Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστροφή
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Πολιτική αναγνώρισης
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Παπαρήγα - Αγκυρα
  • [06] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ινστιτούτο Νευρολογίας - Ρουστέμ Τατάρ
  • [07] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Νταβός
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινστιτούτο Κύπρου
  • [09] (K) Αθήνα - Αναστασιάδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκπρόσωπος Τύπου
  • [12] (Κ) Λεμεσός - Υπουργός Μεταφορών Συρίας
  • [13] (Κ) ΕΛΚ - Κόμμα Ερντογάν - Καθεστώς Παρατηρητή
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Ευρωβουλή - Κασουλίδης - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [16] (Κ) ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση - Συνεργασία
  • [17] (Κ) Γεωργία - Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση
  • [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Βουλής Γεωργίας
  • [20] (Κ) EE - Κατσίκα - Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια - Κυπριανού

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστροφή

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κύπρος - Πολιτική αναγνώρισης

    Τα βήματα που έχει κάνει η Ουάσιγκτον και που προτίθεται να κάνει αναφορικά με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων δεν αλλοιώνουν με κανένα τρόπο την πολιτική αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η εφαρμογή της πολιτικής των ΗΠΑ για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, το θέμα της αποναρκοθέτησης και η μη ανταπόκριση του κατοχικού στρατού για το θέμα και η απόρριψη αξίωσης του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για άνοιγμα των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η κατάθεση του νομοσχεδίου για την αύξηση των εξώδικων προστίμων στη Βουλή, οι κίνδυνοι που διτρέχουν οι πολίτες και οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η παρακολούθηση από την Αστυνομία εφτά σχολείων για εμπόριο ναρκωτικών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σούβλισαν 11 εκατομμύρια για το ρουσφέτι'' γράφει ότι "με σούβλες, εν ώρα υπηρεσίας, διασκέδασαν την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό της ιεραρχίας της Αστυνομίας ορισμένοι από τους προαχθέντες αστυνομικούς". Η εφημερίδα προσθέτει πως την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι "το μαζικό ρουσφέτι με πρόσχημα την απόδοση των τιμών σε όσους αντιστάθηκαν στο πραξικόπημα ανέρχεται στα 11 εκ. λίρες". Αλλού γράφει πως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών άρχισε χθες τη συζήτηση του νομοσχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνηση για αύξηση των εξώδικων προστίμων για τροχαίες παραβάσεις από 50 στις 200 λίρες, με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Εγκληματούν στο νοσοκομείο'' γράφει ότι "θανάσιμο κίνδυνο διατρέχουν ανυποψίαστοι πολίτες και εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας από 'θετικά' απόβλητα του χημείου, τα οποία απορρίπτονται ως συνηθισμένα σκουπίδια στις κάδους των αχρήστων". Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στο θέμα της αποναρκοθέτησης και γράφει πως μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί καμία ανταπόκριση από τον κατοχικό στρατό, ενώ η κυπριακή Κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει το έργο.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Σπάνε το 'εμπάργκο''' γράφει ότι οι ΗΠΑ προχωρούν δυναμικά στην εφαρμογή της πολιτικής τους για άρση της "απομόνωσης" των Τουρκοκυπρίων. Προσθέτει ότι με μια κίνηση που ενδέχεται να ανατρέψει το υφιστάμενο καθεστώς του Κυπριακού, η Ουάσιγκτον αναβαθμίζει τις εμπορικές σχέσεις της με τα κατεχόμενα καλώντας μεγάλες αμερικανικές εταιρείες να προωθήσουν απευθείας προϊόντα τους στο βορρά μέσω του τ/κ επιμελητηρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι εάν η ε/κ πλευρά χειριστεί σωστά τις εξελίξεις μπορεί να κερδίσει την Καρπασία υπό ε/κ διοίκηση.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Χασίς Εκσταση για μαθητές'' γράφει ότι σε στενή παρακολούθηση βρίσκονται εφτά σχολεία που έχουν πέσει στα πλοκάμια των εμπόρων του λευκού θανάτου. Η εφημερίδα αναφέρει πως η διακίνηση των ναρκωτικών έγινε πλέον ευκολότερη με τη διακίνηση προς τα κατεχόμενα. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη, ο οποίος απέρριψε την αξίωση του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για άνοιγμα κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων και διεξαγωγή άμεσου εμπορίου με τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τέλος χρόνου για την Αγκυρα'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από την Τουρκία να μονογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν πρόσφατα την τουρκική κυβέρνηση ότι τυχόν καθυστέρηση ενδεχομένως να δημιουργήσει πρακτικά προβλήματα στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η είσοδος αιτητών πολιτικού ασύλου από τα κατεχόμενα είναι το δυσκολότερο και σοβαρότερο πρόβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο συζητά με την ΕΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ευλόγησαν τα γένια τους'' γράφει ότι σύμφωνα με τα όσα κατάγγειλε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος, η κυβέρνηση ΔΗΣΥ μια μέρα πριν αποχωρήσει από την εξουσία φρόντισε να υπογράψει συμβόλαιο δεσμεύοντας τη νέα κυβέρνηση ότι θα ενοικιάσει από ημέτερο, για εννέα χρόνια, γραφειακούς χώρους έναντι αδρού ενοικίου. Προσθέτει ότι πρόκειται για τα γραφεία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας που η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με συγγενικό πρόσωπο στελέχους του ΔΗΣΥ στις 15 Φεβρουαρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα οδηγείται προς αναβολή.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Αουσβιτς: Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε'' γράφει ότι αρχηγοί κρατών και Κυβερνήσεων και επιζώντες από το ολοκαύτωμα του Αουσβιτς, άρχισαν χθες τις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου στη νότια Πολωνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αφορολογήτων Ειδών των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου άφησαν χθες τις δουλειές τους και βγήκαν στους δρόμους, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυβέρνησης και στρατηγικού επενδυτή.

    H εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' γράφει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εκπροσώπησε την Κύπρο στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου Αουσβιτς στη νότια Πολωνία. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι ειρηνευτές της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα αρχίσουν να αποχωρούν αρχές της άλλης εβδομάδας στο πλαίσιο μείωσης κατά 1/3 των στρατευμάτων όπως είχε προταθεί από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και συμφωνήθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστροφή --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επέστρεψε τις πρωινές ώρες σήμερα από την Πολωνία όπου εκπροσώπησε την Κύπρο στις εκδηλώσεις για την 60η επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου στο Αουσβιτς.

    Η Κύπρος καταδίκασε τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τα ναζιστικά φασιστικά καθεστώτα.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνική ηγεσία -------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει πλήρης στήριξη από την πολιτική ηγεσία στην Ελλάδα της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αναφορικά με το Κυπριακό και τη μελλοντική του πορεία, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Διαφάνηκε πλήρης στήριξη από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα της πολιτικής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης σε σχέση με το Κυπριακό και της περαιτέρω πορείας του'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ο κ. Παπανδρέου, πέραν των δηλώσεων που έκανε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, δήλωσε πλήρη στήριξη στην πολιτική του Προέδρου Παπαδόπουλου για την υπογραφή του πρωτοκόλλου για την τελωνειακή ένωση εκ μέρους της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό.

    ΗΠΑ - Κύπρος - Πολιτική αναγνώρισης --------------------------- Τα βήματα που έχει κάνει η Ουάσιγκτον και που προτίθεται να κάνει αναφορικά με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων δεν αλλοιώνουν με κανένα τρόπο την πολιτική αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμα πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θέματα που αφορούν τις περιουσίες πρέπει να ρυθμιστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις περιουσίες Ελληνοκυπρίων στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    ''Η θέση μας ήταν πάντοτε ότι θέματα περιουσιών ρυθμίζονται με τον κατάλληλο τρόπο στις διαπραγματεύσεις. Σίγουρα το σχέδιο Ανάν ασχολείται με πολλά από αυτά τα θέματα και υποστηρίζουμε το σχέδιο αυτό'', είπε ο εκπρόσωπος Τύπου, προσθέτοντας πως τα θέματα που αφορούν τις περιουσίες είναι ''σημαντικά αλλά πρέπει να ρυθμιστούν στο πλαίσιο μιας συνολικής συμφωνίας''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πολιτική των ΗΠΑ αναφορικά με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, ο κ. Μπάουτσερ επανέλαβε για ''χιλιοστή φορά'', όπως είπε, πως η Ουάσιγκτον ''αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Δεν αλλάζουμε τη θέση αυτή αναφορικά με την αναγνώριση, ούτε μάς έχει ζητηθεί να την αλλάξουμε - εννοώ το θέμα της αναγνώρισης'', σημείωσε.

    Δήλωσε παράλληλα ότι ''τα βήματα που έχουμε πρόθεση να πάρουμε για να διευκολύνουμε την απομόνωση των Τ/Κ, τα βήματα που έχουμε κάνει και που κάνουμε, δεν αλλάζουν με οποιονδήποτε τρόπο την πολιτική της αναγνώρισης''.

    Ο κ. Μπάουτσερ αναφέρθηκε και στην απαντητική επιστολή του Πολ Κέλι, υφυπουργού για νομοθετικά θέματα, προς μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου για το θέμα αυτό, απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου.

    Στην επιστολή του ο κ. Κέλι ανέφερε πως ''δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας σε ό,τι αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως η κυβέρνηση της Κύπρου. Ούτε υπάρχει οποιαδήποτε πρόθεση να υποσκάψουμε τη νόμιμη και έννομη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Αυτό είπε ο κ. Κέλι στην επιστολή του. Αυτό συνάδει πλήρως με αυτό που σας δήλωσα 1.001 φορές και αυτό θα σας πω και αύριο'', κατέληξε ο κ. Μπάουτσερ.

    Ο κ. Κέλι αναφέρθηκε και στην επίσκεψη Αμερικανών εμπειρογνωμόνων στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, τον περασμένο Οκτώβριο, διαβεβαιώνοντας ταυτοχρόνως ότι οι ΗΠΑ ''δεν θα προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα αντιβαίνει το διεθνή νόμο αεροπλοϊας, περιλαμβανομένων των υποχρεώσεων μας που πηγάζουν από τη Συνθήκη του Σικάγου''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - ΕΕ - Κανονισμοί ---------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η επιμονή του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αποκόμιση πολιτικών πλεονεκτημάτων δεν δημιουργεί κλίμα συνεργασίας για προώθηση λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αντιλαμβάνεται αυτή την προσπάθεια ενώ σε ό,τι αφορά τους κανονισμούς της ΕΕ για το εμπόριο, είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει πράξει κάθε τι το δυνατό για να βοηθηθεί η συνεργασία και η συνεννόηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Αναφορικά με προσπάθειες για απευθείας πτήσεις προς και από τα κατεχόμενα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως οι διεθνείς κανόνες δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση απευθείας πτήσεων προς τα κατεχόμενα από την Τουρκία αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Τούρκοι αξιωματούχοι - Κύπρος ------------------------------------------ Οι δημόσιες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τοποθετήσεις Τούρκων στρατιωτικών και του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την Κύπρο.

    Οπως είπε ο Εκπρόσωπος, φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται οι δηλώσεις του Αρχηγού του Στρατού Ξηράς, Στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιζ, που πραγματοποίησε παράνομη επίσκεψη στην Κύπρο, από τον Υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Ιλκέρ Μπάσμπουγ καθώς και από δηλώσεις του εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν.

    Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση ------------------------------------- Δεν υπάρχει ακόμη από τον κατοχικό στρατό οποιαδήποτε ανταπόκριση σε σχέση ''με τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται μονομερώς από τη δική μας πλευρά για την αποναρκοθέτηση της γραμμής αντιπαράταξης'', τόνισε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας ξεκαθάρισε ότι ''δεν έχουμε οποιαδήποτε προβλήματα'' σε σχέση με την αποναρκοθέτηση και ''είμαστε σε πλήρη συνεργασία με τις εταιρείες που έχουν αναλάβει'' την όλη εργασία.

    ΥΠΕΞ Κύπρου και Γεωργίας - Υπογραφή συμφωνίας ---------------------------------------------- Συμφωνία συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Γεωργίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού υπέγραψε χθες στην Τιφλίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με την Γεωργιανή ομόλογό του Σαλόμε Ζουραμπιτσβίλι.

    Σε δηλώσεις τους μετά στην υπογραφή της Συμφωνίας, οι δύο Υπουργοί εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της θα βοηθήσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων στους τομείς που καλύπτει.

    Εξέφρασαν επίσης την ελπίδα ότι θα ακολουθήσει σύντομα η συνομολόγηση και άλλων διμερών συμφωνιών ώστε να θεσμοθετηθεί το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων.

    Ο κ. Ιακώβου είχε σήμερα μακρά συνάντηση και συνομιλίες με τη Γεωργιανή ομόλογό του.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε ιδιαίτερα εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα και επικεντρώθηκαν στην ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και τις προοπτικές περαιτέρω διεύρυνσης και ενδυνάμωσής τους, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Επισημάνθηκαν, εξάλλου, οι στενοί ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί μεταξύ των δύο φίλων χωρών και λαών και εκφράστηκε αμοιβαία η βούληση και ετοιμότητα ενίσχυσης των μεταξύ τους σχέσεων και αξιοποίησης των προοπτικών που προσφέρονται, τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Η γεωργιανή πλευρά εξέφρασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εγκαθίδρυση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ της Τιφλίδας και των Αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, καθώς και στην αξιοποίηση των κυπριακών εμπειριών και δυνατοτήτων στους τομείς του τουρισμού, της παροχής υπηρεσιών και της επενδυτικής δραστηριότητας.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας της να διαπιστεύσει εντός των αμέσως προσεχώς μηνών τον πρώτο Πρεσβευτή της στην Κύπρο και ότι προς τούτο έχει ήδη ληφθεί σχετική απόφαση.

    4η Συνάντηση ΕΜAC - Υπογραφή πρωτοκόλλου Κύπρου - Συρίας ------------------------------------------------------------- Παρά το προσκόμματα που θέτει η Τουρκία στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Περιφερειακής Συνεργασίας Ευρώπης - Μέσης Ανατολής σε θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας (EMAC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυσιπλοϊας (Eurocontrol), η EMAC θα συνεχίσει να επιδιώκει την εφαρμογή των στόχων της και να συνεργάζεται με το Eurocontrol, το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) και άλλους διεθνείς οργανισμούς αεροπλοΐας, δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου μιλούσε στην 4η συνάντηση της EMAC που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του στη Λευκωσία, στο πλαίσιο της οποίας το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων, σε συνεργασία με τον ICAO, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Eurocontrol διοργανώνει παρουσίαση με θέμα ''Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός και η σχέση του με τις χώρες στην περιφέρεια της ΕΕ και ειδικά στο χώρο της Μέσης Ανατολής''.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας, οι Διευθυντές Πολιτικής Αεροπορίας των χωρών που μετέχουν στη συνεργασία (Κύπρος, Συρία, Ιορδανία, Λίβανος και Αίγυπτος) και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ο ICAO, η ΕΕ και το Eurocontrol.

    Μετά την ολοκλήρωση της εναρκτήριας τελετής της χθεσινής συνάντησης, ο κ. Θράσου και ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας Macram Obeid υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών για θέματα χερσαίων, εναέριων και θαλάσσιων μεταφορών.

    Αθήνα - Αναστασιάδης - Συναντήσεις -------------------------------------------- Με κύριο θέμα συζήτησης το Κυπριακό ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε χθες σειρά επαφών στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη η οποία δήλωσε πως ''όπως πάντα τα θέματα τα αντιμετωπίσαμε με πνεύμα αγάπης και συνεργασίας, αλλά και αρκετής ανησυχίας διότι θα πρέπει στο μέλλον να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις που παρουσιάζονται και που θα έχουν αντίκτυπο στο Κυπριακό''.

    Η συνάντηση χαρακτηρίστηκε χρήσιμη από τον κ. Αναστασιάδη ο οποίος είπε ότι κατά τη διάρκειά της έγινε ανταλλαγή προβληματισμών και απόψεων για το Κυπριακό.

    Ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ο οποίος επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση ότι ακολουθεί στρατηγική παρακολούθησης των γεγονότων χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και χωρίς να αξιοποιεί όλα τα μέσα και τις δυνατότητες που υπάρχουν για δίκαιη λύση του Κυπριακού ''είναι πολιτική που δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας΄΄.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπογράμμισε πως ''η συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου θεμελιώθηκε πάνω στη σημαντική βοήθεια που είχαμε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, σαν αποτέλεσμα των οποίων ήταν η πλήρης ένταξη και ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον τέως πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκο Κωνσταντόπουλο συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και ιδιαίτερα οι προοπτικές επίλυσης του.

    Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση υπογράμμισε πως ο ΣΥΝ «με τόλμη, αποφασιστικότητα, όραμα και διορατικότητα έχει πάρει θέσεις που βοηθούν στην επανένωση της Κύπρου και όχι στην εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων».

    Από την πλευρά του ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε πως η εκτίμηση είναι ότι απαιτείται δέσμη πρωτοβουλιών και δράσεων για να αξιοποιηθεί το πλεονέκτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ για μια δίκαιη, ασφαλή και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Το Κυπριακό απασχόλησε και τη συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη η οποία εκτίμησε ότι ''το 2005 είναι μια σημαντική χρονιά για το Κυπριακό'' και εξέφρασε την ελπίδα ''να μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που θα παρουσιαστούν''.

    Εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ για τις επαφές Αναστασιάδη στην Αθήνα αναφέρει ότι μέσα από αυτές εξάγεται το συμπέρασμα πως η χάραξη στρατηγικής και ανάληψης πολύπλευρης δράσης είναι απαραίτητη για να προλάβουμε τις εξελίξεις και να δημιουργήσουμε θετικές προϋποθέσεις για τις δικές μας διεκδικήσεις.

    Υπουργός Αμυνας - Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών - Ημερίδα ---------------------------------------------------------- Την άποψη ότι οι μελέτες του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Αμυνας ''θα μπορούν να συμβάλουν εποικοδομητικά στο να οικοδομηθεί μία ορθή εθνική πολιτική και μια γενικότερη προσπάθεια για να πετύχουμε μια ορθή και μέσα στις δικές μας επιλογές λύση του κυπριακού προβλήματος'', εξέφρασε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε χαιρετισμό του στην 1η επιστημονική ημερίδα με θέμα ''Ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο Προκλήσεις και προοπτικές'' που διοργανώνει το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Αμυνας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''οι αποφάσεις και οι απόψεις του συνεδρίου και οι οποιεσδήποτε μελέτες του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών θα είναι ευχής έργο να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από την πολιτική ηγεσία''.

    Σε χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος είπε ότι ''μας ενδιαφέρει να αποκομίσουμε από αυτή την ημερίδα χρήσιμα στοιχεία από την εμπειρία των ειδικών επιστημόνων προκειμένου να αποτελέσουν τροφής σκέψεως για τη διαμόρφωση της δικής μας στρατηγικής στα θέματα ασφάλειας''.

    ''Η ασφάλεια'', συνέχισε, ''ήταν ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για τους οποίους ο κυπριακός λαός απέρριψε το σχέδιο επίλυσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ινστιτούτο Κύπρου - Πρώην διευθυντής CERN ------------------------------------------- Το Ινστιτούτο Κύπρου θα αποτελέσει πόλο έλξης για ερευνητές και ακαδημαϊκούς, καθώς και εξαιρετικής επίδοσης, ενώ στα μακροπρόθεσμα σχέδιά του είναι να μετεξελιχθεί σε ένα υψηλού επιπέδου πανεπιστήμιο στον τομέα της έρευνας, σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο πρώην Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας (CERN) Γερμανός Χέρβινγκ Σόπερ, ο οποίος είναι μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

    Ο κ. Σόπερ βρίσκεται στην Κύπρο μαζί με άλλους καταξιωμένους ακαδημαϊκούς και ερευνητές του εξωτερικού, προκειμένου να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα για τη λειτουργία του πρώτου Ερευνητικού Κέντρου του Ινστιτούτου Κύπρου, το οποίο θα ασχοληθεί με την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Υδάτινους Πόρους και αναμένεται να λειτουργήσει μέχρι το 2007.

    ''Λόγω του ότι υπήρξα διευθυντής του CERN, (το οποίο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής για τις πρωτοποριακές του έρευνες) με προσέγγισαν για να συμμετάσχω στην οργάνωση του Ινστιτούτου Κύπρου'', είπε ο κ. Σόπερ, προσθέτοντας ότι είναι σε θέση να προσφέρει στην Κύπρο τις γνώσεις του από τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικής Ερευνας (που είναι το μεγαλύτερο εργαστήριο στον κόσμο στην έρευνα των στοιχειωδών σωματιδίων και αποτέλεσε την απαρχή της τεχνολογίας του διαδικτύου).

    Ευρωβουλή - Μάτσης ------------------ Ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης θα προεδρεύσει την προσεχή Δευτέρα της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ηδη έχει αρχίσει ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτηση για τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης για την περίοδο 2007 - 2013. Κατά τη συνεδρίαση της Δευτέρας ένα από κύρια θέματα που θα τεθούν επί τάπητος είναι αυτό του ταμείου συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το οποίο δικαιούται να απορροφήσει κονδύλια η Κυπριακή Δημοκρατία για έργα που αφορούν στο περιβάλλον και στις μεταφορές.

    Τριανταφυλλίδης - Ευρωκοινοβούλιο - Ολοκαύτωμα ----------------------------------------------- Το Αουσβιτς και το Νταχάου δεν πρέπει να παραμείνουν ένα νεκρό κομμάτι της ιστορίας αλλά θα πρέπει, και ιδιαίτερα τις μέρες μας, να συνεχίσουν να μας υπενθυμίζουν το μέγεθος της καταστροφής που μπορεί να επιφέρει από μόνος του ο άνθρωπος, παρακινούμενος από ιδεολογικούς φανατισμούς, το ρατσισμό και την ξενοφοβία, δήλωσε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την 60η επέτειο από την απελευθέρωση του ’ουσβιτς, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι ''κρατώντας αυτό το θλιβερό κομμάτι της ιστορίας της ανθρωπότητας ζωντανό στη μνήμη και το μυαλό μας οφείλουμε σε αυτούς που θυσιάστηκαν αλλά και σε αυτούς που θα έρθουν να παλέψουμε ενάντια σε κάθε μορφής επεκτατικές πολιτικές, σχέδια επιβολής και παγκόσμιας κυριαρχίας''.

    Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο -Φόνος Τ/Κ -------------------------------------- Ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, σε χθεσινή παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, έκανε αναφορά στην στυγερή δολοφονία της τ/κ οικογένειας που έγινε στις ελεύθερες περιοχές στις 15 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ματσάκης κατήγγειλε το ψευδοκράτος και τον κηδεμόνα του, την Τουρκία, ότι παρέχουν άσυλο και προστασία από την δικαιοσύνη σε πέντε Τ/Κ ύποπτους δολοφόνους.

    Εξάλλου, λεγόμενο δικαστήριο στα κατεχόμενα ανανέωσε το ''διάταγμα κράτησης'' των υπόπτων για τον φόνο της τ/κ οικογένειας Γκιουζέλγιουρτλου για ακόμη πέντε ημέρες.

    Διαρθρωτικά Ταμεία ΕΕ - Κύπρος - Επιτροπές Παρακολούθησης ----------------------------------------------------------- Δημόσιες δαπάνες συνολικού ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ προβλέπονται στα Προγράμματα που θα υλοποιηθούν στην Κύπρο, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ για την περίοδο 2004-2006 και αφορούν βοήθεια σε περιοχές της υπαίθρου και της Λευκωσίας, ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού και την Αλιεία.

    Στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία πραγματοποιήθηκε χθες κοινή συνεδρία των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων και όπως τονίστηκε απώτερος στόχος των Διαρθρωτικών Ταμείων είναι η υλοποίηση τέτοιων δράσεων /σχεδίων που θα συμβάλουν στην ανύψωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και γενικά του επιπέδου ανάπτυξης στην Κύπρο.

    Η κοινή συνεδρία είχε στόχο την παρουσίαση της μέχρι τώρα προόδου στην υλοποίηση των Προγραμμάτων και τη λήψη αποφάσεων σε θέματα που έχουν σχέση με την προώθηση της εφαρμογής των Προγραμμάτων, ενώ έγινε και ενημέρωση για το Σχέδιο Δράσης Τεχνικής Βοήθειας.

    Η συνεδρία των Επιτροπών Παρακολούθησης των Προγραμμάτων του Στόχου 2 (βοήθεια στις περιοχές της υπαίθρου και σε ορισμένες περιοχές της Λευκωσίας), Στόχου 3 (ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού) και Αλιείας πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των αρχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομικών και κοινωνικών εταίρων, μη κυβερνητικών οργανώσεων καθώς και οι εμπλεκόμενοι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    Χρηματιστήριο - Σταθεροποίηση --------------------------------- Σταθεροποιητική πορεία, εν μέσω μικρών αυξομειώσεων, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας χωρίς ουσιαστική μεταβολή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε αμελητέα πτώση της τάξης του 0,01%, κλείνοντας στις 1.108,01 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,25% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,56 μονάδες. Σημαντική μείωση παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 292 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Αθήνα - Αναστασιάδης - Παπαρήγα - Αγκυρα

    [06] (Κ) Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Ινστιτούτο Νευρολογίας - Ρουστέμ Τατάρ

    Η διαδικασία των τακτικών εβδομαδιαίων συναντήσεων στο πλαίσιο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) έχει ανασταλεί, επί του παρόντος, μετά την αποτυχία της πρόσφατης προσπάθειας για εντοπισμό λειψάνων σε περιοχή στον κατεχόμενο Τράχωνα, αφού όπως απεδείχθη οι πληροφορίες της τουρκικής πλευράς για ταφή δεκάδων ατόμων στο συγκεκριμένο χώρο ήταν αναξιόπιστες και λανθασμένες.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, τώρα η προσπάθεια επικεντρώνεται στη συνέχιση της διαβούλευσης του τρίτου μέλους της ΔΕΑ Πιέρ Κουπεράν και με τις δύο πλευρές με στόχο να διαπιστώσει τρόπους με τους οποίους μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία που ξεκίνησε, ενώ, όπως επισημαίνουν, θα πρέπει να αναμένεται και κάποια κίνηση εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς, αφού μέχρι στιγμής ούτε στην έρευνα για συλλογή πληροφοριών εκ μέρους της τ/κ πλευράς αλλά ούτε και στην εκταφή λειψάνων υπάρχουν οποιαδήποτε ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

    [07] (Κ) ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού - Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ - Νταβός

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ινστιτούτο Κύπρου

    Λήφθηκε σήμερα και επίσημα η απόφαση για την ίδρυση του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός ιδρύματος που προσδοκεί να αλλάξει τα δεδομένα έρευνας στην Κύπρο, προσελκύοντας στο νησί καταξιωμένους Κύπριους και ξένους επιστήμονες, προκειμένου να διεξάγουν έρευνα σε πολλούς τομείς, όπως είναι ο τομέας του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων, της πληροφορικής και της επίλυσης συγκρούσεων.

    Η ανακοίνωση έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως στρατηγικό της στόχο τη μετατροπή της Κύπρου σε Περιφερειακό Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας, κάτι που θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό Κυπρίων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

    Επίσης το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία ενιαίου Φορέα ο οποίος θα στελεχώνεται από επιστήμονες και θα είναι υπεύθυνος για τη συλλογή χρημάτων και τον καθορισμό των προτεραιοτήτων του Ινστιτούτου Κύπρου.

    [09] (K) Αθήνα - Αναστασιάδης - Ελληνας Πρωθυπουργός - Συνάντηση

    Οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα στην Αθήνα ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5815               0,5849
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4460               0,4486
    Λίρα Αγγλίας              0,8411               0,8461
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4315            0,4349
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3452            0,3479
    Δολάριο Καναδά                  0,3592            0,3620
    Κορώνα Δανίας                   0,0781            0,0787
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0704            0,0709
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0639            0,0644
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3756            0,3786
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Εκπρόσωπος Τύπου

    Ο αριθμός των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) θα μειωθεί εντός των επόμενων δύο-τριών μηνών στους 860, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιαν Κέλι, σημειώνοντας πως αυτό γίνεται μετά από σχετική εισήγηση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν που ενέκρινε και το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού.

    [12] (Κ) Λεμεσός - Υπουργός Μεταφορών Συρίας

    Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την ανάπτυξη του νέου λιμανιού της Λεμεσού δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών της Συρίας Macram Obeid, ο οποίος το πρωί επισκέφθηκε το νέο λιμάνι και συνομίλησε με τη διοίκηση της Αρχής Λιμένων.

    [13] (Κ) ΕΛΚ - Κόμμα Ερντογάν - Καθεστώς Παρατηρητή

    Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αποφάσισε σήμερα (με δύο αποχές των Σλοβάκων) να δεχθεί στις τάξεις του με το καθεστώς του παρατηρητή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΚΔΑ) του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  417.107,03
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     81,00     0,55    340.166,87
    FTSE/CySE 20                           371,96     0,06    210.827,06
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.111,40     0,11    201.236,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.082,44     2,10     35.506,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.059,01    -1,05     75.586,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.110,00     0,18    236.743,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.123,36    -0,03    136.310,57
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.138,08     0,95     11.095,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.003,96    -0,20     89.668,85
    FTSE Med (27/01/2005)                7.130,35    -0,92
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Ευρωβουλή - Κασουλίδης - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακρόαση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις γειτνιάζουσες με την ΕΕ χώρες, μέσα στα πλαίσια της πολιτικής γειτνίασης, την οποία εγκαινιάζει η ΕΕ.

    [16] (Κ) ΑΠΕ - ΚΥΠΕ - Συνάντηση - Συνεργασία

    Την περαιτέρω διεύρυνση της μεταξύ τους συνεργασίας σε διάφορους τομείς κοινού ενδιαφέροντος συμφώνησαν σήμερα το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ).

    [17] (Κ) Γεωργία - Υπουργός Εξωτερικών - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος προσβλέπει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι η διαδικασία των συνομιλιών θα πρέπει να προνοεί την επίτευξη συμπεφωνημένης λύσης μέσω διαπραγματεύσεων, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ακόμα πως η Λευκωσία θεωρεί την υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ ''ένα σημαντικό βήμα'' που θα οδηγήσει στην έμπρακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Τη θετική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες ημέρες διατήρησε και στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο σημείωσε νέα υψηλότερη τιμή για το 2005. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,18%, κλείνοντας στις 1.110 μονάδες. Ανοδος σε ποσοστό 0,55% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 417.000 λίρες.

    [19] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρόεδρος Βουλής Γεωργίας

    Στη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας με την Κύπρο προχωρεί η γεωργιανή Βουλή, δήλωσε η Πρόεδρός της Νίνο Μπουρζανάντζε, η οποία αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, με στόχο την περαιτέρω προώθηση των διακοινοβουλευτικών και ευρύτερων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    [20] (Κ) EE - Κατσίκα - Σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια - Κυπριανού

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε σήμερα κρούσμα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας (ασθένεια τρελών αγελάδων) σε κατσίκα που είχε σφαχτεί στη Γαλλία το 2002, και αποφάσισε με εισήγηση του αρμόδιου Επίτροπου Μάρκου Κυπριανού να επιτείνει τις ιατρικές δοκιμές, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται ή όχι για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της ασθένειας που εμφανίζεται σε άλλο είδος ζώου πλην των βοοειδών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 28 January 2005 - 18:49:18 UTC