Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ολλανδία - Διάσκεψη
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ουκρανία - Επίσκεψη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Κύπρος - Εθνική Ελπίδων Ποδοσφαίρου - Ισραήλ
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΠΜΟ
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Αμμόχωστος - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Τεχνολογικό πάρκο
  • [10] (Κ) Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Δηλώσεις
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Καρογιάν - Αμμόχωστος - Κομισιόν
  • [13] (Κ) Υπουργός Υγείας - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Διάσκεψη ΕΕ
  • [14] (Κ) Καρογιάν - Επαναπροσέγγιση - Διαβατήρια - Ριζοκάρπασο
  • [15] (Κ) Κόμματα - Λήδρα Πάλας - Ανακοινωθέν
  • [16] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία
  • [17] (Κ) Νέα δικτυακή πύλη για τους πολίτες της ΕΕ
  • [18] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ακρόαση
  • [19] (Κ) ΔΗΣΥ - Επιτροπές - Ανασυγκρότηση
  • [20] (Κ) Υπουργός Οικονομικών -Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ- ΚΑ
  • [21] (Κ) Ταλάτ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις
  • [22] (Κ) Αναστασιάδης - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις
  • [23] (Κ) Ομήρου - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις
  • [24] (Κ) Ιζτζιάν - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις
  • [25] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες αγορές - Ντεμπούτο - Σημαντική πτώση
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρωσική Πρεσβεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων
  • [28] (Κ) Μητέρα Προέδρου της Δημοκρατίας - Απεβίωσε
  • [29] (Κ) Υπουργός Οικονομικών -Δημόσια Οικονομικά- Αυξήσεις μισθών
  • [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [31] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας
  • [32] (Κ) Κομισιόν - Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί
  • [33] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Πρώτη συνεδρία

  • [01] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ολλανδία - Διάσκεψη

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχωρεί στις 9 το πρωί για τη Χάγη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Jan Peter Balkenende για να παραστεί σε διάσκεψη στη Χάγη.

    Το θέμα της διάσκεψης είναι: ''Η πολιτική σε σχέση με τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η σημασία τους για τον Ευρωπαίο πολίτη''.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ουκρανία - Επίσκεψη

    Τη θέση ότι τελικά το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία με την επιβολή ποινής στο θέμα της μετάβασης Ε/Κ στο εξωτερικό, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμβου, θα γίνει δεκτό απο το Ανώτατο Δικαστήριο, διατύπωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα συζητήσει θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το νέο έγγραφο που ετοιμάζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στην ΕΕ για τον κανονισμό του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα, η ταύτιση απόψεων Λευκωσίας Αθήνας για τις επιδιωκόμενες επί του σχεδίου Ανάν αλλαγές, η επίσκεψη του Επιτρόπου Αρμοδίου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν στην Αγκυρα και η έκκληση που απηύθυνε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για ενότητα είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον Τύπο.

    Οι νεαροί νεκροί που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, η πληροφορία ότι στη βομβιστική επίθεση στον Αγιο Μάμα χρησιμοποιήθηκαν υλικά του κατοχικού στρατού, οι πληροφορίες ότι στα κατεχόμενα βρίσκονται Τσετσένοι αντάρτες που προτίθενται να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές και οι προαγωγές στην Αστυνομία είναι επίσης θέματα που προβάλλονται στις σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ευνοιοκρατία σε έξαρση στην Αστυνομία'' γράφει ότι ''όργιο'' ευνοιοκρατίας το οποίο επιχειρείται στις τάξεις της Αστυνομίας, μέσω παραβίασης των κανονισμών για τις προαγωγές που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή με στόχο την κατάργησή τους καταγγέλλει με στοιχεία που έχει στην κατοχή του ο βουλευτής Ιωνάς Νικολάου. Αλλού γράφει ότι πτώμα - μυστήριο άγνωστου άνδρα σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης και κομματιασμένο εντοπίστηκε αργά χθες το απόγευμα, από οικογένεια λουομένων, να επιπλέει στη θαλάσσια περιοχή Λάρας.

    ''Το Θάρρος'' στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο ''Μαύρες χήρες στο ψευδοκράτος'' γράφει ότι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η κυπριακή αστυνομία, η οποία κατέχει συγκεκριμένες πληροφορίες περί ύπαρξης Τσετσένων ανταρτών στα κατεχόμενα οι οποίοι καταβάλλουν προσπάθειες να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι έρευνα διεξάγει η αστυνομία Λεμεσού για εντοπισμό των ενόχων, οι οποίοι είχαν απορρίψει 21 βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα στο Βατί, τα οποία εντοπίστηκαν όταν εσκαφέας κτύπησε σε βαρέλι με ασετόν και ανεφλέγει θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή του οδηγού.

    Ο ''Πολίτης'' στην κύρια του είδηση με τίτλο ''Πακέτο Τάσσου για τα Βαρώσια'' γράφει ότι εκτενές και ολοκληρωμένο νέο έγγραφο που συνδέει την επιστροφή των Βαρωσίων υπό ε/κ έλεγχο με την αποδοχή του απευθείας εμπορίου των Τ/Κ με τη διεθνή κοινότητα από το λιμάνι της Αμμοχώστου παρουσιάζει επίσημα εντός της εβδομάδας στους Ευρωπαίους εταίρους η κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι με όλα τα χαρτιά, που σχετίζονται με την ΕΕ αλλά και την Κύπρο, ανοιχτά επάνω στο τραπέζι αναμένει η Αγκυρα τις επαφές με τον αρμόδιο για τη διεύρυνση επίτροπο της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα την Τουρκία.

    ''Η Σημερινή'' στο βασικό της θέμα υπό τον τίτλο ''Κούρσα θανάτου με τρεις νεκρούς'' γράφει ότι τρεις νεαροί, δύο 21χρονοι και ένας 17χρονος, έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητικό δυστύχημα στην περιοχή Αμαθούντος στη Λεμεσό τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ το Σάββατο το βράδυ ένας 27χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο του Παραλιμνίου. Αλλού γράφει ότι σήμερα αρχίζει μια νέα μέρα στο ΧΑΚ καθώς πέντε νέες κατηγορίες θα κάνουν την εμφάνισή τους στο χρηματιστηριακό ταμπλό, προσδοκώντας να αποτελέσουν την έναρξη για μια νέα πορεία η οποία θα αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας στο χρηματιστηριακό θεσμό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Δράστες από το στρατό'' γράφει στο κύριο του θέμα ότι οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου χρησιμοποίησαν υλικό του τουρκικού κατοχικού στρατού. Προσθέτει ότι σύμφωνα με πληροφορίες οι έρευνες του κατοχικού καθεστώτος οδήγησαν στη ''σύλληψη'' ενός στρατιώτη ο οποίος έχει φωτογραφίσει ως συνεργάτη του ένα συνταγματάρχη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με τον Ελληνα υφυπουργό εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη ότι επιδίωξη της ε/κ πλευράς είναι να υπάρξουν τέτοιες τροποποιήσεις επί του σχεδίου Ανάν που να το καθιστούν πλήρως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [05] (Κ) Κύπρος - Εθνική Ελπίδων Ποδοσφαίρου - Ισραήλ

    
    
    Η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου στο ποδόσφαιρο βρίσκεται από χθες στο Τελ Αβίβ, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει στις 18.00 το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ.
    
    Σε αγώνας της με την Εθνική Ελπίδων Ιρλανδίας, η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου έχασε με 3-0.
    
    Η Εθνική Ελπίδων του Ισραήλ ηττήθηκε με 1-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γαλλίας.
    
    Βαθμολογία
    --------------
    1.Ιρλανδία  3
    2.Γαλλία    3
    3.Ισραήλ    0
    4.Κύπρος    0
    5.Ελβετία   0
    
    Εξάλλου, στις 10 σήμερα το βράδυ η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου αναχωρεί για το Τελ Αβίβ όπου θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.
    
    

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Κανονισμοί --------------------------------------------- Η Κύπρος δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ενωση στο θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα, αλλά πρέπει ταυτόχρονα να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και των πολιτών της, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι υπάρχουν ριζικές διαφωνίες στο θέμα του απευθείας εμπορίου και της χρήσης των παράνομων λιμανιών, σημειώνοντας ότι εάν δεν υπάρξει κατάληξη που να ικανοποιεί την κυβέρνηση, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι τα χρονικά πλαίσια εξαντλούνται για πολλές χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι οι κανονισμοί πρέπει να εγκριθούν το συντομότερο δυνατό.

    ''Δεν επιθυμούμε να βρεθούμε σε αντιπαράθεση με τους εταίρους μας αλλά πρέπει να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα της Δημοκρατίας και των πολιτών της'', είπε ο κ. Ιακώβου από το Μάαστριχτ, όπου συμμετείχε στο Ατυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

    Ανέφερε ότι στην ολλανδική πόλη, είχε επαφές με τους ομολόγους του για το θέμα του απευθείας εμπορίου και κυρίως συζήτησε το θέμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της προεδρεύουσας Ολλανδίας, σε μια προσπάθεια ''μιας πιο ευνοϊκής αντιμετώπισης των θέσεων της Κύπρου''.

    ''Πρόκειται για θέμα ριζικής διαφωνίας. Υπάρχουν έντονες διαφωνίες όσον αφορά στη χρήση παρανόμου λιμανιού. Εμείς κάναμε πολλές συμβιβαστικές προτάσεις εκτός κανονισμού, δηλαδή τη χρήση των νομίμων λιμανιών (και από Τ/Κ) και την πρόταση για συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου. Δεν στερούμεθα ούτε επιχειρημάτων, ούτε και προτάσεων που υποβάλαμε για να ξεπεραστεί τυχόν αδιέξοδο'', υπογράμμισε ο κ. Ιακώβου στο ΚΥΠΕ.

    Οπως είπε, η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) θα συνεχίσει την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, την εξέταση των δύο κανονισμών (του χρηματοδοτικού και του απευθείας εμπορίου) σε μια προσπάθεια να καταλήξει, διαφορετικά θα παραπέμψει το θέμα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων στις 13 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες. Εάν δεν υπάρξει κατάληξη ούτε εκεί, τότε θα παραπεμφθεί το θέμα για τον Οκτώβριο.

    ''Για πολλούς εξαντλούνται τα περιθώρια'', είπε ο κ. Ιακώβου και υπενθύμισε την επιστολή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ στους ομολόγους του της ΕΕ, προτρέποντάς τους να εγκρίνουν το ταχύτερο δυνατό τους δύο κανονισμούς.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''υπάρχουν πολλές τακτικές που μπορεί να ακολουθήσουν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή εφόσον υπάρχει μια σύγκλιση απόψεων για το χρηματοδοτικό κανονισμό, να τον εγκρίνουν, και να αφήσουν τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο σε μια μεταγενέστερη στιγμή τον Οκτώβρη''.

    Ανέφερε επίσης ότι εκτός από το Ατυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ των ''25'', στο Μάαστριχτ πραγματοποιήθηκε και συνάντηση των ''25'' με τους Υπουργούς Εξωτερικών των χωρών της Δυτικοαφρικανικής Συνεργασίας.

    ''Είχαμε ένα δομημένο διάλογο κυρίως σε θέματα της δυτικής Αφρικής και υπήρξε η ευκαιρία να έχουμε και επαφές με ΥΠΕΞ της δυτικής Αφρικής που συμμετέχουν σε διάφορα διεθνή βήματα όπως την Ισλαμική Διάσκεψη, και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ηταν πολύ εντατική η παρουσία μας στο Μάαστριχτ'', κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόεδρος Βουλής - Μνημόσυνο Γιωργου Τσικουρή ---------------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά καλείται να εργαστεί για τη διάρρηξη του αδιεξόδου και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι ''σε αυτό το στόχο θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώσουν την προσοχή τους, τερματίζοντας κάθε αντιπαράθεση σχετικά με τη στάση που τηρήθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου''.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα αγωνιστή κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα Γεωργίου Τσικουρή, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''στη φάση που βρισκόμαστε σήμερα, επιβάλλεται στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου η συζήτηση για καθορισμό της τακτικής και των στόχων της πλευράς μας''.

    Σημείωσε επίσης ότι ''παρά τις όποιες διαφορετικές τοποθετήσεις εκφράζονται δημοσίως, θεωρώ ότι υπάρχει σύγκλιση εκτιμήσεων σε μερικά βασικά ζητήματα ανάμεσα στην πλειοψηφία τουλάχιστον των πολιτικών δυνάμεων, που επιτρέπουν τη διαμόρφωση κοινών θέσεων''.

    Εξήγησε ότι ''οι συγκλίσεις εντοπίζονται στη σταθερή και ακλόνητη θέση της πλευράς μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και την κοινή εκτίμηση πως το Σχέδιο Ανάν δεν έχει ενταφιαστεί και αποτελεί τη βάση για τη λύση του Κυπριακού''.

    Αφού ανέφερε ότι ''μέσα από τη συζήτηση θα πρέπει να καθορίσουμε εκείνες τις αλλαγές που θα διεκδικήσουμε για να επιτευχθεί λύση λειτουργική και βιώσιμη'', σημείωσε ότι ''στην προσπάθεια αυτή δεν έχουν θέση ούτε ο μαξιμαλισμός ούτε η παθητική και μηδενιστική αντίληψη του τύπου τίποτε δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής επεσήμανε ότι ''η συντήρηση της αντιπαράθεσης αδυνατίζει τη σκληρή προσπάθεια που καταβάλλεται για να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του λαού μας'' στο δημοψήφισμα και ''δυναμιτίζει τις προσπάθειες αντιμετώπισης των μεθοδεύσεων γνωστών κύκλων στη διεθνή πολιτική σκηνή για διαγραφή της παρανομίας που διαπράττει η Τουρκία στην Κύπρο και για τιμωρία της ελληνοκυπριακής πλευράς''.

    ''Με το εσωτερικό μέτωπο διασπασμένο η αντιμετώπιση της προσπάθειας του κατοχικού καθεστώτος να δημιουργήσει νέα κατοχικά δεδομένα με τον οικοδομικό οργασμό που παρατηρείται στα κατεχόμενα γίνεται πιο δύσκολη, όπως και η αντιμετώπιση των μεθοδεύσεων παραγκωνισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της αναβάθμισης δομών και θεσμών του ψευδοκράτους με το πρόσχημα της παροχής οικονομικής βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους'', πρόσθεσε.

    Εξήγησε επίσης ότι ''δεν είμαστε ενάντια στην παροχή βοήθειας προς τους Τουρκοκυπρίους συμπατριώτες μας, αλλά αυτή δεν μπορεί να παραχωρείται με τρόπο που να καταστρατηγεί ψηφίσματα του ΟΗΕ και κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, η αιτία των οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων των Τουρκοκυπρίων δεν βρίσκεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, αλλά στην κατοχή και τη διαίρεση''.

    Συνεχίζοντας πρόσθεσε ότι ''οι πολιτικές δυνάμεις επιβάλλεται αποφασιστικά να ανακόψουν την έξαρση του εθνικισμού σοβινισμού, που το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και στις δύο κοινότητες''.

    ''Οι εκδηλώσεις επαναπροσέγγισης, όπως η πρόσφατη λειτουργία στον Άγιο Μάμα, η κοινή εκδήλωση στη Μόρφου με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας εργαζομένων για την ειρήνη και η κοινή εκδήλωση στην Αμμόχωστο, όταν διεξάγονται στα σωστά πλαίσια και δεν γίνονται εφαλτήριο επίθεσης κατά της κυβέρνησης και λαϊκίστικης εκμετάλλευσης από ορισμένους, αποτελούν ισχυρό όπλο ενάντια στον εθνικισμό και αποδεικνύουν ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, όχι μόνο θέλουν, αλλά και αγωνίζονται για να αρθούν τα κατοχικά δεδομένα και να επανενωθεί η κοινή τους πατρίδα'', είπε.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Ολλανδία - Διάσκεψη ------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναχωρεί σήμερα για τη Χάγη, όπου θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει προσκληθεί από τον Πρωθυπουργό της Ολλανδίας Jan Peter Balkenende για να παραστεί σε διάσκεψη στη Χάγη.

    Το θέμα της διάσκεψης είναι: ''Η πολιτική σε σχέση με τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης και η σημασία τους για τον Ευρωπαίο πολίτη''.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η διάσκεψη αυτή, την οποία θα ακολουθήσουν και άλλες, συγκαλείται από την ολλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με σκοπό τη συζήτηση και την ανάλυση της ουσίας και των αξιών του ευρωπαϊκού μοντέλου πολιτισμού και της πολιτικής του σημασίας σε σχέση με τις σύγχρονες εξελίξεις και προβλήματα.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ουκρανία - Επίσκεψη ----------------------------------------------- Τη θέση ότι τελικά το αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία με την επιβολή ποινής στο θέμα της μετάβασης Ε/Κ στο εξωτερικό, μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, θα γίνει δεκτό απο το Ανώτατο Δικαστήριο, διατύπωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε δηλώσεις πριν αναχωρήσει για την Ουκρανία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι θα συζητήσει θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Η επίσκεψη πραγματοποιείται ύστερα απο πρόσκληση της κυβέρνησης της Ουκρανίας και κατά τη διάρκειά της θα υπογραφεί συμφωνία νομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας και θα ολοκληρωθεί η μελέτη μιας άλλης συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, της τρομοκρατίας, της εμπορίας ανθρώπων και ναρκωτικών.

    Δημοτική Εκπαίδευση - Εναρξη σχολικής χρονιάς -------------------------------------------------- Οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί παρουσιάστηκαν σήμερα το πρωί στα σχολεία για ανάληψη καθηκόντων με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

    Από σήμερα μέχρι και τις 8 Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες που είναι απαραίτητες για να αρχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των σχολείων από την Πέμπτη, 9 Σεπτεμβρίου (εγγραφές, κατανομή παιδιών σε τμήματα, ανάληψη τμημάτων από εκπαιδευτικούς, παροχή βιβλίων στα παιδιά, καταρτισμός ωρολογίου προγράμματος, ανάληψη ευθυνών και αρμοδιοτήτων από το προσωπικό, ετοιμασία αιθουσών, έλεγχος υλικών και περιουσίας κτλ.).

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ ------------------------------------ Συνολικά 6.957 Ελληνοκύπριοι και 3.889 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    Κύπρος - Εθνική Ελπίδων Ποδοσφαίρου - Ισραήλ ------------------------------------------------- Η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου στο ποδόσφαιρο βρίσκεται από χθες στο Τελ Αβίβ, όπου αύριο θα αντιμετωπίσει στις 18.00 το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ.

    Σε αγώνας της με την Εθνική Ελπίδων Ιρλανδίας, η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου έχασε με 3-0.

    Η Εθνική Ελπίδων του Ισραήλ ηττήθηκε με 1-0 από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γαλλίας.

    Βαθμολογία -------------- 1.Ιρλανδία 3 2.Γαλλία 3 3.Ισραήλ 0 4.Κύπρος 0 5.Ελβετία 0

    Εξάλλου, στις 10 σήμερα το βράδυ η Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου της Κύπρου αναχωρεί για το Τελ Αβίβ όπου θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα του Ισραήλ, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΠΜΟ

    Η Κύπρος βρίσκεται σε στρατηγική θέση για τη μετεωρολογία στη Μεσόγειο, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (ΠΜΟ) Μισέλ Ζαρόντ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί.

    Ο κ. Ζαρόντ, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου και το Διευθυντή της κυπριακής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κυριάκο Θεοφίλου, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Αμμόχωστος - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Συναινετική λύση επιδιώκει η κυβέρνηση στο θέμα των κανονισμών που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ενωση για στήριξη των Τουρκοκυπρίων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως τώρα που έχουν εκπονηθεί όλες οι λεπτομέρειες της πρότασης της πλευράς μας για το θέμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου σε σχέση με τους κανονισμούς της ΕΕ, η πρόταση έχει τεθεί ενώπιον του Ευρωπαίου Επίτροπου Γκούντερ Φερχόιγκεν και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οπως είπε ο κ. Χρυσοστομίδης η πρόταση περιλαμβάνει την απόδοση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της όπως προβλέπουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ ώστε να εξευρεθεί ταυτόχρονα και ένας νόμιμος τρόπος για την επαναλειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου.

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ημερίδα - Τεχνολογικό πάρκο

    Εντός του 2005 θα ληφθούν, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, οι τελικές αποφάσεις για να ξεκινήσει ο σχεδιασμός και η κατασκευή του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι το όφελος από τη δημιουργία του πάρκου ''θα είναι τεράστιο για την οικονομία'' του τόπου και πολλαπλάσιο από τα έξοδα επένδυσης.

    [10] (Κ) Αγκυρα - Φερχόιγκεν - Γκιουλ - Δηλώσεις

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 06/9/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 06/9/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5754      0,5788          ------       ------
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4770      0,4798          ------       ------
    Λίρα Αγγλίας   0,8478      0,8528          ------       ------
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 06/9/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 06/09/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4326*    0.4360*    --------    --------
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3300     0.3326       ------      ------
    Δολάριο Καναδά      0.3670     0.3699       ------      ------
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      -------     -------
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0691     0.0696      -------     -------
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      -------     -------
    Φράγκο Ελβετίας     0.3749     0.3778       ------      ------
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Καρογιάν - Αμμόχωστος - Κομισιόν

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε τον Αύγουστο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμπεριστατωμένη πρόταση της κυβέρνησης σε σχέση με το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και των προσβάσεων στην Δερύνεια.

    [13] (Κ) Υπουργός Υγείας - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Διάσκεψη ΕΕ

    Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά, η όλη εργασία για το νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας να αξιολογηθεί ως πολύ ικανοποιητική, προκειμένου το νέο νοσοκομείο να λειτουργήσει όσο το δυνατό καλύτερα αλλά και χωρίς να ξεφύγουμε από το χρονοδιάγραμμα του Ιουλίου του 2005, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Η κ. Ακκελίδου είπε πως η Ευρώπη ανησυχεί πολύ για το κόστος της υγείας αφού αυτό αυξάνεται συνεχώς με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς από το ακαθάριστο εθνικό προϊόν και κατά συνέπεια τίθεται θέμα βιωσιμότητας των συστημάτων υγείας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια.

    [14] (Κ) Καρογιάν - Επαναπροσέγγιση - Διαβατήρια - Ριζοκάρπασο

    Η κυβέρνηση υποστηρίζει την επαναπροσέγγιση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους καθώς και όλες τις πρωτοβουλίες που μέσα στο σωστό πλαίσιο προσπαθούν να διευρύνουν τις γέφυρες επικοινωνίας, δήλωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    [15] (Κ) Κόμματα - Λήδρα Πάλας - Ανακοινωθέν

    [16] (Κ) Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τουρκία

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έλαβε μια γενική πρόσκληση για τη συνεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης τον Οκτώβριο.

    [17] (Κ) Νέα δικτυακή πύλη για τους πολίτες της ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε σήμερα τη νέα δικτυακή πύλη «Διάλογος με τους πολίτες» στη διεύθυνση http://europa.eu.int/citizensrights/, από την οποία παρέχει σαφείς πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι πολίτες μπορούν να αξιοποιήσουν τα δικαιώματά τους στην εσωτερική αγορά της ΕΕ.

    [18] (Κ) Γενικός Εισαγγελέας - ΕΔΑΔ - Τουρκία - Ακρόαση

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Σόλων Νικήτας δήλωσε ότι κατά την προφορική ακρόαση ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο στις 2 Σεπτεμβρίου για την ένσταση που κατέθεσε η Τουρκία στην υπόθεση Ξενίδη-Αρέστη V Τουρκίας και με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί η υπόθεση αυτή μαζί με άλλες εκκρεμούσες στο Δικαστήριο απαράδεκτες, ''καταδείξαμε ότι το δίκαιο δεν πρέπει να καταντήσει φωτιά που δεν καίει''.

    [19] (Κ) ΔΗΣΥ - Επιτροπές - Ανασυγκρότηση

    [20] (Κ) Υπουργός Οικονομικών -Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ- ΚΑ

    Η κυβέρνηση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες και προβαίνει σε συνεννοήσεις και επαφές με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών καθώς και με τους εργαζομένους, έτσι ώστε το Σχέδιο Δράσης να έχει τέτοια κατάληξη που να διασφαλίζει ότι θα εξυγιανθεί οικονομικά η εταιρεία, θα διασφαλίζεται η ανταγωνιστικότητά της και θα εξακολουθήσει να υπάρχει.

    Η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της και χωρίς τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να χορηγήσει οικονομική βοήθεια στις Κυπριακές Αερογραμμές, όπως εξήγησε ο Υπουργός σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ υπό την ηγεσία του Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Ομήρου και η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα.

    [21] (Κ) Ταλάτ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις

    Η ε/κ πλευρά πρέπει να ξεκαθαρίσει τι θέλει ώστε να γίνει μια αξιολόγηση της κατάστασης και να αρχίσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    [22] (Κ) Αναστασιάδης - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις

    Αν αναμένει κανείς ότι η διεθνής κοινότητα θα αναλάβει πρωτοβουλίες χωρίς να γνωρίζει τι επιδιώκει η ε/κ πλευρά, τότε ''ζούμε σε μιαν πλάνη και συνεχίζουμε να παραπλανούμε τον κυπριακό ελληνισμό'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    [23] (Κ) Ομήρου - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις

    [24] (Κ) Ιζτζιάν - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Δηλώσεις

    Ο χρόνος δεν δουλεύει υπέρ της Κύπρου και των Κυπρίων, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζιάν, ύστερα από τη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, απευθύνοντας έκκληση ''να μην σκοτώσουμε το σχέδιο Ανάν''.

    [25] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΟΓΚΟΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
    ----------------
    Συνολικός Ογκος Συναλλαγών(ΛΚ)    :           157.914,44
    Συνολικός Αριθμός Πράξεων         :                  351
    Συνολική Χρηματιστηριακή Αξία (ΛΚ):     4,660.547.905,79
    
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
    -----------------------------------
    Τιμή Δείκτη:  983,37
    Μεταβολή(%):   -1,66
    Σύνολο Συναλλαγών(ΛΚ)   :  121,456,23
    Ποσοστό στον Συν.Ογκο(%):       76,91
    Βάση Δείκτη: 1.000 (3/9/2004)
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ               Τιμή Δείκτη:   74,22
    Βάση Δείκτη: 100 (29/3/1996)      Μεταβολή(%):   -0,72
    Θα δημοσιεύεται για περίοδο ενός μηνός από την έναρξη λειτουργίας
    των νέων Αγορών.
    
    ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΕΙΚΤΩΝ
    ---------------
    ΔΕΙΚΤΗΣ                ΟΓΚΟΣ      %ΣΤΟΝ    ΤΙΜΗ   ΜΕΤΑΒΟΛΗ
    ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ  ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΔΕΙΚΤΗ
    (ΛΚ)        ΟΓΚΟ
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΓΟΡΩΝ
    --------------
    ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ        115.898,131  73,39    982,46  -1,75
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ      5.558,096   3,52  1.005,90   0,59
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   24.243,144  15,35    997,93  -0,21
    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 10.006,938   6,34  1.013,14   1,31
    
    ΚΛΑΔΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ
    ----------------
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ     86.850,480    55,00   980,53  -1,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ     897,500     0,57   994,10  -0,59
    
    ΔΕΙΚΤΕΣ FTSE-ΧΑΚ
    ----------------
    FTSE/CySE 20        119.142,613    75,45   330,20  -1,79
    FTSE Med 100                             5.973,37   0,09
    
    ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΞΙΑΣ
    ------------------------------
    ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ
    ΟΝΟΜΑ ΑΓΟΡΑΣ              ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΞΙΑ
    (ΛΚ)                    (%)
    
    ΚΥΡΙΑ                        1.547.606.624,46           33,21
    ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ                      135.343.822,73            2,90
    ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ                    449.472.816,85            9,64
    ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΕΣ                    125.526.475,00            2,69
    ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ         10.044.059,64            0,22
    ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΑΘΕΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ  2.392.554.107,11           51,34
    
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΤΙΤΛΩΝ
    -------------------------------------------
    ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΕΙΣ FTSE
    ------------------------------
    ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ     ΑΡΙΘΜΟΣ   ΟΓΚΟΣ    ΑΡ.ΤΙΤΛΩΝ ΠΟΥ    ΑΡΙΘΜΟΣ
    ΤΙΤΛΩΝ  ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ  ΔΙΑΠΡΑΓΜ.     ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
    
    Χρηματοοικονομικά       60  103.317,967    275.624         147
    Υπηρεσίες καταναλωτών   52   33.584,713    206.835         111
    Βιομηχανίες             20        0,000          0           0
    Καταναλωτικά αγαθά      17    7.456,190     70.676          41
    Τεχνολογία               5    6.095,559    110.959          23
    Βασικά υλικά             2    5.251,880      8.418          15
    
    ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
    --------------------
    ΟΝΟΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ         ΑΡΙΘΜΟΣ   ΟΓΚΟΣ     ΑΡ.ΤΙΤΛΩΝ ΠΟΥ  ΑΡΙΘΜΟΣ
    ΤΙΤΛΩΝ  ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ   ΔΙΑΠΡΑΓΜ.    ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ
    
    ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΓΟΡΑΣ ΜΕΤΟΧΩΝ  35    1.707,097      21.320        13
    ΕΤΑΙΡΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ         12      501,030         570         1
    ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΧΡΕΟΓΡΑΦΑ      52        0,000           0         0
    ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ         11        0,000           0         0
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [26] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες αγορές - Ντεμπούτο - Σημαντική πτώση

    Το ντεμπούτο τους στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) έκαναν σήμερα οι νέες αγορές, οι νέοι δείκτες με βάση τις 1.000 μονάδες, καθώς και η νέα κατηγοριοποίηση των εταιρειών του ΧΑΚ. Ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος θα συνεχίσει να δημοσιεύεται για περίοδο ενός μηνός από σήμερα, κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,72%, κλείνοντας στις 74,22 μονάδες. Ο κοινός Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικές απώλειες της τάξης του 1,66%, λόγω των ζημιών που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, υποχωρώντας 983,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 157 χιλιάδες λίρες με τις τράπεζες να συγκεντρώνουν το 54,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρωσική Πρεσβεία - Βιβλίο συλλυπητηρίων

    Τον αποτροπιασμό του κυπριακού λαού για τον άδικο χαμό εκατοντάδων ανθρώπων στο σχολείο στην Βόρεια Οσετία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε η Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κύπρο.

    [28] (Κ) Μητέρα Προέδρου της Δημοκρατίας - Απεβίωσε

    [29] (Κ) Υπουργός Οικονομικών -Δημόσια Οικονομικά- Αυξήσεις μισθών

    [30] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι επιβάλλεται μια συλλογική δράση όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, ούτως ώστε να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

    [31] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας

    Τις βάσεις για προώθηση κοινής Μεσογειακής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση έθεσαν σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μάλτας George Pullicino.

    [32] (Κ) Κομισιόν - Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί

    [33] (Κ) ΕΥΡΩΔΗ - Πολιτικό Συμβούλιο - Πρώτη συνεδρία

    Το Πολιτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας (ΕΥΡΩΔΗ) αποφάσισε απόψε ότι το κόμμα τους, στο βαθμό που υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τα μονοεδρικά κόμματα ΝΕΟ, ΑΔΗΚ και Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καθώς και με τον Βουλευτή Δημήτρη Συλλούρη, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής συνεργασίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 6 September 2004 - 17:49:33 UTC