Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας (2)
  • [05] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - ΚΕΠΠΑ
  • [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [09] (Κ) Αποσμητικά χώρου - Ενωση Eυρωπαίων Καταναλωτών
  • [10] (Κ) Μπεγλίτης - Αντιπροσωπεία ΕΣΚ - Τουρκία - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) ΕΕ - Κασουλίδης - Γνωμοδότηση - Ασυλο
  • [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου
  • [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το υπόμνημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, οι συζητήσεις για ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και οι παρεμβάσεις Αμερικανών και Βρετανών στο Κυπριακό σε σχέση με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες γράφουν επίσης, μεταξύ άλλων, για τις διαδικασίες και αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου ενόψει της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών, για τις προσπάθειες επίλυσης της εργασιακής διαφοράς στις Κυπριακές Αερογραμμές, καθώς επίσης και για την κακοκαιρία που ενέσκηψε από χθες στην Κύπρο με κρύο, χιόνια και καταιγίδες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Καταστροφή για την Κύπρο οι επιλογές του ΑΚΕΛ'', ότι η κυβέρνηση ''παραμένει εγκλωβισμένη σε ακατανόητες εμμονές και πολιτικές θέσεις του ΑΚΕΛ'', έστω και αν αυτές αποβαίνουν σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου και ότι μια τέτοια εμμονή είναι και η αντίθεση του συγκυβερνώντος ΑΚΕΛ στην ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη''. Σε άλλο θέμα γράφει για τις αντεγκλήσεις στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Κύπρου ενόψει της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών και ειδικότερα για τις δηλώσεις και αντιδηλώσεις των Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου και Αρχιμανδρίτη Χαρίτωνος Εγκλειστριώτη.

    ''Το Θάρρος'', με τον τίτλο ''Φωτιές άναψε το υπόμνημα Αναστασιάδη'', γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, με ένα 8σέλιδο υπόμνημα που υπέβαλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ζητεί αλλαγή της στρατηγικής της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της 17ης Δεκεμβρίου και όπως μη προταθεί τώρα αμέσως το ζήτημα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μιάς και η Αγκυρα είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει τελικώς σε αυτή την κίνηση. Αλλη είδηση είναι η, με καθυστέρηση, έλευση του Χειμώνα και στην Κύπρο, με ανεμοστρόβιλους, καταιγίδες, χιόνια και καταστροφές σε θερμοκήπια και σε ορεινές περιοχές, όπου σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Εκοψε και έραψε προς όφελός του'', γράφει πως η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου, σε έκθεσή της αναφέρεται σε μη νόμιμες πράξεις στο Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και συγκεκριμένα σε εξαίρεση οικίας από την ένταξή της σε περιοχή ειδικού χαρακτήρα, που έχει κηρυχθεί ως διατηρητέα. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) προτείνει μείωση των τελών κινητής τηλεφωνίας, κάτι που θα την καταστήσει ως τον πιο φθηνό παροχέα αυτών των υπηρεσιών στην αγορά. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών Βάσος Πύργος δεν φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει κάτι τέτοιο.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Η Αθήνα στοχεύει σε αστερίσκους'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Βρετανία κινείται παρασκηνιακά στο χώρο της διπλωματίας, έτσι ώστε να μη δοθεί η δυνατότητα στην Κύπρο να προωθήσει αλλοίωση του σχεδίου Ανάν, ζητώντας την επιβολή πρόσθετων όρων στην Τουρκία, ενόψει της ενταξιακής της πορείας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ελλαδική ηγεσία, αναφέρει η εφημερίδα, προσανατολίζεται στη μετάθεση ελληνοτουρκικών ζητημάτων και του Κυπριακού ''στο απροσδιόριστο μέλλον''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ομάδα ερευνητών, που χρηματοδοτήθηκε και από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, υποστηρίζει ότι εντόπισε τη χαμένη Ατλαντίδα στη θαλάσσια περιοχή 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Κύπρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Παρεμβάσεις για Τουρκία'', γράφει στο κύριο θέμα πως, ενώ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ μεταβαίνει μεθαύριο στην Ολλανδία για να συζητήσει τα πολιτικά κριτήρια βάσει των οποίων θα αποφασισθεί εάν και πότε θα δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, η Ουάσινγκτον παρεμβαίνει -όπως και το Λονδίνο- ζητώντας από την ολλανδική προεδρία και από τα κράτη - μέλη της ΕΕ να μη θέσουν τον προσεχή Δεκέμβριο πρόσθετες προϋποθέσεις για την Τουρκία από αυτές που υπάρχουν στη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλού γράφει ότι μειώνεται ο χρόνος αναμονής των δικαιούχων στεγαστικού δανείου από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εσωτερικών - Μνημόσυνο πεσόντων - Ομιλία -------------------------------------------------------- Ολόκληρη η πολιτική ηγεσία έχει καταλήξει ότι πρέπει να επιδιώξουμε αναζωογόνηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και σε αυτή τη βάση να επιδιώξουμε αλλαγές, που δεν θα αλλοιώνουν την ουσία και τη φιλοσοφία του Σχεδίου, αλλά θα βελτιώνουν τη λειτουργικότητά του και θα αποκλείουν την επανάληψη προηγούμενων δεινών που προκλήθηκαν από αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, λόγω της δυσλειτουργίας του συστήματος ή λόγω ξένων επεμβάσεων.

    Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Κυπερούντας, στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Κυπερούντας.

    ''Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ως δια μαγείας, έχει αλλάξει τα δεδομένα και ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που κάποιοι ονομάζουν 'ευρωπαϊκή' λύση. Εχουμε, όμως, ισχυρή την άποψη ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση παρέχει δυνατότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την επιδίωξη της λύσης και, κυρίως, για τη διασφάλιση και την επιβίωσή της'', τόνισε.

    Αναφερόμενος στους πεσόντες της κοινότητας Κυπερούντας, ο Υπουργός είπε πως ψηλό είναι το κόστος που πλήρωσε η κοινότητα της Κυπερούντας, με τη θυσία των παιδιών της για την εκπλήρωση του υπέρτατου χρέους προς την πατρίδα.

    ''Υποκλινόμαστε με θαυμασμό, μπροστά σ αυτούς που έδωσαν ό,τι πολυτιμότερο είχαν στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας μας'', σημείωσε.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό --------------------------------------------------------- Κύριο μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η αξιοπιστία και η πειστικότητα, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι «κάθε παράφωνη ελληνική φωνή» είτε στην Κύπρο είτε στην Ελλάδα υποσκάπτει αυτή την προσπάθεια.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Χάγη, ο κ. Κλεάνθους, επικεφαλής διακοινοβουλευτικής αποστολής, είπε ότι εάν πρόκειται να έχουμε ένα αποτέλεσμα και να είμαστε αξιόπιστοι δεν πρέπει να αλλάζουμε τόσο εύκολα θέσεις που δηλώνουμε δημόσια.

    Η αποστολή που απαρτίζεται από τον κ. Κλεάνθους και τους βουλευτές Αγη Αγαπίου και Δημήτρη Συλλούρη, μετέβη στη Χάγη όπου θα συμμετάσχει σε συνεδρία της 32ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της ΕΕ (COSAC).

    Ο κ. Κλεάνθους κλήθηκε να σχολιάσει πολυσέλιδο υπόμνημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη προς το Εθνικό Συμβούλιο στο οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητά μεταξύ άλλων όπως μη προταθεί η ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στις 17 Δεκεμβρίου.

    «Η συγκεκριμένη πολιτική και στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε δεν είναι για δημοσιοποίηση», είπε ο κ. Κλεάνθους, ενώ εισηγήθηκε σε όλους να ακολουθήσουν το παράδειγμα των κυβερνήσεων Αθηνών και Λευκωσίας που ξεκίνησαν ήδη να «πράττουν πολλά και αρκετά χωρίς να τα δημοσιοποιούν».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αντιπολίτευση έχει συνειδητοποιήσει πως αυτές «τις ώρες χρειάζεται σύμπνοια, ομοψυχία και ενότητα γιατί κύριο μέλημά μας είναι η αξιοπιστία και η πειστικότητά μας και κάθε παράφωνη ελληνική φωνή, είτε εδώ είτε στην Ελλάδα, χαλά αυτή την προσπάθεια και την υποσκάπτει».

    Ο κ. Κλεάνθους κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία και η τουρκική πλευρά έκαναν δήθεν ότι ήταν δυνατό στο Κυπριακό και ως εκ τούτου δεν υπάρχει τίποτε άλλο να κάνουν.

    «Εύχομαι να τους ακούν και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά για την επίλυση του Κυπριακού για να αντιληφθούν και τις πραγματικές τους προθέσεις σε σχέση με την επίλυση του προβλήματος» απάντησε ο κ. Κλεάνθους.

    ΟΚΟΕ - Ψήφισμα - Εξελίξεις στο Κυπριακό -------------------------------------------- Η Κύπρος θα πρέπει να αποδεχθεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αφού η Αγκυρα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεσμευτεί σε ένα χρονοδιάγραμμα για αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, αλλά και γενικότερα για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε ψήφισμά της η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ).

    Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου, στην οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, η ΟΚΟΕ εκφράζει την πεποίθηση ότι πρέπει να διατηρηθούν οι επαφές με τις δυνάμεις των Τ/Κ και μαζί να συνεχιστεί η προσπάθεια μέσα στα πλαίσια και τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να δημιουργηθεί μια γνήσια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, που θα σέβεται και θα προστατεύει χωρίς διακρίσεις τα συμφέροντα όλων των κατοίκων της.

    Εκφράζει επίσης ''τον πλήρη σεβασμό και στήριξή της στην απόφαση των Ε/Κ να απορρίψουν στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου το προταθέν Σχέδιο για την οριστική επίλυση του Κυπριακού (Ανάν 5) εξ αιτίας του ετεροβαρούς του χαρακτήρα'' και καταγγέλλει ''τις όποιες 'τιμωρητικές' ενέργειες, την κινδυνολογία και τις πιέσεις που ασκούνται από ξένους παράγοντες σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προώθηση μέτρων που έχουν ως στόχο τη διχοτόμηση και το διαχωρισμό''.

    Διακηρύσσει επίσης ''τη θέληση και επιμονή της να στηρίξει την κυπριακή πολιτική και πολιτειακή ηγεσία και την καλεί να συνεχίσει να εργάζεται για τη μέγιστη δυνατή Ενότητα, ώστε να επιτευχθεί μια συμπεφωνημένη λύση που πρέπει να είναι δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική''.

    Σύμφωνα με την ΟΚΟΕ, η λύση θα πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό και κατοχύρωση των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κύπρου και ιδιαίτερα των τριών ελευθεριών (ιδιοκτησίας, εγκατάστασης, διακίνησης), στην πλήρη εφαρμογή των ευρωπαϊκών αρχών για όλους τους Κυπρίους, στις αρχές του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τα ψηφίσματα, τις αποφάσεις και διαδικασίες του ΟΗΕ, τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου μεταξύ των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, καθώς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Η ΟΚΟΕ σημειώνει ότι η λύση θα πρέπει να βασίζεται και στην κατοχύρωση του σεβασμού της ενότητας, κυριαρχίας και ανεξαρτησίας της Κύπρου χωρίς ξένες επικυριαρχίες, χωρίς ξένους στρατούς και επεμβατικά δικαιώματα, πλήρως αποστρατικοποιημένης, με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία και μια ιθαγένεια, στον τερματισμό της κατοχής και την απομάκρυνση των εποίκων και στην αρχή της εσωτερικής δόμησης της Κύπρου ως πραγματικά ομόσπονδης, δικοινοτικής, διπεριφερειακής, κοινής πατρίδας όλων των κατοίκων της.

    Γιορτή Απ. Ανδρέα - Λειτουργία - Ριζοκάρπασο ----------------------------------------------- Την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, θα τελεστεί πανηγυρική λειτουργία του Αποστόλου Ανδρέα, στο Μοναστήρι του Αγίου, στο Ριζοκάρπασο.

    Της λειτουργίας θα προΐσταται ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος, συμπαραστατούμενος από τον εγκλωβισμένο Οικονόμο της Μονής Παπαζαχαρία και άλλους ιερείς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Ιεράς Μονής Αποστόλου Ανδρέα, των οργανώσεων, σωματείων και ιδρυμάτων της Καρπασίας, οι οποίοι διοργανώνουν τη λειτουργία αυτή, ''η γιορτή του Αγιου της Κύπρου, προστάτη της Καρπασίας και πολιούχου του Ριζοκαρπάσου, αναμένεται να προσλάβει χαρακτήρα παγκαρπασιακού και παγκύπριου προσκυνήματος, που θα κρατηθεί σε αυστηρώς θρησκευτικά πλαίσια.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία -------------------------------------------- Η ΕΝΑΔ νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας το Διγενή Ακρίτα Μόρφου με 102 74 σε αγώνα με τον οποίον ολοκληρώθηκε η 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α' Κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Απόλλωνας ΑΕΛ 67 80 Κεραυνός Ομόνοια 111 88 ΑΠΟΕΛ ΕΘΑ 80 81

    Βαθμολογία: ------------

    Ν Η Βαθμοί 1. ΑΕΛ 5 - 0 10 2. ΑΠΟΕΛ 4 1 9 3. ΕΘΑ 4 1 9 4. ΕΝΑΔ 2 3 7 5. Κεραυνός 2 3 7 6. Απόλλωνας 2 3 7 7. Ομόνοια 1 4 6 8. Διγενής 0 5 5

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία ---------------------------------------- Τη διαφορά των δύο βαθμών από τη δεύτερη στη βαθμολογία Ανόρθωση διατήρησε ο ΑΠΟΕΛ, ύστερα από την ισοπαλία 1 1 που απέσπασε χθες εκτός έδρας από την ομάδα της Αμμοχώστου στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας.

    Στους άλλους χθεσινούς αγώνες η ΑΕΛ υποχρεώθηκε στο Τσίρειο σε ισοπαλία 2 2 από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ο Διγενής Ακρίτας ηττήθηκε με 1 0 στο Μακάρειο από τον Ολυμπιακό, η Ομόνοια επικράτησε της Αλκής στο ΓΣΠ με 3 0 και ο Εθνικός Αχνας ηττήθηκε στο Δασάκι με 2 1 από την Αθλητική Ενωση Πάφου.

    Εξάλλου, στους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο ο Αρης ηττήθηκε με 3 - 2 από τη Νέα Σαλαμίνα στο Τσίρειο, ενώ χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας μεταξύ ΑΕΚ και Απόλλωνα στο ΓΣΖ Λάρνακας.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ------------

    1. ΑΠΟΕΛ 20 2. Ανόρθωση 18 3. Νέα Σαλαμίνα 15 4. ΑΕΛ 14 5. Αλκή 14 6. Ολυμπιακός 13 7. Ομόνοια 11 8. Απόλλωνας 10 9. Α.Ε. Πάφος 10 10. Εθνικός Αχνας 8 11. Παραλίμνι 7 12. Διγενής 7 13. ΑΕΚ 7

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει θέσει σαφώς ενώπιον των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις θέσεις της σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερουσίας Τσεχίας (2)

    Το Κυπριακό και η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον προσεχή Δεκέμβριο, συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Τσεχίας Petr Pithart, επικεφαλής αντιπροσωπείας που πραγματοποιεί επίσκεψη στο νησί.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων σημείωσε πως δεν αποκαλύπτει τι επιδιώκει η Κυπριακή Δημοκρατία και τι προϋποτίθεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία, ενώ επεσήμανε πως κατά τη συνάντηση ''επεδείχθη πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον για το πώς είναι δυνατόν να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις η Τουρκία με την ΕΕ χωρίς να αναγνωρίζει και τα 25 κράτη μέλη''.

    [05] (Κ) Ε/κ - Τ/κ κόμματα - Συνάντηση - Ανακοινωθέν

    Τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λήδρα Πάλας, τονίζουν την ανάγκη για στενότερη συνεργασία και σημειώνουν ταυτόχρονα ότι θα συστήσουν ομάδες εργασίας για μελέτη και προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης σε περιβαλλοντικά θέματα, μεταξύ των οποίων και η αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Συνεταιρισμός για την Ειρήνη - ΚΕΠΠΑ

    Ο Συνεταιρισμός για την Ειρήνη δεν έχει στην ουσία καμία σχέση με την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως η Κύπρος συμμετέχει ως κράτος μέλος της ΕΕ κανονικά στις επιχειρήσεις της ΚΕΠΠΑ.

    [07] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  232.399,76
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,08    -0,74    199.861,05
    FTSE/CySE 20                           334,03    -1,48    105.137,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  999,03    -1,40    113.931,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              908,65    -1,13      4.299,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          951,88    -0,14     38.290,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     995,53    -1,39    118.231,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.007,45    -1,59     70.856,15
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    933,47    -0,69      1.206,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            860,60    -0,65     71.311,19
    FTSE Med (19/11/2004)                6.503,82    -0,36
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Αρνητικά για δεύτερη χρηματιστηριακή συνάντηση έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δεχόμενο πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 995,53 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,74%, υποχωρώντας στις 72,08 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 232 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Αποσμητικά χώρου - Ενωση Eυρωπαίων Καταναλωτών

    Επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, χαρακτηρίζει τα περισσότερα αποσμητικά χώρου το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Ενώσεων Ευρωπαίων Καταναλωτών, το οποίο ζητάει την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για αποτελεσματικότερους τοξικολογικούς ελέγχους.

    [10] (Κ) Μπεγλίτης - Αντιπροσωπεία ΕΣΚ - Τουρκία - Επίσκεψη

    Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Μπεγλίτης θα μεταβεί στην Αγκυρα στις 23 Νοεμβρίου με αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας Martin Schultz, τους αντιπροέδρους Jan Marinus Wiersma, Hannes Swoboda και Pasqualina Napoletano, καθώς και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Veronique De Keyser, Michel Rocard, Robert Goebbels, Mechild Rothe, Richard Howitt και Vural Oeger.

    Στην Αγκυρα θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Υπουργό Εσωτερικών, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    [11] (Κ) ΕΕ - Κασουλίδης - Γνωμοδότηση - Ασυλο

    Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σήμερα το σχέδιο γνωμοδότησης του Ευρωβουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννη Κασουλίδη για το άσυλο.

    [12] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Ευθυμίου

    Η μεταρρύθμιση της κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης, ο νέος κανονισμός για τη χρηματοδότηση της ΚΑΠ και η πρόταση κανονισμού για την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά, είναι τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που άρχισε σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο στις Βρυξέλλες.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Τμήματος Γεωργίας Αντώνη Κωνσταντίνου.

    [13] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Τουρκία

    Τη συνοπτική διαδικασία που ακολουθεί η ολλανδική προεδρία, ενόψει της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου για την Τουρκία, επέκριναν αρκετά κράτη μέλη στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, μια ομάδα χωρών ζήτησε από την προεδρία μεγαλύτερη διαφάνεια και διάλογο μεταξύ των "25" για το θέμα της Τουρκίας, ενώ υποστήριξε επίσης ότι πρέπει να διαχωριστούν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ώστε να μην είναι ενιαία για την Τουρκία και την Κροατία.

    Οπως έγινε γνωστό, η ολλανδική προεδρία έχει υποβάλει στα κράτη μέλη ένα ερωτηματολόγιο με έξι ερωτήσεις, οι οποίες όμως λαμβάνουν ως δεδομένο ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, τη στιγμή που δεν έχει ληφθεί μέχρι τώρα τέτοια απόφαση.

    Οι ερωτήσεις είναι περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα και αφορούν το πώς θα εξετάζονται τα διάφορα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων, κάτι που προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις πολλών χωρών.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 November 2004 - 18:49:24 UTC