Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση Ομίλων
  • [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Μυστική ψηφοφορία
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Πρόεδροι ΚΟΕ και ΚΟΑ - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας
  • [06] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελευθέρων Δημοκρατών
  • [07] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Αγκυρα - ΕΕ - Κύπρος
  • [08] (K) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες - ΕΣΚ - Τουρκία - ΕΕ
  • [09] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία - Φραγκφούρτη
  • [10] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή Ενωση
  • [11] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Τουρκία - Σύνοδος Κορυφής
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Ψηφοφορία
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ενταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας
  • [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ομιλία Μπαρόζο
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - ΓΓ ΟΗΕ - Διαφοροποίηση προγράμματος
  • [20] (Κ) Καραμανλής - Βρυξέλλες - Αναβολή αναχώρησης
  • [21] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Αναχώρηση για Βρυξέλλες
  • [22] (Κ) Σαμαράς - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σαμαράς - Εκθεση Ερλινγκς
  • [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Τροπολογίες
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία
  • [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Προϋπολογισμός ΕΕ 2005 - ΑΚΕΛ
  • [27] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Βαρβιτσιώτης
  • [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Μάτσης
  • [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκικές θέσεις
  • [30] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Κασουλίδης
  • [31] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμος Αδάμου - Παρέμβαση
  • [32] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Συνασπισμός
  • [33] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Δημητρίου
  • [34] (Κ) Ευρωβουλευτής Κράτσα - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία

  • [01] (K) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση Ομίλων

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό, η κλήρωση των Ομίλων του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στον Α΄ Ομιλο κληρώθηκαν ο ΑΠΟΕΛ, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας.

    Στον Β΄ Ομιλο κληρώθηκαν η Ανόρθωση, ο Απόλλων, ο Κινύρας Πέγειας και η ΑΕΚ Λάρνακας.

    Στον Γ΄ Ομιλο κληρώθηκαν ο Εθνικός Αχνας, ο Ολυμπιακός, ο Διγενής Μόρφου και η Ομόνοια Λευκωσίας.

    Στο Δ΄ Ομιλο κληρώθηκαν η ΑΕΛ, η Αθλητική Ενωση Πάφου, η ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς και ο Αρης Λεμεσού.

    [02] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Μυστική ψηφοφορία

    Μυστική θα είναι η σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Ερλινγκς που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η φόρμουλα που προωθεί η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ σε σχέση με την Τουρκία και το θέμα της αναγνώρισης από αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ψεσινές διαπραγματεύσεις των φορτηγατζήδων με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και οι επιπτώσεις από τις απεργιακές του κινητοποιήσεις, η συγκέντρωση υπέρ της άσκησης βέτο κατά της Τουρκίας στη Σύνοδο Κορυφής στην ΕΕ, η αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για το θέμα της τιμής των καυσίμων και η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου είναι τα κύρια θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Κάθε μέρα ζημιώνουμε δεκάδες εκατομμύρια λίρες'' γράφει πως ''γονατίζει η κυπριακή οικονομία, αφού χάνει δεκάδες εκατομμύρια λίρες συνεπεία των απεργιακών κινητοποιήσεων των φορτηγατζήδων και της στάσης της κυβέρνησης''. Ζωτικοί τομείς της οικονομίας, όπως το εμπόριο και οι κατασκευές, διαγράφουν κάθετη πορεία με αλυσιδωτές επιπτώσεις και σε άλλους κλάδους. Αλλού γράφει ότι "εννέα κόμματα και οργανώσεις κατάφεραν μετά βίας να συγκεντρώσουν περίπου 700 πρόσωπα στο πολυσυζητημένο συλλαλητήριο για την υποστήριξη του βέτο" κατά της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χάθηκαν εκατομμύρια στο λιμάνι'' πως τεράστια προβλήματα στο εμπόριο και κατ' επέκταση στην οικονομία του τόπου προκάλεσε η απεργία των φορτηγατζήδων. Ιδιαίτερα παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι Λεμεσού, το οποίο οι απεργοί απέκλεισαν και δεν επέτρεπαν σε κανένα φορτηγό ή ημιφορτηγό να εισέλθει ή να εξέλθει. Αλλού αναφέρει πως 18 Αμερικανοί βουλευτές απέστειλαν επιστολή προς τους Αμερικανούς Υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας, εκφράζοντας ανησυχία για την ενέργεια της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ να στείλει αξιωματούχους της να επιθεωρήσουν το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο "Δέσμευση με αστερίσκους" γράφει πως σε δυο σενάρια προφορικής δέσμευσης για υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο έχει καταλήξει η Αγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκική πρωτεύουσα, και στις δυο περιπτώσεις ο κ. Ερντογάν θα αναλάβει προφορική δέσμευση για υπογραφή του Πρωτοκόλλου πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει πως ''κάλυψη στις εταιρείες πετρελαιοειδών για τις αυξομειώσεις τιμών έδωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας'', απαντώντας στις αιχμές της αντιπολίτευσης ότι οι εταιρείες δεν προχωρούν στις μειώσεις που επιβάλλει η διακύμανση του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καυτό μενού και για τους δυο'' πως ένα εικοσιτετράωρο πριν από το μεγάλο δείπνο των ''25'', οι πιέσεις προς τον Ερντογάν ασκούνται από πολλές πλευρές τόσο για το Κυπριακό όσο και για άλλα ζητήματα, όπως η γενοκτονία των Αρμενίων, που ετέθη για πρώτη φορά από τη Γαλλία. Η Ολλανδική Προεδρία έχει ήδη έτοιμη φόρμουλα που θα δώσει στο αυριανό δείπνο για την ένταξη της Τουρκίας, για τελωνειακή ένωση μέχρι μεθαύριο ή ρητή δέσμευση υπογραφής σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Αλλού αναφέρει πως σύσσωμο το Προεδρικό θα μεταβεί αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής τους Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Δυο σενάρια για το θρίλερ'' γράφει πως υπογραφή μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου του πρωτοκόλλου για την επέκταση της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκία με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, άρα και με την Κύπρο, ζήτησε η Ολλανδική Προεδρία από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η Αγκυρα φρόντισε ωστόσο να στείλει μήνυμα σκλήρυνσης της στάσης της μέσω του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του ΥΠΕΞ Γκιουλ. Αλλού αναφέρει πως στο κατώφλι απεργίας βρίσκονται 3000 έκτακτοι υπάλληλοι, οι οποίοι αποφάσισαν να ζητήσουν συνάντηση τόσο με τον Πρέοδρο της Βουλής στην παρουσία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων όσο και με τον Υπουργό Οικονομικών.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Συγκρατημένη αισιοδοξία'' γράφει ότι ικανοποιημένος και αισιόδοξος επέστρεψε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου από τις Βρυξέλλες και σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει από πλευράς Ολλανδικής Προεδρίας διάθεση για θετική αντιμετώπιση των θέσεων της Λευκωσίας. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση διεξάγει έντονη διπλωματική μάχη, ούτως ώστε οι χώρες που διάκεινται φιλικά προς την Κύπρο να την υποστηρίξουν μέχρι τέλους. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΚΟΑ Τίτος Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Γεώργιος Ορφανός υπέγραψαν νέο Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Κανένα δικαίωμα να κρατείται ένα έθνος όμηρος'' αναφέρεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών που συνεχίζονται για τρίτη μέρα και γράφει ότι απειλούν να δημιουργήσουν οικονομικό όλεθρο στην Κύπρο ενόψει των Χριστουγέννων, με φορτία να αρχίζουν να στοιβάζονται στα λιμάνια σε μια από τις πλέον δραστήριες εποχές λιανικής πώλησης. Αλλού γράφει ότι διάφορα προβλήματα προέκυψαν σε σχέση με τον εκλογικό κατάλογο που η Εκκλησία ελπίζει να χρησιμοποιήσει στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του χρόνου. Προσθέτει ότι χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ενημέρωσε την Ιερά Σύνοδο για το πώς θα μπορούσε να βοηθήσει το Υπουργείο ώστε να διεξαχθούν ομαλά οι εκλογές που προγραμματίζονται τον Ιούνιο.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Επιστροφή - Σύνοδος ΕΕ -------------------------------------------- Ικανοποιημένος επέστρεψε από τις Βρυξέλλες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τόσο από τη συνάντηση που είχε με τον Ολλανδό ομόλογό του στον οποίο ανέπτυξε τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα της απόδοσης ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, όσο και από την υποστήριξη που έτυχε η παρέμβασή του στις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι το μεσημέρι είχε συνάντηση μίας ώρας με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών, Ολλανδό ομόλογό του Μπέρναρντ Μποτ με τον οποίο συζήτησαν τις «θέσεις μας και εξετάσαμε διάφορα πιθανά σενάρια» τα οποία ο κ. Μποτ «θα σκεφθεί» και θα έχουν εκ νέου συνάντηση μεθαύριο Πέμπτη.

    Ερωτηθείς εάν ο Ολλανδός ομόλογός του τον έχει ενημερώσει για τη φόρμουλα που επεξεργάζεται η Προεδρία της ΕΕ προκειμένου η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «συζητήσαμε εναλλακτικές εκδοχές αλλά όλες καλύπτουν τις δικές μας θέσεις».

    Αναφορικά με τις εργασίες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στο Συμβούλιο συζητήθηκε το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου έκανε παρέμβαση η οποία και «έτυχε πολλής υποστήριξης από πολλούς συναδέλφους».

    «Είμαι ικανοποιημένος αν αναλογιστώ την υποστήριξη που είχαμε απο άλλους, σε προηγούμενα Συμβούλια και στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων και αν ληφθεί επίσης υπόψιν ότι κανένας από τους παρισταμένους δεν αντέδρασε αρνητικά», ανέφερε.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε να σχολιάσει σημερινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού και του Υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι ανέφεραν ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία πριν την λύση του Κυπριακού η οποία σύμφωνα με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ πρέπει να εξευρεθεί μέσω του ΟΗΕ και όχι της ΕΕ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «τόσα χρόνια παρακολουθούμε την Αγκυρα και πως αντιδρούν και πως κάνουν δηλώσεις. Η Αγκυρα όταν βρίσκεται μπροστά σε προβλήματα και διλήμματα πάντοτε αντιδρά με ένα επιθετικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε ότι «ουσιαστικά εμείς συζητήσαμε τις δικές μας θέσεις και πως με εναλλακτικούς τρόπους θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν. Αντιλαμβάνεστε ότι ούτε δυνατόν ούτε επιτρεπτό είναι να αποκαλύψω ακριβώς το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχα με τον κ. Μποτ».

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο κ. Μποτ εξέφρασε απόψεις για το πως μπορεί να γίνει το ένα ή το άλλο ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε «διαδικαστικά ναι».

    Κληθείς να αναφέρει εάν είναι ικανοποιημένος από τη συνάντησή του με τον Ολλανδό ομόλογό του ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε θετικά.

    Ο Γιώργος Ιακώβου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει και τη χθεσινοβραδινή συγκέντρωση που πραγματοποιείται στη Λευκωσία από την Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών, στην οποία μίλησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων που υποστηρίζουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να προβάλει βέτο στο Συμβούλιο Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου όταν η Τουρκία θα αναμένει να λάβει από την ΕΕ ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει «ποια είναι η θέση του ιδίου και της κυβέρνησης πάνω σ αυτό το θέμα» προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να προσθέτει τίποτε άλλο επί του θέματος.

    Σε ερώτηση κατά πόσον με τα υπάρχοντα προσχέδια των Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας καλύπτεται το αίτημα της Λευκωσίας όπως συμπεριληφθεί στο Τελικό Κείμενο των Συμπερασμάτων το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων της Κύπρου με την Τουρκία, ο Γιώργος Ιακώβου απάντησε ότι «αυτό έχει συζητηθεί όχι μόνο στο Συμβούλιο αλλά και στην κατ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μποτ».

    Ερωτηθείς εάν από τις επαφές του στις Βρυξέλλες είχε κάποιες ενδείξεις ότι χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία πραγματικά αντιδρούν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης αυτών των «σημαντικών αν όχι και καυτών θεμάτων, τουλάχιστον όπως είχαν παρουσιαστεί, υπήρξε σχεδόν σύγκλιση απόψεων στο τέλος της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών». Πρόσθεσε ότι «φαίνεται πως δεν πρόκειται να παρουσιαστούν σημαντικά εμπόδια στα θέματα τα οποία ήγειραν στο παρελθόν η Αυστρία και η Γαλλία».

    Τέλος ερωτηθείς εάν η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αισιόδοξη για το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο ίδιος είναι «πάντοτε αισιόδοξος».

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ ----------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί αν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας, σε δήλωσή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', επαναλαμβάνει ότι είναι στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    Επισημαίνει, ωστόσο ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση, είναι μακρύς και εξαρτάται από την ίδια.

    ''Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Αυτή είναι μια στρατηγική επιλογή ως μέσο, μεταξύ των άλλων, απόκτησης υψηλού επιπέδου γεωπολιτικής σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή μας'', αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής και προσθέτει ''μολαταύτα, ο μακρύς δρόμος της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από την ίδια. Ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στο κοινοτικό κεκτημένο είναι συνθήκη εκ των ων ουκ άνευ για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ερντογάν - ΚΑΔ - Ενημέρωση - ΕΕ ------------------------------- «Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι χριστιανικός σύνδεσμος και αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους», δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV.

    Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του σημειώνοντας ότι όλοι ''δίνουμε μεγάλο αγώνα για το μέλλον της χώρας μας''.

    «Οι επόμενες ημέρες και ειδικά η Παρασκευή για την Τουρκία είναι πολύ σημαντικές» δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Συμπεράσματα ----------------------------------- Οι πολιτικές δεσμεύσεις καταγράφονται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες πως υπάρχει η ιδέα να ακολουθηθεί η συνταγή που ακολουθήθηκε και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999, δηλαδή να υπάρξει ανταλλαγή επιστολών μεταξύ Προεδρίας και Τουρκίας, οι οποίες να αφορούν το θέμα της εξομάλυνσης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο.

    Ερωτηθείς για τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Ολλανδό ΥΠΕΞ Μπέρναρντ Μποτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει καινούργιο προσχέδιο συμπερασμάτων, σημειώνοντας πως ο ΥΠΕΞ προτίθεται να θέσει και πάλι τις δικές μας τοποθετήσεις και απαιτήσεις καθαρά ενώπιόν του (κ. Μποτ) για να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματα ή για να συζητηθούν εν πάση περιπτώσει στο Συμβούλιο Κορυφής στις 16 και 17.

    ''Η δική μας πρόθεση είναι να επιδιωχθεί μέχρι την τελευταία στιγμή το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα το οποίο να διασφαλίζει τα συμφέροντα της χώρας μας'', επανέλαβε και σήμερα ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος ερωτηθείς ποιο θα είναι αυτό το βέλτιστο αποτέλεσμα είπε πως αυτό ''θα φανεί στις 17'' Δεκεμβρίου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρμενίας ---------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Πολιτικού Γραφείου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αρμενίας Χραντ Μαρκαριάν κάλεσε την Κύπρο να τηρήσει σταθερή θέση όσον αφορά το ενδεχόμενο έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ και να μην υποκύψει σε απειλές και υποσχέσεις, προσθέτοντας πως αναμένει από την Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει στην ΕΕ το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μαρκαριάν είπε πως το κόμμα του πραγματοποιεί εκστρατεία για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

    Μιλώντας μέσω μεταφραστή, ο Αρμένιος πολιτικός εξήρε την στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων, καλώντας την ταυτόχρονα να συνεχίσει τη στήριξη αυτή και στο πλαίσιο της ΕΕ.

    ''Αναμένουμε από την ΕΕ η οποία αντιπροσωπεύει ανθρώπινα δικαιώματα και αξίες για τα δικαιώματα των λαών να μην ξεχάσει το αρμενικό αίμα που χύθηκε και επίσης αναμένουμε από την Κυπριακή Δημοκρατία, παράλληλα με το κυπριακό ζήτημα, να θέτει και το ζήτημα της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας στην ΕΕ'', δήλωσε ο κ. Μαρκαριάν.

    ΕΕ - Μπαρνιέ - Αρμενία - Κύπρος ------------------------------- Η Γαλλία, σε όλη τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, θα θέτει ερωτήσεις και ζητήματα στην Αγκυρα τόσο για τη γενοκτονία των Αρμενίων όσο και για την Κύπρο, τόνισε χθες ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Γαλλος Υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Μπαρνιέ.

    Είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος Υπουργός μίλησε για «γενοκτονία» Αρμενίων και και όχι για «τραγωδία», λέξη που χρησιμοποιούσε μέχρι σήμερα.

    Το Αρμενικό είναι μια «πληγή που δεν κλείνει», είπε ο κ. Μπαρνιέ, ο οποίος υπένθύμισε ότι το γαλλικό Κοινοβούλιο από το 2001 έχει χαρακτηρίσει την τραγωδία αυτή «γενοκτονία». Δεν ξεχνώ, συνέχισε, ότι η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε ομόφωνα χαρακτηρίζοντας γενοκτονία αυτή την τραγωδία, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα το μαρτύριο εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ -------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει σε κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλες, για τα συμφέροντα της Κύπρου, έδωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Γιώργος Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

    ''Χθες με πήρε τηλέφωνο ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, για να μου ζητήσει και τη δική μου συνδρομή στις προσπάθειες της Κύπρου να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι διαβεβαίωσε τον Κύπριο Πρόεδρο ότι ''όπως έχουμε κάνει κινήσεις τον τελευταίο καιρό και με τους Σοσιαλιστές στη Μαδρίτη, αλλά και με την επίσκεψη μου στην Τουρκία, θα συνεχίσω τις επόμενες μέρες - και βεβαίως και μετά, αλλά σίγουρα τις επόμενες μέρες - κάθε προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------ Ψυχραιμία ενόψει της Συνόδου Κορυφής όπου θα αποφασιστεί εάν θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, συνέστησε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος τόνισε ότι οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την τελευταία στιγμή για το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα.

    ''Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να συνεχιστούν οι προσπάθειες μέχρι και την τελευταία στιγμή'' είπε ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την τελετή απονομής βραβειών φυσικής στη μνήμη του Ανδρέα Αχιλλίδη σε φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου.

    Σε ερώτηση για το πως εκτιμά ο ίδιος ότι διαμορφώνεται το σκηνικό στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η μάχη συνεχίζεται και κανένας μέχρι την τελευταία στιγμή δεν θα γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα''.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Eκθεση Ερλινγκς - Ψηφοφορία --------------------------------------------------- Μυστική αναμένεται να είναι η σημερινή ψηφοφορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έγκριση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Ερλινγκς, που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Χθες συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξετάζοντας την πρόταση για μυστική ψηφοφορία. Δύο ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, ο Ιταλός Μίκαελ Εμπνερ και ο Γερμανός Μίχαελ Γκάλερ, ανέλαβαν να συγκεντρώσουν τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για την αποδοχή από την Ολομέλεια του ΕΚ της μυστικής ψηφοφορίας τόσο για την έκθεση Ερλινγκς όσο και για δύο τροπολογίες της.

    Η μία απορρίπτει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και η άλλη καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εκπονήσουν τον εναλλακτικό στόχο μίας προνομιακής εταιρικής σχέσης, που θα συνεπάγεται ειδικότερα μία κοινή εμπορική πολιτική, μία συνεργασία για την οικοδόμηση του κράτους δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ουσιαστική αναγνώριση των μειονοτήτων, κοινές δομές ελέγχου της μετανάστευσης και θαλάσσιας επιτήρησης, μία διαρθρωτική βοήθεια προς την Τουρκία, μία πολιτιστική και εκπαιδευτική συνεργασία και κοινούς στόχους στον τομέα της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

    Το σύνολο των απαιτούμενων υπογραφών, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΚ, είναι 147. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού Μίχαελ Γκάλερ ο αριθμός αυτός έχει υπερκαλυφθεί. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ψηφοφορία θα είναι μυστική για να μπορέσουν οι ευρωβουλευτές να ψηφίσουν μακριά από κυβερνητικές και κομματικές πιέσεις.

    Ο επικεφαλής του ΕΛΚ Χανς Γκερτ Πέτερινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο περιθώριο των εργασιών της Ολομέλειας του ΕΚ, επανέλαβε την πάγια θέση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας ότι η απόφαση για την ένταξη είναι θέμα συνείδησης.

    Ομήρου - Βρυξέλλες - Σύνοδος Σοσιαλιστικών Κομμάτων --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου θα μετάσχει στη Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της ερχόμενης Πέμπτης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, η σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πραγματοποιείται την παραμονή της κρίσιμης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο θα πάρει απόφαση για την παραχώρηση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Ομήρου θα έχει συναντήσεις με σοσιαλιστές ηγέτες, στους οποίους θα θέσει την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να παραχωρηθεί η αιτούμενη από την Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Τασνακτσουτιούν - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------- Την πεποίθηση πως η Τουρκία δεν μπορεί αβρόχοις ποσί να εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Αρμενικού Σοσιαλιστικού Κόμματος «Τασνακτσουτιούν», ο κ. Ομήρου είπε πως η Τουρκία ''πρέπει πράγματι να αποδείξει ότι είναι μια ευρωπαϊκή χώρα''.

    Σε ό,τι αφορά τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως ''τα αιτήματα μας και οι θέσεις μας είναι για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη διασύνδεση αυτής της πορείας με το κυπριακό πρόβλημα, με την ανάγκη μιας λύσης του Κυπριακού στηριγμένη στις αρχές του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου''.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αρμενικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Τασνακτσουτιούν Χραντ Μαρκαριάν είπε πως το αρμενικό έθνος θα προσπαθήσει ''να κάνει δυνατή την εισδοχή μίας Τουρκίας, η οποία θα αποδέχεται τα κοινώς αποδεκτά ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες''.

    ΕΥΡΩΔΗ - Συνέδριο - Ψηφίσματα ----------------------------- Μη ρητή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θα σημαίνει την άσκηση βέτο εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρεται σε ψήφισμα που εγκρίθηκε στο Ιδρυτικό και Καταστατικό Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

    Στο Συνέδριο της ΕΥΡΩΔΗ εγκρίθηκαν την Κυριακή τέσσερα συνολικά ψηφίσματα, που αφορούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου και το τουρκικό αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, την επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, το Εθνικό Συμβούλιο, και τη Δημοσιονομική Πολιτική, τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2005 και το Πρόγραμμα Σύγκλισης.

    Στο ψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου και το τουρκικό αίτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ, η ΕΥΡΩΔΗ αναφέρει ότι ''το δικαίωμα αρνησικυρίας είναι αναπαλλοτρίωτο, ισχύει και μπορεί πάντοτε να ασκηθεί, εφ όσον αυτό καταστεί απαραίτητο''.

    ''Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι, μέσα σε αυτές τις περιστάσεις, αυτονόητη υποχρέωση'', σημειώνει, προσθέτοντας ότι ''η αναγνώριση αυτή ούτε 'στιγμιαία' μπορεί να είναι ούτε και θα θεωρηθεί ως πλήρης εφ όσον δεν συνοδευτεί από την άμεση εγκατάλειψη της πολιτικής που ασκεί η Τουρκία με την παράνομη οντότητα του κατοχικού κρατιδίου στα κατεχόμενα'', σημειώνει.

    Βάσος Λυσσαρίδης - Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών ------------------------------------------- Απευχόμεθα να βρεθούμε στην ανάγκη να χρησιμοποιήσουμε το βέτο, αλλά από την Τουρκία και την ΕΕ εξαρτάται, είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης προσθέτοντας ότι η πρώτη οφείλει να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και η Ευρώπη να εμμείνει στις αρχές της.

    ''Αν όχι δεν υπάρχει άλλη διέξοδος από την προβολή του βέτο'', ανέφερε χθες βράδυ σε ομιλία του στην υπερκομματική συγκέντρωση της Κίνησης Πολιτών στην Λευκωσία με θέμα ''Η απόφαση της 17ης Δεκεμβρίου 2004: το βέτο είναι επιλογή'' προσθέτοντας ότι ''το βέτο είναι το όπλο των μικρών λαών, όχι μόνο για τα επί μέρους συμφέροντα όπως περιλαμβάνονται στα κεφάλαια (αλιεία) αλλά κυρίως για τα βασικά''.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι καταλυτική ημερομηνία και αποτελεί την ανεπανάληπτη ευκαιρία να εξαναγκασθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί προς στοιχειώδεις υποχρεώσεις της και αυτό αφορά κυρίως την ίδια την Ευρώπη.

    Αλλωστε, συνέχισε, ''αυτό προνοεί ακόμα και η σχιζοφρενικά αντιφατική έκθεση της επιτροπής, δηλαδή ότι πριν από την έναρξη διαλόγου στο κεφάλαιο, η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από την συμφωνία σύνδεσης και την τελωνειακή ένωση, ιδιαίτερα εκείνες που συγκρούονται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο''

    Κύπρος - Νάρκες - Διακήρυξη - Υπογραφή -------------------------------------- Η Κύπρος υπέγραψε Διακήρυξη για τον τερματισμό της χρήσης ναρκών κατά προσωπικού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, τα 144 κράτη-μέλη της Σύμβασης της Οττάβα για την απαγόρευση των ναρκών κατά προσωπικού υιοθέτησαν στις 3 Δεκεμβρίου στην Πρώτη Αναθεωρητική Διάσκεψη των κρατών-μελών, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Ναϊρόμπι της Κένυας, ένα ισχυρό Σχέδιο Δράσης για την επόμενη 5ετία, με στόχο την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής προόδου για τον τερματισμό των δεινών που προκαλούν στην ανθρωπότητα οι νάρκες κατά προσωπικού.

    Οι ανώτατοι αξιωματούχοι των κρατών-μελών που πήραν μέρος στη Διάσκεψη υπέγραψαν τη Διακήρυξη της Ναϊρόμπι, με την οποία ανανέωσαν τη δέσμευση των κυβερνήσεών τους να επιτύχουν το στόχο μιας ανθρωπότητας απαλλαγμένης από νάρκες κατά προσωπικού, όπου δεν θα υπάρχουν πλέον θύματα του καταστροφικού αυτού όπλου.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε στη Διάσκεψη η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Εφαρμογή της Σύμβασης της Οττάβα, Πρέσβης Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία και υπέγραψε τη Διακήρυξη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης.

    Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Πολιτισμού Ελλάδας ----------------------------------------------- Θέματα αναβάθμισης των ήδη στενών σχέσεων Κύπρου και Ελλάδας στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και θέματα πολιτικής επικαιρότητας, συζήτησαν στη χθεσινή τους συνάντηση ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Γιώργος Ορφανού.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Ο κ. Ορφανός εξέφρασε την ελπίδα πως το μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα ''θα είναι ένα μήνυμα που θα βάζει στις σωστές διαστάσεις την πορεία της Τουρκίας αλλά και την αντιμετώπιση των λαών της Ευρώπης στα προβλήματα που πρέπει άμεσα να επιλυθούν όπως είναι το θέμα της Κύπρου με μια οριστική βιώσιμη και λειτουργική λύση''.

    Λονδίνο - Λεωφορεία - Διαφημίσεις κατεχομένων --------------------------------------------- Τα λεωφορεία του Λονδίνου δεν θα φέρουν πλέον διαφημίσεις διακοπών στα κατεχόμενα της Κύπρου, σύμφωνα με απαντητική επιστολή του Εκτελεστικού Διευθυντή του αρμόδιου τμήματος των δημόσιων συγκοινωνιών του Λονδίνου Πίτερ Χέντι.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Μπράιαν Κόλμαν, μέλους του Συμβουλίου του Μπάρνετ και Κάμπτεν, ο κ. Χέντι είπε ότι ''οποιαδήποτε μελλοντική διαφήμιση παρουσιαστεί στα λεωφορεία του Λονδίνου θα καταχωρηθεί στην κατηγορία που επιτρέπει να επιμένουμε ότι οι εταιρείες που λειτουργούν τα λεωφορεία δεν θα χρησιμοποιούν τις διαφημίσεις αυτές''.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη ------------------------------------------ Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί σήμερα για τη Φραγκφούρτη, για να μετάσχει στην 30ή συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.

    Βουλή - Χριστοδουλίδης - ΚΣΣΕ - Παρίσι --------------------------------------- Ο επικεφαλής της κυπριακής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Δώρος Χριστοδουλίδης μετέβη στο Παρίσι για να συμμετάσχει στη συνεδρία της Επιτροπής για την Τήρηση των Υποχρεώσεων και Δεσμεύσεων των Χωρών - Μελών της ΚΣΣΕ, που θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Βραβεία Ανδρέα Αχιλλίδη --------------------------------- Το ΑΚΕΛ τιμώντας τη μνήμη του ακαδημαϊκού, επιστήμονα και μελετητή αστροφυσικής Ανδρέα Αχιλλίδη βράβευσε και φέτος σε ειδική τελετή τους πρωτοετείς φοιτητές του Ανώτερου Τεχνολογικού Ινστιτούτου που συγκέντρωσαν την καλύτερη επίδοση στο μάθημα της φυσικής.

    Τα βραβεία απένειμε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας στους John Evans Dadzie του κλάδου Ναυτομηχανικής, Μιχάλη Αρκαδίου του κλάδου Μηχανολογίας, Αχιλλέα Αχιλλέως του κλάδου Πολιτικής Μηχανικής και Μιλτιάδη Ιωάννου του κλάδου Ηλεκτρολογίας.

    Ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του κατά την τελετή βράβευσης χαρακτήρισε τον Ανδρέα Αχιλλίδη ''άνθρωπο της τόλμης και του ρίσκου, ασυμβίβαστο με κάθε λογής βόλεμα, άνθρωπο που αναζητούσε σε όλη του τη ζωή το απρόβλεπτο, το αναπάντεχο, το ασυνήθιστο, το ανεξήγητο''.

    Παρουσίαση βιβλίου - Βαλαβανίδου -------------------------------- Πολλά πρόσωπα και πράγματα βάζει ''νοητά στις αποσκευές'' της η πρώην Ακόλουθος Τύπου της ελληνικής Πρεσβείας στην Κύπρο Αννα Σταφιδά - Βαλαβανίδου, αποχαιρετώντας την Κύπρο ύστερα από επτά χρόνια.

    Στο βιβλίο της ''Σαν φύλλα ημερολογίου - Κάποτε μια Ακόλουθος Τύπου στη Λευκωσία'', η κ. Βαλαβανίδου αναφέρει ότι η θητεία της την δίδαξε πολλά και την έκανε σοφότερη και πλουσιότερη σε φίλους.

    Κύπρος - Ελλάδα - Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας ------------------------------------------------ Κύπρος και Ελλάδα υπέγραψαν χθες νέο Μνημόνιο Αθλητικής Συνεργασίας, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο τη συνεργασία τους στον αθλητικό τομέα.

    Το Μνημόνιο υπέγραψαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Τίτος Χριστοφίδης.

    Το μνημόνιο το οποίο διευρύνει όλες τις προηγούμενες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών προνοεί, μεταξύ άλλων, την αύξηση των Κυπρίων αθλητών που προπονούνται σε εγκαταστάσεις της Ελλάδας πέραν από τα αθλήματα του στίβου, την βοήθεια από τα ΤΕΦΑ Αθηνών στον ΚΟΑ για δημιουργία σχεδίου επιστημονικής στήριξης των Κυπρίων Πρωταθλητών, την αύξηση στις 2.500 των διανυκτερεύσεων Ελλαδιτών αθλητών που προπονούνται στη Κύπρο, αλλά και γενικότερη συνεργασία σε όλα τα θέματα του αθλητισμού.

    Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση Ομίλων -------------------------------------------- Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό, η κλήρωση των Ομίλων του Ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Στον Α΄ Ομιλο κληρώθηκαν ο ΑΠΟΕΛ, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου, η ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς και η ΠΑΕΕΚ Κερύνειας.

    Στον Β΄ Ομιλο κληρώθηκαν η Ανόρθωση, ο Απόλλων, ο Κινύρας Πέγειας και η ΑΕΚ Λάρνακας.

    Στον Γ΄ Ομιλο κληρώθηκαν ο Εθνικός Αχνας, ο Ολυμπιακός, ο Διγενής Μόρφου και η Ομόνοια Λευκωσίας.

    Στο Δ΄ Ομιλο κληρώθηκαν η ΑΕΛ, η Αθλητική Ενωση Πάφου, η ΕΝΑΔ Πόλης Χρυσοχούς και ο Αρης Λεμεσού.

    Οι αγώνες της πρώτης αγωνιστικής θα γίνουν στις 21, 22 και 23 Δεκεμβρίου

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη --------------------------- Μικρά κέρδη παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το ιδιαίτερα μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο 0,33%, κλείνοντας στις 1.007,62 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη 0,22% και έκλεισε στις 72,44 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος περιόρισε την αξία των συναλλαγών στις 143 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Πρόεδροι ΚΟΕ και ΚΟΑ - Υφυπουργός Αθλητισμού Ελλάδας

    Ιδιαίτερες ευχαριστίες εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης στον Υφυπουργό Πολιτισμού αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού της Ελλάδας Γιώργο Ορφανό, για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στους Κυπρίους αθλητές κατά την προετοιμασία τους ενόψει διεθνών διοργανώσεων και για τη διακρατική συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη χθες μεταξύ Ελλάδας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ).

    [06] (Κ) Πρόεδρος ΕΔΗ - Ευρωπαϊκό Κόμμα Φιλελευθέρων Δημοκρατών

    [07] (Κ) Τουρκικός Τύπος - Αγκυρα - ΕΕ - Κύπρος

    Τα μηνύματα - τελεσίγραφα της τουρκικής ηγεσίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, εν αναμονή της ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων απασχολούν τους κύριους τίτλους του σημερινού τουρκικού Τύπου που προβάλλει ευνοϊκά για την τουρκική υπόθεση δημοσιεύματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων.

    Η "Χουριέτ" με τον ποδοσφαιρικό τίτλο ''Ο Τούρκος αρχηγός περνά μέσα από την άμυνα'' γράφει ''με δύο μόνο μέρες να απομένουν μέχρι την ιστορική σύνοδο της ΕΕ, κατά την οποία θα συζητηθεί ο σαραντάχρονος αγώνας της Τουρκίας να καταστεί μέλος της ΕΕ, και έντονη διπλωματική κινητικότητα παρατηρείται στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες''. Προβάλλει δημοσίευμα της βρετανικής ''Γκάρντιαν'', η οποία προβλέπει ότι θα είναι επιτυχείς οι προσπάθειες του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και σημειώνει πως ''ο Τούρκος αρχηγός ετοιμάζεται να περάσει μέσα από την άμυνα''.

    Αλλού η εφημερίδα γράφει ''μπορούμε να πούμε όχι αν παραστεί ανάγκη'' και προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια γεύματος με τους Πρεσβευτές της ΕΕ στην Αγκυρα. Απαντώντας σε ερώτηση Πρεσβευτή για την Κύπρο, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Αγκυρα ''δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την ε/κ διοίκηση πριν τη σύνοδο κορυφής στις 17 Δεκεμβρίου''.

    Η ''Μιλιέτ'' προβάλλοντας δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού σε συνάντηση του κόμματός του τιτλοφορεί ''Ερντογάν: δείξτε στην Τουρκία ότι η ΕΕ δεν είναι ένα χριστιανικό κλαμπ''. ''Η Ευρώπη δεν πρέπει να βλάψει την ίδια της τη δομή. Εχει υποχρέωση να αποδείξει ότι δεν είναι χριστιανικό κλαμπ'', δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Η ''Γενί Σαφάκ'' με τίτλο ''Γκιουλ: Υπάρχει κάποιο σημείο όπου μπορούμε να πούμε 'όχι ευχαριστώ!'''. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία θα απορρίψει μια ενδεχόμενη πρόταση για ''προνομιακή συνεργασία'' με την ΕΕ. ''Αναμένουμε μια θετική απόφαση στις 17 Δεκεμβρίου. Εχουμε ενημερώσει τους ομολόγους μας για τις τουρκικές επιφυλάξεις. Δεν πρόκειται να δεχθούμε κανένα όρο ή αποτέλεσμα που δεν θα οδηγεί στην πλήρη ένταξη'', δήλωσε ο κ. Γκιουλ.

    Η ''Σαμπάχ'' αναφέρεται στο γεύμα που παρέθεσε η Αγκυρα στους Ευρωπαίους Πρεσβευτές και τη δήλωση του Ερντογάν ότι η ''η Τουρκία έχει κάνει την κατ' οίκον εργασία της. Δεν προσβλέπουμε στην Ευρώπη για οικονομικούς λόγους. Βλέπουμε την ΕΕ ως ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσεις να εκσυγχρονιστούμε''.

    Η ''Τζουμχουριέτ'' έχει τίτλο ''Ευκαιρία για να πέσει το τείχος'' και προβάλλει τα δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία η ΕΕ θα ανάψει το πράσινο φως στην Τουρκία ακόμη και αν το κάνει με επιφυλάξεις.

    Σύμφωνα με την ''Τζουμχουριέτ'', η σουηδική εφημερίδα ''Εξπρέσεν'' γράφει ότι η Τουρκία δίδει την ευκαιρία στην ΕΕ να σπάσει το τείχος του 21ου αιώνα μεταξύ της Δύσης και του Ισλάμ. Προβάλλει επίσης δημοσίευμα της ''Λε Μοντ'' σύμφωνα με το οποίο ''η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανοίξει την πόρτα στην Τουρκία. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν το δεύτερο μισό του 2005 ανεξάρτητα από τη Γαλλία''.

    Η ''Τουρκιγιέ'' προβάλλει πρωτοσέλιδα τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι ''δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε τους Ε/Κ. Θα διαπραγματευτούμε μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι Ε/Κ είναι ένα από τα σημεία και η αναγνώριση είναι αδύνατη εάν δεν εξευρεθεί λύση του Κυπριακού''.

    [08] (K) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βρυξέλλες - ΕΣΚ - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε σήμερα ότι πρέπει να δοθεί το μήνυμα στην Τουρκία ότι η ευρωπαϊκή της πορεία «περνά μέσα από την κατακρύμνηση του διαχωριστικού τείχους που έχει εγκαθιδρύσει στην Κύπρο» και ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει κατά τρόπο ουσιαστικό προς την ευρωπαϊκή της ενσωμάτωση αν δεν υπακούσει σε ένα δίκτυο κανόνων δικαίου όπως αυτό που ισχύει στην ΕΕ».

    [09] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία - Φραγκφούρτη

    Την πεποίθηση ότι η οικονομία της Κύπρου «έχει καλές επιδόσεις και θα έχει και το 2005» εξέφρασε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προειδοποιώντας ωστόσο πως «εάν δεν υπάρξει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών και αν δεν επιδειχθεί η δέουσα κατανόηση από όλους, οι στόχοι που έχουν τεθεί για ένταξη στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών σύντομα και στη συνέχεια στη ζώνη του ευρώ, θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες».

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι πρέπει να «γίνει συνείδηση σε όλους, ανεξάρτητα από την επαγγελματική ή κοινωνική ομάδα ή τάξη βρίσκονται, πως εάν δεν επιδειχθεί μεγάλη αυτοπειθαρχία και μεγάλη προσοχή σε σχέση με θέματα που άπτονται κυρίως των δημόσιων οικονομικών η προσπάθειά μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» θα έχει προβλήματα.

    [10] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος - Τελωνειακή Ενωση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει από την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο ως αντάλλαγμα για την απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επικαλείται πηγές της Ολλανδικής Προεδρίας.

    Στην ανταπόκριση με υπότιτλο ''Η Ευρωπαϊκή Ενωση αναμένει ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κύπρο'', η πηγή αναφέρει ότι η Τουρκία θα πρέπει να δεσμευτεί ότι θα υπογράψει αμέσως την προσαρμογή του πρωτοκόλλου στη Συμφωνία της Αγκυρας για επέκταση των όρων της Τελωνειακής Ενωσης, ώστε να λάβει υπόψη την ένταξη των δέκα νέων κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    ''Αυτό που είναι πολιτικώς σημαντικό είναι η ετοιμότητα της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο'', δήλωσε η πηγή της Προεδρίας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, παραμονές της Συνόδου της ΕΕ, αναφέρει το ΓΠΕ.

    [11] (Κ) Ολλανδός Πρωθυπουργός - Τουρκία - Σύνοδος Κορυφής

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, δήλωσε σήμερα πως περιμένει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αποφασίσουν στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  181.370,67
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,79    -0,90    164.833,37
    FTSE/CySE 20                           336,90    -0,52    147.527,74
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.007,50    -0,49    136.735,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              886,30     0,02      6.763,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          902,49    -0,76      4.466,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.002,82    -0,48    143.499,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.020,60    -0,46    112.143,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    855,09    -2,25      1.636,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,89    -0,68     23.361,37
    FTSE Med (14/12/2004)                6.688,70    -0,21
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Ψηφοφορία

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από τον ξενοδοχειακό δείκτη και τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 1.002,82 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,9% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 181 χιλιάδες λίρες, με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το 62% του τζίρου.

    [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Το θέμα της Τουρκίας κυριάρχησε και κατά την πρωινή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    [16] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ενταξη Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Κροατίας

    Η ένταξη της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Κροατίας στην ΕΕ απασχόλησαν την πρωινή συνεδρία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [17] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5771               0,5805
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4317               0,4342
    Λίρα Αγγλίας              0,8350               0,8400
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4133            0,4166
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3280            0,3306
    Δολάριο Καναδά                  0,3503            0,3531
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3770            0,3800
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [18] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ομιλία Μπαρόζο

    Η Τουρκία θα πρέπει να λάβει ξεκάθαρη ημερομηνία στα τέλη της εβδομάδας στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις για το αποτέλεσμά τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - ΓΓ ΟΗΕ - Διαφοροποίηση προγράμματος

    Εχει διαφοροποιηθεί το πρόγραμμα εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ενόψει της πρόσκλησης προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για συνάντηση με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, την Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου.

    Οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν την Πέμπτη με δείπνο στις 20:15 ώρα Κύπρου για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, ενώ οι Υπουργοί Εξωτερικών των 25 θα παρακαθίσουν σε ξεχωριστό δείπνο.

    Στη διάρκεια του δείπνου εργασίας θα συζητηθεί το θέμα κατά πόσο θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Την Παρασκευή στις 11:00 ώρα Κύπρου οι ηγέτες των 25 θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ.

    Η συνάντηση των ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα αρχίσει στις 11:30 ώρα Κύπρου και θα διαρκέσει 40 λεπτά.

    Ακολούθως, η ολλανδική προεδρία της ΕΕ μαζί με τον κ. Ανάν θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    [20] (Κ) Καραμανλής - Βρυξέλλες - Αναβολή αναχώρησης

    Αναβάλλεται για αύριο η αναχώρηση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα αποφασίσει αν θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    [21] (Κ) Τουρκία - Ερντογάν - Αναχώρηση για Βρυξέλλες

    Πολύ σημαντική για την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την υιοθέτηση της έκθεσης του Κάμιελ Ερλινγκς, εισηγητή του Ευρωκοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, που αφορά την ετήσια έκθεση προόδου και την εισήγηση της Κομισιόν για την υποψήφια για ένταξη χώρα.

    [22] (Κ) Σαμαράς - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία

    Ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι η αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία είναι θέμα αξιοπρέπειας για την ίδια την Ευρώπη.

    [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Σαμαράς - Εκθεση Ερλινγκς

    Πολυσήμαντο μήνυμα προς την Τουρκία χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς την έγκριση από το Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης του Χριστιανοδημοκράτη Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς σχετικά με την έκθεση και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, ο κ. Σαμαράς, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας επί της έκθεσης, είπε ότι ''σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ένα πολυσήμαντο μήνυμα προς την Τουρκία, ενέκρινε την έναρξη διαπραγματεύσεων μαζί της, όχι την ένταξή της''.

    [24] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Τροπολογίες

    Οι ευρωβουλευτές τάχθηκαν σήμερα υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση με 407 ψήφους υπέρ, 262 κατά και 29 αποχές.

    Την αρνητική τους ψήφο έδωσαν τα συντηρητικά κόμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας, αλλά και ακροδεξιοί ευρωβουλευτές.

    Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου ζητούν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο.

    Το Ευρωκοινοβούλιο προτείνει την έναρξη ''χωρίς περιττή καθυστέρηση'' των διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα και επισημαίνει ότι αν ο σκοπός ''είναι να γίνει μέλος της ΕΕ η Τουρκία'' αυτές οι διαπραγματεύσεις ''είναι μια ανοικτή διαδικασία που δεν οδηγεί εξαρχής, ούτε αυτομάτως στην ένταξη''.

    Οι ευρωβουλευτές ορίζουν και κάποιες προϋποθέσεις για την Τουρκία, όπως ''μηδενική ανοχή'' στα βασανιστήρια.

    Υιοθέτησαν επίσης απόφαση με την οποία καλούν "την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο να απαιτήσουν από τις τουρκικές αρχές να αναγνωρίσουν την ιστορική αλήθεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων και να ανοίξουν τα σύνορα ανάμεσα στις δύο χώρες''.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πράττει κάθε τι το δυνατόν έτσι ώστε να επιτευχθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Κύπρο, διαβεβαίωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Σημείωσε ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με την Κύπρο αποτελεί υποχρέωση της Αγκυρας έναντι της ΕΕ και έναντι φυσικά όλων των μελών της Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    [26] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Προϋπολογισμός ΕΕ 2005 - ΑΚΕΛ

    Η Πολιτική Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, στην οποία ανήκουν και οι Ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ, θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2005 κατά τη διάρκεια της συζήτησής του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

    [27] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Βαρβιτσιώτης

    Πολύπλευρο και ταυτόχρονα ξεκάθαρο είναι το μήνυμα που έστειλε στην Τουρκία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υιοθετώντας την έκθεση του Ολλανδού ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Κάμιελ Ερλινγκς, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    [28] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Μάτσης

    Ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Μάτσης θεωρεί ότι είναι ικανοποιητική η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ψηφίστηκε σήμερα, όσον αφορά την Κύπρο, και σημειώνει ότι έδωσε θετική ψήφο στην έκθεση του Κάμιελ Ερλινγκς για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ διότι αποτελεί προϊόν συμβιβασμών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [29] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκικές θέσεις

    Τις θέσεις της Αγκυρας ενόψει της αυριανής συνόδου κορυφής των Βρυξελλών έχει κοινοποιήσει σε διπλωματικές αντιπροσωπείες των κρατών μελών στις Βρυξέλλες ο Τούρκος Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Ουγκούζ Ντεμεριλάλπ.

    [30] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Κασουλίδης

    Θετική και περισσότερο ισορροπημένη, χαρακτήρισε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης την έκθεση του Ολλανδού Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς σχετικά με την περιοδική έκθεση 2004 και τη σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [31] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμος Αδάμου - Παρέμβαση

    Παρέμβαση στη συζήτηση για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών έκανε σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

    [32] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Συνασπισμός

    Οι Ευρωπαίοι Αριστεροί είναι κάθετα αντίθετοι στις πιέσεις των ΗΠΑ για εκπτώσεις στα κριτήρια της Κοπεγχάγης σε ό,τι αφορά την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει αμέσως οδικό χάρτη για την εφαρμογή των κριτηρίων της Κοπεγχάγης από την Αγκυρα.

    [33] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκθεση Ερλινγκς - Δημητρίου

    Αν η Τουρκία "δεν απαλείψει τα σκοτεινά σημεία που παρουσιάζει στους τομείς της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αρχής της νομιμότητας, δεν μπορεί να ελπίζει σε θετική κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν και όταν ολοκληρωθούν μετά από 15 ως 20 χρόνια", δήλωσε σήμερα ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    [34] (Κ) Ευρωβουλευτής Κράτσα - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Τουρκία

    Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, ''να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης'' κατά τη διάρκεια της συζήτησης που θα γίνει αναφορικά με την απόφαση των ''25'' για έναρξη ή όχι ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 15 December 2004 - 18:49:38 UTC