Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Καλαθοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Νίκη ΑΕΛ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ονομαστήρια Μακαρίου - Εκδηλώσεις μνήμης
  • [05] (Κ) Κατεχόμενα - Σύλληψη τεσσάρων ατόμων - Φόνος Γκιουζέλγιουρτλου
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Κοινοτήτων - Μακσέιν
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) ΕΕ - Αδάμου - Παλαιστινιακό
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [11] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Παρέμβαση
  • [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Καλαθοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Νίκη ΑΕΛ

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πρόσκληση του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ να επισκεφθεί την Αγκυρα, το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών σε ξένους στην κατεχόμενη Αμμοχώστου, η διακίνηση τουρκοκυπριακών προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές, η διαδικασία αγοράς ιατρικού εξοπλισμού για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της μείζονος περιοχής Λευκωσίας και το ζήτημα προβολής ή όχι από το ΡΙΚ των τουρκικών ονομασιών και τοπωνυμίων που δόθηκαν σε κατεχόμενους δήμους και κοινότητες είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για την αναστολή από το ECOFIN της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας που είχε αποφασισθεί εναντίον της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 2004 εξαιτίας του υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, για τα χρηματοδοτικά κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και την απορρόφησή τους από την Κύπρο και για έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των κατεχομένων, σύμφωνα με την οποία οι Τουρκοκύπριοι θέλουν λύση του Κυπριακού μέχρι τις 3 Οκτωβρίου 2005.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεπουλήθηκε η μισή Αμμόχωστος'' ότι η κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου ''έχει ξεπουληθεί κυριολεκτικά στους ξένους'' σε χρονικό διάστημα μικρότερο των οκτώ μηνών, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ο Δήμος Αμμοχώστου έχει συλλέξει και θέσει ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ποσοστό που αγοράσθηκε από ξένους ανέρχεται σήμερα στα 3.490.000 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία αυτής της γης φθάνει τα δύο περίπου δισεκατομμύρια λίρες. Σε άλλο θέμα γράφει πως παραπέμπεται σήμερα σε απευθείας δίκη ενώπιον Κακουργιοδικείου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας ο νεαρός, ο οποίος οδηγώντας τη μοτοσυκλέτα του σε δρόμο της Λακατάμιας, προκάλεσε το θάνατο δύο αδελφών.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Με 'βίζα' Τάσσου στην Αγκυρα ο Νίκος'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα δεν βλέπουν αρνητικά την πρόσκληση του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προς την ηγεσία του ΔΗΣΥ να επισκεφθεί την Αγκυρα. Αντίθετα, με σοβαρές επιφυλάξεις και υπονοούμενα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, αντέδρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους. Αλλού γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι, από τους οποίους 10.000 περίπου εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, θέλουν λύση του Κυπριακού μέχρι την 3η προσεχούς Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν και του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με 20σέλιδη έκθεση του Εμπορικού Επιμελητηρίου των κατεχομένων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο ''Μποτιλιάρισμα για γερά νεύρα'' δημοσιεύει τα αποτελέσματα έρευνας για το κυκλοφοριακό, την οποία διενήργησε στις αρχές Δεκεμβρίου η εταιρεία ''Noverna Consulting and Research'' για λογαριασμό της εφημερίδας και με δείγμα 150 αυτοκινητιστές που κατέφθαναν στο κέντρο της Λευκωσίας. Η έρευνα κατέδειξε ότι οι Κύπριοι οδηγοί περνούν 102 λεπτά ημερησίως μέσα στο αυτοκίνητο, ότι χρειάζεται διπλάσιος χρόνος για κάλυψη απόστασης 10 λεπτών στους δρόμους της ευρύτερης περιοχής Λευκωσίας και ότι πληρώνουν κατά μέσο όρο 56 λίρες μηνιαίως για καύσιμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι εξαιρετικά ικανοποιημένες είναι οι Βρυξέλλες από την απορρόφηση των χρηματοδοτικών κονδυλίων που παρατηρείται στα 25 κράτη - μέλη της ΕΕ και ότι στην Κύπρο, για την περίοδο 2004 - 2006 έχουν παραχωρηθεί συνολικά 113,44 εκατομμύρια ευρώ.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Κωδικός ΔΗΣΥ για το Κυπριακό'' γράφει ότι οι εισηγήσεις, που θα καταθέσει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κατά τη μεθαυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα περιστραφούν γύρω από τους άξονες του καθορισμού και της ιεράρχησης των στρατηγικών στόχων στο Κυπριακό και την κατάθεση εισηγήσεων υλοποίησής τους και θα ζητηθεί όπως το Εθνικό Συμβούλιο ξεκαθαρίσει ποια θεωρεί ως τη βάση λύσης του Κυπριακού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας η εξέταση το θέματος για τις προθέσεις του ΡΙΚ όσον αφορά τα τοπωνύμια των κατεχομένων, που ενέγραψε η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Λαχανικά μέσω οδοφράγματος'' γράφει ότι έχουν επιλυθεί όλα τα θέματα μεταφοράς των προϊόντων από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές και ήδη τα πρώτα προϊόντα βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών και σε φρουταρίες. Προσθέτει ότι τα λαχανικά διακινούνται νομότυπα στη βάση των κανονισμών 866 και 1480 για την πράσινη γραμμή. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των τροφίμων, εντοπίστηκαν σε κατσίκια, οκτώ κρούσματα της μεταδοτικής ασθένειας ''Σπογγώδους Εγκεφαλοπάθειας'' στην Κύπρο και 12 στην Ελλάδα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ασύγγνωστη ασυδοσία'' ότι γίνεται ''άκρατη σπατάλη'' σε ό,τι αφορά την προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η προκήρυξη διαγωνισμού αναζήτησης προσφορών για την αγορά μηχανημάτων εξειδικευμένων εξετάσεων καρδίας, τη στιγμή κατά την οποία παρόμοιου τύπου μηχανήματα βρίσκονται συσκευασμένα σε κιβώτια στις αποθήκες του Νοσοκομείου. Αλλη είδηση είναι η διερεύνηση χθες από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγελιών ότι επικρατούν απαράδεκτες καταστάσεις σε οίκους ευγηρίας και ότι εκδηλώνεται σε ορισμένες περιπτώσεις βάναυση συμπεριφορά εις βάρος υπερηλίκων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Οι τιμές των σπιτιών πέφτουν'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι τιμές των σπιτιών στην Κύπρο οι οποίες τα τελευταία τέσσερα χρόνια αυξήθηκαν πέραν του 50%. Προσθέτει ότι οι κτηματομεσίτες εξέφρασαν φόβους ότι οι τιμές στα ακίνητα θα ''ξεφουσκώσουν'' και εντός του 2005 θα μειωθούν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται από την Αστυνομία για πάταξη της πειρατείας ψηφιακών δίσκων και της εμπορίας πορνογραφικού υλικού που έγιναν χθες, κατασχέθηκαν από τέσσερα καταστήματα 1.393 ψηφιακοί δίσκοι, 75 βιντεοκασέτες και 22 περιοδικά με πορνογραφικό περιεχόμενο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Βρετανικές Βάσεις --------------------------------------- Το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να υπογραφεί και να τεθεί σε εφαρμογή πριν από τις 3 Οκτωβρίου, τόνισε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι αργοπορία στην υπογραφή θα σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει σοβαρές και τίμιες προθέσεις απέναντι στις 25 χώρες της ΕΕ, αφού η ευθύνη της Αγκυρας είναι προς όλα τα κράτη μέλη και όχι μόνο την Κύπρο.

    ''Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και καταγράφηκε στα πρακτικά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ύστερα από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας ότι ''δεν υπάρχει κανένα κώλυμα για την Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας πολύ νωρίτερα, εφόσον ουσιαστικά δεν υπάρχουν μεγάλα θέματα που εκκρεμούν σε αυτό το πρωτόκολλο''.

    Αυτό, πρόσθεσε, ''θα είναι δείγμα της καλής θέλησης της Τουρκίας εάν το υπογράψει έγκαιρα πολύ νωρίτερα από την 2α Οκτωβρίου αφού εμείς επιμέναμε ότι πρέπει να περάσει και όλες τις εσωτερικές διαδικασίες, δηλαδή την κύρωση του πρωτοκόλλου μέσω της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης''.

    Οπως ανέφερε, αργοπορία στην υπογραφή ''θα δείξει ότι η Τουρκία δεν έχει σοβαρές και τίμιες προθέσεις απέναντι στις 25 χώρες της ΕΕ. Η ευθύνη της Τουρκίας δεν είναι μόνο έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και έναντι των 25 χωρών μελών της ΕΕ''.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη στις δηλώσεις αυτές όταν κλήθηκε να σχολιάσει τοποθέτηση του ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ότι πρώτο μέλημα για την Κύπρο θα είναι να κινητοποιηθεί ούτως ώστε η Τουρκία να υπογράψει το νωρίτερο το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση.

    Ιακώβου και Περδίκης είχαν χθες συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό, θέματα που αφορούν τις Βρετανικές Βάσεις και το κόμμα των Ευρωπαίων Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Ο κ. Ιακώβου, κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού προς το ΔΗΣΥ, είπε ότι η κυβέρνηση δεν τάσσεται κατά των επαφών με τουρκικούς οργανισμούς ή φορείς.

    ''Είμαι βέβαιος ότι ο ΔΗΣΥ θα εξετάσει όλα τα υπέρ και τα κατά. Εμείς δεν είμαστε εναντίον επαφών με τουρκικούς οργανισμούς και φορείς, αλλά ο ΔΗΣΥ είναι που θα αποφασίσει τη στάση του'', είπε.

    Οσον αφορά τη θέση που εξέφρασε ο κ. Περδίκης για απομάκρυνση των Βάσεων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η θέση της κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι σαφής.

    ''Τα θέματα που συζήτησα με τον κ. Περδίκη είναι θέματα που αφορούν λειτουργικά θέματα για τα δικαιώματα των πολιτών της Δημοκρατίας. Οσα θέματα παρουσιάζονται στο ΥΠΕΞ, το Υπουργείο προσπαθεί να διασφαλίσει αυτά τα συμφέροντα Κυπρίων πολιτών όπως έχει υποχρέωση να το πράττει'', είπε.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τις δηλώσεις του ηγέτη του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης Ντεβλέτ Μπαχτσελί κατά των Ελλήνων της Τουρκίας.

    ''Είναι εκπληκτικό σε μια χώρα που ετοιμάζεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις στην ΕΕ να επιτρέπεται να υπάρχουν τέτοια φασιστικά στοιχεία, τα οποία διαδραματίζουν έστω και μικρό ρόλο στην τουρκική κοινωνία'', είπε ο ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση έπρεπε να λάμβανε άμεσα τα μέτρα της ''αφού σαφώς πρόκειται για ποινικά αδικήματα και να μην αφήσει την τουρκική επιτροπή για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να ενεργήσει για προσαγωγή αυτών των φασιστών ενώπιον της δικαιοσύνης''.

    Αναφορικά με έκθεση του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου που σημειώνει ότι ο αριθμός των Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές φθάνει τις 10.000, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτή είναι μια ουσιαστική βοήθεια προς τους Τ/Κ.

    ''Οπως πολλές φορές τονίζω προς τους ξένους συνομιλητές μου, αυτή και αν είναι ουσιαστική βοήθεια προς τους Τ/Κ και όχι τα μικροπράγματα που προσπαθούν διάφορες χώρες να εντυπωσιάσουν τους Τ/Κ, προσφέροντας ψιχία βοήθειας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έδωσε στους Τ/Κ μεγάλη βοήθεια στον τομέα της υγείας, κοινωνικών υπηρεσιών κτλ.

    Αθήνα - Αντώναρος - Συμπεριφορά Τουρκίας ------------------------------------ Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε πως η Τουρκία έχει να διανύσει μια διαδρομή ως τις 3 Οκτωβρίου, όταν με ορισμένες προϋποθέσεις, θα ξεκινήσει τον ενταξιακό της διάλογο, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις ενδεχόμενες συνέπειες από τις πράξεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα απέναντι στην Ελλάδα.

    ''Αμέσως μετά, θα κληθεί να διανύσει μιαν άλλη διαδρομή προκειμένου να αποκτήσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ολη η συμπεριφορά της Τουρκίας μέχρι τις 3 Οκτωβρίου αλλά και μετά γίνεται αντικείμενο έρευνας κι ελέγχου. Η στάση της Τουρκίας αποτιμάται συνεχώς. Το μωσαϊκό της συμπεριφοράς της καταγράφεται κι επ΄αυτού τελικά θα κριθεί πρόσθεσε ο κ. Αντώναρος.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς πως αντιδρά η ελληνική κυβέρνηση στις προκλήσεις της Αγκυρας, υπενθύμισε ότι η ελληνική διπλωματική υπηρεσία κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες συνεχώς για να εξηγεί και να υπογραμμίζει τις ελληνικές θέσεις.

    ΕΕ - Ολι Ρεν - Μάτσης - Τουρκία ------------------------------ Η υπογραφή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως έχει καθοριστεί από τη Σύνοδο Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, συνιστά εκ μέρους της Αγκυρας καθαρή αναγνώριση ότι η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ, σύμφωνα με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση Φινλανδό Επίτροπο Ολι Ρεν.

    Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι η ΕΕ, η Κομισιόν και ο ίδιος προσωπικά ενθαρρύνουν την Αγκυρα να υπογράψει το πρωτόκολλο για την τελωνιακή ένωση χωρίς καθυστέρηση.

    Η τοποθέτηση αυτή του Ευρωπαίου Επιτρόπου έγινε μετά από ερώτηση του Ευρωβουλευτή Γιαννάκη Μάτση στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής. Η ερώτηση του Κύπριου Ευρωβουλευτή είχε δύο σκέλη: πρώτον, εάν η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία και με την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί ή όχι αναγνώρισή της εκ μέρους της Αγκυρας, και δεύτερον, εάν έχει καθοριστεί χρονοδιάγραμμα σχετικά με την υπογραφή και την επικύρωση της τελωνειακής ένωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, ο Επίτροπος απαντώντας υποστήριξε ότι η υπογραφή της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία και με τα δέκα νέα κράτη μέλη ''είναι μια καθαρή αναγνώριση ότι η Κύπρος είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''. Ο κ. Ρεν πρόσθεσε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια της Διακυβερνητικής Διάσκεψης η Τουρκία θα συζητά και με τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, δηλαδή και με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησης που αφορούσε το χρονοδιάγραμμα της υπογραφής και της επικύρωσης της τελωνειακής ένωσης, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισήμανε ότι ο ίδιος προσωπικά, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Ενωση ενθαρρύνουν την Τουρκία να υπογράψει την τελωνειακή ένωση και με τα δέκα νέα κράτη μέλη χωρίς καθυστέρηση.

    Σχετικά με το θέμα της επικύρωσης, διευκρίνισε ότι αυτή ενδέχεται να είναι χρονοβόρα, ενώ όπως είπε χρειάζεται και η συγκατάθεση του Ευρωκοινοβουλίου για την ολοκλήρωση της νομότυπης διαδικασίας. Γι' αυτό τόνισε, δηλαδή για να περατωθεί η διαδικασία το συντομότερο δυνατό, θα πρέπει να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και το Ευρωκοινοβούλιο, ενεργώντας χωρίς καθυστέρηση.

    Μόλις η Τουρκία υπογράψει την τελωνειακή ένωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ο κ. Ρεν, θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του για να προωθηθεί η διαδικασία της τελικής επικύρωσης.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε την ελπίδα όπως η 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία επανενώθηκε η Γερμανία σηματοδοτήσει την επανένωση και της Κύπρου.

    Η Τουρκία οφείλει σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου του 2004 να υπογράψει την τελωνειακή ένωσή της όχι μόνο με τα εννέα νέα κράτη μέλη αλλά και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υπογράψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο ίδιος ο κ. Ρεν εξέφρασε την ελπίδα η υπογραφή της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τα δέκα νέα κράτη μέλη να συμπέσει με την ανάληψη πρωτοβουλίας για την επίλυση του Κυπριακού.

    ΥΠΕΞ - Στάση Ρωσίας - Κυπριακό ---------------------------- Ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση όσον αφορά τη στάση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ''από ό,τι μας έχουν αναφέρει τόσο στη Μόσχα όσο και στη Λευκωσία, η ρωσική πολιτική στο Κυπριακό θα συνεχίσει χωρίς αλλαγές''.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε προχθές τον Πρεσβευτή της Ρωσίας στη Λευκωσία και συζήτησε μαζί του το θέμα αυτό.

    ''Εχουμε κάνει μια σειρά από επαφές. Ο Πρόεδρος έχει δει και τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εγιναν πολλές διπλωματικές επαφές και στη Μόσχα και στη Λευκωσία και είμαστε ικανοποιημένοι ότι δεν υπάρχει αλλαγή στη στάση της Ρωσίας όσον αφορά το Κυπριακό'', είπε.

    Ο ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι εντός αυτού του εξαμήνου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί τη Μόσχα.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι η επίσκεψη έχει προγραμματιστεί εδώ και αρκετό καιρό και δεν έχει σχέση με την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στη Ρωσία.

    ΕΕ - Υπουργός Οικονομικών - Δημόσιο έλλειμμα - ΕCOFIN ------------------------------------------- Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ECOFIN) υιοθέτησε χθες εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προβλέπει την αναστολή της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας, που αποφασίστηκε εναντίον της Κύπρου στις 5 Ιουλίου 2004 εξαιτίας του υπερβολικού δημόσιου ελλείμματος (6,3% του ΑΕΠ το 2003).

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη χθεσινή συνεδρία, χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου, αφού όπως είπε, επισημοποιούνται οι τοποθετήσεις της Επιτροπής.

    Στο μεταξύ ο Ισπανός Επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα Χοακίν Αλμούνια θα επισκεφθεί επίσημα την Κύπρο στις 19 και 20 Μαϊου.

    Η αναστολή της διαδικασίας του άρθρου 104 Γ, παράγραφος 7, αποφασίστηκε μετά διεξοδική εξέταση του προγράμματος σύγκλισης της κυπριακής κυβέρνησης από τις κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί.

    Το Συμβούλιο Υπουργών θα περιμένει τώρα την υλοποίηση του προϋπολογισμού του 2005 και την επίτευξη του στόχου για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3%, ώστε να αποφασίσει την οριστική παύση της διαδικασίας.

    Στις 5 Ιουλίου 2004, το Συμβούλιο ECOFIN μετά από εισήγηση της Επιτροπής είχε διαπιστώσει υπερβολικό έλλειμμα στην Κύπρο (6,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2003, ενώ το ανώτατο αποδεκτό όριο είναι 3% του ΑΕΠ) και κίνησε τη διαδικασία του άρθρου 104 Γ, παράγραφος 7 του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Η Κύπρος είχε υποβάλει το Μάιο ένα αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης το οποίο προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 2,9% του ΑΕΠ στο τέλος του 2005.

    Εκτός από την Κύπρο, το Συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή της διαδικασίας του άρθρο 104 Γ, παράγραφος 7 για τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σλοβακία. Αντίθετα ενεργοποίησε το επόμενο στάδιο του Συμφώνου Σταθερότητας εναντίον της Ουγγαρίας για μη συμμόρφωση, αφού έκρινε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης της χώρας αυτής δεν είναι επαρκή.

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός χαρακτήρισε «μεγάλης σημασίας» τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου, αφού όπως είπε, επισημοποιούνται οι τοποθετήσεις της Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στην κριτική που είχε ασκηθεί από ορισμένους στην Κύπρο για την ποιότητα του προγράμματος, ο κ. Κεραυνός τόνισε ότι η χθεσινή κατάληξη του Συμβουλίου δείχνει ότι η Κύπρος μπόρεσε να κάνει ένα πρόγραμμα σύγκλισης, το οποίο περιείχε όραμα, ήταν απόλυτα εναρμονισμένο με τους δημοσιονομικούς στόχους που είχαμε θέσει όχι μόνο βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα.

    Μπορέσαμε και υλοποιήσαμε μεγάλο αριθμό μέτρων, άλλα είναι προς υλοποίηση, ενώ οι στόχοι έχουν επιτευχθεί σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Ο Υπουργός Οικονομικών έφερε το παράδειγμα του δημοσίου ελλείμματος που στόχο είχε για το 2004 να μειώσει το έλλειμμα στο 5,2% του ΑΕΠ από το 6,3% το 2003.

    Οπως είπε, τα στοιχεία που θα οριστικοποιηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα δείχνουν ότι το έλλειμμα θα κυμανθεί τελικά κάτω από το 4,8% του ΑΕΠ. Ολα συνηγορούν ότι έχουμε τη βούληση να εφαρμόσουμε πλήρως το πρόγραμμα και να πετύχουμε τους στόχους το 2005, ανέφερε.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πότε θα ενταχθεί η κυπριακή λίρα στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, ο κ. Κεραυνός διευκρίνισε ότι η ένταξη στο ΜΣΙ είναι δεδομένος στρατηγικός στόχος. Ομως, όπως είπε, το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την πλευρά μας αλλά και την ΕΕ, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Επιτροπή, η οποία περιμένει τα τελικά στοιχεία του 2004 για το έλλειμμα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Υπουργός Οικονομικών τοποθετεί την κατάληξη του διαλόγου το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και την ένταξη της λίρας στο ΜΣΙ.

    Παρόμοιο στόχο έχει θέσει και η Λετονία, και ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας αυτής έχει καλέσει τον κ. Κεραυνό στο τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους.

    ΕΕ - Περιφερειακή Πολιτική - Μάτσης - Σκιώδης εισηγητής -------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης ανέλαβε σκιώδης εισηγητής (shadow rapporteur) για ζητήματα αστικών περιοχών, στο πλαίσιο της συνολικής περιφερειακής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα έτη 2007- 2013.

    Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μάτση, τα διαρθρωτικά ταμεία της Περιφερειακής Ανάπτυξης και ειδικότερα εκείνο των αστικών περιοχών με ορθό προγραμματισμό, διεκδικητικότητα και συνέπεια μπορούν να αλλάξουν τη μορφή των πόλεων της Κύπρου και του ιδίου του κράτους, αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής των Κυπρίων και επιλύοντας καθημερινά προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα εκείνα που αφορούν στο συγκοινωνιακό, στο περιβάλλον και στη διατήρηση της πολιτισμικής ταυτότητας, με τη δυνατότητα συντήρησης και ανοικοδόμησης ορθόδοξων εκκλησιών και μουσουλμανικών τεμενών.

    Ταυτοχρόνως, τα διαρθρωτικά ταμεία παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης περιοχών και δημιουργίας νέων καλύτερων συνθηκών για την οικονομία.

    Ο κ. Μάτσης θα έχει αύριο μια πρώτη συνάντηση με τον κύριο εισηγητή του θέματος για τις αστικές περιοχές Γάλλο Ευρωβουλευτή Ζαν Μαρί Μποπουί, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και να γίνει ένας πρώτος συντονισμός. Η εισήγηση για τις αστικές περιοχές είναι στο πλαίσιο μιας γενικότερης έκθεσης για την οποία άρχισε ήδη συζήτηση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με κεντρικό συντονιστή και εισηγητή τον Ελληνα Ευρωβουλευτή Κωνσταντίνο Χατζηδάκη.

    Ηδη ο κ. Μάτσης, με συνεργάτες του και ειδικούς επιστήμονες, άρχισε να μελετά προβλήματα και τρόπους επίλυσης που αφορούν την περιφερειακή ανάπτυξη και πώς μπορεί η Κύπρος να επωφεληθεί τα επόμενα χρόνια και να εκσυγχρονιστεί, έχοντας τη δυνατότητα απορρόφησης των προγραμμάτων που προσφέρουν τα διαρθρωτικά ταμεία.

    Αντιγόνη Παπαδοπούλου - Λονδίνο --------------------------- Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αντιγόνη Παπαδοπούλου μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στη Συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα πραγματοποιηθεί στις 20 και 21 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν της Βουλής, μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας θα είναι η συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση και ανάπτυξη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Τρίτη Διάσκεψη Κορυφής, καθώς και οι προκλήσεις στην ανάπτυξη των νησιών της Ευρώπης.

    Στη διάρκεια της συνεδρίας θα ανταλλαγούν επίσης απόψεις για το θέμα της ανάπτυξης στην Νότιο-Ανατολική Ευρώπη καθώς και για την κατάσταση στη Ρωσία, την Ουκρανία και τη Λευκορωσία.

    ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Ερντογάν - Πρόσκληση ------------------------------------ Το θέμα της πρόσκλησης του Δημοκρατικού Συναγερμού από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για επίσκεψη στην Αγκυρα εντός του Φεβρουαρίου, πρόκειται να συζητηθεί σε σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ, ανακοίνωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι''δεδομένου του χρονοδιαγράμματος που περιλαμβάνεται στην πρόσκληση -ότι δηλαδή η επίσκεψη θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μεταξύ 2 και 12 Φεβρουαρίου- η λήψη απόφασης κατά κάποιο τρόπο επείγει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού προς το ΔΗΣΥ, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ''ο ΔΗΣΥ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει κάποιες συναντήσεις με εκπροσώπους του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, το οποίο συμμετέχει με την ιδιότητα του επίσημου προσκεκλημένου στις διάφορες δραστηριότητες του ΕΛΚ το τελευταίο χρονικό διάστημα''.

    ''Είναι καλά γνωστό'', είπε, ''ότι το κόμμα του Ερντογάν έχει καταθέσει επίσημη αίτηση για να καταστεί πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και αντιλαμβάνομαι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται μέσα στα πλαίσια ανάπτυξης διμερών επαφών, πραγματοποίησης κάποιων διερευνητικών επαφών εκ μέρους του κόμματος του κ. Ερντογάν, ενόψει της συζήτησης του θέματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στην Ανοιξη αυτού του χρόνου''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, ''επειδή υπάρχει μια ιδιαιτερότητα στις σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας εμείς έχουμε ξεκαθαρίσει ότι - εάν και εφόσον η απόφαση των συλλογικών σωμάτων της παράταξης είναι για την υλοποίηση αυτή της επίσκεψης- τότε κατά προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη του Δημοκρατικού Συναγερμού θα βρίσκεται το Κυπριακό''.

    Πρόσθεσε ότι ''για το σκοπό αυτό πρόθεσή μας είναι να έχουμε διάλογο, επικοινωνία και συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Σε ερώτηση γιατί η πρόσκληση του Τούρκου Πρωθυπουργού απευθύνθηκε τη συγκεκριμένη αυτή χρονική περίοδο, ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''το αμέσως προσεχές διάστημα, για αντικειμενικούς λόγους που ανάγονται τόσο στις πολιτικές και κομματικές διεργασίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα, όσο και σε άλλους λόγους, δεν πρόκειται να υπάρξει ανάληψη πρωτοβουλίας σε σχέση με το Κυπριακό''.

    Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος - ΝΑ Ασία ------------------ Η παρουσία της οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου Κύπρος στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο ισχυρό σεισμό και τα φονικά παλιρροϊκά κύματα που τον ακολούθησαν, θα συνεχιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις μελών της οργάνωσης.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής δημοσιογραφικής διάσκεψης οι Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου προέβησαν σε απολογισμό των μέχρι τώρα αποστολών τους στην περιοχή, ανακοίνωσαν τα μεγαλεπήβολα μελλοντικά τους σχέδια για τις πληγείσες αυτές περιοχές, ενώ χαρακτήρισαν αναληθείς τις κατηγορίες στον Τύπο από γιατρό που συμμετείχε στην πρώτη αποστολή.

    Οπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Πρόεδρος της οργάνωσης Δρ. Ηλίας Παπαδόπουλος, οι αποστολές θα συνεχιστούν και συγκεκριμένα σήμερα αναχωρεί η έκτη ομάδα εθελοντών της οποίας ηγείται ο Δρ Γιώργος Δημητρίου.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυπριακή αντιπροσωπεία θα είναι σε θέση να καλύψει την περιοχή για περίοδο πέραν των δύο μηνών με παρουσία εθελοντή και στη συνέχεια με άλλα προγράμματα, όπως εξοπλισμός νοσοκομείων.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος --------------------------- Σε ανοδική πορεία, λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους, επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις μικρές απώλειες που παρουσίασε στη χθεσινή συνάντηση. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,59%, κλείνοντας στις 1.075,63 μονάδες. Αύξηση της τάξης του 1,48% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 78,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 630 χιλιάδες λίρες, ενώ ο αριθμός των πράξεων ανήλθε, ύστερα από αρκετό καιρό, πάνω από τις 1.000.

    Ανοδος σε ποσοστό 1,53% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 360,43 μονάδες.

    Ευρωπαϊκό Καλαθοσφαιρικό Πρωτάθλημα - Νίκη ΑΕΛ

    [04] (Κ) Ονομαστήρια Μακαρίου - Εκδηλώσεις μνήμης

    Η Κύπρος τίμησε σήμερα τη μνήμη του πρώτου της Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου του Γ', με την ευκαιρία της σημερινής ονομαστικής του εορτής.

    [05] (Κ) Κατεχόμενα - Σύλληψη τεσσάρων ατόμων - Φόνος Γκιουζέλγιουρτλου

    Το κατοχικό καθεστώς συνέλαβε σήμερα τέσσερα άτομα σε σχέση με το φόνο του Τουρκοκύπριου επιχειρηματία - τραπεζίτη Ελμάζ Αλί Γκιουζέλγιουρτλου, 52 χρόνων, της σύζυγου του Ζερίν, 50 χρόνων, και της κόρης τους Εϊλούλ, 16 χρόνων που έγινε το περασμένο Σάββατο, στην περιοχή Κόσιης στις ελεύθερες περιοχές.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5803               0,5837
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4438               0,4464
    Λίρα Αγγλίας              0,8334               0,8384
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4324            0,4358
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3381            0,3408
    Δολάριο Καναδά                  0,3637            0,3666
    Κορώνα Δανίας                   0,0779            0,0785
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3762            0,3792
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [07] (Κ) Βρετανία - Βουλή των Κοινοτήτων - Μακσέιν

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.154.801,83
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     80,03     2,48  1.050.557,89
    FTSE/CySE 20                           369,60     2,54    773.452,76
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.104,80     2,50    778.988,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.055,41     2,93     77.638,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.077,79     3,56     81.146,72
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.102,66     2,51    856.626,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.116,53     2,58    602.009,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.103,82     6,38     14.452,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            995,40     3,33    134.651,25
    FTSE Med (18/01/2005)                7.008,02    -0,33
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) ΕΕ - Αδάμου - Παλαιστινιακό

    Οι παλαιστινιακές προεδρικές εκλογές της 9ης Ιανουαρίου συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με βάση έκθεση του ευρωβουλευτή Σκοτ ΜακΜίλαν.

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική άνοδο παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το επενδυτικό ενδιαφέρον να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα μηνών, ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,51% και έκλεισε στις 1.102,66 μονάδες, παρουσιάζοντας από την αρχή του 2005 αύξηση 90 μονάδων ή ποσοστό 8,92%. Σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,48% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 80,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,1 εκατομμύριο λίρες.

    [11] (Κ) Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Παρέμβαση

    Παρέμβαση στην ακρόαση των Επιτροπών Περιβάλλοντος, Υγείας, Βιομηχανίας και Εσωτερικής Αγοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, που συζητούσε τον έλεγχο των χημικών γνωστών ως REAH, έκανε σήμερα ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης.

    [12] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Λονδίνο - Δήμος Μπάρνετ - Τσουνάμι - Χωριό ------------------------------------------ Η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου του Μπάρνετ στο Λονδίνο ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα που είχε καταθέσει ο Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Ταμπουρίδης, σύμφωνα με το οποίο ο Δήμος θα θέσει υπό την προστασία του ένα χωριό της νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκε από το φονικό τσουνάμι.

    Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί ειδική επιτροπή αποτελούμενη από Δημοτικούς Συμβούλους των τριών πολιτικών ομάδων του Δημαρχείου με στόχο να συντονίσουν τις διάφορες οργανώσεις της περιοχής στη διοργάνωση εκδηλώσεων για τη συλλογή χρημάτων.

    Η φιλανθρωπική αυτή προσπάθεια του Δήμου Μπάρνετ έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Δημάρχου Wendy Prentice.

    ''Σύμφωνα με τις πρώτες μας εκτιμήσεις'', δήλωσε ο κ. Ταμπουρίδης, ''για να κτιστεί ένα σπίτι στη Σρι Λάνκα στοιχίζει περίπου 625 στερλίνες και για να επιπλωθεί χρειάζεται άλλες 125. Ενα ψαροκάικο εξοπλισμένο πλήρως στοιχίζει γύρω στις 375 στερλίνες. Από το εισόδημά του θα ικανοποιούνται έξι οικογένειες''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 19 January 2005 - 18:49:12 UTC