Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Εορτασμοί
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνταγματική Συνθήκη - Ρώμη
  • [04] (Κ) Κατεχόμενα - ΔΚ - Απόρριψη πρότασης ΚΕΕ
  • [05] (Κ) Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λευκωσία - Δοξολογία
  • [06] (Κ) Ρώμη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνταγματική Συνθήκη
  • [07] (Κ) Στρασβούργο -Ευρωκοινοβούλιο- Μάτσης - Χρηματοδότηση Τ/Κ
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Φερχόιγκεν - Κανονισμοί
  • [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Διόδοι προς κατεχόμενα
  • [10] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - ανασχηματισμός
  • [11] (Κ) Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [12] (Κ) Αθήνα - Εκδηλώσεις - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
  • [13] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [14] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)
  • [15] (Κ) Στρασβούργο -Ευρωκοινοβούλιο- Τριανταφυλλίδης
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Ρώμη - Δηλώσεις

  • [01] (Κ) Κύπρος - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Εορτασμοί

    Η Κυπριακή Δημοκρατία τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940 με πανηγυρικές δοξολογίες και παρελάσεις σε όλες τις ελεύθερες πόλεις της.

    Επίκεντρο των εκδηλώσεων η Λευκωσία όπου στις δέκα το πρωί τελείται δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη χοροστατούντος του Χωρεπισκόπου Σαλαμίνος Βαρνάβα, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου.

    Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός.

    Στις έντεκα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί, μπροστά από το οίκημα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Λευκωσία τον χαιρετισμό της παρέλασης.

    Θα παρελάσουν παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου Κύπρου, φοιτητές ανωτέρων σχολών, μαθητές, πρόσκοποι, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων.

    Στη Λεμεσό της πανηγυρικής δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Λεμεσού, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, ενώ το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί στις 1145 ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου μπροστά από το Λανίτειο Γυμνάσιο.

    Στη Λάρνακα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναός του Σωτήρος χοροστατούντος του Μητροπολίτης Κιτίου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

    Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου τελείται στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου Πάφου η σημερινή πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στην πόλη θα δεχθεί ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης παρά τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία ασχολήθηκε με το Κυπριακό και με το θέμα της τοποθέτησης της Κύπρου έναντι της παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνίας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ στις 17 Δεκεμβρίου, ο απόηχος από τη διαρροή της έκθεσης USAID για τα κονδύλια που δόθηκαν στην Κύπρο μέσω της UNOPS, το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, καθώς και έγκριση του κειμένου της Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ματσάκης, Αντιγόνη, Μάρκος στα σεμινάρια'', γράφει ότι ''αξιωματούχοι του ΔΗΚΟ, σύζυγοι κυβερνητικών παραγόντων, ακόμα και η ΠΕΟ επωφελήθηκαν από τον πακτωλό χρημάτων που έστελλαν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο οι ΗΠΑ και διετίθεντο μέσω της UNOPS''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ''μόνο για συναντίληψη δεν μπορεί να μιλήσει κανείς για τη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, καθώς και στα τρία θέματα που υπήρχαν στο τραπέζι για συζήτηση οι απόψεις ήταν από διαφορετικές μέχρι αντίθετες''.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Πληρωμένο σεξ με βιάγκρα'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Αστυνομία εδώ και αρκετό καιρό εξασφάλισε πληροφορίες ότι σε συγκεκριμένη μπυραρία στον Υψωνα εξωθούνται νεαρές αλλοδαπές σε πορνεία. Προσθέτει ακόμη ότι η ίδια μπυραρία που ανήκει σε 60χρονο χρησιμοποιείται ως οίκος ανοχής. Σε άλλη είδηση η ''Μ'' γράφει ότι η σκόνη που αιωρείται στην ατμόσφαιρα είναι τριπλάσια της κανονικής και προσθέτει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, η σκόνη αυτή προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική και επηρεάζει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Κλειδί για βέτο ο Καραμανλής'' και γράφει ότι χάραξη κοινής στάσης με την Ελλάδα στην αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας επιδιώκει η Κύπρος. Προσθέτει πως στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού ''κυριάρχησε η παραδοχή ότι θα ήταν αδιανόητο η Κύπρος να μπλοκάρει την Τουρκία μόνη χωρίς την Ελλάδα''. Αλλού γράφει ότι ο απερχόμενος Επίτροπος της διεύρυνσης της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι «η υπόσχεση ότι οι Τ/Κ δεν θα υποφέρουν με την συνέχιση του οικονομικού αποκλεισμού ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ πλευρά, δεν τηρήθηκε».

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Λείπουν $12,5 εκ από το παζλ των δολαρίων'' ότι κονδύλια ύψους άνω των 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύνολο των 60,5 που διαμοιράστηκαν, αφήνουν μεγάλη τρύπα στην αμερικανική έκθεση, αφού δεν καταγράφεται πουθενά ο τρόπος διάθεσής τους. Σε άλλη είδηση γράφει ότι πέντε σεντ στο πετρέλαιο και δύο σεντ αύξηση στη βενζίνη, είναι η πρόταση της κυβέρνησης, η οποία αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την ερχόμενη εβδομάδα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σκιά Λουκέτου πέφτει στις ΚΑ'', γράφει ότι ο Κυπριακές Αερογραμμές θα βρεθούν την 29η Νοεμβρίου σε έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων τους προ του σοβαρού ενδεχομένου, είτε να τύχουν σημαντικής ενίσχυσης της κεφαλαιουχικής τους βάσης, είτε να οδηγηθούν σε κλείσιμο. Αλλού γράφει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο (12-13/11), ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με το Εθνικό Συμβούλιο και θα προσφωνήσει τη Βουλή. Όπως σημειώνει, στην ατζέντα των συζητήσεων θα είναι κυρίως θέματα που αφορούν τα ευρωτουρκικά.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''ΟΙ ΗΠΑ προστατεύουν τους Ε/Κ συμβούλους τους'' και γράφει ότι ''κατά λάθος» διέρρευσε στο διαδίκτυο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας, η έκθεση αξιολόγησης των δικοινοτικών προγραμμάτων της USAID, η οποία πριν από δύο μέρες εξαφανίστηκε από τη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ενώ ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπαρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επιβεβαίωσε χθες την εγκυρότητά της. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Υπουργό Εξωτερικών να το υπογράψουν στη Ρώμη.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνταγματική Συνθήκη - Ρώμη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 14.30 για τη Ρώμη όπου αύριο θα υπογραφεί η Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να το υπογράψουν.

    [04] (Κ) Κατεχόμενα - ΔΚ - Απόρριψη πρότασης ΚΕΕ

    [05] (Κ) Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λευκωσία - Δοξολογία

    Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σαλαμίνος Βαρνάβα.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός ο οποίος είπε ότι το έπος του 40' καταδεικνύει την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία προς την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους του νησιού να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

    [06] (Κ) Ρώμη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνταγματική Συνθήκη

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου φθάνουν το απόγευμα στη Ρώμη για την αυριανή τελετή υπογραφής της Συνταγματικής Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    [07] (Κ) Στρασβούργο -Ευρωκοινοβούλιο- Μάτσης - Χρηματοδότηση Τ/Κ

    Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης εκφράζει την ικανοποίησή του για τα όσα περιλαμβάνει ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς στην έκθεσή του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θεωρεί πως με τα όσα περιλαμβάνει σε αυτή υποδεικνύεται στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και με τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών για την Κύπρο

    «Είναι γεγονός», δήλωσε ο κ. Μάτσης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ στο Στρασβούργο, «ότι ο Ολλανδός εισηγητής και Ευρωβουλευτής Ερλινγκ παρουσίασε μία σοβαρή προσέγγιση στα τουρκικά θέματα και άνοιξε το δρόμο για την ευρύτερη συζήτηση του θέματος και για υποβολή τροποποιήσεων».

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2004 για υποβολή τροπολογιών και ετοιμάζεται, όπως είπε, να υποβάλει τις δικές του προτάσεις.

    Στην πρόταση ψηφίσματος του κ. Ερλινγκ, η οποία αφού εγκριθεί από την Επιτροπή θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψηφοφορία, λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη ότι «στο πλαίσιο του ευρύτερου κυπριακού προβλήματος, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι δύναμη περισσότερων των 30.000 Τούρκων στρατιωτών είναι σταθμευμένη στη βόρεια Κύπρο».

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Φερχόιγκεν - Κανονισμοί

    Το θέμα της σύστασης απευθείας εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κατεχομένων δεν εξαρτάται από την Κομισιόν, αλλά από το Συμβούλιο Υπουργών, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, απαντώντας σε δηλώσεις στις οποίες προέβη χθες ο απερχόμενος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Μιλώντας μετά την μαθητική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο κ. Ιακώβου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διασύνδεσης των δύο κοινοτικών κανονισμών (χρηματοδότηση και απευθείας εμπόριο) για τους Τ/Κ με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ - Ταλάτ - Διόδοι προς κατεχόμενα

    [10] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - ανασχηματισμός

    Μέσα στο Νοέμβριο σχεδιάζει να παρουσιάσει τη νέα Επιτροπή στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πορτογάλος Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ελπίζοντας ότι αυτή τη φορά θα καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τους ευρωβουλευτές.

    [11] (Κ) Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Μήνυμα ενότητας έστειλε σήμερα, ημέρα της ελληνικής αντίστασης κατά των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δέχθηκε έξω από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη Λευκωσία το χαιρετισμό της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο του ''ΟΧΙ''.

    ''Παρακολουθήσαμε με περηφάνια τα νιάτα της Κύπρου να παρελαύνουν για την επιτήρηση της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την ημέρα που σηματοδότησε τον αγώνα του ελληνισμού, αλλά και της ανθρωπότητας ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, για προάσπιση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρικής γης'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [12] (Κ) Αθήνα - Εκδηλώσεις - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

    Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σήμερα με παρελάσεις σε όλους του Δήμους της χώρας η 64η επέτειος του ΟΧΙ .

    Επίκεντρο του εορτασμού της επετείου της 28ης Οκτωβρίου ήταν όπως κάθε χρόνο η Θεσσαλονίκη όπου ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου πραγματοποιήθηκε η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση.

    [13] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Ρώμη - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνταγματική Συνθήκη ---------------------------------------------- Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου φθάνουν το απόγευμα στη Ρώμη για την αυριανή τελετή υπογραφής της Συνταγματικής Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον ΥΠΕΞ να υπογράψουν τη Συνθήκη στη Ρώμη αύριο στις 29 Οκτωβρίου μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών μελών της ΕΕ.

    Οι υποψήφιες για προσχώρηση στην ΕΕ, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία, παρατηρητές στη Διακυβερνητική Διάσκεψη θα υπογράψουν την Τελική Πράξη. Η Κροατία δεν θα υπογράψει την Τελική Πράξη αλλά θα παραστεί στην τελετή.

    Μετά την υπογραφή της Συνθήκης η Κύπρος θα πρέπει μαζί με άλλες 24 χώρες να προβεί στην επικύρωση της Συνθήκης μέχρι τα τέλη του 2006. Στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας η επικύρωση γίνεται από την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως προνοεί το Σύνταγμα. Η Συνθήκη αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στα τέλη του 2006 με αρχές του 2007, νοουμένου ότι θα επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Συνταγματική Συνθήκη --------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το κείμενο της Συνταγματικής Συνθήκης για το Σύνταγμα της Ευρώπης και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να το υπογράψουν στη Ρώμη στις 29 Οκτωβρίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι η Συνταγματική Συνθήκη είναι αποτέλεσμα μακράς διαδικασίας και ενός διαλόγου που διεξήχθη στα πλαίσια της Συνταγματικής Συνέλευσης υπό την Προεδρία του πρώην Προέδρου της Γαλλίας Ζισκάρ Ντ' Εστέν, όσο και στο πλαίσιο της Διακυβερνητικής Διάσκεψης με την ενεργό συμμετοχή όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών των 25 κρατών μελών της ΕΕ.

    Οπως ανέφερε, ''το νέο Σύνταγμα θα προσφέρει μια σειρά νέων θεσμών και διαδικασιών που αναμένεται να συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη, δημοκρατικότερη και αρτιότερη λειτουργία της διευρυμένης Ευρώπης όπως άλλωστε ήταν και η εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η συμφωνία θεωρείται ως ένα θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης''.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο ------------------------------ Ευρεία συναντίληψη διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για τους χειρισμούς που θα πρέπει να γίνουν μέχρι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου, που θα αποφασίσει κατά πόσο θα καθοριστεί ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''στο Εθνικό Συμβούλιο συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε η κατάθεση των απόψεων που άρχισε στην προηγούμενη συνεδρία για τις εισηγήσεις των κομμάτων όσον αφορά τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν''.

    Πρόσθεσε ότι ''τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν στη συνέχεια τις εκτιμήσεις τους σχετικά με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και υπέβαλαν τις απόψεις τους αναφορικά με την πορεία μέχρι τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι ''υπάρχει ευρεία συναντίληψη για τους χειρισμούς μέχρι το Δεκέμβριο''.

    Ερωτηθείς εάν θα γίνει οριστικοποίηση των αποφάσεων κατά την επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Κύπρο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό δεν συζητήθηκε. ''Η οριστικοποίηση αποφάσεων θα γίνει μέχρι και τη 17η Δεκεμβρίου'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση τι θα γίνει από εδώ και πέρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''αυτό θα το αποφασίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αν χρειαστεί θα επανασυγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο''.

    Τζακ Στρο - Τομ Κοξ - Κυπριακό - Επιστολή -------------------------------- Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαιρετίζει οποιοδήποτε μέτρο λαμβάνεται από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο, το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αυξημένης εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο κοινοτήτων, δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο.

    Σε επιστολή του προς στον Εργατικό βουλευτή Tομ Κοξ, ο Βρετανός ΥΠΕΞ σημειώνει ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να μπορούν οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι να συνεργάζονται.

    Ο κ. Στρο αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα διαπίστωσε πως ο Τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ κατανοεί την ανάγκη για διασφάλιση της αυτονομίας των Τουρκοκυπρίων ώστε να διαχειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις.

    ''Παράλληλα θα πρέπει όμως και οι Ελληνοκύπριοι να έχουν την εμπιστοσύνη να επιτρέπουν στους Τουρκοκυπρίους να έχουν ένα βαθμό αυτονομίας'', συνεχίζει ο Βρετανός ΥΠΕΞ, ο οποίος σημειώνει ότι αυτό δεν σημαίνει και αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κορέας - Διαπιστευτήρια -------------------------------- Απορρίπτοντας το σχέδιο Ανάν οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν τη λύση του κυπριακού προβλήματος αλλά ένα Σχέδιο, το οποίο δεν ήταν αποτέλεσμα πραγματικών διαπραγματεύσεων και ούτε αποτελούσε συμφωνημένη λύση μεταξύ των μερών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα την Αθήνα, Hae-Moon Chung.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη δέσμευσή του για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας στη βάση μιας εκδοχής του πέμπτου Σχεδίου Ανάν, στο οποίο θα πρέπει να γίνουν τέτοιες τροποποιήσεις ώστε να αντιμετωπίζονται οι νόμιμες ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων χωρίς απαραίτητα να στερούν από τους Τουρκοκύπριους τα οφέλη που τους παραχωρεί το Σχέδιο.

    Ο κ. Chung, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η βελτιωμένη υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως μέλος της Ενωσης, θα καταστήσει εντονότερη την παρουσία της στο διεθνές σκηνικό επιτρέποντας έτσι στην Κυπριακή Δημοκρατία να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην περιοχή αλλά και διεθνώς.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Κόστα Ρίκας - Διαπιστευτήρια --------------------------------------------------- Ενας από τους λόγους που οι Ε/Κ απέρριψαν το σχέδιο Ανάν ήταν ότι δεν παρείχε επαρκείς πρόνοιες για την πραγματική επανένωση της χώρας, του λαού της και των κυβερνητικών θεσμών, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας οι Ε/Κ δεν απέρριψαν τη λύση του Κυπριακού ούτε και την επανένωση της Κύπρου αλλά μόνο το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο απέτυχε να αντιμετωπίσει ζητήματα κρίσιμης σημασίας για αυτούς.

    Δεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτής της Κόστα Ρίκα, με έδρα τη Ρώμη, Manuel Hernaacutendez Gutieacuterrez, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι προτάσεις για τους Τ/Κ που υπέβαλε η κυπριακή κυβέρνηση στην ΕΕ δεν αποτελούν υποκατάστατο της λύσης του Κυπριακού, αλλά αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας για προώθηση της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ και ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης του νησιού, υποβοηθώντας έτσι τον ιστορικό στόχο της επανένωσης.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Gutieacuterrez είπε ότι οι σπουδαίες ιστορικές παραδόσεις της Κύπρου είναι αναμφίβολα αυτό που την καθιστά στις μέρες μας ικανή να έχει ισχύ και γόητρο, προσθέτοντας ότι όλες αυτές οι αξίες έχουν αναγνωριστεί και την κατέστησαν ικανή να γίνει μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης προσβλέποντας σε ένα ασφαλές μέλλον που πηγάζει από τη σταθερή της ταυτότητα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπατη Αρμοστής Ινδίας - Διαπιστευτήρια ----------------------------------------- Κατά τα τελευταία 30 χρόνια, η ελληνοκυπριακή πλευρά επέδειξε επανειλημμένα την προθυμία της για επίτευξη του ιστορικού συμβιβασμού, κάνοντας όντως επώδυνες παραχωρήσεις σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέμεινε ακλόνητη στη θέση της για δύο χωριστά κράτη και δεν επέδειξε την απαραίτητη πολιτική βούληση για λύση που θα επανένωνε πραγματικά το νησί.

    Δεχόμενος σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Υπατης Αρμοστή της Δημοκρατίας της Ινδίας Neelam Sabharwal, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τον περασμένο Απρίλιο οι Ε/Κ, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά τους σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό δημοψήφισμα, απέρριψαν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, το Σχέδιο Ανάν, το οποίο δεν ήταν προϊόν γνήσιων διαπραγματεύσεων, ούτε ήταν μια συμφωνημένη λύση μεταξύ των μερών.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά της, η κ. Sabharwal είπε ότι η Ινδία κατανοεί τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Κύπρου στο δημοψήφισμα του Απριλίου, προσθέτοντας ότι η Ινδία υποστήριζε πάντα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ΕΕ - Εκκληση Φερχόιγκεν - Τ/Κ ------------------------- Εκκληση προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών μελών της ΕΕ για την τήρηση των υποσχέσεων που είχαν δοθεί στους Τουρκοκυπρίους, και για άρση του λεγόμενου εμπάργκο έως το τέλος του έτους, έκανε χθες ο αρμόδιος Επίτροπος για την διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    ''Θέλω να μην κρύβω την μεγάλη μου απογοήτευση για το ότι δεν τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας έναντι των Τουρκοκυπρίων'', είπε ο Επίτροπος και πρόσθεσε: Η υπόσχεση ήταν ότι δεν θα υποφέρουν οι Τουρκοκύπριοι με τη συνέχιση του οικονομικού αποκλεισμού ύστερα από το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Kάνω επομένως μία έκκληση να φροντίσουν κατεπειγόντως οι κυβερνήσεις τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και των άλλων χωρών-μελών για την άρση του οικονομικού «εμπάργκο», του οποίου οι αρνητικές επιπτώσεις είναι ορατές.

    Εξήγησε ότι η διατήρηση του εμπάργκο, θα αποτελέσει επιχείρημα στα χέρια του Ραούφ Ντενκτάς ότι ''οι Ευρωπαίοι δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους'', εξανεμίζοντας έτσι τις προσπάθειες ετών.

    Κασουλίδης- Χρηματοδότηση Τ/Κ -Ενταξιακή πορεία Τουρκίας ------------------------------------------------------ Με την έγκριση κατά πλειοψηφία χθες βράδυ στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης της Γερμανίδας Ευρωβουλευτή Μέχτιλντ Ρότε για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, έτσι όπως τροποποιήθηκε, κερδήθηκε μια μικρή μάχη, δήλωσε σήμερα ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωάννης Κασουλίδης.

    Αναφερόμενος, στη διάρκεια δηλώσεών του στο ΚΥΠΕ στην αρχική συζήτηση που έγινε επίσης χθες βράδυ στην Επιτροπή Εξωτερικών για το σχέδιο έκθεσης του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Κάμιελ Ερλινγκς με αντικείμενο την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ανησυχίες για τις επιθέσεις που δέχθηκε ο κ. Ερλινγκ από Ευρωβουλευτές κυρίως της Ομάδας των Σοσιαλιστών, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων και δήλωσε ότι μέχρι τις 9 Νοεμβρίου θα υποβληθούν αρκετές τροπολογίες, ενώ η τελική συζήτηση θα γίνει την εβδομάδα που αρχίζει στις 20 Νοεμβρίου 2004.

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, η έκθεση του κ. Ερλινγκς κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή και αυτή αφορά την υποψηφιότητα της Τουρκίας. Στην πρόταση ψηφίσματος του κ. Ερλινγκ, η οποία αφού εγκριθεί από την Επιτροπή θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψηφοφορία, λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη ότι «στο πλαίσιο του ευρύτερου κυπριακού προβλήματος, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι δύναμη περισσότερων των 30.000 Τούρκων στρατιωτών είναι σταθμευμένη στη Βόρεια Κύπρο''.

    Λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα εφαρμόσει εκκρεμείς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), το πρόβλημα με τους αιτητές ασύλου από Τούρκους πολίτες σε χώρες-μέλη της ΕΕ και το ότι Ευρωπαίοι πολίτες «έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένταξης, κυρίως λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία».

    Δημητρίου- Χρηματοδότηση Τ/Κ - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας ------------------------------------------------- Το πρόβλημα «Τουρκία» εξακολουθεί να παραμένει ως πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) διότι παρουσιάζεται η Ευρώπη διχασμένη και στο επίπεδο των λαών και στο επίπεδο των ηγεσιών, δήλωσε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, σχολιάζοντας τα όσα διαδραματίσθηκαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου κατά τη συζήτηση των εκθέσεων Ρότε και Ερλινγκ για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων και για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, «ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο οι δύο τάσεις είναι έκδηλες και άλλοι εξ αρχής τάσσονται εναντίον της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας, όπως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο έχει πάρει μία θέση διαφορετική από την ένταξη ή μη ένταξη και εισηγείται ειδική θέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση».

    Για το θέμα παραχώρησης στην Τουρκία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, είπε ο κ. Δημητρίου, «το ΕΛΚ δεν τοποθετείται υπέρ του να μη δοθεί ημερομηνία έναρξης, αλλά εάν τελικώς δοθεί - κάτι για το οποίο θα επιθυμούσε να αναβληθεί η λήψη απόφασης - αυτή να αφήσει ανοικτές τις δύο επιλογές, είτε της ένταξης είτε της δημιουργίας ειδικής σχέσης».

    Οπως διευκρίνισε ο κ. Δημητρίου, «αυτή είναι μία συμβιβαστική πρόταση που γίνεται από την πλευρά του ΕΛΚ».

    Στρασβούργο -Ευρωκοινοβούλιο- Μάτσης - Χρηματοδότηση Τ/Κ ------------------------------------- Ο ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης εκφράζει την ικανοποίησή του για τα όσα περιλαμβάνει ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς στην έκθεσή του για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και θεωρεί πως με τα όσα περιλαμβάνει σε αυτή υποδεικνύεται στην Τουρκία να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και με τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών για την Κύπρο

    «Είναι γεγονός», δήλωσε ο κ. Μάτσης σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ στο Στρασβούργο, «ότι ο Ολλανδός εισηγητής και Ευρωβουλευτής Ερλινγκ παρουσίασε μία σοβαρή προσέγγιση στα τουρκικά θέματα και άνοιξε το δρόμο για την ευρύτερη συζήτηση του θέματος και για υποβολή τροποποιήσεων».

    Ο κ. Μάτσης είπε ότι υπάρχει προθεσμία μέχρι τις 7 Νοεμβρίου 2004 για υποβολή τροπολογιών και ετοιμάζεται, όπως είπε, να υποβάλει τις δικές του προτάσεις.

    Στην πρόταση ψηφίσματος του κ. Ερλινγκ, η οποία αφού εγκριθεί από την Επιτροπή θα παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για ψηφοφορία, λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη ότι «στο πλαίσιο του ευρύτερου κυπριακού προβλήματος, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανησυχεί για τη μη αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία, καθώς και για το γεγονός ότι δύναμη περισσότερων των 30.000 Τούρκων στρατιωτών είναι σταθμευμένη στη βόρεια Κύπρο».

    Κλιμάκιο Βουλής Κοινοτήτων - Κυπριακό - Ερευνα ----------------------------- Πενταμελές κλιμάκιο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Κοινοτήτων θα επισκεφθεί την Κύπρο μεταξύ 8 - 11 Νοεμβρίου στα πλαίσια έρευνας που διενεργεί το Σώμα για το Κυπριακό.

    Επικεφαλής της αποστολής θα είναι ο Συντηρητικός John Maples, ο οποίος διετέλεσε σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών, θέση από την οποία ασχολήθηκε με το Κυπριακό.

    Την αποστολή απαρτίζουν οι Εργατικοί Fabian Hamilton, Gregory Pope και Bill Olner και ο Συντηρητικός Andrew Mackay.

    Επέτειος 28ης Οκτωβρίου - Λευκωσία - Δοξολογία ----------------------------------- Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του τόπου τελέστηκε σήμερα στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Σαλαμίνος Βαρνάβα.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός ο οποίος είπε ότι το έπος του 40' καταδεικνύει την ανάγκη για ενότητα και ομοψυχία προς την επίτευξη λύσης του Κυπριακού, βιώσιμης, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα και εποίκους που να επιτρέπει σε όλους τους κατοίκους του νησιού να ζουν σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.

    Ο κ. Κεραυνός παραλήρησε το ''όχι'' του 1940 με το ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα το οποίο, όπως είπε, σήμαινε απόρριψη του συγκεκριμένου σχεδίου και όχι την άρνηση για λύση του Κυπριακού.

    Είναι προσβολή για τον κυπριακό ελληνισμό η σκέψη πως δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας του, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

    Στην πανηγυρική δοξολογία παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων και σωματείων, μαθητές και πλήθος άλλων επισήμων.

    Στη Λεμεσό της πανηγυρικής δοξολογίας για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας, ενώ το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου μπροστά από το Λανίτειο Γυμνάσιο.

    Στη Λάρνακα η πανηγυρική δοξολογία τελέστει στο Μητροπολιτικό Ναός του Σωτήρος χοροστατούντος του Μητροπολίτης Κιτίου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής στη Λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου.

    Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου τελέσθηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου Πάφου η σημερινή πανηγυρική δοξολογία για την εθνική επέτειο.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στην πόλη δέχθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης παρά τη Λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

    Επίσης ο Υπουργός Συγκοινωνιών Χάρης Θράσου δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης στην Πόλη Χρυσοχούς, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού το χαιρετισμό της παρέλασης στο Παραλίμνι και ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής τον χαιρετισμό της παρέλασης στην Ευρύχου.

    Πρόεδρος Βουλής - 28η Οκτωβρίου - Συγχαρητήρια ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κώστα Καραμανλή και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Στα μηνύματά του ο Πρόεδρος της Βουλής συγχαίρει τον ελληνικό λαό για την αντίσταση και τη νίκη σε βάρος του φασισμού και εκφράζει τις θερμότερές του ευχές για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία και πρόοδο.

    Με την ευκαιρία της επετείου, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τη σταθερή και αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον αγώνα του για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της Κύπρου.

    Υπουργός Παιδείας - 28η Οκτωβρίου - Μήνυμα ----------------------------------------------- Το μήνυμα της εθνικής επετείου του 1940 είναι μήνυμα αγωνιστικότητας, ενότητας και πίστης στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της εθνικής αξιοπρέπειας, αναφέρει στο μήνυμά του για την 28η Οκτωβρίου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Απευθυνόμενος προς τους μαθητές και φοιτητές των εκπαιδευτηρίων της ελεύθερης Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως ''με το μήνυμα αυτό, βαθιά χαραγμένο στην ψυχή σας, ας γίνετε εσείς οι νέοι της Κύπρου οι πρωτοπόροι στον αγώνα για μια Κύπρο επανενωμένη, πραγματικά ελεύθερη, απαλλαγμένη από κατοχικά στρατεύματα, έποικους και επεμβατικά δικαιώματα''.

    ''Μια ευρωπαϊκή Κύπρο της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, όπου όλοι οι κάτοικοι, Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Μαρωνίτες και Λατίνοι, θα μπορούν να ζουν αρμονικά και αδελφωμένα, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας'', συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

    Ο Υπουργός Παιδείας είπε πως έχοντας αυτό το όραμα, ''ας τιμήσουμε σήμερα το έπος του σαράντα, με την ελπίδα και την προσμονή ότι η ανθρωπότητα θα πάρει επιτέλους το μήνυμα της ειρήνης και θα δώσει μια για πάντα το δικαίωμα στον ήλιο της ελευθερίας και της δικαιοσύνης να ανατέλλει κάθε πρωί πάνω από όλες τις χώρες και τους λαούς της γης''.

    ΑΚΕΛ - 28η Οκτωβρίου ------------------ Τα ιδανικά της ελευθερίας, του αγνού πατριωτισμού, της εθνικής αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας και της προόδου, που ενέπνευσαν τους μαχητές του '40 και της Εθνικής Αντίστασης, εμπνέουν σήμερα και καθοδηγούν τον κυπριακό λαό στο δικό του αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή και για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας Ε/κύπριους και Τ/κύπριους, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωσή του για την 28η Οκτωβρίου.

    ''Μέσα σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες του μεγάλου πολέμου παλεύουμε για ειρηνική λύση του Κυπριακού που να αποκαθιστά την ενότητα και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους'', αναφέρει.

    ΔΗΣΥ - 28η Οκτωβρίου -------------------- Ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), σε ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, αναφέρει ότι στην Κύπρο του σήμερα η κατοχή συνεχίζεται, το Κυπριακό παραμένει άλυτο, οι κίνδυνοι για τον κυπριακό ελληνισμό εξακολουθούν να υφίστανται.

    Σημειώνει ότι ''ο άθλος της ένταξης στην ΕΕ δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε'', προσθέτοντας ότι ''σήμερα όσο ποτέ άλλοτε χρειαζόμαστε στρατηγική για τη λύση του Κυπριακού γιατί σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, η διχοτόμηση κτυπά απειλητικά την πόρτα μας''.

    ΔΗΚΟ - 28η Οκτωβρίου ------------------- Το ''όχι'' της 24ης Απριλίου στην ουσία σημαίνει ''ναι'' σε μια έντιμη, αξιοπρεπή, δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είναι ένα ''όχι'' που στην ουσία σημαίνει ''ναι'' σε μια γνήσια και πραγματική ένωση της Κύπρου και του λαού της, τονίζει το ΔΗΚΟ.

    Σε διακήρυξή του με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το ΔΗΚΟ σημειώνει ότι ''ο κυπριακός ελληνισμός, διδασκόμενος από την ιστορία και εμβαθύνοντας στο νόημα των εθνικών επετείων και των σημαντικών ιστορικών γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της φυλής μας, είπε το δικό του παλλαϊκό 'όχι' στις 24 Απριλίου, όταν τέθηκε ενώπιόν του ένα απαράδεκτο σχέδιο λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - 28η Οκτωβρίου ------------------- Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα, σε συνεργασία με την Ελλάδα, πρέπει να εργασθούν ''μεθοδικά και συντονισμένα'' έτσι ώστε η Τουρκία να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό, τονίζει το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Σε ανακοίνωσή της, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, το ΚΣ ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι ο κυπριακός Ελληνισμός είπε 'όχι' στο σχέδιο Ανάν και όχι στη λύση του Κυπριακού.

    Ενωμένοι Δημοκράτες - 28η Οκτωβρίου -------------------------------------- Οι Ενωμένοι Δημοκράτες συγχαίρουν τον ελληνικό λαό για την 28η Οκτωβρίου, επέτειο της ελληνικής αντίστασης κατά του φασισμού.

    Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι ''η νίκη του ελληνικού αλλά και των άλλων λαών ενάντια στον χιτλεροφασισμό ήταν το βάθρο της οικοδόμησης της Ευρώπης, της ειρήνης και της δημοκρατίας''.

    ΑΔΗΚ - 28η Οκτωβρίου -------------------- Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι με την ευκαιρία της επετείου της 28ης Οκτωβρίου επαναβεβαιώνει την αμετάκλητη απόφασή του να μην δεχθεί τη μονιμοποίηση και νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής που θα χαράσσει σύνορα, θα εγκαθιδρύει εθνικά αμιγείς περιοχές στην Κύπρο και θα παραγράφει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του λαού μας.

    Σημειώνει επίσης ότι ''ο αδυσώπητος χρόνος και οι πολλαπλές αντιξοότητες δεν έχουν κάμψει την αντοχή και το σθένος μας, ούτε έχουν μειώσει την αποφασιστικότητά μας''.

    ΚΣΣΕ - Χριστοδουλίδης - Πουργουρίδης - Ουκρανία - Εκλογές -------------------------------------- O επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Δώρος Χριστοδουλίδης και το μέλος της αντιπροσωπείας, βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης, μεταβαίνουν στο Κίεβο για να συμμετάσχουν σε τεσσαρακονταμελή διακομματική αντιπροσωπεία της ΚΣΣΕ, για την παρακολούθηση των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν στην Ουκρανία στις 31 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Χριστοδουλίδης, που θα είναι επικεφαλής της αποστολής, ο κ. Πουργουρίδης και τα υπόλοιπα μέλη της αποστολής που θα βρίσκονται στην Ουκρανία μέχρι τις 2 Νοεμβρίου, θα έχουν σειρά επαφών με όλους τους υποψήφιους για τις εκλογές, με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, με τον Επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Εκλογών, καθώς επίσης και με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και εκπροσώπους των μέσων μαζικής επικοινωνίας.

    Τα μέλη της αντιπροσωπείας της ΚΣΣΕ θα παρακολουθήσουν τη διεξαγωγή των εκλογών σε διάφορα εκλογικά κέντρα της χώρας.

    Κατεχόμενα - ΔΚ - Απόρριψη πρότασης ΚΕΕ ----------------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα στα κατεχόμενα, σε χθεσινοβραδινή του συνεδρία, απέρριψε την πρόταση του Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ντερβίς Ερολγου για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' συνασπισμού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο ηγέτης του κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε ότι το ΔΚ αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση του ΚΕΕ για σχηματισμό λεγόμενης κυβέρνησης συνασπισμού και πρόσθεσε ότι την απόφαση την κοινοποίησε στον Γενικό Γραμματέα του ΚΕΕ Σαλίχ Μίρογλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι οι πρόωρες ''εκλογές'' φαντάζουν πλέον ως η επόμενη επιλογή.

    Εξάλλου, όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου είπε ότι η αρνητική απάντηση του ΔΚ ήταν αναμενόμενη, αφού, όπως είπε η ''κυβέρνηση'' Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και Δημοκρατικού είχαν προαποφασίσει για πρόωρες ''εκλογές'' πριν παραιτηθεί.

    Ραδιομαραθώνιος - Διαχειριστική Επιτροπή - Εσοδα --------------------------------------- Το ποσό του ενός περίπου εκατομμυρίου λιρών δόθηκε από τον τελευταίο Ραδιομαραθώνιο μέχρι και τις 16 Σεπτεμβρίου του 2004, ως βοήθεια σε ιδρύματα και άτομα, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και Ταμίας της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος ''Ραδιομαραθώνιος'' Λάζαρος Λαζάρου.

    Ο κ. Λαζάρου είπε ότι ''η χορηγία στα ιδρύματα ανήλθε στις 189 χιλιάδες και 400 λίρες, ενώ η βοήθεια σε άτομα ανήλθε στις 810 χιλιάδες και 485 λίρες για 1.874 διαφορετικές περιπτώσεις''.

    Η Πρόεδρος της Διαχειριστικής Επιτροπής του Ιδρύματος ''Ραδιομαραθώνιος'' Φωτεινή Παπαδόπουλου ανέφερε ότι ''μοναδική βοήθεια άντλησης χρημάτων για το Ραδιομαραθώνιο είναι το καθιερωμένο διήμερο εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο'', συμπληρώνοντας ότι ''τα έσοδα από τις εκδηλώσεις στην Κύπρο κατατίθενται στο σύνολο τους στο ταμείο της Διαχειριστικής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ τα έσοδα από τις εκδηλώσεις του εξωτερικού κρατούνται στο εξωτερικό''.

    Για το φετινό Ραδιομαραθώνιο, η κ. Παπαδοπούλου είπε πως θα διεξαχθεί στις 8 και 9 Νοεμβρίου, εκφράζοντας την ελπίδα πως και φέτος το ύψος των εσόδων θα είναι τέτοιο που να δώσει τη δυνατότητα στο ίδρυμα να συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις αυξανόμενες ανάγκες των παιδιών και των ατόμων αυτών και τα επόμενα χρόνια.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος ------------------------------ Οριακή άνοδο παρουσίασε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) λόγω των κερδών που κατέγραψαν οι εταιρείες μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 944,4 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,41%, κλείνοντας στις 70,58 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 391 χιλιάδες λίρες με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής, οι οποίες συγκέντρωσαν συναλλαγές αξίας 207 χιλιάδων λιρών.

    Αμελητέα αύξηση σε ποσοστό 0,003% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 315,52 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Γ' γύρος - Αποτελέσματα ----------------------------------- Πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα επτά αγώνες για τον τρίτο γύρο του κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Τα αποτελέσματα είναι: ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα: 4-2 Αναγέννηση Δερύνειας - Ολυμπιακός: 0-2 Διγενής Μόρφου - ΑΣΙΛ Λύσης: 7-0 Αγία Νάπα - Αρης: 2-1 ΑΠΟΠ/Κινύρας - ΘΟΪ Λακατάμιας: 2-2 ΑΠΕΠ Πιτσιλιάς - Αλκή: 1-1

    [14] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου (2)

    [15] (Κ) Στρασβούργο -Ευρωκοινοβούλιο- Τριανταφυλλίδης

    Σημαντικές ήσαν οι εξελίξεις αυτή την εβδομάδα στο Στρασβούργο και στη διάρκεια των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου τόσο για τα θέματα που αφορούν την Κύπρο όπως είναι ο χρηματοδοτικός κανονισμός για ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων όσο και για την Τουρκία και για την ενταξιακή της πορεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Κυριάκου Τριανταφυλλίδη.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Ρώμη - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος γιατί να μην συνομιλήσει με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά τα προβλήματα είναι από την πλευρά του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για την Ρώμη όπου θα υπογράψει την Συνταγματική Συνθήκη για το Σύνταγμα της Ευρώπης και το Σάββατο θα επισκεφθεί το Βατικανό, ο Πρόεδρος ρωτήθηκε εάν η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει ένα ξεκαθάρισμα, απόψεων μεταξύ του ίδιου του Προέδρου και του κ. Ερντογάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 28 October 2004 - 17:49:17 UTC