Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Δεύτερη ημέρα εργασιών
  • [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας- Κυπριακές ομάδες
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΕΕ - Γκιουλ - Τουρκία
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επισκέψεις
  • [06] (Κ) ΜΟΚΑΣ - Ρωσία - Καταπολέμηση τρομοκρατίας - Συμφωνία
  • [07] (Κ) Λονδίνο - Θέατρο Τέχνης - Διεθνές Φεστιβάλ
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις (1)
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις (2)
  • [11] (Κ) Βρυξέλλες - Συνάντηση Γκιουλ - Φερχόιγκεν
  • [12] (Κ) Αντώναρος - Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - Επίσκεψη - Αντιπροσωπεία
  • [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Μετανάστευση
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα
  • [18] (Κ) ΕΕ - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Τουρκία
  • [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λισαβόνα

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Δεύτερη ημέρα εργασιών

    Συνάντηση με τον προσωρινό Πρωθυπουργό του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι θα έχουν σήμερα στις Βρυξέλλες, στη μια μετά το μεσημέρι τοπική ώρα, στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι ηγέτες των 25 κρατών μελών της ΕΕ, οι Υπουργοί Εξωτερικών, ο Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις και ο Υπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ.

    [02] (Κ) Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας- Κυπριακές ομάδες

    Ο Κεραυνός άρχισε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας καταβάλλοντας χθες το απόγευμα στο γήπεδό του την ΕΘΑ Εγκωμης με 83-74.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επανεκλογή Μπους --------------------------------------- Η Κύπρος επιθυμεί να συνεχιστεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό ούτως ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας αποδεκτής, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την επανεκλογή του Τζορτζ Μπους στην προεδρία των ΗΠΑ.

    Ερωτηθείς για τις προσδοκίες της Κύπρου από τη νέα θητεία του Προέδρου Μπους σε σχέση με το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «Επιθυμούμε να συνεχιστεί το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την προώθηση συνθηκών για τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για εξεύρεση μιας αποδεκτής, βιώσιμης λύσης του Κυπριακού''.

    Παπαδόπουλος - Μπους - Συγχαρητήρια ----------------------------------- Τα ειλικρινή και εγκάρδιά του συγχαρητήρια εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χθεσινή επιστολή του προς τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και εύχεται κάθε επιτυχία στο υψηλό του έργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται στον ηγετικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, ιδιαίτερα στον τομέα της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας και στη διασφάλιση ειρήνης και σταθερότητας σε παγκόσμιο επίπεδο, πράγμα που παρέχει, στη νέα θητεία του Αμερικανού Προέδρου, ακόμα μια ιστορική ευκαιρία για να ανταποκριθεί επιτυχώς σ΄ αυτή την πρόκληση.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι οι ΗΠΑ, ως ηγετική χώρα στο σημερινό κόσμο, θα προσβλέπουν στην ευρύτερη δυνατή διεθνή συνεργασία που θα ενισχύει το ρόλο των διεθνών και περιφερειακών οργανώσεων, ιδιαίτερα των Ηνωμένων Εθνών, για μια πιο συλλογική και αποτελεσματική διαχείριση των διεθνών υποθέσεων.

    ''Πιστεύω ότι αυτό είναι μια προσδοκία την οποία συμμερίζονται όλοι οι ηγέτες κρατών και Κυβερνήσεων που βρίσκονται σήμερα στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου'', υπογραμμίζει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ''Προσβλέπω επίσης'', συνεχίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο μήνυμά του, ''ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας σας το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής σας για την Κύπρο θα συνεχιστεί και οι ΗΠΑ θα συμβάλουν, με αντικειμενικό τρόπο, σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα, στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Είμαι βέβαιος ότι συμμερίζεστε την άποψη ότι μια τέτοια λύση του κυπριακού προβλήματος θα συμβάλει τα μέγιστα στην τόσο αναγκαία περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια στην ευαίσθητη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου'', καταλήγει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ -------------------------------------------- Η Κύπρος θα αποφασίσει για τη στάση που θα τηρήσει το Δεκέμβριο για την Τουρκία «λαμβάνουσα υπόψη όλα τα δεδομένα και τις εξελίξεις της εποχής εκείνης», δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως δεν πρέπει να αναμένεται εκ προοιμίου να διακηρυχθεί τι θα κάμει η Κυπριακή Δημοκρατία «και μάλιστα ασύνδετα με τη συμμόρφωση από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια από τις οποίες βεβαίως είναι η αναγνώριση».

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και θέλει τον καθορισμό ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς οποιουσδήποτε πολιτικούς όρους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «οι όροι που έχει θέσει η ΕΕ είναι γνωστοί από την Εκθεση της Επιτροπής και αυτοί θα συζητηθούν στο Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου».

    «Η θέση μας ήταν και παραμένει και αυτή τη θέση προωθούμε, ότι η Τουρκία έχει υποχρεώσεις τόσο προς την ΕΕ όσο και προς την Κύπρο, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει για να καταστεί δυνατή η παροχή ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία υφίσταται πιέσεις να μην ασκήσει βέτο, αν δεν ικανοποιηθούν κάποιοι όροι που θα έχει θέσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως «κανένας δεν έχει ασκήσει αυτό που εσείς εννοείτε πιέσεις».

    «Η θέση η δική μας είναι σαφής και πάγια και διακηρύσσεται εδώ και ένα χρόνο. Εμείς ως θέμα αρχής δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε βέτο για την ένταξη της Τουρκίας και καταρχήν ευνοούμε τον καθορισμό ημερομηνίας για επανέναρξη των συνομιλιών δεδομένου ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί με όλες τις υποχρεώσεις που έχει προς την ΕΕ και προς την Κύπρο και ότι θα σταματήσει τις επανειλημμένες και συνεχείς εχθρικές ενέργειες προς την Κυπριακή Δημοκρατία», πρόσθεσε.

    Είπε επίσης πως «μόλις πρόσφατα, πριν μια βδομάδα (η Τουρκία) άσκησε και πάλι βέτο στη συμμετοχή της Κύπρο στον οργανισμό Missile Technology Control Regime (MTCR). Ανευ λόγου άνευ αιτίας, ένας οργανισμός που δεν άπτεται άμεσα του θέματος της Κύπρου'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν στο θέμα της Τουρκίας υπάρξει συναινετικό κλίμα το Δεκέμβρη η Κύπρος θα το διαταράξει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος θα κρίνει την απόφασή της «λαμβάνουσα υπόψη όλα τα δεδομένα, τις εξελίξεις της εποχής εκείνης».

    Πρόσθεσε πως ασφαλώς δεν αναμένεται εκ προοιμίου να διακηρυχθεί τι θα κάμει η Κυπριακή Δημοκρατία «και μάλιστα ασύνδετα με τη συμμόρφωση από την Τουρκία των υποχρεώσεων που έχει έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια από τις οποίες βεβαίως είναι η αναγνώριση».

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - ΠΓΔΜ --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε χθες την ενέργεια αναγνώρισης της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) με την συνταγματική της ονομασία, χαρακτηρίζοντας ατυχή την πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

    «Υπήρξε σήμερα η αναπάντεχη, ατυχής δήλωση των ΗΠΑ όσον αφορά την αναγνώριση της ΠΓΔΜ. Καταδικάζουμε την ενέργεια και θεωρούμε ατυχή την πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μάλιστα την επόμενη σχεδόν της εκλογής του Προέδρου των ΗΠΑ», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις Βρυξέλλες.

    Οπως ανέφερε, «είναι μια ατυχής ενέργεια, η οποία προφανώς γίνεται ως είδος ανταμοιβής για τη συνεισφορά της ΠΓΔΜ στον πόλεμο του Ιράκ, που νομίζω δημιουργεί προβλήματα και η έκπληξη είναι γιατί επελέγη αυτή η στιγμή όταν από ότι γνωρίζουμε η Ελλάδα είχε εντείνει τις προσπάθειες με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων».

    Πρόσθεσε πως «είναι μια ενέργεια που είναι αντίθετη με το κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη, της συναίνεσης και της εξεύρεσης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων σε τέτοια θέματα».

    Βουδαπέστη - Χριστόφιας - Ουγγρικό Κοινοβούλιο ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ζήτησε από την Πρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης να σημειώσει το γεγονός ότι η Τουρκία κατέχει έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, όταν η χώρα της θα καθορίζει την πολιτική της ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου το οποίο και θα αποφασίσει για την ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Η κ. Σιλ σημείωσε ότι η Τουρκία για να μπορέσει να καταστεί κράτος - μέλος της ΕΕ πρέπει να πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε χθες με την κ. Σιλ, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι όλοι θέλουμε την Τουρκία να προχωρήσει προς τον εκδημοκρατισμό της και την ευρωπαϊκή της πορεία υλοποιώντας τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Η Τουρκία, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, συνεχίζει να κατέχει μέρος από την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας την οποία και αρνείται να αναγνωρίσει.

    Είναι παράκλησή μας αυτό να ληφθεί υπόψη όταν θα καθορίζεται η πολιτική της Ουγγαρίας στο θέμα της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο κ. Χριστόφιας στην ομόλογό του της Ουγγαρίας.

    Η κ. Σιλ απαντώντας σε ερώτηση για την αντίδραση της χώρας της στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είπε ότι είναι πολύ δύσκολο για έναν πολιτικό να αξιολογήσει τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος το οποίο εκφράζει την εκτίμηση μιας ολόκληρης κοινωνίας.

    Αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησής της με τον κ. Χριστόφια και είπε ότι συζητήθηκε η διεύρυνση της ΕΕ και η επικύρωση του Ευρωπαϊκού Συντάγματος.

    Για την απόφαση της δημιουργίας ομάδων ουγγροκυπριακής φιλίας στα δυο κοινοβούλια είπε ότι θα στηρίξει το επιστημονικό έργο των επιτροπών που λειτουργούν στα κοινοβούλια Κύπρου και Ουγγαρίας καθώς και στη μεταξύ τους συνεργασία.

    Η κ. Σιλ απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Βουλής να επισκεφθεί ξανά την Ουγγαρία στις 6 και7 Μαϊου όταν θα φιλοξενήσει συνάντηση των Προέδρων των Κοινοβουλίων των 25 κρατών - μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την κ. Σιλ για τη ζεστή φιλοξενία και το θερμό κλίμα που επικρατεί σε όλες τις επαφές της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Βουδαπέστη.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι άριστες σχέσεις των δυο χωρών οι οποίες βασίζονται σε γερά θεμέλια θα εδραιωθούν περαιτέρω.

    Νωρίτερα, ο κ. Χριστόφιας συναντήθηκε με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης, η οποία εκτίμησε πως η Τουρκία δεν μπορεί να διεκδικεί θέση στην ΕΕ και να παραγνωρίζει συγχρόνως ένα κράτος μέλος Ενωσης.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Χριστόφιας εξήγησε τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν και σημείωσε ότι αυτή δεν σημαίνει και άρνηση του κυπριακού ελληνισμού για λύση, κάτι που έγινε απολύτως κατανοητό από τους Ούγγρους βουλευτές.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέλυσε στα μέλη της Επιτροπής τις ανησυχίες που διατηρεί η πλευρά μας για σημεία του σχεδίου Ανάν, τονίζοντας την αναγκαιότητα αναθεώρησης ρυθμίσεών του ώστε αυτό να καταστεί λειτουργικό και να οδηγήσει στο ποθητό αποτέλεσμα που είναι η κοινή συμβίωση Ε/Κ και Τ/Κ σε μια επανενωμένη Κύπρο.

    Οι Κύπριοι και οι Ούγγροι βουλευτές εξέφρασαν κατά τη συνάντησή τους, την κοινή επιθυμία για μεταξύ τους συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τη στιγμή μάλιστα που και οι δύο χώρες έχουν ένα υψηλό πνευματικό και πολιτιστικό επίπεδο.

    Μακσέιν - Κοξ - Ανοικοδόμηση Αμμοχώστου --------------------------------------- Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν εξέφρασε εκ μέρους της κυβέρνησής του την πλήρη υποστήριξη σε πρόταση την οποία υπέβαλε ο εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ για συνεργασία των δυο πλευρών στην Κύπρο στην ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου, την επιστροφή της στους νόμιμους κατοίκους της και τη λειτουργία του λιμένα της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Κοξ συγκεκριμενοποίησε την πρότασή του με εισήγηση όπως η βρετανική κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, προσκαλώντας το Δήμαρχο Αμμοχώστου και το λεγόμενο Δήμαρχο της κατεχόμενης πόλης του Ευαγόρα για συνομιλίες και ασκώντας την επιρροή της στην Αγκυρα για προώθηση του θέματος.

    Επίσης ζήτησε όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση συμβάλει στην υλοποίηση της πρότασης με σχετική χρηματοδότηση.

    Ο εργατικός βουλευτής γνωστοποίησε στη Βουλή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, με επιστολή του στον ίδιο ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου, εκφράζει υποστήριξη στην όλη ιδέα.

    Απαντώντας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Μακσέιν είπε ότι χαιρετίζει θερμά την πρόταση και ότι πρέπει να εξασφαλισθεί ανωτέρου επιπέδου υποστήριξη. Πρόσθεσε πως με ευχαρίστηση θα δώσει οδηγίες στο Βρετανό Υπατο Αρμοστή να αναλάβει πρωτοβουλία για συνάντηση εκπροσώπων των δυο Δήμων.

    Εκπρόσωπος - Δήλωση - Ανακοίνωση UNOPS -------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, δήλωσε χθες ότι δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες αναφορικά τη διάθεση πόρων για την προώθηση συγκεκριμένης πολιτικής για επηρεασμό των πολιτών για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης τόνισε επίσης ότι το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν δεν είναι δικοινοτικό πρόγραμμα που θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από πόρους προερχόμενους από εκτός Κύπρου πηγές.

    Οπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου, με αφορμή χθεσινή ανακοίνωση της UNOPS, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η χρηματοδότηση κοινωφελών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων είναι ένα θέμα και η διάθεση πόρων για προώθηση συγκεκριμένης πολιτικής, δηλαδή της υποστήριξης του σχεδίου Ανάν, είναι άλλο.

    ''Οι ανακοινώσεις της UNOPS επικεντρώνονται στις συνήθεις χρηματοδοτήσεις κοινωφελών ή φιλανθρωπικών οργανώσεων ή άλλων δικοινοτικών δραστηριοτήτων ή έργων που ενισχύουν την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων,'' αναφέρει η δήλωση, προσθέτοντας πως ''με το είδος αυτό των χρηματοδοτήσεων η κυβέρνηση συμφωνεί και ευχαριστεί την UNOPS για την ορθολογική διαχείριση αυτών των κονδυλίων, καθώς και την κυβέρνηση των ΗΠΑ που με έγκριση του Κογκρέσου θέτει αυτούς τους πόρους στη διάθεση της Κύπρου''.

    Τονίζει παράλληλα ότι γι' αυτά τα θέματα είναι γεγονός ότι έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία στο Γραφείο Προγραμματισμού.

    ''Είναι όμως εντελώς διαφορετική η διάθεση χρηματοδοτικών πόρων για την προώθηση συγκεκριμένης πολιτικής επηρεασμού πολιτών σε σχέση με το Σχέδιο Αννάν, δηλαδή της προώθησης του 'ναι' στο δημοψήφισμα. Λεπτομέρειες για τη διάθεση πόρων γι' αυτόν το σκοπό δεν έχουν δοθεί'', επισημαίνεται στη δήλωση του Εκπροσώπου.

    ''Το δημοψήφισμα και η απόφαση των πολιτών σ' αυτό ήταν κατ' εξοχήν πολιτικό θέμα της αποκλειστικής ευθύνης των Κυπρίων και όχι δικοινοτικό πρόγραμμα, τέτοιο μάλιστα που να μπορούσε να χρηματοδοτηθεί με πόρους προερχομένους από εκτός Κύπρου πηγές'', πρόσθεσε.

    ''Δεν θα πρέπει, λοιπόν, συνεχώς να συγχέονται οι δύο πιο πάνω εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις'', καταλήγει η ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωσή τους, η UNOPS αναφέρεται σε ''παρερμηνεία των γεγονότων'' αναφορικά με τα δικοινοτικά προγράμματα ενώ επικρίνει ''τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον ατόμων και οργανισμών'', όπως αναφέρει.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΕΛΚ - Παρέμβαση - Συναντήσεις --------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του χθες στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες ζήτησε όπως τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του ερχόμενου Δεκεμβρίου διατυπωθούν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καλύπτονται και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος σε σχέση με τη στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο κ. Αναστασιάδης είχε ιδιαίτερες συναντήσεις τόσο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή όσο και με άλλους Πρωθυπουργούς - ηγέτες κομμάτων μελών του ΕΛΚ. Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως για τις συναντήσεις του αυτές θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στη παρέμβασή του στη σύνοδο ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξουν στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου αναφορές που να διασφαλίζουν την άμεση αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, της κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την Τουρκία, την εγκαθίδρυση διπλωματικών και προξενικών σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, την άμεση επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας και με την Κυπριακή Δημοκρατίας.

    Επίσης οι αναφορές αυτές να διασφαλίζουν την άμεση άρση των απαγορεύσεων από την Τουρκία για χρήση των λιμανιών και αεροδρομίων της από κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, τον τερματισμό της πολιτικής της Τουρκίας να παρεμποδίζει τη συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς στους οποίους η ίδια συμμετέχει, και την επιβεβαίωση της δέσμευσης της Τουρκίας να εφαρμόσει μια συμφωνημένη λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Κατά τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον κ. Καραμανλή, έγινε ανταλλαγή απόψεων για την τρέχουσα κατάσταση σε ότι αφορά το Κυπριακό, σε συνάρτηση και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και συμφωνήθηκε όπως συνεχιστεί αυτή η ανταλλαγή απόψεων κατά τη διάρκεια επίσκεψης που αναμένεται να πραγματοποιήσει ο κ. Αναστασιάδης αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στην Αθήνα

    Ο κ. Αναστασιάδης είχε επίσης κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, της Ολλανδίας, το νέο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο της Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτεριγκ, τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφριντ Μαρτένς καθώς και τους αρχηγούς των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίας Αντζελα Μέρκελ και Εντμουντ Στόιμπερ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ κατά τις συναντήσεις ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε την κατάσταση ως έχει σε σχέση με το Κυπριακό, σε συνάρτηση και με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, διαπίστωσε κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε.

    Παράλληλα ωστόσο διαπίστωσε πως υπάρχουν και δυσκολίες δεδομένου του γεγονότος ότι υπάρχουν προδεσμεύσεις και προαποφάσεις σε σχέση με τα κριτήρια για την Τουρκία

    Ενωση Δήμων - ΣτΕ - Τ/κ ''τοπικές αρχές'' - ΚΤΠΑ ------------------------------------------------ Η προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να επιτύχει την εξασφάλιση θέσεων της κυπριακής αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών (ΚΤΠΑ) του Συμβουλίου της Ευρώπης απέτυχε, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες της Ενωσης Δήμων Κύπρου και της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Στρασβούργο, αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων.

    Στη προχθεσινή συνεδρία του Προεδρείου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ''λήφθηκε απόφαση όπως η συμμετοχή των τ/κ τοπικών εκπροσώπων στις εργασίες του Κογκρέσου περιοριστεί σε μια ad hoc βάση, χωρίς δικαίωμα ψήφου και χωρίς να επηρεαστεί καθ' οιονδήποτε τρόπο η αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, που σήμερα αποτελείται από τρεις εκπροσώπους και τρεις αναπληρωτές''.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποφασίστηκε ακόμη όπως οι Τ/Κ εκπροσωπούνται από δύο τοπικούς εκπροσώπους, εκ των οποίων μόνο ο ένας θα έχει δικαίωμα ομιλίας και η διευθέτηση αυτή θα ισχύει για τη φθινοπωρινή σύνοδο του 2004 και την εαρινή σύνοδο του 2005.

    Η Ενωση Δήμων σημειώνει ότι ''στο προσχέδιο απόφασης, που ετοιμάστηκε από το Κογκρέσο, περιέχοντο αρκετές απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, οι οποίες όμως τροποποιήθηκαν μετά από τη συζήτηση που έγινε στη χθεσινή συνεδρία του Κογκρέσου, στην οποία παρέστη ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης, ο οποίος με τεκμηριωμένο τρόπο και ισχυρά επιχειρήματα παρουσίασε τις θέσεις της δικής μας πλευράς''.

    15ος Ραδιομαραθώνιος - Εκδηλώσεις --------------------------------- Με βεβαιότητα ότι όλη η Κύπρος θα συμμετάσχει ολόψυχα με τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο μεγάλο πανηγύρι της αγάπης παρουσιάστηκαν χθες οι εκδηλώσεις του φετινού 15ου Ραδιομαραθωνίου, που πραγματοποιείται το διήμερο 8 και 9 Νοεμβρίου και αποτελεί κορυφαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό γεγονός με παγκόσμιες διαστάσεις.

    Στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου θα επισκεφθούν την Κύπρο και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, διάσημοι καλλιτέχνες, ενισχύοντας με την παρουσία τους τις προσπάθειες που καταβάλλονται.

    Ανάμεσά τους θα είναι οι χρυσοί Ελληνες Ολυμπιονικές Φανή Χαλκιά, Αθανασία Τσουμελέκα, Δημοσθένης Ταμπάκος, Θωμάς Μπίμπης και η αργυρή Ολυμπιονίκης του Ταεκβοντό Ελισάβετ Μυστακίδου και οι Παραολυμπιονίκες Ευθύμιος Καλαράς και Χρίστος Αγγουράκης, καθώς και η Κύπρια χρυσή Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελεντρίτου.

    Επίσης θα συμμετάσχουν οι τραγουδιστές Γιάννης Κότσιρας και Σταύρος Κωνσταντίνου και το συγκρότημα ''Hi 5''.

    Αναφερόμενος, κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στα επιτεύγματα του Ραδιομαραθωνίου, ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτελείου του Ραδιομαραθωνίου Γιάγκος Κλεόπας είπε ότι από τον πρώτο Ραδιομαραθώνιο μέχρι σήμερα έχει συγκεντρωθεί το ποσό των 14 εκατομμυρίων λιρών, που έχει διατεθεί για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με ειδικές ανάγκες.

    Σύμφωνα με στοιχεία, από τον τελευταίο Ραδιομαραθώνιο μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου 2004 συνολικό ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών δόθηκε ως βοήθεια σε ιδρύματα και άτομα. Η χορηγία σε ιδρύματα ανήλθε στις 189.400 λίρες, ενώ η βοήθεια σε άτομα ανήλθε στις 810.485 λίρες για 1.874 διαφορετικές περιπτώσεις.

    Αναφέροντας ότι ο φετινός Ραδιομαραθώνιος διακρίνεται για την πληθώρα των εκδηλώσεων, οι οποίες εκτείνονται χρονικά πέρα από το διήμερο, ο κ. Κλεόπας κάλεσε τον κόσμο ''να εισφέρει απλόχερα όπως κάνει για 15 χρόνια και έχει αναδείξει το Ραδιομαραθώνιο ως το μεγαλύτερο θεσμό της Κύπρου''.

    Ρόταρι - Καραϊσκάκειο - Αρχείο ομφαλοπλακουντιακών μοσχευμάτων -------------------------------------------------------------- Με στόχο την παροχή ελπίδας ζωής στους πάσχοντες από ασθένειες του μυελού των οστών, το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα σε συνεργασία με τους 10 Ροταριανούς Ομίλους Κύπρου, αποφάσισαν την ίδρυση Δημόσιου Αρχείου Ομφαλοπλακουντιακών Μοσχευμάτων.

    Η ίδρυση του Αρχείου εντάσσεται στα πλαίσια των εορτασμών 100 χρόνων ζωής και δράσης του διεθνούς Ρόταρι και γίνεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας το Καραϊσκάκειο Ιδρυμα, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) και τη Γυναικολογική Εταιρεία Κύπρου. Το Αρχείο αναμένεται ολοκληρωθεί το Φεβρουάριο του 2005, ημερομηνία που συμπίπτει με τα 100χρονα του Διεθνους Ομίλου Ρόταρι.

    Την απόφαση για ίδρυση του νέου Αρχείου εξήραν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνέντευξης Τύπου τόσο η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου, όσο και ο Πρόεδρος του ΔΣ του Καραϊσκάκειου Ευστάθιος Ευασταθίου, καθώς και ο Διοικητής της περιφέρειας Ρόταρι στην οποία υπάγεται η Κύπρος, Μουνίρ Σαμπέτ, αλλά και ιατρικοί παράγοντες στην Κύπρο.

    Στόχος του Αρχείου είναι να προσφέρει δωρεάν την εναλλακτική λύση στους πάσχοντες από την ασθένειες του μυελού των οστών, διότι παρά το γεγονός ότι το Καραϊσκάκειο ίδρυμα διαθέτει ένα Αρχείο Δοτών Μυελού των Οστών με πέραν των 90.000 εθελοντές δότες, εντούτοις πολλοί ασθενείς από την Κύπρο δεν βρίσκουν ιστοσυμβατό δότη λόγω της λόγω της γενετικής ανομοιομορφίας του κυπριακού πληθυσμού και έτσι αναγκάζονται να αποταθούν στο εξωτερικό.

    Χρηματιστήριο - Επανήλθε σε ανοδική πορεία ----------------------------------------- Η ανοδική πορεία της Τράπεζας Κύπρου επέτρεψε χθες στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου να επανέλθει σε πορεία ανόδου, ύστερα από τις μικρές απώλειες που παρουσίασε χθες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,6%, κλείνοντας στις 963,41 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,24%, κλείνοντας στις 70,88 μονάδες. Στα επίπεδα των τελευταίων ημερών παρέμεινε το αγοραστικό ενδιαφέρον με τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στις 348 χιλιάδες λίρες.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,66%, κλείνοντας στις 322 μονάδες.

    Καλαθόσφαιρα ------------ Ο Κεραυνός άρχισε νικηφόρα τις υποχρεώσεις του στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας καταβάλλοντας χθες το απόγευμα στο γήπεδό του την ΕΘΑ Εγκωμης με 83-74.

    [04] (Κ) ΕΕ - Γκιουλ - Τουρκία

    Την επιθυμία της Τουρκίας για έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων εντός του 2005 υπογράμμισε σε δηλώσεις του στις Βρυξέλλες, όπου έφθασε χθες βράδυ ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ουγγαρία - Επισκέψεις

    [06] (Κ) ΜΟΚΑΣ - Ρωσία - Καταπολέμηση τρομοκρατίας - Συμφωνία

    Η Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας για θέματα ξεπλύματος παράνομου χρήματος και καταπολέμησης της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, υπέγραψε χθες Συμφωνία Συνεργασίας με την αντίστοιχη Μονάδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    [07] (Κ) Λονδίνο - Θέατρο Τέχνης - Διεθνές Φεστιβάλ

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις (1)

    Στην Κύπρο έχει οριστεί μια επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και δίδει τις απόψεις της κυπριακής πλευράς σε ερωτήματα που υποβάλλει η Προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συμπλήρωση των επίσημων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν το γεύμα εργασίας στο οποίο θα μιλήσει ο προσωρινός Πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η Προεδρία της ΕΕ έχει απευθύνει επιστολή σε κάθε κράτος μέλος με εισήγηση ή παράκληση κάθε χώρα να καθορίσει τον άνθρωπο επικοινωνίας (contact person) προς τον οποίο θα απευθύνεται η προεδρία για να παίρνει τις απόψεις των κρατών μελών πάνω σε διάφορα σημεία που αφορούν ειδικά το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την Τουρκία».

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο άνθρωπος αυτός για την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος και κατά καιρούς και όπως υποβάλλονται τα ερωτήματα στέλλονται οι απαντήσεις μας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης πως σε αυτό το Συμβούλιο το θέμα της διεύρυνσης κατά παράκληση της Προεδρίας περιορίστηκε μόνο στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, κανένας άλλος δεν έλαβε το λόγο για το θέμα αυτό, και με εισήγηση της προεδρίας δεν διεξήχθη καμιά συζήτηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως στις 17 του Δεκέμβρη είναι καθορισμένη η συζήτηση του θέματος».

    «Στο μεταξύ δεν σημαίνει ότι δεν διεξάγονται συζητήσεις για το θέμα. Υπάρχουν οι επιτροπές εργασίας στις οποίες τα κράτη μέλη σχολιάζουν την έκθεση της Επιτροπής, υποβάλλουν ερωτήσεις, λαμβάνουν απαντήσεις, διευκρινίσεις. Μετά μεσολαβούν δυο Συμβούλια των ΥΠΕΞ, στα οποία ελπίζουμε και νομίζουμε ότι θα υπάρξει ευρύτερη συζήτηση», συμπλήρωσε.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/11/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 5/11/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5752               0,5786
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4469               0,4495
    Λίρα Αγγλίας              0,8240               0,8289
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 5/11/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 5/11/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4208            0,4241
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3387            0,3414
    Δολάριο Καναδά                  0,3699            0,3726
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0703            0,0708
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0631            0,0636
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3755            0,3785
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (K) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Βρυξέλλες - Δηλώσεις (2)

    Στην Κύπρο έχει οριστεί μια επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και δίδει τις απόψεις της κυπριακής πλευράς σε ερωτήματα που υποβάλλει η Προεδρία της ΕΕ για το θέμα αυτό, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συμπλήρωση των επίσημων εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πριν το γεύμα εργασίας στο οποίο θα μιλήσει ο προσωρινός Πρωθυπουργός του Ιράκ Ιγιάντ Αλλάουι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «η Προεδρία της ΕΕ έχει απευθύνει επιστολή σε κάθε κράτος μέλος με εισήγηση ή παράκληση κάθε χώρα να καθορίσει τον άνθρωπο επικοινωνίας (contact person) προς τον οποίο θα απευθύνεται η προεδρία για να παίρνει τις απόψεις των κρατών μελών πάνω σε διάφορα σημεία που αφορούν ειδικά το θέμα της παραχώρησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων προς την Τουρκία».

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο άνθρωπος αυτός για την Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως «υπάρχει μια ολόκληρη επιτροπή η οποία μελετά τις διάφορες πτυχές του θέματος και κατά καιρούς και όπως υποβάλλονται τα ερωτήματα στέλλονται οι απαντήσεις μας».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε επίσης πως σε αυτό το Συμβούλιο το θέμα της διεύρυνσης κατά παράκληση της Προεδρίας περιορίστηκε μόνο στην ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου από τον Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, κανένας άλλος δεν έλαβε το λόγο για το θέμα αυτό, και με εισήγηση της προεδρίας δεν διεξήχθη καμιά συζήτηση.

    [11] (Κ) Βρυξέλλες - Συνάντηση Γκιουλ - Φερχόιγκεν

    Το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβρη, κατά το οποίο η Τουρκία επιθυμεί να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ήταν στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    [12] (Κ) Αντώναρος - Αναγνώριση ΠΓΔΜ από ΗΠΑ

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  437.583,15
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,53     0,92    401.919,42
    FTSE/CySE 20                           325,72     1,16    374.327,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  975,78     1,22    374.268,80
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              956,89     0,79      1.028,48
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          996,51     0,53     11.837,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     975,02     1,21    375.297,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       978,00     1,22    361.671,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    921,79     0,31      3.245,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            875,52    -0,13     18.940,28
    FTSE Med (3/11/2004)                 6.283,55     1,07
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Σημαντική άνοδο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας της Τράπεζας Κύπρου, που προήλθε από το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο εκδηλώθηκε για την τραπεζική μετοχή. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη της τάξης του 1,2%, κλείνοντας στις 975,02 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,91%, κλείνοντας στις 71,53 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 437 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να πραγματοποιεί συναλλαγές αξίας 305 χιλιάδων λιρών.

    [15] (Κ) Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα - Επίσκεψη - Αντιπροσωπεία

    Υψηλού επιπέδου αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα επισκεφθεί την Κύπρο στο πλαίσιο του 6ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών που θα διεξαχθεί μεθαύριο Κυριακή και της εσπερίδας με θέμα ''Ευρωπαϊκή Λύση του Κυπριακού προβλήματος'' που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο.

    [16] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Μετανάστευση

    Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υιοθέτησαν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες το «Πρόγραμμα της Χάγης», όπως ονομάζεται, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στη διάρκεια της προσεχούς πενταετίας, ενώ αποσκοπεί στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας σε κοινοτικό επίπεδο στους τομείς της διαχείρισης των εξωτερικών συνόρων, της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης, της καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και της δικαιοσύνης.

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει τα σχετικά με τη διεύρυνση εκκρεμή ζητήματα κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2004, αναφέρεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Στις δυο παραγράφους για τη διεύρυνση αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παρακολούθησε την παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των εκθέσεων προόδου, του εγγράφου στρατηγικής για τη διεύρυνση και των συστάσεων για τις τέσσερις υποψήφιες χώρες καθώς και της μελέτης για τα θέματα που προκύπτουν από την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όπως δημοσιεύθηκαν από την Επιτροπή στις 6 Οκτωβρίου 2004.»

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι, σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα, θα εξετάσει τα σχετικά με τη διεύρυνση εκκρεμή ζητήματα κατά τη σύνοδο του Δεκεμβρίου 2004», προστίθεται.

    Αναφορά στα συμπεράσματα γίνεται και στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα αναφέρεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνεχάρη θερμά τον Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

    «Η στενή διατλαντική εταιρική μας σχέση, βασισμένη σε κοινές αξίες, είναι θεμελιώδους σημασίας για την προσέγγιση της Ευρώπης όσον αφορά την οικοδόμηση της διεθνούς ειρήνης, ασφάλειας και ευημερίας. Οι βαθιοί πολιτικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί μας δεσμοί μας καθιστούν φυσικούς και αναντικατάστατους εταίρους», αναφέρεται.

    «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής φέρουν από κοινού την ευθύνη να αντιμετωπίσουν βασικές απειλές και προκλήσεις, όπως τις περιφερειακές συγκρούσεις, ιδίως δε το Μεσανατολικό, την τρομοκρατία, τη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, το AIDS, τον αγώνα κατά της φτώχειας. Η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται στενά για να συμβάλουν στην επιτυχή κατάληξη του γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων της Ντόχα», προστίθεται.

    Αναφέρεται επίσης πως «η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προσβλέπουν στη στενότατη συνεργασία με τον Πρόεδρο Μπους και τη νέα κυβέρνησή του για να ενώσουν τις προσπάθειές τους, και στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, για την προαγωγή του κράτους δικαίου και τη δημιουργία ενός δίκαιου, δημοκρατικού και ασφαλούς κόσμου».

    Σε σχέση με την παρουσίαση της Ευρώπης στους πολίτες το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι οι πολίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν περισσότερο τη σημασία του έργου που επιτελεί η Ενωση και εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της συνεδρίας των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ήταν αφιερωμένη στο θέμα αυτό.

    Προτρέπει επίσης τις μέλλουσες προεδρίες να συνεχίσουν τη σχετική συζήτηση και να εξετάσουν τις δυνατότητες διεξαγωγής τηλεοπτικών δημόσιων συζητήσεων επί ευρωπαϊκών θεμάτων πριν από τις συνόδους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οι πολιτικοί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ευθύνη να καταστήσουν γνωστή τη σημασία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος και να κάνουν τους Ευρωπαίους να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων, μέσω δημόσιων συζητήσεων και ενεργοποίησης των πολιτών, αναφέρεται.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επανέλαβε ότι η διαδικασία της επικύρωσης της Συνταγματικής Συνθήκης αποτελεί σπουδαία ευκαιρία προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό για τα ευρωπαϊκά ζητήματα.

    Τα κράτη μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και εμπειρίες σχετικά με τη διαδικασία αυτή, παρά το γεγονός ότι οι εκστρατείες για την επικύρωση παραμένουν στην εθνική αρμοδιότητα εκάστου κράτους μέλους, αναφέρεται στα συμπεράσματα.

    Σε σχέση με το Ιράκ, στα συμπεράσματα αναφέρεται πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συνάντηση τον Ιρακινό Πρωθυπουργό Αλάουι, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Ιράκ, και επανέλαβε την ισχυρή του υποστήριξη προς την πολιτική διαδικασία στο Ιράκ και την Προσωρινή Ιρακινή Κυβέρνηση».

    Εξέφρασε επίσης ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα των Ιρακινών να συνεχίσουν την εφαρμογή της πολιτικής διαδικασίας και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό ότι η ΕΕ θα συνεχίζει να στηρίζει το γενναίο και δύσκολο αγώνα του ιρακινού λαού με στόχο την αποκατάσταση της ασφάλειας, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Σε αυτή τη συνάρτηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε τη συνημμένη δήλωση και προέτρεψε το Συμβούλιο και την Επιτροπή να αναλάβουν επειγόντως τα απαιτούμενα μέτρα για την εφαρμογή της.

    Για τη Μέση Ανατολή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «εκφράζει την αλληλεγγύη του προς τον παλαιστινιακό λαό σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

    «Παροτρύνει την παλαιστινιακή ηγεσία να επιδείξει έντονο αίσθημα ευθύνης, διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία των παλαιστινιακών θεσμών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι έχει ζωτική σημασία η συνέχιση με αποφασιστικότητα της πορείας προς την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή από μια νόμιμη ηγεσία», αναφέρεται.

    Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, υπενθυμίζοντας τις πάγιες θέσεις της ΕΕ, παραμένει προσηλωμένο στη λύση των δυο κρατών, όπως ορίζεται στον Οδικό Χάρτη και συμφωνήθηκε μεταξύ των μερών και η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα ένα βιώσιμο, κυρίαρχο και ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος με εδαφική συνέχεια, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με ένα Ισραήλ το οποίο θα ζει εντός αναγνωρισμένων και ασφαλών συνόρων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει την ψηφοφορία της Κνεσέτ της 26ης Οκτωβρίου υπέρ της αποχώρησης των Ισραηλινών από τη λωρίδα της Γάζας και από μέρος του βορείου τμήματος της Δυτικής Οχθης. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την προθυμία του να υποστηρίξει την εν λόγω αποχώρηση ως ένα πρώτο βήμα της συνολικής διαδικασίας, σύμφωνα με τους όρους που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2004, μεταξύ τω οποίων προβλέπεται ότι θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Οδικού Χάρτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει επίσης τη δήλωση της Τετραμερούς της 22ας Σεπτεμβρίου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υποστηρίζει το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα δράσης στους τομείς της ασφάλειας, των μεταρρυθμίσεων, των εκλογών και της οικονομίας που πρότεινε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. Τονίζει ειδικότερα ότι προτίθεται να υποστηρίξει την εκλογική διαδικασία στα παλαιστινιακά εδάφη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Παλαιστινιακή Αρχή να οργανώσει εκλογές, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, υπό την εποπτεία ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής και καλεί το Ισραήλ να διευκολύνει αυτές τις εκλογές.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τονίζει ότι οι εν λόγω πρωτοβουλίες θα απαιτήσουν την πλήρη συνεργασία με πρωτοβουλία των μερών και μεταξύ τους, καθώς επίσης συντονισμό με άλλους εμπλεκόμενους εταίρους, και δη της περιοχής, και συγκεκριμένα με την Αίγυπτο, καθώς και στο πλαίσιο της Τετραμερούς.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει ότι προτίθεται να υποστηρίξει την Παλαιστινιακή Αρχή όσον αφορά την ανάληψη της ευθύνης για την τάξη και την ασφάλεια και καλεί τον Υπατο Εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλλουν τακτικές εκθέσεις προόδου σχετικά με την υλοποίηση των εν λόγω πρωτοβουλιών.

    Ταυτόχρονα, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικής πολιτικής διαδικασίας διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θεωρεί ότι η υποστήριξη των βραχυπρόθεσμων αυτών προτάσεων θα ενισχυόταν περαιτέρω εάν αυτές εντάσσονταν σε μια ευρύτερη πολιτική προοπτική και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να διεξαγάγει διαβουλεύσεις προς το σκοπό αυτό με τα μέρη, τη διεθνή κοινότητα, και, ιδίως με τα μέλη της Τετραμερούς Διάσκεψης.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει εκ νέου τη βία και την τρομοκρατία και απευθύνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός από όλα τα μέρη και ομάδες.

    Για το Ιράν αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζήτησε τις τρέχουσες ανταλλαγές πληροφοριών με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Επαναβεβαίωσε ότι θα καταβάλει προσπάθειες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μόνιμη και μακροπρόθεσμη σχέση συνεργασίας με το Ιράν, η οποία θα συμπεριλαμβάνει πολιτική, εμπορική και τεχνολογική διάσταση.

    Υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης όσον αφορά τον ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν καθώς και την ανάγκη διαφάνειας και συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

    «Η πλήρης και μόνιμη αναστολή όλων των δραστηριοτήτων εμπλουτισμού και επανακατεργασίας, σε εθελοντική βάση, θα ανοίξει το δρόμο σε συνομιλίες για μακροπρόθεσμη, αμοιβαία επωφελή συνεργασία», προστίθεται.

    Επίσης το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα συνεχίσουν να επιδιώκουν ενεργά, ιδίως μέσω των προσπαθειών της Γαλλίας της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Ύπατου Εκπροσώπου την επίτευξη προόδου όσον αφορά το ιρακινό πυρηνικό ζήτημα πριν από τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του IAEA που θα αρχίσει στις 25 Νοεμβρίου 2004.

    Εάν οι πρόσφατες συνομιλίες ολοκληρωθούν με επιτυχία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύναψη Συμφωνίας Εμπορίου και Συνεργασίας θα επαναληφθούν το συντομότερο δυνατό μετά την επαλήθευση της αναστολής του πυρηνικού προγράμματος.

    Σε ότι αφορά την κοινή στρατηγική για τη Μεσόγειο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημείωσε την έκθεση για την εφαρμογή της Κοινής Στρατηγικής για την περιοχή της Μεσογείου και συμφώνησε να παρατείνει την περίοδο εφαρμογής της κατά 18 μήνες μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2006.

    Για το Σουδάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη σοβαρή του ανησυχία για την κατάσταση στο Σουδάν/Νταρφούρ και τόνισε τη σημασία του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας, καλώντας την κυβέρνηση του Σουδάν και τα λοιπά μέρη να ανταποκριθούν στα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας.

    Για την Ουκρανία στα συμπεράσματα αναφέρεται πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τη θεωρεί σημαντικό γείτονα και εταίρο και αισθάνεται απογοήτευση γιατί κατά τον πρώτο γύρω των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή στις 31 Οκτωβρίου δεν τηρήθηκαν τα διεθνή πρότυπα δημοκρατικών εκλογών.

    [18] (Κ) ΕΕ - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Τουρκία

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να μπορούν να διακοπούν ''ανά πάσαν στιγμήν'', αν η Αγκυρα εγκαταλείψει ''το δρόμο των μεταρρυθμίσεων'', δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ τον προσεχή Ιανουάριο.

    ''Αν η Τουρκία εγκαταλείψει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων και επιστρέψει στους παλιούς δαίμονες'', οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να μπορούν ''να διακοπούν ανά πάσα στιγμή'', τόνισε ο Γιούνκερ.

    [19] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Λισαβόνα

    Οι 25 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες, ότι η υλοποίηση των αποφάσεων της Λισαβόνας (Μάρτιος 2000) για την ανάπτυξη και την απασχόληση αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο πλαίσιο αυτό επιθυμούν να εντάξουν πιο ενεργά στη διαδικασία και τους ευρωπαίους πολίτες, ώστε οι μεταρρυθμίσεις (αγορά εργασίας, ασφαλιστικά συστήματα κλπ) να ολοκληρωθούν με επιτυχία.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 November 2004 - 18:49:36 UTC