Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Πρόεδρος ΔΠΕ
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Μικαέλλα Σπαντίου - Συνέντευξη
  • [06] (K) Παραολυμπιακό Χωριό - Επαρση κυπριακής σημαίας
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Εκπρόσωπος - Τ/κ λεωφορεία
  • [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές - Τουρκία
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κύπρος - Τσεχία - Υπουργοί Εμπορίου
  • [12] (Κ) Κύπρια 2004 - Philharmonia Orchestra Λονδίνου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Χριστόφιας - Συνάντηση
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [15] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [16] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί - Τ/Κ
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 - Διάσκεψη
  • [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή Αποστολή
  • [20] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ραδιοτηλεοπτική Μετάδοση
  • [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών -ΕΕ- Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων
  • [22] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Αύγουστος - Κύπρος
  • [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Εισηγητής
  • [24] (Κ) Κύπρια 2004 - Παράσταση ''Εν χορδαίς''
  • [25] (Κ) Eυρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός για Τ/Κ - Ρότε
  • [26] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Λαμπαδηδρομία

  • [01] (Κ) Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Πρόεδρος ΔΠΕ

    Την αισιοδοξία του για την επιτυχή διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις μυστικές συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Σερντάρ Ντενκτάς, η επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου για την άρση της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη, η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει βαριά πρόστιμα στους παρανομούντες οδηγούς με στόχο τη μείωση των δυστυχημάτων, αλλά και οι επαφές του ΑΚΕΛ με τ/κ κόμματα στα κατεχόμενα, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες αναφέρονται στην ταφή του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου στο Κάιρο, καθώς και την επιθυμία του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο να συναντήσει είτε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, είτε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου με στόχο την αποκατάσταση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καρφώνει τον Τάσο ο Σερντάρ Ντενκτάς'', γράφει ότι ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών των κατεχομένων ''άφησε εκτεθειμένο τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αφού εξήγησε πως τον προτίμησε από τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις μυστικές τους συναντήσεις γιατί έχουν πιο κοντινές θέσεις''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η τουρκική κυβέρνηση αδιαφόρησε τελείως στο αίτημα των Κυπριακών Αερογραμμών να προσέλθουν σε διάλογο, ώστε να βρουν κοινή γραμμή και να επιτευχθεί συμφωνία για τις δρομολογημένες πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Κοντά τ' άστρα Τάσσου - Σερντάρ'' και γράφει ότι έτοιμος να ξανασυναντήσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο δηλώνει ο υιός Ντενκτάς, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είχαν μυστική συνάντηση στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Δευτερά. Αλλού γράφει ότι ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε ότι θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ή τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, επειδή πιστεύει ότι θα πρέπει να αποκατασταθούν οι καλές και φιλικές σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο ''Αρση Ασυλίας εις διπλούν'' ότι εντός της ημέρας ο κ. Νικήτας αποστέλλει επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, διαβιβάζοντας πλέον επισήμως το αίτημα της άρσης της ασυλίας του Ευρωβουλευτή Μάριου Ματσάκη. Αλλού γράφει ότι το ενδεχόμενο ποινικής δίωξης αντιμετωπίζει η Υπουργός Υγείας, η οποία απέστειλε επιστολή σε Δικαστή με πληροφορίες για ένα νεαρό που αντιμετώπιζε κατηγορίες για εισαγωγή, εμπορία και κατοχή ναρκωτικών. Προσθέτει ότι η Νομική Υπηρεσία ασχολήθηκε εκτενώς με την επιστολή της Υπουργού ενώ ο κ. Νικήτας είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Βαριές καμπάνες'', αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό, στην οποία αποφασίστηκαν ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για την αντιμετώπιση της μάστιγας των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Προσθέτει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι ποινές για τις εξώδικες καταγγελίες με στόχο τη μείωση των θανατηφόρων κατά 50%. Αλλού γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους στη χθεσινή της συνεδρία κατέληξε στον οργανισμό των διεθνών ιατροδικαστών που θα προσεγγιστεί προκειμένου να αναλάβει το έργο των εκταφών σε ολόκληρη την Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ποινές φωτιά σε οδηγούς'', γράφει ότι η Πολιτεία αποφάσισε την επιβολή ''σκληρών μέτρων'' για τους οδηγούς, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα όταν παρανομούν. Σημειώνει ενδεικτικά ότι τα πρόστιμα για τις ζώνες ασφαλείας και το κράνος θα φτάσουν στις 150 λίρες, εάν αυτό εγκριθεί από τη Βουλή. Αλλού γράφει ότι ανώτεροι Ιεράρχες από κάθε γωνιά της οικουμένης, αλλά και πολιτικοί από την Κύπρο και την Ελλάδα, βρέθηκαν χθες στο Κάιρο για να χαιρετίσουν ευλαβικά και να αποχαιρετίσουν παντοτινά τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο.

    Η ''Χαραυγή'' στεγάζει το κύριο της θέμα με τίτλο ''Επανένωση ο κοινός στόχος'' και αναφέρεται στις χθεσινές επαφές αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ με τ/κ κόμματα στα κατεχόμενα. Σημειώνει ότι ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης διαβεβαίωσε τους Τ/Κ πως η πολιτική του ΑΚΕΛ για ένα λαό και μια πατρίδα ούτε εγκαταλείφθηκε και ούτε θα εγκαταλειφθεί ποτέ. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αδάμος Αδάμου ανέλαβε την προεδρία της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της ΕΕ με τον Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κάιρο - Στην τελευταία του κατοικία ο Αλεξανδρείας Πέτρος --------------------------------------------------------------- Με τη συνοδεία όλων των εκπροσώπων της Ορθοδοξίας και των άλλων δογμάτων και θρησκειών, υπό τον πένθιμο ήχο των καμπάνων και με τις δέουσες τιμές, η σορός του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου του Ζ' οδηγήθηκε στις 19:00 χθες στην τελευταία της κατοικία, στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών στη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

    Ο Πατριάρχης έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους 16 κληρικούς και λαϊκούς κατά τη συντριβή ελικοπτέρου το περασμένο Σάββατο στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Ορους.

    Ο μακαριστός Πατριάρχης τάφηκε στο Κοιμητήριο των Πατριαρχών, όπως γίνεται τα τελευταία 200 χρόνια, παρά την επιθυμία του ιδίου να ταφεί στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο της Αιγύπτου.

    Κάιρο - Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Εξόδιος ακολουθία -------------------------------------------------------- Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε στην ελληνορθόδοξη Μονή Αγίου Γεωργίου στο Κάιρο.

    Στην κηδεία την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ενώ παρέστη ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, καθώς και εκπρόσωποι κομμάτων. Από πλευράς Εκκλησίας, παρόντες ήταν οι Μητροπολίτες Πάφου και Κιτίου, ο Επίσκοπος Κύκκου, ηγούμενοι μονών, απλοί κληρικοί και μοναχοί.

    Κατά την άφιξη της σορού του μακαριστού Πατριάρχη στο αεροδρόμιο του Καΐρου, όπου μεταφέρθηκε από την Αθήνα με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος αποδόθηκαν τιμές αρχηγού κράτους.

    Στον επικήδειο λόγο του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξήρε το σημαντικό έργο του μακαριστού Πατριάρχη στην ανασυγκρότηση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, στην ενότητα των Εκκλησιών και στη διάδοση του Χριστιανισμού στην Αφρική.

    Ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου της κυπριακής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, είπε στην κηδεία του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου Ζ' στο Κάιρο ότι ο αδόκητος και πρόωρος θάνατος του Πατριάρχη τού ανέκοψε την επιτυχημένη ιεραποστολή να βλέπει την Ορθοδοξία στην Αφρική να διευρύνεται.

    ''Εσπειρες το σπόρο στη μαύρη ήπειρο και προσέφερες πλουσιοπάροχα στον Θεό'', είπε απευθυνόμενος στον Πέτρο τον Ζ' ο Πάφου Χρυσόστομος στον επικήδειο λόγο του και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη βοήθεια του Θεού θα αναδειχθεί ο συνεχιστής του έργου του.

    Εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου είπε ότι είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει έναν άνθρωπο που ήταν ''ταξιδευτής''.

    Μητρόπολη Αθηνών - Επιμνημόσυνη Δέηση - Πατριάρχης Αλεξανδρείας ----------------------------------------------------------- Με τιμές αρχηγού κράτους αποχαιρέτησε η ελληνική κυβέρνηση και η ελλαδική Εκκλησία τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρο Ζ΄. Σε κλίμα πάνδημης θλίψης χθες το πρωί, παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου και του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, τελέστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Αθηνών επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    Στην επιμνημόσυνη δέηση παρέστησαν επίσης η ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, βουλευτές, η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη και τα δύο αδέλφια του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα Λεωνίδας Παντελίδης.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος, στον επικήδειο που εκφώνησε αναφέρθηκε στο έργο και την προσωπικότητα του μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Τον χαρακτήρισε «νέο, δραστήριο και οραματιστή», τονίζοντας πως «έφυγε από τον κόσμο κάτω από τραγικές και ανεξήγητες συνθήκες την ώρα που πήγαινε ως προσκυνητής στο Αγιον Ορος».

    Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας - Συγγενείς και φίλοι ------------------------------------------------------- Με χώμα και νερό από τον τόπο στον οποίο μεγάλωσε και αναστήθηκε, από το Συγχαρί της κατεχόμενης Κερύνειας, άνθρωποι απλοί που τον γνώρισαν και τον αγάπησαν, αλλά και εκπρόσωποι οργανωμένων συνόλων του κατεχόμενου δήμου, θέλησαν να τιμήσουν τον μακαριστό Πατριάρχη Πέτρο.

    Δύο λεωφορεία ανέμεναν στις 10:00 χθες το πρωί, έξω από το Μετόχι Κύκκου, ιερείς, μοναχούς, μοναχές, συγγενείς και γνωστούς του Πατριάρχη Πέτρου και τους μετέφεραν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και από εκεί, με ναυλωμένη πτήση στο Κάιρο.

    Μητροπολίτης Κένυας - Κηδεία Πατριάρχη Αλεξανδρείας ---------------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κένυας Μακάριος δήλωσε χθες ότι το θέμα της πλήρωσης της κενής θέσης, που άφησε με τον αιφνίδιο θάνατό του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ', θα εξεταστεί στην πρώτη συνεδρία που θα έχει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου την ερχόμενη εβδομάδα.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πλήρωση της κενωθείσας θέσης, ο Μητροπολίτης Κένυας είπε ότι ''η στιγμή αυτή είναι πολύ θλιβερή'', προσθέτοντας ωστόσο ότι στην πρώτη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου θα γίνει εκλογή του επιτηρητή του θρόνου και ''από εκεί και πέρα θα αρχίσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου''.

    Βρετανοί βουλευτές - Στρο - Κυπριακό - Σχέσεις με Κύπρο ------------------------------------------------------------ Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο επισημαίνει την ανάγκη της αποκατάστασης της συνεργασίας και της φιλίας μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου και εξετάζει πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να συναντήσει στο Λονδίνο είτε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είτε τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου.

    Αυτό δήλωσαν χθες οι Βρετανοί βουλευτές Τομ Κοξ, Ρούντι Βις και Ρότζερ Γκέιλ, οι οποίοι συζήτησαν το Κυπριακό και τη βρετανική πολιτική επί του θέματος με τον κ. Στρο κατά τη διάρκεια 45λεπτης συνάντησης στο γραφείο του Βρετανού Υπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

    Οι τρεις βουλευτές ανέφεραν σε δηλώσεις τους στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR) ότι ο κ. Στρο τούς έδωσε σαφείς διαβεβαιώσεις ότι η χώρα σε καμμία περίπτωση δεν θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

    Για το θέμα των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο κ. Στρο, είπαν οι βουλευτές, συμφώνησε ότι η Τουρκία πρέπει να αρχίσει την απόσυρση των στρατευμάτων της νωρίτερα από ό,τι καθορίζεται από το σχέδιο Ανάν.

    Αναφορικά με το θέμα του χρηματοδοτικού κανονισμού της ΕΕ για οικονομική βοήθεια ύψος 259 εκατ. ευρώ προς τους Τ/Κ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι επιθυμεί όπως η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία, σύμφωνα με τους Βρετανούς βουλευτές.

    Κυπριακό - Ευρωβουλή - Δημητρίου --------------------------------------- Την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλίας από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζει με επιστολή του σε όλα τα μέλη της Ευρωβουλής, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Στην επιστολή προς τους συναδέλφους του, ο κ. Δημητρίου αναφέρεται στους λόγους που οδήγησαν τους Ελληνοκύπριους να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα του περασμένου Απριλίου. Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, η συνεχής παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, η αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά το μέλλον της εφαρμογής της προτεινόμενης λύσης, καθώς και οι αδυναμίες του σχεδίου στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ήταν οι τρεις κύριοι λόγοι για τους οποίους οι ελληνοκύπριοι ψήφισαν αρνητικά στο δημοψήφισμα.

    ΗΠΑ - Βουλή - Περιουσίες - Κατεχόμενα -------------------------------------------- Ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε (Δημοκρατικός από τη Νέα Ιερσέη) κατέθεσε προχθές στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας στα κατεχόμενα, θα μπορούν να ζητούν από τους σημερινούς χρήστες της συγκεκριμένης περιουσίας ή από την τουρκική κυβέρνηση οικονομική αποζημίωση για στέρηση της περιουσίας τους.

    Η προτεινόμενη νομοθεσία υποστηρίζεται και από άλλους δύο βουλευτές, την Κάρολιν Μαλόνι (από το Κόμμα των Δημοκρατικών) και τον Μάικλ Μπιλιράκη (από το Κόμμα των Ρεπουμπλικάνων).

    ''Είναι καιρός το Κογκρέσο να ενεργήσει ούτως ώστε αυτοί οι Αμερικανοί πολίτες να έχουν την ευκαιρία να ζητήσουν αποζημιώσεις για την παράνομη στέρηση της ακίνητης περιουσίας τους από την Τουρκία, για να επαναδιαβεβαιωθούν έτσι οι διεθνώς αναγνωρισμένες αρχές δικαίου για τις περιουσίες'', δήλωσε ο κ. Παλόνε, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

    Ο νόμος περί ''Αξιώσεων για Περιουσίες Αμερικανών στην Κατεχόμενη Κύπρο'', θα επιτρέπει σε Αμερικανούς πολίτες να αποζημιώνονται με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

    ΔΕΑ - Συνάντηση - Απόφαση - Ιατροδικαστές ------------------------------------------------- Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) κατέληξε στον διεθνή οργανισμό ιατροδικαστών που θα αναλάβει την εργασία εκταφών στην Κύπρο. Η απόφαση ελήφθη κατά τη χθεσινή συνεδρία της ΔΕΑ στο Λήδρα Πάλας, η οποία άρχισε στις 10:00 και ολοκληρώθηκε στις 15:30.

    Σε ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρεται ότι επιλέγηκε ο οργανισμός των διεθνών ιατροδικαστών που θα προσεγγιστεί για να αναλάβει την εργασία εκταφών σε ολόκληρη την Κύπρο.

    ''Αυτός ο οργανισμός περιλαμβάνεται στον κατάλογο που παρέδωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού'' και το όνομά του θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Πρόεδρος Εθνικού Συμβουλίου Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσκεψη --------------------------------------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόβσκι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσημη επίσκεψη στο νησί, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί, ο Πρόεδρος του Σλοβακικού Κοινοβουλίου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και την Αντιδήμαρχο Λευκωσίας.

    Υπουργός Εμπορίου Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------------------- Εφθασε χθες στην Κύπρο για ολιγοήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τσεχίας Milan Urban μετά από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο κ. Urban θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι βουλευτές - Αντιπροσωπείες -------------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε χθες τους Ευρωβουλευτές που θα συμμετέχουν στις διάφορες αντιπροσωπείες του Σώματος, στον τομέα των εξωτερικών σχέσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωβουλής, οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές, εκτός των Επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν και έχουν ήδη γνωστοποιηθεί, θα συμμετέχουν και σε πέντε αντιπροσωπείες του Σώματος.

    Η κατανομή έχει γίνει ως εξής:

    - Αντιπροσωπεία στις επιτροπές κοινοβουλευτικής συνεργασίας ΕΕ-Αρμενίας, ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και ΕΕ-Γεωργίας: σύνολο 18 Ευρωβουλευτές. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο Παναγιώτης Δημητρίου (ΔΗΣΥ).

    - Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο: σύνολο 20 ευρωβουλευτές. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχουν οι Αδάμος Αδάμου (ΑΚΕΛ) και Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ).

    - Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία: 20 Ευρωβουλευτές. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ).

    - Αντιπροσωπεία στη Μικτή Κοινοβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας: 25 Ευρωβουλευτές. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχουν ο Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ) και ο Γιαννάκης Μάτσης.

    - Αντιπροσωπεία στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση: 45 Ευρωβουλευτές. Από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχουν οι Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ) και Κυριάκος Τριανταφυλλίδης (ΑΚΕΛ).

    Υπουργικό - Κύπρος - Αστυνομία - Διασκέψεις ----------------------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διοργάνωση στην Κύπρο της 27ης Διάσκεψης των Αρχηγών Αστυνομίας της Ευρώπης, από τις 3 μέχρι τις 6 Μαϊου 2005, και της 34ης Διάσκεψης για την Περιφέρεια Ευρώπης της Interpol.

    ΕΦ - Αστυνομία - Μεικτή άσκηση - Αγώνας πετόσφαιρας ------------------------------------------------------- Διακλαδική μεικτή άσκηση με την επωνυμία ''ΤΑΜΣ Αργοναύτης 04'' συνδιοργανώνουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) και το Αρχηγείο Αστυνομίας, σε συνεργασία και με άλλους κρατικούς φορείς, στη θαλάσσια περιοχή της ναυτικής βάσης ''Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, η άσκηση θα αρχίσει την προσεχή Τρίτη στις 10:00 και διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την ασφάλεια των ακτών και του θαλάσσιου χώρου της Κύπρου.

    Δήμαρχος Λευκωσίας - Μόσχα - Γ' Διεθνής Συνάντηση Δημάρχων -------------------------------------------------------------- Στη Μόσχα μετέβη χθες το απόγευμα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, συνοδευόμενος από τριμελή αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Μόσχας, προκειμένου να λάβει μέρος στην Γ' Διεθνή Συνάντηση Δημάρχων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και σχολιάζοντας τη συμμετοχή στην ίδια συνάντηση του λεγόμενου δημάρχου του κατεχόμενου τμήματος της Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ, ο κ. Ζαμπέλας είπε πως στον κατάλογο των συμμετοχών που έχει εκδώσει το Δημαρχείο Μόσχας ο κ. Ερκ αναφέρεται ως ''δήμαρχος Λευκωσίας (τουρκικό τμήμα)''.

    ''Σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο Δήμαρχος Λευκωσίας, ''επικοινωνήσαμε με τη ρωσική Πρεσβεία στην Κύπρο και ζητήσαμε όπως γίνει η σχετική διόρθωση, ώστε να αναφέρεται ως 'λεγόμενος δήμαρχος' ή να βρεθεί κάποιος τρόπος διευθέτησης του ζητήματος μέχρι την έναρξη των εργασιών της Συνάντησης''.

    Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Πρόεδρος ΔΠΕ ------------------------------------------------- Την αισιοδοξία του για την επιτυχή διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Φιλ Κρέιβεν.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο κ. Κρέιβεν δήλωσε βέβαιος ότι θα συνεχιστεί η αθλητική γιορτή που ξεκίνησε τον Αύγουστο, με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο Πρόεδρος της ΔΠΕ επεσήμανε πως η Αθήνα βελτιώθηκε σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες, με αφορμή τη διοργάνωση της Παραολυμπιάδας.

    Ελλάδα - Παραολυμπιακοί Αγώνες-Λαμπαδηδρομία ------------------------------------------------- Τα Μέγαρα ήταν ο τελευταίος προορισμός της χθεσινής ημέρας για τη Φλόγα των Παραολυμπιακών Αγώνων, που διέτρεξε τα δυτικά προάστια της Αθήνας στην έβδομη ημέρα της λαμπαδηδρομίας.

    Χιλιάδες άνθρωποι, με πρωταγωνιστές τους μαθητές των σχολείων, υποδέχθηκαν τους λαμπαδηδρόμους και παρακολούθησαν τελετές με παραδοσιακό χρώμα.

    Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές --------------------------- Αρνητικά για τρίτη χρηματιστηριακή συνάντηση έκλεισε χθες η χρηματαγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,68%, κλείνοντας στις 980,43 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,46% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 73,95 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 435 χιλιάδες λίρες, με τα Κυβερνητικά Χρεώγραφα G101 να συγκεντρώνουν το 48% του τζίρου.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Κύπρος - Παραολυμπιακοί - Μικαέλλα Σπαντίου - Συνέντευξη

    Σε ηλικία 12 μόλις χρόνων δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Ενώ ακολουθούσε το καθημερινό πρόγραμμα προπόνησής της στην πισίνα, είχε ένα φοβερό ατύχημα. Κτύπησε και έπαθε σπασμούς. Το ασθενοφόρο καθυστέρησε να φθάσει και μέχρι να μεταφερθεί στο νοσοκομείο όλα γύρω της σκοτείνιασαν. Από τη μια στιγμή στην άλλη έχασε εντελώς το φως της. Μέσα στην ατυχία της όμως φάνηκε τυχερή, αφού μέσα σε λίγες μέρες αποκαταστάθηκε σε μικρό βαθμό η όρασή της.

    Ο λόγος για την Μικαέλλα Σπαντίου, την Κύπρια κολυμβήτρια που συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    ''Ο αθλητισμός με βοήθησε πολύ για να επανέλθω, να βρω το χαμένο μου εαυτό'', αναφέρει σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ και συνεχίζει: ''Γεννήθηκα αρτημελής και από την ηλικία των 8 χρόνων ασχολήθηκα με τη ρυθμική γυμναστική. Με κέρδισε όμως η κολύμβηση και σιγά-σιγά μπήκα για καλά στο χώρο. Ολα όμως άλλαξαν μετά το ατύχημα που είχα στα 12 μου χρόνια. Κλείστηκα στον εαυτό μου και σταμάτησα να αθλούμαι για τρία χρόνια''.

    Η αποχή της Μικαέλλας από τον αθλητισμό ήταν πολύ μεγάλη. Τελικά όμως βρήκε τη δύναμη και επανήλθε. ''Ο αθλητισμός σου δίνει πνευματική και σωματική δύναμη. Εκτονώνεσαι. Γι' αυτό και με κέρδισε, γι' αυτό και επανήλθα. Κατάφερα να ξεπεράσω το πρόβλημά μου, έμαθα να ζω με αυτό''. Ευτυχώς για τον κυπριακό αθλητισμό, η Μικαέλλα φάνηκε δυνατή. Τι γίνεται με τόσα άλλα παιδιό όμως που δεν τολμούν...

    ''Εγώ γνωρίζω πολλά άτομα με διάφορες αναπηρίες, που δεν τολμούν όμως να ασχοληθούν επαγγελματικά με τον αθλητισμό, να ενταχθούν σ' αυτό το σύνολο και ας μη φθάσουν σε επίπεδα Ολυμπιάδας. Οταν εντάχθηκα εγώ στην Παραολυμπιακή Επιτροπή κατάλαβα πόσο σημαντικές εμπειρίες μπορείς να αποκομήσεις. Πρέπει να βρεθεί ένα κίνητρο, όχι μόνο οικονομικό, για να ασχοληθούν και άλλα παιδιά με τον αθλητισμό. Ισως αν γίνει κάποια σύσκεψη με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, δεν ξέρω τι ακριβώς, αλλά κάτι πρέπει να γίνει...''.

    Η νεαρή κολυμβήτρια, είναι μόλις 18 ετών και τελειώνει φέτος το Λύκειο Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, αντλεί δύναμη, όπως λέει και η ίδια όχι μόνο από τον αθλητισμό, αλλά και από το περιβάλλον της. ''Εισπράττω φοβερή αγάπη από τους καθηγητές μου, οι οποίοι με στηρίζουν στο πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Οι φίλοι μου είναι πάντα δίπλα μου σε ό,τι χρειαστώ. Λίγη περισσότερη προσπάθεια χρειάζεται να καταβάλει κι ο κόσμος. Δυστυχώς η προκατάληψη δεν έχει εκλίψει''.

    Παλμαρέ ------- Η Κύπρια αθλήτρια, η οποία αγωνίζεται στα 50 μέτρα ελεύθερο και 100 μέτρα ύπτιο, όχι μόνο επανήλθε στις πισίνες, αλλά και το παλμαρέ της είναι αρκετά πλούσιο.

    Η Μικαέλλα Σπαντίου είναι κάτοχος τριών Πανελληνίων ρεκόρ, έχει κερδίσει δύο χρυσά μετάλλια σε πολυεθνείς αγώνες, δύο αργυρά σε Πανευρωπαϊκούς Αγώνες, δύο χρυσά σε Πανελλήνια Πρωταθλήματα, δύο χρυσά και ένα ρεκόρ σε Βαλκανικούς Αγώνες και ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκύπριο Πρωτάθλημα.

    Πρώτος στόχος της στην Παραολυμπιάδα της Αθήνας είναι η είσοδό της στον τελικό, στην τελική δηλαδη οκτάδα. ''Για μετάλλιο δε γίνεται λόγος, είναι πολύ δύσκολο. Να σημειωθεί όμως ότι από την 3η μέχρι τη 10η θέση, η διαφορά των αθλητών είναι μερικά εκατοστά''.

    ''Εχουμε κι εμείς ψυχή...'' --------------------------- Η Μικαέλλα είναι πάντως αισιόδοξη και για έναν ακόμη λόγο: ''Πιστεύω ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από τους Κύπριους αθλητές που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας μη μας υποτιμούν... Μπορεί ως Παραολυμπιακοί να χρειαζόμαστε πολλή δουλειά ακόμη, αλλά νομίζω ότι το επίπεδο των αθλητών μας ανεβαίνει σιγά-σιγά και αν συνεχίσουμε έτσι θα πάμε πολύ καλύτερα.

    Ολοι οι αθλητές καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια, γι' αυτό και θα πρέπει να δοθεί στους αγώνες αυτούς περισσότερη σημασία. Δε γίνεται να προπονήσε όπως και οι αρτημελείς αθλητες, να δίνεις διπλάσια δύναμη απ΄ ό,τι αυτοί και να μη γνωρίζει κανείς τι κάνεις. Εχουμε και εμείς ψυχή...''.

    [06] (K) Παραολυμπιακό Χωριό - Επαρση κυπριακής σημαίας

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    ------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ                      0,5753               0,5787
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4734               0,4762
    Λίρα Αγγλίας              0,8455               0,8505
    
    --------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/9/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4312            0,4346
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3290            0,3316
    Δολάριο Καναδά                  0,3649            0,3678
    Κορώνα Δανίας                   0,0773            0,0779
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0683            0,0688
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0630            0,0635
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3725            0,3754
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [08] (Κ) Υπ. Συγκοινωνιών - Εκπρόσωπος - Τ/κ λεωφορεία

    Εντελώς αδικαιολόγητη θεωρεί η κυβέρνηση την διαμαρτυρία Τ/Κ στα οδοφράγματα με την δικαιολογία ότι δήθεν δεν επιτρέπεται στα τ/κ λεωφορεία να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές, ενώ δεν ισχύει το ίδιο για τα ε/κ λεωφορεία που περνούν στα κατεχόμενα.

    [09] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές - Τουρκία

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων δήλωσε σήμερα ότι είναι ενήμερος για τις κινήσεις αερομεταφορέων, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου να τοποθετήσουν στο πτητικό τους πλάνο το δρομολόγιο της Κωνσταντινούπολης.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  296.730,06
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     74,07     0,16    288.805,40
    FTSE/CySE 20                           330,41     0,62    196.277,91
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                  985,03     0,61    202.960,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.014,91    -0,02      3.130,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.019,08     0,40     41.807,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ     986,17     0,59    206.091,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                       981,75     0,70    165.706,43
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    969,41     0,50      1.891,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            969,24     0,27     48.236,91
    FTSE Med (16/9/2004)                 6.055,95     0,85
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Κύπρος - Τσεχία - Υπουργοί Εμπορίου

    Συνεργασία σε θέματα τουρισμού, επενδύσεων και έρευνας προωθούν τα Υπουργεία Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κύπρου και Τσεχίας, οι προϊστάμενοι των οποίων, Γιώργος Λιλλήκας και Milan Urban είχαν σήμερα μακρά συνάντηση στη Λευκωσία.

    [12] (Κ) Κύπρια 2004 - Philharmonia Orchestra Λονδίνου

    Θεωρείται μια από τις σημαντικότερες ορχήστρες παγκοσμίως και η κάθοδός της στην Κύπρο, υπό τη διεύθυνση μάλιστα Κύπριου μαέστρου, και έχοντας εντάξει στο ρεπερτόριό της έργο συμπατριώτη μας συνθέτη, αποτελεί σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου και καθιστά τη χώρα μας κομμάτι της πολύχρονης και αξιόλογης μουσικής της διαδρομής.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Χριστόφιας - Συνάντηση

    Τη βεβαιότητα ότι η τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο του Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής) της Δημοκρατίας της Σλοβακίας Πάβολ Χρουσόφσκι θα αποτελέσει έναν καινούργιο σταθμό στην εμβάθυνση και παραπέρα ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο φιλικών χωρών, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Κέρδη ύστερα από τρεις συνεχείς πτώσεις κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση η αγορά, ωθούμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακή άνοδος σε ποσοστό 0,59%, κλείνοντας στις 986,17 μονάδες. Μικρότερη αύξηση σε ποσοστό 0,16% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 74,07 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 296 χιλιάδες λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά πέραν του ενός τρίτου του τζίρου.

    [15] (Κ) ΓΓ ΣτΕ - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    [16] (Κ) ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Κανονισμοί - Τ/Κ

    Για την προσεχή Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου, παρέπεμψε η ολλανδική Προεδρία για ουσιαστική εξέταση της πρότασης κανονισμού για την χρηματοδότηση των Τ/Κ.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Βουλής Σλοβακίας - Δηλώσεις

    Υπάρχει πολύ καλή συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Σλοβακίας, τόσο εντός όσο και εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, τονίζοντας τη συμβολή της εδώ Πρεσβείας της Σλοβακίας στην ανάπτυξη του διαλόγου μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    [18] (Κ) Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 - Διάσκεψη

    Την εκτίμηση ότι το Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης 2004-2006 προχωρεί πολύ ικανοποιητικά παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από διάφορες πλευρές, εξέφρασε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Γεωργίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Σχεδίου, Αντώνης Κωνσταντίνου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι παρά τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από διάφορες πλευρές ότι τα χρονικά πλαίσια που είχαν δοθεί για ενημέρωση του αγροτικού κόσμου και των άλλων δικαιούχων του Σχεδίου και για συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων, η ανταπόκριση από πλευράς αιτητών υπήρξε εντυπωσιακή.

    [19] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Κυπριακή Αποστολή

    Μία μόλις ημέρα πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η Κυπριακή Αποστολή δηλώνει συγκινημένη για τη συμμετοχή της σε αυτούς τους Αγώνες αλλά και πανέτοιμη και αισιόδοξη για την κατάκτηση μεταλλίων.

    Το ΚΥΠΕ επισκέφθηκε σήμερα την Κυπριακή Αποστολή στο Παραολυμπιακό χωριό στη διάρκεια της τελετής έπαρσης της κυπριακής σημαίας και μίλησε με τα μέλη της Αποστολής.

    [20] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Ραδιοτηλεοπτική Μετάδοση

    [21] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών -ΕΕ- Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων

    Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ενωση έγινε προσπάθεια να συζητηθεί και ο δεύτερος κανονισμός (για τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων), αλλά τελικά αποφασίσθηκε όπως η συζήτηση διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με την Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, να επιμένει ''όπως καθορισθεί η νομική βάση του κανονισμού πριν συζητηθεί το περιεχόμενο''.

    Αναφερόμενος στη σημερινή δίωρη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων, ο κ. Ιακώβου είπε ότι «έγινε πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση για τον χρηματοδοτικό κανονισμό και έγιναν πολλές πρακτικές εισηγήσεις από άλλα κράτη - μέλη και η συζήτηση ανεβλήθη για την επόμενη Τετάρτη, όπου θα κατατεθεί πλέον εγκαίρως είτε προσχέδιο του πρώτου κανονισμού είτε μια πιο λεπτομερής άποψη της προεδρίας''.

    [22] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Αύγουστος - Κύπρος

    Στο 2,8% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο τον Αύγουστο έναντι 2,9% τον Ιούλιο. Το μέσο ποσοστό πληθωρισμού στο σύνολο της ΕΕ ήταν 2,3% και παρέμεινε αμετάβλητο τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.

    [23] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Εισηγητής

    [24] (Κ) Κύπρια 2004 - Παράσταση ''Εν χορδαίς''

    Ενα ψηφιδωτό κίνησης και μουσικής που μαρτυρά την κοινή ρίζα της εκκλησιαστικής και δημοτικής μουσικής και την ενότητα της παράδοσης Κύπρου - Αιγαίου και Μικράς Ασίας ετοίμασαν για το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' η Βυζαντινή Χορωδία ''Ρωμανός ο Μελωδός'', η Χορωδία Κοινότητας Νέων της Μητρόπολης Λεμεσού, η Χορευτική Ομάδα του Ομίλου ''Διόνυσος'' Λεμεσού, ο τραγουδιστής Χρίστος Σίκκης και επταμελές σχήμα παραδοσιακής μουσικής.

    [25] (Κ) Eυρωβουλή - Χρηματοδοτικός κανονισμός για Τ/Κ - Ρότε

    [26] (Κ) Παραολυμπιακοί Αγώνες - Λαμπαδηδρομία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 16 September 2004 - 17:49:23 UTC