Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Κυβερνήτης Νέας Υόρκης - Ανεξαρτησία Κύπρου - Διακήρυξη
  • [04] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ακρόαση
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακός ΥΠΕΣ
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ελλάδας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αίγυπτος - Επιθέσεις - Κύπριοι
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Νέος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [10] (Κ) Ευρωβουλή - Κυπριανού - Ακρόαση
  • [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργοί Σερβίας και Μαυροβουνίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες
  • [13] (Κ) ΥΠΕΣ Κύπρου και Αυστρίας - Πρωτόκολλο συνεργασίας
  • [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ελληνας Υφυπουργός Οικονομικών
  • [15] (Κ) Κυπριανού - Ακρόαση - Δηλώσεις
  • [16] (K) Ενωση Ευρωπαίων Καταναλωτών - Κυπριανού
  • [17] (Κ) Πολιτική Ομάδα Φιλελευθέρων - Κυπριανού
  • [18] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα - Κυπριανού
  • [19] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Θράσου
  • [20] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Δήμαρχος Μόρφου - Εκδηλώσεις
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Μαλαισίας και Νοτίου Κορέας
  • [22] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Στρασβούργο
  • [23] (Κ) Βρετανία - ''Φίλοι της Κύπρου'' - Κύπρος

  • [01] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος της Βουλής - Κομισιόν - Εκθεση προόδου - Τουρκία ----------------------------------------------------------- Η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία ήταν αναμενόμενη, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος πρόσθεσε πως εκείνο που δεν ανέμενε ήταν να τεθούν τόσο «σκληροί όροι».

    Σε δηλώσεις του χθες μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών κατά τη διάρκεια της οποίας παρέλαβε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2005, είπε ότι απαιτείται ψύχραιμη εκτίμηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της εισήγησης να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, «χωρίς ωραιοποιήσεις από τη μια και χωρίς αντιπολιτευτική διάθεση από την άλλη».

    Πρόσθεσε ότι υπάρχουν αναφορές στην έκθεση που μπορούν να αξιοποιηθούν από την Κύπρο μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου και κάλεσε προς τούτου τις πολιτικές δυνάμεις σε συλλογική προσπάθεια και συναίνεση.

    Αναφερόμενος στις συζητήσεις που διεξάγονται για την εισήγηση της Κομισιόν, είπε ότι έχει ενδιατρίψει σε όλες τις εκθέσεις που έχουν γίνει για την Τουρκία από το 1999 μέχρι σήμερα και διαπίστωσε ότι «σε καμία απολύτως δεν γίνεται αναφορά σε κατοχή και απόσυρση τουρκικών στρατευμάτων, όπως δεν γίνεται αναφορά στους έποικους».

    Διευκρίνισε ότι η δήλωσή του δεν στοχεύει «να δικαιολογήσει τη σημερινή διατύπωση της έκθεσης, αλλά για να γνωρίζουμε τι γίνεται στην πραγματικότητα».

    «Στην πράξη η απόφαση του Ελσίνκι απάλλασσε την Κύπρο από το άγχος της μη ένταξης, εάν δεν υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, αλλά απάλλασσε και την Τουρκία από το ίδιο άγχος», συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «εκείνο που ζητούσε το Ελσίνκι από την Τουρκία είναι να βοηθά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «εκείνο που έχουμε μπροστά μας σήμερα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αφύσικο». Πρόσθεσε ότι «ήθελαν πολύ όλοι να δώσουν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία και τη δίδουν με πολλές προϋποθέσεις και όρους, μερικοί από τους οποίους είναι σκληροί όροι».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι όροι αυτοί «ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχονται οι διάφορες κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ από την κοινή γνώμη, αλλά και από το γεγονός ότι η Τουρκία είναι μια τεράστια χώρα και από την πιθανή ένταξη της θα δημιουργηθούν όχι λίγα προβλήματα στην ΕΕ».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμα ότι «οι αναφορές που γίνονται στην έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι αναφορές και ο κάθετος περιορισμός για εισαγωγή εργατικού δυναμικού στις χώρες της ΕΕ από την Τουρκία, η τοποθέτηση για την ολοκλήρωση της τελωνιακής ένωσης και με τα 25 κράτη μέλη και μερικά άλλα ζητήματα που περιέχονται στην έκθεση, προσφέρονται προς αξιοποίηση από την Κύπρο μέχρι το Δεκέμβριο, για πιθανές πιο ολοκληρωμένες τοποθετήσεις στην απόφαση που θα ληφθεί το Δεκέμβριο, αλλά και μετά το Δεκέμβριο».

    Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Τουρκία ------------------------------------------- Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελούν μια καλή βάση για να εργαστούμε και να κτίσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε πως ''υπάρχει τώρα ένα πλαίσιο και μια διαδικασία μέσα στην οποία η πλευρά μας θα δραστηριοποιηθεί έτσι που να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες αλλά και οι εν δυνάμει προσφερόμενες δυνατότητες προς την κατεύθυνση υλοποίησης των στόχων μας στο Κυπριακό''.

    Ερωτηθείς αν η Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί καλή βάση για να κτίσουμε μέχρι το Δεκέμβριο ή και μετά το Δεκέμβριο, ο Εκπρόσωπος είπε ''και μέχρι το Δεκέμβριο και μετά''.

    ''Νομίζω παρέχονται δυνατότητες και μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου, όπου το κατεξοχήν πολιτικό όργανο της ΕΕ θα λάβει την τελική απόφαση. Και μετά και πριν παρέχονται αυτές οι δυνατότητες'', σημείωσε.

    Ανέφερε επίσης πως ''δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απόφαση όσον αφορά τη στάση μας για το Δεκέμβρη, υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή, η οποία ακολουθείται με συνέπεια και ευελιξία και επιμονή όσον αφορά την προώθηση των δικών μας βασικών θεμάτων στα πλαίσια της ΕΕ και στα πλαίσια της νέας κατάστασης που δημιουργείται αυτή τη στιγμή μετά από την Εκθεση της Επιτροπής''.

    Ερωτηθείς αν η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ασφαλώς η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί το δικαίωμα του βέτο''.

    Υπενθύμισε εξάλλου τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ''δεν επιθυμούμε να ασκήσουμε βέτο, δεν επιθυμούμε να εμποδίσουμε την έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία''. Πρόσθεσε πως ''φυσικά πρέπει να ληφθούν υπόψη βασικά θέματα τα οποία μας απασχολούν και εμάς. Αυτή θα είναι η προσπάθειά μας και αυτή είναι η θέση''.

    Κληθείς να πει αν η Κυπριακή Δημοκρατία κρατά το βέτο στα χέρια της για να πετύχει κάτι το Δεκέμβριο, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''θα είναι συνεχής η προσπάθειά μας έτσι ώστε να διασφαλιστούν βασικά θέματα, τα οποία μας ενδιαφέρουν και μέχρι το Δεκέμβρη και μετά''.

    Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν αποτύχουν οι προσπάθειές μας μέχρι το Δεκέμβριο, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ''όταν έλθει εκείνη η ώρα θα υπάρξει η σχετική απόφαση''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''μπορεί στις συστάσεις της Επιτροπής να αναφέρεται η Κύπρος ρητά μόνο μια φορά, αλλά το Κυπριακό και οι διάφορες πτυχές του είναι παντού''.

    ''Η χθεσινή (προχθεσινή) έκθεση με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προτείνει την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Οι συστάσεις της Επιτροπής προτείνουν αυστηρούς μηχανισμούς, τόσο για την παρακολούθηση τόσο των στόχων και προτεραιοτήτων που θα θέτει η ΕΕ όσο και των ίδιων των διαπραγματεύσεων,'' ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''σε αντίθεση με προηγούμενες διευρύνσεις στην περίπτωση της Τουρκίας θα δίδεται έμφαση στην υλοποίηση παρά στην υιοθέτηση πολιτικών και εναρμονιστικών νομοθεσιών''.

    ''Οι συστάσεις της Επιτροπής σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας αποτελούν μια καλή βάση για να εργαστούμε και να κτίσουμε μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2004 οπότε το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, ομόφωνα, δηλαδή με τη θετική ψήφο και των 25 θα πρέπει να αποφασίσει για το αν και πότε θα αρχίσει η ΕΕ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και υπό ποιους όρους'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ανέφερε πως ''οι συστάσεις της Επιτροπής δεν πρέπει να μελετηθούν και να αξιολογηθούν περιοριστικά αλλά σε συνάρτηση τόσο με την τελευταία έκθεση της Επιτροπής της 29ης Σεπτεμβρίου 2004 της τακτικής δηλαδή έκθεσης για την Τουρκία, όσον και με τις αρχές και τις προτεραιότητες αλλά και τους στόχους όπως περιλαμβάνονται στην ισχύουσα απόφαση του Συμβουλίου για την εταιρική σχέση ΕΕ - Τουρκίας''.

    Είπε επίσης πως ''αξιοσημείωτη είναι η ρητή αναφορά στις συστάσεις της Επιτροπής ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις και ο πολιτικός διάλογος θα πραγματοποιούνται σε διακυβερνητικό επίπεδο μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ και της Τουρκίας''.

    ''Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η σημασία των γενικών όρων που τίθενται προς την Τουρκία αλλά και των ειδικών όρων που αναφέρονται στην Κύπρο, που εμπεριέχουν στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από την πλευρά μας'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος.

    ''Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και στο βαθμό που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υιοθετήσει τη φιλοσοφία των συστάσεων ή και τις ίδιες τις συστάσεις της Επιτροπής, ανεξάρτητα αν όπως είναι γνωστό το Κυπριακό ουδέποτε είχε διασυνδεθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης η Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει τη δυνατότητα, κυρίως δημιουργώντας συμμαχίες, να θέσει από την αρχή στόχους και προτεραιότητες και να επιδιώξει την υιοθέτηση και υλοποίησή τους από την αρχή'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως ήδη ''η πλατιά υποστήριξη που βρήκαν οι θέσεις μας στην Επιτροπή αποδεικνύουν ότι τέτοια υποστήριξη και συμμαχίες θα είναι δυνατές τόσο από τώρα μέχρι το Δεκέμβριο αλλά και στις άλλες φάσεις των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία''.

    ''Η κυπριακή Κυβέρνηση με μεθοδικότητα και συνέπεια και ευελιξία θα εργαστεί προς την κατεύθυνση αυτή'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Είπε επίσης πως ''δεν πρέπει να μας διακατέχει απογοήτευση γιατί δεν έχουν ρητώς μπει στην Εκθεση κάποια από τα θέματα τα οποία εμείς θα θέλαμε''.

    Ερωτηθείς ποιοι είναι οι στόχοι τους οποίους θα επιδιώξει η κυπριακή Κυβέρνηση, ο Εκπρόσωπος είπε πως στα πλαίσια της Εκθεσης διαφαίνεται από τη μια ότι το Κυπριακό δεν παραγνωρίζεται, υπό την έννοια ότι δεν αγνοείται σαν πρόβλημα, το οποίο συνδέεται και με την ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως υπάρχουν ρητές αναφορές όσον αφορά βελτιωμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και των γειτόνων της, κάτι ''που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που ακολουθεί η ΕΕ σε αυτούς τους τομείς''.

    Γίνονται αναφορές για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γίνονται και ειδικές αναφορές στην υπόθεση Λοϊζίδου, όπου τονίζεται στην Εκθεση ότι το θέμα της αποκατάστασης περιουσιών και των δικαιωμάτων δεν έχει ακόμη επιλυθεί, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Ταυτόχρονα, είπε, γίνεται αναφορά και στη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, όπου αναφέρεται το θέμα εκπαίδευσης στην Καρπασία και το θέμα των αγνοουμένων.

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως ''υπάρχει και η πρόθεση να υπάρξει μόνιμη διασφάλιση για την προστασία των αγορών εργασίας στις ευρωπαϊκές χώρες, που ασφαλώς συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο, κάτι που συνδέεται χωρίς άλλο και με το θέμα των εποίκων''.

    ''Με αυτή την τοποθέτηση αποκλείεται η ελεύθερη έλευση και ροή Τούρκων υπηκόων και στην Κύπρο'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας πως ''αυτό είναι μια ασφαλιστική διεικλίδα''.

    Ερωτηθείς αν αυτή η συγκεκριμένη μόνιμη παρέκκλιση αντίκειται στο σχέδιο Ανάν ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως ''το σχέδιο Ανάν είχε άρει ως μόνιμη παρέκκλιση την εισροή Τούρκων υπηκόων. Τώρα η ΕΕ θεωρεί ότι πρέπει να εισαχθεί ειδική ασφαλιστική διεικλίδα για τη μη διατάραξη της αγοράς εργασίες σε όλες τις χώρες της ΕΕ''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ακόμη πως ''τονίζεται μέσα στην Εκθεση ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξάγονται επί διακυβερνητικού επιπέδου με όλα τα 25 κράτη της ΕΕ'' στα οποία συμμετέχει και η Κύπρος.

    Πρόσθεσε πως γίνεται αναφορά στην τελωνειακή ένωση και στο γεγονός ότι αναμένεται θετική αντίδραση εκ μέρους της Τουρκίας για την υιοθέτηση του Πρωτοκόλλου το οποίο αναφέρεται στη Συνθήκη Προσχώρησης, ''που ασφαλώς ενδιαφέρει και την Κύπρο και έχει σχέση με την πολιτική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου''.

    Ανέφερε πως το γεγονός ότι υπάρχει και η δυνατότητα αναστολής των διαπραγματεύσεων εκ μέρους της ΕΕ, μετά από εισήγηση της Επιτροπής, σε περίπτωση που υπάρχει συνεχής και επαναλαμβανόμενη παράβαση όρων που έχουν τεθεί στην Εκθεση για την Τουρκία, κυρίως σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Υπάρχει επίσης αναφορά στο γεγονός ότι τίθενται προτεραιότητες κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δηλαδή αν δεν συμπληρωθούν κάποια πράγματα πριν δεν θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις επί ορισμένων κεφαλαίων, πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος.

    ''Ολα αυτά αν τα συνδυάσουμε και με άλλες αναφορές με υποχρέωση της Τουρκίας για αποκατάσταση δικαιωμάτων εκτοπισμένων υπάρχουν δυνατότητες πάνω στις οποίες μπορούμε να βασιστούμε για την περαιτέρω πορεία και με στόχο τη σωστή διαφύλαξη των δικών μας βασικών θεμάτων'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν απέτρεψε την εισαγωγή στο κείμενων προτάσεων της πλευράς μας, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''έγινε συζήτηση στην Επιτροπή, υπήρξαν διαφορετικές απόψεις που τέθηκαν στο τραπέζι, οι θέσεις που ετέθησαν από ορισμένους Επιτρόπους για τη δική μας πλευρά έτυχαν υποστήριξης, όμως τελικά το κείμενο προέκυψε όπως προέκυψε''.

    Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό -------------------------------- Αν η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιήσει την υπόσχεσή της για άρση του ''αποκλεισμού'' του ψευδοκράτος, τότε θα μπορεί να μας ζητήσει κάτι ως αντάλλαγμα, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας προχθές βράδυ στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός ερωτηθείς για να το ενδεχόμενο να ζητήσει η ΕΕ από την Τουρκία την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι ''υπάρχουν όμως κάποια πράγματα που ζητούμε εμείς από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Οταν η Τουρκική Δημοκρατία στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου έλεγε ναι η ΕΕ είχε υποσχεθεί την άρση του αποκλεισμού. Παρόλα αυτά συνεχίζεται ο αποκλεισμός'', είπε και διερωτήθηκε τι έχουν κάνει οι Τ/Κ και συνεχίζεται ο ''αποκλεισμός'' αυτός.

    ''Ας το κάνουν αυτό και ας ζητήσουν μετά ως αντάλλαγμα αυτά που θέλουν. Αλλιώς δεν πρέπει να βρίσκουν στον εαυτό τους το δικαίωμα να μας ζητούν πρόσθετα πράγματα'', σημείωσε.

    Eυρωβουλή - Τουρκία - Μπορέλ ------------------------------ Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει θέση για την Τουρκία και θα εκφρασθεί πολιτικά στη Σύνοδο της Ολομέλειας που θα γίνει στις 1 και 2 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Σώματος Γιουζέπ Μπορέλ.

    Αναφερόμενο στη διάσκεψη που έγινε προχθές για την Τουρκία, ο κ. Μπορέλ είπε ότι διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημόσια συζήτηση σχετικά με την ιστορική πρόκληση που αποτελεί το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είμαι ευτυχής, συνέχισε, που η συζήτηση αυτή έγινε στο Κοινοβούλιο χάρη στην παρουσίαση από τον Πρόεδρο Πρόντι και τον Επίτροπο Φερχόιγκεν της γνώμης της Επιτροπής που μόλις υιοθετήθηκε.

    Σε αυτό το μείζον θέμα για το μέλλον της Ενωσης και των πολιτών της έχει μεγάλη σημασία για το δημοκρατικό διάλογο που οι ευρωβουλευτές ήταν οι πρώτοι που αντιπαράθεσαν τις σκέψεις τους τόσο μεταξύ τους όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανέφερε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, συνέχισε, ότι στο τέλος της μακράς αυτής διαδρομής θα είναι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα κρατά το κλειδί της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε αυτό εναπόκειται να πει ναι ή όχι στην ένταξη της Τουρκίας, όπως και των άλλων υποψηφίων χωρών.

    Από την πλευρά της, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων καλείται να ετοιμάσει μία έκθεση που θα αποτελέσει, όταν θα εγκριθεί από την ολομέλεια, τη θέση του Κοινοβουλίου. Τη θέση αυτή θα παρουσιάσει ο κ. Μπορέλ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 17 Δεκεμβρίου.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ από τη προχθεσινή συζήτηση για την Τουρκία στην ολομέλεια διαφάνηκε συναίνεση σε πέντε σημεία:

    - ότι είναι επιτακτική ανάγκη να εμπλακεί η κοινή γνώμη στην ιστορική αυτή συζήτηση,

    - ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει κατά γράμμα τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει και να επαγρυπνεί όλως ιδιαιτέρως για την πρακτική τους εφαρμογή, διώκοντας ιδίως όσους εμπλέκονται σε βασανιστήρια,

    - ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη,

    - ότι το σύστημα παρακολούθησης που προτείνεται από την Επιτροπή, στο οποίο το Κοινοβούλιο θέλει να συμμετάσχει στενά, είναι θετικό,

    - ότι η σχετική ρήτρα για τη διακοπή ενδεχομένως των διαπραγματεύσεων, στην περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση σχετικά με την προστασία των θεμελιωδών ελευθεριών, είναι χρήσιμη.

    Υπάρχουν όμως και θα πρέπει να υπογραμμιστούν, όπως είπε, πολλά ιδιαίτερα σημαντικά σημεία διαφωνίας:

    - όσον αφορά το εάν πρέπει ή όχι η Τουρκία να γίνει μέλος της Ενωσης ή εάν πρέπει να διαπραγματευτούμε με αυτήν ένα προνομιακό καθεστώς συνεργασίας,

    - όσον αφορά την ίδια τη φύση της Ενωσης που θα προέκυπτε μετά από ένα ναι ή ένα όχι στην ένταξη της Τουρκίας,

    - όσον αφορά τους τομείς και τη διάρκεια των μεταβατικών περιόδων και των σχετικών ρητρών διασφάλισης και ιδιαιτέρως εκείνων που έχουν σχέση με την ελεύθερη κυκλοφορία, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και τα Διαρθρωτικά Ταμεία.''

    Μπαρόζο - Κύπρος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Φινλανδία - Εσθονία ---------------------------------------------------------------- Ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 14 Οκτωβρίου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί τη Φινλανδία και την Εσθονία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει για τη Φινλανδία την Κυριακή.

    Μακσέιν - Κύπρος - Επίσκεψη ------------------------------ Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης, Ντένις Μακσέιν αναμένεται στην Κύπρο εντός του Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με έγκυρες βρετανικές πηγές, ο κ. Μακσέιν θα έχει συνομιλίες με την Κυπριακή Κυβέρνηση και με Τ/Κ ηγέτες για την κατάσταση στην Κύπρο μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Η επίσκεψη του κ. Μακσέιν τοποθετείται στα τέλη Οκτωβρίου.

    Υφυπουργός Οικονομίας Ελλάδας - Επίσκεψη στην Κύπρο ----------------------------------------------------- Εφθασε χθες το απόγευμα στην Κύπρο ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Φώλιας, ο οποίος χθες βράδυ μίλησε στο Δεύτερο Χρηματιστηριακό Συμπόσιο με θέμα ''Το Νέο Χρηματιστήριο - Προώθηση - Αξιοπιστία''.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσκεψης που ανακοίνωσε η Πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία, σήμερα στις 9.15 το πρωί ο Ελληνας Υφυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό και στις 11.00 με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Το απόγευμα ο κ. Φώλιας θα συναντηθεί με την Εκτελεστική Επιτροπή και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΒΕ και στις 7 το βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που διοργανώνει η Μονάδα Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών της Τράπεζας Κύπρου με θέμα ''Προοπτικές Επενδύσεων και Συνεργασιών σε Ελλάδα και ΕΕ''.

    Ο Ελληνας Υφυπουργός αναχωρεί από την Κύπρο την Κυριακή.

    Υπουργείο Εξωτερικών - Ισραήλ - Νέος κύκλος βίας -Αποδοκιμασία ----------------------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του αναφορικά με τον τελευταίο κύκλο βίας στο Ισραήλ και αποδοκιμάζει έντονα τη δυσανάλογη και υπερβολική στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ, η οποία προκαλεί το θάνατο πολλών πολιτών και αχρείαστο πόνο, επίσημη ανακοίνωση αναφέρει.

    ''Το Υπουργείο Εξωτερικών'', γράφει η ανακοίνωση, ''εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του αναφορικά με τον τελευταίο κύκλο βίας στο Ισραήλ και στις Κατεχόμενες Περιοχές, ο οποίος κατά τις τελευταίες μέρες στοίχισε τη ζωή σε αρκετά αθώα θύματα''.

    Επιπλέον, ''το Υπουργείο Εξωτερικών αποδοκιμάζει έντονα τη δυσανάλογη και υπερβολική στρατιωτική αντίδραση του Ισραήλ, η οποία προκαλεί το θάνατο πολλών πολιτών και πολύ αχρείαστο πόνο, ως συνέπεια της κατακριτέας τρομοκρατικής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα στη Sderot, που είχε ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο δύο Ισραηλινών παιδιών''.

    Οπως προσθέτει η ανακοίνωση ''το Υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη βία και τον τρόμο να επικρατήσουν και καλεί τις δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους υπό τον Οδικό Χάρτη, αφού αυτή η πορεία δράσης αντιπροσωπεύει τη μόνη οδό για επίτευξη του κοινού στόχου της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστινίους''.

    Καταλήγοντας, η ανακοίνωση αναφέρει πως ''το Υπουργείο Εξωτερικών επαναλαμβάνει τη θέση του καλώντας το Ισραήλ να σεβαστεί πλήρως την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης''.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπ. Οικονομικών - Κρατικός Προϋπολογισμός -------------------------------------------------------------- Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2005 είναι «περιοριστικός» και προνοεί έσοδα 2,7 δισεκατομμύριων λιρών και δαπάνες 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών, παρουσιάζοντας δημοσιονομικό έλλειμμα 5,8%. Προβλέπει επίσης αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες ύψους 371 εκατομμυρίων λιρών.

    Αυτά δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Ιάκωβος Κεραυνός αφού παρέδωσε χθες τον Προϋπολογισμό του 2005 στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος εξέφρασε ευαρέσκεια για την έγκαιρη κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή προς έγκριση και δήλωσε ότι το σώμα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να εγκρίνει τον Προϋπολογισμό μέχρι το τέλος του έτους.

    «Θα πει το λόγο της η Βουλή», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «στόχος είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού πριν το τέλος του έτους ώστε το 2005 να ξεκινήσει έχοντας εγκεκριμένο συγκεκριμένο Προϋπολογισμό».

    Πρόσθεσε ότι με την υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος σύγκλισης, από τα οποία αρκετά έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, αναμένεται το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 2,9%, όπως η Κύπρος έχει δεσμευτεί με το πρόγραμμα σύγκλισης που έχει υποβάλει στην ΕΕ.

    Είπε πως ο Προϋπολογισμός του 2005 είναι περιοριστικός και έχει βασικό στόχο την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών με ταυτόχρονη συντήρηση της αναπτυξιακής προσπάθειας.

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι λαμβάνοντας υπόψη το μέσο εργαζόμενο πολίτη, έχει καταρτιστεί ο Κρατικός Προϋπολογισμός με χαρακτήρα αναπτυξιακό και κοινωνικό και γι' αυτό οι αναπτυξιακές δαπάνες είναι αυξημένες και φτάνουν τα 371 εκατομμύρια λίρες.

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει τη συνεργασία και την κατανόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής.

    Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει να ισχύει η τακτική κατάθεσης συμπληρωματικών προϋπολογισμών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι η τακτική που ακολουθείτο με κατάθεση πολλών συμπληρωματικών προϋπολογισμών περιορίστηκε από το 2004.

    Εξήγησε ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός του Μαϊου δεν έχει υλοποιηθεί και ανακοίνωσε ότι στο τέλος του τρέχοντος μηνός θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το 2004.

    Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η αντίληψη του Υπουργείου του είναι ότι πρέπει να γίνεται σωστός προγραμματισμός Υπουργείων και Υπηρεσιών, που να αντικατοπτρίζεται μέσα στον εγκεκριμένο τακτικό Προϋπολογισμό ώστε αν καταστεί ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό να γίνεται για πολύ συγκεκριμένους λόγους που δεν ήταν δυνατό να προβλεφθούν, ή γιατί η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διαφοροποιήσει κάποιες συγκεκριμένες επιμέρους πολιτικές.

    Καζαμίας - Ευρωβουλή - Ακρόαση -------------------------------- Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε σχεδόν ομόφωνα (30 στις 31 ψήφους) την υποψηφιότητα του Κίκη Καζαμία για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Η επόμενη φάση της διαδικασίας είναι η έγκριση του κ. Καζαμία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβουλιο, στις 25 Οκτωβρίου, κάτι που θεωρείται τυπική διαδικασία μετά τη προχθεσινή ψηφορία στην Επιτροπή Προϋπολογισμού που θα κάνει και την εισήγηση. Η οριστική απόφαση για το διορισμό ανήκει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Υπουργών και υπολογίζεται για τις αρχές Νοεμβρίου.

    Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής ακρόασης ο υποψήφιος της Κύπρου για το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε πολύ ικανοποιητικές απαντήσεις στις διάφορες ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν από τους ευρωβουλευτές, που αφορούσαν τα θέματα της διαφάνειας στις κοινοτικές δαπάνες. Θετική εντύπωση έκανε επίσης το βιογραφικό του, το οποίο απέσπασε και τα εγκώμια του προεδρεύοντα της προχθεσινής συνεδρίας.

    Το Κυπριακό και το σχέδιο Ανάν δεν τέθηκαν στο πλαίσιο των ερωτήσεων από κανένα ευρωβουλευτή. Στο μόνο που αναφέρθηκε ο κ. Καζαμίας ήταν στη θητεία του ως δημάρχου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    ΕΕ - Ασία - Σύνοδος ΑΣΕΜ ---------------------------- Με την τελετή υποδοχής 13 νέων μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου, άρχισε η πέμπτη σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ασίας (ΑΣΕΜ) που διεξάγεται στο Ανόι.

    Στη σύνοδο συμμετέχουν οι 25 χώρες μέλη της ΕΕ και 12 ασιατικές χωρών, μεταξύ αυτών η Κίνα και η Ιαπωνία, που όλες μαζί συνιστούν περίπου το μισό πληθυσμό της γης.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί ο Υπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Ιακώβου και την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικιών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Η ΑΣΕΜ, ένα βήμα πολιτικού διαλόγου και οικονομικής συνεργασίας ιδρύθηκε το 1996 στην Μπανγκόγκ. Ο συνολικός πληθυσμός των χωρών-μελών της αγγίζει τα 2,3 δισ. ενώ το ΑΕΠ το 2002 ήταν αντίστοιχο του 46% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

    Φέτος η ΑΣΕΜ υποδέχθηκε στους κόλπους της τα δέκα νέα μέλη της ΕΕ αλλά και τρεις ασιατικές χώρες, την Καμπότζη, το Λάος, και τη Μιανμάρ, με πολλά ερωτηματικά εκ μέρους των Ευρωπαίων για το στρατιωτικό καθεστώς της.

    Στο τραπέζι του διαλόγου αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της ουσιαστικής αναβάθμισης των εταιρικών σχέσεων Ευρώπης και Ασίας ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχουν οι διμερείς επαφές στο περιθώριο της συνόδου.

    Βουλή των Ελλήνων - ''Μέρες μνήμης Μόρφου'' ---------------------------------------------- Διακομματική αποστολή της Βουλής των Ελλήνων, με επικεφαλής τον Β΄ Αντιπρόεδρο του Σώματος Γεώργιο Σούρλα (ΝΔ) και μέλη τους βουλευτές Θεόφιλο Βασιλείου (ΝΔ), Θεόδωρο Κολιοπάνο (ΠΑΣΟΚ), Σταύρο Σκοπελίτη (ΚΚΕ) και Αθανάσιο Λεβέντη (ΣΥΝ), φθάνει σήμερα στην Κύπρο, για να συμμετάσχει στις αντικατοχικές εκδηλώσεις του Δήμου Μόρφου ''Μέρες μνήμης Μόρφου'', από 8 έως 11 Οκτωβρίου.

    Την αποστολή θα συνοδεύουν οι Αγγελος Μαρκόπουλος, ειδικός επιστήμονας της Βουλής για την ΕΕ και τους διεθνείς οργανισμούς, Πέτρος Κασσιμάτης, Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Σούρλα και γνωστός στην Κύπρο από την ενασχόλησή του με θέματα Κυπριακού Ελληνισμού, και ο Γεώργιος Νούλας, επιστημονικός συνεργάτης του Γραφείου του κ. Σούρλα στη Βουλή.

    Κατά την παραμονή του στην Κύπρο, ο κ. Σούρλας θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστο Ταλιαδώρο τη Δευτέρα.

    Ο κ. Σούρλας θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να επισκεφθεί την ''Αγία Σκέπη'' στο Φιλάνι και το Παρασκευαϊδειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο.

    Κύπρος - 6ο Συνέδριο Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου Ευρώπης

    Με τη συμμετοχή 40 αντιπροσώπων Συμβουλίων Τύπων και Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας άρχισε σήμερα στη Λευκωσία το 6ο Συνέδριο της Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης (ΣΑΣΤΕ) - (AIPCE - Alliance of Independent Press Councils of Europe).

    Οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο διοργανώνει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, διεξάγονται στα κτίρια της Δημοσιογραφικής Εστίας.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου είπε πως η βοήθεια που προσφέρουν οι δημοσιογράφοι και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Κύπρο είναι πραγματικά ανεκτίμητη τόσο στο θέμα της ενημέρωσης όσο και στο θέμα της προώθησης των δικαίων της Κύπρου και του λαού της.

    Στον χαιρετισμό του, ο κ. Χρίστου σημείωσε ότι ''ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας αποτελεί συμβόλαιο τιμής μεταξύ μέσων μαζικής ενημέρωσης και κοινωνίας''.

    Ο κώδικας, συνέχισε, εδράζεται στην αυτορύθμιση και χαράσσει ακριβώς τα πλαίσια που διέπουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία όσον αφορά μεταξύ άλλων το λειτούργημα του δημοσιογράφου σε σχέση με την ακρίβεια της είδησης, το δικαίωμα της απάντησης, την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τον τρόπο απόκτησης πληροφοριών, το τεκμήριο της αθωότητας, την παρουσία των ανηλίκων, τις δυσμενείς διακρίσεις, το δημοσιογραφικό απόρρητο και άλλα συναφή θέματα.

    Είπε ότι για την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας στο χώρο αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων των ρυθμιστικών αρχών, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των δημοσιογράφων, της κοινωνίας και του ίδιου του πολίτη.

    ''Η κυβέρνηση'', πρόσθεσε, ''στηρίζει την προσπάθεια σας αυτή αφού η προώθηση της δημοκρατικής ελεύθερης έκφρασης και η σωστή πληροφόρηση του πολίτη, σε τελική ανάλυση προάγουν τη δημοκρατία και την ειρήνη''.

    Ο κ. Χρίστου συγχάρηκε ιδιαίτερα την Κυπριακή Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας που από την ίδρυσή της πριν επτά σχεδόν χρόνια επιτελεί σημαντικό έργο στον τομέα του ελέγχου της συμπεριφοράς των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών.

    Σε χαιρετισμό του επίσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας Ανδρέας Μαυρομμάτης είπε ότι με τη φιλελευθεροποίηση των μέσων ενημέρωσης και την ιδιωτικοποίηση πάρα πολλών από αυτά, μαζί με τα τεράστια καλά που έχουν προέλθει υπήρξαν και προβλήματα.

    ''Δηλαδή'', εξήγησε, ''η συνεχής τάση για μεγαλύτερη θεαματικότητα, για περισσότερους αναγνώστες κλπ, έχει αρχίσει να δημιουργεί κάποια προβλήματα δεοντολογίας, πράγμα που δεν συμβαίνει μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλο τον κόσμο.

    Ο κ. Μαυρομμάτης είπε πως αναγνωρίστηκε η ανάγκη ότι παράλληλα με την προστασία της ελεύθερης πρόσβασης στις ειδήσεις, της ελευθερίας της έκφρασης ως ακρογωνιαίου λίθου της δημοκρατίας θα πρέπει ταυτόχρονα να υπάρξει και κάποιο είδος δεοντολογίας που να διέπει τις πράξεις μας όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και την προστασίας των ατόμων.

    Πρόσθεσε ότι παρόλο που υπάρχουν προβλήματα, υπάρχει όμως και μια συνεχής βελτίωση από τη συνδυασμένη δουλειά που γίνεται τόσο από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης.

    Προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται, σημείωσε ο κ. Μαυρομμάτης είναι ο μη σεβασμός της ιδιωτικής ζωής, θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέματα παιδιών, θέματα που μπορούν να ''σοκάρουν'' την συνείδησή μας καθώς και η ύπαρξη παραπληροφόρησης.

    Εχουμε την υποχρέωση, είπε, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας να προστατεύσουμε την πρόσβαση στις πηγές των δημοσιογράφων όπως και να επισύρουμε την προσοχή των κυβερνήσεων σε αυτή την υποχρέωση που έχουν να προστατεύσουν τις πηγές των δημοσιογράφων.

    Σε χαιρετισμό του επίσης στην έναρξη των εργασιών, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Ανδρέας Καννάουρος είπε ότι η Ενωση Συντακτών ως ενεργό μέλος της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας συμμετέχει και υποστηρίζει αυτή τη συνάντηση των Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπης.

    Είμαστε ευτυχείς, σημείωσε, που η συνάντηση αυτή είναι το πρώτο σημαντικό γεγονός στη δημοσιογραφική εστία, ένα έργο σημαντικό για τη δημοσιογραφική οικογένεια, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, το δημοσιογραφικό λειτούργημα και την κυπριακή κοινωνία.

    Πιστεύουμε, είπε ο κ. Καννάουρος, ότι οι Κύπριοι δημοσιογράφοι προσπαθούν και κάνουν την δουλειά τους παρά τις ελλείψεις, αδυναμίες και τρωτά σημεία που υπάρχουν, τα οποία όπως υπέδειξε, πρέπει να προσεχθούν ώστε οι δημοσιογράφοι να ανταποκρίνονται και να υπερασπίζουν ελευθερίες και δικαιώματα με πάθος εκπληρώνοντας τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους προς την κοινωνία.

    Οι 20 χώρες που εκπροσωπούνται στις εργασίες του Συνεδρίου είναι: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Κύπρος, Λουξεμβούργο, Ουκρανία, Ρωσία, Σουηδία και Φιλανδία.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν το συνέδριο είναι οι εθνικές εκθέσεις για τις δραστηριότητες εκάστου Συμβουλίου Τύπου από το προηγούμενο συνέδριο (Στοκχόλμη, Σεπτέμβριος 2003), ο θεσμός του Εσωτερικού Επιτρόπου (Ombudsman), που έχει καθιερωθεί σε ΜΜΕ μερικών χωρών και η ανάγκη για δευτεροβάθμιο σώμα ελέγχου των Συμβουλίων Τύπου.

    Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος ------------------------------- Σε ανοδική πορεία επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από τις μικρές απώλειες που κατέγραψε χθες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 966,33 μονάδες, σημειώνοντας οριακή άνοδο της τάξης του 0,19%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,94%, κλείνοντας στις 72,39 μονάδες. Αύξηση σε σχέση με τα επίπεδα των τελευταίων ημερών σημείωσε η αξία των συναλλαγών, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος τόσο για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο και για τα Χρεόγραφα της Λαϊκής Τράπεζας. Ο ημερήσιος τζίρος ανήλθε στις 537 χιλιάδες λίρες.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι περαιτέρω χειρισμοί της κυπριακής κυβέρνησης, υπό το φως της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία είναι το θέμα που κατά κύριο λόγο απασχολεί τα σημερινά δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου. Αλλά θέματα που προβάλλονται είναι η σημερινή πορεία των αγροτών προς το Προεδρικό Μέγαρο, η εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών, η κατάθεση χθες του Κρατικού Προϋπολογισμού στη Βουλή, η έλλειψη φαρμάκων και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το ΧΑΚ.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Χαμένα τα έχει η κυβέρνηση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι δηλώσεις που έγιναν χθες από το στρατόπεδο των κυβερνώντων σε σχέση μη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "κατέδειξαν το πόσο χαμένα τα έχουν στον τρόπο αντιμετώπισης των νέων δεδομένων και κυρίως το πως άλλα περίμεναν και άλλα τους ήρθαν". Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην προσπάθεια που καταβάλλεται για άρση της ασυλίας του ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη έχει σημειωθεί εμπλοκή που ενδεχομένως να οδηγήσει σε αποτυχία και προσθέτει ότι αυτό οφείλεται στους άστοχους χειρισμούς που έγιναν στην Κύπρο και που δεν ακολούθησαν την ενδεδειγμένη διαδικασία.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τρακτέρ πολιορκούν το Προεδρικό'' γράφει ότι τα τεράστια οικονομικά προβλήματα και η μη υλοποίηση υποσχέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης οδηγούν ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο της Κύπρου στην καταστροφή. Προσθέτει ότι οι αγρότες όλων των κλάδων μη έχοντας άλλη επιλογή θα οδηγήσουν σήμερα τα γεωργικά τους οχήματα σε πορεία στο Προεδρικό ελπίζοντας σε μια θετική ανταπόκριση εκ μέρους της κυβέρνησης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Προϋπολογισμός του 2005, τον οποίο παρέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός παρουσιάζεται ελλειμματικός. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό περιοριστικό, ο οποίος προνοεί έσοδα 2,7 δισεκατομμυρίων λιρών και δαπάνες 3,5 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Σε αναζήτηση συμμάχων'' γράφει ότι η κυπριακή κυβέρνηση ''παίζει'' όλα τα χαρτιά της στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να επανασυνδέσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με το Κυπριακό. Προσθέτει ότι μετά την έκθεση της Κομισιόν που δίνει συγχωροχάρτι στην Αγκυρα, η Λευκωσία αναζητεί συμμάχους μεταξύ των κοινοτικών εταίρων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεγάλο μέρος των 985 εκατομμυρίων λιρών που αντλήθηκαν από τις δημόσιες εταιρείες τα έτη 1999-2000 δεν επενδύθηκαν στη βάση των δεσμεύσεων των ενημερωτικών δελτίων, όπως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας καταγράφεται στο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για το Χρηματιστήριο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Οροι για 'ναι' από Λευκωσία'' γράφει ότι η Λευκωσία θα επιχειρήσει να επανασυνδέσει το Κυπριακό με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και προσθέτει ότι η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης είναι όπως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το Δεκέμβριο για την Τουρκία υπάρξει μια ''ουρά'' για το Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες εκλογές με τις χρονοβόρες διαδικασίες του σημερινού καταστατικού και αναφέρει ότι εντός των ημερών αποστέλλεται στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο επιστολή με την οποία καλείται να συγκαλέσει μείζονα Σύνοδο εντός Ιανουαρίου η οποία θα αποφασίσει ως προς το κατά πόσο θα κενωθεί ή μη ο θρόνος.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Ναι, Οχι και βέτο για την ένταξη της Τουρκίας'' γράφει ότι μετά την πρώτη ευφορία που προκάλεσε το ναι της Κομισιόν στην Τουρκία, κυρίως από την Αγκυρα και τους πολιτικούς της φίλους, στην Ευρώπη άρχισαν να διαμορφώνουν συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν τα νέα καταλυτικά για την ΕΕ γεγονότα. Προσθέτει ότι στη Γαλλία 50 βουλευτές εκφράζουν τη διαφωνία τους για την ένταξη της Τουρκίας και ζητούν σύγκληση του Κοινοβουλίου για συζήτηση του θέματος. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με την Υπουργό Κωνσταντίνα Ακκελίδου για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων που επιδεινώνεται αποφάσισε να υποβάλει πρόταση στο Συμβούλιο Φαρμάκων για χορήγηση 5ετούς άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων που δεν έχουν αναβαθμισμένο φάκελο εγγραφής.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Οφειλές μαμούθ'' γράφει ότι η θυγατρική εταιρεία των Κυπριακών Αερογραμμών Hellasjet μπορεί να αφήσει πίσω της συσσωρευμένες οικονομικές οφειλές που ενδεχομένως να ξεπεράσουν τα 30 εκατομμύρια λίρες, σε περίπτωση που αποφασιστεί τερματισμός της λειτουργίας της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ εξέφρασε την ανησυχία του για την ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ γιατί είναι μια χώρα ''πολύ μεγάλη και πολύ φτωχή'' και όχι για ''πολιτιστικούς και θρησκευτικούς λόγους'', διευκρινίζοντας ότι ''υπάρχει μια ανησυχία για αυτό που αντιπροσωπεύει η Τουρκία. Ορισμένοι είναι σαφώς υπέρ, άλλοι κατά''.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Η Τουρκία δυσφορεί για τους όρους της ΕΕ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Τουρκία μετά την ευφορία για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία υποστηρίζεται η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων εστιάζει την προσοχή στη Σύνοδο των ηγετών της ΕΕ το Δεκέμβρη καθώς εκφράζονται φόβοι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα θέσουν προϋποθέσεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι άρχισε χθες στη Λευκωσία το 6ο ετήσιο Συνέδριο της Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου της Ευρώπη με τη συμμετοχή 40 αντιπροσώπων από 20 χώρες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' υπό τον τίτλο ''Κυπριακή προειδοποίηση για βέτο'' γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης προειδοποίησε χθες ότι η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα της άσκησης βέτο στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Προσθέτει ότι μεταξύ των δηλώσεων που ακολούθησαν τη θετική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ένταξη της Τουρκίας ήταν και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι με την έκθεση της Κομισιόν η Τουρκία απενεχοποιείται στο Κυπριακό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι πρόσφυγες της Μόρφου διοργανώνουν την αντικατοχική τους εκδήλωση την Κυριακή στην οποία θα παραστούν ξένες προσωπικότητες που φθάνουν σήμερα στην Κύπρο.

    [03] (Κ) Κυβερνήτης Νέας Υόρκης - Ανεξαρτησία Κύπρου - Διακήρυξη

    Οι συνεχιζόμενες προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση του Κυπριακού ενισχύονται από τη διεθνή αναγνώριση της επετείου της κυπριακής ανεξαρτησίας και από το γεγονός ότι την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία είναι σήμερα η μοναδική κατεχόμενη και διαιρεμένη χώρα στην Ευρώπη, εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται σε διακήρυξη για την 44η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, που επέδωσε χθες ο Κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Τζορτζ Πατάκι στη Γενική Πρόξενο της Δημοκρατίας Μάρθα Μαυρομμάτη.

    [04] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ακρόαση

    Ξεκίνησε το πρωί στις Βρυξέλλες ενώπιον των αρμοδίων επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ακρόαση του Επιτρόπου της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αρμόδιου για την Υγεία και την Προστασία του Καταναλωτή, Μάρκου Κυπριανού.

    Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στους σκοπούς τους οποίους θα επιδιώξει να εκπληρώσει κατά τη διάρκεια της θητείας τους στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στην κοινοτική αγορά και στην πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου που αφορά τα θέματα δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του καταναλωτή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού απαντά αυτή την ώρα σε ερωτήσεις των Ευρωβουλευτών.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αυστριακός ΥΠΕΣ

    [06] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Ελλάδας

    Η συμπόρευση Ελλάδας - Κύπρου στα μεγάλα εθνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα επαναβεβαιώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστο Φώλια.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Αίγυπτος - Επιθέσεις - Κύπριοι

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  284.523,55
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     72,19    -0,28    270.218,60
    FTSE/CySE 20                           321,51    -0,57    115.905,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  960,04    -0,49    112.873,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              999,17    -0,60      4.752,77
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.014,64    -0,01     58.596,11
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     961,56    -0,49    117.625,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       956,76    -0,52     75.181,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    888,47    -0,54      4.484,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            917,98    -0,08    104.738,75
    FTSE Med (7/10/2004)                 6.133,93     0,94
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [09] (Κ) Νέος Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά την οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 15 Οκτωβρίου, στις 10:00.

    [10] (Κ) Ευρωβουλή - Κυπριανού - Ακρόαση

    Η ακρόαση του υποψήφιου Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού ''χαρακτηρίσθηκε από την ποιότητα και πληρότητα των απαντήσεών του, ενώ η συζήτηση γενικά ήταν υψηλού επιπέδου'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών Φίλιπ Γουάιτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίωρης ακρόασης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Ο κ. Γουάιτ επεσήμανε ότι από την αίθουσα εκείνη πέρασαν σχεδόν όλοι οι Επίτροποι για ακρόαση και, απευθυνόμενος στον κ. Κυπριανού, είπε: ''Σας τιμά ιδιαίτερα που ολοκληρώσατε αυτή τη διαδικασία με τόσο θαυμάσιο τρόπο''.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Μικτή Επιτροπή, την οποία αποτελούσαν η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτών, έστειλε σήμερα το μεσημέρι και την αξιολόγηση της παρουσίας του κ. Κυπριανού στη Συνδιάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων του Σώματος, η οποία ήταν εξαιρετικά θετική. Οπως είπαν οι ίδιες πηγές, η αξιολόγηση κινήθηκε στο πνεύμα των δηλώσεων του κ. Γουάιτ.

    [11] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Υπουργοί Σερβίας και Μαυροβουνίου

    Σε τροχιά ανάπτυξης βρίσκονται οι επιχειρηματικές δραστηριότητες Κυπρίων στη Σερβία Μαυροβούνιο και αντιστρόφως, όπως δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σερβίας Μαυροβουνίου Πρέντραγκ Ιβάνοβιτς, επικεφαλής αντιπροσωπείας που επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μιλώντας ύστερα από μακρά συνάντηση στο Υπουργείο Εμπορίου, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε ότι το ύψος των επενδύσεων Κυπρίων επιχειρηματιών στη Σερβία Μαυροβούνιο έφτασε τα 180 εκατομμύρια λίρες την τελευταία δεκαετία, ενώ η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και γενικά του πλαισίου λειτουργίας των Εταιρειών Διεθνών Δραστηριοτήτων (Υπεράκτιων Εταιρειών) στην Κύπρο επηρέασε ελάχιστα την παρουσία επιχειρηματιών από τη Σερβία Μαυροβούνιο στο νησί.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Απώλειες σημείωσε σήμερα το σύνολο των δεικτών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με την αγορά να παραμένει σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε στις 961,56 μονάδες, σημειώνοντας οριακή πτώση της τάξης του 0,49%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,27%, κλείνοντας στις 72,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στις 284 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) ΥΠΕΣ Κύπρου και Αυστρίας - Πρωτόκολλο συνεργασίας

    Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Αυστρίας και Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και αντιπροσωπειών για μελέτη των πλεονεκτημάτων της κάθε χώρας, υπογράφηκε κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Αυστριακού Υπουργού Εσωτερικών Ernst Strasser.

    [14] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Ελληνας Υφυπουργός Οικονομικών

    Την ετοιμότητα της ελληνικής κυβέρνησης να προσφέρει στην Κύπρο όλη την τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά θέματα και κυρίως στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, εξέφρασε ο Ελληνας Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρίστος Φώλιας, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    [15] (Κ) Κυπριανού - Ακρόαση - Δηλώσεις

    Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη διαδικασία των ακροάσεων στην Ευρωβουλή ο Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού διότι, όπως είπε, δίνει μια δημοκρατική εγκυρότητα η έγκριση των Επιτρόπων από ένα όργανο, το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες.

    [16] (K) Ενωση Ευρωπαίων Καταναλωτών - Κυπριανού

    Πετυχημένη παρουσία χαρακτηρίζει η Eνωση Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC) τη σημερινή ακρόαση του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού στην Ευρωβουλή. Η Ενωση, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες, εκπροσωπεί όλες τις οργανώσεις καταναλωτών της Ευρώπης.

    [17] (Κ) Πολιτική Ομάδα Φιλελευθέρων - Κυπριανού

    Το εγκώμιο του Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού για την πετυχημένη ακρόαση που είχε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πλέκει ο Επικεφαλής της Πολιτικής Ομάδας των Φιλελευθέρων (τρίτη σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή) Γκρέιαμ Γουότσον.

    [18] (Κ) Σοσιαλιστική Ομάδα - Κυπριανού

    Η Πολιτική Ομάδα των Σοσιαλιστών (δεύτερη σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή) χαιρέτισε σήμερα με ανακοίνωσή της την πετυχημένη παρουσία του υποψήφιου Επιτρόπου για την Υγεία και την Προστασία των Καταναλωτών Μάρκου Κυπριανού στην ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    [19] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών - Θράσου

    Τα θέματα των χερσαίων και αεροπορικών μεταφορών και οι εξελίξεις που έχουν σημειωθεί σχετικά με το δορυφορικό πρόγραμμα GALILEO απασχόλησαν στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών, στο οποίο την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    [20] (Κ) Βρετανοί βουλευτές - Δήμαρχος Μόρφου - Εκδηλώσεις

    Τη σταθερή υποστήριξή τους στον αγώνα του κυπριακού λαού και του Δήμου Μόρφου για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και επανένωση της Κύπρου εξέφρασαν Βρετανοί βουλευτές που έφθασαν σήμερα στο νησί για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του κατεχόμενου Δήμου, που κορυφώνονται την προσεχή Κυριακή.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Εργατικός βουλευτής Τομ Κοξ σημείωσε πως θα καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Κύπρο, και προειδοποίησε την Αγκυρα ότι η ενταξιακή της πορεία δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Μαλαισίας και Νοτίου Κορέας

    [22] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Στρασβούργο

    O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης αναχωρεί την Κυριακή για το Στρασβούργο, όπου θα συμμετάσχει στην παρουσίαση της πολιτιστικής πολιτικής της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    [23] (Κ) Βρετανία - ''Φίλοι της Κύπρου'' - Κύπρος

    Αντιπροσωπεία της βρετανικής επιτροπής ''Φίλοι της Κύπρου'' θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο από τις 9 ως τις 13 Οκτωβρίου 2004, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 8 October 2004 - 17:50:11 UTC