Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-Πρόεδρος Ν.Αφρικής-Κυπριακό
  • [02] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Επίσκεψη - Αναβολή
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό - ΚΔΑ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) CPU - ΚΥΠΕ - Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων Κοινοπολιτείας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογία
  • [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υποψηφιότητα
  • [09] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος-Πρόταση Ερντογάν για πενταμερή
  • [10] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (1)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδοπουλος - Ζοζέ Μπαρόζο - Συνάντηση
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος- Εκθεση Επιτροπής Βουλής των Κοινοτήτων -Κυπριακό
  • [15] (Κ) Κουμουτσάκος- Διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [18] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (2)
  • [19] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Οικονομικά αποτελέσματα 2004
  • [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητες - Πρόεδρος Δημοκρατίας
  • [21] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Κατεχόμενα - Αρματα

  • [01] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-Πρόεδρος Ν.Αφρικής-Κυπριακό

    Στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του πρόεδρου της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    [02] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Ρωσίας - Επίσκεψη - Αναβολή

    Αναβάλλεται η επίσκεψη του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Κύπρο, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές του Μάρτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ''το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας πληροφόρησε το Υπουργείο Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κύπρου ότι ο Ρώσος ΥΠΕΞ υποχρεώθηκε να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο και την περιοχή, ενόψει επείγουσας ανάγκης παρουσίας του στη Μόσχα''.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή υποβολή υποψηφιοτήτων στα κεντρικά και επαρχιακά γραφεία του ΔΗΚΟ ενόψει της παγκύπριας και των επαρχιακών εκλογικών συνελεύσεων του κόμματος, η αντίδραση της κυβέρνησης στις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για πενταμερή συνάντηση, η έγκριση χθες από τη Βουλή του νομοσχεδίου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα, οι δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, η έντονη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Αμυνας για περιστατικά στο ΚΕΝ Πάφου και τα αποτελέσματα του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2005 προβάλλονται στο σημερινό Τύπο.

    Η «Αλήθεια» κάτω από τον τίτλο «Τεράστια συμφέροντα» γράφει ότι Ευρωπαίος επενδυτής, που δραστηριοποιείται με επιτυχία στο εξωτερικό, βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τις Κυπριακές Αερογραμμές για την πώληση της θυγατρικής εταιρείας του κρατικού αερομεταφορέα, της «Hellas Jet. Ηδη, αναφέρει, υπογράφηκε η εμπορική συμφωνία μεταξύ ΚΑ και του επενδυτή. Αλλού αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης σύντομα λύσης στην Κύπρο ώστε να μην έρχονται στα κατεχόμενα οπλισμός και στρατός αλλά να φεύγουν.

    «Η Μάχη» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Μισό εκ. λίρες μισθοί» αναφέροντας ότι στο μισό εκατομμύριο λίρες ανέρχονται οι ετήσιοι μισθοί οκτώ κυβερνητικών ανεξάρτητων αξιωματούχων. Σύμφωνα με την «Μ», εκτός από τις ετήσιες απολαβές, τον 13ο μισθό και το ετήσιο επίδομα παράστασης, σε κάποιους παρέχεται και αυτοκίνητο, κινητό τηλέφωνο και ποσό πληρωμής κλήσεων του τηλεφώνου, συν τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα. Η «Μ» προβάλλει επίσης τα αποτελέσματα για το 2004 της Τράπεζας Κύπρου, που παρουσιάζονται ικανοποιητικά, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του συγκροτήματος Σόλωνα Τριανταφυλλίδη. Οπως είπε, μετά τη φορολογία τα κέρδη ανήλθαν σε 38 εκατ. λίρες έναντι ζημιών 29 εκατ. για το 2003.

    Ο «Πολίτης» στο πρωτοσέλιδό του με τίτλο «Υπουργός και πλασιέ» κατηγορεί τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχαίς και Τουρισμού ότι προώθησε συμφέροντα ιδιωτικής εταιρείας. Σε άλλη είδηση, αναφέρει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ φέρεται να είναι αποφασισμένος να έχει τη δυνατότητα να διακόπτει τις συνομιλίες όποτε κρίνει ότι η διαδικασία δεν προχωρά και να αποδίδει ευθύνες. Γράφει ακόμα πως η ΓΓ δεν αποδέχεται διαπραγματεύσεις ανοικτού τέλους και πρωταρχικός όρος του είναι να λάβει επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου με συγκεκριμένες αλλαγές στο σχέδιο λύσης.

    «Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Κτήματα μαϊμούδες. Επιδοτήσεις σε κατσάβραχα που τους φάνηκαν εύφορα» γράφει ότι ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών συνεχίζει το ξεκαθάρισμα δηλώσεων εκταρικής επιδότησης που υπέβαλαν σιτοπαραγωγοί και σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα εξέταση των περιπτώσεων, σημαντικό ποσό που δόθηκε φέτος ως εκταρική επιδότηση στους σιτοπαραγωγούς δόθηκε αδικαιολόγητα. Η Κομισιόν θέλει πλήρη στοιχεία για τις επιδοτήσεις αυτές, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι τέσσερα φορτία με ελληνικά ακτινίδια δέσμευσαν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες μετά από πληροφόρηση που έλαβαν από το Σύστημα Εγκαιρης Προειδοποίησης για τα τρόφιμα ότι στα εν λόγω φρούτα εντοπίστηκαν υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

    «Ο Φιλελεύθερος» τιτλοφορεί το πρωτοσέλιδο κύριο θέμα του «Ωρα της κρίσεως στην Ελληνική». Γράφει ότι σε δύο επίπεδα διαδραματίζονται οι εξελίξεις στην Ελληνική Τράπεζα μετά την τροπή που έχει πάρει το θέμα με την οικονομική εικόνα του οργανισμού. Από την μια κινητοποιήθηκε η Κεντρική Τράπεζα για να ελέγχει τις εξελίξεις και από την άλλη καταγράφονται έντονες ζυμώσεις στον εκκλησιαστικό χώρο αφού η Εκκλησία αποτελεί ένα από τους βασικούς μετόχους της Ελληνικής Τράπεζας με ποσοστό 18%. Σε άλλη είδηση, ο «Φ» γράφει ότι αγώνας δρόμου διεξάγεται σήμερα έως την υστάτη για το αξίωμα του δευτέρου τη τάξει στο ΔΗΚΟ με πιθανούς μονομάχους τον νυν κάτοχο της θέσης του αναπληρωτή, Νίκο Κλεάνθους και το βουλευτή Ανδρέα Αγγελίδη.

    Η «Χαραυγή» κάτω από τον τίτλο «Φθηνότερα τα φάρμακα» αναφέρει ότι από την 1η Μαρτίου οι Κύπριοι πολίτες θα απολαμβάνουν φθηνότερα φάρμακα μέχρι και 25% χαμηλότερα από τις σημερινές τιμές, αφού η ολομέλεια της Βουλής ψήφισε χθες ομόφωνα την τροποποιητική νομοθεσία που θα επιτρέπει στον Υπουργό Υγείας να εκδώσει διάταγμα μείωσης των τιμών και από την ερχόμενη Τρίτη θα κυκλοφορήσει ο νέος τιμοκατάλογος. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, δηλώνει ότι είναι έτοιμη να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις για τελική λύση του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ.

    Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail με κύριο τίτλο «Τραγικό: καυγάς για την άμυνα καταλήγει σε φιάσκο» γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας βουλευτές αντάλλαξαν ύβρεις κατά τη συζήτηση για φωτιά που ξέσπασε στο ΚΕΝ Πάφου στο θάλαμό τους αναγκάζοντας το διοικητή τους να πυροβολήσει στον αέρα για να βάλει τάξη. Σε άλλη είδηση, η «CM» γράφει ότι ο 20χρονος στρατιώτης Μάριος Βασιλείου, ο οποίος παρουσιάστηκε χθες ενώπιον του Κακουργιοδικείου, δεν παραδέχθηκε ενοχή στην κατηγορία της ανθρωποκτονίας εναντίον του για το θάνατο των Βασίλη Μιχαήλ, 15 χρόνων, και της 17χρονης αδελφής του Αργυρώς τον περασμένο μήνα.

    Η εβδομαδιαία «Cyprus Weekly με τίτλο «Αναγνώριση πρώτα» γράφει ότι η Λευκωσία απορρίπτει πενταμερή συνάντηση την οποία προτείνει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για συζήτηση του Κυπριακού. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να δει την έναρξη μιας διαδικασίας στα πλαίσια του ΟΗΕ. Σε άλλη είδηση, η CW γράφει ότι η Λευκωσία θα διαμαρτυρηθεί μέσω της ΕΕ για την πρόσφατη ενίσχυση του κατοχικού στρατού με αμερικανικά τανκς, λέγοντας ότι τέτοιες πράξεις δεν συνεισφέρουν στην ειρηνική επίλυση του κυπριακού.

    [04] (Κ) Τουρκία - Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας - Κυπριακό - ΚΔΑ

    Το Κυπριακό και το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ιράκ είναι τα κύρια θέματα που θα συζητήσει σήμερα το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην πρώτη του συνεδρία για το 2005.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πενταμερής --------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις για τελική λύση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των ΗΕ και με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Η πλευρά μας είναι έτοιμη να επαναρχίσει διεργασίες και διαπραγματεύσεις για τελική λύση του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια των ΗΕ και στη βάση της φόρμουλας που είχε υιοθετηθεί από τα ΗΕ παραδοσιακά από τότε που άρχισαν οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού πως η πρότασή του δεν αφορούσε τετ α τετ συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά συνάντηση και στην παρουσία του Ελληνα Πρωθυπουργού, του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και εάν παραστεί ανάγκη της Βρετανίας.

    Υπουργός Αμυνας - Βουλευτής ΔΗΣΥ - Οπλικά συστήματα -------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, με τις αναφορές για τα οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, παρουσιάζεται να συνηγορεί υπέρ των σχεδίων και των συμφερόντων του Αττίλα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως ''μέγα λάθος''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έντονη καταδίκη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της ενίσχυσης της παρουσίας του κατοχικού στρατού στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη ότι επί μακρού χρονικού διαστήματος όλες οι προτάσεις της ε/κ πλευράς ήταν προτάσεις μείωσης της έντασης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφέρθηκε ακόμη στη θέση της κυβέρνησης ότι η επιλογή της ενίσχυσης του κατοχικού στρατού σε μέρες ''εκλογών'' στα κατεχόμενα δεν έχει τόσο σχέση με τις ''εκλογές'' όσο με οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για συνομιλίες και λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος σε εξηγήσεις περί αντικατάστασης που κάποτε δίδονται σε σχέση με τα οπλικά συστήματα, ο κ. Μαυρονικόλας σημείωσε πως δεν αποτελεί απλή αντικατάσταση το να φέρνει κανείς ένα σύγχρονο οπλικό σύστημα στη θέση ενός οχήματος της δεκαετίας του '50 και αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με τον τουρκικό στρατό.

    ''Ο τουρκικός κατοχικός στρατός για μακράν περίοδο, συμπεριλαμβανομένων των προσφάτων ψευδοεκλογών αλλά και κατά το δημοψήφισμα υπήρξαν συγκεκριμένες καταγγελίες από την πλευρά του υπουργείου με φωτογραφικό υλικό το οποίο έδειχνε την αποβίβαση στα κυπριακά εδάφη αμερικανικών οπλικών συστημάτων τελευταίου τύπου'', δήλωσε ο ΥΠΑΜ.

    Επισημαίνοντας ότι τα συστήματα τα οποία υπάρχουν στις φωτογραφίες είναι αμερικανικά τεθωρακισμένα, τα οποία μπορούν να πολεμήσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, επανέλαβε ότι η κυπριακή πλευρά αποβλέπει στο να καταγγείλει αυτή την ενίσχυση και στο ευρωπαϊκό επίπεδο και να καταδείξει ''την αντίθετη άποψη και τις αντίθετες ενέργειες του τουρκικού στρατού και της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας''.

    Σε ερώτηση γιατί κατά την κυβέρνηση γίνεται αυτή η ενίσχυση του κατοχικού στρατού σε μέρες ''εκλογών'', ο Υπουργός είπε ότι οι επιλογές δεν έχουν σχέση τόσο με τις ''εκλογές'' όσο με οποιαδήποτε νέα προσπάθεια για συνομιλίες και λύση του Κυπριακού.

    Ο τουρκικός στρατός, εξήγησε, ''αποτελεί μόνιμα το κύριο πιεστικό στοιχείο προς τη δική μας πλευρά και παράλληλα τον κύριο μοχλό που έχει η Αγκυρα για να ελέγχει την πολιτική ζωή των κατεχομένων''.

    Από την άλλη πλευρά, κατέληξε, ''η Εθνική Φρουρά αποτελεί σημαντικό χαρτί στα χέρια της δικής μας ηγεσίας όταν βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών''.

    Κυπριακό - Εθνικό Συμβούλιο ----------------------------------- Εντός της ερχόμενης εβδομάδας και μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το Λουξεμβούργο την ερχόμενη Τρίτη όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, αναμένεται να συνέλθει εκ νέου το Εθνικό Συμβούλιο για συνέχιση της συζήτησης επί των αλλαγών του σχεδίου Ανάν.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κινητικότητα στο Κυπριακό αναμένεται να εκδηλωθεί μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα που θα πραγματοποιηθούν στις 17 Απριλίου, κάτι που φαίνεται να συμμερίζεται τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Γραμματεία του ΟΗΕ προγραμματίζει να επισκεφθεί την Κύπρο κατά το τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου για επαφές, ενώ πιθανολογείται ότι επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ευρωβουλή - Κανονισμοί - Κασουλίδης ------------------------------------- Με ψήφους 254 έναντι 250, αποφεύχθηκε η υπερψήφιση της τροπολογίας του Ευρωβουλευτή Andrew Duff, της ομάδας των Φιλελευθέρων, δια της οποίας το Κοινοβούλιο θα καλούσε για την επείγουσα έγκριση ταυτόχρονα των δύο προτεινομένων κανονισμών για τη χρηματοδότηση και το απ' ευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα.

    Οπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη, αυτό έγινε κατορθωτό χάρις στην σθεναρή στάση που τήρησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ύστερα από συνεννόηση, πήρε ομαδικά επίσημη θέση εναντίον της τροπολογίας. Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν επίσημα οι ομάδες των Φιλελευθέρων, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων.

    Το ψήφισμα για τον Προγραμματισμό της Πενταετίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνει ότι το Ευρωκοινοβούλιο πιστεύει ότι πρέπει να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου. Kαλεί την Επιτροπή να ενισχύσει τα δικοινοτικά προγράμματα, χτίζοντας έτσι τη δυναμική για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων.''

    Ευρωβουλή - Μάτσης - Κατοχικά στρατεύματα ------------------------------------------- Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αντικατάστασή τους με ευρωπαϊκή Δύναμη, η οποία θα εποπτεύει την κατάσταση στο νησί, ζήτησε χθες ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, σε παρέμβασή στη συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ο κ. Μάτσης ήγειρε θέμα εποικισμού στην κατεχόμενη Κύπρο και παρουσίασε επί τούτου στοιχεία, τα οποία καταγράφονται στις εκθέσεις των κ. Laakso και κ. Κουκό του 1992 και 2003 αντίστοιχα, όπως αυτές κατατέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης και εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία.

    Αθήνα - Πρόεδρος Ελληνικής Δημοκρατίας-Πρόεδρος Ν.Αφρικής-Κυπριακό

    Στις εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμήν του πρόεδρου της Νοτίου Αφρικής Τάμπο Μπέκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος επανέλαβε ότι σταθερή πολιτική των Αθηνών είναι η εξεύρεση μιας συμφωνημένης, δίκαιης και λειτουργικής λύσης του προβλήματος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του σχεδίου Ανάν και συμβατής με τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης

    Αθήνα- Βαληνάκης - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες ----------------------------------------------- Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης διαβεβαίωσε χθες ότι η Αθήνα και η Λευκωσία προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα που τυχόν θα αποσκοπούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    Ο κ. Βαληνάκης προέβη στη δήλωση απαντώντας στη Βουλή των Ελλήνων σε ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Ορέστη Κολοζώφ, σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικά συμφέροντα στην Τουρκία με τη συνοδεία του εμπορικού ακόλουθου των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    Υπενθύμισε πως από την 1η Μαΐου 2004 η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται στην ΕΕ και αυτό δεν έγινε τυχαία και δεν είναι χωρίς συνέπειες, επισημαίνοντας πως η Κύπρος έχει γίνει κριτής της Τουρκίας γεγονός που δεν πρέπει να υποβαθμίζεται.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κολοζώφ ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να καταδικάσει την ενέργεια των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση και όλοι στην Κύπρο καταδικάζουν και καταγγέλλουν αυτή την παράνομη ενέργεια, δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να επαναλαμβάνει τη θέση για οικονομική συνεργασία των δύο κοινοτήτων.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Πρεσβευτής Ρωσίας - Κυπριακό - Επαφές ΔΗΣΥ στην Τουρκία ------------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες συνάντηση με τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία Αντρέι Νεστερένκο κατά την οποία διαπίστωσε με ικανοποίηση ότι η πολιτική της Μόσχας στο Κυπριακό ''παραμένει αμετάβλητη''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του κόμματος σχετικά με την επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι πληροφορίες της κυβέρνησης για αναβάθμιση του κατοχικού στρατού υπαγορεύουν να βρεθεί ο δρόμος του διαλόγου το συντομότερο, με στόχο την επίτευξη οριστικής λύσης.

    Ερωτηθείς εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση που είχαν συζήτησε θέμα πενταμερούς συνάντησης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως σε συνέχεια κάποιων προσπαθειών φιλικής κυβέρνησης και προς τις δύο πλευρές, ο κ. Ερντογάν δήλωσε έτοιμος να πιει ''τον καφέ της ειρήνης στο βορρά οποτεδήποτε το θέλει ο κ. Παπαδόπουλος, στην παρουσία του κ. Ταλάτ, αλλά δεν ανέφερε κάτι για τον Ελληνα Πρωθυπουργό''.

    Ωστόσο, συμπλήρωσε αυτά είναι κάποιες ιδέες που αναπτύσσονται και πως επιθυμία είναι να γίνει ο διάλογος υπό την αιγίδα του διεθνούς οργανισμού γι' αυτό και ''επιμένουμε εμείς προς αποφυγή περιπετειών ότι καλό είναι ο διάλογος να ξεκινήσει μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, κάτω πάντα από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν έχω αμφιβολία ότι στη συνέχεια θα εμπλακούν και οι μητέρες πατρίδες και οι εγγυήτριες δυνάμεις, διότι υπάρχουν και οι διεθνείς πτυχές που αφορούν εκείνες τις δυνάμεις''.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Ερντογάν - Ταλάτ - Κυπριακό ---------------------------------------------------------- Οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν επιτρέπουν καμιά αμφιβολία για τους στόχους της τουρκικής πολιτικής, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ενώ γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο και για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος, οι Τούρκοι «παρακάμπτουν πλήρως και ειρωνεύονται τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους ''ο μεν κ. (Ταγίπ) Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δε κ. Ταλάτ προτιμά να προγραμματίζει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, αποφεύγοντας μάλιστα να ορίσει συνάντηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με το κόμμα του οποίου είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις και διαχρονικά βρισκόταν σε διάλογο''.

    Σημείωσε ότι την ίδια ώρα, ''συνεχίζεται η ροή εποίκων στα κατεχόμενα, συνεχίζεται ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών και ο οικοδομικός οργασμός και ενισχύονται οι κατοχικές δυνάμεις, τόσο σε οπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό''.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε ''εάν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για τους τουρκικούς στόχους'', προσθέτοντας ότι ''η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς επιμένουν στους σχεδιασμούς τους για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και του Ταλάτ''.

    Επεσήμανε, τέλος, ότι ''για να υπάρξει προοπτική ευόδωσης οποιασδήποτε προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, που θα καταλήξει σε μια συμφωνημένη λύση''.

    Αθήνα - Γιακίς - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά -------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εναρμόνισης με την ΕΕ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Γιασάρ Γιακίς, εξέφρασε χθες την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε στην Αθήνα, τόσο με τους εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου όσο και με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Γιακίς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μετά τις προεδρικές εκλογές στη κατεχόμενη Κύπρο, να εκδηλωθεί νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του, ενώ σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα, εκτίμησε ότι η Τουρκία θα επεκτείνει την συμφωνία τελωνειακής ένωσης στα νέα μέλη, πριν από τις 3 Οκτωβρίου». ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Υποβολή υποψηφιοτήτων ------------------------------------------ Αρχισε σήμερα το πρωί η υποβολή υποψηφιοτήτων ενόψει της διεξαγωγής της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων του Δημοκρατικού Κόμματος στις 19 Μαρτίου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων άρχισε στις 8πμ και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα υποβάλει τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στις 12.30 το μεσημέρι.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ερωτηθείς εάν θα υποβάλει υποψηφιότητα για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, είπε ότι θα εκδώσει σήμερα σχετική ανακοίνωση.

    Το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, στις έντεκα το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία παγκύπρια συγκέντρωση των υποψηφίων και κεντρικών, επαρχιακών και τοπικών στελεχών του ΔΗΚΟ, της ΓΟΔΗΚ και της ΝΕΔΗΚ, κατά την οποία θα γίνει η παρουσίαση των υποψηφίων και θα αναλυθούν οι προεκλογικές και εκλογικές διαδικασίες καθώς και θέματα δεοντολογίας που αφορούν την προεκλογική συμπεριφορά των υποψηφίων.

    Στη συγκέντρωση θα ανακηρυχθούν ως εκλεγέντες οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν ανθυποψήφιο.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Εκδήλωση -------------------------------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία, επικυρώνοντας μέσω της Βουλής την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη, ''θα δώσει το μήνυμα ότι ευθυγραμμίζει τον βηματισμό της και στοιχίζει τις δυνάμεις της με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της ΕΕ για να διεκδικήσουμε όλοι μαζί ένα καλύτερο μέλλον'', δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Κινήματος με θέμα ''Η Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη'', ο κ. Ομήρου είπε ότι οι πρόνοιες του Ευρωπαϊκού Συντάγματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ''πολύτιμης σημασίας για μια δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι μέσα στην ΕΕ ''διεκδικούμε πειστικά τα πολιτικά μας στηρίγματα για την υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων και να κατοχυρώσουμε την ασφάλεια και την επιβίωση του λαού μας''.

    Είπε, επίσης, ότι ''το ΚΣ ΕΔΕΚ, μαζί με τα υπόλοιπα κόμματα μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα εργαστούμε για την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος στα εθνικά κοινοβούλια και τα εθνικά δημοψηφίσματα''.

    ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Μολυσμένα τρόφιμα ----------------------------------------- Η χρησιμοποίηση της καρκινογόνου χημικής βαφής Sudan 1 σε σάλτσες και γενικότερα σε είδη διατροφής απαγορεύεται από το 2003, επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, οφείλεται στην χρησιμοποίηση αποθεμάτων τσίλι, που υπήρχαν πριν την απαγόρευση.

    Κοινοτικοί εμπειρογνώμονες για θέματα ασφάλειας τροφίμων συναντήθηκαν χθες στις Βρυξέλλες, μετά από πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών, Κύπριου Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού, προκειμένου να συζητήσουν σχετικά με τη μόλυνση ορισμένων διατροφικών προϊόντων από την βιομηχανική βαφή Sudan 1.

    Το Sudan red 1 είναι μια χημική βαφή και δεν επιτρέπεται η χρήση της σε προϊόντα διατροφής. Έχει χαρακτηριστεί ως καρκινογόνο προϊόν από την International Agency for Research on Cancer.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ζητήσει από τις βρετανικές αρχές τον αύξοντα αριθμό αποστολής και την ημερομηνία που εξήχθησαν τα μολυσμένα προϊόντα, ώστε να εντοπιστούν. Μέχρι στιγμής στην κρίση εμπλέκονται 12 κράτη μέλη μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία. Πρόκειται για το Βέλγιο, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Μάλτα, την Ολλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

    Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση προϋπολογισμού ΚΥΠΕ ------------------------------------------------- Ομόφωνα εγκρίθηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην απογευματινή συνεδρία της ολομέλειάς της, ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ για το 2005, ο οποίος προβλέπει -όπως κατατέθηκε στη Βουλή- συνολικά έσοδα 964.153 λίρες και δαπάνες του ίδιου ύψους.

    Τα έσοδα του πρακτορείου, σύμφωνα με την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή Οικονομικών που εξέτασε τον προϋπολογισμό στις 16 και 21 Φεβρουαρίου 2005, προέρχονται κυρίως από συνδρομητές (όπως είναι διάφορες εφημερίδες, ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί, πρακτορεία ειδήσεων και ξένες πρεσβείες), από παροχή υπηρεσιών στην κυβέρνηση, καθώς και από κρατική χορηγία ύψους 858.753 λιρών).

    Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004 ----------------------------------------------------------- Σε 38 εκατομμύρια λίρες (65 εκατ. ευρώ) ανήλθαν μετά τη φορολογία τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2004 έναντι ζημιών 29 εκατ. λιρών (50 εκατ.ευρώ ) για το 2003.

    Τα οργανικά κέρδη του Συγκροτήματος σημείωσαν αύξηση 39% πριν τις προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις και πριν τη φορολογία και ανήλθαν σε 140 εκατ. λίρες (241 εκατ. ευρώ) έναντι 101 εκατ. λιρών (173 εκατ. ευρώ) για το περσινό έτος. Τα καθαρά έσοδα από τόκους σημείωσαν σημαντική αύξηση 24% και ανήλθαν σε 246 εκατ. λίρες (424 εκατ. ευρώ) έναντι 199 εκατ. λιρών (342 εκατ. ευρώ) το 2003.

    Ανακοινώνοντας χθες τα ετήσια αποτέλεσμα για το 2004, στην παρουσία της νέας ανωτάτης εκτελεστικής διεύθυνσης του Συγκροτήματος, που αποτελείται από τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή Ανδρέα Ηλιάδη, τον Α' Εκτελεστικό Διευθυντή Εργασιών Κύπρου Χαρίλαο Σταυράκη και τον Α΄ Γενικό Διευθυντή του Συγκροτήματος Γιάννη Κυπρή, ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Σόλων Τριανταφυλλίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι το Συγκρότημα επανήλθε φέτος στην κερδοφορία και στην καταβολή μερίσματος.

    Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η νέα ανωτάτη εκτελεστική διεύθυνση του Συγκροτήματος, που ανέλαβε καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2005, ''θα δώσει μια νέα ώθηση στο Συγκρότημα και πολύ καλά αποτελέσματα'' και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχιστεί η νέα εποχή για το Συγκρότημα που άρχισε το 2004 με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την άρση των συναλλαγματικών περιορισμών.

    Κύπρος - Στατιστικές εμπορίου ------------------------------- Αύξηση σημειώθηκε στις συνολικές εισαγωγές και εξαγωγές αγαθών την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2004 στην Κύπρο, με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να αυξάνεται κατά 20,9%.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, οι συνολικές εισαγωγές/αφίξεις αγαθών, δηλαδή συνολικές εισαγωγές από τρίτες χώρες και αφίξεις από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2004 ήταν 2.228,1 εκ. λίρες σε σύγκριση με 1.905,4 εκ. λίρες την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2003.

    Δήμος Λεμεσού - Τα Μεγάλα Μπαλέτα ------------------------------------ Το Εθνικό Μπαλέτο της Οπερας της Βουδαπέστης, με το έργο «Ζορμπάς», παρουσιάζει φέτος ο Δήμος Λεμεσού σε συνεργασία με την Attract Productions, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Τα Μεγάλα Μπαλέτα''.

    Σε διάσκεψη τύπου, ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, επεσήμανε πως η επιλογή του έργου έγινε με αφορμή τους εορτασμούς για τα 80χρονα του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έχει προσκληθεί να παρευρεθεί στις δυο παραστάσεις που θα γίνουν στις 22 και 23 Ιουλίου στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος --------------------------- Σε θετικό έδαφος, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, διατηρήθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή οδήγησαν τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,33%, κλείνοντας στις 1.197,74 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,79% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,87 μονάδες. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να περιοριστεί στις 690.000 λίρες.

    [06] (K) CPU - ΚΥΠΕ - Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων Κοινοπολιτείας

    Η Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου (CPU) αποδέχθηκε πρόταση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων για την ίδρυση συμμαχίας των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων των χωρώνμελών της Κοινοπολιτείας.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωκοινοβούλιο - Τροπολογία

    Σημαντική εξέλιξη, χαρακτήρισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την απόρριψη από το Ευρωκοινοβούλιο τροπολογίας για την επείγουσα έγκριση, ταυτόχρονα, δύο κανονισμών που αφορούν τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και το απευθείας εμπόριο μεταξύ κατεχομένων και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Εναντίον της τροπολογίας που υπέβαλε ο Ευρωβουλευτής Andrew Duff, της ομάδας των Φιλελευθέρων, τάχθηκαν χθες 254 Ευρωβουλευτές και υπέρ 250.

    [08] (Κ) ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υποψηφιότητα

    Υποψηφιότητα χρέους και ευθύνης έναντι του κόσμου του ΔΗΚΟ και του κεντρώου χώρου, χαρακτήρισε σήμερα την υποψηφιότητά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος για τη θέαη του Προέδρου του κόμματος.

    Σε δηλώσεις μετά την υποβολή της υποψηφιότητας για τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι επιθυμεί όπως η υποψηφιότητά του αποβεί υποψηφιότητα ενότητας και περαιτέρω ενίσχυσης του κεντρώου χώρου και του ΔΗΚΟ.

    [09] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος-Πρόταση Ερντογάν για πενταμερή

    ''Η πρόταση περί πενταμερούς ή τετραμερούς δεν μας βρίσκει σύμφωνους'', απάντησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.

    [10] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (1)

    Τη μείωση των επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρία η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναχωρεί την Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου, για επίσκεψη εργασίας στο Λουξεμβούργο μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδοπουλος - Ζοζέ Μπαρόζο - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Κομισιόν για την ερχόμενη βδομάδα, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έχει προγραμματισθεί για τη Δευτέρα στις 19:30 τοπική ώρα (20:30 ώρα Κύπρου), ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έρθει στις Βρυξέλλες από το Λουξεμβούργο, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5819               0,5853
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4420               0,4446
    Λίρα Αγγλίας              0,8446               0,8496
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4195            0,4228
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3458            0,3485
    Δολάριο Καναδά                  0,3554            0,3582
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3772            0,3802
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος- Εκθεση Επιτροπής Βουλής των Κοινοτήτων -Κυπριακό

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, κληθείς να σχολιάσει την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, είπε ότι αυτή ''είναι αντικείμενο μελέτης προκειμένου να υπάρξει συνολική αξιολόγηση''.

    [15] (Κ) Κουμουτσάκος- Διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.276.679,59
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,13    -0,86  1.234.742,97
    FTSE/CySE 20                           397,28    -1,05  1.028.889,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.189,88    -1,09  1.014.573,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.067,97    -0,14     24.182,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.061,18    -1,17     40.111,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.185,10    -1,06  1.038.756,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.210,27    -1,08    769.224,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.008,84    -0,27     13.008,78
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.035,97    -1,77    176.853,34
    FTSE Med (24/2/2005)                 7.412,54     1,16
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Τα κέρδη που κατέγραψε χθες εξανέμισε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά την ανοδική πορεία που παρουσίασε στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,06%, υποχωρώντας στις 1.185,1 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,86% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,13 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,2 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    [18] (Κ) Διοικητής ΚΤ - Επιτόκια - Μείωση (2)

    Τη μείωση των βασικών επιτοκίων της Κεντρικής Τράπεζας κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας αποφάσισε σε σημερινή συνεδρία της η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Διοικητής της ΚΤ Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), μειώνονται κατά 0,25 της εκατοστιαίας μονάδας δηλαδή στο 5,25% και 3,25%, αντίστοιχα.

    [19] (Κ) Ελληνική Τράπεζα - Οικονομικά αποτελέσματα 2004

    Σημαντικά βελτιωμένα ήταν τα οργανικά κέρδη του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας για το έτος που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2004, με το κέρδος του Ομίλου από συνήθεις εργασίες να φθάνει τα 31,4 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας βελτίωση της τάξης του 26% σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσό του 2003.

    [20] (Κ) ΔΗΚΟ - Υποψηφιότητες - Πρόεδρος Δημοκρατίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακηρυχθεί αύριο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αφού είναι και ο μόνος υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος.

    [21] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Κατεχόμενα - Αρματα

    Μια συνολική λύση του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν, θα προνοούσε για λύση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων των πτυχών της ασφαλείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι ''ως ζήτημα πολιτικής οι ΗΠΑ αντιτίθενται εδώ και πολύ καιρό στην στρατικοποίηση του νησιού''.

    Σε γραπτή απάντηση που εκδόθηκε από το γραφείο του κ. Μπάουτσερ, σε ερώτηση για την πρόσφατη μεταφορά αρμάτων από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε ότι ''δεν έχουμε ανεξάρτητη επιβεβαίωση αυτών των δημοσιευμάτων''.

    ''Μια συνολική διευθέτηση, στη βάση του σχεδίου Ανάν, θα προνοούσε για επίλυση του κυπριακού ζητήματος, περιλαμβανομένων των πτυχών της ασφαλείας'', είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 25 February 2005 - 18:49:18 UTC