Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ- Εναρξη συζήτησης
  • [02] (Κ) Βρετανία - Σκιώδης ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Μάουρερ - Αναχώρηση - Ικανοποίηση (1)
  • [06] (Κ) Μάουρερ - Αναχώρηση - ΕΕ - Κυπριακό - Κανονισμός (2)
  • [07] (Κ) Κομισιόν - Αντιπροσωπεία - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή - Συμφωνία
  • [08] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ζώδια - Αποναρκοθέτηση
  • [09] (Κ) Κουμουτσάκος- ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βρυξέλες - ΝΑΤΟ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Κυπριανού - Στρατηγική Λυσσαβόνας (1)
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Κυπριανού - Στρατηγική Λισσαβόνας (1)
  • [12] (K) Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκ. - Ομήρου - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή
  • [13] (Κ) Κουμουτσάκος - Συνάντηση Μολυβιάτη - Χριστόφια
  • [14] (Κ) Νεολαία ΕΛΚ - ΝΕΔΗΣΥ - Συνέδριο - Λάρνακα
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Αστρομερίτη
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής
  • [17] (Κ) Αθήνα-Μάκης Κεραυνός-Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη
  • [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [19] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Αντιπροσωπεία - ΚΣ ΕΔΕΚ
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (K) Ερντογάν - Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης
  • [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος Κυπριανού - Κάπνισμα
  • [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές

  • [01] (Κ) Βουλή - Σύνταγμα ΕΕ- Εναρξη συζήτησης

    Αρχίζει σήμερα στη Βουλή και συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η συζήτηση για την κύρωση της Συνθήκης Συντάγματος της Ευρώπης.

    [02] (Κ) Βρετανία - Σκιώδης ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Την πεποίθηση ότι μια διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές είναι κοντά, εξέφρασε ο σκιώδης Υπουργός της Βρετανίας Μάικλ Ανκραμ, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η όποια λύση δεν μπορεί να επιβληθεί.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κατάργηση των προεισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας για τους Κύπριους φοιτητές και η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την ΕΕ για το εμπόριο στην πράσινη γραμμή κυριαρχούν σήμερα στα θέματα των πρώτων σελίδων των κυπριακών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης η συγκατάθεση του κατοχικού καθεστώτος για άνοιγμα του οδοφράγματος του Αστρομερίτη, το πρόβλημα των ναρκωτικών, η εκδήλωση διαμαρτυρίας μαθητών και φοιτητών έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης στο 63 έτος και το ενδεχόμενο κλεισίματος του ενός θαλάμου του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου.

    Η ''Αλήθεια'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Λίστα θανάτου'' γράφει ότι δραματικά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της ηρωίνης, πέντε νεκροί ναρκομανείς σε ένα μήνα, ενώ σοκ προκάλεσε η αποκάλυψη της αστυνομίας ότι το 15% των θυμάτων των τροχαίων δυστυχημάτων έκαναν χρήση ηρωίνης. Αλλού γράφει ότι πικετοφορία πραγματοποίησαν χθες μαθητές και φοιτητές μέλη της ΠΟΦΕΝ και ΠΣΕΜ έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για την επέκταση του ορίου ηλικίας αφυπηρέτησης στο 63ο έτος και παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας στο Διευθυντή Τμήματος Διοίκησης και Προσωπικού.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλλοι τέσσερις νέοι σε κώμα από ναρκωτικά'' γράφει ότι ενώ τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις αρχές του χρόνου από τη χρήση σκληρών ναρκωτικών άλλοι τέσσερις νέοι βρίσκονται σε κωματώδη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας για χρήση ναρκωτικών. Αλλού γράφει ότι σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν ένα ένα στις κατεχόμενες περιοχές πολυτελείς επαύλεις, ξενοδοχεία πέντε αστέρων, μεγάλα πολυτελή τουριστικά συγκροτήματα και θέρετρα, τα οποία προσφέρουν στους τουρίστες όλες τις ανέσεις σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια είδηση υπό τον τίτλο ''Χάκερς και παραCYTA'' γράφει ότι τα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων συνδρομητών της ΑΤΗΚ είναι στη ''διάθεση'' των χάκερς και όχι μόνον που κατάφεραν και έσπασαν τους κωδικούς της υπηρεσίας ''i choise'' και έριξαν τους κωδικούς πρόσβασης των συνδρομητών σε μια διεύθυνση του διαδικτύου. Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίσθηκε να αποταθεί η κυβέρνηση στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο να πάρει άδεια για παραχώρηση εγγυήσεων σε δάνειο των Κυπριακών Αερογραμμών.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Κόκκινο στον Ταλάτ, πράσινο στο εμπόριο'' γράφει ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε χθες ο κανονισμός που θα διέπει το εμπόριο μέσω της πράσινης γραμμής. Προσθέτει ότι η συμφωνία θέτει τέρμα στις επιδιώξεις του λεγόμενου Πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και των Βρετανών που επιδίωκαν παράκαμψη της Κυπριακής Δημοκρατίας και απευθείας εμπόριο των κατεχομένων με ευρωπαϊκές χώρες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν τη Δημοκρατία ότι το κατοχικό καθεστώς έδωσε τελικά έγκριση για άνοιγμα του οδοφράγματος του Αστρομερίτη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Καταργούνται οι εισαγωγικές'' γράφει ότι ολόκληρο το σύστημα εισδοχής Κυπρίων φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ Ελλάδας ανατρέπεται. Προσθέτει ότι οι εισαγωγικές εξετάσεις πρόκειται να καταργηθούν και οι θέσεις θα δίδονται με βάση το γενικό βαθμό του απολυτηρίου των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών. Αναφέρει επίσης ότι έχει υποδειχθεί προς το κυπριακό Υπουργείο Παιδείας ότι η κατάκτηση των θέσεων πρέπει να γίνεται στη βάση των κριτηρίων που ισχύουν για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα τελευταία δύο χρόνια η αλληλογραφία 8.285 συνδρομητών της Cytanet είναι εκτεθειμένη στα χέρια επιτήδειων καθώς τα στοιχεία και οι κωδικοί έχουν υποκλαπεί από χάκερ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καταργούνται οι εισαγωγικές'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης με τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας του διαβιβάστηκε ότι οι Κύπριοι φοιτητές στην Ελλάδα θεωρούνται πλέον αλλοδαποί, πολίτες της ΕΕ και ως εκ τούτου η εισαγωγή τους στα ΑΑΕΙ θα γίνεται χωρίς εξετάσεις αλλά με το απολυτήριο Λυκείου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σε 15 μέρες αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της κοινοπραξίας Hermes Airports για ανάπτυξη και διαχείριση των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου για 25 χρόνια.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' κάτω από τον τίτλο ''Οι καρκινοπαθείς χάνουν 16 κρεβάτια'' γράφει ότι το προσωπικό του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου εγκαταλείπει το Κέντρο για εργοδότηση στο δημόσιο με καλύτερους μισθολογικούς όρους. Προσθέτει ότι η Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Ανδρούλα Βασιλείου δήλωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας ότι ο ένας θάλαμος θα κλείσει επειδή οι νοσηλευτές του θαλάμου αποτάθηκαν για εργασία στο δημόσιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΟΤ Φώτης Φωτίου δήλωσε χθες ότι οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το 2005 αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μαστίγωμα της Κύπρου'' γράφει ότι ένα αεροπλάνο κυπριακής εταιρείας κτυπήθηκε χθες από κεραυνό και ένας ανεμοστρόβιλος που ήρθε από τη θάλασσα κτύπησε την περιοχή της Πάφου, δίνοντας έτσι στην Κύπρο μια γεύση για την κακοκαιρία που μαστίζει την Ευρώπη για αρκετές ημέρες. Αλλού γράφει ότι με τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επικυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, η κυβέρνηση εγκαινίασε χθες, δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, εκστρατεία πληροφόρησης του κοινού για το Σύνταγμα της ΕΕ.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - Κύπρος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής - Συμφωνία ---------------------------------------------------- Συμφωνία για τον κανονισμό που διέπει το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής επιτεύχθηκε κατά τις σημερινές συνομιλίες στη Λευκωσία μεταξύ του Υπεύθυνου της Ομάδας για την Κύπρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Λέοπολντ Μάουρερ και τεχνοκρατών της κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, πολύ θετικά αντιμετωπίζονται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους και οι νέες προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση για διευκόλυνση του εμπορίου.

    Η συμφωνία που επιτεύχθηκε σήμερα προνοεί την αύξηση των τσιγάρων που θα επιτρέπεται να μεταφέρονται στις ελεύθερες περιοχές από 20 σε 40 και τη μεταφορά ενός λίτρου οινοπνευματώδους ποτού.

    Συνολικά θα επιτρέπονται αγορές για προσωπική κατανάλωση μέχρι και 135 ευρώ, με ρήτρα που να διασφαλίζει ότι οι αγορές αυτές δεν θα γίνονται για εμπορική εκμετάλλευση.

    Εγινε επίσης συμφωνία για περίληψη στον κανονισμό και του σημείου διέλευσης της Ζώδιας.

    Με βάση εξάλλου τις νέες προτάσεις που υπέβαλε η κυβέρνηση για διευκόλυνση του εμπορίου, θα επιτρέπεται η διακίνηση εμπορευμάτων μέσω των ελευθέρων περιοχών, χωρίς οι Τ/Κ να πληρώνουν ΦΠΑ στην κυβέρνηση, αλλά στη χώρα του προορισμού των προϊόντων, ενώ τα προϊόντα δεν θα χρειάζεται να εγγράφονται στον Εφορο του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, αφού προορίζονται για μεταφορά σε χώρες της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Κανονισμοί ΕΕ - Ταλάτ - Μάουρερ -------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ τιμωρεί τους Τ/Κ με το να μην αποδέχεται την άμεση εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού για τους Τ/Κ, προκειμένου, όπως είπε, να αποκομίσει πολιτικά οφέλη.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για άμεση εφαρμογή τόσο του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή όσο και του κανονισμού για χρηματοδότηση της τ/κ πλευράς από την ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ο Επικεφαλής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, ασχολήθηκε με τον τρόπο λειτουργίας και την εφαρμογή του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    ''Ο κ. Ταλάτ τιμωρεί ο ίδιος τους Τ/Κ με το να μην αποδέχεται την άμεση εφαρμογή του χρηματοδοτικού κανονισμού, επιμένοντας στο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε παρατήρηση ότι πριν έρθει ο κ. Μάουρερ στην Κύπρο είχε τη θέση ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά όσον αφορά την Πράσινη Γραμμή, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να κάνει περαιτέρω προτάσεις για περαιτέρω διευκόλυνση του κανονισμού αυτού.

    Πρόεδρος Βουλής - Μάουρερ - Συνάντηση ------------------------------------- Οι τρόποι προώθησης της λύσης του Κυπριακού καθώς και οι κοινοτικοί κανονισμοί για το εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής, το απευθείας εμπόριο, και τη χρηματοδότηση των Τ/Κ συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υπεύθυνο της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λεοπόλντ Μάουρερ, αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Βουλής.

    Χθες ο κ. Μάουρερ συναντήθηκε επίσης στα κατεχόμενα με τον ηγέτη του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί, καθώς και με το τ/κ βιομηχανικό επιμελητήριο.

    Εκπρόσωπος - Δίοδος Ζώδιας -------------------------- Εντός διμήνου τοποθετείται η διάνοιξη του οδοφράγματος της Ζώδιας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδη, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη στην επιμονή της ε/κ πλευράς.

    ''Η ε/κ πλευρά επέμενε πάντοτε για τη διάνοιξη της διάβασης στην περιοχή Ζώδιας Αστρομερίτη στη βάση του παλαιού δρόμου. Τούτο φαίνεται ότι έγινε δεκτό και αναμένεται η υλοποίηση της διάνοιξης της διάβασης'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Yπουργικού Sυμβουλίου, ανέφερε ότι σήμερα υπήρξε και η σχετική ειδοποίηση από τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ερωτηθείς πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτό, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια θέματα που πρέπει να διευθετηθούν, συμπεριλαμβανομένης και της αποναρκοθέτησης στην περιοχή.

    ''Υπολογίζω ότι εντός του επομένου διμήνου θα πρέπει να συμπληρωθεί η διάνοιξη της διάβασης εκείνης'', ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη στροφή του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα, ο Εκπρόσωπος είπε: ''η πρόταση των κατοχικών αρχών ήταν να υπάρξει διάβαση παρακάμπτουσα τον παλιό δρόμο Μόρφου Λευκωσίας. Αυτό δεν έγινε δεκτό και φαίνεται ότι η δική μας επιμονή οδήγησε στη διάνοιξη της διόδου από εκεί που είχαμε προτείνει αρχικά''.

    Επισημαίνοντας ότι η διάνοιξη από την κανονική όδευση του δρόμου Λευκωσίας Μόρφου ήταν μια από τις διόδους που είχε προτείνει μεταξύ άλλων οκτώ η κυβέρνηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι και οι άλλες προτάσεις της κυβέρνησης εξακολουθούν να ισχύουν, ενώ γίνονται και επιπλέον προσπάθειες από την ε/κ πλευρά για διάνοιξη της οδού Λήδρας.

    Εκπρόσωπος - Δολοφονία Τ/Κ - Ιντερπόλ ------------------------------------- Δεν μπορεί να υπάρξει ''καμία συνεννόηση με την υποτελή διοίκηση της κατοχικής δύναμης'' για το θέμα της δολοφονίας του Τ/Κ επιχειρηματία Ελμάς Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, της συζύγου και της κόρης του και είναι ευθύνη πλέον της Τουρκίας να προχωρήσει με την παράδοση των υπόπτων και την προσαγωγή ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η κυπριακή αστυνομία έχει όλα τα στοιχεία για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι ύποπτοι για τη δολοφονία.

    Ασφαλώς, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, ''η ευθύνη όσον αφορά την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου βαρύνει την Τουρκία. Εχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης και μέσω της Ιντερπόλ και αναμένεται η εκτέλεση των ενταλμάτων μέσω της κατοχικής δύναμης''.

    ''Να συλληφθούν από την Τουρκία, μέσω της Ιντερπόλ και να παραδοθούν σε εμάς σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν για τα διεθνή εντάλματα που εκδίδονται από την Ιντερπόλ, σε συνεργασία φυσικά με τα ΗΕ'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν τίθεται κάποιο διεθνές νομικό θέμα για την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε πως στην περίπτωση που η Τουρκία δεν ανταποκριθεί τότε εκτίθεται έναντι της Ιντερπόλ και παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες, στις οποίες συμμετέχει όσον αφορά τη λειτουργία της δύναμης.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Καραμανλής - Συλλυπητήριο τηλεγράφημα ------------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για το θάνατο του πατέρα του, Αλέκου Καραμανλή.

    Αυτό ανακοίνωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Εξάλλου, συλλυπητήριο τηλεγράφημα απέστειλε στον Ελληνα Πρωθυπουργό και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του Αλέκου Καραμανλή, προσθέτοντας ότι ο εκλιπών ''έφυγε μετά από μια γεμάτη και τιμημένη ζωή, πλήρης ημερών, με πλούσια δράση στις δύσκολες στιγμές της χώρας του''.

    ΥΠΕΞ - Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Εκστρατεία ενημέρωσης -------------------------------------------------------------- Την ανάληψη εκστρατείας από την κυβέρνηση για ενημέρωση του κοινού για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα εξήγγειλαν χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Η εκστρατεία διεξάγεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο θα έχει το συντονιστικό ρόλο, και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. Θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις με αναλύσεις του Συντάγματος από ακαδημαϊκούς από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικές τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές, διανομή ειδικού ενημερωτικού βιβλιαρίου, πρόγραμμα ενημέρωσης στα σχολεία, και μετάφραση επιλεγμένων κεφαλαίων στην τουρκική.

    Τόσο ο κ. Ιακώβου όσο και ο κ. Χρυσοστομίδης υπογράμμισαν την ανάγκη οι Κύπριοι πολίτες να γνωρίζουν το Σύνταγμα, το οποίο θα διέπει τη λειτουργία της Ενωσης, της οποίας η Κύπρος είναι πλήρες μέλος.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος θα είναι ο συντονιστής της εκστρατείας, ανέφερε ότι αύριο το πρωί ξεκινά η συζήτηση του Συντάγματος στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία και θα κληθεί να κυρώσει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    ''Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ενημερωθεί ο λαός, εφόσον αυτό το Σύνταγμα είναι υπέρτερο του Συντάγματος της δικής μας χώρας'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι τα Δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα το αναγνωρίζουν ως υπέρτερο θεσμό από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ, οι δράσεις για την ενημέρωση του κοινού περιλαμβάνουν δημόσιες διαλέξεις από ακαδημαϊκούς και πολιτικούς από την Ελλάδα με εξειδίκευση στο Σύνταγμα, καθώς και διαλέξεις από ακαδημαϊκές και πολιτικές προσωπικότητες και από ευρωβουλευτές από άλλες χώρες. Διαλέξεις θα δοθούν επίσης από καθηγητές του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας και από το Ινστιτούτο Ζαν Μονέ.

    Η εκστρατεία προνοεί επίσης πρόγραμμα ενημέρωσης των μαθητών λυκείων που θα καταρτιστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και θα περιλαμβάνει διαλέξεις, διανομή ενημερωτικού υλικού, προβολή σύντομου διαφημιστικού σποτ, καθώς και προκήρυξη διαγωνισμού με έκθεση ιδεών σε θέμα συναφές με το Ευρωσύνταγμα.

    Επιπλέον, θα υπάρξει μια πανηγυρική εκδήλωση για το διπλωματικό σώμα στην Κύπρο, στην οποία ο κ. Ιακώβου θα είναι ο κύριος ομιλητής, ενώ σε συνεργασία με το ΡΙΚ και το ΓΤΠ θα προβληθεί μια σειρά από τηλεοπτικά προγράμματα, με τη συμμετοχή Κύπριων ακαδημαϊκών και πολιτικών, για την παρουσίαση του Συντάγματος.

    Ακόμη, προγραμματίζεται μετάφραση στην τουρκική γλώσσα προνοιών του Συντάγματος, ενώ μελετούνται τρόποι για την παρουσία οργανωμένων συνόλων Τ/Κ στις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται.

    Εξάλλου τόσο το ΓΤΠ όσο και το ΥΠΕΞ έχουν τοποθετήσει στις ιστοσελίδες τους το κείμενο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η έγκριση της Συνταγματικής Συνθήκης αποτελεί ιστορικό σταθμό της ΕΕ, αφού αυτό θέτει το πλαίσιο λειτουργίας της Ενωσης, που είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών.

    ''Επειδή ακριβώς πρόκειται να τεθεί ενώπιον των λαών της Ευρώπης το Σύνταγμα, υπάρχει πράγματι ανάγκη πλήρους ενημέρωσης για το τι ακριβώς περιέχει'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σημείωσε ακόμη το ΓΤΠ έχει εκδώσει ειδικό ενημερωτικό βιβλίο σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων που θα διανεμηθούν σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν, καθώς και σε σχολεία.

    Βρετανία - ΕΕ - Κατεχόμενα - Πτήσεις - Κανονισμοί ------------------------------------------------- Η βρετανική κυβέρνηση μελετά με τους νομικούς συμβούλους της τρόπους για να καταστεί δυνατή η απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα, ''πράγμα που θα συνέβαλλε στον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ'', δήλωσε η Βαρόνη Σίμονς του Βέρναμ Ντιν.

    Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της Βουλής των Λόρδων και απαντώντας σε ερώτηση του Λόρδου Μαγκίνις του Ντράμγκλας, η Βαρόνη Σίμονς είπε επίσης ότι ''η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει τις προτάσεις'' της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    ''Δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατό να συμφωνηθούν αυτοί οι κανονισμοί, αλλά στηρίζουμε την προεδρία στην προσπάθειά της να πετύχει συμφωνία σε αυτό το πακέτο το συντομότερο δυνατό'', πρόσθεσε.

    Αναφερόμενη στον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ συζητούν τροποποιήσεις στον Κανονισμό, ο οποίος ''προνοεί περιορισμένο εμπόριο διαμέσου της πράσινης γραμμής''.

    Οσον αφορά την απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα κατεχόμενα, η Βαρόνη Σίμονς είπε ότι ''οι απευθείας πτήσεις στο βόρειο τμήμα της Κύπρου ασφαλώς θα συνέβαλλαν στον τερματισμό της απομόνωσης''.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ''αυτό είναι πολύ περίπλοκο θέμα και το εξετάζουμε με τους δικηγόρους μας''.

    ΥΠΕΞ Ινδονησίας - Ιακώβου - Βοήθεια - Ευχαριστίες ------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας Χασάν Γουιραγιούντα εξέφρασε τη βαθιά ευγνωμοσύνη και εκτίμησή του για τα μηνύματα συμπάθειας και συμπαράστασης προς την κυβέρνηση και τον ινδονησιακό λαό που του απηύθυνε ο Κύπριος ομόλογός του Γιώργος Ιακώβου, αναφορικά με την πρόσφατη τραγική καταστροφή από το τσουνάμι.

    [05] (Κ) Μάουρερ - Αναχώρηση - Ικανοποίηση (1)

    Ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στην Κύπρο, καθώς και για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο θέμα του Κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή εξέφρασε ο Υπεύθυνος της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λέοπολντ Μάουρερ.

    [06] (Κ) Μάουρερ - Αναχώρηση - ΕΕ - Κυπριακό - Κανονισμός (2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκεί σε μια νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Υπεύθυνος της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Λέοπολντ Μάουρερ, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα στήριζε μια τέτοια διαδικασία.

    [07] (Κ) Κομισιόν - Αντιπροσωπεία - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή - Συμφωνία

    Προκαταρκτική συμφωνία για τη διεύρυνση του κανονισμού για το εμπόριο μέσω της Πράσινης Γραμμής επιτεύχθηκε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπό τον Λέοπολντ Μάουρερ που επισκέφθηκε την Κύπρο και της κυπριακής κυβέρνησης.

    [08] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ζώδια - Αποναρκοθέτηση

    [09] (Κ) Κουμουτσάκος- ΥΠΕΞ Ελλάδας - Βρυξέλες - ΝΑΤΟ

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Κυπριανού - Στρατηγική Λυσσαβόνας (1)

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανέναρξη της διαδικασίας της Στρατηγικής της Λυσσαβόνας, που στόχο έχει να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία την πιο ανταγωνιστική στον κόσμο.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το Σύνταγμα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο η Συνταγματική Συνθήκη θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σημαντικό ο Κύπριος πολίτης να είναι ενημερωμένος.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μάρκος Κυπριανού - Στρατηγική Λισσαβόνας (1)

    Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επανέναρξη της διαδικασίας της Στρατηγικής της Λισσαβόνας, που στόχο έχει να καταστήσει την ευρωπαϊκή οικονομία την πιο ανταγωνιστική στον κόσμο.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το Σύνταγμα της ΕΕ, σημειώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι στην Κύπρο η Συνταγματική Συνθήκη θα επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι σημαντικό ο Κύπριος πολίτης να είναι ενημερωμένος.

    [12] (K) Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωκ. - Ομήρου - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για εκκαθάριση των ναρκοπεδίων στην Κύπρο.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Ολλανδός σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής, εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιαν Μαρίνους Βίρσμα, ανέφερε πως ''καλωσορίζουμε την πρόοδο που σημειώθηκε αυτήν την εβδομάδα'' όσον αφορά τον κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή.

    Πρόσθεσε πως ''οι διαπροσωπικές επαφές είναι κάτι πολύ σημαντικό όπως και η άρση της απομόνωσης'', προσθέτοντας πως ''είναι επίσης πολύ σημαντικό να προωθηθούν οι οικονομικές δυνατότητες του κόσμου που ζει στο βορρά γιατί αυτό είναι επίσης σημαντικό για το μέλλον, η ανάπτυξη της Κύπρου στο σύνολό της''.

    [13] (Κ) Κουμουτσάκος - Συνάντηση Μολυβιάτη - Χριστόφια

    [14] (Κ) Νεολαία ΕΛΚ - ΝΕΔΗΣΥ - Συνέδριο - Λάρνακα

    Με στόχο να αναδειχθεί ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου και η δυνατότητά της να αποτελέσει γέφυρα επικοινωνίας, διαλόγου και επαφών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Μέσης Ανατολής, η Νεολαία του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΝΕΔΗΣΥ) φιλοξενεί από σήμερα στη Λάρνακα τις εργασίες του πρώτου τακτικού συνεδρίου της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για το 2005.

    Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη Λάρνακα, ο Θανάσης Τσόκκος, Πρόεδρος της ΝΕΔΗΣΥ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πραγματοποίηση του συνεδρίου της νεολαίας του ΕΛΚ στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε πως μεταξύ των στόχων που τέθηκαν για τη διεκδίκηση της πραγματοποίησης του συνεδρίου στην Κύπρο ήταν «η ενημέρωση των φίλων ομοϊδεατών μας νέων για το εθνικό μας πρόβλημα και η συζήτηση για θέματα που αφορούν τις σχέσεις της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής».

    Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Τσόκκος, είναι «να αναδείξουμε το γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να αναδείξουμε την Κύπρο σαν γέφυρα επικοινωνίας, διαλόγου και επαφών ΕΕ και Μέσης Ανατολής».

    Ο κ. Τσόκκος ανέφερε πως το συνέδριο, που θα διαρκέσει τρεις ημέρες, θα φιλοξενήσει καθηγητές πανεπιστημίων και άλλους επιστήμονες, καθώς και εκπροσώπους θρησκειών περιλαμβανομένων του αρχιμανδρίτη Ησαϊα Κυκκώτη και του Μουφτή της Λεύκας.

    Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, στις 11.00 το πρωί, με μια μεγάλη εκδήλωση με θέμα το Ευρωσύνταγμα, στην πλατεία Ευρώπης στη Λάρνακα, στην οποία έχει προσκληθεί ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Επιτροπής της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Ο Χριστόφορος Φωκαϊδης, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΝΕΔΗΣΥ, χαρακτήρισε το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ «σημαντική διοργάνωση» και πρόσθεσε ότι «είναι ιδιαίτερη τιμή για μας που φιλοξενούμε το Συνέδριο αυτό στην Κύπρο''.

    Οπως είπε, στο συνέδριο λαμβάνουν μέρος 100 νέοι ηγέτες της Ευρώπης που σήμερα διατελούν σύμβουλοι πρωθυπουργών, υπουργών ή βουλευτών καθώς και γενικοί γραμματείς υπουργείων στις χώρες τους.

    Οι νέοι αυτοί, συνέχισε ο κ. Φωκαϊδης, τα επόμενα χρόνια θα είναι ηγέτες στα κράτη τους.

    Η Λουσίντα Κρέιτον, Γενική Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Κύπρο και είπε ότι «είναι τιμή» για τους νέους που βρίσκονται στο νησί.

    Η Νεολαία του ΕΛΚ, συνέχισε η κ. Κρέιτον, έχει ως μέλη 50 οργανώσεις από 35 χώρες της Ευρώπης, ακόμα και χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως την Ουκρανία.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΘΘ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Δίοδος Αστρομερίτη

    Η δίοδος του Αστρομερίτη είναι έτοιμη να ανοίξει και η διακίνηση θα γίνεται από τον υφιστάμενο δρόμο, όπως ήταν και η θέση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η ε/κ πλευρά θα προχωρήσει σε αποναρκοθέτηση της περιοχής.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Κανονισμός Πράσινης Γραμμής

    Ο Κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή καθιστά πλέον άχρηστο τον οποιονδήποτε άλλο κανονισμό, όπως έχει διευρυνθεί και όπως μπορεί να εφαρμοστεί εάν επιδειχθεί η απαραίτητη καλή πίστη και συνεργασία εκ μέρους των κατοχικών αρχών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Αθήνα-Μάκης Κεραυνός-Διυπουργική Αναπτυξιακή και Επιχειρηματική Συνδιάσκεψη

    Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μάκης Κεραυνός συμμετείχε σήμερα στις εργασίες της Διυπουργικής Αναπτυξιακής και Επιχειρηματικής Συνδιάσκεψης για τις Χώρες της Λεκάνης της Μεσογείου η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα, με θέμα ''Προκλήσεις, προοπτικές και νέα χρηματοδοτικά μέσα για επενδύσεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και πρωτοβουλίες αναπτυξιακής συνεργασίας στη Λεκάνη της Μεσογείου''.

    [18] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Οι θέσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ περί μη αποχώρησης του κατοχικού στρατού και ενσωμάτωσης του ψευδοκράτους στον υπόλοιπο κόσμο είναι ''ξεπερασμένες'', δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση.

    [19] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα Ευρωκοινοβουλίου - Αντιπροσωπεία - ΚΣ ΕΔΕΚ

    Την ελπίδα για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ, το συντομότερο δυνατό, εξέφρασε ο Ολλανδός σοσιαλιστής Ευρωβουλευτής και εκ των αντιπροέδρων της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιαν Μαρίνους Βίρσμα.

    Αντιπροσωπεία της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου, η οποία επισκέπτεται την Κύπρο, είχε το πρωί συνομιλίες με την ηγεσία του ΚΣ ΕΔΕΚ, στην οποία απηύθυνε πρόσκληση για συμμετοχή του κινήματος στη Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πάνω σε μόνιμη βάση με παρατηρητή τον οποίον θα ορίσει το κίνημα. Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως το κίνημα αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση και θα ανταποκριθεί θετικά σε αυτήν.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5813               0,5847
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4482               0,4508
    Λίρα Αγγλίας              0,8442               0,8492
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4310            0,4344
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3451            0,3478
    Δολάριο Καναδά                  0,3604            0,3632
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3725            0,3754
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [21] (K) Ερντογάν - Πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης

    [22] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.485.795,36
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,73     1,00  1.319.453,15
    FTSE/CySE 20                           395,66     1,16    931.978,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.182,81     1,09    958.450,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.126,33     0,83     37.050,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.158,75     3,56    178.577,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.180,39     1,08    995.500,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.198,62     1,17    788.021,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.180,09     1,23      8.168,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.073,60     1,94    169.171,09
    FTSE Med (03/02/2005)                7.242,15     1,22
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίτροπος Κυπριανού - Κάπνισμα

    [24] (Κ) ΔΗΣΥ - Τουρκία - Επαφές

    Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ καθώς και την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θα έχει μεταξύ 9 και 13 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Τουρκία ύστερα από πρόσκληση του ΚΔΑ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία θα συζητηθεί η πορεία των σχέσεων των δύο κομμάτων υπό το φως της πρόσφατης αποδοχής του ΚΔΑ στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με την ιδιότητα του παρατηρητή, το Κυπριακό, καθώς και όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων όπως αυτές διαμορφώνονται με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 4 February 2005 - 18:49:21 UTC