Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακή ΥΠΕΞ
  • [02] (K) Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] (Κ) Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Χάγη - Ευρωμεσογειακή
  • [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εκτη αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Σλοβακία - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη υποδοχή
  • [11] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθεση Ερλιγκς - Τουρκία
  • [12] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου - Πρόστιμο
  • [13] (Κ) Πρόεδροι Σλοβακίας - Κύπρου - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [14] (Κ) Σαρκοζί -Τουρκία - Ειδική σχέση με ΕΕ
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Υγείας - Αναπληρωτής
  • [16] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου - Πρόστιμο - Δηλώσεις (2)
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Δεκεμβρίου - Συμπεράσματα - Τουρκία - Κύπρος
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [22] (Κ) Πρόεδροι Σλοβακίας - Κύπρου - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία (2)
  • [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προσχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία
  • [24] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο συμπερασμάτων - ΕΕ
  • [26] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [27] (Κ) Γκιουλ - ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Κύπρος
  • [28] (Κ) Ματσάκης - Μπροκ - Επιστολή - Τουρκία - Νομικό πρόβλημα
  • [29] (Κ) Κουμουτσάκος - Προσχέδιο συμπερασμάτων
  • [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακή ΥΠΕΞ

    Τις θέσεις και απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αυστριακή Υπουργό Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, με την οποία είχε χθες βράδυ κατ' ιδίαν συνάντηση πέραν της μισής ώρας.

    [02] (K) Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα που θα υιοθετήσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας στις 1 και 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει υπόψη όλες τις επιδιώξεις της κυπριακής κυβέρνησης. Δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, ενώ στο σχέδιο Ανάν που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για διευθέτηση του Κυπριακού προστίθενται και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.

    [03] (Κ) Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Νέα δεδομένα στο παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δημιούργησε η έννατη αγωνιστική, που βρήκε τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση να ισοβαθμούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ υποχρεώθηκε σε νέα ισοπαλία 1-1 με τον Εθνικό Αχνας στο ΓΣΠ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Ανόρθωση, η οποία νίκησε τον Απόλλωνα με 2-1.
    
    Στους υπόλοιπους αγώνες του Σαββάτου, η Ομόνοια σημείωσε νέα νίκη, αυτή τη φορά επί της Νέας Σαλαμίνας με 1-0, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατέβαλε τον Αρη με 2-1. Εντυπωσιακή ανατροπή είχαμε και στην Πάφο, όπου η τοπική Αθλητική Ενωση, κατέβαλε την ΑΕΛ με 3-2, ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-0.
    
    Οι δύο χθεσινοί αγώνες, με τους οποίους ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική ολοκληρώθηκαν με το ίδιο σκορ. Ο Ολυμπιακός κατέβαλε την ΑΕΚ στο ΓΣΠ με 2-1 και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Διγενής Μόρφου υποχρέωσε στο ΓΣΖ την Αλκή στη δεύτερη συνεχόμενη ήττα της επίσης με 2-1.
    
    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
    
    1. ΑΠΟΕΛ                  21
    2. Ανόρθωση               21
    3. Ολυμπιακός             16
    4. Νέα Σαλαμίνα           15
    5. Ομόνοια                14
    6. ΑΕΛ                    14
    7. Αλκή                   14
    8. Α.Ε Πάφος              13
    9. Ενωση Νέων Παραλιμνίου 10
    10.Διγενής Μόρφου         10
    11. Απόλλων               10
    12. Εθνικός Αχνας          9
    13. ΑΕΚ                    7
    

    [04] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιανάκης Ομήρου δήλωσε ότι οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της ΕΕ «επέδειξαν έντονη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου» το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ενωση.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν γίνει κατανοητές από αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, χωρίς να είναι δημοσίως φανερές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως το θέμα είναι να μεταφραστεί ''η συμπάθεια σε πράξη'' και η προσπάθεια θα εκφραστεί τελικώς με ικανοποίηση κυπριακών θέσεων όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις άλλες απαιτήσεις από την Τουρκία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι για προώθηση των κυπριακών θέσεων σχεδόν δεν έχει μείνει χώρα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει έντονες επαφές και δεν έχει υποβάλει έγγραφα και απόψεις, σημειώνοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε».

    [06] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Χάγη - Ευρωμεσογειακή

    [07] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Εκτη αγωνιστική - Βαθμολογία

    
    
    Με νίκες της Ομόνοιας και του Κεραυνού ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.
    
    Η Ομόνοια κέρδισε στο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία τον Απόλλωνα με 84-73, ενώ ο Κεραυνός κέρδισε εύκολα το Διγενή στη Λεμεσό με 173 - 65.
    
    Βαθμολογία:
    -----------
    Ν – Η   Βαθμοί
    1. ΑΕΛ         5 - 0     10
    2. ΕΘΑ         4 – 2     10
    3. ΑΠΟΕΛ       4 – 1      9
    4. Κεραυνός    3 - 3      9
    5. ΕΝΑΔ        3 - 3   	  9
    6. Ομόνοια     2 - 4	  8
    7. Απόλλων     2 - 4	  8
    8. Διγενής     0 - 6	  6
    
    

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό που εξετάζει η διεθνής κοινότητα με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, τα μέτρα των πατατοπαραγωγών για ικανοποίηση των αιτημάτων τους, η ποινή την οποία θα επιβάλει σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας στην τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές και το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στις κυπριακές εφημερίδες σήμερα.

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια της είδηση με τίτλο ''Πρέσβεις της ΕΕ στο στόχαστρο του Προεδρικού'' γράφει ότι ''στο στόχαστρο του Προεδρικού'' βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι και σημαντικότεροι πρεσβευτές της ΕΕ, καθώς με τις δημόσιες δηλώσεις και τοποθετήσεις τους ''έχουν εκθέσει'' τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Αλλού γράφει ότι το Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο ολοκληρώθηκε χθες, ενέκρινε πακέτο προτάσεων για μια πραγματική οικονομική μεταρρύθμιση, το οποίο στηρίζεται σε έξι βασικούς άξονες.

    Το ''Θάρρος'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Οι πατατοπαραγωγοί στο Προεδρικό'' γράφει ότι οι πατατοπαραγωγοί εξεγείρονται καθ' ον χρόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφυγε χθες στο εξωτερικό, "δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επιβάλλει σήμερα ποινή στην τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, η οποία βρέθηκε ένοχη την περασμένη Παρασκευή για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης με την αποστολή επιστολής σε δικαστή.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι Αμερικάνοι ξανάρχονται'' γράφει ότι νέα πρωτοβουλία για συνολική επίλυση του Κυπριακού εντός του 2005 εξετάζει η διεθνής κοινότητα με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ. Το πλαίσιο λύσης παραμένει στον ΟΗΕ και η βάση της θα είναι το σχέδιο Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει ότι κορυφώθηκε χθες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να επαναφέρει το σχέδιο Ανάν και τις καταγγελίες του Προέδρου του ΔΗΣΥ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και τον Νίκο Αναστασιάδη να μιλά για παράφωνες χορωδίες.

    Η ''Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Λάδι στη φωτιά'' γράφει ότι "έξω φρενών" εμφανίζονται οι διαμαρτυρόμενοι πατατοπαραγωγοί μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θεωρούν ότι "έριξε λάδι στη φωτιά" και, μετά τα λουλούδια που μοίραζαν στους περαστικούς, αποφασίζουν πιο δυναμικά μέτρα. Γράφει, επίσης, ότι αξιωματικοί που πήραν πρόωρη αφυπηρέτηση καταγγέλλουν στην Επίτροπο Διοικήσεως τον τέως Υπουργό Αμυνας Σωκράτη Χάσικο "για άσκηση ψυχολογικής βίας, που τους εξανάγκασε να παραιτηθούν από την Εθνική Φρουρά".

    Ο ''Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο στις Κ. Αερογραμμές'' γράφει ότι μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι εξελίξεις στις Κυπριακές Αερογραμμές, με την κατάσταση να παραμένει ρευστή μετά και την πρόταση τελεσίγραφο που επέδωσε ο Υπουργός Εργασίας. Σήμερα οι μέτοχοι συνέρχονται σε καθοριστικής σημασίας συνέλευση. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα γράφει ότι αυτή την εβδομάδα ξεκαθαρίζει στη Γενική Εισαγγελία των θέμα των υποθέσεων που αφορούν το Χρηματιστήριο και οι οποίες θα σταλούν στην Αστυνομία για διερεύνηση.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
    ----------------------------------
    Οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν γίνει κατανοητές από αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ, χωρίς να είναι δημοσίως φανερές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επισημαίνοντας πως το θέμα είναι να μεταφραστεί ''η συμπάθεια σε πράξη'' και η προσπάθεια θα εκφραστεί τελικώς με ικανοποίηση κυπριακών θέσεων όσον αφορά την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις άλλες απαιτήσεις από την Τουρκία.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι για προώθηση των κυπριακών θέσεων σχεδόν δεν έχει μείνει χώρα που η κυβέρνηση δεν έχει κάνει έντονες επαφές και δεν έχει υποβάλει έγγραφα και απόψεις, σημειώνοντας ότι «κάνουμε ό,τι μπορούμε».
    
    Οι δηλώσεις του Προέδρου έγιναν χθες το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την αναχώρησή του για τη Σλοβακία όπου αρχίζει σήμερα διήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της χώρας.
    
    Ερωτηθείς εάν επιβεβαιώνονται δημοσιεύματα σε τουρκικά ΜΜΕ ότι οι ΗΠΑ πιέζουν προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος απάντησε ότι δεν έχει «προσωπική πληροφόρηση για τις θέσεις των ΗΠΑ», σημειώνοντας ότι αυτό που μπορεί να πει είναι ότι «πολλές χώρες μέλη της ΕΕ δείχνουν κατανόηση», κάνοντας ειδική αναφορά στις θέσεις που εξέφρασε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας μετά την επίσκεψή του στη Ρώμη.
    
    Επισήμανε πως η υποστήριξη της Ιταλίας και άλλων χωρών στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, δεν τις εμποδίζει να κρίνουν ''ότι και οι δικές μας θέσεις είναι λογικές, μερικοί δε λένε ότι είναι και αυτονόητες», προσθέτοντας πως δεν αναμένει κανείς ''να πάρει από αυτές τις συνομιλίες κατηγορηματική απάντηση ναι ή όχι''.
    
    ''Απλά εκφράζεται συμπάθεια και ακριβώς το ζητούμενο μέχρι την τελευταία μέρα είναι το πώς πρακτικά θα μεταφραστεί αυτή η συμπάθεια σε πράξη», ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτά που ζητά η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αυταπόδεικτα και ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει θέσεις που κανονικά δεν συζητούνται καν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''η Κύπρος, ακόμη και για τα αυταπόδεικτα, πρέπει να διεξάγει προσπάθεια και αγώνα για να μεταφραστούν τα αυταπόδεικτα σε συγκεκριμένη ενέργεια».
    
    Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Πρεσβευτή της Ιρλανδίας για το απευθείας εμπόριο και τις απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «εάν σωστά έχουν διατυπωθεί, αφορούσαν τους Κανονισμούς και όχι το γενικότερο θέμα''.
    
    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είχε επαφές και με την Ιρλανδία ενώ όπως ανέφερε, αυτή την εβδομάδα θα υπάρξουν επαφές με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ.
    
    Ταυτόχρονα ανέφερε πως δεν έχει «ποτέ αποκρύψει ότι είναι μια δύσκολη προσπάθεια, έστω και αν είναι αυτονόητο ότι οι αποφάσεις της ΕΕ στο Συμβούλιο δεν είναι αποφάσεις του δικαστηρίου, όπου αποφασίζεται το τι είναι σωστό, τι είναι λάθος, νομικά ή πολιτικά''.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κυπριακός λαός έχει «τώρα πια, κατανοήσει πόση εργώδης προσπάθεια έχει καταβληθεί όλες αυτές τις εβδομάδες, με βάση συγκεκριμένη στρατηγική, συγκεκριμένες επιδιώξεις και τακτική την οποία έχουμε ακολουθήσει, τόσο εγώ όσο και οι Υπουργοί και οι διπλωματικές υπηρεσίες».
    
    Κάλεσε οποιονδήποτε πιστεύει ότι είναι εύκολη η απάντηση ναι ή όχι, «επειδή εμείς πιστεύουμε ότι έχουμε απόλυτο δίκαιο, που το πιστεύουμε, καλά κάνει να προβεί σε συγκεκριμένη εισήγηση προς τον κυπριακό λαό για να μπορέσει ο λαός να κρίνει».
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακή ΥΠΕΞ
    --------------------------------------------
    Τις θέσεις και απόψεις της κυπριακής κυβέρνησης ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην Αυστριακή Υπουργό Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, με την οποία είχε προχθές βράδυ κατ' ιδίαν συνάντηση πέραν της μισής ώρας.
    
    Μετά τη συνάντηση, που έγινε σε συνεδριακό κέντρο στο χώρο του αεροδρομίου της Βιέννης, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στάθμευσε για λίγο καθοδόν προς την Μπρατισλάβα για την επίσημη επίσκεψή του, πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών, που διήρκεσαν περίπου 45 λεπτά.
    
    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κ. Πλάσνικ, η οποία ανέλαβε τα ινία της αυστριακής διπλωματίας μόλις πριν ένα μήνα, άκουσε τις θέσεις της Λευκωσίας και είπε πως θα μελετήσει τα αιτήματα που ανέπτυξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Η Βιέννη θεωρεί ότι το θέμα του καθορισμού έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να συζητηθεί από τους 25 ηγέτες της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις επί του θέματος, να γίνει διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων.
    
    Στις συνομιλίες, από κυπριακής πλευράς, εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο παρακάθισαν ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, ως αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Βιέννη Σταύρος Επαμινώνδας, ο Σύμβουλος Α' Μιχάλης Σταυρινός και ο Μενέλαος Μενελάου του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.
    
    Η Αυστρία, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτίθεται να ανοίξει πρεσβεία στην Κύπρο στο εγγύς μέλλον και προς το σκοπό αυτό αξιωματούχοι της αυστριακής κυβέρνησης επισκέφτηκαν το νησί πρόσφατα.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Κ. Αντωνόπουλου
    -------------------------------------------
    Εμείς θεωρούμε αυτονόητη την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία προκειμένου η χώρα αυτή να προχωρήσει στην ενταξιακή της πορεία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ίδια η ΕΕ πρέπει να υποδείξει στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της και να ασκήσει την ανάλογη επιρροή ώστε αυτές να γίνουν σεβαστές στην πράξη.
    
    Σε ομιλία του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου στα Τριπόταμα Δήμου Αροανίας στην Ελλάδα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''αγωνιούμε γιατί το Κυπριακό παραμένει ανοικτό''.
    
    Η παρέλευση του χρόνου που παγιώνει τη διαίρεση τόσο επί του εδάφους όσο και στις συνειδήσεις των ανθρώπων μας προκαλεί δέος, είπε σημειώνοντας ότι από την άλλη γνωρίζουμε ότι μια λύση που δεν θα είναι βιώσιμη δεν θα είναι λύση.
    
    Θα είναι η απαρχή νέων περιπετειών, σημείωσε, και αυτός ο τόπος δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Πολεμούμε με τον χρόνο αλλά πασκίζουμε και για το περιεχόμενο της λύσης.
    
    Ο κ. Χριστόφιας εξήρε την θυσία του 21χρονου λοχία Πεζικού Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, ο οποίος ''ήταν ανάμεσα στους ηρωικούς μαχητές της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου που έδωσαν σκληρές και φονικές μάχες στα κράσπεδα της Λευκωσίας για να την κρατήσουν ελεύθερη''.
    
    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή ''είχαμε ευθαρσώς δηλώσει ότι η απόρριψη της προτεινόμενης λύσης στο δημοψήφισμα δεν αποτελεί άρνηση λύσης στο Κυπριακό, ούτε και σημαίνει συμβιβασμό με τη διχοτόμηση''.
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στον σκληρό αγώνα της πλευράς μας αμέσως μετά τα δημοψηφίσματα ώστε να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας και για να αντιμετωπιστούν οι ενέργειες εκείνες που στόχευαν να εξοβελίσουν τα περί της Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ και να τιμωρήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία.
    
    Ανέφερε ακόμη πως η ε/κ πλευρά συνεχίζει να δίνει σκληρό αγώνα για να αντιμετωπίσει τις ενέργειες που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και την έμμεση αναγνώριση δομών του ψευδοκράτους ''στο όνομα της άρσης της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, πράγμα που αντίκειται και καταστρατηγεί ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, αρχές, αποφάσεις και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.
    
    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτικής της Τουρκίας, και τις προσπάθειες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα έχουν δραστηριοποιηθεί διεθνώς έτσι ώστε η ενδεχόμενη απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία και η μετέπειτα πορεία των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, να συνδεθούν με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και με την ανάληψη δεσμεύσεων από πλευράς της Αγκυρας για έναρξη διαπραγματεύσεων διαμέσου των οποίων να καταλήξουμε σε κοινά αποδεχτή λύση του Κυπριακού''.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Αποκαλυπτήρια προτομής Χρίστου Γκαβού
    -------------------------------------------
    Την ευγνωμοσύνη και τις θερμές ευχαριστίες του κυπριακού λαού για την ολόψυχη συμπαράσταση της Ελλάδας, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.
    
    Σε χαιρετισμό του στην τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής
    του ήρωα Χρήστου Γκαβού στο Σταροχώρι, Δήμος Φαρρών στην Ελλάδα, μετέφερε την αγάπη και τον απύθμενο σεβασμό των Κυπρίων στις οικογένειες και τους συγγενείς των πεσόντων Ελλαδιτών στρατιωτών στην Κύπρο.
    
    Είπε ότι η προτομή του ήρωα Χρήστου Γκαβού θα προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των μνημείων που έχουν ανεγερθεί στην Κύπρο και στην Ελλάδα, για να θυμίζουν την προδοσία που υπέστη ο κυπριακός λαός το 1974, για να θυμίζουν τον καταχθόνιο και απεχθή ρόλο που διαδραμάτισαν ξένες δυνάμεις και οι εντολοδόχοι τους τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα.
    
    Ο Χρήστος Γκαβός, ο ήρωας από το Σταροχώρι που έπεσε μαχόμενος στα υψώματα δίπλα στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου αποκρούοντας τις επιθέσεις των εισβολέων είναι ανάμεσα στους Ελλαδίτες ήρωες που όρθωσαν τα γυμνά τους στήθη και θυσιάστηκαν στο πεδίο της τιμής και της αξιοπρέπειας.
    
    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αν και έχουν παρέλθει τριάντα χρόνια από το μαύρο καλοκαίρι του 1974, η έλευση του χρόνου δεν μας έχει θολώσει τη μνήμη κι ότι όσα χρόνια κι αν περάσουν εμείς δεν πρόκειται να ξεχάσουμε το χρέος που μας άφησαν οι ήρωες πεσόντες της αντίστασης στην τουρκική εισβολή.
    
    ''Αυτό το χρέος θα ξοφληθεί, όταν αρθεί η κατοχή και αποσυρθούν από το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας τα κατοχικά στρατεύματα'', σημείωσε.
    
    Πρόσθεσε ότι ο αγώνας και οι θυσίες των ηρώων θα δικαιωθούν, όταν το κυπριακό κράτος και ο κυπριακός λαός επανενωθούν.
    
    Γιώργος Ιακώβου - Χάγη - Ευρωμεσογειακή
    -----------------------------
    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου μετέβη χθες στη Χάγη όπου θα συμμετάσχει στην Υπουργική Σύνοδο Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο.
    
    Ο κ. Ιακώβου επιστρέφει στην Κύπρο ξημερώματα Πέμπτης.
    
    Ευρωβουλή - Τουρκία - Κύπρος
    ------------------------
    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο ψήφισμα που θα υιοθετήσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας στις 1 και 2 Δεκεμβρίου αναμένεται να λάβει υπόψη όλες τις επιδιώξεις της κυπριακής κυβέρνησης. Δηλαδή αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων, ενώ στο σχέδιο Ανάν που θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για διευθέτηση του Κυπριακού προστίθενται και οι αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ.
    
    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωβουλής, οι παραπάνω πρόνοιες περιλαμβάνονται σε ένα «πακέτο» συμβιβαστικών τροπολογιών όλων των πολιτικών ομάδων πάνω στην έκθεση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλιγκς.
    
    Οι συνολικά 27 συμβιβαστικές τροπολογίες που θα περιληφθούν στο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο θα τεθεί στην ολομέλεια για ψηφοφορία, αποσκοπούν στο να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των 487 τροπολογιών που έχουν υποβληθεί από τους ευρωβουλευτές.
    
    Ειδικότερα, η παράγραφος για την Κύπρο που αναμένεται να περιληφθεί στο σχέδιο ψηφίσματος, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: «Ενώ σέβεται τη δημοκρατική θέληση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, λυπάται που δεν κατέστη δυνατό να εξευρεθεί μια λύση και καλεί τις τουρκικές αρχές να διατηρήσουν την εποικοδομητική τους στάση στην εξεύρεση μιας διευθέτησης στο κυπριακό πρόβλημα που να οδηγεί σε μια δίκαιη λύση».
    
    Οπως επισημαίνεται, η λύση αυτή θα πρέπει «να γίνει με διαπραγμάτευση, χρησιμοποιώντας ως βάση το σχέδιο Ανάν και τις αρχές στις οποίες η ΕΕ εδράζεται».
    
    Ζητείται επίσης από την Τουρκία «να υλοποιήσει μια σύντομη αποχώρηση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των δυνάμεων της σύμφωνα με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα».
    
    Οπως τονίζεται «μια τέτοια αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων είναι ένα απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση περαιτέρω μείωσης της έντασης, επανάληψης του διαλόγου μεταξύ των μερών και προετοιμασίας μιας διαρκούς λύσης».
    
    Στην ίδια παράγραφο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Αγκυρα «να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία».
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
    ---------------------------------
    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιανάκης Ομήρου δήλωσε ότι οι ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της ΕΕ «επέδειξαν έντονη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου» το οποίο θα αποφασίσει κατά πόσο θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ενωση.
    
    Ο κ. Ομήρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «με τις κατάλληλες πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις, και σε κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή προς τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ΕΕ , ιδιαίτερα των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να εξασφαλίσουμε θετική υποστήριξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου».
    
    Σε δηλώσεις χθες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από τη Μαδρίτη όπου συμμετείχε στη Σύνοδο των ηγετών των Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων στην οποία συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το αίτημα της Τουρκίας, ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές ηγέτες αποφάσισαν όπως στηρίξουν την αίτηση της Τουρκίας για απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.
    
    Ωστόσο, συνέχισε, ύστερα από τη δική του ομιλία και την ομιλία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στη Σύνοδο υπήρξαν πρόσθετες τοποθετήσεις οι οποίες ανέφεραν ότι «θα ήταν αδιανόητο η Τουρκία να προχωρήσει στον ευρωπαϊκό της δρόμο χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και χωρίς να δεσμευτεί, στη βάση ενός οδικού χάρτη, στα θέματα ουσίας του Κυπριακού, δηλαδή αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του συνόλου του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ».
    
    Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας - Απόστολος Ανδρέας
    -----------------------------------------
    Την προσεχή Τρίτη 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, θα τελεσθεί στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου, στην κατεχόμενη Καρπασία θεία λειτουργία προϊσταμένου του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου.
    
    Κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας που θα αρχίσει στις 8.30. θα ψάλλει η Βυζαντινή χορωδία της Ιεράς Μονής Κύκκου.
    
    Η Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας ανακοίνωσε ότι την Τρίτη στις 6.15 το πρωί θα υπάρχουν λεωφορεία στο Μετόχιο Κύκκου για να μεταφέρουν τους προσκυνητές στον Απόστολο Ανδρέα.
    
    Λεωφορεία θα ξεκινήσουν στις 6.30 από το Καλό Χωριό Λάρνακας και στις 6.15 από το Λήδρα Πάλλας.
    
    Επισημαίνεται στην ανακοίνωση ότι τα λεωφορεία θα είναι σε θέση να μεταφέρουν και ανάπηρα άτομα.
    Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου - 9η αγωνιστική - Βαθμολογία
    --------------------------------------------
    Νέα δεδομένα στο παγκύπριο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου δημιούργησε η έννατη αγωνιστική, που βρήκε τον ΑΠΟΕΛ και την Ανόρθωση να ισοβαθμούν στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.
    
    Ο ΑΠΟΕΛ υποχρεώθηκε σε νέα ισοπαλία 1-1 με τον Εθνικό Αχνας στο ΓΣΠ, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η Ανόρθωση, η οποία νίκησε τον Απόλλωνα με 2-1.
    
    Στους υπόλοιπους αγώνες του Σαββάτου, η Ομόνοια σημείωσε νέα νίκη, αυτή τη φορά επί της Νέας Σαλαμίνας με 1-0, ενώ η Ενωση Νέων Παραλιμνίου κατέβαλε τον Αρη με 2-1. Εντυπωσιακή ανατροπή είχαμε και στην Πάφο, όπου η τοπική Αθλητική Ενωση, κατέβαλε την ΑΕΛ με 3-2, ενώ βρισκόταν πίσω στο σκορ με 2-0.
    
    Οι δύο χθεσινοί αγώνες, με τους οποίους ολοκληρώθηκε η 9η αγωνιστική ολοκληρώθηκαν με το ίδιο σκορ. Ο Ολυμπιακός κατέβαλε την ΑΕΚ στο ΓΣΠ με 2-1 και βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση της βαθμολογίας, ενώ ο Διγενής Μόρφου υποχρέωσε στο ΓΣΖ την Αλκή στη δεύτερη συνεχόμενη ήττα της επίσης με 2-1.
    
    Βαθμολογία
    ----------
    
    1. ΑΠΟΕΛ                  21
    2. Ανόρθωση               21
    3. Ολυμπιακός             16
    4. Νέα Σαλαμίνα           15
    5. Ομόνοια                14
    6. ΑΕΛ                    14
    7. Αλκή                   14
    8. Α.Ε Πάφος              13
    9. Ενωση Νέων Παραλιμνίου 10
    10.Διγενής Μόρφου         10
    11. Απόλλων               10
    12. Εθνικός Αχνας          9
    13. ΑΕΚ                    7
    14. Αρης                   0
    
    Καλαθόσφαιρα - Εκτη αγωνιστική - Βαθμολογία
    ------------------------------------------
    Με νίκες της Ομόνοιας και του Κεραυνού ολοκληρώθηκε χθες βράδυ η έκτη αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.
    
    Η Ομόνοια κέρδισε στο ''Ελευθερία'' στη Λευκωσία τον Απόλλωνα με 84-73, ενώ ο Κεραυνός κέρδισε εύκολα το Διγενή στη Λεμεσό με 173 - 65.
    
    Βαθμολογία:
    -----------
    Ν – Η   Βαθμοί
    1. ΑΕΛ         5 - 0     10
    2. ΕΘΑ         4 – 2     10
    3. ΑΠΟΕΛ       4 – 1      9
    4. Κεραυνός    3 - 3      9
    5. ΕΝΑΔ        3 - 3   	  9
    6. Ομόνοια     2 - 4	  8
    7. Απόλλων     2 - 4	  8
    

    [10] (Κ) Σλοβακία - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη υποδοχή

    Με ένα παραδοσιακό καλωσόρισμα ξεκίνησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την επίσημη επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχθηκε ο Σλοβάκος ομόλογός του Ιβάν Γκασπάροβιτς.

    Το τσουχτερό κρύο δεν αντανακλούσε τη ζεστή ατμόσφαιρα με την οποία υποδέχτηκαν στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίσημη τελετή υποδοχής, κατά την οποία σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο πρόσφεραν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ψωμί και αλάτι που συμβολίζει τη φιλοξενία της χώρας.

    [11] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθεση Ερλιγκς - Τουρκία

    [12] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου - Πρόστιμο

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας επέβαλε σήμερα χρηματικό πρόστιμο χιλίων λιρών στην τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    [13] (Κ) Πρόεδροι Σλοβακίας - Κύπρου - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία

    Ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να ζητά έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, που είναι μέλος της ΕΕ, και χωρίς να συμμοφωθεί προς τις προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ.

    Η δήλωση του Σλοβάκου Προέδρου έγινε μετά από συνομιλίες που είχε στην Μπρατισλάβα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.

    Ο κ. Γκασπάροβιτς είπε ότι η Σλοβακία υποστηρίζει λύση του Κυπριακού με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τονίζοντας πως σε καμιά περίπτωση η χώρα του δεν υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στα κατεχόμενα.

    Αναφορικά με την Τουρκία, ο Σλοβάκος Πρόεδρος είπε ότι σαφώς πρέπει η Αγκυρα να πληροί όλα τα κριτήρια που της έθεσε η ΕΕ. Σήμερα, παρατήρησε, ούτε η ΕΕ ούτε η Τουρκία είναι έτοιμες για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι η Αγκυρα θα συμμορφωθεί με τις υποχρέωσεις της, τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Κύπριος Πρόεδρος εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση για τις συνομιλίες που είχε με το Σλοβάκο Πρόεδρο στον οποίο ανέλυσε τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [14] (Κ) Σαρκοζί -Τουρκία - Ειδική σχέση με ΕΕ

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Υγείας - Αναπληρωτής

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είναι ο πρώτος αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και η διευθέτηση αυτή ισχύει μέχρι το διορισμό νέου αναπληρωτή ή νέου Υπουργού Υγείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''από τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει ότι σε περίπτωση απουσίας Υπουργού υπάρχει αναπληρωτής αντικαταστάτης και δεύτερος αναπληρωτής αντικαταστάτης''.

    ''Στην περίπτωση της Υπουργού Υγείας, ο πρώτος αναπληρωτής αντικαταστάτης είναι ο Υπουργός Παιδείας και ο δεύτερος ο Υπουργός Δικαιοσύνης'', εξήγησε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [16] (Κ) Δικαστήριο - Ακκελίδου - Πρόστιμο - Δηλώσεις (2)

    Ο Ανώτερος Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλαος Σάντης επέβαλε σήμερα χρηματική ποινή ύψους χιλίων λιρών στην τέως Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, στέλλοντας ταυτόχρονα ξεκάθαρο μήνυμα πως ''άπαντες, πρόσωπα και εξουσίες, θα πρέπει να αφήσουν τη δικαιοσύνη απερίσπαστη να επιτελέσει το διαχρονικά δύσκολο έργο της''.

    Σε δηλώσεις μετά την επιβολή της ποινής, η κ. Ακκελίδου ανακοίνωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, ενώ ο συνήγορος υπεράσπισής της Ευστάθιος Ευσταθίου, είπε ότι η έφεση θα εστιαστεί σε εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 122β του ποινικού κώδικα.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, αλλά αυτό θα αποφασιστεί μετά την πλήρη αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των επαφών, των αποφάσεων που θα ληφθούν από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, του περιεχομένου των συμπερασμάτων και όλων των συνθηκών που θα επικρατήσουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  391.911,89
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,78     0,38    326.818,86
    FTSE/CySE 20                           333,53     0,61    124.668,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  998,09     0,58    123.979,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              885,51    -0,14     19.785,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          928,21    -0,72     87.827,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     993,73     0,55    143.764,83
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.004,91     0,62    101.953,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    922,78     1,42      1.595,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            850,41    -0,03    152.376,84
    FTSE Med (26/11/2004)                6.490,78     0,23
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Δεκεμβρίου - Συμπεράσματα - Τουρκία - Κύπρος

    Η Τουρκία θα πρέπει να δεχθεί ''σκληρούς όρους'', περιλαμβανομένου της ντε φάκτο αναγνώρισης της Κύπρου και ενδεχόμενους μόνιμους περιορισμούς στη μετανάστευση εργατικού δυναμικού, προκειμένου να εξασφαλίσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Το προσχέδιο συμπερασμάτων, αφήνει κενή την επίμαχη διατύπωση για την απόφαση κατά πόσον και πότε θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα, την οποία θα συμπληρώσουν οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 29/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5779               0,5813
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4359               0,4385
    Λίρα Αγγλίας              0,8226               0,8275
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 29/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 29/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4233            0,4266
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3419            0,3446
    Δολάριο Καναδά                  0,3677            0,3706
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0716            0,0721
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0647            0,0652
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3805            0,3835
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Με θετικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στα τελευταία λεπτά της συνάντησης και οι οποίες προήλθαν από τις αγορές που εκδηλώθηκαν στους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,55%, κλείνοντας στις 993,73 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 0,37% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 391 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Πρόεδροι Σλοβακίας - Κύπρου - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία (2)

    Τη θέση ότι η Τουρκία θα πρέπει να ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσε σήμερα με δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν η Αγκυρα να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Τόνισε επίσης κατηγορηματικά ότι η Σλοβακία «σε καμία περίπτωση» δεν υποστηρίζει τη δημιουργία "τουρκοκυπριακού κράτους" στα κατεχόμενα και τάχθηκε υπέρ μιας λύσης στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων των ΗΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γκασπάροβιτς, μετά από τις διευρυμένες συνομιλίες που διήρκεσαν μία περίπου ώρα, είπε πως διατύπωσε τις δικές του θέσεις για τα υπό συζήτηση θέματα, εξέφρασε ικανοποίηση για την κατανόηση που, όπως είπε, επιδεικνύει η Μπρατισλάβα και επανέλαβε ότι η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεδομένου ότι η Αγκυρα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την ΕΕ και την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [23] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Προσχέδιο συμπερασμάτων - Τουρκία

    Η ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπέβαλε σήμερα προς την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ το πρώτο προσχέδιο συμπερασμάτων σχετικά με τη διεύρυνση, που θα αποφασιστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, στις 16 και 17 του μήνα.

    Στο προσχέδιο συμπερασμάτων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τη ''σημαντική πρόοδο που έκανε η Τουρκία στη μεγαλεπήβολη διαδικασία των μεταρρυθμίσεών της'' και επαναλαμβάνει την αποφασιστικότητά του ''να καταστήσει δυνατό για την Τουρκία να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή κοινότητα αξιών, με τη βεβαιότητα ότι η Τουρκία θα διατηρήσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων μέχρι το τέλος''.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει ''την (απόφαση) της Τουρκίας να υπογράψει το πρωτόκολλο που αφορά στην υιοθέτηση της Συμφωνίας της Αγκυρας, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη των νέων κρατών μελών''.

    Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που ετοίμασε η ολλανδική προεδρία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει επίσης ''τη δέσμευση της Τουρκίας για σχέσεις καλής γειτονίας και την ετοιμότητά της να συνεχίσει να εργάζεται με χώρες μέλη για λύση συνοριακών διαφορών που παραμένουν, σε συμμόρφωση με την αρχή της ειρηνικής διευθέτησης διαφορών, σύμφωνα με το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών''.

    [24] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    Η υπογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας (Τελωνειακή Ενωση) από την Τουρκία, που θα οδηγήσει σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι μεταξύ των όρων που τίθενται στην Αγκυρα για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, στο προσχέδιο συμπερασμάτων της Ολλανδικής Προεδρίας που υποβλήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ.

    Γενική είναι η εκτίμηση στις Βρυξέλλες ότι οι όροι που τίθενται στην Τουρκία στο σχέδιο συμπερασμάτων κινούνται προς πιο σκληρή κατεύθυνση σε σχέση με την εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το σχέδιο προβλέπει την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά με πολλούς όρους και χωρίς καμία εγγύηση για ένταξη στην ΕΕ.

    [25] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο συμπερασμάτων - ΕΕ

    Σε σχέση με τις πληροφορίες για το προσχέδιο συμπερασμάτων της ολλανδικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι πολύ νωρίς για να γίνουν οποιαδήποτε σχόλια εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Είναι γνωστό ότι το όλο θέμα βρίσκεται υπό διαρκή συζήτηση και διαπραγμάτευση και οι θέσεις μας έχουν τεθεί και τίθενται ενώπιον όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των οργάνων της, κατά τη διάρκεια των πολλών επισκέψεων τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του Υπουργού Εξωτερικών σε κράτη-μέλη, και άλλως πως'', αναφέρει ο κ. Χρυσοστομίδης.

    [26] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    ''Δεν είναι σωστό να μιλούμε επί προσχεδίων, αλλά η Τουρκία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τη διαδικασία σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής'' της ΕΕ, δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου ο εκτελών καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Αμπντουλατίφ Σενέρ.

    [27] (Κ) Γκιουλ - ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Κύπρος

    ''Οριστική και ξεκάθαρη ημερομηνία, ξεκάθαρη προοπτική ένταξης, συνέχεια στις διαπραγματεύσεις και απουσία οποιουδήποτε πολιτικού όρου''.

    Αυτές είναι οι προσδοκίες της Αγκυρας σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος αναχωρώντας για τη Χάγη απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που έχει διαρρεύσει.

    [28] (Κ) Ματσάκης - Μπροκ - Επιστολή - Τουρκία - Νομικό πρόβλημα

    [29] (Κ) Κουμουτσάκος - Προσχέδιο συμπερασμάτων

    Πρόωρο και αντιπαραγωγικό θεωρεί η Αθήνα το σχολιασμό του προσχεδίου του κειμένου συμπερασμάτων της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 16ης και 17ης Δεκεμβρίου, καθώς εκτιμά ότι η ουσιαστική διαπραγμάτευση του κειμένου τώρα μόλις αρχίζει.

    [30] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Αθήνα - ΕΚΕ- Εκδήλωση για το Κυπριακό ------------------------------------- Στη διαπίστωση ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιουργεί νέες προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού, αλλά και ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, για το θέμα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, κατέληξαν εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών κομμάτων, που παρευρέθηκαν σε εκδήλωση της Ενωσης Κυπρίων Ελλάδας με θέμα ''Η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού μετά το Δημοψήφισμα και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ''.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννης Λαμάρης ανέφερε ότι το Δημοψήφισμα του Απριλίου ''δεν αποτελεί το τέλος του δρόμου για την πορεία λύσης του Κυπριακού'' και πρόσθεσε ότι η συνεχιζόμενη συζήτηση για το ναι ή το όχι ''δεν βοηθά και δεν ανοίγει δρόμο στην κοινωνία προκειμένου να ανοίξουν προοπτικές λύσης''.

    Παράλληλα χαιρέτισε την πρόσφατη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου που επαναβεβαίωσε τις προσπάθειες για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Λαμάρης αφού χαρακτήρισε το Δεκέμβριο ορόσημο, καθώς θα υπάρξει η συζήτηση για ορισμό ημερομηνίαw έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, υποστήριξε πως ''δεν αφήνει περιθώρια και προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό''.

    ''Η 1η Μαϊου, ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, είναι ένα εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο'', είπε ο κ. Λαμάρης και επεσήμανε πως ''η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει επίσης να αξιοποιηθεί''.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι η στάση της κυπριακής κυβέρνησης στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρέπει να είναι προσεκτική, συλλογικά προσανατολισμένη και να λαμβάνει υπόψη τα μακρόχρονα συμφέροντα του κυπριακού λαού.

    Ο κ. Λαμάρης υποστήριξε πως ''πρέπει να επανασυνδέσουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ με την προοπτική λύσης του Κυπριακού και ότι ''Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να δώσουν μαζί αυτή τη μάχη''.

    Επίσης τόνισε πως η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί πρόκληση για την ίδια την ΕΕ, η οποία ''θα πρέπει να αντιδράσει υποδεικνύοντας στην Τουρκία τις υποχρεώσεις της''.

    Η τελική απόφαση για το τι θα πράξουμε ως Κύπρος την κατάλληλη στιγμή πρέπει να παρθεί, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών που θα κάνουμε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία μαζί με την Ελλάδα να πάρουμε την τελική μας απόφαση, με υπευθυνότητα και σε ήπιο κλίμα, κατέληξε ο κ. Λαμάρης.

    Ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετά πλεονεκτήματα από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως το κυπριακό πρόβλημα παραμένει στα χέρια του ΓΓ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι η ΕΕ μπορεί και οφείλει να ενισχύσει την προσπάθεια για λύση.

    Ο κ. Σοφοκλέους υπενθύμισε ότι η θέση της ΕΔΕΚ ήταν ένα ξεκάθαρο όχι στο δημοψήφισμα του Απριλίου, έθεσε όμως το ερώτημα αν είναι αρκετό το περήφανο όχι.

    Το ραντεβού μας με την ιστορία δεν είναι αν περήφανα είπαμε όχι στο σχέδιο Ανάν. Το ραντεβού μας με την ιστορία είναι αν δώσαμε προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ και υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για επανένωση της Κύπρου με μια βιώσιμη λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση.

    Σε ό,τι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και στο θέμα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, ο κ. Σοφοκλέους υποστήριξε ότι το βέτο δεν εξαγγέλλεται και δεν χαρίζεται και σημείωσε πως υπάρχει χρόνος ούτως ώστε να τεθούν προϋποθέσεις στην Τουρκία.

    Η ημερομηνία περνά από την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ο κ. Σοφοκλέους και πρόσθεσε πως επιθυμούμε μια Τουρκία που θα βρεθεί στον ευρωπαϊκό κόσμο, με την προϋπόθεση ότι θα σέβεται τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, θα αναγνωρίζει τις μειονότητες και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου εξέφρασε την άποψη ότι μυστική διπλωματία και απόκρυψη των κατευθύνσεων δεν είναι πάντα σοφός οδηγός, ιδιαίτερα όταν μικρές χώρες πρέπει να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σε περιβάλλον πιέσεων.

    Το βέτο είναι θέμα στρατηγικής λύσης του Κυπριακού. Αν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου δεν υπάρξουν προϋποθέσεις θα διαπραγματευθούμε το σχέδιο Ανάν με χειρότερες προϋποθέσεις, είπε ο κ. Κουτσού και πρόσθεσε ότι το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι όπλο.

    Πρέπει η Τουρκία να πει ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αποαναγνωρίζει το ψευδοκράτος, αποσύρει το βέτο που έχει βάλει για την Κύπρο σε 11 διεθνείς οργανισμούς, είπε στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΝΕΟ και πρόσθεσε ότι η Τουρκία πρέπει να αποδεχθεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

    Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, ο κ. Κουτσού είπε ότι μπορεί να συμφωνηθεί με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα στη συνέχεια της ενταξιακής της πορείας.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι πρέπει να πάμε σε λύση. Ή τη λύση θα την διαπραγματευθούμε με πρωτοβουλίες και θέσεις δικές μας ή θα μας την επιβάλουν ανέφερε και κατέληξε ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι σημείο ιστορικής διαμόρφωσης της πορείας λύσης του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος της ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης έκανε λόγο για πιέσεις που ασκούνται για λύση του Κυπριακού και υποστήριξε πως οι ΗΠΑ και οι Βρετανία ενδεχομένως να επανέλθουν για να προωθήσουν λύση με βάση ένα νέο σχέδιο Ανάν που θα ικανοποιεί τους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας.

    Παρά τις όποιες δυσκολίες η συμμετοχή της Κύπρου στην ΕΕ παρέχει εχέγγυα για καλύτερους όρους'', είπε ο κ. Μιχαηλίδης και επανέλαβε πως θα πρέπει μέσα από την ΕΕ να επιδιωχθεί λύση στο Κυπριακό καθώς και ότι δεν θα πρέπει να γίνει αποδεκτή λύση στο Κυπριακό που θα επιδεινώνει την υφιστάμενη κατάσταση.

    Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Πρόεδρος της ΑΔΗΚ ξεκαθάρισε πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και η αποχώρηση των στρατευμάτων είναι συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την ΕΕ.

    Αν δεν το πράξει μέχρι την 17η Δεκεμβρίου η Κυπριακή Δημοκρατία νομιμοποιείται να ασκήσει βέτο, είπε ο κ. Μιχαηλίδης και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''δεν θα πρέπει να αναμείνει την ύστατη ώρα για να ανακοινώσει τη θέση της, αλλά να το πράξει τώρα''.

    Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα γίνει μόνο μέσα από την ΕΕ και ότι μόνο με ενότητα και πίστη θα επιτευχθεί λύση.

    Ο Βοηθός ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ντίνος Πασπαλίδης είπε πως ''τώρα είμαστε στα ίδια διλήμματα όπως και τον Απρίλιο με το Δημοψήφισμα'' και χαρακτήρισε κρίσιμη την ημερομηνία 17/12 που θα καθορίσει τη μελλοντική πορεία του ταλαίπωρου κυπριακού λαού.

    Αρχισαν οι πιέσεις όμως όταν σου αμφισβητούν την ίδια σου την υπόσταση δεν έχεις επιλογές, είπε ο κ. Πασπαλίδης και πρόσθεσε πως για πρώτη φορά η Κύπρος διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

    Αν αφήσουμε την 17η Δεκεμβρίου να παρέλθει χωρίς να κατοχυρώσουμε το πλαίσιο που θα προδικάζει λύση για το κυπριακό πρόβλημα θα αναγκαστούμε να κάνουμε πόλεμο παρενοχλήσεων στην Ευρώπη, είπε ο κ. Πασπαλίδης.

    Είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να ζητήσει την αναγνώρισή της από την Τουρκία, το άνοιγμα των λιμανιών, την απόσυρση των στρατευμάτων με βάση χρονοδιάγραμμα και την ανακοπή της οικοδομικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα.

    Υπάρχει το πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού συντάγματος που πρέπει να κινηθούμε για ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού. Με ενότητα των λαών σε Κύπρο και Ελλάδα μπορείς να βρεις συμμάχους για να επιβάλεις ευρωπαϊκή λύση, κατέληξε ο κ. Πασπαλίδης.

    Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη υπογράμμισε ότι η Κύπρος μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για λύση που θα ενώσει το νησί και ότι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου θα φέρει τη λύση που επιθυμεί ο λαός και η ηγεσία.

    Οι λαοί που δεν γνωρίζουν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν, κατέληξε η κ. Βούλτεψη.

    Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το λόγο έλαβε η εκπρόσωπος του Προέδρου Πωλίνα Λάμψα η οποία τόνισε πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δημιούργησε προϋποθέσεις για προοπτικές βιώσιμης επίλυσης του προβλήματος και ότι η ένταξη αποτελεί συστατικό στοιχείο της λύσης και επανένωσης του νησιού.

    Η κ. Λάμψα αναφερόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είπε ότι δεν πρέπει να δοθεί λευκή επιταγή στην Τουρκία.

    Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Ηλίας Λέγγερης εκτίμησε ότι περνά σε δύσκολη φάση το Κυπριακό και ότι η ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση έχουν πολλά ατού στα χέρια τους.

    Δεν δικαιολογούνται δηλώσεις ότι δεν θα γίνει άσκηση βέτο, είπε ο κ. Λέγγερης, αναφερόμενος στο θέμα του ορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην πολιτική του διαίρει και βασίλευε.

    Το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΝ Πάνος Τριγάζης δήλωσε ότι επιβάλλεται να γίνουν νέες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και σημαντικό ρόλο θα παίξει η επαναπροσέγγιση με τους Τ/Κ και πρόσθεσε πως η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να ασχολείται μόνο με το πρόβλημά της, πρέπει να παίξει ρόλο για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή γιατί έτσι θα κερδίσει πόντους για να λυθεί το πρόβλημά της.

    Ελλάδα και Κύπρος συντονισμένα πρέπει να επιδιώξουν ώστε να υπάρξουν αυστηρότερες δεσμεύσεις που θα υποχρεώνουν την Τουρκία εφόσον πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων να προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού και στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είπε ο κ. Τριγάζης.

    Τέλος ο αντιπρόεδρος της ΟΚΟΕ Γιώργος Συλλούρης υπενθύμισε ότι στο πρόσφατο συνέδριο της η Ομοσπονδία υιοθέτησε ψήφισμα για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και στο οποίο επισημαίνεται η ανάγκη:

    - να τεθεί χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση των στρατευμάτων και των εποίκων,

    - να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε Ε/Κ και Τ/Κ,

    - να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 29 November 2004 - 18:49:33 UTC