Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Πρωτοβουλία ΗΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
  • [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεωργία - Επίσημη επίσκεψη
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπαρήγα
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τέως Πρόεδρος ΣΥΝ
  • [09] (Κ) Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο
  • [10] (Κ) ΟΗΕ - Τουρκία - Εκθεση - Διακρίσεις κατά γυναικών
  • [11] (Κ) Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό
  • [12] (K) Λεμεσός - Υπουργός Συγκοινωνιών - Digital Ship Cyprus
  • [13] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Παπαδόπουλος - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκος Στρατηγός - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Επίσκεψη - Συνεργασία
  • [18] (Κ) Κύπρος - Σουηδία - Υπογραφή συμφωνίας - Επανεισδοχή προσώπων
  • [19] (Κ) Ινστιτούτο Κύπρου - Συνέντευξη Τύπου
  • [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων
  • [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [23] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΚΟΕ - Συνάντηση
  • [24] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Κασουλίδης
  • [25] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου
  • [26] (Κ) ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Προϊόντα - Εμπειρογνώμονες
  • [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Πρωτοβουλία ΗΕ - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν για νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν πως το σχέδιο του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν ήταν καλό και τα μέρη θα πρέπει να εξεύρουν τρόπους να το αποδεχθούν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση χθες στο Μέγαρο Μαξίμου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή κατά την οποία συζητήθηκε το Κυπριακό, η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι απέτυχαν την αναγνώριση των παράνομων αεροδρομίων στα κατεχόμενα και το έγγραφο της ΕΕ προς την Τουρκία με το οποίο καλείται να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με τα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Από την τοπική επικαιρότητα προβάλλονται η ανακοίνωση της κυβέρνησης για αύξηση των ποινών σε παραβάτες οδηγούς με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, οι μαρτυρίες μαθητών και γονέων χθες στη Βουλή για διακίνηση ναρκωτικών στα σχολεία και οι αντιδράσεις που έχουν προκαλέσει οι επ' ανδραγαθία προαγωγές αστυνομικών.

    H ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ξηλώνουν την Αστυνομία, διαλύουν τη δομή της'' αναφέρει πως ''οι τελευταίες προαγωγές ημετέρων αντιστασιακών έχουν ήδη δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στην Αστυνομική Δύναμη Κύπρου, διαλύοντας ουσιαστικά τη δομή του σώματος''. Αλλού γράφει πως Τ/Κ ''βουλευτές'' παρακολουθούν τη χειμερινή σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, χωρίς να εκπροσωπούν το μη αναγνωρισμένο τ/κ ''κράτος'', αλλά και χωρίς να αντιμετωπίζονται ως ψευδοβουλευτές ενός ψευδοκράτους.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φορολογικός παραλογισμός'' πως ''φορολογικός παραλογισμός είναι το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηρισθεί η φορολογία των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Λογισμικού (τα γνωστά ως cd-rom), με 15% ΦΠΑ τη στιγμή που τα βιβλία ως εκπαιδευτικά εργαλεία φορολογούνται με 5%''. Αλλού αναφέρεται σε καταθέσεις σοκ μαθητών, για τις διαστάσεις που έχουν πάρει τα ναρκωτικά στα σχολεία, ενώ την ίδια ώρα διαπιστώνεται ότι ''οι αρμόδιες υπηρεσίες στρουθοκαμηλίζουν ανίκανες να συντονιστούν για να συγκρατήσουν την κατρακύλα των ναρκωτικών στα σχολεία''.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Συνεργατικά - Σφίγγουν λουριά μεν μένουν φθηνότερα δε'' αναφέρει πως στο δρόμο της αυστηρότητας και μάλιστα χωρίς επιστροφή εισέρχονται σταδιακά και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα, ακολουθώντας την πορεία που χάραξαν οι εμπορικές τράπεζες. Αλλού αναφέρεται στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και γράφει ότι μετά τα συμβόλαια των δεκάδων εκατομμυρίων λιρών άρχισε τώρα η υπογραφή συμβολαίων για επί μέρους έργα που έχουν σχέση με τη λειτουργία και συντήρηση συστημάτων.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εριξαν 'Αγκυρα' '' γράφει ότι με επίσημο ευρωπαϊκό έγγραφο προς το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών οι Βρυξέλλες υπενθυμίζουν την Αγκυρα ότι δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση με τα νέα δέκα κράτη - μέλη. Η τουρκική πολιτική ηγεσία εμφανίζεται ενοχλημένη από το έγγραφο αυτό επειδή γίνεται αναφορά και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλού γράφει ότι "θύελλα αντιδράσεων" έχουν προκαλέσει στις τάξεις της Αστυνομίας οι προαγωγές μελών της Δύναμης επ' ανδραγαθία ενώ στις αμέσως επόμενες μέρες αναμένονται και οι πρώτες προσφυγές στο Δικαστήριο. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπεραμύνεται της απόφασης για τις εν λόγω προαγωγές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Διπλωματική αντεπίθεση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός συμφώνησαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ότι στην παρούσα φάση εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η διασύνδεση της όποιας νέας διαδικασίας για λύση με την υποχρέωση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης με τα νέα δέκα κράτη - μέλη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδέχθηκε επίσημα την αποτυχία της να νομιμοποιήσει τα παράνομα αεροδρόμια στα κατεχόμενα και σε επίσημο έγγραφό της ανακοινώνει ότι θα σεβαστεί τη συνθήκη του Σικάγου για τη διεθνή πολιτική αεροπλοΐα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Συντονισμένη εκστρατεία'' γράφει ότι ο καθορισμός συντονισμένης πολύπλευρης δράσης για προώθηση των στόχων της Κύπρου είναι το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης εργασίας του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Ελληνα Πρωθυπουργό κατά την οποία εξετάστηκε όλο το φάσμα των θεμάτων αναφορικά με το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο αναστολής των μέτρων για αποχή των εκπαιδευτικών από τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης συζητά σήμερα η ΟΕΛΜΕΚ με όλα τα δεδομένα να δείχνουν ότι τελικά θα εκτονωθεί η κρίση.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Κηρύχθηκε ο πόλεμος κατά των θανατηφόρων τροχαίων'' γράφει ότι η κυβέρνηση χθες ανακοίνωσε πως θα κηρύξει τον πόλεμο κατά των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων και θα επιβάλει πιο αυστηρές ποινές και πυκνότερη αστυνόμευση στους δρόμους με σκοπό να σώσει ζωές. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, στρατηγός Γιασιάρ Μπουγουκανίτ, ο οποίος πραγματοποιεί παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα αποσύρει ούτε ένα στρατιώτη της από την Κύπρο εκτός εάν υπάρξει μια συνολική λύση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος --------------------------------------------- Το άριστο επίπεδο σύμπνοιας και συνεργασίας που διέπει τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου και η κοινή στρατηγική των δύο πλευρών για επανένωση της Κύπρου ως αποτέλεσμα μιας συμφωνημένης λειτουργικής, βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα των ΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν, αλλά και των πρόσφατων θέσεων της κυπριακής πλευράς, επιβεβαιώθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις αμέσως μετά τη ''χρήσιμη και ουσιαστική'' συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως ''η επικοινωνία και η συνεργασία μας είναι συνεχής και αδιάλειπτη, όμως κατά περιόδους κρίνουμε, διότι είναι χρήσιμο, να έχουμε πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση για να επιτυγχάνουμε καλύτερο συντονισμό και να ανταλλάσσουμε τις εκτιμήσεις και απόψεις μας για το Κυπριακό''.

    Από πλευράς του ο κ. Καραμανλής αφού καλωσόρισε για ακόμη μια φορά στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας , δήλωσε πως έγινε ''διεξοδική συζήτηση στο πλαίσιο της στενούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου''.

    ''Εξετάσαμε σε βάθος την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό και τις διαγραφόμενες εξελίξεις ιδίως μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο'', τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ''επιβεβαιώσαμε για μια ακόμη φορά την κοινή μας στρατηγική για την επανένωση της Κύπρου ως αποτέλεσμα μιας συμφωνημένης λειτουργικής, βιώσιμης λύσης του πολιτικού προβλήματος υπο την αιγίδα των ΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν, αλλά και των πρόσφατων θέσεων της Κυπριακής πλευράς''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ''η εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού προσδιορίζεται από μιας καθοριστικής σημασίας εξέλιξη και πραγματικότητα, δηλαδή τη συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια''.

    ''Η λύση λοιπόν πρέπει να είναι συμβατή με τις θεμελιώδης αξίες τις αρχές τις οποίες εδράζεται το οικοδόμημα της ΕΕ'', διευκρίνισε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπογράμμισε δε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση εξετάστηκαν ''σε βάθος οι διεργασίες που αναμένεται να λάβουν χώρα κατά το προσεχές μέλλον τόσο στο πλαίσιο του ΟΗΕ όσο και στην ΕΕ''.

    ''Συζητήσαμε επίσης τις υποχρεώσεις που προκύπτουν για την Αγκυρα ως προς την εξωτερική της πολιτικής υπό το φως της πρόσφατης απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας'', πρόσθεσε στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής.

    Ερωτηθείς αν η Αθήνα συμπορεύεται με την θέση της Λευκωσίας ότι οι αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν θα είναι ουσιαστικές και όχι διακοσμητικές, ο Πρωθυπουργός επεσήμανε πως ''είναι αναμφισβήτητο ότι αυτή τη στιγμή ένα από τα αντικείμενα συζήτησης που έχουμε είναι να δούμε κυρίως την πρωτοβουλία της Κυπριακής Κυβέρνησης, ποια είναι τα σημεία, τα οποία θέλουμε να δούμε να αλλάζουν. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι σ αυτό το επίπεδο υπάρχει πάρα πολύ συνεργασία''.

    Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της Αθήνας σε σχέση με την θέση της κυπριακής πλευράς που απορρίπτει επιδιαιτησία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως ''κατά βάση οι θέσεις αυτές κινούνται προς μια λογική κατεύθυνση και ήταν αυτό το αντικείμενο της σημερινής συζήτησης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση για Αθήνα ------------------------------------------- Ο τρίτος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και έχει λανθασμένη νομική βάση, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι μοναδικός σκοπός του είναι η διευκόλυνση της αναβάθμισης των κατεχομένων σε μια οντότητα που να έχει όλα τα στοιχεία κρατικής οντότητας, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση.

    «Αυτόν τον κανονισμό δεν θα τον δεχθούμε», επεσήμανε σε δηλώσεις του κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

    Σε ερώτηση αν η Επιτροπή της ΕΕ θα διευρύνει τη βάση την οποία επικαλείται για τους κανονισμούς και για το απευθείας εμπόριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «σημαντικός κανονισμός είναι ο κανονισμός για την Πράσινη Γραμμή, όπως λέγεται, το οποίο επιτρέπει στους Τ/Κ εμπόριο, όχι μόνο με τις περιοχές κάτω από τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και με όλες τις χώρες της Ευρώπης, χωρίς καμία δυσκολία και χωρίς καμιά επιβάρυνση».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «αυτός ο κανονισμός παρουσιάζει κάποια προβλήματα, μερικά γραφειοκρατικά, τα πιο πολλά όμως γιατί αντίκεινται σε κανονισμούς και πρόνοιες της ΕΕ. Οι οδηγίες που έχει η εκπροσώπησή μας είναι ότι στις προσεχείς ημέρες, ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μηνός, θα υποβάλουμε νέες προτάσεις ώστε η λειτουργία αυτού του κανονισμού να ελευθεροποιηθεί όσο είναι δυνατό, τηρουμένων των περιορισμών που επιβάλλει η ΕΕ. Και υπάρχουν περιορισμοί, για παράδειγμα, τα είδη των προϊόντων που μπορούν να εξαχθούν όπως προϊόντα, κτηνοτροφικά και άλλα που υπόκεινται σε πολλούς ελέγχους».

    Επεσήμανε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επιτευχθεί συμφωνία για την ομαλότερη και ευρύτερη εφαρμογή αυτού του κανονισμού ώστε οι Τ/Κ να μην έχουν πρόσχημα ότι παρεμβάλλονται εμπόδια στην εμπορία των προϊόντων τους».

    Ο κανονισμός για το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, «από δικής μας πλευράς έχει συμφωνηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Αυτοί επομένως, που λένε ότι πρέπει να δοθεί κάποια βοήθεια πριν τις 'εκλογές' για να βοηθηθεί ο κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ, αυτοί είναι που ευθύνονται που δεν εφαρμόζεται ο κανονισμός, γιατί θέλουν να τον συνδυάσουν με τον τρίτο κανονισμό, όπως λέγεται, του ελευθέρου εμπορίου. Εμείς είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο αμέσως, και δεν υπάρχει καμία ένσταση από δικής μας πλευράς».

    Σε ερώτηση για τον τρίτο κανονισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε «τον τρίτο κανονισμό εμείς δεν τον δεχόμαστε, και δεν πρόκειται να τον δεχθούμε. Είναι αντίθετος με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι λανθασμένη η νομική του βάση και μόνο σκοπό έχει πως θα διευκολύνει στην αναβάθμιση των κατεχομένων σε μια οντότητα που να έχει όλα τα στοιχεία κρατικής οντότητας, εκτός από τη διεθνή αναγνώριση. Αυτόν τον κανονισμό δεν θα τον δεχθούμε».

    Σε ερώτηση για τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Αμυνας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα ότι δεν υπάρχει προθυμία της ΕΕ για έστω επικουρικό ρόλο στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «δεν υπάρχει κανένας που είναι τόσο απογοητευμένος όσο η ε/κ πλευρά γιατί δεν ήταν δυνατή η κατάληξη σε βιώσιμη, λογική, σωστή λύση του Κυπριακού. Εμείς είμαστε οι πιο απογοητευμένοι γιατί εμείς υφιστάμεθα τις συνέπειες της εισβολής και κατοχής».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - 'Αουσβιτς --------------------------------- Το μήνυμα ότι η ανθρωπότητα ποτέ ξανά δεν πρέπει να επιτρέψει στον φασισμό και τη δικτατορία να επικρατήσουν στις διεθνείς σχέσεις, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με την ευκαιρία της 60ης επετείου της απελευθέρωσης των κρατουμένων, από τα ρωσικά στρατεύματα, στο στρατόπεδο συγκεντρώσεως στο ’ουσβιτς.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Αθήνα όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα εγκλήματα του φασισμού» εκπροσωπούνται «τόσο ανάγλυφα με το διαβόητο κακόφημο στρατόπεδο του ’ουσβιτς» προσθέτοντας ότι «ποτέ ξανά δεν πρέπει η ανθρωπότητα να επιτρέψει στον φασισμό και τη δικτατορία να επικρατήσουν στις διεθνείς σχέσεις».

    Το μήνυμα από το ολοκαύτωμα του ’ουσβιτς σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι «πίστη προς τη δημοκρατία, πίστη και προσήλωση στις δημοκρατικές διαδικασίες».

    Διευκρίνισε ότι αρχικά στην τελετή που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία την Πέμπτη θα εκπροσωπούσε την Κυπριακή Δημοκρατία ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας αλλά λόγω ατυχήματος που είχε δεν μπορεί να μετάσχει στις εκδηλώσεις.

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ---------------------------------------------------------- Το Κυπριακό και τις διαγραφόμενες προοπτικές για την επίλυσή του, καθώς επίσης και τις ελλαδοτουρκικές σχέσεις και την πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση συζήτησε μεταξύ άλλων το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) της Ελλάδας.

    Το ΕΣΕΠ συνεδρίασε χθες στην Αθήνα υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων (εκτός του ΚΚΕ), εμπειρογνωμόνων και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο κ. Μολυβιάτης δήλωσε πως συζητήθηκαν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, το Κυπριακό και οι διαγραφόμενες προοπτικές για την επίλυσή του, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική βοήθεια που δόθηκε από την Ελλάδα στη νοτιοανατολική Ασία.

    ΗΠΑ - Μπάουτσερ - Πρωτοβουλία ΗΕ - Κυπριακό -------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν γνωρίζουν για νέα πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό αλλά εξακολουθούν να πιστεύουν πως το σχέδιο του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν ήταν καλό και τα μέρη θα πρέπει να εξεύρουν τρόπους να το αποδεχθούν.

    Στη σχετική δήλωση προέβη ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ενώ παρέπεμψε στον Κόφι Ανάν για τις πληροφορίες περί νέας πρωτοβουλίας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ βρίσκεται σε διαδικασία ανάληψης νέας πρωτοβουλίας με διεξαγωγή συνομιλιών επί του σχεδίου, αυτή τη φόρα όχι στις Αλπεις αλλά στα βουνά της Μαλαισίας, ο κ. Μπάουτσερ απάντησε: ''Αυτό θα πρέπει να το κοιτάξετε με το ΓΓ''.

    Σε συμπληρωματική ερώτηση για το ποια είναι η θέση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενη επανέναρξη των συνομιλιών, ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ανέφερε: ''Δεν γνωρίζω εάν έχει γίνει κάποια πρόταση για επανάληψη των συνομιλιών, και έτσι σε αυτό το στάδιο θα σας έλεγα να κοιτάξετε με το ΓΓ το πού βρισκόμαστε. Σίγουρα πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν ήταν ένα καλό σχέδιο και οι άνθρωποι θα έπρεπε να βρουν τρόπους να το αποδεχθούν''.

    Υπουργός Αμυνας - Κατοχικός στρατός ----------------------------------- Οι δηλώσεις του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας Στρατηγού Γιασιάρ Μπουγουκανίτ ότι ούτε ένας Τούρκος στρατιώτης δεν θα φύγει χωρίς λύση του Κυπριακού από την Κύπρο, ''δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας'', δήλωσε ο Yπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως αυτές οι δηλώσεις ''δείχνουν τα πραγματικά πιστεύω του κατοχικού στρατού και των στρατηγών της Αγκυρας''.

    ''Αναδεικνύουν ότι στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις των στρατιωτικών κατεστημένων. Ακόμη και στην πολιτική ζωή κάθε άλλο παρά αντιλαμβάνονται την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ και πολύ περισσότερο χειρίζονται θέματα που αφορούν γειτονικά κράτη με ένα τρόπο παράδοξο, αναποτελεσματικό, τριτοκοσμικό και κάθε άλλο παρά προάγουν την καλή γειτονία και τις καλές σχέσεις'', δήλωσε ο ΥΠΑΜ.

    Στέλλοντας μήνυμα προς τον Κυπριακό λαό, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι ''ως Υπουργείο Αμυνας και Εθνική Φρουρά παραμένουμε το ίδιο δυνατοί και ισχυροί όπως και στο παρελθόν, έτοιμοι να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή και να μην επιτρέπονται οποιαδήποτε νέα επεκτατικά σχέδια του κατοχικού στρατού''.

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ο αριθμός των κατοχικών στρατευμάτων σήμερα αριθμείται γύρω στις 45.000.

    ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Αθήνα - Επαφές ------------------------------------ Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης αρχίζει σήμερα στην Αθήνα σειρά επαφών με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία καθώς και με άλλες προσωπικότητες της Ελλάδας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης -μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος- θα έχει αύριο στις 10.30 το πρωί συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Στις 1.30 το μεσημέρι θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, ενώ στις 6.30 το απόγευμα θα συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Επίτιμο Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

    Την Πέμπτη το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα έχει χωριστές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, καθώς και με τη Δήμαρχο Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάνη.

    Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί σε συζήτηση στο Ελληνικό Ινστιτούτο Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής με θέμα ''Το Κυπριακό μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών''.

    Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, καθώς επίσης με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Την Παρασκευή αναμένεται να συναντηθεί με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Την ίδια μέρα θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    ΕΕ - Πολιτιστική κληρονομία - Κασουλίδης ---------------------------------------- Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην κατεχόμενη Κύπρο ζητάει ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος κατέθεσε γραπτή ερώτηση μαζί με τους Βρετανούς Συντηρητικούς Ευρωβουλευτές Τσαρλς Τάνοκ και Τερέζα Βίλιερς.

    Οπως τονίζεται στη σχετική γραπτή ερώτηση, η Τουρκία συνεχίζει από το 1974 μέχρι σήμερα, την παράνομη κατοχή της στην Κύπρο παραβιάζοντας μεγάλο αριθμό αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Μια από τις αναπόφευκτες συνέπειες αυτού είναι η σταδιακή αλλοίωση του χαρακτήρα των κατεχομένων εδαφών.

    Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι η Τουρκία έχει καταστρέψει πολιτιστικούς θησαυρούς, θρησκευτικές εστίες, αρχαία και σύγχρονα σύμβολα και οτιδήποτε θυμίζει την ελληνοκυπριακή παρουσία στην υπό κατοχή Κύπρο καθώς και Χριστιανικά και ελληνιστικά μνημεία χιλιάδων ετών. ''Τα τοπωνύμια, τα οποία είχαν παραμείνει τα ίδια για εκατοντάδες χρόνια και χαρακτήριζαν την πολύπλοκή φύση της σύγχρονης κυπριακής κουλτούρας, έχουν επίσης αλλοιωθεί από τις κατοχικές δυνάμεις'', αναφέρουν.

    Σύμφωνα με τους τρεις Ευρωβουλευτές, υπάρχει η ανάγκη για επείγουσα δράση ενάντια στη σταδιακή και συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κατεχόμενα - Απόλυση Τ/Κ ---------------------------------------- Το θέμα της απόλυσης ενός Τουρκοκυπρίου από τη λεγόμενη δημόσια υπηρεσία των κατεχομένων, διότι επέκρινε την Τουρκία για πράξεις κατά την εισβολή στην Κύπρο το 1974, το Κουρδικό και τη γενοκτονία των Αρμενίων, τέθηκε στο Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Η απόλυση του Τ/Κ από τη "δημόσια υπηρεσία" τέθηκε στον κ. Μακσέιν με γραπτή ερώτηση του εργατικού βουλευτή Αντριου Ντίζμορ, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί αν το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών συζήτησε αυτό το θέμα με το αντίστοιχο υπουργείο της Τουρκίας.

    Στην ερώτησή του, ο κ. Ντίζμορ επισύναψε επιστολή της συζύγου του απολυθέντος Τ/Κ, Πινάρ Γκιόκτζε, που αναφέρει ότι ο σύζυγός της πριν μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια γεύματος με συνεργάτες του εξέφρασε συμπάθεια προς τους Κούρδους και για τα όσα υπέφεραν οι Αρμένιοι το 1915- 1917 με αποτέλεσμα να απολυθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

    ''Ο σύζυγός μου που δεν φοβάται να εκφράσει τις απόψεις του και επέκρινε και την μεταχείριση των Ελληνοκυπρίων'' κατά τη διάρκεια της εισβολής του 1974, αναφέρεται στην επιστολή.

    Ο διευθυντής του, Τούρκος από την Αγκυρα, τον απεκάλεσε ''αγνώμονα Κύπριο προδότη'', ενώ ο Τ/Κ δεν πήρε ακόμη τον τελευταίο μισθό του.

    ''Τώρα σχεδιάζουμε να φύγουμε από τη χώρα, να πάμε κοντά σε συγγενείς μας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδού τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο'', αναφέρει η κ. Γκιότσε.

    Υπουργός Γεωργίας - Συμβούλιο Υπουργών - Ζάχαρη ----------------------------------------------- Πρόταση που στοχεύει στη μείωση της τιμής της ζάχαρης κατά 33% στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και η οποία θεωρείται σημαντική για την Κύπρο που εισάγει ζάχαρη, συζητήθηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ενωσης, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι μετέβη στη βελγική πρωτεύουσα όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο οποίο παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της Λουξεμβουργιανής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το πρώτο εξάμηνο του 2005.

    Ο Υπουργός σημείωσε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε και το θέμα της ζάχαρης «δηλαδή κατά πόσον θα αλλάξει ο τρόπος εμπορίας της ζάχαρης από τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού Ωκεανού''.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος -------------------------------- Στο υψηλότερο επίπεδο από την ημέρα εφαρμογής του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2004, ανήλθε χθες ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης κατέγραψε σημαντική αύξηση της τάξης του 1,8%, κλείνοντας στις 1.106,15 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,73% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,43 μονάδες, που αποτελεί την υψηλότερη του τιμή από τις 24 Μαϊου 2004. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 818 χιλιάδες λίρες.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πανελλήνια Επιτροπή για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού

    Συνάντηση μισής περίπου ώρας με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής για Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού είχε το πρωί στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [06] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Γεωργία - Επίσημη επίσκεψη

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παπαρήγα

    Υπέρ της διζωνικής ομοσπονδίας στην Κύπρο, τάχθηκε η ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τέως Πρόεδρος ΣΥΝ

    Η λύση του Κυπριακού παραμένει προτεραιότητα και πρέπει να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου Κύπρος και Ελλάδα να ανακτήσουν το πολιτικό πλεονέκτημα των προτάσεων για λύση του Κυπριακού που θα αξιοποιεί και δεν θα ακρωτηριάζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ύστερα από συνάντησή του στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] (Κ) Υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης - Λουξεμβούργο

    [10] (Κ) ΟΗΕ - Τουρκία - Εκθεση - Διακρίσεις κατά γυναικών

    [11] (Κ) Μολυβιάτης - Αναστασιάδης - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει το κόμμα του για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας αλλά και της διεθνούς κοινότητας για το Κυπριακό.

    [12] (K) Λεμεσός - Υπουργός Συγκοινωνιών - Digital Ship Cyprus

    Η Κύπρος δίνει ιδιαίτερη σημασία στη ναυτιλιακή ασφάλεια, η οποία συνδέεται άμεσα με τον τομέα της πληροφορικής και της επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, κηρύσσοντας την έναρξη του Συνεδρίου «Digital Ship Cyprus».

    [13] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Παπαδόπουλος - Συνάντηση

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Τούρκος Στρατηγός - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης τόνισε σήμερα ότι η δήλωση στα κατεχόμενα του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Τουρκίας, Στρατηγού Γιασιάρ Μπουγουκανίτ, ''διαψεύδει για ακόμη μια φορά εκείνους οι οποίοι πίστευαν ότι έχει αλλάξει η τουρκική πολιτική''.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν

    Η δική μας θέση, η οποία γίνεται καθολικά αποδεκτή, είναι ότι το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν ''είναι καλό''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνεχή επανάληψη ανάλογων δηλώσεων από τους Αμερικανούς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ε/κ πλευρά επιδιώκει επανέναρξη διαδικασιών στη σωστή βάση με καλόπιστη προσέγγιση έτσι ''ώστε να διασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σχέδιο λύσης το οποίο να μπορεί να γίνει αποδεκτό και από τις δύο πλευρές''.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5814               0,5848
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4468               0,4494
    Λίρα Αγγλίας              0,8381               0,8431
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4314            0,4348
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3441            0,3468
    Δολάριο Καναδά                  0,3618            0,3646
    Κορώνα Δανίας                   0,0780            0,0786
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0640            0,0645
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3750            0,3780
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [17] (Κ) ΚΥΠΕ - ΑΠΕ - Επίσκεψη - Συνεργασία

    Συνάντηση με το νέο Πρόεδρο και Γενικό Διευθυντή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων Γιώργο Ταμπακόπουλο θα έχουν στα γραφεία του ΑΠΕ στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων δρ Αριστος Αριστοτέλους και ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους.

    [18] (Κ) Κύπρος - Σουηδία - Υπογραφή συμφωνίας - Επανεισδοχή προσώπων

    Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Βασιλείου της Σουηδίας για την επανεισδοχή προσώπων υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Εσωτερικών στη Λευκωσία.

    [19] (Κ) Ινστιτούτο Κύπρου - Συνέντευξη Τύπου

    Νομπελίστες ακαδημαϊκοί και ερευνητές, νυν και τέως υπουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου, πρόεδροι διεθνών οργανισμών, καθώς και πρύτανεις παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίων, συγκαταλέγονται μεταξύ των προσωπικοτήτων που οργανώνουν με ζήλο εδώ και τρία χρόνια τη λειτουργία του Ινστιτούτου Κύπρου, ενός καινοτόμου ιδρύματος που θα στεγαστεί στο νησί και θα έχει έντονο επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό.

    [20] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  587.400,86
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     80,76     0,41    546.967,55
    FTSE/CySE 20                           371,62     0,29    392.486,69
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.110,52     0,23    388.819,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.053,07    -1,40     19.243,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.077,71     0,16     39.360,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.108,09     0,18    408.062,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.123,30     0,26    246.398,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.112,38     0,10      8.003,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ          1.006,16     0,91    113.872,49
    FTSE Med (25/01/2005)                7.171,79     0,29
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων

    Τη βεβαιότητα ότι η Βουλή των Ελλήνων θα συνεχίσει να προσφέρει τη σταθερή και αδιάλειπτη υποστήριξή της στον αγώνα του κυπριακού λαού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μιλώντας ύστερα από συνάντηση στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, κατά την οποία έγινε αλληλοενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [22] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σε νέα υψηλότερη τιμή εντός του 2005 ανήλθε σήμερα ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου, διευρύνοντας παράλληλα τα κέρδη που καταγράφει από την ημέρα εφαρμογής του, στις 6 Σεπτεμβρίου 2004, στο σημαντικό ποσοστό του 10,8%. Ο Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,18%, κλείνοντας στις 1.108,09 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,41% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 587 χιλιάδες λίρες.

    [23] (Κ) Αθήνα - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΟΚΟΕ - Συνάντηση

    [24] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Κασουλίδης

    Παρέμβαση για το μεσανατολικό πρόβλημα έκανε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

    [25] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου

    Στη σημερινή συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έγινε συζήτηση για το Μεσανατολικό, όπου έκανε παρέμβαση ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος είπε ότι οι Παλαιστίνιοι πέραν πάσης αμφιβολίας κατάφεραν, και ίσως είναι η πρώτη φορά που έγινε κατορθωτό κάτι τέτοιο υπό συνθήκες κατοχής, να διεξαγάγουν δημοκρατικές και ελεύθερες εκλογές.

    [26] (Κ) ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Προϊόντα - Εμπειρογνώμονες

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξουσιοδότησε σήμερα τον Φινλανδό Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν να κινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων στον φυτοϋγειονομικό τομέα, που θα κάνουν τους ελέγχους στα φυτικά και ζωικά προϊόντα, τα οποία διέρχονται τη διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο.

    [27] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκθεση με θέμα «Η Κύπρος σε φωτογραφίες» εγκαινιάστηκε στο Μεξικό

    Πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στο Μεξικό τα εγκαίνια της έκθεσης «Η Κύπρος σε φωτογραφίες», όπου εκθέτονται τα κυριότερα δείγματα του πολιτισμού, της λαϊκής τέχνης, όπως και φωτογραφίες που δεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

    Στην ομιλία του στα εγκαίνια, ο Επιτετραμμένος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Αντώνης Μανδρίτης του αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού. Στη συζήτηση που διεξήχθη με τους συμμετέχοντες, αναφέρθηκε διεξοδικά στους λόγους που ώθησαν τους Ελληνοκύπριους στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν και στις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 26 January 2005 - 18:49:31 UTC