Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Χαράλαμπος Αβδελόπουλος - Κηδεία
  • [02] (Κ) Παράνομη ανακήρυξη ψευδοκράτους - Πορεία καταδίκης φοιτητών και μαθητών
  • [03] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες του ΚΥΠΕ
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Πάουελ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη
  • [07] (Κ) Φοιτητές - Μαθητές - Εκδήλωση - Καταδίκη ψευδοκράτους
  • [08] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Περιοδεία Ελληνα ΥΠΕΞ
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους
  • [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση
  • [11] (Κ) ''Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου'' - Εξαγγελία ίδρυσης
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας
  • [15] (Κ) Κασουλίδης - Εκθεση Ερλινγκς - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις
  • [17] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Αμυνας
  • [18] (Κ) Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας - Αντιπροσωπεία - Κύπρος
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [20] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθέσεις - Ενίσχυση Τ/Κ - Κασουλίδης
  • [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Μήνυμα - Ψευδοκράτος
  • [22] (Κ) Κορνήλιος Χατζηκώστας - Βιβλίο - Παρουσίαση
  • [23] (Κ) ΣΕΚ - ΠΕΟ - Ημικρατικοί Οργανισμοί - Απεργία
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [25] (Κ) Ευρωζώνη - Ελλάδα - Ελλειμμα
  • [26] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Καταδίκη Ψευδοκράτους - Ομιλία

  • [01] (Κ) Χαράλαμπος Αβδελόπουλος - Κηδεία

    [02] (Κ) Παράνομη ανακήρυξη ψευδοκράτους - Πορεία καταδίκης φοιτητών και μαθητών

    [03] (Κ) Προς Συνδρομητές και Συνεργάτες του ΚΥΠΕ

    Το ΚΥΠΕ πληροφορεί τους συνδρομητές και συνεργάτες του ότι από σήμερα Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2004, το Πρακτορείο θα λειτουργεί μέχρι τις 22.00 (ώρα Κύπρου) τις καθημερινές.

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Ομογένεια - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Πάουελ

    Η Ομογένεια στις ΗΠΑ κλιμακώνει τις αντιδράσεις της προς την κυβέρνηση Μπους, διαμαρτυρόμενη για την αναγνώριση των Σκοπίων ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια της ολοήμερης χθεσινής συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το 3ο Παγκύπριο Συνέδριο της Επαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και η πρόταση για συνένωση των πολιτικών δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Επαλξης Κύπρος Χρυσοστομίδης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η σημερινή επέτειος της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η δίωρη στάση εργασίας των πιλότων των Κυπριακών Αερογραμμών και η διαμονή από αύριο του, χρώματος κίτρινου, πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένη τιμή κατά 6 περίπου σεντ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ανω ποταμών η πολιτική στο Κυπριακό'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος "προσπάθησε χθες να πείσει ότι ακολουθεί μια συγκεκριμένη στρατηγική στο Κυπριακό έχοντας μάλιστα καταγεγραμμένες τις αλλαγές που επιδιώκει η ελληνοκυπριακή πλευρά επί του Σχεδίου Ανάν". Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε το καθήκον της έναντι της ΕΕ και τώρα η Ενωση θα έχει ένα τεστ στις 17 Δεκεμβρίου και πρόσθεσε ότι θα πρέπει πρώτα να λυθεί στις 17 Δεκεμβρίου το θέμα της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και μετά να συζητηθούν άλλα θέματα.

    ''Το Θάρρος'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Αντιφάσεις στη συγκυβέρνηση'' γράφει ότι οι δηλώσεις του ΑΚΕΛ, δια στόματος του Γενικού Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, αλλά και του εκπροσώπου Τύπου Ανδρου Κυπριανού διαψεύδουν από μόνες τους τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι δήθεν έχει κωδικοποιήσει τις αλλαγές που επιθυμεί η πλευρά μας στο σχέδιο Ανάν και ότι με αυτές συμφωνεί και το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι κίτρινο θα είναι το χρώμα του πετρελαίου θέρμανσης και οι καταναλωτές θα μπορούν να το προμηθευτούν με μειωμένη τιμή κατά έξι περίπου σεντ.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ζητείται έρευνα για τις ακάτους'' γράφει ότι τη διεξαγωγή έρευνας για το θέμα των τεσσάρων ακάτων που παρέλαβε πρόσφατα η Δημοκρατία από την ιταλική εταιρεία ''Cantiere Naval Vittoria Spa'' με κόστος αγοράς 10 εκατομμύρια λίρες ζητά η Γενική Ελέγκτρια της Δημοκρατίας Χρυστάλα Γιωρκάτζη από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Αλλού γράφει ότι στη Γαλλία, την ολλανδική προεδρία και τον Υπατο Εκπρόσωπο για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέ Σολάνα στηρίζουν τις ελπίδες τους Λευκωσία και Αθήνα για ικανοποίηση του αιτήματος της Κύπρου να αναγνωριστεί έστω και ''δια της πλαγίας'' από την Τουρκία πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου.

    ''Η Σημερινή'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Ελεύθερη πτώση Οι πιλότοι προσγειώνουν τις ΚΑ'' γράφει ότι καθηλώνονται σήμερα για δύο ώρες τα αεροσκάφη των Κυπριακών Αερογραμμών από τη στάση εργασίας των πιλότων. Αλλού γράφει ότι δύο βασικά μηνύματα έστειλε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κατά τη διάρκεια της χθεσινής ολοήμερης συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ. Το ένα ότι πρέπει να αναπτυχθούν συμμαχίες της Κύπρου στην ΕΕ ενόψει της 17ης Δεκεμβρίου και της απόφασης κατά πόσο θα υποβάλει ή όχι βέτο η Κύπρος στην Τουρκία και το δεύτερο ότι δεν θα επιτρέψει να θυσιαστεί το εθνικό μέλλον της Κύπρου με την επαναφορά, χωρίς τις απαραίτητες τροποποιήσεις, του σχεδίου Ανάν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Στου κουφού την πόρτα'' αναφέρεται σε ταξίδι στην Αγκυρα που πραγματοποίησε πρόσφατα η Τρόικα της ΕΕ και γράφει ότι κανένα σημάδι διαλλακτικότητας στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν φαίνεται από πλευράς της Αγκυρας, η οποία επιχειρεί να ροκανίσει το χρόνο σε σχέση με το θέμα αυτό, ενώ έχει διαβιβάσει ''τεχνικά'' ερωτήματα προς την ΕΕ περιμένοντας απαντήσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε επιστολές στα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Εθνη για τα σημεία του σχεδίου Ανάν που ανησυχούν τον κυπριακό λαό.

    [06] (Κ) Κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση - Νεκρή ζώνη

    Η κυπριακή κυβέρνηση αρχίζει αύριο μονομερώς την αποναρκοθέτηση των ναρκοπεδίων της Εθνικής Φρουράς που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη παρουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς, της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, της Διευθύντριας της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή καθώς και του Επικεφαλής του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η αποναρκοθέτηση αποτελεί υλοποίηση πρότασης της κυβέρνησης προς ανταπόκριση στις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση της Οττάβα και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πράξει το ίδιο.

    Το έργο της αποναρκοθέτησης χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Partnership for the Future (PFF) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει διαθέσει ποσό 2,5 εκατομμυρίων Ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ το έργο θα αναλάβουν δύο βρετανικές εταιρείες, οι οποίες έχουν επιλεχθεί από τα Ηνωμένα Εθνη που έχουν αναλάβει το συντονιστικό ρόλο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, Αντισυνταγματάρχης Ελευθέριος Χατζηστεφάνου, ανέφερε ότι το πρόγραμμα αφορά οκτώ ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς και συγκεκριμένα επτά ναρκοπέδια και έναν ύποπτο χώρο, σημειώνοντας πως με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις θα χρειαστεί περίοδος ενός χρόνου για την εκκαθάριση.

    Πρόσθεσε ότι το σύνολο των ναρκών ανέρχεται περίπου στις 2.300 -αντιαρματικές και κατά προσωπικού.

    [07] (Κ) Φοιτητές - Μαθητές - Εκδήλωση - Καταδίκη ψευδοκράτους

    Φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν σήμερα την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, στέλλοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι ο αγώνας για την επανένωση της Κύπρου συνεχίζεται.

    Μέλη από όλα τα φοιτητικά και μαθητικά συμβούλια της Κύπρου συγκεντρώθηκαν σήμερα, 21η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, στη Λεωφόρο Μακαρίου και πορεύτηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας, όπου και πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την καταδίκη του παράνομου μορφώματος του Ραούφ Ντενκτάς.

    Στην εκδήλωση, οι μαθητές και φοιτητές φώναξαν συνθήματα, τραγούδησαν και ενέκριναν ψήφισμα προς τον Εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην Κύπρο, στο οποίο καλείται η διεθνής κοινότητα να αναπτύξει νέες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, η οποία να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των Ε/Κ.

    [08] (Κ) Κουμουτσάκος - Τουρκία - ΕΕ - Περιοδεία Ελληνα ΥΠΕΞ

    Θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με δεδομένο όμως ότι η εξέλιξη αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία και από το βαθμό εκπλήρωσης των κριτηρίων και των υποχρεώσεων που της έχουν τεθεί.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκοςμ λέγοντας ότι ''όσον αφορά την Ελλάδα, για την πορεία αυτή τα πάντα συνεκτιμώνται, ότι τίποτα δεν παραβλέπεται, τίποτα δεν υποβαθμίζεται''. Πρόσθεσε ότι ''από μια ευρωπαϊκή Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ούτε μια παραβίαση-παράβαση (στο Αιγαίο)''.

    Τόνισε ότι τίποτα δεν αποσυνδέεται και ''αυτό είναι μια πραγματικότητα, τα ευρωπαϊκά κείμενα όταν υιοθετούνται παραμένουν σαν ένα είδος κεκτημένου'', σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Κουμουτσάκος.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Επέτειος ανακήρυξης ψευδοκράτους

    Η τουρκική παρανομία στην Κύπρο, με την εισβολή, κατοχή και ανακήρυξη ψευδοκράτους δεν αίρεται με τον ισχυρισμό της Αγκυρας ότι έκανε ό,τι έπρεπε για το Κυπριακό με το δημοψήφισμα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, ο Εκπρόσωπος είπε: ''Η παρανομία συνεχίζεται, τα κατοχικά στρατεύματα παραμένουν, οι συνέπειες της παρανομίας της εισβολής και της κατοχής είναι επίσης εκεί. Πώς λοιπόν απαλλάσσεται η Τουρκία από τις ευθύνες της;''

    ''Η παρανομία αυτή δεν αίρεται με τον ισχυρισμό της Τουρκίας ότι έκανε ό,τι έπρεπε για το Κυπριακό με το δημοψήφισμα. Διότι η Τουρκία δεν είχε καμιά δυσκολία να αποδεχθεί το σχέδιο, ικανοποιήθηκε με το σχέδιο Ανάν σε όλες τις απαιτήσεις που έθεσε'', ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως η Τουρκία ''στη Λουκέρνη από τις 11 τελευταίες απαιτήσεις που πρόβαλε έγιναν δεκτές οι 10,5''.

    ''Σήμερα είναι ακόμη μια αποφράς επέτειος. Το 1983, 15 Νοεμβρίου, η Τουρκία και η τ/κ ηγεσία προέβησαν στην παράνομη ανακήρυξη κράτους, μια παράνομη πράξη από όλες τις πλευρές'', δήλωσε ο κ. Χρυστοστομίδης.

    Υπενθύμισε πως η πράξη αυτή καταδικάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας με το ψήφισμα 541 και 550, το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Κοινοπολιτεία και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    [10] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Αποναρκοθέτηση

    Πρόθεση της κυπριακής κυβέρνησης είναι να αποναρκοθετηθεί όλη η γραμμή κατάπαυσης του πυρός δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονίκολας, αναφερόμενος στην απόφαση που έχει ληφθεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει μονομερώς στην αποναρκοθέτηση ναρκοπεδίων στη νεκρή ζώνη.

    [11] (Κ) ''Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου'' - Εξαγγελία ίδρυσης

    Τη δημιουργία υπερκομματικής Κίνησης με την ονομασία ''Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας'' που προσβλέπει σε λύση του Κυπριακού, η οποία να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο και γενικά να διασφαλίζει το ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου, εξήγγειλαν σήμερα μέλη της Κίνησης, που προέρχονται από όλο το φάσμα της κυπριακής κοινωνίας.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  169.981,67
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,03    -0,77    118.436,63
    FTSE/CySE 20                           332,92    -0,67     71.739,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  996,04    -0,73     67.005,21
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              942,26     1,21      7.042,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          979,07    -0,21     13.830,73
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     993,95    -0,66     74.048,01
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.005,60    -0,70     59.279,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    950,52     1,02        589,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            859,24     0,09     36.971,78
    FTSE Med (12/11/2004)                6.398,41    -0,25
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5760               0,5794
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4456               0,4482
    Λίρα Αγγλίας              0,8246               0,8295
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4220            0,4253
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3438            0,3465
    Δολάριο Καναδά                  0,3716            0,3745
    Κορώνα Δανίας                   0,0775            0,0781
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0712            0,0717
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0643            0,0648
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3780            0,3810
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας

    Οι εκροές κεφαλαίων από τις 15- 30 Απριλίου του 2004 ανήλθαν σε 93 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με 23 εκατομμύρια που ήταν οι εκροές κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2003, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξηγώντας ότι το φαινόμενο αποδίδεται στη ψυχολογία που υπήρξε προ του δημοψηφίσματος και λόγω της φημολογίας για υποτίμηση της κυπριακής λίρας και της επερχόμενης τότε πλήρους ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ανέλυσε την κατάσταση της οικονομίας στην Επιτροπή Οικονομικών ενόψει της τοποθέτησης της Βουλής επί του Κρατικού Προϋπολογισμού που θα συζητηθεί στις 8, 9 και 10 Δεκεμβρίου.

    [15] (Κ) Κασουλίδης - Εκθεση Ερλινγκς - Κυπριακό

    Σημαντική συζήτηση που αφορά την σύνδεση της πορείας ένταξης της Τουρκίας με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, θα διεξαχθεί απόψε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου θα συζητηθεί η έκθεση του Ολλανδού βουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και μέλος της Επιτροπής Ιωάννης Κασουλίδης, έχουν κατατεθεί συνολικά 417 τροπολογίες στην έκθεση, εκ των οποίων μερικές ''καταργούν τη θετικότητα του κειμένου Ερλινγκς όσο αφορά την Κύπρο και άλλες που το εισηγούνται τροποποιήσεις προς το θετικότερο''.

    [16] (Κ) Δήμος Λευκωσίας - Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις

    Σε χριστουγεννιάτικη παραμυθούπολη θα μετατραπεί φέτος η Λευκωσία, αφού θα αποκτήσει το δικό της καρουσέλ και τα δικά της σπιτάκια από ζαχαρωτά, θα υπάρχουν παντού Αγιοι Βασίληδες και χριστουγενιάτικα παζαράκια.

    Από τις αρχές Δεκεμβρίου και για ένα ολόκληρο μήνα η πρωτεύουσα θα ντυθεί χριστουγεννιάτικα, υποσχόμενη στους πολίτες ξεχωριστά και διαφορετικά Χριστούγεννα από άλλες χρονιές.

    [17] (Κ) Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμός Υπουργείου Αμυνας

    Αύξηση κατά 1,7% παρουσιάζει ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Αμυνας για το 2005 σε σχέση με το Προϋπολογισμό τους 2004 και προνοεί δαπάνες 183.713.512 λιρών σε σχέση με τις περσινές που ανέρχονταν σε 180.711.435 λίρες.

    [18] (Κ) Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο Κίνας - Αντιπροσωπεία - Κύπρος

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Αρνητικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατάγραψε απώλειες σε ποσοστό 0,66%, κλείνοντας στις 993,95 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,77% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας στις 72,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 169 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να συγκεντρώνει το 23,2% του τζίρου.

    [20] (Κ) Ευρωβουλή - Εκθέσεις - Ενίσχυση Τ/Κ - Κασουλίδης

    Συζητούνται αύριο ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου δύο εκθέσεις που αφορούν στην οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων και το μέσο, το οποίο θα διαχειρίζεται τους οικονομικούς πόρους που θα διατίθενται για την τ/κ κοινότητα.

    [21] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Μήνυμα - Ψευδοκράτος

    Η σημερινή μέρα είναι μέρα διαμαρτυρίας και καταδίκης της ανακήρυξης του παράνομου ψευδοκράτους του Ντενκτάς και της Αγκυρας, ανέφερε σε μήνυμά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του λεγόμενου τ/κ κράτους.

    [22] (Κ) Κορνήλιος Χατζηκώστας - Βιβλίο - Παρουσίαση

    Με τη συμμετοχή της Κύπρου στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο καταπιάνεται το βιβλίο του δημοσιογράφου Κορνήλιου Χατζηκώστα ''Το ΟΧΙ της Κύπρου το '40'', η επίσημη παρουσίαση του οποίου θα γίνει απόψε.

    [23] (Κ) ΣΕΚ - ΠΕΟ - Ημικρατικοί Οργανισμοί - Απεργία

    Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία την 1η Δεκεμβρίου θα κατέλθουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους ημικρατικούς οργανισμούς εάν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου η εργοδοτική πλευρά δεν υποβάλει βελτιωμένη, ικανοποιητική πρόταση για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2003, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ-ΣΕΚ Νίκος Τάμπας.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΗΠΑ - Σωματείο ''Ασγάτα'' - Τίμησε τον Φίλιπ Κρίστοφερ ---------------------------------------------------- Τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου και της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ τίμησε στη διάρκεια του ετήσιου χορού του, το κυπριακό σωματείο «Ασγάτα», γιορτάζοντας παράλληλα την 70η επέτειο της ίδρυσής του.

    Ενας από τους ιστορικότερους κυπριακούς συλλόγους των ΗΠΑ, η «Ασγάτα» επί 70 χρόνια πρόσφερε σημαντικά στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής των μελών της, αλλά και δραστηριοποιήθηκε ιδιαίτερα στους πολιτιστικούς και φιλανθρωπικούς τομείς, όπως και στο εθνικό θέμα.

    Οπως ανέφερε στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Χριστοφόρου, ένα από τα σημαντικά έργα που έγιναν στο χωριό Ασγάτα με δωρεά του συλλόγου, είναι το πολιτιστικό κέντρο, δίπλα από την εκκλησία, όπου και γίνονται όλες οι εκδηλώσεις, και που θυμίζει πάντα τους δεσμούς των αποδήμων Ασγατιτών με τη γενέτειρά τους.

    Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του χορού και πρώην πρόεδρος του σωματείου Πίτερ Λούκας, ανέφερε πως με μεγάλη χαρά η «Ασγάτα» τιμά ένα μεγάλο άνθρωπο, πατριώτη και αγωνιστή.

    Ο κ. Λούκας ανέφερε ότι ο Φίλπ Κρίστοφερ ήταν και θα είναι η φωνή όλων των Κυπρίων. «Η φωνή των εγκλωβισμένων, η φωνή των αγνοουμένων, η φωνή που καθημερινά διεκδικεί τα δίκαια'' των Ελληνοκυπρίων.

    Την προσφορά του συλλόγου «Ασγάτας» στην Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και στην κυπριακή παροικία γενικότερα, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη Μάρθα Μαυρομμάτη.

    Επιπρόσθετα, η Γενική Πρόξενος αναφέρθηκε σε συντομία στις εξελίξεις του Κυπριακού και χαιρέτισε τις προσπάθειες των αποδήμων για να μείνουν κοντά στον τόπο και τις ρίζες τους.

    O Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ευχαρίστησε τα μέλη της «Ασγάτας» για την τιμή, που όπως είπε, προέρχεται από ένα σωματείο με ιστορία 70 ετών και με το οποίο ο ίδιος συνδέθηκε για 30 ολόκληρα χρόνια και με χαμηλούς τόνους βρίσκεται πίσω από κάθε προσπάθεια για τα εθνικά θέματα.

    «Απόψε δεν είμαι εδώ για να τιμηθώ, αλλά για να χαιρετήσω τους απόδημους της Ασγάτας. Ενα μικρό χωριό που χάρη στη συμβολή και των αποδήμων Ασγατιτών της Αμερικής έχει προοδεύσει», είπε ο κ. Κρίστοφερ.

    Αναφερόμενος στη δράση της παροικίας στο Κυπριακό και την αντοχή της σε ένα 30ετή αγώνα για την Κύπρο, ο κ. Κρίστοφερ είπε πως παρότι οι Κύπριοι της Αμερικής είναι μόλις 50.000, είναι αφοσιωμένοι στον αγώνα. «Είμαστε αφοσιωμένοι γιατί δώσαμε υποσχέσεις στους γονείς μας και στα παιδιά μας και δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι τα σύνορά μας είναι η Κερύνεια», είπε.

    Καταλήγοντας εξέφρασε απογοήτευση για την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση Μπους, μία μέρα μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως ''Δημοκρατία της Μακεδονίας''.

    [25] (Κ) Ευρωζώνη - Ελλάδα - Ελλειμμα

    [26] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Καταδίκη Ψευδοκράτους - Ομιλία

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι λόγω του ορόσημου της 17ης Δεκεμβρίου αλλά και λόγω της πολιτικής αστάθειας στην κατεχόμενη Κύπρο, η Τουρκία και κατ επέκταση η τ/κ ηγεσία δεν επιθυμούν να εμπλακούν σε μια καινούργια διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού, συμπεριφορά η οποία δεν οδηγεί τη δική μας πλευρά στην αδράνεια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 November 2004 - 18:50:02 UTC