Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στεφανόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [02] (Κ) Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [08] (Κ) Λονδίνο - ΑΚΕΛ - Κολοκασίδης - Ομιλία
  • [09] (Κ) Καραμανλής - Στεφανόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [10] (Κ) Ευρωπαίοι ηγέτες - Τουρκία - Κύπρος

  • [01] (Κ) Στεφανόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Σκληρή γλώσσα για τη διαπραγματευτική τακτική που ακολούθησε η ΕΕ έναντι της Τουρκίας, αλλά και για τον ρόλο των ΗΠΑ, χρησιμοποίησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος σε δηλώσεις του το Σάββατο από τη Μαγνησίας.

    [02] (Κ) Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Ελληνας Υπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων (ΠΕΧΩΔΕ) Γιώργος Σουφλιάς χαρακτήρισε "πολύ καλή" την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δώσει στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε χθες ότι η ελληνική κυβέρνηση περπατά επικίνδυνα στην εξωτερική πολιτική και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέχει από τις εξελίξεις και συμμετέχει τυπικά.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση του προβλήματος, η προσεχής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και οι δηλώσεις πολιτικών αρχηγών για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο για το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αντιδράσεις τις ελληνικής πλευράς για την απόφαση των Βρυξελλών, η υποδοχή του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του στην Τουρκία, και τα ακατάλληλα προϊόντα στην κυπριακή αγορά.

    Η ''Αλήθεια'', με κύριο τίτλο ''Σειρά Κυπριακού. Πιεστική ανάγκη λύσης μέσα στο 2005'', γράφει ότι μέσα από την πανωλεθρία την οποία υπέστη η Κύπρος στις Βρυξέλλες ξεπροβάλλει πιο επείγουσα η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, πριν από τον Οκτώβριο, καθώς η επόμενη ευκαιρία θα δοθεί σε 15 χρόνια, το λιγότερο, όταν το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί εκ των πραγμάτων. Αλλού αναφέρει ότι ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε χθες την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'', υπό τον τίτλο ''Ούτε οι ελάχιστοι στόχοι δεν έχουν ικανοποιηθεί'', γράφει στο κύριο θέμα της ότι "έντονα επικριτικός παρουσιάζεται ο ΔΗΣΥ για το αποτέλεσμα των Βρυξελλών, τονίζοντας ότι είναι κατώτερο των προσδοκιών που κάποιοι εσφαλμένα καλλιέργησαν. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, μιλώντας με σκληρή γλώσσα, επέκρινε το αποτέλεσμα των Βρυξελλών, ενώ έριξε το γάντι στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για νέες πρωτοβουλίες έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι σκληρή κριτική στην ΕΕ άσκησε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας για τη στάση της έναντι στην Τουρκία ως υποψήφια χώρα.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Στη σκακιέρα το Κυπριακό'', γράφει ότι αποφασιστικές κινήσεις στη σκακιέρα του Κυπριακού άρχισε ήδη ο διεθνής παράγοντας. Επίσης, η Τουρκία έλαβε προχθές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο προσκήνιο τώρα έρχεται προηγούμενη δέσμευση της που, όπως εκτιμάται στις Βρυξέλλες, ανοίγει τον δρόμο για την εκδήλωση σύντομης πρωτοβουλίας επίλυσης του πολιτικού προβλήματος τον ερχόμενο Μάιο. Αλλού γράφει ότι ακατάλληλα προς βρώση παστά χρυσόμηλα και νοθευμένο μέλι στην αγορά εντόπισαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

    ''Η Σημερινή'', με κύριο τίτλο ''Νεκρανασταίνουν το σχέδιο Ανάν μετά τις Βρυξέλλες'', γράφει ότι επίμονες είναι οι αναφορές περί επαναφοράς του σχεδίου Ανάν μετά την εξασφάλιση από την Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόσο από πλευράς Αγγλοαμερικανών όσο και από πλευράς Τούρκων γίνεται λόγος για την ''ανάγκη'' επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, αλλά και για πληροφορίες ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα επαναρχίσει τη δραστηριότητά του μετά τις λεγόμενες προεδρικές εκλογές στα κατεχόμενα. Σε άλλη είδηση γράφει ότι απογοήτευση για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Πρωτοβουλίες από Λευκωσία'' ότι σε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει αξιολόγηση των αποφάσεων του σκηνικού ενώπιον του οποίου βρέθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το κρίσιμο 48ώρο στην έδρα της ΕΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ''Φ'', τη Λευκωσία προβληματίζει η ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε να αποφύγει ανεπιθύμητες καταστάσεις σε σχέση με την προώθηση σχεδιασμών για επανέναρξη διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι σε σύσκεψη χθες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αξιολόγησε με συνεργάτες του το τοπίο όπως διαμορφώθηκε στο εσωτερικό σκηνικό μετά τις Βρυξέλλες και περνά δυναμικά στην επόμενη ημέρα.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Το ΑΚΕΛ στηρίζει τον Πρόεδρο'', γράφει ότι την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκτιμώντας ότι η Κύπρος πέτυχε αυτό που ήταν δυνατό να πετύχει στις δεδομένες συνθήκες. Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι τόσο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όσο και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αγωνίστηκαν με όλες τους τις δυνάμεις για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό στη σύνοδο κορυφής. Αλλού γράφει ότι ικανοποίηση επικρατεί στην ελληνική πλευρά για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες όσον αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου 2004:

    ''Πολλά έχουν λεχθεί και πολλές αναλύσεις έχουν γίνει από πολιτικά κόμματα και προσωπικότητες σχετικά με τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών ή Κυβερνήσεων, που έγινε στις Βρυξέλλες, την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή 16 και 17 Δεκεμβρίου, 2004.

    Ο κυπριακός λαός, δικαιούται να ακούσει και τις δικές μου απόψεις και εκτιμήσεις και εγώ οφείλω να τον ενημερώσω.

    Το θέμα που συζητήθηκε δεν ήταν το Κυπριακό. Δεν ήταν η λύση του Κυπριακού ούτε οι προϋποθέσεις για λύση.

    Όπως γνωρίζετε, μετά από μακρές, επίπονες και σκληρές διαπραγματεύσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Υποστηρίξαμε την απόφαση αυτή.

    Υποστηρίξαμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σύμφωνα με την πάγια εδώ και χρόνια πολιτική μας, νοουμένου ότι θα ικανοποιούσε πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Ε.Ε. και κατ επέκταση και έναντι της Κύπρου.

    Υποστηρίξαμε ότι η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπαγορεύεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και δεν συνιστά νέο πολιτικό όρο που επιβάλλεται στην Τουρκία ούτε αφορά άμεσα διμερή θέματα.

    Η θέση και η στρατηγική μας για το Κυπριακό είχε συζητηθεί και συμφωνηθεί με την Ελληνική Κυβέρνηση πολλές φορές, αρχής γενομένης από τον περασμένο Ιούλη και, πρόσφατα, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής. Με την ευκαιρία, θέλω για μια ακόμα φορά, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Πέτρο Μολυβιάτη και, γενικώς, την Ελληνική Κυβέρνηση και τις διπλωματικές υπηρεσίες της, για τη θερμή και αταλάντευτη υποστήριξή τους, σε όλη τη μακρά διάρκεια αυτής της συντονισμένης προσπάθειας, αλλά, ιδιαίτερα για την έντονη και αποφασιστική παρέμβαση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, σε αυτές τις κρίσιμες και εντατικές διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις, στις δύο μέρες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ευχαριστώ επίσης τους πολιτικούς αρχηγούς των κυπριακών κομμάτων, που με τη συμμετοχή τους στα αντίστοιχα, ευρωπαϊκά κόμματα, προώθησαν τις θέσεις μας, με τρόπο σθεναρό.

    Γενικά, είμαι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Κάναμε ένα σημαντικό πρώτο και θετικό βήμα. Ασφαλώς διεκδικούσαμε περισσότερα. Πετύχαμε όμως το εφικτό κάτω από τις συγκεκριμένες περιστάσεις.

    Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ενσωματώνει τη δέσμευση της Τουρκίας για υπογραφή του Πρωτοκόλλου για επέκταση της Τελωνειακής Ένωσης, ώστε να ισχύει και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν την 3η Οκτωβρίου 2005.

    Η δέσμευση αυτή, πρώτον, ενσωματώνεται στα Συμπεράσματα και όχι σε συνοδευτικό κείμενο και έχει την ίδια ακριβώς βαρύτητα και σημασία όπως και οι υπόλοιπες πρόνοιες των Συμπερασμάτων.

    Δεύτερον, και, ίσως, πιο σημαντικό, αποτελεί για την Τουρκία απαραίτητη προϋπόθεση, για να αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου 2005 οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Στις πολύωρες και εντατικές διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με αρχηγούς όλων των πιο ισχυρών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχα καταστήσει σαφές ότι αν μέχρι την 3η Οκτωβρίου 2005, η Τουρκία δεν υπογράψει και εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση, η Κυπριακή Δημοκρατία δικαιούται να μην συγκατατεθεί στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή την προειδοποίηση και θέση πολιτικής, ανέφερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, στην καταληκτική συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ζήτησα και έχει καταγραφεί στα Πρακτικά.

    Θέλω να επισημάνω ότι η μάχη που έδωσε η Τουρκία προκειμένου να αποφύγει τη δέσμευση αυτή, καταδεικνύει την ιδιαίτερη σημασία της. Το Πρωτόκολλο δεν είναι μια απλή διαδικαστική πολυμερής συμφωνία. Το Πρωτόκολλο καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η διακίνηση προσώπων και προϊόντων, η γεωργία, οι μεταφορές κάθε είδους και μορφής και άλλα.

    Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, περιλαμβάνονται μια σειρά από σημαντικές πρόνοιες που αφορούν την υποχρέωση συμμόρφωσης της Τουρκίας σε θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και των σχέσεων με γειτονικά κράτη, κάτι που αφορά, πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

    Τέλος, η απόφαση παρέχει στην Ε.Ε. και σε κάθε χώρα μέλος, εξουσίες συνεχούς εποπτείας της συμμόρφωσης της Τουρκίας με το σύνολο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σχέση της με την Ε.Ε. καθώς και από το σύνολο των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου.

    Στις αγωνιώδεις ώρες που περάσαμε, σε όλες αυτές τις μακρές διαβουλεύσεις για το τελικό κείμενο, δεν απέκλεισα το ενδεχόμενο άσκησης του δικαιώματος αρνησικυρίας και συζήτησα το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς. Η άσκηση του βέτο, ήταν επιλογή. Έκρινα, όμως, ότι, αφού τελικός σκοπός μας είναι η επίτευξη συμφωνημένης λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, η άσκηση βέτο, δεν θα προωθούσε τη λύση του Κυπριακού, αλλά, τελικά, θα παρείχε προσχήματα στην Τουρκία για συνέχιση της πολιτικής της για παγίωση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής.

    Από τη στιγμή που ο λαός, με την ψήφο του μου ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης, πορεύτηκα με βάση μία και μόνο δέσμευση: Την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας.

    Αυτός ακριβώς ήταν και τούτη τη φορά ο γνώμονας των αποφάσεών μου. Κατανοώ τα αισθήματα και συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις μερίδας του λαού.

    Δεν θα ήμουν όμως υπεύθυνος ηγέτης, εάν θυσίαζα το λαϊκό συμφέρον για να ικανοποιήσω το λαϊκό αίσθημα.

    Η 17η Δεκεμβρίου δεν αποτελεί το τέρμα αλλά την αφετηρία μιας μεγάλης πρόκλησης και μιας πορείας με δυνατότητες και ευκαιρίες, στην οποία η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και λόγο και ρόλο. Μαζί και με τη δική μας απόφαση θα κριθεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να απαντήσουμε σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση, να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες και να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες.

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι σε αντίθεση με διακηρύξεις, αρχές και αξίες διαπραγματεύθηκαν με την Τουρκία με στόχο να ικανοποιήσουν τα δικά της αιτήματα αντί να επιβάλουν τους όρους τους σε μιαν υποψήφια προς ένταξη χώρα, επέρριψε ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Το περιεχόμενο των συμπερασμάτων της 17ης Δεκεμβρίου αναπόφευκτα οδηγεί στην επαναφορά του σχεδίου Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    [08] (Κ) Λονδίνο - ΑΚΕΛ - Κολοκασίδης - Ομιλία

    Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Γιαννάκης Κολοκασίδης, αναφέροντας ότι αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για την περαιτέρω προσπάθεια προς λύση του Κυπριακού, αφού επιβάλλεται και στην Τουρκία ένα κίνητρο προς αυτή την κατεύθυνση μέχρι τον Οκτώβριο του 2005.

    [09] (Κ) Καραμανλής - Στεφανόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο κατά τη σημερινή συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [10] (Κ) Ευρωπαίοι ηγέτες - Τουρκία - Κύπρος


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 19 December 2004 - 18:49:12 UTC