Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ελληνες τουρίστες - Επιστροφή από ΝΑ Ασία
  • [02] (Κ) Κύπρος - Γιατροί του Κόσμου - Σεισμός - Σρι Λάνκα - Αποστολή
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιστροφή Κυπρίων από Πουκέτ
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) Μητροπολίτης Πάφου - Σεισμός - Βοήθεια
  • [07] (Κ) Βουλή των Αντιπροσώπων - Παλαιστίνη - Εκλογική διαδικασία - Παρατηρητής
  • [08] (Κ) Κύπριοι - Επιστροφή από Πουκέτ (1)
  • [09] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αποστολή στη Γάζα
  • [10] (Κ) Ελληνικό ΥΠΕΞ - Σεισμός - Θαϋλάνδη - Κέντρο Βοήθειας
  • [11] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κυπριακό - Διακήρυξη
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος πρώην Πρωθυπουργού Ινδίας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Ζακχαίος -Σεισμός στη ΝΑ Ασία- Διακριβώθηκε η τύχη Κυπρίων τουριστών

  • [01] (Κ) Αθήνα - Ελληνες τουρίστες - Επιστροφή από ΝΑ Ασία

    Εφθασαν τα ξημερώματα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας "Ελευθέριος Βενιζέλος", οι 156 Ελληνες και ξένοι τουρίστες που βρίσκονταν στις πληγείσες από τον καταστροφικό σεισμό περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας.

    [02] (Κ) Κύπρος - Γιατροί του Κόσμου - Σεισμός - Σρι Λάνκα - Αποστολή

    Τριμελής αντιπροσωπεία των Κυπρίων Γιατρών του Κόσμου αναχωρεί αύριο το πρωί για την πόλη Golle της Σρι Λάνκα μεταφέροντας εμβόλια κατά της χολέρας και του τύφου με τα οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός της πόλης αυτής που πλήγηκε από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Ο σεισμός και τα φονικά τσουνάμι που έπληξαν τη νοτιανατολική Ασία είναι τα κύρια θέματα που επικρατούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου, οι απειλές του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η επίδοση τιμητικών χορηγημάτων σε ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, η φορολογική αμνηστία και το σύστημα αποτεφρωτήρων στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Χίλιοι νεκροί κάθε ώρα που περνά'' ότι με απίστευτους ρυθμούς αυξάνονται οι νεκροί από το φοβερό σεισμό των 9 Ρίχτερ που έπληξε την Ινδονησία και τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν και σάρωσαν τις παράλιες περιοχές σε χώρες της νοτιανατολικής Ασίας μέχρι τη Σομαλία και την Κένυα. Αλλού αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, ήταν αρνητικός στο αίτημα που του υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε τηλεφωνική επικοινωνίας τους, να συναινέσει η Ρωσία σε έγκριση ψηφίσματος που να υιοθετεί την έκθεση του ΓΓ για το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Σοκ και δέος στον πλανήτη'' γράφει στο κύριο θέμα ότι εικόνες χάους και ολοκληρωτικής καταστροφής συνθέτουν το θλιβερό σκηνικό στις περιοχές της ΝΑ Ασίας, που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό των 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα. Τα φονικά παλιρροϊκά κύματα τσουνάμι ''ξύπνησαν'' από τη σεισμική δόνηση σκορπώντας το θάνατο και τον όλεθρο στη Σρι Λάνκα, την Ινδονησία, την Ινδία, την Ταϊλάνδη, αλλά και το Μπαγκλαντές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι έτοιμος για διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, δηλώνει ότι είναι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους, νοουμένου ότι θα αποβλέπουν σε συμφωνημένη λύση με ουσιαστικές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, ενώ αποκλείει κατηγορηματικά ρόλο επιδιαιτησίας και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''ΕΛΕΟΣ!'' ότι ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται δραματικά και υπολογίζεται ότι στην Ταϊλάνδη το ένα τρίτο των θυμάτων είναι ξένοι τουρίστες, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν και πολλά παιδιά. Ο τελευταίος απολογισμός ανέβασε τον αριθμό των νεκρών στις 24 περίπου χιλιάδες. Αλλού γράφει ότι ''τη χρήση όπλων για την προστασία της ΄κυριαρχίας' του ψευδοκράτους, προκρίνει τώρα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αλλά και ο σύμβουλος του Μουμτάζ Σοϊζάλ. Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι, ο κ. Ντενκτάς δήλωσε απρόθυμος να συμμετάσχει ως διαπραγματευτής στις διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού εάν αποφασιστεί να ξαναρχίσουν.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Φόβοι για νέο κτύπημα'' γράφει ότι οι φόβοι πάντως για μετασεισμούς δεν έχουν εκλείψει. Αντίθετα, επιστήμονες εφιστούν την προσοχή των αρμοδίων σε ενδεχόμενο να υπάρξουν ισχυρές μετασεισμικές δονήσεις, μετά το μεγάλο σεισμό των 9 Ρίχτερ στη ΝΑ Ασία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι "πλατιά είναι τα χαμόγελα" των αξιωματούχων του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, καθώς οι ενδείξεις για το ποσό που θα εισπραχθεί τελικά από τη φορολογική αμνηστία αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια λίρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οργή της φύσης-30.000 νεκροί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι τελευταίες πληροφορίες χθες βράδυ ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών από το σεισμό και το τσουνάμι στις 30 και πλέον χιλιάδες, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί περαιτέρω. Πρέπει να επισημανθεί ότι ακριβή νούμερα για τους νεκρούς, τους τραυματίες και τους αγνοούμενους είναι αδύνατον να δοθούν προς το παρόν, προσθέτει. Αλλού γράφει ότι τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση μέσα σε χρόνο ρεκόρ ανεξάρτητης περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του συγκεκριμένου συστήματος αποτεφρωτήρων που επιλέγηκαν για το αεροδρόμιο Λάρνακας, αποφάσισε χθεσινή σύσκεψη στο Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων.

    Η «Χαραυγή» στο βασικό θέμα με τίτλο «Κοιλάδα θανάτου» γράφει ότι μια απέραντη κοιλάδα θανάτου είναι το σκηνικό στις περιοχές της ΝΑ Ασίας που επλήγησαν από το φοβερό σεισμό των 9 Ρίχτερ στη Σουμάτρα. Αμέτρητοι είναι οι νεκροί που υπολογίζεται να ξεπεράσουν τις 25 χιλιάδες ενώ μέχρι χθες βράδυ ήταν αδύνατο να υπολογιστεί ο αριθμός των αγνοουμένων. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση όπου η κυβέρνηση, εκτιμώντας την πολύμορφη και σημαντικότατη διάσταση του πολιτισμού, τίμησε με την επίδοση τιμητικών χορηγημάτων 138 ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    [04] (Κ) ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιστροφή Κυπρίων από Πουκέτ

    Τηλεφώνημα που έγινε το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό δημιουργεί ελπίδες ότι εντός της ημέρας θα εντοπισθούν και οι υπόλοιποι 20 Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε επίσης στις 11.15 το πρωί επιστρέφουν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με την πτήση 323 των Κυπριακών Αερογραμμών οι 12 Κύπριοι πολίτες που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Πουκέτ της Θαϋλάνδης με την ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - Επιστροφή Κυπρίων από Πουκέτ ------------------------------------------------------- Τηλεφώνημα που έγινε το πρωί σε ραδιοφωνικό σταθμό δημιουργεί ελπίδες ότι εντός της ημέρας θα εντοπισθούν και οι υπόλοιποι 20 Κύπριοι πολίτες που βρίσκονται στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας που πλήγηκαν από το σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος ανέφερε επίσης στις 11.15 το πρωί επιστρέφουν στο Αεροδρόμιο Λάρνακας με την πτήση 323 των Κυπριακών Αερογραμμών οι 12 Κύπριοι πολίτες που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Πουκέτ της Θαϋλάνδης με την ειδική πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ζακχαίος είπε ότι οι 12 πολίτες είναι Κύπριοι, διευκρινίζοντας ότι οι Αγγλοκύπριοι θα μεταβούν από την Αθήνα στο Λονδίνο.

    Σε ό,τι αφορά τους 20 Κύπριους πολίτες με τους οποίους μέχρι χθες τα μεσάνυχτα δεν υπήρχε επικοινωνία ο κ. Ζακχαίος είπε ότι σήμερα αρχίζει να ξεκαθαρίζει η υπόθεση. Είπε ότι ο πατέρας του ενός εκ των 20 τηλεφώνησε σε σταθμό και ανέφερε ότι ο γιος του τον ενημέρωσε ότι είναι καλά και βρίσκεται με άλλα 20 περίπου άτομα.

    ''Προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον πατέρα'', είπε εκφράζοντας την ελπίδα ότι σήμερα θα λήξει αισίως και αυτό το θέμα.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Σεισμός - ΝΑ Ασία - Κύπριοι ------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις προσπάθειές του σε συντονισμό και αλληλοενημέρωση με τις ελληνικές Αρχές και με την ολλανδική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την παροχή προξενικής βοήθειας στους Κυπρίους υπηκόους που βρίσκονται στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές στη νοτιοανατολική Ασία και της επιστροφής τους στην Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Εξωτερικών, ο αριθμός των Κυπρίων υπηκόων που βρίσκονται στην περιοχή είναι 169.

    Το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι οι Κύπριοι υπήκοοι που βρίσκονται στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές, μπορούν να απευθύνονται σε οποιοδήποτε Προξενείο της Ελλάδας, της Ολλανδίας ή άλλης χώρας της ΕΕ. Προσθέτει ότι η ολλανδική κυβέρνηση έδωσε ήδη οδηγίες στις Πρεσβείες της στο Κολόμπο, την Μπανγκόκ και το Νέο Δελχί όπως παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια σε όλους τους υπηκόους χωρών μελών της ΕΕ.

    Με την ίδια ανακοίνωση του το Υπουργείο Εξωτερικών απευθύνει έκκληση προς τους συγγενείς και φίλους των Κυπρίων υπηκόων οι οποίοι έχουν οποιεσδήποτε πληροφορίες όπως επικοινωνούν με το Υπουργείο Εξωτερικών στα τηλέφωνα 99660129, 22401118, 22401171 και 22401129.

    Εξάλλου, το Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει τους Κύπριους ταξιδιώτες που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδέψουν στις πληγείσες από το σεισμό περιοχές, όπως λάβουν τις απαραίτητες ιατρικές προφυλάξεις, εξασφαλίσουν ιατρική και ταξιδιωτική ασφάλεια και τηρούν ενήμερες τις κατά τόπους προξενικές αρχές για τον τόπο διαμονής τους και τα τηλέφωνα επικοινωνίας τους ώστε να είναι εύκολη η επικοινωνία μαζί τους.

    Πρόεδρος Βουλής - Συλλυπητήριες επιστολές - ΝΑ Ασία - Σεισμός ------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες συλλυπητήριες επιστολές στους Προέδρους των Κοινοβουλίων των χωρών που πλήγηκαν από τα παλιρροϊκά κύματα ως αποτέλεσμα του καταστροφικού σεισμού, ο οποίος εκδηλώθηκε στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις επιστολές του, ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει την ειλικρινή συμπάθεια και αλληλεγγύη της Βουλής των Αντιπροσώπων και του λαού της Κύπρου προς τις χώρες που έχουν πληγεί και προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    Γιατροί του Κόσμου - ΝΑ Ασία - Σεισμός - Αποστολή ------------------------------------------------------------ Τριμελής αντιπροσωπεία των Κυπρίων Γιατρών του Κόσμου αναχωρεί αύριο το πρωί για την πόλη Golle της Σρι Λάνκα μεταφέροντας εμβόλια κατά της χολέρας και του τύφου με τα οποία θα εμβολιαστεί ο πληθυσμός της πόλης αυτής που πλήγηκε από το φονικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Κύπρου Μαρία Σιακαλλή μέχρι σήμερα μόνο οι Γιατροί του Κόσμου της Κύπρου και της Γαλλίας έχουν ανακοινώσει αποστολές στις πληγείσες περιοχές.

    Εξήγησε ότι η αποστολή των Κυπρίων Γιατρών του Κόσμου που θα μεταβεί στη Golle θα αποτελείται από ένα γιατρό, ένα νοσηλευτή και ένα διοικητικό λειτουργό. Η πόλη στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αποστολή βρίσκεται στη νότια περιοχή της Σρι Λάνκα και είναι μία από τις πλέον πληγείσες περιοχές.

    Η κ. Σιακαλλή είπε ότι από τις πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί φαίνεται ότι για την ώρα είναι αδύνατη η μετάβαση στην Golle και ανέφερε ότι οι Γιατροί του Κόσμου θα μεταβούν στις περιοχές που βρίσκονται οι κάτοικοι της πόλης.

    Είπε ότι η αποστολή θα παραμείνει στην περιοχή οκτώ μέρες. Πρόσθεσε ότι ο διοικητικός λειτουργός της οργάνωσης θα έχει ευθύνη τη διερεύνηση των αναγκών της περιοχής για να προετοιμαστεί η επόμενη αποστολή.

    Σημείωσε ότι έχει ζητηθεί από το Υπουργείο Υγείας να παραχωρηθεί μέρος του ιατροφαρμακευτικού υλικού που θα μεταφέρει η αποστολή, λέγοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των φαρμάκων θα αγοραστεί από την οργάνωση.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Επίτιμη Πρόεδρος της Οργάνωσης στην Κύπρο Ελένη Θεοχάρους ανέφερε πως προσφορότερη περιοχή για την παροχή βοήθειας θεωρείται η Σρι Λάνκα, γιατί είναι η πιο κοντινή χώρα στην Κύπρο, είναι η χώρα με την οποία οι Γιατροί του Κόσμου έχουν επαφές, λόγω της παρουσίας πριν λίγες μέρες μέλους της οργάνωσης και λόγω των πολλών Σριλανκέζων που υπάρχουν στην Κύπρο, αλλά και λόγω του ότι είναι η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κύπρος - Αντισεισμικός κώδικας ------------------------------------------------------ Λύπη για τα πολυάριθμα θύματα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που έπληξε προχθές την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η λήψη από τα κράτη προληπτικών μέτρων για τις περιπτώσεις σεισμών.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Θράσου είπε ότι με την εφαρμογή σύντομα από την Κύπρο του νέου αντισεισμικού κώδικα, που ετοίμασε το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) με βάση τα νέα δεδομένα και τους δέκα περίπου κώδικες της ΕΕ για τους σεισμούς, ''οι οικοδομές θα γίνουν πιο ανθεκτικές στη σεισμική δραστηριότητα, χωρίς να σημαίνει'', όπως είπε, ότι στην Κύπρο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν κανονισμοί και πολιτική σε σχέση με τους σεισμούς.

    Στην Κύπρο ''υπάρχουν λίγο, περισσότερο και πιο πολύ αντισεισμικά κτίρια ανάλογα με πότε κτίστηκαν, ποιοι κανονισμοί εφαρμόστηκαν και τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν'', είπε ο κ. Θράσου, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεχούς συντήρησης μιας οικοδομής από τον ιδιοκτήτης της, λέγοντας ότι ''ένα κτίριο που δεν συντηρείται τότε είναι πιο ευάλωτο από ένα άλλο που συντηρείται κανονικά''.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι ''πρέπει να γίνεται επόπτευση του σπιτιού, να παρακολουθούνται τα στοιχεία που έχουν διαβρωθεί ή οξειδωθεί και να γίνεται η ανάλογη συντήρηση'', προσθέτοντας ότι ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να καλεί, ''όταν παρατηρήσει ρωγμές στην τοιχοποιία αλλά κυρίως στα υποστυλώματα, έμπειρους πολιτικούς μηχανικούς για να του πουν ποια θεραπευτικά μέτρα θα πάρει για να διορθώσει την κατάσταση''.

    ΓΔ ΥΠΕΞ - Ρωσία - Κυπριακό ------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν βλέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας για αλλαγή της ρωσικής στάσης στο Κυπριακό, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    Ο κ. Ζακχαίος απαντούσε, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, σε ερώτηση σε σχέση με πληροφορίες ότι ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν αρνητικός σε αίτημα που του υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν, η Ρωσία να συναινέσει σε έγκριση ψηφίσματος που να υιοθετεί την έκθεσή του ΓΓ για το Κυπριακό και ότι ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε πως ''είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας'' και πως ''η πληροφορία δεν είναι σωστή ότι είναι ο ΓΓ ο οποίος επικοινώνησε με τον κ. Πούτιν για να ζητήσει την υιοθέτηση της έκθεσης''.

    Οπως ανέφερε, ''όταν πήγε ο κ. Πούτιν στην Αγκυρα στις επαφές εκεί και δημόσια η τουρκική πλευρά είχε ζητήσει (οι Ρώσοι) να βοηθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας και με υιοθέτηση της έκθεσης''.

    ''Μετά υπήρξε επικοινωνία του Προέδρου Πούτιν με το ΓΓ κατά την οποία επανεβεβαιώθηκε η θέση της Ρωσίας για υποστήριξη των καλών υπηρεσιών και ο κ. Πούτιν φέρεται, σύμφωνα με τις δικές μας πληροφορίες, να έχει πει ότι η λύση πρέπει να είναι συμφωνημένη και ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό αυτή τη στιγμή να συζητούμε για επιβολή ενός σχεδίου εφόσον αυτό το σχέδιο δεν έτυχε της αποδοχής της πλειοψηφίας του κυπριακού λαού'', είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Απαντώντας άλλη ερώτηση ανέφερε πως η Κύπρος έχει εξαιρετικές σχέσεις με τη Ρωσία και ''έχουμε συνεχή διάλογο μαζί''.

    Σε σχόλιο πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως έχει ζητήσει την επαναφορά του ψηφίσματος γιατί εξασφάλισε ''πράσινο φως'' από τη Ρωσία, ο κ. Ζακχαίος είπε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε επίσης πως ''οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας είναι δεδομένες''.

    Αθήνα - ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------- Ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος επεσήμανε πως εξακολουθεί να υπάρχει βούληση από πλευράς της Ελλάδας και της Κύπρου για την επίλυση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του ΥΠΕΞ για τους Ελληνες νέους ομογενείς που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο προγράμματος φιλοξενίας της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι ''το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού είναι πολύ πολύπλοκο να εξηγηθεί, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η απόρριψή του από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων αποτελεί ''όχι'' στο συγκεκριμένο σχέδιο

    Τουρκία - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν -------------------------------- Η Τουρκία ανακοίνωσε χθες ότι τάσσεται υπέρ μιας επανάληψης των διαπραγματεύσεων για την επανένωση της Κύπρου βάσει του σχεδίου Ανάν πριν από την έναρξη των δικών της ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    ''Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ στη βάση του σχεδίου Ανάν και ότι το πρόβλημα αυτό θα επιλυθεί πριν από τις 3 Οκτωβρίου'', δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Τσεμίλ Τσιτσέκ έπειτα από συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τελετή - Ανθρωποι Γραμμάτων και Τεχνών ------------------------------------------------------------- Η κυβέρνηση εκτιμώντας την πολύμορφη και σημαντικότατη διάσταση του πολιτισμού έχει θέσει την προαγωγή του στις προτεραιότητες της, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή επίδοσης τιμητικών χορηγημάτων σε 138 ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της και συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση της πολιτιστικής δημιουργίας στον τόπο μας και για την ενίσχυση των ανθρώπων του πνεύματος και της τέχνης.

    ''Αναφέρω χαρακτηριστικά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''ότι ο Προϋπολογισμός του 2005, ένας προϋπολογισμός λιτότητας και περισυλλογής, παρά ταύτα, προβλέπει συνολικό ποσό ύψους 24 περίπου εκ. λιρών για την πολιτισμική ανάπτυξη''.

    Θεωρώ χρέος της πολιτείας, σημείωσε, την διαρκή απόδοση τιμής και την έμπρακτη παροχή στήριξης σε ανθρώπους που κατέθεσαν ή που συνεχίζουν να καταθέτουν την πνευματική και καλλιτεχνική προσφορά τους στην πολιτισμική παραγωγή του τόπου μας.

    Πρόσθεσε ότι τα τιμητικά χορηγήματα που επιδίδονται ''είναι μια απλή συμβολική χειρονομία αναγνώρισης χρέους και τιμής της πολιτείας μας προς αυτούς που έχουν τιμήσει την πολιτεία με το έργο τους''.

    Όπως είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στον κατάλογο των τιμωμένων πνευματικών ανθρώπων και καλλιτεχνών προστέθηκαν φέτος 34 νέοι δημιουργοί ύστερα από αξιολόγηση από ειδικές επιτροπές.

    Είπε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά αποδίδει μεγάλη σημασία στην ανάπτυξη και προβολή της πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας των ανθρώπων του τόπου μας.

    ''Τα έργα του λόγου και της τέχνης πέραν της αισθητικής ικανοποίησης και της πνευματικής μέθεξης που προκαλούν διαστέλλονται σε δυνάμεις που συντηρούν την ψυχική αντοχή του λαού μας στην μεγάλη εθνική δοκιμασία και ενισχύουν τον αγώνα μας για επιβίωση και δικαίωση'', σημείωσε.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του εξάλλου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συγχάρηκε τους συντελεστές για την εκδήλωση «του συναπαντήματος της τέχνης και του πολιτισμού με την πολιτική''.

    Απευθυνόμενος στους ανθρώπους των γραμμάτων και της τέχνης, ο κ. Χριστόφιας εξήρε την προσφορά τους στην κοινωνία.

    Τους ευχήθηκε κάθε καλό στον νέο χρόνο, καλή πνευματική δημιουργία, η οποία όπως σημείωσε, ''είναι το βασικότερο επιθετικό όπλο αυτού του λαού''.

    ''Με αυτό το όπλο στην φαρέτρα μας, πιστεύω ότι τελικά θα καταφέρουμε να λυτρωθεί αυτός ο τόπος και Ε/Κ και Τ/Κ πνευματικοί δημιουργοί να συναπαντηθούν στο έργο και στην πράξη'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    Κατεχόμενα - ''Βουλευτικές εκλογές'' ------------------------------------ H ''επιτροπή για τις βουλευτικές εκλογές'' στις 20 Φεβρουαρίου 2005 στα κατεχόμενα ανακοίνωσε χθες ότι ο αριθμός των ''ψηφοφόρων'' ανέρχεται στους 146.971.

    Ο αριθμός των ''ψηφοφόρων'' στις λεγόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου πέρσι κυμαινόταν στους 140.471.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ''επιτροπής'' Τανέρ Εργκινέλ, ο πληθυσμός του ψευδοκράτους είναι αυτή την στιγμή 187.244.

    Ο αριθμός των «βουλευτικών εδρών» για τη Λευκωσία είναι 16, για την Αμμόχωστο 13, για την Κερύνεια 9, για τη Μόρφου 7 και για το Τρίκωμο 5.

    Ο αριθμός των ''ψηφοφόρων'' στη Λευκωσία ανέρχεται στους 46.224, στην Αμμόχωστο στους 38.628, στην Κερύνεια στους 27.111, στη Μόρφου στους 19.848 και στο Τρίκωμο στους 15.160.

    Οι υποψηφιότητες για τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2005.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες ------------------------ Απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη συνάντηση μετά τη γιορτή των Χριστουγέννων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 1.003,16 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,32% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,98 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 163 χιλιάδες λίρες, με τις Τράπεζες να συγκεντρώνουν το 39% του τζίρου.

    [06] (K) Μητροπολίτης Πάφου - Σεισμός - Βοήθεια

    Η Ιερά Σύνοδος θα προσφέρει το ποσό των 5.000 λιρών για τους πληγέντες από το σεισμό στις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [07] (Κ) Βουλή των Αντιπροσώπων - Παλαιστίνη - Εκλογική διαδικασία - Παρατηρητής

    [08] (Κ) Κύπριοι - Επιστροφή από Πουκέτ (1)

    Εφθασαν λίγο μετά τις 11 το πρωί στην Κύπρο οι 10 Κύπριοι που με πτήση των Ολυμπιακών Αερογραμμών έφυγαν από το Πουκέτ της Θαϋλάνδης χθες μετά τον καταστροφικό σεισμό και τα παλιρροϊκά κύματα που ακολούθησαν, σκορπώντας το θάνατο σε χιλιάδες άτομα σε εννέα χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

    [09] (Κ) Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου - Αποστολή στη Γάζα

    Οι Κύπριοι Γιατροί του Κόσμου ετοιμάζουν αποστολή στη Γάζα για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά της Παλαιστίνης και για τη διερεύνηση της δυνατότητας για κατασκευή πάρκων στην περιοχή, που θα στοχεύουν στην ψυχολογική στήριξη των κατοίκων των προσφυγικών καταυλισμών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αντιπρόεδρος της Οργάνωσης Μαρία Σιακαλλή, οι Γιατροί του Κόσμου προγραμματίζουν μετάβαση στη Γάζα στις 2 Ιανουαρίου και αναμένουν την τελική έγκριση από τις ισραηλινές αρχές.

    [10] (Κ) Ελληνικό ΥΠΕΞ - Σεισμός - Θαϋλάνδη - Κέντρο Βοήθειας

    Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορεί όλους τους ενδιαφερόμενους ότι το Υπουργείο Εξωτερικών της Θαϋλάνδης συγκρότησε Κέντρο Συντονισμού και Παροχής Βοήθειας για τους ξένους υπηκόους που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές της χώρας.

    [11] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κυπριακό - Διακήρυξη

    Τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου δεν είναι το τέλος του δρόμου, τονίζουν σε κοινή τους διακήρυξη οι ε/κ και τ/κ οργανώσεις νεολαίας που απαρτίζουν το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας και καλούν τη διεθνή κοινότητα και ιδιαίτερα τον ΟΗΕ και την ΕΕ να αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία το συντομότερο δυνατόν μέσω της οποίας να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ε/Κ, διευκολύνοντας έτσι την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό.

    Η κοινή διακήρυξη έξι σημείων, η οποία διαβάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στα ελληνικά από τον Κεντρικό Οργανωτικό Γραμματέα της ΕΔΟΝ Χρίστο Χριστοφίδη, εκ μέρους των ε/κ οργανώσεων, και στα τουρκικά από τον Ατίφ Μουαζινέ της νεολαίας του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, εκ μέρους των τ/κ οργανώσεων, συνομολογήθηκε στη Σύνοδο του Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Αγία Νάπα στις 4 -5 Δεκεμβρίου.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4233               0,4258
    Λίρα Αγγλίας              0,8207               0,8256
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4103            0,4135
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3301            0,3327
    Δολάριο Καναδά                  0,3473            0,3500
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0697            0,0702
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3732            0,3761
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Θάνατος πρώην Πρωθυπουργού Ινδίας

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων, που ανοίχθηκε στην Yπατη Αρμοστεία της Ινδίας για το θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού της χώρας Narasimha Rao.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  332.511,39
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,23     0,35    310.594,58
    FTSE/CySE 20                           337,11     0,37    224.949,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.011,26     0,43    208.338,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              918,35     0,91     19.452,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          907,08     1,64     46.516,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.007,59     0,44    227.790,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.025,45     0,51    151.339,53
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    849,27    -3,35      2.696,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            828,90    -0,53     48.094,43
    FTSE Med (27/12/2004)                6.811,64     0,82
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Μικρή αύξηση ύστερα από δύο πτωτικές συναντήσεις παρουσίασε η χρηματαγορά, ωθούμενη από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,44%, κλείνοντας στις 1.007,59 μονάδες. Μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,35% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,23 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 332 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφούν το 38% του τζίρου.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός

    Την ευχή όπως ''ο νέος χρόνος φέρει την πολυπόθητη επανένωση της πατρίδας και του λαού μας στα πλαίσια μιας συμφωνημένης λύσης που θα είναι αποδεκτή στο λαό'', εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2003.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να παρέχει κάθε δυνατή ενθάρρυνση και στήριξη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στα επιτρεπτά πλαίσια που καθορίζει το ευρωπαϊκό κεκτημένο αλλά και οι δοσμένες οικονομικές δυνατότητες του κράτους.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών - Χαιρετισμός

    Η Κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τους αρμόδιους φορείς του ιδιωτικού τομέα για να βελτιωθούν οι εξαγωγικές υπηρεσίες που παρέχονται, με στόχο τη διεύρυνση των υφιστάμενων αγορών και την εξεύρεση νέων, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η φετινή απονομή βραβείων γίνεται σε μια περίοδο δύσκολη για τις εξαγωγές μας, αφού η πτωτική τάση που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνονται σοβαρές πιθανότητες σύντομης αναστροφής της.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί επίλυση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, ωστόσο το ερώτημα που τίθεται αφορά το περιεχόμενο της λύσης που θα εξευρεθεί, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί λύση που θα σημαίνει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [19] (Κ) Ζακχαίος -Σεισμός στη ΝΑ Ασία- Διακριβώθηκε η τύχη Κυπρίων τουριστών

    Ολοι οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι παραθέριζαν στη νοτιοανατολική Ασία στη διάρκεια του μεγάλου σεισμού των 9 Ρίχτερ και των παλιρροϊκών κυμάτων που επακολούθησαν σκορπώντας το θάνατο σε μεγάλο αριθμό κατοίκων και τουριστών των χωρών της περιοχής εκείνης, είναι ασφαλείς, όπως ανακοίνωσε απόψε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    ''Το Υπουργείο Εξωτερικών'', δήλωσε ο κ. Ζακχαίος περιστοιχιζόμενος από τους συνεργάτες του της ομάδας αντιμετώπισης έκτακτων κρίσιμων καταστάσεων, ''ανακοινώνει ότι έχει διακριβωθεί πλήρως η τύχη των Κυπρίων υπηκόων που βρίσκονταν στις πληγείσες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 28 December 2004 - 18:49:18 UTC