Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ημικρατικοί Οργανισμοί - Απεργία - Λήξη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Νιγηρίας
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Πρεσβευτής Αλγερίας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Πρεσβευτής Μάλι
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Ζαμβίας
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρωσία - Κύπρος - Ερντογάν
  • [10] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Συζήτηση
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Αντώναρος - ΚΥΣΕΑ - Νέος Αρχηγός ΓΕΝ
  • [13] (Κ) Γιατροί του Κόσμου-Κύπρου - ΣυνέντευξηΤύπου - Σρι Λάνκα
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διαπιστευτήρια
  • [16] (Κ) Γιατροί του Κόσμου-Κύπρου - Λωρίδα της Γάζας
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [19] (Κ) Ρωσία - Πούτιν - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [20] (Κ) Κατεχόμενα - Τράχωνας - Αγνοούμενοι - Εκταφές - Τατάρ
  • [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Παλαιστινιακές Εκλογές - Αποστολή Παρατηρητών
  • [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δηλώσεις Πούτιν
  • [23] (Κ) Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Τράχωνας - Ολοκλήρωση εκταφών
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Ημικρατικοί Οργανισμοί - Απεργία - Λήξη

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ημικρατικούς οργανισμούς είναι το πρώτο θέμα σχεδόν όλων των κυπριακών εφημερίδων. Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η άρνηση των αεροσυνοδών στην πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για το σχέδιο δράσης για επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών, οι συνεχιζόμενες έρευνες στον κατεχόμενο Τράχωνα για ανεύρεση ομαδικού τάφου αγνοουμένων, η αναστολή της απεργίας των οδηγών ταξί στα αεροδρόμια πριν ακόμη αρχίσει και οι διεργασίες για συνεργασία κομμάτων με πρωταγωνιστή το ΔΗΚΟ.

    Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το κύριο θέμα «Με αυτοκτονία προειδοποιεί τον Τάσσο ο Χριστόφιας» και γράφει ότι η ρήξη συντεχνιών - κυβέρνησης "αναδεικνύει σύγκρουση πολιτικής Τάσσου Παπαδόπουλου και ΑΚΕΛ καθώς το ΑΚΕΛ επιδιώκει πάση θυσία να μην συγκρουστεί με τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ η κυβέρνηση δεν αντέχει την ικανοποίησή τους". Σε άλλη είδηση η «Α» αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους "εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης, επιρρίπτοντας ευθύνες για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του στρατηγικού σχεδίου του Χρηματιστηρίου".

    Η «Μάχη» με κύριο θέμα «Απορριπτικές οι συντεχνίες ΠΕΟ και ΣΕΚ» αναφέρει ότι τεράστιες ενδέχεται να είναι οι επιπτώσεις που θα δημιουργηθούν στην κυπριακή οικονομία σε περίπτωση που οι συντεχνίες και κυβέρνηση δεν βρουν τη χρυσή τομή στο πρόβλημα των συλλογικών συμβάσεων των ημικρατικών οργανισμών, ενώ μέχρις στιγμής ο απολογισμός για το κόστος της χθεσινής απεργίας δεν έχει υπολογισθεί. Η «Μ» προβάλλει επίσης το «όχι» των αεροσυνοδών προς την πρόταση του Υπουργείου Εργασίας για επιβίωση των Κυπριακών Αερογραμμών αφού με 179 ψήφους κατά και μόνο δύο υπέρ οι αεροσυνοδοί απέρριψαν το σχέδιο δράσης που πρότεινε η κυβέρνηση.

    Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα με τίτλο «Βραχυκύκλωμα υψηλής τάσης». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «σε δύο ημίχρονα θα διεκδικηθούν τα 500 εκ. λίρες της ΑΗΚ από διεθνείς εταιρείες που προσφέρουν ηλεκτρογεννήτριες με καύσιμη ύλη το ντίζελ και το αέριο. Το πρώτο έληξε την Κυριακή με την απόφαση της ΑΗΚ να ακυρώσει, για δεύτερη φορά, τις προσφορές και να καλέσει σε διαπραγματεύσεις τις τέσσερις εταιρείες που επέδειξαν ενδιαφέρον. Αλλού γράφει ότι ούτε και χθες εντοπίστηκε ο τάφος με τα λείψανα των 200 Ε/Κ αγνοουμένων σε ανοικτό χώρο στον κατεχόμενο Τράχωνα. Οι ελπίδες για ύπαρξη ομαδικού τάφου εστιάζονται στις σημερινές έρευνες.

    «Η Σημερινή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Δεν είδαν φως ούτε μετά την απεργία» γράφει ότι συντεχνίες και κυβέρνηση δηλώνουν ότι "δεν θα υποκύψουν" ενώ αναφέρει ότι ομάδες ασφαλείας έτρεχαν για επείγοντα τα οποία αντιμετωπίστηκαν αλλά στην επόμενη απεργία οι συντεχνίες προειδοποιούν ότι θα υπάρξει χάος. Αλλού αναφέρει ότι και οι εκπαιδευτικές οργανώσεις των καθηγητών Μέσης, Γενικής και Τεχνικής ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ και των δασκάλων ΠΟΕΔ απέρριψαν χθες την πρόταση της κυβέρνησης στο θέμα των μηδενικών αυξήσεων και της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι εντείνονται οι διεργασίες για συνεργασία κομμάτων με πρωταγωνιστικό ρόλο στο ΔΗΚΟ, με απώτερο στόχο τη δημιουργία νέου ισχυρού πολιτικού σχήματος που θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των δύο μεγάλων κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ.

    Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Γεφυρώστε τη διαφορά» αναφέρεται στην έκκληση για γεφύρωση της διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και συντεχνιών στους ημικρατικούς οργανισμούς που απηύθυναν χθες τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και με τις παρεμβάσεις τους καλούν τις δύο πλευρές να επικρατήσει πνεύμα συναίνεσης και συνδιαλλαγής για επίλυση του προβλήματος. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις αυξήσεις από 70% έως 400% στα πολεοδομικά τέλη που ζητά το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να καλύψει μέρος του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών από το Τμήμα Πολεοδομίας.

    [03] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν

    Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της σλοβακικής πρεσβείας, εξέφρασαν την προσδοκία να γίνουν σύντομα σταθερές προσπάθειες για έναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού από τις δυο κοινότητες της Κύπρου.

    Επίσης εξέφρασαν την ευχή και υποστήριξη για άνοιγμα περισσότερων σημείων επικοινωνίας (διόδων προς και από τα κατεχόμενα).

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, αναφέρεται πως τα κόμματα εξέφρασαν απόψεις για την κατάσταση μετά τη 17η Δεκεμβρίου 2004.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Νιγηρίας

    Το κυπριακό πρόβλημα δεν είναι και δεν ήταν ποτέ θρησκευτική διαμάχη. Είναι καθαρά θέμα εισβολής και κατοχής του 37% του κυπριακού εδάφους από την Τουρκία, σημείωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποδεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Υπατου Αρμοστή της Νιγηρίας Δρα Manzo George Anthony, με έδρα το Τελ Αβίβ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Πρεσβευτής Αλγερίας

    Την πεποίθηση ότι η κοινή κληρονομιά που έχουν Κύπρος και Αλγερία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο χωρών και θα βοηθήσει στην εδραίωση μιας υποδειγματικής σχέσης σε πολλαπλούς τομείς, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στο να γίνει η Μεσόγειος μια ευημερούσα και ειρηνική περιοχή, εξέφρασε χθες ο νέος πρεσβευτής της Αλγερίας με έδρα τη έδρα τη Βηρυτό Ibrahim Benaouda Haci.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Πρεσβευτής Μάλι

    Ο νέος Πρεσβευτής του Μάλι στην Κύπρο με έδρα το Κάιρο Mamadou Kaba, επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, είπε ότι φιλοδοξεί να δώσει ζωή στο προσχέδιο συμφωνίας για οικονομική, επιστημονική, τεχνική και βιομηχανική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Ζαμβίας

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής της Ζαμβίας στην Κύπρο με έδρα το Λονδίνο Anderson Kaseba Chibwa δήλωσε ότι η Ζαμβία επιθυμεί περαιτέρω ενδυνάμωση των ήδη εγκάρδιων διμερών σχέσεων μεταξύ των χωρών μέσω της οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Απεργία στους Ημικρατικούς ----------------------------- Εληξε τα μεσάνυκτα η 24ωρη προειδοποιητική απεργία που πραγματοποίησαν χθες 9.500 χιλιάδες υπαλλήλοι σε 21 Ημικρατικούς Οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΚΥΠΕ.

    Οι συντεχνίες των υπαλλήλων είχαν καλέσει τα μέλη τους να κατέλθουν σε απεργία ύστερα από το αδιέξοδο που σημειώθηκε κατά τις διαβουλεύσεις Κυβέρνησης και συντεχνιών στο θέμα της ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων.

    Οι συντεχνίες έχουν ανακοινώσει ότι θα κατέλθουν σε επ' αόριστον απεργία από τις 20 Ιανουαρίου εάν μέχρι τότε δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα

    Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν ------------------------------------------- Οι ηγέτες και εκπρόσωποι των ε/κ και τ/κ κομμάτων που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, υπό την αιγίδα της σλοβακικής πρεσβείας, εξέφρασαν την προσδοκία να γίνουν σύντομα σταθερές προσπάθειες για έναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού από τις δυο κοινότητες της Κύπρου.

    Επίσης εξέφρασαν την ευχή και υποστήριξη για άνοιγμα περισσότερων σημείων επικοινωνίας (διόδων προς και από τα κατεχόμενα).

    Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, αναφέρεται πως τα κόμματα εξέφρασαν απόψεις για την κατάσταση μετά τη 17η Δεκεμβρίου 2004.

    Παρότρυναν όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν με οποιονδήποτε τρόπο τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

    Εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων του τσουνάμι στη ΝΑ Ασία.

    Η επόμενη συνάντηση των ηγετών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων θα γίνει στις 9 Μαρτίου στις 10.30 πμ και η συνάντηση της ομάδας εργασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη στις 2 Μαρτίου στις 9.30 πμ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Διαπιστευτήρια - Πρεσβευτής Αλγερίας ----------------------------------------------------------- Την πεποίθηση ότι η κοινή κληρονομιά που έχουν Κύπρος και Αλγερία θα ενδυναμώσει τη συνεργασία των δύο χωρών και θα βοηθήσει στην εδραίωση μιας υποδειγματικής σχέσης σε πολλαπλούς τομείς, κάτι το οποίο θα οδηγήσει στο να γίνει η Μεσόγειος μια ευημερούσα και ειρηνική περιοχή, εξέφρασε χθες ο νέος πρεσβευτής της Αλγερίας με έδρα τη έδρα τη Βηρυτό Ibrahim Benaouda Haci.

    [09] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρωσία - Κύπρος - Ερντογάν

    Η υποστήριξη που μας δίνει η Ρωσία είναι βασισμένη σε αρχές και αυτή η θέση θα συνεχιστεί, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ερωτηθείς για τις επιδιώξεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Μόσχα.

    [10] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκό Σύνταγμα - Συζήτηση

    Παρομοιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση με ένα νέο λεωφορείο που πλέον έχει 25 επιβάτες αλλά στο πίσω μέρος υπάρχει χώρος για να δεχτεί περισσότερους και επομένως απαιτείται μεγαλύτερος κινητήρας και περισσότερα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλιστεί η άνεση των επιβαινόντων, ξεκίνησε την ομιλία του σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Βρετανός ευρωβουλευτής και μέλος της Ευρωπαϊκής Σοσιαλιστικής Ομάδας Ρίτσαρντ Κόρμπετ.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 11/01/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 11/01/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5794               0,5828
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4403               0,4429
    Λίρα Αγγλίας              0,8270               0,8319
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 11/01/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 11/01/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4229            0,4262
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3351            0,3377
    Δολάριο Καναδά                  0,3613            0,3641
    Κορώνα Δανίας                   0,0778            0,0784
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3743            0,3772
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Αντώναρος - ΚΥΣΕΑ - Νέος Αρχηγός ΓΕΝ

    Τον έως σήμερα Α' Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ, Αντιναύαρχο Δημήτριο Γούση, επέλεξε ως νέο Αρχηγό ΓΕΝ της Ελλάδας το ΚΥΣΕΑ, στη σημερινή συνεδρίασή του, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    [13] (Κ) Γιατροί του Κόσμου-Κύπρου - ΣυνέντευξηΤύπου - Σρι Λάνκα

    Πολύ μικρές είναι οι εικόνες που μεταφέρονται καθημερινά μέσα από τους δέκτες των τηλεοράσεών μας σε σύγκριση με την πραγματικότητα της καταστροφής που προκάλεσαν τα τσουνάμι στη νοτιοανατολική Ασία, δήλωσαν μέλη και εθελοντές της Οοργάνωσης Γιατροί του Κόσμου - Κύπρου κατά την επιστροφή τους από τις πληγείσες περιοχές.

    Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, οι Γιατροί του Κόσμου - Κύπρου αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους στη Σρι Λάνκα όπου μετέβησαν σχεδόν αμέσως μετά από την καταστροφή, και δηλώνουν ότι ο λαός της χώρας, παρά την οδύνη και την ταλαιπωρία που υπέστη, έχει στα πρόσωπα ζωγραφισμένα την ελπίδα και την εκτίμηση.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  726.213,11
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,84     1,81    699.411,36
    FTSE/CySE 20                           348,80     1,99    596.535,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.044,81     2,00    587.028,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              937,61     1,31     14.462,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          952,77     3,30     26.089,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.040,62     1,98    601.490,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.061,51     2,33    494.674,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    909,69     1,44     10.614,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            886,41     1,13     79.335,36
    FTSE Med (10/01/2005)                6.995,47     0,09
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Αθήνα - Στεφανόπουλος - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Διαπιστευτήρια

    Τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο επέδωσε σήμερα ο νέος πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τσαρλς Ρις.

    [16] (Κ) Γιατροί του Κόσμου-Κύπρου - Λωρίδα της Γάζας

    "Ιδιάζουσα" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Οργάνωσης Γιατροί του Κόσμου -Κύπρου την πρόσφατη αποστολή της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής

    Με συντριπτική πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανεξέλεξε τον καθηγητή Νικηφόρο Διαμαντούρο ως Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή, με 564 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 643 ευρωβουλευτών που συμμετείχαν στην ψηφοφορία.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Ιδιαίτερα θετικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των συναλλαγών και το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τίτλους τραπεζών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,98%, κλείνοντας στις 1.040,62 μονάδες. Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,81% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,84 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε, ύστερα από αρκετό καιρό, στις 726 χιλιάδες λίρες.

    [19] (Κ) Ρωσία - Πούτιν - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Την υποστήριξη της Ρωσίας στο σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Πρόεδρος της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα πως η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ συνδέεται με τη συνολική επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους επιχειρηματίες, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα, ο κ. Πούτιν είπε ότι συζήτησε το Κυπριακό με τον κ. Ερντογάν, ενώ ανέφερε ότι συζήτησε το θέμα και σε πρόσφατη τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [20] (Κ) Κατεχόμενα - Τράχωνας - Αγνοούμενοι - Εκταφές - Τατάρ

    Χωρίς κανένα αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν σήμερα οι γεωφυσικές έρευνες που διενεργήθηκαν στον κατεχόμενο Τράχωνα για εντοπισμό χώρων ταφής, σε περιοχή που υποδείχθηκε από την τουρκική πλευρά το 1998, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ρουστέμ Τατάρ.

    [21] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Παλαιστινιακές Εκλογές - Αποστολή Παρατηρητών

    Η συμμετοχή της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ομάδα παρατηρητών για την εκλογή προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής ήταν πολύ μικρή αριθμητικά, αναδεικνύει όμως την ιδιαίτερη σχέση που έχει η Κύπρος με την Παλαιστίνη, το Ισραήλ και γενικότερα την περιοχή της Μέσης Ανατολής, εκτιμά ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [22] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δηλώσεις Πούτιν

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, σημειώνει τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν για ετοιμότητα της Μόσχας να στηρίξει τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού καθώς και την τοποθέτησή του ότι η άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων θα πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο της συνολικής επίλυσης του προβλήματος.

    ''Η κυπριακή κυβέρνηση μελετά τις δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Πούτιν σε σχέση με το Κυπριακό, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας στη Μόσχα'', αναφέρει ο κ. Χρυσοστομίδης σε γραπτή δήλωσή του, που εκδόθηκε μετά από δηλώσεις του κ. Πούτιν στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μόσχα.

    [23] (Κ) Αγνοούμενοι - Γεωργιάδης - Τράχωνας - Ολοκλήρωση εκταφών

    Το γεγονός ότι ολοκληρώθηκαν χωρίς αποτέλεσμα οι εκταφές στον κατεχόμενο Τράχωνα, τον οποίο η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέδειξε από το 1998 ως χώρο ύπαρξης μαζικών τάφων, επιβεβαιώνει την ανάγκη η τουρκοκυπριακή πλευρά να παρουσιάσει πειστικές και διασταυρωμένες πληροφορίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ανέφερε σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους Ηλίας Γεωργιάδης.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τελετή Αγιασμού των Υδάτων ----------------------------- Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στην παραλιακή πόλη της νότιας ακτής της Βρετανίας Margate, όπου διαμένουν πολλοί ομογενείς, η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

    Προϊσταμένου του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Εκκλησιών Αγγλικανικής και Καθολικής, όπως και των τοπικών δημοτικών και αστυνομικών Αρχών σχηματίσθηκε μετά τη λειτουργία πομπή που πορεύθηκε προς τη θάλασσα.

    Ακολούθησε η τελετή με την κατάδυση και την ανάδυση του σταυρού.

    Στη συνέχεια, η Επιτροπή της κοινότητας παρέθεσε σε κέντρο της πόλης γεύμα σε επισήμους και εκατοντάδες ομογενείς, κατοίκους της περιοχής και άλλους, που μετέβησαν από το Λονδίνο και αλλού για να παρακολουθήσουν τον παραδοσιακό εορτασμό.

    Εκδήλωση ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου ---------------------------------- Πραγματοποιήθηκε προχθές Κυριακή στην αίθουσα τελετών της εκκλησίας της Παναγίας Γουντ Γκριν, με ευρεία προσέλευση ομογενών, εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου για την κοπή της βασιλόπιττας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέας Παπαευριπίδης σε ομιλία του αναφέρθηκε στη σημασία των ημερών και περισσότερο αυτού του χρόνου για το Κυπριακό, για να τονίσει το καθήκον της ελληνοκυπριακής πλευράς να κρατήσει την πρωτοβουλία στο θέμα.

    Ο Επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος ευλόγησε τη βασιλόπιττα και με τις νουθεσίες και τις ευχές του την έκοψε και τη διένειμε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 11 January 2005 - 20:49:21 UTC