Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Τ/Κ - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολι Ρεν - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων-Βουλή των Κοινοτήτων-Εκθεση-Συνέντευξη Τύπου
  • [06] (Κ) ΚΥΠΕ - Σύνταγμα Ευρώπης - Ειδική ιστοσελίδα
  • [07] (Κ) Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - Συνέδριο - ΚΥΠΕ
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διαδικασία της Βαρκελώνης
  • [09] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κύπρος - Τουρκία
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολι Ρεν - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρόεδρος Ουκρανίας - Τουρκία
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Οπλικά συστήματα
  • [16] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Βιέννη - ΟΑΣΕ
  • [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα - Αναχώρηση
  • [18] (Κ) Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης - ΕΕ - Αδειες οδήγησης
  • [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κατεχόμενα - Λεγόμενες εκλογές
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Στήριξη Τ/Κ
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Βρετανικού Κοινοβουλίου
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κατεχόμενα - Οπλισμός (1)

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό και η συμμετοχή του στη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τους 25 ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΕ, η ενίσχυση του κατοχικού στρατού με νέα οπλικά συστήματα, η έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων για το Κυπριακό, η διοχέτευση ναρκωτικών στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα γήπεδα γκολφ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λύση ή πτήσεις προτείνει η βρετανική βουλή'' πως έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων ζητά λύση του Κυπριακού έστω και με αργά βήματα, αλλά παράλληλα σημειώνει πως υπό άλλες συνθήκες θα πρέπει να προχωρήσουν οι απευθείας πτήσεις και το εμπόριο. Αλλού αναφέρει πως νέο κύκλο επαφών στα κατεχόμενα, αμέσως μετά το σχηματισμό "κυβέρνησης", αρχίζει ο ΔΗΣΥ, εγκαινιάζοντας τον κύκλο αυτό με το νικητή των εκλογών, ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Σατανικό σχέδιο των Τούρκων'' αναφέρει πως ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης παραδέχθηκαν ενώπιον της Επιτροπής για την Εγκληματικότητα της Βουλής ότι το θέμα των ναρκωτικών από τα κατεχόμενα έχει και πολιτική διάσταση αφού η διοχέτευσή τους έχει στόχο την απονεύρωση της νεολαίας μας. Αλλού σημειώνει πως την παραίτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ζητούν οι δικηγόροι της Πάφου με αφορμή χθεσινές δηλώσεις του ότι κύκλωμα δικηγόρων παροτρύνει αλλοδαπούς να ζητήσουν πολιτικό άσυλο με ψευδείς παραστάσεις.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Καταρρέει το Λευκόνοικο" πως μέρα κρίσεως είναι η σημερινή για το Επενδυτικό Συγκρότημα Συνεργατικών Εταιρειών Λευκόνοικο αφού ελεγκτές, εταιρεία και εποπτική Αρχή θα αποφανθούν για τη βιωσιμότητα της εταιρείας. Αν η απόφαση είναι αρνητική για το μέλλον της εταιρείας ''τότε θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση προς την καταστροφή''. Αλλού αναφέρει πως σε παροτρύνσεις προς την Αγκυρα να δείξει περισσότερη ευελιξία και να μην φέρνει εμπόδια στις σχέσεις ΝΑΤΟ - ΕΕ, λόγω της συμμετοχής της Κύπρου στην Κοινότητα αλλά όχι στη Συμμαχία, φέρεται να προέβη ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, θέτοντας το ζήτημα σε συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Κλεμμένα αρχαία από τα κατεχόμενα σε ιδιωτικές συλλογές Ε/Κ'' αναφέρει πως αρχαιότητες και πολιτιστικά αντικείμενα από την κατεχόμενη Κύπρο εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές στις ελεύθερες περιοχές μετά από έλεγχο του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ο Πρόεδρος του Τμήματος κ. Φλουρέντζος δήλωσε πως το πρόβλημα με τα κοντραπάντα αρχαιοκάπηλων είναι υπαρκτό, για αυτό και έχουν ενταθεί οι έλεγχοι. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κάλεσε όσους υποστηρίζουν έναρξη του διαλόγου στο Κυπριακό να καθορίσουν τι είδους διάλογο θέλουν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αυλαία για τα γήπεδα γκολφ'' πως εγκρίθηκαν κατά την τελευταία συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου τα κίνητρα για την κατασκευή μέχρι 14 γηπέδων γκολφ, με ελάχιστη έκταση 400 σκάλες. Στη συνεδρία έγιναν αλλαγές που έχουν να κάνουν με την άρδευση των γηπέδων. Το θέμα συζητείται ακόμη ενώπιον της Βουλής. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει πως νέα οπλικά συστήματα μετέφεραν οι Τούρκοι τις τελευταίες ημέρες στα κατεχόμενα. Η μεταφορά των οπλικών συστημάτων έγινε τις παραμονές αλλά και την ημέρα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, χρονική σύμπτωση που δεν θεωρείται τυχαία, γράφει ο "Φ".

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ψυχρή Υποδοχή'' γράφει ότι με γυρισμένη την πλάτη υποδέχτηκε η Ευρώπη τον πλανητάρχη, αφού ούτε καν οι εργαζόμενοι δεν πήγαν στα γραφεία τους στο Συμβούλιο Υπουργών και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αλλού αναφέρει ότι η ΕΕ θα επιβάλει τσουκτερά πρόστιμα στην περίπτωση που θα εντοπιστούν λάθη στις πληρωμές των αγροτών. Η εφημερίδα προσθέτει ότι 25.000 αιτήσεις που αφορούν εκταρική επιδότηση στα σιτηρά είναι προβληματικές και πρέπει σύντομα να ξεκαθαρίσουν.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Εκατοντάδες σκοτώθηκαν από σεισμό στο Ιράν'' αναφέρεται στον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στο νοτιανατολικό Ιράν κοντά στο Ζαράντ, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες άτομα. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Οτμαρ Κάρας δήλωσε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βλέπει ευνοϊκά την πρόοδο που σημειώνεται σε ό,τι αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου.

    [02] (Κ) Βρετανία - Μακσέιν - Τ/Κ - ΕΕ - Κυπριακό

    Το στόχο της βρετανικής κυβέρνησης να φέρει τους Τουρκοκύπριους πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν, σημειώνοντας ότι για αυτό το σκοπό η Βρετανία επιχορηγεί προγράμματα στα κατεχόμενα, ως μέρος του προγράμματος ''Επανενώνοντας την Ευρώπη''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρετανία - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε δυσαρέσκεια για την κατολίσθηση των σχέσεων της Κύπρου με τη Βρετανία, μια χώρα με την οποία υπάρχουν πατροπαράδοτες σχέσεις και αμοιβαία συμφέροντα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης χθες στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε επίσης αμφιβολίες κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ζήτησε σήμερα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να συμμετάσχει η Κύπρος στο συντονιστικό όργανο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων.

    Ερωτηθείς σχετικά με τη συμπεριφορά της Μεγάλης Βρετανίας έναντι της Κύπρου σε κοινοτικό επίπεδο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ασφαλώς μας δυσαρεστεί η κατολίσθηση των σχέσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, με το οποίο η Κύπρος έχει και σχέσεις πατροπαράδοτες και υπάρχουν αμοιβαία συμφέροντα».

    Πρόσθεσε ότι πάρα πολλές δηλώσεις ή ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου δημιουργούν αισθήματα πικρίας στους Ε/Κ, κάποτε δικαιολογημένα, κάποτε αδικαιολόγητα.

    Βλέποντας τις ενέργειες του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι εύκολο, όπως είπε, να μην υποψιαστούν οι Ε/Κ ότι η πολιτική που ακολουθεί είναι να αναγνωρίσει στην Κύπρο δύο κρατικές οντότητες.

    ''Αυτό δεν μπορεί να το κάνει από τη στιγμή που η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε στην Στοά του Αττάλου τη Συνθήκη Προσχώρησης ολόκλήρης της Κυπριακής Επικράτειας. Συνεπώς όταν λένε ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τα κατεχόμενα η απάντηση είναι ευχαριστούμε για το τίποτα'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία, σύμφωνα με την οποία ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ ζήτησε σήμερα από τον Τούρκο Πρωθυπουργό να συμμετάσχει η Κύπρος στο συντονιστικό όργανο των ευρω-ατλαντικών σχέσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ακούει για πρώτη φορά κάτι τέτοιο και πως αμφιβάλλει πολύ αν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Επισημαίνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, η Κύπρος και Μάλτα εξαιρούνται από αυτές τις δραστηριότητες διότι δεν συμμετέχουν στο συνεταιρισμό για την ειρήνη.

    Αναφέρθηκε και στις πολλές ενστάσεις στην Κύπρο για το θέμα αυτό από πολίτες, κόμματα, για λόγους συναισθηματικούς, πρακτικούς και ουσιαστικούς.

    ''Αντίθετα, εκεί που η Κύπρος διαμαρτύρεται είναι για την εμμονή της Τουρκίας, να παρεμβαίνει και να εμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε οργανισμούς, όπως για παράδειγμα η συμφωνία για τους 'Ελεύθερους Ουρανούς'», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Όπως ανέφερε, συνολικά σε οκτώ συμφωνίες και οργανισμούς η Αγκυρα έχει εμποδίσει τη συμμετοχή της Κύπρου και ''όλα αυτά παρά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου που μεταξύ άλλων καθιστούν υποχρέωση κάθε χώρα μέλός και υποψήφιας χώρας να διατηρεί καλές σχέσεις με τα κράτη μέλη''.

    Ερωτηθείς αν οι δηλώσεις που έκανε κατά την αναχώρησή του χθες από τη Λάρνακα αφήνουν ανοικτό παράθυρο για διάλογο με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι αυτοί που μιλούν για διάλογο θα πρέπει να εξηγήσουν αν εννοούν επαναφορά του Σχεδίου Ανάν ως έχει, κάτι που είναι αδύνατο ''γιατί ο λαός το απέρριψε''.

    Επιπρόσθετα σημείωσε πως ''μια πάγια θέση της δικής μας πλευράς είναι ότι το Κυπριακό βρίσκεται κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και από την ώρα που θα γίνονται συναντήσεις έξω από την αιγίδα του ΟΗΕ, μόνοι μας εμείς θα υποβιβάσουμε σε διμερές θέμα ένα θέμα εισβολής και κατοχής''.

    ''Συνεπώς δεν πρέπει να παραγνωρίζονται αυτές οι πραγματικότητες μόνο και μόνο επειδή ηχεί ωραία ο διάλογος'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος καταλήγοντας πως αυτοί που επιδιώκουν διάλογο θα πρέπει να προσέχουν τα λόγια και τις ενέργειες τους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Ολι Ρεν - Συνάντηση ------------------------------------------------------- Kατ ιδίαν συνάντηση με τον Φιλανδό Επίτροπο, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση αυτή, που είναι και γνωριμίας, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Αναμένεται επίσης να συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το θέμα των δύο προτάσεων κανονισμών για τους Τουρκοκύπριους, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Ο κ. Ρεν είχε δηλώσει την περασμένη βδομάδα ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, αν και εφ όσον της ζητηθεί.

    ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόεδρος Δημοκρατίας ---------------------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής ΕΕ Ηνωμένων Πολιτειών με τη συμμετοχή των 25 Ευρωπαίων ηγετών και του Αμερικανού Προέδρου Τζόρτζ Μπους.

    Στη Σύνοδο έλαβε μέρος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη συνάντηση ενδιαφέρουσα, αν και όπως είπε, ο περιορισμένος χρόνος δεν επέτρεψε να γίνει σε βάθος συζήτηση στα πολλά θέματα της ημερήσιας διάταξης.

    Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο ίδιος στην ολιγόλεπτη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ευρωμεσογειακές σχέσεις και στο Μεσανατολικό. Από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρωθυπουργός στη θεματική παρέμβασή του αναφέρθηκε στο Κόσοβο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο κ. Μπους δήλωσε με πολύ έμφαση ότι επιθυμεί να δει τις ευρω-ατλαντικές σχέσεις να βελτιώνονται. Είπε χαρακτηριστικά ας αφήσουμε πίσω τις διαφορές και να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή.

    Ολοι τόνισαν ότι όταν η ΕΕ και ΗΠΑ εργάζονται από κοινού ανεξάρτητα από μερικές διαφορές και εκτιμήσεις για την τακτική, αν οι σκοποί και επιδιώξεις είναι ίδιες, τότε μπορούν να επιτευχθούν παρά πολλά, ανέφερε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αναχώρηση ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η πάροδος του χρόνου μονιμοποιεί κάποια δεδομένα και θα δυσκολέψει περισσότερο την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου, τόνισε ωστόσο πως με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, ως έχει, θα επέρχονταν στη χώρα τα ίδια και χειρότερα αποτελέσματα.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στο νησί είναι η Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε ότι «η ψηφοφορία που έγινε στα κατεχόμενα δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι εκλογές για ανάδειξη κρατικής οντότητας και κρατικών αρχών».

    Σημείωσε επίσης πως η ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρεί «πως το Κυπριακό περιλαμβάνει και πτυχές που η Τουρκία έχει κύρια ευθύνη και αποκλειστικό δικαίωμα, να τις αντιμετωπίσει και να τις λύσει».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας γιατί, κατ' ισχυρισμό Ταλάτ, με αυτόν τον τρόπον ο Ταγίπ Ερντογάν αποδέχεται ότι η Τουρκία είναι κατοχική δύναμη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσον ο κ. Ταλάτ μιλά εκ μέρους του κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως «υποθέτω ότι είναι σε συνεννόηση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως ''κάθε φορά που κάποιος ακούει ότι θα διεξαχθεί διάλογος για λύση του Κυπριακού αυτό ηχεί ωραία στα αυτιά όλων. Εμείς έχουμε πικρή πείρα από τέτοιους διάλογους που στην ουσία κατάντησαν να είναι διαδικασία για επιβολή απαράδεκτων λύσεων στην πλευρά μας».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κληθεί να σχολιάσει τη στάση που τηρούν κόμματα της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης αναφορικά με τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, καθώς και την άποψη ορισμένων κομμάτων ότι μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στο ψευδοκράτος θα πρέπει να υπάρξει συνάντησή του με τον κ. Ταλάτ, που αναδείχθηκε νικητής των ''βουλευτικών εκλογών'' της Κυριακής.

    Αυτοί που μιλούν για διάλογο, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καλά κάνουν να καθορίζουν τι είδους διάλογο θέλουν και διερωτήθηκε κατά πόσο επιθυμούν διάλογο για να επανέλθει το Σχέδιο Ανάν ως έχει με διακοσμητικές τροποποιήσεις.

    ''Αυτό δεν γίνεται, το έχει απορρίψει ο λαός. Είναι διάλογος για εξασφάλιση λύσης του Κυπριακού; Η θέση μας είναι πάγια. Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για διάλογο, κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, όποτε μας καλέσουν για να βρούμε μια λύση η οποία θα οδηγεί στην επανένωση του τόπου μας και στη βιώσιμη και λειτουργική λύση» τόνισε.

    Αναφορικά με την τοποθέτηση της Κομισιόν για τις λεγόμενες εκλογές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι και στις προηγούμενες «εκλογές» έγινε το ίδιο. «Ετσι και τώρα χαιρέτισε (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ έχει κερδίσει τις εκλογές, όπως και εγώ του έχω εκφράσει συγχαρητήρια. Η Επιτροπή διατύπωσε τις θέσεις που έχουν αποφασιστεί στο Συμβούλιο της 26ης Απριλίου» σημείωσε

    Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις εναντίον του από τον κ. Ταλάτ, ηγέτες κυπριακών κομμάτων και ηγέτες άλλων χωρών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν πρόκειται να ακολουθήσω αυτή την πορεία».

    Αυτοί που θέλουν διάλογο για λύση του Κυπριακού «πρέπει να προσέχουν νομίζω και τις εκφράσεις και τα λόγια τους. Δεν βρίζουν και δεν επικρίνουν» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνοντας πως «αν το πράττουν, αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως δεν είναι ειλικρινής η επιδίωξη για διεξαγωγή διαλόγου, αλλά είναι μια κίνηση εντυπωσιασμού για να δημιουργηθούν εντυπώσεις, χωρίς να ανταποκρίνονται στην κοινή επιδίωξη που πρέπει να είναι ένας ουσιαστικός διάλογος για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει προχθεσινή δήλωση του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι στόχος του είναι να καταστρέψει «το καθεστώς του νότου», κατά την έκφρασή του.

    Ο Πρόεδρος, αφού ανέφερε ότι δεν έχει ακούσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ, εξέφρασε την άποψη πως «είναι καιρός να πέσουν οι τόνοι εάν όντως ο κ. Ταλάτ επιδιώκει την ανάπτυξη ενός διαλόγου που να οδηγήσει στη δημιουργία των προϋποθέσεων για έναρξη διαπραγματεύσεων».

    Σημείωσε ακόμα πως πρέπει να μελετηθούν πολλές προϋποθέσεις, όπως ποια μορφή θα πάρει, εάν θα γίνει υπό από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών ή αν απλώς «θα υποβιβάσουμε το πρόβλημα της Κύπρου από ένα γενικότερο θέμα διεθνούς χαρακτήρα, σε μια δικοινοτική διαφορά και μόνο».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε ότι αυτό που έχει πει είναι πως η ειλικρινής επιθυμία για λύση του Κυπριακού «δεν μετριέται μόνο με τις λεκτικές διακηρύξεις αλλά πρέπει αυτές να ανταποκρίνονται και σε πράξεις και ενέργειες. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πολλά δείγματα ότι υπάρχουν ανάλογες πρακτικές εφαρμογές της λεκτικής υποστήριξης του διαλόγου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτήθηκε και για την πάγια θέση της αντιπολίτευσης ότι ο χρόνος κυλά σε βάρος μας και ότι τάχα με τη στάση του οδηγεί προς τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    «Δεν υπάρχει κανένας, ούτε κοινότητα, ούτε πολιτικός, ούτε πολίτης εκτός από μας τους Ε/κ που να θέλει λύση το συντομότερο δυνατό», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσθέτοντας πως «ασφαλώς η πάροδος του χρόνου μονιμοποιεί κάποια δεδομένα και θα δυσκολέψει περισσότερο την εξεύρεση λύσης και επανένωσης».

    ''Από την άλλη ένας μετρά εάν τα ίδια κακά αποτελέσματα δεν θα επέρχονταν στον τόπο μας με την αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως έχει. Εγώ λέγω πως θα επέρχονταν τα ίδια και χειρότερα», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί ----------------------------------------------- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διασύνδεση που επιχειρεί να κάνει ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του χρηματοδοτικού κανονισμού με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι δεν επιδιώκεται ούτε για την άρση της λεγόμενης οικονομικής απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ούτε για οικονομικά οφέλη «αλλά για καθαρά πολιτικά οφέλη».

    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι με τις τελευταίες διευθετήσεις που έχει συμφωνήσει η Κυπριακή Δημοκρατία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμπόριο, οι Τ/Κ μπορούν να εξάγουν εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη, «χωρίς δική μας διαμεσολάβηση, χωρίς να εξαρτώνται και χωρίς κανένα περιορισμό από μας πλην των περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ ότι μόνο με την άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ είναι δυνατό να υπάρξει νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπενθύμισε τις θέσεις της κυβέρνησης για τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο ένας κανονισμός, εξήγησε, «αφορά το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο το οποίο εμείς έχουμε δεχθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο» και ο άλλος κανονισμός αφορά το εμπόριο.

    «Εμείς πιστεύουμε ότι με τις τελευταίες διευθετήσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το εμπόριο, οι Τ/Κ μπορούν να πορεύονται και να εξάγουν εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο και την Ευρώπη χωρίς δική μας διαμεσολάβηση, χωρίς να εξαρτώνται και χωρίς κανένα περιορισμό από μας πλην των περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ», τόνισε.

    Οι θέσεις μας για τον Κανονισμό άμεσου απευθείας εμπορίου, όπως λέγεται, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι γνωστές και πιστεύουμε πως η ΕΕ σε μεγάλο βαθμό υποστηρίζει την άποψή μας ότι δεν πρέπει να συνδέεται ο χρηματοδοτικός κανονισμός με τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο».

    Επομένως, κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «η διασύνδεση αυτή αποδεικνύει ότι δεν είναι ούτε για την οικονομική απομόνωση που επιδιώκεται ούτε για οικονομικά οφέλη, αλλά για καθαρά πολιτικά οφέλη. Αν δει ένας τις στατιστικές και τους αριθμούς εύκολα μπορεί να αντιληφθεί ότι έτσι είναι».

    Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Εκθεση ----------------------------------------------- Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να θεωρήσει τη λύση του Κυπριακού προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της για το 2005.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εγγυήτρια χώρα της Κυπριακής Ανεξαρτησίας και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, είναι σε μοναδική θέση να βοηθήσει σε αυτή τη διαδικασία, τονίζει στην έκθεσή της για την Κύπρο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

    ''Θεωρούμε ότι μια διαρκής λύση του Κυπριακού είναι σε συντριπτικό βαθμό προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου και προσφέρει πλεονεκτήματα για την Τουρκία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα'', αναφέρει η έκθεση. ''Παρόλο που οι προοπτικές επιτυχίας μπορεί να μην είναι μεγάλες, οι ευκαιρίες που θα παρουσιασθούν περί τα μέσα του 2005 πρέπει να αξιοποιηθούν'', προσθέτει.

    Η έκθεση σημειώνει πως αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένη λύση, ίσως να είναι καλύτερη η κατά βήμα με βήμα προσέγγιση παρά τίποτα, αν τα μέτρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης συνάδουν με τις αρχές του σχεδίου Ανάν και δεν περιορίζουν τις προοπτικές ολοκληρωμένης λύσης.

    Η Επιτροπή εκφράζει υποστήριξη στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά τονίζει ότι αυτή θα είναι αδύνατη χωρίς τη λύση του Κυπριακού και καλεί την Αγκυρα να αποσύρει μέρος των στρατευμάτων της από την Κύπρο. Αυτό, τονίζει η έκθεση, θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αλλά και σε καλύτερες προοπτικές ένταξης για την Τουρκία.

    Η Επιτροπή συστήνει όπως σε οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις με βάση το σχέδιο Ανάν υπάρχει πρόταση για αποστρατικοποίηση. Επίσης συστήνει οι εγγυήσεις ασφαλείας να προσφέρονται από εξωτερική δύναμη που θα ενεργεί με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Συστήνει ακόμα όπως υποστηριχθεί από τη βρετανική κυβέρνηση η αύξηση του αριθμού των εποίκων που θα επιστρέψουν στην Τουρκία, να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων για το θέμα των περιουσιών χωρίς να επηρεάζονται αρνητικά οι Τουρκοκύπριοι, η διεθνής κοινότητα να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του οικονομικού κόστους της λύσης και ο λαός να ενημερωθεί για αυτό πριν από ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα.

    Η έκθεση τονίζει πως μια ουσιαστική οικονομική χειρονομία από πλευράς Τουρκίας για το θέμα των αποζημιώσεων θα κρινόταν ως μια μεγαλόψυχη και θετική ενέργεια.

    Η έκθεση προτείνει τη διενέργεια απογραφής στα κατεχόμενα από ένα ''αρμόδιο διεθνές σώμα'' ή από τις ''τουρκοκυπριακές αρχές''.

    Η Επιτροπή καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να συμβάλει στην άρση οποιωνδήποτε εμποδίων στο απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ, αλλά υποστηρίζει την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για το λιμάνι Αμμοχώστου.

    Καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει αν έχει ή όχι τη δυνατότητα για απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα, και αν έχει τέτοια δυνατότητα να καθορίσει ημερομηνία για έναρξη πτήσεων.

    Η Επιτροπή εισηγείται όπως στην απουσία μιας σύντομης συνολικής λύσης η βρετανική κυβέρνηση να υποστηρίξει πολιτικά μέτρα που θα καταστήσουν δυνατό για τους Τ/Κ να εμπορεύονται με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώφες, όπως ανανέωση και μετά κοινή λειτουργία με βάση τα επίπεδα της ΕΕ του λιμανιού της Αμμοχώστου, όπως εισηγήθηκε η κυπριακή κυβέρνηση.

    Η Επιτροπή εκφράζει μεγάλη απογοήτευση ''που μέχρι τώρα αποδείχθηκε αδύνατο να επιτευχθεί συμφωνία στις μετριοπαθείς αλλά σημαντικές προτάσεις για βελτίωση της λειτουργίας και χρησιμότητα του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή για το εμπόριο εντός του νησιού''.

    ''Εισηγούμαστε όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εργαστεί στενά με την προεδρία του Λουξεμβούργου για να διασφαλίσει τη σύντομη εφαρμογή αυτών των αλλαγών και να τροχιοδρομήσει τις διαδικασίες για να γίνουν περαιτέρω διαφοροποιήσεις. Επίσης εισηγούμαστε πως η ΕΕ πρέπει να κάνει βήματα για να επιφέρει ένα γνήσια ελεύθερο εμπόριο, με τους έμπορους στο νότο του νησιού να είναι ελεύθεροι να διακινούν αγαθά και προϊόντα δια μέσου της Γραμμής στο βορρά''.

    Εξάλλου, η Επιτροπή αναφέρει πως ''ήταν ορθό που όλοι που βρίσκονται στον εκλογικό κατάλογο στη βόρεια Κύπρο μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που έγινε τον Απρίλη του 2004'' και εισηγείται όπως εφαρμοστούν οι ίδιες διευθετήσεις σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού.

    Επισημαίνει επίσης πως ''υπάρχουν λίγες ενδείξεις πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατανοήσει πως η ένταξή της στην ΕΕ εμπεριέχει και υποχρεώσεις όπως και ευκαιρίες'' και εισηγείται όπως η βρετανική κυβέρνηση εργαστεί σε διμερές επίπεδο, και με τους Ευρωπαίους εταίρους της, για να ενθαρρύνει την Κύπρο να προσαρμοστεί με τις αξίες και τις μεθόδους εργασίας της ΕΕ.

    Η Επιτροπή σημειώνει πως, παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, δεν υπάχει επιθυμία ή πρόθεση από πλευράς της βρετανικής κυβέρνησης για διαιώνιση της παρούσας κατάστασης πραγμάτων στο νησί, και ακόμη λιγότερη για να προχωρήσει προς μια μόνιμη και νομική διαίρεση, που δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός.

    Η Επιτροπή αναφέρει πως η προσφορά της βρετανικής κυβέρνησης για μεταφορά σχεδόν του μισού εδάφους των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο στις δυο κοινότητες, ως μέρος μιας συνολικής διευθέτησης, ήταν μια εποικοδομητική και χρήσιμη χειρονομία, χωρίς αρνητικές συνέπειες για τα συμφέροντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

    ''Εισηγούμαστε η κυβέρνηση να είναι έτοιμη για ανανέωση της προσφοράς με τους ίδιους όρους όπως πριν, σε περίπτωση που επαναρχίσει η πρόοδος προς μια διευθέτηση'', αναφέρει.

    Σημειώνει πως τα πολύ έντονα συναισθήματα των Ε/Κ για την ανάγκη αποκατάστασης της περιουσίας τους στους νόμιμους ιδιοκτήτες και το περιουσιακό ''παραμένουν ένα από τα πιο κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της αναζήτησης μιας λύσης του Κυπριακού''.

    Αναφέρει πως σε μια αναζωογόνηση της διαδικασίας των συνομιλιών θα είναι απαραίτητο να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης των ανησυχιών των Ε/Κ, που δεν αποτελούν μειονέκτημα για τους Τ/Κ.

    ''Ενα στοιχείο εξωτερικής οικονομικής υποστήριξης μπορεί να είναι χρήσιμο από αυτής της απόψεως'', σημειώνει.

    Η Επιτροπή αναφέρει πως οι Βρετανοί υπήκοοι που σκοπεύουν να αγοράσουν περιουσία στη βόρεια Κύπρο ρισκάρουν να εκθέσουν τους εαυτούς τους σε νομική διαδικασία από τους Ε/Κ που μπορεί να είναι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτών των περιουσιών και εισηγείται η βρετανική κυβέρνηση να μην χάσει καμία ευκαιρία να προειδοποιήσει τους εν δυνάμει αγοραστές για αυτό τον κίνδυνο.

    Σημειώνει πως το κόστος μιας λύσης στην Κύπρο ''μπορεί να είναι αξιοσημείωτο, αλλά η διεθνής κοινότητα μπορεί και επιθυμεί να κάνει μια ουσιαστική συμβολή προς αυτούς'', και εισηγείται η βρετανική κυβέρνηση να επιδιώξει να διασφαλίσει πως πριν από οποιοδήποτε νέο δημοψήφισμα στο νησί θα δοθούν ξεκάθαρες πληροφορίες στον κυπριακό λαό σε ό,τι αφορά την έκταση της οικονομικής συμβολής, που θα γίνει από χώρες εκτός της Κύπρου.

    ''Επιπρόσθετα εισηγούμαστε η (βρετανική) κυβέρνηση και η ΕΕ να δουν με συμπάθεια τρόπους για άρση του οικονομικού βάρους για λύση πάνω στους Κύπριους'', καταλήγει η έκθεση.

    Ευρωκοινοβούλιο - Σοσιαλιστική Ομάδα - Ταλάτ - Λεγόμενες εκλογές ------------------------------------------------------------------ Η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο σημειώνει ''με μεγάλη ικανοποίηση τη νίκη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'' στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές στα κατεχόμενα.

    Σε δήλωσή του, ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Γιαν Μαρίνους Βίρσμα αναφέρει ότι ''αυτή η εκλογική νίκη αποτελεί ενθάρρυνση για τη Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να εργαστεί με τον κ. Ταλάτ και το ΡΤΚ και με το αδελφό κόμμα ΕΔΕΚ στην Κυπριακή Δημοκρατία για να αναπτύξουμε δραστήρια πολιτική για να ενσωματωθεί περαιτέρω ολόκληρος ο λαός της Κύπρου στην εργασία της ΕΕ''.

    Προσθέτει ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας της Ομάδας, ''η Σοσιαλιστική Ομάδα είχε εκφράσει τη συνεχή και ενεργό υποστήριξή της σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις που θέλουν να φέρουν μια λύση στη διχοτόμηση της Κύπρου και θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί''.

    Ο κ. Βίρσμα, σημειώνεται, σε μια πρώτη αντίδραση είπε ότι ''ο κ. Ταλάτ και το ΡΤΚ διεκδικούσαν τις εκλογές στη βάση ενός προγράμματος για ειρηνική λύση στη διένεξη και επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών''.

    ''Αυτή η εκλογική νίκη σημαίνει ότι θα υπάρξει μια νέα ευκαιρία για ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων'', προσθέτει.

    Επίσης, καλεί τους πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο να απαντήσουν καταφατικά στην πρόσκληση του κ. Ταλάτ για νέες συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αυστριακός Ευρωβουλευτής - Τουρκία - Πρωτόκολλο Tελωνειακής Eνωσης

    Δεν νοείται έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εάν μέχρι τις 3 Οκτωβρίου δεν υπογραφεί το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τις δέκα νέες χώρες μέλη της Ενωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Οτμαρ Κάρας, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο να μην αναγνωρίζει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ελπίζω ότι η Τουρκία θα υπογράψει τη Συμφωνία της Αγκυρας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου, 2005. Εάν δεν το πράξει, τότε δεν μπορούμε να αρχίσουμε την ενταξιακή διαδικασία'', είπε.

    Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής τόνισε ότι ''δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για μια νέα συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ και από την άλλη η Τουρκία να τοποθετείται εναντίον κράτους μέλους. Αυτό είναι απαράδεκτο''.

    Σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος έχει να διαδραματίσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας.

    ''Για την Ομάδα μου, το ΕΛΚ, είναι ξεκάθαρο ότι η σχέση και η συνεργασία της Τουρκίας με την Κύπρο στο επίπεδο του ευρωπαϊκού δικαίου αποτελούν ένα πολύ σημαντικό τομέα στη διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας'', συνέχισε.

    Αναφορικά με τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εξέφρασε την ευχή όπως αποβούν βοηθητικές στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    ΗΕ - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αποτελέσματα ''εκλογών'' ----------------------------------------------- H Ειρηνευτική Δύναμη των ΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) καλωσόρισε τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, σημειώνοντας πως αυτά αποτελούν μια περαιτέρω ένδειξη της συνεχούς δέσμευσης των Τουρκοκυπρίων να πετύχουν μια διαρκή λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ''εκλογών'', ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι ανέφερε πως ''η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλωσορίζει τα αποτελέσματα και τα βλέπει ως μια περαιτέρω ένδειξη της συνεχιζόμενης δέσμευσης της τ/κ κοινότητας να πετύχει μια διαρκή διευθέτηση''.

    Εκπρόσωπος - ''Χουριέτ'' - Διάψευση --------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση διέψευσε ως ''κακόπιστο αποκύημα φαντασίας'' χθεσινή είδηση της τουρκικής εφημερίδας ''Χουριέτ'' ότι η Τουρκάλα ΝΙλ Ντεμιρκαζίκ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο διότι θεωρήθηκε απεσταλμένη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημειώνει ότι η εν λόγω Τουρκάλα ζήτησε την περασμένη Πέμπτη να περάσει ως δημοσιογράφος στις ελεύθερες περιοχές για εκτέλεση δημοσιογραφικής εργασίας για ολοκλήρωση ρεπορτάζ σχετικά με τις "εκλογές" στα κατεχόμενα για την εφημερίδα της «Μπάσκεντ», κάτι που της επετράπη και μάλιστα με συνοδεία λειτουργού του ΓΤΠ.

    Σημειώνεται ακόμη ότι η Ντεμιρκαζίκ είχε κατά καιρούς αποταθεί μέσω της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως δημοσιογράφος της εφημερίδας, κάτι που έγινε κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου της ΕΕ επί της ελληνικής Προεδρίας.

    Οπως αναφέρει ο κ. Χρυσοστομίδης, στο σχετικό δημοσίευμα υπό τον τίτλο ''Νόμισαν ότι ήταν απεσταλμένη'', ο ανταποκριτής της ''Χουριέτ'' στα κατεχόμενα Ομέρ Μπιλγκέ, προβάλλει τον ισχυρισμό ''ότι η Τουρκάλα, που ήταν μεταξύ των διεκδικητών υποψηφιότητας για θέση βουλευτή στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, παρελήφθη πριν τρεις μέρες από αξιωματούχους του ΔΗΚΟ από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με τους οποίους και γευμάτισε''.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ντεμιρκαζίκ αναφέρει ότι μετά το γεύμα οδηγήθηκε δίπλα από ένα θέατρο και ότι ''μέσα από ένα αυτοκίνητο βγήκε ο Παπαδόπουλος'' στον οποίο είπε ότι ήλθε να υποστηρίξει το Δημοκρατικό Κόμμα. ''Ο δε Παπαδόπουλος μου είπε: 'Θέλουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία'. Του υπέβαλα παράπονο για Ελληνοκύπριους δημοσιογράφους που μου είχαν συμπεριφερθεί άσχημα παλιά στις Βρυξέλλες. Ο Παπαδόπουλος μου είπε: 'Συναντήσατε ένα αγενή Ελληνοκύπριο'. Υστερα πήγαμε σε καφετέρια και ήπιαμε καφέ. Κουβεντιάσαμε για 15-20 λεπτά και στη συνέχεια έφυγε», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    ''Το όλο δημοσίευμα αποτελεί κακόπιστο αποκύημα φαντασίας του απεσταλμένου της εφημερίδας στα κατεχόμενα'', καταλήγει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - ΕΕ - Οικονομία ---------------------------------------------- Σειρά μέτρων τόνωσης της ευρωπαϊκής οικονομίας προτείνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας που σκοπό έχει να καταστήσει την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης την πιο ανταγωνιστική έως το 2010.

    Σε συζήτηση που διεξήχθη χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, οι Ευρωβουλευτές εξέφρασαν τη λύπη τους για τις σημαντικές συσσωρευθείσες καθυστερήσεις στην εφαρμογή της στρατηγικής της Λισσαβόνας, κυρίως σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη μεταρρύθμιση των δημοσίων οικονομικών σε μια σειρά κρατών μελών.

    Η συζήτηση έγινε στη βάση έκθεσης του Ευρωβουλευτή Ρόμπερτ Γκόμπελς, η οποία εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών θεμάτων και αφορά την προπαρασκευαστική έκθεση όσον αφορά τους γενικούς προσανατολισμούς της οικονομικής πολιτικής της ΕΕ.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Αντιπρόεδρος Ομάδας ΕΛΚ ----------------------------------------------------------- Ευνοϊκά βλέπει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την πρόοδο που σημειώνεται όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Οτμαρ Κάρας, ο οποίος συνέταξε έκθεση σχετικά με τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ, που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου.

    «Δεν έχουμε κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα όσον αφορά τις προσπάθειες για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Κύπρου. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν έχουμε πρόβλημα με την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Κύπρου», είπε ο κ. Κάρας.

    Το Σώμα συζήτησε χθες το θέμα του δημοσιονομικού ελλείμματος στη βάση της έκθεσης του κ. Κάρας και εξέφρασε την ανησυχία του για τα αυξημένα δημοσιονομικά ελλείμματα που παρατηρούνται σε πολλά κράτη, παλαιά και νέα, καθώς και για το ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μειωθούν τα ελλείμματα κάτω του 3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

    «Το έλλειμμα σε ορισμένες χώρες μέλη, ιδιαίτερα στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, είναι αποτέλεσμα λανθασμένης πολιτικής σε αυτά τα ίδια τα κράτη. Δεν χρειαζόμαστε αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά περισσότερη πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις ορισμένων κρατών», είπε στο ΚΥΠΕ.

    Ο Αυστριακός Ευρωβουλευτής σημείωσε ότι για να υπάρξει ένα κοινό νόμισμα όπως το ευρώ, χρειάζεται μια κοινή στρατηγική στα κράτη μέλη, περισσότερες μεταρρυθμίσεις και περισσότερη ανταγωνιστικότητα.

    Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι το πρόβλημα που σημειώνεται με τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθεί στο μέλλον, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έξοδα λόγω της «κακής δημογραφικής εξέλιξης στην ΕΕ».

    Η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% είναι αναγκαία για να συμμαζευτούν αποθέματα για οικονομικά δύσκολες εποχές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον, κατέληξε.

    ΥΠΕΣ - Ευρωπαίοι Υπουργοί - Διάσκεψη ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου αναχωρεί σήμερα για τη Βουδαπέστη, όπου θα παραστεί στις εργασίες της 14ης Διάσκεψης των Ευρωπαίων Υπουργών για θέματα Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης, που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 25 Φεβρουαρίου.

    Τη Διάσκεψη, η οποία πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, οργανώνει το Υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών θα επιστρέψει στην Κύπρο το ερχόμενο Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου.

    Κύπρος - Μποτσουάνα - Διπλωματικές σχέσεις ------------------------------------------------ Υπογράφηκαν προχθές στην Πρετόρια τα Μνημόνια με τα οποία επισυνάπτονται διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Μποτσουάνα.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, τα Μνημόνια υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην στην Μποτσουάνα με έδρα την Πρετόρια, Κώστας Λεοντίου, ενώ εκ μέρους της Μποτσουάνα τα έγγραφα υπέγραψε ο Υπατος Αρμοστής της χώρας στη Νότιο Αφρική Motlhware Kgori James Masisi.

    Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης - Μόλυνση του περιβάλλοντος - Συζήτηση ------------------------------------------------------------------ Το ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης 2004-2010 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις επιπτώσεις της μόλυνσης του περιβάλλοντος στην υγεία των πολιτών δεν ικανοποιεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο σημειώνει ότι το σχέδιο είναι απλά ένα πρόγραμμα αξιολόγησης των επιπτώσεων του περιβάλλοντος στην υγεία χωρίς να χαράσσει την πορεία μιας πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες, όπου η πρόληψη θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο.

    Το Ευρωκοινοβούλιο συζήτησε χθες το σχέδιο δράσης στη βάση της έκθεσης της Βελγίδας Ευρωβουλευτού Φρεντερίκ Ρις, με παρεμβάσεις και από δύο Κύπριους Ευρωβουλευτές τον Μάριο Ματσάκη και τον Αδάμο Αδάμου.

    Ο κ. Ματσάκης, αφού συγχάρηκε την κ. Ρις για την έκθεση που ετοίμασε, είπε ότι με το σχέδιο δράσης θα πρέπει να εξυπηρετούνται δύο κοινοί στόχοι, να εντοπίζονται οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επιδρούν αρνητικά στην υγεία και να εξουδετερώνεται το σύνολο των επιδράσεών τους στον οργανισμό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αδάμου είπε ότι είναι καιρός να ληφθούν υπόψη οι άμεσες επιπτώσεις της ρύπανσης του περιβάλλοντος πάνω στον άνθρωπο και ανέφερε ότι το μολυσμένο περιβάλλον συντείνει στην ανάπτυξη του καρκίνου.

    Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα προσβληθεί στη διάρκεια της ζωής του από καρκίνο και ότι σε λίγα χρόνια ο καρκίνος θα είναι η πρώτη αιτία θανάτου στις χώρες της ΕΕ.

    Ευρωκοινοβούλιο - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης - Απόφαση ------------------------------------------------------------------- Δύο θα είναι οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης που θα ανακηρύσσονται κάθε χρόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που κρίθηκε αναγκαίο λόγω της αύξησης των κρατών μελών στην Ενωση.

    Οι βουλευτές του Ευρωκοινοβουλίου ενέκριναν χθες σύσταση της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας για έγκριση της κοινής θέσης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία δημιουργείται ένα νέο σύστημα για τη διοργάνωση της συμμετοχής και των νέων κρατών μελών στο θεσμό του Προγράμματος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Συγκεκριμένα από το 2009 θα μπορούν δύο χώρες να υποβάλουν υποψηφιότητες για τον ορισμό δύο πολιτιστικών πρωτευουσών της Ευρώπης. Η Κύπρος θα πρέπει να περιμένει μέχρι το 2017, μαζί με την Δανία, για να ανακηρυχθεί μια από τις πόλεις της ως ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα.

    Φιλιππίνες - Κύπρος - Ευχαριστίες ---------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών των Φιλιππίνων Alberto G. Romulo, με επιστολή του προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, εκφράζει τις ευχαριστίες της κυβέρνησης και του λαού του για την παροχή χρηματικής βοήθειας ύψους 30 χιλιάδων δολαρίων από την Κύπρο προς τις Φιλιππίνες τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη θεομηνία που έπληξε τη χώρα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην επιστολή του ο κ. Romulo υπογραμμίζει ότι η βοήθεια και η υποστήριξη της κυπριακής κυβέρνησης προς τα θύματα της καταστροφής αποτελούν έμπρακτη απόδειξη της αλληλεγγύης του λαού της Κύπρου προς τη χώρα του.

    Αυστραλία - Συνέδρια ομογενών --------------------------------- Πραγματοποιήθηκαν στο Σίδνεϊ στις 19 και 20 Φεβρουαρίου τα ετήσια συνέδρια της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αυστραλίας και της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ).

    Το Συνέδριο της ΠΑΣΕΚΑ υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο σημειώνεται η υποστήριξη της Κυπριακής Κοινότητας Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, στα πλαίσια του ΟΗΕ και της ΕΕ.

    Τις εργασίες των συνεδρίων παρακολούθησε ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στην Αυστραλία Αχιλλέας Αντωνιάδης.

    Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - ΚΥΠΕ - Συνέδριο --------------------------------------------------- Με συμμετοχή του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων αρχίζει σήμερα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας η Γενική Συνέλευση της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου.

    Στην ημερήσια διάταξη της Συνέλευσης έχει περιληφθεί για πρώτη φορά, κατόπιν πρότασης του ΚΥΠΕ, συζήτηση για το ρόλο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων στο πλαίσιο της Κοινοπολιτείας.

    Το ΚΥΠΕ εκπροσωπεί ο Αρχισυντάκτης Γιώργος Πενηνταέξ ο οποίος θα μιλήσει με θέμα ''Εθνικά Πρακτορεία Ειδήσεων - Διατήρηση της Εθνικής Ταυτότητας'' κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνέλευσης. Στην ίδια ενότητα θα μιλήσει επίσης για το ρόλο των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων εκπρόσωπος του αυστραλιανού πρακτορείου ειδήσεων AAP και θα ακολουθήσει συζήτηση μεταξύ των συνέδρων, η οποία θα καλύψει και τον τρόπο που η επέκταση της χρήσης του διαδικτύου επηρεάζει τη λειτουργία των πρακτορείων ειδήσεων.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης, το ΚΥΠΕ θα επαναλάβει και επίσημα την πρότασή του για την ίδρυση, μέσα στους κόλπους της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου, Συμμαχίας των πρακτορείων ειδήσεων της Κοινοπολιτείας. Την πρόταση είχε αρχικά διατυπώσει ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής Συνέλευσης της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πρακτορείων Ειδήσεων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Μόσχα.

    Σε περίπτωση που αποφασιστεί η ίδρυση Συμμαχίας των Κοινοπολιτειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, το ΚΥΠΕ θα προσφερθεί να φιλοξενήσει την ιδρυτική Συνέλευση.

    Η Συνέλευση της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου, η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα ασχοληθεί με θέματα που αφορούν το ρόλο και τη λειτουργία των ΜΜΕ στις χώρες της Κοινοπολιτείας, περιλαμβανομένης της ελευθερίας του Τύπου, της απρόσκοπτης πρόσβασης του δημοσιογράφου στις πηγές πληροφόρησης και της κατοχύρωσης και προστασίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    Τις εργασίες θα ανοίξει ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Ρόταρι Κύπρου - 100χρονα - Εργα στην Κύπρο ------------------------------------------------ Σημαντικά έργα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας έχουν αναλάβει οι 850 Ροταριανοί της Κύπρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης φέτος 100 χρόνων από την ίδρυση του Ρόταρι.

    Συγκεκριμένα, δέκα ροταριανοί όμιλοι χρηματοδοτούν την πρώτη στην Κύπρο δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων, που θα στεγάζεται στο Καραϊσκάκειο Ιδρυμα στη Λευκωσία. Αλλοι έξι όμιλοι δημιουργούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο στη Λάρνακα ή με Αλτσχαϊμερ στη Λευκωσία, και προσφέρουν ένα τραινάκι που θα συνδέει το κέντρο της Πάφου με την τουριστική της περιοχή.

    Ο φετινός Φεβρουάριος αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του Ρόταρι, που στις 23 του μηνός γιορτάζει τα εκατοστά του γενέθλια. Οπως σημειώνει στο μήνυμά του για την επέτειο ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ρόταρι Γκλεν Εστες, ελάχιστες άλλες οργανώσεις έχουν πετύχει κάτι τέτοιο.

    Με την ευκαιρία της 100ης επετείου του Ρόταρι, οι κυπριακοί όμιλοι έχουν συνενώσει τις δυνάμεις τους για να πραγματοποιήσουν μεγάλα έργα προς όφελος της κυπριακής κοινωνίας. Δέκα όμιλοι χρηματοδοτούν και προβάλλουν την πρώτη στην Κύπρο δημόσια τράπεζα ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων, που θα στεγάζεται στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα στη Λευκωσία, το οποίο και θα διαχειρίζεται την τράπεζα. Αλλοι όμιλοι δημιουργούν κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ασθενείς με καρκίνο στη Λάρνακα ή με Αλτσχαϊμερ στη Λευκωσία, και προσφέρουν στο Δήμο Πάφου ένα τραινάκι που θα συνδέει το κέντρο της πόλης με την τουριστική της περιοχή.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ------------------------------------------- Σε πωλήσεις τραπεζικών μετοχών επιδόθηκαν χθες οι επενδυτές οδηγώντας σε σημαντική πτώση το σύνολο των χρηματιστηριακών δεικτών. Με τις μετοχές των τραπεζών Κύπρου και Λαϊκή να υποχωρούν κατά πέντε σεντ έκαστη, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μεγάλες ζημιές της τάξης του 2,84%, κλείνοντας στις 1.176,5 μονάδες. Ισάξιες ζημιές (πτώση 2,84%) σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 84,82 μονάδες. Σημαντική αύξηση σε σχέση με χθες παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    Σημαντική πτώση της τάξης του 2,88% κατέγραψε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 394,18 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Κύπρου - Κεραυνός - Τελικός ------------------------------------------------------ Ο Κεραυνός προκρίθηκε χθες βράδυ στον τελικό του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, ύστερα από τη νίκη που πέτυχε επί του Απόλλωνα με 85 - 73 στην αίθουσα ''Ανόρθωσης'' στη Λεμεσό.

    Ο αντίπαλος του Κεραυνού θα βγει από τον άλλο ημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου μεταξύ ΕΘΑ και ΑΠΟΕΛ, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 5:00 σήμερα το απόγευμα, επίσης στην αίθουσα ''Ανόρθωσης''.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολι Ρεν - Συνάντηση

    Kατ ιδίαν συνάντηση με τον Φιλανδό Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Στη συνάντηση, που είναι και συνάντηση γνωριμίας, αναμένεται να γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων-Βουλή των Κοινοτήτων-Εκθεση-Συνέντευξη Τύπου

    Την πεποίθηση ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας για προώθηση λύσης, ιδιαίτερα μετά τις εκλογές'' στα κατεχόμενα και στη διάρκεια της βρετανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Ντόναλντ Αντερσον, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα το κείμενο της έκθεσης της Επιτροπής για την Κύπρο.

    [06] (Κ) ΚΥΠΕ - Σύνταγμα Ευρώπης - Ειδική ιστοσελίδα

    Ιστοσελίδα αφιερωμένη στο Σύνταγμα της Ευρώπης προσφέρει από σήμερα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ενημέρωση του Κύπριου πολίτη, ενόψει και της συζήτησης του Συντάγματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία θα κληθεί να επικυρώσει εντός των επόμενων μηνών τη Συνταγματική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η πρόσβαση στην ειδική ιστοσελίδα, που θα είναι ελεύθερη σε όλους, γίνεται από τη βασική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ στο www.cna.org.cy πατώντας πάνω στο σχετικό εικονίδιο που βρίσκεται στο αριστερό μέρος της οθόνης.

    Η ειδική ιστοσελίδα προσφέρεται σε τρεις γλώσσες, τα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, στο μέτρο του δυνατού, αξιοποιεί σχετικό ενημερωτικό υλικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης και παραπέμπει σε ορισμένες περιπτώσεις σε σχετικές ιστοσελίδες της Ενωσης. Το κείμενο του Συντάγματος προσφέρεται αυτούσιο, στα ελληνικά και τα αγγλικά.

    Στην ειδική ιστοσελίδα του ΚΥΠΕ έχουν περιληφθεί και αναφορές στην ιστορία, τα όργανα και τη λειτουργία της ΕΕ. Επιπλέον, προσφέρεται κατάλογος χρήσιμων σχετικών ιστοσελίδων για άμεση πρόσβαση από κάθε ενδιαφερόμενο.

    [07] (Κ) Κοινοπολιτειακή Ενωση Τύπου - Συνέδριο - ΚΥΠΕ

    Με ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ για τη διεθνή τρομοκρατία και το ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης άρχισε σήμερα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας τριήμερο συνέδριο της Κοινοπολιτειακής Ενωσης Τύπου (CPU), στο οποίο συμμετέχει και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ως μέλος της Ενωσης.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Διαδικασία της Βαρκελώνης

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιθυμεί περαιτέρω ενίσχυση των ευρωμεσογειακών της σχέσεων και ως εκ τούτου ανακήρυξε το 2005 ως «Ετος της Μεσογείου», με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την έναρξη της «διαδικασίας της Βαρκελώνης», που αφορά την εταιρική σχέση μεταξύ της Ενωσης και των μη κρατών μελών που βρίσκονται στη λεκάνη της Μεσογείου.

    [09] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ανθρώπινα δικαιώματα - Κύπρος - Τουρκία

    Στην έκθεση που θα παρουσιάσει η Ευρωπαική Ενωση στο πλαίσιο της 61ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, που θα γίνει την Ανοιξη στην Γενεύη, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η συνεχιζόμενη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και αίτημα για απόσυρση των δυνάμεων κατοχής από τη βόρεια Κύπρο.

    Αυτό υποστήριξε ο Ευρωβουλευτής της Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων των Βορείων Χωρών Αγκνολέτο Βιτόριο Εμανουέλ, σε παρέμβασή του ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο σήμερα συζήτησε την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενόψει της 61ης Συνόδου του ΟΗΕ.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4402               0,4428
    Λίρα Αγγλίας              0,8397               0,8447
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4195            0,4228
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3475            0,3502
    Δολάριο Καναδά                  0,3578            0,3606
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0638            0,0643
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3773            0,3803
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ολι Ρεν - Συνάντηση

    Θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κύπρο, το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Φιλανδό Επίτροπο αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν, σε συνάντηση δύο ωρών στις Βρυξέλλες, που έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα.

    Ο κ. Ρεν θα επισκεφθεί στις 8 Μαρτίου την Τουρκία, ενώ υπάρχει προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Κύπρο για τις 13 Μαίου.

    Στη δίωρη συνάντηση με το Φιλανδό Επίτροπο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συνοδεύονταν από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Μικρή αύξηση, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά, παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις σημαντικές ζημιές που κατέγραψε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή άνοδο της τάξης του 0,47%, κλείνοντας στις 1.182,06 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,45% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,2 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε σήμερα διατήρησε την αξία των συναλλαγών στις 801.000 λίρες.

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρόεδρος Ουκρανίας - Τουρκία

    Η Ουκρανία δεν κάνει αγώνα δρόμου με την Τουρκία όσον αφορά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιουτσένκο, απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  801.509,58
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,20     0,45    768.031,02
    FTSE/CySE 20                           396,39     0,56    608.263,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.187,06     0,52    601.555,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.058,95    -1,02     20.350,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.083,08    -0,03     35.409,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.182,06     0,47    621.905,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.207,21     0,73    451.851,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    995,01    -4,42      6.511,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.055,45    -0,69    133.720,73
    FTSE Med (22/2/2005)                 7.270,61    -0,74
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Οπλικά συστήματα

    Ολες οι απαιτούμενες ενέργειες για τη μεταφορά σύγχρονων αμερικανικών οπλικών συστημάτων από την πλευρά του κατοχικού στρατού στο διήμερο-τριήμερο των ''εκλογικών'' διαδικασιών που έγιναν στα κατεχόμενα αλλά και σήμερα, θα γίνουν τόσο από το Υπουργείο Εξωτερικών αλλά και από το Υπουργείο Αμυνας, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου το απόγευμα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι θα συνταχθούν επιστολές στους Υπουργούς Αμυνας της ΕΕ και θα γίνουν τηλεφωνικές επικοινωνίες ''ούτως ώστε αυτή η προσπάθεια της Τουρκίας να εμφανιστεί και στο εξωτερικό και να ξεκαθαρίσει η στάση της Τουρκίας σε σχέση με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος και πολύ περισσότερο σε σχέση με τη δική της πορεία για ένταξη στην ΕΕ''.

    [16] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - Βιέννη - ΟΑΣΕ

    [17] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Αθήνα - Αναχώρηση

    [18] (Κ) Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης - ΕΕ - Αδειες οδήγησης

    Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα την πρόταση του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη που αφορά την ευρωπαϊκή οδηγία για άδειες οδήγησης.

    [19] (Κ) Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κατεχόμενα - Λεγόμενες εκλογές

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ρενέ βαν ντερ Λίντεν δήλωσε ότι η ΚΣΣΕ θα συνεχίσει να εργάζεται μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Στήριξη Τ/Κ

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ παρεξηγεί εκ του πονηρού τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τη στήριξη της ε/κ κοινότητας προς την τ/κ κοινότητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επαναλαμβάνοντας πως οι μόνοι που έχουν μέχρι στιγμής προσφέρει χειροπιαστή βοήθεια προς τους Τ/Κ είναι οι Ε/Κ.

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει το λογοπαίγνιο στο οποίο προέβη ο λεγόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος, απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι "στραγγαλίζουμε τους Τ/Κ από αγάπη", είπε ότι ο Πρόεδρος "πνίγει τους Τ/Κ από αγάπη".

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθεση Βρετανικού Κοινοβουλίου

    Παρανόηση των γεγονότων σε πολλά σημεία που ίσως οφείλεται σε ελλειμματική πληροφόρηση, διαπιστώνει η κυπριακή κυβέρνηση στην πρώτη αντίδρασή της για την έκθεση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου.

    Σε απογευματινή ενημέρωση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως υπάρχουν και θετικά στοιχεία, ενώ φαίνεται πως για τα συμπεράσματα λήφθηκαν σοβαρά υπόψη και οι απόψεις του πρώην ειδικού απεσταλμένου της Βρετανίας στο Κυπριακό Λόρδου Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως διατυπώνονται στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Κατεχόμενα - Οπλισμός (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε απόψε ότι αληθεύει πως η Τουρκία έχει εισαγάγει στα κατεχόμενα οπλισμό, όπως άρματα μάχης και άλλα, αμερικανικής κατασκευής παρά το γεγονός ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ισχυρίζεται πως γίνεται απλή αντικατάσταση του εξοπλισμού.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 23 February 2005 - 18:49:33 UTC