Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 9η αγωνιστική - Νίκη ΕΘΑ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Νέα διαδικασία
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΑΠΕ - Νέος Γενικός Διευθυντής
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Ευρωβουλή - Μπαλκενέντε - Τουρκία - Κύπρος
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΠΓ ΑΚΕΛ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εκτελεστικό Γραφείο
  • [13] (K) Ευρωβουλή - Αδάμου - Παρέμβαση
  • [14] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος- Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 1.000 μονάδες
  • [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Το σχέδιο για λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του προβλήματος.

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - 9η αγωνιστική - Νίκη ΕΘΑ

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το ενδεχόμενο έναρξης νέας διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με αναφορές στην επικοινωνία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερνογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, την επιθυμία της Αγκυρας για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι δεν γίνεται αποδεκτή διαδικασία ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησία.

    Προβάλλονται επίσης ο χθεσινός φόνος που διαπράχθηκε στη Λευκωσία, η συμφωνία στις Κυπριακές Αερογραμμές, η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τελωνειακή ένωση της Τουρκίας με την Κύπρο και η απάντηση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφιας στην κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Εκτέλεσαν το βασιλιά του τζόγου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι στην αποκορύφωση του χαρτοπαιγνίου και των άλλων παρανόμων στοιχημάτων και παιχνιδιών, ενόψει γιορτών, επέλεξαν να βγάλουν από τη μέση τον αποκαλούμενο "βασιλιά του τζόγου" Ντίνο Σεργίδη, άλλως Γενά, 53 χρόνων από το Βόρειο Πόλο. Προσθέτει ότι το φονικό έγινε στις 6.15 μ.μ. έξω από τη βόρεια είσοδο του ιπποδρόμου στον Αγιο Δομέτιο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε χθες ότι η δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωσή της με τα δέκα νέα κράτη μέλη δεν συνιστά νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί ωστόσο ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Πιέζει για το σχέδιο Ανάν η Αγκυρα'' γράφει ότι η Αγκυρα ασκεί πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση για επαναφορά του σχεδίου Ανάν ως έχει, με στόχο να προλάβει την 3η Οκτωβρίου 2005 έτσι ώστε να μην αναγκαστεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία από τη μια και από την άλλη να αξιοποιήσει υπέρ της το κλίμα και να επιβάλει τη λύση που η ίδια επιθυμεί και επιδιώκει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα τα Χριστούγεννα αφού παρά τις διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις, ούτε η κυβέρνηση ούτε ο ΟΓΑ προχώρησαν στην παραχώρηση των χρωστούμενων με αποτέλεσμα οι πατατοπαραγωγοί να βρίσκονται σε απόγνωση.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Για σένα τα λέω Κουτσού'' γράφει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ αξιοποίησε τις δηλώσεις του Προέδρου των Νέων Οριζόντων Νίκου Κουτσού, για να στείλει τα δικά της μηνύματα σε ό,τι αφορά τη νέα φάση στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό. Προσθέτει ότι ο ίδιος ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Κουτσού ξεκαθάρισε ότι πρέπει να επιδιωχθεί το συντομότερο δυνατό λύση του Κυπριακού, βάση της οποίας παραμένει το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ συμφώνησαν ότι θα κάνουν κινήσεις στο Κυπριακό με τον κ. Ερντογάν να δηλώνει έτοιμος να συζητήσει και νέο σχέδιο.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αμάν Αμάν Ανάν. Ο Ερντογάν καλεί το ΓΓ του ΟΗΕ'' γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να προχωρήσει γρήγορα σε κάποιο βήμα. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, αλλά και Τούρκοι αναλυτές, διατυπώνουν φόβους για το κυπριακό αγκάθι που θα βρουν μπροστά τους και δηλώνουν ότι το σχέδιο Ανάν είναι εκεί, ενώ οι Βρετανοί εκτιμούν ότι μέχρι τις 3 Οκτωβρίου θα βρεθεί λύση. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετά από επίμονες προσπάθειες της Μεσολαβητικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας βρέθηκε κοινό σημείο επαφής μεταξύ εταιρείας και συνδικαλιστικών οργανώσεων στις Κυπριακές Αερογραμμές.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Νέο τανγκό με ρυθμούς Ανάν'' γράφει ότι Αγγλοαμερικανοί και Ηνωμένα Εθνη έχουν αρχίσει προετοιμασίες με σαφή στόχο την έναρξη μιας νέας διαδικασίας, που τοποθετείται χρονικά τον ερχόμενο Απρίλιο. Προσθέτει ότι ο άξονας της νέας προσπάθειας θα είναι το σχέδιο Ανάν και αναφέρει ότι οι πληροφορίες φέρουν το ΓΓ του ΟΗΕ να αναθέτει ρόλο μεσολαβητή στο βοηθό του Κίραν Πέτεργκαστ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου υποβάλλονται μέσα σε μερικούς μήνες σε δεύτερο ενδελεχή έλεγχο από ξένους σε θέματα ασφάλειας καθώς αντιμετωπίζουν προβλήματα στον τομέα αυτό. Αναφέρει ότι από χθες το πρωί βρίσκεται στην Κύπρο επταμελής ομάδα ελεγκτών της ΕΕ.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Δεν δεχόμαστε επιδιαιτησία'' γράφει ότι το ΑΚΕΛ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαμήνυσαν χθες πως η πλευρά μας τάσσεται υπέρ της ανάληψης πρωτοβουλίας στο Κυπριακό, η οποία θα λάβει υπόψη τις ανησυχίες του κυπριακού λαού και θα οδηγεί σε συμφωνημένη λύση. Προσθέτει ότι ξεκαθάρισαν επίσης ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η διαδικασία των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων και της επιδιαιτησίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής διαμήνυσε ότι δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση για λύση του Κυπριακού με τη μορφή του σχεδίου Ανάν που ξέρουμε.

    [04] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Νέα διαδικασία

    ''Μια νέα διαδικασία θα αρχίσει για το Κυπριακό'', σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που την τοποθετεί εντός του 2005, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε στο CNΝ Turk, πρόσθεσε πως ''αυτή η διαδικασία θα σημαίνει είτε δύο χωριστά κράτη είτε την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία όπως καθορίζεται στο σχέδιο Ανάν''.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό ------------------------------- Η απόφαση που λήφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ είναι ότι η Τουρκία θα υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ, που αναφέρονται ονομαστικά, το πρωτόκολλο για την επέκταση της τελωνειακής της σύνδεσης.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς από δημοσιογράφο να σχολιάσει τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι το πρωτόκολλο που αφορά την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης δεν θα υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ότι ούτε έμμεσα δεν θα αναγνωρίσει η Αγκυρα την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ερωτηθείς αν θα έχουμε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως ''είναι φυσικό όλοι να θέλουν να δουν μια κινητικότητα στο Κυπριακό. Και εμείς θέλουμε λύση. Ομως είναι άλλες συνθήκες και άλλα δεδομένα, δηλαδή πως θα γίνει η διαδικασία''.

    ''Εκείνο που πρέπει να αναμένεται είναι μετά από τις εκλογές στα κατεχόμενα. Προηγουμένως δεν νομίζω να γίνεται τίποτε. Αλλά και τότε αν είναι, ελπίζουμε ότι οι συνομιλίες θα είναι σε τέτοιο κλίμα και κάτω από τέτοιες προϋποθέσεις που να μπορούν να οδηγήσουν σε συμφωνημένη λύση. Τονίζω τη λέξη συμφωνημένη'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε, απαντώντας σε ερώτηση, πως η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου λεει ''ότι (η Τουρκία) θα υπογράψει (το πρωτόκολλο για την τελωνειακή σύνδεση) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υπογράφει εκ μέρους όλων των κρατών μελών της ΕΕ που αναφέρονται ονομαστικά, Κυπριακή Δημοκρατία, Δημοκρατία τάδε, Δημοκρατία τάδε,...''.

    ''Υπογράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ετσι γίνεται πάντα. Ετσι λεει το καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξουσιοδοτημένη από μας'', πρόσθεσε.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό ----------------------------------------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε χθες πως δεν έχει ενδείξεις ότι θα υπάρξει κινητικότητα στο Κυπριακό, σημειώνοντας πως η επίλυση του Κυπριακού και η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι δυο διαφορετικά θέματα που δεν θα πρέπει να συνδέονται. Πρόσθεσε πως ''με τη μορφή του σχεδίου Ανάν που ξέρουμε δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση'', για λύση του Κυπριακού.

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια γεύματος, που παρέθεσε στους πολιτικούς και κοινοβουλευτικούς συντάκτες, στην Αίγλη του Ζαππείου, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε εξάλλου υπεύθυνη και πολύ σθεναρή τη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, υπογραμμίζοντας πως ''το κλίμα για την Κύπρο έχει βελτιωθεί σημαντικά''.

    Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μετά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πιο εύκολο να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι ''δεν έχω ένδειξη ότι θα υπάρξει κινητικότητα. Μην συνδέετε την επίλυση του Κυπριακού με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ανέφερε προσθέτοντας ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά θέματα.

    ''Αν έχει περάσει η περίοδος περισυλλογής και δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα διεθνώς, για την επίλυση του Κυπριακού, τότε έχει καλώς. Πάντως με τη μορφή του σχεδίου Ανάν που ξέρουμε δεν μπορεί να επαναληφθεί η συζήτηση'', είπε ο κ. Καραμανλής, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και πως είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η υποστήριξη του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μπορεί να θέτεις μαξιμαλιστικούς στόχους, αλλά ''δεν θέλαμε να φτάσουμε στο σημείο να τα σπάσουμε'' (με την Τουρκία).

    ''Δεν είναι μικρό πράγμα η Ελλάδα να υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της γείτονος'', είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι έχει τεθεί ένα αυστηρό πλαίσιο κανόνων για την Τουρκία.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γενική Συνέλευση ΚΕΒΕ ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ''δεν αποτελεί το τέρμα αλλά την αφετηρία μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας πορείας με δυνατότητες και ευκαιρίες'', διαβεβαιώνοντας ότι ''είμαστε πανέτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε αυτή την πρόκληση και να εκμεταλλευτούμε στο έπακρο τις προσφερόμενες δυνατότητες και ευκαιρίες''.

    Σε χαιρετισμό του στην Eτήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η άσκηση του βέτο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ''δεν θα έλυνε το Κυπριακό ούτε και θα εξανάγκαζε την Τουρκία, σε αυτό το στάδιο, να αλλάξει την πολιτική της για το Κυπριακό, μεταξύ άλλων, και διότι η λύση του Κυπριακού δεν ήταν αντικείμενο των συζητήσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης, ούτε και όρος που έθετε η ΕΕ για ορισμό ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    Στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πέρα από μια σειρά επιπρόσθετων σημαντικών προνοιών που αφορούν τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, στις οποίες θα πρέπει να συμμορφωθεί, παρέχονται στην ΕΕ και σε κάθε χώρα μέλος ''εξουσίες συνεχούς εποπτείας της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση της με την ΕΕ, καθώς και από το σύνολο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου'', επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι είναι ''γενικά ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, αφού κάναμε ένα σημαντικό πρώτο και θετικό βήμα'', σημειώνοντας ότι ''πετύχαμε το εφικτό κάτω από τις δοσμένες περιστάσεις, πετύχαμε την ενσωμάτωση στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της δέσμευσης της Τουρκίας για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης, ώστε αυτό να ισχύει και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την 3η Οκτωβρίου 2005''.

    Ερντογάν - Κυπριακό ------------------- ''Μια νέα διαδικασία θα αρχίσει για το Κυπριακό'', σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που την τοποθετεί εντός του 2005, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος μιλούσε στο CNΝ Turk, πρόσθεσε πως ''αυτή η διαδικασία θα σημαίνει είτε δύο χωριστά κράτη είτε την Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία όπως καθορίζεται στο σχέδιο Ανάν''.

    ''Θα πρέπει να κάτσουμε στο τραπέζι με την κατανόηση ότι όλοι πρέπει να βγούμε νικητές. Πρέπει να το λύσουμε. Πρέπει να βρούμε μια δίκαιη και μόνιμη λύση. Αλλιώς, η Κύπρος δεν πρόκειται να είναι νησί της ειρήνης'', δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ερωτηθείς με ποιον θα διαπραγματευτεί η Αγκυρα το πρωτόκολλο για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης στην Κύπρο μέχρι τον Οκτώβριο του 2005, ο κ. Ερντογάν είπε: ''Δεν τίθεται επέκτασης. Θα έχουμε συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θα συζητήσουμε τις πρόνοιες της Συμφωνίας της Αγκυρας ως μια αναγκαιότητα που προκύπτει από την παράγραφο 19. Θα διαπραγματευτούμε αυτά που υποχρεούται να πράξει η Τουρκία. Θα καταλήξουμε σε συμβιβασμό με την Κομισιόν σε πολλά άρθρα. Την ίδια ώρα φυσικά, η Κομισιόν θα συζητήσει αρκετά θέματα με την ε/κ πλευρά''.

    Ερωτηθείς εάν το ψευδοκράτος θα εφαρμόσει την Τελωνειακή Ενωση με την Τουρκία όπως η ε/κ πλευρά, ο κ. Ερντογάν απάντησε πως η κατάσταση στο βορρά είναι διαφορετική όσον αφορά το θέμα αυτό.

    ''Ο βορράς δεν αποτελεί ούτε μέλος της Τελωνειακής Ενωσης ούτε της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως εάν οι δύο πλευρές της Κύπρου είχαν ψηφίσει ''ναι'' στο δημοψήφισμα, ''αυτή η διαδικασία θα είχε τελειώσει, ενώ τώρα μια δεύτερη διαδικασία ξεκινά. Δηλαδή, ο νότος και ο βορράς θα κάνουν βήματα για μια νέα ειρηνευτική διαδικασία''.

    Ερωτηθείς εάν εξαγγέλλει μια νέα διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, ο κ. Ερντογάν είπε πως ''μπορεί και να αρχίσει. Αυτή η διαδικασία θα είναι είτε δύο χωριστά κράτη είτε η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως αυτή καθορίζεται στο σχέδιο Ανάν''.

    Σε ερώτηση εάν το σχέδιο Ανάν εξακολουθεί να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε ''όχι, δεν βρίσκεται. Ο νότος αντιτίθεται στο σχέδιο Ανάν. Ωστόσο, ούτε ο βορράς, ούτε ο νότος, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία ή η Βρετανία μπορούν να πουν 'έχει τελειώσει' το σχέδιο Ανάν'''.

    Οπως ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, το ίδιο το σχέδιο έγραφε ότι θα εξαφανιζόταν από την ατζέντα εάν οι πλευρές το απέρριπταν ''και αυτό έγινε''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν το σχέδιο θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση πως κάτι τέτοιο θα συνέβαλλε στην επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ σημείωσε πως θα ικανοποιούσε την Αγκυρα εάν τα Ηνωμένα Εθνη εμπλέκοντο ξανά στη διαδικασία.

    Ερωτηθείς εάν η μη λύση του Κυπριακού αποτελεί ''μειονέκτημα'', ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας απάντησε ότι θα ήταν πολιτικά λάθος να απαντήσει, λέγοντας πως πρόκειται για ένα από τα θέματα που θα επιλυθούν μέσα από διαπραγματεύσεις.

    Ερωτηθείς πότε αναμένει την έναρξη της διαδικασίας, είπε εντός του 2005. ''Θα γίνουν εκλογές στο βορρά και μετά θα γίνουν εκλογές στο νότο. Τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών θα είναι σημαντικά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αναμένουμε το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών. Θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2005'', ανέφερε.

    Σε ερώτηση εάν επιθυμεί να επιλύσει το Κυπριακό πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ''φυσικά, θα υπάρξει ένας οδικός χάρτης. Και θα εργαστούμε σε ευθυγράμμιση με αυτό τον οδικό χάρτη''.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------- Το σχέδιο για λύση του Κυπριακού είναι το σχέδιο Ανάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ έχουν οποιοδήποτε σχέδιο για λύση του προβλήματος.

    Επαναλαμβάνοντας τη θέση των ΗΠΑ υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε: «όσον αφορά το εάν έχουμε σχέδιο για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, υπάρχει σχέδιο. Εχει υπάρξει σχέδιο, το σχέδιο Ανάν. Το υποστηρίξαμε. Οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν υπέρ. Οι Ελληνοκύπριοι ψήφισαν κατά''.

    Καταλήγοντας σημείωσε την επιθυμία της Ουάσιγκτον να δει τα μέρη ''να επιλύουν τις διαφορές τους σε αυτή τη βάση'', επισημαίνοντας πως ''ωστόσο αυτή τη στιγμή αυτή είναι η κατάσταση που βρισκόμαστε».

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό -------------------------- Η 3η Οκτωβρίου 2005 είναι ορόσημο για την Τουρκία και όχι για την Κύπρο σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της χώρας, που σχετίζεται και με τη στάση της έναντι της Κύπρου, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ''Πέραν των συγκεκριμένων δεσμεύσεων της Τουρκίας, πρέπει να τονίσουμε την αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατία στα μάτια των Ευρωπαίων λόγω της πολιτικά ορθής στάσης του Προέδρου της Δημοκρατίας'', είπε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ''κερδίθηκαν πολλά και εκτός των συμπερασμάτων''.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι κατέρρευσε πλήρως ο μύθος για απομόνωση της Κύπρου, και είπε πως η Κύπρος ήταν καθ' όλη τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου παρούσα ως ισότιμο μέλος και έτσι την είδαν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.

    Ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις της περασμένης Πέμπτης στις Βρυξέλλες όπου επικράτησε ένα θερμό κλίμα στήριξης και κατανόησης των θέσεων της Κύπρου, κάτι που χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα σημαντικό''.

    Ανέφερε ότι προβλήθηκε ο ουσιαστικός ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η διαφοροποίηση της κατάστασης την επομένη Παρασκευή δεν οφείλεται κυρίως στην επιρροή της Τουρκίας αλλά στην επιθυμία της ΕΕ να δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να τη δέσει έτσι στο άρμα της.

    ''Οι σκληροί όροι που επιβλήθηκαν στην Τουρκία είναι δεδομένοι και προδεσμεύουν σε μια ριζική αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς την ίδια την Τουρκία'', πρόσθεσε.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ελλάδα - Κύπρος ---------------------------------------- Πλήρης, στενότατη και συνεχής ήταν η συνεργασία Αθηνών - Λευκωσίας για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας έναντι της Κύπρου, προσθέτοντας πως στα πλαίσια του Συμβουλίου η στήριξη του Κώστα Καραμανλή ήταν αταλάντευτη και αποφασιστική.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''οποιεσδήποτε δηλώσεις εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης ή επιθετικές φράσεις είναι αποδοκιμαστέες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα''.

    ''Η συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση υπήρξε πλήρης και στενότατη από τον περασμένο Ιούλιο καθ' όλη τη διάρκεια των προετοιμασιών για το Συμβούλιο Κορυφής και η στήριξη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στα πλαίσια του Συμβουλίου προς την Κύπρο υπήρξε αταλάντευτη και αποφασιστική'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για δηλώσεις του βουλευτή του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου.

    Γι' αυτό, πρόσθεσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανειλημμένα ευχαρίστησε την Αθήνα.

    Ελλάδα - ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Ευρωπαϊκή πορεία Τουρκίας -------------------------------------------------- Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης, μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση ΝΕΤ και σε ιδιωτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, καθώς και στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού.

    Σε ότι αφορά στο Κυπριακό, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας ανέφερε πως ''πριν από λίγους μήνες ελήφθη η απόφαση να μπει η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι οι Ευρωπαίοι, και όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, είχαν στο μυαλό τους την Κύπρο του σχεδίου Ανάν ή περίπου του σχεδίου Ανάν, την επανενωμένη Κύπρο. Δεν μπήκε όμως αυτή η Κύπρος του σχεδίου Ανάν, μπήκε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Βαληνάκης υπενθύμισε πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου -και αυτό δεν έγινε τυχαία- έγινε με προσπάθεια, και με αγώνα, μπήκε η Κυπριακή Δημοκρατία έτσι όπως την ήθελε το 75% των πολιτών της. Δεν μπήκε η δικοινοτική Κύπρος του σχεδίου Ανάν. Και αυτή λοιπόν η Κύπρος μπορεί να διαπραγματεύεται και μπορεί να βάζει όρους. Αυτή η μικρή Κύπρος των 600.000 ανθρώπων που είπε ο κ. Ερντογάν, που όμως έβαλε όρους. Μην τα ξεχνάμε λοιπόν αυτά, ούτε να τα θεωρούμε δεδομένα και να μην αεροβατούμε νομίζοντας, ότι μπορούμε να ανατρέψουμε όλους τους παγκόσμιους συσχετισμούς, είπε.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Υπουργικό ---------------------------------------- Συνέρχεται αύριο Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα, το Εθνικό Συμβούλιο υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στις 9 το πρωί της ίδιας ημέρας θα συνέλθει το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συγγενείς αγνοουμένων --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και αντιπροσωπείες της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοούμενων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων και της Πανελλήνιας Επιτροπής Γονέων και Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας εξέφρασαν χθες την κοινή ανησυχία για το γεγονός ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους δεν προχώρησε ακόμα στο διερευνητικό της έργο, ενώ στον τομέα των εκταφών, παρά τη θετική στάση της ε/κ πλευράς, η πρόοδος είναι ακόμη πολύ μικρή.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε συνάντησή που είχε με τις δυο αντιπροσωπείες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των συγγενών αγνοουμένων ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της προς πάσα κατεύθυνση, αντιμετωπίζοντας το θέμα ως καθαρά ανθρωπιστικό με άμεσους στόχους την επανέναρξη και εντατικοποίηση της διερευνητικής διαδικασίας και την επιτάχυνση των διεργασιών που θα οδηγήσουν σε εκταφές και με τελικό στόχο την επίλυση του προβλήματος με τη διερεύνηση της κάθε υπόθεσης ξεχωριστά και τη διακρίβωση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Οι εκπρόσωποι των συγγενών εξέφρασαν την ευαρέσκειά τους για τη μεγάλη σημασία που αποδίδει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση στο θέμα των αγνοουμένων. Υπήρξε επίσης συναντίληψη για τους παραπέρα χειρισμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Στη συνάντηση, στην οποία έλαβαν μέρος και υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων και άκουσε τις θέσεις και τα αιτήματά τους.

    Υπουργός Αμυνας - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------------- Με τα στοιχεία και την πληροφόρηση που έχει η ε/κ πλευρά, δεν διαφαίνεται στο άμεσο μέλλον να υπάρξει πιθανότητα επίτευξης λύσης του Κυπριακού η οποία να γίνεται αποδεκτή, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Ερωτηθείς, ύστερα από επίσκεψη στο Φυλάκιο ''Στρογγυλοβούναρο'' με την ευκαιρία των γιορτών για τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στον Τύπο για ''λύση εξπρές'' στο Κυπριακό μέχρι τον Οκτώβριο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως ''η πολιτική ηγεσία αυτού του τόπου δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση χωρίς να συζητήσει και χωρίς να πετύχει ουσιαστικές αλλαγές τουλάχιστον επί των σχεδίων που έχουν παρουσιασθεί μέχρι σήμερα ενώπιόν μας''.

    ''Αυτή ήταν η πολιτική, η οποία ακολουθήθηκε, αυτό είναι το μήνυμα το οποίο έχει δοθεί στην πολιτική ηγεσία από τον ίδιο τον κυπριακό λαό στο δημοψήφισμα'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ''η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσπάθησαν να εξασφαλίσουν μέσα στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τα συμφέροντα και τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Απ' εκεί πέρα'', πρόσθεσε, ''πιστεύω ότι ο αγώνας θα είναι συνεχής, έχουμε τον σταθμό της 3ης Οκτωβρίου. Εκείνο που πρέπει διασφαλιστεί σε αυτή τη φάση είναι η εθνική ενότητα, η εθνική συναίνεση, ούτως ώστε ακριβώς να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε επί εκείνων που πετύχαμε στο τελευταίο Συμβούλιο''.

    Συμβούλιο Υπουργών για θέματα περιβάλλοντος - Υπουργός Γεωργίας ---------------------------------------------------------- Σημαντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και ο νέος κανονισμός του προγράμματος LIFE για τη χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν το περιβάλλον, συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ για θέματα περιβάλλοντος.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου.

    Το Συμβούλιο Υπουργών υιοθέτησε απόφαση για την επικύρωση από την Κοινότητα της Σύμβασης για την πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες για το περιβάλλον, τη συμμετοχή στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη για αποφάσεις που αφορούν το περιβάλλον. Εγκρίθηκε, παράλληλα, κανονισμός που ρυθμίζει την εφαρμογή της Σύμβασης από τους οργανισμούς και τα όργανα της Κοινότητας.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Θεσσαλονίκη - Εκδήλωση ---------------------------------------------- Η αρμονική συνεργασία, οι συντονισμένες ενέργειες και η από κοινού προώθηση πρωτοβουλιών των κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου ''αποτελούν το θεμέλιο και την εγγύηση για την επίτευξη των στόχων μας στη νέα δύσκολη περίοδο στην οποία εισέρχεται το Κυπριακό'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση της Ενωσης Κυπρίων Βορείου Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι, ''παρά το μη ικανοποιητικό των τελικών συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά την Κύπρο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως η δέσμευση της Τουρκίας για υπογραφή της τελωνειακής ένωσης πριν από τις 3 Οκτωβρίου και όλες οι διαδικαστικές και ουσιαστικές δυνατότητες στα προσεχή Ευρωπαϊκά Συμβούλια''.

    Ο κ. Ομήρου επεσήμανε ''την αναγκαιότητα κατάθεσης από την ε/κ πλευρά περιγράμματος με τις θέσεις μας στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για σκοπούς πρόληψης προσπαθειών επαναφοράς και επιβολής του σχεδίου Ανάν είτε ως έχει είτε με περιθωριακές αλλαγές''.

    ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------- Δεν είναι ικανοποιημένο το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών και αυτή του τη θέση θα τη διατυπώσει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου κατά τη μεθαυριανή συνεδρία του Σώματος, δήλωσε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    ''Εμείς δηλώνουμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι αλλά πέρα από την έλλειψη ικανοποίησης αυτό που βρίσκεται μπροστά μας είναι το μέλλον και πρέπει να προετοιμαστούμε με όσα εργαλεία μας δίνει η απόφαση των Βρυξελλών να αντιμετωπίσουμε το σχέδιο Ανάν όταν θα επανέλθει, με την ίδια αποφασιστικότητα προβάλλοντας και πάλι ένα και βασικό αίτημα: μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο'', είπε ο κ. Περδίκης.

    ΑΔΗΚ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Αποτελέσματα -------------------------------------- Το ΑΔΗΚ εκφράζει απογοήτευση για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, τα οποία ''υπήρξαν σαφώς κατώτερα των στόχων και προσδοκιών ολόκληρου του λαού και της πλειοψηφίας της πολιτικής ηγεσίας'', όπως αναφέρει.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΑΔΗΚ εκφράζει επίσης ''εντονότατη απαρέσκεια για την αλλοπρόσαλλη και ενάντια σε κάθε θεσμικό και κοινοτικό κώδικα συμπεριφορά ορισμένων αρχηγών κρατών μελών'' και διατυπώνει τις ''πιο βαθιές ανησυχίες του για το εάν και κατά πόσον η ΕΕ θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να συγκροτήσει μιαν ενιαία και ομοιογενή δημοκρατική, πολιτική και πολιτισμική δύναμη, και όχι μια συνεύρεση αμφιλεγόμενων οικονομικών συμφερόντων και συμμαχιών''.

    ΚΕΑ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ------------------------------ Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) εκτιμά ότι κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''έδωσε μια σκληρή μάχη και λειτούργησε με τη λογική που επέβαλαν οι στιγμές αν και το συναίσθημα επέβαλλε την άσκηση βέτο''.

    ''Θεωρούμε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες καταφέραμε να επιτύχουμε το καλύτερο δυνατόν το οποίο αν και δεν είναι ικανοποιητικό αποτελεί μια βάση για περαιτέρω παρέμβαση στην πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ'' αναφέρει το ΚΕΑ σε χθεσινή του ανακοίνωση.

    UNESCO - WFUCA - Φόρουμ - Κύπρος ------------------------------------------- H Κύπρος επελέγη από την UNESCO στην επταμελή οργανωτική επιτροπή για τη διοργάνωση παγκόσμιου φόρουμ τον ερχόμενο Ιούλιο στο Παρίσι, που έχει στόχο τη μελέτη των κοινών αρχών και αξιών που το παγκόσμιο κίνημα των Συνδέσμων UNESCO πρέπει να αναπτύξει ώστε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες στη βάση των ιδεωδών των Ηνωμένων Εθνών.

    Αυτό αναφέρει ανακοινωθέν της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO, WFUCA, που προσθέτει πως εκτός από την Κύπρο στην οργανωτική επιτροπή για το φόρουμ (18-20/7/2005) έχουν επιλεγεί να συμμετάσχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ολλανδία, εκπρόσωπος της Αφρικής και εκπρόσωπος των αραβικών χωρών.

    Η οργανωτική επιτροπή των επτά θα έχει πλήρη αρμοδιότητα και ευθύνη για τη διοργάνωση του παγκόσμιου φόρουμ, σε συνεργασία με αντιπροσωπεία της κεντρικής γραμματείας της UNESCO.

    Η οργανωτική επιτροπή των επτά θα προχωρήσει επίσης στην προετοιμασία, παράλληλα με το φόρουμ, και του καταστατικού συνεδρίου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (WFUCA).

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες --------------------------- Μικρές απώλειες, λόγω πενιχρού αγοραστικού ενδιαφέροντος, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή πρώτη συνάντηση μετά το Ευρωπαϊκό Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 1.001,57 μονάδες. Οριακές απώλειες της τάξης του 0,35% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,81 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 157 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) ΑΠΕ - Νέος Γενικός Διευθυντής

    Τη γενική διεύθυνση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) παραδίδει αύριο στον κ. Γιώργο Ταμπακόπουλο, ο κ. Ανδρέας Χριστοδουλίδης ύστερα από 17 χρόνια στη θέση του Γενικού Διευθυντή.

    Σε μήνυμά του προς τους συνδρομητές του ΑΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει:

    Αγαπητοί συνδρομητές,

    Μετά από 17 χρόνια ως Γενικός Διευθυντής του Αθηναϊκού Πρακτορείου, παραδίδω, αύριο, τη θέση μου στον αγαπητό συνάδελφο Γιώργο Ταμπακόπουλο.

    Ολα αυτά τα χρόνια με τη βοήθεια των συνεργατών μου προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε το ΑΠΕ, να το μετατρέψουμε σ'ένα αξιόπιστο εθνικό πρακτορείο ειδήσεων, που να ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των συνδρομητών μας και την ενημέρωση γενικότερα. Στην πολυετή αυτή πορεία κάναμε λάθη, αλλά πιστεύω ότι το τελικό αποτέλεσμα ήταν θετικό για όλους μας. Το ΑΠΕ είναι σήμερα ένα από τα καλύτερα, από κάθε πλευράς, μικρά ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων.

    Είμαι βέβαιος ότι η πορεία αυτή του ΑΠΕ θα συνεχιστεί υπό τη γενική διεύθυνση του κ. Ταμπακόπουλου και τη συμπαράσταση των εργαζομένων.

    Σας ευχαριστώ όλους για την πολύτιμη συνεργασία σας και εύχομαι η νέα χρονιά να είναι γεμάτη επαγγελματικές επιτυχίες και προσωπική ευτυχία.

    Φιλικά

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να διευκολύνει την Τουρκία να αποφύγει τις ρητές της δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου και θα επιμείνει στη συμμόρφωση της Αγκυρας προς αυτές τις υποχρεώσεις της, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε σημερινή του δήλωση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''η έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος'', είναι μια ξεχωριστή ημερήσια διάταξη από εκείνη της λύσης του Κυπριακού, διαχωρισμός που και η ΕΕ έχει κάνει εδώ και καιρό.

    ''Η ΕΕ, τα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων ισότιμα μετέχει και η Κυπριακή Δημοκρατία, είναι οι κύριοι των χρονοδιαγραμμάτων. Δεν θα διευκολύνουμε την Τουρκία να αποφύγει τις ρητές τις δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου'', τόνισε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς για τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι απαίτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι όπως το Πρωτόκολλο Προσαρμογής (τελωνειακή ένωση) υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν και πολύ πριν την 3η Οκτωβρίου 2005.

    Σε ερώτηση αν με τη δήλωσή του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα διευκολύνει την Τουρκία εννοεί ότι δεν θα επιτρέψει διασύνδεση του θέματος του πρωτοκόλλου με την επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος απάντησε ''ασφαλώς'' και επανέλαβε πως ''δεν θα διευκολύνουμε την Τουρκία, χρησιμοποιώντας το Κυπριακό να αποφύγει τις υποχρεώσεις της στα πλαίσια των Συμπερασμάτων των Βρυξελλών''.

    Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για δύο ξεχωριστές και παράλληλες διαδικασίες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά ενεργεί έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι απαραίτητες συνθήκες για να ξεκινήσει η διεργασία διαπραγμάτευσης για την τελική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, η Αγκυρα επιχειρεί εντέχνως να διασυνδέσει τα δύο θέματα, κυρίως για να αποφύγει τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ και ιδίως την άμεση υποχρέωσή της για υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας, το οποίο ''είναι έτοιμο εδώ και καιρό''.

    ''Η Κυπριακή Δημοκρατία εμμένει στη συμμόρφωση της Τουρκίας με όλες τις υποχρεώσεις της κάτω από τα συμπεράσματα των Βρυξελών'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος θα επιμείνει σε αυτό στη διάρκεια του πολιτικού διαλόγου ΕΕ - Τουρκίας, κατά τη διαπραγμάτευση του νέου κειμένου της εταιρικής σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και κατά τη διαπραγμάτευση για καθορισμό του πλαισίου ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ.

    Επισημαίνοντας πως οι ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως προκύπτει από τα Συμπεράσματα των Βρυξελών ''είναι πολλές'', ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η συμμόρφωση της Τουρκίας και η εφαρμογή της Τελωνειακής Ενωσης σημαίνει πλήρη ανάπτυξη εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ που οδηγεί και στη βαθμιαία ομαλοποίηση σχέσεων Τουρκίας και Κύπρου.

    Υπενθύμισε ότι στην παράγραφο 20 των Συμπερασμάτων αναφέρεται ότι το Συμβούλιο τόνισε ότι είναι απαραίτητη η σαφής δέσμευση της Τουρκίας και σχέσεις καλής γειτονίας και σημείωσε ότι η Κύπρος θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθεί η χώρα αυτή προς τις δεσμεύσεις της.

    Κυπριακό --------- Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''εξακολουθεί να αποτελεί ένα διεθνές πρόβλημα παράνομης και συνεχιζόμενης κατοχής, παράνομης απόπειρας απόσχισης και ακρωτηριασμού της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αντίθετα με τις διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις γενικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου''. Υπενθύμισε ταυτόχρονα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο που επιβεβαιώνουν ''και απαιτούν ότι η λύση, η δικοινοτική ομοσπονδία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, τη μια διεθνή προσωπικότητα και την μια ιθαγένεια σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    Τις προσπάθειες για λύση που επιδιώκεται μέσα από τις διαδικασίες των ΗΕ, δήλωσε ο Εκπρόσωπος αναμένεται να υποβοηθήσουν οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση και να έχουν καταλυτικό ρόλο ''γιατί δημιουργούν νέες αποφασιστικές συνθήκες βασισμένες στις ευρωπαϊκές αρχές που δεν μπορεί να αρνείται η Τουρκία''.

    [08] (Κ) Ευρωβουλή - Μπαλκενέντε - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία οφείλει να υπογράψει πριν από τις 3 Οκτωβρίου 2005 μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρωτόκολλο της επέκτασης της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης και με τα 10 κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, όπως προβλέπεται από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της Ενωσης Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο κ. Μπαλκενέντε δέχθηκε πολλές ερωτήσεις ευερωβουλευτών για την αναγνώριση της Κύπρου και το Κυπριακό, στη διάρκεια συνάντησης με τις πολιτικές ομάδες της Ευρωβουλής, όπου έγινε απολογισμός των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών (16-17 Δεκεμβρίου).

    Σύμφωνα με τον Ολλανδό Προεδρεύοντα του ΕΕ, το πρωτόκολλο δεν είναι επίσημη νομική αναγνώριση, δεν ρυθμίζει τα πάντα, αλλά όπως είπε, είναι ένα πρώτο βήμα για την αναγνώριση που είναι απαραίτητο. ''Και δεν θέλω να υπάρξουν αμφιβολίες, όλες οι χώρες υποστήριξαν στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ότι πρέπει να υπογραφεί αυτό το πρωτόκολλο, ακόμη και εκείνες που υποστήριξαν θερμά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ισπανία'', είπε ο κ. Μπαλκενέντε.

    Ο Ολλανδός Προεδρεύων ανέφερε ότι το βράδυ της Πέμπτης (16 Δεκεμβρίου) υπήρξε έντονος διάλογος με την τουρκική πλευρά, η οποία ζητούσε άλλα πράγματα για την παράγραφο 19. ''Είπα με την ιδιότητα του Προέδρου ότι πριν τις 3 Οκτωβρίου το πρωτόκολλο θα πρέπει να έχει υπογραφεί. Θα υπάρξει συζητήση μεταξύ της Επιτροπής και της Τουρκίας για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις, αυτό θα το δούμε αργότερα'', πρόσθεσε.

    ''Ο κ. Ερντογάν είπε ότι δεν είναι αναγνώριση. Ο κ. Παπαδόπουλος, όμως, έκανε μια παρατήρηση, είπε ότι η απόφαση λήφθηκε και από τα 25 κράτη μέλη και εγώ τον ευχαρίστησα για την εποικοδομητική του παρέμβαση'', ανέφερε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

    Οπως διευκρίνησε ο κ. Μπαλκενέντε, η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνέχεια ανέφερε ότι θα πρέπει να κάνει κανείς διάκριση μεταξύ της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κυπριακού. Υπήρξε έκκληση προς τον κ. Ανάν την Παρασκευή, ο οποίος φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για την εξεύρεση περαιτέρω λύσεων. Είναι πεπεισμένος, είπε, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε λύση του Κυπριακού και κάλεσε όλα τα μέρη μέλη να έχουν εποικοδομητική στάση.

    Από την πλευρά των πολιτικών, ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γερμανός Μάρτιν Σουλτς επισήμανε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, ο κ. Ερντογάν «πρέπει να είναι ειλικρινής και να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι η αναγνώριση της Κύπρου αποτελεί συστατικό στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». Ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ακόμη ότι «η αναγνώριση της Κύπρου είναι λογική συνέπεια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και προϋπόθεση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

    «Δεν μπορούν να υπάρχουν άλλες συζητήσεις για το θέμα αυτό», είπε ο κ. Σουλτς, προσθέτοντας ότι αυτή είναι η θέση της δικής του πολιτικής ομάδας.

    Στο θέμα της υποχρέωσης της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκρέχαμ Γουάτσον.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν

    Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν εκείνες οι συνθήκες που αναμένονται για επανέναρξη των διεργασιών του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος επανέλαβε πως το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει ως έχει.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που υπάρχει, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι ''το σχέδιο Ανάν ως έχει δεν είναι δυνατόν να επαναφερθεί ενώπιον του κυπριακού λαού σε δημοψήφισμα''.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4307               0,4332
    Λίρα Αγγλίας              0,8337               0,8387
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4127            0,4160
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3298            0,3324
    Δολάριο Καναδά                  0,3510            0,3538
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0699            0,0704
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3743            0,3772
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) ΠΓ ΑΚΕΛ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) της Κεντρικής Επιτροπής (ΚΕ) του ΑΚΕΛ εκτιμά ότι για την Κύπρο το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών είναι ένα θετικό βήμα μπροστά.

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σημερινή συνεδρία του ΠΓ του ΑΚΕΛ, το οποίο συζήτησε τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στην οποία σημειώνεται πως ''επιδιώκαμε περισσότερα, μέσα όμως στις συγκεκριμένες συνθήκες η Κύπρος πέτυχε εκείνο που ήταν εφικτό να επιτευχθεί, λαμβανομένων υπόψη των συγκεκριμένων συνθηκών στην ΕΕ και στον κόσμο, μέσα στα πλαίσια της λεγόμενης νέας τάξης πραγμάτων''.

    [12] (Κ) Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εκτελεστικό Γραφείο

    Υπό τις συνθήκες που είχαν επικρατήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, τα αποτελέσματα κρίνονται θετικά, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ανακοινώνοντας τις αποφάσεις του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, δεν συζήτησε ούτε ασχολήθηκε με το κυπριακό πρόβλημα, αλλά ''τώρα με τα δεδομένα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και με το σύνολο των υποχρεώσεων της Τουρκίας το Κυπριακό εκ των πραγμάτων θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση σε διασύνδεση με την πορεία της Τουρκίας''.

    [13] (K) Ευρωβουλή - Αδάμου - Παρέμβαση

    Παρέμβαση για τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών έκανε ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμου Αδάμου, στη διάρκεια ανοικτής συζήτησης της Συνέλευσης των Προέδρων της Ευρωβουλής με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα της ΕΕ Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    [14] (K) Αθήνα - Ρουσόπουλος- Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε σήμερα πως ''η επίλυση του Κυπριακού είναι αίτημα, απαίτηση όχι μόνο του κυπριακού ελληνισμού αλλά και της ιστορίας''.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είχε κληθεί να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2005 πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία για επίλυση του Κυπριακού.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  186.631,21
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,46    -0,49    159.490,33
    FTSE/CySE 20                           333,12    -0,83    126.819,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  998,41    -0,77    115.522,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              895,90     0,80      8.735,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          878,40     0,43      6.154,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     994,40    -0,72    124.258,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.010,11    -0,91     96.912,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    873,96     0,00      1.429,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            829,61    -0,36     36.037,92
    FTSE Med (21/12/2004)                6.766,40     0,52
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Κάτω από τις 1.000 μονάδες

    Κάτω από τις 1.000 μονάδες υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από παραμονή 11 συναντήσεων πάνω από το σημείο αυτό και συγκεκριμένα από τις 3 Δεκεμβρίου 2004. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 994,4 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,49% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 71,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 186 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο

    Σε 2,7 δις ευρώ ανήλθε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην Κύπρο την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2004, σημειώνοντας αύξηση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2003.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 21 December 2004 - 18:49:18 UTC