Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εσθονία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Μουντιάλ 2006- Κύπρος - Γαλλία
  • [03] (Κ) Διεθνείς ηγέτες - Πληθυσμός και ανάπτυξη - Δήλωση υποστήριξης
  • [04] (K) Ερντογάν - ΝΕΤ - Κυπριακό - ΕΕ - Βέτο
  • [05] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Αναδόμηση
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας - Δείπνο
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Δήμος Γεροσκήπου - Ημέρα Λουκουμιού - Γκίνες
  • [10] (Κ) Νέος Πρόεδρος Κομισιόν - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Αμερικανού Πρεσβευτή
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοβούλιο Εσθονίας
  • [15] (Κ) Συνέντευξη Ερντογάν - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Eurostat - Κύπρος - ΑΕΠ - B’ τρίμηνο 2004

  • [01] (Κ) Εσθονία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ταλίν της Εσθονίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Σώματος Ene Ergma, βουλευτές και άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με το Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα απονέμει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Αγίου Πλάτωνα που είναι ο Αγιος της Εσθονίας, και θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Τέχνης του Kadriorg και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel και η σύζυγος του Εσθονού Προέδρου Ingrid Ruutel.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Μουντιάλ 2006- Κύπρος - Γαλλία

    [03] (Κ) Διεθνείς ηγέτες - Πληθυσμός και ανάπτυξη - Δήλωση υποστήριξης

    Οι ηγέτες του κόσμου δηλώνουν υποστήριξη προς τους στόχους της Διεθνούς Διάσκεψης του Καΐρου για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη.

    Στα πλαίσια της επετειακής συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σήμερα για τα δέκα χρόνια από τη Διεθνή Διάσκεψη του Καΐρου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (ICPD) παρουσιάστηκε χθες επίσημα σε ειδική εκδήλωση στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών η δήλωση υποστήριξης διεθνών ηγετών προς την ICPD.

    Η δήλωση υποστήριξης φέρει την υπογραφή μεγάλου αριθμού προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προέδρους μη-κυβερνητικών οργανισμών, νομπελίστες, διευθυντές διεθνών οργανισμών, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους.

    [04] (K) Ερντογάν - ΝΕΤ - Κυπριακό - ΕΕ - Βέτο

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσδοκεί στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα προβάλει ''βέτο'' και πως θα έχει τη στήριξη του Ελληνα ομολόγου του Κώστα Καραμανλή.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η κυβέρνησή του κινείται στη βάση της αντίληψης πως κερδισμένες πρέπει να βγουν και οι δύο πλευρές και να κερδίσει η ειρήνη, λέγοντας ότι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι της ίδιας άποψης και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αυτή τη διαδικασία ειρήνης.

    Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και η οποία μεταδόθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

    Για το ενδεχόμενο να ασκήσει ''βέτο'' η Κύπρος το Δεκέμβριο, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι σε συνομιλία που είχε στο Δουβλίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του είπε: ''Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν θα αντιμετωπίσετε κάτι αρνητικό από την πλευρά μας. Μου το είπε ο ίδιος. Τη στιγμή που εγώ το άκουσα από τον ίδιο, δεν πιστεύω τα ΜΜΕ».

    [05] (Κ) ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Αναδόμηση

    Η Κύπρος πιστεύει πως η προσπάθεια για αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει να είναι συνολική και να προνοεί για το απώτερο μέλλον, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκφράζοντας υποστήριξη στην αύξηση των μονίμων και μη μονίμων μελών του σώματος.

    Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε υποστήριξη προς τη γαλλογερμανική πρόταση για διεύρυνση του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως αυτή μπορεί να προσφέρει τη βάση για εκπλήρωση αυτών που απαιτούνται ώστε το Συμβούλιο να εκπληρώσει το ρόλο του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα το καλύτερο συμφέρον των λάων.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Εσθονίας - Δείπνο

    Η ε/κ πλευρά θεωρεί αδιανόητο το πολιτικό της πρόβλημα να μην αποτελεί θέμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, ως θέμα αρχής, δεν επιθυμεί να εμποδίσει την ένταξη μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παράθεσε προς τιμή του χθες βράδυ στο Ταλίν ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση το δημοψήφισμα του περασμένου Απρίλη «δεν είναι το τέλος του δρόμου», προσθέτοντας ότι το τέλος του δρόμου θα έλθει όταν επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συμφωνία που υπογράφηκε με το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την εξάσκηση του επαγγέλματός τους οι κοινωνικοί λειτουργοί, η αντιπαράθεση του ΑΚΕΛ με την εφημερίδα ''Πολίτης'', οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, δημοσκόπηση για την εικόνα της κυβέρνησης και το ταμείο ανεργίας είναι μεταξύ των βασικών θεμάτων στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού για τη στάση της Κύπρου έναντι της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο και η δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στη Λευκωσία για το Κυπριακό.

    H ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Υποπτη μυστικοπάθεια για το Χάρβαρντ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ''στο σκοτάδι βρίσκονται ακόμα και οι βουλευτές αναφορικά με τη συμφωνία που προώθησε με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας και υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας''. Προσθέτει ότι ο κ. Λιλλήκας ''ισχυρίζεται'' ότι η συμφωνία στάληκε στη Βουλή για ενημέρωση των βουλευτών, αλλά, συνεχίζει, ούτε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής ούτε και στου Γενικού Διευθυντή γνωρίζουν πού βρίσκεται. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στην Ελληνική Τηλεόραση χθες βράδυ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος του είπε ότι ''εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν θα αντιμετωπίσετε κάτι αρνητικό από την πλευρά μας''.

    ''Η Μάχη' κάτω από τον τίτλο ''Προσπάθησε να πνίξει κοινωνική λειτουργό'' γράφει ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί εξασκούν το επάγγελμα τους με κίνδυνο της ζωής τους διότι έχουν να κάνουν με άτομα τα προβλήματα των οποίων και τα αδιέξοδα τούς οδηγούν αρκετές φορές στην απελπισία με αποτέλεσμα να ξεσπούν ακόμα και στους ανθρώπους που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Προσθέτει ότι θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς έπεσε μια κοινωνική λειτουργός στο Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι παραπονούμενοι υποστήριξαν ότι υπάρχουν τεράστια κενά στο υφιστάμενο πλαίσιο εξωνοσοκομειακής ψυχιατρικής φροντίδας στους ψυχικά πάσχοντες που διαμένουν στην κοινότητα με αποτέλεσμα να έχει μετατεθεί αυτή η ευθύνη από τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας στις οικογένειές τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Απαντήστε κ. Χριστόφια'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας για μήνες, σε όργανα ακτίβ του κόμματός του, αλλά και σε ιδιωτικές συνάξεις κοινωνικού χαρακτήρα, καταγγέλλει τον εκδότη και τους δημοσιογράφους του ''Πολίτη'' ως ''πληρωμένους από τους Αμερικανούς'' και κατ' επέκταση ως ''προδότες''. Προσθέτει ότι προτάθηκε συνάντηση μαζί του "την οποία ανέβαλλε ο ίδιος από εβδομάδα σε εβδομάδα χωρίς να σταματήσει τη διαβολή". Σε άλλο θέμα γράφει ότι το τελευταίο περιστατικό με την πετρελαιοκηλίδα στη Λεμεσό αποδεικνύει ότι οι ακτές μας είναι ανοχύρωτες από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Προσθέτει ότι η πολιτεία καθυστερεί την έγκριση του Νόμου και το πρόβλημα μεγαλώνει.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''70% φωνή λαού για ανασχηματισμό'' γράφει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του λαού κρίνει "ανεπαρκέστατο το σημερινό κυβερνητικό σχήμα και πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος οφείλει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, όπως προκύπτει από μεγάλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εφημερίδα". Αλλού γράφει ότι δύο επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο διορισμό του Μάρκου Κυπριανού ως Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Τρύπα 22 εκατ. λιρών στο ανεργιακό'' γράφει ότι σε μαύρη τρύπα εξελίσσεται η παρατεινόμενη για έξι χρόνια ελλειμματική εικόνα του Λογαριασμού Ανεργίας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Γράφει ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί μέχρι το τέλος του 2004 στα 22 - 23 εκατ. λίρες, ενώ το 2003 ήταν 17 εκατ. Αλλού γράφει ότι πολιτικές διαστάσεις άρχισε να παίρνει από χθες το πόρισμα για το σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο, με την συμπολίτευση να επιρρίπτει σοβαρές ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, και την αντιπολίτευση να μιλά για "αχυράνθρωπους" πίσω από τους οποίους κρύβονται τα κόμματα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ξεσκεπάζεται η συκοφαντία'' γράφει ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει ''ανοίκεια και πρωτοφανή σε εμπάθεια την επίθεση που δέχεται το κόμμα και ειδικότερα ο ΓΓ του και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας από την εφημερίδα 'Πολίτης', την οποία καταγγέλλει για απαράδεκτη και καταδικαστέα συμπεριφορά η οποία υπονομεύει το ήθος που πρέπει να χαρακτηρίζει την πολιτική μας ζωή, πλήττει τους θεσμούς και κουρελιάζει κάθε έννοια δημοσιογραφικής δεοντολογίας''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Αμερικανός Πρεσβευτής στη Λευκωσία δήλωσε χθες ότι η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, αλλά οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν από τους ίδιους τους Κυπρίους και όχι από τη διεθνή κοινότητα.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εσθονός Πρόεδρος --------------------------------------- Η ε/κ πλευρά θεωρεί αδιανόητο το πολιτικό της πρόβλημα να μην αποτελεί θέμα στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι η Κύπρος, ως θέμα αρχής, δεν επιθυμεί να εμποδίσει την ένταξη μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας στην ΕΕ.

    Στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο που παράθεσε προς τιμή του χθες βράδυ στο Ταλίν ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι για την κυπριακή κυβέρνηση το δημοψήφισμα του περασμένου Απρίλη «δεν είναι το τέλος του δρόμου», προσθέτοντας ότι το τέλος του δρόμου θα έλθει όταν επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Στην προσφώνησή του ο Εσθονός Πρόεδρος επισήμανε ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εσθονίας στην ΕΕ άρχισε η καινούργια εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών που έδωσε την ευκαιρία για πιο στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην εξεύρεση μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν που να προνοεί να γίνουν τέτοιες θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες θα το κάνουν λειτουργικό και βιώσιμο και θα απευθύνεται στις νόμιμες ανησυχίες των Ε/Κ, χωρίς κατ' ανάγκη να αποστερεί τους Τ/Κ από τα δικαιώματά τους.

    Προσεγγίσεις οι οποίες παραβλέπουν τις νομικές και πολιτικές υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ενός μέλους της ΕΕ, καταλήγουν μεταξύ άλλων να είναι αποτρεπτικές για κάθε μελλοντική προσπάθεια να επιτευχθεί μια λύση, η οποία θα οδηγήσει σε πολιτική και οικονομική επανένωση της Κύπρου, ανέφερε.

    ''Η Κύπρος δεν επιθυμεί, ως θέση αρχής, να εμποδίσει την ένταξη μιας ευρωπαϊκής Τουρκίας στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, θεωρούμε αδιανόητο το κυπριακό πρόβλημα να καταστεί ανύπαρκτο στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πρόσφερε ένα μη ισορροπημένο συμβιβασμό, ο οποίος τοποθετούσε τα δικαιώματα των Ε/Κ και Τ/Κ πίσω από εκείνα των ξένων δυνάμεων, ειδικά της Τουρκίας.

    Στην προσφώνησή του ο Εσθονός Πρόεδρος επισήμανε ότι με την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Εσθονίας στην ΕΕ άρχισε η καινούργια εποχή στις σχέσεις των δύο χωρών που έδωσε την ευκαιρία για πιο στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς.

    Ο κ. Ruutel εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις Εσθονίας και Κύπρου θα ενδυναμωθούν και θα εμπλουτιστούν στο μέλλον ακόμη πιο πολύ διότι «μοιραζόμαστε κοινά ενδιαφέροντα και οράματα».

    «Η επιτυχία σε επιλεγμένους σκοπούς μας εξαρτάται από τις ικανότητές μας να βρίσκουμε συνεταίρους και φίλους που μοιράζονται τα οράματά μας», πρόσθεσε.

    Είπε ότι η ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών δίνει την ευκαιρία να κατανοήσουν τις αρχές η μια χώρα της άλλης «για να δημιουργήσουμε κοινές στάσεις στην ΕΕ και σε διεθνείς οργανισμούς».

    Ο Πρόεδρος της Εσθονίας ανέφερε ότι «αποτελεί πραγματική πρόκληση» η κοινή προσπάθεια όλων των κρατών και όλων των λαών για την εξασφάλιση της ειρήνης και σημείωσε ότι η ασφάλεια της Κύπρου και της Εσθονίας έχουν άμεση σχέση με τη δημιουργία διεθνούς πολιτικού περιβάλλοντος ασφάλειας.

    Παπαδόπουλος - Ruutel ---------------------- Τη βεβαιότητα ότι Κύπρος και Εσθονία θα συνεχίσουν να συνεργάζονται και να αλληλοϋποστηρίζονται, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel, ύστερα από συνομιλίες στο Ταλίν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να δει την αναζωογόνηση των συνομιλιών που αφορούν το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι ''θα θέλαμε την Τουρκία να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Ε/Κ που αφορούν τη στάση της έναντι της Κύπρου''.

    Ο Πρόεδρος της Εσθονίας είπε ότι η χθεσινή συζήτηση των προβλημάτων βοήθησε στο να διαπιστωθεί ότι είναι σημαντικό οι δύο χώρες να συνεχίσουν τη συνεργασία τους στις νέες συνθήκες ως μέλη της ΕΕ.

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι ένα ''νέο φαινόμενο'' και μέσα στην Ενωση, ως οργανισμός νέου είδους, ''ακούγονται και οι φωνές των μικρών χωρών''.

    Σε ερώτηση τι θα κάνει η Εσθονία στο Κυπριακό, ο κ. Ruutel είπε, μέσω διερμηνέα, ότι αυτά τα ζητήματα και θέματα συζητούνται στην ΕΕ, η οποία προσπαθεί να βρει λύσεις σε αυτά, προσθέτοντας ότι η Εσθονία υποστηρίζει την Κύπρο και ότι δεν θα συζητήσουν τώρα λεπτομέρειες των θεμάτων αυτών.

    Ο Εσθονός Πρόεδρος είπε ότι είναι σημαντικό τώρα που οι δύο χώρες είναι μέλη της ΕΕ ''να κτίσουμε στενότερες σχέσεις επίσης με άλλες χώρες'' στον οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς.

    Ανέφερε ότι διαπιστώθηκε στη διάρκεια των συζητήσεων ότι ''κατανοούμε ο ένας τον άλλο και θα πρέπει να προσεγγίσουμε και άλλες χώρες''.

    ''Είναι αλήθεια ότι η γεωγραφική απόσταση των δύο χωρών είναι μεγάλη'', είπε, αλλά επεσήμανε ότι αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο μεταξύ των χωρών σήμερα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε οι δύο χώρες να διευρύνουν τις σχέσεις τους και να εργαστούν μαζί στο πλαίσιο της ΕΕ και εξέφρασε ικανοποίηση γιατί σε μερικά από τα προβλήματα που συζητούνται στην ΕΕ, η Κύπρος και η Εσθονία έχουν κοινές απόψεις και τη θέληση να συνεργαστούν.

    Εσθονία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επαφές ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί σήμερα, τελευταία ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στο Ταλίν της Εσθονίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων της χώρας, όπου θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Σώματος Ene Ergma, βουλευτές και άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο του με το Μητροπολίτη Στέφανο, ο οποίος θα απονέμει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το παράσημο του Αγίου Πλάτωνα που είναι ο Αγιος της Εσθονίας, και θα δώσει συνέντευξη σε εσθονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

    Χθες βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το Μουσείο Τέχνης του Kadriorg και παρακάθισε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του ο Πρόεδρος της Εσθονίας Arnold Ruutel και η σύζυγος του Εσθονού Προέδρου Ingrid Ruutel.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι από την Εσθονία και φθάνει στις 20.35 στη Λάρνακα, μέσω Φρανκφούρτης.

    ΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Αναδόμηση ------------------------------------------------------------ Η Κύπρος πιστεύει πως η προσπάθεια για αναδόμηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ πρέπει να είναι συνολική και να προνοεί για το απώτερο μέλλον, δήλωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκφράζοντας υποστήριξη στην αύξηση των μονίμων και μη μονίμων μελών του σώματος.

    Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε υποστήριξη προς τη γαλλογερμανική πρόταση για διεύρυνση του Συμβουλίου, σημειώνοντας πως αυτή μπορεί να προσφέρει τη βάση για εκπλήρωση αυτών που απαιτούνται ώστε το Συμβούλιο να εκπληρώσει το ρόλο του για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και της ασφάλειας, έχοντας πάντα ως προτεραιότητα το καλύτερο συμφέρον των λάων.

    Ο κ. Μαυρογιάννης μιλούσε στο πλαίσιο της ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Εκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας προς τη Γενική Συνέλευση και το θέμα της ισότιμης αντιπροσώπευσης και της αύξησης των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ερντογάν - ΝΕΤ - Κυπριακό - ΕΕ - Βέτο ------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν προσδοκεί στην άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη σύνοδο κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο, πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα προβάλει ''βέτο'' και πως θα έχει τη στήριξη του Ελληνα ομολόγου του Κώστα Καραμανλή.

    Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν αναφέρει ότι η κυβέρνησή του κινείται στη βάση της αντίληψης πως κερδισμένες πρέπει να βγουν και οι δύο πλευρές και να κερδίσει η ειρήνη, λέγοντας ότι και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι της ίδιας άποψης και είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν με αυτή τη διαδικασία ειρήνης.

    Το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, και η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων ήταν μεταξύ των θεμάτων στα οποία αναφέρθηκε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΝΕΤ και η οποία μεταδόθηκε χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

    Για το ενδεχόμενο να ασκήσει ''βέτο'' η Κύπρος το Δεκέμβριο, ο κ. Ερντογάν απάντησε ότι σε συνομιλία που είχε στο Δουβλίνο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο του είπε: ''Εμείς είμαστε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και δεν θα αντιμετωπίσετε κάτι αρνητικό από την πλευρά μας. Μου το είπε ο ίδιος. Τη στιγμή που εγώ το άκουσα από τον ίδιο, δεν πιστεύω τα ΜΜΕ».

    Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Εμείς κινούμαστε βάσει της αντίληψης κερδίζω και κερδίζεις. Δηλαδή να βγουν κερδισμένες και οι δύο πλευρές και να κερδίσει η ειρήνη... και ο φίλος μου ο Καραμανλής είναι της ίδιας άποψης και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία ειρήνης με την ίδια αλληλεγγύη».

    Πρεσβευτής ΗΠΑ - Ομιλία - Κυπριακό ---------------------------------- Η αμερικανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού αλλά οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα θα πρέπει να γίνουν από τους ίδιους τους Κυπρίους και όχι από τη διεθνή κοινότητα, υπογράμμισε χθες ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    ''Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε στις προσπάθειες επίλυσης, αλλά οι προτάσεις για τα επόμενα βήματα πρέπει να έρθουν από τη Λευκωσία, όχι από ξένες πρωτεύουσες. Νέα βήματα που θα οδηγήσουν στην λύση, πρέπει να αρχίσουν από εκείνους που ζουν στο νησί'', είπε.

    Ο κ. Κλόσον μιλούσε στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής ετήσιας συνάντησης του κυπρο - αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου με θέμα ''Η πολιτική των ΗΠΑ για την Κύπρο: Προσβλέποντας στο μέλλον'' στο ξενοδοχείο Χίλτον στη Λευκωσία.

    Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ - Κυπριακή Δημοκρατία ----------------------------------------------- Η Τουρκία γύρισε χθες την πλάτη στις εκκλήσεις για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις ανησυχίες ότι οι ''διμερείς εχθροπραξίες'' θα μπορούσαν να βλάψουν το αίτημα της Αγκυρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Συγκεκριμένα το πρακτορείο προβάλλει δήλωση του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, ο οποίος ερωτηθείς για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε: ''Οι Ελληνοκύπριοι πάντα θα έχουν διάφορες απαιτήσεις''.

    ''Οι Ε/Κ προσπαθούν να αποποιηθούν της ευθύνης για την αποτυχία επίλυσης του Κυπριακού'', πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Ο κ. Ταν συνέχισε λέγοντας ότι ''είναι φανερό ποιος φέρει την ευθύνη και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα το γνωρίζει αυτό''.

    Μολυβιάτης - Πανελλήνια Ενωση Αγνοούμενων Κύπρου ------------------------------------------------ Τη συνδρομή του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη στις προσπάθειες για διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενων της τουρκικής εισβολής, ζήτησε σε χθεσινή συνάντηση μαζί του, το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγνοουμένων Κύπρου, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η ίδια πηγή ανέφερε ότι το Προεδρείο της Ενωσης μετά από σχετικό αίτημά του και με επικεφαλής την Πρόεδρο Μαρία Κουρούπη, συναντήθηκε το πρωί για περίπου 20 λεπτά με τον κ. Μολυβιάτη και τον ενημέρωσε για τις μέχρι σήμερα εξελίξεις γύρω από το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Ελληνας ΥΠΕΞ, σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα και διαβεβαίωσε το Προεδρείο της Ενωσης, ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να βοηθήσει στην διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο κ. Μολυβιάτης, επανέλαβε επίσης την συνεχή και διαρκή επικοινωνία της Ελληνικής κυβέρνησης με την Κυπριακή, για όλα τα θέματα που αφορούν στο Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοούμενων.

    Πρόεδρος Βουλής - Αντιπροσωπεία Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Κούβας ------------------------------------------------------------ Τα Κοινοβούλια της Κύπρου και της Κούβας συμφώνησαν όπως εργαστούν από κοινού για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Την πρόθεσή τους αυτή διατύπωσαν χθες σε συνάντηση τους ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και ο Αντιπρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κούβας Jaime Crombet Hernandez-Baquero, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο μαζί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της κουβανικής Εθνοσυνέλευσης.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στη Βουλή ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «οι επαφές άρχισαν σήμερα σε πολύ φιλική και θερμή ατμόσφαιρα, που εκφράζει τις πολύ στενές αδελφικές σχέσεις αλληλεγγύης μεταξύ των λαών της Κούβας και της Κύπρου που αλληλοστηρίχθηκαν και αλληλοστηρίζονται σε πολύ δύσκολες στιγμές της ιστορίας τους».

    Ευρωκοινοβούλιο - Επιτροπές - Κυπριανού - Αξιολόγηση ---------------------------------------------------- Η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θεωρούν ότι ο Μάρκος Κυπριανού έχει τα προσόντα να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας των Καταναλωτών.

    Στην αξιολόγηση του κ. Κυπριανού, που απευθύνεται στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιοζέπ Μπορέλ Φοντέλες, οι δύο Επιτροπές αναφέρουν ότι ο κ. Κυπριανού έδωσε έμφαση ''στην απόλυτη ανεξαρτησία του από όλα τα τοπικά, κομματικά, επαγγελματικά και οικονομικά συμφέροντα που καθορίζουν την πολιτική της ΕΕ, καθώς και στη σθεναρή του δέσμευση να προωθήσει τον διάλογο με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις σχετικές της επιτροπές''.

    Κοινωνικό Φόρουμ Κύπρου - ΕΚΦ - Λονδίνο - Πρόγραμμα δράσης ----------------------------------------------------------- Πολυμελής αντιπροσωπεία του Κοινωνικού Φόρουμ Κύπρου (ΚΦΚ) θα συμμετάσχει στο τρίτο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ (ΕΚΦ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο από τις 15 μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

    Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο Συντονιστής του ΚΦΚ Παύλος Καλοσυνάτος ανέφερε ότι το τρίτο ΕΚΦ, ''θα είναι ένα μαζικό και αγωνιστικό γεγονός, ένας τεράστιος χώρος διαλόγου και προβληματισμού'', όπου στο πλαίσιο 30 και πλέον διασκέψεων, 200 σεμιναρίων και εκατοντάδων εργαστηρίων ποικίλου ενδιαφέροντος οι δεκάδες χιλιάδες συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη θα έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν για την κατάσταση του κόσμου και ιδιαίτερα της Ευρώπης.

    Την Κυριακή, τελευταία ημέρα του Φόρουμ, οι δεκάδες χιλιάδες ακτιβιστές από όλη την Ευρώπη, ''θα ξεχυθούν στους δρόμους του Λονδίνου και με σύνθημά τους ''Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός'' θα διαδηλώσουν κατά των επιταγών του ιμπεριαλισμού και όλων αυτών που εμπορεύονται τον πόλεμο και την καταστροφή'', ανέφερε ο κ. Καλοσυνάτος.

    Διεθνείς ηγέτες - Πληθυσμός και ανάπτυξη - Δήλωση υποστήριξης ------------------------------------------------------------- Οι ηγέτες του κόσμου δηλώνουν υποστήριξη προς τους στόχους της Διεθνούς Διάσκεψης του Καΐρου για τον πληθυσμό και την ανάπτυξη.

    Στα πλαίσια της επετειακής συνεδρίας της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει σήμερα για τα δέκα χρόνια από τη Διεθνή Διάσκεψη του Καΐρου για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη (ICPD) παρουσιάστηκε χθες επίσημα σε ειδική εκδήλωση στο χώρο των Ηνωμένων Εθνών η δήλωση υποστήριξης διεθνών ηγετών προς την ICPD.

    Η δήλωση υποστήριξης φέρει την υπογραφή μεγάλου αριθμού προσωπικοτήτων διεθνούς ακτινοβολίας από αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, προέδρους μη-κυβερνητικών οργανισμών, νομπελίστες, διευθυντές διεθνών οργανισμών, θρησκευτικούς ηγέτες και άλλους.

    Η υποστηρικτική δήλωση, η οποία υπογράφηκε και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, έχει επίσης την υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ενωσης της οποίας οι 25 ηγέτες θέτουν την προσωπική τους υπογραφή.

    Υπουργός Αμυνας - Πρόεδρος CISM ------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας είχε χθες στο γραφείο του στο ΓΕΕΦ σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Συμβουλίου Στρατιωτικού Αθλητισμού (CISM), Ιταλό Ταξίαρχο Τζιάνι Γκόλα.

    Στη συνάντηση που έγινε και στην παρουσία του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Αθανάσιου Νικολοδήμου, ο Ιταλός στρατιωτικός συνοδεύετο από το ΓΓ του Συμβουλίου, Βέλγο Σμήναρχο Ρόμπερτ Εγκερμοντ και το Γερμανό Αντισυνταγματάρχη Γιόχαν Αρεντς.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του CISM είχε σύντομη συνάντηση με τον κ. Νικολοδήμο στο γραφείου του, ενώ ακολούθως παρέστη σε ενημέρωση από το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού στην αίθουσα ενημερώσεων του ΓΕΕΦ.

    Ποδόσφαιρο - Μουντιάλ 2006- Κύπρος - Γαλλία ------------------------------------------- Η Εθνική Ομάδα Ποδοσφαίρου της Κύπρου ηττήθηκε χθες βράδυ στο ΓΣΠ με 0-2 από την αντίστοιχη ομάδα της Γαλλίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων του 4ου Ομίλου του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2006, η τελική φάση του οποίου θα διεξαχθεί στη Γερμανία.

    Στον 4ο Ομιλο, εκτός της Κύπρου και της Γαλλίας, συμμετέχουν επίσης οι ομάδες της Ιρλανδίας, της Ελβετίας, του Ισραήλ και των Νησιών Φαρόε.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικές απώλειες ----------------------------------- Σημαντικές απώλειες κατέγραψε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά παρασυρόμενη από τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τίτλοι των τραπεζών, ελέω της Τράπεζας Κύπρου η οποία σημείωσε ζημιές 2,2%. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,14%, υποχωρώντας στις 947,24 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλότερο σημείο του από την ημέρα της επίσημης λειτουργίας του πριν οκτώμισι χρόνια, τις 71,08 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,31%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 444 χιλιάδες λίρες.

    [09] (Κ) Δήμος Γεροσκήπου - Ημέρα Λουκουμιού - Γκίνες

    Για πρώτη φορά ο Δήμος Γεροσκήπου διοργανώνει φέτος την ''Ημέρα Λουκουμιού'' κατά την οποία θα επιχειρηθεί η παραγωγή του μεγαλύτερου λουκουμιού για το Βιβλίο Γκίνες.

    Η ''Ημέρα Λουκουμιού'' θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 17 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ στην Πλατεία Γεροσκήπου, ενώ η παραγωγή του μεγαλύτερου λουκουμιού, βάρους δυόμισι τόνων, θα ξεκινήσει αύριο Παρασκευή.

    [10] (Κ) Νέος Πρόεδρος Κομισιόν - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Φθάνει αργά απόψε στην Κύπρο για σύντομη επίσκεψη ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    Αύριο στις 10 το πρωί ο κ. Μπαρόζο θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Θα ακολουθήσουν στις 10.15 επίσημες συνομιλίες αντιπροσωπειών των δυο χωρών στις οποίες θα συμμετάσχουν εκτός από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρέσβης Τάσος Τζιωνής και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ, Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου, ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ και το μέλος της μεταβατικής ομάδας Jonas Condomines Beraud.

    Στις 11.45 θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Μπαρόζο.

    [11] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Κύπρος

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ερντογάν

    Πάγια θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ότι δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε βέτο και να εμποδίσουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας νοουμένου ότι θα διασφαλιστούν τα βασικά συμφέροντα της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγί Ερντογάν στη ΝΕΤ πως πιστεύει ότι η Κύπρος δεν θα προβάλει βέτο στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε σε μια συνομιλία του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Δουβλίνο, ξέχασε όμως να αναφέρει την τελική πρόταση του Προέδρου που ήταν 'νοουμένου ότι θα εκπληρωθούν οι όροι μας'''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Αμερικανού Πρεσβευτή

    Δεν έχουμε δει ακόμη καμία οδυνηρή παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας και της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας δήλωση του Αμερικανού Πρεσβευτή στην Κύπρο Μάικλ Κλόσον σε ομιλία του χθες βράδυ κατά την ετήσια συνάντηση του Κυπρο-Αμερικανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου πως ''η συνεχιζόμενη αποδοχή οδυνηρών συμβιβασμών εκ μέρους των Τ/Κ όπως αυτές ενσωματώνονται στο σχέδιο Ανάν δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση για τη φράση αυτή, σημειώνοντας πως ''οδυνηρές παραχωρήσεις έχει κάμει η δική μας πλευρά από το 1977 και μετά αποδεχόμενη τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία''.

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κοινοβούλιο Εσθονίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε σήμερα το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, όπου συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Σώματος Ene Ergma, βουλευτές και άλλους κοινοβουλευτικούς αξιωματούχους.

    [15] (Κ) Συνέντευξη Ερντογάν - Αναγνώριση Κυπριακής Δημοκρατίας

    ''Υπάρχει μια διεθνής πραγματικότητα που συνίσταται στο ότι η μόνη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ''.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/10/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 14/10/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5743               0,5777
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4644               0,4671
    Λίρα Αγγλίας              0,8358               0,8408
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 14/10/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 14/10/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4238            0,4271
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3370            0,3396
    Δολάριο Καναδά                  0,3692            0,3721
    Κορώνα Δανίας                   0,0771            0,0777
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0700            0,0705
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0633            0,0638
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3714            0,3743
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  334.978,56
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     71,28     0,28    327.071,87
    FTSE/CySE 20                           318,10     0,45    268.859,25
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  951,26     0,58    266.633,77
    7ΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              977,24    -0,61     13.154,63
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.006,59    -0,07      8.441,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     952,29     0,53    279.788,40
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       946,69     0,66    208.673,90
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    850,51    -1,24      4.655,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            895,30    -1,30     42.790,27
    FTSE Med (13/10/2004)                6.036,02     0,34
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Eurostat - Κύπρος - ΑΕΠ - B’ τρίμηνο 2004

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊον της Κύπρου αυξήθηκε κατά 4,3% το δεύτερο τρίμηνο του 2004 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2003, σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 October 2004 - 17:49:18 UTC