Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στη Μόσχα
  • [02] (Κ) Προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αναγνώριση Κύπρου από Τουρκία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Ρωσία - Επίσημη επίσκεψη
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ουάσιγκτον - Κύπριος Πρεσβευτής - Ομιλία
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ΕΕ - Απογοήτευση
  • [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελλάδα - ΗΠΑ - Ρωσία
  • [11] (Κ) Κλεάνθους - Κυπριακό - Τουρκία - Βέτο
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Προεδρεύων ΕΕ - Αφιξη - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Μπαλκενέντε
  • [17] (K) Πρόεδρος ΝΕΟ - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο
  • [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Ισραήλ
  • [19] (Κ) Ελληνας Αρχηγός ΓΕΣΕ - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Λήξη συνάντησης
  • [21] (Κ) Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου - 16η Σύνοδος
  • [22] (Κ) Καραμανλής - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις Κουμουτσάκου
  • [23] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις (1)
  • [24] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων 17ης Δεκεμβρίου
  • [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις (2)
  • [26] (Κ) Καραμανλής - Μόσχα - Επίσκεψη - Αφιξη
  • [27] (Κ) Συνάντηση Παπαδόπουλου - Μπαλκενέντε - Πληροφορίες
  • [28] (Κ) Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στη Μόσχα

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα, γύρω στις 3 το απόγευμα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα έχει συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

    Κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο κ. Καραμανλής θα έχει συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Μιρόνωφ, τον πρωθυπουργό κ. Φραντκώφ και το δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας κ. Λουζκόφ.

    [02] (Κ) Προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Η επίσκεψη του κ. Μπαλκενέντε εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16-17 Δεκεμβρίου, η οποία θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το κατά πόσον θα της δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αναγνώριση Κύπρου από Τουρκία

    Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να πάρει θέση, εάν η Τουρκία πρέπει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της, την Κύπρο.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Πληροφορίες περί στροφή της Μόσχας υπέρ των Τ/Κ στο Κυπριακό, οι "απειλές" της Ουάσινγκτον προς την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας και τα θανατηφόρα δυστυχήματα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, οι δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι Κυπριακές Αερογραμμές, η έφεση εναντίον της καταδικαστικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, τα ωράρια των νυκτερινών κέντρων και οι δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''ΗΠΑ-Ρωσία κατά της Κύπρου συμμαχία'' γράφει ότι η Μόσχα φαίνεται να έχει αποφασίσει σαφή στροφή υπέρ των Τ/Κ στο Κυπριακό σε συνάρτηση με το άνοιγμα της Ρωσίας προς την Τουρκία, με στόχο την αύξηση των εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών στα 25 δις δολάρια από τα 10 δις. Αλλού γράφει ότι το ΔΗΚΟ, το ΚΣ ΕΔΕΚ και το ΑΔΗΚ τάσσονται υπέρ της άσκησης βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ εάν η Αγκυρα δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Σύγχυση για το ωράριο των κέντρων'' προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα των ωραρίων των νυκτερινών κέντρων, σημειώνοντας πως θα τοποθετηθούν σε επίκαιρα σημεία των δρόμων φωτογραφικές μηχανές που θα καταγράφουν παρανομίες των οδηγών αλλά και εικονικές μηχανές που θα μετακινούνται στην προσπάθεια να μειωθούν τα τροχαία. Αλλού γράφει ότι επιδόθηκε από τη μεσολαβητική υπηρεσία στους εκπροσώπους των συντεχνιών των Κυπριακών Αερογραμμών έγγραφο με τις διευκρινίσεις που ζήτησαν επί της πρότασης που υπέβαλε το Υπουργείο Εργασίας, δίδοντάς τους μια βδομάδα να τις μελετήσουν και να απαντήσουν.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Καίει το βέτο - ωμές απειλές από ΗΠΑ'' προβάλλει τη φράση ''ένας τόνος κεραμίδια θα πέσουν στο κεφάλι σας αν ασκήσετε βέτο'', σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο η Ουάσιγκτον απείλησε την Κυπριακή Δημοκρατία ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα και προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ θεωρούν το θέμα της αναγνώρισης διμερές θέμα μεταξύ Λευκωσίας και Αγκυρας. Αναφέρει ότι σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να δώσει υπόμνημα στον Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, που φθάνει στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αναφορικά με το αίτημα της Λευκωσίας για εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με τις χώρες μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Γιατί; Χάνουμε άδικα τους ανθρώπους μας'' γράφει ότι φέτος καταγράφηκαν 98 θανατηφόρα δυστυχήματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 105. Ενας από τους βασικότερους λόγους πρόκληση θανατηφόρων δυστυχημάτων φαίνεται ότι είναι και το παρατεταμένο για πολλούς ωράριο λειτουργίας των νυκτερινών κέντρων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι την εκτίμηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση ενδέχεται να λάβει αρνητική απόφαση σχετικά με την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία διατύπωσε χθες για πρώτη φορά δημόσια ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Δεκεμβρίου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χωρίς δώρα η Λευκωσία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, το οποίο επιδόθηκε χθες από τη Χάγη προς τις χώρες-μέλη και αναμένεται να συζητήσουν σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μπαλκενέντε, εμμένει στη λογική της πλάγιας αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, δια της επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της χώρας με τα νέα κράτη-μέλη. Αλλού γράφει ότι η αμερικανική κυβέρνηση προειδοποίησε τη Λευκωσία να μην υποβάλει βέτο στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δυσαρεστημένη η Λευκωσία'' ότι η Λευκωσία δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη από το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο κυκλοφόρησε χθες και στο οποίο δεν παρατηρείται οποιαδήποτε διαφοροποίηση από το προηγούμενο σε ό,τι αφορά την Κύπρο. Αλλού αναφέρει ότι καταχωρήθηκε χθες στο Ανώτατο Δικαστήριο η έφεση στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας να κρίνει την τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου ένοχη για παρέμβαση σε δικαστική εξουσία.

    [05] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Ρωσία - Επίσημη επίσκεψη

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αρχίζει σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία.

    Την Πέμπτη ο κ. Καραμανλής θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαδιμίρ Πούτιν και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, υπογραφή συμφωνιών και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Αλέξιο, τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τον Πρωθυπουργό της χώρας και το Δήμαρχο της Μόσχας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση ο κ. Καραμανλής αναχωρεί στις 14:50 (ώρα Κύπρου) και φθάνει στη Μόσχα στις 19:30 τοπική ώρα (18.30 ώρα Κύπρου).

    Μετά την επίσημη υποδοχή στο αεροδρόμιο θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Την Τετάρτη θα συναντηθεί με την ομογένεια στην πρεσβευτική κατοικία, όπου θα απονέμει τιμητικό μετάλλιο στον υιό του φονευθέντος στο Μπεσλάν ομογενή Γ. Κανίδη.

    Μετά θα ξεναγηθεί στο Ναό του Σωτήρος Χριστού και θα αναχωρήσει για τη Μονή του Αγίου Δανιήλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλέξιο. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Το μεσημέρι της Τετάρτης θα ξεναγηθεί στο Κρεμλίνο.

    Στις 14.00 (ώρα Κύπρου) της ίδιας μέρας θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Μιρόνωφ.

    Ακολούθως θα αναχωρήσει για την έδρα της κυβέρνησης, το Λευκό Οίκο, όπου θα συναντηθεί στις 15:00 (ώρα Κύπρου) με τον Πρωθυπουργό κ. Φράντκωφ. Μετά τη συνάντηση θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Την Πέμπτη το πρωί προγραμματίστηκε συνάντηση με το Δήμαρχο της Μόσχας κ. Λουζκόφ και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, όπου θα καταθέσει στεφάνι.

    Η κατ' ιδίαν συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Ρωσίας αναμένεται να γίνει στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου στις 11 το πρωί (ώρα Κύπρου) της Πέμπτης.

    Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών, υπογραφή συμφωνιών και δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Στις 13:30 (ώρα Κύπρου) θα γίνει συνάντηση του προεδρικού ζεύγους της Ρωσίας με τον Πρωθυπουργό και την κ. Καραμανλή, στην αίθουσα ''Χειμερινών Κήπων'' και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος -------------------------------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Η επίσκεψη του κ. Μπαλκενέντε εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16-17 Δεκεμβρίου, η οποία θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το κατά πόσον θα της δοθεί ημερομηνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός φθάνει στις 2.25 το απόγευμα και σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, θα έχει συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις 3.15.

    Οι συνομιλίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 4.45, ενώ ενδέχεται μετά τη λήξη των συνομιλιών να γίνουν δηλώσεις από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Προεδρεύοντα της ΕΕ.

    Οι συνομιλίες του Ολλανδού Πρωθυπουργού θα καλύψουν επίσης άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Σήμερα το πρωί ο κ. Μπαλκενέντε θα βρίσκεται στην Αθήνα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή.

    Τουρκία - Δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων -------------------------------------- Η ολλανδική προεδρία της ΕΕ κοινοποίησε χθες βράδυ στα κράτη μέλη το δεύτερο προσχέδιο συμπερασμάτων για την Τουρκία, το οποίο θα εξετασθεί στη συνεδρίαση της COREPER την Τετάρτη και στην προσεχή σύνοδο των υπουργών εξωτερικών στις 13 Δεκεμβρίου, ενώ τελικοί αποδέκτες θα είναι οι 25 Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα λάβουν και τις οριστικές αποφάσεις στις 17 Δεκεμβρίου σχετικά με το αν και πότε θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διατύπωση στο προσχέδιο αναφέρει ότι ''το Eυρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά την προσαρμογή της συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την προσχώρηση των 10 νέων κρατών μελών''.

    Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προσχέδιο αναφέρει ότι ''το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλωσορίζει τη βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με τους γείτονές της και την απόλυτα σαφή δέσμευσή της για σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με κράτη μέλη προς την επίλυση συνοριακών διαφορών, σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματά του, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε επισκόπηση της κατάστασης που σχετίζεται με εκκρεμούσες διαφορές. Συναφώς επαναβεβαίωσε την άποψή του ότι ανεπίλυτα διμερή θέματα που ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στη διαδικασία ένταξης θα πρέπει, εφ όσον απαιτηθεί, να υποβληθούν προς επίλυση στο διεθνές δικαστήριο'', αναφέρεται.

    Οπως σημειώνεται στο προσχέδιο, ''σε περίπτωση σοβαρής και επίμονης παραβίασης σε υποψήφιο κράτος των αρχών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, επί των οποίων εδράζεται η ΕΕ, η Επιτροπή με δική της πρωτοβουλία ή κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών, θα εισηγείται την αναστολή των διαπραγματεύσεων και θα προτείνει τους όρους της ενδεχόμενης επανέναρξής τους''.

    ''Το Συμβούλιο θα αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία επί της εισήγησης αυτής και αφού θα έχει ακούσει τις απόψεις του υποψήφιου κράτους για το κατά πόσο θα ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις και για τους όρους επανέναρξής τους. Τα κράτη μέλη θα ενεργούν στη διακυβερνητική σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου, χωρίς αυτό να υπονομεύει τη γενική αρχή για ομοφωνίας στη διακυβερνητική διάσκεψη. Σχετικά θα ενημερώνεται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο'', προστίθεται.

    Τέλος, ανοικτό για καθορισμό στη Σύνοδο Κορυφής παραμένει το θέμα του καθορισμού της ακριβούς ημερομηνίας, ενώ σε εισαγωγικά βρίσκεται η φράση ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα είναι ''ανοικτή διαδικασία για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να δοθούν προκαταβολικές εγγυήσεις''.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Επίσκεψη στη Μόσχα ------------------------------------------- Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί σήμερα, γύρω στις 3 το απόγευμα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία, όπου θα έχει συνομιλίες με τη ρωσική κυβέρνηση.

    Κατά την παραμονή του στη Μόσχα ο κ. Καραμανλής θα έχει συνομιλίες για διμερή και διεθνή θέματα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου κ. Μιρόνωφ, τον πρωθυπουργό κ. Φραντκώφ και το δήμαρχο της ρωσικής πρωτεύουσας κ. Λουζκόφ.

    Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας. Θα απονείμει τιμητικό μετάλλιο στο υιό του Ελληνα δασκάλου Γιάννη Κανίδη ο οποίος φονεύθηκε στο Μπεσλάν κατά την τρομοκρατική επίθεση των Τσετσένων. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλέξιο το Β΄ στη Μονή του Αγίου Δανιήλ.

    Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Ρωσία αποτελεί για την ΑΘήνα σημαντικό σταθμό στη μακρά πορεία των φιλικών σχέσεων των δύο χωρών και στοχεύει στην περαιτέρω διεύρυνση των διμερών σχέσεων προς όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους.

    Στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης του Ελληνα Πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο θα βρεθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και οι ευρωτουρκικές σχέσεις, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου, όπου θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη Μόσχα πραγματοποιείται μόλις μερικά 24ωρα μετά την επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγκυρα.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αναγνώριση Κύπρου από Τουρκία ---------------------------------------------- Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να πάρει θέση, εάν η Τουρκία πρέπει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει ένα από τα μέλη της, την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Ανταμ Ιριλάι ανέφερε: ''Δεν έχω στην πραγματικότητα να προσθέσω σε αυτό τίποτε παραπάνω, εκτός από τη δηλωμένη από μακρού θέση μας, που είναι ότι αν και δεν είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και όσον αφορά τους τρόπους για αυτό, είναι ένα θέμα που χρειάζεται διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας''.

    ΥΠΕΞ - Διάσκεψη ΟΑΣΕ - Παρέμβαση --------------------------------- Στόχος της κυπριακής κυβέρνησης είναι η εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, χρησιμοποιώντας με εποικοδομητικό τρόπο τις δυνατότητες και ευκαιρίες που παρουσιάζονται μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε παρέμβασή του στη 12η Υπουργική Διάσκεψη του Οργανισμού για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), που ολοκληρώνεται σήμερα.

    ''Είμαστε πεπεισμένοι'', είπε ο κ. Ιακώβου, ''ότι μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία θα δημιουργήσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις για όλους τους ενδιαφερομένους''.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία να τερματίσει την αρνητική της στάση έναντι της ένταξης της Κύπρου στη Συμφωνία Ανοικτών Ουρανών.

    Σημείωσε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση, το συντομότερο δυνατό, μιας συνολικής, μέσω διαπραγματεύσεων, λύσης του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες, πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 έχει βελτιώσει το αίσθημα ασφάλειας ανάμεσα στον κυπριακό λαό. Παρά ταύτα, ανέφερε, το σοβαρό πρόβλημα της ξένης κατοχής υφίσταται μαζί με τον συνεχιζόμενο εποικισμό και τις αποσχιστικές ενέργειες.

    Επίσης, έκανε αναφορά στα μέτρα που έλαβε και εξακολουθεί να λαμβάνει η κυπριακή κυβέρνηση για καταστροφή όλων των αποθεμάτων ναρκών κατά προσωπικού, καθώς και για τη μονομερή της ενέργεια για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης. ''Αναμένουμε'', είπε, ''από την Τουρκία να προβεί σε παρόμοιες ενέργειες στο σύντομο μέλλον''.

    Υπουργός Αμυνας - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------ Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε χθες ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να σταθεροποιήσει τις θέσεις της και να απαιτήσει αυτά που απαιτεί, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποχώρηση του τουρκικού κατοχικού στρατού το συντομότερο δυνατό.

    Μιλώντας στο Μαρί στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' στο περιθώριο των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι προκλήσεις στις οποίες προβαίνει το τελευταίο διάστημα δεν γίνονται αποδεκτές από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σχολιάζοντας τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στα Ιμια και το Αιγαίο, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι αυτές ήταν ''αναμενόμενες'' και εξέφρασε την άποψη ότι ''αυτό που πρέπει να επικρατήσει από τη δική μας πλευρά είναι να σταθεροποιήσουμε τις θέσεις μας και να απαιτήσουμε αυτά τα οποία ευλόγως απαιτούμε, από τη στιγμή που η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ, δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναγνώριση της ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος και άρα προσπάθειας επίλυσής του, και αναγνώριση της ύπαρξης κατοχικού στρατού σε κράτος μέλος της ΕΕ και αποχώρησή του σε όσο το δυνατό συντομότερο διάστημα''.

    Ερωτηθείς τι εννοούσε όταν είπε ότι οι προκλήσεις των Τούρκων ήταν ''αναμενόμενες'', ο Υπουργός Αμυνας εξήγησε ότι ''πάντοτε, τέτοιες περιόδους, η πολιτική των Τούρκων εξαντλείτο σε προκλήσεις στρατιωτικού ιδιαίτερα περιεχομένου''.

    ''Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από την Τουρκία ότι οι προκλήσεις αυτές όχι μόνο δεν γίνονται αποδεκτές, αλλά μέσα στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια που θέλει να ενταχθεί, δεν αποτελούν πειστικό πολιτικό κριτήριο'', σημείωσε.

    Μπορέλ - Αναχώρηση από Τουρκία - Δηλώσεις -------------------------------------------- Τα μέρη πρέπει να αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, προκειμένου να κάθονται στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Μπορέλ είπε πως η αναγνώριση δεν περιλαμβάνεται στο προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία ως όρος ή προϋπόθεση.

    Ο κ. Μπορέλ ανέφερε επίσης πως το προσχέδιο του ψηφίσματος που θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εναλλακτικές επιλογές για την Τουρκία, και πως ο μόνος στόχος που προνοείται για τη χώρα αυτή είναι η πλήρης ένταξη.

    Χαρακτήρισε εξάλλου την επίσκεψή του στην Τουρκία αρκετά επωφελή. Ερωτηθείς για τις εντυπώσεις του από την Τουρκία, ανέφερε πως η Κωνσταντινούπολη είναι μια εξαιρετική πόλη, που μπορεί εύκολα να γίνει μέλος της ΕΕ.

    Ολλανδός Υπουργός - Τουρκία - Κυπριακό --------------------------------------- Το Κυπριακό είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα, δήλωσε ο Ολλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ατζο Νικολάι, κατά την άφιξή του χθες στην Αγκυρα.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Νικολάι είπε πως κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτόν τον μήνα χρειάζεται να ληφθεί μια απόφαση με βάση την οποία να υπάρξει συναίνεση μεταξύ όλων.

    Ο κ. Νικολάι είπε πως η Ολλανδία, η οποία ασκεί αυτό το εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ, προσπαθεί να βρει λύση σε όλα τα προβλήματα, περιλαμβανομένου του θέματος της Κύπρου, σημειώνοντας πως και τα δυο μέρη πρέπει να κάνουν βήματα.

    Ερωτηθείς εάν μετέφερε μαζί του στην Αγκυρα ένα νέο προσχέδιο συμπερασμάτων, ο κ. Νικολάι είπε πως συνεχώς ετοιμάζουν προσχέδια συμπερασμάτων και σημείωσε πως σήμερα είχαν στα χέρια τους μια νέα διατύπωση.

    Πρόσθεσε πως θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στα συμπεράσματα μέχρι την τελευταία στιγμή και σημείωσε πως το νέο κείμενο περιλαμβάνει αναφορές σχετικά με την Κύπρο.

    ΓΔ Διεύθυνσης Διεύρυνσης - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση ----------------------------------------- Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης της ΕΕ για τη Διεύρυνση Φαμπρίτσιο Μπαρμπάσο δήλωσε πως η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία θεωρείται εμπόδιο στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, σημειώνοντας παράλληλα πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει ορίσει ημερομηνία για να αναγνωρίσει η Τουρκία την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Μπαρμπάσο σημείωσε πως είναι αδύνατη η μη αναγνώριση ενός από τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, αναφέροντας ωστόσο πως δεν αναμένεται η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία πριν τις 17 Δεκεμβρίου.

    Πρόεδρος ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Τουρκία - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας ----------------------------------------- Θα είναι καλά εάν η Τουρκία αναθεωρήσει τη θέση της για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας Joost Lagendijk, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του ΝΤV.

    Πρόσθεσε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζεται αμέσως εάν οι διαπραγματεύσεις αρχίσουν με την Τουρκία''.

    Ο κ. Lagendijk έκανε επίσης λόγο για το Κουρδικό, αναφέροντας ότι ''η πορεία της Τουρκίας περνά από το Ντιγιαρμπακίρ''.

    Προειδοποίησε ότι ''εάν η Τουρκία αρχίσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναγνωρίσει την Κύπρο'' καλώντας την να είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο αφού η Κύπρος αποτελεί μέλος της ΕΕ των 25.

    Βρετανός βουλευτής - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------------------------- Ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ρούντι Βις δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο.

    Μιλώντας προχθές το βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο οργανισμός ''Lobby for Cyprus'' για το Κυπριακό, ο κ. Βις εξέφρασε την άποψη ότι στις 17 Δεκεμβρίου είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να εξασφαλίσει ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ.

    Ομήρου - Μπορέλ - Τουρκία - Προπηλακισμός ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ τηλεγράφημα στο οποίο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του ΚΣ ΕΔΕΚ ''για το θλιβερό προπηλακισμό'' που δέχθηκε από εξτρεμιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Ταυτόχρονα ο κ. Ομήρου απευθύνει θερμά συγχαρητήρια για τη σταθερή και ανυποχώρητη θέση του που τηρεί ο κ. Μπορέλ για την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

    ''Η στάση σας τιμά τον ευρωπαϊκό πολιτικό πολιτισμό και τη σοσιαλιστική μας ιδεολογία», καταλήγει το τηλεγράφημα του κ. Ομήρου προς το σοσιαλιστή Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

    Λυσσαρίδης - Μπαλκενέντε - Ανοικτή επιστολή -------------------------------------------------- H Tουρκία όπως και κάθε άλλη χώρα πρέπει να πληροί συγκεκριμένα κριτήρια πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων και ''ένταξη και κατοχή είναι έννοιες ασυμβίβαστες'' όπως και περιφρόνηση ρητών αποφάσεων Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων, αναφέρει σε ανοικτή επιστολή του προς τον Ολλανδό Πρωθυπουργό και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    ''Είμαι βέβαιος'', συνεχίζει ο κ. Λυσσαρίδης, ''ότι συμφωνείτε μαζί μου ότι καθορισμός ημερομηνίας διαπραγματεύσεων και άρνηση αναγνώρισης μιας χώρας μέλους της ΕΕ δεν είναι απλώς έννοιες ασυμβίβαστες αλλά συνιστούν συστατικό του θεάτρου του παράλογου''.

    Αυτό το θέμα, αναφέρει, δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αφορά κάθε Ευρωπαίο πολίτη που είναι ήδη άλλωστε κάπως αποστασιοποιημένος από το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι λόγω απογοήτευσης.

    Χριστόφιας - Αλληλεγγύη προς Παλαιστινίους - Ομιλία ------------------------------------------------------ Το ΑΚΕΛ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του αγώνα για τον σεβασμό των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, δήλωσε χθες βράδυ ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

    ''Εμείς, ως Κύπριοι αλλά προπάντων ως αριστεροί άνθρωποι, εκφράζουμε τη σταθερή μας αλληλεγγύη και συμπαράσταση προς τον ηρωικό παλαιστινιακό λαό. Στηρίζουμε την πάλη για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Παλαιστινίων. Στηρίζουμε τη λειτουργία της Παλαιστινιακής Αρχής μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος'', σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην έμπρακτη συμβολή του ΑΚΕΛ προς τον αγώνα των Παλαιστινίων, όπως είναι η Προεδρία της Κοινής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο που κατέχει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να σταματήσει να κλείνει τα μάτια μπροστά σε πράξεις και πολιτικές που καταστρατηγούν τη διεθνή νομιμότητα και αντιβαίνουν σε κάθε αίσθημα δικαίου και ανθρωπιάς.

    ''Ξεκαθαρίζουμε ότι καταδικάζουμε την τρομοκρατία, που το κράτος του Ισραήλ εξαπολύει καθημερινά με την πολιτική του. Καταδικάζουμε όμως και τις επιθέσεις αυτοκτονίας που έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο αθώων και άμαχων Ισραηλινών και που κάθε άλλο παρά εξυπηρετούν τον στόχο της ειρήνευσης και της εγκαθίδρυσης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους'', επεσήμανε.

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν, είπε ότι αυτή διεξάγει ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του παλαιστινιακού λαού και πρόσθεσε ότι, υπό τις συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων, ο αγώνας για την εγκαθίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους είναι ακόμη πιο δύσκολος.

    Εκπρόσωπος Παλαιστινίων - Επιτροπή Αλληλεγγύης - Ψηφίσματα ---------------------------------------------------- Η ομαλή μετάβαση στη διαδοχή του Γιάσερ Αραφάτ και η εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους αποτελούν επιθυμία τόσο των ηγετών όσο και του παλαιστινιακού λαού, ανέφερε ο Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Αρχής στην Κύπρο Σαμίρ Αμπού Γκαζάλα, σε χθεσινοβραδινή εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

    Στο τέλος της εκδήλωσης υιοθετήθηκαν δύο ψηφίσματα, το ένα προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και το άλλο προς την Παλαιστινιακή Αρχή.

    Στα ψηφίσματα επαναβεβαιώνεται η σταθερή συμπαράσταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης προς τον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, καταδικάζεται η ''συνεχιζόμενη κατοχή παλαιστινιακών εδαφών, οι βάρβαρες καταστροφές και οι δολοφονίες αμάχων, η ανέγερση του παράνομου τείχους και η πολιτική γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού που εφαρμόζει το Ισραήλ με την υποστήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων''.

    Επίσης, καλείται τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο Κόφι Ανάν να λάβουν άμεσα πρακτικά μέτρα για ''τερματισμό της απάνθρωπης κατάστασης που επικρατεί στην Παλαιστίνη'' και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την ίδρυση ανεξάρτητου κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, πλάι στο Ισραήλ, με πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Ευρωβουλή - Παλαιστίνιοι - Αδάμου --------------------------------- Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, με την ιδιότητα του Προέδρου της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις, κατά την πρώτη συνεδρία της Αντιπροσωπείας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο κ. Αδάμου ενημέρωσε το Σώμα για τις τρέχουσες εξελίξεις και για τη διαδικασία προετοιμασίας των προεδρικών εκλογών της 9ης Ιανουαρίου, στη βάση διαφόρων εγγράφων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου.

    Ο κ. Αδάμου ενημέρωσε επίσης την Αντιπροσωπεία για τις αποφάσεις του Συνεδρίου των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αποστολή 30μελούς αντιπροσωπείας στην Παλαιστίνη για να παρατηρήσει την ομαλή διεξαγωγή των προσεχών εκλογών.

    Ματσάκης - Ευρωκοινοβούλιο - Αγγλική γλώσσα ------------------------------------ Σε ανοικτή του επιστολή προς το κυπριακό κοινό, ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης αναφέρει πως χρησιμοποιεί την αγγλική γλώσσα στις παρεμβάσεις του στο Ευρωκοινοβούλιο γιατί είναι η πιο ευρέως γνωστή γλώσσα ανάμεσα στους 732 Ευρωβουλευτές από τις 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγαπώ τα ελληνικά. Σίγουρα σέβομαι και υπεραγαπώ τη μητρική μου γλώσσα. Ομως ποιος είναι ο απώτερος, ο βασικός λόγος που μιλά κάποιος στο Ευρωκοινοβούλιο; Είναι να δείξει ότι αγαπά τη μητρική του γλώσσα ή να επικοινωνεί όσον το δυνατό καλύτερα με όσο το δυνατό περισσότερους συναδέλφους του;'' διερωτάται ο κ. Ματσάκης.

    Ο κ. Ματσάκης στην ανοικτή του επιστολή αναφέρεται και στο γεγονός ότι την ελληνική γλώσσα την γνωρίζουν σχεδόν μόνον οι Κύπριοι και οι Ελληνες Ευρωβουλευτές με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνεται μετάφραση σε 19 γλώσσες, η οποία μετάφραση ουδέποτε μπορεί να αντικαταστήσει την κατευθείαν συνομιλία.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ταλιαδώρος --------------------------------------- Η καταπολέμηση του AIDS, τα παιδιατρικά φάρμακα και η διατροφή και παχυσαρκία ήταν τα σημαντικότερα θέματα της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Από κυπριακής πλευράς στη συνεδρία έλαβε μέρος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδιώρος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υγείας.

    Για το θέμα της καταπολέμησης του AIDS/HIV διεξήχθη πολιτική συζήτηση κατά την οποία εκφράστηκαν απόψεις από όλους τους υπουργούς στη βάση ερωτημάτων που είχε θέσει η Επιτροπή στο Εγγραφο Εργασίας που ετοίμασε. Ο κ. Ταλιαδώρος εξέφρασε ικανοποίηση για τη σημαντική πρόοδο που έγινε στην καταπολέμηση του AIDS/HIV τόσο στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στο εθνικό, και δήλωσε ότι η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ των κρατών μελών υπήρξε πολύτιμη.

    Η Κύπρος, είπε ο Υπουργός, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη νέων μεθόδων προληπτικής αντιμετώπισης του HIV/AIDS και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στις ευάλωτες ομάδες.

    Ο κ. Ταλιαδώρος τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία να εμπλέκει όλους τους φορείς και να συντονίζει τις προσπάθειες των κρατών μελών και να τις οδηγεί στην ίδια κατεύθυνση.

    Προεδρικός Επίτροπος - Εγκλωβισμένοι --------------------------------- Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε χθες ότι η Τουρκία, ''παραμονές εξέτασης της αίτησής της για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, είναι αδιάλλακτη'', έχει ξεχάσει το ευρωπαϊκό της πρόσωπο και δεν έχει δώσει ακόμα την άδεια σε δύο καθηγητές, ένα φυσικό και ένα θεολόγο, καθώς και σε μία νηπιαγωγό, να μεταβούν στα κατεχόμενα για να διδάσκουν στο γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου.

    Ο κ. Σαρρής πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτύρεται συνεχώς για το θέμα αυτό στα Ηνωμένα Εθνη, τα οποία αντικρίζουν το θέμα ''με θετικό τρόπο''.

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα ότι το θέμα της μετάβασης των καθηγητών στο γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου θα επιλυθεί αφού, όπως είπε, έχει περάσει ήδη το πρώτο τρίμηνο του σχολικού έτους.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος μιλούσε στο Μαρί στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', στο περιθώριο των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Ναυτικού.

    Αντιπροσωπεία Βουλής Τσεχίας - Κύπρος - Επαφές ------------------------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των Επιτροπών Aσφάλειας και Πληροφοριών της Βουλής της Τσεχίας.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου και μέλη της Επιτροπής, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και μέλη της Επιτροπής.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η αντιπροσωπεία θα έχει συναντήσεις με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα, καθώς και με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρο Θεοδώρου.

    Επίσης, θα έχει συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας Λία Τσεριώτου και θα επισκεφθεί τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και τη Δερύνεια.

    Αρχηγός ΓΕΕΦ - Ναυτικό - Εορτασμοί --------------------------------------- Την εκτίμηση ότι το Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς ''μπορεί να είναι μικρό σε μέγεθος αλλά είναι πολύ μεγάλο σε ποιότητα'', εξέφρασε χθες ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος.

    Σε δηλώσεις του στο Μαρί στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', κατά τη διάρκεια των εορτασμών για τη μνήμη του Αγίου Νικολάου Προστάτη του Ναυτικού, ο Αντιστράτηγος Νικολοδήμος σημείωσε ότι το Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς στηρίζεται, εκτός από τα μέσα τα οποία διαθέτει, και στους αξιωματικούς και τους ναύτες που έχει.

    Ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ ευχήθηκε Χρόνια Πολλά στο Ναυτικό και ''πάντα γαληνεμένες θάλασσες''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Πρίγκιπας Μπερνάρντ ----------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε το πρωί το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο του πατέρα της Βασίλισσας Βεατρίκης της Ολλανδίας, Πρίγκηπα Μπερνάρντ.

    Ο Πρίγκιπας Μπερνάρντ πέθανε την 1η Δεκεμβρίου, σε ηλικία 93 χρόνων.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος -------------------------------- Ανοδική πορεία, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά την πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 1.012,23 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 72,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 185 χιλιάδες λίρες με το 1/3 των συναλλαγών να πραγματοποιούνται από την Τράπεζα Κύπρου.

    [07] (Κ) Ουάσιγκτον - Κύπριος Πρεσβευτής - Ομιλία

    Τη θέση ότι ο δρόμος για την επανένωση της Κύπρου βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης λόγω του ότι είναι μια ένωση χωρών με επίκεντρο την ασφάλεια και την ειρήνη, διατύπωσε σε ομιλία του ο Πρεσβευτής της Κύπρου στις ΗΠΑ Ευριπίδης Ευρυβιάδης, προσθέτοντας ότι η διαδικασία ένταξης έχει μεταλλάξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, διευρύνοντας τη ζώνη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Προσχέδιο ΕΕ - Απογοήτευση

    Απογοήτευση εξέφρασε η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, για το περιεχόμενο του δεύτερου προσχεδίου των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που τέθηκε ενώπιον των μονίμων αντιπροσώπων της ΕΕ για να προωθηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της Ενωσης την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης ότι η Τουρκία θα πρέπει να κάνει τέτοιες κινήσεις που να σημαίνουν αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας πριν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    [09] (Κ) Πρόεδρος ΝΕΟ - Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Ελλάδα - ΗΠΑ - Ρωσία

    Καμία επίσημη πληροφόρηση δεν υπάρχει σε ό,τι αφορά δηλώσεις από την Ουάσιγκτον ότι θα πέσουν κεραμίδια στην Κύπρο, εάν ασκήσει το δικαίωμα της αρνησικυρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Λευκωσία έχει την πλήρη στήριξη της Αθήνας ενώ τόνισε πως οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ρωσίας ήταν παραδοσιακά στενές και φιλικές.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη πληροφόρηση για δήλωση εκ μέρους της Ουάσιγκτον ότι δηλαδή θα πέσουν κεραμίδια στην Κύπρο εάν ασκήσει βέτο, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχουν δηλώσεις αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ για στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας και για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [11] (Κ) Κλεάνθους - Κυπριακό - Τουρκία - Βέτο

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ασκήσει βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ εάν η Αγκυρα μας υποχρεώσει για κάτι τέτοιο, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νίκος Κλεάνθους.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 07/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 07/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4287               0,4312
    Λίρα Αγγλίας              0,8363               0,8413
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 07/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 07/12/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4177            0,4210
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3339            0,3365
    Δολάριο Καναδά                  0,3586            0,3614
    Κορώνα Δανίας                   0,0776            0,0782
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0647            0,0652
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3770            0,3800
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [13] (Κ) Προεδρεύων ΕΕ - Αφιξη - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Εφθασε στην Κύπρο ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές ζημιές

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα της σταθεροποιητικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,27%, κλείνοντας στις 1.009,46 μονάδες. Αντίθετα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,22%, κλείνοντας στις 72,41 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 287 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 40% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 110 χιλιάδων λιρών.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  278.528,11
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,41     0,22    251.427,75
    FTSE/CySE 20                           339,32    -0,24    223.045,03
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.015,23    -0,23    195.779,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              866,08    -1,43      6.441,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          926,42    -0,02     29.551,84
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.009,46    -0,27    202.221,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.029,76     0,02    171.869,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    910,11    -0,13        442,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            853,12     0,38     46.368,09
    FTSE Med (6/12/2004)                 6.541,35     0,49
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Μπαλκενέντε

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή είχε νωρίτερα σήμερα ο Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πρωθυπουργός της Ολλανδίας.

    [17] (K) Πρόεδρος ΝΕΟ - Τουρκία - ΕΕ - Βέτο

    O Πρόεδρος των Νέων Οριζόνων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού ανέφερε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξει πλήρης διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απο-αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση όλων των βέτο που ασκεί η Τουρκία στους διεθνούς οργανισμούς για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη Τύπου για το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και το Κυπριακό, ο κ. Κουτσού είπε πως οι ΝΕΟ απέστειλαν επιστολή προς τους φορείς και τα κόμματα που μαζί τάχθηκαν κατά του σχεδίου Ανάν, με την οποία τους προτείνουν να συντονιστούν και πάλι, γιατί, όπως είπε, ''θεωρούμε ότι και η 17η είναι εξίσου σημαντική, αν όχι πιο σημαντική από την ημέρα του δημοψηφίσματος''.

    [18] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Πρεσβευτής Ισραήλ

    Σε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ προέβησαν κατά τη σημερινή συνάντηση τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο νέος Πρεσβευτής του Ισραήλ στην Κύπρο Zvi Cohen-Litant.

    [19] (Κ) Ελληνας Αρχηγός ΓΕΣΕ - Επίσκεψη - Κύπρος

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει από τις 9-11 Δεκεμβρίου ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Νικόλαος Ντούβας.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Λήξη συνάντησης

    [21] (Κ) Ολυμπιακή Ακαδημία Κύπρου - 16η Σύνοδος

    Για την καλύτερη γνωριμία των μαθητών μέσης εκπαίδευσης με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η Εφορεία της Ακαδημίας αποφάσισε να ετοιμάσει υλικό με θέμα την συμμετοχή Κυπρίων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (ΕΟΑΚ) Ανδρέας Φυλακτού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Φυλακτού είπε ότι το υλικό αυτό θα παραχωρηθεί δωρεάν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για να σταλούν σε όλα τα σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης.

    [22] (Κ) Καραμανλής - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις Κουμουτσάκου

    [23] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε δήλωσε σήμερα ότι αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης, εντούτοις η συμφωνία τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ ίσως να αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την εξεύρεση λύσης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Μπαλκενέντε είπε ότι η αναγνώριση από την Τουρκία όλων των κρατών μελών της ΕΕ σχετίζεται με την τελωνειακή ένωση Τουρκίας-ΕΕ.

    [24] (Κ) Αθήνα - ΥΠΕΞ - Νέο προσχέδιο συμπερασμάτων 17ης Δεκεμβρίου

    Για κείμενο το οποίο ''εντάσσεται στην διαδικασία διαπραγμάτευσης για την διαμόρφωση των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου και επί του οποίου απαιτείται πολλή δουλειά'', έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος αναφερόμενος στο νέο προσχέδιο Συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας το οποίο είδε χθες το φως της δημοσιότητας.

    ''Σύμφωνα και με την αρχική μας τοποθέτηση, οι ενέργειες και η διαπραγματευτική δράση της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστούν μέχρι και την 17η Δεκεμβρίου, ώστε η διαμόρφωση του τελικού κειμένου να είναι η καλύτερη δυνατή'', πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.

    [25] (Κ) Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Δηλώσεις (2)

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση Τουρκίας - ΕΕ) αποτελεί ίσως τον ακρογωνιαίο λίθο της λύσης του προβλήματος της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Ο κ. Μπαλκενέντε είχε σήμερα το απόγευμα συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος τόνισε πως η κυπριακή κυβέρνηση πιστεύει ότι η Ολλανδική Προεδρία θα λάβει υπόψη της τις θέσεις της Λευκωσίας για το θέμα της έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Θέλουμε η Τουρκία να μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε θετικοί σε αυτή τη διαδικασία. Αλλά βέβαια είναι απόφαση του κάθε κράτους-μέλους να αποφασίσει πως τα συμφέροντά του διασφαλίζονται και πως αυτά εξυπηρετούνται καλύτερα'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Μπαλκενέντε, είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, οι αρχές και οι κατευθυντήριες γραμμές για τις οικονομικές προοπτικές της Ενωσης, οι εξωτερικές σχέσεις, το θέμα της Ουκρανίας, καθώς και το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ με την Κροατία, την Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία.

    ''Και σαφέστατα, η απόφαση του κατά πόσον να ξεκινήσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία είναι μεγάλου ενδιαφέροντος για την Κύπρο και για αυτό βρίσκομαι εδώ'', είπε ο Ολλανδός Πρωθυπουργός.

    Παρατήρησε πως το θέμα αυτό ''είναι ευαίσθητο και σίγουρα είναι σημαντικό για τη χώρα σας''.

    [26] (Κ) Καραμανλής - Μόσχα - Επίσκεψη - Αφιξη

    Στη Μόσχα έφθασε απόψε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Νατάσσα, για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Στο αεροδρόμιο Βνούκοβο τον υποδέχθηκε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ιβάνοβιτς Κισλιάκ.

    [27] (Κ) Συνάντηση Παπαδόπουλου - Μπαλκενέντε - Πληροφορίες

    Την απογοήτευση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τις αναφορές στο δεύτερο προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ολλανδό Πρωθυπουργό και Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιάν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    [28] (Κ) Βελγική Γερουσία - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βελγικής Γερουσίας ενέκρινε σήμερα σχέδιο σύστασης για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το οποίο καλείται μεταξύ άλλων η Τουρκία, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 7 December 2004 - 18:49:56 UTC