Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος ανακήρυξης Κυπριακής Ανεξαρτησίας
  • [02] (Κ) Συνάντηση Υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου
  • [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Προεδρία ΕΕ - Φόρουμ Κωνσταντινούπολης - Ψευδοκράτος
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΠΑΜ - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική παρέλαση
  • [07] (Κ) Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Παρέλαση
  • [08] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Στρατιωτική παρέλαση
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανικά όπλα - Πιέσεις

  • [01] (Κ) 1η Οκτωβρίου - Επέτειος ανακήρυξης Κυπριακής Ανεξαρτησίας

    Γιορτάζεται σήμερα η 44η επέτειος ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας με στρατιωτική παρέλαση, το χαιρετισμό της οποίας θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, πλαισιούμενος από τη θρησκευτική, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, τοπικές αρχές και άλλους φορείς.

    Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης θα παρακολουθήσει την παρέλαση ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος στις 10.15 σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Ενωρίτερα ο κ. Σπηλιωτόπουλος θα συναντηθεί στο ΓΕΕΦ με τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    [02] (Κ) Συνάντηση Υπουργών Αμυνας Ελλάδας - Κύπρου

    Μιά ώρα και δεκαπέντε λεπτά διήρκησε η συνάντηση που είχαν το πρωί στο ΓΕΕΦ ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Προεδρία ΕΕ - Φόρουμ Κωνσταντινούπολης - Ψευδοκράτος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε σήμερα το πρωί πως η Ολλανδική Προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι δεν θα παρευρεθεί στο Φόρουμ της Κωνσταντινούπολης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οργάνωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης, προτρέποντας και όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μην παρευρεθούν.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελληνας ΥΠΑΜ - Συνάντηση

    O Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προωθήσει τη διαδικασία για διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου μέσα από εκλογική διαδικασία, οι πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία και οι απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές είναι τα θέματα που κυριαρχούν στις σημερινές εφημερίδες.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας για την επέτειο της ανακήρυξης της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο κανονισμός της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ, η χθεσινή καταχώρηση έφεσης από το δικηγόρο των Ε/Κ προσφύγων που διαμένουν στην οικία του Τ/Κ για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης του Ανωτάτου και οι σημερινές συνομιλίες των Υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, στη Λευκωσία.

    Η ''Αλήθεια'' αναφέρει στο κύριο της θέμα πως ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων (ΑΚΕ) αποφάσισε να αξιοποιήσει το χώρο της διεθνούς έκθεσης Κύπρου και προχώρησε στη δημοσίευση αγγελιών προκήρυξης προσφορών για την προεπιλογή επενδυτή ή επενδυτών και χρεώθηκε το δημόσιο αρκετά έξοδα διαπιστώθηκε μέσω νομικής γνωμάτευσης ''που καθυστερημένα ζητήθηκε'' ότι ''η εν λόγω απόφαση της ΑΚΕ είναι παράνομη''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι δεν υφίσταται λόγος να υιοθετηθεί κανονισμός από την ΕΕ για απευθείας εμπόριο μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων, σημειώνοντας ότι ο κανονισμός για την πράσινη γραμμή ήταν αυτό που ζήτησε το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στις 26 Απριλίου.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Ο Κύκκου ζήτησε τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου'' γράφει ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προχωρήσει τις διαδικασίες για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές ήταν ομόφωνη. Προσθέτει ότι το έναυσμα για την απόφαση έδωσε γραπτό υπόμνημα του Επισκόπου Κύκκου με το οποίο ζητεί την τιμητική παύση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου λόγω της αδυναμίας του να εκτελεί τα καθήκοντα του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει σημαντικά στην επίλυση του Κυπριακού προς όφελος του συνόλου του πληθυσμού της εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής σε μήνυμά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ημερομηνία με δύο όρους'' γράφει ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία εισηγείται την παραχώρηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με πρώτο όρο που προβλέπει τη δυνατότητα άμεσης διακοπής των ενταξιακών εάν υπάρξει οποιασδήποτε μορφής πολιτική ανατροπή και δεύτερο όρο ότι τα κεφάλαια του κεκτημένου θα κλείσουν μόνο όταν τη ΕΕ πειστεί ότι υπάρχει αποτελεσματική εφαρμογή των σχετικών νόμων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους έχουν στα χέρια τους και δεύτερη υπόθεση παρόμοια με αυτή του Αρίφ Μουσταφά. Προσθέτει ότι πρόκειται για Τουρκοκύπριο που διεκδικεί το σπίτι του αλλά και αποζημιώσεις για έκταση γης η οποία απαλλοτριώθηκε από το κράτος.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Αντίποινα για απολύσεις στις Κυπριακές Αερογραμμές'' γράφει ότι οι συντεχνίες προειδοποιούν το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών με αφορμή την απόλυση 12 διευθυντικών στελεχών της εταιρείας και το αναμενόμενο νέο κύμα απολύσεων. Προσθέτει ότι τόσο οι συντεχνίες όσο και η αντιπολίτευση κατηγόρησαν το ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών για αδιαφανείς διαδικασίες, αλλά και κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας θα συζητήσει με τον Ελληνα ομόλογο του Σπήλιο Σπηλιοτόπουλο τις αδυναμίες του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Χάδια και υποδείξεις'' γράφει ότι η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ περιλαμβάνει μείγμα θετικών και αρνητικών στοιχείων για την Κύπρο. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες τα στοιχεία αυτά συνίστανται είτε σε αναφορές είτε σε παραλήψεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε διάγγελμα του για τη σημερινή επέτειο της Ανεξαρτησίας έστειλε σαφές μήνυμα προς τους Τ/Κ και τόνισε πως η ανεξαρτησία της Κύπρου είναι υπόθεση και των Τ/Κ. Είπε επίσης ότι και οι Τ/Κ είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι νόμιμοι πολίτες και κάτοικοι της Κύπρου δικαιούνται ίσα δικαιώματα και ίσες ευκαιρίες για ευημερία και ασφάλεια.

    Η ''Χαραυγή'' κάτω από τον τίτλο ''Στις κάλπες για Αρχιεπισκοπικές'' γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε χθες να ανοίξει το δρόμο για διεξαγωγή των αρχιεπισκοπικών εκλογών στη βάση εμπεριστατωμένης εισήγησης του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου και αναφέρει ότι η μόνη έντονη διαφωνία με την πλειοψηφία των μελών της Ιεράς Συνόδου ήταν εκείνη του Μητροπολίτη Κιτίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο Γάλλος Επίτροπος αρμόδιος για την περιφερειακή πολιτική Ζακ Μπορό την προσεχή Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα ζητήσει επί της ουσίας συζήτηση για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας και όχι απόφαση με συνοπτικές διαδικασίες και δήλωσε ότι στη συνεδρίαση της Τετάρτης έχει να υποβάλει ερωτήσεις και αναμένει να ακούσει απαντήσεις.

    H αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο πρωτοσέλιδο θέμα της με τίτλο ''Συντεχνιακός θυμός για τις απολύσεις στις ΚΑ'' αναφέρεται στην αντίδραση των συντεχνιών των εργαζομένων στις Κυπριακές Αερογραμμές στην απόλυση 12 διευθυντικών στελεχών των Κυπριακών Αερογραμμών, ενώ ο Πρόεδρος της εταιρείας Κωνσταντίνος Λοϊζίδης προειδοποίησε πως άλλες 350 θέσεις εργασίας θα καταργηθούν τον επόμενο μήνα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Χριστόδουλος Ταραμουντάς κατέθεσε χθες έφεση εναντίον της πρωτόδικης απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου η οποία επέστρεφε σε Τουρκοκύπριο την περιουσία του στην οποία διαμένει σήμερα οικογένεια Ε/Κ προσφύγων.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το κυπριακό Ποντίκι'' υπό τον τίτλο ''Καρολίνα ευχαριστούμε!'' φιλοξενεί ολοσέλιδη φωτογραφία της Κύπρια χρυσής αθλήτριας των παραολυμπιακών αγώνων και τη δήλωση της με την οποία ευχαριστεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο που με το όχι που είπε στο δημοψήφισμα κατάφερε να υψωθεί η κυπριακή σημαία και να ακουστεί ο εθνικός ύμνος που έπρεπε και άξιζε να ακουστεί, όπως είπε. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το εκλογικό συνέδριο του ΔΗΚΟ μετατέθηκε για το Φεβρουάριο, με βάση απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτική παρέλαση

    Ο Πρόεδρος Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συνεχάρη σήμερα θερμά την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς και όλους τους άνδρες της Δύναμης, για την ''εντυπωσιακή παρέλαση'' με την ευκαιρία της 44ης επετείου της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, προσθέτοντας ότι η ΕΦ προσφέρει ''το πολυτιμότερο αγαθό που είναι η εγγύηση για την ασφάλεια του τόπου''.

    Σε δήλωσή του μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε στη Λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι φέτος η Εθνική Φρουρά έδωσε σημασία στα πεζοπόρα τμήματα, τα οποία χαρακτήρισε ''ψυχή του στρατεύματος''.

    [07] (Κ) Επέτειος Κυπριακής Ανεξαρτησίας - Παρέλαση

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Κύπρου και ο κυπριακός λαός τίμησαν σήμερα την 44η επέτειο της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στρατιωτική παρέλαση την οποία παρακολούθησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, η πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία του τόπου, καθώς και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πλαισιούμενος από τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον κ. Σπηλιωτόπουλο.

    Η παρέλαση πραγματοποιήθηκε στη λεωφόρο Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο και την παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος ως εκπρόσωπος του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, αρχηγοί ή εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, και άλλοι πολιτειακοί αξιωματούχοι, Πρεσβευτές ξένων χωρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης, Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, της Αστυνομίας, Δήμαρχοι και πλήθος κόσμου, καθώς και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι που πέρασαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.

    [08] (Κ) Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας - Στρατιωτική παρέλαση

    ''Η Ελλάδα είναι πάντοτε εδώ'' δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της 44ης επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι ''το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου ισχύει και επιβεβαιώνεται και στην πράξη''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αμερικανικά όπλα - Πιέσεις

    Οι πιέσεις που ασκούν οι Αμερικάνοι για απόσυρση των αμερικανικών όπλων από την Κύπρο είναι κατά κάποιο τρόπο μπούμερανγκ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά την ολοκλήρωση της σημερινής στρατιωτικής παρέλασης.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις αμερικανικές πιέσεις αναφορικά με τα αμερικανικά όπλα που μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι ''στην Κύπρο τα όπλα, τα πολλά και τα ισχυρά, τα αμερικάνικα, τα κατέχει ο στρατός κατοχής''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 1 October 2004 - 17:49:10 UTC