Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Κεραυνός - Νίκη
  • [02] (Κ) American Express - Κατεχόμενα - Διάψευση
  • [03] (Κ) Λονδίνο - Προσφυγικά σωματεία - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό
  • [04] (Κ) ΕΕ - "Ερτζάν" - Δικαιώματα επιβατών
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο - Βρυξέλλες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πολωνός Υπουργός Εσωτερικών
  • [09] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Μάλτας - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες
  • [11] (Κ) Κύπρος - Πολωνία - Οργανωμένο έγκλημα - Συμφωνία
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Εναρξη συνομιλιών
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Δηλώσεις (1)
  • [15] (Κ) Αντώναρος - Αμερικανικές εταιρείες - Κατεχόμενα
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ Μάλτας - Κύπρου - Συνάντηση
  • [19] (Κ) Γενική Διευθύντρια Υπ. Παιδείας - Εισαγωγή ΑΑΕΙ & ΤΕΙ Ελλάδας
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Δηλώσεις (2)
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ Μάλτας - Κύπρου - Συνάντηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [22] (Κ) Σύνοδοι Κορυφής - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Αμερικανός Πρόεδρος
  • [23] (Κ) Ελλάδα - Πολεμικό Ναυτικό - Νέος Αρχηγός Στόλου

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Κεραυνός - Νίκη

    Την τρίτη θέση πήρε ο Κεραυνός Στροβόλου στο Φάιναλ Φορ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας, που διεξήχθη στη Ρουμανία.

    Ο Κεραυνός κέρδισε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 95 89 στο μικρό τελικό.

    [02] (Κ) American Express - Κατεχόμενα - Διάψευση

    Η εταιρεία American Express διαψεύδει ότι συμμετέχει στην αντιπροσωπεία των αμερικανικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Σε απαντητική επιστολή του προς το διευθυντή του Εμπορικού Γραφείου της Κύπρου στις ΗΠΑ Ντένις Δρουσιώτη η αντιπρόεδρος της εταιρείας, αρμόδια για θέματα δημοσίων σχέσεων Σούζαν Ατραν αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα που φέρουν την American Express να συμμετέχει στην αποστολή είναι ανακριβή.

    «Παρότι προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε, αρνηθήκαμε και συμπεριληφθήκαμε στον κατάλογο από λάθος», είπε.

    Ο κ. Δρουσιώτης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Ντάουνς επισημαίνει ότι το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιά παράνομη οντότητα, προϊόν παράνομης εισβολής και κατοχής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος έχει υπερασπιστεί ακόμη και στα αμερικανικά δικαστήρια (υπόθεση Ψηφιδωτών Κανακαριάς) τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τον εμπορικό σύμβουλο προς όλες τις εταιρείες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές.

    Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι «συμπράττοντας σε επιχειρηματική συμφωνία με οντότητες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου θα θεωρηθεί παράνομη πράξη, αντίθετη προς την κυπριακή νομοθεσία», ενώ επισημαίνονται και οι πιθανές ευθύνες από παράνομη χρήση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο κυπριακό κράτος ή σε Ελληνοκύπριους πρόσφυγες.

    Αναφορές επίσης υπάρχουν και σε σχετικά δημοσιεύματα αμερικανικών εφημερίδων για τα κατεχόμενα, που αναφέρονται σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος και σε έλλειψη νομικής προστασίας.

    Η κυπριακή κυβέρνηση επιφυλάσσεται να προβεί σε όλα τα αναγκαία νομικά μέτρα εναντίον εταιρειών προκειμένου να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντά της, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Δρουσιώτης και προσθέτει: ''Εισηγούμαι να μην προχωρήσετε σε εμπορική σύνδεση στην κατεχόμενη περιοχή καθώς αποτελεί παράνομη ενέργεια και μπορεί να οδηγήσει σε προσφυγή εναντίον του οργανισμού σας''.

    [03] (Κ) Λονδίνο - Προσφυγικά σωματεία - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό

    Βρετανοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συμφώνησαν με τους εκπροσώπους των κυπριακών προσφυγικών σωματείων στη Βρετανία ότι θα καταβάλουν προσπάθειες στη βάση σχεδίου δράσης για αναθεώρηση της βρετανικής στάσης στο Κυπριακό.

    [04] (Κ) ΕΕ - "Ερτζάν" - Δικαιώματα επιβατών

    Ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου δεν υπάρχει, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την ευκαιρία της εφαρμογής κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών στην ΕΕ, είπε πως η έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει καμία σχέση με τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη εμπορικής αντπροσωπείας από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    ''Το αεροδρόμιο Ερτζάν δεν υφίσταται για εμάς, έτσι εμείς ασχολούμαστε με τις υπό την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές. Σήμερα (χθες)είμαστε εδώ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας'', είπε.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα αποστολής αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία που συνοδεύονταν από τον εμπορικό ακόλουθο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία και οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ενέργεια αυτή, η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μάλτα, η υιοθέτηση χθες από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ των προτάσεων της Επιτροπής για διευκόλυνση του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής, οι δηλώσεις των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Κληρίδη και Βασιλείου για το Κυπριακό, καθώς και η ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Μηνύματα δύο κατευθύνσεων από τις ΗΠΑ'' γράφει ότι σαφή αλλά διαφορετικά πολιτικά μηνύματα προς την ε/κ και την τ/κ πλευρά έστειλαν οι ΗΠΑ με την επίσκεψη εκπροσώπων ένδεκα αμερικανικών εταιρειών που εδρεύουν στην Αγκυρα, τους οποίους συνόδευε ο εμπορικός ακόλουθος της αμερικανικής πρεσβείας στην τουρκική πρωτεύουσα. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ θα αρχίσει μετά τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, νέο κύκλο επαφών με τα τ/κ κόμματα και ειδικότερα με αυτό που θα κερδίσει τις εκλογές και θα παρουσιάζεται ως ο εκπρόσωπος της τ/κ κοινότητας, δεδομένου ότι θα είναι κάποιος από τις δυνάμεις που θέλουν λύση του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Ε/Κ 'αγόρασαν' ήδη τ/κ περιουσίες'' γράφει ότι "τρεις φορές με το ζόρι πέθαναν τον Ιμπραϊμ Μουσταφά οι επιτήδειοι για να μπορέσουν τελικά να μεταβιβάσουν την περιουσία του σε Ε/Κ". Κάνει λόγο για "καλά οργανωμένο κύκλωμα το οποίο λυμαινόταν τ/κ περιουσίες". Αλλού γράφει ότι οι δύο πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Γκαύκος Κληρίδης και Γιώργος Βασιλείου, τόνισαν σε ξεχωριστές δηλώσεις τους χθες την ανάγκη επανέναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Εκανε 'θαύματα' και στο Λονδίνο'' γράφει ότι ανάστατη έχει κάνει ο διαβόητος Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Γιοσάκης και την παροικία του Λονδίνου όπου μετέβη για ''μεταπτυχιακά'' κατόπιν θερμών συστάσεων του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου, ο οποίος τον φιλοξενούσε επί τρία χρόνια στη Μητρόπολη Λεμεσού, παρά τα "σκάνδαλα" που ο Γιοσάκης είχε προκαλέσει στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι στα χέρια των βουλευτών είναι το κλειδί που θα ανοίξει τα δεσμά που έχουν φορέσει οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο Υπουργείο Υγείας αλλά και τους φαρμακοποιούς σε ό,τι αφορά τη μονοπωλιακή παροχή φαρμάκων.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χόλιγουντ, Τούρκοι 'ντυμένοι' Αμερικανοί'' γράφει ότι η σκηνοθεσία της αμερικανικής πολιτικής δεν είχε χθες τίποτα να ζηλέψει από τις χολιγουντιανές του είδους αφού οι Αμερικανοί επιχειρηματίες που έφθασαν χθες παράνομα στα κατεχόμενα ήταν τελικά...Τούρκοι αντιπρόσωποι αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία αλλά η παράνομη επίσκεψή τους έδωσε τα μηνύματα που οι ΗΠΑ ήθελαν. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως την ελπίδα ότι σύντομα θα επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι μετά από συνομιλίες στη Βαλέτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος άρχισε χθες επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Παρεμβαίνει η Εκκλησία'' γράφει ότι την παρέμβαση της Εκκλησίας φαίνεται να προκαλούν τα όσα διαδραματίζονται στην Ελληνική Τράπεζα καθώς έμμεσα ή άμεσα κατέχει σημαντικό ποσοστό μετοχών του Ομίλου Ελληνικής. Χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος που προϊσταται της Ιεράς Συνόδου είχε συνάντηση με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου για την οικονομική εικόνα που παρουσιάζει ο τραπεζικός αυτός οργανισμός. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών αναφέρουν πως για να αναλάβουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό, πρέπει να το ζητήσει η ε/κ πλευρά που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, που πρέπει επίσης να καταθέσει τις απόψεις της επί των αλλαγών που επιθυμεί.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Παλλαϊκή καταδίκη'' γράφει ότι Πρόεδρος, κυβέρνηση, Βουλή, κόμματα, οργανώσεις και σύσσωμος ο κυπριακός λαός καταδίκασαν την προκλητική παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα της ομάδας επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι τέτοιου είδους ενέργειες κάθε άλλο παρά συντείνουν στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαδιμίρ Πούτιν αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου Λεωνίδα Παντελίδη τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του Κυπριακού.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Η ελπίδα ακόμη επικρατεί μετά το τσουνάμι'' αναφέρεται στην ιστορία ενός ζεύγους από τη Σρι Λάνκα που διαμένουν στην Κύπρο και που πίστευαν ότι έχασαν τον πεντάχρονο γιο τους από τα φονικά τσουνάμι, αλλά τελικά τον βρήκαν και τον έφεραν στην Κύπρο για να ζήσει μαζί τους. Αλλού γράφει ότι επέστρεψε χθες η αντιπροσωπεία του Δήμου Αμμοχώστου από τις Βρυξέλλες, όπου είχε επαφές με Ευρωβουλευτές, με σκοπό την προώθηση του νόμιμου ανοίγματος του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου και της περιφραγμένης πόλης.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα το ''Το Κυπριακό ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Ενας Δημήτρης στο Λονδίνο'' αναφέρεται στην πρόσφατη επίσκεψη του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια στο Λονδίνο και διερωτάται απευθυνόμενος σε αυτόν αν ''εκτός από την ομιλία στην εορταστική εκδήλωση της εφημερίδας 'Παροικιακή' κατηφόρισες καθόλου κατά το Foreign Office''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου βρίσκεται ογκωδέστατος φάκελος με απίστευτες καταγγελίες που αφορούν τον τομέα των φαρμάκων.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αντάμι - Συνομιλίες ------------------------------------------------------- Την ελπίδα του για σύντομη επανένωση της Κύπρου εξέφρασε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι, ο οποίος παρουσιάστηκε βέβαιος πως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποτελέσει καταλύτη στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Αντάμι μιλούσε μετά από συνομιλίες στη Μάλτα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναφερόμενος στο Κυπριακό εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών μέσα σε διαφορετικό πνεύμα.

    Και οι δυο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στη μακροχρόνια συνεργασία των δυο χωρών και στις κοινές επιδιώξεις τους εντός της ΕΕ.

    Ο κ. Αντάμι ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την επίσκεψή του στη Μάλτα, σημειώνοντας τη μακροχρόνια σχέση των δυο χωρών ενώ επεσήμανε πως και οι δυο χώρες ήταν αποικίες και πως η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της πρώτη, με τη Μάλτα να ακολουθεί 4 χρόνια αργότερα.

    «Ευτυχώς για τη Μάλτα δεν είχαμε τα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει από τις αρχές της δεκαετίας του '70 αλλά ακολουθούμε η μια την άλλη σε ένα αριθμό θεμάτων», είπε.

    Ενα από αυτά είναι το θέμα της ένταξης στην ΕΕ, ανέφερε ο κ. Αντάμι, θυμούμενος την επίσημη επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Μάλτα ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου κατά την οποία είχαν συζητήσει το θέμα της υποβολής αίτησης για ένταξη και το πώς θα χειρίζονταν τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη.

    «Τελικά είμαστε και οι δυο στο λιμάνι, το λιμάνι της ΕΕ και είμαστε και οι δυο μέλη εκεί. Ανταλλάξαμε απόψεις και για τα τρέχοντα ζητήματα που επηρεάζουν τις δυο χώρες μας, δυο μικρά νέα κράτη μέλη της ΕΕ και πώς καλύτερα μπορούμε να επωφεληθούμε από την ένταξή μας στην ΕΕ», είπε ο κ. Αντάμι.

    Πρόσθεσε πως συζήτησαν και για το Κυπριακό και για το όραμα της Κύπρου, εκφράζοντας την ελπίδα το συντομότερο δυνατό να τερματιστεί η διαίρεση του νησιού.

    Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα πως το γεγονός ότι η Κύπρος είναι τώρα μέλος της ΕΕ «θα είναι καταλύτης για απόκτηση αυτού που ο κυπριακός λαός ορθά επιθυμεί, να δει τη χώρα του ενωμένη ως μια Κυπριακή Δημοκρατία».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Αντάμι για την πρόσκληση για αυτή την επίσκεψη, σημειώνοντας πως οι σχέσεις και η συνεργασία των δυο χωρών ανάγονται στους αιώνες.

    Ανέφερε πως η Κύπρος και η Μάλτα είναι στρατηγικά νησιά στη Μεσόγειο που αντιμετώπισαν ισάριθμους κατακτητές.

    Σημείωσε πως «και οι δυο χώρες είμαστε τώρα στο ασφαλές λιμάνι της Ευρώπης και είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε σε πολλούς τομείς, ειδικά σε θέματα ναυτιλίας με κοινές αξιώσεις και κοινά προβλήματα στην ΕΕ», εκφράζοντας την προσδοκία για περαιτέρω συντονισμό και συνεργασία των δυο χωρών.

    Εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη για τις σκέψεις που διατύπωσε ο κ. Αντάμι σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως «ο στόχος μας ήταν πάντα πως η Κύπρος πρέπει να επανενωθεί τόσο σε ό,τι αφορά την κοινωνία, τους θεσμούς και την οικονομία».

    «Απορρίψαμε το σχέδιο Ανάν γιατί δεν πέτυχε αυτή την επανένωση και παραθέτει σημεία που ανησυχούν τους Ε/Κ, ελπίζοντας ότι σύντομα θα δημιουργηθούν οι ευκαιρίες για ένα νέο γύρο συνομιλιών, με διαφορετικό πνεύμα, για την επανένωση», ανέφερε.

    Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλφρεντ Σαντ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αντάμι - Επίσημο δείπνο --------------------------------------------------------- O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως η προοπτική για ένταξη στην ΕΕ πρέπει να κάνει την Τουρκία να συνεργαστεί για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, με βάση τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και ''να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα άδικα πλεονεκτήματα που δίδονται στην Τουρκία με βάση το σχέδιο Ανάν V, μέσω επιδιαιτησίας και όχι μέσω μιας συμφωνίας αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων''.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε επίσημο δείπνο που παράθεσε ο Πρόεδρος της Μάλτας Εντουαρντ Φένεχ Αντάμι και η σύζυγός του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''αναζητούμε και προσβλέπουμε σε μια συμφωνημένη λύση μέσω διαπραγματεύσεων, που θα αποκαταστήσει, διασφαλίσει και εγγυηθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων μέσα στο πλαίσιο μιας πραγματικής ομοσπονδίας'', εκφράζοντας την πεποίθηση πως ''το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει το πλαίσιο για ένα νέο γύρο συνομιλιών, μετά που θα έχει βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά''.

    Στην ομιλία του ο Μαλτέζος Πρόεδρος ανέφερε πως οι πρόσφατες εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή είναι ενθαρρυντικές.

    ''Χιλιάδες Τ/Κ τώρα περνούν την γραμμή κάθε μέρα για εργασία, ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη στο νότο και παίρνοντας πίσω μαζί τους 180 εκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο'', είπε.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου και της Μάλτας στην ΕΕ, ο κ. Αντάμι σημείωσε πως ''η ΕΕ είναι πράγματι το κοινό μας σπίτι'', προσθέτοντας πως ''η ΕΕ είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενότητας και διαφορετικότητας''.

    ''Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, που υπεγράφη στη Ρώμη πριν τρεις μήνες, όταν επικυρωθεί, θα είναι ένα μεγάλο πολιτικό επίτευγμα. Ενσωματώνει αρχές τις οποίες διαφυλάσσουμε: τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξιοπρέπεια, την ελευθερία και την ισότητα του ανθρώπου'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως το Σύνταγμα ''δίδει σε όλους και κάθε ένα πολίτη το αίσθημα του ότι ανήκει κάποιου και φέρνει τους ανθρώπους των 25 κρατών μελών μαζί, παρά τις πολιτιστικές και γλωσσικές διαφορές που υπάρχουν''.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''περνούμε μια περίοδο, κατά την οποία, εάν οι συνθήκες τύχουν χειρισμού σε μια δίκαιη και σωστή βάση, μπορεί να ανοίξει μια οδός για ένα αξιοπρεπή συμβιβασμό και μια βιώσιμη λύση''.

    ''Ο λαός της Κύπρου αποφάσισε σε ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα πως το σχέδιο Ανάν V που ήταν το αποτέλεσμα επιδιαιτησίας και όχι το αποτέλεσμα ελεύθερων διαπραγματεύσεων, δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε ένα μοναδικά ισορροπημένο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού'', ανέφερε.

    Υπογράμμισε πως ''η δημοκρατική απόφαση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους. Εάν ένας νέος γύρος συνομιλιών αρχίσει, πρέπει να γίνει δεκτό ότι πρέπει να επέλθουν ουσιαστικές βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν και να γίνουν δεκτές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη''.

    ''Αυτό μπορεί μόνο να επιτευχθεί μέσω της απομάκρυνσης προνοιών που καθιστούν αμφίβολη την λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους και οδηγούν στη διαίρεση του λαού, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών, παρά να προάγουν και να διασφαλίζουν την επανένωση μιας χώρας'', επεσήμανε.

    ''Παρομοίως θεωρούμε απαράδεκτες τις πρόνοιες που επιτρέπουν σε ξένα στρατεύματα και ξένους έποικους να παραμείνουν στο διηνεκές στο νησί'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''αναζητούμε την εξέλιξη ενός κράτους που θα μας επιτρέψει να συμμετάσχουμε αποτελεσματικά στους θεσμούς της ΕΕ ως ένας ισότιμος, αξιόπιστος και δημιουργικός εταίρος και ένα πραγματικά ανεξάρτητο μέλος της διεθνούς κοινότητας''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος δεν ήγειρε οποιεσδήποτε αντιρρήσεις στην υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ «πιστεύοντας ειλικρινά ότι η εποικοδομητική μας στάση θα οδηγήσει την Τουρκία να συνειδητοποιήσει περί τίνος πρόκειται η Ευρώπη και τελικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που διαλαμβάνει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας έναντι στην ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της».

    «Πιστεύουμε σθεναρά ότι η προοπτική ένταξης πρέπει να κάνει την Τουρκία να συνεργαστεί για εξεύρεση λύσης στην Κύπρο, βασισμένης στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά τα άδικα οφέλη που δόθηκαν στην Τουρκία με το σχέδιο Ανάν V, μέσω επιδιαιτησίας και όχι μέσω μιας συμφωνίας που είναι αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης», ανέφερε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κατεχόμενα - Αμερικανική εμπορική αποστολή ------------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε την επίσκεψη στα κατεχόμενα ομάδας επιχειρηματιών που εκπροσωπούν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία προσθέτοντας ότι «οι ανάλογες παραστάσεις έχουν γίνει εκεί που πρέπει να γίνουν».

    Εξέφρασε την άποψη ότι «τέτοιες ενέργειες προκαλούν τα αισθήματα του κυπριακού λαού και δεν συμβάλλουν καθόλου στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ» και πρόσθεσε πως «κάθε άλλο παρά συντείνουν στη δημιουργία του αναγκαίου κλίματος για προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναχωρώντας για τη Μάλτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι «να ενισχύσει όσο είναι δυνατόν τις σχέσεις μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ» γιατί, όπως εξήγησε, «αυτές δημιουργούν και το κλίμα και τις προϋποθέσεις για επανένωση του λαού της χώρας, των θεσμών και της οικονομίας».

    Αναφερόμενος ειδικά στον οικονομικό τομέα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «εμείς ενθαρρύνουμε τις συνεργασίες μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ σε αυτόν τον τομέα δεδομένου ότι αυτές θα γίνονται νόμιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμποδίζει αλλά αντίθετα ενθαρρύνει «την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ» και επανέλαβε ότι «όπως είχαμε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έχουμε ήδη, με πολλές παραχωρήσεις, αναπτύξει και διευρύνει τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή» ο οποίος, όπως είπε, αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ταυτόχρονα κάλεσε τους Τ/Κ να «εκμεταλλευθούν τις μεγάλες ευκαιρίες που παρέχει αυτός ο Κανονισμός για την περαιτέρω ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των ελευθέρων περιοχών και των κατεχομένων αλλά και με όλο τον κόσμο».

    Πιστεύουμε, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι αυτός ο Κανονισμός διευκολύνει πάρα πολύ την οικονομική ανάπτυξη ''εάν αυτή είναι η επιδίωξη. Ομως άλλοι φαίνεται έχουν επιδιώξεις να χρησιμοποιήσουν τέτοια μέτρα για να αναβαθμίσουν το καθεστώς των κατεχομένων και για να αρύονται πολιτικά οφέλη. Ισως», συνέχισε ο Πρόεδρος, και η προεκλογική περίοδος που υπάρχει αυτή την περίοδο στα κατεχόμενα «να εντάσσεται μέσα σε αυτές τις προσπάθειες».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι για να αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή το απ' ευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο κ. Ταλάτ είναι «εκείνος που εμποδίζει, απαγορεύει το εμπόριο από τις ελεύθερες περιοχές, το χώρο που ελέγχει η Δημοκρατία, προς τα κατεχόμενα».

    Πρόσθεσε ότι δεν «γίνεται εμπόριο μονοδρομικό» εξηγώντας ότι εμπόριο σημαίνει από εξ ορισμού και στην πράξη ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των περιοχών, σύμφωνα όμως πάντα με τους νόμους και τους κανονισμούς.

    Σε ερώτηση κατά πόσον με την επίσκεψη στα κατεχόμενα αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών, οι Αμερικανοί θα φτάσουν μέχρι και την αναγνώριση του ψευδοκράτους, δημιουργώντας έτσι ένα είδος καθεστώτος Ταϊβάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι το καθεστώς Ταϊβάν «ουδεμία σχέση» έχει με την Κύπρο, εξηγώντας ότι η Ταϊβάν ήταν αναγνωρισμένο κράτος και απο-αναγνωρίστηκε.

    Εξέφρασε την άποψη ότι «οι ΗΠΑ ή άλλα κράτη δεν θα προχωρήσουν σε αναγνώριση των κατεχομένων» κάτι που, όπως είπε, έχει δηλωθεί επανειλημμένα και σημείωσε πως «ούτε οι Τ/Κ, νομίζω, τώρα επιδιώκουν» να έχουν καθεστώς διπλωματικής αναγνώρισης για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Ενας από τους λόγους αυτούς, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, είναι ότι σήμερα οι Τ/Κ «γηγενείς κάτοικοι των κατεχομένων περιοχών είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Εάν δημιουργηθεί άλλο αναγνωρισμένο κράτος αυτόματα χάνουν αυτό το προνόμιο το οποίο τους παραχωρήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία με δικές μας προσπάθειες και έναντι δικής μας μόνο δαπάνης», σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε επίσης να σχολιάσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία θα υπογράψει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ενωση αλλά με μία ταυτόχρονη δήλωση ότι αυτό δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση είναι «υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και είναι υποχρέωση την οποία θα εκπληρώσει, πιστεύω, πολύ σύντομα και πριν από τις 3 Οκτωβρίου».

    Βουλή - Ολομέλεια - Κατεχόμενα - Εμπορική αντιπροσωπεία -------------------------------------------------------- Τα αισθήματα δυσφορίας και αγανάκτησης όλων των πολιτικών κομμάτων της Βουλής εξέφρασε στη χθεσινή συνεδρία της ολομέλειας ο Προεδρεύων της Βουλής των Αντιπροσώπων, βουλευτής και Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, διαμαρτυρόμενος για τη συνοδεία από επίσημο εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης σε εμπορική αντιπροσωπεία που μετέβη παράνομα στα κατεχόμενα.

    ''Η ενέργεια αυτή βρίσκεται σε πλήρη σύγκρουση με τα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και με κάθε αρχή Δικαίου'', δήλωσε προ ημερησίας διατάξεως ο κ. Λυσσαρίδης, απευθυνόμενος στα δημοκρατικά αισθήματα κάθε λαού και ζητώντας τη συνδρομή τους, έτσι ώστε ''αυτή η φωνή αγανάκτησης και διαμαρτυρίας να γίνει ακουστή από όλους τους λαούς''.

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών καταδίκασε ομόφωνα ως απαράδεκτη και προκλητική την άφιξη στα κατεχόμενα αποστολής επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία, με τη συνοδεία του εμπορικού ακολούθου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, καλώντας την κυπριακή κυβέρνηση να προβεί στα ενδεικνυόμενα πολιτικά διαβήματα για αντιμετώπιση του θέματος.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπορική αντιπροσωπεία - Κατεχόμενα ------------------------------------------------------------- Η άφιξη εμπορικής αντιπροσωπείας από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι παράνομη και γίνεται για πολιτικούς στόχους, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    «Τόσο το υπουργείο μου όσο και η κυβέρνηση είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για τις κινήσεις των Αμερικανών», είπε, προσθέτοντας ότι «είναι μια κίνηση με πολιτικούς στόχους και είναι παράνομη γιατί αντίκειται στους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε. αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας».

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - Αμερικανική εμπορική αποστολή στα κατεχόμενα

    Τη θέση που έχει εκφραστεί αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα από την Ελλάδα και την Κύπρο ότι θα πρέπει να βοηθηθεί η οικονομική ανάπτυξη και συνεργασία στην Κύπρο, επανέλαβε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία.

    Ο κ. Κουμουτσάκος υπογράμμισε ότι ''ως αποτέλεσμα αυτής της συγκεκριμένης τοποθέτησης η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε να δοθούν 259 εκατομμύρια ευρώ στους Τ/Κ παρά το γεγονός ότι αυτά τα χρήματα προβλέπετο να δοθούν μόνο σε περίπτωση που θα έχει επιτευχθεί λύση''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίσκεψη εμπορικής αποστολής - Κατεχόμενα ----------------------------------------------------------- Απαράδεκτο και ανησυχητικό, χαρακτήρισε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης το γεγονός ότι η εμπορική αποστολή που επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα.

    Κληθείς να σχολιάσει αυτή την εξέλιξη, μετά την ενημέρωση των ΕΔΗ για την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στην Τουρκία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το κόμμα του διαβίβασε ''με τον εντονότερο τρόπο'' τη διαφωνία και τη διαμαρτυρία του προς την αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Κατεχόμενα - Εμπορική αποστολή ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου χαρακτήρισε χθες δυσάρεστο το ότι η εμπορική αποστολή που επισκέπτεται παράνομα τα κατεχόμενα συνοδεύεται από τον εμπορικό ακόλουθο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τουρκία, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι αυτή η κίνηση πρέπει να ανησυχεί την ε/κ πλευρά.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την επίσκεψη αντιπροσωπείας του κόμματός του στην Τουρκία, ο κ. Βασιλείου υποστήριξε πως ενόσω δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, θα υπάρξουν και άλλες τέτοιες επισκέψεις.

    ΑΔΗΚ - Κατεχόμενα - Αμερικανική αντιπροσωπεία ---------------------------------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωση του με αφορμή την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα τουρκικής εμπορικής αποστολής την οποία συνόδευε ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα, Αμέρ Καγιανί, που είναι αμερικανικής υπηκοότητας, καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παράνομη αυτή ενέργεια και εκφράζει την απαρέσκεια του.

    ''Τέτοιου είδους ανεπίτρεπτες ενέργειες με το σκεπτικό του απεγκλωβισμού των Τ/Κ από την οικονομική απομόνωση αποτελούν παραβίαση παντός αρχής δικαίου, αγνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπονομεύουν την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνει το ΑΔΗΚ.

    ΗΠΑ - Ομογένεια - Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα --------------------------------------------------------- Επιστολή διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις σε σχέση με την άφιξη Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, υπό τη συνοδεία του Εμπορικού Ακόλουθου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, έστειλε χθες ο Πρόεδρος του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ρωσσίδης επισημαίνει ότι το μόνο που επιτυγχάνεται με τη μετάβαση των Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα είναι οι ΗΠΑ να εμφανίζονται διεθνώς ότι δεν ενδιαφέρονται για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

    Προσθέτει ότι η άφιξη στο ψευδοκράτος αμερικανικής εμπορικής αποστολής υπό τη συνοδεία Αμερικανού διπλωμάτη, από μη αναγνωρισμένο σημείο εισόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    American Express - Κατεχόμενα - Διάψευση ----------------------------------------- Η εταιρεία American Express διαψεύδει ότι συμμετέχει στην αντιπροσωπεία των αμερικανικών επιχειρήσεων που πραγματοποίησε χθες παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα.

    Σε απαντητική επιστολή του προς το διευθυντή του Εμπορικού Γραφείου της Κύπρου στις ΗΠΑ Ντένις Δρουσιώτη η αντιπρόεδρος της εταιρείας, αρμόδια για θέματα δημοσίων σχέσεων Σούζαν Ατραν αναφέρει ότι τα δημοσιεύματα που φέρουν την American Express να συμμετέχει στην αποστολή είναι ανακριβή.

    «Παρότι προσκληθήκαμε να συμμετάσχουμε, αρνηθήκαμε και συμπεριληφθήκαμε στον κατάλογο από λάθος», είπε.

    Ο κ. Δρουσιώτης στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Ντάουνς επισημαίνει ότι το κατοχικό καθεστώς αποτελεί μιά παράνομη οντότητα, προϊόν παράνομης εισβολής και κατοχής, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ότι η Κύπρος έχει υπερασπιστεί ακόμη και στα αμερικανικά δικαστήρια (υπόθεση Ψηφιδωτών Κανακαριάς) τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Παρόμοιες επιστολές εστάλησαν από τον εμπορικό σύμβουλο προς όλες τις εταιρείες οι οποίες συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις αμερικανικές διπλωματικές αρχές.

    Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι «συμπράττοντας σε επιχειρηματική συμφωνία με οντότητες στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου θα θεωρηθεί παράνομη πράξη, αντίθετη προς την κυπριακή νομοθεσία», ενώ επισημαίνονται και οι πιθανές ευθύνες από παράνομη χρήση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο κυπριακό κράτος ή σε Ε/Κ πρόσφυγες.

    Oracle - Ανακοίνωση --------------------- Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Oracle, Alfonso Di Ianni σε επιστολή που απέστειλε αυτή την εβδομάδα στον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, αναφέρεται σε δημοσιεύματα σε ημερήσια εφημερίδα τα οποία κάνουν λόγο για την επίσκεψη εκπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στα κατεχόμενα, όπου μια από τις εταιρείες που αναφέρονται είναι και η Oracle.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Di Ianni ξεκαθαρίζει στην επιστολή του ότι η εταιρεία του ουδέποτε πήρε επίσημη απόφαση να λάβει μέρος σε τέτοια επίσκεψη και τονίζει ότι η εταιρεία του σέβεται τόσο τη νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και τη νομοθεσία της ΕΕ.

    Εξάλλου, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Nick Larigakis είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο της εταιρείας American Express, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία αποφάσισε να μη συνοδεύσει στα κατεχόμενα την εμπορική αποστολή.

    Κυπρο-Αμερικανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος - Αμερικανική αντιπροσωπεία ------------------------------------------------------------- Τις σοβαρές ανησυχίες και διαφωνία τους ως προς την άφιξη στα κατεχόμενα αποστολής επιχειρηματιών που αντιπροσωπεύουν αμερικανικές εταιρείες στην Τουρκία, με τη συνοδεία του εμπορικού ακολούθου της αμερικανικής Πρεσβείας στην Αγκυρα, εξέφρασαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπρο-Αμερικάνικου Επιχειρηματικού Συνδέσμου.

    Κατεχόμενα - Επίσκεψη εμπορικής αποστολής - Επιχειρηματίες ----------------------------------------------------------- Τουρκικής καταγωγής είναι τα μέλη της εμπορικής αποστολής που επισκέφθηκε παράνομα χθες τα κατεχόμενα, με στόχο, όπως υποστήριξαν, την εξεύρεση τρόπων για προώθηση εμπορικών δραστηριοτήτων μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και Τ/Κ επιχειρηματιών.

    Μόνη εξαίρεση ήταν ο εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αγκυρα που συνόδεψε την αποστολή, Αμέρ Καγιανί, που είναι αμερικανικής υπηκοότητας.

    Η αποστολή απαρτίζεται από τους Ραχσάν Τζεμπέ (Cushman&Wakefield- P&D), Χασάν Τζολάκ (World Trade Center), Τζεμ Ντογκρουσόζ (Comsat), Τσετίν Γκιουμούσολγου (Parsons Brinkerhoff), Ερέν Καλέ (GNC), Χαλίμ Νεϊζί (Shaw/Stone& Webster), Χαλούκ Σαργκίν (El Paso), Αντνάν Ταν (Wesfort), Νουράν Βαρολάν (Pfizer), Σερντάρ Γιανασάν (FedEx) και Αχμέντ Γιλμάζ (GNC).

    Αμερικανοί επιχειρηματίες - Κατεχόμενα - Ερέλ ---------------------------------------------- Ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ δήλωσε χθες ότι η μετάβαση αμερικανικής εμπορικής αποστολής στο ψευδοκράτος δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για επιχειρηματικές δραστηριότητες στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις μετά την άφιξη των Αμερικανών επιχειρηματιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ερέλ είπε ότι ''σήμερα άρχισε μια νέα διαδικασία που δυνατό να βοηθήσει προς την επίλυση του Κυπριακού'', και κάλεσε την ε/κ πλευρά ''να σταματήσει να παρεμβάλλει εμπόδια στην ανάπτυξη της τ/κ πλευράς και να βοηθήσει στην οικονομική της ανάπτυξη''.

    ΕΕ - Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή - Επιτροπή -------------------------------------------------- H Eυρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης των προτάσεών της για τη διευκόλυνση του εμπορίου μέσω της Πράσινης Γραμμής στην Κύπρο. Σε ανακοίνωσή της, η Επιτροπή εκφράζει ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί για το άνοιγμα δύο ακόμη σημείων διέλευσης, στην οδό Λήδρας και τη Ζώδια.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η υιοθέτηση από το Συμβούλιο των προτάσεων της Επιτροπής που έχουν στόχο τη βελτίωση του υπάρχοντος κανονισμού θα μπορούσε να διευκολύνει περαιτέρω την κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των προσώπων από τη μια και την άλλη πλευρά της Πράσινης Γραμμής, συνεισφέροντας στην προσέγγιση των δύο κοινοτήτων στη νήσο.

    Ρώσος Πρόεδρος - Κυπριακό - Διαπιστευτήρια - Νέος Πρεσβευτής -------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, αποδεχόμενος χθες τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας στη Μόσχα Λεωνίδα Παντελίδη, τόνισε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει ενεργά στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    «Είμαστε έτοιμοι και στο μέλλον να συμβάλουμε ενεργά στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», είπε ο κ. Πούτιν, ο οποίος επιβεβαίωσε τη φιλική υποστήριξη της Μόσχας προς την Κύπρο.

    Αθήνα - Κουμουτσάκος - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ----------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος ερωτηθείς αν αναμένεται νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, δήλωσε πως ''για να ξεκινήσει μια πρωτοβουλία, για να προχωρήσουμε σε συνομιλίες, θα πρέπει να συντρέχουν δύο λόγοι, να έχει διαμορφωθεί και να καθοριστεί το διαδικαστικό πλαίσιο και η ουσία''.

    ''Αυτή τη στιγμή τα στοιχεία που υπάρχουν δείχνουν ότι ούτε το διαδικαστικό πλαίσιο μιας πιθανής νέας πρωτοβουλίας έχει καθοριστεί, αλλά και όσον αφορά το ουσιαστικό μέρος, διατυπώνονται ορισμένες σκέψεις ανεπισήμως'', είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ.

    Λονδίνο - Προσφυγικά σωματεία - Βρετανοί βουλευτές - Κυπριακό -------------------------------------------------------------- Βρετανοί βουλευτές του Εργατικού Κόμματος συμφώνησαν με τους εκπροσώπους των κυπριακών προσφυγικών σωματείων στη Βρετανία ότι θα καταβάλουν προσπάθειες στη βάση σχεδίου δράσης για αναθεώρηση της βρετανικής στάσης στο Κυπριακό.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ενωσης Κυπριακών Επιτροπών Κατεχομένων Αγγλίας (ΕΚΕΚΑ) σε δείπνο εργασίας που παρέθεσαν στους Βρετανούς βουλευτές Barbara Roche, Andrew Love, Rudi Vis και τον Υπουργό Παιδείας και βουλευτή Stephen Twigg, ενημέρωσαν τους βουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Υπουργός Εσωτερικών Πολωνίας - Επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο ----------------------------------------------------------- Συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών και συνεργασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας θα υπογράψει σήμερα στη Λευκωσία με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου, ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας Ryszard Kalisz, ο οποίος έφτασε χθες στο νησί.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Kalisz ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη που πραγματοποιεί Πολωνός Πρόεδρος στο νησί, στα μέσα Μαρτίου.

    ΕΕ - ''Ερτζάν'' - Δικαιώματα επιβατών ------------------------------------ Ο επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριάν βαν ντερ Μιρ δήλωσε ότι το παράνομο αεροδρόμιο ''Ερτζάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου δεν υπάρχει, σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας με την ευκαιρία της εφαρμογής κανονισμών για τα δικαιώματα των επιβατών στην ΕΕ, είπε πως η έναρξη της εκστρατείας ενημέρωσης των Ευρωπαίων πολιτών δεν έχει καμία σχέση με τη χθεσινή παράνομη επίσκεψη εμπορικής αντπροσωπείας από την Τουρκία στα κατεχόμενα.

    ''Το αεροδρόμιο Ερτζάν δεν υφίσταται για εμάς, έτσι εμείς ασχολούμαστε με τις υπό την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές. Σήμερα (χθες)είμαστε εδώ στο αεροδρόμιο της Λάρνακας'', είπε.

    Αναφορικά με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, που υιοθετήθηκε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε πως ο κανονισμός θα εφαρμοστεί στις 20 Φεβρουαρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα και θα δώσει νέα κίνητρα στους επιχειρηματίες και στις δύο πλευρές ώστε να προωθηθεί και να αυξηθεί το εμπόριο.

    Βρετανία - Κατεχόμενα - Απευθείας πτήσεις ------------------------------------------ Ενώ η επίσημη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το θέμα των απευθείας πτήσεων μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και των κατεχομένων παραμένει η ίδια, ότι δηλαδή αυτό αποτελεί αντικείμενο διαβουλεύσεων με τους νομικούς της συμβούλους και με άλλους, ουσιαστικά εγκαταλείπεται η όλη προσπάθεια, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν στην εβδομαδιαία τ/κ εφημερίδα του Λονδίνου Londra Gazete.

    Οι δηλώσεις του Βρετανού επισήμου ήταν υπό μορφή απάντησης σε ανοικτή επιστολή της εφημερίδας προς τον Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ που, μεταξύ άλλων, ζητούσε την καθιέρωση τέτοιων πτήσεων.

    Ο Βρετανός υφυπουργός επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησής του για να βοηθήσει στον τερματισμό της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ και ότι οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στην οικονομική συγχώνευση της νήσου.

    ''Η δυνατότητα απευθείας πτήσεων από το βορρά (στην Κύπρο) στο Ηνωμένο Βασίλειο θα εξυπηρετούσε αυτό το σκοπό'', είπε ο κ. Μακσέιν και συνέχισε ''αλλά πρόκειται για τεραστίου βαθμού νομικό πεδίο και τώρα διερευνούμε τη δυνατότητα κατευθείαν πτήσεων στη βόρεια Κύπρο με τους νομικούς μας συμβούλους και άλλους εμπειρογνώμονες''.

    Η βρετανική κυβέρνηση, συνέχισε, ''δεν προτίθεται να ακολουθήσει μια πολιτική που παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Το αεροδρόμιο Ερτζιάν στη βόρεια Κύπρο δεν είναι ένα εγκεκριμένο διεθνές αεροδρόμιο. Ετσι με βάση την ισχύουσα συμφωνία αεροπορικών υπηρεσιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου δεν μπορούν να υπάρξουν τακτικές απευθείας πτήσεις σαυτό από το Ηνωμένο Βασίλειο'', ανέφερε.

    ECOFIN - Βρυξέλλες - Υπουργός Οικονομικών -------------------------------------------- Με την εξέταση και έγκριση των προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης του Βελγίου, Δανίας, Εσθονίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Μάλτας, Πολωνίας, Σλοβακίας και Φινλανδίας συνεχίστηκε χθες στις Βρυξέλλες η Σύνοδος του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN) στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Η διαδικασία αυτή ακολουθείται για όλες τις χώρες-μέλη οι οποίες εξετάζονται κατά ομάδες μετά τη δημοσίευση της αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Προγράμματα Σύγκλισης και Σταθερότητας που ετοιμάζουν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Πρόγραμμα Σύγκλισης της Κύπρου θα εξεταστεί στην επόμενη Σύνοδο του ECOFIN στις 8 Μαρτίου.

    Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Οικονομικών κατέθεσε τις θέσεις της Κύπρου, δηλώνοντας τη συμφωνία της κυβέρνησης για την εισήγηση της Επιτροπής να γίνει επικέντρωση στους στόχους της οικονομικής ανάπτυξης και της προώθησης της απασχόλησης, τονίζοντας όμως ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει τη σημασία που αποδίδει στην κοινωνική συνοχή.

    Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι στους τομείς προτεραιότητας της ΕΕ πρέπει να προστεθεί η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, το περιβάλλον καθώς και οι υποδομές.

    Εξάλλου, το Συμβούλιο Υπουργών ΕCO-FIN υιοθέτησε ομόφωνα την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιηθεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας (άρθρο 104 Γ, παράγραφος 9) για το υπερβολικό έλλειμμα της Ελλάδας. Παράλληλα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες προσαρμογής με δεδομένο το μέγεθος του ελλείμματος, το ECO-FIN έδωσε στην ελληνική κυβέρνηση συνολικά δύο χρόνια για την επαναφορά του ελλείμματος κάτω του 3% του ΑΕΠ.

    Υπουργός Εσωτερικών - Πολωνός Υπουργός - Μετανάστευση - Ασυλο -------------------------------------------------------------- Η ανάγκη συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων ιδιαίτερα των αιτητών ασύλου, τονίστηκε στη συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου με τον Πολωνό Υπουργό Εσωτερικών και Διοίκησης Ρίσαρτ Κάλις, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι χώρες τους θα έχουν κοινή φωνή στο πλαίσιο της ΕΕ, ενώ τόνισαν ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων σε κοινά θέματα θα επεκταθεί και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

    Ο κ. Κάλις είπε ότι το 2005 θα είναι ''σημαντική χρονιά'' από πλευράς επισκέψεων Πολωνών αξιωματούχων στην Κύπρο, με επιστέγασμα την επίσκεψη του Προέδρου της Πολωνίας Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι το Μάρτιο.

    Οπως πρόσθεσε ο κ. Χρίστου, ''έχουμε συμφωνήσει μαζί με τον Υπουργό ότι θα επιδιώξουμε μια προγραμματισμένη συνεργασία, ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων στα θέματα που έχουν σχέση με τις τοπικές αρχές με τις υπηρεσίες ασύλου, αλλά και τις υπηρεσίες που έχουν σχέση με τη μετανάστευση και παροχή υπηκοότητας''.

    Αναστασιάδης - Κληρίδης - Τουρκία - Επαφές ------------------------------------------- Την άποψη ότι πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ εκείνων που πράγματι επιθυμούν επανένωση της Κύπρου, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες συναντήσεις του στην Τουρκία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι από την ενημέρωση που έτυχε εξάγει το συμπέρασμα ότι ήταν ''πολύ χρήσιμη'' η συνάντηση Αναστασιάδη Ερντογάν και ότι ''δεν υπάρχει άρνηση (από πλευράς Τουρκίας) αλλά αποδοχή ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν να διαπραγματευτούν επί του κυπριακού θέματος''.

    ''Η δική μου η εκτίμηση είναι ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεχίσει διαπραγματεύσεις επί του κυπριακού θέματος'', είπε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος συνεχάρη τον κ. Αναστασιάδη και το ΔΗΣΥ για την πρωτοβουλία τους να συναντήσουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    ΔΗΚΟ - Εκλογικές διαδικασίες - Υποβολή υποψηφιοτήτων ----------------------------------------------------- Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για όλους τους κεντρικούς και επαρχιακούς αξιωματούχους του Δημοκρατικού Κόμματος, ενόψει των εκλογών της 19ης Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    Η υποβολή των υποψηφιοτήτων θα γίνεται είτε στα κεντρικά είτε στα επαρχιακά γραφεία του ΔΗΚΟ, από τις 8.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα.

    Οπως προστίθεται στην ανακοίνωση, την επομένη της υποβολής των υποψηφιοτήτων, δηλαδή το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί παγκύπρια σύσκεψη όλων των υποψηφίων και όλων των μελών των κεντρικών και επαρχιακών συλλογικών οργάνων του ΔΗΚΟ, στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    ΠΕΟ - Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό λαό ------------------------------------------------------- Η αλληλεγγύη του κυπριακού λαού προς τον Παλαιστινιακό λαό, είναι αλληλεγγύη που πηγάζει από τον ίδιο πόνο και τα ίδια βάσανα που ταλανίζουν τους δύο λαούς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μιλώντας χθες βράδυ στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΠΕΟ για αλληλεγγύη προς τον Παλαιστινιακό λαό.

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης παραδόθηκε στον Πρεσβευτή της Παλαιστινιακής Αρχής στη Λευκωσία Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα, ποσό 3.600 λιρών, που συγκεντρώθηκε ύστερα από έρανο της Επιτροπής Αλληλεγγύης.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Κεραυνός - Νίκη --------------------------------------------------- Την τρίτη θέση πήρε ο Κεραυνός Στροβόλου στο Φάιναλ Φορ του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου Νότιας Περιφέρειας, που διεξήχθη στη Ρουμανία.

    Ο Κεραυνός κέρδισε τον Απόλλωνα Λεμεσού με 95 89 στο μικρό τελικό.

    Στον τελικό του Φάιναλ Φορ η τουρκική Μπάνβιτ κέρδισε με 71 - 68 τη ρουμανική ομάδα Ασεσοφτ Πλοέστι και κατέκτησε το τρόπαιο.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση -------------------------------- Σημαντικές απώλειες παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκαν στο σύνολό τους οι επιμέρους δείκτες και κυρίως οι πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 2,3%, κλείνοντας στις 1.229,1 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 1,65% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 89,01 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, με τις τράπεζες να απορροφούν το 45% περίπου του τζίρου.

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Λονδίνο - Βρυξέλλες

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχώρησε σήμερα για το Λονδίνο όπου θα παραστεί σε εκδηλώσεις και συναντήσεις των Εκπαιδευτηρίων της Παροικίας.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πολωνός Υπουργός Εσωτερικών

    Τους χαιρετισμούς αλλά και την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο της πολωνικής Δημοκρατίας και τους Προέδρους της πολωνικής Βουλής και Γερουσίας, ότι ''η Κύπρος για την Πολωνία στην ΕΕ είναι πολύ σημαντικός εταίρος'' διαβίβασε στον Προεδρεύοντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο Υπουργός Εσωτερικών της Πολωνίας Ryszard Kalisz.

    [09] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου - Μάλτας - Συνάντηση

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Κύπρου και της Μάλτας, Γιώργος Ιακώβου και Μάικλ Φρέντο, συζήτησαν σήμερα στη Βαλέττα το Κυπριακό, τους κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, τους προϋπολογισμούς της ΕΕ για τα έτη 2007-2013 με ιδιαίτερη έμφαση στα περιφερειακά προγράμματα και γενικά θέματα Μεσογείου και Μέσης Ανατολής.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Κατεχόμενα - Επιχειρηματίες

    Αν τα Ηνωμένα Εθνη επιθυμούν όντως να αναλάβουν πρωτοβουλία στο Κυπριακό και δέχονται τη λογική άποψη ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, για να τύχει αλλαγών που να μετατρέπουν και το ''όχι'' της ε/κ κοινότητας στο ''ναι'', τότε θα πρέπει να βολιδοσκοπήσουν τις δύο πλευρές, δήλωσε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Πολωνίας Ryszard Kalisz αναφερόμενος στην παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα αντιπροσώπων αμερικανικών εταιρειών στην Τουρκία, είπε ότι ''είναι μια πράξη, η οποία κατά τη δική μας εκτίμηση, είναι αντίθετη προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις διατάξεις τους για την Κύπρο, είναι αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα'' ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο ''ταϊβονοποίησης'' του ψευδοκράτους.

    [11] (Κ) Κύπρος - Πολωνία - Οργανωμένο έγκλημα - Συμφωνία

    Κύπρος και Πολωνία υπέγραψαν σήμερα συμφωνία για συνεργασία στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, τη διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων υπάρξεων και την τρομοκρατία.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Εναρξη συνομιλιών

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4456               0,4482
    Λίρα Αγγλίας              0,8437               0,8487
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4220            0,4253
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3496            0,3523
    Δολάριο Καναδά                  0,3615            0,3643
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3751            0,3781
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Δηλώσεις (1)

    Την ελπίδα ότι θα δημιουργηθούν σύντομα κάποιες θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Λόρενς Γκόνζι, ο οποίος προσέφερε τις καλές υπηρεσίες της χώρας του όπου χρειάζεται, προκειμένου η διαδικασία λύσης του Κυπριακού να προχωρήσει.

    Ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός προέβη στη δήλωση αυτή μετά τις διευρυμένες συνομιλίες που είχε σήμερα στην Βαλέτα με την κυπριακή αντιπροσωπεία που επισκέπτεται την Μάλτα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [15] (Κ) Αντώναρος - Αμερικανικές εταιρείες - Κατεχόμενα

    Ολες οι ενέργειες που έχουν στόχο την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου πρέπει να είναι σύννομες και να εντάσσονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ που αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος.

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.491.739,14
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,51    -2,81  1.453.008,47
    FTSE/CySE 20                           399,67    -2,98  1.015.487,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.196,34    -3,00  1.070.003,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.096,93    -2,57     40.252,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.113,31    -3,19     63.756,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.192,37    -2,99  1.110.256,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.213,57    -3,16    673.959,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.152,28    -1,20     10.113,61
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.094,10    -2,36    296.016,01
    FTSE Med (17/02/2005)                7.425,31     0,39
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική πτώση

    Σημαντική πτώση κατέγραψε για δεύτερη στη σειρά συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των νέων σημαντικών ζημιών της τάξης του 3,74% (7 σεντ) της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 2,99%, κλείνοντας στις 1.192,37 μονάδες. Σημαντικές απώλειες της τάξης του 2,81% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 86,51 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ Μάλτας - Κύπρου - Συνάντηση

    Την υποστήριξη της χώρας του στις κυπριακές θέσεις σε ό,τι αφορά τους δύο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τ/Κ (οικονομική βοήθεια ύψους 359 εκ. ευρώ και απευθείας εμπόριο), εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φρέντο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν σήμερα στην Βαλέτα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μάλτα. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ιακώβου και του κ. Φρέντο με τη συμμετοχή άλλων αξιωματούχων του μαλτέζικου ΥΠΕΞ.

    [19] (Κ) Γενική Διευθύντρια Υπ. Παιδείας - Εισαγωγή ΑΑΕΙ & ΤΕΙ Ελλάδας

    Δεν θα αλλάξει φέτος η διαδικασία εισαγωγής στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) της Ελλάδας και στα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), ανέφερε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Μάλτας - Δηλώσεις (2)

    Την ετοιμότητα της Μάλτας να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες για υποβοήθηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διατύπωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Λόρενς Γκόνζι, σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη τριήμερη επίσκεψη στη Μάλτα. .Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν θετικές εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού τους επόμενους μήνες.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία ο κ. Γκόνζι είπε πως η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ είναι μια θετική εξέλιξη για την περιοχή και την ΕΕ, σημειώνοντας πως πρέπει να επέλθουν πολύ σημαντικές στην Τουρκία ώστε αυτή να συμμορφωθεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως έκαναν και οι άλλες χώρες προκειμένου να πετύχουν την ένταξη.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τη στάση της Κύπρου έναντι της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας είπε πως «υποστηρίζουμε την (ενταξιακή) διαδικασία της Τουρκίας με την προϋπόθεση, και αυτή είναι μια πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση, ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να επιτελέσει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συμπεριφερθεί ως ένα μέλος της ΕΕ».

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ Μάλτας - Κύπρου - Συνάντηση (ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Την υποστήριξη της χώρας του στις κυπριακές θέσεις σε ό,τι αφορά τους δύο κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους Τ/Κ (οικονομική βοήθεια ύψους 2 5 9 εκ. ευρώ και απευθείας εμπόριο), εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας Μάικλ Φρέντο, ο οποίος συναντήθηκε με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Οι δύο ΥΠΕΞ συναντήθηκαν σήμερα στην Βαλέτα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Μάλτα. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις μεταξύ του κ. Ιακώβου και του κ. Φρέντο με τη συμμετοχή άλλων αξιωματούχων του μαλτέζικου ΥΠΕΞ.

    [22] (Κ) Σύνοδοι Κορυφής - ΕΕ - ΝΑΤΟ - Αμερικανός Πρόεδρος

    Η συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με τους 25 ηγέτες της ΕΕ, την Τρίτη το απόγευμα στις Βρυξέλλες, εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται από τις δύο πλευρές για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ουάσιγκτον και ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες τα τελευταία χρόνια πέρασαν μεγάλη δοκιμασία, κυρίως λόγω του πολέμου στο Ιράκ.

    Οπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, για την Ουάσιγκτον η έναρξη της δεύτερης θητείας του κ. Μπους αποτελεί μια ευκαιρία για την επαναπροσέγγιση των σχέσεων. Η συνάντηση δεν πρόκειται ως δια μαγείας να εξαφανίσει τις διαφορές, που εξακολουθούν να υπάρχουν όχι μόνο για το Ιράκ, αλλά και σε άλλα διεθνή θέματα (Ιράν, Μεσανατολικό), αλλά οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα δημιουργηθούν οι βάσεις για τη βελτίωση της συνεργασίας, αναφέρουν οι πηγές.

    [23] (Κ) Ελλάδα - Πολεμικό Ναυτικό - Νέος Αρχηγός Στόλου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 18 February 2005 - 18:49:26 UTC