Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΚΥΠΕ - Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - Πρόταση
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πενταμερής
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βουλευτής ΔΗΣΥ - Οπλικά συστήματα
  • [07] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Ερντογάν - Ταλάτ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Υποβολή υποψηφιοτήτων
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [11] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Συνεδρία - Πηγές
  • [12] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Μολυσμένα τρόφιμα
  • [13] (Κ) Αθήνα- Βαληνάκης - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - Κανονισμοί - Κασουλίδης
  • [15] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης - Κατοχικά στρατεύματα
  • [16] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση προϋπολογισμού ΚΥΠΕ
  • [17] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004
  • [18] (K) Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού - Οικονομικό έτος 2003
  • [19] (Κ) Δήμος Λεμεσού - Τα Μεγάλα Μπαλέτα
  • [20] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ν.Αφρικής-Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, η αντίδραση της κυβέρνησης στην έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό και η συνεχιζόμενη ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ανταρσία στην ΕΦ'' γράφει πως πρωτοφανής υπόθεση ανταρσίας συγκλονίζει την Εθνική Φρουρά, αλλά ''αντί σοβαρής αντίδρασης η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Σώματος προσπάθησε να την καλύψει''. Σύμφωνα με την εφημερίδα ανεξέλεγκτοι νεοσύλλεκτοι πυρπόλησαν υλικά και εγκαταστάσεις στο ΚΕΝ Πάφου κι ο διοικητής προσπάθησε ανεπιτυχώς να ελέγξει την ανταρσία πυροβολώντας στον αέρα. Αλλού γράφει πως νέες τιμές καυσίμων αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από εταιρείες πετρελαιοειδών.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πολλοί οι μνηστήρες για τ/κ περιουσίες'' πως εγκληματική χαρακτηρίζεται η αμέλεια των λειτουργών του κτηματολογίου, οι οποίοι προχωρούσαν στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας τ/κ περιουσιών με πιστοποιητικά τα οποία ήταν πασιφανές ότι περιείχαν ψευδή στοιχεία και παραστάσεις. Η Αστυνομία και η Γενική Εισαγγελία εξετάζουν πέραν των 20 υποθέσεων τ/κ περιουσιών με αγοραστές ε/κ εταιρείες ανάπτυξης γης. Αλλού σημειώνει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει αναλάβει καμία υποχρέωση να αναγνωρίσει τη νότια Κύπρο, κατά την έκφρασή του.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''10 μαύρες τρύπες της Τράπεζας Αναπτύξεως'' αναφέρει πως κατάλογος μακρύς και ατέλειωτος, γεμάτος υποθέσεις κακοδιαχείρισης του δημόσιου χρήματος παραδόθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Αναπτύξεως στον ελεγκτικό οίκο Ernst and Young. Το ΑΚΕΛ θορυβημένο από τις εξελίξεις ενέγραψε θέμα προς συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής. Αλλού γράφει πως η κυπριακή κυβέρνηση επέκρινε σφοδρά την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, ιδιαίτερα αναφορές στο θέμα των εποίκων, του απευθείας εμπορίου και των περιουσιών.

    Η ''Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Τρόφιμα - τρόμος 427 τα επικίνδυνα προϊόντα'' γράφει πως αυξάνεται δραματικά η λίστα με τα επικίνδυνα προϊόντα και ο πανικός αγγίζει πλέον έντεκα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Κύπρος. Στην Κύπρο οι κρατικές υπηρεσίες εντόπισαν χθες 155,5 κιλά ακατάλληλων τροφίμων, κυρίως κινέζικα μακαρόνια. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε την πρόθεσή του να συναντήσει εκ νέου τον ''πρωθυπουργό'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πηγαινοέρχεται το αρματαγωγό'' πως συνεχής είναι τις τελευταίες ημέρες η μεταφορά από την Τουρκία οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με πληροφορίες των αρμοδίων αρχών χθες έφθασε στο κατεχόμενο λιμάνι Αμμοχώστου το αρματαγωγό TCG ERTOGRUL (L-401) μεταφέροντας νέα εξοπλιστικά συστήματα. Αλλού σημειώνει πως τρομακτική αύξηση που αγγίζει το 499% σημειώθηκε το 2004 στις αιτήσεις πολιτικού ασύλου, την ίδια ώρα που στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται μείωση της τάξης του 20%.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Εκτός πλαισίου ΕΕ η Τουρκία'' αναφέρει πως η συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι στην Κύπρο βρίσκεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στις 17 Δεκεμβρίου κατά τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και οι οποίες αφορούν τις σχέσεις καλής γειτονίας με άλλες χώρες. Το θέμα έθεσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενώπιον του Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, καταγγέλλοντας το συνεχιζόμενο εποικισμό και τον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα. Αλλού αναφέρει πως η Βουλή αποφασίζει σήμερα για την τροποποίηση της νομοθεσίας για τα φάρμακα, που θα επιτρέψει τη μείωση των τιμών τους.

    [02] (Κ) ΚΥΠΕ - Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - Πρόταση

    Την ίδρυση συμμαχίας των πρακτορείων ειδήσεων των χωρών της Κοινοπολιτείας πρότεινε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών του συνεδρίου, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κατεχόμενα - Οπλισμός ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε χθες βράδυ ότι έχει εισαχθεί οπλισμός τις τελευταίες ημέρες από την Τουρκία στα κατεχόμενα, παρά το γεγονός ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διαψεύδει κάτι τέτοιο.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και ερωτηθείς για το θέμα της μεταφοράς οπλισμού από την Τουρκία στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως ''είναι αλήθεια ότι έχει εισαχθεί οπλισμός τις τελευταίες δύο ημέρες'', όπως άρματα μάχης και άλλου είδους οπλισμός.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Ταλάτ φαίνεται να το διαψεύδει και να λέει απλώς ότι τα οπλικά συστήματα που υπάρχουν στα κατεχόμενα ''ενισχύονται, βελτιώνονται και αντικαθίστανται''.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του κ. Ταλάτ ότι εάν αρχίσουν συνομιλίες για λύση του Κυπριακού και συναντηθεί μαζί του τότε θα σταματήσει και αυτός να μιλά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ''για τι είδους συνομιλίες μιλάμε''.

    Ο Πρόεδρος διερωτήθηκε επίσης εάν οι συνομιλίες αυτές ''θα είναι κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή αν μόνοι μας θα υποβιβάσουμε το Κυπριακό από θέμα εισβολής, κατοχής και θέμα που αφορά τα Ηνωμένα Εθνη, και τα Ηνωμένα Εθνη έχουν την πρωτοβουλία της έναρξης διαπραγματεύσεων, σε απλή δικοινοτική διαφορά''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΕΕ - Κανονισμοί - Τ/Κ ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι οι Τ/Κ δεν απολαμβάνουν τα χρήματα του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου επειδή τους τα στερεί η δική τους ηγεσία, σημειώνοντας πως όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης το 2006 και ότι εάν δεν απορροφηθούν δεν μπορούν να διεκδικηθούν για τον επόμενο χρόνο.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι χθες το πρωί είχε δίωρη συνάντηση με τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν με τον οποίο, όπως είπε, ''συζητήσαμε διάφορες πτυχές που αφορούν τις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Πρόσθεσε ότι συζητήθηκε επίσης η περαιτέρω πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκη Ενωση ''στην έκταση που αφορά το Κυπριακό, διάφορα θέματα που αφορούν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι οι οικονομικές προοπτικές που τώρα συζητούνται στην ΕΕ, το πρόγραμμα της Λισσαβόνας'', καθώς και το θέμα των κανονισμών για τους Τ/Κ.

    ''Εξηγήσαμε τις θέσεις μας και τονίσαμε με πολλή έμφαση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία από το Σεπτέμβρη έχει συγκατατεθεί στην παραχώρηση του λεγόμενου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου και ότι αν τα χρήματα δεν τα απολαμβάνουν σήμερα οι Τ/Κ είναι γιατί τους τα στερεί, τους τα εμποδίζει η δική τους ηγεσία'', ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ολοι πρέπει να ξέρουν, συνέχισε, ότι τα χρήματα αυτά ''έχουν ημερομηνία λήξης'', είναι δηλαδή μόνο μέχρι το 2006 αφού, όπως εξήγησε, δεδομένου ότι η απορροφητικότητα από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι χαμηλή τόσο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία, εάν τα χρήματα αυτά δεν απορροφηθούν τότε δεν επαναψηφίζονται για τον επόμενο χρόνο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξήγησε επίσης στον Ευρωπαίο Επίτροπο γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βλέπει καμμιά διασύνδεση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο και του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''την ίδια άποψη έχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή''.

    Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επικρατούσα άποψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πως θα πρέπει να οριστικοποιηθεί πρώτα το θέμα του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου και να συζητηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ακόμα πως είχε την ευκαιρία να εξηγήσει στον κ. Ρεν ''τις προτάσεις μας τόσο για τη διεξαγωγή εμπορίου μέσω Αμμοχώστου όσο και τη διαζευκτική πρότασή μας για τη διεξαγωγή του εμπορίου μέσω Λάρνακας''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''εκφράστηκε ιδιαίτερη ικανοποίηση από την Επιτροπή για τις τελευταίες διευθετήσεις για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής'', ενώ αναφέρθηκε ότι ''πλήρες εμπόριο, όχι μόνο με τις περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και με όλο τον κόσμο είναι δυνατόν να διεξαχθεί'' με τη μία ή την άλλη από τις προτάσεις που υπέβαλε η Κύπρος, ''ιδιαίτερα τώρα με τις νέες διευθετήσεις που έχουν γίνει όσον αφορά την Πράσινη Γραμμή''.

    ''Νομίζω ότι είναι φανερό σε όλους πως δεν έχει σχέση ο κανονισμός του ελεύθερου εμπορίου με καθαρά οικονομικές επιδιώξεις όπως και η τ/κ πλευρά λέει ότι το θέμα είναι καθαρώς πολιτικό'', είπε, σημειώνοντας ότι αυτό ''το κατανοεί και το αποδέχεται πλήρως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε τις προτάσεις της από τον Ιούνιο του 2004 και από εκεί και πέρα το θέμα είναι του Συμβουλίου'' και όχι της Επιτροπής.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρόσθεσε, ''έχει κάμει τη δική της πρόταση και σε αυτήν αναφέρεται''.

    ''Ομως, είναι θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η εφαρμογή των κανονισμών, η απόφαση για την εφαρμογή τους και εάν θα είναι πακέτο ή όχι, αν θα γίνει δηλαδή αποδεκτή η πρόταση της προηγούμενης Επιτροπής'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ακόμα πως ''δεν υπάρχει μεταξύ των δύο αντίφαση'' αφού, όπως είπε, ''αυτή είναι η θέση της Επιτροπής''.

    ''Ομως'', κατέληξε, ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν παύει σε όλη αυτή την περίοδο να συζητά μαζί μας για την εξεύρεση μιας ικανοποιητικής λύσης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - ΗΠΑ ------------------------------------ Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι στη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους έγινε αντιληπτό από όλους ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ όταν ενεργούν από κοινού είναι πιο αποτελεσματικές.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση των 25 ηγετών της ΕΕ με τον κ. Μπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η συνάντηση οργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση σε μιαν προσπάθεια να ενισχυθούν περισσότερο οι διατλαντικές σχέσεις.

    Πρόσθεσε ότι το πνεύμα που επικράτησε ήταν ''να αφήσουμε πίσω τις διαφορές του παρελθόντος'', σημειώνοντας ότι αυτό που διαφάνηκε είναι πως όταν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ ''ενεργούν από κοινού και για τους ίδιους στόχους, είναι πιο αποτελεσματικές'' για την εξασφάλιση της ειρήνης και της ευημερίας, αλλά και της βελτίωσης της ποιότητας της ζωής της ανθρωπότητας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπλερ - Ερντογάν ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες βράδυ ότι η Τουρκία σε οκτώ συνολικά οργανισμούς ασκεί το δικαίωμα του βέτο που έχει και εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από τις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος στη συνάντηση των ηγετών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για τη συνάντηση των Πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Τουρκίας, Τόνι Μπλερ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ''δεν ζητήσαμε και δεν έχουμε ενημέρωση''.

    Πρόσθεσε ότι ''υπάρχουν διάφορες δραστηριότητες της ΕΕ, η οποία πραγματοποιεί αυτές τις ενέργειές της σε συνεννόηση ή από κοινού με τις λεγόμενες δυνατότητες που παρέχει το ΝΑΤΟ''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μεταξύ Μπλερ και Ερντογάν έγινε ''μια φιλική συζήτηση'' και επανέλαβε ότι σε διάφορα συνέδρια που συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία ''βλέπουμε την Τουρκία, εκεί που έχει δικαίωμα, να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορες οργανώσεις άσχετες και έξω από το ΝΑΤΟ, όπως είναι η συμφωνία του ΜRTC, ακόμα και η συμφωνία για την ευρωπαϊκή μετεωρολογική υπηρεσία στην οποία εμείς δεν μετέχουμε''.

    Η Τουρκία, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''για οκτώ συνολικά οργανισμούς ασκεί το δικαίωμα του βέτο που έχει και εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου''.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολι Ρεν - Συνάντηση ------------------------------------------------ Θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κύπρο, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Φιλανδό Επίτροπο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε συνάντηση δύο ωρών στις Βρυξέλλες, που έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα.

    Ο κ. Ρεν θα επισκεφθεί στις 8 Μαρτίου την Τουρκία, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο για τις 13 Μαίου.

    Στη δίωρη συνάντηση με το Φιλανδό Επίτροπο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύονταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η συνάντηση διεξήχθη σε «εξαιρετικό κλίμα» και έγινε μια γενική ανασκόπηση θεμάτων που αφορούν την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πρόκειται για τους κοινοτικούς κανονισμούς ενίσχυσης των Τ/Κ, για τον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα και για την οργανωμένη έλευση εποίκων, για τα σχέδια της Κομισιόν σχετικά με το Πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνιακής ένωσης με τα νέα κράτη-μέλη που πρέπει να υπογράψει η Τουρκία, καθώς και γενικότερα θέματα που αφορούν τη στενότερη συνεργασία με την ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Εκθεση Βρετανικού Κοινοβουλίου ---------------------------------------------- Παρανόηση των γεγονότων σε πολλά σημεία που ίσως οφείλεται σε ελλειμματική πληροφόρηση, διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη αντίδρασή της για την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Σε χθεσινή απογευματινή ενημέρωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία, ενώ φαίνεται πως για τα συμπεράσματα λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι απόψεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως διατυπώνονται στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    Για κάποιες αναφορές ο Εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση και διερωτήθηκε αν δεν επιβεβαιώνουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι γίνονται προσπάθειες για αναβάθμιση της αποσχιστικής οντότητας και υποβοήθησής της για να πάρει πολιτικά πλεονεκτήματα.

    Στη δήλωσή του, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως η έκθεση της Επιτροπής αποτελεί ένα εκτενές κείμενο, 87-90 σελίδων, το οποίο βρίσκεται υπό μελέτη κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ μια περαιτέρω αξιολόγηση θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

    Αρχικά ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα των εποίκων, επισημαίνοντας πως ''σε κάποιο στάδιο λέει η έκθεση της Επιτροπής ότι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις κατεχόμενες περιοχές, δηλαδή των εποίκων συμπεριλαμβανομένων, και έλαβαν μέρος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, καλώς το έπραξαν''.

    Συστήνει ακόμη η Επιτροπή όπως οι ίδιοι συμμετέχουν και σε οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα, κάτι που για την κυπριακή κυβέρνηση ''αποτελεί καθαρή παρανόηση των αρχών του διεθνούς δικαίου και κατ' επιλογήν εφαρμογή διαφορετικών αρχών από εκείνες που παραδοσιακά πρέπει να υπερισχύουν''.

    Υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Δυτικής Σαχάρας η διεθνής κοινότητα δεν αποδέχεται τη συμμετοχή σε δημοψήφισμα μη νόμιμων κατοίκων της περιοχής, ενώ σε συζητήσεις ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον εποικισμό στη Δυτική Οχθη από το Ισραήλ η Βρετανία και οι ΗΠΑ ''ήσαν από τις χώρες εκείνες που επέμεναν στον σεβασμό των αρχών των Συνθηκών της Γενεύης εναντίον του εποικισμού''.

    Ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε ''γιατί αυτή η διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στην Κύπρο'', επισημαίνοντας ταυτόχρονα και μια βασική αντίφαση στην έκθεση.

    Συγκεκριμένα, η Επιτροπή προτείνει να υπάρξει απογραφή πληθυσμού για να διαπιστωθεί πόσοι πραγματικά είναι οι έποικοι στην Κύπρο και αυτή η απογραφή πρέπει να γίνει είτε από διεθνή οργανισμό είτε από τις ''αρχές'' του ψευδοκράτους με διεθνή επίβλεψη. ''Είτε θα πρέπει να γίνει απογραφή είτε θα πρέπει να θεωρηθούν πράγματι ως παράνομοι έποικοι, των οποίων η παραμονή δεν δικαιολογείται κάτω από κανένα νόμο είτε θα πρέπει να ψηφίζουν στα δημοψηφίσματα. Αυτή είναι μια πολύ βασική αντίφαση'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στις συστάσεις της Επιτροπής.

    Ο Εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως παρανόηση και τη σύσταση της Επιτροπής προς την κυπριακή κυβέρνηση να αντιληφθεί πλήρως ότι ως μέλος της ΕΕ έχει και υποχρεώσεις και προς τη βρετανική κυβέρνηση να εργαστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ώστε η Κύπρος να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αξίες και μεθόδους εργασίας.

    ''Και αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρανόηση. Είναι άδικη επίκριση κατά των προσπαθειών της Κυπριακής Δημοκρατίας να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των πολιτών καθώς και την ανεξαρτησία της'', δήλωσε.

    Σημείωσε ότι ''δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής των μελών του Βρετανικού Κοινοβουλίου ότι η Κύπρος είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, τμήμα του εδάφους της οποίας κατέχεται από ξένα στρατεύματα κατοχής, στρατεύματα της Τουρκίας, η οποία επιθυμεί να μπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Πρόσθεσε πως δεν βλέπει καμμία πρόσκληση προς την Τουρκία ''να συμμορφωθεί εκείνη προς τις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή περαιτέρω του διεθνούς δικαίου''.

    Η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ''παραμένει προσηλωμένη στις αρχές και τις αξίες της ΕΕ, όπως διατυπώνονται και στο νέο της Σύνταγμα, έχει αποδείξει την προσήλωσή της σε αυτές στις πλείστες περιπτώσεις και μάλιστα, ιδίως όσον αφορά τη συνεδρία της 17ης Δεκεμβρίου, απέδειξε και τη θέλησή της και να προχωρήσουμε προς λύση του Κυπριακού και να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις με την κατοχική δύναμη, νοουμένου ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε προς λύση και οι παραινέσεις του Βρετανικού Κοινοβουλίου έπρεπε, νομίζω, να απευθυνθούν πρωτίστως προς την Τουρκία, η οποία και επιθυμεί να γίνει μέλος''.

    ''Η απλή αναφορά σε δικαίωμα αρνησικυρίας δεν σημαίνει άρνηση των αρχών της ΕΕ. Απεναντίας, σημαίνει προσήλωση στις αρχές λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στην επισήμανση ότι η αναγγελθείσα χρηματοδοτική βοήθεια προς τους Τ/Κ δεν τους έχει δοθεί ακόμα λόγω πολιτικών και διαδικαστικών διαφορών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''η Επιτροπή έπρεπε να εξακριβώσει πρώτα τα πραγματικά γεγονότα και έπρεπε να διακριβώσει ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι εκείνη η οποία συνδέει τον χρηματοδοτικό κανονισμό με εκείνο του απευθείας εμπορίου και παρεμποδίζει έτσι -και συμφωνούν οι ηγέτες της τ/κ κοινότητας- την εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού και την απόδοση των 259 εκατομμυρίων ευρώ προς την τ/κ κοινότητα''.

    Σημειώνοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει συνεργαστεί με εποικοδομητικό τρόπο όσον αφορά τον χρηματοδοτικό κανονισμό, προτρέποντας την Προεδρία να προχωρήσει με την υιοθέτησή του, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''η μη απόδοση αυτών των χρηματικών πόρων προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα οφείλεται ακριβώς σε αυτήν την επιμονή για διασύνδεση των δύο κανονισμών''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως η ε/κ πλευρά έχει συμφωνήσει πλήρως με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο της ΕΕ και πέραν τούτου ''η κυπριακή κυβέρνηση έχει δώσει τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους από οποιονδήποτε άλλο μέχρι σήμερα''.

    ''Μέχρι σήμερα ούτε οι ΗΠΑ έχουν δώσει τέτοια βοήθεια ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, υπάρχουν φυσικά σχέδια να δοθούν, όμως από την απλή απασχόληση Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές παραδέχεται το ίδιο το τ/κ επιμελητήριο ότι 180 εκατομμύρια δολάρια έχουν εισρεύσει στις κατεχόμενες περιοχές από τις ελεύθερες περιοχές'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Σε άλλο σημείο, η έκθεση λέει ότι πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν προς τους Τ/Κ και καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να μετατρέψει τους λόγους σε πράξη και να αποσυρθούν τα εμπόδια για το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις στις κατεχόμενες περιοχές.

    Για το σημείο αυτό ο Εκπρόσωπος διερωτήθηκε αν αυτή η αναφορά δεν επιβεβαιώνει ''τους ισχυρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για προσπάθειες, στην ουσία, αναβάθμισης της αποσχιστικής οντότητας και υποβοήθησής της για να πάρει πολιτικά πλεονεκτήματα''.

    ''Οι θέσεις της δικής μας πλευράς όσον αφορά τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο είναι γνωστές. Οι γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της ΕΕ είναι εκεί και νομίζω ότι οι θέσεις μας στηρίζονται ακριβώς στις αρχές και τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου'', επανέλαβε.

    Οσον αφορά τις απευθείας πτήσεις προς τις κατεχόμενες περιοχές, ο Εκπρόσωπος, αφού σημείωσε πως η Επιτροπή συστήνει στη βρετανική κυβέρνηση να απαντήσει αν έχει τη δύναμη να επιβάλει ή να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία τέτοιες πτήσεις θα πραγματοποιούνται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, υπενθύμισε τις ''πάγιες θέσεις του διεθνούς οργανισμού πολιτικής αεροπορίας, καθώς και του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροπλοΐας''.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε απογοήτευση για ''τις ενέργειες που τείνουν να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες και εκ μέρους του Ηνωμένου Βασιλείου ιδίως δε για τις προσπάθειες παράκαμψης του διεθνούς δικαίου, διεθνούς συμπεριφοράς και η παραγνώριση των κινδύνων για τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα''.

    Οσον αφορά την επισήμανση για την απογοητευτική κατάσταση της μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των εμπλεκομένων ακόμα και για τις πιο απλές ρυθμίσεις του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, ο Εκπρόσωπος είπε πως τούτο αποδεικνύει ότι η Επιτροπή Εξωτερικών του βρετανικού κοινοβουλίου δεν ήταν ενήμερη των τελευταίων τροποποιήσεων του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή ούτε φυσικά για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε με την ΕΕ για το θέμα του κανονισμού.

    Επανέλαβε ότι είναι η τ/κ πλευρά η οποία συνεχίζει και θέτει απαράδεκτα εμπόδια στη λειτουργία του Κανονισμού για το εμπόριο διά μέσου της Πράσινης Γραμμής, θέτει απαράδεκτα εμπόδια στη διακίνηση εμπορευμάτων από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές ''και είναι φανερό ότι ο καλύτερος τρόπος οικονομικής προόδου και ενίσχυσης των Τ/Κ είναι στην ουσία η ενοποίηση της κυπριακής οικονομίας''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Στήριξη Τ/Κ ----------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρεξηγεί εκ του πονηρού τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για τη στήριξη της ε/κ κοινότητας προς την τ/κ κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επαναλαμβάνοντας πως οι μόνοι που έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει χειροπιαστή βοήθεια προς τους Τ/Κ είναι οι Ε/Κ.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το λογοπαίγνιο στο οποίο προέβη ο λεγόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ''στραγγαλίζουμε τους Τ/Κ από αγάπη'', είπε ότι ο Πρόεδρος ''πνίγει τους Τ/Κ από αγάπη''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για ''ηθελημένη παρεξήγηση του νοήματος εκείνου που ήθελε να μεταδώσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος'' και πρόσθεσε ότι ''οι μόνοι που μέχρι στιγμής έχουν δώσει χειροπιαστή οικονομική βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα σε πολλούς τομείς είναι οι Ε/Κ''.

    Επεσήμανε πως οι Ε/Κ έχουν στηρίξει τους Τ/Κ στον τομέα της απασχόλησης στις ελεύθερες περιοχές, σημειώνοντας πως ο ίδιος ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ αναφέρθηκε σε ''180 εκατομμύρια δολάρια''.

    Σημείωσε, επίσης, τη ''συνεχή ροή Ε/Κ προς τις κατεχόμενες περιοχές που αναγκαστικά ξοδεύουν χρήματα'', καθώς και την απόδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων και κυπριακής υπηκοότητας σε νέους που θέλουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό.

    ''Ολα αυτά είναι εκείνα τα οποία, συγκρινόμενα με όσα τους λένε άλλοι ότι θα τους δώσουν (ΗΠΑ, ΕΕ), πρέπει να αναγνωρίσουν ότι από πρόθεση συνεργασίας, συνεννόησης, από αγάπη επειδή είμαστε συμπατριώτες γίνεται αυτή η οικονομική ένεση προς την τ/κ κοινότητα'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    ''Αυτό εννοούσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η οποιαδήποτε παρεξήγηση εκ μέρους του κ. Ταλάτ ή οποιουδήποτε άλλου είναι εκ του πονηρού'', επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι δεν είναι ο μόνος που επικρίνει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι είναι ενάντια στη συμφιλίωση και πως ενδεχομένως ο μόνος που δεν το κάνει είναι ο Δημήτρης Χριστόφιας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ο κ. Ταλάτ συνεχώς προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις, επιρρίπτοντας την ευθύνη και σε Ε/Κ πολιτικούς.

    Ομως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του απηύθυνε έκκληση να πέσουν οι τόνοι αν πράγματι επιθυμούν επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως ''η συνέχιση αυτής της τακτικής της πολεμικής και της πρόκλησης αποδεικνύει ότι στην ουσία δεν επιθυμούν συμφιλίωση και συνεργασία και ας μην κοροϊδεύουν τη διεθνή κοινότητα''.

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Ταλάτ διέψευσε τις πληροφορίες ότι μεταφέρθηκαν νέα άρματα μάχης στο λιμάνι της Αμμοχώστου, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων σε στιγμές που αποσπάται η προσοχή αλλού αποτελεί σύνηθες φαινόμενο.

    Ταλάτ - Δηλώσεις Προέδρου Δημοκρατίας ---------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε πως δεν είναι το μόνο άτομο που επικρίνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο πως είναι ενάντια στη συμφιλίωση.

    Ισχυρίστηκε πως και η διεθνής κοινότητα επικρίνει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και υποστήριξε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απομονώνεται.

    Απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου πως αυτοί που θέλουν διάλογο για λύση του Κυπριακού πρέπει να προσέχουν τις εκφράσεις και τα λόγια τους, ο κ. Ταλάτ είπε: ''Μπορώ να σταματήσω να μιλώ εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά αυτός πρέπει να είναι ειλικρινής'' .

    Ανέφερε πως δεν προσέβαλε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και πως τον επέκρινε.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως μόνο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας λεει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν είναι κατά της συμφιλίωσης.

    ''Δεν έχω ακούσει κανένα Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό από τη διεθνή κοινότητα που να λεει πως ο Παπαδόπουλος θέλει τη συμφιλίωση'', ισχυρίστηκε.

    ''Ολα είναι ξεκάθαρα. (Ο Παπαδόπουλος) πνίγει κάποιον (τους Τ/Κ) ενώ τον αγαπά. Αυτή είναι η στάση του Παπαδόπουλου'', ανέφερε.

    Υποστήριξε πως ολόκληρος ο κόσμος είναι ενάντια στο να πληρώσουν οι Τ/Κ το τίμημα επειδή δεν βρέθηκε λύση του Κυπριακού.

    ''Εάν δεν μπόρεσε να εξευρεθεί λύση, ο Παπαδόπουλος είναι υπεύθυνος για αυτό και αυτός πρέπει να πληρώσει το τίμημα'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ο κόσμος και η ΕΕ προσπαθούν να αλλάξουν κάποια πράγματα και υποστήριξε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απομονώνεται.

    Διέψευσε εξάλλου τις πληροφορίες πως μεταφέρθηκαν νέα άρματα στο λιμάνι Αμμοχώστου, σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά προσπαθεί να αλλάξει την ημερήσια διάταξη.

    Σημειώνοντας πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στέλλουν ορισμένα όπλα για εκσυγχρονισμό ή επιδιορθώσεις, ο κ. Ταλάτ είπε πως δεν έχει πληροφορίες για τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας στα ε/κ ΜΜΕ.

    Ανέφερε πως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν χρειάζεται να συσσωρεύσουν οπλισμό και πρόσθεσε: ''Δεν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος ή ρίσκο. Τουλάχιστον αυτό μπορώ να πω για την παρούσα κατάσταση''.

    Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Οπλικά συστήματα ----------------------------------------------------- Ολες οι απαιτούμενες ενέργειες αναφορικά με διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης σε σχέση με τη μεταφορά σύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από τον κατοχικό στρατό θα γίνουν τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το Υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου χθες το απόγευμα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι θα συνταχθούν επιστολές στους Υπουργούς Αμυνας της ΕΕ και θα γίνουν τηλεφωνικές επικοινωνίες ''ούτως ώστε αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί και στο εξωτερικό και να ξεκαθαρίσει η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος και πολύ περισσότερο σε σχέση με τη δική της πορεία για ένταξη στην ΕΕ''.

    ''Σύμφωνα με τις δικές μας παρατηρήσεις'', ανέφερε ο Υπουργός, ''έχει μεταφερθεί από τον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα αριθμός αρμάτων και μάλιστα πλήρως εξοπλισμένα και εκσυγχρονισμένα άρματα αμερικανικής κατασκευής, όπως επίσης σημαντικά μεγάλος αριθμός οχημάτων μεταφοράς προσωπικού''.

    Ακόμα και σήμερα (χθες), πρόσθεσε, το ίδιο πλοίο που είχε μεταφέρει αυτά τα υλικά έχει επιστρέψει στα κατεχόμενα και φαίνεται ότι έχει φέρει και νέα οπλικά συστήματα για τον κατοχικό στρατό.

    Καταδικάζοντας τις ενέργειες αυτές, ο κ. Μαυρονικόλας τόνισε ότι οι κινήσεις αυτές δεν συνάδουν με τα όσα πρέπει να γίνουν για σύντομη λύση του Κυπριακού. ''Επιπλέον'', σημείωσε, ''η αύξηση της τουρκικής κατοχικής παρουσίας εντείνει την ένταση στη γραμμή αντιπαράταξης''.

    Είπε επίσης ότι αυτή η διαδικασία κάθε άλλο παρά αναδεικνύει ένα νέο σύγχρονο πρόσωπο της Τουρκίας που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της δικής της πορείας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και σε ό,τι αφορά μια νέα προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτό από μόνο του αποδεικνύει μιαν αντίφαση μεταξύ λόγων και έργων από την πλευρά της Τουρκίας''.

    Διευκρίνισε πως ''είναι γεγονός ότι τέτοιου είδους αυξήσεις και ενισχύσεις της παρουσίας του τουρκικού κατοχικού στρατού που παρατηρήθηκαν και στο παρελθόν, και όταν λέμε παρελθόν εννοούμε το πρόσφατο παρελθόν, δεν παρατηρήθηκε ανάλογη μείωση με επιστροφή κάποιων αρμάτων ή κάποιων άλλων οπλικών συστημάτων πίσω στην Τουρκία''.

    Σε παρατήρηση ότι ο εξοπλισμός που μεταφέρθηκε στα κατεχόμενα είναι αμερικανικής κατασκευής, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση του αμερικανικού εξοπλισμού από την Εθνική Φρουρά, ο Υπουργός Αμυνας σημείωσε ότι ''εδώ μπορεί να εξακριβώσει κανείς και μιαν αντίφαση σε σχέση με την πολιτική που ακολουθείται από την Αμερική''.

    Πρόσθεσε πως ''εάν στο επίπεδο της Εθνικής Φρουράς υπάρχουν κάποια οπλικά συστήματα τα οποία είναι αμερικανικής προέλευσης και πεπαλαιωμένα, στην πλευρά του τουρκικού κατοχικού στρατού τα οπλικά συστήματα είναι και σύγχρονα και αποκλειστικής αμερικανικής παραγωγής''.

    ''Αρα οφείλουμε και αυτό το θέμα να το φέρνουμε στην επιφάνεια για να αναδεικνύουμε το δίκαιο της δικής μας απόφασης και το άδικο της στάσης της Αμερικής σε σχέση με τα οπλικά συστήματα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας'', κατέληξε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κατεχόμενα - Λεγόμενες εκλογές ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ρενέ βαν ντερ Λίντεν δήλωσε ότι η ΚΣΣΕ θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού.

    Με χθεσινή του δήλωση, με την οποία καλωσορίζει τα αποτελέσματα των ''εκλογών'' της Κυριακής στα κατεχόμενα, ο κ. Λίντεν αναφέρει ότι ''ξεκάθαρα αυτά δείχνουν την επιθυμία των Τ/Κ για να θέσουν τέλος στη διαίρεση του νησιού''.

    Ο κ. Λίντεν εκφράζει επίσης την ελπίδα όπως ''αυτά τα αποτελέσματα συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της εμπιστοσύνης των Ε/Κ για τη θετική στάση των Τ/Κ''.

    Στη δήλωσή του αναφέρει επίσης ότι από φέτος τον Ιανουάριο, η Συνέλευση έδωσε την ευκαιρία σε ''εκλελεγμένους αντιπροσώπους της τ/κ κοινότητας'' να συμμετάσχουν στις εργασίες της.

    ''Αυτή ήταν η συνεισφορά μας στην εμπλοκή των Τ/Κ με ευρωπαϊκά θέματα'', σημειώνει.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διαδικασία της Βαρκελώνης ------------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί περαιτέρω ενίσχυση των ευρωμεσογειακών της σχέσεων και ως εκ τούτου ανακήρυξε το 2005 ως «Ετος της Μεσογείου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την έναρξη της «διαδικασίας της Βαρκελώνης», που αφορά την εταιρική σχέση μεταξύ της Ενωσης και των μη κρατών μελών που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

    Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζήτησε την πορεία των ευρωμεσογειακών σχέσεων και για το θέμα αυτό έγιναν δηλώσεις τόσο από τη λουξεμβουργιανή προεδρία της ΕΕ όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωβουλευτές.

    Σε παρέμβασή του ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι οι σχέσεις με τους μεσογειακούς εταίρους είναι μια σχέση αλληλεξάρτησης.

    Από τη μια πλευρά, σημείωσε, τα κράτη μέλη θέλουν αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως είναι η μετανάστευση, η τρομοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ από την άλλη οι μεσογειακοί εταίροι θέλουν αύξηση του επίπεδου διαβίωσής τους και μεγαλύτερα οφέλη μέσω οικονομικής ενίσχυσης και εμπορίου.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι πρέπει να μειωθεί το χάσμα της ανάπτυξης μεταξύ της ΕΕ και των τρίτων χωρών της Μεσογείου, να μειωθούν οι μεταναστατευτικές ροές και να αυξηθεί η σταθερότητα και η δημοκρατία στις χώρες αυτές.

    «Η θεωρία είναι πιο εύκολη από την πράξη. Η διαδικασία της Βαρκελώνης προσπάθησε να πετύχει αυτούς τους στόχους με μέτρια όμως αποτελέσματα. Προσπαθήσαμε να κάνουμε τα πάντα αλλά πετύχαμε λίγα», είπε.

    Ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι προκειμένου να υλοποιηθούν οι στόχοι αυτοί πρέπει να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση.

    «Εάν τα κράτη μέλη δουν απτά αποτελέσματα θα δώσουν πιο εύκολα χρήματα. Οι μεσογειακοί εταίροι ζητούν περισσότερα χρήματα για να μπορέσουν να δώσουν αποτελέσματα. Χρειάζεται μια λύση ούτως ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα», κατέληξε.

    Εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Υπουργός του Λουξεμβούργου για Εξωτερικές Σχέσεις και θέματα Μετανάστευσης Νικολά Σμιτ είπε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα στις τρίτες χώρες της Μεσογείου, να ενισχυθεί το κράτος δικαίου και ο διάλογος μεταξύ των πολιτισμών.

    «Η διαδικασία της Βαρκελώνης και η πολιτική καλής γειτονίας αφορούν το μέλλον της Μεσογείου αλλά και το μέλλον της Ευρώπης», είπε ο κ. Σμιτ, ο οποίος στη συνέχεια μίλησε για τη σημασία της επανέναρξης του διαλόγου στη Μεση Ανατολή.

    Η Επίτροπος για Εξωτερικές Σχέσεις και Ευρωπαϊκή Πολιτική σε Σχέση με τους Νέους Γείτονες Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ είπε ότι φέτος συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας της Βαρκελώνης και ότι το 2005 ανακηρύχθηκε έτος της Μεσογείου.

    Η κ. Βάλντνερ είπε ότι η Επιτροπή επικεντρώνεται σε ευρωμεσογειακά προγράμματα όπως είναι η παιδεία, η απασχόληση, η ισότητα των δύο φύλων, η ανταλλαγή φοιτητών, η επαγγελματική κατάρτιση.

    Επεσήμανε επίσης την ανάγκη εδραίωσης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή, αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εκσυγχρονισμού και εκδημοκρατισμού.

    ΕΕ - Κύπρος - Καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων --------------------------------------------------- Η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, καθώς και η έλλειψη θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία, κυριάρχησαν στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της 53ης Συνάντησης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Τούρκος Υπουργός για θέματα Θρησκείας Μεχμέτ Αϊντίν, καθώς και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Πιέρ Μιρέλ και εκ μέρους της προεδρίας του Λουξεμβούργου ο Πρεσβευτής του Λουξεμβούργου στην Αγκυρα Ζαν Πολ Σένινγκερ.

    Ανάμεσα στους Ευρωβουλευτές που τοποθετήθηκαν ήταν και οι Γιαννάκης Μάτσης, Μάριος Ματσάκης και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Ο εκπρόσωπος της προεδρίας του Λουξεμβούργου, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε ότι η ΕΕ υποστηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης που θα επανενώσει τις δύο κοινότητες στο νησί και πρόσθεσε ότι λαμβάνει μέτρα για να φέρει Τ/Κ και Ε/Κ πιο κοντά.

    Επανέλαβε ότι η προεδρία είναι προσηλωμένη στο να συνεργαστεί με την Επιτροπή της ΕΕ για ''προώθηση της οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ και της συμφωνίας για το εμπόριο''.

    Προειδοποίησε τους Τούρκους Βουλευτές ότι οι διαπραγματεύσεις για ένταξη δεν θα είναι του τύπου ''δούναι και λαβείν'', αλλά η Επιτροπή θα αναμένει από την Τουρκία να δώσει πολλά, όχι για το καλό της Ευρώπης, αλλά για το καλό και για το συμφέρον του τουρκικού λαού.

    Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι η Τουρκία πρέπει να υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση πριν την 3η Οκτωβρίου και ανέφερε ότι η Επιτροπή εργάζεται για να ολοκληρώσει το γενικό πλαίσιο διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τ/Κ είναι αποτέλεσμα της μονόπλευρης ανακήρυξης ''τ/κ κράτους'' το 1983, κάτι που οδήγησε σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο κάλεσε τα κράτη μέλη του να μην αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ζητούσε ανέκαθεν να ανοίξει η ''πράσινη γραμμή'' και σημείωσε ότι από τον Απρίλη του 2003 που άνοιξαν τα οδοφράγματα, το βιοτικό επίπεδο των Τ/Κ αυξήθηκε κατά 24%, κάτι που οφείλεται στη μετάβαση Ε/Κ στις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στην πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και κοινή διαχείρισή του από τις δύο κοινότητες, καθώς και επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου.

    Εξάλλου, ο κ. Ματσάκης υπενθύμισε στον Τούρκο Υπουργό για θέματα Θρησκείας την καταστροφή πέραν των 500 εκκλησιών και μοναστηριών στην Κύπρο και τη βεβήλωση των νεκροταφείων στην κατεχόμενη Κύπρο.

    Οσον αφορά τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είπε ότι η Τουρκία τον ''ανέχεται'', καθώς είναι Τούρκος πολίτης και έχει μάλιστα συμπληρώσει στρατιωτική θητεία στον τουρκικό στρατό.

    ''Δεν υπάρχει θρησκευτική ανοχή στην Τουρκία, ποτέ δεν υπήρξε και το Υπουργείο σας ευθύνεται για την καταπίεση των θρησκειών στη χώρα σας'', σημείωσε ο κ. Ματσάκης.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης έθεσε το θέμα της θεολογικής σχολής στη Χάλκη και ζήτησε από τον Τούρκο Υπουργό να του εξηγήσει γιατί, ενώ υπάρχουν ήδη 25 θεολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Τουρκία, δεν περιλαμβάνεται σε αυτά η Χάλκη.

    Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων-Βουλή των Κοινοτήτων-Εκθεση-Συνέντευξη Τύπου

    Την εκτίμηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για προώθηση λύσης, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές'' στα κατεχόμενα και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Ντόναλντ Αντερσον, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής για την Κύπρο.

    Ο κ. Αντερσον είπε ότι στα πλαίσια της Εκθεσης η Επιτροπή επιχείρησε να εισηγηθεί τρόπους για να κινηθούμε προς τα εμπρός, αναφορικά με την επίλυση του Κυπριακού.

    Δεν δίνουμε νέες απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα, είπε, αλλά εισηγούμαστε τρόπους που οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν στην προσπάθειά τους για επίλυση του προβλήματος.

    Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι η Βρετανία βρίσκεται σε μια μοναδική θέση, για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου να επιτύχει αυτό το στόχο. Μεταξύ άλλων, εξετάσαμε, είπε, γιατί η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν τον Απρίλιο του 2004 και, επίσης, πώς ένα αναθεωρημένο σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές.

    Πιστεύουμε, ανέφερε, ''ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για προώθηση λύσης, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές στο βορρά και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ.

    Ολοι αυτοί οι παράγοντες, είπε ο κ. Αντερσον, συνδυαζόμενοι μεταξύ τους δημιουργούν μια δυναμική και κίνητρα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Ελπίζουμε, κατέληξε, ότι οι εισηγήσεις μας θα δημιουργήσουν μια ροπή για τη λύση.

    Ο Βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Τζον Μαπλς, που ηγήθηκε του κλιμακίου της Επιτροπής Εξωτερικών, η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο, ανέφερε ότι κατά την άποψη της Επιτροπής υπάρχουν πτυχές του σχεδίου Ανάν που χρήζουν περαιτέρω συζήτησης.

    Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο θέμα των ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα και στην εισήγηση της Επιτροπής όπως η Τουρκία εξετάσει το ενδεχόμενο χορήγησης αποζημιώσεων, ως μέρος μιας μελλοντικής λύσης - πράξη η οποία θα απάμβλυνε, όπως πιστεύει, τη λύση αυτού του προβλήματος. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εποίκων και σε πόσους απ αυτούς τελικά, στα πλαίσια της λύσης, θα επιτραπεί να παραμείνουν στην Κύπρο.

    Ο κ. Μάπλς συνέχισε με αναφορά στο λεγόμενο εμπάργκο κατά των Τουρκοκυπρίων και είπε ότι τα θέματα που ανησυχούν την ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να διατυπωθούν καθαρά.

    Πιστεύουμε, είπε, ότι η μέθοδος της προόδου προς τη λύση, βήμα με βήμα, είναι καλύτερη. Από την άλλη, έχουμε υποδείξει, ανέφερε, ότι η Τουρκία δεν χρειάζεται 35,000 από τα στρατεύματά της στην Κύπρο για να κατοχυρώσει την ασφάλεια. Θα μπορούσε επίσης να αποδεχθεί τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Μαπλς συνέχισε λέγοντας ότι η Επιτροπή επιθυμεί να δει μια νέα πρωτοβουλία για προώθηση λύσης στο Κυπριακό στο δεύτερο ήμισυ του 2005.

    Ο Βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Αντριου Μακίνλεϊ, ο οποίος διαφώνησε με τα κύρια πορίσματα της Επιτροπής, εξήγησε τους βασικούς λόγους για τη στάση του, λέγοντας ότι στην έκθεση η κυρίαρχη Δημοκρατία της Κύπρου εξισώνεται με το ψευδοκράτος.

    Είπε πως αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους, για τους οποίους διαφώνησε με τα πορίσματα της Επιτροπής, όπως επίσης και για το γεγονός ότι το δημοψήφισμα στα κατεχόμενα, όπως ανέφερε, δεν διεξήχθηκε κανονικά, υπό την έννοια ότι σ αυτό πήραν μέρος και πρόσωπα που δεν δικαιούνται την κυπριακή ιθαγένεια.

    Απ αυτή την άποψη, είπε, το δημοψήφισμα δεν ήταν σύμφωνο με τα διεθνώς αναγνωρισμένα κριτήρια και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ απέτυχε στο να υποδείξει αυτές τις ελλείψεις.

    Είναι γι αυτόν το λόγο, ανέφερε, που η Επιτροπή εισηγείται όπως στο μέλλον διεξαχθεί μια ανεξάρτητη καταγραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα, ώστε να αποδειχθεί ποιοί πραγματικά είναι οι πολίτες της Κύπρου, ποιοί έγιναν Κύπριοι πολίτες λόγω μικτών γάμων και ποιοί είναι οι έποικοι.

    Ας μην ξεχνούμε, πρόσθεσε, ότι εκείνο που διακυβεύεται, συν τοις άλλοις, είναι και η ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Παρά το ότι ήμουν ένας από εκείνους που είχαν εκφράσει αντιρρήσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πριν την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε ο κ. Μακίνλεϊ, εντούτοις, μετά που η Κύπρος έγινε δεκτή ως μέλος, ούσα διαιρεμένη χώρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση έπρεπε να είχε συμπεριφερθεί έναντι της Κύπρου ως ισότιμο μέλος της.

    Το σχέδιο Ανάν, πρόσθεσε, επιχειρήθηκε να επιβληθεί στους Κυπρίους με μεγάλη βιασύνη. Εάν εγίνετο αποδεκτό, κατά την άποψή μου, είπε, αυτό θα ήταν ένα κράμα για μελλοντικές διχόνοιες στην Κύπρο, αλλά και ανάμεσα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Από την άλλη, ανέφερε, δεχόμαστε ότι το σχέδιο Ανάν είναι η μόνη βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    Κατά την άποψη του κ. Μακίνλεϊ, η ύπαρξη του Κυπριακού δεν μπορεί να διαχωριστεί από τη φιλοδοξία της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι φανερό ότι η τελική ένταξη της Τουρκίας δεν μπορεί να επιτευχθεί, ενόσω το Κυπριακό παραμένει άλυτο.

    Ο κ. Μαπλς είπε πως η έκθεση υποστηρίζει την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου, στα πλαίσια μιας μελλοντικής λύσης, προσθέτοντας πως θα ήταν σκόπιμο η περίοδος της απόσυρσης όλων των ξένων στρατευμάτων από την Κύπρο να μειωθεί από τα 19 χρόνια που προνοείτο στο σχέδιο Ανάν σε λιγότερα.

    Κύπριοι βουλευτές - Βιέννη - ΟΑΣΕ ------------------------------------ Οι Βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου του ΑΚΕΛ, Ελένη Θεοχάρους του ΔΗΣΥ και Αριστος Χρυσοστόμου του ΔΗΚΟ αναχώρησαν χθες για τη Βιέννη για να πάρουν μέρος στην 4η Χειμερινή Συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), της οποίας είναι μέλη.

    Η Συνάντηση θα ασχοληθεί κύρια με την προετοιμασία της 14ης Ετήσιας Συνόδου της ΚΣ ΟΑΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσινγκτον τον προσεχή Ιούλιο και θα έχει ως γενικό θέμα ''30 χρόνια από το Ελσίνκι: Αναμενόμενες προκλήσεις''.

    Το θέμα αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο των εκθέσεων και προσχεδίων ψηφισμάτων των Εισηγητών των τριών Γενικών Επιτροπών της Συνέλευσης, της Επιτροπής Πολιτικών Θεμάτων και Ασφάλειας, της Επιτροπής Οικονομικών Θεμάτων, Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος και της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα, που θα συζητηθούν στο πλαίσιο χωριστών συνεδριών των Επιτροπών.

    Στη διάρκεια των κοινών και χωριστών συναντήσεων των Επιτροπών, τα μέλη της Συνέλευσης θα ενημερωθούν για τις δραστηριότητες των διαφόρων οργάνων του ΟΑΣΕ από τους αρμόδιους αξιωματούχους του Οργανισμού.

    Ο κ. Ευαγόρου θα πάρει επίσης μέρος στη συνεδρία της Μόνιμης Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν το Προεδρείο της ΚΣ ΟΑΣΕ και οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

    Την εναρκτήρια κοινή συνεδρία των τριών Επιτροπών θα προσφωνήσουν ο Πρόεδρος της Αυστρίας Δρ Heinz Fischer, o Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών του ΟΑΣΕ, Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Dimitrij Rupel και ο Πρόεδρος της ΚΣ ΟΑΣΕ, Αμερικανός Βουλευτής Alcee Hastings.

    Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης - ΕΕ - Αδειες οδήγησης ------------------------------------------------------ Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε χθες την πρόταση του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη που αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία για άδειες οδήγησης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Ματσάκη, σύμφωνα με την πρόταση του Κύπριου ευρωβουλευτή θα παρέχεται το δικαίωμα σε ασθενείς που πάσχουν από επιληψία ή άλλες συνειδησιακές διαταραχές να εκπροσωπούνται με ιατρό της δικής τους επιλογής στην αρμόδια αρχή, που θα κρίνει κατά πόσο μπορούν να οδηγούν ή όχι.

    Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - Συνέδριο - ΚΥΠΕ ------------------------------------------------ Με ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ για τη διεθνή τρομοκρατία και το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άρχισε χθες στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τριήμερο συνέδριο της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου (CPU), στο οποίο συμμετέχει και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως μέλος της Ενωσης.

    Ο Αυστραλός Υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε σειρά από παραδείγματα συστηματικής κάλυψης από τα ΜΜΕ που είχαν διεθνή απήχηση και επηρέασαν, είτε θετικά είτε αρνητικά, κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινή γνώμη.

    Αναφέρθηκε στην περίπτωση του Κοσόβου, όπου η εκτενής δημοσιογραφική κάλυψη από τα ΜΜΕ ομαδικών τάφων έπαιξε σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα εξελίξεις. Το ίδιο συνέβηκε, πρόσθεσε ο κ. Ντάουερ, και στην πρόσφατη εξέγερση της αντιπολίτευσης στην Ουκρανία.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην περίπτωση του Ιράκ, όπου η τεχνολογία των ΜΜΕ, και συγκεκριμένα του αραβικού δικτύου ''Αλ Τζαζίρα'', όπως είπε, χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο από τους τρομοκράτες. Ο κ. Ντάουνερ κάλεσε τα ΜΜΕ να μην ενδίδουν στους τρομοκράτες και να ενσπείρουν φόβο στον πληθυσμό, αλλά ''να υπηρετούν σωστά τις αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας''.

    Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, που εκπροσωπούν τα κυριότερα ΜΜΕ των χωρών της Κοινοπολιτείας, η επικεφαλής της Εκτελεστικής Επιτροπής της CPU Βίβιαν Χάρμσγουερθου παρουσίασε το νέο Πρόεδρο της CPU Ολιβερ Κλαρκ.

    Σε προσφώνηση του, ο κ. Κλαρκ αναφέρθηκε στους στόχους της δικής του προεδρίας, τους οποίους συνόψισε στην ευρύτερη δυνατή συμμετοχή στο έργο της CPU, στην προσπάθεια προσέλκυσης νέων μελών, και στην καταβολή περισσότερης προσπάθειας, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής, για την κατοχύρωση της ελευθερίας του Τύπου στις χώρες της Κοινοπολιτείας.

    Κατά τη χθεσινή απογευματινή συνεδρία, ο Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων στη Γραμματεία της Κοινοπολιτείας Μάθιου Νιούχαους μίλησε για το ρόλο της Κοινοπολιτείας στη διεθνή σκηνή και τη συνεργασία της με άλλους διεθνείς οργανισμούς, η οποία έχει στόχο την επικράτηση των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και την ανάπτυξη των κρατών μελών.

    Το συνέδριο ενημερώθηκε στη συνέχεια για τα πορίσματα του Κοινοπολιτειακού Φόρουμ Αρχισυντακτών, που προηγήθηκε του Συνεδρίου της CPU.

    Το Συνέδριο της CPU υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα των Αρχισυντακτών, με το οποίο ζητείται η κατάργηση των νόμων περί λιβέλλου που ισχύουν ακόμα σε αρκετές χώρες της Κοινοπολιτείας και που εμποδίζουν την ελευθερία του Τύπου. Οι σύνεδροι χαιρέτισαν την απόφαση των κυβερνήσεων της Γκάνα και της Σρι Λάνκα να καταργήσουν το νόμο αυτό.

    ''Αυτό ειδικά αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, του οποίου οι πεπαλαιωμένοι νόμοι περί λιβέλλου ήταν το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στις πλείστες νομοθεσίες των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, χρησιμοποιήθηκε για να καταπνίξει εθνικιστικές φωνές στο παρελθόν, και χρησιμοποιείται και σήμερα από πολλά κράτη ως δικαιολογία για δρακόντεια μέτρα κατά του Τύπου'', προστίθεται στο ψήφισμα.

    Το ΚΥΠΕ εκπροσωπείται στο συνέδριο από τον Αρχισυντάκτη του Γιώργο Πενηνταέξ, ο οποίος θα μιλήσει αύριο Πέμπτη με θέμα ''Πρακτορεία Ειδήσεων και εθνική ταυτότητα''. Για το ίδιο θέμα θα μιλήσει και ο Αρχισυντάκτης του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων της Αυστραλίας (ΑΑΡ) Τόνι Γκιλς.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης για το ρόλο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων, το ΚΥΠΕ προτείνει την ίδρυση συμμαχίας των πρακτορείων ειδήσεων στην Κοινοπολιτεία και τη φιλοξενία στην Κύπρο της ιδρυτικής συνέλευσης.

    Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση ------------------------------- Μικρή αύξηση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε στην προχθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 1.182,06 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,2 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σήμερα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στις 801.000 λίρες.

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Πενταμερής

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις για τελική λύση του κυπριακού προβλήματος, υπό την αιγίδα των ΗΕ και με τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 24/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 24/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5818               0,5852
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4391               0,4417
    Λίρα Αγγλίας              0,8377               0,8427
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 24/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 24/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4183            0,4216
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3456            0,3483
    Δολάριο Καναδά                  0,3517            0,3545
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0706            0,0711
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3776            0,3806
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [06] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Βουλευτής ΔΗΣΥ - Οπλικά συστήματα

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε σήμερα ότι ο βουλευτής Πάφου του ΔΗΣΥ Κώστας Κωνσταντίνου, με τις αναφορές για τα οπλικά συστήματα στα κατεχόμενα, παρουσιάζεται να συνηγορεί υπέρ των σχεδίων και των συμφερόντων του Αττίλα, κάτι το οποίο χαρακτήρισε ως ''μέγα λάθος''.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Μαυρονικόλας επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η έντονη καταδίκη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της ενίσχυσης της παρουσίας του κατοχικού στρατού στο νησί, λαμβάνοντας υπόψη ότι επί μακρού χρονικού διαστήματος όλες οι προτάσεις της ε/κ πλευράς ήταν προτάσεις μείωσης της έντασης.

    [07] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Ερντογάν - Ταλάτ - Κυπριακό

    Οι πρόσφατες δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν επιτρέπουν καμιά αμφιβολία για τους στόχους της τουρκικής πολιτικής, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ενώ γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί η εντύπωση ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για διάλογο και για σύντομη λύση του κυπριακού προβλήματος, οι Τούρκοι «παρακάμπτουν πλήρως και ειρωνεύονται τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και αρνούνται πεισματικά οποιαδήποτε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο''.

    Όπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους ''ο μεν κ. (Ταγίπ) Ερντογάν ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει να έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο δε κ. Ταλάτ προτιμά να προγραμματίζει συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, αποφεύγοντας μάλιστα να ορίσει συνάντηση με το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με το κόμμα του οποίου είχε παραδοσιακά καλές σχέσεις και διαχρονικά βρισκόταν σε διάλογο''.

    Σημείωσε ότι την ίδια ώρα, "συνεχίζεται η ροή εποίκων στα κατεχόμενα, συνεχίζεται ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών και ο οικοδομικός οργασμός και ενισχύονται οι κατοχικές δυνάμεις, τόσο σε οπλισμό όσο και σε έμψυχο δυναμικό''.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διερωτήθηκε ''εάν υπάρχει κανείς που να αμφιβάλλει για τους τουρκικούς στόχους'', προσθέτοντας ότι ''η Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς επιμένουν στους σχεδιασμούς τους για αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος και του Ταλάτ''.

    Πρόσθεσε ότι ''πέραν από κάποιους ξένους που τους βολεύει να ωραιοποιούν την τουρκική πολιτική και συμπεριφορά και να αποενοχοποιούν την Τουρκία στο Κυπριακό πρόβλημα'', υπάρχουν και ''πολιτικοί και πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο που πιστώνουν την Αγκυρα και το κατοχικό καθεστώς με καλή θέληση και με ειλικρινή διάθεση για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος''.

    ''Με τις απόψεις που διατυπώνουν, υποβάλλουν στον κυπριακό λαό ότι ενώ έχουμε ενώπιον μας τον καλό Ερντογάν και τον καλό Ταλάτ, δειλιάζουμε να κάνουμε τολμηρά βήματα προς την κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού'', συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους.

    Ο κ. Κλεάνθους επεσήμανε ότι όσα δηλώνουν και όσα μεθοδεύουν τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο κ. Ταλάτ, «δεν επιτρέπουν καμιά αμφιβολία, για τους στόχους της τουρκικής πολιτικής και της επικοινωνιακής τους τακτικής''.

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ επεσήμανε ότι ''για να υπάρξει προοπτική ευόδωσης οποιασδήποτε προσπάθειας για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να ακολουθηθεί μια διαδικασία ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες, που θα καταλήξει σε μια συμφωνημένη λύση''.

    (ΚΥΠΕ/ΕΛΑ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  690.715,76
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,87     0,79    654.291,32
    FTSE/CySE 20                           401,50     1,29    472.495,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.202,94     1,34    461.722,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.069,44     0,99     23.750,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.073,75    -0,86     22.251,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,74     1,33    485.473,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.223,50     1,35    331.737,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.011,59     1,67     13.713,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.054,65    -0,08    163.523,30
    FTSE Med (22/2/2005)                 7.327,46     0,78
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - Υποβολή υποψηφιοτήτων

    Αρχίζει αύριο το πρωί η υποβολή υποψηφιοτήτων ενόψει της διεξαγωγής της Παγκύπριας και των Επαρχιακών Εκλογικών Συνελεύσεων του Δημοκρατικού Κόμματος στις 19 Μαρτίου. Η υποβολή υποψηφιοτήτων θα αρχίσει στις 8πμ και θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα υποβάλει τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος στις 12.30 το μεσημέρι.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σε θετικό έδαφος, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, διατηρήθηκε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Οι ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στις τράπεζες Κύπρου και Λαϊκή οδήγησαν τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,33%, κλείνοντας στις 1.197,74 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,79% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,87 μονάδες. Μικρό ήταν και σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να περιοριστεί στις 690.000 λίρες.

    [11] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Κυπριακό - Συνεδρία - Πηγές

    [12] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Μολυσμένα τρόφιμα

    Η χρησιμοποίηση της καρκινογόνου χημικής βαφής Sudan 1 σε σάλτσες και γενικότερα σε είδη διατροφής απαγορεύεται από το 2003, επισημαίνει ο αρμόδιος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος πιστεύει ότι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες, οφείλεται στην χρησιμοποίηση αποθεμάτων τσίλι, που υπήρχαν πριν την απαγόρευση.

    [13] (Κ) Αθήνα- Βαληνάκης - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης διαβεβαίωσε σήμερα ότι η Αθήνα και η Λευκωσία προβαίνουν σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποτραπούν στο μέλλον φαινόμενα που τυχόν θα αποσκοπούν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - Κανονισμοί - Κασουλίδης

    Με ψήφους 254 έναντι 250, αποφεύχθηκε η υπερψήφιση της τροπολογίας του Ευρωβουλευτή Andrew Duff, της ομάδας των Φιλελευθέρων, δια της οποίας το Κοινοβούλιο θα καλούσε για την επείγουσα έγκριση ταυτόχρονα των δύο προτεινομένων κανονισμών για τη χρηματοδότηση και το απ' ευθείας εμπόριο από τα κατεχόμενα.

    [15] (Κ) Ευρωβουλή - Μάτσης - Κατοχικά στρατεύματα

    Την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο και την αντικατάστασή τους με ευρωπαϊκή Δύναμη, η οποία θα εποπτεύει την κατάσταση στο νησί, ζήτησε σήμερα ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, σε παρέμβασή στη συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο.

    [16] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Εγκριση προϋπολογισμού ΚΥΠΕ

    Ομόφωνα εγκρίθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων στην απογευματινή συνεδρία της ολομέλειάς της, ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ για το 2005, ο οποίος προβλέπει -όπως κατατέθηκε στη Βουλή- συνολικά έσοδα 964.153 λίρες και δαπάνες του ίδιου ύψους.

    [17] (Κ) Συγκρότημα Τράπεζας Κύπρου - Οικονομικά αποτελέσματα 2004

    Σε 38 εκατομμύρια λίρες (65 εκατ. ευρώ) ανήλθαν μετά τη φορολογία τα κέρδη του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου για το 2004 έναντι ζημιών 29 εκατ. λιρών (50 εκατ.ευρώ ) για το 2003.

    [18] (K) Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού - Οικονομικό έτος 2003

    [19] (Κ) Δήμος Λεμεσού - Τα Μεγάλα Μπαλέτα

    [20] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Ν.Αφρικής-Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό απασχόλησαν τη συνάντηση που είχε σήμερα στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Thabo Mbeki με την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 24 February 2005 - 18:49:20 UTC