Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κύπρος - Κανονισμοί ΕΕ - Κατοχικός στρατός
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κύπρος - Κανονισμοί ΕΕ - Κατοχικός στρατός

    Η εφαρμογή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ και για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων δεν ισοδυναμεί κατουδένα λόγο με αναγνώριση της βόρειας Κύπρου ως χωριστού κράτους, τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος εξέφρασε λύπη γιατί, όπως υποστήριξε, οι δύο κανονισμοί έχουν στην πράξη μπλοκαριστεί από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η προκαταρκτική συμφωνία κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής βάσει της οποίας εμπορεύματα που παράγονται στα κατεχόμενα μπορούν να πωλούνται στις ελεύθερες περιοχές και να εξάγονται στην ΕΕ, η διάνοιξη του οδοφράγματος Αστρομερίτη, η χθεσινή απόφαση του συνεδρίου των Αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ να μην δεχθεί τη συμφωνία που η ηγεσία της συντεχνίας συνήψε με την κυβέρνηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης καθώς και ο εντοπισμός υπόγειου θερμοκηπίου με 200 φυτά κάνναβης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Σκάνδαλο φάρμακα'' γράφει πως σε καταγγελίες που καίνε το Υπουργείο Υγείας προβαίνει το μέλος της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών των Φαρμάκων Αλέκος Σταμάτης και εάν οι καταγγελίες αυτές αποδειχθεί ότι ευσταθούν, τότε αρκετοί θα πρέπει να βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μεγάλης σημασίας συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Κλονίζεται η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ'' γράφει ότι τριγμούς στο οικοδόμημα της ΠΑΣΥΔΥ προκαλεί η χθεσινή απόφαση του συνεδρίου των αντιπροσώπων της οργάνωσης να μην δεχθεί τη συμφωνία που η ηγεσία της συντεχνίας συνήψε με την κυβέρνηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι καθυστερεί η εργοδότηση των Κυπρίων στην ΕΕ και ότι μόνο 4 από τους 44 Κυπρίους, οι οποίοι πέτυχαν στις εξετάσεις διοικητικών λειτουργών για τις χώρες της διεύρυνσης έχουν προσληφθεί στα ευρωπαϊκά θεσμικά οργανα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μαρτυρία που βοά'' γράφει ότι αφόρητες πιέσεις από το Δήμαρχο Νίκο Βλίττη και το γαμπρό του Ανδρέα Κακουλλή δέχθηκε ο Αντώνης Κασάπης, υπάλληλος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Παραλιμνίου, για να διεκπεραιώσει ταχύτατα, ακόμα και αυθημερόν, πλειάδα αιτήσεων που κατέθεσαν φιλικές προς τους ίδιους εταιρείες. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι για φέτος δεν καταργούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις αλλά θα καταργηθούν το 2006 και οι θέσεις θα δίδονται στους Κύπριους με βάση το γενικό βαθμό του απολυτηρίου.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Εσπερναν χασίς και φύτρωνε κάρβουνο'' γράφει πως σε μια αστυνομική επιχείρηση που δεν έχει προηγούμενο ανακαλύφθηκε χθες υπόγειο θερμοκήπιο θαμμένο κυριολεκτικά στη γη, με 200 φυτά ολλανδικής κάνναβης ενώ από πάνω οι χασισέμποροι δούλευαν δήθεν για κατασκευή καρβούνων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Φεβρουάριος βελτίωσε σημαντικά την εικόνα της βροχόπτωσης και της ροής νερού στα φράγματα ενώ από σήμερα ο καιρός θα αρχίσει να παρουσιάζει σταδιακά βελτίωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με δίδακτρα και η Ελλάδα'' γράφει ότι δίδακτρα θα πληρώνουν από του χρόνου οι Κύπριοι φοιτητές που θα σπουδάζουν στην Ελλάδα εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να αλλάξει τη νομοθεσία της. Φέτος αναμένεται να είναι η τελευταία φορά που οι φοιτητές μας μπορούν να διεκδικήσουν τις θέσεις στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με βάση το υπάρχον σύστημα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι πανικός ανάμεσα στους συνδρομητές της υπηρεσίας ευρυζωνικού Ιντερνετ i-choice όσο και στην ίδια την ΑΤΗΚ επικράτησε χθες μετά τη δημοποίηση του γεγονότος ότι διέρρευσαν κωδικοί πρόσβασης στο διαδίκτυο και στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της Cytanet.

    H ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Φυτεία θανάτου'' αναφέρεται στο χθεσινό εντοπισμό από την Αστυνομία κοντέινερ καλά καμουφλαρισμένου στο έδαφος που ήταν γεμάτο από φυτά κάνναβης. Η Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών πιστεύει ότι έχει ξηλώσει μεγάλη ''αλυσίδα'' εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι η δίοδος του Αστρομερίτη είναι έτοιμη να ανοίξει αφού πρώτα γίνει η αποναρκοθέτηση και ότι η διακίνηση θα γίνεται από τον υφιστάμενο δρόμο Αστρομερίτη-Ζώδιας όπως ήταν η θέση της κυβέρνησης.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τάσος Τζιωνής - Οδοφράγματα Ζώδιας και Λήδρας --------------------------------------------------------- Πάρα πολύ καλό και θετικό βήμα χαρακτήρισε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής τη διάνοιξη της διόδου Αστρομερίτη-Ζώδιας μέσω του υφιστάμενου δρόμου, προσθέτοντας πως θα εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της Μόρφου, της Σολέας και άλλων χωριών.

    Μιλώντας σε Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Τζιωνής αναφέρθηκε και στη διάνοιξη της οδού Λήδρας, λέγοντας ότι σε περίπτωση που αυτή γίνει εφικτή θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στον κόσμο αφού μέχρι τώρα αποτελούσε σύμβολο διαχωρισμού.

    Ο κ. Τζιωνής έκανε εκτενή αναφορά στο ιστορικό που οδήγησε στην επίτευξη συμφωνίας με την τ/κ πλευρά για τη διάνοιξη της διόδου Αστρομερίτη-Ζώδιας από τον υφιστάμενο δρόμο.

    Υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο του 2004 η κυβέρνηση είχε προτείνει μια σειρά από μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

    Η σκέψη τότε, σημείωσε, ήταν ότι ήμασταν σε μια περίοδο κατά την οποίαν δεν υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό και ούτε διαφαινόταν ότι θα υπάρξει κινητικότητα.

    Γι' αυτό, εξήγησε, με τις προτάσεις της η κυβέρνηση ήθελε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξουν περισσότερες επαφές μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με έμφαση στην ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων και μέτρα στον τομέα ασφάλειας που όλα μαζί μπορούσαν να συνεισφέρουν στην οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης.

    Είπε ότι ''η οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο επίπεδο της κοινωνίας είναι πάρα πολύ σημαντική ακόμη και για τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις'' αφού έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερη δυσπιστία ανάμεσα στους πολίτες, Ε/Κ και Τ/Κ, και να δημιουργεί ένα καλύτερο κλίμα για τους συνομιλητές.

    Τάσος Τζιωνής - Αποστρατικοποίηση Λευκωσίας και Αμμοχώστου

    Αποστρατικοποίηση της κατεχόμενης Λευκωσίας αλλά και της Αμμοχώστου ζήτησε η ε/κ πλευρά από την τ/κ το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε χθες ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, προσθέτοντας πως η πρόταση απορρίφθηκε χωρίς να δοθούν οι λόγοι της απόρριψης.

    Μιλώντας σε Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Τζιωνής χαρακτήρισε πολύ σοβαρό το πρόβλημα που δημιουργείται από την παράνομη άφιξη Τούρκων πολιτών στο νησί και τον οικοδομικό οργασμό που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε πως είχαμε προτείνει να φύγουν οι στρατιώτες από την εντός των τειχών Λευκωσία έτσι ώστε να δημιουργείτο μια περιοχή ασφάλειας όπου θα αισθάνονταν ασφαλείς οι άνθρωποι.

    Η ίδια πρόταση για αποστρατικοποίηση είχε γίνει και για την περιοχή της Αμμοχώστου ώστε να φύγουν όλοι οι στρατιώτες και ο οπλισμός από τα υφιστάμενα στρατόπεδα.

    Επίσης είχε ζητηθεί η αποναρκοθέτηση παρά το οδόφραγμα της Δερύνειας και η διάνοιξή του για τη διακίνηση προσώπων.

    Ο κ. Τζιωνής είπε πως η ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου θα βοηθούσε στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, τη βιωσιμότητα του λιμανιού της και την ανάπτυξη ανθρώπινων και εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ανέφερε ακόμη ότι για εμπορικούς σκοπούς η ε/κ πλευρά είχε επίσης εισηγηθεί όπως δοθούν διευκολύνσεις στο λιμάνι της Λάρνακας για αξιοποίηση του όσον αφορά τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

    Στην περίπτωση της Λάρνακας, εξήγησε, θα μπορούσαν να γίνουν ειδικές ρυθμίσεις έτσι ώστε να απασχολείται τ/κ εργατικό δυναμικό.

    Οπως είπε, η ΕΕ επιθυμεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ όμως ''ο κ. Ταλάτ και η τουρκική κυβέρνηση είπαν ότι αυτό το πράγμα δεν το θέλουν, εάν δεν εγκριθεί ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο''.

    Είπε ότι ''κάθε ημέρα που περνά χάνονται λεφτά για τους Τ/Κ'' λόγω της άρνησης του ''πρωθυπουργού'' Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της τουρκικής κυβέρνησης.

    Τάσος Τζιωνής - Φόνος τριών Τ/Κ -Λαθρομετανάστευση ------------------------------------------------------------ Ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαβίβασε στην Ιντερπόλ όλες τις πληροφορίες που κατέχει αναφορικά με το φόνο των τριών Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, προσθέτοντας πως έχει έκδοθεί από την Ιντερπόλ διεθνές ένταλμα σύλληψης, παραλήπτης του οποίου είναι και η Τουρκία.

    Μιλώντας σε Τ/Κ δημοσιογράφους, ο κ. Τζιωνής είπε ακόμα πως έθεσε το σοβαρό θέμα της λαθρομετανάστευσης μέσω Τουρκίας προς τα κατεχόμενα και τις ελεύθερες περιοχές στον επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ.

    Ο κ. Τζιωνής ανέφερε πως η Τουρκία θα μπορούσε να φροντίσει ώστε να παραδοθούν οι ύποπτοι του τριπλού φονικού που σημειώθηκε στις ελεύθερες περιοχές στην κυπριακή Αστυνομία για να δικαστούν.

    ''Αν θέλουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη, τότε δεν υπάρχει άλλη αποτελεσματική μέθοδος από το να παραδοθούν οι ύποπτοι ώστε να μπορέσουν να δικαστούν. Αλλιώς οι ύποπτοι αυτοί ή οι δολοφόνοι, οι πραγματικοί δολοφόνοι, θα προστεθούν απλώς σε εκείνους που έχουν ήδη καταφύγει στη βόρεια Κύπρο από άλλες χώρες, όπως την Αγγλία'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε πως η κυβέρνηση έστειλε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για το φόνο στην Ιντερπόλ, η οποία έκρινε ότι ήταν αρκετές για να εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης.

    Ανάμεσα στους παραλήπτες τέτοιων ενταλμάτων σύλληψης είναι και η Τουρκία, σημείωσε.

    ''Εσεις ξέρετε καλύτερα από εμένα ποιος ελέγχει την αστυνομία στα κατεχόμενα και ότι είναι κάτω από τη διοίκηση του στρατού. Η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει αυτό που θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης ή του κόσμου, δηλαδή να φροντίσει ώστε να παραδοθούν οι ύποπτοι για να δικαστούν. Αυτή είναι μία λύση. Η άλλη λύση είναι να εφαρμοστούν σωστά οι όροι εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Τζιωνής ανέφερε πως η Λευκωσία ζήτησε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ να βοηθήσει ώστε να παραδοθούν οι ύποπτοι στην πλευρά μας για να δικαστούν.

    Μάουρερ - Αναχώρηση - ΕΕ - Κυπριακό - Κανονισμός ----------------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκεί σε μια νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Υπεύθυνος της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λέοπολντ Μάουρερ, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα στήριζε μια τέτοια διαδικασία.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο, ο κ. Μάουρερ είπε ότι κατά την παραμονή του στο νησί επιτεύχθηκε συμφωνία σε εκκρεμούντα σημεία του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και ότι θα ανοίξουν ακόμη δύο δίοδοι μεταξύ των δύο πλευρών.

    Ο κ. Μάουρερ είπε ότι ''είμαστε ευτυχείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί εδώ στην Κύπρο και πρέπει να πω ότι είχαμε μιαν πολύ καλή ατμόσφαιρα συνομιλιών, είχαμε πνεύμα συνεργασίας, πνεύμα συμβιβασμού και νομίζω ότι αυτό δείχνει πως είναι εφικτό να γίνουν βήματα προς τα εμπρός''.

    ''Ηρθαμε εδώ και ο κύριος σκοπός ήταν να επιτευχθεί πρόοδος στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή. Οχι μόνο έχουμε μια συμφωνία για τα εκκρεμούντα σημεία, αλλά νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό που θα έχουμε ακόμη δύο διόδους, την πολύ σημαντική οδό Λήδρας και την επίσης σημαντική Ζώδια, που λέγεται Αστρομερίτης'', είπε.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι ''απαιτείται αποναρκοθέτηση στο σημείο Ζώδια-Αστρομερίτης, ενώ για την οδό Λήδρας πρέπει να δούμε τα παλιά κτίρια εκεί, να τα φτιάξουμε και να κάνουμε την επιφάνεια του δρόμου''. Είπε πως ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή θα μπορούσε να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Φυσικά είχαμε επιτυχία όσον αφορά τα προσωπικά αντικείμενα που μπορούν να μεταφερθούν διά της Γραμμής. Τώρα έχουμε ένα όριο 135 ευρώ, που ανήλθε από τα 30 ευρώ που ίσχυαν προηγουμένως. Οχι μόνο θα είναι δυνατό για άτομα που έρχονται από το βορρά διά της Πράσινης Γραμμής, αλλά και οι Τ/Κ έχουν υποσχεθεί να το ανταποδώσουν αυτό και για τα άτομα που έρχονται από το νότο προς το βορρά. Γι' αυτό νομίζω ότι θα είναι πλεονέκτημα και για τις δύο πλευρές και αυτό θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να έρθουν πιο κοντά'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''συζητήσαμε και πιο τεχνικά θέματα για αυτό το πακέτο βοήθειας, όπως το ονομάσαμε'', σημειώνοντας ότι ''το τελευταίο σημείο που εκκρεμεί αφορά την υπηρεσία που θα διαθέσει τα χρήματα εδώ στο νησί''.

    Ο κ. Μάουρερ είπε ότι συζητήθηκε και η κατάσταση όσον αφορά το Κυπριακό, λέγοντας ότι κατά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ''ακούσαμε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα μαζέψει τις διάφορες προτάσεις των κομμάτων και θα καταλήξει σε κοινή θέση''.

    ''Για αυτό προσδοκούμε ότι θα έχουμε σε κάποιο χρόνο μια νέα διαδικασία που θα στηριχθεί, με κάθε τρόπο, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής'', κατέληξε ο κ. Μάουρερ.

    Κομισιόν - Αντιπροσωπεία - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή - Συμφωνία

    Προκαταρκτική συμφωνία για τη διεύρυνση του κανονισμού για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής επιτεύχθηκε στη προχθεσινή συνάντηση μεταξύ της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Λέοπολντ Μάουρερ που επισκέφθηκε την Κύπρο και της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία αναφέρει ότι αναμένει η συμφωνία αυτή να υποβοηθήσει τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ενώ επισημαίνει ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης στη Ζώδια και στην οδό Λήδρας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο πλευρές θα επικοινωνήσουν με τη λουξεμβουργιανή Προεδρία της ΕΕ για επισημοποίηση της συμφωνίας.

    Η Κομισιόν χαρακτηρίζει την προχθεσινή συνάντηση εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι ''και οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια πιο ελαστική διαδικασία που θα περιλαμβάνει προϊόντα για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''το ρυθμιστικό πλαίσιο έχει ως εκ τούτου καταστεί πιο υποβοηθητικό για τη λειτουργία της καθημερινής επιχειρηματικής δραστηριότητας''.

    Προσθέτει ότι ''τόσο τα προϊόντα που κατασκευάζονται εξ' ολοκλήρου στα κατεχόμενα όσο και τα μεταποιημένα προϊόντα εμπίπτουν στο πλαίσιο του εμπορίου αυτού'', ενώ ''θα αρθούν τα εμπόδια για την εμπορία αγροτικών προϊόντων, όπως τα εσπεριδοειδή''.

    Η οροφή για τα προϊόντα που δικαιούνται οι μεταβαίνοντες στα κατεχόμενα να μεταφέρουν στις ελεύθερες περιοχές θα αυξηθεί και θα περιλαμβάνει αγαθά για προσωπική χρήση συνολικής αξίας 135 ευρώ, ένα λίτρο οινοπνευματωδών ποτών και 40 τσιγάρα.

    ''Η Επιτροπή αναμένει ότι μέσω της συμφωνίας νέες πρωτοβουλίες θα αναληφθούν από την εμπορική κοινότητα έτσι ώστε να ολοκληρωθούν εμπορικές συμφωνίες'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Αναφέρεται ακόμη ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί μια επιχειρηματική διαδικτυακή πύλη υπό το πρόγραμμα ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον''.

    Η Επιτροπή σημειώνει με ικανοποίηση την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε σχέση με το άνοιγμα δύο νέων σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα και συγκεκριμένα αυτό της Ζώδιας και αυτό της οδού Λήδρας.

    Εκπρόσωπος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής ------------------------------------------- Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή καθιστά πλέον άχρηστο τον οποιονδήποτε άλλο κανονισμό, όπως έχει διευρυνθεί και όπως μπορεί να εφαρμοστεί, εάν επιδειχθεί η απαραίτητη καλή πίστη και συνεργασία εκ μέρους των κατοχικών αρχών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε ότι η ε/κ πλευρά θέλει να αφαιρέσει κάθε πρόσχημα από το κατοχικό καθεστώς για τη μη χρήση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, σημειώνοντας ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα πρέπει να αποδεχθεί και την επιβεβαίωση και εφαρμογή του κανονισμού για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και να πάψει να τιμωρεί ο ίδιος τους Τ/Κ, στους οποίους το κατοχικό καθεστώς έχει επιβάλει ασφυκτικούς όρους και περιορισμούς, για να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ''η δική μας πλευρά έχει επιδείξει κάθε καλή θέληση για διευκόλυνση των ανταλλαγών και περαιτέρω χρήση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή, με τον πιο ευέλικτο τρόπο, κυρίως και για καθημερινές αγορές''.

    Οπως είπε, αυτό ''εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία καλεί όλους να χρησιμοποιήσουν τις διευκολύνσεις του Κανονισμού για διεύρυνση των εμπορικών ανταλλαγών''.

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι ''το κατοχικό καθεστώς επιβάλλει περιορισμούς στους Τ/Κ για τη διακίνηση εμπορευμάτων και τη χρήση του Κανονισμού, ενώ η δική μας πλευρά δείχνει κάθε διάθεση και πρόθεση να βοηθήσει οικονομικά τους Τ/Κ''.

    ''Θέλουμε να αφαιρέσουμε κάθε πρόσχημα από το κατοχικό καθεστώς για τη μη χρήση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή. Είναι μια πρόκληση, αν θέλετε, προς το κατοχικό καθεστώς και ελπίζουμε ότι θα επιτρέψει στους Τ/Κ να χρησιμοποιήσουν τις δυνατότητες που τους παρέχει ο Κανονισμός αυτός'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε, επίσης, πως ''αναμένεται ότι ο κ. Ταλάτ θα αποδεχθεί και την επιβεβαίωση και εφαρμογή του κανονισμού για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο και θα πρέπει να πάψει να τιμωρεί ο ίδιος τους Τ/Κ''.

    ''Ας τους επιτρέψει επιτέλους να αναπνεύσουν οικονομικά γιατί το κατοχικό καθεστώς τους έχει επιβάλει ασφυκτικούς όρους και περιορισμούς'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση εάν η διεύρυνση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή εξουδετερώνει αυτόν για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''καθιστά πλέον άχρηστο τον οποιονδήποτε άλλο κανονισμό, ενόψει των διευκολύνσεων που παρέχονται με τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, όπως έχει διευρυνθεί και όπως μπορεί να εφαρμοστεί εάν επιδειχθεί η απαραίτητη καλή πίστη και συνεργασία εκ μέρους των κατοχικών αρχών''.

    Πρόεδρος Βουλής - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή - Νέες δίοδοι ---------------------------------------------------------------- Θετικά ήταν τα πρώτα σχόλια του Προέδρου της Βουλής και Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε αναφορικά με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής.

    Ο κ. Χριστόφιας χαιρέτισε τη στάση της κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για τη διάνοιξη και άλλων διόδων από και προς τα κατεχόμενα.

    Επεσήμανε πως η δημιουργική στάση της κυβέρνησης είναι αυτή που οδήγησε στη νέα συμφωνία που επιτεύχθηκε για την επέκταση του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πεποίθησή του ΑΚΕΛ «ήταν και παραμένει» πως θα πρέπει να ανοίξουν όσο γίνεται περισσότερες οδοί επικοινωνίας.

    «Το γεγονός ότι ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή διευρύνεται είναι βοηθητικός παράγοντας και για τις διόδους που ανοίγουν», σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, αναφέροντας ταυτόχρονα και τη θετική στάση που έχει το ΑΚΕΛ πάνω σε αυτά τα ζητήματα.

    Αναφορικά με το άνοιγμα του οδοφράγματος της Ζώδιας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι οι απαιτήσεις που ζητούσε το κατοχικό καθεστώς δεν κρίθηκαν ως λογικές, προσθέτοντας πως φαίνεται ότι και η τουρκική πλευρά έχει δεχθεί να ανοίξει ο δρόμος κανονικά και να γίνει αποναρκοθέτηση της περιοχής.

    Για το άνοιγμα της Οδού Λήδρας, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να γίνει κάτι τέτοιο, πρόσθεσε ωστόσο πως τα προβλήματα που υπήρχαν φαίνεται ότι ισχύουν ακόμα.

    Η κυβέρνηση «αναλαμβάνει πρωτοβουλίες ώστε το θέμα αυτό να λυθεί πρώτα προσωρινά και αργότερα μόνιμα», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως «τις κινήσεις αυτές εμείς τις χαιρετίζουμε».

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ζώδια - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------ Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία αποναρκοθέτησης της περιοχής της Ζώδιας, όπου αναμένεται να ανοίξει νέο σημείο διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιν Κέλι.

    Ο Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ είπε πως εμπειρογνώμονες του προγράμματος ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον'', που χρηματοδοτείται από την ΕΕ βρίσκονται στην περιοχή Ζώδιας - Αστρομερίτη, προκειμένου να εξετάσουν το έδαφος με στόχο την έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης την ερχόμενη εβδομάδα.

    ''Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλωσορίζει όλες τις πρωτοβουλίες που έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης και είναι δεσμευμένη στην εξασφάλιση της ασφάλειας των περιοχών αυτών'', πρόσθεσε ο κ. Κέλι.

    Εκπρόσωπος - Δίοδος Αστρομερίτη ---------------------------------- Η δίοδος του Αστρομερίτη είναι έτοιμη να ανοίξει και η διακίνηση θα γίνεται από τον υφιστάμενο δρόμο, όπως ήταν και η θέση της κυβέρνησης, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά θα προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση της περιοχής.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάνοιξη του οδοφράγματος Αστρομερίτη θα οδηγήσει και στη διάνοιξη διόδου στην περιοχή της οδού Λήδρας, σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Οπως είπε, ''η δίοδος Αστρομερίτη διαμέσου της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είναι πλέον έτοιμη να ανοίξει'' και πρόσθεσε ότι ''η δική μας πλευρά θα προχωρήσει με αποναρκοθέτηση στην περιοχή, στη βάση της απόφασής της για μονομερή αποναρκοθέτηση''.

    ''Αναμένεται ότι και οι κατοχικές δυνάμεις θα συμφωνήσουν επίσης και θα προχωρήσουν με αποναρκοθέτηση στις κατεχόμενες περιοχές'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν η διακίνηση από το οδόφραγμα της Ζώδιας θα γίνεται από τον υφιστάμενο δρόμο, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι αυτό είναι ''απολύτως επιβεβαιωμένο''.

    Επεσήμανε ότι ''αυτή ήταν η θέση της δικής μας πλευράς από την αρχή, παρά τις ενέργειες που έκαναν οι κατοχικές δυνάμεις για διάνοιξη παρέκβασης μέσω ναρκοπεδίων κλπ που να παρακάμπτει και τον παλαιό δρόμο Αστρομερίτη-Ζώδιας''.

    ''Ελπίζεται ότι τούτο θα οδηγήσει και στη διάνοιξη διόδου και στην περιοχή της οδού Λήδρας, σε συνδυασμό και με τη διεύρυνση του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή'', πρόσθεσε.

    ΥΠΕΞ Βρετανίας - Κύπρος - Κανονισμοί ΕΕ - Κατοχικός στρατός -------------------------------------------------------------- Η εφαρμογή των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το απευθείας εμπόριο μεταξύ των κατεχομένων και της ΕΕ και για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων δεν ισοδυναμεί κατ' ουδένα λόγο με αναγνώριση της βόρειας Κύπρου ως χωριστού κράτους, τόνισε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, ο οποίος εξέφρασε λύπη γιατί, όπως υποστήριξε, οι δύο κανονισμοί έχουν στην πράξη μπλοκαριστεί από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στη Βουλή των Κοινοτήτων, είπε ακόμα πως η παρουσία των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι πολύ ευαίσθητο θέμα τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ και πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία που να εξασφαλίζει τη συναίνεση και των δυο πλευρών με στόχο να συμφωνηθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων αυτών.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ απαντούσε σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Eric Illsley κατά πόσο ο ίδιος θα μπορούσε να αξιοποιήσει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεωνς ΕΕ-Τουρκίας τον προσεχή Οκτώβριο για την εξεύρεση κοινού εδάφους, πείθοντας την Αγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της και να καταλήξει σε μια διευθέτηση με την Κύπρο.

    Ο κ. Στρο αναφέρθηκε σε πληροφορίες πριν τη σύνοδο της ΕΕ του Δεκεμβρίου ότι η Κύπρος θα ασκούσε βέτο αλλά, όπως ανέφερε, ύστερα από πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις επετεύχθη συμφωνία για έναρξη ενταξιακών με την Τουρκία.

    Σε ό,τι αφορά το μέλλον, συνέχισε, η Κύπρος και η Τουρκία προσβλέπουν στην πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων τους, περιλαμβανομένης και της αναγνώρισης της Κύπρου, ως ένα αποτέλεσμα της ένταξης της Αγκυρας στην ΕΕ.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση του επίσης Εργατικού βουλευτή Andrew Dismore για το αν είναι δυνατό να διαχωρισθούν οι δυο κανονισμοί της ΕΕ - για τη βοήθεια προς τους Τουρκοκύπριους και για το απευθείας εμπόριο- δεδομένου ότι ο πρώτος έγινε δεκτός από όλους ενώ ο δεύτερος αμφισβητείται, ο κ. Στρο είπε ότι αρχικά προτάσεις για τη διασύνδεση ή άλλως πως των δυο κανονισμών υποβάλλονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Η εφαρμογή των κανονισμών δεν ισοδυναμεί κατ' ουδένα λόγο με αναγνώριση της βόρειας Κύπρου ως χωριστού κράτους αλλά θα επιφέρει οφέλη στους Κυπρίους της βόρειας περιοχής του νησιού και αναγνωρίζει ότι οι Τ/Κ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου Ανάν. Λυπούμαι πολύ γιατί από τότε και οι δύο κανονισμοί έχουν στην πράξη μπλοκαριστεί από ένα κράτος μέλος της ΕΕ'', υποστήριξε ο κ. Στρο.

    Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκ.- Ομήρου - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Ολλανδός σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιαν Μαρίνους Βίρσμα, ανέφερε πως ''καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα'' όσον αφορά τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

    Πρόσθεσε πως ''οι διαπροσωπικές επαφές είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και η άρση της απομόνωσης'', προσθέτοντας πως ''είναι επίσης πολύ σημαντικό να προωθηθούν οι οικονομικές δυνατότητες του κόσμου που ζει στο βορρά γιατί αυτό είναι επίσης σημαντικό για το μέλλον, η ανάπτυξη της Κύπρου στο σύνολό της''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σχολιάζοντας την επίτευξη της συμφωνίας για τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή είπε πως ''πρόκειται για μια θετική εξέλιξη η οποία καταδεικνύει την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεργαστεί με την ΕΕ για την προαγωγή συνθηκών αναβάθμισης της οικονομικής θέσης των Τ/Κ''.

    ''Είναι σταθερή η θέση μας ότι ασφαλώς η απομόνωση που υπάρχει στα κατεχόμενα οφείλεται στη συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή. Ωστόσο εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, στα πλαίσια της διεθνούς και της κοινοτικής νομιμότητας, για να βελτιώνεται συνεχώς η θέση των Τ/Κ'', ανέφερε.

    Εξάλλου ο κ. Βίρσμα αναφερόμενος στο θέμα της αποναρκοθέτησης είπε πως το γεγονός πως υπάρχουν τόσες πολλές νάρκες στην Κύπρο είναι κάτι ενάντια σε αυτά που ισχύουν στην Ευρώπη.

    Είπε ότι δεν υπάρχουν αλλού στην Ευρώπη ναρκοπέδια. ''Αυτά θα πρέπει να καθαριστούν το συντομότερο δυνατό. Και εκτιμούμε την υποστήριξη που παρέχεται από την κυβέρνηση εδώ στις προσπάθειες αποναρκοθέτησης'', ανέφερε.

    Είπε επίσης πως η αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συζητήσει αυτό το θέμα και σήμερα κατά τις επαφές που θα έχει στα κατεχόμενα με το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας.

    ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές ------------------------- Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ καθώς και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του ΚΔΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία θα συζητηθεί η πορεία των σχέσεων των δύο κομμάτων υπό το φως της πρόσφατης αποδοχής του ΚΔΑ στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ιδιότητα του παρατηρητή, το Κυπριακό, καθώς και όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004.

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, θα συναντηθεί στην Αγκυρα στις 10 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στις 11 Φεβρουαρίου με την ηγεσία του ΚΔΑ και στις 12 Φεβρουαρίου με τον Τούρκο Πρωθυπουργό που προεδρεύει του ΚΔΑ.

    ''Είναι η θέση μας πως οι ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων με τις δικές τους ενέργειες μπορούν να συνδράμουν στη συνολικότερη προσπάθεια για εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων'', αναφέρει το ΔΗΣΥ.

    Προσθέτει ακόμη ότι ''οι πρωτοβουλίες αυτές προσθέτουν δυνάμεις, ιδέες και εμπειρίες για να κινηθούμε όλοι μαζί προς το μέλλον. Δεν αφαιρούν, ούτε αμφισβητούν την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων να ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας''.

    ''Η επίσκεψη αυτή αποκτά ξεχωριστή πολιτική σημασία καθώς είναι η πρώτη επίσκεψη που περιλαμβάνει επαφές στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο'', σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Κυπριανού - Στρατηγική Λισσαβόνας ----------------------------------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανέναρξη της διαδικασίας της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, που στόχο έχει να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία την πιο ανταγωνιστική στον κόσμο.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το Σύνταγμα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο η Συνταγματική Συνθήκη θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σημαντικό ο Κύπριος πολίτης να είναι ενημερωμένος.

    Για τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, ο Επίτροπος της ΕΕ είπε ότι αυτός εμπίπτει και στις δικές του αρμοδιότητες γιατί αφορά και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος Κυπριανού - Κάπνισμα -------------------------------------------------------- Την πλήρη υποστήριξή του στην απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, διατύπωσε χθες ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Αναφορικά με την εκστρατεία κατά του καπνίσματος ο κ. Κυπριανού είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται πάρα πολύ ψηλά στο ποσοστό των καπνιστών, ενώ χαρακτήρισε ως ανησυχητικό ότι δεν υπάρχουν ικανοποιητικά στοιχεία για τις ασθένειες που προκαλεί το κάπνισμα.

    ''Υπάρχει και εδώ δυνατότητα μέσω του προγράμματος υγείας που διαχειρίζονται οι υπηρεσίες μου να χρηματοδοτηθούν μελέτες και έρευνες στα θέματα καρκίνου αλλά και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα'', δήλωσε ο Επίτροπος, διευκρινίζοντας πως η Επιτροπή μόνο εισηγήσεις μπορεί να κάνει και είναι θέμα των κυβερνήσεων των κρατών μελών να αποφασίσουν αν θα δώσουν προτεραιότητα στο θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιταλία, είπε ότι έχει ήδη συγχαρεί τον Ιταλό Υπουργό Υγείας, όπως και τον αρμόδιο Υπουργό της Σκωτίας που σύντομα θα εφαρμόσει τα ίδια μέτρα.

    ''Το ενθαρρύνω όμως δεν μπορώ να το επιβάλω νομοθετικά'', δήλωσε ο κ. Κυπριανού τονίζοντας πως λανθασμένα λέγεται πως η απαγόρευση είναι σε βάρος των δικαιωμάτων των καπνιστών.

    ''Είναι θέμα προστασίας των μη καπνιστών που όσο περίεργο και να φαίνεται εξακολουθεί να είναι η πολύ μεγάλη πλειοψηφία στα κράτη μέλη και βεβαίως της νεολαίας που πρέπει να παίρνει το σωστό παράδειγμα'', δήλωσε.

    Ερωτηθείς εάν συνέστησε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κόψει το κάπνισμα ο κ. Κυπριανού απάντησε καταφατικά, συμπληρώνοντας πως την ίδια εισήγηση έκανε και στον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου που προεδρεύει της ΕΕ και εξέφρασε την ελπίδα ότι ένας από τους δύο θα υιοθετήσει την εισήγηση.

    Ερωτηθείς ποια ήταν η αντίδραση του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο κ. Κυπριανού απάντησε: ''χαμογέλασε''.

    Πάντως, σημείωσε πως κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν άναψε τσιγάρο.

    Βουλή-Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων -ΥΠΕΞ- Σύνταγμα ΕΕ ---------------------------------------------------------- Η Συνταγματική Συνθήκη αποτελεί ένα σημαντικότατο ορόσημο στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δήλωσε χθες στη Βουλή ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας πως η ένταξη της Κύπρου ''θέτει το μέλλον της πατρίδας μας και του λαού μας πάνω σε νέες πολυσήμαντες βάσεις''.

    ''Ως Ευρωπαίοι πολίτες'', είπε ο κ. Ιακώβου στη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων όπου άρχισε σήμερα η συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο η Βουλή θα επικυρώσει τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, ''έχουμε τώρα τη δυνατότητα να διαχειριστούμε μαζί με τους εταίρους μας το μέλλον του κοινού μας οράματος και αυτού των παιδιών μας''.

    Οπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή τόσο από τον Υπουργό, όσο και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Βουλευτή και Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους, τους Ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ Ιωάννη Κασουλίδη και Παναγιώτη Δημητρίου, καθώς και από άλλους Βουλευτές, η ενσωμάτωση στη Συνθήκη του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Βασικών Ελευθεριών, ο νέος ρόλος που αποδίδεται στα εθνικά κοινοβούλια με την εισαγωγή της αρχής της επικουρικότητας, η προώθηση της ενισχυμένης συνεργασίας στην Αμυνα και Ασφάλεια, η εκλογή Προέδρου του Συμβουλίου και η δημιουργία θέσης Υπουργού Εξωτερικών δημιουργούν ένα πολύ καλύτερο περιβάλλον για την Κύπρο και τους πολίτες της.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών για τη σχέση του περιεχομένου της Συνθήκης με τις προοπτικές λύσης του Κυπριακού και σε όσους δηλώνουν ότι επιθυμούν μια ''ευρωπαϊκή λύση'', ο κ. Ιακώβου είπε πως καθ' όσον αφορά το εάν το κράτος θα είναι ομόσπονδο, ''η Συνθήκη δεν μας δίδει καμμία απολύτως καθοδήγηση''.

    Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην ενσωμάτωση στη Συνθήκη της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), δηλώνοντας ότι ''αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει δικαιώματα, τα οποία δεν προστατεύονται μόνον από αυτόν το χάρτη του ΣτΕ'', αλλά ''διευρύνει το φάσμα των δικαιωμάτων του πολίτη που προστατεύονται''.

    ''Ασφαλώς'', συνέχισε ο κ. Ιακώβου, ''εμείς θα επικαλούμαστε, όπως και στο παρελθόν, τα δικαιώματα εκείνα τα οποία είναι διεθνώς αναγνωρισμένα από διεθνείς συμβάσεις και υπάρχουν και παγκόσμιες συμβάσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επίκληση αυτών θα γίνεται''.

    ''Ομως'', τόνισε, ''το Κυπριακό δεν θα επιλυθεί, επειδή θα επικαλούμαστε διακηρυκτικούς χάρτες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων''.

    Ο Υπουργός δήλωσε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος προέρχονται από τη στάση της Επιτροπής Υπουργών και όχι από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εξέφρασε την ελπίδα, ''τώρα που η Τουρκία αναπτύσσει ένα ευρωπαϊκό πρόσωπο, να θέλει να χαρακτηρίζεται και από ευρωπαϊκή συμπεριφορά ακόμα και στο Κυπριακό''.

    Παρόντες στη χθεσινή συνεδρία ήσαν επίσης ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, ο εκπρόσωπος της Γενικής Εισαγγελίας Κωνσταντίνος Λυκούργος και οι Βουλευτές Χρίστος Μαυροκορδάτος Στέλλα Μισιαούλη - Δημητρίου από το ΑΚΕΛ, Χρήστος Πουργουρίδης και Λευτέρης Χριστοφόρου από τον ΔΗΣΥ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, Ανδρέας Αγγελίδης και Σοφοκλής Φυττής από το ΔΗΚΟ, Γιαννάκης Ομήρου από το ΚΣ ΕΔΕΚ, Πρόδρομος Προδρόμου από την ΕΥΡΩΔΗ, Γιώργος Περδίκης του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και ο ανεξάρτητος Δημήτρης Συλλούρης.

    Από την αρχή της συζήτησης, ετέθη θέμα διαδικασίας εκ μέρους του κ. Περδίκη, ο οποίος δήλωσε ότι, μαζί με άλλους Βουλευτές, θα καταθέσει πρόταση στην Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση στο κεφάλαιο Δ΄ του θέματος της επικύρωσης της Συνθήκης για το Σύνταγμα ης Ευρώπης με δημοψήφισμα.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως έχει κατατεθεί ήδη πρόταση από επτά Βουλευτές διαφόρων παρατάξεων, οι οποίοι ζητούσαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης, αλλά δεν εδόθη καμμία απάντηση ακόμα.

    Απαντώντας, τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο κ. Κλεάνθους δήλωσαν πως το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφές επί του προκειμένου, ορίζοντας ότι ο μόνος τρόπος κύρωσης συνθηκών είναι ο κοινοβουλευτικός, με τη συζήτηση και ψήφιση κυρωτικού νομοσχεδίου που καταθέτει η κυβέρνηση.

    Τη διαδικασία αυτή προβλέπει συγκεκριμένα το άρθρο 169 του Συντάγματος και, σύμφωνα με επεξηγηματικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού επικυρωθεί από όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, η Συνθήκη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το τέλος του 2006 ή τις αρχές του 2007. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει μα επανεξετάσει το θέμα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών κατά πόσον με την επικύρωσή του και αφού τεθεί σε ισχύ το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα υπερισχύει των εθνικών και του Συνταγματικού Δικαίου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο κ. Λυκούργος διευκρίνισαν ότι υπάρχει ήδη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και συγκεκριμένα το άρθρο 1.6 που λέει ότι ''το Σύνταγμα και οι κανόνες Δικαίου που θεσπίζονται από τα θεσμικά όργανα της Ενωσης, μέσω της άσκησης των αρμοδιοτήτων που της απονέμονται, υπερισχύουν του Δικαίου των κρατών - μελών''.

    ''Ηδη αυτό'', είπε ο κ. Λυκούργος, ''κατοχυρώνεται από τη νομολογία του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο''.

    Ομως, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Εισαγγελίας, ''δεν ξεκαθάρισε ποτέ, έστω και αν αυτό εξυπακούεται, κατά πόσον οφείλει απαραιτήτως το κάθε Ανώτατο Δικαστήριο κράτους - μέλους να αναγνωρίσει την υπεροχή του Ευρωπαϊκού Δικαίου έναντι του Συντάγματος κάθε χώρας''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η ΕΕ προσφέρει ασφαλές πλαίσιο ''για μια ευγενή άμιλλα όλων των κρατών και όλων των πολιτών απέναντι στις κοινές ελπιδοφόρες προκλήσεις, ενώ παράλληλα παρέχει τα εχέγγυα για τη διασφάλιση του μέλλοντος αυτού σε συνθήκες ειρήνης, δημοκρατίας και ευημερίας του συνόλου των πολιτών της Ενωσης''.

    Το νέο Σύνταγμα, είπε ο Υπουργός, θα προσφέρει μια σειρά νέων θεσμών και διαδικασιών που αναμένεται να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη, δημοκρατικότερη και αρτιότερη λειτουργία της διευρυμένης Ευρώπης όπως άλλωστε ήταν και η σχετική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ''Το τελικό κείμενο της Συνθήκης'', δήλωσε, ''θεωρείται ως ένα σημαντικό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης''.

    ΔΕΑ - Συνάντηση - Γεωργιάδης ------------------------------- Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους συνήλθε χθες στο Λήδρα Πάλας όπου ο εκπρόσωπος της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ρουστέμ Τατάρ στην Επιτροπή παρουσίασε στον Ελληνοκύπριο ομόλογό του Ηλία Γεωργιάδη την εργασία που διεξήγαγε η τ/κ διερευνητική ομάδα η οποία, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΑ συνέλεξε σημαντικά στοιχεία για κάποιους χώρους ταφής.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Επιτροπή πραγματοποίησε την 390η συνεδρία της με τη συμμετοχή των τριών μελών μόνο, χωρίς τους συμβούλους τους.

    Ο κ. Τατάρ παρουσίασε στον κ. Γεωργιάδη αναλυτική κατάσταση της εργασίας που πραγματοποίησε τους τελευταίους δύο μήνες η τ/κ διερευνητική ομάδα, η οποία περισυνέλεξε σημαντικά στοιχεία για μερικούς χώρους ταφής, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι εκταφές στους χώρους ταφής που υποδείχθηκαν από τις δύο πλευρές θα πραγματοποιηθούν από το ίδρυμα INFORCE σε εύθετο χρόνο, προσθέτει.

    «Συμφωνήθηκε ότι η ΔΕΑ θα πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντησή της το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Στο μεταξύ επιπλέον διερευνητική εργασία θα πραγματοποιηθεί και στις δύο πλευρές», καταλήγει η ανακοίνωση.

    Οι πληροφορίες που παρουσιάστηκαν σήμερα στα πλαίσια της ΔΕΑ, είπε ο κ. Γεωργιάδης, θα αξιολογηθούν και διερευνηθούν σε βάθος με στόχο την αξιοποίησή τους προς την κατεύθυνση της εξακρίβωσης της ταυτότητας των ατόμων που πιθανό να αφορούν, με την ελπίδα ότι η κατάληξη θα είναι θετική.

    Επικαλούμενος τη λεπτότητα του θέματος, ο κ. Γεωργιάδης δεν θέλησε στο στάδιο αυτό να προβεί σε άλλα σχόλια. Σημείωσε ωστόσο ότι για τα θέματα αυτά πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερα υπόψη οι ευαισθησίες των συγγενών των αγνοουμένων, η αγωνία και τα δικαιώματα των οποίων είναι σεβαστά από όλους.

    Τα επόμενα βήματα, συνέχισε, θα μελετηθούν και θα αποφασιστούν σε διαβουλεύσεις και συναντήσεις στα πλαίσια της ΔΕΑ.

    Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Αντιπροσωπεία - ΚΣ ΕΔΕΚ --------------------------------------------------------------- Την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ, το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Ολλανδός σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής και εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιαν Μαρίνους Βίρσμα.

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, είχε χθες το πρωί συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ, στην οποία απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή του κινήματος στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω σε μόνιμη βάση με παρατηρητή τον οποίον θα ορίσει το κίνημα. Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως το κίνημα αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτήν.

    Ο κ. Βίρσμα αναφέρθηκε στην ανάγκη για υπογραφή από την Τουρκία του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης και με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας πως αυτό θα σημαίνει την ντε φάκτο αναγνώριση της Κύπρου. Πρόσθεσε πως είναι αφύσικο μια χώρα να διεξάγει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, χωρίς να αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως κατά τις συνομιλίες αντάλλαξαν, μεταξύ άλλων, απόψεις για το Κυπριακό και το κίνημα εξέφρασε τη θέση ''ότι το όχι του κυπριακού ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν ήταν όχι στη λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά ήταν έκφραση της ανησυχίας των Ελλήνων της Κύπρου για συγκεκριμένες πρόνοιες του εγγράφου που είχε καταθέσει ο ΓΓ''.

    Επίσης, είπε, το Κίνημα σημείωσε πως ''μέσα από συγκεκριμένες τροποποιήσεις που θα καθιστούν αυτή την πρόταση λύσης λειτουργική και βιώσιμη, ο κυπριακός ελληνισμός ασφαλώς θα συναινέσει σε μια λύση η οποία θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά''.

    Ο κ. Βίρσμαν είπε πως η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε πλήρως την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις και χωρίς να επιτραπεί στην Τουρκία να έχει οποιοδήποτε βέτο επί της διαδικασίας, ''διασφαλίζοντας ότι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ''.

    ''Επίσης συζητήσαμε για την κατάσταση μετά το δημοψήφισμα, για τα θέματα σε σχέση με τις προτάσεις του ΓΓ. Εμείς υποστηρίξαμε ως Σοσιαλιστική Ομάδα, ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το σχέδιο του Κόφι Ανάν. Αλλά επίσης πρέπει να αποδεχθούμε ότι μέσω μιας δημοκρατικής ψηφοφορίας σε αυτό το νησί και σύμφωνα με τις ανησυχίες του κόσμου αυτό απορρίφθηκε'', ανέφερε.

    Είπε πως ''αντιλαμβανόμαστε πολύ καλά, όπως έχει υπογραμμίσει και ο κ. Ομήρου, ότι αυτή δεν είναι η απόρριψη μιας λύσης, ήταν η απόρριψη μιας συγκεκριμένης πρότασης και ελπίζουμε το συντομότερο δυνατό, κάτω από την αιγίδα των ΗΕ, να ξαναβρεθεί ο δρόμος προς την τράπεζα των διαπραγματεύσεων''.

    Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η ΕΕ να μπορέσει να συμβάλει θετικά σε αυτή διαδικασία, με οποιαδήποτε μορφής βοήθεια, ''παρόλο που αναγνωρίζουμε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στα ΗΕ''.

    Ερντογάν - Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης ---------------------------------------------- Η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως αναφέρει η ηλεκτρονική σελίδα του τουρκικού τηλεοπτικού καναλιού NTV.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε σε δημοσιογράφους ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Jean Louis Debre, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, δήλωσε ότι «είναι ένα θέμα που συζητούμε με τους νομικούς μας συμβούλους. Δεν βιαζόμαστε. Πρέπει η υπογραφή του πρωτοκόλλου να έχει εμπορικό χαρακτήρα και όχι πολιτικό».

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι στο διάστημα αυτό, ''οι Ε/Κ θα πρέπει να πειστούν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών''.

    ΠΑΣΥΔΥ - Συνέδριο - Ψηφοφορία ---------------------------------- Το Εκτακτο Συνέδριο των αντιπροσώπων της ΠΑΣΥΔΥ αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία όπως παραπέμψει στη βάση της οργάνωσης την εισήγηση του Γενικού Συμβουλίου για αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης για τις γενικές αυξήσεις και την επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης ώστε να πάρει την τελική απόφαση.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 175 σύνεδροι ψήφισαν υπέρ της εισήγησης για παραπομπή του θέματος στη βάση της Οργάνωσης ενώ 155 ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του Γενικού Συμβουλίου για αποδοχή της κυβερνητικής πρότασης.

    Ψήφισαν συνολικά 332 σύνεδροι. Τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 330 ενώ δύο ήταν άκυρα.

    Αθήνα-Μάκης Κεραυνός-Διυπουργική Συνδιάσκεψη ------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός συμμετείχε χθες στις εργασίες της Διυπουργικής Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής Συνδιάσκεψης για τις Χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα ''Προκλήσεις, προοπτικές και νέα χρηματοδοτικά μέσα για επενδύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου''.

    Σε ομιλία του ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτή η συνάντηση ''είναι πολύ σημαντική γιατί όλοι έχουμε σαν κοινό στόχο τη διεύρυνση της συνεργασίας με τις χώρες της Μεσογειακής Λεκάνης όχι μόνο για αυτονόητους οικονομικούς λόγους αλλά και για πολιτικούς''.

    ''Η Ευρωμεσογειακή συνεργασία, ως δομή που υιοθετήθηκε στη Βαρκελώνη θα μπορούσε να είχε καλύτερα αποτελέσματα και να αποδώσει περισσότερο. Παρόλα αυτά δεν μπορεί να παραγνωριστεί το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια σε πολλούς τομείς και κυρίως στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής και οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ με τις Μεσογειακές χώρες εταίρους'', είπε στη συνέχεια ο Υπουργός Οικονομικών.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Κεραυνός είπε ότι την καθιστά ζωτικό κρίκο της πολιτικής που αναπτύσσει η ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή και πρόσθεσε ότι ''η εγκαθίδρυση του Μηχανισμού για τις επενδύσεις και την εταιρική σχέση Ευρώπης Μεσογείου, του FEMIP το 2002, η περαιτέρω ενίσχυση του το 2004 και η πρόσφατη ίδρυση του FEMIP Trust Fund αποτελούν μαζί με τις χρηματοδοτήσεις από την ΕΕ την πιο σημαντική εξέλιξη στο πλαίσιο της χρηματοδοτικής και οικονομικής συνεργασίας με τις Μεσογειακές χώρες εταίρους''.

    Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι η Κύπρος παρά το μικρό της μέγεθος και τα δημοσιονομικά της προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο, έγινε από τους ιδρυτές του FEMIP Trust Fund συνεισφέροντας 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι ''ο σημαντικός αυτός χρηματοδοτικός θεσμός θα τονώσει ακόμα περισσότερο, το επενδυτικό ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Κύπρος που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα στην περιοχή''.

    Καλαθόσφαιρα - Πετόσφαιρα - Αποτελέσματα ------------------------------------------- Ο Απόλλων νίκησε χθες βράδυ στη Λεμεσό τον Κεραυνό με 84 - 80, για τη 24η αγωνιστική του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Α' κατηγορίας στην Καλαθόσφαιρα.

    Εξάλλου, για τη 2η αγωνιστική της δεύτερης φάσης του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

    Ανόρθωση - ΑΕΚ Καραβά 3 - 2 σετ Αναγέννηση - Νέα Σαλαμίνα 0 - 3 Διόνυσος - Παφιακός 3 - 2.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη --------------------------- Με θετικό πρόσημο έκλεισε στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στο σύνολο των επιμέρους δεικτών καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,08%, κλείνοντας στις 1.180,39 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 1.485.795, 36 εκατομμύρια λίρες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 5 February 2005 - 18:49:08 UTC