Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Απόλλωνας - Ηττα
  • [02] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας - Τουρκίας - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΕΕ - Ενταξη Τουρκίας
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαδρίτη - Σύνοδος Σοσιαλιστών
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Ακκελίδου - Απόφαση
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πάτρα
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάννος Παπαντωνίου
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Σουηδία - Φινλανδία - Πρεσβείες - Εγκαίνια
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Υγείας - Παραίτηση
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Ακκελίδου - Απόφαση (2)
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Παιδείας - Καθήκοντα Υπ. Υγείας
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σλοβακία - Επίσημη επίσκεψη
  • [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2005
  • [19] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - Χαιρετισμός
  • [20] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Βουλής - Χαιρετισμός
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπόθεση Ακκελίδου
  • [22] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Μαρτένς - Χαιρετισμός
  • [23] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πέτερινγκ - Χαιρετισμός
  • [24] (Κ) ΔΗΣΥ -Πολιτικό Συνέδριο- Εναρκτήρια τελετή - Αναστασιάδης

  • [01] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Απόλλωνας - Ηττα

    [02] (Κ) Υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας - Τουρκίας - Κυπριακό

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αλλά πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Ρώμη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Φίνι είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό.

    [03] (Κ) ΕΕ - Ενταξη Τουρκίας

    Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους κόλπους της ΕΕ ο προβληματισμός για τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας ακόμη και αν εκπληρώσει τα κριτήρια που θέτει ως προϋπόθεση η Κοινότητα.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα περιορίσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών, η αναμενόμενη για σήμερα απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για την Υπουργό Υγείας , οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ στο Βερολίνο, η ετήσια έκθεση της Γενικού Ελεγκτή, η ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του Κράτους και οι κρίσεις στην Εθνική Φρουρά είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Βόμβα στην ΕΦ'' γράφει ότι "βόμβα στα θεμέλια της Εθνικής Φρουράς με απρόβλεπτες συνέπειες για τη συνοχή και την πειθαρχία στο στράτευμα, χαρακτηρίζονται οι προθέσεις της κυβέρνησης να ακυρώσει όλες τις κρίσεις και αποστρατεύσεις αξιωματικών που έγιναν από το 2002 μέχρι το 2004 και να προχωρήσει σε νέες με βάση νέο νόμο". Αλλού γράφει ότι "άστοχες" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος σχολιάζοντας τον τρόπο που τα ΜΜΕ αντιμετώπισαν τα μέτρα που εξήγγειλε το Υπουργείο για μείωση των θανατηφόρων τροχαίων έκανε λόγο για ''υπονόμευση της εκστρατείας που διεξάγεται''.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τη λυπάμαι. Να μην φυλακιστεί'' γράφει στον πρωτοσέλιδο τίτλο ότι δεσμό για έξι μήνες με την 32χρονη καθηγήτριά του ισχυρίζεται ότι είχε 13χρονος μαθητής από χωριό της επαρχίας Λευκωσίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι σήμερα είναι η ημέρα της κρίσης για την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, αφού το πρωί θα σταθεί ενώπιον του ανώτερου επαρχιακού δικαστή Λευκωσίας Νικολάου Σάντη, ο οποίος θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του κατά πόσον η αποστολή επιστολής της Υπουργού σε Δικαστή αναφορικά με εκδικαζόμενη υπόθεση για κατοχή και χρήση ναρκωτικών αποτελεί παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Εχει να παίρνει 420 εκατ. το κράτος'' γράφει ότι στα 420 εκατ. λίρες φθάνει το ποσό που προσφέρεται δυνητικά προς είσπραξη από το κράτος, προκειμένου να ορθοποδήσουν τα δημόσια οικονομικά. Προσθέτει ότι η συσσώρευση των ανείσπρακτων κρατικών εσόδων, όπως προκύπτει από την έκθεση της Γενικής Ελεγκτού για το έτος 2003, είναι αποτέλεσμα των αδυναμιών των εντεταλμένων μηχανισμών της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και της απουσίας επαρκούς νομοθεσίας. Αλλού γράφει ότι σήμερα ανοίγει η αυλαία του τριήμερου ιδεολογικοπολιτκού συνεδρίου του ΔΗΣΥ, ενώ αναμένεται απάντηση από το λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά πόσον θα παραστεί.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κατολίσθηση Συναγερμός στο Προεδρικό'' γράφει ότι μια νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αποτελεί "βαρύ χαστούκι" εναντίον της Κυβέρνησης, αφού παρουσιάζει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη πτώση στα ποσοστά της κοινής γνώμης, που δηλώνει ικανοποιημένη από την Κυβέρνηση. Η εφημερίδα αναφέρει ότι το ποσοστό που συγκεντρώνει θετικές απόψεις περιορίζεται στο 46%, ενώ τον περασμένο Απρίλιο θετική άποψη είχε το 64,9%. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι μετά από συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ φαίνεται ότι η Λευκωσία αρκείται σε απαιτήσεις για την Τουρκία που αφορούν τη μετά τις 17 Δεκεμβρίου περίοδο, δηλαδή μετά που η ΕΕ θα αποφασίσει κατά πόσον θα δώσει ή όχι ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Χαρακίρι στις Κυπριακές Αερογραμμές'' γράφει ότι "δραματικές εξελίξεις καταγράφονται στην οικονομικά παραπαίουσα εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών", αφού τέσσερα μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο καταγγέλλουν ανοικτά τον Πρόεδρο Κωνσταντίνο Λοϊζίδη και μερίδα του Συμβουλίου ως "ανίκανους" να διαχειριστούν το μέλλον της εταιρείας, αποφασίζοντας έτσι το διαχωρισμό της θέσης τους από τις ενέργειες του Προέδρου. Αλλού αναφέρει πως η Κυβέρνηση δια του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Γενικού Εισαγγελέα τάχθηκαν χθες εναντίον οποιασδήποτε τροποποίησης του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή ενόψει της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται από μέρους της Τουρκίας όπως επίσης και άλλων δυνάμεων να πλήξουν την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Παροχές 1,2 δις. το 2005'' γράφει ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2005 προβλέπει κοινωνικές παροχές, οι οποίες προβλέπεται να ανέλθουν μέχρι τα 1,2 δισεκατομμύρια λίρες. Σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση, ιδιαίτερα των ασθενέστερων τάξεων, η Κυβέρνηση αναμένεται να διαθέσει ποσό ύψους 208 εκατομμυρίων λιρών. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι οι προσπάθειες της Κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου είναι συνεχείς και τόσο η Προεδρία της ΕΕ, όσο και όλα τα κράτη μέλη γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η διαμαρτυρία των αγροτών έγινε βίαιη'' γράφει ότι άσχημα εξελίχθηκε χθες η διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών ύστερα από συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ της αστυνομίας και των διαμαρτυρομένων. Αλλού αναφέρεται σε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε με δείγμα 1.000 Ε/Κ, και αφορούσε την άποψή τους σε σχέση με την παραχώρηση ή όχι ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσονται κατά του σεναρίου η Τουρκία να λάβει ημερομηνία ενώ θεωρούν ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο για να μπλοκάρει την εξέλιξη αυτή.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Η αστυνομία επιβάλλει αποκλεισμό'' γράφει ότι μετά από μια ολόκληρη ημέρα αντιπαραθέσεων με συμπλοκές, συλλήψεις και τραυματισμούς, η αστυνομία και οι διαμαρτυρόμενοι πατατοπαραγωγοί εμφανίστηκαν χθες αποφασισμένοι να παραμείνουν αντιπαραταγμένοι όλο το βράδυ σε δύο μέτωπα. Σε άλλο της δημοσίευμα γράφει ότι περίπου 3.000 Ε/Κ από το εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό, αναμένεται να παραστούν στη λειτουργία του Αποστόλου Ανδρέα την Τρίτη, της οποίας θα προστεί ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρο στο κατεχόμενο μοναστήρι στην Καρπασία.

    [05] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαδρίτη - Σύνοδος Σοσιαλιστών

    Τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εθνικό πρόβλημα και ειδικότερα στο αίτημα της Τουρκίας για απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματέυσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εκθέσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της ΕΕ στη Μαδρίτη.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ιακώβου - Φίσερ - Συνάντηση - Δηλώσεις ------------------------------------- Η Τουρκία έχει πολλές νομικές υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, και οι θέσεις της Κύπρου εκφράστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών της 11ης Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας στο ΚΥΠΕ ανταποκρίσεις ξένου Τύπου περί δηλώσεών του στο Βερολίνο ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Ιακώβου εξήγησε ότι ένας δημοσιογράφος ρώτησε εάν η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι προϋπόθεση για έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και αν θα υπάρξει κατανόηση από γερμανικής πλευράς σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αρνηθεί να διαπραγματευθεί με μια χώρα που δεν την αναγνωρίζει.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, στην ερώτηση απάντησε ο κ. Φίσερ, ο οποίος σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ''είναι αυτονόητο ότι οι διαπραγματεύσεις γίνονται και με τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ''.

    Η απάντηση κρίθηκε ως ικανοποιητική και ο κ. Ιακώβου στη συνέχεια προέβη σε ένα γενικό σχόλιο, λέγοντας ότι ''δεν πρέπει να μιλούμε κατ' ανάγκη για κρίση αλλά για μια δημιουργική αξιοποίηση της συγκυρίας που παρέχεται προς όφελος όλων''.

    ''Βλέπουμε την ευκαιρία για μια κατάσταση στην οποία να κερδίζουν όλοι (win-win situation), δηλαδή να πάρει η Τουρκία την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων και η Κύπρος επίσης να πάρει, με τη βοήθεια των εταίρων της, ό,τι απαιτείται για να ασκήσει τα καθήκοντά της και τις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ενωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξέταση της αίτησης της Τουρκίας και τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις'', είπε.

    ''Η Τουρκία έχει πολλές νομικές υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Οι θέσεις μας εκφράστηκαν στο Συμβούλιο Υπουργών της 11ης Οκτωβρίου και επιχειρηματολογήθηκαν μέσα στα πλαίσια των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης'', σημείωσε ο κ. Ιακώβου, διευκρινίζοντας ότι στις θέσεις αυτές περιλαμβάνονται η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η υπογραφή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης της Τουρκίας.

    ΥΠΕΞ - Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων γερμανικής βουλής ---------------------------------------------- Η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι εντελώς ασυμβίβαστη με τις υποχρεώσεις της Αγκυρας έναντι της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Ματίας Βίσμαν.

    Οπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ επίσημες πηγές, ο κ. Βίσμαν μιλούσε στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο Βερολίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, στην οποία συζητήθηκαν το Κυπριακό και η πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Μετά την παρουσίαση των θέσεων της Κύπρου, ο κ. Βίσμαν, σχολιάζοντας τα λεχθέντα του κ. Ιακώβου, είπε ότι είναι εντελώς ασυμβίβαστο με τις υποχρεώσεις της η Τουρκία να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Βίσμαν υπέβαλε επίσης διάφορες ερωτήσεις για τα τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο και εξέφρασε την υποστηρικτική θέση ότι είναι εντελώς αδύνατο για μια υποψήφια χώρα να διατηρεί κατοχικά στρατεύματα σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.

    Υπουργοί Εξωτερικών Ιταλίας - Τουρκίας - Κυπριακό ------------------------------------- Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε πως το Κυπριακό δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου αλλά πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στη Ρώμη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Φίνι είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να βοηθήσει τα μέρη να επιλύσουν το Κυπριακό.

    Ανέφερε πως η Ιταλία είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας το πρώτο εξάμηνο του 2005.

    Υπενθυμίζοντας πως ορισμένοι πολιτικοί υπερασπίστηκαν την αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, καθώς η κοινή γνώμη στις χώρες τους δεν είναι έτοιμη, ο κ. Φίνι είπε πως αυτή η στάση δεν έχει νόημα.

    Εξάλλου ο κ. Γκιουλ ανέφερε πως ''η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της στο Κυπριακό''.

    Πρόσθεσε πως τόσο η Τουρκία όσο και οι Τ/Κ έχουν ορισμένες προσδοκίες από την ΕΕ.

    ''Η οικονομική απομόνωση των Τ/Κ πρέπει να αρθεί. Η ΕΕ πρέπει να εγκρίνει δυο κανονισμούς προς αυτό το σκοπό. Οι Τ/Κ εκπλήρωσαν το καθήκον τους, υποστηρίζοντας το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου. Ωστόσο η ε/κ πλευρά προκάλεσε σοκ στους πάντες απορρίπτοντας το σχέδιο. Κατ' ακρίβεια, η ΕΕ ήθελε η Κύπρος να γίνει μέλος της στο σύνολό της'', ανέφερε ο κ. Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ είπε πως ''η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σε ό,τι αφορά την ενταξιακή της πορεία. Τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να τηρήσει την υπόσχεσή της. Αναμένουμε από την ΕΕ να πάρει μιαν χωρίς όρους και βέβαιη απόφαση για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του 2005'', ανέφερε.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ------------------------------- Οι προσπάθειες της κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Δεκεμβρίου, είναι συνεχείς και τόσο η Προεδρία της ΕΕ όσο και όλα τα κράτη - μέλη γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει ''μια ευρύτατη συζήτηση στην Ευρώπη για το Κυπριακό κυρίως σε σχέση με την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ'', καθώς και τα θετικά σχόλια διεθνώς στο θέμα της έναρξης της διαδικασίας αποναρκοθέτησης μονομερώς εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι θα υπάρξει το ανάλογο πολιτικό αντίκρισμα είτε με κάποια κίνηση της Τουρκίας πριν τις 17 Δεκεμβρίου είτε με σαφείς αναφορές στο κείμενο συμπερασμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή είναι η προσπάθεια και πως ''υπάρχουν ενδείξεις ότι γίνεται σοβαρή συζήτηση των θεμάτων που αφορούν την Κύπρο σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε πως ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπέρναρντ Μποτ δήλωσε προχθές ότι διαβίβασε τις επιθυμίες της Κύπρου στον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ κατά τη συνάντηση χθες της Τρόικα με την Τουρκία.

    Οπως ανέφερε, ο κ. Μποτ ''τόνισε κάτι το οποίο περιέχεται ήδη στην έκθεση της Επιτροπής ότι οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται με τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ και υπέδειξε σαφώς ότι πρέπει να προωθηθεί η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου για την επέκταση της Τελωνειακής Ενωσης πριν τις 17 Δεκεμβρίου''.

    ''Είχαμε πει τον τελευταίο καιρό οι προσπάθειες της Ενωσης, οι επαφές με την προεδρία της ΕΕ και όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ είναι συνεχείς και η Προεδρία και όλα τα κράτη μέλη γνωρίζουν επακριβώς τις θέσεις μας'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε ακόμη ότι, όπως είπε ο κ. Μποτ, ''είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει η Τουρκία όλες τις ανησυχίες των κρατών μελών γιατί υπάρχουν και ανησυχίες άλλων κρατών - μελών που, όπως υπέδειξε, είναι οι κυρίαρχοι του γηπέδου'', ενώ σημείωσε τις ''σκληρές προϋποθέσεις που τίθενται στην έκθεση εκ μέρους της Επιτροπής για την προώθηση των προσπαθειών της Τουρκίας προς την ΕΕ''.

    Θετικά, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, είναι επίσης τα σχόλια διεθνώς για έναρξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης ''εκ μέρους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα μονομερώς'', επισημαίνοντας σχετικό ψήφισμα από Βρετανούς βουλευτές, που βρίσκεται ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων που ''επαινεί την προσπάθεια και ζητεί την πλήρη στήριξη εκ μέρους της Βρετανίας του σχεδίου''.

    ΕΕ - Ενταξη Τουρκίας -------------------- Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στους κόλπους της ΕΕ ο προβληματισμός για τη δυνατότητα ένταξης της Τουρκίας ακόμη και αν εκπληρώσει τα κριτήρια που θέτει ως προϋπόθεση η Κοινότητα.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ θα μεταφέρει στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) που θα περιορίσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές θα προτείνει ''ναι στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μέσα στο 2005, αλλά στο τέλος να αποφασίσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί με δημοψηφίσματα αν θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ''.

    Οι ''διστακτικοί'' στην τουρκική ενσωμάτωση που βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, προτείνουν να ορισθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κορυφής του Δεκεμβρίου ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας (πιθανότατα το δεύτερο εξάμηνο του 2005) αλλά να μείνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάληξης σε μια ''ειδική σχέση'' σε περίπτωση αποτυχίας της σύγκλισης με την Ευρώπη.

    Η Τουρκία πάντως εμμένει στην άρνησή της να προχωρήσει στην Τελωνειακή Ενωση με το σύνολο των νέων κρατών μελών της ΕΕ και ακόμη περισσότερο να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, παρά τη σχετική έκκληση του προεδρεύοντος Ολλανδού Υπουργού Εξωτερικών μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του Αμπντουλάχ Γκιουλ στη Χάγη.

    Μάρτιν Σουλτς - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ --------------------------------------------- Ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είπε ότι ''η Τουρκία πρέπει να πραγματοποιήσει βήματα στο Κυπριακό''.

    Ο κ. Σουλτς που επισκέφθηκε προχθές την Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους ότι δεν πιστεύει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρεμβάλει εμπόδια στη λήψη απόφασης για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    ''Ειδικά μετά την επίσκεψη που έχει πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας στην Κύπρο, παρατηρείται κάποια ''ηπιότητα'' στις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας'', φέρεται να είπε ο κ. Σουλτς. Πρόσθεσε ότι ''το Κυπριακό εξακολουθεί να είναι ''επικίνδυνο ζήτημα''.

    ''Καταλαβαίνουμε τα επιχειρήματα της Τουρκίας στο θέμα της Κύπρου και την επιθυμία της να δει ορισμένες ενέργειες της ΕΕ υπέρ των Τουρκοκυπρίων, όμως είναι πολύ δύσκολη η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία χωρίς να έχει προηγηθεί η αναγνώριση μιας χώρας-μέλους της Ενωσης'', είπε ο αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

    Η Τουρκία ''πρέπει να κάνει κάτι'' στο θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου, πριν από τις 17 Δεκεμβρίου, είπε και πρόσθεσε ότι επιβάλλεται και στην ελληνοκυπριακή πλευρά να κάνει ορισμένα βήματα.

    Ομήρου - Μαδρίτη - Σοσιαλιστές ------------------------------ Τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εθνικό πρόβλημα και ειδικότερα στο αίτημα της Τουρκίας για απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματέυσεων για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, θα εκθέσει ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ενώπιον των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων των χωρών μελών της ΕΕ στη Μαδρίτη.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ πριν από την αναχώρησή του για τη Μαδρίτη όπου θα λάβει μέρος στη διήμερη Σύνοδο, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα τονίσει επίσης πως τόσο το Σοσιαλιστικό Κίνημα της Κύπρου όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία ευρύτερα «υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας αλλά όχι χωρίς όρους και προϋποθέσεις».

    Οι προϋποθέσεις αυτές, συνέχισε, είναι «η ανεπιφύλακτη αναγνώριση, με ό,τι αυτό σημαίνει, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η επέκταση της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης Τουρκίας ΕΕ για να καλύψει κατά τρόπο ισότιμο και την Κύπρο και βεβαίως η αξιοποίηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας για δέσμευσή της έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η Σύνοδος στη Μαδρίτη θα καθορίσει και τη στάση που θα τηρήσουν οι «Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου και το αίτημα της Τουρκίας για απόδοση ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξή της στην Ενωση».

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Μαδρίτη ο κ. Ομήρου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας και Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και άλλους σοσιαλιστές ηγέτες.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν τη 17η Δεκεμβρίου και ''είναι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο για τις θέσεις που θα αναπτύξω στους συνομιλητές μου».

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις για την τελική στάση που θα τηρήσει το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα στη κρίσιμη ημερομηνία της 17ης Δεκεμβρίου και το αίτημα της Τουρκίας για απόδοση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι «η συλλογική θέση του κόμματος είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας».

    Ωστόσο, συνέχισε, ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, μετά από επίσκεψή του στην Τουρκία, υπογράμμισε «την ανάγκη η Τουρκία να κάνει βήματα στο Κυπριακό, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, διαφορετικά ο δρόμος της προς την Ευρώπη θα είναι δύσκολος».

    Εμείς, σημείωσε ο κ. Ομήρου, «χαιρετίζουμε αυτές τις δηλώσεις και πιστεύουμε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αξιοποίησης των Σοσιαλιστών οι οποίοι ούτως ή άλλως όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα στην κυπριακή υπόθεση και τον κυπριακό λαό».

    Στη διήμερη Σύνοδο στη Μαδρίτη θα συζητηθούν μεταξύ άλλων η ενίσχυση της συνεργασίας των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων, η ατζέντα 2005 2009 των πολιτικών της ΕΕ με τελικό στόχο υψηλότερους οικονομικούς ρυθμούς ανάπτυξης, περισσότερα και καλύτερα επαγγέλματα, ένα καλύτερο περιβάλλον και μια πιο ισχυρή φωνή της Ευρώπης στον κόσμο.

    ΕΚ - Επιτροπή Ελευθεριών - Τριανταφυλλίδης --------------------------------------------- Τοποθέτηση για τους κινδύνους που προκύπτουν από το κοινοτικό Σχέδιο Δράσης κατά της Τρομοκρατίας έκανε χθες ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, στα πλαίσια συζήτησης στην Επιτροπή Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Σύμφωνα με τον Κύπριο Ευρωβουλευτή, το Σχέδιο Δράσης κατά της Τρομοκρατίας, αποτελεί ένα οδικό χάρτη ο οποίος ενοποιεί όλα τα έγγραφα και πράξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. Μετά και από την επίθεση στη Μαδρίτη την άνοιξη του 2004, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθεώρησε ουσιαστικά τη στάση του και κατέληξε ότι η τρομοκρατία αποτελεί το υπ' αριθμόν ένα ζήτημα που απασχολεί την Ένωση, ικανοποιώντας έτσι κατά κύριο λόγο τα αιτήματα των ΗΠΑ.

    Οπως ανέφερε αυτό το σχέδιο δράσης επιχειρεί να εδραιώσει ένα κράτος διαρκούς φόβου των πολιτών για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, γεγονός που εντείνει το πλαίσιο διεθνούς αταξίας- μιας νέας τάξης πραγμάτων όπου στο όνομα του δήθεν ''πολέμου κατά της τρομοκρατίας'' όλα επιτρέπονται.

    ΕΚ - Νεολαία σε δράση - Αδάμου ------------------------------ Την αύξηση των κοινοτικών πόρων για το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» ζήτησε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην χορήγηση περισσότερων πόρων σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις.

    Το νέο πρόγραμμα ''Νεολαία σε Δράση'' αφορά την περίοδο 2007-2013, ενώ θα αποτελεί συνέχεια του υφιστάμενου προγράμματος ''Νεολαία'', του οποίου η υλοποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

    Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα άρχισε στην επιτροπή Πολιτισμού και Παιδείας τον περασμένο Οκτώβριο και συνεχίστηκε σήμερα. Παρόλα αυτά θα είναι μια μακροχρόνια διαδικασία αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να καταλήξει σε μια απόφαση επί της πρότασης της Κομισιόν μέχρι το τέλος του 2005.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Αδάμου επεσήμανε ότι θα πρέπει το πρόγραμμα αυτό να δώσει πολύ μεγαλύτερη σημασία σε πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις νεολαίας. Οπως είπε, οι οργανώσεις αυτές αναπτύσσουν μια κοινωφελή δραστηριότητα και βοηθούν στην ανάπτυξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της ίδιας της νεολαίας αλλά και ολόκληρης της κοινωνίας τους, και λιγότερη βαρύτητα σε οργανώσεις ή ομάδες νέων οι οποίες δημιουργούνται ως ad hoc με μοναδικό σκοπό τους την συμμετοχή στο πρόγραμμα και την αποκόμιση κάποιων χρημάτων, και οι οποίες με το πέρας της συμμετοχής τους αυτοδιαλύονται.

    ΕΚ - Επιτροπή Εξωτερικών - Ματσάκης ----------------------------------- Θέμα νομικής βάσης για την πιθανή έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία έθεσε ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης στη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ματσάκης είπε ότι εφόσον το Συμβούλιο θα πρέπει να ενεργεί εκ μέρους και των 25 κρατών μελών, εάν η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία τότε ενδέχεται να υπάρξει σοβαρό νομικό πρόβλημα που θα ακυρώνει οποιαδήποτε συμφωνία με την Τουρκία.

    Στη συζήτηση των τροποποιήσεων στην έκθεση του Ολλανδού Εισηγητή Κάμιελ Ερλινγκς για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Ματσάκης υποστήριξε διάφορες αλλαγές στις συμβιβαστικές τροποποιήσεις που έγιναν από τον εισηγητή.

    Ο κ. Ματσάκης επιχειρηματολόγησε έντονα για την αναφορά στη έκθεση για λύση του κυπριακού «με βάση το Σχέδιο Ανάν» και ζήτησε όπως αντικατασταθεί με την αναφορά «χρησιμοποιώντας το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση».

    Βουλή - Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2005 -------------------------------------------------- Επιδιώκοντας τη συνεργασία και των πολιτικών δυνάμεων και τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση όλων των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει και αντιμετωπίζοντας τα θέματα της οικονομίας ως εθνικό θέμα, η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Οικονομικών Μάκη Κεραυνού, δηλώνει ότι θα συνεχίσει και κατά το 2005 την πολιτική της για επαναφορά της οικονομίας στην κατάσταση εκείνη, που θα προδιαγράφει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πλαίσιο, που θα διασφαλίζει εισοδήματα για όλους τους εργαζομένους για ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο.

    ''Η διατήρηση των στερεών θεμελίων, πάνω στα οποία στηρίζεται η οικονομία μας, αποτέλεσε και θα εξακολουθήσει να αποτελεί και στο μέλλον έναν από τους βασικούς στυλοβάτες στον αγώνα μας για επιτυχή διαχείριση και του πολιτικού μας ζητήματος, που ελπίζουμε όλοι ότι σύντομα θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας στο πλαίσιο μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού'', δήλωσε χθες ο κ. Κεραυνός, παρουσιάζοντας ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2005.

    Ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη διάρκεια της ομιλίας του αρχικά στο πολιτικό πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης του Προϋπολογισμού, το οποίο, όπως είπε, ''στηρίζεται σε δύο βασικούς άξονες: Στο πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου και στις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητα της Κύπρου ως πλήρους μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    Ο Προϋπολογισμός του 2005 παρουσιάζει συνολικά έσοδα 2,70 δισεκατομμυρίων λιρών και συνολικές δαπάνες 3,50 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ τα μεγέθη των καθαρών εσόδων και καθαρών δαπανών ανέρχονται στα 2 δισεκατομμύρια λίρες περίπου και στα 3,10 δισεκατομμύρια λίρες αντιστοίχως.

    Αναφερόμενος στις ανάγκες δημοσιονομικής εξυγίανσης, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι δεσμεύσεις που προκύπτουν από τη Συνθήκη του Μάαστριχ και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης υπαγορεύουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του Ακαθάριστου εγχώριο Προϊόντος (ΑΕΠ) με βάση τη Συνθήκη του Μάαστριχ και σταδιακή εξάλειψή του, καθώς και σταδιακή μείωση του δημοσίου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

    ''Με βάση τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2005 και χωρίς την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιέχονται στο Πρόγραμμα Σύγκλισης'', είπε ο κ. Κεραυνός, ''το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2005 προβλέπεται να ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με 4,8% το 2004 και 6,3% το 2003''.

    ''Με την υλοποίηση των μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης, που περιλήφθησαν στο Πρόγραμμα Σύγκλισης'', συνέχισε, ''προβλέπεται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα περιοριστεί στο 2,9% του ΑΕΠ και το πρωτογενές ισοζύγιο θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 140 εκατομμυρίων λιρών ή 1,8% του ΑΕΠ. Στη βάση αυτών των δεδομένων αναμένεται ότι το δημόσιο χρέος θα φθάσει στο 74,1% του ΑΕΠ, ενώ από το 2006 θα αρχίσει η σταδιακή μείωση του''.

    Οπως είπε ο κ. Κεραυνός απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και σε όλα τα Μέλη του κοινοβουλίου, ''η κατάθεση, η συζήτηση και η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κρατικού Προϋπολογισμού αποτελεί, κατά κοινή ομολογία, μια κορυφαία νομοθετική αλλά και πολιτική πράξη''.

    ''Με τη διαδικασία της ψήφισης του Προϋπολογισμού'', είπε, ''καταγράφεται μια βασική συνταγματική λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και υλοποιείται έμπρακτα η αποτελεσματική αλληλοσυμπλήρωση της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας''.

    Χρηματιστήριο - Ανοδος -------------------------- Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από την πτωτική πορεία που παρουσίασε στις τέσσερις προηγούμενες συναντήσεις, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση της τάξης του 0,02%, κλείνοντας στις 989,3 μονάδες. Αντίθετα μικρές απώλειες της τάξης του 0,43% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,46 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 274 χιλιάδες λίρες.

    Οριακή αύξηση της τάξης του 0,01% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 331,75 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - Απόλλωνας - Ηττα ------------------------------------- Ο Απόλλωνας ηττήθηκε χθες βράδυ στη Λεμεσό με 73 65 από τη ρουμανική Ασεφότ Πλοέστι στον τρίτο του αγώνα για τον Γ΄ Ομιλο του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου της Νότιας Περιφέρειας.

    [07] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Ακκελίδου - Απόφαση

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ένοχη την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου για την ενέργειά της να αποστείλει επιστολή σε δικαστή αναφορικά με εκδικαζόμενη υπόθεση για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πάτρα

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει αύριο στην Πάτρα, όπου την Κυριακή, στην κοινότητα Τριποτάμου του Δήμου Αροανίας θα τελέσει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα λοχία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου, που φονεύθηκε κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Την ίδια μέρα ο Πρόεδρος της Βουλής θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό στα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του ήρωα δεκανέα Χρήστου Γκαβού στην κοινότητα Σταροχωρίου του Δήμου Φαρρών, ο οποίος επίσης φονεύθηκε στην Κύπρο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Γιάννος Παπαντωνίου

    Ολες οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας όχι απλώς σέβονται απόλυτα αλλά και στηρίζουν πλήρως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την απόφαση που πήρε ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου, δήλωσε ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γιάννος Παπαντωνίου, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 26/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5778               0,5812
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4369               0,4395
    Λίρα Αγγλίας              0,8266               0,8315
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 26/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 26/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4242            0,4275
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3439            0,3466
    Δολάριο Καναδά                  0,3701            0,3730
    Κορώνα Δανίας                   0,0777            0,0783
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0647            0,0652
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3811            0,3841
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (Κ) Σουηδία - Φινλανδία - Πρεσβείες - Εγκαίνια

    Στις εξαίρετες διμερείς σχέσεις Κύπρου - Σουηδίας και Κύπρου - Φινλανδίας αναφέρθηκαν σήμερα οι Γενικοί Διευθυντές των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο αυτών χωρών, σε εκδήλωση για τα εγκαίνια των Πρεσβειών τους, που στεγάζονται δίπλα - δίπλα στη Λευκωσία.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Υγείας - Παραίτηση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αποδέχθηκε σήμερα την παραίτηση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, η οποία βρέθηκε ενωρίτερα σήμερα ένοχη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για παρέμβαση σε δικαστική διαδικασία.

    Σε γραπτή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου, που διενεμήθη στους δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την Υπουργό Υγείας, και αφού η κ. Ακκελίδου είχε ήδη ανακοινώσει την υποβολή της παραίτησής της στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αναφέρεται: ''Εχω αποδεχθεί την παραίτηση που μου έχει υποβάλει η Υπουργός Υγείας Ντίνα Ακκελίδου. Ανεξάρτητα από τις διάφορες απόψεις και εκτιμήσεις που ο καθένας από εμάς μπορεί και δικαιούται να έχει σε μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία και σε ένα κράτος δικαίου οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι πάντοτε σεβαστές''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει πως θέλει και δημοσίως να ευχαριστήσει ''τη φίλη και συνεργάτιδα Ντίνα Ακκελίδου για την άψογη συνεργασία μας, το εγνωσμένο ήθος, την ακεραιότητα του χαρακτήρα, την εργατικότητα και την ανιδιοτέλειά της, καθώς και για το έργο που έχει επιτελέσει ως Υπουργός Υγείας, το οποίο κρίνω ως ουσιαστικό και δημιουργικό''.

    ''Εκφράζω για μια ακόμα φορά τα αισθήματα γνήσιας εκτίμησης, αγάπης και σεβασμού προς τον άνθρωπο και πολιτικό Ντίνα Ακκελίδου'', καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Δήλωση Ακκελίδου ---------------- Σε δήλωσή της, την οποία ανέγνωσε στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την έξοδό της από το Προεδρικό Μέγαρο η κ. Ακκελίδου αφού ανέφερε πως υπέβαλε την παραίτησή της στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σημείωσε πως ''το Δικαστήριο έκρινε τη διαδικασία που ακολούθησα λανθασμένη κάτι που και εγώ έχω ήδη παραδεχθεί από την πρώτη στιγμή''.

    ''Η απόφαση του Δικαστηρίου, την οποία σέβομαι απολύτως, δεν ακυρώνει τις καλές μου προθέσεις, ούτε αναιρεί την ουσία του θέματος. Και η ουσία του θέματος είναι ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης της ευαισθησίας όλων, γύρω από τα θέματα της καταπολέμησης της μάστιγας των ναρκωτικών και της επανένταξης των απεξαρτημένων ατόμων'', ανέφερε.

    Η κ. Ακκελίδου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό μου καθώς και τους συναδέλφους μου Υπουργούς για τη συνεργασία μας''.

    ''Επίσης θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στο ΑΚΕΛ, το κόμμα που μου έκανε την τιμή να με προτείνει'', σημείωσε.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  509.757,83
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,51     0,07    434.458,82
    FTSE/CySE 20                           331,50    -0,08    210.703,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  992,37    -0,08    215.322,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              886,72    -0,85     14.296,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          934,95     0,23     13.912,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     988,28    -0,10    229.619,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       998,74    -0,09     81.134,14
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    909,88    -0,64      1.892,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            850,66    -0,08    200.070,23
    FTSE Med (25/11/2004)                6.475,74     1,70
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας - Ακκελίδου - Απόφαση (2)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε σήμερα ''πέραν από κάθε λογική αμφιβολία'' ως ένοχη, την Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, για το αδίκημα της παρέμβασης σε δικαστική διαδικασία, κατά παράβαση των άρθρων 122(β) και 20 του Ποινικού Κώδικα, Κεφάλαιο 154.

    Η δικαστική διαδικασία αφορούσε υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών από νεαρό Ε/Κ.

    Την απόφαση του Δικαστηρίου ανέγνωσε, στην παρουσία της Υπουργού Υγείας, της κατηγορούσας αρχής και των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Ανώτερος Δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας Νικόλαος Σάντης.

    ''Είναι εκδοχή της κατηγορούσας αρχής ότι στις 10/09/2004 η κατηγορούμενη διενήργησε πράξη προορισμένη να επηρεάσει δικαστική διαδικασία ή η οποία ήταν ενδεχόμενο να επηρεάσει δικαστική διαδικασία με το να αποστείλει προς τη δικαστή Τερέζα Παρασκευαϊδου - Καρακάννα επιστολή η οποία συνοδευόταν και από άλλη επιστολή του Επιστημονικού Συντονιστή του Θεραπευτικού Σπιτιού ''Πυξίδα'' γιατρού Κυριάκου Βερεσιέ, ημερομηνίας 02/09/2004 με την οποία έθετε σε γνώση της στοιχεία και απόψεις που αφορούσαν στην ποινική υπόθεση 585/03 την οποία εκδίκαζε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας'', είπε ο κ. Σάντης.

    Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής ανέφερε ότι ''προς υποστήριξη της εκδοχής της η κατηγορούσα αρχή στηρίχθηκε, μεταξύ άλλων, στη δια ζώσης μαρτυρία της Λίζας Σαββίδου, στενογράφου της Τερέζας Καρακάννα στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, του δικηγόρου Γεώργιου Γεωργίου, δικηγόρου του κατηγορούμενου για την υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών και της Λειτουργού του Υπουργείου Υγείας Ελλης Μορφάκη.

    Πρόσθεσε ότι κατά την ακροαματική διαδικασία εγκρίθηκαν μετά από αίτημα και συναίνεση των διαδίκων εκτενή παραδεκτά γεγονότα συνοδευόμενα από σειρά τεκμηρίων.

    Ο κ. Σάντης, παραθέτοντας την εκδοχή της υπεράσπισης της Υπουργού Υγείας, είπε ότι οι συνήγοροί της κατέθεσαν πως ''η κατηγορούμενη δεν είχε ποτέ πρόθεση να διαπράξει το ποινικό αδίκημα που της αποδίδεται ούτε και διανοήθηκε ποτέ ότι οι ενέργειές της - αντικείμενο της παρούσας διαδικασίας - θα μπορούσαν ποτέ να θεωρηθούν ως αξιόποινες''.

    Επίσης, η υπεράσπιση της κατηγορούμενης υποστήριξε ότι το ελατήριό της ''ήταν πάντοτε αγνό και διαμορφώθηκε μετά από επανειλημμένες παρακλήσεις της μητέρας του (κατηγορούμενου για εμπορία κατοχή και χρήση ναρκωτικών) να μεσολαβούσε ως Υπουργός Υγείας και Πρόεδρος του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου για εξασφάλιση αναστολής της ποινικής δίωξης εναντίον του γιου της για διάφορους λόγους που η ίδια τελικώς έκρινε βάσιμους και πειστικούς''.

    Ο κ. Σάντης είπε ότι ''η πιο πάνω εκδοχή της υπεράσπισης προκύπτει στο μεγαλύτερο της μέρος από την ένορκη μαρτυρία της κατηγορούμενης χωρίς ασφαλώς να παραγνωρίζονται οι υποβολές στους μάρτυρες κατηγορίας και τα παραδεκτά γεγονότα''.

    Στην 15σέλιδη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας αναφέρεται ότι ο κ. Ευσταθίου ''υπέβαλε ότι δεν θα ήταν δυνατόν να επηρεαστεί ένας δικαστής από το περιεχόμενο μιας τέτοιας επιστολής και ότι με αυτό το δεδομένο, η διάπραξη του αδικήματος καθίσταται εξ ορισμού ανέφικτος''.

    Ο κ. Σάντης, ωστόσο, καταγράφει στην απόφασή του ότι ''οι μάρτυρες κατηγορίας είπαν όλη την αλήθεια. Ησαν σταθεροί και σαφείς στις απαντήσεις τους χωρίς να περιπέσουν σε αντιφάσεις και να κλονιστούν κατά την αντεξέταση. Δέχομαι τη μαρτυρία και εκδοχή τους ως πλήρως αξιόπιστη'', είπε ο κ. Σάντης.

    Για την κατηγορούμενη και κριθείσα ως ένοχη Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου είπε ότι του δημιούργησε ''μάλλον αρνητική εντύπωση χωρίς να λέγω ότι παρέθεσε τη μαρτυρία της με επιδίωξη την παραπλάνηση και το ψεύδος. Είναι με κάποια δυσκολία που μπορώ να ανιχνεύσω περιπτώσεις στις οποίες απαντούσε χωρίς περιστροφές στις ομολογουμένως υποδειγματικής σαφήνειας και συντομίας ερωτήσεις που της υποβάλλονταν κατά την αντεξέταση''.

    Ο κ. Σάντης στην απόφασή του αναφέρει επίσης ότι η εντύπωση που του δημιουργήθηκε, ότι η κατηγορούμενη κατέφευγε σε περιττές αναφορές επί δευτερευόντων ζητημάτων με απομάκρυνση από το ζητούμενο, έγινε εντονότερη, όταν ερωτείτο για το κατά πόσον ήταν η ίδια που είχε αποστείλει την επιστολή στη δικαστή ή για το αν στάληκε με τις δικές της οδηγίες όπως επίσης και για το ποια ήταν η σκοπιμότητα που περιέβαλλε την αποστολή της με το περιεχόμενό της όπως διατυπώθηκε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή''.

    Για τις αναφορές της κατηγορούμενης ότι είχε κατά νουν το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ως οργανικό σώμα και όχι τον ή τη δικαστή που θα εκδίκαζε την υπόθεση, ''δεν ήταν καθόλου πειστική για να πω το λιγότερο''.

    ''Πάνω λοιπόν σε αυτές τις πτυχές της μαρτυρίας της δεν δέχομαι ως αξιόπιστες τις απαντήσεις της, δέχομαι όμως ως αξιόπιστες τις αναφορές της για το ότι σε όλους τους κρίσιμους χρόνους τα ελατήριά της ήταν ανθρωπιστικά'', συνέχισε ο κ. Σάντης.

    Ο Ανώτερος Επαρχιακός Δικαστής στην απόφασή του σημειώνει ότι ''η άγνοια κάτω από την οποία φαίνεται να τελούσε η κατηγορούμενη για τις προβλεπόμενες και θεμελιώδεις θεσμοθετημένες νομοθετικές και συνταγματικές πρόνοιες οι οποίες διέπουν τα περί της απονομής δικαιοσύνης ενώπιον των δικαστηρίων της χώρας μας ή έστω η λανθασμένη εκτίμησή της ως προς τούτο, αν και εξηγεί, δεν δικαιολογεί τις ενέργειές της πόσο μάλλον αποτελεί υπεράσπιση σε αυτά που της καταλογίζονται''.

    Προσθέτει ότι τα κατά τα άλλα αξιέπαινα κίνητρα της κατηγορούμενης να βοηθήσει υπό τη διπλή της ιδιότητα (ως Υπουργού Υγείας και Προέδρου του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου) τον κατηγορούμενο σε υπόθεση κατοχής και χρήσης ναρκωτικών, ''δεν είναι δυνατόν να αναιρέσουν στην προκειμένη περίπτωση το αξιόποινο των ενεργειών της''.

    ''Στη βάση λοιπόν της μαρτυρίας που δέχθηκε ως αξιόπιστη, των παραδεκτών γεγονότων και των κατατεθέντων τεκμηρίων και με υπόψη τις πρόνοιες των άρθρων 122 (β) και 20 του Κεφ. 154, καταλήγω ότι η κατηγορούσα αρχή απέδειξε την κατηγορία πέραν από κάθε λογική αμφιβολία. Η κατηγορούμενη βρίσκεται ένοχη ως το κατηγορητήριο'', καταλήγει η απόφαση του Ανώτερου Επαρχιακού Δικαστή Λευκωσίας Νικόλα Σάντη.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Παιδείας - Καθήκοντα Υπ. Υγείας

    Καθήκοντα Υπουργού Υγείας θα εκτελεί, μέχρι το διορισμό νέου Υπουργού, ο Πρώτος Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακές απώλειες

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε η πλειονότητα των επιμέρους δεικτών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,1%, κλείνοντας στις 988,28 μονάδες. Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,07% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,51 μονάδες. Αυξημένη σε σύγκριση με χθες παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 509 χιλιάδες λίρες, λόγω της ανταλλαγής πακέτων μετοχών των εταιρειών Brainstorm Enterprices Public και Muskita Aluminium Industries, οι οποίες συγκέντρωσαν το 27,8% και το 20,2% του τζίρου.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σλοβακία - Επίσημη επίσκεψη

    Επίσημη επίσκεψη στη Σλοβακία πραγματοποιεί από τις 28 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει στην Μπρατισλάβα επαφές με το Πρόεδρο της Σλοβακίας Ιβάν Γκασπάροβιτς, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δύο χωρών, μετά τις οποίες θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Αργότερα, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    [18] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Προϋπολογισμός 2005

    Ευρωπαϊκό και σύγχρονο προϋπολογισμό χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό του Κράτους για το 2005 ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός διότι, όπως είπε, ''ξεφεύγει από τις παραδοσιακές δομές και την απλή διαχείριση μιας κρατικής μηχανής'' και ''αναγνωρίζει τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία και στηρίζεται σε άξονες που τείνουν να προβάλουν τις ορθές διαστάσεις μιας οικονομικής πολιτικής''.

    [19] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Γλαύκος Κληρίδης - Χαιρετισμός

    Υπερηφάνεια για το Δημοκρατικό Συναγερμό εξέφρασε απόψε ο ιδρυτής του κόμματος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του που ο ΔΗΣΥ συμπεριφέρεται με τρόπο που δείχνει σεβασμό προς τα άλλα κόμματα.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Κληρίδης είπε πως αισθάνεται ''βαθύτατη συγκίνηση γιατί το κόμμα που ιδρύσαμε το 1976 προχωρεί, εδραιώνει τις δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο κόμμα και αναπτύσσεται σαν υπεύθυνο πολιτικό κόμμα''.

    [20] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Βουλής - Χαιρετισμός

    Ενόψει των ''δύσκολων αποφάσεων που έχουμε μπροστά μας και της εξ ίσου δύσκολης προσπάθειας για επανάληψη των διαπραγματεύσεων, επιβάλλεται να επικρατήσει στο εσωτερικό μας μέτωπο περισσότερη υπευθυνότητα, ηπιότερο κλίμα και μεγαλύτερη συναντίληψη'', δήλωσε απόψε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, διαβεβαιώνοντας ότι ''ως ΑΚΕΛ θα πράξουμε όπως πάντα το καθήκον μας''.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι ''κοινή εκτίμηση των πολιτικών δυνάμεων ότι αυτή τη στιγμή, λόγω και του ορόσημου της 17ης Δεκεμβρίου, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων'' λύσης του Κυπριακού.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υπόθεση Ακκελίδου

    Την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη στην Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, αυτή την ώρα της δοκιμασίας της, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εκ μέρους του ίδιου προσωπικά και εκ μέρους του κόμματός του.

    Η κ. Ακκελίδου κρίθηκε σήμερα από το Δικαστήριο ένοχη για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

    [22] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Μαρτένς - Χαιρετισμός

    Τη διαβεβαίωση ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) θα συνεχίσει να παρέχει την αταλάντευτη υποστήριξή του στις προσπάθειες επίτευξης δίκαιης, βιώσιμης και ευρωπαϊκής λύσης του Κυπριακού, έδωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς.

    Σε χαιρετισμό του στο Εκτακτο Πολιτικό Συνέδριο του ΔΗΣΥ, ο κ. Μαρτένς είπε πως ''το γεγονός ότι απέτυχε το δημοψήφισμα δεν σημαίνει ότι η Τουρκία έχει συγχωρηθεί για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική της κατοχή κυπριακού εδάφους και, από τον περασμένο Μάιο, την κατοχή εδάφους της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    [23] (Κ) Συνέδριο ΔΗΣΥ - Πέτερινγκ - Χαιρετισμός

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση και όλοι της οι θεσμοί επιθυμούν να δουν μια λύση του Κυπριακού και είναι έτοιμοι να δουλέψουν και με τις δύο κοινότητες προς αυτόν το σκοπό, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ.

    [24] (Κ) ΔΗΣΥ -Πολιτικό Συνέδριο- Εναρκτήρια τελετή - Αναστασιάδης

    Λαμβάνοντας υπόψη τις προοπτικές και προκλήσεις που δημιουργεί η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και δηλώνοντας πως το κόμμα του δεν συμβιβάζεται με τη διαίρεση του νησιού, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε απόψε πως ο ΔΗΣΥ φιλοδοξεί να αποτελέσει τον άξονα πάνω στον οποίο θα χαραχθεί το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου.

    ''Πρέπει εμείς να πάρουμε άμεσα την πρωτοβουλία άρσης του αδιεξόδου της διχοτόμησης και να αναζητήσουμε την ενεργό υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', είπε ο κ. Αναστασιάδης στη διάρκεια ομιλίας του στην εναρκτήρια τελετή του Πολιτικού Συνεδρίου του ΔΗΣΥ που διεξάγεται από σήμερα στην Αίθουσα Συνεδρίων της Διεθνούς Εκθεσης στη Μακεδονίτισσα και το οποίο θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Κυριακή.

    Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος παρέστη στην εναρκτήρια τελετή, στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του ΔΗΣΥ Γλαύκο Κληρίδη, στον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου, τον επίτιμο Πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσσο Λυσσαρίδη, αρχηγούς και εκπροσώπους των ελλαδικών, ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων, άλλες προσωπικότητες και στους εκατοντάδες συνέδρους, ο κ. Αναστασιάδης τους καλωσόρισε λέγοντας πως όλοι αυτοί ''δίνουν το παρών τους σε ένα συνέδριο - σταθμό'', το οποίο επιθυμούν ''να σηματοδοτήσει τη νέα πορεία της παράταξης στο μέλλον''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμανε πως το Συνέδριο πραγματοποιείται ''σε μια σημαντική όσο και ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία'', κατά την οποία ''η Κύπρος είναι πια πλήρες και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας''.

    ''Η κατάκτηση αυτού του κορυφαίου εθνικού και στρατηγικού στόχου, στην επίτευξη του οποίου η παράταξή μας είχε πρωταγωνιστική συμμετοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 26 November 2004 - 18:49:23 UTC