Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αίγυπτος - Αραφάτ - Κηδεία - Εκπροσώπηση Κύπρου
  • [02] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας
  • [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Θεοχάρους - Κηδεία Αραφάτ - Εμπόδια μετάβασης
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παράνομο αεροδρόμιο - Απευθείας πτήσεις
  • [08] (Κ) Αγνοούμενοι - Σεργίδης - Ομιλία Μπους
  • [09] (Κ) Ειδική Συνεδρία Βουλής Αντιπροσώπων - Διευθετήσεις - Τούρκικα
  • [10] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Αφιξη - Επίσημη υποδοχή
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγγλική Σχολή - Εγκαίνια Κτιρίου Επιστημών
  • [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Αφιξη (2)
  • [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Προεδρικό Μέγαρο - Αφιξη
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Δηλώσεις (1)
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Δηλώσεις (1)
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Εναρκτήριες δηλώσεις
  • [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αρχηγοί κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων
  • [22] (Κ) Μολυβιάτης - Γκιουλ - Κάιρο - Συνομιλία
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Ερωτοαπαντήσεις
  • [24] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ομιλία Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δείπνο

  • [01] (Κ) Αίγυπτος - Αραφάτ - Κηδεία - Εκπροσώπηση Κύπρου

    Η ανθρωπότητα στρέφει σήμερα την προσοχή της στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ, ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, που έχει προγραμματισθεί για τις 11.00 το πρωί, στην παρουσία ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

    Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό του Παλαιστίνιου Προέδρου έφθασε στο Κάιρο από τη Γαλλία τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στη Ραμάλα όπου και θα ενταφιασθεί.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα εκπροσωπήσει στην κηδεία τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Λυσσαρίδης και Ιακώβου μετέβησαν χθες το βράδυ στην Αθήνα από όπου σήμερα αναχωρούν για το Κάιρο. Στο ίδιο αεροσκάφος θα βρίσκονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [02] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από Υπουργούς και πολυπληθή αντιπροσωπεία.

    Η άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας προγραμματίζεται για τις 13:00. Θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής, με τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς να παιανίζει και με απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα.

    Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης, ο Διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ράλλης.

    Στις 3:00 το απόγευμα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και στις 3:10 θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Καραμανλή. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στις 5:00 το απόγευμα, στο Προεδρικό, θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και στις 5:15 ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στις 8:30 το βράδυ θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτη Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Στις 9:00 το βράδυ ο κ. Καραμανλής και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Καραμανλή. Τους συνδαιτυμόνες θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενώ θα υπάρξει αντιφώνηση από τον κ. Καραμανλή. Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν δώρα. Το δείπνο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11:00 το βράδυ.

    Αύριο το πρωί, στις 9:10 ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα μεταβούν στα φυλακισμένα μνήματα, όπου θα υπάρξει υποδοχή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Βουλή, όπου στις 9:30, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο θα ανταλλάξουν δώρα και στις 10:00 ο κ. Καραμανλής θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

    Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στις 12:30 σε δεξίωση που θα δώσει στην πρεσβευτική κατοικία ο Ελληνας Πρεσβευτής στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλοσ.

    Στις 13:30 ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου αναμένεται να φθάσουν στις 14:10. Θα ακολουθήσει η τελετή αναχώρησης, κατά την οποία η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στρατιωτικό άγημα θα αποδώσουν τιμές.

    [03] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας

    Την ήττα γνώρισαν χθες βράδυ οι κυπριακές ομάδες καλαθόσφαιρας ανδρών του Απόλλωνα, της ΕΝΑΔ και της ΕΘΑ στους αγώνες που έδωσαν για το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Νότιας Περιφέρειας.

    [04] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επίσκεψη σήμερα στην Κύπρο του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και τα θέματα που θα συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του τόπου, ο θάνατος και η κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, η μη ψήφιση χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της κυβερνητικής πρότασης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, η μείωση στις τιμές των καυσίμων από τις εταιρείες πετρελαιοειδών και η δίλεπτη σιγή που τήρησε χθες η Κύπρος για να τιμήσει τους νεκρούς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων κυριαρχούν των θεμάτων στις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Συναποφασίστε για το τι πρέπει να γίνει για λύση και πάψτε να δέχεστε τα όσα λανθασμένα έγιναν για την αποτελμάτωση και τη διεθνή απομόνωση'' απευθύνει ολοσέλιδη ανοικτή επιστολή προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Η ανοικτή επιστολή της εφημερίδας προς τον Πρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης καταλήγει αναφέροντας ''τώρα είναι η ώρα να αποδειχθείτε μεγάλος ηγέτης, ανάλογος των ιστορικών περιστάσεων''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός μετά τη χθεσινή σύσκεψη με τα κόμματα δήλωσε ότι κατά την απόφαση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης λήφθηκαν υπόψη όλοι οι παράγοντες καθώς και οι αντοχές της κυβέρνησης αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν ευνοεί περαιτέρω μείωση.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Εφυγε ο ιστορικός ηγέτης'' γράφει ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ έφυγε χθες τα ξημερώματα για το ταξίδι χωρίς επιστροφή με τον καημό να δει την πατρίδα του ελεύθερη από τον ισραηλινό στρατό και το λαό του να χαμογελά και να ευημερεί. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε συλλυπητήριο μήνυμα προς τον παλαιστινιακό λαό εξέφρασε βαθιά θλίψη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του κυπριακού λαού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ανακοίνωσε ότι η προγραμματισθείσα εκπροσώπηση του κόμματος στη κηδεία του Παλαιστίνιου ηγέτη, από τη βουλευτή του κόμματος Ελένη Θεοχάρους δεν θα πραγματοποιηθεί διότι παρενεβλήθηκαν ανυπέρβλητες δυσχέρειες στη διακίνηση και εμπόδια στη μετάβασή της.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τρία σενάρια αναγνώρισης'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που θα συναντηθούν το απόγευμα στο Προεδρικό θα έχουν ενώπιον τους τρεις εκδοχές για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Προσθέτει ότι τα σενάρια εξετάζονται στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ και οι ισχυροί εταίροι της Κύπρου και της Ελλάδας θεωρούν ότι με την εφαρμογή του ενός εξ αυτών αποφεύγεται η άσκηση βέτο κατά της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών προωθεί διαδικασίες πρόσληψης στο δημόσιο, οι οποίες θα θέσουν τέλος στην απογύμνωση των δημοσίων υπηρεσιών λόγω των "ρυθμών χελώνας" που παρατηρούνται στις διαδικασίες πρόσληψης.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Μείωση, μείωση'' γράφει ότι όσο απίστευτο και αν φαίνεται, οι τιμές των καυσίμων θα μειωθούν και μάλιστα θα αρχίσουν από σήμερα, καθώς τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μειώσουν τις τιμές κατά δύο και δυόμισι σεντ το λίτρο, ενώ σήμερα αποφασίζουν να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες εταιρείες. Αλλού γράφει ότι μέσα σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης η Ολομέλεια της Βουλής κατέληξε χθες μετά από πολύωρη συνεδρία στο θέμα της ανακατανομής των προεδριών και της σύνθεσης εν γένει των κοινοβουλευτικών Επιτροπών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα προθέσεων'' γράφει στο κύριο θέμα ότι Αθήνα και Λευκωσία δεν πρόκειται να ανοίξουν τα χαρτιά τους κατά τις συζητήσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι θα υπάρξει ξεκαθάρισμα προθέσεων. Αναφέρει επίσης ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις ελάχιστες και τις μέγιστες διεκδικήσεις τους όσον αφορά τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ American Airlines με την έκδοση κωδικού για το αεροδρόμιο Τύμπου κάνει το πρώτο σημαντικό βήμα στο προσκήνιο για τις απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παλαιστίνη μην κλαις'' αναφέρεται στην παγκόσμια συγκίνηση που σκόρπισε ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ και γράφει ότι η γη στη Ραμάλα, εκεί όπου τα τελευταία χρόνια ζούσε πολιορκημένος από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό και με χώμα από τα Ιεροσόλυμα, την πόλη που αγάπησε και είχε επιθυμία να ταφεί, θα δεχθεί τη σορό του Γιάσερ Αραφάτ. Αλλού γράφει ότι την αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια από την Αθήνα όπου βρίσκεται προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τις οποίες άσκησε οξύτατη κριτική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και αμφισβήτησε την απόφαση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Οι Παλαιστίνιοι στα μαύρα'' γράφει ότι η σορός του Γιάσερ Αραφάτ, που τιμάται ως ο ηγέτης του παλαιστινιακού αγώνα για δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και διασύρεται από ορισμένους σαν ευκαιριακός τρομοκράτης, μεταφέρθηκε χθες βράδυ στην Αίγυπτο για την κηδεία. Αλλού γράφει ότι η κυβερνητική πρόταση για μείωση του φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης δεν ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή των Αντιπροσώπων λόγω της έντονης κριτικής που δέχθηκε από τους κατοίκους των ορεινών περιοχών.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πέθανε ο Αραφάτ'' γράφει ότι ο Γιάσερ Αραφάτ, ο οποίος κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης και εκτιμήθηκε από τον περισσότερο κόσμο ως ο μεγαλύτερος Παλαιστίνιος ηγέτης και διασύρθηκε από το Ισραήλ και τους υποστηρικτές του σαν τρομοκράτης, πέθανε χθες σε ηλικία 75 χρονών σε γαλλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο Παρίσι. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος με δίλεπτη σιγή τίμησε χθες τους νεκρούς των δύο Παγκοσμίων Πολέμων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να παρίσταται σε ειδική τελετή στη Λευκωσία και να καταθέτει στεφάνι προς τιμή των νεκρών.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Καραμανλής - Επίσκεψη στην Κύπρο -------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από Υπουργούς και πολυπληθή αντιπροσωπεία.

    Η άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας προγραμματίζεται για τις 13:00. Θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή υποδοχής, με τη φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς να παιανίζει και με απόδοση τιμών από στρατιωτικό άγημα.

    Τον κ. Καραμανλή θα συνοδεύουν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Βαληνάκης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρέσβης Αλέξανδρος Σάνδης, ο Διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβης Κωνσταντίνος Τριτάρης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνος Ράλλης.

    Στις 3:00 το απόγευμα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν στο Προεδρικό Μέγαρο. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' και στις 3:10 θα πραγματοποιηθεί ιδιαίτερη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Καραμανλή. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

    Στις 5:00 το απόγευμα, στο Προεδρικό, θα γίνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης και στις 5:15 ο κ. Καραμανλής θα έχει συνάντηση με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης και ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων και Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Στις 8:30 το βράδυ θα υπάρξει συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με τον Προεδρεύοντα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου Μητροπολίτη Χρυσόστομο και μέλη της Ιεράς Συνόδου στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Στις 9:00 το βράδυ ο κ. Καραμανλής και η αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει θα μεταβούν ξανά στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμή του κ. Καραμανλή. Τους συνδαιτυμόνες θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενώ θα υπάρξει αντιφώνηση από τον κ. Καραμανλή. Οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν δώρα. Το δείπνο αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στις 11:00 το βράδυ.

    Αύριο το πρωί, στις 9:10 ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα μεταβούν στα φυλακισμένα μνήματα, όπου θα υπάρξει υποδοχή από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρο Θεοδώρου και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνου από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και υπογραφή στο βιβλίο επισκεπτών.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τη Βουλή, όπου στις 9:30, παρόντος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο θα ανταλλάξουν δώρα και στις 10:00 ο κ. Καραμανλής θα προσφωνήσει ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

    Στις 11:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων, στο ξενοδοχείο Χίλτον.

    Ο κ. Καραμανλής θα παραστεί στις 12:30 σε δεξίωση που θα δώσει στην πρεσβευτική κατοικία ο Ελληνας Πρεσβευτής στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλοσ.

    Στις 13:30 ο κ. Καραμανλής και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου αναμένεται να φθάσουν στις 14:10. Θα ακολουθήσει η τελετή αναχώρησης, κατά την οποία η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς και στρατιωτικό άγημα θα αποδώσουν τιμές.

    Στις 14:25 θα αναχωρήσουν για την Αθήνα.

    Αραφάτ - Κηδεία --------------- Η ανθρωπότητα στρέφει σήμερα την προσοχή της στο Κάιρο, όπου θα πραγματοποιηθεί η κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ, ιστορικού ηγέτη των Παλαιστινίων, που έχει προγραμματισθεί για τις 11.00 το πρωί, στην παρουσία ηγετών κρατών και κυβερνήσεων και αξιωματούχων από όλο τον κόσμο.

    Οπως μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, το αεροσκάφος που μετέφερε το φέρετρο με τη σορό του Παλαιστίνιου Προέδρου έφθασε στο Κάιρο από τη Γαλλία τις πρωινές ώρες. Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στη Ραμάλα όπου και θα ενταφιασθεί.

    Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα εκπροσωπήσει στην κηδεία τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Την κυπριακή κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Λυσσαρίδης και Ιακώβου μετέβησαν χθες το βράδυ στην Αθήνα από όπου σήμερα αναχωρούν για το Κάιρο. Στο ίδιο αεροσκάφος θα βρίσκονται επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Στην κηδεία του Αραφάτ θα εκπροσωπηθεί επίσης το ΑΚΕΛ διά του βουλευτή Αντρου Κυπριανού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιάσερ Αραφάτ ------------------------------------- Συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον παλαιστινιακό λαό και την οικογένεια του Γιάσερ Αραφάτ για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη, εκφράζοντας βαθιά θλίψη εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι στην κηδεία του Γιάσερ Αραφάτ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ενώ ο Επίτιμος Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης θα παραστεί στην κηδεία ως ειδικός εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέστειλε σήμερα (χθες) συλλυπητήριο μήνυμα εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ και εκ μέρους της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στον παλαιστινιακό λαό και την οικογένεια του Γιάσερ Αραφάτ'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Στο μήνυμά του, πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο ''Γιασέρ Αραφάτ ήταν για 40 χρόνια η ουσία και η προσωποποίηση του παλαιστινιακού λαού για την πραγμάτωση των αναπαλλοτρίωτων δικαιωμάτων του και για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος''.

    Πρόεδρος Βουλής - Γιάσερ Αραφάτ ------------------------------------ Θερμά συλλυπητήρια προς τον Παλαιστίνιο ομόλογό του αλλά και ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό για το θάνατο του ηγέτη του Γιάσερ Αραφάτ, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε παράλληλα όπως ο παλαιστινιακός λαός ενωμένος προχωρήσει το δρόμο του δικαιώνοντας τους αγώνες του Αραφάτ και κατακτήσει τελικά τους στόχους του που είναι ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος δίπλα από το Ισραήλ με αποκατάσταση των δικαιωμάτων των πολιτών του.

    Αναφερόμενος στην απώλεια που προκύπτει από το θάνατο Αραφάτ είπε ότι αυτή είναι πάρα πολύ μεγάλη, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς να σπιλωθεί το όνομά του.

    ''Οι εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες και επιτρεπτοί είναι, αλλά και επιβεβλημένοι και εάν κάποιοι με ενέργειες ακόμη και τρομοκρατία δημιουργούν προβλήματα σε αυτούς τους αγώνες, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δίκαιοι και επιβεβλημένοι'', ανέφερε τέλος ο κ. Χριστόφιας.

    Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Αραφάτ - Κηδεία --------------------------------------------- Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανέφερε πως ο θάνατος του Γιάσερ Αραφάτ ''δεν είναι μόνο απώλεια για τον παλαιστινιακό λαό αλλά είναι απώλεια και για την ευρύτερη περιοχή και την ανθρωπότητα''.

    ''Ο Αραφάτ είναι ο άνθρωπος που ανήκει στις λίγες εκείνες προσωπικότητες που το όνομα τους ταυτίστηκε με τη χώρα και με τον αγώνα του λαού'', ανέφερε.

    Η Κύπρος, είπε, "έχασε ένα πολύ σημαντικό φίλο γιατί η φωνή της Παλαιστίνης και του Αραφάτ στα διάφορα βήματα, στα οποία απουσιάζαμε, αντιπροσώπευε το κυπριακό αγώνα''.

    Προεδρεύων Βουλής - Επέτειοι - Αραφάτ - Μονόλεπτη σιγή ---------------------------------------------------------- ''Ο Γιάσερ Αραφάτ υπήρξε ο μεγάλος φίλος του κυπριακού αγώνα, υπήρξε η φωνή της Κύπρου σε όλα τα βήματα, ιδιαίτερα σε όσα η δική μας παρουσία είχε αποκλειστεί'', δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Βουλής και Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του προ ημερησίας διατάξεως ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής.

    ''Το διάδοχο σχήμα, ένα συλλογικό σχήμα που θα συγκεντρώνει το σύνολο της Παλαιστινιακής ηγεσίας, θα συνεχίσει την πορεία που χάραξε ο Αραφάτ μέχρι την τελική δικαίωση'', είπε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η οποία ''δεν ταλαιπωρεί μόνο τους Ε/Κ, αλλά και τους Τ/Κ που παραμένουν όμηροι της τουρκικής πολιτικής''. Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά ευνοεί μια ευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα πληροί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αναφέρθηκε και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, λέγοντας ότι η Κύπρος ''μαρτυρεί σήμερα τα δεινά της προδοσίας''.

    Αναφερόμενος στη μνήμη του Κυριάκου Μάτση, τον χαρακτήρισε ''φιλόσοφο επαναστάτη, διανοούμενο αγωνιστή και άνθρωπο που θρηνούσε ακόμη και το θάνατο των εχθρών''.

    ''Τιμούμε επίσης σήμερα στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Ανάμνησης, τα θύματα του Α' και Β' Παγκοσμίου Πολέμου, τα εβδομήντα τόσα εκατομμύρια θύματα'', είπε.

    Εν συνεχεία τηρήθηκε από το Σώμα μονόλεπτη σιγή εις μνήμη του Γιασέρ Αραφάτ, των θυμάτων των Παγκοσμίων Πολέμων, των αγωνιστών της ελευθερίας και δημοκρατίας του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα, καθώς και στη μνήμη του Κυριάκου Μάτση και των άλλων ηρώων της ελευθερίας και δημοκρατίας στην Κύπρο.

    Ανακοινώσεις για το θάνατο του Αραφάτ εξέδωσαν όλα τα κυπριακά κομματα.

    Xριστόφιας - Μπενάκη - Κοινή Συνέντευξη Τύπου - Κυπριακό ---------------------------------------------------------- Την ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών Ελλάδας και Κύπρου, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, προκειμένου να συνδεθεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία με την απόδοση στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες στην Αθήνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ερωτηθείς αν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι όσο υπάρχει καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό ευνοείται η Τουρκία από τη διεθνή κοινότητα, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε πως ''πρέπει εμείς να γνωρίζουμε τι θέλουμε και να διακηρύξουμε την πλήρη ετοιμότητα μας ανά πάσα στιγμή να αναληφθεί πρωτοβουλία και να τοποθετηθούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που θέλουμε με συγκεκριμένο τρόπο και πολύ συλλογικά. Ακόμα να προκαλούμε διάφορους παράγοντες που είναι μπλεγμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλία''.

    Η κ. Μπενάκη είπε πως ''αισθανόμαστε από το βάθος της καρδιάς μας την ανάγκη να στηρίξουμε το κοινοβούλιο της Κυπριακής Δημοκρατίας στους νέους ορίζοντες που ανοίγονται μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ο κ. Χριστόφιας απαντώντας σε ερωτήσεις διερωτήθηκε εάν ''είναι νοητό η ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις με μια χώρα που κτυπά - καλώς- την πόρτα για να αρχίσει διαπραγματεύσεις, εμμένοντας στη μη αναγνώριση χώρας μέλους της ΕΕ, ισότιμης, και να μην προχωρεί στην τελωνειακή ένωση με αυτή τη χώρα''.

    Πρόσθεσε πως ''δεν είναι θέμα της ελλαδικής και κυπριακής ηγεσίας για να επισείουμε το βέτο. Κανονικά η ίδια η ΕΕ θα πρέπει να αντιδράσει και να πει στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να αρχίσει διαπραγματεύσεις χωρίς την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ισότιμου μέλος της ΕΕ'', είπε.

    ''Αυτός είναι ένας στόχος που τίθεται, να ασκήσουμε τις επιρροές μας στις χώρες μέλη της ΕΕ να πουν αυτό το πράγμα'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και υπενθύμισε την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει θέσει όρους στην Τουρκία που δεν συνδέονται άμεσα, αλλά έμμεσα με την Κύπρο και το Κυπριακό.

    ''Αυτά θα πρέπει να τα ταξινομήσουμε υπεύθυνα, να τα δούμε από κοινού και με την ελληνική κυβέρνηση και με την αντιπολίτευση στην Κύπρο και στην Ελλάδα',' τόνισε ο κ. Χριστόφιας και επεσήμανε πως δεν νοείται να είναι σε ένα μετερίζι οι κυβερνήσεις και σε άλλο οι αντιπολιτεύσεις. Πρόσθεσε πως πρέπει ''να θέσουμε από κοινού τους στόχους μας, για να συνδεθεί η πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό''.

    Κληθείς να πει αν η κυπριακή κυβέρνηση θα θέσει βέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να απαντήσει.

    Σε ερώτηση αν η κυπριακή ηγεσία δεν θεωρεί ως βάση για λύση του Κυπριακού το σχέδιο Ανάν, ο κ. Χριστόφιας είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο στην πρόσφατη συνεδρία του επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ότι το σχέδιο Ανάν παραμένει στο τραπέζι και πως θα επιδιωχθούν αλλαγές ώστε να γίνει λειτουργικό.

    Υπογράμμισε ότι ''η εκτίμησή μας σε σχέση με τις δυνατότητες άμεσης επανέναρξης διαλόγου ή ανάληψης πρωτοβουλίας από πλευράς των ΗΕ, με βάση πολλές συναντήσεις με Αμερικανούς και με Βρετανούς που είναι οι πρωταγωνιστές είναι ότι αυτή την ώρα η Τουρκία δεν θέλει να ενοχληθεί με τίποτα σε ότι αφορά στην ανάληψη πρωτοβουλιών για το Κυπριακό''.

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως ''τα πράγματα δεν είναι σύνθετα μόνο για μας είναι και για την Τουρκία, και ενώ εικάζετο ότι θα ήταν πολύ εύκολη η απόδοση ημερομηνίας, υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις από διάφορους χώρους''.

    ''Δεν είμαι αιθεροβάμων να πω ότι θα κλείσει ο δρόμος της Τουρκίας. Να αναλάβει τις ευθύνες της σε σχέση με το Κυπριακό και να πάρει ημερομηνία. Δεν θέλουν να την ενοχλήσουν αυτή την ώρα ούτε οι Αμερικανοί ούτε οι Βρετανοί ούτε και τα ΗΕ'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε ακόμη πως η κατάσταση στα κατεχόμενα λειτουργεί ανασταλτικά για την ανάληψη πρωτοβουλίας.

    ''Σοβούσε μια πολιτική κρίση στην κατεχόμενη περιοχή. Δεν ξέρω αν ήταν αντικειμενικό φαινόμενο ή έχει τροφοδοτηθεί η κρίση'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''όλα αυτά είναι φαινόμενα που δεν μπορούν να μην λαμβάνονται υπόψη. Θα πρέπει να κάνουμε αντικειμενική ανάλυση των συνθηκών και το μερτικό της ευθύνης το δικό μας να το πάρουμε πάνω μας'' επεσήμανε.

    Ερωτηθείς για το θέμα των χρηματοδοτήσεων για υποστήριξη του ''ναι'' στο δημοψήφισμα, ο κ. Χριστόφιας, σημειώνοντας πως έγινε παρέμβαση στα εσωτερικά της Κύπρου δήλωσε άγνοια σε ό,τι αφορά ανάλογες κινήσεις στην Ελλάδα.

    ''Θα πρέπει να διαχωριστεί το ζήτημα σε δύο σκέλη. Το να θέσουμε όλη τη χρηματοδότηση από τη UNOPS, η οποία αντλεί τα οικονομικά της από τις ΗΠΑ στο ίδιο τσουβάλι θα ήταν σοβαρότατο πολιτικό λάθος'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''έγινε χρηματοδότηση με σκοπό να διαφημιστεί το σχέδιο, στη διάρκεια της περιόδου όπου υπήρχε εσωτερική αντιπαράθεση για τη στάση που θα τηρούσε ο κυπριακός λαός απέναντι σε αυτό το σχέδιο. Αυτό ήταν αδόκιμο και λανθασμένο από την πλευρά της UNOPS έστω και αν είναι οργάνωση του ΟΗΕ'', είπε.

    ''Ο κυπριακός λαός έπρεπε να ασκήσει το κυρίαρχο δικαίωμα του χωρίς καμία εξωτερική παρέμβαση'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας, και πρόσθεσε πως ''ο καθ΄ ένας πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του και να προχωρήσουμε από εδώ και πέρα ενωμένοι στο ποιες αλλαγές θα επιδιώξουμε να επιτύχουμε σε αυτό το σχέδιο και να πούμε όλοι μαζί το ναι σε μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα γιατί αυτό είναι το ζητούμενο''.

    Σε ότι αφορά τη συνεργασία των δύο κοινοβουλίων, ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε ιστορικό βήμα την υπογραφή του πρωτοκόλλου από τον ίδιο και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, λέγοντας ότι θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε οι διακηρύξεις να γίνουν πράξεις.

    ''Κτίζουμε πάνω σε γερά θεμέλια, επεκτείνουμε την συνεργασία μας και σε καινούργιους τομείς αλλά και στο πλαίσιο της ΕΕ'', είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε πως ''θα χρειαστεί να αντλήσουμε πείρα από την παρουσία της Ελλάδας πάνω από 20 χρόνια στην ΕΕ''.

    ''Το πρωτόκολλο θα διευκολύνει την αναγκαία προσυνεννόηση των δυο κοινοβουλίων, θα αναβαθμίσει την ενημέρωση των δυο πλευρών, ενώ θα ενισχύσει και την πολιτιστική συνεργασία'', υπογράμμισε ο κ. Χριστόφιας.

    Μολυβιάτης - Χριστόφιας - Συνάντηση - Κυπριακό ------------------------------------------------- Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, συμφώνησαν χθες κατά τη συνάντησή τους ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας.

    ''Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκα τον αγαπητό και παλιό φίλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Χριστόφια'', είπε ο κ. Μολυβιάτης και υπογράμμισε ότι κατά τη συνάντησή τους ''είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε για τα τρέχοντα ζητήματα που απασχολούν και την Κύπρο και την Ελλάδα''.

    ''Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε την προσπάθειά μας ενόψει των δύσκολων ημερών που έρχονται'', είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας αφού ευχαρίστησε ''το φίλο κ. Υπουργό για την εγκάρδια συνομιλία που είχαμε και την υποδοχή'', πρόσθεσε, ''κάναμε μια πολύ καλή προκαταρκτική δουλειά νοουμένου ότι ο Υπουργός θα συνοδεύει τον κ. Πρωθυπουργό όταν θα έρθει στην Κύπρο''.

    ''Θα κουβεντιάσουμε αυτά ακριβώς τα ζητήματα που είναι μπροστά μας στην ημερήσια διάταξη και τα οποία είναι πάρα πολύ σοβαρά και αφορούν και τις σχέσεις της Κύπρου με την Τουρκία και την ΕΕ και τις σχέσεις της Ελλάδας'', συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Παράλληλα εκτίμησε ότι ''υπάρχει συναντίληψη, ανοικτό πνεύμα και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας ώστε να πετύχουμε το καλύτερο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι sine qua non (προϋπόθεση) για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, ο κ. Χριστόφιας είπε ''είναι νομίζω το κύριο θέμα. Αυτό αφορά όχι εμάς απλώς, αφορά πρώτα και κύρια την ΕΕ''.

    ''Η ΕΕ θα πρέπει από μόνη της να θέσει το αυτονόητο. Το αυτονόητο είναι ότι μια χώρα η οποία κτυπά την πόρτα να μπει σε διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και να μην αφήνει καμιά στην άκρη. Αυτό προσπαθεί να κάνει η Τουρκία'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας και σημείωσε ''νομίζω στις 17 Δεκεμβρίου το κύριο ίσως θα πρέπει να είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Ο κ. Χριστόφιας κληθείς να απαντήσει αν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο του βέτο, δήλωσε ''δεν θέλω να καταπιαστώ με το βέτο, νομίζω ότι το θέμα είναι τόσο σοβαρό και καυτό που όσο συζητείται δημόσια τόσο το χειρότερο για μας'' και κατέληξε: ''Δυσκολεύουμε τον εαυτό μας''.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος --------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις εκ μέρους της Τουρκίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε πως η ίδια η Κομισιόν στην έκθεσή της για την Τουρκία, που θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου, απαιτεί από την Αγκυρα να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και στις δέκα νέες χώρες της Ενωσης.

    ''Αυτό από μόνο του σημαίνει την ανεπιφύλακτη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημαίνει επίσης ότι τούτο είναι και πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει και η ΕΕ'', τόνισε, προσθέτοντας πως η Λευκωσία αναμένει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς οποιεσδήποτε επιφυλάξεις εκ μέρους της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως η εκτίμησή του είναι ότι η Τουρκία έχει άμεση υποχρέωση να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση και να υπογράψει πρωτόκολλο με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, προσθέτοντας ότι όλες οι παράμετροι του θέματος μελετώνται και όλες οι εξελίξεις παρακολουθούνται από την κυβέρνηση.

    Σε ερώτηση εάν αυτά τα θέματα θα εγερθούν στις συνομιλίες αύριο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως όλα τα θέματα που αφορούν την Κύπρο και την Ελλάδα θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το πρωτόκολλο για επέκταση της τελωνειακής ένωσης με τα νέα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Αναφορικά με τις θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν και του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι δεν θα αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως Ερντογάν και Γκιουλ θεωρούν δεδομένη τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία έχει διατυπωθεί επανειλημμένα.

    ''Η δική τους προσπάθεια είναι να δείξουν ότι η δική μας θέση για το θέμα είναι δεδομένη'', είπε.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - ΟΗΕ - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα τοποθετηθεί σε ενδεχόμενη πρωτοβουλία στο Κυπριακό, που θα είναι υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε προθυμία να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Εάν υπάρξει οποιαδήποτε πρωτοβουλία υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών τότε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η δική μας πλευρά θα τοποθετηθεί'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε επίσης πως οι συζητήσεις για το Κυπριακό συνεχίζονται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, επισημαίνοντας πως ούτε η Τουρκία ούτε η τουρκική πλευρά δεν έχουν εκδηλώσει οποιαδήποτε προθυμία για συζήτηση στα πλαίσια των ΗΕ.

    Βρετανία - Μακσέιν - Κυπριακό ------------------------------- Η βρετανική κυβέρνηση αναμένει την κατάθεση προτάσεων από την ε/κ πλευρά για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και εάν θεωρήσει ότι οι προτάσεις είναι λογικές και θα οδηγήσουν σε επιτυχία, τότε θα ενθαρρύνει τα Ηνωμένα Εθνη να αναλάβουν νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, δήλωσε ο Υφυπουργός της χώρας αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντένις Μακσέιν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του βρετανικού κοινοβουλίου, απαντώντας σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Τζον Λίονς για τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Μακσέιν πρόσθεσε ότι η Βρετανία κατανοεί τις ανησυχίες που οδήγησαν τους Ε/Κ να ψηφίσουν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν.

    ''Οπως είπα στην ε/κ ηγεσία κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στο νησί, κατανοούμε τις ανησυχίες που οδήγησαν τους Ε/Κ να ψηφίσουν 'όχι' στο σχέδιο Ανάν και προσμένουμε να δούμε τις ε/κ προτάσεις για να προχωρήσει η διαδικασία. Εάν πιστεύουμε ότι οι προτάσεις είναι λογικές και έχουν μια ρεαλιστική ευκαιρία για επιτυχία, θα ενθαρρύνουμε τον ΓΓ του ΟΗΕ να εμπλακεί ξανά και θα βάλουμε όλα τα μέσα και την επιρροή μας για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν'', σημείωσε ο κ. Μακσέιν.

    Πρόσθεσε ότι για τη βρετανική κυβέρνηση, το σχέδιο Ανάν είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για διευθέτηση του προβλήματος και εξέφρασε την υποστήριξη της Βρετανίας στους κανονισμούς της ΕΕ για απευθείας εμπόριο των Τ/Κ με την υπόλοιπη Ευρώπη και για τον χρηματοδοτικό κανονισμό.

    ''Εργαζόμαστε για να φθάσουμε σε μια συμφωνία στην ΕΕ, όσον αφορά κανονισμούς που θα επιτρέψουν προνομιακό απευθείας εμπόριο μεταξύ της βορείας Κύπρου και της υπόλοιπης ΕΕ, και να διανείμουμε 259 εκατ. ευρώ χρηματικής βοήθειας για το βόρειο τμήμα του νησιού'', είπε.

    Ο κ. Μακσέιν ανέφερε ότι για τη βρετανική κυβέρνηση είναι σημαντικό όπως η ΕΕ φέρει τους Τ/Κ πιο κοντά στην Ευρώπη και τους βοηθήσει να κτίσουν εμπορικές σχέσεις, μειώνοντας έτσι το οικονομικό χάσμα ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

    ''Αυτό θα κάνει την επανένωση πιο πιθανή, θα είναι πιο εύκολη η ενσωμάτωση και λιγότερο δαπανηρή. Το εμπόριο θα αυξήσει την εμπιστοσύνη και θα θέσει τα θεμέλια για συνεργασία σε μια επανενωμένη Κύπρο'', είπε.

    Ο Βρετανός ΥΦΕΞ κατέληξε λέγοντας ότι η συνεχιζόμενη οικονομική διαίρεση του νησιού θα δυσκολέψει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δίλεπτη σιγή - Θύματα παγκοσμίων πολέμων ------------------------------------------------------------------ Η Κύπρος και στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους δεν έμεινε ούτε αδιάφορη ούτε επιτήδεια ουδέτερη, αντίθετα είχε τη δική της σημαντική συμβολή, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στην τελετή της δίλεπτης σιγής κατά την Ημέρα Ανάμνησης των θυμάτων των δύο Παγκοσμίων Πολέμων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Πολεμιστών Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μπροστά από το Μνημείο Πεσόντων στο προαύλιο της ΠΑΣΥΔΥ στη Λευκωσία.

    Στην εκδήλωση τελέστηκε τρισάγιο εις μνήμη των πεσόντων. Παρέστησαν αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, Πρεσβευτές, Υπουργοί, βουλευτές και άλλοι επίσημοι που κατέθεσαν στεφάνια.

    Σε ομιλία του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τριάντα τρεις χιλιάδες περίπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, υπηρέτησαν με αφοσίωση, ζήλο και αυταπάρνηση σε διάφορα μέτωπα και οι τάφοι των 600 και πλέον νεκρών μας, βρίσκονται σε 56 στρατιωτικά κοιμητήρια 15 διαφορετικών χωρών.

    Εσείς, είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Παγκύπριου Συνδέσμου Πολεμιστών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ''έχετε προσφέρει στην πατρίδα μας το δικαίωμα και το προνόμιο να συναριθμείται ανάμεσα στους λαούς που πολέμησαν το φασισμό, το ναζισμό, την καταπίεση των λαών και με αυτοθυσία και αυταπάρνηση προάσπισαν τη Δημοκρατία και την ελευθερία''.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Συνθήκη εγγυήσεως - Πρόταση --------------------------------------------- Πρόταση για την κατάργηση, μονομερώς από την Ελλάδα, των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε στην περίπτωση που αρνηθεί η Τουρκία να συμμορφωθεί να ασκηθεί το δικαιολογημένο πλέον βέτο για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ από τις κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας καταθέτουν οι Νέοι Ορίζοντες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κουτσού.

    ''Με βάση αυτή την πρόταση για να δοθεί αξιοπιστία και για να υπάρξει ξεκάθαρη η βούληση ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης να ασκηθεί το βέτο στην Τουρκία εάν δεν υλοποιηθούν οι προτάσεις εισηγούμαστε όπως οι δυο κυβερνήσεις (Κύπρου και Ελλάδας) να προχωρήσουν οικειοθελώς στη διευθέτηση της αποχώρησης των ελλαδικών δυνάμεων που βρίσκονται στην Κύπρο'', είπε σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Κουτσού.

    Ανέφερε ότι ''μια τέτοια πολύ σοβαρή ενέργεια θα στείλει το μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν θεωρητικολογούμε για την προοπτική της άσκησης βέτο και αν δεν ακολουθήσει τότε και δικαιολογημένο θα είναι το βέτο και αναπόφευκτο''.

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι ως ΝΕΟ ''ουδέποτε ζητήσαμε ή ζητούμε την αποχώρηση της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ)'' όπως κάποιοι επεχείρησαν να πουν διαστρεβλώνοντας την πρόταση του κόμματος.

    Παγκύπριο Συνδικαλιστικό Φόρουμ - Κοινή Διακήρυξη --------------------------------------------------- Ολοκληρώθηκαν χθες οι εργασίες του 4ου Παγκύπριου Συνδικαλιστικού Φόρουμ με την υιοθέτηση και υπογραφή κοινής διακήρυξης από όλες τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις που συμμετέχουν, στην οποία διαγράφονται οι θέσεις και οι προσανατολισμοί της μελλοντικής δράσης του Συνδικαλιστικού Κινήματος.

    Στη διακήρυξη τους οι δεκαοχτώ ε/κ και τ/κ Οργανώσεις (ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ, ΕΤΥΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΜΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΟΑΣ, ΟΛΤΕΚ, ΕΣΚ, TURK-SEN, DEV-IS, KTAMS, KTOS, KOOP-SEN, BES, KTOEOS, BASIN-SEN) καλούν τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό να διατηρήσουν ανοικτή τη διαπραγματευτική διαδικασία, στοχεύοντας στην επίτευξη λύσης βασισμένης στο σχέδιο Ανάν, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες που να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.

    Επαναλαμβάνουν τα αιτήματα του και τονίζουν την ανάγκη ''να προασπίσουν στο μελλοντικό Ομοσπονδιακό Κράτος'' σύστημα απασχόλησης και εργασιακών σχέσεων, ενιαίο σύστημα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ενοποιημένα πρότυπα ημερομισθίων και αμοιβών, πλήρη διασφάλιση του δικαιώματος ελεύθερης διακίνησης του δικαιώματος του συνεταιρίζεσθαι και της επιλογής του εργοδότη σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου.

    Διακηρύσσεται επίσης η θέση ότι δεν πρέπει να υπάρχει οποιαδήποτε διάκριση στην απασχόληση και τις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος ή φύλλου.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη λήξη του Φόρουμ, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης ανέφερε ότι ''το γεγονός ότι εγκρίθηκε ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο αποτελεί μια κοινή συνισταμένη πάνω στην οποία οι οργανώσεις του Φόρουμ θα εργαστούν πάνω στο στόχο της επανένωσης και της υπεράσπισης της των δικαιωμάτων των εργαζομένων αυτό το πράγμα αποτελεί από μόνο του ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός''.

    ''Δεκαοχτώ οργανώσεις εκφράζουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και στη μία πλευρά και στην άλλη πλευρά και κατά συνέπεια η επιτυχία αυτή είναι επιτυχία που πρέπει να σημειωθεί από την κυπριακή κοινωνία'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ''είναι μια επιτυχία των εργαζομένων, της οποίας τα μηνύματα θα λειτουργήσουν θετικά και θα είναι μια στήριξη στον αγώνα ολόκληρου του κυπριακού λαού για επανένωση και λύση το συντομότερο δυνατό''.

    Από την πλευρά του ο ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρης Κιττένης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''το μήνυμα που βγαίνει από το Φόρουμ είναι η επιθυμία, η πεποίθηση και η βούληση της κυπριακής εργατικής τάξης για επανένωση της Κύπρου'', συμπληρώνοντας ότι ''τότε μόνο μπορούμε απερίσπαστη να αφοσιωθούμε στη βελτίωση του ιδιωτικού επιπέδου, στην ποιότητα ζωής και στη διασφάλιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων''.

    Ο Πρόεδρος της TURK-SEN Αρσλάν Μπουτσιακλέ είπε εξάλλου πως ''ο σκοπός του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ Κύπρου είναι η συμμετοχή μίας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ''με τις προσπάθειες μας ότι πλησιάζουμε σε αυτό το στόχο''.

    Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του αποβιώσαντος ηγέτη του Παλαιστινιακού λαού Γιασέρ Αραφάτ, ενώ δίλεπτη σιγή τηρήθηκε σε ανάμνηση των θυμάτων του Β' Παγκοσμίου πολέμου που περιλάμβαναν Ε/Κ και Τ/Κ εργαζομένους.

    Μεσογειακά Πρακτορεία Ειδήσεων - Εναρξη σεμιναρίου - Πολυμέσα ----------------------------------------------------------------- Τα πρακτορεία ειδήσεων της Μεσογείου θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τα πολυμέσα που προσφέρονται μέσω του διαδικτύου ώστε να προσφέρουν στους συνδρομητές τους τις νέες αυτές υπηρεσίες, επεσήμανε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, κηρύσσοντας την έναρξη διήμερου εκπαιδευτικού σεμιναρίου της Συμμαχίας Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων (ΑΜΑΝ) με θέμα «Υπηρεσίες Πολυμέσων των Πρακτορείων Ειδήσεων μέσω του Διαδικτύου» που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    Το σεμινάριο οργανώνεται και χρηματοδοτείται από το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ) για τη Συμμαχία Μεσογειακών Πρακτορείων Ειδήσεων, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος Συμμαχίας για την τριετία 2003-2006. Στην προετοιμασία του σεμιναρίου συνέβαλε και το ΚΥΠΕ υπό την ιδιότητά του ως Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας.

    Συμμετέχουν δημοσιογράφοι και λειτουργοί πληροφορικής από 12 εθνικά πρακτορεία ειδήσεων της περιοχής της Μεσογείου, όπως η Γαλλία με το ΓΠΕ, το ΜΕΝΑ της Αιγύπτου, το ΑΤΑ της Αλβανίας, το APS της Αλγερίας, το ΑΠΕ της Ελλάδας, το ΑΝSΑ της Ιταλίας, το ΚΥΠΕ της Κύπρου, το ΝΝΑ του Λιβάνου, το JANA της Λιβύης, το ΜΑP του Μαρόκου, το TANJUG της Σερβίας-Μαυροβουνίου και το TAP της Τυνησίας.

    Ο Διευθυντής του ΚΥΠΕ Θέμης Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι δύο δημοσιογράφοι του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν γιατί οι ισραηλινές αρχές δεν επέτρεψαν την έξοδό τους από τη Γάζα. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ενημέρωσε τα μέλη της Συμμαχίας ΑΜΑΝ για την εξέλιξη αυτή.

    Στην ομιλία του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αντιλαμβάνεται πλήρως τη σημασία των εθνικών πρακτορείων ειδήσεων τα οποία τροφοδοτούν καθημερινά μια συνεχή ροή ειδήσεων σε τοπικά και ξένα ΜΜΕ, και δίνουν την εθνική διάσταση των ειδήσεων από τη χώρα τους.

    Σημείωσε ότι η δημιουργία της ΑΜΑΝ αποτελεί «μια τέλεια ιδέα η οποία σε γρήγορο χρονικό διάστημα ασπάσθηκε από μεγάλο αριθμό πρακτορείων ειδήσεων».

    Η ΑΜΑΝ, είπε ο Εκπρόσωπος, «έχει επιτύχει τη βελτίωση, κατανόηση και ενδυνάμωση των δεσμών των μεσογειακών χωρών, δίδοντας έμφαση σε θέματα όπως η εκδημοκρατικοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κοινωνικο-οικονομικά θέματα, πολιτιστική και επιστημονική ανάπτυξη, το περιβάλλον, θέματα μετανάστευσης και ειρήνης».

    Ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ευαρέσκειά του για το γεγονός ότι το ΚΥΠΕ, παρόλο που είναι ένα από τα μικρότερα πρακτορεία στη συμμαχία, εντούτοις λαμβάνει μέρος στις δραστηριότητες της ΑΜΑΝ και κάνει τα μέγιστα στην προώθηση των στόχων της Συμμαχίας.

    Ο Εκπρόσωπος μίλησε για το ρόλο των σεμιναρίων που διοργανώνει η ΑΜΑΝ, σημειώνοντας ότι εκτός από τις γνώσεις που δίδουν, μέλη της ΑΜΑΝ κτίζουν επαφές μεταξύ τους κάτι το οποίο είναι σημαντικό στην εργασία των ΜΜΕ.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του διαδικτύου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι «η πιο σημαντική ανακάλυψη των τελευταίων τριάντα χρόνων» γιατί έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο «επικοινωνούμε και έχει καταστεί η εφαρμογή οποιασδήποτε μορφής λογοκρισίας στην ειδησεογραφία ένα αδύνατο επιχείρημα».

    Σημείωσε επίσης ότι το διαδίκτυο προσφέρει στα πρακτορεία ειδήσεων τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσουν με λιγότερα κόστα.

    Στο χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας και Γενικός Διευθυντής του Αλβανικού Πρακτορείου Ειδήσεων Φροκ Τσιούπι ευχαρίστησε το ΓΠΕ για τη διοργάνωση του σεμιναρίου, καθώς και το ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι το σεμινάριο είναι ένας πολύ καλός τρόπος συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών.

    «Βρισκόμαστε στην πορεία για δραστηριοποίηση του οργανισμού μας και να προχωρήσουμε στο επάγγελμά μας με τις καλύτερες εμπειρίες και τρόπους», συνέχισε.

    Σε χαιρετισμό του ο Πιέρ Ταϊφέρ, Περιφερειακός Διευθυντής του ΓΠΕ στη Μέση Ανατολή, είπε ότι το πρακτορείο του προσδίδει μεγάλη σημασία στη συνεργασία με τα άλλα πρακτορεία ειδήσεων, ειδικότερα τα πρακτορεία της Μεσογείου.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σεμινάριο αυτό θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν νέες υπηρεσίες πολυμέσων προς τους συνδρομητές τους.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Δρ. Αριστος Αριστοτέλους ευχαρίστησε το ΓΠΕ για τη χειρονομία αλληλεγγύης, διοργανώνοντας το σεμινάριο αυτό για τα πρακτορεία που προωθούν τις υπηρεσίες πολυμέσων.

    Πρόσθεσε ότι η τεχνολογική ανάπτυξη έχει καταστήσει δυνατή την ανάπτυξη υπηρεσιών ειδήσεων από τα πρακτορεία ειδήσεων της Μεσογείου, ώστε να ανταποκριθούν στην πρόκληση και ζήτηση των συνδρομητών για ειδήσεις σε μορφή οπτικοακουστική και οπτικομαγνητική (video).

    Ευρωβαρόμετρο - Ευρω - Νέα κράτη μέλη ---------------------------------------- Η πλειοψηφία των Κυπρίων θεωρεί ότι η εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο θα είναι θετική εξέλιξη τόσο για την χώρα, όσο και για τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κοινοτικής δημοσκόπησης «ευρωβαρόμετρο», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Οπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που έγινε ταυτόχρονα στα 10 νέα κράτη μέλη μεταξύ 1ης και 15 Σεπτεμβρίου, το 72% των Κυπρίων ενδιαφέρεται για το ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των νέων κρατών μελών, ενώ δεν ενδιαφέρεται για το ευρώ απάντησε μόνο το 13% (το μικρότερο ποσοστό).

    Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η εισαγωγή του ευρώ στην Κύπρο θα έχει θετικές επιπτώσεις σε εθνικό επίπεδο, ενώ το 39% εκτιμά ότι οι επιπτώσεις θα είναι αρνητικές.

    Το 52% απάντησε ότι η εισαγωγή του ευρώ θα έχει θετική επίπτωση για τους ίδιους σε προσωπικό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό ήταν το ψηλότερο μεταξύ των «10», ενώ αρνητικές επιπτώσεις σε προσωπικό επίπεδο εκτίμησε ότι θα επιφέρει το ευρώ το 28% των Κυπρίων.

    Το 49% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα αισθανθεί ικανοποίηση σε προσωπικό επίπεδο σε περίπτωση αντικατάστασης της λίρας από το ευρώ, ενώ το 40% έδωσε αντίθετη απάντηση.

    Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος, το 21% των Κυπρίων πιστεύει ότι πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, το 37% μετά από ένα ορισμένο διάστημα, και το 34% όσο πιο αργά γίνεται.

    Το 80% των Κυπρίων θεωρούν το ευρώ νόμισμα με διεθνή ακτινοβολία, όπως το αμερικανικό δολάριο και το ιαπωνικό γέν, ενώ μόνο το 14% έδωσε αντίθετη απάντηση.

    Σχετικά με τη χρησιμότητα του ευρώ, το 94% των Κυπρίων πιστεύει ότι θα διευκολύνει τους ταξιδιώτες που κατευθύνονται σε χώρες της ευρωζώνης, το 87% ότι θα διευκολύνει τις αγορές σε χώρες της ευρωζώνης, το 76% ότι θα καταργήσει τις προμήθειες από την ανταλλαγή των νομισμάτων, και το 82% ότι θα επιτρέψει στους καταναλωτές να συγκρίνουν πιο εύκολα τις τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

    Πάντως, σε όλες τις νέες χώρες υπάρχει μια σχετική ανησυχία για την πρώτη περίοδο μετά την αντικατάσταση των εθνικών νομισμάτων από το ευρώ και την κερδοσκοπία που μπορεί να γίνει στις τιμές των προϊόντων. Την ανησυχία αυτή εξέφρασε στην Κύπρο το 72% των ερωτηθέντων, που ήτα και το δεύτερο ψηλότερο ποσοστό μετά την Πολωνία (83%).

    Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις ---------------------------------- Οι πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι τραπεζικοί τίτλοι ανέστρεψαν την ανοδική πορεία που παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου κατά τις πέντε προηγούμενες χρηματιστηριακές συναντήσεις, από τις οποίες συσσώρευσε συνολικά κέρδη της τάξης του 4,54% (43,54 μονάδες). Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση της τάξης του 1,15%, κλείνοντας στις 989,55 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 0,44% και έκλεισε στις 72,16 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στις 315 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) ΔΗΣΥ - Θεοχάρους - Κηδεία Αραφάτ - Εμπόδια μετάβασης

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παράνομο αεροδρόμιο - Απευθείας πτήσεις

    Οι πληροφορίες της κυβέρνησης δεν αναφέρουν ότι οι Αμερικανοί επιμένουν στο άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [08] (Κ) Αγνοούμενοι - Σεργίδης - Ομιλία Μπους

    Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι πανανθρώπινες αξίες δεν πρέπει να περιορίζονται στην εθνικότητα, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Σεργίδης, σχολιάζοντας ομιλία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στη χθεσινή εκδήλωση για τους Αμερικανούς Βετεράνους στο Εθνικό Κοιμητήριο του Αρλινγκτον.

    [09] (Κ) Ειδική Συνεδρία Βουλής Αντιπροσώπων - Διευθετήσεις - Τούρκικα

    Στην αυριανή ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, την οποία θα προσφωνήσει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, θα υπάρχει αυτόματη διερμηνεία στην τουρκική γλώσσα για τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή αναφέρθηκε ότι αυτόματη διερμηνεία της συνεδρίας θα γίνεται στα Αγγλικά για τα μέλη του διπλωματικού σώματος και τους δημοσιογράφους του ξένου Τύπου.

    Κατά τη σύσκεψη ανακοινώθηκε ότι θα παραχωρηθεί στους Τ/Κ δημοσιογράφους η αίθουσα που χρησιμοποιούν οι δημοσιογράφοι στην οποία θα μεταδίδεται μέσω κλειστού κυκλώματος η συνεδρία της Ολομέλειας στην ελληνική γλώσσα και θα γίνεται μετάφραση στην τουρκική.

    Για τους υπόλοιπους δημοσιογράφους θα παραχωρηθεί το εντευκτήριο των βουλευτών και χώρος εντός της αίθουσας που θα συνεδριάζει η Ολομέλεια.

    Οπως έχει ανακοινωθεί στις 9.20 ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα υποδεχθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην είσοδο του Κοινοβουλίου και ακολούθως θα τον οδηγήσει στο γραφείο του.

    Στις 9.30 ο κ. Χριστόφιας θα υποδεχθεί τον Ελληνα Πρωθυπουργό στην είσοδο της Βουλής και ακολούθως θα τον οδηγήσει στο γραφείο του όπου θα συναντηθούν μέχρι τις 10.00 που θα αρχίσει τη συνεδρία της η Ολομέλεια.

    [10] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Αφιξη - Επίσημη υποδοχή

    Εφθασε στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, συνοδευόμενος από Υπουργούς και πολυπληθή αντιπροσωπεία.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Κατά την επίσημη υποδοχή παιάνιζε η φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία ανέκρουσε τον Εθνικό Υμνο. Αποδόθηκαν επίσης τιμές από στρατιωτικό άγημα.

    Τον κ. Καραμανλή υποδέχθηκαν επίσης στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος, οι Υπουργοί Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, άλλοι επίσημοι καθώς και οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αγγλική Σχολή - Εγκαίνια Κτιρίου Επιστημών

    Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προσφέρει στην Αγγλική Σχολή την αναγκαία στήριξη, μέσα στα πλαίσια πάντοτε των οικονομικών δυνατοτήτων του κράτους, εξέφρασε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας σήμερα τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και το Κτίριο Επιστημών της Σχολής.

    [12] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5758               0,5792
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4458               0,4482
    Λίρα Αγγλίας              0,8227               0,8276
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4206            0,4239
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3406            0,3433
    Δολάριο Καναδά                  0,3728            0,3757
    Κορώνα Δανίας                   0,0774            0,0780
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0708            0,0713
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0641            0,0646
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3781            0,3811
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [13] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Παπαδόπουλος (1)

    Με αμείωτο ρυθμό θα συνεχιστούν οι αγώνες και οι προσπάθειες λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής στις πρώτες δηλώσεις του επί κυπριακού εδάφους.

    Σε δήλωση κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Καραμανλής, στην πρώτη επίσκεψή του στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός, ανέφερε ακόμη πως κατά τις συνομιλίες του με την κυπριακή κυβέρνηση θα γίνει μια διεξοδική και εφ' όλης της ύλης συζήτηση για το Κυπριακό, ενώ έμφαση θα δοθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου.

    Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό στην ιστορία της νήσου ''που δημιούργησε νέες συνθήκες ασφαλείας, νέες συνθήκες για ανάπτυξη αλλά πρωτίστως νέες συνθήκες για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε εδώ και πολλά χρόνια, να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα και να ενώσουμε την Κύπρο''.

    Υποδεχόμενος τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε συγκίνηση και μετέφερε στο κ. Καραμανλή την ''απέραντη ευγνωμοσύνη'' του κυπριακού λαού για τη στήριξη που προσφέρει απλόχερα και με κόστος η Ελλάδα στην Κύπρο.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  271.240,70
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,59     0,60    236.772,66
    FTSE/CySE 20                           335,17     1,18    163.213,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.003,33     1,17    159.634,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              930,98    -0,53     12.121,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          981,14    -0,85      7.691,56
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.000,51     1,11    171.756,22
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.012,70     1,37    141.305,32
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    940,94    -0,51      1.415,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            858,45     0,04     61.896,85
    FTSE Med (11/11/2004)                6.414,18     1,14
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Σε ανοδική πορεία και στις 1.000 μονάδες επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τις ρευστοποιήσεις που σημειώθηκαν χθες για τη διασφάλιση μέρους των σημαντικών κερδών που κατέγραφε η αγορά από τις 4 Νοεμβρίου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε άνοδο της τάξης του 1,1%, κλείνοντας στις 1.000,51 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,6% και έκλεισε στις 72,59 μονάδες. Περαιτέρω πτώση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 271 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση της τάξης του 1,22% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 331,26 μονάδες

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν σε όλη τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης με την αγορά να ξεκινά την πορεία της από το επίπεδο των 995 μονάδων. Ύστερα από μια σταθεροποιητική πορεία το πρώτο ημίωρο της συνάντησης, ο Δείκτης κινήθηκε στη συνέχεια ανοδικά με αποτέλεσμα να ανέλθει στις 1.000 μονάδες, γύρω από τις οποίες διαπραγματεύτηκε μέχρι και το κλείσιμο της συνάντησης. Το Χρηματιστήριο έκλεισε τελικά στις 1.000,51 μονάδες σε σχέση με 989,55 μονάδες χθες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 1,1%.

    Μικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους δείκτες καθώς τρεις κινήθηκαν ανοδικά και τρεις πτωτικά.

    Κέρδη παρουσίασαν ο δείκτης των Τραπεζών σε ποσοστό 1,37%, της Κύριας Αγοράς 1,16% και της Εναλλακτικής 0,03%.

    Αρνητικά έκλεισαν ο δείκτης των Επενδυτικών εταιρειών σε ποσοστό 0,85%, της Παράλληλης Αγοράς 0,53% και των Ξενοδοχείων 0,5%.

    Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον προσέλκυσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου με ποσοστό 36,1% (άνοδος 1,39%) του ημερήσιου όγκου συναλλαγών. Ακολούθησαν η μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας με 13,7% (άνοδος 1,79%), της Cyprus Forest Industries Public με 11,5% (άνοδος 3,51%), τα Χρεόγραφα 7,25% 2003/2009 της Λαϊκής Τράπεζας με 6,3% (άνοδος 1,05%) και τα Χρεόγραφα 2003/2007 της Λαϊκής Τράπεζας με 3,8% (χωρίς μεταβολή).

    Από τις μετοχές που έτυχαν διαπραγμάτευσης, 23 κινήθηκαν ανοδικά και 25 καθοδικά, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητες. Ο αριθμός των συναλλαγών ανήλθε στις 345.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΑΧΡ)

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Αφιξη (2)

    Μέσα σε κλίμα έντονης συγκίνησης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού.

    Καλωσορίζοντας τον κ. Καραμανλή, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ''υποδεχόμαστε με πολλή συγκίνηση και αγάπη τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Θεωρούμε μεγάλη τιμή μας γιατί ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται αυτές τις ώρες τη χώρα μας''.

    ''Από μέρους του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης και εμένα προσωπικά σας υποδεχόμαστε με πολύ σεβασμό, με πολλή εκτίμηση και αγάπη και διαβιβάζουμε στο πρόσωπο σας την ευγνωμοσύνη του κυπριακού ελληνισμού για όσα πολλά ανιδιοτελώς και με μεγάλο κόστος έχει προσφέρει η Ελλάδα στην Κύπρο, όλα αυτά τα χρόνια'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε πως ''η ευγνωμοσύνη μας είναι απέραντη και ειλικρινής. Αισθάνομαι τιμημένος να τη διαβιβάσουμε με αυτόν τον επίσημο τρόπο στο πρόσωπο σας''.

    ''Εγω προσωπικά μπορώ να διαβεβαιώσω από τη μέχρι τώρα συνεργασία μας με όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδος, ιδιαίτερα με τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή, πόσα πολλά, άλλα γνωστά και άλλα μη γνωστά, έχει κάνει η Ελλάδα για να στηρίξει τον κυπριακό ελληνισμό και γενικά το λαό της Κύπρου στην προσπάθειά του και για να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά και για να βρεί δικαίωση στο μεγάλο θέμα που είναι η εθνική και ψυχική επιβίωση του ελληνισμού'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε πως η Κύπρος προσβλέπει ''σε μια νέα περίοδο της ίδιας αγαστής συνεργασίας και ελπίζουμε ότι με τη βοήθεια της Ελλάδας και την αταλάντευτη στήριξη της ο κυπριακός λαός θα δικαιωθεί σε όσα αναμένει για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Από την πλευρά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός σε αντιφώνησή του προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού τον ευχαρίστησε για τα θερμά λόγια με τα οποία τον υποδέχθηκε, επεσήμανε ''με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση επισκέπτομαι την Κύπρο, για πρώτη φορά με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας''.

    ''Επισκέπτομαι μια Κύπρο σύγχρονη, μια Κύπρο πλήρες μέλος και ισότιμο της ΕΕ, αλλα και μια Κύπρο που εξακολουθεί να αγωνίζεται για μια συνολική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος'' υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου ''θα έχουμε όπως πάντα, διεξοδική και εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση, σχετικά με την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος'' και πρόσθεσε ''θα εξετάσουμε μεταξύ άλλων διάφορα θέματα στο πλαίσιο της ΕΕ, με έμφαση βεβαίως στις αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής του προσεχούς Δεκεμβρίου''.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ''οι αγώνες και οι προσπάθειές μας για τη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ θα συνεχισθούν με αμείωτους ρυθμούς'' και διαβεβαίωσε ''δεν θα εφησυχάσουμε γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον του νησιού πρέπει να είναι ένα μέλλον συνεργασίας και ειρήνης''.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ''η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ είναι ιστορικός σταθμός στην ιστορία της νήσου'' και ότι ''δημιούργησε νέες συνθήκες ασφάλειας, νέες συνθήκες για ανάπτυξη εδώ στην Κύπρο αλλα πρωτίστως, νέες συνθήκες για να πετύχουμε αυτό που επιθυμούμε εδώ και πολλά χρόνια, να λύσουμε το πολιτικό πρόβλημα και να ενώσουμε την Κύπρο''.

    [17] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Προεδρικό Μέγαρο - Αφιξη

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο όπου τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Αμέσως μετά την άφιξή του στο Προεδρικό, ο Ελληνας Πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρίσκεται στο προαύλιο του Μεγάρου.

    Μαζί με τον κ. Καραμανλή στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης και ο ομόλογός του της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πραγματοποιεί τώρα κατ' ιδίαν συνάντησή με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλου και θα ακολουθήσουν συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δυο χωρών.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα προβούν σε δηλώσεις στους εκπροσώπους των ΜΜΕ στις 1700 το απόγευμα.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Δηλώσεις (1)

    Κύπρος και Ελλάδα υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο τονίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμαναν την ανάγκη επανάληψης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, εφόσον, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα το καθιστούν λειτουργικό και βιώσιμο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να αποκαλύψει τα βήματα που θα ακολουθηθούν αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών με την ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με συνεκτίμηση των εξελίξεων μέχρι την τελευταία στιγμή. Σημείωσε, ταυτοχρόνως, ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι μεν ένα όροσημο αλλά δεν είναι καταλυκτικό σημείο.

    Στις συνομιλίες, ανέφεραν οι δύο ηγέτες, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, και διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    Τονίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο στο συντονισμό ενεργειών όσο και στη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των αγνοουμένων όπου διαπιστώθηκε κωλυσιεργία από την τουρκική πλευρά όσον αφορά την προώθηση των εκταφών και ταυτοποίησή τους, ενώ για το θέμα των εγκλωβισμένων διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Δηλώσεις (1)

    Κύπρος και Ελλάδα υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Ωστόσο τονίζουν ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ως μια υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ, τόσο έναντι της ΕΕ όσο και έναντι της Κύπρου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμαναν την ανάγκη επανάληψης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, εφόσον, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα το καθιστούν λειτουργικό και βιώσιμο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέφυγε να αποκαλύψει τα βήματα που θα ακολουθηθούν αναφορικά με το θέμα της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών με την ΕΕ, τονίζοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί με συνεκτίμηση των εξελίξεων μέχρι την τελευταία στιγμή. Σημείωσε, ταυτοχρόνως, ότι η 17η Δεκεμβρίου είναι μεν ένα όροσημο αλλά δεν είναι καταληκτικό σημείο.

    Στις συνομιλίες, ανέφεραν οι δύο ηγέτες, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης, και διαπιστώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

    Τονίστηκε η συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο της ΕΕ, τόσο στο συντονισμό ενεργειών όσο και στη συνεργασία στο πλαίσιο της ΕΕ.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα των αγνοουμένων όπου διαπιστώθηκε κωλυσιεργία από την τουρκική πλευρά όσον αφορά την προώθηση των εκταφών και ταυτοποίησή τους, ενώ για το θέμα των εγκλωβισμένων διαπιστώθηκαν οι δυσκολίες που υπάρχουν στη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Εναρκτήριες δηλώσεις

    Την προσήλωσή τους στην ανάγκη διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν, εφόσον επέλθουν σε αυτό οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διατύπωσαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνομιλίες που είχαν στη Λευκωσία.

    Στις συνομιλίες οι δύο ηγέτες προέβησαν σε ανασκόπηση όλου του φάσματος των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών οι οποίες βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, όπως διαπίστωσαν, και επιβεβαίωσαν την εκατέρωθεν βούληση για συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών προς την ίδια κατεύθυνση.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην εναρκτήρια δήλωσή του, «είχαμε συνομιλίες μέσα σε πολύ θερμό κλίμα, που άλλωστε αναμένεται λόγω των αδελφικών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας».

    Σημείωσε ότι εξέτασαν «τη σημερινή θέση του Κυπριακού, επαναβεβαιώσαμε την επιθυμία μας για λύση του Κυπριακού που είναι και παραμένει η κύρια επιδίωξη και ο στόχος. Επιθυμία και των δύο κυβερνήσεων είναι το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, βασισμένη, και μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, εφόσον θα επέλθουν σε αυτό οι αναγκαίες τροποποιήσεις και βελτιώσεις για να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο».

    Ανέφερε ότι εξέτασαν «και τα θέματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου. Ενα από τα κυριότερα θέματα, συνέχισε, είναι και το θέμα της αίτησης της Τουρκίας για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

    «Είναι κοινή η διαπίστωσή μας», είπε, «ότι και οι δύο χώρες επιθυμούμε να δούμε μιαν ευρωπαϊκή Τουρκία ως γείτονα, και εμείς ως Κυπριακή Δημοκρατία, όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί, καταρχή εξετάζουμε θετικά την παροχή ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, νοουμένου ότι η Τουρκία θα αντιληφθεί και θα δεχθεί ότι πρέπει να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις οποίες μια υποψήφια χώρα έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζήτησαν επίσης το θέμα των αγνοουμένων, "και έχω ενημερώσει τον κ. Πρωθυπουργό ότι παρά τις αρχικές εντυπώσεις, φαίνεται και πάλι ότι η τουρκική πλευρά έχει κατολισθήσει σε θέματα κωλυσιεργίας και στάσεων, όσον αφορά την προώθηση του θέματος εκταφής λειψάνων και ταυτοποίησης των λειψάνων».

    «Συζητήσαμε επίσης τα θέματα των εγκλωβισμένων και τις δυσκολίες που υπάρχουν στη λειτουργία του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, και όπως ήταν φυσικό, μιλήσαμε και για τις διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Λυπούμαι να πω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα που μπορούσαν να γίνουν αντικείμενο συζήτησης, απλώς αλληλοενημερωθήκαμε για την πρόοδο αυτών των σχέσεων», παρατήρησε.

    «Για μια ακόμη φορά, θέλω να επαναλάβω τη βαθιά μας ικανοποίηση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας στην Κύπρο και δράττομαι της ευκαιρίας ξανά να διαβιβάσω την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, της κυβέρνησης, και εμένα προσωπικά, για την πλήρη και ανιδιοτελή συμπαράσταση και βοήθεια σε όλους τους τομείς που παρέχει η Ελλάδα προς την Κύπρο», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Καραμανλής ----------- Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο κ. Καραμανλής είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και την κυπριακή αντιπροσωπεία «συζητήσαμε σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος σε πνεύμα σύμπνοιας, συνεργασίας και αλληλοκατανόησης».

    «Οι προοπτικές τις οποίες εμφανίζει το Κυπριακό στην παρούσα συγκυρία εξετάστηκαν σε βάθος και διερευνήθηκαν οι δυνατότητες ανάκτησης της δυναμικής για επίλυση, καθώς και ανανέωσης του διεθνούς ενδιαφέροντος», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    «Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε προσήλωση στην ανάγκη διευθέτησης του προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη τη νέα πραγματικότητα, ότι η Κύπρος είναι πλέον μέλος της ΕΕ. Κοινός στόχος παραμένει η επίλυση του κυπριακού προβλήματος με την επανένωση του κυπριακού λαού, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας, προκειμένου όλοι οι Κύπριοι πολίτες να απολαύσουν τα αγαθά της ένταξης», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Οπως είπε ο κ. Καραμανλής, εξετάστηκε επίσης το θέμα της απόφασης την οποία θα λάβει τον προσεχή μήνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τη χορήγηση στην Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. «Σημειώσαμε με ικανοποίηση την εισήγηση της Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, ταυτόχρονα όμως αναλύσαμε τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία τόσο όσον αφορά την εσωτερική κατάσταση της χώρας, αλλά κυρίως τα βήματα που πρέπει να κάνει η Τουρκία στην εξωτερική της πολιτική, και ιδιαίτερα έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    «Η συνεργασία των χωρών μας στα πλαίσια της ΕΕ απασχόλησε επίσης τις συνομιλίες μας, τόσο από άποψης συντονισμού των ενεργειών μας στα θέματα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ενώπιον των αρμόδιων κοινοτικών οργάνων, όσο και της εν γένη συνεργασίας μας στα πλαίσια της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

    «Κάναμε και μια ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων σε όλες τις πτυχές τους, και το συμπέρασμα είναι ότι βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, και επιβεβαιώθηκε η εκατέρωθεν βούληση για συνέχιση και εντατικοποίηση των προσπαθειών στην ίδια κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κ. Καραμανλής.

    [21] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Αρχηγοί κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων

    Ολοκληρώθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή με τους ηγέτες των κυπριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε περίπου μιάμιση ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    [22] (Κ) Μολυβιάτης - Γκιουλ - Κάιρο - Συνομιλία

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης, στο περιθώριο της νεκρώσιμης τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο για τον Γιάσερ Αραφάτ, είχε σύντομη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Καραμανλής - Ερωτοαπαντήσεις

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενος στην Τουρκία, επεσήμανε απόψε ότι μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, οφείλει να κατανοήσει ότι υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψηφία χώρα και να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ και έναντι της Κύπρου.

    Παπαδόπουλος και Καραμανλής απαντούσαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τις συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία.

    Σε ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν η Τουρκία εμμείνει στις σημερινές αρνητικές της θέσεις στο θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου, τότε ως ποιο σημείο και με ποια διαδικασία θα βοηθήσει ή θα ανατρέψει το βήμα της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε ότι «εμείς ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αναγνωρίσει και θα κατανοήσει τις υποχρεώσεις που έχει ως υποψηφία χώρα για να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της ΕΕ, έναντι της Κύπρου».

    Τόνισε ότι «θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε, σε όλα τα βήματα, και με τη συμπαράσταση της Ελλάδας, να πετύχουμε όσο είναι δυνατό, την τήρηση από μέρους της Τουρκίας αυτών των υποχρεώσεων, που πιστεύουμε ότι θα είναι προς το καλό όχι μόνο της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, αλλά ακόμα και της ίδιας της Τουρκίας και της ίδιας της Ευρώπης».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν θα ήθελε να αναφέρει το τι θα κάνει η κυπριακή κυβέρνηση αναφορικά με τη στάση της στο θέμα της παροχής ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, γιατί «τέτοια θέματα χάνουν και τη διαπραγματευτική τους ισχύ και τη σημασία τους εάν εκ των προτέρων προδικάζουμε ότι θα είναι η μια εξέλιξη ή η άλλη. Τελικά η απόφασή μας θα ληφθεί με συνεκτίμηση όλων δεδομένων της στιγμής, και με τις ισορροπίες επιθυμιών και επιδιώξεων των άλλων χωρών μελών της ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι «η 17η Δεκεμβρίου είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό ορόσημο στις περαιτέρω εξελίξεις. Ομως ούτε η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη λήγει εκείνη την ημέρα, ούτε είναι καταληκτικό σημείο. Αντίθετα είναι μια μεγάλη και επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει και σε κάθε στάδιο αυτής της διαδικασίας παρέχονται οι προοπτικές για την εξασφάλιση των υποχρεώσεων που έχει η Τουρκία προς την Κύπρο».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιος απαράβατος όρος και ποιος είναι αυτός, που αν η Τουρκία δεν θα τηρήσει τότε δεν θα μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να αποδεχθούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «έχω την εντύπωση ότι από την ώρα που αρχίζει κάποιος να λέγει ιεραρχώ τις διεκδικήσεις μου΄, στην ιστορία διαγράφει κάποιους».

    Σημείωσε ότι «πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση και των δυνατοτήτων μας και της δύναμης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε μαξιμαλιστικές θέσεις πρέπει να υποστηρίζουμε, ούτε και να εγκαταλείψουμε θέματα τα οποία είναι βασικής σημασίας για την ύπαρξη και το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα στην ΕΕ».

    Για το λόγο αυτό, είπε, "δεν θα ήθελε να εξειδικεύσει ένα ή άλλο από τα σημεία που έχουμε κρίνει οι δύο πλευρές ότι είναι επιθυμητό να αγωνιστούμε από τώρα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου αλλά και αργότερα για να επιτύχουμε».

    Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός Καραμανλής είπε ότι «εμείς, όπως γνωρίζετε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι υποστηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας».

    Η ΕΕ, συνέχισε, «στηρίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες, κριτήρια και συμπεριφορά». Οσον αφορά την Τουρκία, είπε, με την πρόσφατη Εκθεση της Κομισιόν, τίθεται μια σειρά από προϋποθέσεις, μεταξύ αυτών σημαίνει ότι κάθε χώρα που θέλει να γίνει μέλος, οφείλει να αποδεκτεί αυτούς τους κανόνες συμπεριφοράς, να υιοθετήσει ευρωπαϊκές προοπτικές. Αυτή είναι η πολιτική μας. Και μέσα σε αυτή τη βάση, σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε σε διαρκή συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πριν τη 17η Δεκεμβρίου, και αν η Αθήνα θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση πάρει η Λευκωσία για το θέμα αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η «αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρούμε ότι είναι συμφυής υποχρέωση κάθε χώρας που θέλει να ανήκει στην ΕΕ». Ωστόσο είπε δεν θα ήθελε να αναφέρει πόσες προϋποθέσεις μπορούμε να έχουμε τώρα, γιατί «βασικά ουδετεροποιούμε κάθε ευχέρεια για διαπραγμάτευση».

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ, «οφείλει να κατανοήσει ότι υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς. Αυτό είναι το αναμενόμενο, το αυτονόητο. Από εκεί και πέρα», συνέχισε, «πάντοτε είμαστε σε στενή συνεργασία και συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση».

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει αναφέρει ότι «παρέχεται έμφαση στο θέμα της αναγνώρισης μόνο. Ρωτήθηκα ειδικά για αυτό, και είπα ότι είναι αυτονόητο, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη του Πρωθυπουργού, και από τις βασικές υποχρεώσεις κάθε χώρας που διεκδικεί να γίνει μέλος της ΕΕ και να συνεργαστεί και να διαπραγματευτεί με κάθε μια από τις χώρες της ΕΕ».

    Σημείωσε ότι το θέμα της αναγνώρισης είναι ένα από τα σημαντικά αλλά «δεν πρόκειται να απαριθμήσω εδώ», ούτε να προβεί σε ταξινόμηση κατά σημασία ή προτεραιότητα. «Θα εργαστούμε πάρα, πάρα πολύ σκληρά για να πετύχουμε», ανέφερε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην έκθεση της Επιτροπής η οποία, όπως είπε, αναφέρεται και σε άλλα θέματα, που επηρεάζουν την Κύπρο, όπως θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα της τελωνειακής ένωσης και της επέκτασής της, η διαδικασία του πώς θα γίνει, η ελευθερία διακίνησης των πλοίων και άλλα θέματα. "Δεν είναι σωστό να δεχόμαστε εμείς ότι όλες αυτές οι γενικές υποχρεώσεις, και ομολογουμένως, κάπως σκληροί όροι που τίθενται στην Εκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία, δεν επηρεάζουν άμεσα και δεν αναφέρονται άμεσα και στην Κύπρο. Και όλα αυτά θα επιδιωχθούν», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση προς τον κ. Καραμανλή αν η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να υπάρξει διασύνδεση των θεμάτων που έχουν να κάνουν με την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι στην Εκθεση τίθενται μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την εξωτερική συμπεριφορά της Τουρκίας αλλά και ζητήματα που αφορούν την Τουρκία εσωτερικά.

    [24] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Ομιλία Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δείπνο

    (Να μη μεταδοθεί πριν από τις 9 μμ, ώρα Κύπρου)

    Τη διαβεβαίωση ότι ''η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός στέκονται όπως πάντα στο πλευρό του λαού της Κύπρου και της ηγεσίας του'' έδωσε απόψε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, στην αντιφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε'', είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ''ότι καλείσθε ο κυπριακός λαός και εσείς να λάβετε πολύ δύσκολες αποφάσεις. Αποφάσεις για ένα οδυνηρό, όπως είπατε, συμβιβασμό που θα οδηγεί σε μία λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος. Λύση στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής είπε πως ''βρισκόμαστε ήδη ενώπιον αποφάσεων που θα κρίνουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας'', σημειώνοντας ότι ''στηρίζουμε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας ο οποίος άλλωστε αποτελεί στρατηγική επιλογή μας''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρώπη, η οποία όπως είπε προβλέπεται μακρά, εξαρτάται από τη στάση της.

    Τόνισε ότι ''ο σεβασμός των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του κοινοτικού κεκτημένου είναι απαραίτητοι όροι για να γίνει δεκτή η Τουρκία στην Ευρώπη''.

    Απαντώντας για τις ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της Κύπρου απέναντι στην Ελλάδα και την κυβέρνησή της, είπε ότι ''θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να στεκόμαστε δίπλα στον αδελφό κυπριακό λαό''.

    ''Η σταθερή μας επιδίωξη, ο απώτερος στόχος, το όνειρο θάλεγα τόσων ετών, με την ειλικρινή, ολόψυχη και αταλάντευτη συνδρομή της Ελλάδας, αποτελεί πλέον πραγματικότητα'', είπε, σημειώνοντας πως ''η Κύπρος με το ευρωπαϊκό της βάπτισμα, το οποίο κατέκτησε με πολλή προσπάθεια και συνέπεια, αποκτά λόγο με σημαντικό ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή''.

    Πρόσθεσε ότι η συμμετοχή της Κύπρου στα όργανα της ΕΕ θα της επιτρέψει να συμβάλει στην εμβάθυνση και εδραίωση της ενιαίας ευρωπαϊκής ιδέας στις συνειδήσεις των λαών της Ευρώπης.

    Μία πρώτη γεύση, σημείωσε, λάβαμε κατά την υπογραφή του Πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι με την είσοδό της στην ΕΕ, η Κύπρος επεξέτεινε τα νοτιοανατολικά σύνορα της Ευρώπης σε απόσταση αναπνοής από την Εγγύς Ανατολή.

    Σημείωσε ότι η θέση της αυτή, της δίδει τη δυνατότητα με όπλο την ισχυρή της οικονομία, την οργανωμένη και αξιόπιστη κρατική της διοίκηση, το δυναμισμό, την επινοητικότητα και το ζήλο του Κύπριου πολίτη να δημιουργήσει ένα σημαντικό κέντρο ανάπτυξης του εμπορίου, της ναυτιλίας και των επικοινωνιών που θα αποτελέσει πόλο έλξης και αναφοράς των γειτονικών, αλλά όχι μόνον, χωρών προς όφελος της ιδίας και της ΕΕ.

    Βέβαια η Κύπρος, συνέχισε, δεν αποτελεί μόνο πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης, εμπορικής δραστηριότητας ή τουριστικού προορισμού, έχει έναν πολιτισμό που η ιστορία του μετράται σε χιλιετίες και διεκδικεί μέρος της πατρότητας του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ δεν έχει παρά να ωφεληθεί στηρίζοντας και αναδεικνύοντας τον.

    Η νέα ευρωπαϊκή ταυτότητα της Κύπρου, είπε ο κ. Καραμανλής, δεν δρομολόγησε δυστυχώς, μέχρι στιγμής, την πολυπόθητη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    ''Ο κυρίαρχος λαός της ελεύθερης Κύπρου με μία ισχυρή πλειοψηφία έκρινε ότι το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ δεν ήταν ικανοποιητικό. Παρά το γεγονός ότι η λαϊκή ετυμηγορία είναι ακόμα νωπή, είναι πεποίθησή μου ότι ο Ε/Κ πολίτης είναι έτοιμος και σταθερά προσανατολισμένος, όπως το απέδειξε με την ωριμότητά του μέχρι σήμερα, ώστε να δοθεί επιτέλους μία δίκαιη λύση στον ιστορικό αναχρονισμό του Κυπριακού'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπό το φως των νέων δεδομένων απαιτείται νηφαλιότητα, περισυλλογή, καθαρή σκέψη και κυρίως ομοψυχία. Δεν πρέπει να χάνεται ευκαιρία, συνέχισε, να δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι παραμένουμε προσηλωμένοι στη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος με μία λύση βιώσιμη, λειτουργική και δίκαιη, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και τις αρχές της ΕΕ.

    ''Παρά τις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας'', τόνισε, ''θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το όραμά μας είναι μία ελεύθερη και ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος δικαίου και δημοκρατίας που θα προασπίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών του, Ε/Κ και Τ/Κ, θα προβάλλει την ευρωπαϊκή του φυσιογνωμία και θα αποτελεί το συνδετικό κρίκο της ΕΕ με την Ανατολή''.

    Εκφράζοντας τη μεγάλη συγκίνηση αλλά και ιδιαίτερη του χαρά που βρίσκεται σήμερα στη Λευκωσία είπε ότι η επίσκεψή του αυτή είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην Κύπρο ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας.

    Σημείωσε όμως ότι η ικανοποίησή του είναι διπλή διότι είναι ο πρώτος Ελληνας Πρωθυπουργός που επισκέπτεται την Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίσημη πλέον είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    ''Θάθελα να σας εκμυστηρευθώ κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί φίλοι, ότι διακαής μου πόθος και μύχια επιθυμία μου είναι να επισκεφθώ ως πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδος μια ενωμένη Κύπρο, το ενιαίο και ελεύθερο κυπριακό κράτος. Μια Κυπριακή Δημοκρατία με επουλωμένη την πληγή από το τραύμα της εισβολής και της κατοχής όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα ευημερούν μέσα σ ένα περιβάλλον ειρήνης και ασφάλειας. Είναι παλαιό το χρέος της ιστορίας και της διεθνούς κοινότητας προς τον πολύπαθο αυτό τόπο και τον πολυδοκιμασμένο λαό της'', είπε.

    Η ιστορία όμως, πρόσθεσε, δικαίωσε εν μέρει τους αγώνες μας ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 November 2004 - 18:49:28 UTC