλητές ήταν τέσσερεις ομογενείς δημοσιογράφοι και ανταποκριτές, ο Μιχάλης Ιγνατίου, ο Λάμπρος Παπαντωνίου, ο Πανίκος Παναγιώτου και ο Αποστόλης Ζουπανιώτης, που κάλυψαν το Κυπριακό, τις ελληνοτουρκικές θέσεις, αλλά και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την περιοχή. Συντονιστής ήταν ο Δρ. Νίκος Παπαβλασόπουλος. Ακολούθησε πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο επιμελήθηκαν η δασκάλα Ισμήνη Πετρούτσου και ο Πέτρος Φουρνιώτης.

    Εκπρόσωπος - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Συνέντευξη ------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εκτιμά ότι τα όσα έχει δηλώσει ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξή του στον ''Κόσμο του Επενδυτή'' αποκαλύπτουν το πραγματικό του πρόσωπο και τις επιδιώξεις του για πολιτικά οφέλη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη, ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε κατά πόσο έχει επιδειχθεί υποκρισία εκ μέρους του κ. Ταλάτ υπό την έννοια ότι άλλα φαίνεται να έλεγε στη διεθνή κοινότητα ενώ με τα συμφραζόμενά του άλλα φαίνεται στην ουσία να εννοεί.

    Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνέντευξη αυτή θα ανατραπεί από τα γεγονότα και ότι δεν ανταποκρίνεται πλήρως στις επιθυμίες της τουρκοκυπριακής κοινότητας, κάτι που, όπως ανέφερε, θα αποδειχθεί στο μέλλον.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Υποψήφιος - ''Προεδρικές εκλογές'' ----------------------------------------------------- Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα είναι υποψήφιος στις ''προεδρικές εκλογές'' που θα διεξαχθούν στα κατεχόμενα τον Απρίλιο.

    Αργά χθες βράδυ η ολομέλεια του κόμματος έλαβε ομόφωνα την απόφαση αυτή, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ. Ο κ. Ταλάτ ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία του ψευδοκράτους από το κόμμα.

    Υπουργοί Κύπρου - Ελλάδας - Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ --------------------------------------------------------- Γύρω στις 750 - 800 περισσότερες θέσεις στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας καθώς και διπλάσιες επιλογές Τμημάτων στα πανεπιστήμια, θα έχουν οι Κύπριοι που επιθυμούν να φοιτήσουν στην Ελλάδα, όπως προκύπτει από το μνημόνιο συνεργασίας για το νέο σύστημα εισαγωγής των Κυπρίων στα ελληνικά πανεπιστήμια, το οποίο υπέγραψαν χθες στη Λευκωσία ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και η Υπουργός Εθνικής Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Οι νέες ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά 2005-2006, ενώ το υφιστάμενο πλαίσιο των εισαγωγικών εξετάσεων θα εφαρμοστεί μόνο για φέτος.

    Επιτροπή Γεωργίας Βουλής - Υπουργός Γεωργίας - Σιτοπαραγωγοί ------------------------------------------------------------ Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε χθες ότι θα εξευρεθούν τρόποι επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε με τους σιτοπαραγωγούς, αν όλες οι πλευρές κατανοήσουν την πραγματικότητα και επιδείξουν πνεύμα καλής θέλησης.

    Ο κ. Ευθυμίου προέβη στη δήλωση μετά από μαραθώνια συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων η οποία διήρκεσε πέντε ώρες και ασχολήθηκε με το θέμα των σιτοπαραγωγών.

    Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή κάλεσε τους σιτοπαραγωγούς να μην προχωρήσουν στην κλιμάκωση των μέτρων και εάν είναι δυνατόν να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

    Σιτοπαραγωγοί - Συντονιστική Επιτροπή - Αποφάσεις ------------------------------------------------- Προθεσμία 24 ωρών έδωσε στην κυβέρνηση χθες βράδυ η Συντονιστική Επιτροπή των Σιτοπαραγωγών που συνεδρίασε στο Πέρα Χωρίο Νήσου, προκειμένου να δοθεί χρόνος στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει και αύριο να εξεύρει άμεση λύση στο θέμα της εκταρικής επιδότησης.

    Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Σιτοπαραγωγών Ανδρέας Θεοφάνους ανέφερε ότι οι παραγωγοί δεν θα προβούν αύριο σε κλιμάκωση των μέτρων εις «ένδειξη εκτίμησης» προς την Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής.

    Πρόσθεσε επίσης ότι σήμερα «εις ένδειξη αποφασιστικότητας» οι σιτοπαραγωγοί θα πορευθούν πεζοί προς το κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων όπου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Γεωργίας ενώ οι 130 και πλέον γεωργικοί ελκυστήρες των αγροτών θα παραμείνουν στο Πέρα Χωρίου Νήσου όπου βρίσκονται σταθμευμένοι από το μεσημέρι.

    Υπουργός Γεωργίας - Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών - Διαπίστευση

    Υπογράφτηκε χθες από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ως Αρμόδια Αρχή Διαπίστευσης, η Εγκριτική Πράξη Διαπίστευσης του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ).

    Μιλώντας στην τελετή της υπογραφής ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε ότι ένα από τα πρώτα θέματα που τον απασχόλησαν με την ανάληψη των καθηκόντων του ως Υπουργού το Μάρτιο του 2003 ήταν η μη ύπαρξη Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών. Αν δεν λειτουργούσε έγκαιρα ο ΚΟΑΠ, είπε, τα αποτελέσματα θα ήταν τραγικά για τον τόπο. Τα πράγματα, σημείωσε, θα ήταν καλύτερα αν ο Οργανισμός ήταν έτοιμος από το 2001.

    Συμβούλιο Υπουργών - Λιλλήκας ------------------------------ Η αναθεώρηση της διαδικασίας της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και απασχόληση, που θα είναι το βασικό θέμα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής (22-23 Μαρτίου), συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Οι υπουργοί συζήτησαν, κυρίως, για το σκέλος της διαδικασίας της Λισαβόνας που αφορά τον τομέα της ανταγωνιστικότητας με έμφαση στα θέματα έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας.

    Σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι είναι ικανοποιημένος διότι από τα τρία ζητήματα που είχε εγείρει η Κύπρος τα δύο έγιναν αποδεκτά, ενώ για το τρίτο «άνοιξε παράθυρο» που επιτρέπει την ικανοποίησή του.

    Υπουργός Εμπορίου - Επίτροπος Γεωργίας ΕΕ - Ζάχαρη --------------------------------------------------- Το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τις εισαγωγές ζάχαρης και την επιβολή ποινών σε έξι νέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, συζήτησε χθες στις Βρυξέλλες με την αρμόδια για θέματα Γεωργίας, Δανέζα Επίτροπο Marin Fischer Boel, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Η συνάντηση δεν οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος, άλλωστε αυτό δεν ήταν δυνατόν, αλλά αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις προσπάθειες εξεύρεσης μιας ικανοποιητικής λύσης.

    Όπως έγινε γνωστό από κοινοτικές πηγές, η Επίτροπος φαίνεται ότι θα αποδεχθεί το αίτημα που τέθηκε από τον κ. Λιλλήκα αλλά και άλλους συναδέλφους κρατών μελών που έχουν ανάλογο πρόβλημα για χορήγηση παράτασης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορέσουν να προσκομίσουν τα στοιχεία που ζητάει η Επιτροπή. Αρχικά η διορία για την επιβολή των ποινών έληγε στις 30 Απριλίου και η Κύπρος, δηλαδή οι εισαγωγείς της ζάχαρης που εισήχθηκε με χαμηλούς δασμούς, θα έπρεπε να καταβάλουν 20 εκατ. ευρώ. Τελικά, η κ. Μποέλ αναμένεται να παρατείνει την περίοδο αυτή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

    Κύπρος - Ελλάδα - Συνεργασίας σε θέματα ναυτιλίας ------------------------------------------------- Κύπρος και Ελλάδα αποφάσισαν τη σύσταση Κοινής Επιτροπής των δυο χωρών για θέματα ναυτιλίας και τη διακρατική συνεργασία τους στον τομέα αυτό.

    Η απόφαση λήφθηκε κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, που σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

    Η ναυτιλιακή πολιτική εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας σε ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων που αφορούν στη ναυτιλία ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Μήνυμα - Ημέρα Γυναίκας ---------------------------------------------- Η προσχώρησή της Κύπρου στην ΕE δημιούργησε νέες δυναμικές στον τομέα της ισότητας των γυναικών και στο πλαίσιο της εναρμόνισης ψηφίστηκαν νομοθεσίες που αφορούν την ισομισθία, την ισότητα ευκαιριών, τη γονική άδεια και τη συμφιλίωση των οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων, δηλώνει ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε μήνυμα του με την ευκαιρία της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι πέρα από το νομοθετικό πλαίσιο για την ισότητα, βασικός άξονας των προσπαθειών είναι η δημιουργία, ενίσχυση και βελτίωση των αναγκαίων δομών και μηχανισμών που έχουν την ευθύνη για το συντονισμό και την εφαρμογή αυτών των νομοθεσιών και κυρίως του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας που αγκαλιάζει όλες τις γυναικείες οργανώσεις.

    Ο κ. Θεοδώρου αναφέρει ότι η Κύπρος έχει εντείνει τις προσπάθειές της και αποδεικνύει έμπρακτα την αποφασιστικότητά της για την επίτευξη του στόχου της ισότητας ανδρών και γυναικών.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη ---------------------------- Μικρή άνοδο σημείωσε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 1.239,67 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,08% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 88,14 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύρια λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 1/3 σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Επ. Αμυνας και Εξωτερικών Βουλής Ελλήνων

    Την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στους αγώνες της Κύπρου για επίλυση του εθνικού της ζητήματος εξέφρασε σήμερα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου η αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον Πρόεδρό της, Βουλευτή της ΝΔ Βασίλειο Μαγγίνα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την πορεία της Κύπρου στην ΕΕ.

    [06] (Κ) Κύπρος - Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη - ΜΜΕ

    Η Κύπρος θα συμμετάσχει στην 7η Ευρωπαϊκή Υπουργική Διάσκεψη για την πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που θα πραγματοποιηθεί στο Κίεβο, στην Ουκρανία, στις 10 και 11 Μαρτίου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αντιπροσωπεία Βουλής Ελλήνων

    Η αντιπροσωπεία της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, υπό τον Πρόεδρό της, Βουλευτή της ΝΔ Βασίλειο Μαγγίνα, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος την ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Τουρκία - Γυναίκες

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ δηλώνει ''αγανακτισμένος'' με τις βιαιότητες της τουρκικής αστυνομίας εναντίον γυναικών και καλεί τις τουρκικές αρχές να τιμωρήσουν τους υπεύθυνους των ''αχαρακτήριστων'' αυτών ενεργειών.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αυστραλία - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί αύριο το απόγευμα για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία, έπειτα από πρόσκληση που του απηύθυναν οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας της χώρας, Ντέιβιντ Χόκερ και Πολ Κάλβερτ αντίστοιχα.

    [10] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις - Τουρκία - ΕΕ

    Εντελώς ανέφικτο θεωρεί όχι μόνο η Βρετανία αλλά και άλλες χώρες την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ - Δηλώσεις Ταλάτ - Συνάντηση με Χριστόφια

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κάλεσε τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εάν πράγματι ενδιαφέρεται για το μέλλον, να αντικατοπτρίζει την ελληνοκυπριακή διάθεση για προσέγγιση και να αποφεύγει δηλώσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 08/3/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 08/3/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5806               0,5840
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4382               0,4408
    Λίρα Αγγλίας              0,8415               0,8465
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 08/3/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 08/3/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4165            0,4198
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3476            0,3503
    Δολάριο Καναδά                  0,3568            0,3596
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0707            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3740            0,3769
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Ευρωβουλή - Μπορέλ - Τουρκία - Γυναίκες - Καταδίκη

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ καταδίκασε εντονότατα τη βιαιότητα που ασκήθηκε από την τουρκική αστυνομία κατά των γυναικών που συμμετείχαν σε διαδήλωση στην Κωνσταντινούπολη με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τη Γυναίκα.

    ''Οι βιαιοπραγίες των τουρκικών 'ματ' και οι συλλήψεις που διενεργήθηκαν με υποχρεώνουν να υπενθυμίσω όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά στις τουρκικές αρχές τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του 2004, στο οποίο αποφασίστηκε η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', δήλωσε ο κ. Μπορέλ.

    Οι διαδηλώτριες, είπε, ζητούσαν ένα δικαίωμα που θεωρείται δεδομένο: ίσα δικαιώματα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

    [14] (Κ) UNHCR - Βοηθός Διευθυντής Ευρώπης - Κύπρος - Αιτητές Ασύλου

    Ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η κυπριακή κυβέρνηση για ενδυνάμωση των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους αιτητές ασύλου και τους πρόσφυγες εξέφρασε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

    [15] (Κ) Βουλή -Επιτροπή Αμυνας- Επιτροπή Αμυνας & Εξωτερικών Ελλάδας

    Διαβεβαιώσεις για την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας για εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων Βασίλης Μαγγίνας (Νέα Δημοκρατία) και τα υπόλοιπα μέλη αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη διάρκεια συνάντησής τους με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  424.693,41
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     87,34    -0,91    404.875,67
    FTSE/CySE 20                           411,56    -1,12    276.213,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.231,74    -1,09    261.261,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.082,01    -1,57     13.393,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.087,87    -0,03     16.052,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.225,96    -1,11    274.654,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.261,02    -1,03    150.484,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.082,53    -1,85     15.167,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.064,72    -0,70    122.131,88
    FTSE Med (7/3/2005)                  7.571,24    -0,21
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητική εικόνα, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τα κέρδη που σημείωσε στις προηγούμενες πέντε συναντήσεις. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 1,1%, κλείνοντας στις 1.225,96 μονάδες. Πτώση της τάξης του 0,91% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 424 χιλιάδες λίρες.

    [18] (K) Ευρωβουλή - Eκθεση - Αδάμου

    Η έκθεση του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμου Αδάμου για τους περιορισμούς στη διάθεση στην αγορά των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων που χρησιμοποιούνται στα έλαια αραίωσης και στα ελαστικά επίσωτρα, συζητήθηκε χθες για πρώτη φορά στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, αποσπώντας ιδιαίτερα θετικά σχόλια.

    [19] (Κ) Κατεχόμενα - ΡΤΚ - ΑΚΕΛ - Εναρξης συνάντησης

    Ξεκίνησε στις 1615 στα κατεχόμενα η συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), υπό τους ηγέτες των δύο κομμάτων, Δημήτρη Χριστόφια και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αντίστοιχα.

    [20] (K) Παναγιώτης Δημητρίου - Στρασβούργο - Ομιλία

    Πανηγυρίζουμε για τη σημερινή ημέρα της γυναίκας ωστόσο η βία εναντίον των γυναικών και η ανισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν έχει εκλείψει, δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου κατά τη συζήτηση της Έκθεσης της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Θεμάτων για την Κοινωνική Κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [21] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τελωνειακή

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να υπογράψει ''αρκετά έγκαιρα'' το πρωτόκολλο που επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της και στα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συνδέσει το θέμα αυτό με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [22] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Κυπριακό - Τελωνειακή

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Ολι Ρεν κάλεσε σήμερα την Τουρκία να υπογράψει ''αρκετά έγκαιρα'' το πρωτόκολλο που επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της και στα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κύπρου, επισημαίνοντας πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει συνδέσει το θέμα αυτό με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [23] (Κ) Σιτοπαραγωγοί - Διάσκεψη Τύπου - Μέτρα (1)

    [24] (Κ) Κατεχόμενα - ΑΚΕΛ - ΡΤΚ - Λήξη συνάντησης

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ συμφώνησαν σήμερα στη συνέχιση του διαλόγου μεταξύ των κομμάτων τους.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία, που διήρκεσε σχεδόν μιάμιση ώρα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ο διάλογος μεταξύ ε/κ και τ/κ κομμάτων διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

    ''Μπορούμε να βρούμε τον τρόπο για μια συνολική λύση του Κυπριακού μόνο μέσω του διαλόγου'', είπε, προσθέτοντας πως η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ μετέβη στα κατεχόμενα με κλάδο ελαίας.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως το κόμμα του είναι έτοιμο για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν, που όπως ανέφερε οι Τ/Κ ενέκριναν στο δημοψήφισμα του Απριλίου 2004.

    [25] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογίες

    Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης κατέθεσε χθες δυο τροπολογίες αναφορικά με την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αρχής για την Εργασιακή Ασφάλεια και Υγεία οι οποίες έχουν υπερψηφιστεί από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    Στην πρώτη του τροπολογία αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Αρχή ''πρέπει όχι μόνο να συγκεντρώνει και να διαδίδει πληροφορίες αλλά και να τις αναλύει, να εντοπίζει τους κινδύνους και τις βέλτιστες πρακτικές και να προάγει την προληπτική δράση''.

    [26] (Κ) Κατεχόμενα - Ταλάτ - Νέα ''κυβέρνηση'' (1)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αποδέχθηκε σήμερα την πρόταση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σχετικά με την ''κυβέρνηση συνασπισμού'' στα κατεχόμενα.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Tην ημέρα της μητέρας, που στη Βρετανία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου, τίμησε με γεύμα που οργάνωσε την Πέμπτη 3 Μαρτίου o Φιλανθρωπικός Σύνδεσμος Κυριών Φίνσλεϋ - Μπάρνετ στην αίθουσα «Τρίος», στο Βόρειο Λονδίνο.

    Στην εκδήλωση που είναι η μόνη επίσημη στην ελληνική ομογένεια και αποτελεί ουσιαστικά πια «θεσμό», αφού διοργανώνεται για αρκετά χρόνια, είχε τεράστια επιτυχία, τόσο από προσέλευση όσο και από οργανωτικής πλευράς. Παρευρέθηκαν o Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Γρηγόριος, ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητος Αγίας Αικατερίνης π. Δαμιανός Κωνσταντίνου και 180 κυρίες της παροικίας.

    Η πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Τζυρκαλλή έκανε μια αναδρομή στις δραστηριότητες του Συνδέσμου και τόνισε ότι μέρος των καθαρών εσόδων θα δοθεί σε άσυλο ανιάτων καθώς και σε πάσχοντες και άπορους ομογενείς. Ήδη η μικρή Παναγιώτα που ευεργετήθηκε από τον σύνδεσμο το περασμένο καλοκαίρι, άρχισε θεραπεία με θετικά αποτελέσματα. Παρέδωσε τέλος επιταγή στον Σεβασμιότατο για τις ανάγκες της Αρχιεπισκοπής.

    Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στο ρόλο των γονέων και ιδιαίτερα στον πολυδιάστατο ρόλο της μητέρας στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών αλλά και για τη στάση της εκκλησίας απέναντι στη Μάνα.

    Τόνισε την σημασία και την υποχρέωση της γυναίκας γενικά στην κοινωνία που έχει το ιδιαίτερο προνόμιο της μητέρας και που παίζει καταλυτικό ρόλο, εφοδιάζοντας τα παιδιά της με βιώματα αρετής. « Η δική σας προσφορά στο έργο της εκκλησίας και στη κοινωνία είναι σημαντική» είπε.

    Eίναι οφειλόμενη τιμή κι ευγνωμοσύνη αυτή η εκδήλωση στη Mάνα είπε ο σεβασμιότατος και έπλεξε το εγκώμιο της Mάνας της αυτοθυσίας, της αφοσίωσης, της αγάπης, της μοναδικότητας. Tης Mάνας που στέκεται πίσω από την ιερή μορφή της Παναγίας που θυσιάζεται και προσπαθεί να μεγαλώσει τα παιδιά της, σύμφωνα με τις εντολές του Θεού. Γι΄αυτό και η Εκκλησία, συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος, τοποθέτησε στο ανώτατο βάθρο την γυναίκα, την έβαλε στη μέση, στον θρόνο την Παναγία που έχει και σ΄αυτή την χώρα ιδιαίτερο σεβασμό.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 March 2005 - 18:49:26 UTC