Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΚΥΠΕ - Γεύμα με ανταποκριτές πρακτορείων ειδήσεων
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Νέος Υπουργός Υγείας - Νενομισμένη διαβεβαίωση (1)
  • [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ιράκ - Εκλογές - Ανακοίνωση
  • [06] (Κ) Μπαρνιέ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] (Κ) Μάουρερ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [08] (Κ) ΕΕ - ΚΑΠ - Νέο σύστημα πληρωμών - Κύπρος
  • [09] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μείωση στα 860 μέλη
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Αρχηγός Αστυνομίας - Παράταση θητείας
  • [11] (K) Εκπρόσωπος - Μάουρερ - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή
  • [12] (Κ) Νέος Υπουργός Υγείας - Τελετή παράδοσης Υπουργείου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Παράταση Θητείας
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό - ΕΕ (1)
  • [20] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [21] (Κ) ΕΕ - Φιλορί -Τουρκία - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό (2)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΚΥΠΕ - Γεύμα με ανταποκριτές πρακτορείων ειδήσεων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο γεύμα που το ΚΥΠΕ παραθέτει σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, με την ευκαιρία του νέου έτους, για τους ανταποκριτές στην Κύπρο διεθνών και εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και άλλων ξένων ΜΜΕ με τα οποία το ΚΥΠΕ διατηρεί συνεργασία.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει σε ερωτήσεις των ανταποκριτών.

    Στο γεύμα, το οποίο έχει καταστεί ετήσιος θεσμός, θα παρακαθήσουν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ΚΥΠΕ ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα είναι ο επίσημος προσκεκλημένος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων στο γεύμα που το ΚΥΠΕ παραθέτει σήμερα στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία, με την ευκαιρία του νέου έτους, για τους ανταποκριτές στην Κύπρο διεθνών και εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και άλλων ξένων ΜΜΕ με τα οποία το ΚΥΠΕ διατηρεί συνεργασία.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απαντήσει σε ερωτήσεις των ανταποκριτών.

    Στο γεύμα, το οποίο έχει καταστεί ετήσιος θεσμός, θα παρακαθήσουν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Καρογιάν.

    Από πλευράς ΚΥΠΕ θα παρακαθήσουν ο Πρόεδρος δρ Αριστος Αριστοτέλους και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Διευθυντής και ο Αρχισυντάκτης.

    ΕΕ - Εμπόριο - Πράσινη Γραμμή - Ιακώβου -------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη σημερινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι είναι αισιόδοξος σε ό,τι αφορά τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και ότι πιστεύει ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα υπάρξουν σύντομα θετικές εξελίξεις.

    Σημείωσε ότι ο Υπεύθυνος της Ομάδας για την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Λεοπόλντ Μάουρερ θα επισκεφθεί την Λευκωσία αυτή την εβδομάδα για διαπραγματεύσεις και ότι εκτιμά ότι οι διαφορές της Κομισιόν με την κυβέρνηση της Κύπρου θα γεφυρωθούν.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων να υιοθετηθούν στο επόμενο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις Βρυξέλλες που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Φεβρουαρίου.

    Αναφορικά με την πρόταση χρηματοδοτικού κανονισμού ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος έχει αποδεχθεί αυτό το κανονισμό, αλλά κάποιες χώρες αρνούνται την αποσύνδεση του από το κανονισμό για απευθείας εμπόριο. Το απευθείας εμπόριο δεν το αποδεχόμαστε και ούτε το συζητούμε, ειδικά μετά από τις παραχωρήσεις που θα κάνουμε για τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, τόνισε ο κ. Ιακώβου.

    Τέλος ο ΥΠΕΞ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους χειρισμούς επί του θέματος αυτού από την Λουξεμβουργιανή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Κανονισμοί --------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν βλέπει επί του παρόντος κανένα λόγο οποιασδήποτε συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ''και μάλιστα ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ταλάτ επιδιώκοντας την αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων είναι συνεχώς αρνητικός έναντι εφαρμογής των μέτρων τα οποία θα βοηθούσαν τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης πως η κυπριακή κυβέρνηση μελετά και συζητά και με την ΕΕ περαιτέρω μέτρα, τα οποία θα εισηγηθεί, για διευκόλυνση της εφαρμογής του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή.

    Ερωτηθείς γιατί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιδιώκει μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η θέση του Προέδρου είναι πως είμαστε έτοιμοι για έναρξη περαιτέρω διαδικασιών στα πλαίσια του ΟΗΕ για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος, και φυσικά νοουμένου ότι θα τεθούν εκείνα τα θεμέλια, εκείνες οι βάσεις, ή εκείνες οι παράμετροι της διαδικασίας που να εγγυώνται επιτυχή πορεία των διεργασιών''.

    ''Δεν βλέπω επί του παρόντος κανένα λόγο οποιασδήποτε συνάντησης και μάλιστα ενόψει του γεγονότος ότι ο κ. Ταλάτ επιδιώκοντας την αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων είναι συνεχώς αρνητικός έναντι εφαρμογής των μέτρων τα οποία θα βοηθούσαν τη συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των δυο κοινοτήτων'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν ο κ. Ταλάτ θα αποκομίσει πολιτικά οφέλη από μια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπέρ των επαφών, σε επίπεδο πολιτικών κομμάτων, μεταξύ ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων''.

    Κληθείς να πει αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος περιμένει το αποτέλεσμα των λεγόμενων προεδρικών εκλογών τον Απρίλιο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''όλα αυτά έχουν σημασία'' και πως ''κυρίως από τουρκικής πλευράς ένα πράγμα το οποίο αναμένεται είναι και το αποτέλεσμα των ψηφοφοριών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου''.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τατάρ - Αγνοούμενοι ----------------------------- Ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ρουστέμ Τατάρ προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ πως η ε/κ πλευρά δεν παρευρίσκεται στις προγραμματισμένες συναντήσεις της ΔΕΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις εκταφές στα κατεχόμενα.

    ''Προφάσεις εν αμαρτίαις. Ο κ. Τατάρ έπρεπε να συναισθανθεί τη μεγάλη ευθύνη της τουρκικής πλευράς, της κατοχικής δύναμης, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι παραπλάνησε τη ΔΕΑ, δίδοντας η τουρκική πλευρά λανθασμένες πληροφορίες όσον αφορά τον Τράχωνα'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''έγινε τεράστια έρευνα εκ μέρους του INFORCE foundation και δεν ανακαλύφθηκε τίποτε''.

    ''Αντί να τρίζει η άμαξα τρίζει ο αμαξηλάτης. Νομίζω ότι εκείνο το οποίο προσπαθεί ο κ. Τατάρ είναι να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Συναντήσεις ----------------------------------------- Η τουρκική πλευρά θα πρέπει να προβεί σε ενέργειες για να αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), μετά την αποτυχία της διερευνητικής ανασκαφής στον κατεχόμενο Τράχωνα.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της τ/κ πλεράς στη ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ, ο οποίος τον κατηγόρησε για αδικαιολόγητες απουσίες από τις συνεδριάσεις. Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως ''οι συνεδρίες δεν πρέπει να γίνονται χάριν των συνεδριών'' αλλά πρέπει να είναι παραγωγικές και αποτελεσματικές.

    ''Δεν είναι αρκετό να γίνονται συνεδρίες για το θεαθήναι. Πρέπει να υπάρχει και αντικείμενο και κυρίως αποτέλεσμα. Διαφορετικά θα δίδεται η εσφαλμένη εικόνα ότι κάτι σημαντικό γίνεται. Ο χρόνος θα περνά άκαρπος, χωρίς να δίδονται οποιεσδήποτε απαντήσεις στους συγγενείς, στους οποίους μάλλον θα προκαλείται αναστάτωση'', δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ερωτηθείς ποιες κινήσεις αναμένει ότι πρέπει να υπάρξουν από την τ/κ πλευρά για την αναστροφή της αρνητικής κατάστασης που υπάρχει αυτή τη στιγμή, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η τ/κ πλευρά στη ΔΕΑ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι θα παρουσιάσει ''συγκεκριμένα και πειστικά στοιχεία από τις έρευνες που υποσχέθηκαν να κάμουν για την τύχη των Ε/Κ αγνοουμένων''.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε, ''θα πρέπει να υποδείξουν νέους τόπους ταφής, για να υλοποιηθεί η δεύτερη σαφής υπόδειξη του ΓΓ του ΟΗΕ για πρόοδο στον τομέα των εκταφών και των αναγνωρίσεων''.

    Εκπρόσωπος - Αντιπολίτευση - Κυπριακό - Πρωτοβουλίες ---------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν βλέπει πώς δικαιολογείται η επιμονή της αντιπολίτευσης για ανάπτυξη πρωτοβουλιών από την ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως ''αποφεύγουν όμως να μας πουν ποιες πρωτοβουλίες εισηγούνται''.

    ''Το θέμα δεν είναι αγώνας δρόμου ποιος θα ζητήσει πρώτος την έναρξη πρωτοβουλιών. Το θέμα είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι σωστές προϋποθέσεις, να τεθεί το πλαίσιο των περαιτέρω διεργασιών έτσι ώστε να διαφανεί η πιθανότητα επιτυχίας των νέων προσπαθειών. Προς αυτήν την κατεύθυνση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι διπλωματικές υπηρεσίες ενεργούν'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στις προχθεσινές αναφορές της αντιπολίτευσης περί ανάπτυξης πρωτοβουλιών και πως ο χρόνος προσφέρεται για ανάληψη πρωτοβουλιών για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''αποφεύγουν όμως να μας πουν ποιες πρωτοβουλίες εισηγούνται''.

    Πρόσθεσε πως ''στις 2 Φεβρουαρίου συνεδριάζει και πάλι το Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση όλων των θεμάτων που έχουν σχέση με το Κυπριακό και επιδιώκεται η κοινή θέση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό των μελών του Εθνικού Συμβουλίου''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκπρόσωπος - Δηλώσεις -------------------------------------- Την ετοιμότητά του να δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο που κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στο Εθνικό Συμβούλιο με τις θέσεις του κόμματος στο Κυπριακό, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Νίκος Αναστασιάδης.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι δεν δικαιολογείται η εμμονή της αντιπολίτευσης για ανάληψη πρωτοβουλίας στο Κυπριακό και ότι θα πρέπει να αναφέρει η αντιπολίτευση ποιες πρωτοβουλίες εισηγείται, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι είναι έτοιμος να βοηθήσει «να κατανοήσουν μέσα από τις 18 σελίδες του μνημονίου που δώσαμε αυτά που δεν αντιλαμβάνονται στα ελληνικά».

    Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της συνεδρίας του Επαρχιακού Συμβουλίου του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι μετά το Εθνικό Συμβούλιο θα δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο της παράταξης ώστε «να καταλάβει και ο λαός πιο εύκολα απ όσους δεν θέλουν να καταλάβουν, αυτά που με τόση σαφήνεια περιγράφονται, τι σημαίνει πρωτοβουλία, τι θα περιέχει και ποια είναι η ουσία των πρωτοβουλιών αυτών».

    Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία ----------------------------- Το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ευρωμεσογειακή - Κασουλίδης - Ρώμη ----------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης βρίσκεται στη Ρώμη, ως μέλος της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο της 3ης Επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, η οποία ασχολείται με θέματα μετανάστευσης και διαλόγου πολιτισμών.

    Στη σύνοδο της Επιτροπής, που πραγματοποιείται στην Ιταλική Γερουσία, ο κ. Κασουλίδης μεταφέρει τις θέσεις του Κοινοβουλίου για θέματα ασύλου και μετανάστευσης για τα οποία ήταν πρόσφατα εισηγητής στη Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Για το ίδιο θέμα, στη συνεδρία θα μιλήσει και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας.

    Ενώσεις Δήμων Κύπρου - Ιταλίας - Μνημόνιο Συνεργασίας ----------------------------------------- Μνημόνιο Συνεργασίας θα υπογράψουν εντός των επόμενων μηνών στην Κύπρο οι Ενώσεις Δήμων Κύπρου και Ιταλίας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων Κύπρου, το Μνημόνιο Συνεργασίας αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Προέδρου της Ενωσης Δημήτρη Κοντίδη με την ηγεσία της Ενωσης Δήμων Ιταλίας, την περασμένη εβδομάδα στη Ρώμη.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, είχε μεταβεί στην Ιταλία ύστερα από πρόσκληση της Ενωσης Δήμων Ιταλίας.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ενώσεων, το κυπριακό πρόβλημα και θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος -------------------------------- Κλίμα ευφορίας επικράτησε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να πλησιάζει τα δύο εκατομμύρια λίρες και την αγορά να σημειώνει μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,47%, διευρύνοντας έτσι τα κέρδη της από την αρχή του έτους στο 14,55%. Με κινητήριο μοχλό ανόδου τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, που κέρδισε 10 σεντ, ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς ανήλθε στις 1.159,59 μονάδες. Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 3,38% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 83,74 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών εκτινάχθηκε στο 1,9 εκατομμύριο λίρες, ποσό που αποτελεί το υψηλότερο του Χρηματιστηρίου από τις 20 Φεβρουαρίου 2004.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, η σταδιακή αποχώρηση μέρους της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο που άρχισε χθες, οι διαβουλεύσεις στο θέμα της αύξησης του αριθμού των βουλευτών καθώς και του ορίου εισδοχής κομμάτων στη Βουλή, καθώς και η ανάληψη καθηκόντων του νέου Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Good bye Κύπρος'' γράφει ότι από χθες άρχισε η εφαρμογή της σταδιακής μείωσης της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στα πλαίσια εισήγησης του ΓΓ του ΟΗΕ. Προσθέτει ότι η διαδικασία αποχώρησης θα συνεχιστεί μέχρι και αρχές Απριλίου με στόχο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να μειωθεί στα 860 από τα 1.230 άτομα. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα δώσει στη δημοσιότητα το έγγραφο που κατέθεσε το κόμμα του στο Εθνικό Συμβούλιο και αφορά τις θέσεις του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Οι 'μεγάλοι' ψηλώνουν τον πήχη στο 4%'' γράφει ότι εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ κυρίως των μεγάλων κομμάτων έχουν αρχίσει με στόχο την αύξηση του ποσοστού εισδοχής των κομμάτων ή συνασπισμών στη Βουλή καθώς και αύξησης του αριθμού των βουλευτικών εδρών. Προσθέτει πως συγκεκριμένο κόμμα εισηγήθηκε 4% ως ποσοστό ορίου εισδοχής και αύξηση των βουλευτών σε 70. Αλλού γράφει ότι σήμερα αναλαμβάνει καθήκοντα Υπουργού Υγείας ο Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο οποίος το πρωί θα δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Εκτεθειμένος ο Υπουργός'' γράφει ότι ο διαφημιστικός κόσμος εκφράζει προβληματισμό από την αποκάλυψη του ''Π'' περί της "διπλής ιδιότητας" του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, "ο οποίος εμφανίζεται διεκδικητής, μέσω εταιρείας διεθνούς φήμης με την οποία σχετίζεται η οικογενειακή επιχείρησή του, ενός σημαντικού μεριδίου της διαφημιστικής πίτας του ΚΟΤ, Οργανισμού του οποίου προϊσταται". Προσθέτει ότι "η κυβέρνηση δεν δίνει ικανοποιητικές απαντήσεις, αφήνοντας εκτεθειμένο τον Υπουργό της". Αλλού γράφει ότι σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι εργασίες της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τ-ΑΣΣΟΣ στο μανίκι'' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναλαμβάνει προσωπικά το θέμα της συνένωσης του κεντρώου χώρου ή καλύτερα της επανένταξης στο ΔΗΚΟ παλαιότερων στελεχών του κόμματος. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος απηύθυνε πρόσκληση προς τους Ντίνο Μιχαηλίδη και Αντώνη Πασχαλίδη για συνάντηση και συζήτηση του θέματος, ενώ αναμένεται παρόμοια επαφή με τους Κύπρο Χρυσοστομίδη και Δημήτρη Συλλούρη. Αλλού γράφει ότι το ενιαίο χρηματιστηριακό δόγμα ΕλλάδαςΚύπρου θα είναι γεγονός σε μερικούς μήνες. Αυτό θα επιτευχθεί με τη δημιουργία κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης μετοχών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μετάγγιση 3 εκατ. ευρώ στην HELLAS JET'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "κεφαλαιώδες ζήτημα τάξης και δεοντολογικής υφής" εγείρεται από το γεγονός ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής εταιρείας Γιουροσίπρια έλαβε στις αρχές του μήνα απόφαση να δανειοδοτήσει με τρία εκατομμύρια ευρώ την άλλη θυγατρική εταιρεία που εδρεύει στην Αθήνα, την HELLAS JET, "πλην όμως το ΔΣ της μητρικής εταιρείας δεν ενημερώθηκε και τα μέλη του πληροφορήθηκαν την πράξη αυτή τυχαία". Σε άλλη είδηση γράφει ότι συμβιβαστική φόρμουλα για διεύρυνση του εμπορίου τ/κ προϊόντων μέσω της Πράσινης Γραμμής αναμένεται να συζητήσουν το Υπουργείο Εξωτερικών και αντιπροσωπεία της Διεύθυνσης διεύρυνσης της Κομισιόν υπό τον Λεοπόλντ Μάουερ που φθάνει σήμερα στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Διαχρονική υπόσχεση'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας έδωσε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τα 60 χρόνια της ΑΟΝ ΕΔΟΝ, διαχρονική υπόσχεση ότι ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ θα βαδίζουν χέρι - χέρι για ένα Κίνημα πιο ισχυρό. Αλλού η ''Χ'' γράφει ότι κλείσιμο δρόμων και κεντρικών αρτηριών εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου αποφάσισαν χθες σε σύσκεψη οι σιτοπαραγωγοί, στην παρουσία εκπροσώπων και άλλων κλάδων της αγροτικής οικονομίας. Προσθέτει ότι στο κάλεσμα των σιτοπαραγωγών ανταποκρίθηκαν θετικά οι ελαιοπαραγωγοί, οι αγελαδοτρόφοι, οι ποιμνιοτρόφοι, οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι πατατοπαραγωγοί.

    [04] (Κ) Νέος Υπουργός Υγείας - Νενομισμένη διαβεβαίωση (1)

    Ο νέος Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης έδωσε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που διαθέτει ο κ. Γαβριηλίδης στον τομέα της υγείας και με τη συνεργασία του ιατρικού, παραϊατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των υπηρεσιών υγείας θα φέρει σε πέρας το έργο που του έχει ανατεθεί.

    [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Ιράκ - Εκλογές - Ανακοίνωση

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τις εκλογές στο Ιράκ και σημειώνει ''με ικανοποίηση το υψηλό ποσοστό συμμετοχής του ιρακινού λαού, παρά τις δύσκολες συνθήκες ασφαλείας''.

    [06] (Κ) Μπαρνιέ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μισιέλ Μπαρνιέ δήλωσε πως το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται στην επανένωση και στην ένταξη ολόκληρου του νησιού στην ΕΕ.

    [07] (Κ) Μάουρερ - Κύπρος - Επίσκεψη

    [08] (Κ) ΕΕ - ΚΑΠ - Νέο σύστημα πληρωμών - Κύπρος

    Το νέο σύστημα πληρωμών της ΕΕ (Single Farm Payment) στους τομείς που επηρεάζονται από τις άμεσες πληρωμές, το οποίο απαιτεί τη χρήση ιστορικών στοιχείων για παραχώρηση επιδοτήσεων χωρίς την ανάγκη ο παραγωγός να αποδείξει ότι παρήγαγε το προϊόν, για το οποίο έλαβε επιδότηση, έθεσαν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2005 δέκα από τα 15 αρχικά κράτη μέλη της ΕΕ στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2003. Τα υπόλοιπα πέντε κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, θα εφαρμόσουν το νέο σύστημα το 2007.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος δρ Αντώνης Κωνσταντίνου είπε ότι η Κύπρος επέλεξε να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών το 2009 μαζί με επτά από τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ εξασφάλισε και μεταβατικές ρυθμίσεις, που της επιτρέπουν την παραχώρηση στους Κύπριους παραγωγούς μέχρι το 2011 πρόσθετα ποσά από εθνικά κονδύλια παράλληλα με τις επιδοτήσεις που θα λαμβάνουν από την ΕΕ με στόχο να βοηθηθούν οι Κύπριοι παραγωγοί να προσαρμοστούν σταδιακά στο νέο σύστημα.

    [09] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Μείωση στα 860 μέλη

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Αρχηγός Αστυνομίας - Παράταση θητείας

    [11] (K) Εκπρόσωπος - Μάουρερ - Κανονισμός για Πράσινη Γραμμή

    [12] (Κ) Νέος Υπουργός Υγείας - Τελετή παράδοσης Υπουργείου

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης στο Κυπριακό αμέσως μόλις υπάρξουν τα πλαίσια διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πως είναι έτοιμος για συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 1/2/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 1/2/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5815               0,5849
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4462               0,4488
    Λίρα Αγγλίας              0,8395               0,8445
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 1/2/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 1/2/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4293            0,4327
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3438            0,3465
    Δολάριο Καναδά                  0,3589            0,3617
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0701            0,0706
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3745            0,3774
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή, παρά την άνοδο της τάξης του 0,77% που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, διατηρώντας έτσι τα σημαντικά κέρδη που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,03%, κλείνοντας στις 1.159,29 μονάδες. Αντίθετα, άνοδο σε ποσοστό 0,78% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης και έκλεισε στις 84,39 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή του από τις 2 Απριλίου 2004. Σε υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή μείωση σε σχέση με χθες, παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.516.735,50
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,39     0,78  1.424.011,26
    FTSE/CySE 20                           388,47    -0,04  1.079.074,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.161,10    -0,07  1.089.178,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.121,34     1,17     94.400,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.126,87     1,65     69.041,44
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.159,29    -0,03  1.183.578,33
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.175,26    -0,27    802.384,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.143,23    -1,08      7.160,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.045,41     1,15    214.020,83
    FTSE Med (31/01/2005)                7.182,99     0,48
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Κανονισμοί - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόνισε σήμερα ότι η υπογραφή, από την Αγκυρα, του πρωτοκόλλου που αφορά την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν είναι προτεραιότητα της Κύπρου αλλά υποχρέωση της Αγκυρας προς την ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά από γεύμα που παρέθεσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων με την ευκαιρία του νέου έτους στους ανταποκριτές διεθνών και εθνικών πρακτορείων ειδήσεων και άλλων ξένων ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την υπογραφή του πρωτοκόλλου ένα ''πρώτο σημαντικό βήμα'' για την ομαλοποίηση των σχέσεων Κύπρου-Τουρκίας, προσθέτοντας πως η ΕΕ ζήτησε από την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο το συντομότερο.

    [18] (Κ) Αρχηγός Αστυνομίας - Παράταση Θητείας

    Ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου διαβεβαίωσε σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυπριακή πολιτεία ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα αστυνόμευσης για το καλό της κυπριακής κοινωνίας.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό - ΕΕ (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι απρόθυμος να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό εκτός εάν έχει δεσμεύσεις και στοιχεία ότι το σχέδιό του, το οποίο ο ίδιος χαρακτηρίζει ισοζυγισμένο και δίκαιο, θα γίνει αποδεκτό.

    [20] (Κ) Επίτροπος Κυπριανού - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την πρώτη από την ανάληψη των καθηκόντων του, θα πραγματοποιήσει αυτή τη βδομάδα ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα υγείας και προστασίας του καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    [21] (Κ) ΕΕ - Φιλορί -Τουρκία - Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε την Τουρκία να υπογράψει το συντομότερο δυνατόν το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας της Αγκυρας με το οποίο επεκτείνεται η Συμφωνία Τελωνειακής Ενωσης με το σύνολο των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ΚΥΠΕ - Κυπριακό (2)

    Οποιοσδήποτε κύκλος διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα των ΗΕ, θα πρέπει να προετοιμαστεί καλά ώστε να έχει τη δυνατότητα να επιτύχει, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί ότι η διαδικασία αναζήτησης λύσης έχει περιέλθει σε αποτελμάτωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 1 February 2005 - 18:49:20 UTC