Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Επέτειος Πολυτεχνείου
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλία - Επίσκεψη
  • [03] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες - Βιέννη
  • [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπορέλ - Δημητρίου - Κυπριακό
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Λόμπι - American Airlines - Οχι πτήσεις προς κατεχόμενα
  • [06] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κατάθεση Ντένις Μακσέιν - Κυπριακό -
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Ποδόσφαιρο: Κύπρος - Ισραήλ
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Κίνας
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (K) Ευρωπαϊκή Χειρουργική Εταιρεία - Κύπριος χειρουργός Πρόεδρος το 2006
  • [12] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN - Κεραυνός
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Κίνας
  • [14] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Ιταλία (1)
  • [15] (Κ) ΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις - Κύπρος
  • [16] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Βαν ντερ Μιρ - Ρέιν
  • [17] (Κ) Φοιτητές - Μαθητές - Πολυτεχνείο - Πορεία προς Πρεσβεία ΗΠΑ
  • [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ρότε
  • [19] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος
  • [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Αφιξη
  • [23] (Κ) Υπάτη Αρμοστεία ΟΗΕ - Αιτητές ασύλου - Κύπρος

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Ελλήνων - Επέτειος Πολυτεχνείου

    ''Η τραγωδία της Κύπρου είναι το κορυφαίο των εγκλημάτων που διέπραξε η εφτάχρονη δικτατορία. Η ανοιχτή εθνική πληγή του Κυπριακού, μας υπενθυμίζει συνεχώς τις ευθύνες μας απέναντι στην πατρίδα και τον ελληνισμό και μας υπαγορεύει πως έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση'', τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλία - Επίσκεψη

    Στην Ιταλία μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συναντήσεις με άλλους Ιταλούς επισήμους.

    [03] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες - Βιέννη

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ελλάδας Σταύρο Καλογιάννη, για θέματα περιβαλλοντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    [04] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπορέλ - Δημητρίου - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν δυνατότητες ανακίνησης του κυπριακού προβλήματος τώρα που συζητείται το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Λόμπι - American Airlines - Οχι πτήσεις προς κατεχόμενα

    Οι παρεμβάσεις του ελληναμερικανικού λόμπι και των φίλων της Ελλάδας στο Κογκρέσο σταμάτησαν προσπάθεια της Αγκυρας και του ψευδοκράτους, αλλά και της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καθιέρωση απευθείας πτήσης από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα.

    Χθες ο Πρόεδρος της "American Airlines" με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των "Τουρκικών Αερογραμμών" τον πληροφόρησε ότι η αμερικανική εταιρεία αδυνατεί να εκτελέσει την απευθείας πτήση για οικονομικούς λόγους.

    Οπως είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα, από τον Ιανουάριο του 2005, μία φορά την εβδομάδα η "American Airlines" θα πραγματοποιούσε πτήση από Νέα Υόρκη για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Παρότι η πτήση θα γινόταν με αεροσκάφος των "Τουρκικών Αερογραμμών" θα είχε τα διακριτικά της αμερικανικής εταιρείας.

    Μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τους Ρόμπερτ Μενέντες και Μάριο Μπαλάρτ είχαν στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς την εταιρεία να μην προχωρήσει στις πτήσεις.

    [06] (Κ) Βρετανική Βουλή - Κατάθεση Ντένις Μακσέιν - Κυπριακό -

    Η ιδέα αντικατάστασης των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο με στρατεύματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ ή και με άλλα ετέθη από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων κατά τη χθεσινή προφορική κατάθεση του Βρετανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν, ενώπιον του σώματος στα πλαίσια της έρευνάς του για το Κυπριακό.

    Αν οι δύο πλευρές στην Κύπρο αποδεχθούν κάτι τέτοιο θα πρόκειται για σοβαρή εξέλιξη, σχολίασε ο Βρετανός Υφυπουργός, αποφεύγοντας συγκεκριμένη απάντηση για τη στάση της κυβέρνησής του έναντι της ιδέας αυτής.

    Το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων τέθηκε με αλλεπάλληλες ερωτήσεις από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ντόναλντ Αντερσον και μέλη του σώματος μια από οποίες καλούσε τον Υφυπουργό να εξηγήσει γιατί ενώ η τρίτη έκδοση του σχεδίου Αννάν προνοούσε για αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων η πέμπτη έκδοση δεχόταν παραμονή 650 στρατιωτών. Ο κ. Μακσέιν απέφυγε πάλι κατευθείαν απάντηση, λέγοντας ότι οι 650 ήταν με βάση συμφωνία και ότι ο ίδιος δεν νομίζει πως τέτοιος αριθμός μπορεί να αποτελεί εμπόδιο στη λύση.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κυπριακή οικονομία, η απόφαση της κυβέρνησης να πατάξει την παραπαιδεία, οι επερχόμενες κινητοποιήσεις των πατατοπαραγωγών οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από τις χορηγίες της κυβέρνησης, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών, το θέμα της κατασκευής γηπέδων γκολφ και η επισήμανση του Κυπριακού Συμβουλίου Ευημερίας ότι το μόνο 30% των φιλανθρωπικών εισφορών φτάνουν στον προορισμό τους, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''4 μέτωπα απειλούν την οικονομία'' γράφει ότι ''μια από τις χειρότερες περιόδους της περνά η κυπριακή οικονομία, συνεπεία της ανύπαρκτης εσωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης που υπνώττει τον ύπνο του δικαίου, ενώ όταν ξυπνά κωφεύει στις εκκλήσεις για βοήθεια από τέσσερις ζωτικούς φορείς της οικονομίας''. Αλλού αναφέρεται στο θέμα που προέκυψε με τον Αμερικανό καλαθοσφαιριστή Μαρκί Μπέρι, ο οποίος εντάχθηκε ως κοινοτικός στο δυναμικό του Ολυμπιακού Πειραιώς και γράφει πως το Υπουργείο Εσωτερικών εκφράζει πλήρη άγνοια αναφορικά με το ενδεχόμενο ο Μπέρι να απέκτησε κυπριακό διαβατήριο.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Μέτρα που θα προκαλέσουν αίσθηση'' και γράφει ότι "αγανακτισμένοι και πικραμένοι" από τη στάση της κυβέρνησης οι πατατοκαλλιεργητές, αποφάσισαν ομόφωνα και ομόθυμα με τις αγροτικές οργανώσεις να προχωρήσουν με τα τρακτέρ τους σε κινητοποιήσεις σε νευραλγικά σημεία την Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι η Λευκωσία ετοιμάζει υπόμνημα με τις θέσεις της σε σχέση με την απόδοση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αποστείλει στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία ζήτησε τις απόψεις των κρατών-μελών για το θέμα.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Προωθούν 'ιδέες' επιχειρηματιών'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η ''περιλάλητη νέα στρατηγική για τη δημιουργία των γηπέδων γκολφ στην Κύπρο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ιδέες και εισηγήσεις των ιδιωτών που διαθέτουν ή ενδιαφέρονται για να δημιουργήσουν γήπεδα γκολφ''. Αλλού γράφει ότι αναστολή κάθε προσπάθειας συνολικής επίλυσης του Κυπριακού μέσω συνομιλιών για τα επόμενα χρόνια μελετούν Ευρωπαϊκή Ενωση και Ηνωμένα Εθνη, οι οποίοι ''έχουν πλήρως αποθαρρυνθεί από την απροθυμία των 'παικτών' να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ''.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Κυνηγητό από σπίτι σε σπίτι'' γράφει ότι αναστάτωση στις τάξεις των εκπαιδευτικών αλλά και των γονιών για το "κυνήγι" των καθηγητών που κάνουν φροντιστήρια. Προσθέτει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα ποσά της παραπαιδείας ανέρχονται στα 40 εκ λίρες. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον διαβεβαιώνει ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης των κατεχομένων από τις ΗΠΑ, αλλά δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης απευθείας πτήσεων των ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η παραπαιδεία στο απόσπασμα'' και γράφει ότι η κυβέρνηση παρουσιάζεται αποφασισμένη να κτυπήσει στο ρίζα της τη μάστιγα της παραπαιδείας που προσλαμβάνει διαστάσεις παραοικονομίας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με τις γνωματεύσεις τριών ξένων διεθνολόγων - νομικών στη φαρέτρα της, εκστρατεύει η Λευκωσία στην Ευρώπη προκειμένου να ''δέσει'' την Τουρκία σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις προτού της δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη'' αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και γράφει ότι οι Ιεράρχες τελικά συμφώνησαν έστω και κατά πλειοψηφία για τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών. Σημειώνει ακόμη ότι δρομολογείται η διαδικασία για κήρυξη κενού του θρόνου και για να γίνουν όλα τα απαραίτητα, ώστε να εκλεγεί νέος Αρχιεπίσκοπος μετά την παρατεταμένη απουσία Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι είναι καιρός ''να τερματιστεί αυτός ο μύθος ότι δεν ξέρουμε τι θέλουμε'' στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οι εισφορές δεν φτάνουν στις φιλανθρωπίες'' και γράφει ότι το Κυπριακό Συμβούλιο Ευημερίας υποστηρίζει ότι μόνο το 30% των δημόσιων εισφορών των φιλανθρωπικών εράνων πάνε στην ομάδα ανθρώπων για την οποία έγινε ο έρανος, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα πάνε σε ιδιωτικές εταιρείες στις οποίες ανατέθηκε η αποστολή της εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Αλλού αναφέρεται στον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στη Λευκωσία στο πλαίσιο των προκριματικών για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2006, για την ασφαλή διεξαγωγή του οποίου η Αστυνομία τέθηκε σε συναγερμό.

    [08] (Κ) Ποδόσφαιρο: Κύπρος - Ισραήλ

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αντιπροσωπεία Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Κίνας

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιταλία - Επίσκεψη --------------------------------- Στην Ιταλία μεταβαίνει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της χώρας Σίλβιο Μπερλουσκόνι και συναντήσεις με άλλους Ιταλούς επισήμους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχωρεί στις 12.30, θα συνοδεύεται από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Ιακώβου και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μάριο Καρογιάν.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παρασημοφορήσει τον Γκουστάβο Σίλβα, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη συνεισφορά του στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού και την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Οι επαφές του Πρόεδρου της Δημοκρατίας αρχίζουν την Πέμπτη στις 13.30 τοπική ώρα με γεύμα και συνομιλίες με τον κ. Μπερλουσκόνι. Στις συνομιλίες θα συμμετάσχουν από κυπριακής πλευράς και οι δύο υπουργοί, ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέκος Ζήνων και ο κ. Καρογιάν.

    Στις 15.30 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Πιερ Φερντινάρντο Κασίνι και στις 1700 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι.

    Οι επαφές του Προέδρου Παπαδόπουλου ολοκληρώνονται στις 1800 με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρσέλο Πέρα.

    Εξάλλου, στις 1800 ο Υπουργός Εμπορίου θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Εμπορίου της Ιταλίας Αντόλφο Ούρσο ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κύπρο τον περασμένο Απρίλιο.

    Στη συνάντηση θα ανασκοπηθούν οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα διερευνηθούν επίσης ευκαιρίες για καλύτερη συνεργασία. Ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί επίσης με Ιταλούς επιχειρηματίες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η αντιπροσωπεία επιστρέφουν στην Κύπρο την Παρασκευή στις 7.30 το βράδυ, μέσω Αθήνας.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ ---------------------------- Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πάρει την απόφαση της για την άσκηση ή όχι βέτο, την ώρα που πρέπει και με βάση όλα τα δεδομένα, δήλωσε χθες βράδυ από τη Λεμεσό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα ότι ο ίδιος απεμπόλησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας για την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «δεν απεμπόλησα οτιδήποτε και όπως έχει λεχθεί θα πάρουμε την απόφαση την ώρα που πρέπει, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα».

    «Αυτοί οι οποίοι λένε να μην βάλουμε ή να βάλουμε βέτο, να μας το πουν δημόσια, εκείνοι δικαιούνται, εγώ δυστυχώς δεν δικαιούμαι», πρόσθεσε.

    Αναφορικά με το θέμα της προσγείωσης αεροσκαφών των ΗΠΑ στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως «είναι γνωστή η επιθυμία των ΗΠΑ να βοηθήσουν την τ/κ κοινότητα και εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά δεν νομίζω ότι είναι ο καλύτερος ή αποδεκτός τρόπος για εμάς, η χρησιμοποίηση παράνομων αεροδρομίων».

    «Εχουμε αρκετά νομικά και άλλα μέτρα για να εμποδίσουμε μια τέτοια παρανομία, ούτε πιστεύω ότι είναι εφικτή η διεξαγωγή πτήσεων από τις ΗΠΑ προς την Κύπρο», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή ότι δεν πρόκειται να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «όλοι όσοι δεν έχουν επιλεκτική μνήμη, θυμούνται ότι πριν το δημοψήφισμα, η κινδυνολογία ήταν ότι εάν ψηφίζαμε όχι θα ακολουθούσε σειρά αναγνωρίσεων» και πρόσθεσε πως «αναγνωρίσεις δεν μπορούν να γίνουν από τις χώρες της ΕΕ, ούτε νομικά, ούτε πρακτικά, ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από άλλες χώρες, που σέβονται το διεθνές δίκαιο».

    «Αν θέλουν να κάνουν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, υπερδύναμη είναι, μπορούν να το κάνουν, όμως το αποτέλεσμα ποιο θα είναι, κανένα» σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τις θέσεις της κυβέρνησης στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «είναι καιρός αυτός ο μύθος πως δεν ξέρουμε τι θέλουμε, να τερματιστεί».

    Υπενθύμισε επίσης ότι κατά την συνάντηση του με τον Βρετανό Υφυπουργό Εξωτερικών Ντένις ΜακΣεϊν, ανέλυσε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ενώ από μετά μια εβδομάδα, όπως είπε, ο Βρετανός Υφυπουργός ανέφερε ότι δεν ήξερε ποιες είναι οι θέσεις αυτές.

    «Ολα αυτά είναι άλλοθι και προσχήματα για να δικαιολογήσουν το γιατί δεν θέλουν να βοηθήσουν στην έναρξη διαπραγματεύσεων από αυτή την πορεία ως τις 17 Δεκεμβρίου και νομίζω αυτοί που τα αναπαράγουν στην Κύπρο, απλώς μεταβιβάζουν αυτή την πολιτική θέση των ξένων και βοηθούν τους ξένους να βρίσκουν δικαιολογίες» πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Τόνισε παράλληλα πως «δεν βοηθά το Κυπριακό, δεν βοηθά το δημόσιο συμφέρον να απαριθμήσω δημόσια τις αλλαγές που θέλουμε και δεν πρόκειται να τις αναφέρω, εκτός την ώρα που πρέπει και την ώρα που θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε επίσης έτοιμος για επανέναρξη διαλόγου.

    «Αν ο κ.Ταλάτ θέλει να μας συναντήσει για συζήτηση του Κυπριακού, οι θέσεις μας είναι σαφείς» είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε στιγμή ''είμαστε έτοιμοι για επανέναρξη του διαλόγου, κάτω από την αιγίδα και την πρωτοβουλία των ΗΕ».

    Σημείωσε επίσης ότι «οποιεσδήποτε άλλες συναντήσεις δεν έχουν καμία σκοπιμότητα εκτός για να δημιουργήσουν εντυπώσεις διεθνώς».

    Σχολιάζοντας τον διορισμό της Κοντολίζα Ραϊς στην θέση της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «όπως και όλοι οι Υπουργοί σοβαρών Κυβερνήσεων, καθήκον και ευθύνη έχουν να συμμορφώνονται προς τις πολιτικές που καθορίζει το κράτος τους».

    Σχετικά με την συνεργασία με το ΑΚΕΛ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως υπάρχει άριστη συνεργασία, «έχουμε πλήρη κατανόηση του τι επιδιώκουμε, όλα τα θέματα του Κυπριακού βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, δεν υπάρχει μαύρο άσπρο, ενόψει των συνεχών εξελίξεων, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και με τον κ. Χριστόφια και με τα άλλα κόμματα, όταν και όπου παρουσιαστεί ανάγκη».

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως «η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μόνο μέλημα της έχει την εξυπηρέτηση στο εσωτερικό, των γενικότερων συμφερόντων του Κυπριακού λαού και πιστεύω ότι έχουμε κάνει πολλά στο πλαίσιο του προεκλογικού προγράμματος, το οποίο στη λήξη της πενταετίας μας θα εφαρμοστεί πιστά και όσον αφορά το Εθνικό θέμα, με την βοήθεια και συμβολή του Εθνικού Συμβουλίου, κάνουμε ότι θεωρούμε πως εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα του κυπριακού ελληνισμού και της Κύπρου γενικότερα».

    ΗΠΑ - Λόμπι - American Airlines - Οχι πτήσεις προς κατεχόμενα ----------------------- Οι παρεμβάσεις του ελληναμερικανικού λόμπι και των φίλων της Ελλάδας στο Κογκρέσο σταμάτησαν προσπάθεια της Αγκυρας και του ψευδοκράτους, αλλά και της γραφειοκρατίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την καθιέρωση απευθείας πτήσης από τις ΗΠΑ στα κατεχόμενα.

    Χθες ο Πρόεδρος της ''American Airlines'' με επιστολή του προς τον Πρόεδρο των ''Τουρκικών Αερογραμμών'' τον πληροφόρησε ότι η αμερικανική εταιρεία αδυνατεί να εκτελέσει την απευθείας πτήση για οικονομικούς λόγους.

    Οπως είχε αποκαλυφθεί πρόσφατα, από τον Ιανουάριο του 2005, μία φορά την εβδομάδα η ''American Airlines'' θα πραγματοποιούσε πτήση από Νέα Υόρκη για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου με ενδιάμεσο σταθμό την Κωνσταντινούπολη. Παρότι η πτήση θα γινόταν με αεροσκάφος των ''Τουρκικών Αερογραμμών'' θα είχε τα διακριτικά της αμερικανικής εταιρείας.

    Μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τους Ρόμπερτ Μενέντες και Μάριο Μπαλάρτ είχαν στείλει αυστηρή προειδοποίηση προς την εταιρεία να μην προχωρήσει στις πτήσεις.

    Για την αποτροπή παρομοίων προσπαθειών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς άλλες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, αναμένεται σύντομα η Επιτροπή Συγκοινωνιών να εκφράσει κατηγορηματικά την αντίθεσή της σε παρόμοιες ενέργειες, που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των αμερικανών επιβατών.

    Ευρωκοινοβούλιο - Τ/Κ - Εκθεση Ρότε ----------------------- Το θέμα της χρηματοδοτικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας συζητήθηκε αργά χθες βράδυ στη διάρκεια της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πλειοψηφία της Ευρωβουλής τάχθηκε υπέρ της σχετικής έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτού Μέχτιλντ Ρότε.

    Η έκθεση αφορά την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου για τη σύσταση μέσου χρηματοδοτικής στήριξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας και ως εκ τούτου δίνει το πράσινο φως για τη χορήγηση του ποσού των 6 εκατ. Ευρώ για το 2004, 114 εκατ. ευρώ για το 2005 και 139 εκατ. ευρώ για το 2006.

    Στη διάρκεια της εισήγησης της η κ. Ρότε υποστήριξε ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να δοθούν άμεσα για «την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ώστε να ξεπεραστεί ενεργητικά η απομόνωσή της».

    Το πακέτο μέτρων για τη στήριξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας (οικονομική ενίσχυση και απευθείας εμπορικές συναλλαγές) εκκρεμεί από τις 7 Ιουλίου όταν η Κομισιόν ενέκρινε τη σχετική δέσμη προτάσεων.

    Παράλληλα συζητήθηκε και σχετική έκθεση του Ευρωβουλευτή Αντερς Σάμουελσεν σχετικά με την πρόταση κανονισμού του Συμβουλίου με την οποία τροποποιείται ο κανονισμός 2667/2000 σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε ειδική αναφορά στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης έπειτα από μία σχετική διεύρυνση της δράσης της.

    Ο Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Κρις Πάτεν αναφερόμενος στην Υπηρεσία αυτή, τάχθηκε υπέρ της παράτασης της θητείας της έως το 2006. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να χειριστεί και το θέμα της χρηματοδότησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, όπως άλλωστε προκύπτει και από την έκθεση της κ. Ρότε.

    Επιπλέον, ο αρμόδιος Επίτροπος εξέφρασε τη λύπη του γιατί το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων καθώς δεν μπόρεσε έπειτα από τέσσερις μήνες να καταλήξει στον τρόπο χορήγησης της οικονομικής βοήθειας. Πρόκειται για τις διαφωνίες που έχουν προκύψει αναφορικά με το κατά πόσο ο κανονισμός για την οικονομική ενίσχυση των κατεχομένων θα πρέπει να συνδεθεί με τον κανονισμό για τις απευθείας εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Επί του συγκεκριμένου προβλήματος αναφέρθηκε και ο Προεδρεύων της ΕΕ, Ολλανδός Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ατζο Νικολάι υποστηρίζοντας ότι είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η «χρυσή τομή» στις διαφωνίες που υπάρχουν.

    Εάν η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ταχθεί υπέρ της χορήγησης των 259 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας, ο ίδιος δεσμεύτηκε να επαναφέρει προς συζήτηση στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων στις 22 Νοεμβρίου το δεύτερο κανονισμό για τις εμπορικές σχέσεις. Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη διάρκεια του Συμβουλίου το ψήφισμα του ΕΚ δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ.

    Στη συζήτηση παρενέβησαν και οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές. Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι «το μήνυμα που πρέπει να περάσει από αυτή τη συζήτηση είναι ότι όχι μόνο το ΕΚ ως θεσμικό όργανο αλλά και οι Ελληνοκύπριοι Ευρωβουλευτές - μέλη του πιθυμούν την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μέσω της οικονομικής βοήθειας και του απρόσκοπτου εμπορίου με τον έξω κόσμο».

    Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «ο εισηγητής αποδέχθηκε την προσθήκη στην πρόταση της ζωτικής σημασίας τροπολογία με την οποία διασφαλίζεται ότι τα χρήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρέουν από τον Κανονισμό δεν θα χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να θίγονται τα δικαιώματα της ατομικής ιδιοκτησίας όπως αυτά καθορίζονται από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    Υπογράμμισε επίσης «τη σημασία της συναίνεσης στο θέμα του εμπορίου χωρίς χρονικούς περιορισμούς και πάνω σε σωστή νομική βάση όπως έχει προτείνει το νομικό τμήμα του Συμβουλίου».

    Στην παρέμβαση του ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου επεσήμανε ότι «οι Ελληνοκύπριοι είμαστε υπέρ της οικονομικής ενίσχυσης των συμπατριωτών μας, των Τουρκοκυπρίων. Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει από την αρχή υποστηρίξει την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». Τόνισε όμως ότι «πρέπει να λεχθεί ότι η οικονομική ανισότητα των Τουρκοκυπρίων και η απομόνωσή τους δεν προήλθε από τους Ελληνοκύπριους αλλά από την Τουρκία που κατέχει στρατιωτικά το 37% της Κύπρου».

    Ο κ. Δημητρίου είπε ότι «το κύριο θέμα είναι η λύση του κυπριακού προβλήματος και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να στραφούν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης», προσθέτοντας ότι «στόχος όλων μας είναι η επανένωση της Κύπρου και θέλω να πιστεύω ότι η ΕΕ εδώ θα επικεντρώσει την προσοχή της».

    Αναφορικά με την αρνητική στάση ορισμένων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά λόγω της καταψήφισης του σχεδίου Ανάν, ο κ. Δημητρίου σημείωσε ότι «την επικριτική στάση τους αυτοί οι κάποιοι δεν την επέδειξαν έναντι της Τουρκίας που κατέχει εδώ και τριάντα χρόνια έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκδίωξε τους νόμιμους κατοίκους από τις κατεχόμενες περιοχές και που παραβιάζει συνεχώς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Η στρατιωτική κατοχή της Κύπρου είναι η αιτία του κακού'' ανέφερε ο κ. Δημητρίου.

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου είπε ότι «το ΑΚΕΛ και η Ομάδα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς ποτέ δεν είχαν ως στόχο την απομόνωση και δυσπραγία των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων. Τα βαθύτερα αίτια αυτής της απομόνωσης δεν είναι το δήθεν εμπάργκο της ελληνοκυπριακής πλευράς αλλά η τουρκική κατοχή, οι αποσχιστικές ενέργειες του κατοχικού καθεστώτος καθώς και η πλήρης διασύνδεση της οικονομίας των κατεχομένων με την τουρκική οικονομία, περιλαμβανομένης ακόμη και της εισαγωγής της τουρκικής λίρας ως νόμισμα στις κατεχόμενες περιοχές».

    Οσον αφορά το υπό συζήτηση κείμενο αναφορικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης προκαλεί εντύπωση στο ΑΚΕΛ ''το γεγονός ότι βρίσκεται σήμερα μπροστά μας προς ψήφιση τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο COREPER, Επιτροπής ή Συμβουλίου. Υπενθυμίζω την άποψη της COREPER ότι το ζήτημα θα συζητείτο επί επόμενης Προεδρίας του Λουξεμβούργου. Επειδή ακριβώς η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι 'τρίτη χώρα' και τα κατεχόμενα δεν είναι 'ανεξάρτητα εδάφη' αλλά όπως ρητώς προβλέπεται στη Συνθήκη Προσχώρησης εδάφη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να υπερψηφίσει τον Κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ανασυγκρότησης. Εννοείται ότι η εκ μέρους μας καταψήφιση του Κανονισμού δεν σημαίνει απόρριψη της βοήθειας προς τις χώρες των Βαλκανίων», είπε ο κ. Αδάμου.

    Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που αφορά το θέμα από πού θα δοθούν τα χρήματα για την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Ειδικότερα, ανέφερε ότι η Επιτροπή προϋπολογισμού του ΕΚ έχει ορίσει ότι τα χρήματα θα δοθούν από το Κεφάλαιο 3 από το οποίο χρηματοδοτούνται τα κράτη - μέλη. Η Κομισιόν όμως έχει προτείνει τα χρήματα να δοθούν από το Κεφάλαιο 7 από το οποίο χρηματοδοτούνται οι προς ένταξη χώρες. Το ζήτημα αυτό επιβεβαίωσε και ο κ. Πάτεν.

    Ο κ. Μάτσης έθεσε το ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό αφού τα κατεχόμενα είναι τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, ο κ. Μάτσης έκανε τη διαπίστωση ότι στην παράγραφο 5 της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Προϋπολογισμού που επισυνάπτεται στην έκθεση της κ. Ρότε δεν διευκρινίζεται από ποιο κεφάλαιο θα προέλθουν τα χρήματα.

    Υπέρ της παράτασης της δράσης της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης αλλά και της χορήγησης της χρηματοδότησης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα τάχθηκαν και οι Ελληνες Ευρωβουλευτές Γιώργος Δημητρακόπουλος (ΝΔ) και Παναγιώτης Μπεγλίτης (ΠΑΣΟΚ), συνιστώντας ωστόσο την προσοχή ως προς την υλοποίηση των προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν καθώς και ότι θα πρέπει να διαχωριστεί ο κανονισμός αυτός από αυτόν που αφορά τις απευθείας εμπορικές σχέσεις της ΕΕ με τα κατεχόμενα. Υπογράμμισαν επίσης ότι μέσω της οικονομικής βοήθειας θα πρέπει να προωθείται η λύση στο Κυπριακό.

    Ευρωκοινοβούλιο - Χρηματοδότηση Τ/Κ - Ρότε - Κασουλίδης ------------------------------- Σήμερα οδηγείται στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψήφιση η έκθεση της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, ο Ευρωβουλευτής, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε πως δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες που αφορούν τη σύνδεση του χρηματοδοτικού Κανονισμού με αυτόν του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, αφού, όπως είπε, ο Βρετανός ευρωβουλευτής Αντριαν Νταφ κατέθεσε μέσω της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων τροπολογία για απόφαση του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο το αργότερο μέχρι τρεις μήνες, προσθέτοντας πως παρόμοια τροπολογία κατέθεσε και η ομάδα των πρασίνων.

    Ευρωκοινοβούλιο - Μπορέλ - Δημητρίου - Κυπριακό --------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν δυνατότητες ανακίνησης του κυπριακού προβλήματος τώρα που συζητείται το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο κ. Δημητρίου είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τον κ. Μπορέλ, τον οποίο ενημέρωσε για την παρούσα φάση του Κυπριακού και υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής ανάμιξης και επίδειξης ενεργού ενδιαφέροντος από πλευράς ΕΕ για λύση του προβλήματος.

    ''Ο κ. Μπορέλ εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον του για την Κύπρο και συμφώνησε με την εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρχουν δυνατότητες ανακίνησης του Κυπριακού τώρα, που συζητείται το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ'', αναφέρει ο κ. Δημητρίου.

    Προστίθεται πως ''ο κ. Μπορέλ που θα επισκεφθεί την Τουρκία προσεχώς προτίθεται να εγείρει και το Κυπριακό κατά τις συναντήσεις τους με τους Τούρκους επισήμους''.

    Από την πλευρά του, ο κ. Δημητρίου ανέφερε στη συνάντηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να πεισθεί η Τουρκία ότι θα πρέπει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Ταλάτ ------------------------- Υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την απόδοση ημερομηνίας στην Τουρκία για έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο θα αποσταλεί στην Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ που ζητήσει τις απόψεις των κρατών - μέλων της για το θέμα, ετοιμάζει η Λευκωσία, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χρυσοστομίδης δεν αποκάλυψε μέσω ποιας οδού διαβιβάστηκε η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για διάλογο με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διερωτήθηκε εάν αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο ή ουσία του θέματος, ότι δηλαδή η Λευκωσία επιδιώκει συνομιλίες με την Τουρκία, ''η οποία είναι εκείνη η οποία στην ουσία αποφασίζει για το κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Δεν έχω τίποτα να σας πω επί του θέματος, αλλά εκείνο το οποίο πρέπει να δείτε είναι η ουσία της πρότασης και νομίζω ότι η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση επί του θέματος δεν βοηθά'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Σε ερώτηση αν θα ζητηθεί μεσολάβηση του Ιταλού Πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, προκειμένου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να έλθει σε διάλογο με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις συναντήσεις με τους με ξένους ηγέτες, κυρίως με ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών θέτει τις δικές μας απόψεις και θέσεις''.

    Σε άλλη ερώτηση αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είναι ενήμεροι για τα αιτήματα που θέτουμε σε σχέση με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας τόσο σε ότι αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, αλλά και απέναντι σε μια χώρα - μέλος της ΕΕ, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι ''σαφώς και είναι ενήμεροι πλήρως για τις δικές μας θέσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα τολμήσει να προβάλει βέτο στην παραχώρηση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα κάνει το λάθος της ζωής του αν το πράξει, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα αυτό έχουν εκτεθεί πολλές φορές και δεν προτίθεμαι να τις επαναλάβω ούτε να σχολιάσω δηλώσεις του κ. Ταλάτ''.

    Σε ερώτηση ποιο είναι το σχόλιο της κυβέρνησης για αυτές τις δηλώσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης παρατήρησε: ''Αναμένεται από όλους να συμπεριφερθούν ευρωπαϊκά''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ραούφ Ντενκτάς ότι η ε/κ πλευρά θα πρέπει να απολογηθεί για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ 1960 και 1974, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι μια ιστορική σύγκριση των δύο περιόδων απαντά στη δήλωση του κ. Ντενκτάς.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αμερικανός Πρεσβευτής --------------------------- Διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναγνωρίσουν το οποιοδήποτε καθεστώς στα κατεχόμενα, έδωσε χθες στον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Παράλληλα ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο κ. Κλόσον δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αμερικανικά αεροσκάφη να προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ενώ διαβεβαίωσε πως για την ώρα δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο καθόδου Αμερικανών στρατιωτών για διακοπές στα κατεχόμενα.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, κάλεσε τον Αμερικανό Πρεσβευτή για να του εκθέσει τις ενστάσεις που έχει αναφορικά με πληροφορίες για πτήσεις στα κατεχόμενα ή και κάθοδο Αμερικανών στρατιωτών στα κατεχόμενα για διακοπές και από την άλλη να παρουσιάσει τη θέση της ε/κ πλευράς ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να λειτουργήσουν κατά τρόπο που να δημιουργηθούν θετικές προϋποθέσεις για την ομαλή ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας όσο αφορά την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αλλά και για την ικανοποίηση κάποιων από τις βασικές μας απαιτήσεις.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγησε πως ζήτησε τη συνάντηση μετά από δημοσιεύματα για προγραμματιζόμενες πτήσεις από αμερικανικές εταιρείες και για φήμες ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για κάθοδο Αμερικανών στρατιωτών στα κατεχόμενα.

    Είπε επίσης ότι ζήτησε τη συνάντηση έχοντας υπόψη και την επιρροή που οι ΗΠΑ μπορούν να ασκήσουν σε ευρωπαϊκά κράτη σχετικά με τις ελάχιστες αξιώσεις που έχει η Κύπρος ώστε πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 17 Δεκεμβρίου να υπάρξει μια θετική ανταπόκριση από την Τουρκία στα αιτήματα που προβάλλουμε.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο Αμερικανός Πρεσβευτής επανέλαβε την πολιτική της Ουάσιγκτον ότι δεν έχουν πρόθεση να αναγνωρίσουν οποιοδήποτε καθεστώς στα κατεχόμενα και πρόσθεσε ότι η πολιτική των ΗΠΑ για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ συνεχίζεται, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν οποιαδήποτε σχέδια για οργανωμένη κάθοδο Αμερικανών στρατιωτών στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Κλόσον, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, τόνισε πως οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν κάθε δικαίωμα, κατά τον ελεύθερό τους χρόνο, να μεταβαίνουν εκεί όπου δεν υπάρχει κίνδυνος για αυτούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως ο κ. Κλόσον ανέφερε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν ελέγχει εταιρείες ώστε να υπάρχει κρατικός αερομεταφορέας που θα εφάρμοζε μια ανάλογη πολιτική και εξήγησε ότι εάν υποβληθούν προς την αμερικανική κυβέρνηση αιτήματα από ιδιωτικές εταιρείες, εάν αυτό θεωρείται οικονομικά βιώσιμο, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει ένα ανάλογο ενδεχόμενο.

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Κλόσον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Αναστασιάδη, επανέλαβε τη μεγάλη επιθυμία των ΗΠΑ να δει μια Τουρκία που να ακολουθεί την ευρωπαϊκή προοπτική ενώ για τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε, όπως είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, πως παρά το γεγονός ότι αυτό είναι εσωτερικό θέμα των Ευρωπαίων, στο βαθμό που μπορούν οι ΗΠΑ να επηρεάσουν ώστε να υπάρξει μια ακώλυτη πορεία του στόχου που φαίνεται να θέτουν τα ευρωπαϊκά κράτη αλλά και η Τουρκία, θα το πράξει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη θέση της Λευκωσίας στο θέμα καθορισμού ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών Τουρκίας-ΕΕ, είπε πως ξεκαθάρισε στον κ. Κλόσον ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει ανάλογα με τα όσα θα επικρατούν κατά την 17ην Δεκεμβρίου και συνεπώς δεν υπάρχει σαφής ένδειξη της θέσης μας''.

    Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε στον Αμερικανό διπλωμάτη ότι ''κατ' αρχήν τόσο η κυβέρνηση όσο και ο πολιτικός κόσμος είναι υπέρ μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας, όμως υπάρχουν κάποιες μίνιμουμ προϋποθέσεις στις οποίες καλό θα ήταν να υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας ώστε να μην εγερθεί το θέμα άσκησης οποιουδήποτε αρνητικού δικαιώματος''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο ο κ. Κλόσον κατανοεί την ανάγκη κάποιες απαιτήσεις της Κύπρου να ικανοποιηθούν πριν τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο ίδιος ανέφερε πως θα πρέπει να γίνουν ανάλογα διαβήματα προς την Τουρκία και τους Ευρωπαίους φίλους των ΗΠΑ ώστε να υπάρξει μια ελάχιστη ικανοποίηση κανόνων που θα επανατοποθετούν το Κυπριακό στην πορεία του ενταξιακού διαλόγου της Τουρκίας.

    ''Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται το πόση σημασία έχει για όλους μια προσαρμογή της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, και μεταξύ άλλων είναι η αναγνώριση των 25 και όχι των 24 χωρών μελών της ΕΕ. Εάν αυτό θα συμβεί στις 17 ή αμέσως μετά τις 17 ή κάποιο χρόνο μετά τις 17, δεν έχει τοποθετηθεί (ο κ. Κλόσον) αλλά λέγω ότι η Τουρκία δεν έχει άλλη επιλογή'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Ο κ. Κλόσον, μετά την 60λεπτη περίπου συνάντηση, αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο.

    Ομήρου - Τηλεγράφημα - Καταγγελία - Ψευδοκράτος - Τουρκία ---------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέστειλε τηλεγράφημα προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, στο οποίο καταγγέλλονται οι προκλητικές εκδηλώσεις των Τούρκων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου με αφορμή τη θλιβερή επέτειο του ψευδοκράτους.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, ''οι χθεσινές προκλητικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα με αφορμή τη θλιβερή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η παραβίαση του εθνικού εναερίου χώρου της Κύπρου από επιδρομική είσοδο τουρκικών μαχητικών σε συνδυασμό με τις κυνικές δηλώσεις Ντενκτάς και Ταλάτ αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι η Τουρκία παραμένει αμετανόητη στην παράνομη συμπεριφορά της''.

    Υπουργός Γεωργίας - Αθήνα - Βρυξέλλες - Βιέννη ------------------------ Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου αναχωρεί σήμερα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος της Ελλάδας Σταύρο Καλογιάννη, για θέματα περιβαλλοντικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αύριο ο κ. Ευθυμίου θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βιέννη, όπου θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Γεωργίας και Περιβάλλοντος τεσσάρων χωρών της ΕΕ (Αυστρία, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα και Κύπρος).

    Το Συμβούλιο θα ασχοληθεί με την προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά τους, με τη συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ σε θέματα γεωργικής έρευνας, με τον καθορισμό αειφόρου γεωργικού προτύπου μέσω της μεταρρυθμισμένης Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τη στήριξη της αγροτικής ανάπτυξης από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και με τη χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

    Ο κ. Ευθυμίου θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 25 Νοεμβρίου.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας - Πεύκιος Γεωργιάδης ----------------------------------- Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσης στον τομέα της δια βίου μάθησης και η έκθεση της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για την ενδιάμεση στρατηγική της Λισαβόνας, ήταν τα βασικά θέμα της συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ αρμοδίων για θέματα Παιδείας, Νεολαίας και Πολιτισμού.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Κορνήλιο Κορνηλίου και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας.

    Σε παρέμβασή του αναφορικά με τη θέσπιση ολοκληρωμένου προγράμματος δράσης στον τομέα της δια βίου μάθησης, ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι είναι σημαντικό για την ΕΕ να τίθεται ως στόχος η ενθάρρυνση της εκμάθησης ξένης γλώσσας, ωστόσο δε θα πρέπει να περιορίζεται ο στόχος μόνο στη δεύτερη ξένη γλώσσα, αλλά να αναφέρεται και στην πρώτη ξένη γλώσσα. Στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για στήριξη των ατόμων που ζητούν πολιτικό άσυλο και των ξένων εργατών, πρότεινε να περιλαμβάνονται στο νέο πρόγραμμα και δράσεις για εκμάθηση της μητρικής γλώσσας τόσο των ιδίων όσο και των παιδιών τους.

    Υπουργός Παιδείας - Πολυτεχνείο - Μήνυμα --------------------------- Το αίμα των φοιτητών του Πολυτεχνείου ας καθοδηγεί τα βήματά μας στον αγώνα για την επανένωση του νησιού μας και για την προάσπιση των ιδανικών για τα οποία θυσιάστηκαν τα ηρωικά νιάτα της Ελλάδας, αναφέρει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου Πεύκιος Γεωργιάδης, σε μήνυμά του προς τη σπουδάζουσα νεολαία, με την ευκαιρία της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Ελλάδα εναντίον της χούντας.

    Ο Υπουργός Παιδείας καλεί όλους σε συστράτευση στον αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και για τη δημιουργία όλων εκείνων των προϋποθέσεων που δεν θα επιτρέψουν ποτέ πια δικτατορίες και εθνικές τραγωδίες.

    Ανακοινώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου εξέδωσαν και όλα τα πολιτικά κόμματα.

    Εξάλλου, οι φοιτητές και οι μαθητές με την ευκαιρία της επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα συγκεντρωθούν σήμερα στην Πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια θα πορευθούν προς την Αμερικανική Πρεσβεία, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα.

    Ιερά Σύνοδος - Εκλογές - Αποφάσεις --------------------------------- Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες κατά πλειοψηφία ότι οι εκλογές για ανάδειξη νέου Αρχιεπισκόπου θα διεξαχθούν με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας και το διαχωρισμό ενοριών, κάτι για το οποίο απαιτείται πολύμηνη προεργασία.

    Αυτό δήλωσε ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ύστερα από το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου αναφέροντας ακόμη ότι αποφασίστηκε ο διορισμός επιτροπής για την ετοιμασία των εκλογικών καταλόγων, μια διαδικασία η οποία αναμένεται να διαρκέσει έξι μήνες.

    Σαράντα ημέρες μετά την ολοκλήρωση της ετοιμασίας των καταλόγων θα γίνει η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου η οποία τοποθετείται χρονικά στο τέλος Ιουνίου.

    Ο Μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου θα σταλούν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο, η οποία θα κινήσει τη διαδικασία κένωσης του αρχιεπισκοπικού θρόνου και διεξαγωγής εκλογών.

    Υπουργικό - Κορνήλιος Χατζηκώστας - Νέο μέλος ΔΣ ΚΥΠΕ ------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε χθες το δημοσιογράφο Κορνήλιο Χατζηκώστα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), στη θέση της παραιτηθείσας, επίσης δημοσιογράφου Πόλας Σπόντα.

    Οπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, το Σώμα ''αποδέχθηκε την παραίτηση της Πόλας Σπόντα και διόρισε σύμφωνα με τον περί Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμο, τον Κορνήλιο Χατζηκώστα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, για το υπόλοιπο της θητείας του Συμβουλίου, δηλαδή μέχρι τις 9.8.2006''.

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση ---------------------- Οριακή αύξηση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε. Η απουσία πιέσεων σε τίτλους εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης οδήγησε τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε μικρή άνοδο της τάξης του 0,12%, κλείνοντας στις 995,17 μονάδες. Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,13% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,13 μονάδες. Η απουσία αγοραστικού ενδιαφέροντος διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 258 χιλιάδων λιρών.

    Οριακή άνοδο της τάξης του 0,16% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 333,45 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο: Κύπρος - Ισραήλ ---------------------------- Η Εθνική Ανδρών Κύπρου στο ποδόσφαιρο φιλοξενεί σήμερα στο ΓΣΠ την αντίστοιχη ομάδα του Ισραήλ, για την προκριματική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006. Ο αγώνας αρχίζει στις 7 μμ

    [11] (K) Ευρωπαϊκή Χειρουργική Εταιρεία - Κύπριος χειρουργός Πρόεδρος το 2006

    O Κύπριος χειρουργός Νικόλαος Μαλακουνίδης έχει επιλεγεί για να προεδρεύσει της Ευρωπαϊκής Χειρουργικής Εταιρείας (European Society of Surgery) το 2006, οπότε και το ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    Η επιλογή της κυπριακής υποψηφιότητας έγινε μετά από ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας κατά το φετινό της συνέδριο, που έγινε στις 11-14 Νοεμβρίου στη Μάλτα.

    [12] (Κ) Συμβούλιο Υπουργών ECO-FIN - Κεραυνός

    Η επανεξέταση του Συμφώνου Σταθερότητας (έλεγχος δημοσίων ελλειμμάτων), η αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης της στρατηγικής της Λισαβόνας για την ανάπτυξη και απασχόληση, οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013 και η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων που αφορούν την Ελλάδα, ήταν τα βασικά θέματα της διήμερης συνεδρίας του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN στις Βρυξέλλες.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Κίνας

    Πολιτική της Κίνας είναι ότι μια χώρα, ανεξαρτήτως από το μέγεθός της και την εθνική της δυνατότητα, αποτελεί ισότιμο μέλος της διεθνούς κοινότητας, δήλωσε σήμερα η Αντιπρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Γουίτσιμουγκ.

    [14] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Ιταλία (1)

    Με την εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία ζητούμε να πετύχουμε την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται σε μια πληθώρα θεμάτων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πριν την αναχώρησή του σήμερα για την Ιταλία, στην οποία μεταβαίνει με πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και άλλους Ιταλούς επισήμους.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως προσπάθειά μας είναι να ανοίξουμε το δρόμο για επανέναρξη συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και πως βασική μας θέση παραμένει ότι ''το Κυπριακό πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και όλες οι ενέργειες να ξεκινούν και να έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τα ΗΕ''.

    Ερωτηθείς εάν ένα έκτο σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως αυτό θα γίνει με ένα σχέδιο το οποίο θα αίρει τις αδυναμίες που έχει το σημερινό σχέδιο, θα καθησυχάζει τις νόμιμες και λογικές ανησυχίες των Ε/Κ και θα διασφαλίζει πως θα είναι βιώσιμο και εφαρμόσιμο και θα αποτελέσει μια λύση που να αποδέχονται και οι δυο πλευρές.

    Επανέλαβε πως η κυπριακή κυβέρνηση θα πάρει την απόφασή της για τη στάση που θα τηρήσει το Δεκέμβριο σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ''με βάση όλες τις εξελίξεις, τις τάσεις που διαμορφώνονται και κυρίως νοουμένου ότι θα προωθηθεί και το θέμα της λύσης του Κυπριακού που πάντα πρέπει να παραμένει ο κύριος μας στόχος είτε μέχρι τις 17 είτε με άλλου είδους συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως κατά τις επαφές του στην Ιταλία θα συζητήσει διάφορα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, τις εξελίξεις στην περιοχή μας και εντός της ΕΕ, περιλαμβανομένων και των θεμάτων που θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    [15] (Κ) ΕΕ - Κρατικές ενισχύσεις - Κύπρος

    Η Μάλτα και η Κύπρος χορηγούν τις υψηλότερες κρατικές επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριο Προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [16] (Κ) Αποναρκοθέτηση - Βαν ντερ Μιρ - Ρέιν

    Aρχίζει αύριο η αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ''Συνεταιρισμός για το Μέλλον '' (''Partnership for the Future'').

    [17] (Κ) Φοιτητές - Μαθητές - Πολυτεχνείο - Πορεία προς Πρεσβεία ΗΠΑ

    Με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μαθητές και φοιτητές πραγματοποίησαν ειρηνική πορεία από την Πλατεία Ελευθερίας προς την αμερικανική Πρεσβεία, όπου επέδωσαν ψήφισμα, με το οποίο καλούν τις ΗΠΑ ''να τερματίσουν την πολιτική ποδηγέτησης και εκμαυλισμού της θέλησης των λαών του κόσμου'' και ''να πάψουν να παίζουν το ρόλο του αδιόριστου παγκόσμιου χωροφύλακα μέσα στις συνθήκες της αιματοβαμμένης νέας τάξης πραγμάτων''.

    [18] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Ρότε

    [19] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Οκτώβριος - Κύπρος

    Στο 2,0% κυμάνθηκε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Οκτώβριο έναντι 1,8% που ήταν το Σεπτέμβριο. Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο μέσος πληθωρισμός ήταν τον Οκτώβριο 2,3% (2,1% το Σεπτέμβριο), ενώ στην Ελλάδα καταγράφηκε ποσοστό 3,3% (2,9% το Σεπτέμβριο).

    [20] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 17/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 17/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5760               0,5794
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4418               0,4444
    Λίρα Αγγλίας              0,8214               0,8263
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 17/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 17/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4227            0,4260
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3437            0,3464
    Δολάριο Καναδά                  0,3704            0,3733
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0709            0,0714
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0642            0,0647
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3787            0,3817
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [21] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα κυρίως των απωλειών που κατέγραψε η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,21%, κλείνοντας στις 993,05 μονάδες. Μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,32% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 442 χιλιάδες λίρες.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ρώμη - Αφιξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στην ιταλική πρωτεύουσα, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση της ιταλικής κυβέρνησης.

    Αύριο το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντηθεί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Αργότερα αύριο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Πιερ Φερντινάρντο Κασίνι, τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Κάρλο Αζέλιο Τσιάμπι και τον Πρόεδρο της Γερουσίας Μαρσέλο Πέρα.

    [23] (Κ) Υπάτη Αρμοστεία ΟΗΕ - Αιτητές ασύλου - Κύπρος

    Η Κύπρος βρίσκεται στη δέκατη θέση μεταξύ 36 βιομηχανικών χωρών όσον αφορά τον αριθμό αιτητών ασύλου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που αναφέρονται στην περίοδο των εννέα πρώτων μηνών του 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 17 November 2004 - 18:49:36 UTC