Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Επιστολή προς Πάουελ - Κύπρος
  • [02] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας - Δείπνο
  • [04] (K)Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στη Σλοβακία
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τουρκία
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - ΕΕ - Συμμετοχή στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις τουρκικής πλευράς
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [10] (Κ) Ιακώβου - Φιλανδός Επίτροπος - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - Επιστολή προς Πάουελ - Κύπρος

    Οι Αμερικανοί βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι εκφράζουν ανησυχία ότι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ υπονοούν αλλαγή της πολιτικής τους προς την Κύπρο και ζητούν να μάθουν εάν αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για απόκλιση από την πολιτική της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Σε επιστολή τους με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, που στάληκε και στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη μελλοντική Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, οι δύο βουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ''συγκεκριμένες ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID)''.

    [02] (Κ) Εκπομπή για την Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει σαφώς ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις θέσεις της σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε επίσης πως επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης συναντίληψη μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων στο θέμα των χειρισμών ενόψει της 17ης Δεκεμβρίου.

    Σε ερώτηση αν έχουν δοθεί γραπτώς οι θέσεις της Λευκωσίας στην Ολλανδική Προεδρία σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''οι θέσεις μας έχουν τεθεί σαφώς ενώπιον των οργάνων της ΕΕ''.

    Θεωρούμε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υποχρέωση της Τουρκίας έναντι τις ΕΕ και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, επανέλαβε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως στα πλαίσια της ΕΕ γίνεται ευρεία ανταλλαγή απόψεων, συζήτηση θεμάτων και επιδιώκεται πάντοτε ο βέλτιστος συμβιβασμός.

    ''Οπως θα έχετε δει, έχουν ξεκινήσει οι επαφές με όλα τα κράτη και οι επαφές της Τρόικα με την Τουρκία. Θα αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εκτιμά πως υπάρχει συναντίληψη μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τους χειρισμούς ενόψει Δεκεμβρίου, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως υπάρχει συνεχής συζήτηση ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου και η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί.

    ''Επιδιώκεται να υπάρξει πλήρης συναντίληψη'', ανέφερε.

    Σε ερώτηση κατά πόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει συναντίληψη, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''δεν έχει τεθεί θέμα απόφασης αλλά όπως είχε λεχθεί και μετά την προηγούμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπάρχει σε μεγάλο βαθμό συναντίληψη μεταξύ των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο''.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία

    Τη συνοπτική διαδικασία που ακολουθεί η ολλανδική προεδρία, ενόψει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου για την Τουρκία, επέκριναν αρκετά κράτη μέλη στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μια ομάδα χωρών ζήτησε από την προεδρία μεγαλύτερη διαφάνεια και διάλογο μεταξύ των ''25'' για το θέμα της Τουρκίας, ενώ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να διαχωριστούν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ώστε να μην είναι ενιαία για την Τουρκία και την Κροατία.

    Οπως έγινε γνωστό, η ολλανδική προεδρία έχει υποβάλει στα κράτη μέλη ένα ερωτηματολόγιο με έξι ερωτήσεις, οι οποίες όμως λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα τέτοια απόφαση.

    Οι ερωτήσεις είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούν το πώς θα εξετάζονται τα διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις πολλών χωρών.

    Ο κ. Ιακώβου χαρακτήρισε την απόφαση που θα ληφθεί για την Τουρκία ως τη σημαντικότερη από την ίδρυση της Κοινότητας ενώ, όπως είπε, δεν βλέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα, αλλά με συνοπτικό τρόπο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την προεδρία να λάβει υπόψη τις θέσεις όλων των κρατών μελών και να αποσυνδεθούν τα συμπεράσματα της Τουρκίας με αυτά της Κροατίας. Ζήτησε επίσης οι θέσεις των χωρών μελών να αποτυπώνονται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

    Ο κ. Ιακώβου θα έχει στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών σειρά επαφών με ομολόγους του, αλλά και κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Ειδικότερα, θα συναντηθεί με την Αυστριακή Επίτροπο για τις εξωτερικές σχέσεις Μπενίτα Φερέρο Βάλντνερ και τον Φινλανδό Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Το απόγευμα χθες είχε μια σύντομή συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ.

    Μέσα στην εβδομάδα θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Βρετανίας.

    ΕΕ - Eυρωστρατός - Ελλάδα - Κύπρος - Μαυρονικόλας

    Οι Υπουργοί Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμφώνησαν χθες στη δημιουργία 13 μονάδων ταχείας επέμβασης που θα έχουν ως αποστολή την επιβολή της ειρήνης, αλλά και τη διαχείρισή της, ενώ τα κράτη μέλη παρουσίασαν και τη συνεισφορά τους. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Η συνεισφορά κάθε κράτους μέλους αφορά τόσο το στρατιωτικό σκέλος με τις ανάλογες δυνάμεις όσο και το σκέλος της πολιτικής προστασίας. Και στα δύο σκέλη θα υπάρχει κυπριακή και ελληνική παρουσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυπριακή συνεισφορά στο στρατιωτικό σκέλος είναι ένας λόχος μεταφορών, ένας λόχος υγειονομικού, το στρατιωτικό αεροδρόμιο ''Ανδρέας Παπανδρέου'' και το λιμάνι της Λεμεσού, ενώ στο σκέλος της πολιτικής προστασίας η Κύπρος συμμετέχει με 62 άτομα, εκ των οποίων 30 αστυνομικοί, επτά μέλη της δημόσιας διοίκησης και 25 μέλη συνεργείων.

    Η ελληνική συνεισφορά στο στρατιωτικό σκέλος αποτελείται από ένα λόχο πεζοναυτών και ένα αρματαγωγό. Θα είναι έτοιμη το πρώτο εξάμηνο του 2006 και θα ενσωματωθεί στην αμφίβια μονάδα που συγκροτείται στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή επίσης της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Παράλληλα, στη διάθεση των δυνάμεων αυτών θα είναι και η χρήση του Κέντρου Συντονισμού Θαλάσσιων Μεταφορών των Αθηνών.

    Η κάθε μονάδα ταχείας επέμβασης θα αποτελείται από 1.500 στρατιώτες (άνδρες και γυναίκες), ενώ η ενεργοποίησή της θα μπορεί να γίνει σε διάστημα πέντε ως 10 ημερών. Μία χώρα μέλος θα μπορεί να συμμετέχει το πολύ σε τέσσερεις μονάδες ταχείας επέμβασης.

    Σε ό,τι αφορά το σκέλος της πολιτικής προστασίας, η Ελλάδα έχει δεσμευθεί να συμμετάσχει με συνολικά 319 άνδρες, εκ των οποίων οι 180 αστυνομικοί, οι 78 μέλη μονάδων επέμβασης πολιτικής προστασίας, 20 δικαστές και εισαγγελείς, 13 ειδικούς παρακολούθησης, 13 εμπειρογνώμονες πολιτικής προστασίας καθώς και 15 άτομα άλλων ειδικοτήτων.

    Εκπρόσωπος - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - ΚΕΠΠΑ

    Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν έχει στην ουσία καμία σχέση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμμετέχει ως κράτος μέλος της ΕΕ κανονικά στις επιχειρήσεις της ΚΕΠΠΑ.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''όσον αφορά την ένταξή μας στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη χρειάζεται ομοφωνία όλων των μελών του ΝΑΤΟ και του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας'', υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας πως ''είναι άκαιρο να ξεκινήσουμε μια νέα προσπάθεια αυτή τη στιγμή και ότι θεωρεί το θέμα ενόψει των άλλων θεμάτων που βρίσκονται μπροστά μας ως δευτερεύον''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης υπενθύμισε την απόφαση της Κοπεγχάγης στις 13 Δεκεμβρίου 2002, ''που προνοεί ότι σε περίπτωση που η ΕΕ αναλαμβάνει μια επιχείρηση με χρήση μέσων του ΝΑΤΟ, που ήταν οι διευθετήσεις του 'Berlin +' κράτη μέλη της ΕΕ που δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ ή δεν έχουν υπογράψει το Συνεταιρισμό για την Ειρήνη δεν θα συμμετέχουν στην εφαρμογή των επιχειρήσεων, δηλαδή δεν θα συμμετέχουν στην επιχειρησιακή δράση''.

    ''Ομως θα συμμετέχουν στην απόφαση της ΕΕ για επιχειρήσεις, όχι στην εφαρμογή τους, δηλαδή συμμετέχουμε στην απόφαση για έναρξη επιχείρησης, δεν συμμετέχουμε όμως στην επιχείρηση την ίδια, εάν για τούτο χρησιμοποιούνται μέσα τα οποία ανήκουν στο ΝΑΤΟ'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως ''η ΕΕ μέσω της εφαρμογής της ΚΕΠΠΑ μπορεί να προχωρήσει σε αυτόνομες επιχειρήσεις, χωρίς χρήση μέσων του ΝΑΤΟ'', σημειώνοντας πως στις επιχειρήσεις αυτές η Κύπρος συμμετέχει κανονικά.

    ''Για παράδειγμα η επιχείρηση ''ΑΡΤΕΜΙΣ'' στο Κονγκό, επιχείρηση ''PROXIMA'' στην ΠΓΔΜ, η ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη κλπ'', είπε.

    Πρόσθεσε πως ''η συμμετοχή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη εξυπακούει κάποιες υποχρεώσεις από την πλευρά των όσων συμμετέχουν και καθορίζονται στην υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου''.

    Ερωτηθείς αν υπήρξε βολιδοσκόπηση για να εξεταστεί αν η κυπριακή συμμετοχή στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη γίνεται αποδεκτή, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως το θέμα έχει συζητηθεί, δεν έχει ληφθεί όμως καμία συγκεκριμένη απόφαση.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον προσεχή Δεκέμβριο, συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Τσεχίας Petr Pithart, επικεφαλής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως δεν αποκαλύπτει τι επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία και τι προϋποτίθεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση ''επεδείχθη πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς είναι δυνατόν να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Τουρκία με την ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει και τα 25 κράτη μέλη''.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Τσεχίας αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις Τσεχίας - Κύπρου και σημείωσε πως πραγματοποιούνται συχνές συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο χωρών.

    Καλωσορίζοντας στην Κύπρο τον κ. Pithart, τη σύζυγό του καθώς και την αντιπροσωπεία που αποτελείται από Προέδρους και μέλη επιτροπών της Γερουσίας, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως στο πλαίσιο των πολύ καλών διαπροσωπικών σχέσεων που έχουν αναπτυχθεί, είχε προσκαλέσει τον ''φίλο Πρόεδρο στην Κύπρο, προτού εμφανιστούν τα ζητήματα'' που έχουν σχέση με την ημερομηνία που επιζητεί η Τουρκία.

    Ωστόσο, είπε ο κ. Χριστόφιας, ενόψει του Συμβουλίου δόθηκε ευκαιρία να συζητηθεί ''εκτενώς η κατάσταση στην Κύπρο, μετά από τα δημοψηφίσματα, για τα προβλήματα που ορθώνονται μπροστά στον κυπριακό λαό στο σύνολό του, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά και για την προοπτική έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ'' και επεδείχθη πάρα πολύ μεγάλη κατανόηση από τους Τσέχους κοινοβουλευτικούς.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου

    Η μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης, ο νέος κανονισμός για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η πρόταση κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, είναι τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που άρχισε χθες το απόγευμα και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας Αντώνη Κωνσταντίνου.

    Ο κ. Ευθυμίου αξιοποίησε την ευκαιρία αυτή για να εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις της Κύπρου, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, στον οποίο δίνεται ιδιαίτερη σημασία, αφού αποτελεί έναν από τους βασικότερους άξονες της κυπριακής γεωργικής πολιτικής.

    Αναφερόμενος στο θέμα, συγχάρηκε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις προτάσεις που είχε υποβάλει και σημείωσε ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας για την περίοδο 2004-2006 ικανοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό τους βασικούς άξονες της προτεινόμενης νέας πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, με βάση την οποία θα ετοιμαστούν τα σχέδια της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.

    Ειδικότερα, ο Υπουργός Γεωργίας συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα πρέπει να διατεθούν σημαντικά κονδύλια για την ανάδειξη του πολυλειτουργικού χαρακτήρα της γεωργίας, τη βελτίωση της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και την αναζωογόνηση της υπαίθρου.

    Υπουργός Οικονομικών - Σύσκεψη - Πορεία οικονομίας

    Ευρεία σύσκεψη υπό τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό με θέμα την πορεία της οικονομίας πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.

    Σε δηλώσεις του μετά την πολύωρη συνάντηση, ο κ. Κεραυνός είπε ότι ''σε μεγάλο βαθμό υπάρχει σύγκλιση των απόψεων των κομμάτων, ιδιαίτερα για τον στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η σύνδεση με τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών''.

    Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι το αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης θα πρέπει να υποβληθεί στην ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.

    ''Μιλούμε για ένα πρόγραμμα που στους βασικούς του άξονες παραμένει σταθερό. Θα υπάρξουν οριακές διαφοροποιήσεις, εκεί όπου κριθεί σκόπιμο, σε κάποια επιμέρους μέτρα'', είπε.

    Ανέφερε ότι πάρα πολλά μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σύγκλισης έχουν ήδη υλοποιηθεί, όπως είναι η μείωση των τακτικών δαπανών στο 3%, ο περιορισμός των αναπτυξιακών δαπανών στο 4%, και οι μηδενικές αυξήσεις για το 2004 και το 2005.

    ''Να υπενθυμίσω επίσης ότι έχει καταρτιστεί, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προϋπολογισμός που δεν περιέχει καμμία πρόσθετη θέση ή αναβάθμιση. Ολα αυτά τα μέτρα μειώνουν τις δαπάνες. Ο ρυθμός αύξησης των δαπανών πρέπει να είναι μικρότερος από τον ρυθμό αύξησης των εσόδων'', επεσήμανε ο κ. Κεραυνός.

    Οσον αφορά τη φορολόγηση της Εκκλησίας και άλλων οργανισμών, όπως είναι τα συνεργατικά ταμιευτήρια, είπε ότι ήδη το Υπουργείο βρίσκεται σε ένα διάλογο για το θέμα αυτό, και ανέφερε ότι έχει συναντήσει την καλή διάθεση από την άλλη πλευρά για να συζητηθεί το θέμα.

    Για το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων, είπε ότι για την κυβέρνηση είναι ένα θέμα που πρέπει να αναθεωρηθεί και πρόσθεσε ότι ήδη στο Υπουργείο γίνεται μελέτη για το θέμα.

    ''Οποιοδήποτε καινούργιο σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή, απαραίτητο στοιχείο είναι η ύπαρξη εισοδηματικών κριτηρίων. Ετσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την κοινωνική πολιτική. Στόχος είναι αυτοί που χρειάζονται περισσότερα να παίρνουν περισσότερα και αυτοί που χρειάζονται λιγότερα να παίρνουν λιγότερα'', ανέφερε.

    Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι σήμερα όλοι παίρνουν επίδομα φοιτητικής χορηγίας, επίδομα τέκνου, κοινωνική σύνταξη και άλλα, χωρίς να εξετάζεται το εισοδηματικό τους κριτήριο.

    ''Είτε είσαι φτωχός, είτε μεσαίος, είτε εκατομμυριούχος, παίρνεις το ίδιο επίδομα. Αυτό είναι ισοπεδωτικό. Εμείς θέλουμε να δώσουμε περισσότερα σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θέλουμε να επαναφέρουμε το θέμα των εισοδηματικών κριτηρίων όταν εξετάζουμε αιτήσεις για όλες αυτές τις χορηγίες ή επιδόματα'', είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης των δημοσίων υπαλλήλων, είπε ότι γίνεται διάλογος για το θέμα και βρίσκεται σε καλή εξέλιξη.

    ''Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα καταλήξουμε τόσο με τους δημόσιους υπαλλήλους και ίσως και με άλλες κατηγορίες εργαζομένων'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κεραυνός είπε ότι οι λόγοι που προωθείται το θέμα είναι μεταξύ άλλων η διασφάλιση των ταμείων σύνταξης και τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    ''Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι έχει ανέβει αρκετά το όριο της παραγωγικής ηλικίας και επίσης υπάρχει ένα γενικότερο αίτημα από πολλούς δημοσίους από πάρα πολλές επιστολές που παίρνω καθημερινά, ότι θέλουν να παραμείνουν στην αγορά εργασίας'', είπε.

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ήδη η ΕΕ έχει καθορίσει ποσοστά για συμμετοχή στην αγορά εργασίας ανάλογα με ηλικίες και φύλο, και η Κύπρος τα πληροί.

    Οσον αφορά την πρόταση για τον ιδιωτικό τομέα για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης από το 63ο στο 65ο έτος, είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα που προς το παρόν δεν είναι άμεσης προτεραιότητας.

    ''Στην ΕΕ όλοι αφυπηρετούν στο 65ο και υπάρχουν ακόμη και στο 70ο, και προτάσεις για αύξηση ακόμη του ορίου. Είναι ένα θέμα που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας και είναι ένα θέμα που η αντιμετώπισή του θα προέλθει μέσα από διάλογο με όλους τους ενδιαφερομένους'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος ένταξης στην ευρωζώνη την 1ην Ιανουαρίου 2007, είπε ότι, εάν συνεχιστεί η κατανόηση και συνεργασία όλων των δυνάμεων και όλων των κοινωνικών εταίρων, τότε είναι εφικτός.

    Ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ζητά από τα κόμματα, όπου υπάρχει συμφωνία, να υλοποιηθεί με γρήγορους ρυθμούς, ενώ στα θέματα που υπάρχουν ακόμη διαφορετικές απόψεις να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος.

    ''Η κυβέρνηση έχει βάλει το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για αυτά. Παραμένει η ανταπόκριση και σήμερα υπήρξε η ανταπόκριση. Πιστεύω ότι θα συνεχιστεί η κοινή προσπάθεια όλων για τη διασφάλιση της ορθής πορείας της οικονομίας μας'', κατέληξε.

    Πρόεδρος ΣΟΕ - Σύσκεψη - Οικονομία

    Ο Πρόεδρος Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Αλέξης Γαλανός εξέφρασε τα συγχαρητήριά του προς τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό για την πραγματοποίηση σύσκεψης με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την πορεία της οικονομίας.

    ''Χαίρομαι που η πρώτη εισήγηση του ΣΟΕ όταν δημιουργήθηκε ήταν να πραγματοποιηθεί εθνική πολιτική για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος στην είσοδό της στην ΕΕ'', είπε ο κ. Γαλανός μετά τη σύσκεψη.

    Ανέφερε ότι στη σύσκεψη δεν υπήρξε σύγκλιση όλων των κομμάτων σε όλα τα θέματα, αλλά είπε ότι είναι θετικό το ότι ''γίνεται ο διάλογος προς την κατεύθυνση του προγράμματος σύγκλισης''.

    ΑΚΕΛ - Σύσκεψη - Οικονομία ----------------------------------

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου ανέφερε ότι η σύσκεψη των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, πραγματοποιήθηκε σε πνεύμα ''ιδιαίτερα εποικοδομητικό''.

    Πρόσθεσε ότι ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί είναι και η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, κάτι που εκκρεμεί εδώ και χρόνια στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ύστερα από κατάθεση πρότασης του ΑΚΕΛ. Ο κ. Ευαγόρου διευκρίνισε ότι το ΑΚΕΛ ζητά τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και όχι των εσόδων της Εκκλησίας από τους πιστούς.

    Οπως είπε, εισπράττονται πάρα πολλά χρήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν σχέση με τράπεζες, βιομηχανίες, ξενοδοχεία και άλλα.

    ΔΗΣΥ - Σύσκεψη - Οικονομία -----------------------------

    Ο ΔΗΣΥ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομικών να συγκαλέσει σε σύσκεψη όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ούτως ώστε να ακούσει τις απόψεις τους για την πορεία της οικονομίας.

    ''Για μας η οικονομία είναι ένα εθνικό θέμα. Ομως έχουμε παρατηρήσει ότι η κυβέρνηση δεν είναι ξεκάθαρη στη χρονική της δέσμευση για την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ'', ανέφερε μετά τη σύσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Οπως είπε, ο ΔΗΣΥ εμμένει στην ιεράρχηση του στόχου για την ΟΝΕ και πρόσθεσε ότι ο στόχος αυτός πρέπει να είναι αμετάθετος για να ενταχθεί η Κύπρος την 1.1.2007 στην ΟΝΕ.

    Ο κ. Νεοφύτου έκανε λόγο για φορολόγηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της Εκκλησίας, όπως τα ξενοδοχεία, ''για να υπάρχει ισονομία και να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύσκεψη - Οικονομία --------------------------------

    Ο βουλευτής του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων και του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων για την πορεία της οικονομίας.

    ''Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί η σύσκεψη έχει ξεπεράσει τον βαθμό των προσδοκιών μας αναφορικά με τη θέση και των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στη σύσκεψη'', είπε.

    Ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ κατέθεσε τις προτάσεις του με εποικοδομητικό τρόπο και πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς να εκτιμηθεί ο βαθμός αξιοποίησης των προτάσεων που κατέθεσε το Κίνημα όσον αφορά τη συμπερίληψή τους στο νέο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης που θα υποβληθεί προς την ΕΕ.

    Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν

    Τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, που συναντήθηκαν χθες στο Λήδρα Πάλας, τονίζουν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία και σημειώνουν ταυτόχρονα ότι θα συστήσουν ομάδες εργασίας για μελέτη και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    Αυτό αναφέρεται σε κοινό ανακοινωθέν που διάβασε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, ύστερα από τη συνάντηση που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Σλοβακίας στην Κύπρο.

    Η συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος 15 κόμματα και από τις δύο κοινότητες, διήρκεσε πέραν των δύο ωρών και ήταν η τελευταία για το 2004, αφού η επόμενη θα πραγματοποιηθεί στις 10 Ιανουαρίου 2005.

    Αμερικανοί βουλευτές - Επιστολή προς Πάουελ - Κύπρος

    Οι Αμερικανοί βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι εκφράζουν ανησυχία ότι πρόσφατες ενέργειες των ΗΠΑ υπονοούν αλλαγή της πολιτικής τους προς την Κύπρο και ζητούν να μάθουν εάν αυτές οι ενέργειες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για απόκλιση από την πολιτική της μη αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Σε επιστολή τους με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, που στάληκε και στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους και τη μελλοντική Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, οι δύο βουλευτές εκφράζουν τις ανησυχίες τους για ''συγκεκριμένες ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στις οποίες προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών και η Υπηρεσία των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID)''.

    ''Αισθανόμαστε ότι αυτές οι ενέργειες δείχνουν έντονα μιαν πιθανή αλλαγή στη μακροχρόνια πολιτική της μη αναγνώρισης του βόρειου κατεχόμενου μέρους του νησιού και είναι επιβλαβείς για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού'', προσθέτουν.

    Αφού αναφέρονται στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης και του Κογκρέσου για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού από το 1974 και για προώθηση της επαναπροσέγγισης, καθώς και την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δύο βουλευτές εκφράζουν ''ανησυχία για τις πρόσφατες αποφάσεις που έλαβε το Υπουργείο Εξωτερικών και η USAID, που είναι αντίθετες προς αυτούς τους στόχους''.

    ''Αν και στηρίζουμε τις προσπάθειες για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ στο βορρά, πιστεύουμε ότι οι ενέργειες του Υπουργείου και της USAID είναι επιβλαβείς στις προσπάθειες για επανένωση των δύο κοινοτήτων'', επισημαίνουν.

    Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι πριν από μερικούς μήνες η USAID έστειλε ειδοποίηση στο Κογκρέσο για κάποιες χορηγίες που θα διατίθεντο για στήριξη προγραμμάτων στα κατεχόμενα. Αν και συμφωνούν με την ενέργεια αυτή, επισημαίνουν ότι ''υπάρχουν κάποιες πτυχές της αίτησης που εγείρουν σημαντικά θέματα''.

    ''Η ειδοποίηση της USAID δηλώνει ότι θα δώσει θεσμική στήριξη σε οικονομικά ιδρύματα κλειδιά, περιλαμβανομένου του 'υπουργείου οικονομικών', που είναι μια οντότητα την οποία οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη'', σημειώνουν οι βουλευτές.

    Επισημαίνουν, επίσης, ότι η ειδοποίηση της USAID δεν αναφερόταν σε οποιεσδήποτε διασφαλίσεις ότι ''οι χορηγίες των ΗΠΑ δεν θα στήριζαν απερίσκεπτα επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν περιουσίες παράνομα''.

    Οι δύο βουλευτές εκφράζουν απογοήτευση που λειτουργοί της Ομοσπονδιακής Αεροπορίας διερευνούν τρόπους να εκτελούνται πτήσεις προς τα κατεχόμενα.

    ''Θα ήταν αδιανόητο για τις ΗΠΑ να προσπεράσουν τη διαβούλευση με τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και/ή την ΕΕ για το θέμα αυτό'', επισημαίνουν.

    Στη συνέχεια, αναφέρονται στην αναθεώρηση της πολιτικής των ΗΠΑ για παραχώρηση υποτροφιών σε Ε/Κ και Τ/Κ φοιτητές.

    Σημειώνουν ότι αν και η διάθεση των υποτροφιών είχε σχέση με το μέγεθος της κάθε κοινότητας, ''αντιλαμβανόμαστε ότι πρόσφατα άλλαξε η διάθεση σε 57% για τους Τ/Κ φοιτητές και 43% για τους Ε/Κ φοιτητές''.

    ''Αν και δεν υπάρχει οποιαδήποτε νομική υποχρέωση ότι οι υποτροφίες σχετίζονται αυστηρά με το ανάλογο μέγεθος των δύο κοινοτήτων, εντούτοις ακόμα και συμβολικές αλλαγές θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις'', προσθέτουν.

    Τέλος, οι δύο βουλευτές εκφράζουν ''ανησυχία ότι αυτές οι ενέργειες υπονοούν αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ προς την Κύπρο και είναι ασυνεπείς με την ιστορία της καταδίκης της εισβολής του νησιού και της υποστήριξης του τερματισμού του διαχωρισμού των δύο κοινοτήτων'', και ζητούν να μάθουν εάν αυτές οι ενέργειες ''αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας για απόκλιση από την πολιτική της μη αναγνώρισης της ΤΔΒΚ''.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαδρίτη - Σοσιαλιστικά κόμματα - ΕΕ

    Μεταβαίνει την ερχόμενη Παρασκευή στη Μαδρίτη ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, για να συμμετάσχει σε Σύνοδο των ηγετών των Σοσιαλιστικών Κομμάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΣ ΕΔΕΚ, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και θα συζητηθούν οι τρόποι ενδυνάμωσης και της συνεργασίας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στα κορυφαία θέματα που απασχολούν την ΕΕ.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ''τέτοια ζητήματα είναι η προώθηση υψηλότερων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερο περιβάλλον και μια ισχυρότερη φωνή της Ευρώπης στον κόσμο''.

    Επίσης, θα συζητηθεί η διαδικασία επικύρωσης του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης Δεκεμβρίου.

    Στη Σύνοδο, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ θα έχει την ευκαιρία να αναφερθεί στην ανάγκη όπως η Τουρκία αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό προτού της παραχωρηθεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ.

    ΕΕ - Κασουλίδης - Γνωμοδότηση - Ασυλο

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε χθες το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννη Κασουλίδη για το άσυλο.

    Η γνωμοδότηση αυτή του κ. Κασουλίδη υποδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός αποδοτικού κοινού ευρωπαϊκού συστήματος παροχής ασύλου, καθώς και τη διασφάλιση ενός μεθοδικού τρόπου εισόδου τρίτων στην ΕΕ με την υιοθέτηση διαδικασιών προστατευόμενης εισόδου σε συνεργασία με τρίτες χώρες.

    Για την υλοποίηση της νέας αυτής πολιτικής, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ καλεί την ΕΕ να διασφαλίσει ότι τα απαραίτητα δημοσιονομικά μέσα θα είναι διαθέσιμα ώστε να ενισχυθούν οι οικονομικές και θεσμικές δυνατότητες προστασίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, εφόσον οι χώρες αυτές επιδεικνύουν προθυμία να επιμεριστούν με την ΕΕ την ευθύνη στον τομέα της μετανάστευσης.

    Η γνωμοδότηση του κ. Κασουλίδη, ως επίσημο πλέον έγγραφο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θα διαβιβαστεί στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ώστε να ενσωματωθεί στη συνολική έκθεση της Επιτροπής αναφορικά με τη διαδικασία ασύλου, η οποία αναμένεται να υιοθετηθεί την Τετάρτη.

    Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες -----------------------------------

    Αρνητικά για δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 995,53 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,74%, υποχωρώντας στις 72,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 232 χιλιάδες λίρες.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας - Δείπνο

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αναπόφευκτα περνά και μέσα από το Κυπριακό, η ουσία του οποίου δεν είναι άλλη από τις κατάφωρες παραβιάσεις από τη χώρα αυτή των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αρχών και κανόνων και των αναφαίρετων ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, Ε/Κ και Τ/Κ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [04] (K)Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στη Σλοβακία

    Επίσκεψη στη Σλοβακία θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τουρκία

    Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά τον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - ΕΕ - Συμμετοχή στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης

    Η Κύπρος θέλει να είναι ενεργό, παραγωγικό και εποικοδομητικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και επιδιώκει να συμμετάσχει σε όλες τις πολιτικές της Ενωσης, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για τη χθεσινή πρόταση του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας της ΕΕ για τη συμμετοχή της Κύπρου στη δύναμη ταχείας ανάπτυξης της ΕΕ.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις τουρκικής πλευράς

    Οι απειλές ήταν πάντοτε μέρος της τουρκικής πολιτικής έναντι της Κύπρου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του προέδρου του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ότι σε περίπτωση που η κυπριακή κυβέρνηση θέσει βέτο έναντι της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας αυτό θα σημαίνει οριστική διχοτόμηση και το γεγονός πως ο Σερντάρ Ντενκτάς κάλεσε τους Ε/Κ να αναλογιστούν τι σημαίνει μια Τουρκία χωρίς ευρωπαϊκή προοπτική, μόλις 40 μίλια μακριά.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5768               0,5802
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4414               0,4440
    Λίρα Αγγλίας              0,8252               0,8301
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4278            0,4312
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3458            0,3485
    Δολάριο Καναδά                  0,3719            0,3748
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0705            0,0710
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3803            0,3833
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [09] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικό κλίμα, λόγω περιορισμένου αγοραστικού ενδιαφέροντος, επικράτησε και στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, παρά τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 994,64 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,12%, υποχωρώντας στις 71,99 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 230 χιλιάδων λιρών.

    [10] (Κ) Ιακώβου - Φιλανδός Επίτροπος - Τουρκία - ΕΕ

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, ήταν τα βασικά θέματα της σημερινής διμερούς συνάντησης στις Βρυξέλλες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου και του Φιλανδού νέου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Ολι Ρέν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 23 November 2004 - 18:49:12 UTC