Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-01-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ν/Α Ασία - ΕΕ
  • [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό
  • [03] (K) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική
  • [04] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Ιταλίας - Χάντμπολ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ν/Α Ασία - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κοινοτική βοήθεια προς τις χώρες που πλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι, εξήγησε πως λειτουργεί μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, ''η οποία θέλει να είναι παρούσα στην απάμβλυνση του πόνου και της δυστυχίας των θυμάτων».

    [02] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό

    Την άποψη ότι σε κάποιο στάδιο μετά το Μάιο είναι δυνατόν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν ''εκλογές'' το Φεβρουάριο και το Μάιο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως χρειάζεται πρώτα να ξεπεραστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες το απόγευμα, ο κ. Ιακώβου είπε πως «εμείς ήδη έχουμε πει τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρξουν για να αρχίσουν οι συνομιλίες» και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν έχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Εθνη για ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι «γνωρίζοντας πως δουλεύουν τα ΗΕ, πόσα προβλήματα έχουν τα ΗΕ αυτή τη στιγμή αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας νομίζω ότι δεν είναι αυτή η στιγμή».

    [03] (K) Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική

    Στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας σημειώθηκαν χθες τα εξής αποτελέσματα:

    Ομόνοια - Διγενής Μόρφου 1 - 0, ΕΝΠ - Ανόρθωση 1 - 1, Απόλλων - ΑΕΛ 0 - 3 και Νέα Σαλαμίνα - Εθνικός Αχνας 4 - 1.

    [04] (Κ) Εθνική Κύπρου - Εθνική Ιταλίας - Χάντμπολ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων για τους ημικρατικούς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν εξαγγείλει για αύριο 24ωρη απεργία, οι πληροφορίες ότι δεν προβλέπεται σύντομα επανέναρξη διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού και οι πιέσεις που φέρεται ότι θα ασκήσει η ΕΕ προς την Αγκυρα για συμμόρφωσή της με την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου, η μετάβαση του ΓΓ του ΟΗΕ στη Σρι Λάνκα, δυο εβδομάδες μετά τον καταστροφικό σεισμό, και οι πληροφορίες για παράνομες δοσοληψίες Ε/Κ με τα κατεχόμενα και την Τουρκία είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κανένα σημάδι εξόδου από το απόλυτο τέλμα'' γράφει ότι σε ένα από τα χειρότερα αδιέξοδά του βρίσκεται το Κυπριακό καθώς όχι μόνο οι ξένοι αλλά ούτε και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν έχουν διάθεση να υπάρξει μια διαδικασία προς την κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος ενώ και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν θεωρεί το Κυπριακό ως ένα από τα σημαντικά διεθνή προβλήματα. Αλλού γράφει ότι από το Φεβρουάριο η ΕΕ θα θέσει την Αγκυρα ενώπιον δύσκολων αποφάσεων που έχουν σχέση με τη συμμόρφωσή της προς την απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου και ο Πρωθυπουργός της χώρας Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί μπροστά σε πιέσεις που θα αφορούν και την Κύπρο. Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φόβοι για 'πόλεμο' μεταξύ του υποκόσμου'' γράφει ότι ''με τις ευλογίες υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών ανοίγει ο δρόμος για μεταφορά του εγκλήματος στη Λεμεσό όπου σύμφωνα με πληροφορίες δημιουργείται τεράστια και πολύπλοκη εστία παράνομης δραστηριότητας ανθρώπων της νύκτας''. Αλλού γράφει ότι περιβαλλοντικές οργανώσεις στα κατεχόμενα προειδοποίησαν για τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος λόγω της ανεξέλεγκτης ανέγερσης κτιρίων που εντάθηκε μετά την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Τ/Κ, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του τ/κ ιδρύματος προστασίας του περιβάλλοντος σε πέντε χρόνια η Κερύνεια θα υποφέρει από λειψυδρία.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πρωτοβουλία υπό όρους'' γράφει πως σύμφωνα με πληροφορίες της η επιτελική ομάδα της κυβέρνησης στο Κυπριακό άρχισε την επεξεργασία σχεδίου δράσης, προς το παρόν όμως αυτό που την ενδιαφέρει πρώτιστα είναι να θέσει με σαφήνεια τις δικές της κόκκινες γραμμές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει με αρκετή σαφήνεια ξεκαθαρίσει το τοπίο σε ό, τι αφορά τουλάχιστον τη διαδικασία, αναφέρει η εφημερίδα. Αλλού γράφει ότι ο Ελληνας ΥΦΕΞ Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε ότι η Κύπρος ως πλήρες και ισχυρό μέλος της ΕΕ θα κρίνει και θα επιθεωρεί την πορεία της Τουρκίας προς την ενωμένη Ευρώπη.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ωρολογιακή βόμβα στις εργασιακές σχέσεις'' γράφει ότι οι συντεχνίες των ημικρατικών οργανισμών παρουσιάζονται αμετακίνητες στην απόφασή τους να πραγματοποιήσουν αύριο 24ωρη απεργία ενώ την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) προειδοποιεί τις συντεχνίες με αναθεώρηση των συλλογικών συμβάσεων. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον παγκόσμιο χάρτη προβλέψεων η Ελλάδα, οι άλλες χώρες των Βαλκανίων, η Ανατολία, η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή αποτελούν λίαν επικίνδυνη ζώνη με αυξημένες πιθανότητες για μεγάλους σεισμούς της τάξεως των εφτά Ρίχτερ και άνω.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Τεντώνουν όλοι το σχοινί'' αναφέρεται στο θέμα των ημικρατικών οργανισμών και γράφει ότι η απειλή για οικονομικό χάος με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα ήταν ορατή καθώς οριακή ήταν πλέον η σύγκρουση σε όλα τα μέτωπα μεταξύ εργοδοτών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, προσθέτοντας ότι το βεβαρημένο κλίμα φάνηκε να διαφοροποιείται αργά χθες και να αφήνει κάποια περιθώρια αισιοδοξίας. Αλλού γράφει ότι αυξημένες ποινές θα αντιμετωπίζουν από τις αρχές του έτους φυσικά και νομικά πρόσωπα που καθυστερούν να καταβάλουν τον οφειλόμενο φόρο στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων ή που υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις εκπρόθεσμα.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Παράνομο αλισβερίσι'' γράφει ότι αδιαμφισβήτητα στοιχεία κατέχουν οι διωκτικές Αρχές για παράνομες δοσοληψίες Ε/Κ στα κατεχόμενα και την Τουρκία ενώ ειδικά σε ότι αφορά το χρυσάφι, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από Κύπριους χρυσοχόους αφού αγοράζεται σε πολύ χαμηλές τιμές. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα με τα σωματίδια και το όζον ενώ σε ορισμένα σημεία της χώρας, στις μεγαλουπόλεις δηλαδή, πιο ψηλό από τα επιτρεπτά όρια είναι και το βενζόλιο το οποίο είναι καρκινογόνος ουσία.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό ---------------------------- Την άποψη ότι σε κάποιο στάδιο μετά το Μάιο είναι δυνατόν να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, αφού στα κατεχόμενα θα διεξαχθούν ''εκλογές'' το Φεβρουάριο και το Μάιο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως χρειάζεται πρώτα να ξεπεραστούν ορισμένες αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας χθες το απόγευμα, ο κ. Ιακώβου είπε πως «εμείς ήδη έχουμε πει τι προϋποθέσεις πρέπει να υπάρξουν για να αρχίσουν οι συνομιλίες» και απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν έχει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση από τα Ηνωμένα Εθνη για ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι «γνωρίζοντας πως δουλεύουν τα ΗΕ, πόσα προβλήματα έχουν τα ΗΕ αυτή τη στιγμή αλλά και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας νομίζω ότι δεν είναι αυτή η στιγμή».

    Ανέφερε ότι «ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν είναι έτοιμος ακόμα να κινηθεί πάνω στο Κυπριακό» και πρόσθεσε πως ακόμα και από τις ΗΠΑ που «συνήθως υπάρχει ένα ενδιαφέρον, εγώ δεν προβλέπω ότι θα υπάρξει μια ενεργός ανάμιξη τους επόμενους 2 - 3 μήνες τουλάχιστον».

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχουν «δύο εκλογικές διαδικασίες στην τ/κ κοινότητα, το Φεβρουάριο και το Μάιο», προσθέτοντας πως «για την τ/κ κοινότητα και την Τουρκία πάντα η διεθνής κοινότητα έχει μεγάλη ανοχή γι' αυτές τις διαδικασίες». Συνήθως πρόσθεσε μέχρι να τελειώσουν αυτές οι εκλογικές διαδικασίες «δεν γίνεται τίποτε».

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «κάποιοι είχαν πείσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι το σχέδιό του, το Ανάν 5 θα περνούσε στο δημοψήφισμα. Γι' αυτό το λόγο σήμερα ο ΓΓ δεν είναι τόσο πρόθυμος να αναλάβει μια πρωτοβουλία» για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι «εμείς έχουμε σαφή θέση», η οποία έγινε γνωστή σε όλους τους ενδιαφερομένους, πως δηλαδή «εμείς μπορούμε να συμμετάσχουμε σε διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού».

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που φέρουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ετοιμάζεται να ζητήσει από τα Ηνωμένα Εθνη επανέναρξη του διαλόγου για λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι όντως ο κ. Ερντογάν μίλησε με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του είπε ότι «επείγεται να υπάρξει λύση του Κυπριακού».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι δεν χρειάζεται λύση του Κυπριακού για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως «πράγματι δεν χρειάζεται λύση του Κυπριακού».

    Πρόσθεσε ωστόσο πως «χρειάζεται υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής το οποίο σημαίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ΟΗΕ - Κυπριακό - Νέα πρωτοβουλία - Απροθυμία -------------------------------------------- Απροθυμία παρατηρείται από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για το ενδεχόμενο ανάληψης νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, μετέδωσε από την έδρα του διεθνούς οργανισμού το ΑΠΕ.

    Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι ακόμη και η πιθανότητα να πραγματοποιηθούν διερευνητικού χαρακτήρα επαφές στην περιοχή από απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι απομακρυσμένη, τουλάχιστον για τον τρέχοντα μήνα, αλλά δεν αποκλείεται να γίνουν μέσα στο Φεβρουάριο.

    Πριν δυο εβδομάδες ο εκπρόσωπος του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού, αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε τη δήλωση που είχε κάνει ο Κόφι Ανάν στις Βρυξέλλες στις 17 Δεκεμβρίου, ότι: ''Τα μέρη πρέπει να σκεφθούν ξανά το θέμα και να αποφασίσουν πώς θέλουν να προχωρήσουμε. Οταν γίνει αυτό και έχουν συγκεκριμένες ιδέες, τότε μπορεί να είναι διαθέσιμη η αποστολή των καλών μου υπηρεσιών. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για επανάληψη των συνομιλιών''.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ενώ οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί επιθυμούν να επαναφέρουν για συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την τελευταία έκθεση Ανάν για την οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, με εισηγήσεις για σύναψη χωριστών εμπορικών σχέσεων του ψευδοκράτους με χώρες μέλη του ΟΗΕ, εντούτοις φαίνεται ότι δεν έχει αλλάξει το σκηνικό λόγω της άρνησης αρκετών άλλων μελών του Σώματος, κυρίως της Ρωσίας, να ψηφίσουν υπέρ ενός σχετικού ψηφίσματος που θα υιοθετεί τις προτάσεις του ΓΓ.

    Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ''ηρεμία'' στο πρόβλημα της Κύπρου από πλευράς ΟΗΕ, αλλά ταυτόχρονα εκτιμούν ότι σε μεγάλο βαθμό οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις θα εξαρτηθούν από τις προθέσεις του αμερικανικού και βρετανικού παράγοντα, αφού στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα υπάρχει σχεδόν κανένα πρόσωπο που χειρίστηκε το Κυπριακό την προηγούμενη τετραετία της κυβέρνησης Μπους.

    Ομήρου - Αποναρκοθέτηση - Κυπριακό ---------------------------------- Το γεγονός ότι η κατοχική Τουρκία αρνείται να ανταποκριθεί στα πλαίσια της αναγκαίας συμπεριφοράς αμοιβαιότητας, σε ότι αφορά το θέμα της αποναρκοθέτησης, καταδεικνύει ότι αυτή εξακολουθεί να παραμένει σε ένα καθεστώς αναχρονισμού, σε μια συμπεριφορά μετά Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι δεν είναι μια χώρα που είναι έτοιμη να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό δρόμο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου, ο οποίος προέβη στις δηλώσεις αυτές, στο πλαίσιο παρουσίας του στο καθιερωμένο κόψιμο της βασιλόπιτας του κινήματος στην Πάφο, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί με επιτυχία στο πρόγραμμα αποναρκοθέτησης, χωρίς να υπάρχει η ανάλογη πρακτική και συμπεριφορά από τις δυνάμεις κατοχής.

    Πρόσθεσε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία για μια ακόμα φορά δίνει εξετάσεις με επιτυχία απέναντι στη διεθνή νομιμότητα, απέναντι στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει με βάση διεθνείς συνθήκες όπως είναι η συνθήκη της Οτάβας για την καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού».

    Εμείς, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, «στηρίζουμε τη συνέχιση της και την ολοκλήρωση της αποναρκοθέτησης δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι περήφανη γιατί ανταποκρίνεται στον διεθνή νόμο αλλά και ότι είναι πράγματι μια ευρωπαϊκή χώρα που τιμά το ευρωπαϊκό δίκαιο».

    Σε σχέση με το Κυπριακό, ο κ. Ομήρου ανέφερε «η δική μας η θέση είναι όχι επιδιαιτησία, όχι δημοψήφισμα χωρίς συμφωνία, κατόπιν ελεύθερης διαπραγμάτευσης, όχι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», προσθέτοντας ότι «η 3η Οκτωβρίου δεν αφορά την Κύπρο και δεν αφορά το Κυπριακό, αφορά τις υποχρεώσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά τη δέσμευση της Τουρκίας να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση για να καλύψει και την Κυπριακή Δημοκρατία, έτσι που ουσιαστικά και έμπρακτα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».

    Υπουργός Εξωτερικών - Ν/Α Ασία - ΕΕ ------------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ειδικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, με θέμα την κοινοτική βοήθεια προς τις χώρες που πλήγησαν από το καταστροφικό τσουνάμι, εξήγησε πως λειτουργεί μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος, ''η οποία θέλει να είναι παρούσα στην απάβλυνση του πόνου και της δυστυχίας των θυμάτων».

    Σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι χώρες μέλη της ΕΕ παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν «πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν για την προστασία πληθυσμών από έκτακτα περιστατικά, όπως σεισμούς και άλλες φυσικές ή και ανθρώπινες καταστροφές».

    Η Επιτροπή Υπουργών, είπε ο κ. Ιακώβου έχει αναλάβει να εκπονήσει ένα «σχέδιο προστασίας των πληθυσμών, γιατί όπως τόνισε και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών ένα μέρος της Ευρώπης είναι σεισμογενής περιοχή και κατά την άποψή του (Γάλλου ΥΠΕΞ) η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο σεισμό».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη ------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε χθες το απόγευμα στη Λάρνακα από το Λονδίνο, όπου πραγματοποίησε ολιγοήμερη ιδιωτική επίσκεψη.

    Κατά την άφιξή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν προέβη σε δηλώσεις.

    Πέτρος Ευθυμίου - ΚΣ ΕΔΕΚ - Κόψιμο βασιλόπιτας ---------------------------------------------- Ο τέως Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Πέτρος Ευθυμίου χαρακτήρισε «χαμένη ευκαιρία» τη 17η Δεκεμβρίου, η οποία «δεν αξιοποιήθηκε» από την ελληνική κυβέρνηση και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ότι «είναι απλός θεατής και παρατηρητής εξελίξεων».

    Πρόσθεσε πως «είναι βαρύ λάθος το οποίο έπρεπε να αποφευχθεί» να βλέπουμε «τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως διμερές πρόβλημα».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να «ξαναβρεί το νήμα του πλεονεκτήματος που είναι ότι δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικά προβλήματα αλλά ευρωτουρκικά προβλήματα».

    Μιλώντας χθες στη Λάρνακα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για το κόψιμο της βασιλόπιτας του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι «το ΠΑΣΟΚ και η ΕΔΕΚ δίκαια μπορούν να νοιώθουν περηφάνια στη συμπολίτευση για την εθνική υπόθεση».

    Πρόσθεσε ότι «άξιζαν το αίμα, οι θυσίες και οι αγώνες αυτών των 30 και πλέον χρόνων και γιατί εμποδίσαμε τα χειρότερα αλλά και γιατί τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να αναστρέψουν για πρώτη φορά τα αρνητικά δεδομένα, να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική».

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα η δυναμική αυτή «να μην σπαταληθεί από τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και να παραμείνει ένα κεφάλαιο που γόνιμα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και όχι να μπει στη γωνία».

    Ποδόσφαιρο - 13η αγωνιστική ---------------------------- Στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας σημειώθηκαν χθες τα εξής αποτελέσματα:

    Ομόνοια - Διγενής Μόρφου 1 - 0, ΕΝΠ - Ανόρθωση 1 - 1, Απόλλων - ΑΕΛ 0 - 3 και Νέα Σαλαμίνα - Εθνικός Αχνας 4 - 1.

    Σήμερα θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες Αρη - ΑΕΚ, Αλκής - ΑΕΠ και Ολυμπιακού - ΑΠΟΕΛ.

    Εθνική Κύπρου - Εθνική Ιταλίας - Χάντμπολ ---------------------------------------- Η εθνική Κύπρου ανδρών στο χάντμπολ αντιμετωπίζει το απόγευμα την εθνική Ιταλίας στο δεύτερο παιχνίδι του πρώτου προκριματικού ομίλου του πανευρωπαικού πρωταθλήματος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 9 January 2005 - 18:49:06 UTC