Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-12-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Σόφια - ΟΑΣΕ
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Λονδίνο - Λεωφορεία - Προβολή κατεχομένων - Διαμαρτυρία Coleman
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ομήρου - Μπορέλ - Τουρκία - Προπηλακισμός
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Πρίγκηπας Μπερνάρντ
  • [09] (Κ) Προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) Πρόεδρος ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Τουρκία - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [11] (Κ) Μπορέλ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής Τσεχίας - Κύπρος - Επαφές
  • [16] (Κ) Βρετανός βουλευτής - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [17] (Κ) Χριστόφιας - Αλληλεγγύη προς Παλαιστινίους - Ομιλία
  • [18] (K) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ταλιαδώρος
  • [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Σόφια - ΟΑΣΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση «κάνει πολλά και σε όλα τα επίπεδα» ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «δεν φανερώνει τη θέση της» ενώ γνωρίζει πως ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτήν την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας. Είπε πως «μερική από τη μεγάλη δραστηριότητα» που υπάρχει γύρω από το θέμα απόδοσης ή όχι ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ φαίνεται και άλλη, που είναι διπλωματικής φύσεως, δεν φαίνεται.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παρέμειναν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας μετά τις νέες νίκες που πέτυχαν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Η 10η αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες με τη νίκη της Ομόνοιας επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με σκορ 1 – 0.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Ολυμπιακός         5 - 0
    Α.Ε. Πάφος - ΑΠΟΕΛ            0 - 3
    ΑΕΛ - Αρης                    2 - 1
    ΑΕΚ - Αλκή                    0 - 2
    Διγενής - Νέα Σαλαμίνα        1 - 1
    Εθνικός Αχνας - Απόλλων       0 - 0
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ                  24
    2. Ανόρθωση               24
    3. Ομόνοια                17
    4. ΑΕΛ                    17
    5. Αλκή                   17
    6. Ολυμπιακός             16
    7. Νέα Σαλαμίνα           16
    8. Α.Ε Πάφος              13
    9. Διγενής Μόρφου         11
    10. Απόλλων               11
    11. Παραλίμνι             10
    12. Εθνικός Αχνας         10
    13. ΑΕΚ                    7
    

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Με τη νίκη του Απόλλωνα επί του Διγενή με 92 – 58 ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η 7η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    
    Ν – Η   Βαθμοί
    1. ΑΕΛ         6 - 0    12
    2. ΕΝΑΔ        4 – 3    11
    3. ΕΘΑ         4 – 3    11
    4. ΑΠΟΕΛ       5 - 1    11
    5. Απόλλωνας   3 - 4    10
    6. Κεραυνός    3 - 4    10
    7. Ομόνοια     2 - 5     9
    8. Διγενής     0 – 7     7
    
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αυριανή επίσκεψη στην Κύπρο του Ολλανδού Πρωθυπουργού, προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, η επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ στην Τουρκία, ο θάνατος δύο νέων σε τροχαίο και θέματα οικονομίας προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, τα προβλήματα στις Κυπριακές Αερογραμμές και δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ερχόμενης εβδομάδας.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Ο Αχ. Κυπριανού δέχεται βολές για τα συμφέροντά του'' αναφέρεται σε υπόθεση στην οποία παρουσιάζεται ο κ. (Αχιλλέας) Κυπριανού "να αναπτύσσει επιχειρηματικές δραστηριότητες ασυμβίβαστες με το αξίωμα του αντιπροέδρου των Κυπριακών Αερογραμμών που κατείχε". Αλλού γράφει ότι ο Γιουσέπ Μπορέλ, Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, "δικαίωσε χθες -από την Κωνσταντινούπολη- ανάλογη τοποθέτηση που είχε κάνει στη Λευκωσία προ αρκετών εβδομάδων ο Προέδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με την οποία σημείωνε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν έπρεπε να επικεντρώνει τις αξιώσεις της από την Τουρκία στο θέμα της αναγνώρισης".

    Το ''Θάρρος'' κάτω από τον τίτλο ''Τελευταία έξοδος για δύο νέους'' γράφει ότι άλλοι δύο νέοι σκοτώθηκαν στην άσφαλτο τις πρωινές ώρες και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν επέστρεφαν από διασκέδαση και ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται ακόμα υπό μελέτη και η κυβέρνηση θα εκφράσει τις απόψεις της την προσεχή Τρίτη κατά τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας που θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ για τη θέση που θα υιοθετήσει η Λευκωσία ο ΥΠΕΞ είπε πως δεν θα την αποκαλύψει.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Σε αναζήτηση μεσολαβητή'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "δεν θεωρεί τον Αλβαρο ντε Σότο αποδεκτό μεσολαβητή, ούτε προτίθεται να συμφωνήσει σε νέα επιδιαιτησία του Κόφι Ανάν, σε περίπτωση νέας πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού ενώ εμφανίζεται πρόθυμος να μεταθέσει το κέντρο βάρους των προσπαθειών λύσης από τον ΟΗΕ στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για το εκλογικό σύστημα ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου ότι είναι λάθος να αλλάξει ένα σύστημα άκρως δημοκρατικό, προσθέτοντας πως το Υπουργείο θα είναι στη διάθεση της Εκκλησίας για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Η ''Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Καυτό δεκαήμερο - παρασκήνιο στην τελική ευθεία'' αναφέρεται στις διάφορες επαφές και το παρασκήνιο που πραγματοποιούνται ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σημειώνει ότι ΗΠΑ και Βρετανία θα διευρύνουν το κύμα πιέσεων προς την ελληνική πλευρά ώστε να συναινέσει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αγκυρας-ΕΕ. Αλλού γράφει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων αναμένεται να υπερψηφίσει την Ευρωπαϊκή Συνταγματική Συνθήκη με μοναδικό ερωτηματικό τη θέση του ΑΚΕΛ, που όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, είτε θα την καταψηφίσει είτε θα τηρήσει αποχή.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κατσάδα ΕΕ στην Τουρκία'' γράφει ότι η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να άρει τους περιορισμούς που θέτει για τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς, στη διάρκεια συζήτησης για την εξέταση αιτήματος της Τουρκίας να καταστεί πλήρες μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για τη Μετανάστευση. Αλλού γράφει ότι η τελική έγκριση του νέου προγράμματος σύγκλισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και η υποβολή του στην ΕΕ θα προωθηθεί μετά την επιστροφή του Υπουργού Οικονομικών από τις Βρυξέλλες. Γράφει ότι η χρονική περίοδος του νέου προγράμματος θα επεκτείνεται μέχρι και το 2008 αλλά δεν θα παρουσιάζει δραστικές διαφοροποιήσεις στις προβλέψεις και τους στόχους από το πρόγραμμα του Μαϊου.

    [05] (Κ) Λονδίνο - Λεωφορεία - Προβολή κατεχομένων - Διαμαρτυρία Coleman

    Πακέτα διακοπών στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου διαφημίζει τουριστική εταιρεία σε βρετανικά λεωφορεία, καταγγέλει ο συντηρητικός, μέλος της Συνέλευσης του Λονδίνου για τους Δήμους Barnet και Camden, Brian Coleman.

    Ο κ. Coleman σε επιστολή του σε ανώτερους αξιωματούχους Μεταφορών στο Λονδίνο αναφέρει ότι ''είναι εξωφρενικό που λεωφορεία του Λονδίνου, μέρος των μεταφορών της πόλης, επιτρέπουν σε τουριστικές εταιρείες να προωθούν τη βόρεια Κύπρο ως προορισμό για διακοπές''.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαλκενέντε - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
    ---------------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένει πως ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, κατά την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, θα ακούσει και θα σταθμίσει τις απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, και εξέφρασε την ελπίδα ''ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από αυτές στα συμπεράσματα'' του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως θα ακολουθήσουν και άλλα προσχέδια συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, μετά το πρώτο που εκδόθηκε.
    
    ''Αναμένω'', είπε, ''ο κ. Μπαλκενέντε να ακούσει τις απόψεις μας να τις σταθμίσει, με την ελπίδα ότι θα υιοθετηθούν κάποιες από τις απόψεις μας στα συμπεράσματα''.
    
    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των Αμερικανών, οι οποίοι ζητούν να μην τεθούν οποιοιδήποτε όροι στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ερωτηθείς εάν ο ίδιος ανέμενε αυτή τη στάση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι δεν είναι τωρινή, αλλά παλιά αυτή η τοποθέτηση ''ότι για ευρύτερους στρατηγικούς στόχους και για το ευρύτερο ενδιαφέρον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, η Τουρκία πρέπει να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.
    
    Πρόσθεσε πως ''πάντα η θέση των Αμερικανών ήταν ότι δεν μπορούν να προστεθούν στην Τουρκία πολιτικοί όροι που να αφορούν διμερείς σχέσεις''.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτοί ''δεν είναι νέοι όροι'', προσθέτοντας πως ''είναι βασική υποχρέωση της Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι η ίδια η μεταχείριση της Τουρκίας όπως έγινε με όλες τις άλλες'' χώρες.
    
    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Τουρκία - Σόφια - ΟΑΣΕ
    -------------------------------------------------
    Η κυπριακή κυβέρνηση «κάνει πολλά και σε όλα τα επίπεδα» ενόψει της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η Κύπρος «δεν φανερώνει τη θέση της» ενώ γνωρίζει πως ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
    
    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι αυτήν την εβδομάδα θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Βρετανίας και της Γαλλίας.
    Είπε πως «μερική από τη μεγάλη δραστηριότητα» που υπάρχει γύρω από το θέμα απόδοσης ή όχι ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ φαίνεται και άλλη, που είναι διπλωματικής φύσεως, δεν φαίνεται.
    
    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας λίγο πριν την αναχώρησή του χθες για τη Σόφια όπου θα λάβει μέρος στη συνέλευση του ΟΑΣΕ, και απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Κύπρος δεν φανερώνει τη θέση της. «Ξέρουμε'', είπε, ''ότι ασκούνται σοβαρές πιέσεις πάνω στην Τουρκία» για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε ότι «εμείς κάνουμε διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας».
    
    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη στην Κύπρο ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξέφρασε την άποψη ότι «δεν βοηθά να κάνουμε δηλώσεις πάνω στο θέμα του περιεχομένου των Συμπερασμάτων της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όταν αυτό ακόμα βρίσκεται κάτω από διαμόρφωση».
    
    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για ''απειλές'' των ΗΠΑ κατά των Βρυξελλών ώστε να μην τεθεί ο όρος για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «αποτελεί πάγια αμερικανική πολιτική να βοηθηθεί η Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ. Αυτή η πολιτική των ΗΠΑ είναι γνωστή και είναι πράγματι μια μεγάλη προτεραιότητα των Ηνωμένων Πολιτειών», παρατήρησε ο Υπουργός Εξωτερικών.
    
    Κληθείς να αναφέρει σε ποιες ενέργειες προβαίνει η κυβέρνηση προκειμένου να αποτρέψει αμερικανική επέμβαση για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την Τουρκία τη 17η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η κυβέρνηση «κάνει πολλά και σε όλα τα επίπεδα», σημειώνοντας πως «αυτές οι επαφές είναι εμπιστευτικές».
    
    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση κ. Ιακώβου καταδίκασε τη φραστική επίθεση που υπέστη ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ από Τούρκο εθνικιστή κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία. Ταυτόχρονα εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει και η τουρκική κυβέρνηση «να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες φανατικών εναντίον του Προέδρου, ενός βασικού θεσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
    
    Οσον αφορά τη συμμετοχή του στη συνέλευση του ΟΑΣΕ ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι σε αυτήν συμμετέχουν μεταξύ άλλων χώρες από την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και την Ευρω-Ασία και έτσι «δίνεται η ευκαιρία να γίνουν κάποιες επαφές και με τις Ισλαμικές Δημοκρατίες της τέως Σοβιετικής Ενωσης».
    
    Πρόεδρος Ευρωκοινουλίου - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
    -----------------------------------------------
    Η έναρξη διαπραγματεύσεων για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις 25 χώρες της Ενωσης σημαίνει και αναγνώριση αυτών των 25 χωρών - μελών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι ''αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνει πριν την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι κάτι που εξυπακούεται''.
    
    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Μπορέλ αναφερόμενος στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία που αναμένεται να συζητηθεί στις 14 Δεκεμβρίου, είπε ότι δεν επιβάλλει στην Τουρκία επιπρόσθετες προϋποθέσεις πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι η έκθεση αποβλέπει σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και ότι ''στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι δεν μπορείς να διαπραγματεύεσαι με ανθρώπους που δεν αναγνωρίζεις''.
    
    Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης που διοργανώθηκε από το Ιδρυμα για την Οικονομική Ανάπτυξη (IKV) και την Ενωση Επιμελητηρίων και Εμπορικών Ανταλλαγών της Τουρκίας (ΤΟΒΒ) με θέμα ''Οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ στο κατώφλι μιας κρίσιμης απόφασης'', ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η τελική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία θα ληφθεί στις 14 Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι ''ορισμένα βήματα που θα κάνει η Τουρκία πριν την ημερομηνία αυτή θα επιφέρουν μεγάλες αλλαγές''.
    
    Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, ο κ. Μπορέλ είπε: ''Οι εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης και των Τ/Κ αξιωματούχων για εξεύρεση λύσης είναι ξεκάθαρες. Και η στάση της τουρκικής κυβέρνησης είναι πολύ σαφής. Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο οικονομικής στήριξης χάρη στη στάση αυτή των Τ/Κ. Αλλά αυτό είναι διαφορετικό από την αναγνώριση''.
    
    Οταν ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι είχε σκοπό του να επισκεφθεί τη Λεϊλά Ζανά (πρώην βουλευτή της Τουρκίας και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των Κούρδων) και την νοτιοανατολική επαρχία Diyarbakir, διακόπηκε από ένα λειτουργό της Ενωσης μη κυβερνητικών τουρκικών οργανώσεων, τον Ραμαζάν Μπακάλ, ο οποίος τον ρώτησε ''γιατί θα πας στο Diyarbakir; Πήγες στους Βάσκους και μιλάς Βασκικά; Οι πατριώτες δεν θα σε αφήσουν να διαιρέσεις αυτή τη χώρα. Τι θα κάνεις στο Diyarbakir; Υπάρχουν επίσης φτωχοί άνθρωποι στην πόλη Denizli (στο Αιγαίο) και Bilecik (στα βορειοδυτικά)''.
    
    Οπως γράφει το ''Ανατολή'' μετά το επεισόδιο αυτό, ο κ. Μπορέλ συνέχισε την ομιλία του.
    
    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η ''ε/κ πλευρά έγινε μέλος της ΕΕ ενώ έχει πρόβλημα με τα σύνορά της'' και γιατί και η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ είπε ότι ορισμένα σύνορα της Τουρκίας θεωρούνται επικίνδυνα και αναφέρθηκε στα σύνορα με το Ιράκ.
    
    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε μετά τη Λεϊλά Ζανά καθώς και μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων όπως το σύνδεσμο Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD), τη συνομοσπονδία ενώσεων εργατών (DISK), την ένωση για τα ηθικά δικαιώματα των εργατών (Hak - Is), την τουρκική συνομοσπονδία εργασίας (Turk - Is) και τη συνομοσπονδία ενώσεων του δημοσίου τομέα (KESK), καθώς και με εκπροσώπους διαφόρων θρησκειών στην Τουρκία.
    
    Βέλγος ΥΠΕΞ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
    -------------------------------------
    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Κάρελ ντε Γκούχτ επανέλαβε ότι η βελγική κυβέρνηση είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εντός του 2005.
    
    Σημειώνοντας πως η ΕΕ πρέπει να λάβει μια ξεκάθαρη στάση προς την ΕΕ, την 17η Δεκεμβρίου, ο κ. ντε Γκούχτ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ''Ανατολή'', πως οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και πως χρειάζεται χρόνος για λύση του Κυπριακού.
    
    Σε συζήτηση σε σχέση με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, ο κ. ντε Γκούχτ είπε πως ο μόνος στόχος των διαπραγματεύσεων πρέπει να είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ.
    
    ΓΓ Οικολόγων - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
    -------------------------------------
    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις που έχει θέσει η κυπριακή κυβέρνηση προκειμένου να συναινέσει στον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να ικανοποιηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
    
    Αυτό δήλωσε μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην Πάφο ο Βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, αναλύοντας τη θέση του Κινήματος αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
    
    «Πρέπει να επιμένουμε ώστε αυτές οι προϋποθέσεις, η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, η έναρξη αποχώρησης και το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων, το θέμα των εποίκων, η αναγνώριση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι πτήσεις για τα αεροπλάνα και όλα τα άλλα σημεία οπωσδήποτε να ικανοποιηθούν από την ΕΕ, προκειμένου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις 17 Δεκεμβρίου να συναινέσει και να συμφωνήσει στον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία», είπε ο κ. Περδίκης.
    
    Ταλάτ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
    -------------------------------------
    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να προχωρήσει η Τουρκία σε διπλωματική αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι μόνο μια νέα Κύπρος, η οποία θα ιδρυθεί ως αποτέλεσμα μιας λύσης του Κυπριακού, μπορεί να αναγνωριστεί.
    
    Χαρακτηρίζοντας τις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''παράλογες και ανόητες'', ο κ. Ταλάτ είπε ότι είναι αδύνατο για την Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία ''που είναι ένας μηχανισμός που εργάζεται κατά των συμφερόντων των Τ/Κ''.
    
    Ο κ. Ταλάτ έκανε τις δηλώσεις αυτές πριν από συνεδρία του λεγόμενου υπουργικού συμβουλίου, κατά την οποία προέβη σε ενημέρωση για τη σύσκεψη στην Αγκυρα.
    
    Τ/Κ ηγέτης - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
    ------------------------------------------
    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι η συζήτηση κατά τη σύσκεψη στην Αγκυρα επικεντρώθηκε στις πιέσεις που ασκούνται προς την Τουρκία για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα της σύσκεψης.
    
    Ερωτηθείς ποια θα είναι η στάση της Αγκυρας, εάν αυτή αναγκαστεί να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ντενκτάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία θα αντισταθεί στις πιέσεις, καθώς γνωρίζει καλά τις επιπτώσεις μιας τέτοιας αναγνώρισης, όπως είπε.
    
    Ο κ. Ντενκτάς προέβη στις δηλώσεις αυτές κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα από την Τουρκία. Μαζί με τον κ. Ντενκτάς επέστρεψαν ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο ''υπουργός εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς, που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη για την Κύπρο.
    
    Υπουργός Παιδείας - Διαγωνισμός Εκθεσης Ιδεών και Τέχνης - Βράβευση
    -------------------------------------------------------------------
    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης δήλωσε πως τα παιδιά με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό έκθεσης ιδεών και τέχνης με θέμα ''Κύπρος-Αιγαίο, Μύθος-Ιστορία- Τέχνη'' έχουν την ευκαιρία να εκφραστούν δημιουργικά, μέσα στα πλαίσια ενός προγράμματος που συνδυάζει τη δημιουργική έκφραση και δράση με την απόκτηση γνώσεων για την ιστορία και τον πολιτισμό.
    
    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου για τη βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό έκθεσης ιδεών και τέχνης με θέμα ''Κύπρος-Αιγαίο, Μύθος-Ιστορία- Τέχνη'', ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ''το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, στηρίζει και ενθαρρύνει τη διοργάνωση τέτοιων προγραμμάτων, ιδιαίτερα όταν αυτά απευθύνονται στους μαθητές μας''.
    
    ''Γιατί μέσα από τα προγράμματα αυτά'', είπε, ''τα παιδιά μας έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούτο της ιστορίας και της ελληνικής τέχνης, να καλλιεργήσουν τη δημιουργική τους σκέψη και να αυτοεκφραστούν μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τους διαγωνισμούς και άλλες ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες του προγράμματος''.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    -------------------------------------
    ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση παρέμειναν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας μετά τις νέες νίκες που πέτυχαν στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Πρωταθλήματος.
    
    Η 10η αγωνιστική ολοκληρώθηκε χθες με τη νίκη της Ομόνοιας επί της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου με σκορ 1 – 0.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:
    
    Ανόρθωση - Ολυμπιακός         5 - 0
    Α.Ε. Πάφος - ΑΠΟΕΛ            0 - 3
    ΑΕΛ - Αρης                    2 - 1
    ΑΕΚ - Αλκή                    0 - 2
    Διγενής - Νέα Σαλαμίνα        1 - 1
    Εθνικός Αχνας - Απόλλων       0 - 0
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ                  24
    2. Ανόρθωση               24
    3. Ομόνοια                17
    4. ΑΕΛ                    17
    5. Αλκή                   17
    6. Ολυμπιακός             16
    7. Νέα Σαλαμίνα           16
    8. Α.Ε Πάφος              13
    9. Διγενής Μόρφου         11
    10. Απόλλων               11
    11. Παραλίμνι             10
    12. Εθνικός Αχνας         10
    13. ΑΕΚ                    7
    14. Αρης                   0
    
    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ---------------------------------------
    Με τη νίκη του Απόλλωνα επί του Διγενή με 92 – 58 ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η 7η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.
    
    Βαθμολογία:
    ----------
    
    Ν – Η   Βαθμοί
    
    1. ΑΕΛ         6 - 0    12
    
    2. ΕΝΑΔ        4 – 3    11
    
    3. ΕΘΑ         4 – 3    11
    
    4. ΑΠΟΕΛ       5 - 1    11
    
    5. Απόλλωνας   3 - 4    10
    
    6. Κεραυνός    3 - 4    10
    
    7. Ομόνοια     2 - 5     9
    
    8. Διγενής     0 – 7     7
    
    

    [07] (Κ) Ομήρου - Μπορέλ - Τουρκία - Προπηλακισμός

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ τηλεγράφημα στο οποίο εκφράζει τη συμπάθεια και τη συμπαράσταση του ΚΣ ΕΔΕΚ ''για το θλιβερό προπηλακισμό'' που δέχθηκε από εξτρεμιστικά στοιχεία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συλλυπητήρια - Πρίγκηπας Μπερνάρντ

    [09] (Κ) Προεδρεύων Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε φθάνει αύριο στις 2.25 το απόγευμα στην Κύπρο για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [10] (Κ) Πρόεδρος ΜΚΕ ΕΕ-Τουρκίας - Τουρκία - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    Θα είναι καλά εάν η Τουρκία αναθεωρήσει τη θέση της για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας Joost Lagendijk, σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του ΝΤV.

    [11] (Κ) Μπορέλ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία "δεν είναι ένας νέος όρος που θέτει η ΕΕ στην Τουρκία, αλλά κάτι που ορίζει η λογική, αφού τη στιγμή που θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις, θα πρέπει να αναγνωρίζεται η απέναντι πλευρά".

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 06/12/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    
    -------------------------------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5774               0,5808
    
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4295               0,4320
    
    Λίρα Αγγλίας              0,8337               0,8387
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    
    στις 06/12/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    
    Exchange Market on 06/12/2004, the indicative exchange rates of the
    
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4192            0,4225
    
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3335            0,3361
    
    Δολάριο Καναδά                  0,3589            0,3617
    
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0648            0,0653
    
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3779            0,3809
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  185.393,85
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,25     0,12    158.409,83
    FTSE/CySE 20                           340,12     0,70    116.715,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.017,60     0,64    116.987,68
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              878,63    -0,42      3.339,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          926,64    -1,10     31.476,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.012,23     0,60    120.327,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.029,58     0,65     89.046,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    911,34     0,00          0,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            849,85     0,74     12.110,06
    FTSE Med (3/12/2004)                 6.509,20    -0,42
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Ανοδική πορεία, για δεύτερη στη σειρά συνάντηση, παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά την πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 0,6%, κλείνοντας στις 1.012,23 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,12%, κλείνοντας στις 72,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε μόλις στις 185 χιλιάδες λίρες με το 1/3 των συναλλαγών να πραγματοποιούνται από την Τράπεζα Κύπρου.

    [15] (Κ) Αντιπροσωπεία Βουλής Τσεχίας - Κύπρος - Επαφές

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία των Επιτροπών Aσφάλειας και Πληροφοριών της Βουλής της Τσεχίας.

    Η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Ιωνά Νικολάου και μέλη της Επιτροπής, καθώς και με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου και μέλη της Επιτροπής.

    [16] (Κ) Βρετανός βουλευτής - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Βρετανός βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Ρούντι Βις δήλωσε ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Κύπρο.

    [17] (Κ) Χριστόφιας - Αλληλεγγύη προς Παλαιστινίους - Ομιλία

    Το ΑΚΕΛ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης προς τους Παλαιστινίους θα συνεχίσουν να συμβάλλουν στην ενίσχυση του αγώνα για τον σεβασμό των εθνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και για την εγκαθίδρυση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα, δήλωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στην εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης για την Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό.

    [18] (K) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Ταλιαδώρος

    Η καταπολέμηση του AIDS, τα παιδιατρικά φάρμακα και η διατροφή και παχυσαρκία ήταν τα σημαντικότερα θέματα της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Υγείας της ΕΕ. Από κυπριακής πλευράς στη συνεδρία έλαβε μέρος ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδιώρος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υγείας.

    [19] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΦΟΥ

    Πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, στο μουσείο Nicholson του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η παρουσίαση από τον Ύπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στην Αυστραλία κ. Αχιλλέα Αντωνιάδη των εκδόσεων: Fabrica, An Ancient Theatre of Paphos, των Richard Green, Craig Barker, Smadar Gabrieli, και The Fabric of the Ancient Theatre, της Dinna Wood Conroy.

    Τα βιβλία αποτελούν τη συγγραφική κατάθεση των πιο πάνω ακαδημαϊκών που, μέσα από τη συνεργασία του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ και του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμμετέχουν στην αρχαιολογική ανασκαφή αρχαίου θεάτρου της Πάφου.

    Το θέατρο βρίσκεται στο σημείο «Φάπρικα» στο κέντρο της σύγχρονης πόλης της Πάφου σε κοντινή απόσταση από το ήδη υπάρχον αρχαίο θέατρο του Ωδείου της Πάφου. Το μνημείο αποτελεί σημαντική αρχαιολογική ανασκαφή, η οποία έχει αναδείξει ένα νέο αρχαιολογικό θησαυρό της Κύπρου που ίσως στο μέλλον να έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τυγχάνει με άλλα αρχαία θέατρα της Κύπρου σήμερα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 December 2004 - 18:49:26 UTC