Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Κομισιόν
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Ανδρέας Μαυρογιάννης - Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Αμερικής
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Κομισιόν - Συνομιλίες
  • [06] (Κ) Γαλλία - Τουρκία - Ενταξη στην ΕΕ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαρόζο - Κυπριακό - Τουρκία (1)
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Υπ. Εργασίας - Διευθυντής Οργ. Ασφάλειας-Υγείας στην Εργασία
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος
  • [13] (Κ) Σωτηρούλα Χαραλάμπους - Ρώμη - Διάσκεψη
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία - Αρμενία - Επίσκεψη
  • [15] (Κ) Χρίστος Πουργουρίδης - Νέα Υόρκη
  • [16] (Κ) Κλιμάκιο ΔΝΤ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [17] (Κ) Κύπρος - Κτηνοτροφία - χρηματοδότηση
  • [18] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ελλάδα - Χελώνες - Δικαστήριο
  • [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φινλανδία - Επαφές
  • [20] (Κ) Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Αναγνώριση - Κύπρος
  • [23] (Κ) Μολυβιάτης - Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Κομισιόν

    Συνομιλίες με το νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα έχει σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Μπαρόζο βρίσκεται από χθες το βράδυ στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο περιοδείας τους σε πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ.

    Η συνάντηση του κ. Μπαρόζο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα αρχίσει στις 10 το πρωί. Θα ακολουθήσουν στις 10.15 επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών στις οποίες θα συμμετάσχουν εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ και το μέλος της μεταβατικής ομάδας Jonas Condomines Beraud.

    Στις 11.45 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα για ποινική δίωξη της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου είναι το κύριο θέμα στο σύνολο σχεδόν των κυπριακών εφημερίδων οι οποίες προβάλλουν επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου κατά την επιστροφή του χθες βράδυ, τη σημερινή σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Σοζέ Μπαρόζο, τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι δεν έχουμε δει ακόμη καμία οδυνηρή παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας στο Κυπριακό, την εκδήλωση διαμαρτυρίας των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων χθες και το θέμα της διενέργειας αρχιεπισκοπικών εκλογών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υπόδικη η Υπουργός Ντίνα Ακκελίδου'' γράφει ότι ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας διέταξε την ποινική δίωξη της Υπουργού Υγείας για παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης και η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι θα γίνουμε ρεζίλι διεθνώς ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος της παρέχει κάλυψη και την κρατά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι προτάσεις - σωσίβιο συζητούν οι Κυπριακές Αερογραμμές με τις συντεχνίες των πιλότων για να αποφευχθούν οι απολύσεις των πιλότων του εθνικού αερομεταφορέα ενώ άλλες αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού εκδήλωσαν ενδιαφέρον για να εκτελούν οι πιλότοι των ΚΑ τα δρομολόγιά τους.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο '' 'Κούπα άπανη' η Υπουργός Υγείας κατά τον Τάσσο'' γράφει ότι στενεύουν τα περιθώρια για την κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο μετά τη χθεσινή τροπή που πήρε το θέμα με την Υπουργό Υγείας, η οποία παρά την απόφαση για ποινική δίωξή της αναχώρησε χθες για υπηρεσιακό ταξίδι στην Ιταλία, λέγοντας στους δημοσιογράφους πως δεν θα προβεί σε καμία δήλωση στην απουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος ψες επέστρεψε στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ουδεμία αντίρρηση έχει να ερευνηθεί η αγορά μετοχών από την παράταξη δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι ο ίδιος επένδυσε στο ΧΑΚ και έχασε.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η Δημοκρατία στο γύψο'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας χθες από την Εσθονία ''αποκάλυψε στον κυπριακό λαό ότι αρχηγός του σκοτεινού ψιθύρου που ήθελε όποιον εξέφρασε διαφορετική από τη δική του άποψη στο Κυπριακό να είναι αγορασμένος από τους ξένους, είναι ο ίδιος''. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό σε σχέση με τα ευρω-τουρκικά θα συζητήσουν σήμερα στη Λευκωσία ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μια και ένα από τα θέματα που ο Ζοζέ Μπαρόζο συζητά κατά την περιοδεία του στις 25 πρωτεύουσες των κρατών - μελών της ΕΕ είναι η ευρω-τουρκικές σχέσεις ενόψει της απόφασης του Δεκεμβρίου για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Αποκάλυψη- ΣΟΚ. Τάσσος: Ναι κάποιοι πήραν χρήματα στο δημοψήφισμα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι τα ''Ηνωμένα Εθνη και άλλοι'' διέθεσαν χρήματα πριν από το δημοψήφισμα με σκοπό να υποστηριχθεί το ''ναι''. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος επικαλέστηκε επιστολή του Αλβαρο ντε Σότο προς τον ίδιο με την οποία τον πληροφορεί ότι πράγματι ''έχουν διατεθεί χρήματα στην Κύπρο πριν το δημοψήφισμα διότι τα Ηνωμένα Εθνη και άλλοι θεώρησαν ότι αυτή είναι μια δικοινοτική προσπάθεια, η οποία έπρεπε να ενισχυθεί οικονομικά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αριθμός εργαζομένων στο Ογκολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας παραμένει χωρίς ουσιαστικό αντικείμενο εργασίας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Υπουργός στο εδώλιο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι νέες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση Ακκελίδου μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να τη διώξει ποινικά, αλλά και την επιμονή του Προέδρου Παπαδόπουλου να καλύπτει πλήρως και να τη διατηρεί στο κυβερνητικό σχήμα ακόμα και μετά τη χθεσινή εξέλιξη. Προσθέτει ότι τα δύο αυτά νέα δεδομένα αναμένεται να πυροδοτήσουν νέα ένταση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων αφού ήδη η αντιπολίτευση ωρύεται και το ΑΚΕΛ κάνει λόγο για άδικη δίωξη της Υπουργού του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η επιμονή του πρώην Προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου Δημητράκη Στυλιανίδη να εκκενωθούν τα κτίρια της Αρχιεπισκοπής που βρίσκονται δίπλα στην ίδια την Αρχιεπισκοπή έφερε αποτέλεσμα και θεωρείται θέμα χρόνου η αποχώρηση όλων των ενοικιαστών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αντινομική απόφαση'' γράφει ότι εκτεθειμένη παραμένει ολόκληρη η Γενική Εισαγγελία από την "ετσιθελική και αντινομική συμπεριφορά" του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα ο οποίος προχώρησε χθες στην ποινική δίωξη της Υπουργού Υγείας, "απόφαση που αντιτίθεται με τις εισηγήσεις των ίδιων των αστυνομικών ανακριτών που διερεύνησαν την υπόθεση και δεν διαπιστώνουν διάπραξη οποιουδήποτε αδικήματος". Αλλού γράφει ότι δεν έχουμε δει ακόμη καμία οδυνηρή παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας πρόσφατη δήλωση του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Θα προσαχθεί η Ακκελίδου'' αναφέρεται στην απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για ποινική δίωξη της Υπουργού Υγείας και γράφει ότι το ΑΚΕΛ, ο κύριος εταίρος της κυβέρνησης, συνέχισε να υποστηρίζει την κ. Ακκελίδου ενώ ο ΔΗΣΥ κάλεσε την Υπουργό Υγείας να παραιτηθεί παρατηρώντας ότι είναι η μόνη Υπουργός στην Ευρώπη για την οποία έχουν προσαχθεί κατηγορίες. και παραμένει στη θέση της. Αλλού γράφει ότι 2.500 περίπου χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι πραγματοποίησαν απεργία αξιώνοντας από την κυβέρνηση να τους παραχωρήσει κεκτημένα δικαιώματα που τους στερεί.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' κάτω από τον τίτλο ''Υπουργός θα κατηγορηθεί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι ημέρες της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου χθες βράδυ, φαίνονταν μετρημένες μετά την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα να τη διώξει ποινικά για προσπάθεια επηρεασμού του Δικαστηρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το γαλλικό Κοινοβούλιο χθες εξέφρασε φόβους για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και αναφέρει ότι κατά τη ψηφοφορία αποχώρησαν αρκετοί βουλευτές του συντηρητικού κόμματος σε μια ασυνήθιστη ενέργεια προς τον ηγέτη τους Ζακ Σιράκ.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επιστροφή ----------------------------------- Αυτό που επιδιώκει η ε/κ πλευρά, δεν είναι κέρδη εις βάρος των Τούρκων, αλλά μια λύση και μια διευθέτηση, η οποία θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του χθες βράδυ από την Εσθονία και τη Φινλανδία, όπου πραγματοποίησε επίσημες επισκέψεις.

    Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Αμερικανού Πρεσβευτή Μάικλ Κλόσον, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση στη Λευκωσία ανέφερε ότι η συνεχής αποδοχή από τους Τ/Κ οδυνηρών συμβιβασμών που περιέχονται στο σχέδιο Ανάν, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ο κ. Παπαδόπουλος αφού σημείωσε πως το σχέδιο Ανάν ικανοποιεί πολλά από τα αιτήματα της τουρκικής πλευράς και έτσι δεν πρόκειται για οδυνηρές υποχωρήσεις, διεμήνυσε ότι ο κυπριακός λαός αποφασίζει για το τι είναι αυτό που τον ικανοποιεί και ότι ''δεν μπορούν οι ξένοι να υποδεικνύουν σε εμάς τι είναι καλό για εμάς''.

    Κληθείς να σχολιάσει σημείο της ομιλίας του Αμερικανού Πρεσβευτή ότι δεν θα πρέπει να αναμένει η Κύπρος πρωτοβουλίες από ξένες πρωτεύουσες, αλλά θα πρέπει οι πρωτοβουλίες αυτές να έλθουν από την ε/κ και την τ/κ πλευρά, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να αναγάγει το θέμα της ομιλίας του κ. Κλόσον σε «μέγιστο πολιτικό θέμα».

    Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Φινλανδίας και τον Πρόεδρο της Εσθονίας, για τη θερμή, όπως είπε, υποδοχή που του επεφύλαξαν, αλλά και για τις χρήσιμες συνομιλίες τις οποίες είχαν.

    Στη διάρκεια των επαφών του και στις δύο χώρες συζητήθηκαν διμερή θέματα, οι θέσεις των χωρών στην ΕΕ, η πλευρά μας άκουσε τα προβλήματα που απασχολούν και τις δύο χώρες για την ΕΕ, ενώ και εκείνοι «άκουσαν τις δικές μας απόψεις για το Κυπριακό, τόσο για τους λόγους που ο κυπριακός λαός αποφάσισε αυτό που αποφάσισε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, όσο και σχετικά με την αίτηση της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ».

    Οπως ανέφερε, αμφότεροι «τόνισαν το πνεύμα της στήριξης και της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της ΕΕ και από δικής μας πλευράς δηλώσαμε την ίδια ανταπόκριση», είπε, προσθέτοντας ότι «στο Κυπριακό όπως και στο θέμα της Τουρκίας εξηγήσαμε τις δικές μας θέσεις και υπάρχει αρκετή κατανόηση για τις θέσεις αυτές».

    Ερντογάν -------- Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι σε συνάντηση που είχαν του διεμήνυσε ότι η Κύπρος υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν πρόκειται να προβάλει βέτο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε πως «για μία εξαμηνία, οι πάντες στην Κύπρο επέκριναν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι ουδεμία πρωτοβουλία αναλαμβάνει και ούτε ενδιαφέρεται για την επανέναρξη των συνομιλιών».

    «Εγώ δεν έχω πει τίποτε για την συναντήσεις με τον κ. Ερντογάν και νομίζω κρίνετε από αυτό, εάν σε όλη αυτή την περίοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέβαλλε κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και δει με τον αρμοδιότερο και τον πιο κατάλληλο, που είναι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν όντως η Κύπρος δεν πρόκειται να δημιουργήσει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι αυτό «δεν είναι ολόκληρη η συνομιλία, αφού ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε ένα κομμάτι».

    Οι θέσεις μας, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, είναι ότι «η Κύπρος δεν ενίσταται κατ' αρχή, εις τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία, νοουμένου ότι η Τουρκία θα συμπεριφέρεται έναντι της Κύπρου, με την ίδια ευθύνη και τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει έναντι όλων των μελών της ΕΕ».

    Σε ερώτηση γιατί δεν διευκρινίζει ποια σημεία ζητά η ε/κ πλευρά να υλοποιήσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου η Τουρκία, ούτως ώστε να μην βρεθεί σε θέση να ασκήσει βέτο στην ενταξιακή της πορεία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως «το τι θέλουμε και τι ζητούμε από τον περασμένο Ιούλιο, είναι γνωστό στην ΕΕ και στους αρμοδίους και προφορικά και γραπτώς».

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποιο μίνιμουμ σημείων που επιθυμούμε να υλοποιηθούν από την Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συζητήσει τους όρους από αυτό το βήμα. ''Είναι οι όροι, οι εντολές, οι κατευθυντήριες γραμμές που έχει θέσει η ΕΕ προς την Τουρκία στην ίδια την έκθεσή της και εμείς λέμε ότι όλα αυτά τα οποία αναφέρονται στην Τουρκία, συνιστούν και υποχρεώσεις της Τουρκίας, όπως ανθρώπινα δικαιώματα, τελωνειακή σύνδεση και όλα τα υπόλοιπα, που θα πρέπει να εφαρμοστούν εξίσου και για την Κύπρο», εξήγησε.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, ο οποίος είπε πως ο κ. Παπαδόπουλος που είπε «όχι» στο σχέδιο Ανάν, βγήκε και κερδισμένος, ενώ αυτός που είπε «ναι» βγήκε ζημιωμένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε πως δεν γνωρίζει «τι έχουμε κερδίσει εμείς, ούτε τι έχουν κερδίσει οι Τούρκοι», προσθέτοντας ότι η πλευρά μας δεν επιδιώκει «κέρδη εις βάρος των Τούρκων, αλλά επιδιώκει μια λύση και μια διευθέτηση, η οποία θα είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον και των δύο πλευρών».

    Αλλωστε, αντικείμενο της ομιλίας που έκανε σε ένα από τα πιο έγκυρα σώματα ερευνών και πολιτικής σκέψης στην Φινλανδία, ήταν ακριβώς για το ίδιο θέμα, ότι δηλαδή δεν ικανοποιεί την πλευρά μας «η παρούσα κατάσταση και ότι πρέπει να αρχίσει μια νέα πρωτοβουλία συνομιλιών, η οποία να μπορέσει να οδηγήσει σε μια λύση που να ικανοποιεί τις λογικές ανησυχίες της δικής μας πλευράς, όπως και τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τ/Κ».

    «Το λέω αυτό γιατί διάβασα για μια ομιλία 45 λεπτών και συζήτησης άλλη τόση ώρα, που το κύριο θέμα ήταν η επιδίωξη λύσης, να λέγεται - παραποιώντας το τι έχω πει - ότι ο Πρόεδρος είπε πως αυτή είναι η δεύτερη καλή λύση και άρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει διχοτόμηση ή να μείνουν τα θέματα ως έχουν», είπε.

    Είναι, επανέλαβε, «η δεύτερη καλή λύση για τους Τούρκους, δηλαδή δεν είναι ικανοποιητική, αφού πιο ικανοποιητική λύση είναι η επανένωση της πατρίδας μας και η ικανοποίηση των συμφερόντων και των δύο πλευρών και αυτό είναι και το κύριο θέμα της ομιλίας».

    Ακκελίδου --------- Δεν εγείρεται καθόλου θέμα πολιτικής ευθιξίας, αναφορικά με υπόθεση της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν συμφωνεί με την ποινική δίωξη που άσκησε ο Γενικός Εισαγγελέας εναντίον της.

    Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει να μετέχει η κ. Ακκελίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν βλέπει κανένα λόγο, γιατί αυτή η περιπέτεια της Υπουργού, για την οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι τα κίνητρά της ήταν αγνά και αγαθά, μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει έστω και ίχνος μομφής ή λάθους, που να οδηγεί σε οποιαδήποτε ρήξη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Οσον αφορά την ποινική πτυχή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ο νόμος θα πάρει την πορεία του και έτσι λέει και το Σύνταγμα ότι υπεύθυνος για όλες τις ποινικές διώξεις είναι ο Γενικός Εισαγγελέας».

    Επειδή όμως, πρόσθεσε, «πάρα πολύ συχνά ακούγεται, και ιδίως από τα Μέσα, ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης, ακριβώς στην πτυχή της ηθικής τάξης και της πολιτικής ευθιξίας, όπως αρέσκεται να λέγεται, εκείνα που βαρύνουν πάρα πολύ είναι η πρόθεση και κατά πόσο αυτός ο οποίος ενεργεί κατά τρόπο που μπορεί να θεωρηθεί ότι δημιουργεί θέμα πολιτικής ευθιξίας είχε οποιοδήποτε ενδιαφέρον, συμφέρον, διασυνδέσεις, πολιτικά κίνητρα ή οποιαδήποτε διαπλοκή».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η κ. Ακκελίδου «δημοσίως δήλωσε ότι ήταν ένα σφάλμα να αποταθεί στο δικαστήριο, αφού άλλωστε μπορούσε να το κάνει με μαρτυρία όποτε ήθελε κατά την διάρκεια της δίκης και απολογήθηκε για αυτό το σφάλμα».

    «Δεν νομίζω ότι εγείρεται καθόλου θέμα πολιτικής ευθιξίας και δεν συμφωνώ με την ποινική δίωξη εναντίον της κ. Ακκελίδου», συμπλήρωσε.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι εάν είναι ένοχη ή όχι θα το αποφασίσει το δικαστήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν έχει πει τίποτε «όσον αφορά την διαδικασία στο δικαστήριο», αλλά απαντά «μόνο στο θέμα που κάποιοι εγείρουν, ότι τάχατες εγείρεται θέμα πολιτικής ευθιξίας» και λέει ότι με αυτό δεν συμφωνεί καθόλου.

    Σε παρατήρηση ότι λαμβάνει και ο ίδιος ευθύνη κρατώντας την κ. Ακκελίδου στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει απεκδυθεί των ευθυνών του.

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει τους Υπουργούς του, εφόσον πράττουν το καθήκον τους, σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, εάν πρόκειται για απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, και συμπεριφέρονται με την κοσμιότητα και τα θέματα της τάξης που πρέπει να έχει ένας υπουργός στην συμπεριφορά του», δήλωσε.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν --------------------------------- Πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε βέτο και να εμποδίσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας νοουμένου ότι θα διασφαλιστούν τα βασικά συμφέροντα της Κύπρου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν στη ΝΕΤ πως πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια συνομιλία του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Δουβλίνο, ξέχασε όμως να αναφέρει την τελική πρόταση του Προέδρου που ήταν 'νοουμένου ότι θα εκπληρωθούν οι όροι μας'''.

    Πρόσθεσε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει μια πάγια θέση όσον αφορά το θέμα: Δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε βέτο, δεν επιθυμούμε να εμποδίσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, μια ευρωπαϊκή Τουρκία είναι προς το συμφέρον όλων, νοουμένου όμως ότι θα διασφαλιστούν τα βασικά συμφέροντα της χώρας μας''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως τα συμφέροντα αυτά έχουν τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ από τον Υπουργό Εξωτερικών και σε ορισμένα από αυτά γίνεται αναφορά και στην πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για την Εκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ερντογάν πως η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν περιλαμβάνεται στα κριτήρια της Κοπεγχάγης και τις αναφορές του σε νότια και βόρεια Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''η ΕΕ λειτουργεί μέσα σε ένα πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει καμία χώρα''.

    Πρόσθεσε πως στην Εκθεση της Κομισιόν για την Τουρκία δηλώνεται κατηγορηματικά ότι η διαπραγμάτευση θα γίνεται επί διακυβερνητικού επιπέδου με τη συμμετοχή όλων των χωρών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η Κύπρος.

    Συνέντευξη Ερντογάν - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας -------------------------------------------------------- ''Υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα που συνίσταται στο ότι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ''.

    Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμπουτσάκος όταν κλήθηκε χθες να σχολιάσει την αναφορά του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στη συνέντευξη που μετέδωσε προχθές η ΝΕΤ περί ''Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου'' και αν αυτό συνιστά διάθεση για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Κουμουτσάκος πρόσθεσε ότι ''απόρροια αυτής της διεθνούς πραγματικότητας είναι μια ευρωπαϊκή πολιτική και θεσμική πραγματικότητα η οποία συνίσταται στα εξής τρία συγκεκριμένα γεγονότα:

    1. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέλος της ΕΕ.

    2. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου έχει ζητήσει από την Τουρκία να προχωρήσει σε τελωνειακή Ενωση με όλα τα νέα κράτη μέλη που προέκυψαν από τη τελευταία διεύρυνση. Επομένως συμπεριλαμβάνεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και αυτό πρέπει να γίνει με πρωτόκολλο. Βεβαίως έχει γίνει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση πρόσφατα από την Τουρκία.

    3. Σε περίπτωση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων αυτές θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο μια διακυβερνητικής διάσκεψης στην οποία συμμετέχουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Αυτά τα στοιχεία διαμορφώνουν μια πολιτιστική και θεσμική πραγματικότητα που ισχύει έναντι όλων'', υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο Εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, σχολιάζοντας διαπίστωση δημοσιογράφου ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε πως ''η θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι στην Εκθεσή της η Επιτροπή αφού έχει διαπιστώσει πρόοδο σε σειρά θεμάτων, εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς να προσδιορίζει χρονοδιάγραμμα και ότι επισημαίνει σειρά θεμάτων στα οποία πρέπει να υπάρξει συνέχιση των προσπαθειών αποτελεσματική''.

    ''Η ελληνική πλευρά λέει ότι μέσα σ' αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται θέματα ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος και η τοποθέτηση είναι, όταν πληρωθούν τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις της Τουρκίας, μπορεί να γίνει μέλος της Ενωσης, όσο και αν διαρκέσουν οι διαπραγματεύσεις'', ξεκαθάρισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Σε ερώτηση αν η Αθήνα θα επιδιώξει στις αποφάσεις του Δεκεμβρίου να καταγράφονται σαφέστερα οι υποχρεώσεις της Τουρκίας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ''υπάρχει το συγκεκριμένο πλαίσιο της Εκθεσης, μέχρι τον Δεκέμβριο υπάρχει ένα χρονικό διάστημα, και το πώς θα εξελιχθεί αυτή η πορεία θα το δούμε στην αμέσως επόμενη χρονική περίοδο''.

    Επανέλαβε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει καταγραφεί με την επίσημη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Ρουσόπουλου και βάσει αυτής ο ΥΠΕΞ Πέτρος Μολυβιάτης κινήθηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου παρουσιάστηκε από τον Επίτροπο Φερχόιγκεν η Εκθεση.

    Απαντώντας τέλος σε ερώτηση ''αν υπάρχει νομική διέξοδος για την Τουρκία να μην αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία το αμέσως επόμενο διάστημα, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι ''είναι μια πραγματικότητα πολιτικά και θεσμικά εξαιρετικά δύσκολο να αγνοηθεί.''

    Εκπρόσωπος - Ομιλία Αμερικανού Πρεσβευτή ------------------------------------------ Δεν έχουμε δει ακόμη καμία οδυνηρή παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον σε ομιλία του χθες βράδυ κατά την ετήσια συνάντηση του Κυπρο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου πως ''η συνεχιζόμενη αποδοχή οδυνηρών συμβιβασμών εκ μέρους των Τ/Κ όπως αυτές ενσωματώνονται στο σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση για τη φράση αυτή, σημειώνοντας πως ''οδυνηρές παραχωρήσεις έχει κάμει η δική μας πλευρά από το 1977 και μετά αποδεχόμενη τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία''.

    ''Οδυνηρές παραχωρήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς δεν έχουμε δει ακόμη καμιά'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα που θέτουν οι Αμερικανοί περί ανάγκης παρουσίασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτών που ζητά η ε/κ πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε πως όταν έλθει η ώρα της ανανέωσης της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα θέσει σαφώς και με καθαρότητα τις δικές μας θέσεις.

    Πρόσθεσε πως ''η προσπάθεια της δικής μας πλευράς είναι συνεχής έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για ανανέωση της προσπάθειας''.

    ''Επί του παρόντος οι αντικειμενικές προϋποθέσεις δεν υπάρχουν ούτε και προθυμία εκ μέρους της Τουρκίας για ανανέωση του διαλόγου'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε πως η 17η Δεκεμβρίου ''είναι ένας άλλος ημερολογιακός σταθμός που έχει σημασία και οι δικές μας προσπάθειες συνεχίζονται για τη διασφάλιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση γενικά και αυτό θα το πράττει και πριν τις 17 Δεκεμβρίου και μετά''.

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Ψευδοκράτος - ''Πρωτόκολλο'' ------------------------------------------------------ ''Καθαρά παράνομη'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την υπογραφή μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους ''πρωτοκόλλου'' που ρυθμίζει θέματα διαμονής και άδειας εργασίας Τούρκων εποίκων στα κατεχόμενα.

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως η υπογραφή του ''πρωτοκόλλου'' αυτού είναι ''καθαρά παράνομη και βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και βάσει των αρχών του διεθνούς δικαίου και αντίθετη με τις ευρωπαϊκές βλέψεις της Τουρκίας''.

    Γενικός Εισαγγελέας - Ποινική δίωξη κατά Υπουργού Υγείας -------------------------------------------------------- Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας δήλωσε χθες ότι έδωσε οδηγίες όπως καταχωρηθεί ποινική δίωξη κατά της Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνας Ακκελίδου, σε σχέση με επιστολή που η ίδια είχε αποστείλει σε Δικαστή του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, το οποίο εξέταζε υπόθεση εισαγωγής, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών.

    ''Αυτό έχω αποφασίσει βάσει του υλικού που είχα ενώπιόν μου'', δήλωσε ο κ. Νικήτας, ερωτηθείς από δημοσιογράφο κατά πόσο θα ασκήσει ποινική δίωξη εναντίον της κ. Ακκελίδου.

    Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Νικήτας είπε ότι η ποινική δίωξη ''θα καταχωρηθεί''.

    Ερωτηθείς αν η κ. Υπουργός θα οδηγηθεί σε δικαστήριο, ο κ. Νικήτας διερωτήθηκε: ''Αυτό δεν σημαίνει αυτό που σας είπα;''.

    Σε ερώτηση πότε θα καταχωρηθεί η ποινική δίωξη, ο κ. Νικήτας απάντησε ''σύντομα''.

    Ερωτηθείς γιατί δεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την απόφασή του, ο Γενικός Εισαγγελέας είπε πως ''αυτό είναι δικό μου θέμα, δεν είναι του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Νέος Πρόεδρος Κομισιόν - Επίσκεψη στην Κύπρο ----------------------------------------------- Εφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    Σήμερα στις 10 το πρωί ο κ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Θα ακολουθήσουν στις 10.15 επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών στις οποίες θα συμμετάσχουν εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ και το μέλος της μεταβατικής ομάδας Jonas Condomines Beraud.

    Στις 11.45 θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο.

    Ο κ. Μπαρόζο θα αναχωρήσει από την Κύπρο στη μια μετά το μεσημέρι.

    Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος ----------------------------- Πενταμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του βρετανικού Κοινοβουλίου θα επισκεφθεί την Κύπρο από τις 8 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στα πλαίσια έρευνας του Σώματος για την Κύπρο.

    Το πρόγραμμα των συναντήσεων και επαφών της αντιπροσωπείας θα καταρτιστεί από τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία, αναμένεται όμως ότι οι Βρετανοί βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και αρχηγούς κυπριακών κομμάτων και οργανώσεων.

    Αναμένεται επίσης ότι θα προγραμματιστούν συναντήσεις στα κατεχόμενα με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και άλλους Τ/Κ πολιτικούς.

    Αλλο κλιμάκιο της Επιτροπής Εξωτερικών του βρετανικού Κοινοβουλίου θα επισκεφθεί βαλκανικές χώρες, υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Ντόναλντ Αντερσον.

    Δήμος Γεροσκήπου - Ημέρα Λουκουμιού - Γκίνες ---------------------------------------------- Για πρώτη φορά ο Δήμος Γεροσκήπου διοργανώνει φέτος την ''Ημέρα Λουκουμιού'' κατά την οποία θα επιχειρηθεί η παραγωγή του μεγαλύτερου λουκουμιού για το Βιβλίο Γκίνες.

    Η ''Ημέρα Λουκουμιού'' θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ στην Πλατεία Γεροσκήπου, ενώ η παραγωγή του μεγαλύτερου λουκουμιού, βάρους δυόμισι τόνων, θα ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή.

    Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Δήμαρχος Γεροσκήπου Τάσος Κούζουπος, το λουκούμι της Γεροσκήπου είναι το πρώτο παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου που έχει εξασφαλίσει σε εθνικό επίπεδο την πιστοποιημένη γεωγραφική ένδειξη παραδοσιακού προϊόντος.

    Απομένουν, πρόσθεσε, κάποιες τυπικές διαδικασίες για να συμπεριληφθεί στον Επίσημο Κατάλογο Προϊόντων Πιστοποιημένης Γεωγραφικής Ενδειξης της ΕΕ.

    Το ρεκόρ Γκίνες για την κατασκευή του μεγαλύτερου λουκουμιού κατέχει από το 1997 ένας Τούρκος από την Αυστραλία.

    Το λουκούμι που κατασκεύασε ζυγίζει δυο τόνους και 349 κιλά.

    Eurostat - Κύπρος - ΑΕΠ - B τρίμηνο 2004 --------------------------------------------- Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον της Κύπρου αυξήθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).

    Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή αύξηση του ΑΕΠ στην Κύπρο, δεδομένου ότι το πρώτο τρίμηνο του 2004 και σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, η αύξηση ήταν της τάξης του 3,5%.

    Το δεύτερο τρίμηνο του 2004 η εσωτερική ζήτηση στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 7,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές κατά 15,2%. Η αξία των εξαγωγών έφτασε τα 1.520,5 εκατ. ευρώ και των εισαγωγών τα 1743,5 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να προκύψει ένα εμπορικό έλλειμμα ύψους 223 εκατ. ευρώ.

    Στην Ελλάδα καταγράφηκε μια αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 3,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2003, ενώ ο μέσος όρος αύξησης στην ΕΕ των «25» ήταν 2,4%. Η εσωτερική ζήτηση αυξήθηκε κατά 2,2%, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,5%, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 7,4%.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας, η αύξηση του ΑΕΠ που σημειώθηκε στα κράτη μέλη το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003 ήταν η εξής: Βέλγιο 2,7%, Δανία 2,6%, Γερμανία 1,5%, Εσθονία 5,9%, Ελλάδα 3,9%, Ισπανία 2,6%, Γαλλία 2,8%, Ιρλανδία 4,1%, Ιταλία 1,2%, Κύπρος 4,3%, Λετονία 7,7%,Τσεχία 4,1%, Λιθουανία 7,4%, Ολλανδία 1,4%, Αυστρία 1,8%, Σλοβενία 4,6%, Σλοβακία 5,4%, Φιλανδία 2,7%, Σουηδία 3,5%, Ηνωμένο Βασίλειο 3,6%, Μάλτα -1,5%, Πολωνία 6,1%,.

    Χρηματιστήριο - Οριακά κέρδη -------------------------------- Σε ανοδική τροχιά επανήλθε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 952,29 μονάδες, σημειώνοντας οριακά κέρδη σε ποσοστό 0,53%. Οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,28% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 71,28 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 334 χιλιάδες λίρες με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το 37,7% του τζίρου.

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Ανδρέας Μαυρογιάννης - Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών Αμερικής

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά έχοντας αποφύγει το χειρότερο τώρα ως μέλος της ΕΕ είναι σε καλύτερη θέση για να διαπραγματευθεί μια ισοδίκαιη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών της Αμερικής (HABA), στη Νέα Υόρκη.

    Τα έσοδα της εκδήλωσης, που έγινε στο Κυπριακό Σπίτι, προσφέρθηκαν για την ενίσχυση του Ταμείου για τα Παιδιά της Κύπρου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρόεδρος Κομισιόν - Συνομιλίες

    Συνομιλίες με το νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο διεξάγει από τις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Τον κ. Μπαρόζο, για τον οποίο στρώθηκε κόκκινο χαλί, υποδέχθηκε στα σκαλοπάτια της εισόδου του Προεδρικού Μεγάρου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μετά τις διευρυμένες συνομιλίες θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ (11.45 πμ).

    (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Γαλλία - Τουρκία - Ενταξη στην ΕΕ

    Ούτε η Ευρώπη ούτε η Τουρκία είναι έτοιμες σήμερα για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ενώπιον της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, στη διάρκεια χθεσινής συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπαρόζο - Κυπριακό - Τουρκία (1)

    Ο ρόλος της Κομισιόν είναι να βοηθήσει στην επίτευξη συμβιβασμών σε θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης δήλωσε ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η συζήτηση ήταν ειλικρινής, προσθέτοντας ότι συζήτησε με τον κ. Μπαρόζο για τις προτεραιότητες που θα θέσει η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη συζήτηση, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο, τέθηκαν επίσης οι προοπτικές για τις διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας καθώς και το Κυπριακό.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η εξεύρεση συμβιβασμών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε ο σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, ύστερα από συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συζήτηση ''ειλικρινή'', προσθέτοντας ότι αυτή ''θα αποδειχτεί πολύ-πολύ χρήσιμη στο μέλλον''.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 15/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5740               0,5774
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4629               0,4656
    Λίρα Αγγλίας              0,8326               0,8375
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 15/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 15/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4229            0,4262
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3369            0,3395
    Δολάριο Καναδά                  0,3678            0,3707
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0698            0,0703
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3719            0,3748
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  840.617,85
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,33     1,47    823.448,81
    FTSE/CySE 20                           326,69     2,70    771.447,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  975,97     2,60    762.467,01
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              988,23     1,12     13.795,07
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.007,70     0,11     12.028,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     976,46     2,54    776.262,08
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       976,29     3,13    701.251,16
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    885,88     4,16      9.597,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            904,93     1,08     47.737,18
    FTSE Med (14/10/2004)                6.008,75    -0,45
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Υπ. Εργασίας - Διευθυντής Οργ. Ασφάλειας-Υγείας στην Εργασία

    Τα επίπεδα άγχους των εργαζομένων στην Κύπρο είναι ψηλότερα από εκείνα του μέσου Ευρωπαίου, ανέφερε σήμερα ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Χανς Χορστ Κονκολέφσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε ακόμη ότι ο αριθμός των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας στην Κύπρο είναι μεν στα μέσα επίπεδα της ΕΕ, ωστόσο είναι ακόμη πολύ ψηλός και επιβάλλεται να μειωθεί.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος

    Κέρδη για δεύτερη συνεχή ημέρα κατέγραψε στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με τους δείκτες των Ξενοδοχείων και των Τραπεζών να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 2,54% και έκλεισε στις 976,46 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 1,47% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 72,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 840.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 71,4% του τζίρου.

    [13] (Κ) Σωτηρούλα Χαραλάμπους - Ρώμη - Διάσκεψη

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία - Αρμενία - Επίσκεψη

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας αναχωρεί μεθαύριο στις 16:25 για την Αρμενία, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, η οποία θα επισκεφτεί τη χώρα ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας Arthur Baghdasarian.

    [15] (Κ) Χρίστος Πουργουρίδης - Νέα Υόρκη

    [16] (Κ) Κλιμάκιο ΔΝΤ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 μέχρι τις 29 Οκτωβρίου 2004 για κύκλο διαβουλεύσεων στα πλαίσια της συνήθους επισκόπησης της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    [17] (Κ) Κύπρος - Κτηνοτροφία - χρηματοδότηση

    Περίπου 6 εκ. ευρώ θα διατεθούν στην Κύπρο το 2005, στο πλαίσιο της υλοποίησης του κοινοτικού προγράμματος για την καταπολέμηση των ζωονόσων, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    [18] (Κ) ΕΕ - Επιτροπή - Ελλάδα - Χελώνες - Δικαστήριο

    Η Ελλάδα απειλείται άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με δεύτερη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβολή κοινοτικού προστίμου για τη μη λήψη μέτρων προστασίας της χελώνας καρέτα-καρέτα στην περιοχή του Λαγανά Ζακύνθου.

    [19] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Φινλανδία - Επαφές

    Πρακτικούς τρόπους συνεργασίας Κύπρου και Φινλανδίας σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ και τεχνικών επιτροπών συζήτησε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας κατά τις επαφές που είχε στη Φινλανδία με τον εκεί ομόλογό του.

    [20] (Κ) Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Η Ελλάδα εξελέγη στο Συμβούλιο Ασφαλείας με 187 ψήφους, επί συνόλου 188 ψηφισάντων. Επίσης, εξελέγησαν η Δανία, η Ιαπωνία, η Αργεντινή και η Τανζανία.

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης μίλησε για το Κυπριακό σε εκδήλωση του Συνδέσμου Τραπεζιτών της Αμερικής --------------------------------------

    Τις προοπτικές της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ευκαιρίες για λύση, ανέπτυξε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Τραπεζιτών της Αμερικής «Hellenic Bankers Association of American (HABA)».

    Ο κ. Μαυρογιάννης αφού αναφέρθηκε στην ευρύτερη σημασία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως από τις μεγαλύτερες και πλέον φιλόδοξες διευρύνσεις στην ιστορία της, έκανε ειδική αναφορά στο ρόλο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς επίσης και στην κυπριακή οικονομία και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όπως διαφαίνεται και μέσα από τους πρόσφατους οικονομικούς δείκτες.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα υπογράμμισε ότι η χαρά της ένταξης μειώθηκε από το γεγονός ότι η Κύπρος μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαιρεμένη. Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν επισήμανε πως ισχυρισμοί, ότι οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν το Σχέδιο γιατί συνήθισαν το στάτους κβο ή γιατί δεν επιθυμούν να μοιραστούν την εξουσία ή την ευμάρεια τους με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες τους, μακράν απέχουν της αλήθειας. Σημείωσε ότι έχει δηλωθεί πολλές φορές, και πρόσφατα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν τη λύση αλλά αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο επειδή δεν πετύχαινε αποτελεσματικά το στόχο της λειτουργικής ομοσπονδίας. Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, έχουν δοθεί διαβεβαιώσεις στο ψηλότερο επίπεδο ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση η οποία θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους Κυπρίους και τη λειτουργικότητα του κράτους.

    Ο κ. Μαυρογιάννης υπογράμμισε ότι όλοι λένε ότι σέβονται τη δημοκρατική απόφαση του λαού αλλά δυστυχώς τα λόγια δεν συνοδεύονται πάντα από πράξεις αφού κάποιοι άρχισαν μια, άνευ προηγουμένου, εκστρατεία για να τιμωρήσουν την Ελληνοκυπριακή πλευρά για τη στάση της στο δημοψήφισμα και για να επιβραβεύσουν την Τουρκοκυπριακή πλευρά για την αποδοχή του σχεδίου. Τόνισε ότι αυτοί που έθεσαν την Τουρκία στο κέντρο των σχεδιασμών τους όσο αφορά τα συμφέροντα τους στη Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο κλείνουν τα μάτια μπροστά στις τραγικές πραγματικότητες που επιβάλλει, ενάντια στο διεθνές δίκαιο, η παρουσία των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Παραγνωρίζουν οι υποστηρικτές της άρσης των λεγόμενων περιορισμών, είπε ο κ. Πρέσβης, το γεγονός ότι οι ίδιοι οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία φέρουν ευθύνη για την απομόνωση των Τουρκοκυπρίων από τον υπόλοιπο κόσμο και καταφεύγουν σε ενέργειες που παγιώνουν τη διαίρεση αντί να υποβοηθούν την επανένωση. Τέτοιες ενέργειες, είπε, είναι οι κινήσεις συγκεκριμένων χωρών να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια στις κατεχόμενες περιοχές για απευθείας εμπόριο ή να ενσωματώσουν σε διεθνή βήματα χωριστή τουρκοκυπριακή αντιπροσώπευση. Ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι η λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων δεν είναι τίποτα άλλο από το αποτέλεσμα της παράνομης κατοχής στην Κύπρο. Υπογράμμισε ότι το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες για την Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας όλες οι αποφάσεις και διαδικασίες στηρίζονται σε συνθήκες και στο κοινοτικό κεκτημένο και είναι πάνω σε αυτή την αρχή που η Κυπριακή Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό να διασφαλίσει ότι οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την οικονομική ανάπτυξη των Τουρκοκυπρίων είναι σε αυτό το πλαίσιο.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ενέργειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων για την οποία, όπως είπε, ουδεμία ένσταση από μέρους μας υπάρχει. Πρόσθεσε ότι ένσταση υπάρχει όταν οι προσπάθειες που γίνονται χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για προώθηση των αποσχιστικών σκοπών της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

    Ακολούθως, ο κ. Μαυρογιάννης ανέλυσε με λεπτομέρεια τους λόγους για τους οποίους η Ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν ενώ υπέδειξε την απουσία κάθε ουσιαστικής διαπραγμάτευσης στη διάρκεια των συνομιλιών αφού η Τουρκική πλευρά δεν ενεπλάκη σε κανένα σοβαρό πάρε-δώσε πάρα μόνο βασίστηκε στη διαμεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα.

    Έξι μήνες μετά τα δημοψηφίσματα και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος, θα πρέπει να αναλογισθούμε που βρισκόμαστε στο παρόν στάδιο τόσο όσο αφορά τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού. Σημείωσε ότι η Κύπρος ενώ έχει αποφύγει το χειρότερο, τώρα ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σε καλή θέση ίσως και σε καλύτερη για να διαπραγματευθεί μια δίκαιη λύση του Κυπριακού ενώ υπογράμμισε ότι θα ήταν τρομερό λάθος να θεωρηθεί ότι το Σχέδιο Ανάν είναι το ένα και μοναδικό σχέδιο λύσης ή το μοναδικό σχέδιο που προσφέρει ομοσπονδιακή λύση. Στην πολιτική και στη διπλωματία, τόνισε, δεν μιλούμε ποτέ για τελευταία προσπάθεια να κερδηθεί η ειρήνη. Τόνισε ότι πρέπει οι διαπραγματεύσεις να συνεχίσουν για να επιτευχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που σίγουρα θα αντλήσει από όσα έχουν επιτευχθεί στο παρελθόν, θα πρέπει όμως, είπε, να κρατηθούν οι αποστάσεις από όλα όσα ήταν πριν απαράδεκτα.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος επισήμανε, στη συνέχεια, τους παράγοντες στην τρέχουσα φάση που συνηγορούν σε μια διευθέτηση. Πρώτο σημαντικό παράγοντα ανέφερε το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορεί από τη θέση αυτή να προωθήσει τις θέσεις της αλλά και να αξιοποιήσει το πνεύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης που επικρατεί ανάμεσα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθύμισε επίσης ότι σύμφωνα με τη Συνθήκη Προσχώρησης το Κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας καθίσταται πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ αναστέλλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα μέχρι την τελική διευθέτηση και σημείωσε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική απόφαση που προσφέρει κίνητρα σε όλα τα μέρη για να παραμείνουν επικεντρωμένα στο στόχο της επανένωσης .

    Άλλος σημαντικός παράγοντας, είπε ο κ. Μαυρογιάννης, είναι η θετική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία της 6ης Οκτωβρίου για να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Στη μακρά διαπραγματευτική διαδικασία που έχει η Τουρκία μπροστά της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα τεθεί σε δοκιμασία η δέσμευση της Τουρκίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο σεβασμό προς το κράτος δικαίου όπως το ίδιο θα δοκιμαστεί και η στάση της Τουρκίας έναντι της Κύπρου. Η διατήρηση κατοχικών στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος και η επιμονή σε αναχρονιστικές αξιώσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων ή να προκαλέσουν την αναστολή τους. Τόνισε, επίσης, ότι η Τουρκία θα πρέπει στην πορεία της προς την Ευρώπη να εγκαταλείψει την αδικαιολόγητα επιθετική της πολιτική εναντίον της Κύπρου, σε θέματα όπως η άσκηση βέτο κατά την ένταξη της Κύπρου σε σειρά τεχνικών διεθνών οργανισμών ή η απαγόρευση στα κυπριακά πλοία να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια. Δεν ενίσταται η Κύπρος στην προσέγγιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ο κ. Πρέσβης , και ίσως να έχει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συμφέρον, ο ισχυρός της γείτονας να αποκτήσει συμπεριφορά σύμφωνη με τις ευρωπαϊκές αξίες και δεδομένα. Σημείωσε, όμως, ότι υπάρχουν πολιτικά και οικονομικά προβλήματα που θα πρέπει να λύσει η Τουρκία προτού καταστεί μέλος της Ένωσης.

    [22] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Τουρκία - Αναγνώριση - Κύπρος

    Κάθε χώρα μέλος της ΕΕ πρέπει να αναγνωρίζει όλες τις άλλες χώρες μέλη και το θέμα αναγνώρισης της Κύπρου από την Τουρκία θα εγερθεί σε κάποιο σημείο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ενωσης και της Αγκυρας, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν σε δήλωσή του στην τ/κ εφημερίδα του Λονδίνου ''London Gaazete''.

    [23] (Κ) Μολυβιάτης - Ελλάδα - ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας για την εκλογή της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 15 October 2004 - 17:49:23 UTC