Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Γέρακας Αττικής - Λήξη πειρατείας
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ - Ηττα
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Μόνιμος αντιπρόσωπος Τουρκίας στην ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Απευθείας πτήσεις
  • [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Βρυξέλλες - Αναχώρηση
  • [11] (Κ) ΕΕ - Κορυφή - Τουρκικά
  • [12] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [13] (Κ) ΕΕ - Ερντογάν - Επαφές
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Βρυξέλλες - Καραμανλής - Επαφές
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πελενδρίτου - Τιμητική εκδήλωση
  • [18] (Κ) Βρυξέλλες - Αφιξη Προέδρου Δημοκρατίας
  • [19] (Κ) Βρυξέλλες - Καραμανλής - Επαφές (Διόρθωση ώρας)
  • [20] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση Μπαρόζο
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση
  • [22] (Κ) Ερντογάν - Παπαδόπουλος - ''Ο Καφές της ειρήνης''
  • [23] (Κ) EE - Προστασία καταναλωτών - Μάρκος Κυπριανού
  • [24] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - ΟΗΕ
  • [25] (Κ) Συνάντηση Ερντογάν - Φερχόφσταντ - Ρασμούνσεν
  • [26] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Τεχνικές Επιτροπές - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Εναρξη συνάντησης
  • [28] (Κ) Ερντογάν - TV5 - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [29] (Κ) Αντιπροσωπεία του ΣτΕ -Ουκρανία- Προεδρικές εκλογές
  • [30] (Κ) Σολάνα - Τουρκία - Αναγνώριση Κύπρου
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας
  • [32] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Ρασμούνσεν - Βανχάνεν - Φερχόφσταντ
  • [33] (Κ) Ερντογάν - Καραμανλής - Κύπρος
  • [34] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία
  • [35] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στο κτίριο ''Γιούστους Λίπσιους''
  • [36] (Κ) ΕΕ - Συνοδος Κορυφής - Τουρκία - Διαβουλεύσεις
  • [37] (Κ) Δελτίο δραστηριότητας αποδήμων

  • [01] (Κ) Γέρακας Αττικής - Λήξη πειρατείας

    Αίσιο τέλος είχε η ομηρία και των υπόλοιπων έξι επιβατών του λεωφορείου των ΚΤΕΛ Αττικής το οποίο τελούσε υπό πειρατεία δύο αλλοδαπών ενόπλων από χθες στις 5.00 το πρωί, στη λεωφόρο Μαραθώνος στο Γέρακα.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα το πρωί στις Βρυξέλες, όπου θα λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν απόψε με δείπνο στις 20:15 ώρα Κύπρου για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 θα παρακαθίσουν σε ξεχωριστό δείπνο.

    Στη διάρκεια του δείπνου εργασίας θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στις 23:30 προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου του Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αύριο στις 11:00 ώρα Κύπρου οι ηγέτες των 25 θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Η συνάντηση των ηγετών με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα αρχίσει στις 11:30 ώρα Κύπρου και θα διαρκέσει 40 λεπτά.

    Ακολούθως, η ολλανδική προεδρία της ΕΕ μαζί με τον κ. Ανάν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ - Ηττα

    Η ΑΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 79 - 75 από την ισραηλινή Χάποελ Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες και στο οποίο θα κριθεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αλλά και θα διαφανεί κατά πόσον η χώρα θα υπογράψει την επέκταση της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, κυριαρχεί σε όλα τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων σήμερα.

    Αλλα θέματα που απασχολούν τον κυπριακό Τύπο είναι η ψήφιση χθες στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης Ερλινγκς που αφορά την Τουρκία και περιλαμβάνει το αίτημα για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα συνεχιζόμενα απεργιακά μέτρα των οδηγών φορτηγών, η νέα παράταση που δόθηκε στις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών για το πρόγραμμα εξυγίανσης των οικονομικών της εταιρείας καθώς και το νέο στρατηγικό σχέδιο που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση για τους αμπελουργούς.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Ετοιμο το ναι'' γράφει ότι ενώ οι πληροφορίες και εκτιμήσεις καθιστούν όλο και πιο φανερό το γεγονός ότι η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων, ''η Κύπρος που μετέχει ουσιαστικά για πρώτη φορά με λόγο σε αυτή τη Σύνοδο δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τι θέλει. Παρόλο ότι στη Λευκωσία άρχισε να εκφράζεται ικανοποίηση για τις αλλαγές που υποτίθεται αναμένονται στο σχέδιο των συμπερασμάτων, στις Βρυξέλλες διέρρευσε η πληροφορία ότι ο κ. Παπαδόπουλος δεν θα είναι στο δείπνο των ηγετών, αν επαληθευθούν κάποιες κινήσεις από μέρους της Βρετανίας''. Αλλού γράφει ότι ''αίσθηση προκάλεσε η προχθεσινή αποκάλυψη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία ο Κύπριος καταναλωτής πληρώνει περισσότερο για τους φόρους των καυσίμων παρά για την αξία τους''.

    ''Η Μάχη'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Συντονισμός Αθηνών - Λευκωσίας'' γράφει ότι έχοντας στις αποσκευές του το ''κρυφό χαρτί'' με το οποίο όπως επανειλημμένα δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιδιώκουμε το βέλτιστο, αναχωρεί σήμερα το πρωί για το Ευρωπαικό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Αλλού γράφει ότι στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας έφθασαν πληροφορίες ότι μεγάλες ποσότητες σφαγμένων αμνοεριφίων αναμένονται από την Ελλάδα. Τα αμνοερίφια, που προέρχονται από τρίτες χώρες (Τουρκία, Αλβανία, Σκόπια), σφάγησαν στην Ελλάδα και εισάγονται στην Κύπρο ως ελληνικά.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Το μυστικό στο δείπνο'' γράφει ότι το μυστικό που θα λύσει ή όχι το γόρδιο δεσμό σε ό,τι αφορά την υπογραφή από μέρους της Τουρκίας του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο βρίσκεται στο αποψινό δείπνο των 25 μαζί με τις υπό ένταξη χώρες ανάμεσα στις οποίες και η Τουρκία. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία πήρε χθες το πρώτο ''ναι'' από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο ενέκρινε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ με ένα μακρύ όμως κατάλογο όρων και προϋποθέσεων, μεταξύ των οποίων η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποχώρηση του κατοχικού στρατού.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Πινγκ πονγκ'' γράφει ότι όλα τα ζητήματα που αφορούν την απόφαση για την Τουρκία έχουν συμφωνηθεί. Εκκρεμεί μόνο η διευθέτηση που θα αφορά την Κύπρο και που εστιάζεται σε μια φόρμουλα ειδικά και μόνο για την τελωνειακή ένωση. Προσθέτει ότι η ολλανδική προεδρία είναι έτοιμη να καταθέσει ικανοποιητικό συμβιβασμό, τον οποίο ωστόσο η Αγκυρα θα αρνείται να υπογράψει, ενώ η Κύπρος αναμένει τις τελικές προτάσεις. Αλλού γράφει για την απεργία των οδηγών φορτηγών που συνεχίζεται για τέταρτη μέρα και σημειώνει ότι οι φορτηγατζήδες τα βρήκαν με την Κυβέρνηση αλλά συνεχίζουν τα απεργιακά μέτρα γιατί δεν εμπιστεύονται τους αρμοδίους ότι θα υλοποιήσουν τα συμφωνηθέντα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Κάνουν πλάτες στην Αγκυρα'' γράφει ότι η Αγκυρα γυρίζει την πλάτη στην έκκληση - υπόδειξη της ολλανδικής προεδρίας για υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη, εξέλιξη που θα συνιστούσε πλάγια αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές στη Χάγη, είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Βρετανίας, η οποία φέρεται να ενθαρρύνει την Τουρκία να μην συναινέσει στο ζήτημα της αναγνώρισης. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση επαναφέρει την πρότασή της για τη διάνοιξη σημείων διέλευσης επί της γραμμής κατάπαυσης του πυρός είτε σε μόνιμη βάση είτε σε προσωρινή (Σαββατοκύριακα, γιορτές), θέτοντας ως προτεραιότητα την οδό Λήδρας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μάχη μέχρι την υστάτη'' γράφει ότι το διπλωματικό παρασκήνιο οργιάζει κυριολεκτικά τις τελευταίες ώρες, με τους Βρετανούς να δίνουν τα ρέστα τους σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την Τουρκία να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τους ελάχιστους όρους και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία εντελώς ανώδυνα. Αλλού γράφει ότι ολοκληρωμένη λύση μακράς πνοής αποτελεί το στρατηγικό σχέδιο για στήριξη και ανάπτυξη της αμπελουργίας, το οποίο εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και προβλέπει τη διάθεση 24 εκατ. λιρών. Προσθέτει ότι εξαγγέλλοντας το σχέδιο, ο Υπουργός Γεωργίας Τίμης Ευθυμίου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έκανε όλα όσα απαιτούνται για να προετοιμάσει τους παραγωγούς στις νέες συνθήκες που επήλθαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    [05] (Κ) Μόνιμος αντιπρόσωπος Τουρκίας στην ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Κυπριακό

    Ο μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ του Τουρκικού Συνδέσμου Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών Μπαχαντίρ Καλέαγασι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνάντηση κορυφής για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, σχολιάζοντας την επίσκεψη του κ. Ανάν στις Βρυξέλλες, ο κ. Καλέαγασι είπε ότι η συνάντηση Παπαδόπουλου- Ερντογαν Αναν δυνατόν να πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να αποκλείεται να προσκληθεί σε αυτήν και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΣΤ/...)

    [06] (Κ) Βρετανία - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Απευθείας πτήσεις

    H βρετανική κυβέρνηση παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στην επίτευξη μιας λύσης στο Κυπριακό και συνεχίζει να πιστεύει ότι το σχέδιο Ανάν αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση για μια συνολική λύση του προβλήματος, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Ο κ. Μακσέιν απαντούσε σ ερώτηση του εργατικού βουλευτή Μπεν Τσάπμαν στη Βουλή των Κοινοτήτων σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η βρετανική κυβέρνηση για προώθηση του σχεδίου Ανάν και ειδικότερα για το θέμα των απευθείας πτήσεων από τη Βρετανία στα κατεχόμενα.

    [07] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)

    Πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή αναμένει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που αρχίζει σήμερα τις εργασίες του στις Βρυξέλλες.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για τη βελγική πρωτεύουσα, όπου θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσον θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε πως ''μέχρι την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία''.

    Ερωτηθείς αν το βέτο είναι ανάμεσα στις επιλογές του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως το βέτο είναι επιλογή για κάθε χώρα, για οποιοδήποτε θέμα. ''Εάν σε αυτήν τη συγκεκριμένη περίπτωση θα δημιουργηθούν συνθήκες για την άσκησή του ή μη είναι το ζητούμενο'', ανέφερε.

    ''Σίγουρα εκείνο που διαφαίνεται είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να σας πω ούτε αν θα κυλήσουν ομαλά (οι εργασίες του Συμβουλίου) ούτε αν θα οδηγηθούμε σε κρίση. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι θα είναι πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι της τελευταίας στιγμής, που εξαρτάται από πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και από θέσεις και τοποθετήσεις και άλλων χωρών, τις οποίες ασφαλώς δεν θα μας πουν'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ''εμείς κάναμε όλες τις ενέργειες που ήταν δυνατόν να κάνουμε, επαφές, συζητήσεις, προτάσεις και μέχρι την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία''.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα τον κυπριακό λαό ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα είναι έτοιμος για μια ''σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι και την τελευταία στιγμή'', η οποία, όπως επεσήμανε, θα ''εξαρτάται από πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και θέσεις και τοποθετήσεις και άλλων χωρών''.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η κυπριακή πλευρά έκανε ''όσες ενέργειες ήταν δυνατό να κάνει'' και διαβεβαίωσε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτύχει αυτά που θεωρεί αναγκαία.

    ''Εμείς κάναμε όσες ενέργειες ήταν δυνατό να κάνουμε, επαφές, συζητήσεις προτάσεις και μέχρι την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία'', είπε και πρόσθεσε ''θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι είναι σωστό για την Κύπρο, ό,τι κρίνω ότι είναι προς το συμφέρον μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για τον κυπριακό λαό''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη από άλλες χώρες για να υποβάλει τα αιτήματα που η ολλανδική προεδρία θεωρεί επιπρόσθετα, είπε ότι η στήριξη από άλλες χώρες υπήρχε ήδη από καιρό και επεσήμανε ότι ''το θέμα είναι αυτή η στήριξη, ότι δηλαδή αυτά που ζητούμε είναι λογικά και δικαιολογημένα, να μετατραπεί σε απόφαση και πράξη. Ολα αυτά εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες''.

    ''Φαίνεται ότι και η Τουρκία έχει διαβεβαιώσεις από ισχυρές χώρες ότι θα πάρει την ημερομηνία χωρίς όρους όπως και εμείς έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί σε κάποιες απαιτήσεις'', ανέφερε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των δύο θέσεων και εξαρτάται και τι θα αποφασίσουν οι άλλες χώρες που ασφαλώς επηρεάζει και το Κυπριακό, εάν δηλαδή άλλες χώρες επιμείνουν στις δικές τους επιφυλάξεις ή θα τις εγκαταλείψουν. Ολα αυτά είναι αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι γνωστοί αυτή την ώρα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η άσκηση του δικαιώματος του βέτο είναι επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το βέτο είναι επιλογή σε κάθε χώρα για οποιοδήποτε θέμα και υπογράμμισε ότι ''εάν σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση θα δημιουργηθούν συνθήκες για την άσκησή του ή μη είναι το ζητούμενο και ασφαλώς δεν αναμένετε να σας πω τώρα''.

    ''Σίγουρα εκείνο που διαφαίνεται είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να σας πω ούτε εάν θα κυλήσουν ομαλά ούτε εάν θα οδηγηθούμε σε κρίση. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι θα είναι μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή που εξαρτάται από πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και θέσεις και τοποθετήσεις και άλλων χωρών τις οποίες ασφαλώς δεν θα μας πουν, δεν μας λένε τώρα'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ''είναι αυτή όλη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εδώ απεργία για τα φορτηγά έχουμε και δεν λένε μέχρι την τελευταία στιγμή τους τελευταίους όρους τους''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θεωρητικά υπάρχουν τρία σενάρια κατά τη Σύνοδο Κορυφής, συμβιβασμός, σκληρή διαπραγμάτευση ή κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ''και τα τρία είναι υπαρκτά σενάρια''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ είναι αρκετό για την κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ''δεν ξεκινά ένας διαπραγματεύσεις λέγοντας τα τελευταία όρια, ούτε ασφαλώς ξεκινά βάλλοντας παράλογες απαιτήσεις. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή''.

    Ανέφερε ότι όλα διαμορφώνονται αναλόγως των αντιδράσεων και των άλλων χωρών, λέγοντας ότι ''πρόκειται για μια συζήτηση αρχηγών κρατών 25 χωρών, κάθε μια με δικές της τοποθετήσεις και με το δικό της βαθμό έντασης και επιμονής''.

    Υπογράμμισε επίσης ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής ''δεν είναι και η πιο αποφασιστική στιγμή στην πορεία του αγώνα του κυπριακού λαού για τη δικαίωση'', προσθέτοντας ωστόσο ότι ''αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια βαρυσήμαντη χρονική στιγμή, ένα μεγάλο ορόσημο, αλλά δεν το αναγάγουμε ότι είναι θέμα καταστροφής ή σωτηρίας''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο δείπνο των ηγετών των 25 κρατών ίσως γίνει κάποια διαφορετική νύξη από μέρους της Τουρκίας για το θέμα της υπογραφής της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ''αυτό ζητούμε και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε''.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ----------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε σήμερα τον κυπριακό λαό ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, θα είναι έτοιμος για μια ''σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι και την τελευταία στιγμή'', η οποία, όπως επεσήμανε, θα ''εξαρτάται από πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και θέσεις και τοποθετήσεις και άλλων χωρών''.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του από το αεροδρόμιο Λάρνακας για τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η κυπριακή πλευρά έκανε ''όσες ενέργειες ήταν δυνατό να κάνει'' και διαβεβαίωσε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή θα καταβάλει προσπάθειες για να επιτύχει αυτά που θεωρεί αναγκαία.

    ''Εμείς κάναμε όσες ενέργειες ήταν δυνατό να κάνουμε, επαφές, συζητήσεις προτάσεις και μέχρι την τελευταία στιγμή θα αγωνιζόμαστε για να πετύχουμε αυτά που θεωρούμε ότι είναι αναγκαία'', είπε και πρόσθεσε ''θα προσπαθήσω να κάνω ό,τι είναι σωστό για την Κύπρο, ό,τι κρίνω ότι είναι προς το συμφέρον μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα για τον κυπριακό λαό''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εξασφαλίσει την αναγκαία στήριξη από άλλες χώρες για να υποβάλει τα αιτήματα που η ολλανδική προεδρία θεωρεί επιπρόσθετα, είπε ότι η στήριξη από άλλες χώρες υπήρχε ήδη από καιρό και επεσήμανε ότι ''το θέμα είναι αυτή η στήριξη, ότι δηλαδή αυτά που ζητούμε είναι λογικά και δικαιολογημένα, να μετατραπεί σε απόφαση και πράξη. Ολα αυτά εξαρτώνται από πάρα πολλούς παράγοντες''.

    ''Φαίνεται ότι και η Τουρκία έχει διαβεβαιώσεις από ισχυρές χώρες ότι θα πάρει την ημερομηνία χωρίς όρους όπως και εμείς έχουμε διαβεβαιώσεις ότι η Τουρκία θα πρέπει να συμμορφωθεί σε κάποιες απαιτήσεις'', ανέφερε.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ αυτών των δύο θέσεων και εξαρτάται και τι θα αποφασίσουν οι άλλες χώρες που ασφαλώς επηρεάζει και το Κυπριακό, εάν δηλαδή άλλες χώρες επιμείνουν στις δικές τους επιφυλάξεις ή θα τις εγκαταλείψουν. Ολα αυτά είναι αστάθμητοι παράγοντες που δεν είναι γνωστοί αυτή την ώρα''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η άσκηση του δικαιώματος του βέτο είναι επιλογή για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι το βέτο είναι επιλογή σε κάθε χώρα για οποιοδήποτε θέμα και υπογράμμισε ότι ''εάν σε αυτή τη συγκεκριμένη περίπτωση θα δημιουργηθούν συνθήκες για την άσκησή του ή μη είναι το ζητούμενο και ασφαλώς δεν αναμένετε να σας πω τώρα''.

    ''Σίγουρα εκείνο που διαφαίνεται είναι μια σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν μπορώ να σας πω ούτε εάν θα κυλήσουν ομαλά ούτε εάν θα οδηγηθούμε σε κρίση. Εκείνο που σίγουρα ξέρω είναι ότι θα είναι μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι την τελευταία στιγμή που εξαρτάται από πάρα πολλούς αστάθμητους παράγοντες και θέσεις και τοποθετήσεις και άλλων χωρών τις οποίες ασφαλώς δεν θα μας πουν, δεν μας λένε τώρα'', σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ''είναι αυτή όλη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Εδώ απεργία για τα φορτηγά έχουμε και δεν λένε μέχρι την τελευταία στιγμή τους τελευταίους όρους τους''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι θεωρητικά υπάρχουν τρία σενάρια κατά τη Σύνοδο Κορυφής, συμβιβασμός, σκληρή διαπραγμάτευση ή κρίση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε ότι ''και τα τρία είναι υπαρκτά σενάρια''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον η υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ είναι αρκετό για την κυπριακή πλευρά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ''δεν ξεκινά ένας διαπραγματεύσεις λέγοντας τα τελευταία όρια, ούτε ασφαλώς ξεκινά βάλλοντας παράλογες απαιτήσεις. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή''.

    Ανέφερε ότι όλα διαμορφώνονται αναλόγως των αντιδράσεων και των άλλων χωρών, λέγοντας ότι ''πρόκειται για μια συζήτηση αρχηγών κρατών 25 χωρών, κάθε μια με δικές της τοποθετήσεις και με το δικό της βαθμό έντασης και επιμονής''.

    Υπογράμμισε επίσης ότι αυτή η Σύνοδος Κορυφής ''δεν είναι και η πιο αποφασιστική στιγμή στην πορεία του αγώνα του κυπριακού λαού για τη δικαίωση'', προσθέτοντας ωστόσο ότι ''αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι μια βαρυσήμαντη χρονική στιγμή, ένα μεγάλο ορόσημο, αλλά δεν το αναγάγουμε ότι είναι θέμα καταστροφής ή σωτηρίας''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι στο δείπνο των ηγετών των 25 κρατών ίσως γίνει κάποια διαφορετική νύξη από μέρους της Τουρκίας για το θέμα της υπογραφής της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα κράτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ''αυτό ζητούμε και αυτό προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε''.

    Καταλήγοντας ανέφερε ότι χθες βράδυ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο και θα συναντήσει στις Βρυξέλλες μόλις μεταβεί εκεί.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Πρόγραμμα -------------------------------- Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν απόψε με δείπνο στις 20:15 ώρα Κύπρου για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 θα παρακαθίσουν σε ξεχωριστό δείπνο.

    Στη διάρκεια του δείπνου εργασίας θα συζητηθεί το θέμα της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στις 23:30 προγραμματίζεται συνέντευξη Τύπου του Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Αύριο στις 11:00 ώρα Κύπρου οι ηγέτες των 25 θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Η συνάντηση των ηγετών με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα αρχίσει στις 11:30 ώρα Κύπρου και θα διαρκέσει 40 λεπτά.

    Ακολούθως, η ολλανδική προεδρία της ΕΕ μαζί με τον κ. Ανάν θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις εργασίες του στις 13:15 ώρα Κύπρου για να εγκρίνει το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων και στις 14:45 ώρα Κύπρου θα γίνει κοινή συνάντηση των 25 με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία και Κροατία.

    Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία ------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πράττει κάθε τι το δυνατόν έτσι ώστε να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο, διαβεβαίωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σημείωσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κύπρο αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας έναντι της ΕΕ και έναντι φυσικά όλων των μελών της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Κύπρος έχει συμπαραστάτες σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα που δίνει, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''υπάρχουν πολλές χώρες που έχουν απόψεις επί των θεμάτων που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Κορυφής, συμπεριλαμβανομένου και του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει κάποια αισθητή διαφοροποίηση από οποιεσδήποτε χώρες τις τελευταίες δυο ημέρες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''υπάρχει συνεχής συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ της Προεδρίας και όλων των μελών της ΕΕ, μεταξύ της Κύπρου και των χωρών της ΕΕ, και οι συζητήσεις συνεχίζονται''.

    Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου, ο οποίος είπε ότι τις τελευταίες ημέρες κάποιες χώρες φαίνεται να στηρίζουν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με την ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως αυτό σημαίνει ότι το θέμα συζητείται και ενδιαφέρει και τις άλλες χώρες της ΕΕ.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Ψηφοφορία ----------------------------------------------- Με 407 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 29 αποχές, στην παρουσία 698 Ευρωβουλευτών, εγκρίθηκε χθες στο Στρασβούργο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η έκθεση του Ολλανδού χριστιανοδημοκράτη Ευρωβουλευτή Κάμιελ Έρλινγκς σχετικά με την έκθεση και τη σύσταση της Κομισιόν για την Τουρκία, που κυκλοφόρησαν στις 6 Οκτωβρίου.

    Στο πλαίσιο της χθεσινής διαδικασίας εγκρίθηκε η τροπολογία 59 - παράγραφος 39, με την οποία καλείται το Συμβούλιο της ΕΕ ''να υλοποιήσει τις υποσχέσεις'' και να τερματίσει την ''απομόνωση'' της τουρκοκυπριακής κοινότητας και σημειώνεται πως αναμένεται η ταχεία έγκριση των δύο κανονισμών σχετικά με την οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ και τις εμπορικές σχέσεις με το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Η ψηφοφορία για το τελικό κείμενο της έκθεσης του κ. Έρλινγκς ήταν μυστική, καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες υπογραφές (1/5 των μελών) για να εφαρμοστεί το σχετικό άρθρο 162 του κανονισμού λειτουργίας του ΕΚ.

    Την αρνητική τους ψήφο έδωσαν τα συντηρητικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές.

    Η έκθεση ''καλεί την Τουρκία να προωθήσει τη διαδικασία συμφιλίωσης με τον αρμενικό λαό, αναγνωρίζοντας τη γενοκτονία που διεπράχθη σε βάρος του, όπως εκφράζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου σχετικά με το καθεστώς της ενδεχόμενης υποψήφιας για προσχώρηση Τουρκίας''.

    Σε άλλη τροπολογία εκφράζεται η ελπίδα ότι η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ θα εμβαθύνει και θα επιταχύνει τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Τουρκία.

    Το Ευρωκοινοβούλιο ''εκφράζει την απεριόριστη στήριξή του προς τις οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που δρουν στην Τουρκία για την προάσπιση και την προαγωγή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, και καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή να ενισχύσουν τη συνεργασία μαζί τους στο πλαίσιο παρακολούθησης της τήρησης εκ μέρους της Τουρκίας των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης''.

    Καλεί επίσης την τουρκική κυβέρνηση και το τουρκικό κοινοβούλιο ''να αναγνωρίσουν την πολιτική διάσταση της σύγκρουσης με τον κουρδικής καταγωγής πληθυσμό''.

    Τουρκία - Ερντογάν - Αναχώρηση για Βρυξέλλες -------------------------------- Πολύ σημαντική για την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την υιοθέτηση της έκθεσης του Κάμιελ Ερλινγκς, εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που αφορά την ετήσια έκθεση προόδου και την εισήγηση της Κομισιόν για την υποψήφια για ένταξη χώρα.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου σήμερα και αύριο συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα αποφασίσει κατά πόσο θα ξεκινήσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, ο κ. Ερντογάν είπε πως ''το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στην Ευρωβουλή αναφορικά με την έκθεση για την Τουρκία είναι πολύ-πολύ σημαντικό''.

    NTV - Γκιουλ - Αναχώρηση για Βρυξέλλες - Δηλώσεις ------------------------------------ Την ελπίδα ότι την Παρασκευή η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων «άνευ όρων» εξέφρασε σήμερα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, κατά την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες όπου θα συνοδεύσει τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την προηγούμενη της έναρξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να έχει και χωριστές συναντήσεις με διάφορους Ευρωπαίους αξιωματούχους χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

    Ευρωκοινοβούλιο - Ομιλία Μπαρόζο --------------------------------- Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη ημερομηνία στα τέλη της εβδομάδας στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για το αποτέλεσμά τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    ''Είναι η ώρα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να τηρήσει τη δέσμευσή του προς την Τουρκία και να ανακοινώσει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Θα πρέπει να υπάρξει μία ξεκάθαρη ημερομηνία'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι ''αποδεχόμαστε ότι η διαδικασία της ενταξιακής πορείας θα είναι ανοιχτή μέχρι το τέλος και το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι εγγυημένο πριν το πέρας των διαπραγματεύσεων''.

    Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε ότι η Τουρκία σημείωσε περαιτέρω πρόοδο την τελευταία εβδομάδα, υιοθετώντας πέντε από τα έξι σημεία της νομοθεσίας που είχε ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή Ενωση ----------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο ως αντάλλαγμα για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγές της Ολλανδικής Προεδρίας.

    Στην ανταπόκριση με υπότιτλο ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο'', η πηγή αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υπογράψει αμέσως την προσαρμογή του πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Αγκυρας για επέκταση των όρων της Τελωνειακής Ενωσης, ώστε να λάβει υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    ''Αυτό που είναι πολιτικώς σημαντικό είναι η ετοιμότητα της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο'', δήλωσε η πηγή της Προεδρίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, παραμονές της Συνόδου της ΕΕ, αναφέρει το ΓΠΕ.

    Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε η ίδια πηγή, ''θα έχουμε πρόβλημα με την Κύπρο, αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Κασουλίδης ------------------------------------ Θετική και περισσότερο ισορροπημένη, χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης την έκθεση του Ολλανδού Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς σχετικά με την περιοδική έκθεση 2004 και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας την υιοθέτηση της έκθεσης σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Κασουλίδης είπε πως η περί Κύπρου παράγραφος που καλεί την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία είναι πάρα πολύ ικανοποιητική.

    ''Θεωρώ την έκθεση, όπως τελικά διαμορφώθηκε με την ψηφοφορία, ως θετική και περισσότερο ισορροπημένη από ό,τι είχε τελικά προταθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών'', είπε.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Δημητρίου ----------------------------- Αν η Τουρκία ''δεν απαλείψει τα σκοτεινά σημεία που παρουσιάζει στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρχής της νομιμότητας, δεν μπορεί να ελπίζει σε θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν και όταν ολοκληρωθούν μετά από 15 ως 20 χρόνια'', δήλωσε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Σε δήλωσή του αναφορικά με την έκθεση του Κάμιελ Ερλινγκς, που υιοθετήθηκε σήμερα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο κ. Δημητρίου σημειώνει ότι ''το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψήφισε μόνο την έκθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά υιοθέτησε και ενέκρινε ταυτόχρονα τα πολύ αρνητικά στοιχεία για την Τουρκία που περιέχει η έκθεση Ερλινγκς''.

    ''Η παράγραφος 38 που αναφέρεται στο Κυπριακό ομιλεί και για λύση σύμφωνα με τις αρχές της ΕΕ και για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και για απόσυρση των κατοχικών στρατευμάτων'', αναφέρει.

    Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμος Αδάμου - Παρέμβαση ----------------------------------------------- Παρέμβαση στη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών έκανε χθες ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    Οπως είπε ο κ. Αδάμου, τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, είναι τόσο σημαντικά ώστε να καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τη φυσιογνωμία της ΕΕ.

    Η διεύρυνση της ΕΕ με την ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία απαιτεί αποφάσεις, οι συνέπειες των οποίων θα είναι καθοριστικές, ανέφερε, προσθέτοντας πως ''πρέπει να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι δεν είμαστε κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Ματσάκης ----------------------------------------- Την εκτίμηση ότι με την ψήφιση της έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έχει επιτευχθεί η σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η επιστροφή στις συνομιλίες για τροποποίηση του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε χθες ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Μάριος Ματσάκης.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Ματσάκης εκφράζει επίσης την άποψη ότι το 2005 θα καταβληθούν ξανά τεράστιες προσπάθειες για λύση του Κυπριακού ώστε η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ να γίνει συνάμα με μια συνολική διευθέτηση στο Κυπριακό.

    ''Θεωρώ ότι με την ψήφιση της έκθεσης Ερλινγκς έχουν επιτευχθεί οι δύο κύριοι στόχοι της ε/κ πλευράς για λύση του Κυπριακού: η σύνδεση της λύσης με την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και η επιστροφή στις διαπραγματεύσεις για περαιτέρω τροποποίηση του σχεδίου Ανάν'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Μάτσης ------------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Μάτσης θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ψηφίστηκε χθες, όσον αφορά την Κύπρο, και σημειώνει ότι έδωσε θετική ψήφο στην έκθεση του Κάμιελ Ερλινγκς για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ διότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ''Εδωσα θετική ψήφο στην έκθεση του συναδέλφου Κάμιελ Ερλινγκς για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, διότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου''.

    Ομως, προσθέτει, ''ουδόλως με δεσμεύει η φράση της παραγράφου 38 περί χρήσης και του σχεδίου Ανάν ως βάση για τις προσπάθειες επίλυση του Κυπριακού, αφού το σχέδιο αυτό έχει απορριφθεί από το 76% των Ε/Κ και το 67% του συνόλου των Κυπρίων. Λύση, όπως ορθά αναφέρεται στο άρθρο 38, μπορεί να εξευρεθεί στη βάση των αρχών επί των οποίων θεμελιώθηκε η ΕΕ'', σημειώνει σε δήλωσή του''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Βαρβιτσιώτης -------------------------- Πολύπλευρο και ταυτόχρονα ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Ερλινγκς, δήλωσε χθες ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    ''Η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι χρειάζεται να ικανοποιήσει όλα αυτά που προβλέπονται στην έκθεση Ερλινγκς'', είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

    Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Συνασπισμός ------------------------------------ Οι Ευρωπαίοι Αριστεροί είναι κάθετα αντίθετοι στις πιέσεις των ΗΠΑ για εκπτώσεις στα κριτήρια της Κοπεγχάγης σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει αμέσως οδικό χάρτη για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την Αγκυρα.

    Σε δήλωσή του, μετά την υιοθέτηση από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης του Κάμιελ Ερλινγκς για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο κ. Παπαδημούλης είπε πως πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που να αφορά, μεταξύ άλλων, και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ως μέρος του οδικού χάρτη.

    Ευρωκοινοβούλιο - Σαμαράς - Εκθεση Ερλινγκς ----------------------------- Πολυσήμαντο μήνυμα προς την Τουρκία χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης του Χριστιανοδημοκράτη Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς σχετικά με την έκθεση και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, ο κ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της έκθεσης, είπε ότι ''σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα πολυσήμαντο μήνυμα προς την Τουρκία, ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων μαζί της, όχι την ένταξή της''.

    Ταλάτ - Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς -------------------------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες ότι η έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της έκθεσης του Κάμιελ Ερλινγκς για την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ αποτελεί σημαντική εξέλιξη.

    Μιλώντας πριν από συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Ταλάτ είπε ότι η έγκριση της έκθεσης ήταν αναμενόμενη και πρόσθεσε πως η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εξαρτάται από την επίδοση της Αγκυρας στις διαπραγματεύσεις.

    Ευρωβουλευτής Κράτσα - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία --------------------------------------- Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, ''να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει αναφορικά με την απόφαση των ''25'' για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σε ανακοίνωσή της η κ. Κράτσα καλεί το Συμβούλιο ''να σεβαστεί τη δέσμευσή μας για τον ευρωπαϊκό δρόμο της Τουρκίας, αλλά και τις αξίες που ενώνουν τους ευρωπαϊκούς λαούς μεταξύ μας''.

    Σαμαράς - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία --------------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία είναι θέμα αξιοπρέπειας για την ίδια την Ευρώπη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, σε δήλωσή του στο Στρασβούργο και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς είπε ότι ''είναι θέμα αξιοπρέπειας για την ίδια την Ευρώπη να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κύπρο'' και διερωτήθηκε ''πώς, σε διαφορετική περίπτωση, η Τουρκία θα υπογράψει μία συμφωνία με έναν αντισυμβαλλόμενο τη στιγμή που δεν τον αναγνωρίζει''.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκικές θέσεις -------------------------------------------- Τις θέσεις της Αγκυρας ενόψει της σημερινής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών έχει κοινοποιήσει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Ουγκούζ Ντεμεριλάλπ.

    Σε ό,τι αφορά την παράγραφο 19 που αναφέρεται στην Κύπρο, η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει την πλήρη απάλειψή της και την αντικατάστασή της από την εξής αναφορά: ''To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε με ικανοποίηση ότι η Τουρκία έχει επεκτείνει τα οφέλη της Τελωνειακής Ενωσης ΕΕ-Τουρκίας σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ''.

    Στις τουρκικές προτάσεις για τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αναφέρεται ότι η επίλυση αυτών των διαφορών θα πρέπει να γίνεται ''σύμφωνα με τις αρχές του σεβασμού των νομικών δικαιωμάτων και των ζωτικών συμφερόντων του κάθε ενδιαφερομένου''.

    Ευρωκοινοβούλιο - Προϋπολογισμός ΕΕ 2005 - ΑΚΕΛ ---------------------------------------- Η Πολιτική Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία ανήκουν και οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2005 κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    Με την πρόταση ψηφίσματος που κατέθεσε η ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς απορρίπτεται ο προϋπολογισμός για το 2005 και ζητείται να κατατεθεί καινούργιος, ο οποίος να ανταποκρίνεται στις μεγαλύτερες ανάγκες κοινωνικής συνοχής μιας διευρυμένης ΕΕ, καθώς και στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, περιλαμβανομένων της οικονομικής ανασυγκρότησης και της μάχης ενάντια στην ανεργία.

    Μαρούλα Βιολάρη Ιακωβίδου - Βιβλίο - Παρουσίαση -------------------------------------------- Η ιστορία της Κύπρου, από τον αγώνα της ΕΟΚΑ μέχρι και την εισβολή του Αττίλα και τη συνεχιζόμενη διαίρεση της νήσου, ξεδιπλώνεται στο βιβλίο της δημοσιογράφου Μαρούλας Βιολάρη Ιακωβίδου, η οποία, βαφτίζοντας εαυτόν με το όνομα ''Νεφέλη'', περιγράφει με αυθορμητισμό και ειλικρίνεια σημαντικές στιγμές της κυπριακής πραγματικότητας, προβάλλοντας ταυτόχρονα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου της και τις διαχρονικές ανθρώπινες αξίες.

    Το βιβλίο της ''Νεφέλη'' παρουσίασε χθες, στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο οποίος είπε τι σύγγραμμα αποτελεί μια σοβαρή μαρτυρία που κατατίθεται χωρίς αλλότρια ελατήρια αλλά και ένα ιστορικό, λαογραφικό και συνάμα αυτοβιογραφικό βιβλίο.

    Ανέφερε ότι είναι δύσκολη η ανάλυση του βιβλίου γιατί δεν πρόκειται για μια βιβλιογραφία, αλλά μια περιγραφή της ιστορίας του κυπριακού προβλήματος, ''γραμμένης με ειλικρίνεια που δεν την βρίσκουμε εύκολα χωρίς ενδοιασμούς, χωρίς φοβίες, αναλύοντας σωστά καταστάσεις και λέγοντας πολλές φορές πικρές αλήθειες''.

    Πρόεδροι ΚΟΕ και ΚΟΑ - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας ------------------------------------------ Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης στον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού της Ελλάδας Γιώργο Ορφανό, για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στους Κυπρίους αθλητές κατά την προετοιμασία τους ενόψει διεθνών διοργανώσεων και για τη διακρατική συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    ''Χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω τον κ. Υφυπουργό'', είπε ο κ. Λαζαρίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αμέσως μετά τη 45λεπτη περίπου σύσκεψη που είχε ο ίδιος με τον κ. Ορφανό και τους συνεργάτες του, προσθέτοντας ότι στη συνάντηση τούς δόθηκε η ευκαιρία να ανασκοπήσουν ''την αθλητική κατάσταση και εδώ στην Κύπρο, αλλά και στο διεθνή ολυμπισμό''.

    Τόσο ο κ. Λαζαρίδης όσο και ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασαν την άποψη ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού Αθλητισμού της Ελλάδας στην Κύπρο έδωσε πάρα πολλά στον κυπριακό αθλητισμό.

    Ο κ. Λαζαρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Ορφανό για τις διευκολύνσεις που παρέχουν στη χρυσή νικήτρια της Κύπρου στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας Καρολίνα Πελεντρίτου, κάτι που ''είναι πάρα πολύ σημαντικό'', όπως δήλωσε.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία - Φραγκφούρτη -------------------------------- Την πεποίθηση ότι η οικονομία της Κύπρου «έχει καλές επιδόσεις και θα έχει και το 2005» εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προειδοποιώντας ωστόσο πως «εάν δεν υπάρξει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αν δεν επιδειχθεί η δέουσα κατανόηση από όλους, οι στόχοι που έχουν τεθεί για ένταξη στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών σύντομα και στη συνέχεια στη ζώνη του ευρώ, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες».

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι πρέπει να «γίνει συνείδηση σε όλους, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα ή τάξη βρίσκονται, πως εάν δεν επιδειχθεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και μεγάλη προσοχή σε σχέση με θέματα που άπτονται κυρίως των δημόσιων οικονομικών η προσπάθειά μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» θα έχει προβλήματα.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Φραγκφούρτη όπου θα παραστεί στην τακτική συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αφού η Κύπρος μετέχει από την 1η Μαϊου ως πλήρες μέλος.

    Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές ----------------------------------- Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη χθεσινή συνάντηση, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τον ξενοδοχειακό δείκτη και τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 1.002,82 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,9% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 181 χιλιάδες λίρες, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το 62% του τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,52% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 336,9 μονάδες.

    Καρολίνα Πελενδρίτου - Επίσκεψη στο Ριζοκάρπασο --------------------------------------------- Ενα μεγάλο ''μπράβο'' στους μαθητές του Ριζοκαρπάσου θέλει να στείλει η χρυσή παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελενδρίτου, οι οποίοι, όπως δηλώνει, ''κρατούν τον Ελληνισμό στα κατεχόμενα''.

    Η Καρολίνα Πελενδρίτου, η οποία κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμα της κολύμβησης στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, πρόκειται να επισκεφθεί αύριο τους μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, με τους οποίους θα μοιραστεί τις εμπειρίες της στον αθλητισμό.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η χρυσή παραολυμπιονίκης είπε πως θέλει να στείλει στα παιδιά του Ριζοκαρπάσου ''ένα μεγάλο μπράβο, γιατί έχουν καταφέρει με τον τρόπο τους να κρατούν τον Ελληνισμό στα κατεχόμενα''.

    Ευχήθηκε, εξάλλου, όπως συνεχίσουν να προσπαθούν με τον δικό τους τρόπο να διατηρούν τον Ελληνισμό εκεί.

    Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας - ΑΕΛ - Ηττα --------------------------------------- Η ΑΕΛ ηττήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 79 - 75 από την ισραηλινή Χάποελ Τελ Αβίβ στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    [10] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Βρυξέλλες - Αναχώρηση

    [11] (Κ) ΕΕ - Κορυφή - Τουρκικά

    Τα τουρκικά μπορεί να μην είναι επίσημη γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σίγουρα όμως είναι η κυρίαρχη γλώσσα από σήμερα το πρωί στο κτίριο ''Γιούστους Λίπσιους'', στην καρδιά των ''κοινοτικών'' Βρυξελλών, που θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα ληφθεί οριστική απόφαση για το αν, πότε και με ποιους όρους θα αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες της ΕΕ με την Τουρκία.

    Διακόσιοι περίπου δημοσιογράφοι, κινηματογραφιστές και τεχνικοί των τουρκικών μέσων ενημέρωσης κυκλοφορούν συνεχώς μέσα και έξω από το κτίριο, καλύπτοντας με τις δικές τους συνομιλίες κάθε άλλη γλώσσα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

    Η πρώτη-πρώτη επαφή με την τουρκική γλώσσα γίνεται στα πεζοδρόμια και τις νησίδες στη λεωφόρο μπροστά από το κοινοτικό κτίριο. Εκεί έχουν στηθεί τα ειδικά οχήματα βαν των τουρκικών καναλιών από τα οποία γίνονται οι άμεσες μεταδόσεις προς Τουρκία. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από τους δημοσιογράφους που κατευθύνονται προς την είσοδο του κτιρίου, μήπως σκοντάψουν στα χοντρά καλώδια.

    Στις αίθουσες εργασίας των δημοσιογράφων, στα υπόγεια του κτιρίου, οι Τούρκοι συνάδελφοι έχουν καταλάβει τις πιο κεντρικές και ''καίριες'' θέσεις, καθώς και τους λιγοστούς - αυτή τη φορά - υπολογιστές που προσφέρονται για χρήση από δημοσιογράφους που δεν έχουν δικό τους φορητό υπολογιστή.

    Ταινίες με τουρκικά θέματα μεταδίδονται συνεχώς από τις οθόνες του εσωτερικού τηλεοπτικού κυκλώματος που εξυπηρετεί τους δημοσιογράφους. Φτάνοντας στο χώρο, μπορεί να δει κανείς στις ''βουβές'' οθόνες δερβίσηδες να στροβιλίζονται ή εργάτες να φορτώνουν αποσκευές σε αεροπλάνα των τουρκικών αερογραμμών.

    Λίγο παραπέρα, στις πέριξ συνοικίες, κάνει αισθητή την παρουσία του ο Δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, που περιφέρεται και προβάλλει το αίτημα της Τουρκίας να πάρει απόψε ή αύριο ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων, αλλά και δέσμευση ότι αυτές θα οδηγήσουν - χωρίς όρους - σε ένταξη στην ενωμένη Ευρώπη.

    [12] (Κ) Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Την αισιοδοξία του ότι «η στήριξη του λαού, τα επιχειρήματα και η σθεναρή στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι εκείνα που θα φέρουν το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα» για την Κύπρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [13] (Κ) ΕΕ - Ερντογάν - Επαφές

    Σε ένα μαραθώνιο διμερών επαφών με ηγέτες κρατών μελών της ΕΕ έχει αποδυθεί από το πρωί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της λήψης απόφασης σχετικά με το αίτημα της Αγκυρας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι οποίες να οδηγήσουν χωρίς όρους στην πλήρη εισδοχή της χώρας στην Ενωση.

    Ο σύμβουλος Τύπου της τουρκικής αντιπροσωπείας στην ΕΕ Εγκίν Σολάκογλου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στο ξενοδοχείο Κόνραντ των Βρυξελλών στο οποίο και οι δύο έχουν καταλύσει.

    Στη συνέχεια, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Βέλγο ομόλογό του Γκι Φέρχοφσταντ στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία στη βελγική πρωτεύουσα.

    Αργότερα σήμερα, ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Ο κ. Σολάκογλου χαρακτήρισε φήμες τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου για κοινή συνάντηση κορυφής Τουρκίας - Γαλλίας - Γερμανίας σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ, ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ φθάνει στις Βρυξέλλες απόψε, λίγο προτού αρχίσει το δείπνο εργασίας των 25 και δεν υπάρχει χρόνος για συναντήσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει τηλεφωνική επαφή τους, συμπλήρωσε ο Τούρκος εκπρόσωπος.

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4311               0,4336
    Λίρα Αγγλίας              0,8398               0,8448
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4135            0,4168
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3286            0,3312
    Δολάριο Καναδά                  0,3515            0,3543
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0704            0,0709
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3760            0,3790
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [15] (Κ) Βρυξέλλες - Καραμανλής - Επαφές

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οπως εγνώσθη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός Καραμανλής θα συναντηθεί στις 5.45 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο ξενοδοχείο που διαμένει ο κ. Καραμανλής.

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  180.675,34
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,04     0,35    142.348,99
    FTSE/CySE 20                           338,33     0,42    112.419,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.012,11     0,46     83.567,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              889,16     0,32      4.919,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          882,69    -2,19     11.256,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.007,37     0,45     88.486,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.025,27     0,46     44.543,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    873,96     2,21      8.341,99
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            854,52     0,54     68.286,32
    FTSE Med (15/12/2004)                6.687,43    -0,02
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πελενδρίτου - Τιμητική εκδήλωση

    Τη ''χρυσή'' προσπάθεια της κολυμβήτριας Καρολίνας Πελενδρίτου στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας και την τιμητική συμμετοχή στους Παραολυμπιακούς των άλλων τεσσάρων αθλητών της κυπριακής αποστολής βράβευσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο κ. Χριστόφιας απένειμε στους ''πρωταθλητές της ζωής'', Καρολίνα Πελενδρίτου, Γιαννάκη Γαβριήλ, Γεωργία Γιαγκουλά, Μικαέλλα Σπαντίου και Ανδρέα Ποταμίτη τιμητικό δίπλωμα το οποίο συνοδευόταν από ένα αργυρό έμβλημα της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμβολικό χρηματικό ποσό, διαβεβαιώνοντάς τους ότι το Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στις προσπάθειες των αθλητών μας.

    [18] (Κ) Βρυξέλλες - Αφιξη Προέδρου Δημοκρατίας

    [19] (Κ) Βρυξέλλες - Καραμανλής - Επαφές (Διόρθωση ώρας)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα έχει σειρά συναντήσεων με ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, πριν από την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οπως εγνώσθη από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ, ο Πρωθυπουργός Καραμανλής θα συναντηθεί στις 5.45 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο ξενοδοχείο όπου διαμένει ο κ. Καραμανλής.

    [20] (Κ) ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δήλωση Μπαρόζο

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος από τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για υποχρέωση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Μπαρόζο είχε πει ότι αναγνώριση (διπλωματική) πρέπει να γίνει πριν από την προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή αύξηση

    Μικρή αύξηση παρουσίασε η χρηματαγορά, ωθούμενη από τις τραπεζικές μετοχές, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 1.007,37 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,35% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 180 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφούν το 20,1% του τζίρου.

    [22] (Κ) Ερντογάν - Παπαδόπουλος - ''Ο Καφές της ειρήνης''

    Τον καφέ της ειρήνης, θέλει να μοιραστεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Ερντογάν από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται αναμένοντας την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [23] (Κ) EE - Προστασία καταναλωτών - Μάρκος Κυπριανού

    Ο αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών και της δημόσιας υγείας Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού χαιρέτισε την έγκριση, στις 15 Δεκεμβρίου από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κανονισμού για την εναρμόνιση, σε κοινοτικό επίπεδο, των ανώτατων ορίων καταλοίπων (ΑΟΚ) φυτοφαρμάκων που επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης.

    [24] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Η Τουρκία θα αντιμετώπιζε θετικά νέες πρωτοβουλίες των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε Τούρκους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η χώρα του ''θα δείξει θετική προσέγγιση αν τα Ηνωμένα Εθνη αναλάβουν πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού''.

    [25] (Κ) Συνάντηση Ερντογάν - Φερχόφσταντ - Ρασμούνσεν

    Εναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη χώρα του τον προσεχή Απρίλιο επιθυμεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι στο θέμα αυτό τον τελευταίο λόγο έχουν οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες.

    [26] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Τεχνικές Επιτροπές - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    Σε όλα τα επίπεδα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' και οι οποίες εκτιμούν πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας κατά πάσα πιθανότητα θα αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2005.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Εναρξη συνάντησης

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται αυτή την ώρα στις Βρυξέλλες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Οι δύο ηγέτες βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει απόψε.

    Η συνάντηση προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον αφού το ξενοδοχείο όπου συναντώνται κατέκλυσαν ελληνικά, τουρκικά, ε/κ και ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είχε σήμερα συνάντηση με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Ολλανδό ΥΠΕΞ Μπέρναντ Μποτ.

    [28] (Κ) Ερντογάν - TV5 - Κύπρος - Αναγνώριση

    [29] (Κ) Αντιπροσωπεία του ΣτΕ -Ουκρανία- Προεδρικές εκλογές

    Αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολωνός βουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας Ταντέουσζ Ιβίνσκι και που θα αποτελείται από 30 βουλευτές - μέλη, θα εποπτεύσει την επανάληψη του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, στις 26 Δεκεμβρίου 2004.

    [30] (Κ) Σολάνα - Τουρκία - Αναγνώριση Κύπρου

    Ο Υπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα κάλεσε σήμερα την Τουρκία να προχωρήσει στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε δήλωσή του λίγο πριν αρχίσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο κ. Σολάνα προειδοποίησε την Αγκυρα ότι σε αντίθετη περίπτωση (δηλαδή μη αναγνώριση) θα ήταν πολύ δύσκολο για την Τουρκία να συμμετάσχει στην ΕΕ.

    [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας

    Ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ύστερα από συνάντηση πενήντα περίπου λεπτών με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συναντά αυτή την ώρα τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

    Σε ερώτηση αν σκέφτεται να υποβάλει βέτο στον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν απάντησε. ''Τι περιμένετε να σας απαντήσω;'' είπε.

    Ερωτηθείς για το πώς βλέπει την κατάσταση όπως διαμορφώνεται, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κατάσταση ''είναι καλή. Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος''.

    [32] (Κ) Τουρκία - Κύπρος - Ρασμούνσεν - Βανχάνεν - Φερχόφσταντ

    Οι Πρωθυπουργοί της Δανίας, της Φιλανδίας και του Βελγίου κάλεσαν σήμερα, λίγη ώρα πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, την Τουρκία να προχωρήσει στην υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο. Οι δηλώσεις των τριών ηγετών έγιναν αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων.

    Ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούνσεν δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει στην υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    «Θα έβρισκα φυσιολογικό να υπογράψει η Τουρκία το πρωτόκολλο πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο κ. Ρασμούνσεν.

    Από την πλευρά του, ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Μάτι Βανχάνεν υποστήριξε ότι «η υπογραφή του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου, δηλαδή η νομική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν αποτελεί μέρος των κριτηρίων (της Κοπεγχάγης)». Αλλά βεβαίως, συνέχισε ο κ. Βανχάνεν «η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ χωρίς να έχει ρυθμίσει το ζήτημα των σχέσεων της με την Κυπριακή Δημοκρατία''.

    [33] (Κ) Ερντογάν - Καραμανλής - Κύπρος

    Την ευχή ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα λυθεί το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου από την Αγκυρα, εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Ελληνα ομόλογό του Κώστα Καραμανλή.

    [34] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Σύνοδος Κορυφής - Τουρκία

    Την παραχώρηση στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων υπό συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, προς τους οποίους η χώρα αυτή οφείλει να συμμορφωθεί, εισηγείται το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μετά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των κομμάτων τα οποία συμμετέχουν στο ΕΛΚ.

    ''Μεταξύ των όρων αυτών'', αναφέρει ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Πρόεδρος του οποίου Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής, "περιλαμβάνεται και η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω της υπογραφής του πρωτοκόλλου για επέκταση της συμφωνίας της Αγκυρας με τα 10 νέα κράτη - μέλη και η ομαλοποίηση των σχέσεων των δυο χωρών''.

    Το ΕΛΚ θεωρεί ως δεδομένο ότι μια υποψήφια χώρα διατηρεί ένα επίπεδο σχέσεων με όλα τα κράτη μέλη, οι οποίες δεν βλάπτουν αυτή τη διαδικασία, αναφέρεται στο κείμενο θέσεων του ΕΛΚ.

    ''Ως εκ τούτου είναι αναμενόμενο'', προστίθεται στο κείμενο, ''ότι η Τουρκία θα υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των δέκα κρατών - μελών που συνδέθηκαν με την Ενωση την 1η Μαΐου 2004''.

    ''Επιπλέον'', δηλώνει το ΕΛΚ, ''θεωρείται πως η Τουρκία θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με την Κύπρο. Αλλα ανοικτά ζητήματα και συγκρούσεις στις γειτονικές σχέσεις της Τουρκίας, ειδικότερα εάν θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατόν μέσα σε πνεύμα καλής γειτονίας και σύμφωνα με τις αρχές της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης πραγματοποίησε ''αποφασιστική παρέμβαση'' στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, ''για στήριξη των θέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος -όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης- εξέφρασε την ικανοποίησή του για το τελικό κείμενο που υιοθέτησε το ΕΛΚ.

    ''Η παρέμβαση'', συνεχίζει η ανακοίνωση, ''πραγματοποιήθηκε σε απόλυτη συνεργασία με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος συμμετέχει επίσης στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο''.

    ''Η παρέμβαση βρήκε θετική ανταπόκριση και οι απόψεις που προβλήθηκαν από τον κ. Αναστασιάδη, σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενσωματώθηκαν στο κείμενο - πλαίσιο του ΕΛΚ για την Τουρκία, το οποίο κρίνεται ως ιδιαίτερα ικανοποιητικό'', όπως γράφει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

    Πριν την έναρξη της Συνόδου, ο κ. Αναστασιάδης είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς, τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βόλφγκαγκ Σιούσελ, τον Προεδρεύοντα της ΕΕ Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, καθώς και με άλλους αρχηγούς κομμάτων και κυβερνήσεων.

    [35] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αφιξη στο κτίριο ''Γιούστους Λίπσιους''

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε λίγο μετά τις 9 ώρα Βρυξελλών (8 ώρα Κύπρου) στο κτίριο ''Γιούστους Λίπσιους'', όπου θα αρχίσει σε λίγο η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία θα αποφασίσει για το κατά πόσον θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και υπό ποίους όρους.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνόδευε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου.

    [36] (Κ) ΕΕ - Συνοδος Κορυφής - Τουρκία - Διαβουλεύσεις

    Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα υπάρξει κατάληξη στη διάρκεια του αποψινού δείπνου εργασίας των 25 Ευρωπαίων ηγετών στο θέμα της περαιτέρω ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρι αυτή την ώρα, και προέβλεψαν ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύκτας, με στόχο να υπάρξει οριστική κατάληξη αύριο Παρασκευή.

    Ενα από τα θέματα για τα οποία διεξάγονται εντατικές διαβουλεύσεις είναι η διατύπωση της παραγράφου 19 του κειμένου των συμπερασμάτων για την Κύπρο.

    Ιδιαίτερα μεγάλες δυσκολίες στην εξεύρεση συμβιβαστικής συμφωνίας δημιουργεί και η ακριβής διατύπωση που θα συνοδεύει την ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε σχέση με την κατάληξή τους, επειδή η τουρκική πλευρά εμμένει στη θέση της να μην γίνει αναφορά σε διαπραγματεύσεις «ανοικτού τέλους».

    Τουρκική επιτροπή εμπειρογνωμόνων βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τεχνική επιτροπή της ολλανδικής προεδρίας σχετικά με τη διατύπωση του κειμένου των συμπερασμάτων, περιλαμβανομένης της παραγράφου 19, ενώ διάλογο με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ έχει ανοίξει από το απόγευμα ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου.

    Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με ομολόγους του άλλων κρατών μελών της ΕΕ, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη των θέσεων και αιτημάτων της κυπριακής πλευράς, πριν αρχίσει το δείπνο εργασίας των «25».

    [37] (Κ) Δελτίο δραστηριότητας αποδήμων

    Αυστρία - Δεξίωση - Αναχώρηση Ακόλουθου Αμυνας ----------------------------------------------- Ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αυστρία Σταύρος Επαμεινώνδας παρέθεσε πρόσφατα δεξίωση στην οικία του με την ευκαιρία της αναχώρησης του Ακόλουθου Αμυνας στην Αυστρία Αντισμήναρχου Φιλόκυπρου Γιαννάκη.

    Στη δεξίωση παρευρέθηκαν ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Αυστρία Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΑΣΕ Αριστείδης Σάνδης, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, η ηγεσία του αυστριακού στρατού, οι διαπιστευμένοι στην Αυστρία Ακόλουθοι Αμυνας και διπλωμάτες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 December 2004 - 18:49:54 UTC